Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast Zandkasteel. De Dag van de Boskant. Lebbeke stond voor een kleine boodschap aan de fiets, getrokken door iets iets in de verte. Krivtsov Ademhaling. Geklust die hun hartslag was. Karmijnrood de Clain. Hij was hoeveel. Dus toch is er een verklaring gekomen van Jos B. De hoofdverdachte in de zaak van Mickey Verstappen. Het jongetje werd op 11 augustus 1998 dood aangetroffen op de Brunssummerheide in Limburg, niet ver van waar hij op zomerkamp was.

[00:00:51]

Meer dan twintig jaar lang was het een raadsel wat er met hem gebeurd was. Holsbeek kwam in 2018 na een DNA match pas in beeld en heeft altijd ontkend dat hij Niki heeft ontvoerd, seksueel misbruikt en gedood. Verder zweeg hij tot vandaag. Bij het begin van de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen hem zegt hij dat hij het jongetje heeft gevonden op de plek waar de politie hem later ook aantrof.

[00:01:20]

Gistermorgen toen meldden de politie. Maar wie zal mij geloven? Wat is nou moeilijk voor die plek als je terug naar huis? Niemand Roos Vonk. Het is een dramatische wending in een zaak die van het begin af aan moeizaam verloopt. Wat weten we nu over Nicky en zijn laatste dagen op het zomerkamp? Welk bewijs heeft het OM? En wat betekent deze verklaring van Jos B. Voor het proces tegen hem? Fijn dat je luistert. Ik ben Elisabeth Steins en de dag is maandag 28 september.

[00:02:03]

Het is zaterdag 8 augustus 1998 als de 11 jarige Nicky Verstappen in zijn dorp Heibloem in Limburg samen met ruim dertig andere kinderen vertrekt voor een week zomerkamp op kampeerterrein De Heijkoop in Brunssum. Hij is daar twee jaar eerder, toen IE 9 was, ook al eens geweest en had toen last van heimwee. Hij twijfelt of hij wel nog een keer wil gaan, maar stopt uiteindelijk toch in de bus. 996, zoals al een keer eerder gegaan. Een jaar later was ie thuisgebleven, heeft de 19 achterneven nog tot tutte tot de dag ervoor nog getwijfeld of die wel zo zou moeten gaan.

[00:02:38]

Maar met goede afspraken, met de met, met de ouders een belofte van ja, we kom je wel halen als een echte te gortig wordt, is Nicky uiteindelijk toch 1 op 1. Op die zaterdag met de bussen naar de Brunssummerheide gegaan in Zuid-Limburg, 50 kilometer van zijn woonplaats.

[00:02:55]

Thomas Kusters is redacteur bij de NOS en eerder bij NH Limburg, waar hij de zaak van Nicky Verstappen jarenlang intensief volgde. Mikey was een jongen die je in een klein dorp opgroeide, in Heibloem, dus bij zijn ouders en met zijn jongere zusje Femke. Een onbezorgde jeugd, aldus Thomas. Van een typisch jongetje, helemaal gek op voetbal in zijn kamer. Van top tot teen rood wit, versierd in de kleuren van Ajax. Favoriete club. En hoewel met enige nervositeit, gaat hij in augustus 1998 dus toch mee met zijn vriendjes op kamp.

[00:03:27]

Dat was een. Canada werd georganiseerd door de Joodse Joseph Barten Jeugdwerk Heibloem, ook vernoemd naar Jos Bartje. Een bejaarde man die ook nog ondanks zijn hoge leeftijd nog altijd meeging op zomerkamp, was in tentenkampen. Dat werd opgeslagen bij de Hijken op hun een kampeerplaatsen op de Brunssummerheide, aan de rand van de Brunssummerheide, vlakbij Landgraaf. En euh ja, daar werden een aantal tenten opgezet. En die kinderen? Die verbleven de aarde een poos in de verschillende tenten en elke tent had een eigen groepje en het groepje van Nicky was de Naidoo.

[00:03:58]

Riders mag hij samen met vier vrienden dus vijf jongens in totaal in die tent verbleef, onder wie ook één van zijn beste vrienden in die tijd. En ja, ze deden daar spelletjes en euh. S Nachts sliepen zij in die in die tenten en de de leiding. De staf had een eigen tent en er was een tent voor voor de keuken en opslag en voor de staf. En dus de Jo's. Bart had een eigen tent. Het gaat mis in de nacht van zondag op maandag.

[00:04:22]

Een van de vriendjes van Nikki heeft later verteld dat hij vroeg in de ochtend nog was gaan plassen en bij terugkomst in de tent even met Nikki sprak. Ze hadden de dag ervoor ruzie gehad over een pakje kauwgom en zeiden tegen elkaar dat het wel weer goed zou komen. Daarna sliepen ze weer in. Een halfuur later blijkt Mikey weg en als hij niet terugkomt, maken de jongens zich zorgen. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wat er vervolgens gebeurd is.

[00:04:47]

Of Nikki is gaan plassen en is meegenomen. Of er iemand in de tent is geweest of dat Mickey is weggelopen. Dat laatste is het verhaal van de kampleiding als ze in de loop van de dag de ouders van Nikki en de politie bellen. Maar volgens Thomas hebben de ouders dat verhaal nooit geloofd.

[00:05:04]

Ja, die ouders van Nikki en Bert die een beetje die zeggen ja. Zoals Peter zegt Nikki was een schuilnaam is hij. Euh, hij heeft echt last van heimwee. Hij zou echt niet zomaar weglopen, dus dit is echt goed mis. En er moet toch goed gezocht worden. En een dag later komt er pas echt een grote zoekactie op touw.

[00:05:21]

Maar er is toch meer dan meer dan een etmaal euh, verdwenen zonder enig spoor. Vader en moeder zijn hier. Wij proberen ze zoveel mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en sinds kort en de extra bezorgd aan. Dat is heel logisch natuurlijk.

[00:05:36]

De zoekactie naar Nicky Verstappen komt laat en rommelig op gang.

[00:05:41]

De politie kon de aan en het hele tentenkamp is afgebroken, behalve de tent van Nicky Verstappen. Dat tentenkamp wordt ook niet als plaats delict aangemerkt. Later cruciale foutje blijkt ook later te zijn, dus dat daar geen sporen zijn veiliggesteld. Uiteindelijk wordt Nicky dinsdagavond om 9 uur gevonden. Uhm ja, er zijn al woorden in het begin ook ja, allerlei inschattingsfouten gemaakt door onervaren onderzoekers, leiding euh. Wisselende officieren van justitie. Uhm, allemaal dat soort dingen. En het wordt ook niet meteen als een misdrijf ingeschakeld, maar als een vermissing.

[00:06:12]

Ja, dan vlieg je als politie toch zo'n onderzoek heel anders aan. Dat is altijd een belangrijk vertrekpunten bij een justitieel onderzoek. En zo begint eigenlijk al dat fotofestival. Euh. Vanaf het begin af aan bij het onderzoek naar Nicky Verstappen. De politie in Heerlen is een groot onderzoek begonnen naar de dood van een jongen van elf jaar uit het Limburgse plaatsje Heibloem. Zijn lichaam werd gisteravond gevonden op de Brunssummerheide. De politie sluit niet uit dat het kind door een misdrijf om het leven is gekomen.

[00:06:41]

Sectie moet uitwijzen wat de precieze doodsoorzaak is geweest. Vijfentwintig politiemensen zijn op de zaak gezet.

[00:06:47]

Hij werd dus een ruim een dag later gevonden in SSA, in de avond van de volgende dag. Hoe is hij daar aangetroffen?

[00:06:54]

Hij is gevonden zo'n ongeveer 12 honderd meter verderop van het jeugdkamp. Euh, van de tent waar hij sliep. En uhm. Hij is gevonden in een dennenbos. Perceeltje moeder tot je daar neergelegde is omdat die in een bepaalde houdingen daar lag. Uhm, maar had een zoon Rodenaren, Ajax pyjamabroek aan onderbroek binnenstebuiten, achterstevoren en een ontblote bovenlijf en ergens op zijn lichaam ook DNA.

[00:07:20]

Zijn DNA sporen aangetroffen?

[00:07:22]

Ja, er zijn meerdere DNA sporen gevonden op en rondom. Euh, die plaats delict. Een 7.20 van die sporen. Euh, dus. In een op de onderbroek en op het lichaam van Nicky Verstappen wijzen dus nooit jongens bij.

[00:07:36]

Sinds vandaag weten we dus dat Younes B. Voordat de politie Nikky vond, ook op die plek is geweest, hem heeft aangeraakt en vervolgens is weggelopen.

[00:07:45]

Ik weet niet hoe het zit, ik lekker. Gistermorgen, toen. Een door de politie. Maar wie zal mij geloven? Ik hou van lezen en Dreesmann maar in mijn hoofd, ik weet het niet. Ik wist niet wat ik moest doen. Bepaald moment bekroop me het gevoel dat ik bekeken werd. Bent snel mogelijk van die plek als je gewoon terug naar huis. Iemand erover gesproken, maar die verklaring en het DNA materiaal vertelt nog altijd niet het hele verhaal.

[00:08:26]

Het staat niet eens vast wat er precies met Nicky is gebeurd, niet of hij seksueel misbruikt is en ook niet hoe hij is overleden. Toch zijn er volgens het OM sterke aanwijzingen voor, vertelt Thomas. We weten tot op de dag vandaag niet of Nikki seksueel misbruik misbruikt is. Het OM gaat er wel van uit, omdat deskundigen op basis van bepaalde rapporten zeggen dat wijst erop, maar onomstotelijk bewezen is dat niet. Datzelfde geldt ook voor de doodsoorzaak, mogelijk door verstikking door mogelijk om het leven gebracht.

[00:08:54]

Maar zeker weten doen we dat niet. En dan zou het druk vlekken in de hals hebben, wat vlekken rondom de mond en de neus. En ook dat seksueel misbruik. Ja, er zijn wel bepaalde details euh, die daarop wijzen. Maar bijvoorbeeld euh, DNA van van Niels B. Is er niet in de Holdens van Nicky gevonden. Dus euh. Dat daarmee zegt ook niet dat die DNA sporen van Jos B. Die daar zijn gevonden. Dat dat daadwerkelijk ook wijst op seksueel misbruik.

[00:09:18]

T zit wel op een dubieuze plek op vierkanten van D. Van de onderbroek. Uhm, maar t is niet onlosmakelijk verbonden met seksueel misbruik.

[00:09:27]

In de uren na de vondst van Nicky zijn verschillende mensen uit de omgeving verhoord. Ook Jos B. Die om 1 uur s nachts aangehouden wordt als hij op de fiets in de buurt is.

[00:09:37]

Diezelfde avond mocht dat Nikki werd gevonden. Euh, is Jos B. In de buurt van de plaats delict geweest. Hij is daar staande gehouden door twee leden van de marechaussee vlakbij de plaats delict, die twee Mascis. Deze hadden als taak om die plaats delict te bewaken en 1jaar m is middernacht geweest 11 op 12 augustus. Het was een hete zomer in augustus. Ook die dag was het heet en Jos B. Verklaart dat die vogels grond en brengen was voor de scouting.

[00:10:00]

In een paar dorpen verderop en dat die het te warm was omdat overdag te doen. Nu deed en daarom als er later is, zegt justitie erover dat die dag wisselend over verklaard heeft. Maar op dat moment verschijnt dus zijn naam in dat dossier. Omdat die Meeuwssen zeggen dat Manuel besluit een proces verbaal op te maken van die getuigen die ze daar staande hebben gehouden.

[00:10:20]

Dat Jos B. Nu zegt dat hij eerder op de dag dus ook al op die plek was, zet de zaak compleet op z'n kop, zegt Thomas. In het proces had hoe dan ook ingrijpend door veranderen.

[00:10:30]

Mondia. Het Openbaar Ministerie heeft maandenlang in deze zaak gewerkt en ging twee jaar lang uit van een zwijgende verdachte Noorda. Dan ga je je bewijs constructie zo opbouwen dat je raakte. We gaan zodanig opbouwen. Een afgelopen week is dat de videovoor klaargekomen die nu dan openbaar gemaakt wordt. En daar moet je. Ja dan moet je gaan kijken. Hoe past dit in het verhaal dat wij tot nu toe hadden? En ja, zij hielden. Euh Jos, ben je verantwoordelijk voor de dood en het seksueel misbruik van Nicky Verstappen?

[00:10:55]

En ja, door dit verhaal. Euh. Wordt er een verklaring door Jos B. Gegeven. Uhm voor de aanwezigheid van het DNA. Dat zul je dus echt opnieuw moeten gaan onderzoeken. Hoe betrouwbaar is dit verhaal van Niels B.

[00:11:07]

Dat is dus nu aan de rechtbank om die betrouwbaarheid te beoordelen. Dat is ook, want in deze ochtend gebeurt. Waar stond M. Jos B. Dan precies? Hoe laat was die daar? Hoe heeft ie Nikki aangetroffen? Waar heeft ie Nikki aangeraakt? En euh ja. De vraag is of dat allemaal te reconstrueren is. Hij. Hij zegt enerzijds dat het een grote waas was die dagen tussen euh. Euh, dat Tineke gevonden had en die fietstocht op de Brunssummerheide was.

[00:11:36]

Maar hij weet wel heel precies te herinneren. Wadi's t. Euh stond. En uhm dus iets zag liggen of zijn aandacht door iets werd getrokken. Hij weet wel heel precies te zeggen waar die Nikki heeft aangeraakt en hij weet wel heel precies te zeggen dat Nikki euh. Uhm ja op zijn buik lag of gedeelde op zijn buik en m gedraaid heeft. Uhm ja dus. Die verklaringen zullen op betrouwbaarheid getoetst moeten worden.

[00:12:01]

En schept dit nu wel al meer duidelijkheid voor de familie van Nikki en de nabestaanden? Nee, men is geen stap verder bij. Euh. Het antwoord op de vraag wat er is in de laatste uren met Nikki is gebeurd. Het mysterie euh, m blijft groot en misschien nog wel groter. Want ja, dat is dus euh, DNA materiaal op waarvan men zegt dat het een DNA daar als is. En wat dus van Jos B. Is, maar die zegt hij, heeft dit dit verhaal dan vervolgens?

[00:12:31]

Wat wel duidelijk is, is dat Jos Bedi avond niet als verdachte wordt aangemerkt in het onderzoek. Zijn naam staat in het dossier als passant en daar blijft het bij. Er zijn wel andere verdachten, zoals een zedendelinquent uit Kerkrade en een drugsverslaafde stiefbroer van één van de kamp leiders. Maar alle sporen lopen dood. In 2001 duikt de naam Jos B. Opnieuw op als er aan twee ervaren politiemannen uit Gelderland is gevraagd om de zaak nog eens van A tot Z te bekijken.

[00:12:58]

Het blijkt dan dat Jos B. In de jaren 80 ervan verdacht is geweest dat hij ontucht heeft gepleegd met twee jongens van 10. Toch wordt hij nog altijd geen verdachte. In 2008 is er voor de ouders van Nikki even hoop als er DNA sporen veiliggesteld blijken te zijn. Maar daarmee komen ze op dat moment nog niet verder. Pas in 2012 wordt er weer nieuw leven in de zaak geblazen door bemoeienis van Peter de Vries, die er bij justitie op hamert dat de techniek nu zo ver is dat er met het DNA materiaal aan de slag gegaan kan worden.

[00:13:30]

En hij wijst daarbij op de zaak van Marianne Vaatstra.

[00:13:33]

Waar dat ook gebeurd is, begon natuurlijk met die zaak van Marianne Vaatstra. Natuurlijk ook lang geduurd. Dertien jaar en dat we scheiden van ja, zie je wel. Het kan. Het kan nog jaren na al die jaren zag je toch wel af en toe een zaak die opgelost werd. De staat gaf je ook weer hoop aan een dagje van hem. Wanneer zijn wij aan de beurt? Ooit had je zo'n stap wat ermee. Het wordt toch teveel allemaal?

[00:14:01]

Ik heb Fred Teeven gebeld. Staatssecretaris van Justitie toen en ik heb ook justitie zelf aangeschreven. En zo kwam een ontmoeting met Roger Bosch tot stand.

[00:14:15]

Peter de Vries die je die krijgt voet tussen de deur bij het Openbaar Ministerie in Maastricht. Uhm, en dan zit er op dat moment een nieuwe hoofdofficier Roger Bos, die er nu niet in zit. Uhm. En Roger Bos, die beloofd aan Peter de Vries na aandringen van W. Van De Vries om zich hard te gaan maken en een nieuw onderzoeksteam op te gaan stellen. Uhm. Uhm en echt. Hij belooft daarbij tot het gaatje te gaan. Maar ja, hij moet ook nog de handen over krijgen in Den Haag.

[00:14:41]

Daar komt dan toenmalig staatssecretaris Fred Teeven ook bij kijken. En uiteindelijk lukt het hem om in 2013 te starten met een volledig nieuw onderzoek. Zijn team, een tiene onder leiding staat van onderzoeksleider en Fernand Schellinkhout, die zich tot op heden dan nog tot dat moment bezighoudt met zware criminaliteit. En uhm in dat gebied en die zegt nog gewoon wat tijd en ruimte over te hebben voor dit dossier. Dan worden twee zaken officier opgezet. Een officier die gespecialiseerd is in DNA bewijs en een officier die niet uit Limburg komt en die zaken niet kent en daar met frisse blik naartoe kijkt.

[00:15:11]

Dat geeft nieuw elan aan die zaak. Dat geeft een nieuwe energie in die zaak. Dat hele dossier wordt Meteors dik is. Dat wordt opnieuw gedigitaliseerd, wat helemaal gelezen wordt. Helemaal uitgeplozen. Zevenenvijftig onder naam Kom eraan voor. Uhm. En in 2012 is dat ook wettelijk mogelijk om DNA verwantschapsonderzoek te gaan houden.

[00:15:28]

Hoe is uiteindelijk de DNA match met Jos B. Tot stand gekomen? Ja, da's een hele bijzondere berte eigenlijk. Dat verlopen is. De politie roept uh éénentwintig een half dozijn mannen op in de omgeving van de Brunssummerheide en in Heibloem, de woonplaats van Nicky. Uhm. Zestienduizend mannen doen er aan mee. Jos B. Doet daar niet aan mee. Majoors B. Zou ondertussen op een andere lijst met 500 mannen die bekendheid hebben met de brunchen, maar die er zijn geweest of wandelaars zijn geweest, et cetera.

[00:15:53]

Die staan op die lijst omdat die staande gehouden door leden van de marechaussee. Bij die wijk in ondermolen worden zogenoemd autosomaal DNA onderzoek gedaan. Dus dat is niet dat je niet gaat zoeken naar verwantschap, maar dat je gaat zoeken naar een één op n vergelijking. Maar de verwachting is eigenlijk dat je iemand die daar meer over weet. Uh uh daar niet aan mee gaat doen. Nou, Jos B. Doet daar dus ook niet aan mee. En dat vrijwillige onderzoek en rechercheurs daar volgens twee keer bij hem aan de deur euh, doet niet open.

[00:16:20]

Uhm, doe de brief bij hem in de bus en even later neemt familie met hem contacten op. Want ja, Jos B. Zit in het buitenland. Uhm. Uhm. En als ie terugkomt gaat ie meedoen aan een DNA onderzoek. Hij komt niet terug. In maart 2013 hebben dan over en wordt uiteindelijk in april 2018 als vermist opgegeven. Vervolgens wordt er vanuit de vermissingszaak een ander politieteam is dat DNA materiaal van zijn persoonlijke spullen ingestuurd. Dat gebeurt vaker bij vermissingszaak om wat als iemand later mogelijk dood wordt gevonden, dat ze kunnen vaststellen?

[00:16:50]

Identificeer dat hij dat is, dan worden persoonlijke spullen ingestuurd. Ondertussen krijgt het politieteam dat zich bezighoudt met het onderzoek van Nicky Verstappen er lucht van. Die sturen ook persoonlijke spullen in. En die twee dingen, die twee DNA. Ze worden aan elkaar gekoppeld aan een, weten ze. Jos B. Is de man die door familie wordt als vermist wordt opgegeven en anderzijds is Jos B. De man de eigenaarvan de donor van de DNA sporen die bij 19 18 19 bij Nicky Verstappen hebben gevonden.

[00:17:15]

En omdat het de dubbelcheck is, hebben ze nog wel twee verre verwanten. Euh, ook nog DNA verzameld om dat te checken met die twee DNA stalen?

[00:17:24]

Ja, dat was eigenlijk het grote hoeveverkoop. Geen moment. Ja, dat is op 8 juni 2018. De match begint een dag later wordt de familie Verstappen geïnformeerd. In het onderzoek naar de tragische dood van Nicky Verstappen is sprake van een doorbraak. Na 20 jaar onderzoek is op 8 juni jongstleden het verlossende telefoontje gekomen van het Nervi. Er is een één op één match tussen de verdachte sporen op de kleding in kleding van Nicky Verstappen en het DNA van een 55 jarige man.

[00:17:56]

Deze man woonde in 1998 in Simpelveld en voor zijn. Voor zover wij weten heeft hij geen enkele connectie met Nicky Verstappen of met het plaatsje Heibloem. We weten wie hij is, maar we weten niet waar hij momenteel verblijft.

[00:18:14]

Jos B. Is spoorloos. Zijn grote hobby is Bush craften, waardoor hij goed weet hoe hij zichzelf in de natuur kan redden. Hij kan overal zitten, maar de politie schakelt de hulp van het publiek in en geeft foto's van hem vrij. Een week later is het al raak.

[00:18:30]

Een krantenlezer herkent hem in Spanje en schakelt de autoriteiten in.

[00:18:37]

Goedenavond Jos Reiche, hoofdverdachte in de zaak Nicky Verstappen, is aangehouden. Dat gebeurde vanmiddag in Spanje, in de buurt van Barcelona.

[00:18:45]

Hij zit in een Spaanse gevangenis nu. Uhm, wat wel mooi was. Hij had zijn paspoort bij zich, dus we wist. We weten zeker dat het. En uiteindelijk moet de rechter natuurlijk beslissen of er voldoende bewijs is voor de feiten die hen worden verweten.

[00:18:57]

En die vraag geldt ook na de ontwikkelingen vandaag nog steeds. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak zou moeten uitwijzen of het OM genoeg bewijs heeft om Jos B. Te veroordelen. Er ligt een DNA match en een verklaring dat u als B. Bij het dode lichaam van Nicky Verstappen is geweest. Maar is het genoeg? Is er aanvullend bewijs?

[00:19:19]

Nee, het is SirCam stijfsel, zoals we al dan noemen steunt bewijzen. Hij heeft de schijn tegen zich. Kijk, dat DNA bewijs koppelt Jos B. Aan een Nikky. Uhm. Maar op welke manier om dat koppelde aan. En dat zegt ook niks eigenlijk over dat hij. En hoe hij hem seksueel misbruikt zou hebben en hoe hij hem dan om het leven gebracht zou hebben en ontvoerd zou hebben. Maar voor de rest is het vooral de schijn tegen zich.

[00:19:42]

Hij was die avond op de plaats delict, heeft een pedofiel verleden, was spoorloos verdwenen toen DNA onderzoek begon. Allemaal dat soort dingen. Euh ja, dat het t is. T Is Circumstances zal dus de schijn tegen zich hebben. Maar ja, dat daarop krijg je niet iemand veroordeeld. En dat was er meer morgen aan het begin van de middag, dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar. Fijne dag.