Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast Suitcase. De dag dat Cercle public over de successful during the first wave en New You the worst unfortunately woorden weer neemt, is more coordination home deco equipment meebouwen bij het capacitieve nurses.

[00:00:23]

Het gaat helemaal niet goed met de aanpak van Korona in Tsjechië. Alleen al in oktober zijn er honderdduizend nieuwe besmettingen bijgekomen en het aantal doden is verdubbeld. Tsjechië heeft de hoogste besmetting cijfers van Europa. En dat terwijl het land bij de eerste golf juist werd geroemd om zijn korona aanpak. Toen hoorden de Tsjechen bij de beste landen van Europa. Afgelopen week ging Tsjechië weer gedeeltelijk in lockdown en de regering denkt nu al na over nog meer maatregelen. Het leidde gisteravond voor het eerst tot een groot anti corona protest in Praag, dat uiteindelijk uitliep op rellen.

[00:01:00]

Fijn dat je luistert. Ik ben Elisabeth Steins. De dag is maandag 19 oktober en vandaag. Wat is er aan de hand in Tsjechië?

[00:01:16]

Gisteren is er op het oude stadsplein in het centrum van Praag gedemonstreerd tegen de nieuwe maatregelen om het coronavirus in te dammen. Geschat wordt dat er zo'n 2000 mensen waren en dit waren voornamelijk voetbal en ijshockey fans. Maar als je hier in het nieuws en het Tsjechische nieuws leest, dan heeft iedereen dat zich vooral over hooligans. Laura Postma is freelance journalist voor onder meer Bureau Buitenland. Ze woont in Praag, waar gisteren dus rellen uitbraken na een anti korona protest. Maar voetbal en ijshockey hooligans eisen het vertrek van de nieuwe minister van Volksgezondheid, die verantwoordelijk is voor de korona maatregelen in het land.

[00:02:01]

We zijn mensen, geen schapen, scandeerden de demonstranten. Toen ze met vuurwerk naar de uitgerukte ermee begonnen te gooien, werden ze uiteengedreven met waterkanonnen en traangas. Vijftig mensen zijn uiteindelijk opgepakt en er werden ook vuurwapens, boksbeugels, wapenstokken en vuurwerk in beslag genomen. Volgens de politie zijn twintig agenten gewond geraakt. Alle vier. Directe aanleiding voor alle tumult zijn volgens Laura de nieuwe maatregelen die afgelopen week zijn ingevoerd. Daardoor mag er onder meer geen publiek meer bij eredivisiewedstrijden zijn.

[00:02:36]

Het is maar één van de vele beperkingen die dinsdag werden aangekondigd en woensdag ingingen met Ajax. En de Tsjechen zitten nu, zoals ze het zelf noemen, in een halve lockdown.

[00:02:47]

Het belangrijkste is dat dat de horeca dicht is, tenminste de restaurants. Die mogen overdag wel euh, nog afhaalmaaltijden serveren. Maar in principe is alles gewoon dicht. Uhm is ook een verbod op alcoholconsumptie in het openbaar en je mag met maximaal zes mensen nog bij elkaar komen. Binnen dan wel buiten. En alle scholen zijn ook weer dicht. En hoe staat men daar tegenover tegen die halve lockdown? Jawel, anders dan dan in de lente, want in de lente werd hier in Dessel hebben het over.

[00:03:18]

Begin maart euh. Werd hier al vrij snel een hele strenge lockdown ingevoerd. Toen dat virus zich nog niet heel erg verspreid had. En ja, toen. Toen werd dat allemaal geaccepteerd en zag je ook al lege straten, lege trams enzovoort. En nu zie jij en ik denk niet dat dat heel specifiek voor Tsjechië is. Ik denk dat dat. Dat je dat ook al in andere landen kunt zien. Dat toch mensen een beetje gaan twijfelen. Is het allemaal wel nodig?

[00:03:44]

En hoe ernstig is het eigenlijk? Euh. Enzovoort. Dus er is wel wat wat meer wantrouwen ten opzichte van deze nieuwe maatregelen.

[00:03:54]

Maar die vragen hoe ernstig is het eigenlijk? Uhm ja, misschien kan jij beantwoorden? Ik. Ik lees dat tegen je nu de nummer één van Europa is wat betreft het aantal besmettingen per honderdduizend inwoners. Je zou ook kunnen denken dat daardoor juist wel meer begrip is voor de maatregelen. Dat er wel een besef van de ernst is.

[00:04:12]

Ja, dat is dus het rare daaraan. Want het is inderdaad heel ernstig. We hadden eind vorige week uh. Hadden we binnen een dag meer dan 11.000 nieuwe besmettingen op een inwoneraantal van 10 miljoen, dus dat is echt heel erg hoog. En euh, politici zoals de minister van Gezondheid en minister van Binnenlandse Zaken, maar ook de premier natuurlijk. Die roepen allemaal nu de laatste week 2 weken. Jongens, het is heel ernstig. Euh. De zorg kan het bijna niet meer aan.

[00:04:41]

Nu al. En dan? Dan moet het ergste eigenlijk nog komen. En toch lijkt dat besef niet meer helemaal euh, in te dalen dat de zomer is geweest. Mensen hebben weer alle vrijheden gehad. Iedereen is op vakantie geweest en het lijkt wel alsof niemand ja. Simpel gezegd ze hebben er gewoon geen zin meer in. En en dan? Dan krijg je ook dat wantrouwen van ja. Is het allemaal wel nodig? Ik denk dat dat die angsten die er in de lente inzat dat die nu niet meer zo euh, zo hevig is.

[00:05:12]

Er komen per dag in Tsjechië rond de tienduizend besmettingen bij en op een populatie van nog geen 11 miljoen inwoners is dat dus enorm veel. De aantallen lopen hard op sinds september. In de eerste tien dagen van oktober waren er al meer besmettingen dan in heel september. Het gaat zo hard dat de regering nu al kijkt naar nog strengere maatregelen, terwijl er dus net ingrijpende beperkingen zijn ingevoerd. Ondertussen loopt de druk op de zorg toe. Volgens de minister van Volksgezondheid kan de zorg niet aan als de aantallen boven de achtduizend per dag komen, wat dus nu het geval is.

[00:05:46]

Er worden plannen gemaakt voor veldhospitalen die veel werk had en Premier Babies vraagt om internationale hulp aan zijn toenmalige huis. Zijn getroffen door importban. Blaast dit jaar op een TROUVER dat wie scout voor de verzamelde problematiek of Corryn neemt. Na heel veel Lepus Shingon BWM. This is the most important in dit moment voor over had de premier moeten tegelijk alle zeilen bijzetten om de bevolking mee te krijgen. Het vertrouwen in hem is de afgelopen maanden gekelderd.

[00:06:20]

Ja, daar zijn euh, vorige maand peilingen gehouden. En dan zag je dat euh, aan het begin van de zomer in juni, toen er een peiling werd gehouden. Toen was nog een kloof. Zesentachtig procent van de Tsjechen stond nog achter de maatregelen en had daar vertrouwen in. En nu stond dat aantal op zesenveertig procent. Dus dan zie je wel dat dat echt in het afgelopen halfjaar ongeveer net iets minder. Dat dat wel erg behoorlijk is gedaald. En dat dat komt ook wel een beetje door het gedrag van de politiek.

[00:06:49]

En vooral hoe premier André Bahia zich in deze hele zaak heeft opgesteld. Want hoe heeft hij zich dan opgesteld? Nou, hij heeft ook best wel lang volgehouden dat het allemaal wel meeviel toen je hier vanaf augustus weer het aantal besmettingen zag stijgen. En hij heeft in die tijd nog verklaard van ja jongens, jullie wilden allemaal dat euh, dat je vrijheid terug zou krijgen. Jullie wilden allemaal op vakantie. Nou ik. Ik heb voldaan aan jullie wensen om het zo te zeggen.

[00:07:17]

En euh. Toen de toenmalige minister van Gezondheid eind augustus preventieve maatregelen wilde nemen op het moment dat de scholen weer open zouden gaan in september, toen heeft PERMET Babies nog gezegd vandaag. Dat is allemaal niet nodig. Dat zal wel meevallen en een paar weken later zag iedereen dat het helemaal niet meeviel. Toen heeft hij vervolgens de minister van Gezondheid ontslagen en een nieuwe man aangesteld. En deze man is veel drastischer. En de maatregelen die hij neemt. En je ziet nu dat hij eigenlijk teruggekoppeld is en en zegt ja, het is inderdaad heel ernstig en alle maatregelen die de minister aankondigt.

[00:07:52]

Die moeten we dan ook maar gaan volgen. Dus het is ook gewoon een hele grote ommekeer inheems.

[00:07:58]

Het regeringsbeleid kwam deze zomer nogal rommelig over. De minister van Volksgezondheid werd dus ontslagen omdat het aantal besmettingen weer aan het toenemen was en hij de korona maatregelen te snel zou hebben ingetrokken.

[00:08:10]

In de Chaîne Public Design Crisis is Crossley cranberries helft inmiddels terug. John Instructions Lift Dingemanse een luilak luilak. Maar volgens de oppositie werd de minister als zondebok gebruikt en is Premier Babies.

[00:08:23]

De werkelijk verantwoordelijke Jassem wordt door de Vlaamse minister Vera Naambordjes Baena proefrijden op Romulo.

[00:08:32]

De premier stelde een epidemioloog aan als opvolger en hij pleit voor veel strengere maatregelen dan zijn voorganger. De premier gaat nu in die strengere lijn mee en hij heeft ook toegegeven dat hij het in de zomer niet handig heeft aangepakt.

[00:08:45]

Een Festus incident bij Meehan Relax Hoe Quickly in de Samber. Meer dan een nadeel geleden was een sprong in af in de Samber wanneer dit in zee stond meisjes te protectoraat van de Second Wave.

[00:08:59]

Al met al komt de regering een stuk minder overtuigend over dan in maart tijdens de eerste Golf. Toen greep de Tsjechische regering juist heel snel en daadkrachtig in, vertelt Laura. Toen het in Italië mis begon te lopen en in Tsjechië zelf nog nauwelijks gevallen waren, ging het land al in lockdown.

[00:09:16]

Toen heeft de Tsjechische regering heel snel ingegrepen. Zij zagen onder anderen dat er best wel wat Tsjechen in het buitenland, ook in Italië op dat moment op vakantie waren. Dus zij wilden eigenlijk voorkomen dat als deze mensen terug zouden keren, dat het virus zich dan ook in Tsjechië heel snel zou verspreiden. Dus hier werd heel snel al een flinke lockdown ingevoerd, al voordat voordat de besmettingen nog echt zorgwekkend waren.

[00:09:41]

En maar toch zat de angst er wel goed in. En daardoor hield iedereen zich ook aan die maatregelen. Dan moet je dus denken aan inderdaad meteen alle scholen dicht, horeca dicht. Je mocht alleen naar buiten om een wandelingetje in het park te maken. Alleen de supermarkten, de drogist en de apotheken waren open. Dat was het. En dat heeft zes weken lang geduurd en dat heeft ervoor gezorgd dat dat virus heel snel ingedamd kon worden en dat er op dat moment ook weer vanaf half mei ongeveer weer maatregelen langzaam losgelaten konden worden.

[00:10:12]

Dus de wet heel snel gereageerd. Heel radicaal. Mensen hielden zich daaraan. En toen was het idee in mij hooguit in juni van nou. Het is gelukt.

[00:10:24]

Het virus is weg en we kunnen weer terug naar normaal. En toen werd ook dat bekende feest op de rug in Praag gehouden. Ja, ja, dat was het. Het zogenaamde officiele afscheidsfeest van het coronavirus in de zomer. Uhm, georganiseerd door een euh. Een man die hier verschillende kroegen heeft in Praag. En er werd inderdaad een hele lange tafel opgesteld over de Karelsbrug met. Nou, ik dacht dat we ook op honderd, misschien wel duizend mensen aanwezig waren die allemaal aan die tafel aan het eten en drinken waren en aan het vieren waren dat dat het virus weg was.

[00:11:05]

Ze hebben ook al vrij snel aan het begin een ziekenhuis in Praag genomen en daar een speciaal Corona ziekenhuis voor gemaakt. Zou je kunnen zeggen. En met de bedoeling dat na alle patiënten die moeten met het coronavirus worden opgenomen. Die kunnen daar naartoe en in dat geval kan de zorg op andere plekken kan nog gewoon doorgaan. En nou, dat werkte goed inderdaad, omdat het aantal besmettingen en dus ook het aantal ziekenhuisopnames zo laag was. Maar dat is nu niet meer het geval.

[00:11:34]

En je ziet is nu ook dat de zorg op dit moment al echt onder druk staat. En ja, de verwachting is dat dat de komende week twee weken dat dat alleen nog maar erger gaat worden. En dan is de vraag. Gaat de zorg dat Gates gelooft dat aankunnen? Kunnen of klapt het in elkaar dat dat? Dat weet niemand.

[00:11:52]

Nu nog is de tweede golf nu al erger dan de eerste. Ook in cijfers.

[00:11:57]

Ja, zeker als je kijkt naar het aantal ziekenhuisopnames, want dat ligt nu al ver boven de tweeduizend. Nou dan dat dat hè? Dat heeft Tsjechie in in maart april echt niet gehaald. En ook het aantal doden stijgt nu heel erg snel. Uhm. Dus ja, en het is vooral in de ziekenhuizen het probleem. Want inderdaad, daar wordt net buiten Praag. Wordt er nu door het leger een veldhospitaal gebouwd met 500 bedden. Uhm. Maar in principe heeft Tsjechië best wel veel ziekenhuisbedden en ook uh, best wel veel capaciteit.

[00:12:29]

Het probleem ligt bij het personeel en er is op dit moment zijn er 6 duizend mensen in de zorg. Dus dan heb je het over verpleegsters en artsen. Die zijn op dit moment besmet. Dus uhm. Dus daar ligt het probleem vooral. En er is inderdaad ook een oproep gedaan vanuit Tsjechië aan Tsjechische artsen en andere zorgverleners die in het buitenland werken, dus net over de grens in Duitsland en in Oostenrijk. Uh, kom naar huis en kom helpen.

[00:12:59]

Wat precies het keerpunt is geweest is moeilijk te zeggen, maar over het algemeen is de analyse in Tsjechië dat de omslag van een totale lockdown naar volledig alles loslaten te radicaal is geweest, zegt Laura. Er werd geen afstand meer gehouden. De mondkapjes gingen af. Ook in het openbaar vervoer. Alles ging weer open. Toeristen mochten weer komen, er werden concerten gegeven en de clubs gingen open. En in die herwonnen vrijheid is er één berucht moment geweest dat, terugblikkend als bron van een heleboel ellende wordt gezien.

[00:13:34]

Euh, dat was ergens eind juli, begin augustus dat er in een nachtclub. Ik geloof 25 30 mensen allemaal uit hetzelfde glas hadden gedronken. En van die van die 30 mensen was er één iemand besmet. Vervolgens zijn al deze mensen besmet geraakt en dat werd toen een beetje gezien als het Super Spider event in Praag, waardoor Praag II nog best wel lang de brandhaard was in Tsjechië. Maar de rest van het land nog wel ok was. En ja, vanuit daar is het eigenlijke doorgezet.

[00:14:06]

Wat is nu het plan van de regering? Hoe gaan ze de geest weer in de fles krijgen?

[00:14:11]

In eerste instantie om zoveel mogelijk de huidige maatregelen om die te handhaven. Dus je ziet nu ook wel de reacties uit de politiek op de protesten van gisteren. Val nou, we gaan er wel voor zorgen dat deze mensen gestraft worden die zich niet aan de regels hebben gehouden.

[00:14:28]

Aan de andere kant hoe is het gaan handhaven of ze nog b of ze meer politie op straat willen? Dat? Dat is allemaal nog een beetje onduidelijk. Center wordt nog steeds gewoon verwacht van de Tsjechen. Dat ze zich hieraan gaan houden. En ik denk dat dat dat de politiek zich ook al een beetje geholpen voelt door het weer. Dat je nu ook natuurlijk sowieso minder mensen op straat ziet omdat het kouder wordt. Maar dat is in ieder geval het plan voor de komende 2 3 weken op 3 november dan.

[00:14:56]

Euh. Dan zou het allemaal af moeten lopen en dan loopt ook de noodtoestand af. Maar ja, de vraag is natuurlijk gaat begin november alles weer opgeheven worden. Want wat ik net al zei als over een week of twee ziekenhuisopnames pas echt beginnen te stijgen, dan dan lijkt het me nogal sterk dat over drie weken de kroegen weer opengaan. Dus het zou me helemaal niet verbazen als dit nog een tijdje wordt doorgezet. Of dat we misschien zelfs nog strengere maatregelen krijgen.

[00:15:23]

Dat ja, moeilijk te voorspellen, maar dat zou kunnen bij de buren in Slowakije.

[00:15:27]

Gaan ze nu de hele bevolking testen als ik? Is dat ook iets waar in Tsjechië over gesproken wordt?

[00:15:33]

Nou, nog niet. Maar ik denk omdat het Tsjechië en Slowakije natuurlijk te veel naar elkaar kijken. Euh, zal dat op een gegeven moment hier wel ter sprake komen? T Is hier natuurlijk ook allemaal in het nieuws dat Slowakije dat gaat doen. Ja, of het in Tsjechië kan. Tsjechië heeft twee keer zoveel inwoners. Slowakije is wat dat betreft een relatief klein land met ruim 5 miljoen inwoners. Dan is natuurlijk ook de vraag of zijn de genoeg test om dat te kunnen doen?

[00:16:02]

Is er? Euh. Is er wél bij de bevolking? In die zin is het dus ook juridisch haalbaar dat dat in Slowakije wordt? Zijn natuurlijk ook nagekeken of dat juridisch haalbaar is? Ja, maar dat zal hier dan ook zeker het geval zijn. Dus. Er zijn nog geen concrete plannen om dat hier te doen.

[00:16:17]

Ze kijken met interesse naar Slowakije, hoe het daar gaat en of tot even de app sowieso. En wat betekent nou deze tweede golf, die dus hier erger is dan de eerste? Wat betekent dat voor de positie van de premier? Euh. Komt hij erdoor in de problemen?

[00:16:33]

Ja, dat zou m. Dit zou wel euh. Misschien de eerste keer zijn dat ie dat ie echt wel wat serieuzer in de problemen komt.

[00:16:39]

Terwijl babies ook wel eerder al in het nieuws is geweest in verband met het onterecht krijgen van EU subsidies enzo. Maar dat heeft zijn positie nooit echt zo kunnen schaden. En nu zie je dat dat zijn handelen. Vanaf de zomer tot aan nu wat betreft de kroon na crisis dat dat wel wel degelijk wat schade heeft opgeleverd. Dus daar zijn twee weken geleden zijn er regionale verkiezingen geweest. Daar zag je dat zijn partij al iets moest inleveren. Uh, in de laatste peilingen zie je nog steeds dat zijn partij ruim bovenaan staat hoor.

[00:17:13]

Met met rond de 25 procent is het dus niet zo dat dat dat in één keer heel erg dramatisch is. Maar je ziet andere partijen, waaronder de de Piratenpartij, de grootste oppositiepartij die wint en en dat komt ook zeker hierdoor. Dus ja, dat euh, dat zou zich door kunnen zetten dat je ziet dat dat vertrouwen toch wel een beetje is geschaad. En dat was om meer morgen aan het begin van de middag. Dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar.

[00:17:39]

Fijne dag.