Transcribe your podcast
[00:00:00]

Enkel Radio 1, podcasts, hoofdcast. Als de City mij dat viel, zo worden er nooit in die port een die avta jonckheer of die bier.

[00:00:45]

Het is anderhalf jaar geleden sinds het bloedbad van 15 maart in Christchurch en vandaag is de man die zoveel levens verwoestte eindelijk veroordeeld. De afgelopen vier dagen hebben slachtoffers en nabestaanden verklaringen aan hem voorgelezen over hoe de aanslag hun leven heeft verwoest. Zelf kwam hij niet aan het woord en de dader toonde ook weinig emotie. De 29 jarige Australiër Brenton Terwindt is veroordeeld tot levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. Een primeur in Nieuw-Zeeland. Nooit eerder werd deze straf uitgesproken. Fijn dat je luistert.

[00:01:20]

Ik ben Elizabeth Steins en de dag is donderdag 27 augustus.

[00:01:29]

Ingerommeld Breathing is het grootste besturingen sinds augustus, al is het op vrijdag 15 maart vorig jaar werden in Nieuw-Zeeland s middags de reguliere uitzendingen op radio en tv onderbroken voor nieuws dat het land tot op de dag van vandaag geschokt is.

[00:01:50]

Johnsen snel onder fans ligt zo net zoals dat sport en al vaak de heren fabricaat mee en willen je ervan verder Lambert en Jerry. Maar het is niet zo moeilijk over het leven van de man. Mohamed Laeveren, een van de vijf en Coleta verhaal, houdt aan pingpongballen. Vorig jaar hadden de club weer zijn bij en liet zich weer. Brenton Ternat was om tien over half twee de al-Nour moskee in Christchurch binnengelopen en begon te schieten op de honderd negentig mensen die daar waren voor het vrijdagmiddag gebed.

[00:02:44]

Overlevenden vertelden later wat ze hoorden en zagen.

[00:02:48]

Ik was trending topic op Korinthiërs, zo denken was zo maar zo lauw.

[00:02:55]

Na ongeveer zeven minuten stapte de dader in zijn auto en reed zo'n vijf kilometer naar het Linnengoed Islamic Center, waar ongeveer honderd mensen aanwezig waren. Hij wist de hoofdingang niet te vinden, maar schoot door de ramen heen, waarna hij weer wegvluchtte. Om één minuut voor twee, 19 minuten nadat de eerste aanslag begon, werd de dader gearresteerd. Peer Finder Wood Moneyball aquariums in de winkel. Weer vinden woord en en zo wordt het een Tichon. Kim Yu. Tijdens het proces werd duidelijk dat er zelfs plannen had om nog een derde moskee aan te vallen en hij zou de gebedshuizen na zijn schietpartij in brand hebben willen steken.

[00:03:42]

Daarin slaagde hij niet. In totaal kwamen 51 mensen om het leven bij de dubbele aanslag. Het jongste slachtoffer was drie jaar oud.

[00:03:58]

6. Warmtepompdroger Emitting diodes Viscount FIFA's in autostoeltjes Vrouwen zijn jongens raining eind. Is bijvoorbeeld niet in staat een tournee langs de Glastonbury. Een grote shock, echte over het hele land alle gemeenschappen voelden zich meteen ook heel erg verbonden en ook heel kwaad en een groot gevoel van onmacht heerste Duch en veel solidariteit, dat zich ook uitte in dat iedereen en alle ja naar alle moskeeën in het hele land trok met bloemen. Ik woon in een klein dorp. Ik ging daar bloemen kopen en dat was er waren geen bloemen meer.

[00:04:44]

Ilsbroux Tegen is een Nederlandse journaliste. Ze studeerde in België en woont sinds 2013 in Nieuw-Zeeland. Ze is online redacteur voor een Belgische krant en heeft vanuit Nieuw-Zeeland veel over de aanslagen en het proces tegen de dader geschreven. Ze is onder de indruk, zegt ze. Van hoe het land zich direct na de aanslag onder leiding van premier Tracinda Ardouin als één man achter de moslimgemeenschap schaarde, wordt herkend.

[00:05:10]

Geert is een extraordinary christen die in het echt opvallend mini of beter Reykjavik de baai bij charging nijb. Maigret viel bij mij even bij de rivier scheren. Bij Charlie stond mijn knie viel in het speer, bij A Priest een gitzwarte spiegelend. Het is nog nooit prijs en Nieuw-Zeeland is nooit prijs en je stil een voorstadje Opex 3 aan president zit Wayland Hodges creëren. Chris Wood werd in die periode vaak gezegd Nieuw-Zeeland verloor zijn onschuld. Was er inderdaad tot die tijd de indruk dat zoiets nooit zou kunnen gebeuren in dat land?

[00:05:59]

Inderdaad, terwijl dat natuurlijk ook wel ergens onzin is. Uiteindelijk overal heb je mensen die goede en kwade intenties hebben. Maar ja, in Nieuw-Zeeland was tot nu toe altijd een beetje gespaard gebleven van zulk terrorisme. Een euh ja dat. Uhm dat het dan toch? Ja, het land bereikt dat. Dat was voor heel veel mensen in shock. Absoluut. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder. Anderhalf jaar ongeveer. Uhm, en is vandaag de dader veroordeeld.

[00:06:27]

Wat weten we inmiddels over die dader? Wie is hij?

[00:06:30]

Het gaat om een Australische man van nu 29 die in 2017 naar Nieuw-Zeeland is verhuisd. Hij woonde niet in Christchurch, maar in Invercargill, een stad in het uiterste zuiden van het Zuidereiland. En uhm ja, ergens in zijn twintiger jaren is hij geradicaliseerd tijdens een reis naar Oost-Europa. Hij had ook online contact met andere extremisten en was blijkbaar ook erg geïnteresseerd in de strijd tussen christenen en moslims in de Balkan. En ja, hij heeft op een gegeven moment het plan opgevat om zelf een aanslag te plegen.

[00:07:08]

Hij heeft ook een manifest geschreven waarin hij dus zijn extremistische ideeën uiteenzette. En dat heeft hij. Voordat hij die aanslag pleegde, heeft hij dat Omar ingezet. Hij heeft in Nieuw-Zeeland op legale wijze wapens kunnen kopen en heeft nu dus inquisiteurs gebruikt.

[00:07:28]

De 20 Timber 2 graden, een seventeen in Maastricht net als in de nain, zijn te vinden Suggest Collection of hippe variant van de Specification Siding Systems TLS kopstart.

[00:07:44]

Oesterput is zitting vrij een termination op juridisch vlak na de aanslag kondigde premier BRDEURNE een verbod op automatische en semi-automatische wapens aan en binnen een maand werd een nieuwe wapenwet ingevoerd. Mensen met zo'n wapen in huis konden dus bij de politie inruilen voor geld en dat werd massaal gedaan. Ook al was het volgens de politie voor velen best moeilijk om je daarvoor al in handen neemt. Bernie Sanders penale, maar toch werd de actie met de beelden van de aanslag nog vers in het geheugen.

[00:08:23]

Een succes. Die beelden waren dan ook gruwelijk en expliciet, want de dader filmde zijn aanslag en wist de eerste 17 minuten zelfs live te streamen op Facebook, zonder dat er ingegrepen werd. Na afloop is geprobeerd om de beelden definitief van internet te verwijderen, maar dat is nooit goed gelukt, zegt Ilse.

[00:08:43]

In Nieuw-Zeeland heb je de Chief Sensor en die heeft eigenlijk al kort na de aanslag al meteen die beelden illegaal verklaard. Dus iedereen die dan toch nog die beelden verspreidt, die riskeert 14 jaar cel of een boete van 10.000 Nieuw-Zeelandse dollar. Omgerekend is dat 5.600 euro. Maar ja, ondanks dat verschijnen die beelden toch nog steeds. Blijkbaar is het de afgelopen dagen tijdens het proces nog verschenen op het forum Reddit. Dus dus helemaal euh, elimineren kan. Kan je dat niet ook rondom de rechtszaak zijn?

[00:09:17]

Euh, hele strakke afspraken gemaakt met de media. Dus die video mag niet worden laat zien, maar ook niet als hij bijvoorbeeld in de rechtszaal het woord zou nemen. Euh, en over zijn extremistische gedachtegoed zou beginnen, dan mocht dat allemaal niet gepubliceerd worden. Heeft de dader eigenlijk nog gesproken? Deze afgelopen vier dagen? Nee, hij heeft toch nog een advocaat gekregen? Tenzij ik zijn eigen advocaten heeft die ontslagen. En uhm, hij heeft dan toch een hof advocaat ter beschikking gekregen voor al zijn tochtige.

[00:09:47]

Gebruik van wou maken. En die heeft hij alleen maar laten zeggen dat hij zich niet zou verzetten tegen dat vonnis. Maar hij heeft zelf eigenlijk niks mee gezegd. Hij heeft geen verklaring meer afgelegd over waarom of wat hij spijt heeft of zo iets te zeggen. Nee. Uhm, over die rechtzaak. De afgelopen vier dagen hebben ruim negentig slachtoffers en nabestaanden verklaringen voorgelezen in de rechtszaal. Hoe verliep dat? Hoe was het? Dat was heel erg emotioneel. Uhm, uiteindelijk hebben veel meer mensen dan aanvankelijk de bedoeling was.

[00:10:21]

Hebben verklaringen afgelegd. En ook euh ja, de dader is gewoon recht in de ogen gekeken daar. En euh, dat is eigenlijk omdat ze zich toch gesteund voelden om dat te doen. En ja, dat het toch ook wel een louterend effect heeft gehad.

[00:10:40]

Je loopt aan tafel bij moment op de attaque. Verzoeker wordt ingezet om wie het correcte weekblad was Willy Prik de shortlist.

[00:10:57]

Voorzitter Jos Flour foto bij bad en estheet iqot gespat en kransen in het pand.

[00:11:12]

Tebow knalblauwe de beste casting in je Bolsjoi. Cadence. Langer. Tellende Holloway West en een springende stip. België, een memorabel Albert en Hallstein. In geen tijd is. Badass Vooijs. Wie hebben er allemaal gesproken en euh. Is er iemand die indruk op je gemaakt heeft? Een vrouw die indruk op mij gemaakt heeft? Euh, pas iemand die haar zoon verloren heeft? Of die Bettes is doodgeschoten door die man. En uhm, ze heeft voor het eerst in de rechtbank de terrorist in de ogen gekeken en hem vergeven.

[00:12:21]

En ze heeft gezegd dat ze hem vergeeft omdat ze geen haat heeft en dat ze ook geen wraak kent.

[00:12:27]

Tenzij de vrouw een keer viel een startjaar uit. Koos H. Heeft deze. En in moslim VVC Allah voor en achteras? Het mee eens dat een foei Abeltje verkeerd voor een kip! Dametje was dan weer heer, zo jaspis te via. Dat vond ik echt, euh, ja, dat was ik wel van onder de indruk dat je toch zo euh grootmoedig nog kan zijn. Ja euh, heel veel emoties dus in de rechtzaal. En daar ligt nu een historische uitspraak, want de dader heeft levenslang gekregen zonder dat hij ooit vrijgelaten kan worden.

[00:13:18]

Vervroegd vrij gelaten kan worden. Uhm, hoe wordt er gereageerd op dat vonnis?

[00:13:23]

De mensen zijn heel opgelucht en en ook blij. Niet alleen de moslimgemeenschap, maar ik denk dat het wel over de hele Nieuw-Zeelandse bevolking geldt. Dus het is een euh, een afsluiting van een hele gruwelijke periode voor een heleboel mensen. Een begin om verder aan het verwerken van het verdriet toe te komen, denk ik voor de slachtoffers en nabestaanden. Welke rol speelt premier Deurnenaar nog in VB? Uit Deurne is iets meer op de achtergrond nu in vergelijking met de directe nasleep van de aanslagen.

[00:13:55]

Maar ja, het is wel. Het zal wel één van de zwartste dagen uit haar premierschap blijken te zijn. En in een eerste reactie zei ze ook dat ze hoopte dat de moslimgemeenschap zich omarmd gevoeld heeft door Nieuw-Zeeland tijdens het proces. Abertis Park neerlegging kerstdrink of Ulmus lemke minner Bushi Deweert een groot paasvuur. Dijs Yury. Leuven de herfst en winter. Maase Fifteen te Chronicon hebben je tei en Hein heeft liefst pageant naasting moet hij klaar zijn. Hij gooit pifa die AMUZ zelf niet zomaar aan de rand.

[00:14:33]

Gruyters Hoop gerust is en je kunt hem nu veel werd Traudl dat jij een steek vallen? Dit vromen of Maase Fifteen? Het is nooit eetzalen. Allegiant het ei Arrigo is dat laatste. Wie heeft Iny koos? Terugkeren op de Neiman of wit heerst Pahang? Het is de ECB a lifetime of kompleet en age sywert. Ik denk dat zij in de toekomst misschien uitgroeit tot de Mother of the nation, een soort moeder van het volk. Een rol die eigenlijk haar premierschap overstijgt.

[00:15:11]

Met alle crisissen die in Nieuw-Zeeland de laatste paar jaren heeft moeten ondergaan, heeft de aanslag de relatie tussen moslims en niet moslims in Nieuw-Zeeland veranderd. Ik denk dat die relatie sterker geworden is. Uhm ja, zoals ik al zei heeft de Nederlandse bevolking zich als één man achter de moslimgemeenschap geschaard. Direct na de aanslag. En nu doen ze eigenlijk hetzelfde. En vandaag, toen de slachtoffers en de nabestaanden de rechtbank verlieten, werden ze opgewacht door een menigte met spandoeken met hartjes en de tekst Buy out born.

[00:15:44]

Dus wij zijn n en ook werden door allerlei hackers de traditionele Maori oorlog stand up gedaan. En euh ja, dat was heel veel solidariteit opnieuw. En ik hoop ook dat die dus in het dagelijkse leven gewoon aanwezig blijft verder. En daarom heeft de dader eigenlijk precies het omgekeerde bereikt van wat hem voor ogen stond.

[00:16:06]

Absoluut absoluut. Ja. En dat was om weer morgen aan het begin van de middag, dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar. Fijne dag.