Transcribe your podcast
[00:00:01]

Kijk één keer zo teruggang bij Bayern maakt het teken en hij knikt ze ik doe twee pas naar voren. Tekstbestanden schieten dus voor. Wat bezielt iemand om zijn eigen vriendin te onthoofden? Waarom zou je jezelf opblazen voor je geloof? En wat gaat er door je heen in die paar seconden voordat je iemand om het leven brengt? Moordenaars, terroristen, CKO, criminelen. Je leest over ze in de kranten. Maar wie gaan er schuil achter die horrorverhalen? Ik heb toen dikwijls opgetrokken.

[00:00:31]

Ik heb. Ik heb die gelaten uitgepakt en ik heb hem uit de deuropening gehoord. Ik kan niet anders dan het pistool op jouw vagina richten, want jouw vagina bejagen menger met de business machine.

[00:00:43]

Dat wil zijn vrouw die de combinatie er in moest draaien. Maar die was zo bang en die keek natuurlijk oog in oog. Ik zei ook daar schiet je zo door je kop als limoniet deels naar de openmaakt.

[00:00:56]

Ik zoek ze op iedere week één dader, één verhaal. De ultieme confrontatie met een duister verleden.

[00:01:03]

Welkom terug bij DARES, een podcast van NPO Radio 1 en AvroTros. Mijn naam is CAS de Jong, Nanyang. Wat heb jij gedaan? Wat heb ik gedaan?

[00:01:13]

Ik heb heel veel gedaan. Ik ben ooit veroordeeld voor verboden wapenbezit. Dus wat heb je nog meer gedaan? Ik heb gehandeld in drugs. Ik ben betrokken geweest bij liquidaties. Vanalles wapens. Spijt van. Ja, ik spijt.

[00:01:28]

Uhm, als ik iets ongedaan zou kunnen maken, dan was het wel dat ik mijn toenmalige vriendin betrokken heb bij wie ik datgene waar ik voor vermoedde dat ben.

[00:01:37]

Dit is de stem van Daniel Belafonte. Hij was jarenlang de rechterhand van één van de meest gevreesde criminelen van Nederland, topcrimineel Mink Kok. Hij maakte deel uit van de beruchte Delta Groep, een gewelddadige drugsbende die in de jaren negentig over de onderwereld regeert. Bij hoge uitzondering wil Daniël een boekje opendoen over zijn leven in de top van de georganiseerde misdaad, over criminele codes, over het gevoel dat je altijd over je schouders moet kijken en over het brute geweld binnen de drugsmaffia.

[00:02:11]

Die weet dus ook eerste, eigenlijk praktisch doodgeslagen en het aan de keel doorgesneden. Dat is wel een nieuw niveau van geweld natuurlijk.

[00:02:19]

En opvallend, Daniël is ook zeer openhartig over de keren dat hij zelf iemand om het leven brengt.

[00:02:25]

Hij creëerde een afleidingsmanoeuvres soort vechtpartijtjes. En toen heb ik er van na bijna nul Alston twee keer in zijn geschoten met was. Dat was echt genoeg. We ontmoetten elkaar in Amsterdam. Ik wacht hem op in de werkkamer kamer in Vondel cs. Een prachtige ruimte met een vleugel erin of enkele ogenblikken komt Daniel deze ruimte binnen. Ik heb hier voor me zijn boek liggen, weg van de misdaad. Daar schrijft hij al een detail over zijn gewelddadige leven in de Delta Groep, maar schijnt ook heel precies over die twee liquidaties die die heeft uitgevoerd.

[00:02:59]

Met name die eerste keer, de eerste keer dat ie iemand om het leven brengt. Dat is echt ijzingwekkend opgeschreven. Dan schrijft hij bijvoorbeeld dat het hem geen enkel centje pijn kost om een kogel door het hoofd van iemand jagen en dat hij er ook om gevraagd heeft. Maar zelfs zo'n detail dat het graf, zeg maar de kuil al gegraven is waar die man dan een paar minuten later in gegooid wordt. Ja, dan denk je na afloop van zo'n daad een eerste keer dat je iemand vermoord hebt.

[00:03:30]

Dan zul je wakker liggen. Nee, hij absoluut niet. Hij is ligt niet wakker, maar hij is vooral trots. Trots dat ie tot het gilde van moordenaars behoort. Maar ben ik wel heel erg benieuwd of of dit nou branie of opschepperij is? Een beetje een lekker vet opschrijven zodat dat boek goed verkoopt. Of dat ie t echt meent dat er echt geen enkel gevoel of geweten in deze man zit. Of het echt meent dat een mensenleven lever hem niks waard is.

[00:03:55]

Ik hoop dat los te kunnen peuteren bij hem. Als Daniel binnenkomt valt me op dat hij vrij klein is, maar wel een imposante uitstraling heeft met een zeer intense blik in zijn ogen. Zijn groeven in zijn gezicht verraden dat hij een zwaar leven achter de rug heeft. Danny is niet echt een man van de smalltalk.

[00:04:12]

Je kan koffie en dingen nog goed, zeg maar een water en zangspel Desart openmaken. Dat soort geluiden steken we na een paar minuten meteen van wal.

[00:04:21]

Daniël willen en welkom zijn dat je hier wilt zijn. Jij zou natuurlijk bij de H. De Bruinsma groep. Bijna iedereen van die groep. Of je het nou Stenden. Hillis noemt een Jan Cremer haar. Klaas Bruinsma is nog maar een handjevol over. De rest is allemaal eigenlijk geliquideerd en gruwelijk aan zijn einde gekomen. Dan ben jij in jouw hoogtijdagen als crimineel echt in levensgevaar geweest. Wel is zeker maar dat er echt een vuurwapen jou gericht was en dat hij verkeerd had kunnen aflopen.

[00:04:47]

Ja ja, meerderheid. Ja ook de politie trouwens. Uh, maar ook de criminelen en ook in situatie gekomen dat dat dat nog niemand wat tevoorschijn had gehaald, maar dat er een spanning heerst. Dit is een geval waarin wij een vriend ophalen die op dat moment eigenlijk al door een stel rappers bedreigd werd. Maar die Selwyn wachten op hun leider en wij waren er eerst. En toen moesten ze besluit waar gaan we nu we doen om om onze vriend zeg maar vast te houden?

[00:05:17]

Of laten we ze, Galand? En dat? Ja, dat is echt zo'n moment wat je in film ziet van naakt nu. Nu gaat het racen om uiteindelijk besloot ze ons te laten gaan. Wat anders was het schieten gewone gang en dat was ook duidelijk. En is dat dan massa geweest dat je het overleefd heeft? Ja, Marcel vindt moeilijk, maar het. Het gaat om mannen die voor hun was het duidelijk, want dit waren ook mannen die nergens voor stonden.

[00:05:37]

Maar dat was voor ons ook duidelijk. En op dat moment was er bij hun niemand die die beslissing kon nemen. Veel lijder was er niet en wij waren met warme ogen ongeveer evenveel mensen. Ja, wat doe je dan na het heel spannend? Ik wil niet zeggen van t is jammer dat het niet gebeurd is, maar van onze kant was wel Daan van wij zitten niet mee. Zeg maar hoever je hiermee wil gaan. Wij gaan zover als dat.

[00:05:58]

En dan altijd nog één stap. En ik denk dat dat ook het voelt. Als je dat uitstraalt, dan moet je ander wel heel zeker weten dat je dat wil en en moet je ook bereid zijn alle consequenties te nemen. En dan maar anders. Dan is er altijd uiteindelijk iemand die je zegt van geeft van. Wij zijn bereid om zo ver mogen gaan. Getekend is ook. Wij zijn uiteindelijk zo ver mogelijk al zo ver onderuit gaan om die andere dessous doodschiet zeker?

[00:06:23]

Ja ja, zeg je zonder blikken of blozen. Absoluut ja en nee. Dat plan moet je ook al hebben voordat je in zo'n situatie begeeft. Dus als jij zoals jij hebt gedaan, maar ook andere leden zeg maar van de Bruinsma groep, dan accepteer je ergens ook het ultieme dat je uiteindelijk gruwelijk aan je einde kon komen. Dat is onderdeel van het vak, het soort bedrijfsrisico. Maar ja, jij noemt het gruwelijk. Uhm haha, liquidatie in op straat doodgeschoten worden.

[00:06:49]

En misschien wel klaarlichte dag. Nou, ik weet niet, is dat gruwelijke of sterf je liever aan een ventilator? Je eigen Longford Becquart niet. Ik zie niet zo wat daarna gruwelijker is. Ik geloof dat ik liever dood doodgeschoten dan dan dat ik heel langzaam stikken.

[00:07:05]

Maar ge longford voor de stad van juist het geen fundamenteels het verschil. Of je dus aan een ziekte overliet dan dat je wordt doodgeschoten staat. Nee ok. We zitten meteen goed in de wedstrijd. Dit is een man die nergens voor terug lijkt te Deinze. Vooral de klinische manier waarop Daniel praat over het uit de weg ruimen van mensen doet me een beetje onrustig op mijn stoel schuiven.

[00:07:26]

Toen hij nog in criminele spmy opereerde. En Jack bevobbelt, iemand die zich niet aan de regels hield bijvoorbeeld of die het geld achteraf gedrukt had je meerdere malen gewaarschuwd. Als dan de ultieme consequentie is dat je zo iemand dood moet, schiet uit, leef moet schieten. Annie's had zou je absoluut geen enkele twijfel. Nee nee, sappelen heel veel mensen dat niet begrijpen?

[00:07:47]

Ja, dat is voor mij soms lastig omdat het in het van mijzelf zelf sprekend is. En de meeste mensen natuurlijk al films gezien en boeken gelezen waarin het allemaal wel gebeurd is. Op een op een bepaald niveau kennen mensen dat principe wel me echt begrijpen. Nee, ik denk niet dat de meeste mensen het begrijpen. Ik zeg op GMD ook van de site ook nooit de twijfel hebt gehad dat je aan en ging. Het kon. Hoe weet je zo zeker dat je daartoe in staat bent?

[00:08:11]

Dat wist je al zeker. Ik kan een moordenaar zijn. Ja, da's een goeie vraag. Waar ik achter ben gekomen is dat mensen een hele hoop dingen geloven of zichzelf denken te weten over zichzelf. Want dat zou ik nooit doen. Dit en het maar wanneer de omstandige omstandigheden veranderen. Dan blijkt de prins dat ze er wel toe in staat zijn. Dus er zit waarschijnlijk zesjaar in. Maar net zo goed een moordenaar als iemand de abaya lijkt het alsof het gemak naar een vuurwapen gaat.

[00:08:38]

Die grens vrij laag ligt. Alsof een mensenleven dan eigenlijk niks waard is. Ja, dat klopt ook. Ik vind ook dat een mensenleven niks waard is, behalve van de mensen van wie ik het leven waard vindt. Dus dat klopt. Ja en ik zal het nog sterk vertellen. Ik geloof ook niet dat andere mensen dat wel vinden. Daar ben ik heilig van overtuigd misschien. M is dat de ware psychopaat in mij? Dat weet ik niet. Dus als ik hier niet dood neervalt dan.

[00:09:01]

Nou ja, ik weet zeker niets.

[00:09:02]

Ik zal zeker proberen jou te reanimeren indien ik ben, want dat is wel degelijk een mens. Ik beschik over empathie, dus ik ben niet letterlijk psychopaat. Ik ben geen robot, heb ook twee zoons die een beetje directe vraag maar weten. Ja, beide zoons, dat waren moordenaars.

[00:09:18]

Ja, in grote lijnen weten ze het wel ja. En is dat iets wat je ze op een zeker moment had verteld? Ja, ik heb gezegd een uhm. Ik vertel onder anderen van twee moorden die ik heb gepleegd.

[00:09:31]

Hoe reageren ze op naam? Staat voor kennisgeving aan. Of waar ze daar totaal van in shock? Het was wél nieuws voor ze ik. Ik heb nooit echt gevraagd, maar na de jongste wel. En die jihadi shit eigenlijk niet. Maar uhm, ik kan niet ook niets kaga. Hij is nu 19, de jongste en ik heb met hem iets meer contacten met de oudste. Euh kijk.

[00:09:52]

Hij kan natuurlijk misschien nog niet helemaal de implicaties ervan overzien. Maar euh. Nee, er zit dus geen robots tegen Alfama, maar wel iemand die totaal anders denkt over leven en dood dan ikzelf. Hoe kan dat? En is hij zo geboren of later zoon geworden?

[00:10:09]

Ik was een ontzettende nerd, zeg maar tot mijn zestiende ongeveer.

[00:10:14]

Euh. Iemand die je geen enkel, geen echt geen flauw benul had van hoe liever hoe die eruitzag of hoe die overkwam op andere mensen. Ik had hem zo'n heel studiekeuzes brilletje en ik las veel luister filmmuziek. Op school was ik een beetje een buitenbeentje. Explosief mannetje.

[00:10:32]

Acquaviva ikke ikke. Ik had dat het. Euh, dat temperamenten dat ik altijd al. En dat was soms een probleem omdat. Qua uiterlijk was ik het typetje zou uitzoeken om te sarren en te treiteren. Maar ja, dat hoeft er gelukkig maar één keer te gebeuren. En dan was het wel duidelijk dat ik dat niet pikte. Want wat deed je dan? Bij vechten?

[00:10:51]

Gewoon, zoals wel een vechtersbaas Ray. Maar ik had me wel problemen gehad op school. Ik wil een brugklas een keer blijven zitten. En toen kwam ik. Euh ja. Dit is ook dachten dat God letterlijk dat deze dag van school was en week. Die is zeker meer. Maar ik had toen van afzichtelijk koffertje, zo'n vierkant koffertje met m'n boek en een grotere jongen die uhm ja, dat is toch vrienden niet trekt bovenaan een maar met trap ik die mijn koffertje open en ik en ik kon wel.

[00:11:18]

Ik was heel naïef eigenlijk in dat opzicht, dus ik sta heel verbaasd kijken van waarom die dat niet deed. Zoals iedere klacht duurt het en dit gaat natuurlijk heel erg snel, maar het lijkt een heel lang te duren. Toen was er precies het besef nee, hij deed het echte Maite te kankeren. Gewoon toeslag om gewoon aan. Hij was groter dan ik, maar we rolden met z'n tweeën een hele lange, diepe marmeren trap af en hij kwam nogal ongelukkig terecht.

[00:11:39]

Beneden dus zelfs een beetje versuft. En toen was ik op z'n gezicht en timmeren totdat ze mij eraf trokken en dat hij elke dag haar erdoor trosje. Waarom ben ik de Helmholtz kwijt? Op dat moment gewoon het zijn. Sla iemand hem tot moes schreeuwers toen? Toen was ik 13 geloof ik dat zodra ze Neij. Dat heb ik al een tijd niet meer. Al heel lang niet meer. Maar dus die natuurlijke rem. Dat je dan stopt. Die zat er toen al niet.

[00:12:03]

Nee. Hoe was de band met je ouders thuis, met je moeder, met je vader? Ja, uhm, ik ben feitelijk niet opgevoed, zei Kunze. Vindt ze niet waar ik me van bewust ben. Mijn ouders waren goed bedoeld. Dat is ongeveer het maximum wat ik erover kan zeggen. Ik ben. Voor zover ik weet. Ik heb heel weinig herinneringen aan mijn jeugd. Ik heb er ook geen gevoel bij.

[00:12:26]

Zo was het een lied voor gezin waar veel geknuffeld werd.

[00:12:29]

Totaal niet, euh. Het waren allebei heel geruimde mensen. Terugkijkend dat besefte ik op dat Minitel. Als je een moeder. Die stond wel bekend had om om buien. Ook hier had ik een heel explosief zijn.

[00:12:41]

Nee, niet explosief was ik. Ze was euh. Ze was heel wisselend qua. Ze kon soms heel lief en vriendelijk. Samus komt soms ook heel bijtend en gemeen er ook een beetje achterbaks zijn in en dat was moeilijk te voorspellen. Dus mijn moeder was nog vrij onberekenbaar, zeg maar ja, zeker een bepaalde nieuwigheid. En dat heeft ze heel lang, eigenlijk naar eigen zeggen tot de dood maar heel lang gehad. Je vader afsluiters haar jong met haar.

[00:13:05]

Jij bent 23 gravenhuis. Trien Fariat dacht dat dat een enorme impact op je gehad heeft. Dat hij misschien ook wel een beetje jouw laatste strohalm was om jou voor het criminele leven te behoeden. Zou je zou kunnen zeggen ja ik. Ik heb me wel eens geprobeerd voor te stellen hoe dat had moeten gaan als hij nog had geleefd. Mijn vader was zo'n beetje de enige autoriteit in mijn leven waar ik een beetje respect voor had. Of een beetje. Ik had gewoon echt respect voor vader.

[00:13:31]

Dus als mijn vader mij had gevraagd van waar ben je mee bezig? Ja, dat maakt het moeilijk voor te stellen. Ik had hem misschien niet op die manier aan begonnen.

[00:13:39]

Een koele en afstandelijke relatie met zijn ouders. En dus zoek Daniel troost bij zijn huisdieren.

[00:13:45]

Ja, we hadden een domen en dat was dat dat zo is bijvoorbeeld. Want als kind. Je hebt behoefte aan aanhankelijkheid en minder genegenheid en dat zijn en ik kon dat gelukkig allemaal kwijt bij die dame. Maar dat was eigenlijk een beetje mijn broertje waar ik altijd mee kunnen voelen en deed alsof. Tasty is rond, maar dat kon ik ook heel gemeentegrens aan in die hond vergaf me dat gelukkig allemaal. En wat bedoel je met gemeen? Ik kan me niet eens meer zo goed herinneren en ik had het ook niet zozeer naar onze eigen huisdieren.

[00:14:11]

Maar ja, het. Ik vind het zelfs moeilijk om erover te praten. Maar ik kon echt euh ja, op de klassieke manier sadistisch zijn naam voelt als je insecten vangt. Dat soort dingen gaat het niet zozeer met UM, maar wat doe je als je insecten vangt? Het jagen jaarlijks door de klok vleugels eruit trekken en dat ze terecht gruwelijke dingen doen die ik weet niet of alle kinderen dat doen, maar echte totale pijnigen van dieren. Ja dus.

[00:14:35]

En ook ja, hoeveel empathie kun je voor De Vliegher bouwvorm? Maar dat je nu wel eens denkt van wel? Dat is niet helemaal. En ook dit Nadjim is beter. En ook nu naar hond en kat. Kom je dat soort dingen doen of niet?

[00:14:46]

Ja, maar niet dat ik ze nou echt euh echt eindigde of. Maar ik had het met katten wat meer. Want als een cata bijvoorbeeld even niet reageerde zoals ik dat wilde raden, dan kon ik ook flinke uithalen. Waar je als kat ook echt achtervolgen en treiterijen dat soort dingen te testen. Maar echt of sadistisch? Ach ja. Niet dat ik hem nou echt verwonden ofzo, maar echt een beetje genieten, vooral van hun angsten weglopen en was niet niet fraai.

[00:15:12]

Laat ik het maar heel voorzichtig zeggen. Daniël slaat zijn jeugd vooral op straat, ver weg van huis, met zijn boezemvriend en buurjongen Mink Kok, de man die later een van de bekendste criminelen van Nederland zou worden. Ze verdienen samen goud, geld met allerlei straat handeltjes. Daarnaast deden de pubers nog een grote voorliefde vuurwapens. Op zijn zestiende kreeg Daniel een illegaal wapen in handen en dat loopt bijna verkeerd af.

[00:15:37]

Ik had een vriend en die zat op een andere school dan ik en die was op een schoolreis geweest naar Frankrijk en die had in Frankrijk in een wapenwinkel een revolver gekocht. En er was een klein kaliber 22, maar een 22. Magnum is en mag hem wel zeggen het is iets krachtiger dan standaard, maar het is nog steeds een 22 en dat is een heel klein kaliber. En ik had het ding te leen van hem en dat was al normaal jaar.

[00:15:58]

Het was het jaar van als zestienjarige over zo'n paapse. Hij had het ding en ik wilde er meer van hebben en gaf hem gewoon even mijn. Dat deden we eigenlijk niks mee, want ik kon. Je kon er nergens mee schieten. Euh, mijn vader had het ding niet mee willen hebben naar de schietvereniging, want dat ding was illegaal in Nederland. En ik was dus oefening na doen, push ups. En ik sta op en de dieren vol voor.

[00:16:17]

Die ligt op m'n bed in mijn bed, ligt direct onder het raam en alle ramen staan open. En daar komt de fietser voorbij op straat. En ik woon op twee hoog. En ik pak die revolver. In een hele mooie leidende beweging beweeg ik mee met de fietser en ik haal de trekker over en het ding zegt heel hard. Mijn haar komt er de positiviteit vooraan van. Ik zie iemand verbaal, fysiek. Schiet erop uit dat dan. Wat zit er?

[00:16:41]

Wat gebeurt in Jabra? Het jongetje?

[00:16:43]

Goeie vraag, niets. Het is niks bewust in ieder geval. Ik sta op CIAM, het fietsen pacte ding, mik bij en haalt de trekker over. En met het idee van. Hij valt op een lege kamer en dan wil hij maar een klik. Gelukkig schoot ik mis en Maria, hij schopt je wel te pletter. Ja, dus de les was niet van aan. Ik ga nooit meer een wapen. Gebruiken en op een mens richten misschien doodschieten, dat was niet alles.

[00:17:07]

Nee, dat is niet alles. Nee, nee, dat is precies wat ik bedoel. Vandaar dat nog beurten Hatice wel degelijk een wapen maakt. Ja, mensen dood geschouwd? Ja, maar niet van niet. Dus mensen een kogel geven zou ik maar zeggen die dat. Nee, dat die daar niet op waren. Mensen die er euh. Die het duidelijk om gevraagd hadden leek het wel.

[00:17:26]

Daniel gaat studeren en vindt een goede baan in de ICT. Toch mist hij iets. Ondertussen is zijn vriend Mink Kok een heel ander pad op geslagen en opgeklommen tot één van de leiders van de Delta Groep, een beruchte criminele bende die miljoenen omzet in de mondiale drugshandel. Omdat Daniel de sleur niet langer aankan op zijn werk, neemt hij een drastisch besluit. Hij zegt zijn baan op en sluit zich aan bij de Delta Groep. Het begin van zijn carrière in de georganiseerde misdaad.

[00:17:53]

Er is ooit een officier geweest. Kijk, en daar moet ik eerlijk zich. Daar voel ik hem wel een perverse trots bij. Toen dat gezegd werd volgens mij klopte het wel in grote lijnen, maar die zei de Delta Groep niet eens. De grootste groep met zijn wilde best gewelddadige groep van vanEuropa over een van te zijn. Niet te zeggen dat er Oost-Europese bendes zijn. Veel gekker worden.

[00:18:13]

En klopt het dat ze zo gewelddadig waren? Nou, dat klopt wel. Wie was er binnen jullie groep dan degene die je zou omschrijven als zeer gewelddadig en meedogenloos?

[00:18:21]

Nou ja, Femur was er daar één van om eens te trouwen en zijn wat tijdelijk de beste vrienden Sjuul Yugi Shura. Misschien wel de meest angstaanjagende reputatie van homo. En klopt dat? Ja. Dat was verdiend ja en over angst aanjaagt.

[00:18:37]

Hele reportage hebt erover dat ze dus in staat waren om nietsontziend geweld in te zetten. Absoluut. Absoluut. De moordenaars gewoon allebei weet je niet.

[00:18:47]

Maar zonder geweld kun je kun je in principe niet overleven in op dit niveau van criminaliteit. Dat is een goeie vraag. Ik denk dat vroeger of later loop je er tegen aan dat je en loop je er tegen aan dat dat je dat je niet anders meer kan. Hoewel ik het gat gaat door al dat geweld wordt eigenlijk altijd toegepast wanneer de opzet in het spel is. Dus word je ook beschaafd. Tot slot over de Bruinsma groep is dat jij zegt ook sadistische trekjes die je bij jezelf zag, maar ook bij anderen is dat al zolang dan tot geweld werd overgegaan.

[00:19:19]

Bijvoorbeeld al was duidelijk van of hij iemand moet gaan dat wat dan ook Leclercq zou gaan. Wij niet alles knakkers werd het LETTING. Zou gezegd trouwens, want er was een soort ongeschreven regel dat er feitelijk nou ja, als ze helemaal als het van tevoren duidelijk was dat we iemand ging ophalen, zo ja, dan was het al duidelijk wat er ging gebeuren.

[00:19:36]

Staat ook dat ie het niet leven. Ze Vanasch maar, maar dat er daarvoor ook nog vaak heel excessief geweld werd gebruikt. Ja, dat heb ik. Dat heb ik nou weer nooit begrepen. Cian eerst eens iemand gaat aftuigen, vervolgens. Het leek net alsof mensen zich er eerst toe moesten opwerken ofzo om zichzelf in die staat te krijgen. Want ik begrijp niet wat er zo persoonlijke was. En iemand in mekaar slaan dat dat de dual en jacquard bindt.

[00:20:04]

Het is voor mij geen vreemde sensatie, maar dat doe je alleen of als je vecht voor je leven of als iemand je zo heeft getergd dat je gewoon. Dus jij zou dat Anvil? Is angst en zakelijke doelen klinisch klimaatakkoord? Absoluut. Als iemand duwwerk hoeft het niet langer te laten duren. Los van alle risico's die het oplevert. Je wint er helemaal niks bij. En ja, het is een gegeven dat die man opgeruimd gaat worden. Dus waarom?

[00:20:27]

Waarom zijn is een kaars lang en dat dit? Dat heb ik nooit echt begrepen. En het was ook. Het oogde heel triest, bijna. Daniël geniet met volle teugen van zijn criminele leven, hoewel ze af en toe bikkelhard en meedogenloos aan toegaat binnen de groep. Zo maakt hij mee hoe een drugskoerier letterlijk voor zijn ogen wordt afgeslacht.

[00:20:47]

Naar goed werk, iemand vermist en eerst werd gevreesd dat ie slachtoffer was geworden van een ripdeal. Overtuigend, was een andere verklaring, leek eigenlijk niet aannemelijk. En een ripdeal is als er dus ja die zei dan word je gepakt en dan word je afgeperst om geld af te geven of of op te gaan halen. Of spullen bij Sem Schinnen vormen van maar omdat het een vorm van roof neerzet. Ja, en hij is toen een paar dagen vermist geweest en uiteindelijk is ie gevonden.

[00:21:15]

En toen bleek eigenlijk dat ie gewoon zelf een tijdje zoet feestte, op naam gaf van het geld en gather zo goed als op zak had al maar waar hij gejaagd had.

[00:21:22]

Ja, en dan denk je hoe doe je dat in een paar dagen? Maar als je weet dat de fles champagne er weet ik wel 2.000 gulden kost en jij geeft rondjes waar je waar je woont. Twee dagen in een bordeel lig constant rondjes en Masada ging als sneeuw.

[00:21:34]

Waar gaat het? Dan gaat het heel snel. En het was een protegé van iemand anders in de groep N. Wie was eigenlijk in eerste zonzeel bezorgd?

[00:21:41]

In eerste instantie was er opluchting dat die was gevonden, dat er analyse van een hand bleek, want hij dacht dat hij zijn man vermoord kwijt was en dat die misschien vermoord was of of ie in gunstigste geval gegijzeld. Maar toen bleek dus dat ie dat geld er doorheen had gejaagd. Nou toen. Dan volgde dus woede en wat toen gebeurde. Ach dat die man ja op de Ges de situatie zwaar onderschatte en hun lot niet. Niet eens. Persoonlijk, maar op een nogal laconieke wijze mee hoe ging.

[00:22:08]

En hij was Salom zwaar onder invloed. Ciman kwam naar binnen. Dat was zijn protegé. Die dacht van Ik ben je oude dag kwijt geweest. Hebt u mijn zelfzorg gemaakt of. Volgens haar vader Herman het AD geld mohair? Ja, en ontstond er dus een soort woede tegenover deze man. Hopelijk zijn haar DSL nogal lacherig over de mentors. Adding zeggen die had euh nog iemand anders bij zich. En dat is ook iemand die jou makkelijk tot geweld overging.

[00:22:32]

Dat voorzetsels en zijn rechterhand zeg maar en dat dat het liep eigenlijk heel snel laat had toen een die was zo kwaad. Euh vallen. Het feit dat je eigenlijk niet serieus werd genomen in eerst zijn bezorgdheid en daarna zijn woede over het feit dat ie altijd geld had opgemaakt en nooit niks mis gaat laten horen. Ja, en ook een B.

[00:22:48]

De blamage die ze zich gekrenkt. Ja, precies de blamage die hij vond dat ie had geleden door alles wat er gebeurd is. Het was toch wel een beetje zo. Ik bedoel, jij hebt iemand onder je vleugels en die haalt zo'n stunt uit en iedereen is in rep en roer geweest. Er zijn zelfs risico's genomen om te kijken, weet je. En wat heeft hij met deze morgen aan het hangen? Ja da die weet dus ook. Eerste ja eigenlijk.

[00:23:10]

Ja, praktisch doodgeslagen en het aan is de keel doorgesneden. Ja voor Yernaz. Ja hoe reageer op zo'n moment?

[00:23:18]

Ja kijk, op het moment dat die zo in mekaar geslagen worden weet je wel hoe dat gaat aflopen. Want dat is je weet van de uiha. Daar gaat het er niet bij laten. Omdat ik die mensen ook kende natuurlijk. En ook omdat euh vlakte voor euh. Was eigenlijk al duidelijk dat euh, dat die hoofdpersoon dat voornemen had dat ie min of meer ook wel verteld wordt door slaap Hira dan een nacht minnaar van mijn zoon.

[00:23:44]

Nee, ik slaap er niet minder. Phang. Uhm, tennister had ik niks met die persoon. Euh, ik vond dat ie dit niet verdiend had.

[00:23:51]

Mag iemand zou voor je ogen wordt afgeslacht. Ja dat is uhm. Dat is wel een nieuw niveau van geweld natuurlijk. Maar ja, nee ik.

[00:24:00]

Ik kan daar niets aan. En gaat het om een bedrag van waar ging het over? Onderduik school? Het was iemand die misschien bij jou niet goed lag, maar waar de rest van de groep er wel. En die bouwtoezicht tot haar was lang meer samengewerkt. Dan maakt die eenvoud zou je kunnen zeggen. En dan moet u dat meteen na. Hij had het al meteen fout gemaakt zonder het iets zelf beseften. Een beetje een opeenstapeling van fouten. Dat is juist het punt.

[00:24:23]

Hij maakt natuurlijk een enorme fout door gewoon van de aardbodem te verdwijnen en toch een koersdoelen taxi rijden en het geld op te maken. Hij maakt de fout door ook daarna niet te laten weten waar is hij? Hij moet gevonden worden door iemand die ook niet wist wat de situatie is die zich voordoet. Ik heb begrepen dat ie kwijt is, maar hij is hier. Maak je geen zorgen, al is het goed. En dan de laatste fout. Dat is misschien wel erg zwaar.

[00:24:47]

Het is gewoon niet te onderkennen. Al die gevoelens die weer losgemaakt waren bij zijn mentor en voor de buitenwacht lijkt gewoon het iemand gewoon voor.

[00:24:57]

Wat is het? Vijftigduizend gulden, zijn 100 duizend gulden en 50.000 euro dus inderdaad wordt afgeslacht dat het bizar gegeven is. Je klinkt totaal vertrouwde jou. Maar zoals ik niet wil zeggen het gaat ook niet om het geld. Uiteindelijk is het gif zelfs voor jou. Zeg je zelf ging dit ver?

[00:25:14]

Ja, ik vond ook niet dat ie dat verdient. En nee, ook is Tania er niet vies van om zelf grof geweld in te zetten als hij vindt dat bepaalde criminele codes geschonden zijn. Toch duurt het even voordat hij zijn eerste liquidatie uitvoert. Maar als een vriend van hem in de problemen komt, aarzelt hij geen moment.

[00:25:31]

Ja, hij wordt uiteindelijk euh, eigenlijk verraden. Dan is. Want je moet toch met te pakken zien te krijgen. Dit soort figuren hebben een zesde zintuig en ze zijn zo glad als een paling in hemel. Snot is. Je moet sowieso heel vastberaden zijn, maar goed in elkaar je op te pakken. En dan is er wat verzet tussen. Krijgt die paar stompen? Ja, Innercity na een. Nou ja, wie gaat dat doen? Nou ja, hij ging dat doen.

[00:25:54]

Ze werd naar Laughs gebracht. Die man zit daar dan op een stoel. Ja en uhm. En er worden gekeken van elkaar. Wie gaat het finale leed vallen? Ik denk dat in eerste instantie dat ie van plan was hetzelfde doen. Die vriend van Yara. Ja en uhm. En dan kijkt hij naar jou volgens mij. Ja, wat gebeurt er dan? Ja dus ik kijk n keer zo terug van Bayern. Ik maakt het teken Fenna, knikt ze.

[00:26:16]

En je maakt ze maar. Dus een pistool steelt hij. Ja, en hij knikt. Dus nee. Dus ik doe twee passen naar voren. Tqmb pistool schieten dus voordat het gaat in een paar seconden. Ja, een halve seconde zet. Heb je dan een moment dat je moet nadenken? Nee, dat was eigenlijk al gebeurd. Hun twijfel ben je nog gevoelig voor het feit dat daar iemand in doodsnood zit? Ja, ik weet niet of je het echt zag aankomen.

[00:26:45]

Hij had natuurlijk een paar stompen gehad. Ze was een beetje suf. En hij? Hij keek me wel half aan, maar ik denk dat het genomen te snel ging. Als ik het moet inschatten dus misschien de titel op het allerlaatste moment wil ze aankomen, maar dat heb ik niet kunnen waarnemen. Dat ie wist je meteen dat ie dood was eigenlijk? Ja, dat was al duidelijk.

[00:27:03]

Zou. Naja, het soort bont wat ie op had gelopen is niet euh. Kun je niet overleven en dan ligt hij daar op de grond. Om bij cru te zeggen je kunt niet laten liggen aan natuurlijk.

[00:27:16]

Nee, maar dat een dag als alle voorbereidingen al voor getroffen is, want het was altijd duidelijk dat die man er lang ging. Dus dat werd al keurig opgeruimd. En wat ging je? Wat gebeurde er met die man en met een laag hagelwit? Euh. Hij is in een sayle gerold of een euh. Daarna ergens begraven.

[00:27:33]

En ik begrijp dat die kell die als ze zo gaaf gehavend voeren. Ja, kun je voorstellen dat dat het feit dat je dat dus allemaal bedenkt van tevoren en dat die kuil gegraven is en dat jij daar naartoe gaat? En het is wat dat super macaber klinkt het allemaal zo precies bedacht is. En dat het ook nog uitgevoerd wordt zonder enige vorm van twijfel ook. Kijk nu eenmaal heeft ie t over.

[00:27:54]

Maar ja Jef, de vraag is of ik begrijp dat dat macaber klinkt.

[00:28:00]

Het lijkt allemaal zulke wheelers alsof en dat kan alleen niet zeggen dat daar op is. Eerlijk zeg. Nee dat begrijp niet dat het lijkt alsof het een soort bijna soort Sansa aan een kroket uit de muur wordt getrokken, dat dat totaal ontdaan is van emotie en letterlijk zo euh, ontduikt van emotie is het niet, maar het is. Het is absoluut niet iets onoverkomelijk slakkensoort. Het is niet iets ondenkbaar, in de verste verte niet zoals dat heet laagtepunt. Kijk op het moment dat je kijkt.

[00:28:28]

Het punt is juist wel welk motief? Welk euh, welke zin geef ik? Geef je daaraan? Hier gaat het uiteindelijk recht toe, recht aan ook hij die persoon heeft bedonderd of niet, eens jouw maar een vriend van je. En dan gaat het om een geldbedrag, niet eens om een enorm groot geldbedrag en is een geldbedrag. Is dat het waard om iemand op z'n kop te knallen? Nee, het geldbedrag niet. Het gaat echt om het overtreden van regels en wetten die wel zijn ongeschreven zijn, maar daarom niet minder geldig en waar ook maar heel weinig sancties mogelijk zijn.

[00:28:59]

En als jij dan feitelijk ook nog zegt van Rutte, ik heb het niet gedaan, ik doe niet aan mij. Het is niet verwijten kieken. Oké, dan houd binnen je hotel het contract getekend om zaken te doen in deze wereld. Dit is nu de wereld waarin jij leeft. En dit zijn in de regels van deze wereld. Zijn deze regels en deze man die je die je ripper die de boel bedonderd heeft in haar ouders Bakir. Die heeft dus voor getekend dat dit de consequenties van haar gedrag.

[00:29:23]

Ja, absoluut. Daar is nou medelijden mee wat jou betreft. Nee, geen medelijden mee. En het omgekeerde is ook zo. Ik kan mijzelf ook heel makkelijk in die stoel zitten. Ze had jou knoflook en de suiker. Ja, en als je er ook bijna als jij.

[00:29:38]

Ik vind het idee van mijn lichaam mishandeld door een kogel. Dat vind ik niet fijn. Valt het idee van kogel in mijn hoofd in mijn lijk? Dat zo weet je? Dat vind ik niet fijn, maar ik kan er niet wakker van liggen.

[00:29:49]

Sterk, als je het zelf had graag het had gedaan, dan had jij zou je willen zegt dat jij die kogel dan ook verdiend had. En dan moet je niet gek opkijken inderdaad. Ja, en dan die avond als die stopt. De eerste keer dat het gebeurd is. En je wist altijd dat je er toe in staat was om dit te doen. Je hebt het nu gedaan. Je ligt dan in bed en dan lig je wakker. Maar je ligt niet wakker van haar vervroeging als.

[00:30:10]

Maar je voelt een soort sensatie. Een soort superieur gevoel van ik ben nu een moordenaar. Snap ik haar niks van Girart uitleggen? Nee, helemaal snappen doe ik het ook niet, maar het feit is er dat dat kennelijk uit kan. Het geprezen als ik er nu over nadenk. Nu op dit moment kom ik eigenlijk tot het inzicht dat dit opnieuw een voorbeeld is van het daadwerkelijk verleggen van je eigen grenzen. Verken je dit doel? Ja, je kan wel denken dat je t kan doen.

[00:30:40]

Het is net hetzelfde als durf jij van een tien meter hoge duikplank af te springen. Ik heb ook last van hoogtevrees, dus ik heb daar problemen mee. Ja, dus het is een shelf overwinning om dat te doen. Als je dat toch doet, ze voelt het toch een soort gevoel van afwil.

[00:30:55]

Ik haar dat je het gedurfd had om naast het geduw vooral om het. Je kan wel denken dat je kan, maar nu weet je dat je het kan. En dat is wil niet per se zeggen dat het iets goed is wat je kan, maar je voelde was een soort superioriteitsgevoel. Ja, je o, je hebt zojuist je grenzen verlegd. Dat is eigenlijk wat er gebeurd is. Je hebt een beperking opgeheven, waaronder je tot het dat moment leefde.

[00:31:16]

Is het dan ook zo trots dat je tot het lijstje van moordenaars behoort? Is een select groepje in Nederland? Ja op m? Ja, dit klusje verwrongen als je het zo nuchter zegt. Maar feitelijk is dat zo.

[00:31:27]

Ja, zou je bijna een lintje moeten gaan? Nee, want een keeper geen. Geen waardeoordeel over marktrechten. Het is meer gewoon gevoel, maar het blijft niet bij de ene liquidatie. Want als een andere vriend van Daniel het aan de stok krijgt met een crimineel, haalt ie opnieuw de trekker over. Dit keer in een vol café. Hij herkende mij niet, dus ik zat naast hem gecreerd. Een afleidingsmanoeuvre, zo te vechtpartijtjes. En toen heb ik M.

[00:31:52]

Phang na bijna de was ontwijkende gezeik geschoten. Was. Dat was echt genoeg vanuit je zak geloof ik. Zou zelfs beschaafd zijn. En toen was ie wel afleiden. En ja, als er nog een situatie. Als je eraan terugdenkt, maar die soort emotie waar je oproept? Nee, want ook deze man had het in jouw optiek verdiend om je geschokt te worden. Nou, op dat moment wist ik zeker van wel. Euh en ga je erover vertrouw.

[00:32:20]

Later blijkt dat die hoofdpersoon had nogal g nou ja, gelogen eigenlijk gewoon over de zaak in de steel zat. Ze had ook wat. En dat een deel van de schuld toch ook wel degelijk bij hem lag. Ze had een gouden hart.

[00:32:31]

Heb je dan? Heb je dan een soort spijt dat je misschien iemand om het leven had gebracht die dat?

[00:32:35]

Nee kijk. En dat zeg ik ik. Levens van mensen die niet kennen geef ik jou zou. Dus ja, dat ik dat al gedaan heb. Ja, het is gewoon ja, ik weet. Ik zie dat dan echt als onderdeel van het leven. Uhm, het is dus ook dit is gewoon zo beschaafd in alle rust. Ik zie kijk ook naar nu je niet op een andere emotie dan dan. Als je nog andere dingen praat zitten ze ook voor jou weer onderdeel gewoon van het leven.

[00:32:59]

Was je toen laaide? Ja ja, duidelijk was het nog anders dan de eerste keer dat je iemand om het lijf had gebracht?

[00:33:05]

Nou, het was in sommige opzichten spannender omdat het min of meer in het openbaar gebeurde. Het was wel heel slim opgezet en het werkte ook goed. Ik denk niet dat iemand heeft gezien dat ik het gedaan heb. Dat was een hel op verwarringen was Harry en ik was gewoon één van de mensen die in paniek wegvluchtte. Daar zou dat. Maar dat was het spannende gedeelte.

[00:33:25]

Daar had je altijd een had hats soort ruzie in scene gezet, waardoor iedereen alle aandacht naar die ruzie zoekt.

[00:33:31]

Vechtpartij eigenlijk? Dan kon je van zichtbaar toeviel de twee keiharde schoten maar schoten hebben. Hij is heel moeilijk, helemaal in een ruimte om te horen waar het vandaan kwam. Je hoort het gewoon niet. Ja, je hoort knallen, maar je hoeft niet afnam.

[00:33:45]

Hij dook gewoon net als alle andere naar de grond. Ja, als iedereen dacht van je dat jij ook in inhoudt. Dus iedereen valt gewoon in BAM te schauwers, maar niet om wegwezen.

[00:33:55]

Wat me dan opviel is dat je dan in alle rust een brouw charmant etend bent. Alsof er eigenlijk alsof het business as usual is. Ja, dat is voor een deel ook een testje van. Als jij dus door de stad loopt Derna en heb je echt heel even iets aan, kunnen mensen dit zien en mij maar met je. Je controleert je ademhaling. Is je pas een neith. Niemand ziet iets aan jou, dus je praat er heel nuchter gestraft.

[00:34:18]

Maar zo normaal is het ook weer niet wat je gratis Tilke testis Angenot.

[00:34:24]

Het is opwindend, het is in het risico's. Maar iemand aan zich om het leven brengen blijft voor jou toch wel iets uitzonderlijks?

[00:34:32]

Janek. Ik kan me niet voorstellen dat het ooit zo routine is, hoor je bijvoorbeeld in Silence of the Lambs. Die film hebben ze daarover. En Hannibal Lecter op GMD, één van de raad. Iemand op een vreselijke manier dood. Maar op deze manier konden ze op dat met zien. Ik ben niet meer precieze verklaringen in de film, wel dat zijn hartslag nooit boven de achtenzestig kwam of iets dergelijks. Het zal wel, zo is het niet, maar er is wel een heel groot verschil.

[00:34:57]

Als iemand zich van jou. Hij zit daar in die schuur en daar is niemand anders in. Niemand weet dat jij de wind en het hayder is. De Schenkel risico maar ruimte of dat je zegt hij. T Is de kroeg, hij daar en ribbe. Dit is de enige kans dat we hebben sabi. De omstandigheden maken een hoop verschil uit in hoe spannend het is, maar als het gaat alleen over de dader van zich. Nee, dat zal nooit routine worden.

[00:35:20]

Maar ik vind het ook niet echt een big deal. Maar nee, alleen niet iemand. Ja, ik weet niet. Ik moet het gevoel hebben dat het ergens om gaat zoals ze hem niet heel direct persoonlijk mee te maken hadden. En het is een beetje arbitrair natuurlijk. Wat is jouw in. Wat is jouw?

[00:35:36]

Jaren later bleek het dus ook. Het helpt niet kloppen? Misschien wel. Nee, dus dat het dat je dkr heeft er dus iemand smekende de Bilzen het daar halen bij ratten.

[00:35:46]

Dus euh ja, dat lijkt me.

[00:35:48]

Als het dan niet klopt hakt nog een keertje dat je iemand omgelegd hebt. Hij lacht erom, maar dan los van het feit of behoudt spuit heb ik iemand ombrengt.

[00:35:55]

Maar als je iemand ombrengt die het misschien echt niet verdiend had of info op basis van verkeerde feiten, dan zou ik toch wel ja. Nou ik al weken, misschien wel maanden of bouwt. Ik heb al eens laten prentjes.

[00:36:05]

Het was een hele beruchte Ripper gopt die nog leefde in Nederlands Indië. Die werd ook al een tijdje gezocht en opgeruimd. Hebben ze een moordaanslag? Herman Teeuwen? Ik was helemaal klaar. Perfect Gozin. En nou, ze doen het door zeven oud heb ik altijd blijkt de verkeerde persoon in te zitten. Dus. Nou was ik daar gelukkig allemaal. Niebert trok in de strak nieuwsankers naar me achteraf. En euh ja, daar op een gegeven moment. En ja, het is bijna lachen.

[00:36:29]

Akyol als het in een euh naked gun euh achtige om. Ja dat zou, dan is het lachwekkend. Maar het is kwalitatief. Maar je vond dus, want we hebben nu twee afrekeningen besproken. Je vond die eerste woordjes minder spannend omdat het an sich maar een afgeschermde ruimte was waar niemand bij was en iemand in publiek vermoorden. Publieke omgeving waar andere mensen bij. Ja kijk, het is doet nog wat anders.

[00:36:51]

Is een schietpartij op voorwaarde dat het dat het gewoon n dragen is of vaak ten grave of wat dan ook. Dat is natuurlijk heel anders dan een individuele vechtsporter gedaan zou, maar dan is het een wedstrijd. Dat is hier. Daar is hier geen sprake van. Als je en ik dat zeg, ik wil helemaal niet te luchthartig overdoen maar, en dat komt omdat voor een deel is het voelt het ook niet aan zijn echt een big deal. Maar het is niet nul.

[00:37:14]

Hij zou is het niet. Ik weet niet goed hoe ik dat moet uitleggen. Het is maar als ik bijvoorbeeld ook. Laat ik het zo. Als ik bijvoorbeeld zeg. Maar ik moet een wortelkanaalbehandeling omgang of ik moet iemand omleggen. Helemaal iemand waarvan ik vind dat hij verdiend heeft. Nadat vind hem moeilijk te zeggen wat ik minder gading zou je. En ook waar lig je dan meer wakker van? Van het omleggen van die persoon of een wordt lichaam enorme hekel aan de tandarts is star.

[00:37:41]

Lig je meer wakker van het omleggen van een personage? Ik. Ik zag je een beetje Saramacca Sampers. Ik probeer een beetje aangeven dat sommige mensen proberen dat ze iets voor en voor andere mensen die zeggen ik zal het nooit doen onder geen enkele omstandigheid ooit.

[00:37:56]

Ja, toch blijft het van mij maar goed als een poging dit gesprek om er iets van te begrijpen. En dat is heel ingewikkeld, zo niet onmogelijk. Nee draf. Maar ja, dat snap ik wel. Uhm je maar zo'n grens over is waar nooit over zou gaan. Ik keek naar ik kijk en ik hoop ik. Ik zeg ook helemaal niet. Ik hoop dat je ooit in omstandigheden tegen, waardoor je wel gaat begrijpen dat je helemaal dat je met relatief gemak kan doen.

[00:38:25]

In dat opzicht Indigov vind ik mezelf ook geen psychopaat. Dat ik helemaal niet de beste mens ben zijn meestal met helemaal geen kwaad toe. Alleen ik vind de meeste mensen Ladsous, de mensen die ik niet ken. Ja, ik heb. Ik heb er sowieso geen gevoel bij, dus het is ook niet. Ja, dat is misschien wel de reden dat ik. Het is gewoon no big loss in Any Way en in Elphaba op enige manier. Maar het idee dat er iets mis is in jouw brein of de schakel ontbreekt op een bepaald empathie.

[00:38:51]

Schakel van het jaar daarop én van de manier dus niet. Wat voor mensen? Ja, wat ze normaal, maar dat die haar een soort rem hebben van ok. Ook al ken ik iemand niet. Maar iemand ombrengen, dat is gewoon kan ook niet. Ja, dat is wel de standaard verklaring.

[00:39:04]

Uhm, zegt jij dat dat jaar gewoon eens wordt? Elk van die zeg dat je een hersen kwab mist, maar dat er een soort correction in jouw brein is wat gewoon niet aanwezig is?

[00:39:13]

Nee, die zijn. Er zijn twee manieren waarop je waarop je Drake kijk ik eens kijken naar de uit de confessionele, psychologische of misschien wel op biochemische manier. Maar ik geloof oprecht dat alles wat mensen daar over vinden is aangeleerd gedrag. Als je dit verhaal verteld heb je dan ook het idee van. Het is op eieren lopen van ik moet niet te veel details vertellen, want anders komen ze achter me aan. Zo kan niet het gewoon justitie zijn. Ja, ik denk niet nee.

[00:39:41]

Ik denk niet dat ik er voor veroordeeld worden. Ik denk niet dat ze er in slagen om tenminste zelfs maar aan te tonen over wie het nou eigenlijk gaat. Nou, dat is natuurlijk al een eerste vereiste en er vervolgens nog echt bewijs daarvoor te vinden ook, anders dan wat ik erover heb opgeschreven. Dus ja, maar dat risico heb ik wel genomen. Dat is een hele gewetens vaak toch als mag zijn. Dat zijn dit de enige twee mensen die vermoord hebt?

[00:40:04]

Nee ze gevaar. Gears praktiseert doet niet, over die andere weet ze al helemaal niks. Voor mensen heb je vermoord om, dan ga ik niet, maar niet heel veel meer. In ieder geval zijn ze op één hand te tellen. Ja, ik denk dat doorvragen is voorzien. Nee, dat is gewoon zorgen. Voor deze liquidaties is Daniel nooit officieel veroordeeld. Dus zeker weten of het precies zo gegaan is. Doe ik niet. Wat ik wel weet is dat hij er zeer geloofwaardig over kan vertellen.

[00:40:36]

En dat Daniel al jarenlang tot de kern van de Delthe groep behoorde is ook een feit. En daar hebben dit soort afrekeningen zeker plaatsgevonden. We maken even een sprong in de tijd. Het is midden jaren negentig. En justitie ziet de leden van de Delthe groep steeds meer op de huid. Meerdere arrestaties volgen en in de zomer van 1994 is Daniel zelf aan de beurt.

[00:40:56]

Hij wordt opgepakt in zijn eigen woning en het was een hele mooie, zonnige dag en ik denk dat ze bij mij voor de deur hebben zitten wachten tot wij thuis waren, want ik was nog geen vijf minuten binnen en toen kwam het arrestatieteam binnen. Want wat? Wat gebeurde? Wat hoorde je horde? Nou ja, dan hoor je die Rijlaarsdam bonzend. Ze trappen de deur op. Een schreeuw zei luid politie, politie, politie en ja, dan staan ze binnen.

[00:41:19]

Dat duurt tien, twintig seconden staan ze overal. En hoeveel mensen staan er binnen? Als ik moet gokken mannetje of zes à acht? Zoiets? U weet niet precies. En dan staat er dus. Ze staan opeens in woonkamer aan. Sta je dan met een pistool in hun hand niet papes op je gezicht? Ja ja, euh, handwapens hadden ze scheen.

[00:41:40]

Euh, geen machinepistool of geweer ofzo. En ja, ze reden meteen het hele huis door om te kijken of er misschien nog andere zijn. Een raam is het hele huis klaar, dus dat doen ze op zich wel netjes. En dan vragen ze om de Djoum wapens op je gericht. Ze wilde enige dat ze wilden weten of de combinatie van het hok waar de spullen lagen.

[00:42:01]

Hij gaf ik ze natuurlijk niet.

[00:42:02]

Het eigenlijk nog even terug, want jij zit daar dus met je mee en haast met je vrouw en hond op de bank. Nou, ik stond in de huiskamer via m'n verrast op de bank. Haha. Ze houden dan een pistool op je gericht, is dat een dat lijkt me een heel ongemakkelijk moment niet? Of toch raar ik.

[00:42:17]

Ik weet het niet. Geloof is maar voor mij zijn dat ze dingen eigenlijk helemaal niet echt gewoon.

[00:42:22]

Wat is was waar SP.A Afspanning Slavo is dit snja?

[00:42:25]

Het is meer zodat je meteen de consequenties overziet voor shit.

[00:42:28]

Want je dacht meteen na na zeven jaar moet hij dat gat letterlijk doorworstelen opvangen bij die zeven jaar na Will Schoot. Ik weet niet waarom, maar dat dat is wat ik schatte dat ik een gevangenisstraf zou krijgen. Maar goed, ze weten dus dat ze op het juiste adres staan. Het was gewoon een woonhuis. Het Vlaams Belang? Ja, precies. En ze weten ook in welke kamers moesten zijn. Ja. En wat lag daar allemaal verspilling? Een pak Belgische kneedt stof.

[00:42:53]

93 kilo coke, dat weet ik nog wel. Een enorm pak wapens. Als ze solidair ja, wapens. Euh, echt echte machinegeweren. Zag er naar de Minimi en per 5's handgranaten waren geloof ik pas sluipschutters. Geweren zijn gek.

[00:43:07]

Je geeft het code van die niet, neem ik aan. Of nee, die heeft ze niet uitmaakt. Maar ik gooi je plaat niet met de politie klaagde zelfs dat geef ik niet. Ze trapt die deur in en dan vinden ze de ruska waar ze naar op zoek waren. Wat me wel Spanjer situatie lijkt dat jij misschien niet zozeer heel gespannen was, maar gewoon voor Salient Jonna. Je vrouw dat je denkt van ja, je vrouw was zwanger. Op dat moment ook dat lang, want stressvolle situaties dat je denkt van na je misschien niet onder indruk ben.

[00:43:32]

Ik was van hen bang voor mijn honden. Euh. Het zijn niet echt hele waakzaam honden was blaft wel en ik weet wil de politie graag op honden schiet. Ja dus. Uhm waarom? Ja, ze schieten zo ja. En er was ook heel nerveus politieagent.

[00:43:49]

Maar diegene die recht voor mij stond, daarvoor was ik echte. Er zeg me ongerust dat ie uit angst of zenuwen zou schieten op mij dan in dit geval. Maar goed. Als je niet trok die honden bij zich kalmeren ze en ook op dat ze vlakbij het gaat zullen ze hier gewoon niet schieten. Dus dat liep allemaal met een sisser af. Maaike Ik heb toen wel heel erg onderschat wat de gevolgen voor de organisatie. Ik dacht echt dat hij er goed uit.

[00:44:11]

Ik ben de lul, want als je nu pas je vrouw, nou er toen nog niet getrouwd. Vrienden ja, maar als je niet ging ook mee. En die heeft twee maanden vastgezeten kind kwijtgeraakt. Dus dat is nogal ingrijpend gewijzigd. Want ze was dus zwanger en ze hebben haar twee maanden vastgehouden. Ja, of een eerste vier weken in alle beperkingen. Daniel krijgt uiteindelijk drieënhalf jaar cel opgelegd voor illegaal wapenbezit. Een schijntje als je weet wat hij allemaal op zijn kerfstok heeft.

[00:44:36]

Onderaan de streep hebben we begonnen, heeft Miss criminele cv door te nemen terwijl ik gitaarsound had, maar dat mag gehad hebben. Dan is drieënhalf jaar is a peanuts natuurlijk, maar gelijk drieënhalf jaar waarvoor hij me als je bijvoorbeeld als je alles bakken op de hei a wat jou op je kerfstok hebt is natuurlijk nauwelijks iets.

[00:44:54]

Klopt.

[00:44:54]

Ik heb gelukkig relatief weinig tijd in de bajes doorgebracht waar ze misschien al 20 30 jaren als je alles assaf, alles voor de Vlasmarktbrug gedaan hebt.

[00:45:03]

Als ik vooral voor, dan had ik er volgens wel even van gekregen zoals het was van eerlijk antwoord en had zijn ja. Als Daniel vrijkomt, stelt zijn vrouw hem voor een duidelijke keuze of een gezin stichten met haar of doorgaan in de criminaliteit. Hij kiest voor burgerlijke leven en zegt de onderwereld vaarwel met pijn in het hart. Of dat de juiste keuze was, daar twijfelt hij jaren later nog steeds over. Ze gaf me gewoon een hele simpele keuzes en daarvan hou van je en ik zal altijd bijblijven.

[00:45:30]

Maar ik zag geen gezin meer met je stichten en zeker geen kinderen proberen te krijgen als je met dit leven doorgaat. Saadiyat? Ja, natuurlijk was ik het ook helemaal eens. Ja, daar heb ik een paar weken mee gelogen toen ik voor haar koos toen ze voor het gezinsleven manja. En het was een strohoed beslissing. Ja, na de beslissing zelf was niet moeilijk, maar het was een heel rationele beslissing. Maar in de praktijk was dat een stuk lastiger om echt te aanvaarden dan dat ik had gedacht.

[00:45:58]

Want ja, je gaat niet terug van een leven van wat je uitdaging en afwisseling en spanning naar want je werd we dit de baas. En ja, huisje, boompje beestje. Regelmatig wel een man naar. Want het was eigenlijk iets wat je altijd na een paar jaar wel. Ik ben. Ik ben eerst met een eigen bedrijfje begonnen. Toen was het nog vrij uitdagend. Het 2001 ben ik bij een groot IT bedrijf in dienst gegaan. Ik denk in het derde jaar, derde, vierde jaar dat ik freelancer was.

[00:46:26]

Toen begon de ja, de routine en de sleur. En dan ben het verhaal ergens rond. Dat was misschien toch echt weer als je werd een beetje kantoor lul die je eigenlijk zocht ook niet na. Niet ik niet verwacht. Maar ik ben het niet. Nee, nee, dus kun je eigenlijk misschien met je Rava. Maar kun je buiten de criminaliteit onooglijke persoon zijn eigenlijk gevraag? Het hoeft niet per se criminaliteit er, maar het moet wel een beetje uitdagend zijn.

[00:46:50]

Beetje afwisselend een beetje spannend. Want waar haal je nu de Spanjaarden? Nu nergens. Maar goed, ik ben ook niet in mijn beste doen. Al heel lang is Ingrid ook lasting haar antwoorden of chips, maar buiten dat hele criminele lijf. Of je het leven wel de moeite waard vindt? Na dat nummer, dat is het ook. Daar komt het niet meer van. Wat? Wat geeft nou werkelijk nog? Vervulling euh, maar dat dat moeide meteen het probleem op het moment dat je zelf niet meer in staat bent om zin te geven aan je leven.

[00:47:18]

En dat is een fase waarin ik nu al een hele tijd zit. Dit is letterlijk zinloos. Die zin dan wel in het burgerlijk leven? Jacqmain? Nee, maar je vindt hem na nergens dat stroheim. Dat was een heftige, een heftig gesprek, maar wel het meest eerlijke gesprek denk ik dat ik in deze serie heb gevoerd.

[00:47:46]

Maar je kunt alles zeggen over Daniel dat de gewetenloze psychopaat is een kille moordenaar. Dat is allemaal waar, ook voor een groot deel. Maar ik vond wel dat er een opvallend eerlijke man tegenover me zat. En ik had ook geen moment het gevoel dat die de boel bedonderen of dat die er omheen draaiden of dat die politiek correcte antwoorden gaf. Nul dus. Ik denk ook echt dat ie het meent als je zegt van ja, een mensenleven is voor mij niks waard.

[00:48:10]

Of toen ik vertelde over die liquidatie die heeft gepleegd dat hij dan vertelt van ja. Voor mij kost het eigenlijk geen enkele moeite om iemand een kogel door z'n hoofd te jagen. Ik geloof dat hij daar echt de waarheid sprak en dat maakt hem misschien nog wel indrukwekkender of zo je wilt naargeestige.

[00:48:26]

Want dan zijn er dus echt mensen die zo denken die een brein hebben die zo calculerende, berekenend en kil is als dat van Daniël.

[00:48:34]

Vraag me ook meteen af hoeveel van dat soort mensen er dan rondlopen in het land met zo'n gewetenloze bovenkamer. Maar echt begrijpen. Ik denk dat men dat nooit gaat lukken. En misschien wil ik dat ook wel niet helemaal.

[00:48:48]

Ik heb geprobeerd nabestaanden en slachtoffers op de hoogte stellen van de komst van deze podcast. Helaas is me dat niet in alle gevallen gelukt. Ook sta ik in contact met Slachtofferhulp Nederland. Ze zijn bereikbaar om steun en hulp te bieden voor mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Op nummer 0 negenhonderd 0 1, 0 1 in de volgende aflevering van Daders Karima Jayson, ex moslimterrorist over hoe hij radicaliseerde en bijna drie agenten om het leven bracht. Dares is een podcast van Miao Radio 1 en AVROTROS.

[00:49:20]

Word je dit nou een leuke podcast app meneer dan op je favoriete podcast app en mis niks. Wil je reageren op deze of andere afleveringen, dan kan dat op qas punt. De punt Jung et EénVandaag Pinel. AvroTros de omroep voor ons.