Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast Suitcase. De dag is altijd in de as expected. President Nicolas Maduro als Hardie het parlement relations in Venezuela kan, zouden Teding het scrap an hour. Buitenlandse waarnemers hebben niet eens de moeite genomen om dit weekend naar Venezuela af te reizen voor de parlementsverkiezingen. Want het stond bij voorbaat al vast dat het een schijnvertoning zou worden. De oppositie kon, mocht of wilden niet meedoen. En dus heeft president Maduro nu ook het parlement in handen. Dat was de laatste plekken waar de oppositie op papier nog iets te zeggen had, al luisterde Maduro daar al jaren niet naar Oradea.

[00:00:40]

De dag is eindelijk gekomen dat ik van dit rampzalige parlement af ben, zei hij in een reactie.

[00:00:45]

Is Djakarta nog maar het is Assemblée Nationale met pasta. Je kunt zeggen dat Venezuela nu echt een dictatuur is geworden. Maduro en de zijnen hebben totale macht. Hoe is het zover gekomen? Venezuela is de afgelopen twintig jaar economisch in de afgrond gestort en er is geen geld, geen eten, geen medicijnen. En 5 miljoen Venezolanen zijn naar het buitenland getrokken. Hoe kan Maduro er met alle olie die er in de grond zit zo'n puinhoop van maken? En wat is er over van de socialistische revolutie die hij en zijn voorganger Chávez voor ogen hadden?

[00:01:18]

Hoe kan het dat hij politiek vrij spel heeft? Fijn dat je luistert. Ik ben Elizabeths. Tijdens de dag is dinsdag 8 oktober en vandaag over Maduro, de buschauffeur die dictator werd.

[00:01:37]

Calvijn. Hugo Chavez is de laatste kapitalist. Daarnaast zijn ze trouwens onze opvolger geluid. Inzet zijn vooral Caracas tonen de lipa op de maan Termolen is de gerotzooid celebrities, deze lieve woorden uit mijn vader Ben Willem van de Pol en eist een plaats in de markt.

[00:01:58]

Het verhaal van de Venezolaanse president Maduro begint bij zijn voorganger. Zijn leermeester en voor velen de vader van het Venezolaanse volk. Hugo Chávez, de charismatische man die een socialistische revolutie was begonnen, had beloofd een einde aan de armoede te maken en een einde aan de corruptie. Venezuela is een olieland en hij wilde de inkomsten daaruit ten goede laten komen aan de bevolking. Iets wat jaren niet gebeurt, was een nobele gedachte waar hij door zijn aanhang tot aan zijn dood om werd aanbeden.

[00:02:28]

Tremolo Chávez voor Chávez is eerst demonie in Porto Alegre in zijn theorie. Shame on you need to pay for mail viel terug.

[00:02:45]

Maar toen Chavez in 2013 overleed aan kanker, hing er over zijn beleid al een donkere schaduw. Aanvankelijk had het plan gewerkt, zeker toen de olieprijs nog hoog was. Maar aan het einde van zijn leven was er al een groot probleem met voedsel, brandstof, corruptie en een dalende olieprijs. Chavez imago wordt vooral bepaald door de belofte uit het verleden, zegt Latijns-Amerika journalist Edwin Koopman van Bureau Buitenland.

[00:03:11]

Venezuela is al twintig jaar heel erg verdeeld in voor of tegen Chavez en de hoeveelheden wisselen. Maar uhm. Als je dan hebt over zijn aanhang voor zijn aanhang was je echt God. Euh, nog steeds. Euh. Hij was gewoon echt de grote man achter de revolutie. En ja, mensen vreesden echt, want er was al duidelijk dat hij kanker had. Ja dat ze dat hij zo zou overlijden, wat daar natuurlijk gebeurd is. En zijn tegenstanders die euh na, die haatte hem en die haten hem nog steeds.

[00:03:39]

En die haat ook zijn opvolger. Dus die die die dachten ok. Daar zijn we mooi vanaf. En dit systeem wat hij heeft opgebouwd. Hij was de revolutie. Hij was het nieuwe Venezuela. Als hij overlijdt, dan is het gewoon klaar. Misschien nog een kwestie van weken, maanden, maar geen jaar meer.

[00:03:56]

En dat was niet zo. Chavez wees voor zijn dood zijn opvolger aan Nicolás Maduro, een jongeman van eenvoudige komaf. Zijn vader, kaderlid van de vakbond en hijzelf ooit buschauffeur, maar opgeklommen van vakbondsleider tot parlementsvoorzitter, tot minister van Buitenlandse Zaken en vicepresident. Maduro was volgens Chavez de jonge, bekwame leider die zijn werk. Chavez SMO kon voortzetten. Hij sprak daarom het volk toe en vroeg de Venezolanen om op hem te stemmen. PD liggen aan Nicolás Maduro. Kom op president, oliekraan, columbaria, jezelf Pilon werden Nicolas en.

[00:04:37]

En zo geschiedde. Maduro won nipt en werd in 2013 president van Venezuela. Wat is dat voor man? Die lijkt die op Chavez?

[00:04:48]

Ja, hij lijkt ontzettend op Chavez. En soms denk ik het. Hij doet het na. Want al meteen na de dood van Chavez, de toespraken, de manier van praten. Venezuela? Euh, de intonatie. Maar zelfs de stem dat ik soms bandjes hoor. Nee, dat is zonder het beeld denk ik hé. De stervende. En dat blijkt dat maar door het zijn. Hij heeft echt ontzettend z'n best gedaan om zijn zijn leermeester en zijn zijn baas na te doen.

[00:05:11]

Elevator delà sonera ou la perfection piña fira confirm illegalen. Hij ontbeert totaal het charisma van Chavez.

[00:05:21]

Chavez dat echter grist, maar dat heeft Maduro absoluut niet. Een beetje een fletse kopie eigenlijk. Ja, flets in de zin van dat ie. Hij is natuurlijk ook. Kijk Carisma, maar heb je of heb je niet een eis dat eigenlijk nooit in geslaagd om dat charisma van Chavez euh over te nemen? Maar ja, mensen pikken dat toch op een bepaald moment?

[00:05:37]

Nou ken ik Chavez zelf van allerlei manieren waarop hij ook heel fel en beledigend bijvoorbeeld naar Amerika uithaalde.

[00:05:46]

Obama Yankee wou en doet Maduro dat ook, waardoor ik doe dat ook.

[00:05:56]

Euh op D. Met dezelfde felheid en m. Maar ja, als je Chavez horen praten dan hoor je dat kan van binnen. Dat was. Dat was hij.

[00:06:03]

En bij Maduro zie je het is een kopie van Donald Trump.

[00:06:08]

Het kan best zijn dat dit ook meent, dat waarschijnlijk wel, maar het komt het niet zo overtuigend uit. Maar hij doet het precies hetzelfde. T. T Is. Sterker nog, ik heb wel 6. Het idee dat je een schepje bovenop doet om juist heel erg te laten zien dat hij echt euh, een opvolger van Chavez is.

[00:06:24]

Een dromden met een Torna. Maar dat intervention imo ook.

[00:06:28]

Als je ziet naar zijn beleid dan heeft ie het allemaal gewoon echt in t kwadraat gedaan als het gaat om centraliseren van economie. T. Het uitschelden van de oppositie te. Nou ja, het aanpakken van de oppositie met met gewoon keiharde maatregelen, veel feller en veel gemener en veel harder dan dat s avonds ooit gedaan had.

[00:06:47]

Ja, wat voor een type leider is. Hij maakte zijn eigen beslissingen of laat hij zich veel adviseren? Nou, dat is nog wel een goed verschil met met met Chavez ook Chavez als echte baas. Die nam de beslissingen. Ha ha ha. En dan d. D. De naast of onder m. Ja, die namen dat dan over. Misschien adviseerden ze hem, maar hij nam van bijna niemand advies aan bij mij, waardoor ze totaal anders. Maduro is is het gezicht naar buiten toe.

[00:07:09]

Hij is als zou een stroman kunnen noemen van de mensen om hem heen. Hij heeft niet echt de macht. Uhm, ze laten hem aan de macht. Hij is het gezicht naar buiten omdat de juist wel v. Hij ziet er wel vriendelijk uit. Hij is zo'n een beetje een goeie Rik H. En zo is dat met dat snorretje. Nee en en die glimlach de hele tijd. Maar de m v d. De echte macht ligt niet bij hem.

[00:07:28]

Die liggen bij de mensen om hem heen. Uhm, Diosdado Cabello naam die waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt, is de tweede man van de revolutie. Een hele felle, een goeie contacten met het leger die. Dat is echt een man die euh ja, die die is. Die is gevaarlijk. En die heeft die neemt belangrijke beslissingen. En hij voert ze uit. Cilia Flores, zijn vrouw vergeet niet zijn vrouw is een hele belangrijke kracht achter de schermen, die 1 voor een groot deel ook de beslissingen schijnt te nemen.

[00:07:55]

Uhm, en ook zorgt voor een belangrijk deel van de inkomsten, want zij is is verweven. Volgens de Amerikanen. Maar er zijn belangrijke aanwijzingen voor dat het inderdaad zo is in allerlei drukke drugsmokkel netwerken. Hun neven van haar zijn opgepakt. Tijdens een vlucht richting de Verenigde Staten met een vliegtuig vol met met cocaïne uh. En zij heeft ook politieke de touwtjes in handen. Zij maakt allerlei afspraken vorm. Zij roept mensen op het matje als het nodig is en dan heel belangrijk.

[00:08:22]

Wie hebben echte macht? Achter de schermen de Cubanen. De Cubanen hebben al. En dat heeft Chavez veroorzaakt. Al van begin af aan heel veel invloed gehad op de politiek van Venezuela. Chavez was een groot bewonderaar van Castro Castro en die heeft de deuren opengezet voor Cubaanse advies, Cubaanse geheime dienst, Cubaanse contraspionage en die bepalen voor een belangrijk deel het beleid van Maduro. Dat is ook niet voor niks dat Maduro als de man achter Chavez die de contacten met de met de Cubanen goed onderhield.

[00:08:51]

De afgelopen 20 jaar is de economie in Venezuela in een neerwaartse spiraal terechtgekomen, wat ertoe geleid heeft dat miljoenen Venezolanen honger lijden en in armoede leven. Maduro riep in 2016 de economische noodtoestand uit en de BBC maakte in die tijd een reportage op een vleesmarkt.

[00:09:08]

Helaas kwam hij daar waar de prijzen door de hyper inflatie onbetaalbaar zijn en waar het vlees meestal rijst vlees ook vaak rot is omdat de stroom om de haverklap uitvalt.

[00:09:21]

Mijlstraat Stagflatie zal uiteraard ook de mortuaria hebben met stroomuitval te maken en de lichamen van doden blijven soms maanden in kapotte koelcellen liggen omdat er geen geld is voor een begrafenis. Inmiddels hebben naar schatting 5. Miljoen Venezolanen het land verlaten vaak de jonge mensen die daartoe in staat zijn en die hopen dat ze in andere landen wat geld kunnen verdienen. Heel Europa is dat toen nog uit te leggen hoe dat Electrabel trouwe haai al had.

[00:09:48]

Zoals deze jongen die zegt dat hij ook in het buitenland keihard moet werken om geld te verdienen, maar dat je daar tenminste iets krijgt. In Venezuela krijg je 1 dollar per maand, zegt ie. In het buitenland misschien 10 dollar per dag solo meer.

[00:10:02]

Maar ja hoor, weer zo'n jongen wordt dat wel.

[00:10:07]

Of deze jonge vader, die geen geld heeft om te eten in twee maanden tijd 30 kilo is afgevallen en uitgeput naar Colombia vertrekt in de hoop dat hij daar wat geld voor zijn gezin kan verdienen. Alles doet hij voor hen, vertelt hij in tranen. ROTTERDAM Het zijn aangrijpende taferelen van een land in armoede. En ook moeilijk te begrijpen als je bedenkt dat Venezuela over heel veel olie en ook goud beschikt. Het heeft er volgens Edwin alles mee te maken dat de staat onder Chavez de economie is gaan controleren.

[00:10:39]

Daar is het fout gegaan en daar gaat het nog steeds fout. Weet je?

[00:10:43]

De belofte van Chavez was het geld naar het volk H. Dat begon ermee. Euh, de armen. De armen moeten daar. Moeten ook rijken rijker worden? Nou ja, wat is wat ie deed is euh. De belangrijkste industrieën, waaronder dus die belangrijke olie industrie in handen van de staat brengen gewoon niet meer een euh, een een een onafhankelijk bestuur. Nee, dat wordt. Ik ga dat besturen. Nou ja, zo gebeurt dat met allerlei andere grote bedrijven.

[00:11:05]

Nou ja, de staat was niet in staat om dat goed te doen. Want alle belangrijke ingenieurs en mensen die echt wisten van oliewinning, ja, die werden eruit gegooid. Want die je dat je die. Die vonden het niks. Die waren daartegen. En dat dat bedrijf werd vervolgens bestuurd door door militairen die toen van toeten noch blazen wisten. Dus wat je ziet is eigenlijk van begin af aan een euh ja, een afnemende olieproductie. Tot nu. Nu is er bijna niks meer over, terwijl olie.

[00:11:28]

De oliereserves van Venezuela zijn de grootste ter wereld. En zo is het eigenlijk met de hele economie gegaan. Belangrijke dingen zijn handen van de staat gekomen, is vervolgens helemaal verkwanseld. En ja, te gronde gegaan we de olie industrie natuurlijk heel groot. Maar neem een een melk. Euh euh, boer veehouder waar ik een keer geweest was. Nou die je die was verplicht om zijn melk te verkopen aan de melkfabriek waar ze heel weinig maar heel weinig geld voor kregen.

[00:11:51]

Want die melk moest goedkoop zijn voor de armen. Op een gegeven moment had die boer. Ja, die moesten wel voedsel importeren voor die koeien. Verdienden niet minder aan die melk dan dat die je nodig had om een voedsel te kopen voor de koeien en ging gewoon failliet. Dus dan zegtde de. De overheid zegt ja, maar jij moet die melk goedkoop leveren, want anders is de duur van de mensen. Maar ja, op een gegeven moment door de inflatie.

[00:12:11]

Euh, kan die boer geen voedsel meer kopen en gaat de fit en is er geen melk meer? Moet melk geïmporteerd worden? En zo is het met vrijwel alle sectoren gegaan waar dat?

[00:12:18]

Misschien is het heel naïef om te zeggen, maar dat klinkt als zo'n ongelooflijk gepruts waar ook uiteindelijk niemand belang bij heeft. Zij zeggen nee. Hoe kan dat? Nou ja, het omdat er gewoon een stel uh ik economische klunzen aan de macht zijn. De mensen worden daar niet economieminister omdat ze goed zijn in economie, maar omdat ze trouw zijn aan het systeem, aan het socialisme, aan de partij, aan het idee dat je iets centraal kan regelen. En dan zou je zeggen maar die die mensen zien dan toch ook wel dat hier iets niet goed gaat?

[00:12:45]

Nee, bij zo'n melkboeren. Welke melkveehouder zien ze toch ook wel waar het fout gaat? Maar dan zeggen ze nee, dat komt niet door ons. Dat komt door de ondernemers, want die ondernemers hebben wel genoeg geld en ze hebben wel genoeg voedsel, maar daar houden ze achter om te speculeren. Ha. Euh. Als er een g te weinig rijst in de winkel is, komt het niet omdat die reisboek failliet is gegaan. Want dat komt omdat er stiekem allerlei voorraden worden achtergehouden voor AZ om de prijzen laten stijgen.

[00:13:09]

Dus er is een soort oorlog tegen de ondernemers. Zo noemen ze het ook de economische oorlog tegen de ondernemers. Nou ja, en die is nog steeds gaande. Alsof die ondernemers een keus hebben.

[00:13:18]

Hoe kan het dat Maduro niet afgezet wordt als hij er zo'n potje van maakt? Nou ja, dat kan eigenlijk alleen maar gebeuren door uhm ja, door het leger en het leger is trouw 1 aan 1 aan aan de regering en aan Maduro. En dat heeft de verschillende redenen. De eerste is dat ze gewoon ontzettend goed verzorgd worden. Ze krijgen goed betaald, dat zijn de enige die nog goed betaald krijgen in het land. Uh, ze hebben allerlei privileges.

[00:13:43]

Uh. En een van die privileges is ook uiteraard onderdeel van het werk van het leger. Controleren van 1 van de grenzen. Uh nou ja, over de grens wordt gesmokkeld. En euh, daar word coke de cocaïne gesmokkeld, wordt goud gesmokkeld mensen voedsel. Uh benzine noem maar op. Alles wordt gesmokkeld. Nou ja, en de steekpenningen van die smokkelaars. Die gaan allemaal naar die militairen toe. Ze verdienen heel veel geld aan het controleren van die smokkelroutes.

[00:14:07]

Dus ja, welke militair gaat er in opstand komen als je daar heel erg rijk van wordt?

[00:14:12]

De militairen blijven Maduro dus trouw. Het volk zelf komt zo nu en dan wel in opstand.

[00:14:20]

In 2014, 2017 en begin 2019 zijn er grote protesten geweest tegen Maduro. Honderdduizenden mensen gingen de straat op. Het waren de grootste protesten die Edwin zich kan herinneren. In Zuid Amerika. En ja, dan staan ze daar met z'n 500, duizenden of meer op straat. Politie schieten traangasgranaten af en aan het eind van de dag zit de president er nog steeds. En dat de volgende dag weer en de volgende dag weer. Net dat nu zo vaak geprobeerd dat.

[00:14:48]

Ja, de mensen zijn helemaal radeloos. Het is gewoon niet gelukt. Mensen zijn totaal totaal hopeloos nu. Ze weet niet meer wat ze moeten doen. Mensen blijven thuis. Dat is ook de reden. Ze zijn niet gaan stemmen. Euh. 5 miljoen mensen zijn het land uit gegaan. Ze weten het gewoon niet meer. Dat is echt alles is geprobeerd.

[00:15:08]

Er was even hoop. Nu bijna twee jaar geleden, toen oppositieleider Guy Doom zichzelf uitriep tot de echte president en ook allerlei landen hem, waaronder Nederland, erkende als zodanig. Euh, wat is er met hem gebeurd? Want dat er was toen hoop dat er dat er misschien iets zou gaan veranderen. Maar dat is dus blijkbaar niet gebeurd. Wat is er? Ja, hoe is dat misgegaan?

[00:15:30]

Moet je voorstellen wat een enorme euforie was? Ik was erbij. 2.

[00:15:34]

Het was 3 februari om half februari vorig jaar dat na al die je demonstraties in het verleden uhm, de verkiezingen referenda. Maar om om Maduro weg te krijgen dat er eindelijk iemand opstaat die zegt van OK. Nu gaat het gebeuren. Ik ben de man die je de die euh d die jullie die Maduro weg gaat krijgen via euh via niet via een staatsgreep, maar echt gewoon via de straat en via via de wet eigenlijk. Want zij zijn de verkiezingen die uhfa maar daardoor herkozen was.

[00:16:03]

Die zijn niet eerlijk. We hebben internationale steun. Nou ja, echt, daar gingen weer 500.000 mensen de straat op, maar dat was feest. Nou ja, het is niet gelukt. Waar is het fout gegaan, Jaguar? Dodi heeft hoog van de toren geblazen die hoopte. Hij had echt ingezet op. Nu gaan de militairen partij van mij kiezen. Ze gaan overstappen. De situatie is nu zo dramatisch. Er is geen voedsel meer, er is geen brandstof meer, maar is als een redenen geloofwaardigheid kwijt.

[00:16:33]

Uh, ze gaan nu mijn kant kiezen en hij heeft mensen ook opgeroepen. Heb je een vader, een broer, een oom die in het leger zit? Games praten, zorg dat ze aan deze kant komen. Uh, en t is niet gebeurd. Dus hij heeft ze een hele. Heeft een hele gevaarlijke weddenschap eigenlijk gesloten en die heeft ie verloren. En dat is nu na bijna twee jaar geleden. Daar is niks veranderd en nu is ook hij z'n geloofwaardigheid kwijt.

[00:16:54]

Ja, en het gevolg is dat eigenlijk Madoera nu nog sterker in het zadel zit. Ja, want nou ja, het punt was het parlement waar waardoor de voorzitter van was. Dat was eigenlijk de laatste, het laatste stukje, het laatste instituut in Venezuela wat nog onder controle van de van de oppositie stond. Verder heb je het leger, de rechterlijke macht, de media, uh, de hele economie, de vakbonden en noem maar op. Alles staat onder controle van Van UH van de ene p van die ene partij, de socialistische partij van fan van Maduro.

[00:17:23]

Alleen het parlement niet. Ja, nu zijn er dus verkiezingen geweest en nu is het parlement. V. Officieel althans in handen gekomen. Ook van euh, van de partij van van Maduro en van de zussen. Dus partij komt ook. Dat komt natuurlijk omdat de oppositie weigerde mee te doen. Dus nu is alles onder controle. Dus ja, je zou kunnen zeggen dat nu daarmee het laatste stukje laatste platform van de oppositie ook ja bij de partij is gekomen.

[00:17:47]

En die zou je eigenlijk Koonings dus eigenlijk kunnen zeggen dat hiermee Venezuela een dictatuur is geworden.

[00:17:52]

Wat zou er nog kunnen of moeten gebeuren voordat er weer verandering in gebracht kan worden? Wat? Ja, wat? Wat kan er nog gaande? Het lijkt alsof dat land totaal uitgespeeld is. Ja ja, dat is het. Dat moet toch van de Venezolanen zelf komen? Want euh, van buitenaf kunnen we eigenlijk niet zoveel meer dus dan zijn. Er is een embargo waar een wapen en handelsembargo vanuit de Verenigde Staten door is. Er zijn sancties opgelegd vanuit de VS, maar ook vanuit Europa naar hoge politici.

[00:18:23]

Er is heel veel politieke druk. Uhm, hij heeft bijna geen. Deze verkiezingen worden door bijna niemand erkend, in de regio niet, maar ook niet in het westen. Uhm. Dus van buitenaf kun je eigenlijk alleen maar denken aan een militaire invasie. Wat natuurlijk ondenkbaar, dat zou je. Dat moet je ook niet willen. Dus uiteindelijk moet het toch van de Venezolanen zelf komen? Ja die pijnigen euh zichzelf. Uh, het hoofd van hoe? Wat kunnen we nog doen?

[00:18:45]

Euh. De oppositie is verdeeld. De ene wil praten met Maduro, de andere wil verkiezingen. De andere wil helemaal niks, de andere wilde staking. Niemand zit op één lijn. Ze hebben de verkiezingen geboycot, maar weten eigenlijk niet zo goed hoe ze verder moeten. Er is geen strategie. Euh ja, wat moet er gebeuren? Ja, in het ideale geval zou je zeggen ok. Het uh, het leger. Uh, ze zegt op een bepaald moment Maduro je moet echt vertrekken, want het kan zo niet langer.

[00:19:07]

Dat zou ideaal zijn. Ja naja, en als dat niet gebeurt dan zou je mag je hopen dat op een gegeven moment de Venezolanen zelf weer de moed bij elkaar rapen om toch weer de straat op te gaan en daar te blijven totdat er echt iets uh is veranderd. Ja uh, maar ja, ik zie het niet gebeuren. Ze zijn echt helemaal helemaal. Uh, ze hebben alle hoop verloren.

[00:19:28]

Ja, ik hoor jou heel somber en je v.

[00:19:30]

Ja, ik ben heel somber voor 2 jaar geleden. Bij het begin vorig jaar was ik ook heel erg optimistisch. Dacht van Yes. Ik sprak je met Venezolanen die die echt gewoon daar bovenop zitten en een goeie na een goede analyse geven. Die hadden allemaal al. Die analisten hadden ook daar te plaatsen. Het idee aan een gekwaak kwam een paar maanden en dan is klaar wat ook nog zou kunnen. Een andere optie is dat het gewoon echt economisch dat echt alle stroom uitvalt.

[00:19:55]

Bijvoorbeeld dat zoals eerder gebeurd. En toen kreeg je ook dat mensen echt echt echt boos werden. Uhm, dat zou nog kunnen dat gewoon echte economie en dus de stroomvoorziening zo dramatisch wordt dat je ergens gewoon een totale opstand krijgt. Eigenlijk is misschien dat nog wel het meest voor de hand liggende scenario. Als je alle opties kijkt en weg moet strepen. De vraag is alleen wanneer gaat dat gebeuren? Het is eigenlijk een wonder dat ze alles nog een beetje draaiende houden met de met touwtjes aan mekaar te knopen.

[00:20:22]

Uhm, maar dat zou nog een optie zijn het komende jaar dat het echt gewoon echt dramatisch fout loopt op het gebied van energie en euh en en licht en en watervoorziening. Want zonder water kan niemand het.

[00:20:34]

Het is gewoon een euh ja, van buschauffeur tot dictator. Ja, van buschauffeur tot dictator. Waarbij het eigenlijk een dictatuur is van de partij. Niet van deze man. Want hij is natuurlijk niet alleen aan de macht, maar wel. Het systeem zit wel zo stevig in het zadel dat het niet zomaar omver valt.

[00:20:53]

Dat is niet zomaar te regelen, maar ja, en dat was al meer morgen aan het begin van de middag. Dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar. Fijne dag.