Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat els fets i els llocs són reals. Alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents o surt de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. En el capítol anterior del 3 d'agost del 2002 Troben mort a casa seva el poble paquistanès de cal el Jordi Magraner un zoòleg valencià que portava 15 anys vivint a les muntanyes de l'Hindu Kush.

[00:00:41]

Rere la pista tant dominava l'home de les Neus el llatí. Li han tallat el coll. Les primeres sospites recauen sobre els seus dos millors amics els Germans Musulmans Xaxu i Khalid. Però l'autòpsia indica que més aviat sembla feina d'un professional. El primer que ha fet l'assassí és tallar li les cordes vocals perquè no pugui cridar els dos ajudants de la víctima estan desapareguts. La família Magraner viatja al Pakistan per aclarir el crim. L'ambaixador posa èmfasi que va ser un homicidi passional malgrat que l'informe forense apunta que l'assassí és algú que sabia molt bé el que es feia a l'hora de matar.

[00:01:23]

També s'investiga si era un espia i l'han mort els talibans però el Jordi no és l'única víctima d'aquest cas. Trenta dues hores després de trobar se el seu cadàver apareix mort el seu deixeble. Un nen d'onze anys que vivia amb ell. Hola a tothom sóc Carles Porta. Gràcies per escoltar nos. El misteri envolta la mort del Jordi Magraner un valencià que havia crescut a França i que els últims anys de la seua vida va viure a les valls de bomber a l'Hindu Kush la serralada que hi ha entre el Pakistan i l'Afganistan.

[00:02:01]

Aquest home va anar allà a buscar l'anomenat abominable home de les Neus. El Yeti el van creure un espia francès el van acusar de pederasta i set anys després de la seva mort encara no s'havia descobert l'assassí. L'escriptor barceloní Gabi Martínez va passar vuit mesos a França parlant amb la família Magraner fins que va decidir viatjar a les valls de bomber fred per investigar pel seu compte. Allà es va topar amb els homes de Bin Laden i enmig de situacions que van posar la seua vida en perill.

[00:02:34]

Era l'any 2009. Amb ell intentarem posar llum a la foscor. Comencem. L'objectiu del cicle. Es diu així veïns que i la mesquita i vol estar vinculades als crims. Tal com ho fa de més de dos. Recordeu que. I electrònica. Per això el relat dels moments foscos de la nostra societat. Crims. En Carles Porta. Quan la família Magraner va viatjar al Paquistan per intentar esbrinar alguna cosa sobre la mort del Jordi un dels germans es va trobar amb una policia que havia acceptat hipòtesi dubtoses i que no aprofundir en d'altres que potser haurien pogut aportar respostes.

[00:03:58]

Els Magraner van tornar a França sense haver pogut aclarir res i amb la sensació que el seu germà era Algú molest en aquelles muntanyes de l'Hindu Kush. Els sis anys següents la família no va parar de rebre trucades de periodistes i directors de cinema interessant se per la història i a tothom deien que no. Fins que va arribar una carta del periodista i escriptor Gabi Martín trigo molt han aconseguit que responguin una carta manuscrita escrita amb el meu puny a l'antiga Safa. Volia que fos alguna cosa que fos com molt molt íntima molt molt personal que veiessin que hi havia una persona darrere i no un text de màquina.

[00:04:42]

No aconsegueixo que em responguin després de dos mesos també de moltes trucades a les que no han rebut cap resposta. I ja aconsegueixo que em deixin anar a visitar los.

[00:04:55]

Balanç a la casa que havia estat del Jordi i on encara vivia la seva mare i i moltes estones la seva filla la germana del Jordi la esperanza l'escriptor Gabi Martínez es va guanyar la confiança de la família Magraner i es va passar vuit mesos investigant el cas entre balanç Lió i París on es movia tot el cercle familiar d'amistats i laboral del Jordi. Va quedar fascinat per la història i va creure que per fer ho bé havia d'anar al Pakistan. Aleshores comença la conscienciació de què he d'anar doncs l'any 2009 a l'Hindu Kush a la frontera entre l'Afganistan i el Pakistan on en aquell moment estava acabava d'haver un atemptat feia poc i s'havia vist diuen que aquelles muntanyes a tres hores d'on va viure el Jordi va ser l'últim lloc on s'havia vist amb vida.

[00:05:51]

Salman bin Laden a la vall del costat d'on va ser assassinat el Jordi. L'Exèrcit pakistanès estava protagonitzant una contraofensiva contra els talibans perquè s'havien fet amb la vall. Els talibans i l'exèrcit pakistanès el volia expulsar d'allà. Si la situació és molt tensa la vall de Gombrèn pels talibans és un corredor que els permet filtrar se al Pakistan tebi Martínez va aterrar al Pakistan en plena ofensiva dels talibans el 2009. Set anys després de l'assassinat del Jordi Magraner. Aleshores em vaig deixar créixer la barba.

[00:06:30]

En vaig parlar amb la família perquè em deixessin roba va camí i el Paco. Què és el barret aquest rodó que tenen els pastors i sobretot això va ser una mena de lluitar contra la por. No. Perquè tenia molta por d'anar allà sobretot sabent que el que anava a fer era una investigació criminal per una banda i al cap i a la fi anava amb el rechazo de la família de posar una làpida a la tomba del Jordi. Al Pakistan l'esperen Abdul el propietari de la xarxa.

[00:07:07]

La casa on vivia el Jordi i un dels grans amics del difunt. El Javi va quedar sorprès que la gent més de la que s'esperava respongués les seves preguntes. Havien passat set anys des de la mort d'en Jordi Magraner. Alguns se sentien més lliures per explicar detalls i fins i tot algunes coses que van viure. En canvi la policia se'l va despatxar sense afegir cap novetat. El mateix que havien fet l'ambaixada francesa i l'espanyola. El Javi va decidir investigar dos temes que estaven molt presents però que ningú havia volgut regirar gaire la part fosca és tota aquella que té a veure sobretot amb els diners i el sexe.

[00:07:46]

Per una banda hi havia gent que parlava d'homosexualitat en negatiu perquè això Com comento dins la família del Jordi no era una cosa que estigués ben vista i mai es va entrar dins d'aquest tema. Però l'homosexualitat ja portada més enllà quan es parlava de pederàstia i des de la pederàstia també era un tema que a alguns els va anar bé per justificar el seu assassinat. Sobretot parlo de polítics de policia paquistanesa i fins i tot espanyola i després estava la qüestió dels diners que sempre havia tingut problemes per desenvolupar una recerca que és marginal pel VIH.

[00:08:27]

La qüestió era qui estaria disposat a parlar. Primer calia saber si el Jordi era homosexual. Com alguns deien en general amics i veïns tenien clar que sí que ho era. Si bé la família Magraner no ho va confirmar. és una qüestió que no els agradava gens segons va dir Martínez. Diversos membres de la família eren simpatitzants de Le Pen i el pensament de l'alpinista i l'homosexualitat no es porten gairebé l'Eric com aquell vell amic de joventut del Jordi que l'havia acompanyat en la primera expedició al Pakistan.

[00:09:00]

Sí que va dir alguna cosa als Abi. En el fons era homosexual reprimit. Encara que ni ell ni jo vam rebre mai una proposta seva això sí parlava lliurement de sexe. Deia que el seu model era l'antiguitat. Sempre comentava que des del punt de vista històric tota la filosofia s'ha aplaudia el plaer de la companyia masculina i femenina Abdul. El propietari de l'hotel del poble on van matar el Jordi Magraner i qui li havia llogat la casa no ho veia tan clar.

[00:09:28]

Com a propietari d'un hotel havia conegut gent de tot tipus i s'havia convertit en un aconseguidor de les valls. La persona a qui demana qualsevol cosa que volgués. La veritat és que molta gent m'ha demanat droga alcohol dones i homes però en Jordi no em va demanar mai res d'això. Alguns van veure l'homosexualitat el possible mòbil del crim. Jordi Magraner sempre tenia deixebles menors d'edat. Ningú va poder provar res i parlant de menors d'edat escolteu què va dir l'Andrés Magraner germà del difunt.

[00:10:03]

Una altra hipòtesi sobre per què van matar el meu germà és la pedofília. Segons algunes informacions fins i tot a Internet en Jordi era pedòfil. Quan d'Andrés havia intentat ordenar idees després de la mort del seu germà va redactar una reflexió on parlava de com alguns estaven insinuant una relació ignominiosa entre Jordi i el petit oasi. El seu deixeble d'onze anys i a qui reprenem la reflexió de l'Andrés Magraner sobre la possible pederàstia del seu germà va escriure això es comenta que per ventura el pare de quasi va matar en Jordi per haver abusat del seu fill.

[00:10:40]

Algú em va dir que poc abans de la seva mort el jove wazir que ja havia passat un cert temps amb el meu germà no volia tornar a casa d'en Jordi i el seu pare el va renyar dient li que havia de tornar boig Jordi que era un bon home però llavors per què hauria matat també el seu propi fill. Recordem que primer van trobar mort el Jordi a casa seua i 32 hores després van trobar el cos del nen també degollat a la latrina de la casa.

[00:11:04]

Quan el pare el van avisar de la desaparició del wazir va venir des d'una altra vall on vivia. Mentre la policia buscava el nen ell plorava i se'l veia destrossat. La hipòtesi que el pare fos l'assassí es va descartar aviat. Un dels problemes que tenia el Jordi Magraner i que ja veurem si té incidència o no en la seva mort és que sempre anava curt de diners. Lídia Orriols explica quan lluitava una quantitat per estar tranquil.

[00:11:33]

Sempre se'n buscava un projecte que li feia volar els bitllets de les mans. Com a director del aliens francès havia estalviat diners i com de costum els inverteix en expedicions a la recerca del bitllet. Però aquesta vegada també destinarà una bona quantitat a quelcom que ara l'interessa molt. L'educació dels calaix que són l'ètnia pagana d'una zona en què la majoria són musulmans. Més coses relacionades amb la religió que compliquen aquesta història. Hem de tirar endarrere quan el jove Magraner va arribar a l'Hindu Kush durant els primers anys a la zona.

[00:12:07]

El Jordi havia preferit estar se amb els germans Xaxu i Jalil que eren musulmans amb els calaix els pagans. Tenia bona relació però no estreta va ser així fins que l'Aliança Francesa de Peshawar va muntar una exposició sobre els calaix que li va permetre conèixer més a fons el pensament d'aquesta ètnia. Un cop els va conèixer el van fascinar tant que va buscar casa els territoris calaix. Volia viure amb ells. Va ser llavors quan Abdul li va oferir la xara Cat Faus que era una casa gran amb terrassa i magnífiques vistes a la vall.

[00:12:45]

El Jordi es va quedar sorprès i li va preguntar Abdul per què li oferia ell i Abdul que era al calaix. Li va dir que perquè ell no era musulmà Abdul li va explicar al Gabi Martínez que abans de quedar se la casa el Jordi va resseguir pam a pam tota la finca que s'estenia per la falda d'un turó i va començar a planificar la Part Alta. Li serviria per deixar els gossos a la vora de l'entrada s'aixecava un petit estable a escassos metres d'una caseta on es podia allotjar el servei.

[00:13:18]

En aquesta caseta serà on anys més tard viurà la Sif ghanès que contractaran Jordi per ajudar lo i que en el moment del crim també està desaparegut. El Jordi va quedar encantat amb la casa i li va confirmar a l'adult que la volia. Molts veïns de la vall es van assabentar de seguida que l'arribada del Jordi no havia agradat gens a un. Que optava a viure a la xara. Aquest musulmà que es diu Habib Noor havia intentat quedar se amb la casa i va començar a dir mentides per intentar posar el poble contra el Jordi.

[00:13:53]

En saber ho Jordi es va enfadar molt perquè si la situació a la zona ja era prou complicada. A sobre veia com alguns musulmans volien treure profit de la por i no colgada pels talibans. N'hi havia alguns que estaven comprant terrenys a uns calaix desesperats per unes lleis i actituds que els estaven empobrint a marxes forçades. Hi havia noies calaix que s'estaven casant amb musulmans per assegurar se el menjar en casar se. Perdien la condició calaix i passaven a ser musulmanes abocant la comunitat cap a l'extinció.

[00:14:28]

L'adult ho va explicar així als avis. Si en Jordi estava molt enfadat deia que els musulmans ens ho traurien tot que havíem de defensar nos. Li vaig dir que de musulmans n'hi havia molts però li vaig recomanar que anés amb compte nu era una mala peça i seria millor que intentés arreglar les coses amb ell.

[00:14:49]

Abdul diu que Jordi va fer un esforç inèdit per estrènyer lligams amb el musulmà Nur que el va anar a visitar. Va ser tan amable com va poder. El Jordi li diuen que no és una persona de qui no pot fiar se gens que a més té molta influència a les valls i que millor que es porti bé. El que fa el Jordi és apropar se una de les primeres vegades a la seva vida que fa un esforç diplomàtic i intenta menjar se els sentiments i portar se bé amb algú s'apropa a l'avi no parlen.

[00:15:22]

I la resposta de l'hàbit nu és encetar una campanya a la vall dient que el Jordi té relacions amb.

[00:15:32]

Fins i tot escriu un paper que reparteix per la vall.

[00:15:37]

Torna a sortir el tema de la pederàstia. I aquí en Jordi esclata i trenca tota relació amb el musulmà. En Jordi enfadat no era qualsevol cosa. Tothom a les muntanyes sabia del seu caràcter. Si bé aquesta vegada era conscient que s'enfrontava amb un poder diferent i que no resoldria res a cops de puny així que va escriure una carta a la policia que el títol de la carta eren insults problemes amenaces i propaganda contra mi a la carta. Expliqui la relació amb la 19.

[00:16:09]

Des del principi assegura que el musulmà havia arribat a organitzar reunions amb l'objectiu d'atacar lo perquè ell en Jordi era estranger i pagà. Sobre això em surt va escriure això censures com el meu germà petit i lobby nord acusat d'homosexualitat ens està creant mala reputació. Aborda la gent en contra nostra. No respecten les lleis del poble. A més tot això no és veritat. Van lliurar la carta a la policia adjuntant un dels fulls difamar folis redactats pel musulmà. La carta en Jordi Magraner exigia a les forces de seguretat que complissin el seu deure i subratllava que si li passava alguna cosa era responsabilitat seua.

[00:16:52]

Pot ser que el Jordi el matés aquest musulmà enfadat per la xara. Cap fals. El 2009 havien passat set anys des que van matar el Jordi sense més resposta que les especulacions de la policia. El cas s'havia tancat decidint que probablement el Jordi l'havia matat algú que havia fugit. Els seus dos últims servents Mohammad bin i Aziz eren els sospitosos oficials perquè estaven desapareguts però ja heu sentit que el Jordi Magraner començava a tenir una bona llista de enemistats i ara en sortirà un altre.

[00:17:28]

La nit del crim el Jordi acabava de tornar de viatge i en arribar a casa es va trobar que els llums continuaven sense funcionar. Abans de marxar havia demanat al Jalil que regalés l'electricitat a internet perquè ens tornem a situar Jalil.

[00:17:45]

Si em surt eren dos musulmans que van ser els primers deixebles i ajudants que havia tingut el magraner Magraner havia viscut a casa seva i eren manetes d'aquells que ho arreglen tot i tenien una certa influència al poble. Doncs resulta que el Jalil no havia arreglat els llums de la casa. El Jordi emprenyat va sortir a buscar lo i se'l va trobar jugant a cartes. La relació entre el Jordi el Jalil feia temps que s'havia tensat ja hem dit fa un moment que el magraner volia defensar els calaix de l'abús dels musulmans.

[00:18:14]

Un dels motius de la tensió li va dir al jardí Magraner a un responsable de l'oenagé on havia treballat. Un dia tornant de Barcelona en cotxe el Jordi se li va escalfar la llengua i va dir que el Khalil estava fent coses incorrectes. Em va dir que el seu amic pensava massa amb els calés i que volia guanyar unes rupies mitjançant el calaix. Per això havia intentat organitzar les seves dones com a prostitutes. Creia que podien fer un bon negoci amb els turistes pakistanesos.

[00:18:44]

O sigui que quan el Jordi o el Jalil jugant a cartes se li apropa indignat per motius que van més enllà dels llums que s'encenen li exigeix que li arregli de seguida el sistema elèctric. El Jalil li diu que no es posi nerviós que ho farà un altre dia s'aixeca i marxa. En veure que el Jordi està a punt d'esclatar pel seu absurd germà del Jalil li diu amb un to suau que el seu germà ha tingut molta feina els últims dies però que de seguida li arreglarà pot haver matat el Jalil.

[00:19:17]

En Jordi cansat de les seues ordres i les seues males maneres o enfadat perquè es fica allà un nou demanen. Després d'aquest incident amb el Jalil el Jordi convida els surt a sopar a casa amb tot el que se'n surt va explicar el Gabi. Farem una reconstrucció detallada de les hores prèvies al crim però perquè no ens perdem recordem qui és qui. Si és un nen d'onze anys que viu amb en Jordi la Sif és un criat que ara viu amb el Jordi i se'n surt.

[00:19:47]

Ja té 27 anys i havia sigut un dels primers deixebles del Jordi. Això que sentirem quan expliqui el seu suc. En Jordi va comprar dues ampolles de vi i vam anar a casa seva i vam encendre espelmes per veure em en base va baixar a la cuina amb nosaltres i la Sif va començar a feinejar després d'atendre els cavalls. En Jordi es va quedar una ampolla de la qual va anar bevent mentre cuinava dos coloms i a mi em va donar l'altra veure agents.

[00:20:16]

En Jordi va dir que necessitava diners i tornaria de seguida a la ciutat per demanar feina al 9-N. En Jordi no bevia gaire i li vaig demanar si ja no li agradava el vi. Em va dir que tenia feina i que si jo volia acabar la seva ampolla endavant així com la vaig agafar i em vaig emborratxar. Segons la versió del Sur la Sif va marxar a la seua caseta i ell es va quedar al dormitori annex a la cuina mentre Jordi Magraner pujava al despatx amb el petit oasi per treballar cadascú amb els seus deures.

[00:20:48]

Al cap d'una estona el Jordi va baixar al dormitori per demanar si em surt si l'endemà podia portar li uns llibres de francès que tenia a casa seva perquè els volia utilitzar. Wazir se'n surt. Li va dir que tenir un fill malalt i segurament no podria fer l'encàrrec encara que si troben un forat vindria segons ell se'n. Poc després va marxar a casa seva. Què va passar després. Gaby reconstrueix l'acció i l'escenari del crim. Insinua doncs que el Jordi estava molt tranquil.

[00:21:20]

és principal perquè estava assegut al seu escriptori i donant l'esquena a la persona que la tancarà per darrere. O sigui que sens dubte si no era algun amic seu sí que era algú que venia amb el beneplàcit d'un amic seu i que el feia sentir el Jordi suficientment tranquil. El cas és que si és veritat que se'n surt va marxar algú altre va entrar a la casa. No se sap si el visitant ve acompanyat però sembla clar que el Jordi està suficientment tranquil per asseure's al despatx i donar li l'esquena.

[00:21:58]

Un amic militar dels Magraners va fer aquesta interpretació del que digui l'informe forense. Segons l'expert militar el Jordi hauria tingut la impressió que el cos posava al seu darrere. Però de seguida l'haurien agafat pel coll. Ell hauria aixecat la mà esquerra per defensar se però l'atacant li hauria fet un tall amb el ganivet al polze després li hauria clavat l'arma diagonalment al coll i li hauria robat la tràquea l'esòfag i la jugular. En una segona ganivetada. Fracturant la segona vèrtebra cervical l'assassí li hauria impulsat el cap cap endavant en un moviment molt ràpid i això és el que fa que el militar amic dels Magraner digui que això és l'obra d'un professional.

[00:22:41]

Una hipòtesi que se sustenta en el fet que cap dels tres cossos no van portar és a dir que algú els va drogar prèviament i els animals van dormir durant més d'un dia. Ara bé un fet important que obren nous interrogants el veí que vivia en una de les dues cases més properes a la de Magraners havia declarat a la policia que la matinada del crim havia vist algun moviment estrany a la casa. Mohamed El veí de davant diu que veu una de les nits al sud sortir de casa del Jordi Magraner amb unes maletes i això quan s'assabenta que el Jordi Magraner assassinat a Nur Mohamed va la policia a dir qui ha vist el seu surt amb aquestes maletes.

[00:23:26]

Però la policia no fa cas cap a les dues de la matinada. Em vaig aixecar orinar i vaig veure amb xampú amb dues maletes. En descobrir Mar va fer el gest d'anar a amagar se però li vaig demanar què feia on portava aquelles coses. Em va dir que estava estudiant anglès i que dura llibres per estudiar. La policia tenia un nou fil per estirar però em va passar això. La policia no fa cas i no només no fa cas sinó que després de poc temps culpen el Nur Mohamed de tinença de drogues i el fiquen a la presó.

[00:23:58]

El veí del magraner que es diu Nur Ahmed és l'únic que ha vist alguna cosa en l'interval d'hores que va des que el SEM surt marxa de casa d'en Jordi. La nit de l'1 al 2 d'agost i el matí del dia 3 quan el mateix se'n surt torna i troba el cadàver del sociòleg en aquella mateixa casa on havien sopat. L'escriptor Gabi Martínez quan va ser a les Valls va demanar entrevistar se amb el veí. L'home cita el Gàbia primeríssima hora del matí al jardí de l'outlet de l'adult.

[00:24:28]

El veí només parla la llengua. Així que un noi calaix els farà de traductor. Normalment demana que l'adult no sigui present durant la xerrada i quan l'adult s'allunya l'home comença a repetir Jalil censor Asif Abdul Mu i prim repeteix mínim fins a cinc vegades. En llengua aquesta qui diu vol dir assassí. Quins. Amb Carles Porta. Així doncs Abdul el propietari de l'hotel i de la casa anomenada xarxa Faus on va viure i morir. Jordi Magraner acaba de ser inclòs a la llista de sospitosos.

[00:25:20]

Des de casa seva el veí veia com la Abdul-Aziz el criat entraven de tant en tant a les dependències privades del Jordi. A més explica el nu Mohamed El Gaby que poc després d'haver anat a la policia va tenir una nova sorpresa i no precisament agradable. Un dia em surt i el Jalil em va venir a buscar per dir me que si no callava en materia Nur Mohamed aleshores té molta por perquè a més l'han amenaçat amb surt i el Jalil que ja està explicant a la policia i al número Mohamed marxa del poble i se'n va a viure a l'Afganistan perquè té el matin van emigrar a la província afganesa del Luristan estava molt espantat va viure un any fora i després va tornar perquè li van assegurar que tot estava més tranquil.

[00:26:13]

Set anys després del crim el Javi li va preguntar si tenia por i li va respondre que molt diu una cosa que li pregunto en una situació com aquella on tenia el malalt. Mirant nos hi hauria el Jalil que sabran segurament el que ell ha parlat amb mi li digui perquè m'ho expliques això sí si saps que poden venir a matar te. I aleshores ell fa on em diu que és creu que s'ha de fer justícia. és un dels moments més impressionants et diria de la meva vida perquè una persona sabent que se'ls ha jugat la vida t'està dient que vol que s'expliqui la veritat.

[00:26:53]

Aquella entrevista posava el vi a l'ull de l'huracà. Disposava d'una informació que podia difondre més enllà de les valls i implicava fins i tot el seu amfitrió l'adult. Repassem tota la informació que el Gabi havia recopilat fins ara.

[00:27:10]

El Jordi Magraner arriba a les muntanyes pakistaneses de l'Hindu Kush. El 1987 tenia 29 anys. Havia anat a buscar el lied i la abominable home de les Neus.

[00:27:21]

Es va establir al poble de Caracal·la i de seguida va simpatitzar amb els calaix una ètnia pagana que vivia envoltada de musulmans. Quan el Jordi arriba al Pakistan agafa sota la seva protecció un nen musulmà de vuit anys al sud. El seu sogre es fa gran i ell i el seu germà Jalil es converteixen en els millors amics del Jordi. El seu tercer amic serà Abdul que és pagà i que és qui li lloga la millor casa del poble. La Xahrazad és una casa que també volien els musulmans.

[00:27:52]

Set anys després que el Jordi arribi al Pakistan el país entra en un dels moments de més inestabilitat política. El 1994 neix la milícia dels talibans que van guanyant territori i també apareix un nom a l'escena internacional d'Ossama bin Laden que serà el terrorista més buscat dels Estats Units després dels atemptats a les Torres Bessones de Nova York de l'11 de setembre del 2001. Els talibans donaran refugi a Bin Laden al Pakistan. En aquest context Jordi Magraner accepta dirigir l'Aliança Francesa de Peshawar una ciutat que estava considerada un dels nuclis de talibans més importants del món.

[00:28:30]

Mentre és director de l'Aliança Francesa el prendran per espia. En l'àmbit personal el Jordi té ara com a protegit un nom pagà que es diu wazir i té 11 anys. El 3 d'agost del 2002 el seu surt troba mort el Jordi i el seu despatx l'han degollat de wazir. No hi ha ni rastre. La llista de sospitosos és llarga. El Xa en surt i el Jalil se'n surt per gelosia i amb el Jalil tenien bronques permanents. També són sospitosos el matin i la Sif els dos ajudants del Jordi Abdul.

[00:29:03]

També podria haver estat l'assassí. és una de les persones que tenia accés al despatx del Jordi. Ell sempre el tancava amb clau i només hi deixava entrar el seu cercle de confiança. Una altra possibilitat és que el matés el musulmà que volia la xara Faus abans que Abdul lloguers el Jordi. La setena hipòtesi és que el Jordi el matessin per espia. Era un bon coneixedor de les muntanyes i podia ser que estigués passant informació a França. Molt bona feina a Líbia entre tants interessos i sospitosos costi distingir veritats de mentides.

[00:29:36]

El primer capítol vam explicar que al començament la investigació la va portar la Policia Local però que després van arribar tres agents de la capital que es van fer càrrec del cas. Durant una de les últimes converses del Gabi Martínez surt el noi i el sorprèn amb una declaració li diu que poc després que fos trobat el cadàver del wazir el nen d'onze anys va interrogar lo els tres agents acabats d'arribar. Se'n surt. Els va dir que creia que havia estat la Sif un dels ajudants del Jordi.

[00:30:08]

Afganesos sempre volien diners. Els policies li van respondre que ningú havia robat res i ell se'n surt. Va replicar que alguna cosa es deuria emportar i escolteu què fan els tres agents.

[00:30:20]

Aquests tres agents són els que davant del Xa en surt agafen material de la casa del Jordi Magraner i el porten a la casa de davant del Mohamed bin i li diuen això en surt veus on estan aquestes coses. Veus qui les ha agafat.

[00:30:41]

O sigui volen carregar li la culpa al Mohamed bin. I això ho va explicar això em surt davant seu. Aquests policies han volgut inculpar el Mohamed DIN de robatori com a mínim agafant material que estava a casa del Jordi Magraner i portar lo a la casa del Mohamed.

[00:31:00]

Ara li toca el rebre el em diu que era un dels ajudants que va fugir després del crim. Davant dels ulls del censura els policies van traure l'ordinador del Jordi i la càmera de vídeo la de fotos i nombroses eines i aparells van creuar el camí i ho van deixar tot a casa del desaparegut Mohammad bin. El llibre només per a gegants se'n surt. Explica què passa a continuació. Em van dir si em surt veus on hem trobat aquestes coses. Ho veus.

[00:31:30]

Volien que Mohammad bin fos el culpable. Jo què havia de dir què diré si el Govern vol liquidar me amb líquida i prou. Ningú preguntarà per mi a aquestes alçades el Gabi ja té molt clara una cosa i sobretot quan pensa com va aparèixer el cos del petit wazir. Deixeble del Jordi. Com és possible que hagin trobat el cos del Jordi al seu escriptori. Trenta dues hores després es trobi el cos d'un nen que hi ha vint policies buscant es trobi a cinc metres perquè vaig ser dins de l'habitació 5 metres d'on havia mort el Jordi i només havia d'obrir una porta.

[00:32:10]

Impossible. I és que això no s'ho creu ningú. I això clar és les mateixes conclusions a les que arriba la família Magraner. I qualsevol que s'hagi apropat una mica a la investigació això no és possible. La policia era molt conscient que ja no anaven a resoldre res. Jo ja estava dat i beneït. Aquesta és la impressió més clara. Tothom es treia el cap de sobre investigació seriosa. Res molt seriosa encobriment seriós. Segons el Gabi des del punt de vista dels agents paquistanesos carregà el crim al Muhammad bin és l'estratègia més ben trobada.

[00:32:52]

Si el que es vol és que l'assassinat quedi impune. Mohammad bin està desaparegut i no cal fer una investigació seriosa que l'inculpat per l'escriptor n'hi ha prou d'assenyalar lo a ell o també a la Sif que també continua desaparegut precisament perquè se'n surt. Ha culpat directament la Sif però la policia ni l'escolta perquè la policia té tant d'interès a culpar el manding. Javi havia de complir un encàrrec malgrat que ja havia parlat amb tothom que havia pogut. No podia marxar encara de les valls.

[00:33:27]

La família Magraner li havia demanat que posés una làpida a la tomba d'en Jordi perquè havien decidit que el cos es quedés per sempre a les muntanyes. El canvi havia d'esperar l'arribada de la làpida que ell mateix havia encarregat seguint instruccions de la família vindria gravada amb el nom del Jordi. Les seues dates de naixement i mort i la definició de hispànics o flogist les noves dades que va aconseguir del cas van fer que durant les hores que el Gaby va passar esperant la làpida l'escriptor establís connexions creient que estava arribant a una solució.

[00:34:02]

L'últim vespre a les valls calaix Javi Martínez va posar la làpida de la tomba de Jordi Magraner. Vam anar hi. L'actual Xaxu i jo vam posar la làpida. Va haver hi uns quants nens i un senyor que feia d'enterrar lo hi havia moltíssimes tombes que estaven profanada. Perquè algú aixecava la terra i robava els ossos o robava les pertinences amb els el calaix s'enterraven. Era un territori el cementiri que demostrava la devastació i com insultaven els cadàvers. Alguns musulmans entrant dins del seu cementiri i profanar les seves tombes de tal manera que a la del Jordi era una absoluta excepció perquè tenia nom i tenia una petita protecció al voltant de la tomba.

[00:34:53]

Després vam anar a fer un sopar a l'adult amb suro i Jo Claudi Martínez ens acaba de dir que a la cerimònia hi van assistir la Júlia i se'n surt però el Jalil no. El germà gran va esperar que els tres homes acabessin de sopar junts. L'hoteler Abdul i quan el Javi anava a pujar a la seva habitació el Jalil va aparèixer en una foscor. L'última nit abans d'anar a dormir aparèixer ja a l'entrada de la meva habitació per donar me la bona nit.

[00:35:23]

Aleshores va ser un moment d'autèntica tensió per mi no em va fer pensar que el que estava fent era amenaçar dient que jo havia arribat un punt que potser era massa lluny. Això podria tenir conseqüències. I jo me'n vaig a dormir amb una por molt gran més no he tingut mai a la meva vida diària no vaig dormir en tanco a l'habitació era una habitació triple perquè allà podria i com que no estava habitat l'hotel doncs podia triar la que volgués. Em tanco amb un matalàs el poso a la porta un altre matalàs el poso a una finestra que estava mig trencada i m'agafa una nova lletra que tenia per si entra algú defensar me però amb la consciència que si hi entra algú són assassins professionals i jo no tindré cap opció de fer res i amb una por enorme que tindrà tota la nit despert fins pràcticament a quatre llargues de la matinada.

[00:36:33]

Sento el meu fill que està cantant i aquí dic o bé si no hem viscut fins ara. Ara ja no vindran relaxa una mica i aconsegueixo dormir una hora i mitja. Una cosa així que havia descobert el savi havia parlat amb tots els que havien conegut en Jordi i anava fent les seues càbales amb tota la informació que havia aconseguit. Jalil no havia arreglat l'electricitat en dies els tres gossos no havien abordat de nit perquè algú els havia drogat. Ell se'n surt.

[00:37:04]

Havia dit que les fotos dels barbuts a l'entrada de la casa devien ser hi perquè a algú li haurien caigut i s'havia quedat tan panxo i la policia havia trobat el petit oasi del mig de la casa. 32 hores després de l'assassinat del Jordi la premeditació semblava més que evident. El crim passional poc probable i costa creure que la policia no estigués implicada. Però no corren que hi ha la possibilitat que matessin el Jordi per suposada pederàstia. Cap de les persones que he parlat ni tan sols el nen casaria si em surt el que hagués el que hauria estat abusat.

[00:37:43]

Ell va dir directament que ell no va fer res mai amb el Jordi. També és veritat que pot mentir i que no vol deixar la seva pròpia biografia atacada. Però no he trobat cap prova fefaent sobre el que el Jordi fos pederasta. La història de les fotos dels barbuts que havia explicat el surt també sembla inconsistent. La construcció d'un relat per part dels implicats dels protagonistes i sobretot per part del SEM surt. Bàsica i poc imaginativa i poc creïble que sembla treta d'una pel·lícula de sèrie B d'aquestes de dissabte tarda perquè si ell diu que quan arriba a casa del Jordi es troba allà a l'entrada.

[00:38:35]

Unes fotos de barbuts i a veure si algú ha anat a matar el Jordi I de sobte va deixar anar allà per terra fotos que el poden inculpar. I d'on surten aquestes fotos. I tu vas a matar algú amb fotos teves a la butxaca. O sigui com que no té cap sentit és com un intent molt molt groller i molt d'últim moment d'intentar explicar alguna cosa amb uns arguments que no se sostenen de cap de les maneres.

[00:39:11]

Escriptor li dóna voltes a diverses preguntes per què s'inventa històries estrambòtiques que amaga alguna cosa el veí del davant de la xara que l'havia vist sortir de casa del Jordi amb un parell de maletes. La teoria del llavi és absurd. Havia descobert el cadàver moltes hores abans i com que era molt pobre va preferir obtenir una mena de botí abans de donar l'alarma. Per això hauria dit als policies que si havia matat el Jordi per robar li perquè ell sabia que faltaven coses.

[00:39:46]

Després parlarem de què en sabem del Mohammad a qui la policia li carrega el crim i fuig el mateix dia que es descobreix el cadàver per qui algú li diu que es descobrirà el cadàver. I aleshores o què s'ha descobert. I aleshores se sap que ell serà un dels assenyalats i que no podrà defensar se perquè ell no és algú del poble històric és algú que ha vingut de fora a treballar amb el Jordi i que si s'ha de culpar algú serà ell.

[00:40:21]

Un dels que segurament caurà aquesta és la confiança en la justícia que té el Mohamed. Si no no explica és perquè triga un dia i pico a marxar. No és perquè o perquè algú amb interès que també hi fugi li planteja aquest panorama. Li diu o fugaç ho tu seràs un dels inculpats i aleshores. Temps després que el món mèdic marxés del Pakistan van arribar notícies d'ell. Abdul li va explicar als Abi Mohammad bin és mort. Algú va matar a trets a l'Afganistan durant una discussió que com ho sé.

[00:41:00]

Aquí tothom té un familiar a l'Afganistan que té un familiar d'un familiar.

[00:41:05]

Se sap quasi tot el Mohamed bin se sap més tard que ha estat assassinat a l'Afganistan en estranyes circumstàncies.

[00:41:14]

Un altre dels que eren a la llista de sospitosos és l'atur. També és veritat que era normal sospitar que Abdul fos un sospitós en tant que era el propietari de la casa i una de les persones que entraven al despatx. O sigui fins i tot jo vaig trobar una persona molt assenyada i que ell també sap posar a lloc les sospites de persones de moltes persones sobre ell. O sigui pensa que Abdul és un calaix que he rebut. Ha tingut molts problemes pel fet de ser calbs i és una persona que ha après a sobreviure i a posar ha puesto les acusacions que fins i tot hi havia sobre ell mateix.

[00:41:55]

No descartaria és natural descartaria ser ni còmplice ni encobridors. Aquí descartat qualsevol és molt complicat. és molt complicat però veient com han anat les coses jo crec que Abdul potser sí que el podria descartar i pot ser ell l'assassí. Quan el llavi va arribar al Pakistan es va trobar amb un Jalil esquerp que no volia parlar amb ell. Jalil sap molt segur que protegeix el seu sogre el seu germà i és possible que d'alguna manera participés en la història. és molt possible.

[00:42:31]

De fet sap tant que quan arribo el conec i començo a fer li preguntes.

[00:42:41]

Quan portem uns minuts s'aixeca i diu que no vol continuar parlant amb mi. Potser per no desvetllar més d'allò que voldria. O potser perquè sap també moltes coses i no vol que jo percebi tot el que puc. El que podria percebre si continuessin parlant sap quelcom segur. Quins. El relat dels moments foscos de la nostra societat. El col·legi amb les porta. El llavi s'havia passat 12 dies a la vall de Gombrèn just al corredor que permetia els talibans a anar de l'Afganistan el Pakistan i aquests dies de recerca li van permetre fer la seva pròpia teoria com a criminòleg autodidacte.

[00:43:40]

El que tenia clar és que el Jordi s'havia convertit en algú molt incòmode en unes muntanyes on els talibans circulaven amb facilitat. La meva conclusió és que el Jordi molesta en aquell moment especialment perquè el govern pakistanès està jugant a dues bandes amb els Estats Units sobretot i amb els talibans i la presència d'algú que pugui denunciar o explicar coses que s'estan fent a les muntanyes i sobre el qual no tingui control. Els serveis secrets pakistanesos. Doncs és molt molest. I aleshores s'aprofiten que hi ha alguns musulmans que necessiten menjar per fer los entrar dins d'un assassinat organitzat probablement en connivència entre la policia els serveis secrets pakistanesos i potser fins i tot els mateixos talibans.

[00:44:38]

Si fos certa aquesta conxorxa entre talibans policia i serveis secrets pakistanesos qui hauria sigut la mà executora el Javi Martínez diu que també van intervenir musulmans que necessitaven menjar. Recordeu que Jordi Magraner només deixava entrar al seu despatx el seu cercle més íntim. Quan el van matar estava molt tranquil. Això voldria dir que amb ell hi havia algú de confiança o no com a executor però ja en surt una de les pistes per a mi que són molt sòlides i molt molt probables és que el seu ensurt fos la persona qui obre la porta a l'assassí.

[00:45:19]

Si em surt rep uns diners per obrir la porta i que entri l'assassí però aquest assassí professional havia de ser algú que Jordi conegués i també li tingués confiança si no no hauria pogut entrar al despatx. Qui podia ser. Hi ha algú de la llista de sospitosos de qui se sap ben poca cosa. és el segon ajudant d'en Jordi. Si ho recordeu vivia en una caseta que hi havia a 20 metres de la casa principal on vivia en Jordi i on es va trobar el seu cadàver.

[00:45:54]

La CIF afganès es cuidava del terreny i dels cavalls i està desaparegut des del moment del crim. La mà executora possiblement fos la l'ase i si no és si és algú que té contacte amb CIF i que és un professional. és un assassí professional. Pot ser que fos l'assassí professional infiltrat a casa del Jordi esperant el moment d'executar lo. Això és una possibilitat molt real que si fos un militar que esperés el moment per matar lo ha pagat els serveis secrets pakistanesos.

[00:46:31]

Sí que treballi directament per als serveis secrets pakistanesos i afganesos aquí aquí tot és molt fosc i està molt creuat. I els serveis secrets pakistanesos tenen contacte amb els talibans i amb els serveis secrets afganesos. Si probablement la CIF era una persona a sou de serveis secrets pakistanesos o afganesos possiblement fos també un militar clàssic i Mohammed bin van desaparèixer de la xarxa després del crim. Mohamed bin va fugir per poc que el pèssim i més tard va ser assassinat a l'Afganistan en estranyes circumstàncies.

[00:47:10]

La investigació del Gabi culmina amb la localització de la CIA. I aquí també tindrà un paper important el primer ajudant que va tenir el Jordi quan va arribar al Pakistan i anul·lar la immolar és un musulmà que es convertirà en el gran assessor del Jordi Magraner al llarg dels anys i que no deixarà de buscar pistes per saber qui va matar el Jordi l'any nul·la és qui localitza la CIF. I aquí és on la meva investigació arriba a port. l'estafa està localitzat a l'exèrcit afganès.

[00:47:43]

és una possibilitat molt real. Si fos un un militar que esperés al moment per matar lo de fet que després l'ha el localitzi dins de l'exèrcit afganès. és significatiu.

[00:47:57]

La impressió del llavi és que la policia va voler encobrir la cifra que absurd i el Jalil hi estaven implicats d'alguna manera i que van disposar de l'ajuda de com a mínim la Policia Local i qui va matar el meu wazir perquè era havia vist què havia passat. Estava dins la casa. Quan es comet l'assassinat però matar al wazir pot significar posar en contra els pagans d'una manera molt clara. El que passa és que arriba un moment que com que han deixat passar el temps i tot és molt cutre com s'està fent hi ha un moment que no sabem què fer amb aquest nen i l'han de matar.

[00:48:36]

Aleshores el tindrien amagat a qualsevol puesto. I quan se n'adonen que el cadàver ha d'aparèixer perquè no poden no saben on ni tan sols pensen suposo en fer lo deixar per desaparèixer d'una manera solvent i aleshores acaben matant lo i posant lo allà davant. Dues hores després d'haver lo matat per dir que per inventar se que és tot tan trist tan penós que és difícil d'explicar. No deixa de ser una especulació però tot fa pensar que la policia si no el mata com a mínim es fa la distreta quan apareix el cadàver del wazir perquè sap qui l'ha matat.

[00:49:20]

La policia està darrere d'alguna manera o com a executora o com a encobridors. Darrere de les dues morts. Mesos després de tornar a Barcelona el primer ajudant del Jordi i anul·lar va contactar amb el Javi per dir li que havia localitzat la immolar. Deia que podia oferir la informació necessària per detenir el suposat autor del crim. En canvi va comunicar la possibilitat al Ministeri de Defensa espanyol. Li van respondre que ho tindrien en compte. Deu anys després no consta que ningú hagi fet res.

[00:49:53]

L'ambaixada espanyola al Pakistan tampoc mai va fer res per intentar aclarir el crim de Jordi Magraner. Segons Javi Martínez per a ells la sortida fàcil va ser acceptar la versió de crim passional que donava la policia paquistanesa.

[00:50:11]

En Gabi va escriure el llibre només per a gegants publicat per Alfaguara en castellà i per Amsterdam Llibres en català. Poc abans d'enviar lo a imprimir va rebre un altre missatge de la immolar escriu un últim missatge on diu que sap que l'ha localitzat i que ara és la cifra el que l'està buscant ell.

[00:50:34]

Ajudem que mantinguem el contacte amb ells si us plau que si li passa alguna cosa ha estat el Gabi Martínez. Quan vam gravar aquest programa no havia tingut notícies ni de l'un ni de l'altre. Gràcies per escoltar nos. Tornem tan aviat com puguem.

[00:50:56]

Puigneró creix en llocs crítics guionistes Lídia Orriols Albert Mercadé i Sílvia Comet.

[00:51:09]

és un cas d'avui Gabi Martínez i Lídia Orriols. Producció Núria Ventura muntador musical Sergi Cutillas direcció artística Dolors Martínez. Direcció Guió i presentació.

[00:51:27]

Carles Porta amb les veus de Catalunya Ràdio on creix en llocs humits o en xarxa. I per fer se. Molts nuclis o. 19 de This is not vil. No. Ells són botxins tot és molt simple se celebren més. Té. D'aquí que pugui dir. Fer ho és ser.