#746 - De Winterdag: troostnieuws
De Dag- 1,167 views
- 31 Dec 2020
Elisabeth zit tot vier januari onder de kerstboom maar heeft een paar afleveringen van De Dag uitgekozen die de moeite waard zijn om deze winterdagen nog eens te beluisteren. Op deze laatste dag van het jaar natuurlijk het troostnieuws-jaaroverzicht: een verzameling troostrijke, hartverwarmende en grappige verhalen die het zware jaar 2020 toch glans geven.
Het idee komt van Winfried Baaijens die op twitter een 'draadje' begon om deze lichtpuntjes te verzamelen. Hij merkte dat er niet alleen heel veel 'troostnieuws' was, maar ook dat er grote behoefte aan is.
NPO Radio 1 wordt een soort kast, dag de winter, dag na de kerst. Belletjes klinken vandaag voor het laatst, want maandag staat er gewoon weer een verse podcast voor je klaar. Vandaag n die denk ik wel leuk is om te beluisteren als je dat nog niet gedaan had. Of luister man s nog eens. Waarom ook niet? Hij is in ieder geval bedoeld om het jaar positief mee af te sluiten en vol goede hoop het nieuwe jaar mee in te gaan.
Dat is het Troost Nieuws jaaroverzicht van 2020, met daarin de momenten die het zware jaar dat achter ons ligt toch nog wat glans gaven. Nou, het was een jaartje wel he. Is dit het begin? We gaan. Dit was oprecht, die eerste vraag. Maar ik ga überhaupt heel podcast zitten om zo te beginnen.
Ja, op de valreep van 2020 beginnen we dankzij Winfried Baijens toch nog eens als een echte podcast. Ik blikt met Winfried terug op het nieuws jaar omdat hij voor de NOS het jaaroverzicht maakt. En zo vertelt hij. Dat was dit jaar bepaald geen gemakkelijke klus.
We hebben altijd een uur. Uhm. En wat? Euh. Ja, dat is gewoon omdat de televisie beter zou zijn dat een uur een beetje maximaal is. Maarja, dit jaar hadden we natuurlijk eigenlijk veel meer nodig. Uhm, terwijl ik toch van heel veel mensen hoor. Die ook nog twijfelen of ze gaan kijken.
Uh die zeggen ja maar t gaat om een hele tijd, maar over één ding en dat is denk ik aan dit jaar wel het unieke dat. Natuurlijk was daar de tsunami aan nieuwsverhalen. Uh, over Corona. Maar ondertussen gebeuren er ook nog heel veel andere dingen. Dus ja, wij hebben hier op de redactie, maar dat heb jij denk ik ook gehad toch echt momenten gehad. Wat is er toch in godsnaam met het jaar aan de hand? Ja, en die verhalen ben je inmiddels ook allemaal weer vergeten.
Ja, want wat zijn die verhalen die dan eigenlijk nu in onze geheugens ondergesneeuwd zijn door Corona? Ik vergat bijvoorbeeld die vergat ik niet echt, maar het raakte me weer heel erg toen die beelden weer zag van euh, Beiroet bijvoorbeeld. En van een grote explosie. Nou ja, natuurlijk hartstikke groot verhaal. En in een normaal jaar zou dat misschien één van de drie grote nieuwsverhalen zijn geweest. Maar nu is dat bijna ondergesneeuwd geraakt in ons geheugen in ieder geval.
En ik sprak met nog een collega die zei uhm. Euh ja. Is het wel leuk om al dat Korona nieuws terug te kijken? En uhm, toen dacht ik ja, het heeft zelfs denk ik iets goeds voor ons allemaal om dat allemaal weer her te beleven. Want ik las laatst in NRC de reconstructie van de eerste golf. En dat was toen zo'n pagina 15 55 pagina's tellende reconstructie over wat er toen precies gebeurde in die ziekenhuizen. En toen realiseerde ik me ook weer even.
Uhm, hoe uniek? Bizar. Indrukwekkend hetgene is wat ons overkomt. En ik denk dat onze geest in staat is om heel snel aan dingen te wennen. En dan is zo'n jaaroverzicht eigenlijk. Of zo'n reconstructie. Uhm, een middel om toch weer eventjes te weten. Ja, we hebben dit wel meegemaakt. En in die zin uh, is het denk ik juist het spannendste jaaroverzicht dat ik in ieder geval gemaakt heb. Ik heb er nog maar 2 gemaakt, dus dat is makkelijk zeggen.
Maar sowieso wel van de afgelopen jaren.
Want je moet eigenlijk denk ik toch even terug in de tijd om weer even te weten. O ja, dit was wel echt een jaar uh, die op allerlei manieren historisch was en dat.
En dat was natuurlijk ook zo zit het goed te pitchen. Maar je zegt ook al twee keer dat de mensen zeggen dat ze twijfelen of ze wel zin hebben om te gaan kijken. Ja, die. Dat is een lastige. En euh, want het is natuurlijk geen vrolijke boel allemaal. Maar nou is het jaaroverzicht van Multinationaal meestal niet een hele vrolijke boel, maar we hebben wel toch gelukkig wel wat Draye gevonden en ook elementen gevonden. Want dat was dit jaar ook.
En dat is de mensen ook dat je binnen al die ellende toch wel weer wat een sprankje hoop vindt of nieuwe initiatieven tegenkomt. Mooie verhalen, indrukwekkende verhalen en die hebben er ook welbewust uitgehaald. Die crisis maakt ook heel veel goeds los en dat hebben ook in het jaaroverzicht gestopt. En ik zag dus op Twitter iemand zeggen van euh, arme Winfried Baijens. Ja sowieso. Sowieso kan ik alleen maar beamen. Arme arme man. Nee, maar arme Winfried Baijens.
Uhm, wie heeft er nou inderdaad zin om zin met al die ellende om naar dat jaaroverzicht te gaan kijken? Kunnen we niet door kittens laten naast beter, dan kijkt ze misschien nog even af. Ja, nou ja, ja volgens mij. Ik weet welke tweet dat was, maar ik heb daar ook al gezegd. Ja, je moet het toch ook een beetje als een euh euh, als een therapeutische sessie bezien? We gaan natuurlijk allemaal niet op de sofa liggen.
Maar goed, ik denk dat het serieus, oprecht goed is. En ook om de dingen weer in balans te zien in perspectief. Waarom we nu hier weer in een lockdown zitten? Uhm, dat je ook weer de schade die het heeft aangericht in het begin van die van die crisis dan zo. Dat je dat allemaal weer even voelt en ziet is heel goed.
Uhm en kittens zowiezo goed idee.
De kittens hebben het NOS jaaroverzicht niet gehaald, maar ook daar is aandacht voor de mooie verhalen die er dus zeker ook waren. En op Twitter openden Winfried, een soort verzamelbox van troost nieuws waar iedereen zijn of haar favoriete momenten van het afgelopen jaar kon plaatsen. Het is opvallend, zegt ie, hoeveel ontroerende en humoristische momenten er zijn geweest, zoals de duizenden inzendingen die er waren voor een nieuwe naam voor de zeesluis in IJmuiden, met als populaire inzendingen de Irma Sluis of Sluisje MECC, Sluis V's.
En dan de ontlading toen bekend werd waar de keuze op was gevallen. Weet je al wat het geworden is? Nee, dat weet ik niet. Zeesluis IJmuiden nauwelijks origineel? Echt niet echt. À 50 jaar geleden heette het al de sluizen van IJmuiden. Ze hebben de gewone Zwarte Zee voor geplakt. Hoe dan ook is op Twitter de reportage uit Rotterdam populair over kippen die daar vrij rondliepen. Tot veel plezier van garagehouder Hamza. Af en toe pak ik ook eieren.
Vanaf dan gaan ze daar eieren leggen. Ik weet waar, dus af en toe pak ik verse eieren. Maar die kippen, die moesten weg. Ik weet niet wat mensen tegen hebben. Voor kippen zorgen honden bij je als de koekeloeren ook doen. En zo is het wel leuk om te horen. Dat was zo'n verhaal, want iedereen omarmde dat ging over die kippen die in Rotterdam aan het rondscharrelen waren. En Hamza de garagehouder. Die wilden eigenlijk die kippen gewoon behouden.
En er waren nog meer mensen die er iets over zeiden. En t het misschien kneuterige van zo'n buurt die zich druk maakte over een kip dat hé. Dat raakt dan maar. Dat bracht heel Nederland ineens bijeen. Althans heel Nederland. Dat op Twitter en op social media zo opvallend veel geopperd. Ja, in dit draadje. Maar toen dacht ik dit is natuurlijk een feel good verhaal van het jaar. Maar m v.
Welke verhalen hebben nog meer? De Twitter draad van Winfried vulde zich snel. Er zijn heel veel verhalen en daarom in vogelvlucht en vrij willekeurig. Een greep uit al dat troostprijzen en nieuws van 2020. Het begon natuurlijk in het voorjaar, toen de wereld opeens binnen zat lege straten en pleinen, terwijl in de ziekenhuizen harder gewerkt werd dan eigenlijk mogelijk was. Het leidde tot een hernieuwde waardering van de zorg en zorgmedewerkers. Overal in de wereld werd vanuit huiskamers of op balkons voor hen geapplaudisseerd.
Wij kloppen vanavond uit dank en respect voor alle zorg medewerkers in Nederland die ons beschermen tegen het verschrikkelijke coronavirus. En om de verveling te doden werd er vanalles bedacht. Zoals bingo met de buren vanuit het raam. Of er werd een feestje gebouwd. Samen alleen dansend in huis. Wie het wat rustiger aan wilde doen, sloeg aan het knutselen of puzzelen. Meneer Van der Geest uit Nunspeet bouwde zelfs een heel kasteel van medicijn doosjes.
Nou goed, dan zit je in het doosje te kijken. En de vraag is of wat voor vorm kan ze dat geven? Nou, zo staat ontwikkeld. Het is gewoon pure fantasie. We zagen dit jaar veel akelige beelden uit ziekenhuizen, maar ook mensen die herstelden en met applaus de Agee uitgereden werden. Wereldberoemd werd het Spaanse verpleeghuis waar de zorgverleners besloten om zichzelf op te sluiten met de bewoners om het virus niet verder buiten het verpleeghuis te verspreiden. Ook in Nederland gebeurde dat in een gehandicapte zorginstelling.
In Den Haag was een korona uitbraak onder bewoners en begeleiders en twee begeleiders besloten beide cliënten te blijven. Ze legden matrassen neer op de grond en bleven bijna twee weken binnen.
Landsheren Cheron Kok is één van hen en ik bel haar om te vragen hoe ze daar op terugkijkt.
Het was eigenlijk een fantastische ervaring. Het was Uhm, voelde het totaal niet als opgesloten zitten en voelde gewoon als een mini gezinnetje op dat moment. En met 84 cliënten en fantasten. Fantastische collega's, waarna je gewoon letterlijk van Big Brauwere House zit of zo hard werken. Maar hij had er totaal geen erg in dat jaar aan het werk was. Omdat de sfeer zo positief, groep en positief en goed was, is iedereen goed hersteld.
Hoe gaat het nu?
Nu gaat het eigenlijk wel goed. Iedereen is volledig hersteld van korona. Uhm, bij als begeleiden zijn hebben we al lang naweeën gehad. Uhm, onze cliënten kunnen dat helaas niet vertellen. Uhm, of ze echt heel veel naweeën hebben gehad en of ze heel veel klachten hebben. We hebben wel wat gezien dat we verdenken van. Misschien komt het daar vandaan, maar op het eerste oog lijkt het eigenlijk allemaal voor de cliënten heel erg mee te vallen. Uhm, we zelf nog wel wat klacht van voor Monica.
Druk op de borst, hoofdpijn. Maar ja, alle. De nasleep die er gewoon bij komt kijken.
Hoe zou je zeggen dat je terugkijkt op 2020? Ja, het is een bijzonder jaar geweest. Ik vind het voornamelijk een jaar waarin ik terugkijk op veel positieve ervaringen. Uhm, en dit is dit staat zeker hoog op het lijstje. Ik heb de cliënten op een andere manier mogen leren kennen. Een bijzondere band weten op te bouwen. Maar ja, dat. Dat neem ik altijd mee, dat onlangs zeg maar de korona Thai die best wel wat roet in het eten gooit.
Voor 2020 is heeft het ook wel. Hij heeft het mij persoonlijk wel heel veel gebracht ook.
Je zou het nog eens meer doen als het nodig was. Dat heb ik toen gezegd en dan blijf ik nog steeds achter staan. Ja, absoluut.
We gaan nog even door, want zoals voor Serron was het voor alle zorgpersoneel een bijzonder jaar dat ook momenten van grote vermoeidheid kenden. We zagen hoe het zorgpersoneel zichzelf opmerkte door te dansen en mee te doen aan Tik Tok Sallanches, Zeuro naar meneer Mo i Rana of door elkaar toe te zingen. Zoals in het Maasstad Ziekenhuis, waar het ambulancepersoneel de Caulfield afdeling vanachter een glazen deur toezien hoe.
Er waren ook indrukwekkende momenten van stilte, zoals op paaszondag, toen tenor Andrea Bocelli vanuit een uitgestorven Milaan voor de kathedraal Amazing Grace zong om. Is ons euh.
Na de daat? Ra ra. Het LA. Sowieso werd er veel muziek gemaakt. Korona was een inspiratie voor veel muzikanten en rappers.
Blijft thuis Korona. AS Roma dan maar.
Ook bands en orkesten die niet meer fysiek konden samenkomen of optreden gingen door vanachter hun computer.
Salam baby Teheran, amaai, bin peering om radio en televisie voor de Plasactie achter de computer zaten we allemaal veel dit jaar.
Want bij gebrek aan echt contact zetten we het leven online voort. Ook veel ouderen die de overstap nog niet hadden gemaakt, verschenen opeens op Instagram of tikten op. Zo ook de 94 jarige David Etumba.
Hij opende een Instagram account, dus is mooi vastgenomen om een ster.
Binnen vijf uur had hij meer dan een miljoen volgers. Een record op Inza 2020 was ook het jaar van de zoem vergaderingen en alles wat daarbij mis kan gaan, aldus Lee.
Dus dat meevielen Turquaze al dikwijls.
Zelfs de Britse koningin Elizabeth ontkwam er niet aan. Eventjes tussen One wil al snel Herma. Zal er zo Johnny last mee, Jochi en Ben Deming en ook bij een Zoem vergadering met onze eigen koningin Maxima ging het niet helemaal goed.
Het is wel een eer dat u hier bij bent. Wat wil ik doen als u een beetje nederhemert door wat er eigenlijk is gebeurd?
Meise kan het ook nog beter beeld worden? Of is het toch ook dit beeld? En dat is gebeurd. Ik weet niet waar dat wel gebeurt. Iemand heeft niet helemaal geen beeld als ik ik hoor. Ik ga gewoon door.
Maar hij staat als je in het Verenigd Koninkrijk vraagt wat een troost, rijk of inspirerend moment is geweest dit jaar. Dan zullen veel mensen aan oorlogsveteraan Tom Moore denken. Opvolger van de gecoate Algo Working. Hij wilde voor zijn honderdste verjaardag duizend pond inzamelen voor de gezondheidszorg door rondjes in de tuin te lopen. Dat lukte een beetje. Meer zelfs, hij haalde ruim 35 miljoen euro op en groeide uit tot nationale held Gerrit Zalm.
I Love You Haven't account in stijl.
Op z'n honderdste verjaardag vlogen vliegtuigen van de Britse luchtmacht over zijn huis en kreeg Moore de eretitel van kolonel. Nog een lichtpuntje de luchtvervuiling nam af en de natuur kreeg de tijd om te herstellen. Voor het eerst in meer dan dertig jaar waren bijvoorbeeld de toppen van de Himalaya goed te zien en in allerlei landen wordt er dit jaar ook veel meer aan het goede doel gedoneerd of schieten mensen wat directer te hulp. Zoals in de VS, waar mensen extra fooien achterlieten in hun favoriete horecagelegenheden die dicht moesten zodat het personeel een tijdje doorbetaald kon worden.
Cappel. Zo ben ik Bihari. Een bijbel is een Rudolstadt Turpijn Uruguay zullen 1x 4x meer dan Hallebaan stoot en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De Troost. Nieuws verzameling van Winfried op Twitter blijft daar ook nog groeien. En dat is toch een goed teken zo aan het einde van dit rare jaar.
Het was raar allemaal. Alleszins fraai.
Raar, vreemd, euh. Onvoorspelbaar. Rest nog aan Winfried de vraag hoe hij terugkijkt op 2020. Nou, ik vind het wel dit jaar. Zo ook dat voor de journalistiek heel veel lessen hebben geleerd volgens mij. Want we kwamen ook enorm onder druk te staan over de waarheid. Komt onder druk te staan. Onze rol werd bediscussieerd en daarom denk ik ook nog heel veel over na. En euh. Ik denk ook dat er nog standvastige zijn geworden in onze rol en hoe belangrijk het is dat we ook de feiten blijven voeren.
Uhm, zeker in de zee van ook fabels die ons omgeven, maar ook wel dit is wat we net hebben gedaan.
Uhm, we kunnen niet meer alleen maar met de zware ernst komen, want ik denk dat dit nog eventjes een paar maanden op z'n minst nog zwaar gaat worden en blijven. En euh ja, die lichtpuntjes zijn denk ik toch nodig. Daar ben ik altijd al een pleitbezorger van in het nieuws dat er een balans moet zijn tussen het menselijke en ook gewoon het emotionele. En niet alleen maar het hoofd, maar ook het hart. En jij? Heb je nog een wens ambitie waar we de grootste wensen en die zelf van iedereen denk ik hetzelfde zijn?
Dat dat virus snel weg is, dat we allemaal gaan vaccineren en dat we weer terug kunnen naar een vorm van normaal en meer nabijheid. Ja, en als het tot die tijd meer troost aanreiken nieuws en dat we al zo meer gelukkig nieuwjaar en tot maandag aan het begin van de middag.