Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 wordt een soort kast dag voor jou. FM is binnen in een judocoach. Aan de zekering zal een gamma rondgedraaid. De organisatie Brianna is sowieso niet best. Daniel den Bemiddelingsbureau is een gingen samenwonen. Het was Krav Maga.

[00:00:20]

Roddel, achterklap, interne vertrouwenscrisis en ruzie zijn van alle tijden in de Britse politiek. Maar de spanning loopt momenteel wel heel erg hoog op. Midden in de cruciale slotfase van de Brexit onderhandelingen vertrekken twee van premier Johnsons belangrijkste adviseurs, onder wie het enfant terrible van de Britse politiek Dominic Cummings. De minister van Transport die het nieuws vanochtend op tv bevestigde, zegt dat deze vreemde eend in de bijt wel gemist zal worden, maar dat het ook tijd is voor een nieuw geluid.

[00:00:50]

Cummings wordt na de premier de machtigste man in de Britse politiek genoemd. Wat was een invloed? Hoe kreeg hij die positie? En wat betekent zijn vertrek voor de positie van premier? Johnson, die sterk leunde op deze radicale presenteer en hem ook door dik en dun steunde, heeft het gevolgen voor de Brexit onderhandelingen. Fijn dat je luistert. Ik ben Elizabeth Steins. De dag is vrijdag 13 november en vandaag over Dominic Cummings en een machtsstrijd in de vertrouwenscrisis van premier Johnson van Shakespeares proporties.

[00:01:29]

Energiemeester Comex De Paepe, Kalevi Traptorentje, Nectarines, minister Kamenz, moeilijke studio, traditioneel de Cipriani Santelé Sims Tibia steeds luider stond grapje maakte. Ik vind het prima dat ze het hardst zijn. Maestro Kabaal WHO Scaling An in Sidali SPK 12 Keio Hoe is het ook ons paastijd, Alesia graag zit en Hensons aan de ferry gold kan niemand je willen plaatsen. Sandur in de middelen op gang. Daarmee kan je sjees in het algemeen zo heit bij pintjes te rapen in de Sint.

[00:02:01]

En dan het vijfde leerjaar kan denk. Toen Boris Johnson premier van Groot-Brittannië werd, beloofde hij de mensen die hem hadden geholpen bij de succesvolle Brexit campagne met vooraanstaande banen in Downing Street. Allereerst was daar die vreemde vogel Dominic Cummings, zijn belangrijkste adviseur die zichzelf neerzet als outsider en ook altijd een beetje anders uitziet in spijkerbroek en trui en zich bij tijd en wijle ook wat onaangepast gedraagt. En er was Lee Cain. Hij werd het hoofd communicatie onder Johnson Mill Hill in Downing Street wanneer de Prime Minister uit Gloucester een way to go with a head of communications.

[00:02:41]

In Behind The Scenes invites woensdagavond, toen correspondent Tim de Wit zich net zo'n beetje klaar aan het maken was om naar bed te gaan, verscheen opeens een bericht dat deze Keen opstapte na een interne machtsstrijd om Chief of Staff te worden, het hoofd van alle adviseurs. En daarmee begon opeens alles in razend tempo te schuiven. Er werd gesproken over een aanstaand vertrek van Dominic Cummings en zelfs van Brexit onderhandelaar David Frost, ook uit hetzelfde food leave kamp. Drie invloedrijke politieke bondgenoten van Johnson van het eerste uur.

[00:03:14]

Zo kan ik toch niet naar bed, twitterde Tim, want hij voelde de bui al hangen. Ja, ik voel dat ik meteen open water dat dit de dit was. Dit was ze echt weer een ouderwetse Shakespeare drama. Hoewel Brexit onderhandelaar Frost vooralsnog op z'n plek zit, is er dus wel iets cruciaal aan de hand. Achter de deur van Lammertijn. Boris Johnson heeft zich op het laatste moment tegen verzet dat zijn oude vriend Lee Keen een promotie kreeg en dat is volgens Tim veelbetekenend.

[00:03:42]

Deze Liqin stond op de rol om de nieuwe Chief of Staff te worden. Dat is een hele prominente functie, net onder Boris Johnson. Maar Johnson had zich op het laatste moment bedacht onder druk van verschillende ministers, zelfs van zijn eigen verloofde. Naar het schijnt Kerry Simmons die. Daarvan weten we. Ze is hoofd communicatie geweest bij de Conservatieve Partij. Is ook goed ingewijd tot op het hoogste niveau in de partij. Zo kennen die twee elkaar ook. Johnson en Siemens.

[00:04:10]

Zo hebben ze elkaar moed binnen de partij. En die hebben allen tegen Johnson gezegd, die Lee Cain uit het Cummings kamp. Die moet je niet deze belangrijke positie geven en daar is Johnson in meegegaan. En dat was echt een breuk zou je kunnen zeggen. Met het kamp Cummings uhm, de topadviseur die Johnson een vrijbrief heeft gegeven die heel veel macht had. Voor het eerst een heel duidelijk signaal naar de buitenwereld toe dan Johnson. Niet langer naar hem luisteren, maar naar anderen.

[00:04:39]

Waarom keerde die? Het waren vooral vrouwen, drie vrouwen volgens mij dus zijn eigen vriendin van Johnson. Ja, euh. Zijn nieuwe woordvoerder en de minister van Binnenlandse Zaken. Patel. Waarom keerde zij zich nou tegen die Queen? Nou kijk, we hebben het van die drie zelf natuurlijk niet gehoord hebben. Het is allemaal op basis van media verhalen die dat weer horen. Tuurlijk, ViaVia van anonieme bronnen met name, maar het lijkt er toch op dat deze vrouwen zoiets hadden van ik moet een keer afgelopen zijn met de macho cultuur die rondom Boris Johnson is ontstaan.

[00:05:15]

Ook daar is Cummings wel degelijk de oorzaak van. Hij is euh, degene die echt de lakens uitdeelt en ook heel veel van zijn vertrouwelingen als adviseurs rondom Boris Johnson heeft neergezet. Dat zijn allemaal mannen en naar het schijnt zijn dat mannen. Dat zien we ook wel een beetje in de praktijk die vooral confrontatie gericht zijn, die een harde toon aanslaan die hard zijn. Ook tegen medewerkers van Cummings weten we dat die euh, meedogenloos kan zijn tegen medewerkers. Uhm, ook midden in hun gezicht ten overstaan van collega's bijvoorbeeld.

[00:05:47]

Dat soort verhalen zijn er wel geweest de afgelopen anderhalf jaar dat ie daar gezeten heeft. En het zou dus kunnen dat deze toch prominente vrouwen en uh invloedrijke vrouwen tegen Johnson hebben gezegd. Het moet maar eens afgelopen zijn met weer zo'n telg uit de Cummings familie op zo'n belangrijke positie. Het is een tijd. Het moment is aangebroken om een iets andere toon aan te gaan slaan vanuit Downing Street en vanuit de premier en z'n vertrouwelingen, dus vandaar lijkt het erop in elk geval hen nogmaals hard.

[00:06:17]

Hebben we dit niet, maar vandaag lijkt het erop dat ze zoiets hadden van deze lycopeen moet echt even opschuiven.

[00:06:26]

Het is opmerkelijk dat Johnson een andere weg inslaat dan die van Dominic Cummings, aan wie hij zijn premierschap te danken heeft en die een bijzonder machtige positie inneemt in Downing Street. Volgens velen is hij degene die werkelijk aan de touwtjes trekt en alle kabinetsplannen uitzet. En dat terwijl die niet eens lid is van de Conservatieve Partij en hij ook afgedwongen heeft dat hij aan niemand behalve Johnson verantwoording hoeft af te leggen. Er zijn vaak vraagtekens gezet bij die machtspositie, want Cummings is dus niet gekozen en gedraagt zich ook niet naar de normen van Westminster.

[00:06:58]

Hij zet zichzelf bewust neer als een outsider of zo je wil een enfant terrible. Met zijn Noord-Engelse roots, een vader die op een olieplatform werkte en een moeder die lerares was, heeft hij zich altijd afgekeerd van de gevestigde orde. Al ging hij wel naar een privéschool en studeerde hij in Oxford geschiedenis. Hij heeft een vijandige relatie met de pers.

[00:07:19]

Je ziet wel wat tweederangs als migration. Zo wordt het weefsel zwart jurkje viersterren. Altijd weet je dat je voor leute seks subjectief was. In Afrika is nog maar net wat Jane June Zwolle-Zuid is inlay. Ook later nog Toynbee had ik geleerd dat ik jullie steunt. Een Strube was een taalspelletjes en daarbij hoort.

[00:07:42]

En hij zegt dat hij de boel wil opschudden, onder andere door de in zijn ogen elitaire ambtelijke top ingrijpend te veranderen. Daarom deed hij onder meer een oproep aan weer dose en misfits. Mensen die niet aan de universiteit gestudeerd hebben om bij de regering te komen werken, maar lacherig op gereageerd werd. Maar wat ook als gevaarlijk gezien werd, dingen ze weten Shayne is quite low woningen, Dominic Cummings port uit de wil weer dEUS en Misfits, maar in ieder geval eentje thuis waar dEUS en Misfits zelf naar de politie schijnen.

[00:08:13]

Die daar waar je van de band Reviewer a Jamba in Uruguay in New York ganze worden. Must be plenty of verder. In het beste geval was ze immers dubbel zo. Is blijkbaar rijkelijk Calment om dan met een kruik Callens Belon is goedlachs, maar je kan dus over Lambotte dus gauw oordelen. Hoe is deze man doorgedrongen tot het allerhoogste niveau van de Britse politiek? Volgens Tim heeft hij dat allemaal te danken aan zijn optreden achter de schermen in de tijd van het Brexit referendum.

[00:08:49]

Zijn grote doorbraak was het moment dat hij de aanvoerder werd van de Brexit campagne van Vote Live Em. Cummings is iemand die heel erg gelooft in data en dat hebben we ook gezien. Brexit campagne, want Woodley heeft enorm ingezet om bijvoorbeeld Miko targeting zoals het heet en via Facebook. Uhm. Dus we zijn heel veel kiezers bereikt die via Facebook. Ha, zoals we natuurlijk ook in de Verenigde Staten hebben gezien. Allerlei Brexit euh. Reclamefilmpjes krijg te zien of in elk geval natuurlijk boodschappen kregen te zien.

[00:09:23]

Anti eu. Iets wat ontzettend goed heeft gewerkt, ook in Groot-Brittannië. Er zijn meerdere onderzoeken naar geweest in hoeverre dat te ver is gegaan en daar is nooit heel erg sluitend bewijs voor gevonden. Maar wat we wel weten is dat Cummings daar ontzettend op heeft ingezet, veel meer dan het remain kamp. En daarnaast is hij de bedenker van de slogan Take back control. Steengoede campagneslogan natuurlijk in Het kan in in het Britse referendum, want dat maakte duidelijk aan heel veel kiezers van wat er op het spel staat buiten de EU.

[00:09:52]

Krijgen we de controle weer terug over onze grenzen over onze wetten. Cummings is echt cruciaal geweest in het Brexit referendum zonder Cummings. Daar zijn veel mensen die dat zeggen was Brexit en waarschijnlijk niet eens gekomen. Zo belangrijk is hij. Hij is dus veel meer dan ook nu een adviseur. Hij is echt iemand waar Boris Johnson heel veel vertrouwen in heeft gehad. En dat komt dus ten eerste door het Brexit referendum, want daardoor hebben die twee elkaar leren kennen.

[00:10:19]

Johnson was als politicus prominent politicus het gezicht. In die campagne toendertijd en toen Johnson premier werd, was het in die zin ook niet zo verwonderlijk dat die Cummings dus aanwees als zijn belangrijkste adviseur en iemand die hij bereid was om heel veel macht ook te geven waarvan die zei jij hebt de vrije hand om mijn beleid uit te zetten. Nou, dat hebben we gezien, zegt Af. De afgelopen anderhalf jaar, want Cummings was bijvoorbeeld ook degene die het een goed idee vond vorig jaar om het parlement naar huis te sturen buitenspel te zetten.

[00:10:51]

Een ongekende stap in Groot-Brittannië, dat die zei we gaan het parlement zes weken met reces sturen, zodat ze ons niet lastig kunnen vallen in het bereiken van Brexit. Ha, want dat was. Dat was toen natuurlijk het grote issue vorige maand, vorig jaar in de maanden september, oktober, november. Het lukte maar niet om dat dat parlement hier wat maar dwars bleef liggen. Euh, om daar en wat voor Brexit akkoord dan ook doorheen te krijgen. Dan kom ik zijn dus gewoon.

[00:11:17]

Nou, dan sturen we het parlement gewoon weg. Uhm, wat heel veel mensen omschrijven als ondemocratisch. Het geeft iets aan over de manier van denken van Cummings. Revolutionair? Uh, zoals het sommigen dacht. Dat zou je positief op kunnen vatten natuurlijk, maar ook gevaarlijk. Een kwade genius, dat is hoe ze er bij de oppositie vooral zijn invloed staat.

[00:11:35]

Borstelmuseum hen daar ook blind in, volgt in al dat soort adviezen. Heel opvallend ja. Johnson heeft hem vanaf het allereerste begin. Uhm, eigenlijk dus zo z'n handen geopend richting hem. En gezegd alleen met jou kan ik hier een succes van maken. Hij geloofde heilig in de strategie van Cummings en laten we eerlijk zijn. Uhm, Cummings was bijvoorbeeld ook degene die ervoor zorgde dat Johnson die enorme meerderheid haalde bij de verkiezingen. Want Cummings boodschap? Ook toen kwam ie weer met een simpele maar hele effectieve campagneslogan.

[00:12:08]

Get Brexit dan. Dat werkte in de hoofden van heel veel kiezers, vooral kiezers die nog nooit op de Conservatieven hadden gestemd. Labour kiezers, oude industriegebieden die altijd naar Labour gingen, gingen voor het eerst naar Boris Johnson. Ook daarin heeft Cummings een hele slimme en belangrijke rol gespeeld in die campagne. En er is een beroemde foto dat Johnson en Kerry Simonsen verloofde en Dominic Cummings zitten te kijken naar het moment dat de exitpoll binnenkomt. Dan zie je. Johnson opspringen in vreugde, zijn vuisten ballen.

[00:12:41]

Ja, dat was het moment da dat Cummings een laptop in zijn handen heeft. Heel toepasselijk he? De man die zo heilig vertrouwt in data en z'n mond open valt. En je ziet zijn soort van. Het is ongelooflijk. We hebben het weer geflikt. En dat is m dus bij Brexit referendum gelukt. Dat is m bij de verkiezingen gelukt. Ja, dat maakt natuurlijk dat hij euh, onder Johnson in eerste instantie echt een soort mythische status kreeg als met deze man aan mijn zijde krijg ik heel veel voor elkaar.

[00:13:07]

Dat is politiek gezien, maar ook persoonlijk lopen al die levens door elkaar en hun partners werken bij dezelfde krant.

[00:13:15]

Ja, nee, dat gaat best wel ver. Dat gaat zelfs dusdanig ver. Dat zouden we ons in Nederland niet voor kunnen stellen. Ik zou. Ik kan niet alles uitleggen, maar ik zal er een aantal benoemen. Cummings is getrouwd met Mary Wakefield meebeweegt, Wakefield is journalist voor The Spectator. Uhm. Johnson? Daarvan weten wij als oud hoofdredacteur geweest van The Spectator. Zo kennen DICA. Zo kennen zij elkaar al jaren. Wat we bijvoorbeeld ook zien is Uhm, dat Allegra Stratton.

[00:13:42]

Dat is de nieuwe perswoordvoerder. Is ook voormalig journaliste. Is getrouwd met James. Voor Siiy, een journalist weer van de Spectator. Niet geheel toevallig ook heel erg nauw verbonden met Boris Johnson die twee zijn euh. Kort geleden. Die Stratton en die voor site zijn kort geleden nog op checkers uitgenodigd voor een diner met de premier zelf en zijn verloofde. Euh, Shawcross is het buitenverblijf van de premier. Ehm, nou ja, dat zijn dingen. Moet je voorstellen dat dat in Nederland dat je op dit niveau dusdanig met elkaar verbonden bent?

[00:14:14]

En het is nog niet klaar, want die voor City is was bijvoorbeeld getuige beste man op het huwelijk van de huidige minister van Financiën. Die lijkt Wall Street en dus zijn partner is adviseur geweest van de minister van Financiën. En zo zie je dat journalistiek en de politiek hier heel erg met elkaar verweven is. Ja, en dat zorgt er dus voor dat het soms wat incestueus aanviel. Maar zeker. En dat is eigenlijk gek omdat dat juist is waar zo iemand als door meneer Kamminga zich altijd tegen afzetten.

[00:14:42]

Dat hij wil juist een vreemde eend in de bijt zijn. En die keert zich af tegen de bubbel in Westminster. Maar ja, tegelijkertijd is ie. Is hij de bubbel?

[00:14:53]

Absoluut ja. Cummings heeft een behoorlijk duur huis in het noorden van Londen, in Islington. Uhm, nou ja, zoals gezegd ha. Hij heeft al jaren werkt die in de politiek. Dus in die zin heeft hij een ontzettend goed netwerk in de top van de Britse politiek. Al jaren weet de mensen hem ook te vinden, maar tegelijkertijd is ie die vreemde eend in de bijt omdat ie zich totaal niet Brits gedraagt. Dus hij is niet iemand die wat Britten natuurlijk bij uitstek doen.

[00:15:19]

Als je naar de mond praten is beleefd zijn is uhm vooral niet zeggen waar het op staat midden in je gezicht. Cummings is juist dat. Dat doet ie altijd en hij is ook totaal niet bang om vijanden te maken en die heeft ie ontzettend veel. Hij heeft ooit in het verleden is gewerkt voor een oud leider van de conservatieve partij in dank en Smith. Nou, die twee zijn uit elkaar gegaan. Het eerste wat Cummings deed wat een ingezonden stuk naar de krant sturen waarin ie zei deze in Duncan Smith is een incompetente leider.

[00:15:49]

Moet je je voorstellen dat je dat de dag na je ontslag gewoon doet? Ja, dat laat zien dat ie totaal niet denkt volgens de traditionele patronen, ook in de Britse politiek. Maar tegelijkertijd komt ie inderdaad wel uit diezelfde bubbel. En dat is toch een beetje paradoxaal dat ik het zo zeggen.

[00:16:06]

Boris Johnson heeft Dominic Cummings door dik en dun gesteund, ook al was er gaandeweg kritiek vanuit de Conservatieve Partij en ook toen tijdens de strikten lokte aan periode bleek dat Cummings zich niet aan de Korona maatregel had gehouden. Dat gebeurde in het weekend dat Johnson zelf werd opgenomen in het ziekenhuis met een korona besmetting. Harris in de laatste vier. Mooijman staat de Prime Minister has been, tekent Goss. Ook Cummings en zijn vrouw waren ziek en moesten dus eigenlijk binnenblijven. Maar hij reed naar het huis van zijn ouders in het noorden en weer terug.

[00:16:38]

De woede onder Britten was enorm. Waarom golden de regels wel voor hen en niet voor Dominic Cummings? En werd er op straat om uitgejouwd en belaagd? Uit Chili bij een boekje in de gaten neemt, heeft te kampen met een meegedeelde. Heel ongebruikelijk voor een adviseur kwam hij met een verklaring vanuit de tuin van de ambtswoning. Maar excuses maakte hij niet en stapte ook niet op en wordt Jonsson bleef hem verdedigen. Is uw pakking dan lekker conditioner op een arm of kruis?

[00:17:16]

Nee, ik ga niet aankunt, dus noem maar baking uit de unibody. Payday Junot believe in body. Dat betekent dus dan in de victorien de mijne ouwe armbestuur. Nu trekt Johnson dus de handen van Cummings af en laat hem gaan. Volgens Dominic Cummings zelf was hij al heel lang van plan om eind dit jaar te vertrekken, omdat dan de overgangsfase naar de Brexit erop zit. Maar de timing van dit nieuws is wel heel opmerkelijk, zegt Tim.

[00:17:42]

Het kan niet anders dan door alles wat er de afgelopen paar dagen en misschien al wel weken achter de schermen is gebeurd. Dat de dat Cummings in de gaten heeft gekregen dat zijn positie aan het verzwakken was. Dat die die oppermachtige rol die als adviseur onder Johnson speelde, niet helemaal meer vervulde zoals hij wilde. Uhm. Het lijkt er natuurlijk op dat Johnson steeds meer zichzelf van hem vervreemd heeft. En ik denk dat er dus achter de schermen dat dit al iets langer gespeeld heeft en dat uiteindelijk Cummings wel aanvoelde van als ik nu zelf niet afscheid neem, dan word ikzelf misschien uiteindelijk ook over het randje geduwd.

[00:18:19]

Dan hou ik liever de eer aan mezelf. Dan is de grote vraag en die kun je misschien nog niet beantwoorden, maar misschien wel op anticiperen. Wat betekent dit vertrek nou voor de positie van Johnson en de inhoudelijke lijn die hij verder zou gaan uitzetten? Nou, allereerst betekent dit dus dat ie echt breekt met dat foodie kamp met de mensen met wie die in de aanloop naar het referendum in 2016 zo nauw samenwerkte, die tot nu toe dus euh, ogenschijnlijk heel loyaal aan hem zijn geweest, die hem ook hebben gedwongen Johnson om deze confrontatie koers die harde koers te varen.

[00:18:54]

Want we zagen hem in confrontatie met de EU. We zagen hem voortdurend in confrontatie met de oppositie met Labour. Ook met andere burgemeesters, met Schotland. Het was nooit een een. Je kreeg nooit het gevoel dat Johnson bezig was om een eenheid te smeden in het land of om een goede relatie te smeden met de EU. Toch ook niet onbelangrijk. En Cummings was natuurlijk heel erg van mening dat je juist moest botsen om te krijgen wat je wilde. En wellicht dat we dus zullen zien dat Johnson zich nu gaat omringen met wat gematigde figuren die ook wat beter liggen binnen de conservatieve partij.

[00:19:28]

Want vergeet niet, het bizarre aan Cummings is dat hij niet eens lid is van de Conservatieve Partij. Hij heeft niet zoveel met partijpolitiek. Hij heeft bijvoorbeeld ook altijd met dedain gesproken over veel parlementsleden, nota bene van de Conservatieve Partij, die die afdeed als lui of patserige, of mensen die niks te zoeken hadden in de politiek. Dus binnen de Conservatieve Partij zelf binnen de fractie zijn ze zijn er heel wat, maar al te blij dat deze Cummings eindelijk opstapt.

[00:19:55]

Zij hopen dus ook dat er nu meer een verzoenend figuur, een sleutel, meer verzoenend sleutelfiguur op die plek komt die de brug kan slaan tussen Johnson en de fractie en dus ook naar de buitenwereld toe. Dat we een iets andere toon krijgen vanuit Downing Street. Wie zal het zeggen? Maar goed, zoals gezegd uhm euh. Het feit dat Cummings weggaat. Het feit dat ook Uh Lekens die andere adviseur weggaat is echt een breuk met wat we de afgelopen jaren hebben gezien.

[00:20:21]

Dus de kans is groot dat het er anders uit gaat zien. Ja vanaf januari ja.

[00:20:25]

En tot slot heeft dat dan ook nog gevolgen voor de Brexit onderhandelingen? Ja, dat is gissen. We hebben echt niet meer dan een week tot tien dagen nog, zeggen eigenlijk alle betrokkenen om tot een deal te komen. En uitgerekend in die fase breekt dus deze interne machtsstrijd uit. Op Downing Street. Uhm, het zou kunnen dat ook Cummings wel in de gaten had. Want van Cummings weten we dat is echt iemand die niet terugdeinst voor de no deal Brexit.

[00:20:50]

Hij is een revolutionair. Zoals ik al zei. Dus hij ziet het liefste dat de Britten helemaal breken met de EU. Dan heb je de vrijheid weer om het land in te richten, vorm te geven, op te bouwen zoals je het zelf wil. Helemaal los van EU bemoeienis. Nou, t zou natuurlijk kunnen dat Cummings wel in de gaten kreeg dat Johnson toch het liefst voor een deal gaat dat die toch compromis bereid is. In deze slotfase van die onderhandelingen.

[00:21:16]

Iets waar Cummings zich misschien al helemaal niet meer aan wilden branden. Of zeggen critici. Cummings verlaat het schip het zinkende schip Phlox, vlak voordat Brexit er uiteindelijk komt. Dat zou natuurlijk ook kunnen dat ie denkt ik uh, uh, ik laat dit even lekker aan me voorbijgaan uiteindelijk. Uhm, het zou kunnen. Maar nogmaals, het is echt speculeren dat Johnson dus nu ook door die breuk met het kamp Cummings denkt. Laat ik maar voor een deal gaan.

[00:21:42]

Een minimale deal. Meer zit er echt niet in. Uh, in de tijd die nog rest. Maar dan is er in elk geval een basis om verder te praten met de EU. Dan zijn de diplomatieke relaties gered met de EU. En dan zien we daarna wel weer verder. Wie zal het zeggen? Maar hoe? En ook euh, zorgt deze breuk deze hele rel ervoor dat euh, de spanning zeker ook rondom Brexit weer helemaal terug is?

[00:22:04]

En dat was er meer maandag aan het begin van de middag. Dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar. Fijn weekend!