Transcribe your podcast
[00:00:00]

Enkel Radio 1, podcasts, hoofdcast. Het gekerm van de Russische oppositieleider Navalny gaat door merg en been tijdens een vlucht donderdag vanuit Siberië naar Moskou wordt hij onwel. Vergiftigd, zeggen mensen om hem heen. Ze zijn ervan overtuigd dat er in de thee die hij dronk voordat hij aan boord ging geeft. Had een vermoeden dat niet uit de lucht komt vallen, want Russische veiligheidsdiensten hebben een lange geschiedenis met het gebruik van gif. Het vliegtuig maakt een noodlanding en Navalny belandt in een ziekenhuis waar zijn vrouw en de anderen op afstand worden gehouden.

[00:00:38]

Ze krijgen steeds wisselende berichten over wat hij heeft. Eerst zou hij een chemische stof uit een plastic bekertje hebben binnengekregen. Later zeggen artsen dat hij een zeldzame stofwisselingsziekte heeft. Inmiddels is Navalny overgeplaatst naar Duitsland, maar mogelijk is het te laat om eventueel gif nog te kunnen traceren. Waarom zouden Poetin of andere Russische machthebbers Navalny uit de weg willen ruimen? Wat maakt deze luis in de pels gevaarlijk voor hen? Fijn dat je luistert. Ik ben Elisabeth Steins en de dag is maandag 24 augustus.

[00:01:18]

Mevrouw Salamon, We horen hier op de achtergrond de ronkende muziek. Waar kijkt u naar? Ik kijk naar een video van Li Na, want die heeft gemaakt in Un 2017 over de corruptie van de toenmalig premier, met wie Jef, de rechterhand van Poetin die ook een tijdje nog president was.

[00:01:42]

Helga Salamon is Rusland analist en commentator. Ze heeft vrijwel alle video's gezien die Navalny in de loop der jaren heeft gepubliceerd en waarin hij de corruptie blootlegt van Russische machthebbers. De video over Medvedev is de meest bekeken video en we zien een wat nerdy Medvedev dansen op feestjes en vaak eenvoudig gekleed in spijkerbroek, sneakers en een geblokt overhemd. Een man die van smart phones en gadgets houdt, zegt Navalny. En van wie je niet verwacht dat hij een scheur of een ondergrondse miljardair is.

[00:02:16]

De premier, minister president, draait zich om Bangerz van start, maar de voormalig president is volgens Navalny precies dat één van de rijkste en één van de meest corrupte mensen van Rusland.

[00:02:29]

Tammer en Navalny, die presenteert het zelf. Die legt dat zo'n zwembroek uit. Het begin met een plaatje van mettwee of in een geblokt shirt en Nike sneakers. En dan legt die uit van Kijk, laat ik u uitleggen hoe we te beginnen bij de sneakers via een man via een bericht op Twitter terecht zijn gekomen bij zijn hele corrupte netwerk. En dat laat die hele man stapje voor stapje laat hij dat zien. Eind april wedstrijdje sterrenstof worden maar goede.

[00:03:01]

Het is zo dat er al eerder een hek geweest van het Twitter account van Met heeft door een groep Russische hackers die later ook is veroordeeld. Een op de een of andere manier hebben die niet de corruptie kunnen blootleggen, maar Navalny en zijn team, want hij heeft een eigen organisatie. De Stichting voor de bestrijding van corruptie. Die zijn verder gaan graven met dat materiaal, die stuitte op een e-mail adres van waar zijn kleding werd besteld. Toen zijn ze gaan nakijken.

[00:03:29]

Wat draagt hij en wat? Wat? Wat vinden we? Nou, dat kwam overeen. En dat adres, dat verwees weer naar een studievriend van Medvedev. En zo kwamen ze weer terecht bij stichtingen en organisaties van die vriend, zogenaamde bedrijven of liefdadigheid. Stichting Opname van landgoederen stond van met vier. Nou, zo ging het verder. En zo kwam een heel netwerk van landgoederen naar voren. Beetje Efteling achtig. Daar zijn ze met drones boven gaan vliegen.

[00:04:01]

Een pak rommel, niet dom. Showbizz. En zo kwam het hele netwerk bloot te leggen. Vervolgens zijn ze in registers gaan kijken en toen vonden ze bevestiging van wat ze dachten, namelijk dat uiteindelijk de bezitters van die landgoederen degenen die daar wonen.

[00:04:19]

Dat dat met weertje vast zat laat zien dat Medvedev en op deze manier heeft Navalny ook andere belangrijke Russische machthebbers onder de loep genomen. Gefinancieerd wordt of betaald wordt door rijke Russen die op die manier dan invloed proberen uit te oefenen. Precies. Precies daar gaat het om hen, want ze doen het niet voor niets. Rusland wordt bestuurd door een president en een kleine clan van oligarchen, gesteund door de veiligheidsdiensten. Het is algemeen bekend, maar Navalny toont dat dus aan.

[00:04:55]

En dat is spectaculair, want stelt u even voor dat dit vanavond op de Russische staats tv wordt uitgezonden? Dan is er morgen revolutie in Rusland. Hij toont dus aan hoe die die bazen in het Kremlin worden gefinancierd door een een groep oligarchen en hoe die mensen elkaar in een wurggreep houden. Wederzijds. Het is een piramide met Poetin aan de top. Die oligarchen daaronder. En dat is natuurlijk heel, heel erg schadelijk. Vandaar natuurlijk dat Navalny ook als een grote vijand wordt gezien.

[00:05:28]

Want wat belangrijk is. Nadat die video op internet had gezien. Dit is de beste meest onderzochte video van alle video's die die heeft gemaakt. Heeft die anti anticorruptie protesten georganiseerd niet toegestaan? In maart 2017 en er kwamen enorm veel jongeren op af. En het Kremlin is daarvan geschrokken. Want die dachten wij kunnen alle nieuws ontzenuwen, want wij hebben alle media in handen. Maar de jongeren, die blijken dus niet meer. Sommige jong en heel veel jongeren alleen maar naar de staats tv te kijken.

[00:06:02]

Maar die kijken net als bij ons die kijken naar internet. En die zien dit dus wel. Dus die kwamen massaal de straat op en daar is het Kremlin enorm van geschrokken.

[00:06:16]

Wist is ik wat ik gaf met Kriek de Hedda van de baan. De Protesteer Maskers Series Center bij Guge kraaltjes demen spelers nooit de bijnaam Grace Candries National Gallerij Celebration Changing Poetin is a. Dat bewijst de derby tussen appels en afbeeldingen haast bij aura's, terwijl aan His Way To Aantrekker raps en Groot-Aalst harder dan wasco hun ouders procent minder dan vijf cent wordt zakhorloge door Across the Crank. Voor het radio allerlaatst kwabben lijkt het prima. De band weer met massaprotest en mars.

[00:06:59]

Navalni nam in een reeks video's naast Medvedev nog veel meer machthebbers op de korrel. Het hoofd van het Russische Openbaar Ministerie bijvoorbeeld, en een belangrijke mediamagnaat. En hij deed ook onderzoek naar de d'Alsace van Poetin. Maar echt explosief materiaal kwam daarin niet boven water. Hoe komt hij aan zijn informatie? Je hebt dus een groep mensen met wie hij onderzoek doet? Hoe gaan zij te werk? Ze doen heel erg veel op internet. Ze zijn briljant met doorspitten van euh.

[00:07:28]

Euh. Alle post op Twitter, op het Russische VKontakte, het Russische Facebook op Facebook zelf. Maar het is ook mogelijk en dat is speculeren. Hij heeft ook machtige donoren, want niet iedereen in Rusland. Niet alle machtige mensen in Rusland steunen Poetin, dus mogelijk heeft hij ook inside informatie van bronnen. Dat kan ik niet hard maken, maar dat zou best kunnen als je ziet hoe enorm die man weet. Maar ze zijn in ieder geval euh, geniaal met te onderzoeken van internet en het onderzoeken van registers.

[00:08:06]

Dan bedoel ik registers waar eigendom is en geregistreerd wordt Navalny altijd oppositieleider politicus genoemd.

[00:08:13]

Maar dit is eerder journalistiek werk eigenlijk.

[00:08:16]

Ja, inderdaad, hij is ook begonnen ooit. We hadden in Nederland. Ik weet niet of u dat nog weet. Ooit Pieter Lakeman. Dat was een man. Die kocht aandelen bij bedrijven om vervolgens daar allerlei dingen aan de zaak aan de kaak te gaan stellen. Zo begon No Navalni in 2008 als blogger. Hij kocht aandelen in staatsbedrijven die voornamelijk in handen waren van de staat en ging dan vragen om transparantie. Van daaruit heeft hij zijn zijn. Zijn werk eigenlijk uitgebreid en vanaf dat er grote protesten tegen Poetin kwamen in 2011 ook tegen vermeende vervalste verkiezingen van het parlement.

[00:08:55]

Vervolgens kwam Poetin terug als president in 2012, maar dat die vier jaar afwezig was geweest. Want toen was met wie de president toen ging die zich in de PO het politieke activisme stortten. En toen is ie begonnen met het anticorruptie onderzoek en hij deed dat dermate goed dat hij daar succesvol mee werd en dat ie steeds meer zich als politicus is gaan profileren.

[00:09:21]

Juliette gaf aan dat hij heeft meegedaan aan de burgemeestersverkiezingen.

[00:09:28]

Toen kon dat nog, maar toen zagen waarschijnlijk ze waarschijnlijk nog niet de dreiging van lastens Swings.

[00:09:38]

Aleksej Navalny specifiek. Wie de paus is. Basiliek te bidden. Exposed moskee verlengd weekend. Drie vrouwen. Ik wil bidden. Becketts Palette, Klapstraat in Ruyssen. Mijmering waar ik hoop dat Binks zijn. De Yeo Fahim wees is dat bakovens.

[00:09:57]

De Wibo heeft iets van 30 procent van de stemmen gekregen. Daarna is ie nooit meer toegelaten tot enige verkiezingen, zoals bij de presidentsverkiezingen waar die de laatste keer aan wilde deelnemen. Maar hij profileert zich dus steeds meer als politicus. En wat is dat dan voor een soort politicus? Dat is een hele goeie vraag, want je krijgt het idee dit is een witte ridder. Het is niet helemaal zo. Hij is enorm charismatisch. Hij spreekt de mensen aan op hun noden.

[00:10:25]

Dus hij laat zien van nou, zei ze. Ze hebben alles. Jullie hebben niks. Dat spreekt de mensen natuurlijk aan, meer dan een abstract verhaal over corrupte zaken. Maar hij is ook bekend om zijn nationalisme. Hij heeft meegelopen met demonstraties van de toch wel extreem rechtse groeperingen die tegen buitenlanders zijn. Rusland heeft heel veel migranten uit Centraal-Azië Oezbeken, Tadzjieken en daar heeft hij zich ook tegen uitgesproken. Maar dat maakt hem natuurlijk ook populair, net als hier.

[00:10:56]

Hij is een soort populist. Dat spreekt natuurlijk heel veel. Juist Poetin aanhangers weer aan. Euh, dus. Hij heeft twee kanten. Het is natuurlijk een ontzettend mono maenen koppige man die maar doorgaat waar anderen allang zouden zijn afgehaakt. Maar hij is van een mono maenen koppigheid, dus hij is geen makkelijke man, maar wel zo'n stormram die je nodig hebt in Poetins Rusland om iets te veranderen.

[00:11:23]

Navalny heeft veel vijanden en hij wordt ook op verschillende manieren tegengewerkt. De laatste jaren wordt hij bij ieder protest dat wordt georganiseerd opgepakt. Tadic. Next wisten we, waarmee dit zei goed te kunnen scoren. BRUSSEL Voorlees en enterprise kooitje waren supporters op de Chaussée d'Amour en dus dan wordt die iedere keer wordt die weer gevangen gezet.

[00:12:10]

Oog en lolletje natuurlijk, met het gevaar dat die jaren naar een strafkolonie wordt gestuurd. Dat is nog niet gebeurd. Toen in detentie kreeg die ook euh. Vergiftigingsverschijnselen moest die naar het ziekenhuis. Dat heeft ie overleefd. Dit is veel ernstiger wat nu gebeurt. Hij is dus in 2017, na het organiseren van die demonstraties waar heel veel jongeren op afkwamen maart 2017. Is ie twee maanden later door een zogenaamde rechtse groepering? Dan moet je bedenken waarschijnlijk een groepering die gesteund wordt door het Kremlin.

[00:12:42]

Heeft die groene verf bijtende verf in zijn ogen kregen? Nou, daarop was ie bijna blind. Moest die naar Spanje. Zijn medewerkers worden voortdurend euh, lastig gevallen. Kortom, hij. Hij en zijn medemensen kunnen hun werk geen dag zonder zorgen of zonder rust doen.

[00:13:01]

Nu hebben we vorige week dus gezien dat hij plotseling onwel werd in het vliegtuig. Er wordt uh door een heleboel mensen van uitgegaan dat hij vergiftigd is. Is het ook duidelijk of het de bedoeling was om Navalni te doden? Na Wielemie, zoals blijkt uit het vrouw, is voor het Kremlin inmiddels de grootste luis in de pels voor Poetin en heel Rusland. Alle oppositie, euh, hoofden van de oppositie. Die zijn inmiddels of vermoord. Nemtsov of daar is niets anders mee gebeurd.

[00:13:29]

Hij is zo'n beetje het laatst overgebleven gezicht van de oppositie. Dus je kunt je voorstellen dat niemand bij verstand in Rusland zonder medeweten van Poetin deze man iets durft aan te doen. Dat ie zelf vergiftigd is geraakt is erg onwaarschijnlijk, want zijn medestanders zijn voortdurend in z'n omgeving. Het is een gezonde man. Dat zegt ook de arts. Dus het is een wonder zijn als ie zomaar, zoals de doktoren later zeiden, een stofwisseling stoornis zou hebben gehad. Dus alles duidt toch op vergiftiging van hogerhand?

[00:14:02]

En waarom juist nu? Dat is een hele moeilijke vraag, die ook misschien ooit nog hopen we beantwoord zal worden, want hij kan op ieder moment, dus kan hem iets worden aangedaan. Maar je moet ook een gelegenheid hebben. Niemand wist dat ie een kopje thee ging drinken op het vliegveld, dus het kan gelegenheid zijn geweest. Het kan er ook mee hebben te maken dat op dit moment het Kremlin nog meer in het nauw zit. Want er zijn al weken in gaat of een andere Siberische stad helemaal in het oosten van Rusland.

[00:14:32]

Daar zijn al weken protesten van mensen die ook een paar jaar geleden een gouverneur hebben gekozen die het opnam tegen de Kremlin kandidaat die gouverneur die is gearresteerd een paar weken geleden op beschuldiging van moord van tegenstanders. Ik sluit geeneens uit dat het zo is, want hij is van een dubieuze partij. Maar de mensen die zijn woedend geworden dat. Nou hebben ze een keer iemand gekozen en wordt hij verwijderd. Daar zijn dus al weken massale protesten aan de gang. Dat hebben we bijna niet meer gezien sinds Poetin aan de macht is dat het zolang voortduurt.

[00:15:07]

Daar komt bij dat in Wit-Rusland het Loekasjenko die wankelt. De waren gisteren de grootste protesten ooit in Wit-Rusland tegen Loekasjenko. Dat is ook ontstaan door een informele leider Svetlana Tigana. Noske die nu in Litouwen zit. Dus het zou kunnen. Het is allemaal speculeren, maar dat het Kremlin het nu toch heel benauwd krijgt.

[00:15:29]

En dat heeft naar aanleiding van Wit-Rusland ook in de Moscow Times nog gezegd van was dat Rusland zou hier een voorbeeld aan moeten nemen. Precies?

[00:15:36]

Ja, want kijk, u moet u voorstellen. Daar is een kleine groep Russen die durft nog te protesteren. Maar je moet wel dapper zijn hoor als je gaat protesteren Rusland. Want nogmaals, je kunt zo in de gevangenis worden gestopt. Dus mensen zijn bang. Maar al snel kijken Oekraïne. Daar heeft een democratische verandering plaatsgevonden, met alle problemen die daar nog zijn in Oekraïne in 2014. Nu zien ze al die blaye ruu Wit-Russische mensen de isnog. Daardoor komt geweld aan te pas, want mensen worden neergeslagen, maar nog geen groot bloedvergieten.

[00:16:07]

Je kunt je voorstellen dat dat ook inspirerend is voor heel veel Russen die misschien wel iets anders willen, maar dat niet durven. Dus dat zou met alle slagen om de arm. Dat zou een reden kunnen zijn waarom dat juist nu gebeurt. Want volgende maand, begin september, zijn de verkiezingen op dus al die niveaus in Rusland.

[00:16:27]

Het is bepaald niet de eerste keer dat vijanden van het Kremlin iets overkomt en de Russische veiligheidsdiensten. Maar ook een lange geschiedenis met het gebruik van gif. Toenmalig Sovjet leider Lenin gaf in 1921 al opdracht tot het inrichten van een speciaal laboratorium waarin wetenschappers zochten naar middelen om vijanden van de staat efficiënt uit te schakelen. En dat lab bleef ook na de val van de Sovjet-Unie in gebruik, al is weinig bekend over wat er nu gebeurt. GIF duikt ook in de recente geschiedenis regelmatig op.

[00:16:58]

Denk bijvoorbeeld aan een aanslag in 2018 op dubbelspion Sergej Clybouw in Groot-Brittannië met het middel Novikov dat met het Scorpaena Dota 2 graden. Terwijl spionage begrippen na uit Leuven. Of de moord op dissident Alexander Litvinenko in 2006. Hij stierf door enkele slokken radioactieve thee toen hij in Londen was aan inquiry. Het faalde. Buiten was al opera's en andere was stukjes stukje daar David IASB en inkohiering, tenzij The Killing wordt probably project van voorzitter Kurt Weill. Dat brengt de rekte of de IASB waar.

[00:17:43]

Tegenstanders van het Kremlin zijn ook door andere methodes uitgeschakeld. Zo werd kritische journaliste Anna Politkovskaja in 2006 doodgeschoten in de lift bij haar appartement, nadat zij overigens twee jaar eerder ook al eens vergiftigd was geweest. Welke zaak staat u het meest bij? Nou, de zaak waar? Waar het gaat om een groot hoofd van de oppositie. Poetin probeert al zijn en zijn cliënt moet je zeggen probeer alle alternatieven voor zijn eigen macht uit te schakelen. Is er natuurlijk de moord bij de Kremlin muren van Jim Suffen in 2015?

[00:18:16]

Dat is van een een een schokkend uit een brutaliteit die je zelf als als scepticus, als cynicus toch niet had kunnen voorstellen. Boris Nemtsov wordt Candaele Working Men One Bridge nu de Kremlin Casteau en een aanhoudend maar oud shifting in voortouw neemt in de buik.

[00:18:37]

Dat was een politicus die echt in de regering zat van Jeltsin, de eerste president van Rusland. Dat was enorm schokkend, maar iets waar dit aan doet denken is iets wat twee jaar geleden is gebeurd. Het was een man van Pussy Riot die is met drie vrouwen. Toen bij het wereldkampioenschap. Misschien weet u dat nog? Is ie in dat jaar het voetbalveld opgeruimd in aanwezigheid van Poetin? Want het werd in Rusland georganiseerd. En die man is twee jaar geleden.

[00:19:03]

Met vergiftigingsverschijnselen werd hij onwel? Leek ook net als bij Navalni een een psychedelische drugs, want hij wist niks meer. Hij herinnerde zich niks meer. En die is ook nadat zelf de voormalige Oost-Duitse Charité ziekenhuis in Berlijn vervoerd, waar ze gespecialiseerd zijn. En die heeft uh, die is pas na maanden hersteld. Dus aan die twee gevallen doet het mij het meest denken. Waarom opereert het Kremlin zo agressief als we even aannemen dat die er inderdaad betrokkenheid vanuit het Kremlin bij komt kijken?

[00:19:35]

Want je kan je ook afvragen hoe ja, hoe effectief is het? En euh, de imagoschade kan ook niet goed zijn.

[00:19:42]

Ik denk dat Poetin de schaamte voorbij is. Je hebt al gezien dat dat gebeurde eigenlijk. Hij is natuurlijk een fanatieke man. Het is een voormalige KGB. En de KGB gebruikt dit soort methoden. Het is een man die eigenlijk maar één kunstje kan en dat is sluw, agressief en op de manier van de KGB optreden. En met name in 2014 is in een lijn overgegaan, namelijk de lijn dat ie laat zien. Ik ben een redelijke heerser, want wat heeft ie toen gedaan?

[00:20:13]

Toen heeft ie de Krim laten bezetten en een oorlog heeft. Het Kremlin heeft in wezen oorlog veroorzaakt in Oost-Oekraïne. Daarmee viel als het ware voor heel veel mensen zijn KGB masker af. Ze zagen deze mensen. Deze man. Mensen die voorheen dachten zoals David Cameron in Engeland, Tony Blair die dachten deze man kunnen we in ons kamp houden. Toen zag iedereen. Deze man neemt het tegen ons op. Poetin koos een strategie van confrontatie. Hij ziet ook dat in het binnenland.

[00:20:45]

Als je als als autoritair leider, als je geen vrijheid toelaat. En mensen gaan steeds meer protesteren. Dan heb je maar één middel. Kijk naar Loekasjenko, dat is keihard onderdrukken. Dus dat doet Poetin. Hij heeft geen andere middelen, want dan moet je is gaan praten met de oppositie en dat wil die niet. Dus je ziet allerlei wetten waarbij die iedereen en alles kan onderdrukken. Dus hij heeft een repressief systeem gecreëerd waar die eigenlijk? Maar hij is in zijn eigen val gelopen of val.

[00:21:17]

Hij doet dat zo. Hij wil gewoon niet praten met mensen. En het enige wat je dan kunt doen als je niet wil praten met je volk dat iets anders wil, of dat dan een betere economie wil. Dan kun je ze alleen maar rücksichtslos onderdrukken en dan krijg je zo'n zoon. Systeem Wat je nu ziet in Rusland en dat was al meer morgen aan het begin van de middag, dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar. Fijne dag.