Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:05]

Eindelijk bel ik Baudewijn. Baudewijn Reidinga misschien wel alles weet. Waarom ben ik zo buiten adem? Ik ben helemaal rechtop gaan zitten alsof ik hoog bezoek krijg. Dit wordt zijn Vosmeer, let maar op. Beter om dan in te spreken of juist niet. Goedemiddag. Hallo, hallo dag, spreek ik met mijn Ireen ga ik kopje jes. Hallo, ik ben Simon Hijmans in België. Omdat ik voor de Radio 1 bezig ben een reportage te maken over meneer Marggraff.

[00:00:46]

En ik heb al gesproken met burgemeester Van de Mortel en met Smeets ook onder andere. Die zeiden allebei meteen. Dan moet u zeker ook naar meneer zijn. Ga toe a. Welke moet u kennen en kijken of aha. Ik heb een andere rekening gehouden met goed en ouder. U bent een andere manier. Ga ik er ook niets mee te maken? Weet u wel waar? Ik heb het nummer van meneer Smeets gekregen, dus vandaar, dan zal ik dat nog even.

[00:01:22]

Dank u wel Blaute.

[00:01:35]

Zenuwachtig is de man aan de telefoon om Hallo, ik ben Simon Hijmans en dit is de brand in het land.

[00:01:51]

Een podcast van Radio 1 en Denteneer.

[00:01:58]

Na het telefoontje heb ik meteen Henk opgebeld of hij zeker wist dat die me het goede nummer had gegeven.

[00:02:05]

Maar ja, ik heb mijn opname van het telefoontje nog een aantal keer afgespeeld, naast opnames van de andere Boudewijn.

[00:02:13]

Ik zou zweren dat de stem hetzelfde was en die zeiden allebei meteen.

[00:02:16]

Dan moet u zeker ook naar Muniain gaan toe. Silsburg zou 20 keer opgebouwd kunnen worden van dat geld alleen regeren. De stichting blijft ontkennen dat het geld. Er is wel wat gevonden in Zwitserland.

[00:02:31]

Maar als ik deze keer niet op de naam, maar op het nummer Kukel, blijkt dat ik inderdaad een ander nummer heb gekregen van de gitaarleraar van Vught, die inderdaad ook Reidinga heet. Een kleine tegenvaller, maar ik heb inmiddels wel een ander plan. Ik zoek contact met collega journalisten die eerder met Boudewijn gesproken hebben. Met een beetje geluk hebben zij zijn nummer nog en misschien kunnen ze me ook inhoudelijk wel meer vertellen. De eerste journalist die ik aan de lijn kreeg, zegt Meteen wordt het opgenomen, want dat wil ik niet.

[00:03:02]

Hij vertelt dat hij na het uit omdat hij maakte veel gedoe heeft gehad met de advocaten van de Marggraff Stichting. Dan had ik nog iets over nagedacht. Ik heb hem wel een uur aan de lijn en krijg uiteindelijk van hem het goede nummer van Boudewijn. Door de ontlading van de vorige keer heb ik nu de spanning redelijk onder controle. En Boudewijn neemt op. Goedemorgen, spreek met buien en regen. Ik heb Boudewijn maar kort aan de lijn, want hij is even met wat mensen.

[00:03:29]

We spreken af dat ik op de mail zal zetten wat ik precies van plan ben. En dan zal hij reageren.

[00:03:34]

Is heel fijn. Maar.

[00:03:40]

Dit was een heel aardig. Grappig hoe belangrijk het allemaal wordt. Zo. Ik zit al weken met met deze naam en en alles van deze man in mijn hoofd is, dan is. Alsof je alsof je toch euh. En ja euh. En ik veel. Euh. Zo'n beroemdheid aan de telefoon hebt. Nee, ik familiesfeer, nu ik eenmaal met Boudewijn in contact ben, ben ik er best gerust op. In het verleden heeft hij al meerdere keren met de media gepraat en hij lijkt elke gelegenheid aan te grijpen om te vertellen over zijn zoektocht naar de waarheid, rond wat er is gebeurd met de brand en later met het geld en de schilderijen van de.

[00:04:21]

Wat is hier heel fijn? Ik schrijf aan Boudewijn dat ik een podcast serie ga maken dat in de gesprekken die ik tot nu toe heb gehad, hij steeds naar voren komt als veruit de belangrijkste bron. Dat ik op zoek bent naar het eerlijke menselijke verhaal, dat ik alle verhalen naast elkaar ga leggen en verder wil kijken dan de roddels die de ronde doen. Een. Nog voor de middag kreeg ik antwoord. Beste meneer Simon Hijmans, ik wil hier nog even over nadenken.

[00:05:06]

In het verleden ben ik ook al benaderd over het onderwerp, had mijn medewerking verleend en om verschillende redenen bleken de intenties. Keer op keer anders te zijn dan aanvankelijk werd voorgesteld. Heeft u mijn informatie in bezit die ik in een besloten Facebookgroep heb geplaatst over het onderwerp vriendelijke groeten? Boudewijn Reidinga. Beste ombouwde lij.

[00:05:35]

Ik schrijf aan Boudewijn dat ik begrijp dat die ervaringen uit het verleden van invloed zijn op de beslissing om nu mee te werken, dat ik nogmaals wil benadrukken dat ik op zoek bent naar de menselijke kant, dat ik, omdat ik een hele serie maak, meer tijd en aandacht zal hebben dan andere collega's die snel een reportage of artikel moesten hebben. Dat we elkaar in eerste instantie ook zouden kunnen ontmoeten zonder microfoon erbij. Dat ik nog geen toegang hebt tot de Facebook pagina, maar dat wel graag zou willen.

[00:06:05]

Groeten die middag, mailen we nog een paar keer heen en weer. We worden vrienden op Facebook en Boudewijn vroeg me toe aan zijn besloten pagina Marggraff Sionsberg Vught. De pagina is zo te zien. De nieuwe versie van de Ewald Marggraff Expert pagina die Boudewijn eerder bijhield, maar die inmiddels uit de lucht is. Ook de Facebook pagina is weer een wirwar van losse anekdotes over een wereld die de sleutel van zijn slaapkamer kwijt was en vervolgens als oplossing voortaan in een andere kamer sliep.

[00:06:43]

Ewald, die een keer gedineerd had met Frank Sinatra, hoe soms het huis onder water stond vanwege het slechte onderhoud en hoe Boudewijn en Ewald elkaar leerden kennen. Het draagt allemaal bij aan het mysterieuze karakter van de hele geschiedenis. Maar op deze manier kom ik helaas niet verder in mijn zoektocht naar wat Boudewijn nou werkelijk beweert, over het geld en de schilderijen. Even maakt mijn hart een sprongetje als ik een overzicht foto zie met de schilderijen van Ewald, maar ze zijn veel te klein om ooit echt te kunnen onderzoeken.

[00:07:14]

Ook lees ik nog een keer het verhaal dat Boudewijn de post moest verbranden, maar hoe hij al deze informatie nou aan elkaar en aan de brand verbindt, wordt me niet duidelijk. Ik heb beloofd Boudewijn nu even de tijd te geven om na te denken, maar gelukkig kom ik via zijn pagina wel meteen met iemand in contact die veel weet over Marggraff en Boudewijns theorie.

[00:07:34]

Hé Gert-Jan met Simon. Hallo, ik denk dat ik voor het eerst aan dit nummer 24. Moet ik dan terug naar Gert?

[00:07:42]

Jan is de man achter Kleintje Muurkrant, ooit opgericht als axy krant in de tijd van woningnood, toen er veel gekraakt werd in Den Bosch. Kleintje Muurkrant was een kleine uitgave van de grote muurkrant die daadwerkelijk op de muren werd geplakt om berichten van de kraakbeweging te verspreiden. In die tijd is er een beroemde kraak geweest van een pand van Marggraff aan de beruchte straat in Den Bosch. Om de sympathie van de omwonenden te winnen, gaven ze een special uit met de titel De verrotting, waarin ze precies uitlegde hoeveel land en huizen Marggraff bezat en hoe slecht hij daarna omkeek.

[00:08:20]

In de tijd dat De Leest was bezit is diefstal was wederom een Marggraff de grootste boef.

[00:08:29]

Door alle berichtgeving die hij al had gedaan, is Gert-Jan de Marggraff kwestie altijd blijven volgen. Ik heb wel wat bewaard, zei hij in ons eerste telefoontje. Zou je dat dan kunnen opzoeken? Vroeg ik nog. Nou, ik woon in mijn archief, dus kom er langs. En daar was geen woord van gelogen. Ik moest bellen als ik voor de deur stond, want Gert-Jan woont in een oud ziekenhuis. De bewoners hebben het pand in de jaren zeventig gekraakt en inmiddels hebben ze het samen gekocht.

[00:08:57]

De ruimtes waar Gert-Jan woont staan vol met stelling kasten. Overal liggen krantenknipsels en er is een kaartenbak systeem om alles terug te vinden. Stel je een soort vrolijke Harry Potter professor met een papier hobby voor. Ik heb niet kunnen ontdekken waar nog een plekje vrij is aan een tafel waar Gert Jan zou kunnen eten. Je hebt geluk, want kijk, toevallig of niet heel toevallig. Dit is een archief van het huis eigenlijk. Ik zit helemaal onder de archieven.

[00:09:25]

Ik heb ook nog een hele grote archiefruimte elders in het pand, maar hier heb ik dozen marggraff staan omdat die wel vaak zoals jij regie. Ook de andere. Ik denk dat het dat is. Ik heb overal ook al even snel kijken wat het is. Je zit te ortolaan en dus was het waarschijnlijk op datum krantenknipsels. O ja, en dit is niet zo interessant. Dat is zoiets als shit, dit zijn de filmpjes. Dit is allemaal archiefmateriaal wat we gevonden hebben.

[00:10:02]

Dat zijn allemaal procedures in het pand op de Varkensstraat. En omdat ik toen al wat kleine stukjes van allemaal rechtszaken. Dit hebben we een beetje gebruikt om ons te verdiepen in de figuur Marggraff. Dit zullen de krantenknipsels zijn. Dit is laat de manset dan kijk, je zit gewoon alles. Neen. Geen idee hoe het is om dit te zien. Dit is allemaal van vroeger. Foto's. Ik kan wel janken als ik het archief zie. Waarom dat allemaal dingen zijn waarvan ik bestaan vermoeden.

[00:10:45]

Ja, ik denk ik denk dat ik ook wel degene ben die het meest euh, daar ingedoken is.

[00:10:54]

Ik schiet echt vol als ik de dozen vol met artikelen, brieven en foto's zie. Beginnen aan een zoektocht als deze fantaseer je wel eens dat er ergens een archief bestaat waarin alles terug te vinden is, dat er ergens iemand is die alles al verzameld heeft. Een utopie die zich vooral je opdringt op momenten dat je vastloopt of wanneer je iets niet kunt vinden waarvan je weet dat het bestaat. Die fata morgana van papier staat nu vormen op tafel. Ik spreek met Gert-Jan af dat ik een week later terug zou komen om er door alle stukken heen te lezen.

[00:11:27]

Maar nu vraag ik hem naar zijn contact met Boudewijn. Dat begon vlak na de dood van Marggraff.

[00:11:32]

Hij kwam dan volgens mij ja, hij was daar vol. Hij was in shock omdat die daar natuurlijk veel geweest is en zo. Euh, hij was echt in shock. Ik weet niet hoe lang daarna hij met mij contact zocht en er was omdat die euh, toen pas eindelijk al die stukken ging lezen. Euh. Die waren er allemaal overgeschreven hadden. Volgens mij heeft hij gewonnen. Toen had je al wel meel enzo, dus ik denk dat hij een keer een mailtje heeft gestuurd en keer erover wou praten en ik daar heel interessant vonden dat het iemand was die bij Marc over de vloer kwam, terwijl ik daarvoor helemaal nooit iemand gesproken had die me mangroven over de vloer kwam.

[00:12:09]

Gert, Jan en Boudewijn kregen goed contact. Daarom kan Gert-Jan me vertellen wat nou precies de theorie is van Boudewijn. Wat betreft de vermeende kunstroof.

[00:12:17]

Nou ja, zijn theorie is dat dat de dus vermoord is en dat er dus een hele grote kunst zwendel onderstut vermoord. Nou, dat is ook weer niet helemaal gezegd. De theorie is als volgt in de tijd dat Boudewijn op de vloer kwam bij euh, bij Marggraff. Maar eigenlijk moet je dat van hem van zijn woorden horen. Uhm, de zwaar baudewijn bij was, maar kwamen er duistere figuren aan. Die stelde Macca voor om het euh, om de schilderijen te verdoken of euh.

[00:12:49]

De lijst was kapot. Een nieuwe lijst maken en zo, waardoor dat bezit meer geld waard zou zijn. Amager was heel leuk materiaal ingesteld. Theorie is uhm dat er dat er een ruil heeft plaatsgevonden. Dat is de. De echte schilderijen zijn vervangen door redelijk goed nagemaakte vervalsingen. Dus nadat alles bij wijze van spreken voor de dieven goed gegaan is zonder dat de diefstal paceman een soort Omran actie blijft natuurlijk zitten dat maken of valse schilderijen heeft. Nou is het zo dat ten tijde van de brand de buren uit beteken de eerste brand weer mensen gezegd.

[00:13:32]

Amager is er niet in zit. En Monaco?

[00:13:35]

Dit was inderdaad de verklaring van de brandweer destijds. Een week na de brand is er een openbare informatieavond geweest. Een groot aantal mensen in Vught was verontwaardigd. De brandweer was niet naar binnen gegaan, zelfs niet toen automonteur Emiel Van Uden kwam aangerend met de sleutel. Marggraff lag vlak achter de voordeur, werd vrij snel bekend. Burggraaf was altijd de lokale brombeer geweest, maar wel hun lokale brandweer. Er werd meteen gespeculeerd dat de brandweer expres niet naar binnen was gegaan vanwege alle conflicten die er waren geweest tussen Marggraff en de gemeente.

[00:14:10]

De brandweer verklaarde echter dat meteen toen ze aankwamen de informatie kregen dat Marggraff in Monaco zat.

[00:14:15]

Wat nou kan is dat de dieven bewijs spreken. Ook dachten de bank tennis. Je steekt het huis in de fik en je bewijsmateriaal is verbrand. Dus niet is de intentie om te doden. Dus een Magreb vermoord? Klinkt een beetje alsof. Nee, het is misschien logisch. Zag dat het huis in de fik gestoken. Misschien zelfs wel op het moment dat zij ook dachten dat Marggraff er niet was omdat ze oud. Ik weet niet precies hoe dat er maar castte.

[00:14:42]

Weet ik niet. Speculatie dat ik nu begrijp van de schilderijen theorie is dat Marggraff dus al over een periode van maanden werd opgelicht. Schilderijen werden meegenomen, zogenaamd om op te knappen, maar Marggraff kreeg vervolgens vervalsingen terug. Ewald kwam daarachter en vervolgens werden de schilderijen misschien gestolen. Dat zou verklaren waarom er na de brand nauwelijks lijsten zijn gevonden, terwijl er volgens de telling van Boudewijn toch 550 schilderijen overal in het huis aanwezig moeten zijn geweest. In deze theorie is dan het huis in brand gestoken om alle bewijs te vernietigen.

[00:15:18]

Mogelijk op een moment dat iedereen dacht dat Marggraff niet thuis was. Ik geloof dat eigenlijk wel. Glossen theorie wel, maar die is heel moeilijk te bewijzen natuurlijk omdat alle bewijzen weg zijn. En daarom vind ik zijn theorie zo sterk, namelijk dat er na de brand niets of vrijwel niets is teruggevonden van alle kunst ook niet goed. De schilderijen kunnen dus tijdens de nacht van de brand uit het huis verdwenen zijn of in rook zijn opgegaan met het huis. En hoe loopt dan Boudewijns idee over het geld van Marggraff?

[00:15:49]

Kijk, Boudewijn heeft hele interessante verhalen daarover. Barnum kwam veel bijmaken over de vloer. Uhm.

[00:15:56]

Volgens hem gaat het om heel veel geld, wat ook in Monaco. De bankrekeningen liepen. Het is allemaal niks van teruggevonden en Boudewijn vertrouwt het gewoon allemaal niet. Die zegt Ik weet zeker dat er miljoenen waren op de bankrekeningen van maken, want ik heb de post van hem verbrand. Moest ik regelmatig doen. Die deden allemaal klusjes, waaronder post, verbrande rekeningen, afschriften, zegt Boudewijn. Ja, Boudewijn stond echt niet te liegen.

[00:16:23]

Dus dat verhaal, je gelooft hem blind. Niet blind natuurlijk, maar hij had zoveel details. Boudewijn is dan een gewoon kind aan huis geweest jarenlang. En die kwam gewoon niet. Kijk maar gaf wantrouwden alles en iedereen en Boudewijn is daar gewoon toch jarenlang over de vloer gekomen. En daar geloof ik wel. Ik heb die filmpjes van hem gezien die hij gewoon genomen heeft. Het koningshuis met zijn superzachte camera min of acht millimeter filmpjes. En ja, daar loopt ie gewoon naar een film die gewoon Marggraff Marggraff citaat laat het toe, maar dat strookt niet met alle verhalen die over die man bekend zijn.

[00:16:57]

En die was gewoon een soort kluizenaar met iedereen. Ruzie dus. Ik geloof Boudewijn Laantje dus bij Boudewijn Tricorder gewoon het hele verhaal. Euh, heel erg. Zo ja. Hier is iets helemaal fout.

[00:17:11]

Gert Jan heeft zich jarenlang verdiept in de Marggraff. Het onderzoek dat ze deden om de special van Kleintje Muurkrant te kunnen maken, is diepgravend geweest. Vandaar dat ik graag van hem wil weten of hij het aannemelijk acht dat Marggraff vermogen zo groot was als Boudewijn, beweert de opa van Marggraff. Kwetsen namen zou uit mijn hoofd niet. Die is met veel geld naar Nederland gekomen en heeft onder andere dat landgoed in Vught gekocht. Maar goed, in die periode is er heel veel grond aangekocht door die familie, dus.

[00:17:40]

Ewald is de laatste die dus inderdaad dood is gegaan. En dat huis in Silsburg. Die zat eindelijk op heel vroeg bezit en geld waar ie zelf heel weinig voor heeft hoeven doen. En er was dus en daar waren dus inkomsten bleven maar komen omdat u dus al die grond was verpakt. En dat kan ook allemaal verhalen over dat Marggraff zelf die niet dus geld ophalen bij die boeren. En je kunt je voorstellen zo'n figuur dat ie dus heel intimiderend. Als dat allemaal over is gekomen en de staat zijn allemaal verhalen natuurlijk uit voortgekomen.

[00:18:10]

Bijvoorbeeld het verhaal. Daarom hebben wij zonder zo'n grote klasse onderzoek opgezet waar we de mazzel mee hadden dat we de Simont kenden. Maar dat was dat je over zijn grond naar België kunt lopen, dus ook zo'n verhaal. Je kunt over de grond van van Magnum. Nou is dat niet helemaal waar. Maar als je die kaart maakt die wij ook in de kranten gemaakt hebben, dan zie je wel dat die ongelooflijk veel grond bezit. En eigenlijk nog steeds natuurlijk.

[00:18:35]

Dat zit allemaal in die stichtingen. Waarschijnlijk daarom blijft het interessant. Want wat is er allemaal aan de hand? Waar is dat geld gebleven? Hoe zit dat met die familie nu? Maar dan moet je Baudewijn verband zien. Zit er volgens mij nog bovenop. Ik houd ontzettend Boudewijn 9.2. En die heb je gemaild. Of die heb je gebeld en daarna een mail gestuurd en nog wat meer uitleg geven waar je kunt voor. Vervolgens kun je wel weer contact natuurlijk met m opnemen dat je weer bij mij bent geweest.

[00:19:01]

Dat scheelt waarschijnlijk wel denk ik wel. Hij kan mee, ik kan het goed met hem vinden. Inmiddels is het bijna een week geleden dat ik Boudewijn aan de telefoon had. Ik heb hem even de ruimte gegeven, maar denkt nu een goede nieuwe ingang te hebben in het contact met hem. Ik probeer hem te bellen en als dat niet lukt, stuur ik hem omdat ze appje dat ik nu toch echt graag met hem in contact zou komen. Dat ik al zo'n vijf gesprekken met Gert-Jan.

[00:19:25]

Ik benadruk nogmaals mijn begrip voor het feit dat Boudewijn de hele geschiedenis al een paar keer voor de pers heeft opgerakeld, maar dat deze podcast echt een andere kant zou kunnen laten zien. Na een hele middag checken of mijn telefoon genoeg bereik heeft en of het geluid wel aanstaat, krijg ik bericht en er staat. Beste Simon, ik zie er van af. Succes met jouw onderzoek. Goed Baudewijn.

[00:19:55]

Vaak is overal te zien geweest. Die heeft zich waar het, maar kon zelf brieven gestuurd, zelf gebeld. Mag ik alsjeblieft komen vertellen? Geattesteerd ik echt niet verwacht. Zich al zo lang over dit deze podcast praat. Er is één iemand die mee moet doen. Eén iemand met een uniek verhaal is Boudewijn Reiniger en die. Die heeft me gezegd niet mee te willen werken. Naar dit brengt die dag niet meer te boven gekomen. Maar deze afwijzing is niet het einde.

[00:20:37]

Een dag later besluiten we dat het goed is als eindredacteur Marion ook nog een poging doet. Ze stuurt Boudewijn nogmaals een uitgebreide mail waarin staat dat we echt de tijd zullen nemen voor zijn verhaal. Om vertrouwen te wekken staat onderaan de mail groot het logo van de Týr. En als ik een week later terug ben bij Gert-Jan om zijn archief door te spitten, biedt hij aan om ook nog eens een mailtje te sturen. Dit kan echt nog goedkomen. Ik breng een hele dag door bij Gert Jan.

[00:21:05]

Ik zit aan zijn volle tafel terwijl hij elders in het pand aan het werk gaat. Al dat klussen in kraakpanden heeft er uiteindelijk toe geleid dat Gert Jan nu glas in loodramen maakt op bestelling. Ik werk die middag zijn hele archief door. Ik digitaliseren het papieren gedeelte, zodat ik later alles nog eens terug kan zoeken. College Park Marggraff aan Marggraff. Het overheidstoezicht moet op de knieën. Marggraff laat alles verloederen. Marggraff kreeg een boete van 30. Miel Marggraff en de eigendoms verrotting is gisteren voor het gerechtshof in Den Bosch een boete.

[00:21:34]

Raadsman gaat eindelijk weer gekraai. Krakers bezetten pand morgen van de Rechtestraat Marggraff. Een lesje leren ergernis. Flintstone is. Natuurlijk bedoel ik aan kap. Krakers beschoten, achternagezeten met een hooivork, wijst, bedreigt. De precieze oorzaak van de brand in het kraakpand van Marggraff bezwaar bezwaar crosses proces.

[00:21:57]

Gert Jan heeft werkelijk alles bewaard. Beste krantenartikelen zijn er ook persoonlijke brieven die ze hebben gevonden in het kraakpand aan de Rechtestraat. Liefdesbrieven van een zus van Ewald, inclusief een crisis twee jaar na de eerste brief. En in één van de mappen zit ook nog een leeg doosje van een cassettebandje met een interview dat de krakers radio ooit met Ewald had. Dat bandje is helaas nooit meer boven water gekomen. Ik couperen een aantal is bzx vol met informatie, foto's en filmpjes.

[00:22:26]

Een mailwisseling tussen Gert, Jan en Boudewijn waarin hij in een aantal delen vertelt hoe hij en Ewald elkaar leerden kennen en hoe het contact daarna verliep. Dit was de aanzet tot misschien wel een boek dat er nooit gekomen is. Ook de filmpjes die Boudewijn gemaakt heeft in Géants Burg getuigen van de intieme band die hij met Marggraff gehad moet hebben. Het zijn ongemakkelijke homevideo's van Ewald, die even niks zit te doen onder een schemerlamp. Dit is waarschijnlijk waarom veel mensen me als tricorder uitstaat.

[00:22:55]

Nog toe fluisteren. Ja, dat was wel meer dan vriendschap hoor. Gek genoeg soms ook gevolgd door het woord schampt knaap. Boudewijn is altijd erg discreet geweest als het ging om zijn band met Ewald en ook in deze mails wordt er niet echt iets over gezegd. Dan ineens vind ik een mapje met de naam Paintings. Het zijn 160 scans van de polaroids die Marggraff maakten van elk schilderij dat hij bezat. Deze afbeeldingen gaan later goed van pas komen om echt iets over de werken te kunnen zeggen.

[00:23:28]

Aan het einde van de middag vind ik nog een ingezonden brief van ene Joost. Hij is diegene die vijftien jaar geleden de brandweer belde. Als hij me kan vertellen wat er die ochtend precies gebeurde, kom ik er misschien ook wel achter waar het verhaal vandaan komt dat Marggraff in Monaco zat.

[00:23:45]

Middag is de hemel. Joost was de ochtend van de brand onderweg naar huis na zijn nachtdienst.

[00:23:53]

Het eerste wat ik herinner is die grote rookpluim die ik die ik vanaf het. Ik kwam vanaf de A2 gereden richting Eindhoven, dan zeg maar. Hij creëerde een mooie rookpluim die anders was dan de wolken zeg maar. Ik dacht dat is niet min. Ja, da's niet pluis zeg maar. En een eerste aanzet. Ik dacht euh euh. Ja dit kan in het midden van Vught en ik wist dat daar matrassen zaak zat en dat het ook leeg stond.

[00:24:17]

Althans, dat idee had ik er altijd bij en denk aan machines daar vandalisme of zo'n brand ontstaan en hingen een enorme dikke rookpluim over de weg. En ja, dit is wel serieus. En euh ja. En ten tweede wat ik dacht van ja, hoe laat is t is uberhaupt iemand al op de been om te weten dat er iets is? Dus toen ben ik eigenlijk meteen uit de afslacht aangenomen bij euh ja in Vught. Eerst afslacht en dan komt.

[00:24:43]

Die hoef je eigenlijk niet te nemen, want ik ben eigenlijk rechtdoor en euh dus denken ga ik er toch maar naartoe. En naarmate dat dus dichterbij kwam bleek dat niet om iemand gasfabrieken. Ging me over dat pand wat daar in die bossen stond. Althans in dat park stond. En toen ben ik daar naar de oprijlaan gereden als naar de wegge. En we hebben de auto neergezet aan de zijkant. En daar kwam dus inderdaad de rook vandaan. Het was eigenlijk alleen een rook.

[00:25:06]

En euh. Ik stond praktisch alleen.

[00:25:08]

Met het aanrecht stond het hek open van een oprijlaan. Ja ja, er konden gewoon in. Dus toen heb ik mijn telefoon gepakt. We hadden toen al een mobiele telefoon en een één en twee gebeld en gemeld dat er dat er brand was. Dat ik niet wist waar precies stond. Maar ik heb de omschrijving gegeven en het was vrij snel duidelijk waar het was en dat de brand onderweg ging.

[00:25:29]

En daarbij Joost op de bank. Ben ik onbedoeld even terug bij de basis van dit verhaal. Ik zie ze voor me. Die eerste minuten van de brand, misschien de uren ervoor en de jaren erna wel, maar in die minuten gaat het even niet over schilderijen of miljoenen.

[00:25:48]

Er staat een huis in brand en een man nog brak van zijn nachtdienst. Doet wat je moet doen op zo'n moment.

[00:25:55]

En euh. Toen ik uitgestapt ben ik er naartoe gelopen, de oprijlaan op. En toen kwam er een meneer of mevrouw. Ik weet niet meer of het meneer me in ieder geval iemand met een hondje en een hardloopster was het volgens mij. Die kwamen er ook en die had ook al aangebeld bij mensen in de omgeving om te melden dat er iets was, maar die aan degene die niemand open. Dus zijn zijn eindelijke. Dat dat die kant opgelopen van t van de villa en daaromheen.

[00:26:17]

Ik zijn er niet helemaal omheen gelopen, er omheen gekeken en de achterstond. Al zag je echte vlammen ook al wel in de serre staan of theehuizen kunnen je dat noemt. In ieder geval op de achterkant. En ze zijn weer naar voren gelopen en euh, toen voorkwamen. Toen stond hij te twijfelen waarvan jij ze nou wel of niemand aanwezig en iemand wist te vertellen. Inderdaad, dat had dan dat Margaretha zou wonen en euh. Maar of die erger zijn, daar wist niemand.

[00:26:42]

En we zagen ook een aantal auto's staan, maar die zaten onder het MOS en dus al eens in China. Daar waren weinig tekenen van leven, om het zo maar te zeggen.

[00:26:49]

Weet je iets van het verhaal dat er die ochtend door iemand zou zijn gezegd? Hij is niet thuis. Hij is in Monaco.

[00:26:55]

Nou, daar heb ik later gehoord. Ik heb de Uhm. Uhm, ik kan me niet herinneren dat dat zeg maar bij ons toen zo over gesproken is. Uhm.

[00:27:06]

Maar ik heb wel laten horen dat het idee dat Mark gaat in Monaco zal zijn is in beginsel niet gek. Op papier woonde Marggraff in Monaco. Dat had alles te maken met de belastingtarieven daar. Ook vertelt Boudewijn op zijn pagina uitgebreid hoe Ewald regelmatig met rode leren koffers vol contant geld naar Monaco reed om het geld daar op de bank te zetten. Dat het in contanten die kant op moest, was vermoedelijk ook een belasting kwestie. Boudewijn schrijft er echter ook bij dat de reis naar Monaco al zo'n vijftien jaar niet meer gemaakt had op het moment dat de brand uitbrak.

[00:27:42]

Ik heb navraag gedaan bij de buren en gezocht naar de andere mensen die die ochtend aanwezig waren, maar niemand kan herleiden waar dit verhaal vandaan moet zijn gekomen.

[00:27:51]

Er wordt vanalles in mijn beleving verzonnen en wat ook nog toentertijd ter sprake zou zijn zou nog een roofoverval zijn geweest en zou mensen de toegang hebben verschaften en me over bewusteloos geslagen hebben bevatten ook zegmaar en die brand gesticht hebben. De altijd zo verhalen gaan dan euh op naam. Maar ja, allemaal speculatie. Ja euh. Waar ik een tijdje wel last van heb gehad is het feit dat we toen overwogen hebben om die deur zeg maar te forceren om te kijken of er iemand zou zijn en dat we dat niet gedaan hebben.

[00:28:21]

En dan heb ik wel toch wel nog wel wat last van gehad.

[00:28:29]

Ondertussen ben ik terug gebeld door een journalist die aanvankelijk niet opgenomen wilde worden. Zijn naam is Rob Barton en hij werkt voor Omroep Brabant. Hij maakte met Baudewijn het filmpje over de vermeende gestolen documenten van de Duitse Orde, waarvan we inmiddels weten dat dat allemaal wel meeviel. Hij zegt dat het hele verhaal in zijn hoofd is gaan zitten en het lijkt hem leuk om een reportage te maken over wat ik aan het doen ben met de podcast. Ik stem in onder de voorwaarde dat ik hem dan ook mag interviewen over zijn contact met Boudewijn.

[00:29:01]

Boudewijn heeft nog steeds niet gereageerd op de mail van Marion en zo kan ik weer een stapje dichterbij hem komen.

[00:29:08]

Rob is aan de telefoon al Warg, maar in het echt moet je zeer flexibel van geest zijn om zijn sprongen bij te houden. Hij is die ochtend al op het landgoed geweest om beelden te schieten van de ruïne. Als ik vraag of dat nou wel zo'n goed idee was, gezien de advocaten die eerder achter hem aan zaten. Doet u dat nu af als flauwekul? Onderweg naar het centrum van Vucht, waar we eerst zijn reportage op zullen nemen, vraag ik wat zijn invalshoek zal zijn voor het interview.

[00:29:36]

Nou, aarzelt ie. Uhm, uhm, hij moet lang zoeken. Alsof ie het nu pas aan het bedenken is. Ik ben zo benieuwd waar jouw interesse voor dit verhaal vandaan komt voor zo'n jongen uit Amsterdam. Oh nou ja, dat is mooi, zeg ik, want ik zou me ook vooral richten op hoe dat verhaal nog leeft in Vught. Ik wil rust brengen, meer de menselijke kant opzoeken en ik kom natuurlijk oorspronkelijk hier uit de buurt. Het is ijskoud die middag en we lopen een paar keer op en neer langs het hek van het landgoed.

[00:30:09]

Hij met een camera op zijn schouder en ik vertel hoe goed ik ben ontvangen door de mensen van Vught. Ze zijn bijna bevroren als we in een warm café tegenover de Petruskerk gaan zitten, zodat ik hem kan interviewen. Ik vraag erop om te beginnen wat hij denkt dat er gebeurd is op die december ochtend in 2003. Ik blijf het heel bijzonder vinden dat bijzonder in in de zin van dit klopt niet. Dit is niet in de haak. Wat hij gevonden is achter de voordeur met zijn hondje.

[00:30:42]

Waarom heeft hij de die voordeur open gekregen waarmee machine die het uit het raam zal bespreken uit het raam gesprongen? Ik. Ja, dat kan ik maar n ding concluderen. Hij lag daar al voordat ie dood was, denk ik vaak. Hij lacht Dan kan hij euh. Hij lachte al. Hij is niet omgekomen door de brand. Ik kan daar geen antwoord op geven, want dan zeg ik ook gelijk wat anders. Maar nadat die vermoord is ofzo.

[00:31:18]

Maar je sterft niet achter met de woorden. Dat doe je niet en voordeuren zeker als een oud krakkemikkig pand. Wat het toen al was is altijd tocht en een Bonsu op een deur. Dan wil je eruit. Het klopt gewoon allemaal niet. Het klopt gewoon allemaal niet. Dat is nou een redenering waar ik met deze podcast voorbij zou willen kijken. Dus ik vraag op waar hij dat dan op baseert. Komt het uit de gesprekken die hij met Boudewijn had voor het einde omdat hij maakte Boudewijn was euh.

[00:31:55]

Euh euh. De spil? Euh, die euh, Boudewijn. Hij wordt omschreven als de tuinman, huisvriend, kennis. Euh. Euh. Boudewijn zat en zit al decennialang, sinds 2003 met vragen en nog eens vragen voelt zich. Wat is mijn eigen perceptie? Mijn eigen waarneming voelt zich miskend, voelt zich opzijgeschoven, voelt zich als een hond. Afgedankt. Een hond die aan een boom is vastgebonden. Dat de mensen zijn weggelopen. En Boudewijn wilde toen.

[00:32:36]

Wilde al je haren. Wil nog steeds antwoorden op al zijn vragen. Zijn vragen gingen vooral over de verdwenen miljoenen. Er zouden miljoenen na zijn dood zijn verdwenen. Geld dat er was. De rentmeester die euh. Die is ook kritisch bevraagd te doen. Wij hebben een reportage over gemaakt. U doet niet mee. Zo ging dat ongeveer, die man. Maar dat is de perceptie. Die man zei dat ze met zo'n chagrijn in zijn stem bijna ja, je voelde gewoon dat dit er wel van wist.

[00:33:18]

Ja, dat dat kwam te snel was de een. De te emotioneel. Dat was te zacht. Reinig. Rob heeft het hier dus over rentmeester Frits B. Waar ik het in de eerste aflevering ook al met de burgemeester over had. Rob denkt dat hij meer weet over het vermogen van Ewald Marggraff, omdat de rentmeester te emotioneel reageerde. Het gesprek met Rob lijkt een waterval aan omstandige woorden. Maar hoezeer ik ook mijn best doe, ik kan maar weinig feitelijkheid ontdekken in wat hij zegt.

[00:33:50]

Daarom vraag ik hem naar wat zijn gevoel zegt over Boudewijns twijfel met mij te praten.

[00:33:55]

Vooropgezet decryptie, de misschien af. Ik kan niet namens Boudewijn praten, ik kan alleen maar praten uit mezelf. Wat ik met hem gesproken heb? Boudewijn is vanuit de Vughtse samenleving. Wie dat ook moge zijn is die belaagt hij. Het werd een bijzonder kwalijk genomen. Dat. Dat de media vindt dat hij de interesse had gewekt bij de media. Boudewijn is bang geworden. Die is is, die heeft zoveel stront over zich heen gekregen en dan vergaat je wel de zin om daar nog publiekelijk namens jullie contact geweest daarna.

[00:34:42]

Ik heb goed contact gehad met Boudewijn. Heel goed contact, intensief contact. Dan moet ik bekennen. Hij heeft mij gemaild. En toen stond Ik heb vervelende ervaringen gehad toen hij een journalist van een reportage van Omroep Brabant. Is dat desillusie geweest? Ik vertaal het anders. Ik denk dat hij inderdaad last heeft gehad. Door die reportage, niet door mijn nido mijn intentie, maar door die reportage heeft hij veel last gehad. Ik ook Robs intenties. Die worden ook mij pijnlijk duidelijk.

[00:35:26]

De volgende dag. Ik ben gewoon aan het werk. Ik zoek wat dingen uit achter mijn laptop en krijg aan het einde van de middag een appje van Rob Simon. Het Sionsberg spektakel is online uitroeptekens. Ik klik op de link die hij meesleurt en al als u de kop van het artikel ziet, weet ik. Dit is helemaal mis.

[00:35:54]

Wat erg. Die ligt er. En wie spreekt de waarheid? Opnieuw onderzoek naar Sionsberg. In het artikel, dat toch al gauw een heel A4'tje is, wordt ik slechts 5 keer geciteerd, waarvan twee keer verkeerd. Alle quotes staan in een context waarin ik mezelf absoluut niet herkent. Dit is waarschijnlijk waarom Rob moest nadenken toen ik vroeg naar de invalshoek van het interview. Hij heeft een eigen verhaal gemaakt en daar losjes wat zinnetjes van mij doorheen gestrooid. Het filmpje is zo mogelijk nog erger.

[00:36:31]

Die heeft wat te verbergen. Waar zijn de verdwenen miljoenen kunstschatten en historische documenten gebleven? Wie liegt er die spreken? Waar een nieuw onderzoek naar de verdwenen miljoenen historische documenten en kunstschatten van de Zielens Burger Miljonair en je wat Marggraff?

[00:36:46]

Ik probeer me nog te redden. Veel mensen zijn zijn enthousiast en en euh, ik heb ook het idee dat dat er enthousiasme is voor het feit dat dit verhaal.

[00:36:55]

Je ziet me verdrinken tussen de Schaus zinnen en in de melodramatische muziek.

[00:36:59]

Wie echter onderzoek doet naar de mysteries rond de bij de brand omgekomen Ewald Marggraff, stuitte vroeg of laat op tegenwerking vanuit Vught.

[00:37:06]

Ik ben er misselijk van. Ik voel me genaaid natuurlijk, maar daar gaat het niet om. Ik weet zeker dat Boudewijn dit zal zien en vanaf nu moet ik alle hoop op een gesprek met hem laten varen. Ik heb Rob een mail gestuurd en daarna nog aan de telefoon gehad. Ik heb hem gezegd dat ik natuurlijk niet flauw wil doen. Ik weet zo kunnen de media zijn. Dat ik het persoonlijk jammer vind, maar ook dat weer achter me zal laten.

[00:37:35]

Maar dat het voor mijn zoektocht alles overhoop had. Een gesprek met Boudewijn, waarvan ik roep heb uitgelegd hoe belangrijk dat voor me zou zijn. Zit er nu zeker niet meer in. Rob reageert dat hij dit echt niet verwacht had. Hij was trots op het item. Hij dacht echt iets moois gemaakt te hebben. Hij hoopt dat onze verstandhouding blijft zoals die was. En als hij me nog ergens kan helpen, dan hoort hij het graag. Als ik een reactie wil schrijven in Boudewijns Facebookgroep om afstand te nemen van het artikel en de schade mogelijk nog te beperken, kan ik de groep nergens meer terugvinden.

[00:38:13]

Boudewijn heeft mij verwijderd en ook vriend. Eindredacteur Marion krijgt een mail met de tekst Ik doe het niet meer. Daarom schrijf ik Baudewijn. Die nacht met nog steeds een knoop in mijn maag een brief. Beste Boudewijn. Ik heb beloofd om je met rust te laten, dus deze brief is nooit verstuurd. Ik begrijp het wel. Dat je niet meer met de pers wilt praten, niet als het zo moet. In je mail had je me eigenlijk al gewaarschuwd voor die journalist van het item.

[00:38:52]

En toch ben ik er ingetrapt. Zo moet het met jou ook zijn gegaan. Iemand die zegt dat hij echt iets moois met je gaat maken en dan vervolgens aan de haal gaat met wat voor jou belangrijk is. Wat jouw dag en nacht bezighoudt? Iemand die de liefde die daarin zit niet kan zien en je dan neerzet als een gekkie. Het is niet om aan te zien hoe ik daar loop. Mijn neus helemaal rood van de kou. Alsof ik dronken ben.

[00:39:21]

Als je het filmpje op YouTube opzoekt, sta ik op het plaatje met mijn ogen dicht en met mijn mond alsof ik net moet niezen. Dat heeft ie vast expres gedaan. Ik heb ook nu pas gezien dat het item over de ridderorde voor jou de laatste keer geweest is dat je in de media verschenen bent. Groot gelijk. Als het op deze manier wordt aangepakt, zal het nooit recht doen aan de band die jij gehad hebt met Marggraff. Met Ewald.

[00:39:50]

Al die snelle quotes kunnen nooit vertellen hoe jullie misschien wel samen konden lachen. Hoe diep twee mensen elkaar kunnen begrijpen, is elkaar al zo lang kent. Of dat jullie wel eens ruzie hadden zoals je dat alleen maar met je beste vrienden kunt. Of met je vriend? Baudewijn. Ik weet het niet. Het gaat me ook niks aan, maar ik denk er wel eens over na. Wat nou als die twee echt verliefd waren? Niks zielige butler, niks schampt Knaap, gewoon verliefd, zoals dat soms gebeurt.

[00:40:24]

Hoe dan elk rondje over het landgoed een wereld wandeling was? Hoe jullie elkaar dan even aangekeken hebben net te lang? Dat de tijd zo snel gegaan moet zijn en hoe sommige secondes tien seconden duren. Dat je dan je geliefde bent verloren op eenzelfde manier die we allemaal wel begrijpen. Van een weduwe achter de kist of van een man die een zak met dames kleren weg gaat brengen. Ik zou begrijpen dat er zelfs dan geen energie genoeg is om steeds weer op te komen draven in de hoop dat er nog iets wordt opgelost.

[00:41:00]

Ach Baudewijn. Ik weet het niet, misschien zit ik er helemaal naast. Ik zal me er niet mee bemoeien. Van Gert-Jan heb ik begrepen dat je een screenshot in je groep gepost hebt van mijn appje, waarin ik zeg dat ik niet uit ben op sensatie. Naast een screenshot van het artikel met de tekst Weer het bewijs van Andri intenties. Ook dat begrijp ik goed. Dat valt ook niet te rijmen met elkaar. Weetje Boudewijn. Er is een verjaardagsfeestje waar ik steeds moet denken.

[00:41:32]

Ik werd acht en Diny kwam met alle kinderen zeefdrukken. We maakten pyjama's met een vlinder en T-shirts met de naam erop. Een hele middag sneden we heel precies de vormpjes uit. Een mesje langs de randjes. Voor een zeefdruk snijden uit een stuk papier de vorm die je wilt afdrukken. Waar je stukken weghaalt, zal dan later de verf doorheen komen. Dat wat er niet is. Wordt de afdruk? Ik denk dat ik je op zo'n soort manier toch heb leren kennen.

[00:42:08]

Ik heb heel precies de randjes gevolgd van wat ik van jou kon vinden. Ik heb heel, precies elk verhaal van je verkent. Misschien heb ik op deze manier wel meer dagen met je doorgebracht dan wanneer je ingestemd had met een eenmalig interview. Ik heb de tijd voor je genomen en van jaar afwezigheid toch een afdruk kunnen maken. We gaan elkaar niet meer spreken. Het is niet gegaan zoals ik had gedacht. Maar dat gaat nooit iets, denk ik.

[00:42:38]

Toch wil ik je bedanken. Mijn langgerekte zoektocht naar jou heeft gemaakt dat ik je theorie begrijp. En verder zal gaan zoeken naar een antwoord. En het heeft er voor gezorgd dat bekend is geworden dat ik bezig ben met deze zoektocht. Boudewijn. Ik vertel het jou als eerste. Er is een klokkenluider naar me op zoek, iemand die anoniem wil blijven, maar misschien wel antwoorden heeft op bijna alle vragen die jij en ik hebben. Ik wens ze alle goeds.

[00:43:15]

De brand in het landhuis wordt gemaakt door mij. Simon Hijmans eindredactie wordt gedaan door Marion Oostkamp. Alle muziek is van Amy Rahimi en de mix rage wordt gedaan door Sam Huisman. Abonneren op de brand in het landhuis om meteen op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen. Ben je van? Laat dan een fijne review achter. Dat helpt ons weer om gevonden te worden door nieuwe luisteraars. De nationale levensfases val. Zo 1.6 to.

[00:44:05]

Aan de Savo. Maar het is zo snel dat. En Stinkens.