Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 wordt kraslot kast de dag aangegeven niet te volgen op Isra Meridianen en Insignia. Ik heb hier volledig worden intrekbaar lijkt mij.

[00:00:13]

Interesse volg me effe deze Guam. En ja ongetwijfeld.

[00:00:23]

Nee, het is nauwelijks nog voorstelbaar.

[00:00:25]

Maar toen Instragram tien jaar geleden begon was het nog geen plek waar om het hardst werd gebedeld om likes of volgers. Het was nog geen wedstrijdveld voor de mooiste wenkbrauwen, dikste lippen, Glatz, de huid of scherpste kaaklijn. Instagram was er voor mensen die hun foto's er wat koeler uit wilden laten zien in een vierkant Polaroid formaat met bijpassende jaren zeventig kleuren. Nu deze week, tien jaar later, zijn we een heleboel foto's van koffie, yoghurt met granola en avocado's verder en hebben we de geboorte gezien van een mondiale selfie en filter obsessie.

[00:00:59]

Want wie? Poster nog een foto van zichzelf online zonder de vlekjes, bubbeltjes, wallen of rimpels weg te werken. Wat zit er achter dat obsessieve streven naar een vlekkeloze look? En wat heeft tien jaar Instagram gedaan met ons zelfbeeld? Fijn dat je luistert. Ik ben er Liesbeth Steins en de dag is maandag 5 oktober.

[00:01:20]

Leffers Instagramfoto was dan weer kan van de drie Strada Parejo eens mee die de verst veldzijde is. Even more consequent shall.

[00:01:31]

Hala In een daar kan je een minder Furcifer aan een scherm Aladin schermen twee spelers Airwolf, Friedlander werd harder.

[00:01:42]

Instragram was een start up met een simpel idee. Neem een foto van waar je bent of wat je aan het doen bent. Deel 3 Real time de vrienden en geef de vrienden een knop om te laten zien dat ze jou of wat je aan het doen bent super leuk vinden. Het misschien nog wel betere idee kwam van de vriendin van een van de oprichters om er dan wel filters aan toe te voegen die het beeld wat mooier zouden maken.

[00:02:03]

En She's a Langenbach Sparrows, een Lazrak, een merknaam Lacquait saaie brabbelt Shala Falter soundtrack. Naar en Megève Falter, waarmee de wordt watchers de Varssevelder daaraan bij. Moet je er ook voor Jadid? En ja, daar deed de bel de trek hafabra om over naar huis te rijden, thuis en dan verder.

[00:02:24]

Zoals bij alle grote techbedrijven begon het grote succesverhaal in een kleine, bedompte. In dit geval koude ruimte, namelijk een pakhuis in San Francisco.

[00:02:34]

Pasquale Piura en zijn zus Schuil. De Navy, zo leek niets. Remember walking over en marktscan. Alles parkour. Ben aanvaringen. Iglesias brak tijdens de eerste Kolijn aan het U.S. Urbis Row.

[00:02:48]

Vanuit het pakhuis werden meer niet erg indrukwekkende foto's van bijvoorbeeld het uitzicht uit het raam online gezet. Maar de oprichters hadden toen ook nog geen idee dat ze ooit zo groot zouden worden en dat ze met die foto's geschiedenis aan het schrijven waren. Worsteling naar Wateringen als Quast en Molinaro is leuk. De die duwen uit de weg halen. En hoe is dat proces en in waarde is?

[00:03:10]

De ondernemers hadden goud in handen en binnen twee jaar verkochten ze hun bedrijf voor 1 miljard dollar aan hun oude studievriend Mark Zuckerberg van Facebook.

[00:03:19]

Wytinck instromers, een meezingen en een miljonair helpen grote 110 miljoen zijn lezers met de krachten gebundeld groeide Instagram in tien jaar uit tot een mondiaal sociaal netwerk met honderden miljoenen gebruikers die miljarden foto's en filmpjes posten. Een platform waar je inmiddels ook kunt chatten, Stories delen en Tik Tok achtige filmpjes maken. En zoals bekend zijn we er massaal aan verslaafd. Sociale media worden niet voor niets vaak omschreven als een online fopspeen die ons door elk moment van verveling of ongemak heen helpen.

[00:03:50]

Een filter je wil jij wel aanspreekt. Een beetje. Wil aanschuiven bij die dingen gedaan? Ja, ik moet toegeven dat ik ook al iedere dag te veel selfies maakt minimaal n. En euh ja, ik zit natuurlijk zelf ook op YouTube en Instagram en voel ook de druk van het euh algoritme. Dus ik maak ook iedere dag wel even een foto om te kijken van euh, heb ik daar een goeie content.

[00:04:23]

Naish la adere juche. Is psycholoog die haar naam vestigde door haar aanwezigheid op sociale media. Ze post veel blogs, heeft een eigen YouTube kanaal en zit dus ook op Instagram en weet daar precies wat ze wanneer moet plaatsen om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

[00:04:39]

Nou ja, als je bijvoorbeeld op Instagram iedere dag een foto plaatste om het liefste nog op bepaalde tijdstippen dan een boost. Instagram gewoon jouw foto in de tijdlijn. Dus dat betekent dat je hem de kans vergroot dat je kijkers en nieuwe volgers krijgt.

[00:04:54]

En dat zijn selfies met Duck V's bij mij alleen maar. Nee, ik probeer een beetje een mix te maken op mijn eigen Instagram tuz. En ja, de de.

[00:05:05]

De content waarvan we allemaal weten dat het goed werkt en dus gewoon een foto van jezelf, doet het altijd heel erg goed.

[00:05:11]

Niet alleen bij mij, maar bij iedereen, maar altijd wel met een psychologische twist tussen zitten.

[00:05:16]

Heel veel tips dus. Uhm, over hoe je beter kunt voelen. En nu bijvoorbeeld. Ten tijde van Korona of met de winterdip Reptile weer aankomt. Maar ja, ook wat luchtige content dus.

[00:05:28]

De behoefte om ons leven met anderen te delen is van alle tijden, vertelt mij sla. Mensen zijn nou eenmaal Grubbs dieren en willen graag verbonden zijn met anderen en sociale media bieden die mogelijkheid. Je krijgt er een direct inkijkje in de levens van niet alleen je eigen vriendengroep, maar ook in die van andere mensen tegen wie je misschien zelfs opkijkt.

[00:05:47]

En sociale media zoals Instagram zijn ook door techbedrijven zo ontworpen dat je verslaafd raakt aan die likes en de hartjes. In de Netflix documentaire The Social Dilemma vertellen oud medewerkers van die bedrijven met welk doel de bliepjes en notificaties allemaal bedacht zijn en hoe daardoor wat anderen van ons vinden voor een groot deel ons leven heeft overgenomen. Wie wordt Herrebout door Oudorp Pipo en Örgryte Fink Waller was Bornand? Is de muis bewogen wordt? BioWare wordt hun taal als een Piepel. Finke was enorm warhoofd.

[00:06:24]

Het social op vrouwvolk toast zoals Every Five Star Wars narwal Ooijer Beatrixpark. Het. Wie drie oude liefdes oranje depressieve Sensus Perfection behoorde, hoorde een nieuw soort Seguros Gard Liekes stam zat een week comfortabel, terwijl heel wat weken volledig op het xiu die lijken.

[00:06:47]

Putten is enorm belangrijk, want iedere keer als iemand jou een lijk geeft, dan wordt er dopamine aangemaakt. En dat is een geluk stofje, dus dat geeft gewoon echt een boost. Die die stof wordt ook aangemaakt bij Dreux. Wanneer iets lekkers eet, wanneer je seks hebt. Dus euh, ja, da's een hele grote motivator voor mensen. Ja, en dat klinkt eigenlijk ook niet echt als iets wat verkeerd is. Maar ja, tenzij je niet zoveel likes krijgt en je ziet dat dat bij andere mensen wel zo is.

[00:07:13]

Je ziet als mensen niet lekker in hun vel zitten en ze krijg je negatieve reacties of dus een gebrek aan likes op dat dan dus echt een negatieve impact heeft op hoe ze zich voelen.

[00:07:23]

Maar ook op het zelfbeeld, zoals als ze wel weer lekker in hun vel zitten, dan geeft dat weer een extra boost. En dan maakt dat gebrek aan likes ook niet zo heel veel uit.

[00:07:31]

Ja, ik heb al buikkrampen bij Two Billion Piepel en ben Tinkerbell Happy Boonjaar bent. De perceptie van zijn adres is er met zo'n vreetbuien iets moreel die willen bij.

[00:07:42]

Daar is veel onderzoek naar gedaan. Want wat al die plaatjes van perfecte mensen? En wat is dat nou eigenlijk? Doen met mensen en dat? Dan zie je toch dat het er wel voor zorgt dat je minder goed voelt over jezelf. Want ha. Uhm, als je er zelf ook weer gaat vergelijken met die mensen die die zo heel prachtig op die foto staan, dan is het toch vaak een een euh realisatie dat je dan denkt.

[00:08:03]

Hoe? Dat is bij mij. Toch iets minder gepolijst allemaal. Uhm, en wat had je vroeger gehad bij de glossy is? Dan wisten mensen van ook. Nou ja, de modellen die hier in staan zijn een model en dan mist WA ook wel van. Die foto's zijn hevig bewerkt en op social media proberen mensen zich toch vaak zo normaal mogelijk volgt te doen. Uhm, terwijl ook die foto's ook niet normaal. En ook met feestzone Photoshop enorm bewerkt.

[00:08:29]

Dus het is ook wel heel belangrijk om daar zelf bewust van te blijven.

[00:08:32]

Dat die foto's ook op social media net als die foto's in in allerlei magasins gewoon hevig bewerkt zijn. En dus niet natuurlijk. En ook niet het het. Uhm ja hè hè, het zelfbeeld waaraan jij kunt voldoen als mens. Ik zit ook te denken aan.

[00:08:47]

Je hebt ook een heleboel van die filmpjes van mensen die dan net doen alsof ze net uit bed komen en er dan ondertussen al helemaal geen make up. En euh, een super super sexy uitzien.

[00:08:58]

Ja ja, je ziet echt dat dat de insteek remmers. Uhm. Een foto is echt met hele teams plannen daarover nadenken. Wa wat? Dat ik net al wat werkt op Instagram. Uhm. En als je al bedenkt dat zeker als we naar vrouwen kijken, slechts 5 procent van de vrouwen heeft het het lichaamstype dat in de media domineert. En zelfs die vrouwen bewerken dus nog hun beelden als het aankomt op hun uiterlijk, maar ook met betrekking.

[00:09:22]

Hoe hun leven eruitziet. Je ziet ze uhm in een bad zitten met rozenblaadjes en een stapel pannenkoeken. Uhm en euh. Het zonlicht dat erdoorheen komt hij door het raam. Maar als je je dan bedenkt dat daar echt twee weken met een team aan gewerkt CS Visé en D een heel dieet aan vooraf gegaan is. Die pannenkoeken worden nooit gegeten. Ja, dan is het toch wel weer? Uhm ja, dat is Schütte ook wel weer wakker. Als je denkt van oh ja, waarom is mijn leven niet zo leuk als ik daar s ochtends met een boterham met pindakaas zit?

[00:09:54]

En zonde van die pannenkoeken?

[00:09:56]

Ja, want die zus, die eten ze nooit ruim op 1 op die sets. Als ze ze überhaupt al eten.

[00:10:04]

Er is zelfs een naam voor Selvi. Dus Morf, ja, dat is een stoornis waarbij iemand zo'n obsessieve drang voelt om zijn of haar digitale zelf te bewerken met filters. En die personen zijn dan nadien vaak teleurgesteld over hoe ze daar in het echt uitzien. Misschien hebben we er allemaal wel een beetje last van, maar in ernstige gevallen leidt het soms tot drastische gevolgen. Jongeren die om allerlei onrealistische ingrepen vragen, bijvoorbeeld bij de plastisch chirurg.

[00:10:30]

Dat alles gaat op kan men juist meer voor morgen en daarmee.

[00:10:35]

Je kunt wel waar je dat nou pas op en Ellen mee zei ja hoor, uit medelijden rockgroepje Pretium.

[00:10:43]

Flauwekul? Dan wordt voor jou wellicht de oorzaak.

[00:10:45]

Ik ga in Nederland zeggen cosmetisch artsen ook dat het aandeel voornamelijk jonge vrouwen die zich willen laten behandelen ongeveer 10 procent per jaar toeneemt. En uit andere studies blijkt dat er sinds de introductie van sociale media een enorme toename is onder jongeren met psychische klachten en ook van het aantal zelfdodingen onder jongeren. Uiteraard zijn sociale media daar niet de enige oorzaak van. Maar er wordt wel een link gelegd.

[00:11:10]

The Number of Chineese Carols oude Gambler Velzen. In de scratch serie Cohort Merito Haspel Airfryer bekraste Themselves Ratto weinig hormonencel. Daar nam Pfiy Stabel antihelden rond.

[00:11:22]

Wanneer Hans van Heeeel hebben en weinig bekend koning WEA en ook Naish na ziet in haar praktijk dat sociale media een grote rol spelen in de levens van jongeren die ze spreekt.

[00:11:32]

Qwark zelf en de. Legaliseerde GGZ Uhm op de adolescente psychiatrie, dus de jongeren die bij ons komen, die hebben. Uhm jawel, complexe problematiek dus. Dat betekent dat social media niet de enige oorzaak is van de problemen die ze hebben. Maar dat speelt wel zeker een rol als je als je bekijkt hoeveel uren zij per dag op Instagram of Snapchat zitten. Euh, dan schrik je daar wel van. Het zien wat ik ook altijd uit vraag. Afgelopen donderdag zijn jongeren nog tot ze ruim vijf, een half uur per dag op social media zit en zij is daarin geen uitzondering.

[00:12:07]

En waar wij vroeger bijvoorbeeld als psychologen maar ik denk ook ouders leerkrachten vooral keken met hoe ziet je leven eruit? Wie zijn je vrienden? Wat doe je op een dag? Moeten we nu ook wel kijken van OK? Hoe ziet je online leveren huis? En wie volg je daar? En wie volgt jou? En hoe zien die interacties te hard? Want dat is voor deze jongeren vaak net zo belangrijk, want er is een heel groot deel van hun belevingswereld.

[00:12:31]

Maar je hebt natuurlijk cyberpesten en vervelende comments enzo die je heel direct kunnen raken. Maar dat probleem van die filters en die gefilmd. Filter reeele T100. Maar we zouden zeggen dat is natuurlijk wat subtieler.

[00:12:44]

Ja, ik las deze week nog dat plastisch chirurgen zien dat heel veel jongeren uhm, ook al steeds jonger naar hun toe komen met foto's van zichzelf, met een filter, met de vraag van hen kunnen jullie een ingreep bij mij doen om ervoor te zorgen dat ik meer op mijn filter ga lijken?

[00:12:59]

Dus jongeren worden ook heel erg bang dat hun ware beelden niet goed genoeg is omdat ze richting de buitenwereld? Ja, die plaatjes met filters telkens presenteren. En daar zitten dan ook echt verzoeken in. Of aan jongeren die heel ver gaan. Dus heb ik mijn ogen moeten groter. Daar worden steeds meer lip, fillers en dergelijke gedaan. Maar je ziet dat bijvoorbeeld Kylie Jenner heeft laten zien dat de maakbaarheid van schoonheid. Euh ja, nu gewoon bestaat. Dus zij heeft haar hele lichaam laten verbouwen en daarmee een enorm bedrijf opgezet en heel veel geld verdiend en laten zien dat je daarmee populariteit kunt verkrijgen.

[00:13:35]

En dat zorgt er ook voor dat heel veel jongeren denken van ja ook. Dat werk dus ik wil ook graag populair zijn. Ik wou ook. En dat is dus natuurlijk ik wil ook uhm en in mijn groep. Uhm en een goede positie krijgen. En dat is ook het ingewikkelde dat het op Instagram dus ook echt beloond wordt onder uit te zien zoals je filter. Want je ziet die filters die.

[00:13:58]

Die zorgen ervoor dat je uhm dat je bijvoorbeeld je gezicht er meer uitziet zoals het schoonheidsideaal dat voorschrijft wanneer mensen dat zien. Gaan ze dat toch op een bepaalde manier? Uhm, of het nou willen of niet, mooier of aantrekkelijker vinden en meer. Ik krijg wat meer likes waardoor ook mensen denken oh ja, dat dat dat bewerkte beeld van mij.

[00:14:18]

Dat is dus dan beter, dus dan hoef ik er echt uitziet. Dus ja, dan zullen ze dat in het echte leven ook willen naast geven.

[00:14:27]

Ja sorry. Hoe kijk jij nou eigenlijk aan tegen die veel? Zouden die daar dan af moeten? Is dat beter voor ons zelfbeeld?

[00:14:32]

Nou ja, kijk, in een ideale wereld zou het mooi zijn als die veel te sterk inderdaad niet waren. Maar ik denk dat het ook ingewikkeld is om dat dat na te streven. Ik denk dat als je er ook naar de historie kijkt, dan zie je dat het schoonheidsideaal toch wel veranderd? Uhm. Een heel mooi voorbeeld vind ik hoe ze bijvoorbeeld in Frankrijk en Versailles oid. D. D. D. We hebben overdaad hadden met de pruiken en de witte schmink en de dikke lagen make up.

[00:15:01]

En dat er daarna een periode ontstond in het schoonheidsideaal, daar waar de vrouwen de juist zo natuurlijk mogelijk uit moesten zien. Uhm ja, dus ik hoop dat dat nu ook een in een in deze tijd ook weer gaat gebeuren.

[00:15:16]

En je ziet het ook al een beetje op insteekweg M een aantal jaar geleden was echt alles Finnklasse en euh. En de D. De voluptueuze vrouwen zoals de Kim Kardashian en Kylie Jenner. Maar het is een heel gemaakt wereld. En nu begint bijvoorbeeld de Body Positiviteit Movement meer ruimte te krijgen.

[00:15:35]

Dus nu?

[00:15:36]

Nu zie je dat ook meer vrouwen het natuurlijke beeld laten zien. Er is inderdaad de afgelopen jaren meer aandacht op sociale media voor Bodhi. Ponsen dvty en influisteren zijn er ook meer open over geworden als ze niet goed in hun vel zitten, zoals bijvoorbeeld Vira Kamila die in vlogs over haar burn out spreekt.

[00:15:55]

Ik wil even iets delen. Ik vind het zo bizar en zo lastig dat ik nog steeds zo moe kan zijn.

[00:16:06]

Maar YouTube staat ook nog altijd vol met tutorials van hoe je de perfecte selfie maakt voor bijvoorbeeld Instagram.

[00:16:14]

De eerste tip die ik voor je heb is het licht. Zorg altijd voor fantastisch licht. De tip zoek je goede kant. Iedereen heeft een goede kans deze kans te wagen. Zich is echt fantastisch aan foto's. Deze kan. Iedereen heeft sterke punten, minder sterke punten en zwakke. Zo heb ik bijvoorbeeld altijd met mijn ogen. Maar iedereen heeft ook minder goede punten, zoals bijvoorbeeld ik heb een hele hobbelige Nijs en uhm.

[00:16:42]

Ik heb best wel een grote kin daarom aan naslaat de vraag hoe we het beste met Instragram om kunnen gaan. Zonder er helemaal van af te hoeven. Hoe zorg je ervoor dat het je zelfbeeld niet teveel negatief beïnvloedt?

[00:16:54]

Er zijn eigenlijk verschillende dingen die je kunt doen. Het is goed om sowieso onder de loep te nemen wie je nou volgt en of die mensen nou bijdragen aan een positief zelfbeeld voor jou. Mannen zijn vaak geneigd om bepaalde mensen te volgen als inspiratie, bijvoorbeeld hele afgetrainde mensen, denken ze. Nou ja, als ik dat zie, dan wil ik misschien ook gaan sporten en gaan diëten. In de praktijk werkt dat vaak. Zo niet, dan maakt dat je juist onzeker.

[00:17:16]

En we weten dat als je heel bewust bent van hoe die beelden bewerkt worden, dat dat dan ook helpt om minder onzeker te zijn over jezelf. En ook daar zijn hele interessante Instagram pagina's over één van mijn favoriete celeb vs. En daar zette Uhm, daar de de makers van die pagina iedere dag foto's, links en rechts naast elkaar. Van het onbewerkte en het bewerkte beeld hebben ze dan misschien wel via wat slinkse wijze weten te verkrijgen. Waar dan schrik je er toch van.

[00:17:48]

En ook ik die ervan bewust is van hoe extreem die beelden uhm, bewerkt worden.

[00:17:54]

Ja dus dat die relativering, dat is gewoon goed om die ook even actief op te zoeken.

[00:17:59]

Ja, en niet alleen als het gaat om foto's. Want dat heel veel mensen denken alleen foto's zijn te bewerken, maar ook video's.

[00:18:06]

En hoe blijf je nou zo dicht mogelijk bij jezelf op Instagram als je een foto wil plaatsen?

[00:18:10]

Nou, ik denk dat je gewoon moet plaatsen waar jij je op dat moment goed bij voelt en dat je er ook bewust van mag zijn van ok. Nou ja, zo ben ik nou eenmaal en ik heb goede momenten en ik heb momenten dat ik misschien net wat minder flatteuze bij ben. Maar we weten ook dat je kwetsbaar opstellen ook juist weer verbondenheid kan creëren met andere mensen. Ja dus. Nou ja, ga gewoon eens een keer een experimentje met jezelf aan en stel je verbaasd voor.

[00:18:35]

Je zit jij misschien niet zo mooi van jezelf zijn bij anderen favoriet?

[00:18:38]

Nou, ik zat misschien vandaag eens even bij de ter promotie van deze podcast. Een hele lelijke selfie van mezelf.

[00:18:47]

Maar ja, misschien zeggen andere mensen, want ik heb nog nooit zo'n mooie foto van jullie zien dat je echt verbaasde zullen zien.

[00:18:54]

En dat was er meer. En of die nou filter selfie er ooit gekomen is. Dat kun je checken natuurlijk op Instagram. Met name staar Elizabeth Steins NOS morgen aan het begin van de middag. Dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar. Fijne dag.