Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat. Els fets i els llocs són reals alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. Diumenge 22 d'abril del 2001. Barcelona barri de l'Eixample carrer Còrsega són aproximadament les 9 del vespre. Una dona i la seva filla arriben a casa després de passar el dia fora la porta del pis està mig oberta.

[00:00:45]

La nena de sis anys és la primera a entrar quan arriba al menjador i troben la tele encesa a terra i el cos del seu pare sobre un bassal de sang li han disparat set trets. La víctima és Jordi de ronda de 37 anys i mutu i un futur. Els assassins normals no promouria però ha tingut sempre la sensació que es viu a falta de justícia. Xavier Rondo germà del Jordi. Hola tothom sóc Carles Porta. Gràcies per escoltar nos. Un diumenge d'abril de 2001 algú va entrar en un pis del carrer Còrsega de l'Eixample de Barcelona a plena llum del dia i va disparar set trets al pit d'un home de 37 anys que estava assegut al sofà mirant la tele i ningú no va veure ni va sentir res.

[00:01:41]

L'abril d'aquest 2021 farà 20 anys de l'assassinat de Jordi VI RONDO Un crim que de moment no té ni testimonis ni culpables i que em recorda l'etern dubte de si hi ha crims perfectes o investigacions deficients. Intentarem posar llum a la foscor. Comencem.

[00:02:06]

L'exèrcit. Així referint les famílies estructural mesquita i viuen sols. Crims com a grups humans d'origen fetus. Recordeu que. El relat dels moments foscos de la nostra societat crims en Carles Porta del cas que us expliquem avui va tenir dimensió mediàtica un crim violent amb arma de foc i la víctima formava part d'una família amb certa popularitat als mitjans catalans. Era germà del periodista televisiu Eduard Berloso i del guionista i realitzador Xavier rondo que acabem de sentir però ell la víctima no era conegut.

[00:03:21]

Tenia 37 anys i una vida aparentment tranquil·la. Estava casat tenia una filla de sis anys i una bona feina era el director d'una oficina de La Caixa. Havia tingut tres crisis cardíaques. En pocs mesos però tot i això era una persona activa i practicava diferents esports. Recordem allò de les crisis cardíaques. Els diumenges tenia per costum anar a jugar a golf però aquell diumenge 22 d'abril del 2001 va canviar la seua rutina. Dies enrere s'havia fet una fissura en una costella jugant a futbol i va decidir quedar se a casa a descansar.

[00:03:56]

La seva dona la Dolors i la seua filla van mantenir els seus plans per a l'últim dia de la setmana. Passar el matí al parc de la Ciutadella amb l'avi matern a les 10 del matí. La Dolors i la nena es van acomiadar de Jordi. Quan van marxar del pis del carrer Còrsega ell estava vestit amb roba d'anar per casa i el van deixar descansar en el sofà del menjador mirant la televisió. Va ser l'última vegada que el van veure viu.

[00:04:22]

De moment deixen passar bona part del dia i fent córrer les agulles del rellotge fins a les nou del vespre per centrar nos en el moment en què la Dolors i la seua filla tornen a casa després de passar tot el dia fora. Els pares de la Dolors les porten fins allà amb cotxe després d'haver estat part de la jornada junts. L'avi les acompanya fins a la porta de l'ascensor. Els diuen adéu i ells dues pugen al pis. Un cop al replà això és el que troben segons consta a la documentació de la Policia Nacional.

[00:04:53]

Se encontró con la puerta abierta por lo que pensando que podia veure el de Interior llamó dos veces al timbre i al no apreciar ningún ruido entre el con su hija diciendo que esta última al salón donde había el cuerpo de su padre tendido en el suelo. Just després de la nena la Dolors entra a la sala. Veu el cos del seu marit estès a terra davant del sofà i truca al 061 quan l'equip d'emergències mèdiques examina el cadàver. Els sanitaris de seguida s'adonen que té diversos impactes de bala i ho comuniquen al 091 que cuando llamó i 061.

[00:05:28]

No sé per què toca el cadàver tuviera sangre ni heridas. Fue cuando lo sanitarios accediran a su vivienda explicaren las heridas que tenía.

[00:05:37]

Cuando observen la sangre a prop de la víctima a terra els agents recullen cinc bales del calibre 9 mil·límetres curt. En canvi no troben ni rastre dels casquets. Aquells bocins de metall que es desprenen dels projectils i que són tan rellevants perquè hi queda una marca única de cada pistola. Ja veurem si en aquest cas són decisius. El que és segur és que aquesta primera fotografia de l'escena del crim amb l'alerta emergències inclosa es tindrà molt en compte durant la investigació. Més endavant en tornarem a parlar de la primera inspecció al menjador dels els agents de la Policia Nacional dedueixen que no hi ha cap signe de lluita.

[00:06:15]

Tot està en ordre. Ni la porta d'entrada a la vivenda ni cap finestra o cap altre accés al pis han estat forçats. La Dolors declara que només falten el mòbil del seu marit i el carregador amb aquests elements el robatori com a motiu del crim queda descartat des del primer moment. A partir d'aquí es posa en marxa la maquinària de la investigació i la policia comença a investigar la vida privada de la víctima Sílvia Gómez. La policia indagar en l'entorn laboral.

[00:06:44]

El Jordi era director d'una oficina de La Caixa situada al barri de Gràcia. Tenia un sou elevat per la categoria i responsabilitat a l'empresa els col·laboradors i empleats expliquen que tenia un comportament irreprotxable que mai havien tingut cap conflicte. Era una persona competent i mesurada i que a l'oficina hi havia bon ambient laboral. Els investigadors també s'interessen per si ha pogut tenir algun problema amb clients per haver pres decisions relacionades amb diners. En opinió dels seus caps companys i subordinats era un professional conservador que no s'ha aventurat en operacions que comportessin un risc no controlat.

[00:07:22]

Un cop analitzat el dia a dia del Jordi a la sucursal bancària i si algú pot voler perjudicar lo o en el cas més extrem treure li la vida. L'activitat professional no aixeca cap sospita segons es desprèn de les diligències policials. Por ello fue descartada un mòbil relacionado con sus actividades laborales realizadas com a director d'una sucursal de La Caixa o que havien estat implicado en delitos relacionados. Blanqueo de capitales. Els policies s'han trobat moltes vegades que la imatge pública no es correspon amb un comportament modèlic a nivell privat i no és estrany que persones que a primer cop d'ull no tenen res a amagar oculten secrets als companys de feina o familiars.

[00:08:04]

Per això també es posa el focus en el cercle d'amistats. El cap del Grup d'Homicidis que dirigeix la investigació explica que volen aclarir estades relaciones que poden ser reconocidas Rosell Rosell no reconeix que dóna la sensació que una persona lleva una colla a veure si era un home fort amb més confiança. Mira amigo un determinado grupo de personas no revelar se tan permeable por el entorno familiar resta. Tampoc es detecten motius per continuar amb la cerca per aquesta via. Pel que fa a l'àmbit familiar tenim molt bona relació amb els seus germans i amb la seua mare la relació amb la seva dona en canvi no passava per un bon moment.

[00:08:49]

Ell mateix ho havia dit a la família i els amics més íntims feia anys que sobre la parella planava la possibilitat d'una separació o el divorci. El Jordi m'ho havia comentat moltes vegades és a dir s'havia refredat la relació i s'aguantava només per la filla. A mi em va comentar un any abans de l'assassinat em va comentar que s'havia enamorat d'una noia andalusa una metgessa que li havia plantejat la Dolors. La separació que ella va posar si us plau la nena va començar però després va tornar una mica més és cercle viciós.

[00:09:23]

Quan una història es va. No hi havia cap tipus de relació emocional entre els dos. Cada vegada que ho deia jo li preguntava com la cosa no està igual. Que un final ho faré diferent.

[00:09:38]

La relació amb el seu sogre el Josep tampoc no era bona segons la família de. Un dels motius principals és que tenia una gran influència sobre la Dolors i tots dos sogra i filla portaven l'educació de la nena per un camí que a ell no li agradava la deia moltes vegades de veure que fan tot el contrari del que feien en aquella situació. Frustració perquè diu és que no anem a una criatura. Quins punts de referència té. Quan fa una cosa que no hauria de ser hi pobreta i aquesta forma d'estimar què vol dir transigir.

[00:10:14]

Tot i mal educat influint en aquest punt de vista de dir que són molt influents al marge de les seves relacions. Qui tenia la possibilitat d'entrar a casa d'en Jordi sense haver de forçar el pany. A més de la víctima qui tenia claus només l'entorn més pròxim la dona. Els pares de la Dolors i la dona de fer feines. Tot i que segons la Dolors hi podia haver una còpia a l'oficina de la caixa on treballava el Jordi. Però aquestes claus no s'arriben a trobar.

[00:10:43]

La investigació treballa amb la hipòtesi que l'assassinat es comet poca estona després que la dona i la filla marxin del domicili. Cap a dos quarts d'onze perquè alguns veïns declaren haver sentit sorolls alguna cosa semblant a cops però diuen que no hi van donar importància. De fet els sorolls podien procedir de la televisió. Segons declara la Dolors quan van entrar al pis la tele estava encesa. Els veïns també asseguren que els diumenges la porta de l'edifici s'acostuma a tancar amb clau perquè la portera fa festa.

[00:11:14]

Els investigadors es pregunten qui pot saber aquests detalls fonamentals per accedir primer a l'immoble i després al pis. Qui pot saber que el Jordi no aniria a jugar a golf i sobretot qui pot tenir coneixement que a partir de les 10 estaria sola a casa. Ajuste de cuentas. Evidentemente sicari estudia a la víctima però aquí la persona no entra dentro del ámbito. Està controlada però la pròpia ha dit té la mateixa casa que para una persona que era aquesta la vida.

[00:11:46]

Entrarà al terreny de tu però que la víctima era demasiado relegada. La policia tampoc li sembla viable que algú el pogués estar vigilant i que aprofités el moment per entrar a matar el Jordi i desaparèixer de l'escenari tan ràpidament. També per força la possibilitat d'un crim per encàrrec. Amb tota aquesta informació a les mans i després d'interrogar més d'un centenar de testimonis no poden detenir cap sospitós. Cinc mesos després del crim el setembre del 2001 no s'han aconseguit proves rellevants i el jutge arxiva el cas però la policia ja ha començat a sospitar d'algú.

[00:12:23]

Pels volts de Nadal el Xavier de rondo rep una trucada dels investigadors que ho canvia tot. Un dia em truquen i em diuen volem demanar una cosa que si podries demanar li la teva cunyada de quedar te amb la Raquel d'aquest cap de setmana. Per això diu que anem a detenir la Dolors i el seu pare com a autors. Em vaig quedar. No m'ho creia. No mai hi pugui haver una cosa tan bèstia a tocar i no la veus. Recordo el moment que vaig estar una hora de notar res.

[00:13:02]

A la Dolors i mira el que anem a Tírvia Pallars els Pirineus ens va bé i si s'inflen oportunament el cap de setmana. Els investigadors ja preveien que els sospitosos no es podrien fer càrrec de la nena aquell cap de setmana. La viuda i la filla s'havien instal·lat a casa dels avis materns al carrer València després de l'assassinat. Vuit mesos després del crim i tres mesos després de l'arxivament del cas el dijous 20 de desembre un equip de vigilància de la policia s'instal·la a prop de la porta de casa dels pares de la Dolors al carrer València poc després de les 8 del matí.

[00:13:41]

Observem com ella el seu pare i la petita baixen al pàrquing i en poca estona surten al carrer amb el cotxe. Els agents el segueixen per comprovar on porten la nena a l'escola. Quan tornen al domicili dels pares d'ella la policia els deté i escorcollar el pis buscant proves busquen l'arma que es va fer servir per matar la víctima o qualsevol element balístic projectils beines o cartutxos així com el telèfon mòbil que va ser l'únic objecte que s'havia trobat a faltar. L'escenari del crim el pis no hi troben ni la pistola ni tampoc cap tipus de munició.

[00:14:17]

Els dos detinguts són traslladats a la comissaria de Via Laietana el Josep com a sospitós d'un delicte d'assassinat. La Dolors per presumpte homicidi. Un dels primers detalls que tenen apuntat els investigadors és una baralla entre la Dolors i el Jordi. Menys de 48 hores abans del crim segons la família haver Rondo el matrimoni feia temps que acumulava tensió perquè el Jordi no compartir amb la dona alguns aspectes de l'educació de la filla. Ho hem sentit fa un moment. El Jordi era més estricte i també estava molest perquè considerava que el vincle de la Dolors amb el seu pare era tan fort tan estret que el sogre sempre intervenia en decisions familiars.

[00:14:56]

Dos dies abans del crim hi havia hagut més tibantor. Quin va ser el desencadenant. Divendres a la tarda l'Escola de la nena es va celebrar l'anomenada festa dels pares. El Jordi tenia previst que hi anessin tots tres. Ell la Dolors i la nena però la Dolors va voler que també hi anessin els seus pares. El Jordi no li va semblar bé però com que hi anaven els seus sogres va decidir convidar també la seva mare que hi va anar amb un dels seus nebots durant la festa.

[00:15:24]

El Jordi va recriminar a la seva dona i als seus sogres que no estaven prou pendents de les activitats de la nena quan el Just pel sobre de la víctima és interrogat per la policia. Reconeix que hi va haver moments tensos però hi treu ferro. Con respecto a Jordi observo que teoría sin ningún comportamiento anormal tratando con amabilitat. A lo largo de la tarde que si vio a Jordi serio por lo que le preguntó a su hija que le sucedió el mismo contestant molesta que estaba así porque le habría gustado que él y su mujer no estudiessin en la fiesta.

[00:15:56]

Después se marchó con Jordi su hija Sonia i su mujer hacen ara su domicilio. Tanto Jordi como su hija no volvieron a hablar de l'assumpte del colegio i la Dolors la dona del difunt declara això. Cuando llegan a casa esa noche crec que sobre les 23 hores tuvieron una discusión que fue iniciada con l'assumpte del colegio. Pero claro en otras cosas dado que su matrimonio no funcionava bien pero els investigadors aquest incident té la seua importància.

[00:16:27]

Davant una discussió per un tema diu la actividad en el colegio La verdad. Pero claro si detrás de este pequeño detall hay una forma d'actuar consolidada durante mucho tiempo lo cual ha provocado tensiones seria la batalla o no la Dolors i el Josep designen com a advocat José Antonio Fontanillas que és present durant l'interrogatori a comissaria. Per a ell aquesta discussió és una petitesa que teníem problemes com el vuitanta per cent dels matrimonis que tenen problemes ètics. Els que siguin s'havien superat també hi havia sembla ser que havia estat infidel o havien superat havien decidit continuar endavant o bé havien tingut una petita discussió per una cosa intranscendent.

[00:17:24]

Res d'especial. No hi havia violència de cap manera de cap manera ni d'una contra l'altre ni de l'altre. Aquesta disputa domèstica hores abans del crim transcendent o no i les desavinences de la parella en general es connectaran amb un possible mòbil de les motivacions per cometre l'assassinat en parlarem de seguida però ara tornem al dia dels fets per saber. Des que ha seguit la policia sobre aquest diumenge 22 d'abril de 2001 recordem que la Dolors i la seua filla van deixar el Jordi a casa veient la tele abans de marxar amb l'avi Josep.

[00:17:59]

En la primera declaració davant la policia després del crim la Dolors va afirmar que van abandonar el pis cap a les 10 però durant l'interrogatori varia una mica la cronologia diu que va ser cap a les 9. En qualsevol cas els investigadors es fixen en els seus moviments des del moment en què mare i filla surten per la porta. La Dolors declara que aquell matí havia quedat amb el seu pare Joseph per anar a passar el dia al parc de la Ciutadella juntament amb l'Anna l'avi que les havia anat a buscar en cotxe.

[00:18:29]

Les esperava al carrer en una cantonada però no van enfilar el camí cap a Ciutat Vella immediatament. La Dolors diu que quan surten de casa a la seva filla li ve de gust passar primer per un parc més pròxim per donar menjar als coloms. Es tracta dels jardins de Montserrat a pocs metres del domicili familiar. Mare i filla fan el recorregut a peu. El Josep mentrestant fa la volta a l'illa de cases segons diu amb la intenció de recollir les al parc amb el seu vehicle.

[00:18:56]

Durant aquesta estona al voltant d'uns vint minuts la Dolors i el seu pare es perden de vista a la seva declaració davant els agents. L'avi expliqui l'itinerari que segueix per arribar al punt de trobada puja pel carrer Entença gira pel carrer París i baixa per Rocafort. A continuació aparca el vehicle a la confluència dels carrers Còrsega amb rocafort. Diu que no es va aturar enlloc no es va trobar amb ningú conegut i que va aprofitar aquella estona per fumar un cigarret. Segons els seus càlculs aproximadament un quart d'hora més tard va veure de lluny la seua filla i la seua neta a la zona del parc que toca el carrer Rosselló.

[00:19:34]

Les va recollir amb el cotxe i van marxar cap a la Ciutadella. Els investigadors creuen que aquest comportament és sospitós.

[00:19:42]

Aquella tranquil·la podia veure perfectament el cotxe de doble fila estranya perquè de la Ciutadella i quan es dirigia perquè si no cabia al lado de la vivienda estava a un metre i medio camino cuando se acercó a la vivenda tu podia haver d'agafar el cotxe perfectament. Però allí también caminando no porque está dando la vuelta a la calçada un tiempo que te parece que optarà per una vuelta l'avançada el domingo por la mañana. A més consideren poc creïble que si la família havia decidit anar al parc de la Ciutadella on es pot donar menjar als coloms s'aturessin abans en un altre part per fer el mateix a comissaria el jutjat declara que la seua néta li agradava anar a aquest parc als jardins de Montserrat perquè ha gronxadors i sovint hi coincidia amb algunes amigues.

[00:20:45]

Un quiosquer d'aquest parc confirma als agents que el 22 d'abril la Dolors i la seva filla van ser al parc però també asseguren que no els havia vist mai abans la policia treballa amb la hipòtesi que tots aquests moviments han estat premeditat calculats per tenir una coartada i que la Dolors canvia la seva declaració sobre l'hora de la sortida de casa per allunyar se en el temps del moment de l'assassinat. Per al Grup d'Homicidis això indicaria que sabien l'hora exacta en què es cometria el crim.

[00:21:15]

A més creuen que aquests 15 20 minuts que l'avi inverteix a fer la volta a l'illa li donarien un marge de temps que li hauria permès pujar el pis tal Jordi baixar i recollir la seva filla i la seva néta al parc. Segons la seva teoria tot plegat el situa prop de l'escenari del crim en el moment en què es comet i a més a més el Josep hauria tingut l'oportunitat d'executar lo. Això és el que diu l'advocat del Josep i la Dolors.

[00:21:42]

Clar això sí tothom mira d'una altra manera. Va tenir temps de pujar hi no sé què i no sé cuántos. D'acord. D'acord. D'acord que va tenir temps de fer ho. D'acord que a més a més a més d'ell hi havia moltes més persones que podien haver de fer ho també al ball a l'altre no sé què l'altre que va pujar al que estava possiblement potser vigilant quan sortís la dona. Aquesta és la meva i aleshores va pujar. Vés a saber.

[00:22:14]

Això són especulacions.

[00:22:17]

Això pel que fa als 30 minuts aproximats que surten de casa i el Jordi és assassinat. Ara repassem com transcorre la resta del dia la Dolors i el Josep expliquen que un cop al parc de la Ciutadella van passejar una estona van donar menjar als ocells i van pujar en una barca cap al migdia. La Dolors li comenta al seu pare que havia de trucar el Jordi per decidir si havien d'anar a dinar a casa de la seva sogra però que no va poder fer aquesta trucada perquè no va trobar cap cabina telefònica al recinte.

[00:22:47]

Cap a dos quarts de dues van decidir anar a dinar a casa dels pares de la Dolors en lloc d'anar a casa dels pares del Jordi. Com havien quedat cap a les dues des de casa dels pares d'ella. Fa una trucada al Jordi per avisar lo del canvi. El truca el telèfon fix de casa. Diu que com que no va respondre li va deixar un missatge al contestador i afegeix que no li va trucar el mòbil perquè va pensar que el seu marit seria a casa.

[00:23:11]

La investigació també posa l'accent en el fet que la Dolors i el seu marit no es comuniquen en tot el dia. Preguntada si pensa en algún momento que Jordi pudiera haber salido o incluso que estuviera en casa de su madre Roser dice que no i que a casa de su madre siempre va conèixer con su hija que no le volvía a Marc ni el móvil ni a la casa. La Dolors diu que no li va tornar a trucar perquè va preferir esperar que les aigües escoltessin en relació amb la discussió que havien tingut 48 hores abans del crim.

[00:23:40]

A tot això la mare d'en Jordi els esperava per dinar. Segons explica la família Barron al migdia la dona es va començar a tranquil·litzar perquè ningú la va avisar d'un possible canvi de plans. Ningú es va presentar a la cita i ningú contestava les seves trucades. El principal motiu pel qual la policia no entén la falta de preocupació de la Dolors té a veure amb la salut del Jordi. Quan hem descrit la víctima han mencionat que havia tingut una afecció cardíaca.

[00:24:08]

Concretament van ser tres crisis en pocs mesos durant l'any 99. A la policia li sorprèn que amb aquests antecedents mèdics ni la seua dona ni el seu sogre s'aturessin a pensar que podria haver tingut com a mínim una indisposició. Tornarem a aquests possibles problemes cardíacs a partir de la declaració d'un testimoni que serà sorprenent però de moment continuarem avançant per saber què va passar el diumenge dels fets. Les hores abans que la Dolors i la seva filla tornessin a casa la Dolors explica que després de dinar van passar.

[00:24:42]

A casa dels seus pares que cap a les vuit es va començar a preocupar perquè els diumenges era normal que anessin a casa de la seva sogra Rose a dinar o sopar. I així l'àvia podia passar una estona amb la nena poca estona més tard van sopar. La Dolors va enganyar la nena i ella es va tenyir els cabells cap a les nou acompanyades dels avis materns van marxar cap a casa. Són aproximadament les 9 del vespre. Reprenem els primers moments del descobriment de l'assassinat.

[00:25:10]

Des del punt de vista de la investigació la policia es fixa en com reacciona la Dolors des dels primers segons després de creuar el llindar del pis per als investigadors la seva conducta és estranya. El sorprèn que sí va pensar que algú podia estar robant a casa no intentés demanar ajuda a algun veí per trucar a la policia o per no posar en risc la seva filla i sobretot que deixés entrar la nena al pis abans que ella. La Dolors reconeix que quan travessa la porta de casa veu algunes coses poc habituals com ara la motxilla de la nena a terra però assegura que no va tenir temps d'impedir que la seva filla accedís al menjador.

[00:25:50]

El seu advocat el que la policia li resulta estrany a ell li sembla exculpatori. Una família com aquesta que vivia la nena. La meva clienta era filla única a la seva vegada la seva filla era filla única. Aleshores el grau també de tensió de lligam emocional entre aquesta mare i aquesta filla era molt fort i això ho sabia tothom. En quin cap. Quin raonament podem dir d'aquella deixés veure el seu pare suposadament en un bassal de sang perquè li havien donat i extrets.

[00:26:29]

I ella estava implicada. Havia de suposar que es trobaria el seu pare d'aquesta manera. Doncs bé la nena va endavant i el veu amb el pare i per tant per mi és absolutament clar que això és el que està assenyalant és més aviat que aquesta senyora efectivament no tenia res a veure.

[00:26:51]

També genera dubtes als investigadors. La seva primera reacció quan entra a la sala i veu el cos del seu marit estès a terra aquí avisa. Fa una estona us hem dit que la trucada de la Dolors als serveis sanitaris tindria importància. Això és el que revelen el registre de trucades telefòniques i la gravació de la conversa que la Dolors Manté amb el 061. Fa una trucada de 10 segons els seus pares abans de trucar a emergències truca a emergències i diu el meu marit ens sembla que ha tingut un infart.

[00:27:25]

I la gravació d'emergències se sent la Raquel dient està ple de sang està ple de sang. De cop i volta els hi diu emergències. Espereu espereu però que tinc una altra trucada i els penja i contesta i és ma mare que per enèsima vegada està trucant. I aquesta vegada la Dolors s'imposa i la Dolors li diu el Jordi Jordi Jordi i li penja les emergències. Qui truca la Dolors. Escolti senyora que s'acaba de penjar un avió d'emergències és clar on el cos del Jordi amb la sang i tot i els impactes de bala avui queden desconcertats perquè no és el qui els havia explicat.

[00:28:04]

D'acord. No té res a veure. I un altre detall durant la conversa amb el 061. La Dolors parla del Jordi amb passat. Els investigadors es pregunten per què si pensaven que havia tingut un infart. No va intentar atendre'l. I per què el va donar per mort. Des del primer moment.

[00:28:24]

El col·legi. Quins. Amb Carles Porta. Abans de la detenció l'autòpsia de la víctima havia tret a la llum altres indicis de la trajectòria de les bales es desprenia que els trets es van disparar de dalt a baix i que no va tenir cap possibilitat de defensar se. Todos los disparos fueron realizados en el Salón del piso dirigides a la posición del sofà donde se encontrará el fallecida llegando a determinar se que se encontraba en una actitud relaxada i Sin oportunidad de reaccionar por estar dormida.

[00:29:03]

Se recogieron cinco projectils. Las zonas de los impactos fueron el pecho en la izquierda del tòrax i la espalda. Us hem dit que el lloc del crim hi van trobar cinc bales. Doncs quan li van fer l'autòpsia a l'Hospital Clínic el cos de la víctima n'hi van trobar dues més. En total li van disparar trets. Aquests resultats plantegen alguns interrogants importants sobre el cas. El primer qui podia tenir accés a una pistola 9 mil·límetres curt segons la policia no és una arma gaire difícil d'aconseguir si saps on buscar la.

[00:29:36]

A partir de la investigació sobre la vida privada dels detinguts els seus costums i les seues relacions la policia arriba a la conclusió que pel seu historial el Josep el sogre podria ser un candidat si havia de tenir actividades de la vida turbulenta.

[00:29:55]

No hauria entès Bacus en un ámbito medieval delinqüencial.

[00:30:03]

Més endavant sabrem més detalls de la vida turbulenta que diu el policia del sogre de la víctima. De moment plantegem un altre interrogant també molt important i en aparença contradictori tal com s'havia comès el crim. L'assassí era experimentat o més aviat tot el contrari. Recordem que el cos de la víctima tenia 7 impactes de bala i en lloc dels fets no s'hi van trobar les beines de les bales els casquets. Però atenció perquè aquest detall de recollir els casquets que semblaria molt professional pot despistar una mica el crim.

[00:30:35]

Con disparos de fuego en la Casa de la víctima i que pensa que l'agressor o los agentes se han dedicado a recoger las bailes si tenen conocimiento de balística por que recogen las cuales están dejando los projectils identificativa és una arma però la vida corre el perill propi projecte que no se sap ben bé o mejor que allò que després seria una manera de fer la investigació.

[00:31:12]

Per al cap de la investigació si s'hagués tractat d'un sicari aquest comportament hauria estat precisament poc professional perquè el fet d'entretenir se a recollir les beines li hauria restat temps de fugida. Sí que admet però la possibilitat que l'atacant podria haver tapat la pistola d'alguna manera duent la amagada en una capsa o en una bossa i aleshores les veïnes no haurien caigut a terra. Haurien quedat dins de la bossa.

[00:31:39]

A més aquesta estratègia podria haver sortit el soroll i la idea que la persona que no difereixen molt ràpida tampoc estava grupal per la qual podia deixar acercado perfectamente cosa que també podria haver disparado la cabeza. També cal dir que no estaba preparado pero no des del nostre punt de vista que sea obra diu.

[00:32:08]

Segons els resultats de l'autòpsia cap dels set trets anaven dirigits a un òrgan vital cosa que li hauria provocat la mort immediata i que segons la policia és el que denota la professionalitat d'un assassí. Per a l'advocat de la Dolors i el Josep però aquests arguments lluny d'assenyalar directament els seus clients obren tot un món de possibilitats. Una de les coses que diu la policia és l'escolta com si fos un professional amb dos trets. N'hi havia prou. I aquí en canvi la veritat és que li van fet set trets.

[00:32:40]

I aleshores dius clar com que ells no eren professionals. Però clar aquesta qüestió de la professionalitat coincideix en gairebé el 90 9,9 per cent de la població mundial que no en tenim. No som professionals de les armes. Per tant no és cap element de confirmació que a més a més s'està en certa manera contradir. No eren professionals pels trets però sembla ser que eren prou professionals per saber que les armes quan el cotó li donen el color de la bala sí que deixa una marca que d'alguna manera és com si fos la seva senyal d'identitat.

[00:33:19]

Però aleshores què fem ens ha dient que era en part vaginals que no eren professionals.

[00:33:24]

Alguns detalls van fer créixer les sospites sobre el Josep i la Dolors. L'actitud de fue como si no hubiera pasado. En principi eren coses que els agradaria. Está haciendo continuamente preguntas aquella historia se verá el típico interès per la pérdida de hay personas que se queden bloquejades. Te das cuenta de que estan bloquejades precisamente por el impacto al sol que supone no pero en este caso si hubiera cambiado el tiempo la a Gandia o digamos que se sent no tenia la sensació que humanament té l'estrany era que hi havia un valor l'equip de la Brigada d'Homicidis té coll avall que la dona i el sogre poden estar implicats en l'assassinat tot i que proves proves no en tenen cap.

[00:34:18]

Però els cal aclarir quin podria ser el mòbil del crim. La crisi de la parella podria ser un motiu amb prou pes per cometre l'assassinat. Els problemes entre ells ja venien de lluny amb una infidelitat reconeguda per part del Jordi el sogre ho sabia. De fet durant l'interrogatori reconeix a la policia que això el va ofendre pel que fa a la relació que tots dos mantenien declara que no tenien problemes perquè acostumava a donar li la raó i d'aquesta manera evitava discussions.

[00:34:46]

També el va qualificar de cregut tossut i una mica especial. L'enemistat estava clara i també que la víctima reprovable hàbits i activitats i seus sogres. La policia sabia que el Josep havia tingut contacte amb ambients de certa marginalitat però això posa la lupa en el passat del sogre per saber amb quin tipus d'escenes relacionades i que es brinden a comissaria el Josep reconeix que és ludopatia.

[00:35:11]

Explica que en el passat acostumava a jugar a cartes cada dia i que havia perdut diners tot i que no en grans quantitats que posteriorment s'havia aficionat al bingo els cupons i a les màquines escurabutxaques i diu que això sí que li havia fet perdre molts diners. Calcula que va arribar a perdre al voltant de 10 milions de pessetes en tres anys per fer front a les pèrdues. Va muntar un negoci vinculat amb la prostitució i va demanar un préstec de 5 milions al jardí des de l'any 99 seguir tractament per la seva addicció al joc.

[00:35:42]

El possible mòbil econòmic pren més cos quan es descobreix que el Jordi havia decidit tallar tota ajuda financera. El sogre no treballava i part dels diners que el Jordi dipositava cada mes per a la manutenció familiar es destinaven a cobrir despeses dels pares d'ella. A les diligències policials hi apareix que el Jordi havia manifestat que si s'arribava a separar no volia que els diners de la pensió anessin a parar als seus sogres perquè tu imagina't que comences a descobrir que el teu sogre s'ajuda termes de la família anava tapant els forats i pagant els deutes.

[00:36:19]

Quan van descobrir que l'avi havia muntat un prostíbul més prop d'on vivien es va posar el Jordi escolta això no pot ser que se li van fer negoci. El Jordi va intentar fins i tot trobar li feina per aconseguir una feina de comercial de farina digital. També ho va acabar malbaratant. Una darrere l'altra i Jordi que era un pou sense fons això i tot el que li venia de retruc el Josep i al final estava molt amargat. Feia més d'un any que la separació flotava a l'ambient i segons la família de Ramon Jordi ja havia fet saber a la seva dona que era imminent.

[00:36:58]

Durant l'interrogatori la Dolors declara això preguntada per el que digués si su marido le habló de separación matrimonial dice que no lo recuerda però que no tres ocasiones sí havien hablado d'este tema havien documentada a Jordi. La intenció de separar se. Els investigadors donen per fet que ella sabia que la separació es produiria més d'hora que tard i havien integrat en els possibles beneficis econòmics que podria treure de la mort del seu marit. De l'estudi el patrimonial averiguar que tenia Jordi tenia un seguro de vida por valor de 7.

[00:37:32]

Además tenía un plan de pensiones de siete millones. Un fondo de inversión de 13 millones i una cuenta de valores de cuatro millones sinó que ella podia cobrar cerca de unos 40 milions de pesetas i el partit li quedava una pensió vitalícia revaloritzar de tres milions de pessetes inicials. Además a la hija liquidada un milió de pessetes ha estat el causant de veinticinco años.

[00:38:05]

L'advocat de la Dolors i el Josep en canvi creu que amb l'assassinat no hi tenien res a guanyar. Si s'hagués volgut separar hagués trobat més o menys una situació molt similar. Primer la guarda i custòdia si li haguessin donat amb ella. Per tant el pis li hauria donat amb ella que ella no en tenia d'ingressos. Per tant molt probablement li haguessin donat una pensió compensatòria important. Una vegada que s'han pagat qualsevol pensió d'aquestes jo puc fer amb els diners el que jo entengui pago el col·legi pago el que paga no sé quantes.

[00:38:39]

I després amb la resta jo faig el que jo crec que s'ha de fer. Però en qualsevol cas. A veure i jo m'hi ficarà en una situació d'aquestes només per diners amb el pare de la meva filla. Per una cosa d'aquestes que jo puc obtenir amb la separació. Una cosa similar amb aquesta al marge dels possibles guanys. Els investigadors afegeixen el puzle una altra peça inquietant. Creuen que no és la primera vegada que la Dolors i el Josep haurien intentat matar el Jordi.

[00:39:08]

Les crisis cardíaques del Jordi que hem esmentat prenen rellevància. I aquí apareix el testimoni sorprenent de què us hem parlat abans i que els posa en alerta. El tema de les dolències cardíaques que podía tener pues dentro de lo que la investigación con Mèdiques i Sanitàries com prova el bon historial i la sorpresa que contra la testimonio en referencia a la información del fallecido que creia que l'havien intentado enverinat han descubierto que los síntomas que tenía el techo de març todo se correspondía con el cuadro cardíac fue determinante si solos no.

[00:40:00]

Pero si tenim en consideración todo lo que no pensar que la el de tenir aquest testimoni del qual parla el cap de la investigació és la nutricionista del Jordi.

[00:40:13]

Feia anys que el visitava inicialment ell havia acudit a la seva consulta amb la intenció que l'ajudés a perdre pes però li va continuar fent visites periòdiques i amb el temps hi va haver certa confiança. La nutricionista desvela que durant una de les consultes mesos abans de la mort el Jordi li va dir que havia passat bona part de la setmana amb molt malestar i vomitant després d'haver sopat a casa dels seus sogres davant la policia. La doctora s'expressa amb aquestes paraules Jordi me dijo que había comida una sopa con un sabor muy raro lo mejor que me quieren enverinar.

[00:40:47]

La nutricionista admet que el Jordi li va comentar en to de broma i que ella s'ho va prendre així en aquell moment però diu que arran de l'assassinat el que en un primer moment li havia semblat una anècdota li havia vingut al cap el grup de la Brigada d'Homicidis no vol deixar passar. Durant l'interrogatori li pregunten a la Dolors sobre aquest extrem. Preguntada per que si en una ocasió en Jordi tuvo que ser llevado a urgencias debido a que sufría dolores en el pecho dice que sí que en una ocasión fue con su esposo hasta la Clínica Sant Jordi de vida unes vòmits que Jordi sí a sus tho pensando que podía ser algo del corazón y llamó Acero se sienta allí.

[00:41:25]

Tras la gandules en l'hospital que los médicos le dijeron que algo le debería haber sentado mal la dona es confirma que aquella nit van menjar sopa però que una possible explicació per a la intoxicació podria ser que havia posat orenga al menjar. La Dolors afegeix que quan el Jordi es va trobar malament va comprovar que el poc d'aquesta espècia feia un any que estava caducat.

[00:41:48]

La policia insisteix Aquesta és la versió de la policia sospita que d'aquesta manera l'haurien intentat enverinar. L'advocat de la Dolors José Antonio Fontanillas en canvi qualifica aquesta via de la investigació de despropòsit.

[00:42:02]

Aquests productes diuen consumo preferente antes de que després es faci malbé. No vol dir que no tindrà prou gust però no pas que sigui un verí que es converteixi en un verí. De cap manera. Per tant era una cosa realment casi còmica si no fóra per les circumstàncies. Però això va servir o van fer servir per dir bé. I aleshores ja ho van intentar i després ho van intentar d'una altra manera ho van aconseguir d'una altra manera. La qüestió. Amb això no n'hi ha prou.

[00:42:38]

No n'hi ha prou. El Jordi no tenia cap dubte de la seva dona ni molt menys perillosament. Al testament no li va tocar viure si jo penso que m'estan enverinant ni un euro.

[00:42:53]

Quaranta vuit hores després de l'arrest els detinguts passen a disposició judicial amb els indicis recollits i les declaracions del Josep i la Dolors. L'acusació particular que representa la família de Ronda i la fiscalia demanen al jutge de guàrdia la mesura cautelar de presó sense fiança per a la dona i el sogre de la víctima. L'advocat de la defensa s'hi oposa. Considera que cap de les proves recollides durant els vuit mesos d'investigació té prou pes. Argumenta que ni de l'escorcoll a casa dels pares de la Dolors ni de les trucades telefòniques intervingudes s'ha pogut obtenir cap pista que els incriminar directament quan parteixen d'una situació que tu creus que ha estat així.

[00:43:34]

I aleshores qualsevol indici tu interpretes en funció de la teva prèvia convicció que un fet és així. Si dius clar han estat ells i a tu t'oblides de les coses que no et confirmen qui va dir amb la seva dona. Jo ja he deixat amb aquesta dona la que va tenir aquesta relació. Això t'oblides que el pare d'ella el sogre no era una persona gens en absolut violenta tan oblidades. Vas agafant el que t'interessa de positiu i el que no t'interessa.

[00:44:13]

Això cap al costat.

[00:44:15]

El jutge de guàrdia els deixa en llibertat per falta d'indicis sòlids sobre la participació de Maria Dolors i Josep en la muerte de Jordi Barrau cavaller únicamente puede concluir se en este momento procesal que existen fundada sospechas de la possible participación de estas personas en la referida muerte. Dado que todo lo ha actuado hasta el momento se desprende que los hechos parece que fueron cometidos por persones pròximes a l'entorn del fallecido.

[00:44:42]

Sin embargo estos indicios que no poden relacionar se únicamente que unes persones de los imputados no son lo suficientemente contundentes como para poder concluir que se puede dofí con mayor o menor certeza la participación de los mismos en el delito que se les atribuïa i el febrer del 2002 10 mesos després de l'assassinat el jutge instructor decideix torna a arxivar el cas tombant els principals arguments de l'acusació començant per alguns indicis relatius al dia del crim.

[00:45:12]

El jutge considera que no queda provada l'hora exacta de la mort. Creu que si no hagués estat cap a dos quarts d'onze tal com diu l'acusació el relat canviaria completament. També indica que no es pot demostrar que no hi hagués altres còpies de les claus que no es trobessin a l'oficina de la víctima no suposa que no existissin. I afegeix que el mateix Jordi podria haver obert la porta a l'assassí. Sobre el possible mòbil econòmic el jutge considera que l'assignació que el jardí li passa cada mes és prou elevada i que a més els comptes bancaris eren a nom dels dos membres de la parella.

[00:45:46]

Tampoc li sembla que s'hagi demostrat que el sogre tingués deutes prou importants i pel que fa a la sospita que l'autor del crim no fos un professional. El jutge diu que no queda clar que aquest indici assenyali la Dolors i al jutjat que el cas es tanqui en fals. Deixa un sentiment d'impotència la família de Ramon i decideix recórrer a l'Audiència de Barcelona el juliol del 2002. L'audiència es reobre la causa i ordena al jutjat que busqui més proves. La policia se centra a trobar l'arma del crim si era en poder dels sospitosos on es podrien haver desfet de la pistola.

[00:46:22]

Recordem que la Dolors i el Josep havien passat bona part de la jornada al Parc de la Ciutadella. Així que un dels llocs on hi havia alguna possibilitat que aparegués era en aquest escenari. El jutge aquesta teoria li sembla prou versemblant per accedir a buidar l'estany al parc. El novembre del 2002 dinou mesos després del crim l'aigua es comença a drenar el procés d'unes setmanes i al fons s'hi troben tota mena d'objectes llaunes claus i fins i tot algun telèfon mòbil. L'arma que va causar la mort de Jordi Barrot però no apareix.

[00:47:00]

Per Chinatown les noves pistes no donen els resultats esperats i L'últim advocat que es fa càrrec del cas en representació de la família Jordi Pina renuncia a continuar endavant per falta d'indicis prou sòlids per plantejar los davant d'un jurat popular. Pina ho recorda d'aquesta manera.

[00:47:19]

Fracàs advocat a la vista el fet de no ser capaç de poder demostrar allò que tu tens la convicció que és així doncs crea una burla als seus clients a la víctima que mai mai es farà justícia. Sempre he tingut el convenciment de que si el jutge d'instrucció va confessar.

[00:47:55]

De moment doncs el cas no ha arribat a judici està arxivat provisionalment per part dels dos únics sospitosos del crim. Amb l'arxivament de la causa també es tanca provisionalment un capítol la Dolors i el Josep ho fan a través de la secció de cartes als lectors d'un diari sota el títol causa arxivada. Al final del text diuen això en todo momento hemos proclamado nuestra innocència en el asesinato de Jordi suceso en el que también hemos sido víctimes. Se ha acordado como no podía ser menos de nuestra innocència sobre seguimiento y archivo de la causa contra nosotros a seguir a instàncies de la acusación particular la cual ha renunciado a recurrir contra la resolució para quienes precipitadament aunque queremos creer sin mala fe.

[00:48:42]

Si estuvieron nuestra pràctica condena anticipada nuestro firme Ricardo. Nou anys després de la mort de Jordi les circumstàncies que van envoltar el crim les va portar al cinema el seu germà Xavier en la pel·lícula ens veiem demà un llargmetratge que no té res a veure amb una pel·lícula policíac gira al voltant de la mort com a impuls per tornar a començar. Parla de segones oportunitats.

[00:49:06]

Els morts no estan morts. A més espera que sense saber si la el Xavier. Aquest tribut cinematogràfic que el va ajudar a tirar endavant ara gairebé vint anys després del crim es resisteix al fet que el cas quedi esborrat. El Jordi va quedar absolutament enterrat però com a mínim que no quedi en l'oblit i que es parli del Jordi i reconèixer que aquell crim no va ser tractat com mereixia realment pel que havien fet els els culpables de l'assassinat. Pot ser un homenatge també a la seva memòria.

[00:49:47]

Parlar ne per a les altres parts implicades òbviament reviure un cas és dolorós però aquesta família ha tingut aquesta enorme desgràcia i quan dic aquesta família dic la família de rondo i la família dels meus clients que eren una família i que ha quedat trencada. Per això comprenc perfectament el sentiment de pèrdua però també estem convençuts de que ha estat aquesta senyora i aquest senyor i que no poguessin demostrar que ha estat fulani o a l'altra. Això és per inacció o l'actuació deficient de la policia.

[00:50:20]

I una cosa ben diferent és mantenir. Vint anys després amb una nena que té ara 25 o 26 anys aproximadament i que hagi de patir una cosa d'aquesta tan esgarrifosa com plantejar se una altra vegada. Si potser el seu pare que se l'estimava tant va estar mort per la seva mare que se l'estima també amb bogeria. Realment és pervers. El 22 d'abril d'aquest 2021 es compleixen 20 anys de l'assassinat del Jordi de rondo. El cas està arxivat provisionalment però si sortís algun testimoni important o alguna prova es podria reobrir si assenyalés algú que no ha estat mai investigat.

[00:50:59]

Que de poc temps crims com aquest prescriuen als 20 anys. La situació de les persones que van ser investigades és diferent perquè la prescripció s'ha de comptar des de l'últim tràmit judicial. En aquest cas el crim no invalida abans del 2022 el mal causat a totes les víctimes però no prescriu. Gràcies per escoltar nos. Tornem tan aviat com puguem.

[00:51:31]

Crims guionistes Lídia Orriols Albert Mercadé i Sílvia cometre avui Sílvia comerç producció Núria Ventura muntador musical Sergi Cutillas. Direcció Artística Dolors Martínez. Direcció Guió i presentació.

[00:51:49]

Carles Porta Ferrada ho feu a la comarca de a actor va aconseguir entrar al món de què disposa el fora de la UAB sols gent fora de l'aigua tot esperant la mort de Xevi però pot ser anul·lats per exemple l'any del mes de maig del 2009 un arxiu històric té el seu lloc avui a Madrid Solà inclou diversos passatges de part de l'arxiu lliurats al tercer quart associats on es trobaven més són aquells que anava a ésser una original es va trobar al programa electoral de CiU després que la web popularitzà el procés quan ja era a les deu del vespre és clar que és l'acte Flash que des de fa vint anys.

[00:53:02]

Ho podeu veure els homes de l'any mai vaig entendre de Xevi poma en forma de l'exentrenador del Barça o els un home de més a fora. La imatge del sector és molt bona ja. Que no queden gaire recents clients feia poc freqüents ens deien quién quién coure i viure en empreses o. Que vénen amb el on se sosté l'estadística anglesa i jo vull ser també sense internet sense o entre sexes o també ha deixat de ser ho ha dit després de negar se a pensar en dos o més llibres de empleats haurien de saber que fiu a prestar ajuda a qui és també aquest James que ha tingut accés l'ACN dels baixos preus per segle.

[00:53:59]

Ser nomenat de primer i que sàpiga i ja hi ha ara també per a mi ja viu avui ja moralitzant. Ja ho el cert és que es va inaugurar el següent juga molt bé i els febles volen pasajeros de tingués per és a bàsics si és zero però el turisme és terrorista. En algunes plantes té un diàmetre igual. També hi ha la de poder llançar pedres de forma ametllats a més d'altres elements urbans o metàl·lics. A més a més com vaig aprendre gent del de què disposa de forma real va ser elegit l'home més alt de l'any mai el frontó.

[00:54:48]

L'altre és un àngel de la mort de Xevi al qual ja no té cap plaça en el moment dels fets com és l'església ho vaig plens i proclama però quan de manera mana bla bla bla bla bla bla bla bla. A més a la gent més suau es pot fer la llengua a l'escola d'abans de l'any ja no al qual ja vaig deixar usar. és llavors quan sap qui és millor és possible que ho més el líder més laic Jaume ecològic de la pista els finalistes poden a més Alfa vaig poder elaborar els homes més a fons amb la imatge actual.

[00:55:41]

Vaig conèixer gent del món que ben poca cosa de la UAB sols l'acrònim o mental de Mas em presento la gent del Nord decideix ja.