Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat. Els fets i els llocs són reals alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. 27 d'octubre del 2002 és un diumenge plujós en una urbanització de luxe de 50 quilòmetres de Buenos Aires a l'Argentina. Un home torna a casa després d'haver passat tota la tarda fora i es troba la seva dona inconscient amb mig cos dins de la banyera i l'aigua pintada de vermell la sang taca tot.

[00:00:50]

També hi ha sang per terra i per les parets del bany la víctima es diu María Marta García del surfer. El seu home es pensa que deu haver relliscat i s'ha donat un cop al cap el que s'acabarà descobrint. Donarà la volta al món. Hola tothom sóc Carles Porta. Gràcies per escoltar nos. El cas d'avui s'ha fet internacionalment conegut gràcies a una sèrie de Netflix però a l'Argentina gairebé va arribar a tenir més audiència que els partits de futbol entre Boca i River.

[00:01:26]

Si voleu veure la sèrie millor que us guardeu aquest capítol per després perquè aquí us farem revelacions i nosaltres diem alguna cosa nova. Què li va passar a Maria Marta García del Sun Ce. El marit la troba ensangonada a mig cos dins de la banyera. Demana ajuda a veïns i família i tots es pensen que és un accident. La víctima la intenten salvar una massatgista i dos metges. El primer que hi arriba confirma un cop al cap un primer informe de la policia ja ho veu bé i fins i tot un fiscal ho dóna per bo però el segon metge diu que al cap d'aquella dona hi ha uns forats molt estranys i tot es complicarà tant que aviat farà 20 anys de la mort i l'embolic que encara dura.

[00:02:11]

Intentarem posar llum a la foscor. Comencem. Que. Així fins a prop que per arrodonir la varietat maresmes i boles de ficció sol ser. Crims. Per un pont hi ha dos grups que et deixin començar dient nos recordeu que. El relat dels moments foscos de la nostra societat. Crims. En Carles Porta. L'any 2002 mentre gran part dels argentins intentaven refer se d'una greu crisi econòmica que els havia colpejat durant els darrers anys. Carlos Carrascosa un agent de borsa de 57 anys i la seua dona Maria Marta García dels Suns de 50 gaudien de la seua fortuna en un luxós Carmel que un triple una urbanització privada de classe alta que està situada a la localitat de Pilar a poc més de 50 quilòmetres de Buenos Aires set anys abans que el Carlos havia fet una operació de venda d'accions a la borsa que li havia suposat un enriquiment important.

[00:03:52]

L'IBI també que s'havia jubilat amb 50 anys més coses li diu Orriols. La Maria Marta era sociòloga però ja no exercia com a tal. Dedicava gran part del seu temps a col·laborar amb associacions solidàries de la zona. També participava en un programa de televisió conduït per un germà seu que es diu Horacio i que ja coneixerem el matrimoni no tenia fills i la seva vida era com unes vacances a temps complet. Vivien rodejats d'amics en un lloc tranquil allunyat de la societat i envoltats de pau fins que un diumenge fred i plujós d'octubre aquesta pau es va esvair el 27 d'octubre del 2002 es diumenge de partit de futbol però no d'un partit qualsevol.

[00:04:34]

A les 4 de la tarda juguen el River Play contra Boca Juniors els dos equips més importants de l'Argentina el Carlos Carrascosa. Com de costum va veure el partit a casa dels seus cunyats i veïns que Guillermo Bartolí i la Irene Ortiz. Mentrestant la Maria Marta la seva dona ha quedat per jugar a tennis amb les amigues a les pistes de la urbanització. Poc després però comença a ploure i decideix aixoplugar se a casa de la seva germana Irene on sap que estan tots reunits a les 6 i 7 minuts.

[00:05:08]

Acaba el partit amb una victòria de boca i així ho anuncia la cadena FOX Esports. Però uns minuts més tard la Maria Marta decideix tornar sola cap a casa amb bicicleta a les set en punt ha quedat amb la massatgista. Com cada diumenge i no vol fer tard en canvi el Carlos ha preferit quedar se amb el seu cunyat Guillermo veient un altre partit independiente contra les Rosario Central a les 18 47 independiente marca el gol decisiu i el Carlos decideix que ja no val la pena continuar mirant el partit.

[00:06:00]

S'acomiada del Guillermo i la Irene i torna cap a casa amb la seva camioneta per arribar a casa seua. Ha de passar per un camí estret que només porta al seu xalet d'aquest tram. Els argentins em diuen cotxera. és tan estret que només hi cap un vehicle i just quan ell hi vol entrar n'està sortint un cotxet d'aquells de Camp de Golf conduït per un vigilant de la urbanització que es diu José Ortiz a les Diez. 35 com ell llamaron por la radio perquè la porteria estava la massatgista de la senyora llevaba por teléfono i no se podien comunicar.

[00:06:33]

Ja va venir no tendría a nadie me dijo la unidad del señor Carrascosa para darle aviso que estava visita la porteria. Toca el timbre reiterades veces no me contesta nadie en el momento en que yo voy saliendo de la unidad. Me encuentro con el señor que viene a entrar en la cotxera. Aviso el señor Carrascosa la portería tienes visita el que haga entrar a la visita. Aquest personatge tornarà a sortir més endavant. Recordeu el seu nom.. Jose Ortiz en aquell moment Carlos Carrascosa estranyat pel que li acaba de dir el vigilant entre ràpidament a casa preocupat per la seua dona.

[00:07:14]

La porta està oberta però no li és pas estrany perquè sempre la deixen oberta.

[00:07:19]

El que succeeix a continuació l'explica el mateix Carlos el documental de Netflix entra a casa caminant on Maria María. La contesta és la següent. Quan era estudiant i col·lega jo tot. Introduir una manxa i nova era. Hi havia immediatament el Carlos agafa la seva dona la treu de la banyera i la tomba a terra.

[00:08:10]

El cos de la Maria Marta està completament mullat i fred i el cap no li para De Sande.

[00:08:16]

Tot el bany està ple de sang i l'aigua de la banyera vermella. és una escena impactant pel broc que jubilats s'espanta i recorda que la seua mare molts anys endarrere també va tenir un accident similar.

[00:08:29]

Va relliscar descalça el cuarto de bany no sap massa bé com actuar i no es fixa en res que no sigui la sang garra que hi ha per tot arreu i amb la seva dona que ell creu que al caure dins de la banyera s'ha ofegat.

[00:08:42]

No s'adona per exemple que tot i que tenir mig cos a la banyera encara porta les sabates esportives aleshores el Carlos se'n com un cotxe perquè davant de la casa. és la massatgista de la seva dona la Beatriz Michelin Betty.

[00:08:57]

El senyor abre la ventana de arriba del primer piso y me dice Betty deja no hacer las cosas. Maria Marta tuvo un accidente y entonces ya dije que tuvo un accidente y subir al primer piso porque la casa si en pretenia tenía la puerta abierta sube la escalera. Quan entra en la habitación me encuentro a la señora en el piso entre el baño y el dormitori. I ella en la meitat de la Puerta esto era alrededor de las siete de la tarde. Le dije que llamar a un médico y no sé a què llamó.

[00:09:35]

Sé que llamaba por teléfono. Entonces fue cuando le dije en mi desesperación que llamar a Guillermo Bartholin que és cunyada de la senyora. Aquesta és la primera declaració de la massatgista. Més endavant serà important ja veureu perquè el Carlos fa cas a la massatgista i truca els seus cunyats la Irene i el Guillermo Bartolí. Com que ja està vestit el Guillermo és el que surt primer de casa. Quan arriba al lloc dels fets descobreix una escena totalment diferent a la que s'havia imaginat pel camí que passa quan va néixer.

[00:10:09]

Jo sé que això no canviarà quan naixia Beatriz Xirinacs va anar força.

[00:10:23]

Em amb el Guillermo s'uneix a la Beatriz Michelin i la massatgista i també comença a fer pressions cardíaques al pit de Maria Marta amb l'esperança que en algun moment reaccioni. Mentrestant el Carlos truca a una xarxa privada de serveis d'atenció mèdica.

[00:10:41]

Aquesta és la conversa que es van registrar a les 7 i 7 minuts i la següent a arribar a casa és la Irene la germana de la Maria Marta.

[00:11:02]

Quan la dona veu el lavabo ple de sang i la seua germana estirada sense moure's mentre la massatgista i el seu marit intenten reanimar la surt desesperada demanar ajuda però el country es creua amb un guàrdia i li demana que ha vist un metge l'home avisa els seus companys de l'entrada i mana trucar al servei públic d'emergències. La Irene i de sobte recorda que hi ha un veí estudiant de medicina i el va a buscar el noi l'acompanyi a casa de la María Marta. I també intenta reanimar la víctima però no hi pot fer res.

[00:11:34]

La primera ambulància la que havia demanat al Carlos Carrascosa arriba a les 19 28. El metge que inspecciona el cadàver el doctor Gabri Gordon diu que les ferides són compatibles amb un accident domèstic a la part esquerra del cap de la María Marta. Hi veu una mena de orifici que en l'argot mèdic el descriu com una fractura de crani amb pèrdua de massa encefàlica. El doctor interpreta que la María Marta s'adona que un cop al cap amb un objecte contundent com pot ser una biga del sostre i que ha caigut a la banyera.

[00:12:07]

Recordeu que la germana de la víctima la Irene també havia demanat trucar a emergències. Doncs gairebé 20 minuts més tard arriba una segona ambulància el metge que hi està a càrrec del doctor Santiago Bianchi té una interpretació diferent del que pot haver passat. Creu que hi ha massa sang per tractar se d'un cop per accident. A més troba que la María Marta té tres orificis al cap i no un com havia dit l'altre metge. La casa és plena d'amics i familiars del doctor Via s'hi diu en veu alta que caldria avisar la policia però a ningú no li fa cas.

[00:12:44]

Més endavant en tornarem a parlar d'això per ara la realitat és que la Maria Marta García del Sunset de 50 anys és morta. Com portarà cua. Els familiars presents al lloc dels fets decideixen fer la vetlla. Aquella mateixa nit a l'habitació de matrimoni. Abans però han d'arreglar una mica l'espai perquè no sigui tan impactant per a la família i els Amics de la víctima. El doctor Gordon el de la primera ambulància que ha arribat demana la massatgista si pot ocupar se de la neteja.

[00:13:16]

Tot i les advertències del segon metge el doctor Villar sí que els diu que el que ha passat és molt estrany i que valdria més deixar ho tot com està. Ningú no li fa cas. La massatgista s'encarrega de treure tota la sang. Mentrestant el Guillermo Bartoli i el cunyat i un veí i amic de la família que també havia anat corrent a la casa s'ofereixen per anar a contractar un servei fúnebre. Primer va anar a una funerària de Pilar la ciutat més propera però els neguen el servei perquè no hi ha cap metge disponible que pugui anar a revisar el cos i expedir el certificat de defunció.

[00:13:54]

Els dos homes decideixen conduir fins a la capital i anar a una funerària força coneguda de Buenos Aires Casa Sierra on no els posen cap problema. A més els donen permís per moure el cadàver de la María Marta Bartolí. Truca a la casa i ha vist els familiars que ja la poden posar al llit abans de continuar amb la història expliquen més coses d'aquesta família que no segueix una estructura tradicional. Lydia Horacio García ha vençut un advocat molt important a l'Argentina i Luis María Lanús es van casar i van tenir tres fills Horacio García del seu fill la María Laura i la María Marta.

[00:14:34]

Al cap d'un temps però la mare es va enamorar del pediatre de la família dina a curt mig amb qui va començar una aventura. Finalment va decidir divorciar se del seu marit i es va. Pediatre amb qui va tenir dos fills més la Irene Ortí i el gener tinc els cinc germans tenien molt bona relació i s'estimaven molt però entre els pares hi va haver força atenció durant molts anys. Aquella nit però tots es van reunir a la casa del Carmel. Tornem al moment en què el cunyat de la dona morta el Guillermo Bartolí truca a la família per dir que ja tenen el certificat de defunció i que poden moure el cos al llit el cos el mouen un germà John i el seu pare que és el segon marit de la mare de la Maria Marta.

[00:15:19]

Després de deixar la al llit el John torna al lavabo a rentar se les mans i veu a terra just on hi havia el cos de la seva germana. Un petit element metàl·lic que el sorprèn. Aquesta troballa serà molt important però ell encara no ho sap. Així li explica a la policia. Cuando levantar el cuerpo del piso debajo del cuerpo había un Pitu que parecía un text antic se buscan las bibliotecas. Era de vital estaba limpio. Tenia la partida otras como de color cobre i el resto de metal planteado era d'aproximadament un centímetre i medio de largo.

[00:15:53]

Cuando había eso no lo le manté ahora su hijo vino lavió i empezamos a buscar donde podien casar pero no vimos nada. Horacio i Carlos hay decimos que puede ser que hacemos con esto decidimos todos tenemos lo. Jo li dono un paper higiènic com a part d'aquest element del qual tornarem a parlar. Recordeu que li han dit Pito com si fos una cosa petita desconeguda. Tot sembla estar al seu lloc. Han posat la difunta en un llit. El Joan li treu les sabates a la seua germana i aleshores comença la venda.

[00:16:28]

La gent entra i surt de l'habitació durant tota la nit. S'abracen entre ells i es lamenten sobre el que ha passat però en John no està del tot tranquil després d'haver li tret les sabates a la seva germana ha començat a donar voltes a una idea com podia haver relliscat si portaven les vambes posades. Ha estat realment un accident. Però la tristesa i les visites que van arribant fan que avui el dubte li marxi del cap. Tot es prepara perquè l'endemà del moment accident dilluns 28 d'octubre de 2002 a la tarda Maria Marta García del onze sigui enterrada a la Recoleta del cementiri de la classe alta de Buenos Aires a llei descansen personalitats molt importants del país.

[00:17:13]

Una de les tombes més visitades és la de la famosa Eva Duarte de Perón coneguda com a Evita que va lluitar pel sufragi femení a l'Argentina mentre la família s'encarrega de deixar ho tot llest per a la cerimònia. Ell John no para de donar voltes a tot el que ha passat com ha pogut relliscar la Maria Martha si portava les sabates posades. I com s'ha pogut donar un cop amb la biga del sostre. Finalment l'home truca el seu germà Horacio que és el famós de la família perquè té un programa de televisió propi i li proposa demanar l'opinió d'un metge forense per sortir de dubtes sobre la causa de la mort.

[00:17:51]

L'oració Tot i que està convençut que ha sigut un accident decideix no ignorar el seu germà i truca un fiscal famós amic seu. Això vol dir que els García Abel Soms estan molt ben connectats a les altes esferes. Així doncs el fill periodista truca un fiscal que té un càrrec important. El fiscal avisa dels fets. La policia de la zona i demana que comparegui a la Casa de la Maria Marta. El fiscal de torn amb el comissari qui correspongui al cap d'una hora es presenta al Camp Carmel un jove anomenat Diego Molina Pico.

[00:18:27]

Aquest nom sí que us quedarà gravat i ja veureu que tindrà molta importància. Diego Molina Pico a qui sovint anomenarem Molina PIG. Ell és el fiscal que si no fos un accident s'hauria de fer càrrec del cas.

[00:18:41]

Així doncs Molina Pico arriba a la Casa de la difunta i s'ofereix per ajudar a la família a signar explica Marta via l'accident i s'hi va guanyar. Episodi silenciós. Les dije que va ser mare malferida bàsiques.

[00:19:09]

Sr. Mas en principi això sí havia dit que Marisa medidas molèsties i atenció al que explicarem ara el fiscal Molina Pico va a l'habitació on hi ha el cos de la Maria Marta es mira el cadàver i no veu res que li cridi l'atenció. Ha vist la zona del Cap on hi ha el cop tan fort que li ha provocat la mort. Però en aquell moment l'endemà que passés tot tothom està convençut que es tracta d'un accident i no hi ha cap sospita de res.

[00:19:45]

Per això el fiscal Molina Pico se sent incòmode prenent mides del suposat lloc de l'accident el cuarto davant el fiscal no veu necessari demanar que li facin l'autòpsia i la Maria Marta així que la família té permís per continuar amb el funeral la tarda del 28 d'octubre al cementiri de La Recoleta s'omple d'amics i coneguts de la víctima. Aquell dia coses de l'espècie humana sembla que cada persona doni una versió pròpia del que havia passat. Escoltem una amiga de la infància de la Maria Marta que es diu Inés.

[00:20:18]

Ho explica el documental i una altra Tele 5 eleccions 5 minutos té com a màxima que és aigua estranya.

[00:20:33]

Com que havia sigut una mort violenta es va obrir el que anomenen una causa que és com un expedient pels dies i setmanes següents a l'enterrament s'havia de tancar l'expedient policial i judicial que certifiqués que la mort havia sigut un accident abans de tancar lo. La policia fa un informe en el qual pregunta als familiars si algú creu que no és un accident. I la resposta és que tots creuen que la Maria Marta va morir d'un cop al cap accidental quan es preparava per entrar a la banyera.

[00:21:04]

A partir d'aquell informe el fiscal Molina Pico que recordem ho havia sigut avisat per un alt càrrec de la Fiscalia amic de la família creu que ha de ser ell mateix qui ha d'interrogar els familiars. Tot pinta que es tracta d'una història que sembla prou clara i senzilla. Però quan cridi a declarar el metge de la segona ambulància es trenquen tots els esquemes que tenia al cap. El fiscal.

[00:21:28]

Escolteu la declaració del doctor Bianchi l'encarregat de la segona ambulància li hem posat veu que la pacient ja havia sigut elevada presentava importantes coàguls en el cuir cabellut i a la regió parietal temporal Izquierda va poder comprovar l'existència de tres orificis rodons por los cuales aparentemente salió de la Sangre i restes de substàncies parecida se la massa encefàlica metílic agujeros en dos seguro constatant una profundidad de aproximadamente un centímetre. Ante tal situación dijo que esto es una muerte violenta i dolorosa. El fiscal s'enfada i renya la família perquè no li havien explicat el que havia dit aquell metge i els demana el certificat de defunció de la Maria Marta i quan li donen el que va firmar el metge de la funerària de Buenos Aires encara se'n fa de més el certificat i consta que la Maria Marta havia mort a la capital a Buenos Aires a causa d'una aturada cardiorespiratòria no traumàtica i no diu res del Carmel ni del cop al cap.

[00:22:26]

Un certificat fals i la declaració d'un metge que diu que la víctima tenia tres forats al cap. El fiscal no entén res per què faria això a la família i per què el primer metge va dir que només hi havia un forat. Molina Pico comença a sospitar i pregunta a la família si els sap greu que encarregui una autòpsia. Han passat 36 dies després de la mort i el 2 de desembre es fa l'exploració forense. El metge que fa telefona el fiscal cada vegada que té una novetat escoltem com ho expliqui el mateix Molina Pico als documentalistes que estava.

[00:23:06]

Fuera de si. Fuera por lo a sombra y lo que estaba encontrado sea a mí me dijo encontramos dos agujeros en la cabeza. No sabemos tal vez sea un martirio tal vez sea a corto. El Tito Huelva és demà ja l'excitació aparecieron tres o más corto el tiempo Huelva a Germà me dice encontramos cinco balas cinco projectils l'autòpsia. A més determina que una sisena bala va entrar però va rebotar cap a l'exterior. També trobem signes de baralla en el cos de la María Marta és a dir que es va intentar defensar.

[00:24:05]

Per això els investigadors creuen que el més probable és que hagués reconegut el seu agressor o agressors. El que deixa clar Aquesta autòpsia però és que la mort de Maria Marta va ser un homicidi i no pas un accident. A partir d'aquí òbviament canviarà el rumb de la investigació i farà que es dispari de cop l'interès mediàtic. La història no pot ser més sucosa per als diaris i les televisions argentines. Una dona de classe alta és assassinada de sis trets al cap a la seua casa luxosa al camp tri Carmel una urbanització tancada.

[00:24:41]

Qui la va matar i per què el fiscal. Molina Pico indignat pel que li sembla un engany de la família no té cap mena de dubte a l'hora d'assenyalar els seus primers sospitosos. A poc a poc ha anat trobant indicis que l'han portat a creure que la família té alguna cosa a veure amb la mort. Un certificat de defunció fals un pic Tutu com li diuen a la bala que reconeixen haver tirat al vàter i la neteja de l'escenari del crim. Són comportaments segons el fiscal d'algú que intenta fer veure que ella no ha passat res.

[00:25:15]

A més de tot això un comissari de la policia li explica una cosa al fiscal que encara el fa sospitar més. El comissari diu que el diumenge de l'accident a la nit hi havia un cotxe de policia patrullant pels voltants del Carmel. El vigilant del barri del costat el veu i després d'haver presenciat l'arribada de diverses ambulàncies durant la tarda. Imagina que es dirigeix cap allà. Aleshores avisa el seu company l'encarregat de vigilar l'entrada de la urbanització cal telefona al president del qual.

[00:25:44]

El president truca a la casa de Carlos Carrascosa el marit per informar lo. El telèfon l'agafa un amic i li demana que no deixi entrar la policia al Carmel i que si cal Borni segons expliqui l'amic de la família. El fiscal ho va fer per raons d'intimitat davant d'un moment tan delicat. Però és que aleshores l'oració l'altre germà tirant de contactes truca a un alt càrrec de la policia el comissari que s'ha fos. Horacio García Vell amic cel·lular comenta que en l'interior d'una casa hi ha un trident la localidad de Pilar su hermana había aparecido muerta creo que la banyera solicitó que tratara de pedirle a la autoridad policial que tuviera algún tipo de consideración ja que el dolor de la familia era muy grande.

[00:26:29]

El fiscal Molina Pico comença a pensar en una conspiració familiar els germans i el marit de la víctima es declaren innocents en tot moment i defensen que investigar aquesta línia és una pèrdua de temps. Així explica ell en la seua versió del suposat certificat de defunció fals el canal de televisió Tele nueve y cierra lo que ell opina Bartolí aquí sí.

[00:26:53]

Ahir va ser enterrada en capital i la ja no en una dirección de capital Berkeley assumirà la direcció de la persona más cercana a la víctima vivent capital i la mamà em demana si perfecte i li diu la direcció Nixon i la demana. Però la direcció de Carme no hay duda que si porque el cajón i desvetllar se llenan el carnet si no no en gaudirà Carbonell fuera director. La feina amb aquest certificado que de Bartolí No és llevar actualitat per iniciar se la trucada o equipar lo on la firma de Txiki Bartolí esto también siento fuera poco mi d'allò que li interessava.

[00:27:36]

El certificat de defunció de Marta li que no sé jo si m'ho va dir no fue comprado o certificat de defunció comprar un servicio fúnebre. Més coses. Recordeu el tutu aquell element metàl·lic que jo em trobe a terra del lavabo i acaba llançant pel vàter. Doncs el fiscal ordena que el busquin els investigadors. Els espera una feina ben bruta. Mai més ben dit. Per sort per a ells el lavabo de la casa acaba en un pou sèptic així que agafen un detector de metalls i es posen a buscar entre els fems amb l'ajuda de John Curtis.

[00:28:10]

El germà que és precisament qui el va llançar al vàter després d'unes quantes hores troben aquell trosset de metall que han anomenat Pitu perquè diuen és com anomenen les coses que no saben que són. Ara ja ho saben és una bala. Gràcies a aquella troballa aconsegueixen. La Maria Marta l'han assassinat amb bales del calibre 32. De fet el tutu és l'únic projectil del qual els investigadors poden treure informació. Per tant es converteix en una prova clau. L'arma però no apareix.

[00:28:43]

La família Garcia vol sense estar indignada amb el fiscal per assenyalar los i l'acusen de incompetent. Molina Pico continua investigant dos treballadors del club Tous una mena de bar restaurant del Carmel. Asseguren que van veure el Carlos Carrascosa el dia de l'assassinat i en algun moment entre les 6 i les 7 de la tarda. Recordem que Carrascosa el marit havia dit que havia estat a casa de la Irene i el seu marit veient futbol i que va marxar quan Independiente va marcar el primer gol.

[00:29:15]

Cap a tres quarts i cinc de set de la tarda. Aquestes declaracions que si fa no fa a la mateixa hora el situen lluny de la casa capgiren la quarta la de Carrascosa. Fan passar com a mentider i l'abril del 2003 sis mesos després del crim el fiscal considera que ja en té prou per demanar la seua detenció per homicidi agreujat per parentiu. Sabeu quants periodistes eren a la porta esperant ansiosos per gravar el moment de la detenció 273. Per sorpresa de tothom al cap d'uns dies el jutge el deixa lliure.

[00:29:53]

Creu que encara hi ha dubtes i vol que s'investiguin altres línies. Però quines altres línies hi ha més sospitosos fora del cercle familiar. Doncs sí. Durant les últimes setmanes han aparegut un parell de fils dones tira per una banda la Maria Marta era la vicepresidenta de MI5 Children Argentina una associació que investiga i lluita contra el segrest i tràfic de menors al país. Alguns familiars com la seva germana Irene o el seu marit el Carlos creuen que és una línia important a tenir en compte ja que investiga màfies molt perilloses.

[00:30:29]

Però el fiscal no li acaba de convèncer i aquesta hipòtesi queda guardada al calaix. La Maria Marta també formava part de l'associació Amigos del pilar que feia accions solidàries a la comunitat. Una declaració de dues companyes seves fa sortir a la llum un altre possible fill Maria mare.

[00:30:47]

Si així no cap fàctic teníem gana i no necessitava qui era anar a casa com Carles i a revisar en part. Eren homes i ximples així entre si però ara de sobte la possibilitat que es tracti d'un robatori es reforça i s'obre una nova línia d'investigació.

[00:31:31]

Quins. Amb Carles Porta. Els amics i familiars expliquen que unes setmanes abans de l'assassinat a la Maria Marta li havien robat el gos. Ella estava convençuda que havia estat un veí proper amb fama de conflictiu. Aquest veí es diu Nicolás Pacheco us diem el nom perquè tornarà a sortir al cap de pocs dies van rebre una comunicació demanant un rescat de 5.000 pesos a canvi d'alliberar la seva mascota.

[00:32:02]

Però tant ella com el Carlos van decidir no pagar lo però això no és ni molt menys una prova de res que tingui a veure amb l'assassinat però sí que és un detall important a tenir en compte i a partir d'aquest moment el nom de Xaló encapçalarà la llista de sospitosos.

[00:32:18]

Però la família de la víctima hi ha un altre fet important a destacar durant la investigació en algunes declaracions es va situar una enigmàtica dona vestida amb uniforme rosa a la casa durant la vetlla. Aquella nit però era diumenge i el personal domèstic no treballava segons expliquen els testimonis. Va estar més d'una hora l'escenari dels fets va parlar amb tothom i cap persona sap qui és. Finalment decideixen fer un retrat robot de la dona. En l'esbós s'hi veu una dona amb els ulls ametllats i els cabells ondulats i recollits en un món.

[00:32:51]

Qui és aquesta dona.

[00:32:52]

Algunes persones com el Carlos Carrascosa o un nebot de la Maria Marta reconeixen la dona com la parella de Nicolàs Pacheco. El fiscal però no accepta i incorpora aquest retrat a la causa perquè no finalment és citat a declarar. Però just el dia abans passa això la madre de Nicolás Pequeño el vecino del Carmel señalado por la familia de María Marta de El supuesto autor del crimen se suïcida tirant se al vacío desde un piso hace tres escribir una carta explicando su terrible decisión y ahora se abren muchos interesantes que deberán ser claríssimes por la justicia.

[00:33:31]

La mare era l'encarregada de donar coartada al seu fill a les cartes assegura que potser és innocent i que la família García del Sun Ce ha estat la culpable de la seua mort. Malgrat aquest fet que en principi deixaria potser sense coartada aconsegueix per altres vies que el fiscal accepti que a l'hora de l'assassinat de la Maria Marta no era el country Carmel sinó que era a la capital. Pacheco ha presentat un tiquet de compra d'un tiquet de compra està pagat amb la targeta de la mare la qual cosa no ajudaria excessiva pot fer lo però el fiscal Molina Pico decideix deixar de banda la qüestió i enfocar se una altra vegada en la família.

[00:34:13]

La meitat de l'Argentina es torna a encendre. El cas García del sud no para de bullir abans de continuar sàpiguen més coses vinícoles perquè el veí de la víctima Nicolás Pacheco és fill d'un pilot de Turisme Carretera i un dels fundadors del country Carmel Turisme Carretera. és la modalitat de l'automobilisme esportiu més popular a l'Argentina. és un campionat on els cotxes que s'utilitzen són turismes. O sigui que era algú conegut i amb bon estatus econòmic mentre tenia diners va invertir en la creació de la urbanització de luxe Nicolás Pacheco.

[00:34:49]

Va viure tota la seva infància formant part de la classe alta de Buenos Aires. El pare es va suïcidar quan perquè era jove. Tot i això ell va continuar vivint a la urbanització que havia fundat el seu pare i on durant els darrers anys ha destacat per ser un veí conflictiu que no agrada a ningú. Fins i tot alguns veïns asseguren que li tenen por. Més d'una vegada l'han enxampat robant pals de golf mobiliari d'Exteriors o ordinadors. La seva presència fa nosa als veïns com també li feia la Maria Marta.

[00:35:18]

Tal com havia esmentat alguna vegada les seves amigues després de l'assassinat per tranquil·litat de la resta dels convents perquè ven la seva casa del Carmel i marxa a viure fora de moment el fiscal ha decidit oblidar se potser i centrar se en altres punts com per exemple una nova troballa dels investigadors a l'escena del crim es troben restes biològiques que determinen tres patrons genètics de dos homes i o d'una dona moltes de les persones vinculades al cas com treballadors del country o el mateix perquè no s'ofereixen voluntàriament a fer se una extracció de sang que permeti als investigadors comparar les mostres d'ADN.

[00:36:00]

Tothom dóna negatiu.

[00:36:02]

La família García vol Suisse són els únics que es neguen a facilitar mostres biològiques.

[00:36:08]

Escolto el que explica la Irene la germana de la víctima que mirava temor que això fuera de la Sangre i de quan volia anar i cuidar però que cap Tinc el telèfon. Em van demanar nom Sangre para mi sangre avall.

[00:36:27]

La família Garcia del CE té poc el fiscal i els seus investigadors manipulen les proves genètiques. Aquesta decisió de no col·laborar farà mal a la família. La vora. Mediàtica és insaciable i el que s'anomena opinió pública s'acarnissa amb els García Bel sense la pressió mediàtica es trasllada al carrer i es veurà reflectida en el procediment judicial. De seguida sabreu per què ho diem però per quina raó el marit i els germans haurien assassinat la Maria Marta.

[00:36:59]

El fiscal elaborin la següent teoria.

[00:37:02]

Molina Picó relaciona la família García Bel Sunset amb el narcotràfic concretament amb el càrtel de Juárez. La connexió que troba és la cunyada d'un amic íntim de la família que apareix en diverses causes judicials com a titular d'un dels negocis que el càrtel té a l'Argentina. Les dades van arribar al Banc General de negocis on el marit de la víctima va estar vinculat durant molts anys a partir d'aquesta informació el fiscal suposa que algú de la família hauria utilitzat els comptes de les organitzacions solidàries on la Maria Marta participava per blanquejar diners.

[00:37:36]

La dona hauria descobert aquestes maniobres i hauria decidit desfer se del fiscal que ja hem dit que imputa al marit per homicidi. També decideix imputar per encobriment dos dels germans Horacio García Abel Suisse i John Curtis. El cunyat Guillermo Bartolí amic de la família la massatgista i el metge que va inspeccionar primer el cadàver els acusa d'haver ajudat el marit a netejar l'escena del crim. En aquest punt Molina Pico sembla de l'Audiència Nacional espanyola o del Suprem i fa una trampa judicial demana que s'obri la causa per encobriment davant d'un altre jutge.

[00:38:13]

I ho fa per dues raons la primera és que així els judicis seran per separat. I la segona que els imputats només podran declarar en el seu judici. Gràcies a aquesta jugada processal les sis persones imputades per encobriment no podran declarar ni tan sols com a testimonis. El judici de Carlos Carrascosa de la mateixa manera ell no podrà declarar en el segon judici l'abril del 2007. Comença el primer judici del cas de Maria Marta García del. Carlos Carrascosa i Molina Picó s'enfronten durant quasi quatre mesos en un context de molta tensió.

[00:38:52]

La sala està plena de gom a gom no només de familiars i amics que volen estar presents sinó també de periodistes que no es volen perdre cap detall del xou mediàtic es torna a disparar i el judici trenca audiències quasi tota la premsa assenyala Carrascosa com a culpable i tot són especulacions sobre el mòbil perquè al final Molina Pico no porta a judici la teoria del càrtel de Juárez perquè no troba mai la manera de demostrar la als mitjans.

[00:39:21]

Es continua assenyalant la família sense fissures fins que passa això em diu Mónica Oltra durante el juicio oral familiares de María Marta recibieron una noticia que afavorissin patrones genética abraci Audiencia. Si això era cert molt obert o no coinciden con la sangre encontrado el crimen.

[00:39:45]

El judici contra el marit pot tenir un altre punt important el paper del veí sospitós Nicolás pot el fiscal Molina Pico. Havia acceptat que el dia i l'hora del crim perquè era a Buenos Aires comprant amb la seua mare encara que la mare s'havia suïcidat sense poder ho confirma. Doncs bé escolta el que va declarar un veí del Carmel.

[00:40:08]

L'àudio del documental de Netflix sobre el cas caminando i de repente a ver si no n'hi haurà. Si no era un tema no ho sabem que. Anna Villar entre comissats per raó de mort numerable sinó diríem van aparèixer Maria Marta cicle.

[00:40:37]

Segons el testimoni això passava entre les 6 i les 7 de la tarda del dia del crim. El 27 d'octubre del 2002 a més a més aquell dia quan faltaven dos minuts per a les set de la tarda una càmera de seguretat grava el paquet sortint amb el seu cotxe del cau per la porta de nous socis.

[00:40:56]

Una sortida que estava molt poc controlada per sorpresa de tothom a més apareixen tres nous testimonis que asseguren que pagui. L'endemà va entrar en una àrea de servei cap a les sis del matí a preguntar per la dona que havia estat assassinada al Carmel. El cas és que aquell dia i a aquella hora encara ningú no sabia que es tractava d'un assassinat. No van fer l'autòpsia que va trobar les bales fins al cap de 32 dies. Però malgrat tot aquesta informació el tribunal acaba condemnant Carlos Carrascosa el marit de la víctima però cinc anys de presó només per encobriment.

[00:41:33]

La sentència deixa la pregunta més important sense resoldre qui va. Marta el marit que manté la seva innocència no li agrada gens el resultat però el fiscal encara menys. Ell està convençut que Carrascosa és culpable d'homicidi i recorre la sentència. Mentrestant el condemnat diposita ràpidament els 100.000 euros de fiança i el deixen en llibertat. Però la tranquil·litat li durarà poc. Enmig d'un gran enrenou mediàtic l'any 2009 dos anys després de la primera sentència el Tribunal de Cassació Penal contesta a l'apel·lació del fiscal.

[00:42:11]

Molina Pico i aquesta vegada els jutges accepten l'acusació d'homicidi i condemnen Carlos Carrascosa a cadena perpètua. Aquesta decisió és molt ben rebuda tant pel fiscal Molina Pico com per la majoria de mitjans i bona part de la societat argentina. La mala imatge dels García del Sun havia fet que quedessin poques persones a favor d'ells veure Carrascosa entre reixes. Per a molts sinònim de justícia passa el temps i Carrascosa fa un canvi ara tancat a la presó comença a seguir el joc als mitjans.

[00:42:49]

Conscient que tenir l'opinió pública a favor és important ara que ja ho ha perdut tot està disposat a apostar les poques fitxes que li queden entre altres coses comença a donar entrevistes i a treballar en un programa de ràdio propi des del centre penitenciari. A poc a poc part de la societat argentina és canviar de bàndol i cada cop més gent pressiona defensant la innocència dels García vol sumar se al maig del 2011. Comença el judici per encobriment contra la família de la víctima.

[00:43:20]

Recordem que els acusats són els germans Horacio i Jon. El cunyat Guillermo Bartolí un amic de la família la massatgista i el primer metge que va veure el cadàver el doctor va obrir Gordon la massatgista que en un primer moment havia corroborat la versió del Carlos Carrascosa quan declara ara com a acusada per encobriment. S'agafa a la teoria del fiscal Molina Pico. Estigueu atents als horaris que seran molt importants. La massatgista diu ara que gairebé fins a dos quarts de vuit ella no va arribar a la casa i defensa amb el suport de dos guàrdies del country que tot i que el full de registres del Carmel situa la seva entrada a les 18 55 no va entrar realment fins a les set i vint aproximadament.

[00:44:07]

Així ho va fer servir el fiscal per dir que la cinta de la trucada d'emergències si sent una dona que no és la massatgista sinó la Irene la germana mentre està ajudant a encobrir el crim. El que sí que manté és que va ser ella qui va netejar la sang de l'escena però defensa que ella va pensar en tot moment que allò havia estat un accident. Recordem la franja horària clau el vigilant José Ortiz diu que les 18 35 la que a l'entrada de la urbanització hi ha la massatgista que demana autorització.

[00:44:39]

Però la María Marta no contesta i ell va a la casa i tampoc li respon a les 18 47. El Carlos Carrascosa marxa de casa de la Irene va cap a casa seva i topa amb el vigilant Ortiz al camí. Se saluden i Carrascosa entra a casa i és quan troba la seva dona. Immediatament després se suposa que entra la massatgista primer va dir que la set era a dins. Després diu que les set i vint. El cas és que la massatgista fa maniobres de reanimació a la víctima.

[00:45:09]

Dos treballadors del camp havien declarat que entre les sis i les set Carrascosa era al restaurant Clap Jaws la franja clau en què s'hauria comès el crim. Està entre les sis i les set de la tarda. Després de quatre mesos de judici el 4 de novembre de 2011 surt la sentència la decisió del tribunal.

[00:45:30]

Genera molta expectació en aquest moment l'Argentina ja no està tant en contra de la família por unanimidad condemnant la pena de cuatro años de prisión accessòries legals i costes del proceso por encontrar l'autor plenamente responsable del delicte d'encobriment grabado por tratarse el hecho precedente de un delito especialmente grave ordenant la immediata detención de Juan Ramón.

[00:45:56]

Gabri Cordón quan Carles Ortín Sergio Rafael Nel·lo Horacio Carlos García Once i Guillermo Bartoli donen validesa a la teoria de la conspiració familiar i condemnen els dos germans el cunyat i l'amic i fins i tot el primer metge la massatgista que havia netejat l'escena i havia canviat de versió a última hora cosa que va ajudar l'acusació dels altres. Queda Absolta va anar a presó però paguen fiança i surten presenten recurs i va passant el temps per a tothom. Carrascosa que ja sabeu que està condemnat a cadena perpètua compleix 70 anys i pot demanar acabar de complir la condemna.

[00:46:36]

Tancat a casa la casa del crim l'any 2016 després de dos anys d'arrest domiciliari Carlos Carrascosa apel·la la sentència al Tribunal Suprem de Justícia de la nació el màxim tribunal judicial de l'Argentina. Aquests però ordenen a la Suprema Cort de la província de Buenos Aires revisar la causa però tampoc l'accepten i li passen la feina al Tribunal de Cassació de la província de Buenos Aires.

[00:47:01]

Un tribunal de cassació que no ha tractat mai amb Carrascosa ni en cap dels familiars de la Maria Marta és l'encarregat de revisar el cas. I sorprenentment trobem un detall al qual ningú havia parat atenció fins ara i que ho canvia tot. Ho explica l'advocat de Carrascosa hay un elemento muy importante. Ocurrió en el juicio en el 2011 cuando declaró el doctor Moreira uno de los médicos que hizo l'autòpsia señaló que les fractures de les costelles de Maria Marta no se habían producido en vida sinó que fueron ocasionades por las tareas de ressuscitar esas costelles fracturada.

[00:47:37]

No tenien sangre lo cual va comentar que el homicidio había ocurrido una hora antes por lo menos dieciocho 30. Els forenses ara el 2016 14 anys després del crim situen la mort de la Maria Marta a dos quarts de set 18:30h a l'expedient no on se situa el marit a l'escena del crim fins uns minuts abans de les set de la tarda. Gràcies a aquella troballa després de vuit anys a la presó Carlos Carrascosa és declarat innocent i queda absolt de l'homicidi de la seva dona però catorze anys després de la mort de la Maria Marta encara no hi ha cap culpable.

[00:48:19]

Anem acabant Tornem un moment.

[00:48:22]

El fiscal Molina Pico l'home que va posar el focus en la família García del Sud fins a tancar los a la presó el documental de Netflix i el fiscal excepte haver comès una pífia a l'inici del cas no haver demanat una autòpsia en el moment en què va entrar a la vetlla i se li van presentar els primers dubtes que això no era el millor guió i no tant una autòpsia segur que acompanyà els anteriors s'inicià l'absolució de Carlos Carrascosa reobre els debats mediàtics i situen Nicolás pequeño del sospitós un altre cop al punt de mira què se n'ha fet de ser lo durant tot aquest temps.

[00:49:07]

Nicolás pequeño s'ha convertit en un jugador de pòquer força reconegut i fins i tot ha guanyat grans quantitats de diners. Però no tot li ha anat tan bé durant els últims anys ha estat detingut en altres investigacions relacionades amb la venda de drogues i robatoris a cases d'altres un tris. De fet l'any 2017 és detingut per un robatori en una casa d'un altre on queda clarament filmat per una càmera de seguretat un robatori amb unes característiques molt similars a la història de la Maria Marta.

[00:49:38]

Arran d'aquests fets hi ha dos fiscals que han decidit tornar a investigar el cas García del Sun Ce però aquest cop amb Nicolás Pacheco al centre. Actualment està a l'espera de judici juntament amb dos vigilants del Carmel com a principals acusats de l'homicidi de la Maria Marta. Per cert sabeu qui és un d'aquests guàrdies el José Ortiz el vigilant que Carlos Carrascosa es va trobar a l'entrada de casa seva aquell fatídic 27 d'octubre de 2002 just abans de descobrir que la seva dona era morta.

[00:50:13]

El judici estava previst per a aquest 2020 però a causa de la crisi de la 19 van haver de posposar. Quan acabi tot això si encara tenim programa us explicarem com acaba tot plegat. Gràcies per escoltar nos. Tornem tan aviat com.

[00:50:41]

Crims guionistes Lídia Orriols Albert Mercadé i Sílvia comet d'avui Irene Vilar producció Núria Ventura muntador musical Sergi Cutillas direcció artística Dolors Martínez. Direcció Guió i presentació. Carles Porta amb les veus de Catalunya Ràdio tots dos molt per Mariano que el d'any cap d'any. Recordo que Carmen em va ensenyar. Para siempre clave. Clarament aquests vots. El vot per mi no pot quedar cap dada de Cap d'Any ja que. Recordo que Carmen no era ben clar però ens va ensenyar. Para siempre he dicho en clave.

[00:54:22]

Batuta.