Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast Suitcase. De dag wat voor jaar was 2020 een heel raar jaar, heel raar, heel raar, heel raar. Ik hou het op. Gewoon rare gewonnen door ja. Het is geen normaal. Ja buitengewoon raar. Toch wel heel raar.

[00:00:15]

Ja ja, als ik dit zie. Schrijft Volkskrant columnist Eva Hoeke op Twitter over het filmpje van Roel Maalderink waarin hij op straat vraagt wat voor een jaar 2020 nou was. Dan hou ik ineens heel veel van Nederland. Hij sterk. Raar. Hij sterk volk. Heel raar. Misschien is dat wel de reden dat het filmpje zoveel gedeeld is. Het verbindt ons. Ten eerste omdat we het. En hoe vaak komt dat nou voor? Eindelijk ergens over eens zijn.

[00:00:40]

Namelijk dat het een raar jaar was, maar ook omdat het ons een spiegel voorhoudt. We zijn zelf raar allemaal. En dat schept dan ook weer een band. Precies dat gevoel is iets waar we zeker dit jaar naar op zoek zijn. Een gevoel van verbinding, iets wat de anderhalve meter overbrugt. En gelukkig bracht 2020 naast heel veel ellende ook heel veel van dat soort momenten voort. Troost, rijke momenten, hartverwarmende verhalen. En er viel ook echt nog best wat te lachen.

[00:01:07]

Fijn dat je luistert. Ik ben Elizabeths Steins. De dag is vrijdag 18 december en vandaag het troost. Nieuws Jaaroverzicht van 2020.

[00:01:18]

Nou, het was een jaartje wel. Is dit het begin? We gaan. Ik was oprecht, die eerste vraag, maar ik ga überhaupt heel podcast zitten om zo te beginnen.

[00:01:31]

Ja, op de valreep van 2020 beginnen we dankzij Winfried Baijens toch nog eens als een echte podcast. Ik blikt met Winfried terug op het nieuws jaar omdat hij voor de NOS het jaaroverzicht maakt. En zo vertelt ie. Dat was dit jaar bepaald geen gemakkelijke klus.

[00:01:50]

We hebben altijd een uur. Uhm. En wat? Euh. Ja, dat is gewoon omdat de televisie wetten zo zijn dat een uur een beetje maximaal is. Maarja, dit jaar hadden we natuurlijk eigenlijk veel meer nodig. Uhm, terwijl ik toch van heel veel mensen hoor die ook nog twijfelen of ze gaan kijken.

[00:02:05]

Uh die zeggen ja maar het gaat toch een hele tijd maar over één ding. En dat is denk ik aan dit jaar. Wel het unieke dat natuurlijk was daar de tsunami aan nieuwsverhalen. Uh, over Korona. Maar ondertussen gebeuren er ook nog heel veel andere dingen. Dus ja, wij hebben hier op de redactie, maar dat heb jij denk ik ook gehad toch echt momenten gehad. Wat is er toch in godsnaam met het jaar aan de hand? Ja, en die verhalen ben je inmiddels ook allemaal weer vergeten.

[00:02:27]

Ja, want wat zijn die verhalen die dan eigenlijk nu in onze geheugens ondergesneeuwd zijn door Corona? Ik vergat bijvoorbeeld die vergat ik niet echt, maar het raakte me weer heel erg toen die beelden weer zag van euh, Beiroet. Bijvoorbeeld van een grote explosie. Nou ja, zeker hartstikke groot verhaal. En in een normaal jaar zou dat misschien één van de drie grote nieuwsverhalen zijn geweest. Maar nu is dat bijna ondergesneeuwd geraakt in ons geheugen in ieder geval.

[00:02:50]

En ik sprak met nog een collega en die zei uhm, euh ja. Is het wel leuk om al dat Korona nieuws terug te kijken? En uhm, toen dacht ik ja, het heeft zelfs denk ik iets goeds voor ons allemaal om dat allemaal weer her te beleven. Want ik las laatst in NRC de reconstructie van de eerste golf. En dat was toen zo'n pagina 15 55 pagina's tellende reconstructie over wat er toen precies gebeurde in die ziekenhuizen. En toen realiseerde ik me ook weer even.

[00:03:14]

Uhm, hoe uniek? Bizar. Indrukwekkend hetgene is wat ons overkomt. En ik denk dat onze geest in staat is om heel snel aan dingen te wennen. En dan is zo'n jaaroverzicht eigenlijk. Of zo'n reconstructie. Uhm, een middel om toch weer eventjes te weten. Ja, we hebben dit wel meegemaakt. En in die zin uh, is het denk ik juist het spannendste jaaroverzicht dat ik in ieder geval gemaakt heb.

[00:03:37]

Ik heb nog maar 2 gemaakt, dus dat is makkelijk zeggen. Maar sowieso wel van de afgelopen jaren.

[00:03:41]

Want je moet eigenlijk denk ik toch even terug in de tijd om weer even te weten. O ja, dit was wel echt een jaar uh, die op allerlei manieren historisch was. En dat en dat was natuurlijk ook.

[00:03:53]

Zo zit het goed te pitchen. Maar je zegt ook al twee keer dat de mensen zeggen dat ze twijfelen of ze wel zin hebben om te gaan kijken. Ja, die. Dat is een lastige. En euh, want het is natuurlijk geen vrolijke boel allemaal. Maar nu is het jaaroverzicht van de machinaal meestal niet een hele vrolijke boel. Maar we hebben wel toch gelukkig wel wat Draye gevonden en ook elementen gevonden, want dat was dit jaar ook. En dat is de mensen ook dat je binnen al die ellende toch wel weer wat een sprankje hoop vindt of nieuwe initiatieven tegenkomt.

[00:04:19]

Mooie verhalen, indrukwekkende verhalen. Die hebben er ook welbewust uitgehaald. Die crisis maakt ook heel veel goeds los. En dat hebben we ook in t Jaaroverzicht gestopt. Ja, en ik zag dus op Twitter iemand zeggen van euh, arme Winfried Baijens. Ja sowieso. Zoiets kan ik alleen maar beamen. Arme, arme man. Nee, maar arme Winfried Baijens. Uhm, wie heeft er nou inderdaad zin om zin met al die ellende om naar dat jaaroverzicht te gaan kijken?

[00:04:42]

Kunnen we niet door kittens laten naspelen? Dan kijkt u misschien nog even. Ja, nou ja, volgens mij. Ik weet welke tweet dat was, maar ik heb daar ook al gezegd ja, je moet er toch ook een beetje als een uh uh als een therapeutische sessie bij zien? We gaan natuurlijk helemaal niet op de sofa liggen. Maar goed, ik denk dat het serieus oprecht goed is. En ook om de dingen weer in balans te zien en perspectief.

[00:05:01]

Waarom we nu weer weer in een lockdown zitten? Uhm. Dat je ook weer de schade die het heeft aangericht in het begin van die van die crisis enzo zo. Dat je dat allemaal weer even voelt en ziet is heel goed.

[00:05:13]

Uhm en kittens sowieso zowiezo goed idee.

[00:05:18]

De kittens hebben het NOS jaaroverzicht niet gehaald, maar ook daar is aandacht voor de mooie verhalen die er dus zeker ook waren. En op Twitter opende Winfried een soort verzamelbox van troost nieuws waar iedereen zijn of haar favoriete momenten van het afgelopen jaar kon plaatsen. Het is opvallend, zegt ie, hoeveel ontroerende en humoristische momenten er zijn geweest, zoals de duizenden inzendingen die er waren voor een nieuwe naam voor de zeesluis in IJmuiden, met als populaire inzendingen de Irma Sluis of Sluisje met Sluis V's.

[00:05:49]

En dan de ontlading toen bekend werd waar de keuze op was gevallen. Weet je al wat het geworden is? Nee, dat weet ik niet. Zeesluis IJmuiden nauwelijks origineel? Echt niet echt. À 50 jaar geleden heette het al de sluizen van IJmuiden. Ze hebben de grote Zwarte Zee voor geplakt. Hoe dan ook is op Twitter de reportage uit Rotterdam populair over kippen die daar vrij rondliepen. Tot veel plezier van garagehouder Hamza. Af en toe pak ik ook eieren.

[00:06:19]

Vanaf dan gaan ze daar eieren leggen. Ik weet waar, dus af en toe pak ik Vestre eieren. Maar die kippen, die moesten weg.

[00:06:25]

Ik weet niet wat mensen tegen hebben voor kippen. Zo een gewonde bij. Als de koekeloeren ook doen en zo wel leuk om te horen.

[00:06:32]

Dat was zo'n verhaal wat iedereen omarmde. Het ging over die kippen die in Rotterdam aan het rondscharrelen waren en Hamza de garagehouder. Die wilden eigenlijk die kippen gewoon behouden. En er waren nog meer mensen die er iets over zeiden. En dat het misschien kneuterige van zo'n buurt die zich druk maakt over een kip dat hé. Dat raakt dan maar. Dat bracht heel Nederland ineens bijeen. Althans, heel Nederland had op Twitter social media zo opvallend veel geopperd. Ja, in dit draadje.

[00:06:58]

Maar toen dacht ik dit is natuurlijk een feelgood verhaal van het jaar. Maar.

[00:07:02]

Welke verhalen hebben nog meer? De Twitter de raad van Winfried vulde zich snel. Er zijn heel veel verhalen en daarom in vogelvlucht en vrij willekeurig. Een greep uit al dat troostprijzen. Nieuws van 2020. Het begon natuurlijk in het voorjaar, toen de wereld opeens binnen zat. Lege straten en pleinen. Terwijl in de ziekenhuizen harder gewerkt werd dan eigenlijk mogelijk was. Het leidde tot een hernieuwde waardering van de zorg en zorgmedewerkers. Overal in de wereld werd vanuit huiskamers of op balkons voor hen geapplaudisseerd.

[00:07:36]

Wij kloppen vanavond uit dank en respect voor alle vorige medewerkers in Nederland die ons beschermen tegen verschrikkelijke coronavirus.

[00:07:47]

En om de verveling te doden werd er van alles bedacht.

[00:07:51]

Zoals bingo met de buren vanuit het raam. Of er werd een feestje gebouwd. Samen alleen dansend in huis. Wie het wat rustiger aan wilde doen, sloeg aan het knutselen of puzzelen. Meneer Van der Geest uit Nunspeet bouwde zelfs een heel kasteel van medicijn doosjes.

[00:08:17]

Nou goed, zit je in het doosje aan te kijken. De vraag is of we vervormd. Kunnen ze dat geven? Nou, en zo is dat ontwikkeld. Het is gewoon pure van te zien. We zagen dit jaar veel akelige beelden uit ziekenhuizen, maar ook mensen die herstelden en met applaus de Agee uitgereden werden. Wereldberoemd werd het Spaanse verpleeghuis waar de zorgverleners besloten om zichzelf op te sluiten met de bewoners om het virus niet verder buiten het verpleeghuis te verspreiden.

[00:08:49]

Ook in Nederland gebeurde dat in een gehandicapte zorginstelling. In Den Haag was een korona uitbraak onder bewoners en begeleiders en twee begeleiders besloten beide cliënten te blijven. Ze legden matrassen neer op de grond en bleven bijna twee weken binnen.

[00:09:06]

Ciaran Charron kok is één van hen en ik bel haar om te vragen hoe ze daar op terugkijkt.

[00:09:12]

Het was eigenlijk een fantastische ervaring. Het was uhm, voelde het totaal niet als opgesloten zitten, voelde gewoon als een mini gezinnetje op dat moment en met vierentachtig succulente en fantasten. Fantastische collega's bij je gewoon letterlijk. Jääger van Big Brauwere House zit of zo hard werken, maar hij had er totaal geen erg in dat jaar aan het werk was omdat de sfeer zo positief, groep en positief en goed was.

[00:09:38]

Dit is iedereen goed hersteld. Hoe gaat het nu?

[00:09:42]

Nu gaat het eigenlijk wel goed. Iedereen is volledig hersteld van korona. Uhm, bij als begeleiden zijn hebben we al lang naweeën gehad. Uhm, onze cliënten kunnen dat helaas niet vertellen. Uhm, of ze echt heel veel naweeën hebben gehad en nog heel veel klachten hebben. We hebben wel wat gezien dat we verdenken van. Misschien komt het daar vandaan, maar ook de eerste oog lijkt het eigenlijk allemaal voor de cliënten heel erg mee te vallen. Uhm, waar we zelf nog wel wat klacht had van Monica.

[00:10:10]

Druk op de borst. Hoofdpijn? Uhm, nou ja, alle de nasleep die er gewoon bij komt kijken.

[00:10:16]

Hoe zou je zeggen dat je terugkijkt op 2020? Ja, het is een bijzonder jaar geweest. Ik vind het voornamelijk een jaar waarin ik terugkijk op veel positieve ervaringen. Uhm, en dit is dit staat zeker hoog op het lijstje. Ik heb de cliënten op een andere manier mogen leren kennen. Een bijzondere band weten op te bouwen. Ja, dat. Dat neem ik altijd mee. Dat onlangs zeg maar de korona Thai die best wel wat roet in het eten gooit voor 2020 is heeft het ook wel.

[00:10:49]

Hij heeft het mij persoonlijk wel heel veel gebracht ook.

[00:10:51]

Je zou het nog een keer doen als het nodig was. Dat heb ik toen gezegd en dan blijf ik nog steeds achter staan. Ja, absoluut.

[00:10:59]

We gaan nog even door, want zoals voor Serron was het voor alle zorgpersoneel een bijzonder jaar dat ook momenten van grote vermoeidheid kenden. We zagen hoe het zorgpersoneel zichzelf opmerkte door te dansen en mee te doen aan Tik Tok tellen 6. Zeuro na meenemen in je agenda of door elkaar toe te zingen. Zoals in het Maasstad Ziekenhuis, waar het ambulancepersoneel de Caulfield afdeling vanachter een glazen deur toeziend.

[00:11:46]

Er waren ook indrukwekkende momenten van stilte, zoals op paaszondag, toen tenor Andrea Bocelli vanuit een uitgestorven Milaan voor de kathedraal Amazing Grace zong om. Is ons euh.

[00:12:10]

H. Na het. Ra ra ra. Het LA. Sowieso werd er veel muziek gemaakt. Korona was een inspiratie voor veel muzikanten en rappers.

[00:12:31]

Blijft thuis, Korona als dank. Maar ook bands en orkesten die niet meer fysiek konden samenkomen of optreden gingen door vanachter hun computer.

[00:12:54]

Zijn Be My Baby Lambo Amphibian peering on the radio solution voor de Plasactie achter de computer zaten we allemaal veel dit jaar.

[00:13:10]

Want bij gebrek aan echt contact zetten we het leven online voort. Ook veel ouderen die de overstap nog niet hadden gemaakt, verschenen opeens op Instagram of tikten op. Zo ook de 94 jarige David Attenborough.

[00:13:23]

Hij opende een Instagram account, dus is mooi vasthangen om eens te gaan.

[00:13:29]

Binnen 5 uur had hij meer dan een miljoen volgers, een record op Instagram. 2020 was ook het jaar van de zoem vergaderingen en alles wat daarbij mis kan gaan.

[00:13:40]

Het gaat om Islay uit de stad meevielen te van de teeltwijze.

[00:13:47]

Zelfs de Britse koningin Elizabeth ontkwam er niet aan. Eventjes tussen Big One wil Herma. Ampul zal er zo exact Jumanji last mee, Jochi Pen Deming en ook bij een zoem vergadering met onze eigen koningin Maxima ging het niet helemaal goed.

[00:14:09]

Terwijl de kans dat u hierbij wint zullen doen als u een beetje nederhemert door wat er eigenlijk is gebeurd aanwijzen, kan het ook nog beter beeld worden.

[00:14:16]

Of is het toch in dit beeld en dat is gebeurd. Ik weet niet waar dat wel gebeurt, want het is niet helemaal geen beeld als ik ik hoor. Ik ga gewoon door. Ze Majesteits.

[00:14:33]

Als je in het Verenigd Koninkrijk vraagt wat een troost, rijk of inspirerend moment is geweest dit jaar, dan zullen veel mensen aan oorlogsveteraan Tom Moore denken. Ron Pavillon de counter, Buddingh' Algo Working. Hij wilde voor zijn honderdste verjaardag duizend pond inzamelen voor de gezondheidszorg door rondjes in de tuin te lopen. Dat lukte een beetje. Meer zelfs, hij haalde ruim 35 miljoen euro op en groeide uit tot nationale held.

[00:15:00]

Zalm. I Love You Haven't account. Barât selectierondes. Tijd.

[00:15:07]

Op zijn honderdste verjaardag vlogen vliegtuigen van de Britse luchtmacht over zijn huis en kreeg Moore de eretitel van kolonel. Nog een lichtpuntje de luchtvervuiling nam af en de natuur kreeg de tijd om te herstellen. Voor het eerst in meer dan dertig jaar waren bijvoorbeeld de toppen van de Himalaya goed te zien en in allerlei landen wordt er dit jaar ook veel meer aan het goede doel gedoneerd of schieten mensen wat directer te hulp. Zoals in de VS, waar mensen extra fooien achterlieten in hun favoriete horecagelegenheden die dicht moesten zodat het personeel een tijdje doorbetaald kon worden.

[00:15:41]

Maar Cappel slapping Biehal uit bijbellezen Rudolstadt te bij Uruguay zullen de Neuts 4.x weer desnoods. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De Troost Nieuws verzameling van Winfried op Twitter blijft daar ook nog groeien. En dat is toch een goed teken zo aan het einde van dit rare jaar.

[00:16:00]

Het was raar allemaal.

[00:16:02]

Alleszins fraai, raar, vreemd, euh, onvoorspelbaar. Rest nog aan Winfried de vraag hoe hij terugkijkt op 2020. Nou, ik vind het wel dit jaar ook dat voor de journalistiek heel veel lessen hebben geleerd volgens mij. Want we kwamen ook enorm onder druk te staan over de waarheid. Komt onder druk te staan, onze rol werd bediscussieerd en daarom denk ik ook nog heel veel over na en. Euh. Ik denk ook dat er nog standvastige zijn geworden in onze rol en hoe belangrijk het is dat we ook de feiten blijven voeren.

[00:16:31]

Uhm, zeker in de zee van ook fabels die ons omgeven, maar ook wel dit is wat we net hebben gedaan.

[00:16:38]

Uhm, we kunnen niet meer alleen maar met de zware ernst komen, want ik denk dat dit nog eventjes een paar maanden op z'n minst nog zwaar gaat worden en blijven. En euh ja, die lichtpuntjes zijn denk ik toch nodig. Daar ben ik altijd al een pleitbezorger van in het nieuws dat er een balans moet zijn tussen het menselijke en ook gewoon het emotionele. En niet alleen maar het hoofd, maar ook het hart. En jij? Heb je nog een wens?

[00:17:02]

Defensie waar we de grootste wensen en die zelf van iedereen denk ik hetzelfde zijn. Dat dat virus snel weg is, dat we allemaal gaan vaccineren en dat we weer terug kunnen naar een vorm van normaal en meer nabijheid. En als het tot die tijd meer Troostwijk nieuws en dat was m weer. Maandag staat er aan het begin van de middag een speciale winterdag voor je klaar, want ik zit tot 4 januari onder de kerstboom. Dat is maandag voor u een fijn weekend gewenst en natuurlijk een gelukkig nieuwjaar.