Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast Suitcase. De dag beginnen. Aanstaande woensdag gaat het van start met de allereerste prik in Veghel. Medewerker van de verpleeghuiszorg zal daar de allereerste prik krijgen. Eindelijk was daar gistermiddag dan het verlossende woord. We gaan beginnen met vaccineren, morgen als laatste land in de Europese Unie. Veel landen zijn ons dus al voorgegaan. Voortvarend, maar ook met opstartproblemen en op veel plekken gaat het langzamer dan gehoopt. Het Verenigd Koninkrijk en de VS zijn al sinds december bezig, maar hebben pas rond de één tot anderhalf procent van de bevolking ingeënt.

[00:00:37]

Maar dan is er ook Israël. Daar gaat het juist ontzettend goed. 13 procent van de bevolking heeft daar al een prik gekregen. En de vraag is dus hoe doen ze dat verder vandaag? In de podcast ook een blik op China, want daar hebben ze eigenlijk helemaal geen haast met vaccineren. Corona is daar goed onder controle. Toch is ook het grote vaccineren daar nu begonnen met een vaccin waar weinig over bekend is. En dat vaccin wordt ook op grote schaal verkocht aan met name armere landen.

[00:01:04]

Fijn dat je luistert. Ik ben er Steins en de dag is dinsdag 5 januari.

[00:01:12]

In Europa is het vaccinatieprogramma tegen Coven 19 officieel van start gegaan. Je het Herssens van Venda 2 briljant, beste is een thriller, maar toen nog wat tv.

[00:01:28]

Farinelli rihw. Why have always true opruim a life?

[00:01:34]

Werden we Tangled samen in trippelen zij een dag van hoop omgezet in Duitsland. Hij wou de spurt Die inform ist Daan van Troms. Ziek, want die pandemie naast vaak Génération over de Gentse Coward niet zou door die forst werkstations in New York toen Noordwal Hell helpen.

[00:01:53]

Sinds de goedkeuring van het viezer beyond tekstvak zijn in onder meer het Verenigd Koninkrijk, de VS en de EU is het ene na het andere land begonnen met vaccineren. En als je kijkt naar de grafieken, dan steekt n land er met kop en schouders bovenuit. Israël heeft van de negen miljoen inwoners al bijna anderhalf miljoen mensen gevaccineerd en er heerst een jubelstemming. Een filmpje waarin artsen in het ziekenhuis met elkaar dansen en vieren dat de vaccins gearriveerd zijn, is veel gedeeld.

[00:02:25]

Op de eersten die zich voor het oog van de camera's een Prick liet zetten, was premier Netanyahu, die van zichzelf het gezicht van de vaccinatie campagne heeft gemaakt tijdens zijn Politburo surprise met Israël Solis, waarlangs de goon waakzamer.

[00:02:41]

Zoals ik al zei ga ik voor je dood een stuk harder, riepen Kono en Zoenende Een Pipelines spreuk.

[00:02:47]

Netanyahu heeft er alle belang bij de vaccinatiecampagne tot een succes te maken. Er komen verkiezingen aan en aanvankelijk heeft zijn regering de pandemie niet goed aangepakt. Hij trekt daarom alles uit de kast. Hij boarders zijn contacten aan en trok de portemonnee om een grote lading fijnere vaccins binnen te slepen. Israël betaalt het dubbele van wat de EU betaalt. Maar, vertelt correspondent Ankie Reggers. Het binnenhalen van vaccins is n. De distributie en toediening is twee. En daarin excelleert Israël, dus gezondheidssysteem was al perfect uitgerust.

[00:03:22]

De doorslag is gegeven door Faysel, omdat Israël een geweldig efficiënt nationaal gezondheidssysteem heeft. Kijk, alle medische informatie is al meer dan 20 jaar digitaal geregistreerd en één van die vier grote nationale ziekenfondsen dus dat werkt. En euh, Israël heeft ook een nationaal vaccinatie register dat gebruikt wordt om ook het effect van dat coronavirus te monitoren. En daarom is Israël gewoon een attractieve test geval voor de farmaceutische maatschappijen. En dat is eigenlijk doorslaggevend geweest. Wie zijn er inmiddels allemaal aan de beurt geweest?

[00:03:56]

Nou, het vaccin kwam aan, dat is toen. Onmiddellijk is dat verdeeld. Dat hebben ze meteen allemaal geregistreerd en uit elkaar gehaald en in kleinere pakjes verdeeld, zodat het makkelijker was om te om het te distribueren en ook om op een gewoon op een min 20 koeling te houden. Nou, toen is de eerste vaccinatie begonnen. Dat is meteen begonnen met uhm. De minister president die heeft dat publiek heeft ie zich laten vaccineren. Daarna de volgende dag kwam de president van Israël ander aan de beurt.

[00:04:28]

De chefstaf. Want er zijn natuurlijk ontzettend veel mensen in het leger en opperrabbijn. En dit allemaal om een voorbeeld te geven onmiddellijk daarna in de komende dagen. De 3 à 4 dagen daarna is al het medische personeel en is er, aldus de artsen. De verpleegsters aan al het medische zorgpersoneel is een uur, nog geen 4 dagen dus volledig gevaccineerd. En toen meteen is men begonnen op 23 december met het vaccineren van de. Ja, de ouderen bevolkingsgroep tussen de mensen boven de 60.

[00:04:59]

Die werden opgeroepen om zich te laten komen vaccineren en ik zelf ook hoor bij die groep. Ja en ik kreeg dus de D. Ja, ik kreeg op de 24. Op de 23ste kreeg ik meteen een een appje. Want dat gaat dus allemaal gedigitaliseerd. Hier en ik mij werd gevraagd of ik me wilde laten vaccineren. Zo ja, uhm. Ze hadden dus al mijn hele medische geschiedenis voor voor zich. Dus ik kwam in aanmerking ook ik heb geen allergie en dat soort dingen.

[00:05:26]

Nou en kreeg het meteen de volgende dag. De 24e december moest ik om zeven uur en acht minuten moest ik op een bepaalde vaccinatie plaats zijn en ik werd ook meteen om acht minuten over zeven werd ik gevaccineerd. Dat waren iets van ja, ik denk 15 tot 20 uur s stalletjes waar je dus een vaccinatie kon krijgen. Tegelijkertijd en daarna moest je dus even buiten gaan zitten wachten en dan kwam er iemand naar je toe. Na een kwartiertje om te vragen hoe je je voelde.

[00:05:53]

En toen mocht je naar huis. En meteen de dag erna kreeg ik dus weer een appje van van het ziekenfonds. En die zeiden van hoe is het gegaan? Heb je bijverschijnselen? Wil je met ons praten? Ben je ergens ongerust over? Dat is allemaal super gaaf georganiseerd en zo is het verlopen. Is dat tekenend voor Israël om zo georganiseerd te zijn? Helemaal niet. Het enige wat hier georganiseerd is, is het leger. Euh ja, dat moet ook wel, want dat die moet effectief zijn.

[00:06:22]

Maar voor de rest is het. Kijk bijvoorbeeld de tijd of datum. Ja, dat speelt nauwelijks een rol. Als je met iemand afspreekt om 10 uur en je en je bent om 10 uur, dan kijkt iedereen je heel verbaasd aan. Dus in het ene al wat heel goed georganiseerd. Hier is dat is het gezondheidssysteem. En ja, uhm, ik heb al ook al meteen een oproep gekregen voor m'n tweede vaccinatie. Die gaat op over anderhalve week gebeuren.

[00:06:47]

En dan moet je dus eigenlijk een weekje wachten. En dan krijg je hier wat ze noemen een groen paspoort. Nou, wat is dat groene paspoort dan? Uhm, wordt daar geregistreerd dat je tweemaal gevaccineerd bent? En dan mag je dus eigenlijk dat g. Dat geeft je een heleboel privileges, zoals bijvoorbeeld een nooit meer in quarantaine te moeten. Uhm. Een heleboel luchtvaartmaatschappijen willen dit ook zien, dus dat heb je dan. Dan kan je weer gaan vliegen.

[00:07:16]

Uh, je kan de musea binnen en dat soort dingen. Uh, die mensen die dus niet gevaccineerd zijn kunnen dat niet. Volgens Ankie wil het overgrote deel van de Israëliërs zich laten vaccineren, onder meer door een effectieve campagne met politici, celebrity's en een oproep van de rabbijnen. Het vaccineren gaat daarom 24 uur per dag, 7 dagen in de week door op honderden Prick locaties in het land. De bedoeling is dat half februari iedereen vanaf 16 jaar en ouder gevaccineerd is en dat dan Korona onder controle is.

[00:07:49]

Om dat te halen is nu wel ook een nieuwe lockdown aangekondigd, want het gevaar is dat mensen zich door de vaccinatiecampagne te snel al veilig voelen en daarmee teveel risico's gaan nemen. Vandaag is in Israël ook het moderne vaccin goedgekeurd, dus dat zou alleen maar helpen om de doelen te bereiken. Maar de vraag is wel nog hoe het gaat met de inenting van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

[00:08:14]

Dat is een ander verhaal. Volgens de Oslo akkoorden in 93 de vredesakkoorden heeft de Palestijnse Autoriteit de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van zijn eigen burgers. Nu is Israël natuurlijk wel geïnteresseerd dat de Palestijnen in de Westoever gevaccineerd worden, want er zijn 120 duizend Palestijnen die iedere dag Israël binnenkomen om hier te komen werken. Dus uhm. En daarbij is dat natuurlijk ook niet geïnteresseerd in een geweldige gezondheid. Chaos op de Westoever, want dat heeft natuurlijk ook. Euh ja, veiligheids repercussies.

[00:08:51]

Maar Gaza is een ander verhaal. Ja precies, want die die die goed onderhandelde. Euh, Pfizer. Vaccins, die gaan daar niet naartoe. Zij moeten zelf onderhandelen en zelf vaccins binnenhalen.

[00:09:01]

Ja, maar Israel heeft dus gezegd dat ze bereid zijn om die onderhandelingen voor de Palestijnen op de Westbank te doen. En euh, ook zo gauw Israël klaar is met met de vaccinatie. Dan alles wat er hier is nabij de Palestijnen te brengen. En dat komt dus binnen een paar dagen komt er weer een lading van 6 miljoen vaccinaties van modern na, dus niet van Pfizer. Wat Gaza betreft als een ander verhaal. Israel die onderhandelt dus niet rechtstreeks met Gaza.

[00:09:29]

Dus er is een Egyptische delegatie naar Gaza gegaan om de OM te onderhandelen. Dat want Israël is wel bereid ook daar te helpen. Maar dat gaat dus niet rechtstreeks omdat dat dus met Hamas wordt niet onderhandeld. Maar ze hebben dan wel een voorwaarde aangesteld Israel die heeft gezegd. Wij willen Gaza ook helpen, maar we willen om. Ten eerste willen we de twee stoffelijke overschotten van twee soldaten die in het conflict in 2014 gesneuveld zijn en door Hamas wordt vastgehouden als een soort uh ja, misschien een uitwisseling met techniek of zoiets dergelijks.

[00:10:04]

Als wij die stoffelijke overschotten terugkrijgen, dan zijn we bereid om te helpen. Dus daar wordt onderhandeld via uhm ja, de mediator Egypte. En ja, ik neem aan dat ook daar natuurlijk te maken heeft. Als daar een grote gezondheid chaos is, dan heeft dat ook natuurlijk gevolgen voor de veiligheidssituatie.

[00:10:24]

Zo zie je dat politiek en gezondheid toch ook wel hand in hand gaan? Absoluut ja. Zoveel haast als Israël en ook veel andere landen hebben om zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Heeft China niet. Daar is Corona door een heel strikt lockdown en controlebeleid al heel goed onder controle. Toch zijn er meerdere Chinese. Vaak zijn ontwikkelaars en enkele vaccins woorden in de ontwikkelingsfase ook al toegediend. Maar officieel is er pas een vaccin goedgekeurd. Een vaccin van SIGNO van dat vaccin wordt de komende weken op grote schaal uitgedeeld.

[00:11:00]

Maar wat erin zit, hoe het werkt. De bijsluiter. Kortom, dat is niet openbaar. En toen China correspondent Sjoerd den Daas voor de televisie buiten op straat bij het bedrijf wat opnames wilde maken, werd hij ook direct gesommeerd om te vertrekken. Ja, zo ja, contact leggen of vragen stellen aan de Växjö ontwikkelaars is eigenlijk niet mogelijk, vertelt hij. We zijn al een tijdje bezig om met in contact te komen en dat geldt niet alleen maar voor zijn vorm.

[00:11:28]

Dat geldt ook voor Signo Vak. Kan Zino? De andere grote Växjö ontwikkelaars hier in China en tot nu toe praten zij alleen maar en heel sporadisch met de Chinese staatsmedia. Niet met buitenlandse media dus dat is een frustratie. Dat is überhaupt niet terugkomen op vragen. Überhaupt de telefoon soms niet eens opnemen. Eigenlijk. Het enige wat we daar wilden gaan doen was even voor de camera, vertellen jongens hier achter. Dit is het kloppende hart van de Chinese Covic vaccin industrie.

[00:11:57]

Hier komt het vandaan. Uh, een en een verhaaltje van niet meer dan 30 40 seconden ofzo en vervolgens pas kantel. Euh euh. Jongens met grote bontmuts. Want het is ijskoud op dit moment hier in Peking. Uh aangerend. Uh schreeuwen uh duwen. Uh, onze taxi blokkeren toen we op een gegeven moment graag weg wilden gaan. Euh ja, alles ligt op dit moment vrij gevoelig. Euh, we stonden buiten op de openbare weg. Daar mag je gewoon als journalist in China je werk doen.

[00:12:27]

Maar goed, de spanning zit er zoals wel vaker. Uh, zoals we wel vaker meemaken de laatste tijd zit er gewoon goed in. Euh, dus dat was niet bijster gezellig en denk ik. Aan het einde van de dag ook niet echt lekkere PR voor zo'n bedrijf. En waarom wordt er dan eigenlijk zo schimmig gedaan? Nou ja, ik denk dat in dit geval dat het vooral gaat om hele zenuwachtige jongens aan de poort die vooral niks verkeerd willen doen.

[00:12:48]

Maar los daarvan zie je wel dat er bij dit soort grote farmaceuten staats farmaceuten, dat er sowieso wat zenuwachtig gedaan wordt over alles wat er eigenlijk naar buiten komt over die vaccins. Het gaat om euh, vaccins met gen activeert virus zou je kunnen zien. Een verzwakt virus zeg maar euh, die als je dat ingespoten krijgt ervoor zorgt dat je lichaam antistoffen gaat aanmaken. Het is een vaccin dat je vrij makkelijk kan transporteren en je hoeft het niet bij mijn 70 te bewaren zoals bij sommige andere vaccins het geval is en bij wijze van spreken.

[00:13:21]

De Bio Korir kan het rondbrengen op koelkast. Temperatuur bewaren is genoeg en dat maakt het heel makkelijk natuurlijk om het door het hele land brengen. Dat is wat we wel weten. De ellende is dat van de onderzoeken die er gedaan zijn, dat er eigenlijk maar heel weinig van naar buiten is gekomen. Uhm, fanzine oervorm. Weten we dat uh bij een onderzoek in de Verenigde Arabische Emiraten een effectiviteit van zesentachtig procent gemeten werd. Dat is natuurlijk erg erg goed.

[00:13:51]

Uh, en een redelijk in lijn ook wel met andere vaccins. De internationale vaccins zijn er. Farm kwam daar later op terug en zei dat het 79 procent. Uh uh was. Nou ja, dat. Dat is een beetje onduidelijk. Waar die verschillende cijfers dan vandaan komen, daar zeggen ze niks over. Uhm, dat is het enige vaccin wat tot nu toe is euh. Euh, goedgekeurd door de autoriteiten. Zijn vorm heeft nog een ander vaccin.

[00:14:15]

Die is nog niet door. Het laatste onderzoek heen is ook nog niet goedgekeurd dus. En voor Sinopec, die trouwens ook al landelijk gebruikt wordt. Daar geldt hetzelfde ervoor dus.

[00:14:25]

Kijk, hier is het zo dat iedereen heel erg gericht is op die openbare informatie over wat er in vaccins zit, hoe ze precies werken. De hele onderbouwing voor de veiligheid ervan. Dat is toch in China dus wel een heel ander verhaal? Kijk, dit wil natuurlijk absoluut niet zeggen dat die vaccins daarom niet deugen. Maar het is wel een een 180 graden andere benadering zeg maar dan zoals wij dat gewend zijn. In het westen en in het westen zou je denken.

[00:14:52]

Leg alles alsjeblieft op straat. Heeft iemand uitslag gekregen? Heeft iemand hoofdpijn gekregen? Is er iemand die dit vak zei? Had toevallig een hartstilstand heeft gekregen die dat er misschien helemaal niks mee te maken had? Daarmee creëer je in in onze belevingswereld dat ons vertrouwen in zo'n vaccin. Je wilt graag weten wat er precies allemaal gebeurd is en hier zijn Chinese bedrijven. Is er ook de overheid gewend om dat juist niet te doen? Die zijn als de dood, dat euh, dat soort gevallen als het er niks mee te maken heeft alleen maar het wantrouwen onder de Chinezen zou kunnen aanwakkeren.

[00:15:27]

Ja, eerlijk is eerlijk als ik praat met Chinese vrienden burgers. Om me heen. Die zijn over het algemeen ook niet zo heel erg kritisch op dit vak. Zijn die heren eigenlijk wel fiducie? En die vaccins? Ondanks het feit dat er dus nauwelijks over is gepubliceerd qua onderzoeken?

[00:15:44]

Volgens Sjoerd lijkt het erop dat veel Chinezen zich toch willen vaccineren, ook al is er dus weinig informatie over het vaccin openbaar. En ook al is Corona in China onder controle, maar de grenzen met de buitenwereld zitten nog op slot. En als ze die weer willen openen, zal de bevolking toch echt beter beschermd moeten zijn. En daarom is nu ook in China de grote operatie vaccinatie gestart.

[00:16:07]

De grote uitrol is in de afgelopen dagen begonnen en de komende paar weken tot Chinees nieuwjaar. Zo'n beetje moeten er vijftig miljoen mensen zijn ingeënt. Die moeten allemaal hun twee shotjes hebben gekregen voordat die lange mars huiswaarts. Terug naar de familie begint. Uh, zal ik maar zeggen. Maar de inenting campagne is al langer aan de gang. Afgelopen juli, afgelopen zomer dus om precies te zijn. Uh is signo vorm al begonnen met in enten en voordat alle onderzoeken voordat de toestemming uberhaupt uh men was van de autoriteiten.

[00:16:41]

Het is allemaal gebeurd onder de noemer benauwd gebruik. Uh, in die tijd zeg maar in het afgelopen halfjaar pak m beet euh. Zijn al een miljoen mensen ingeënt. Mensen in de zorg bijvoorbeeld luchtvaartpersoneel douanebeambte vrijwilligers tussen haakjes bij staatsbedrijven bij de overheid. De proefkonijnen zal ik maar zeggen, maar ook vrijwilligers en mensen die bijvoorbeeld naar het buitenland gingen en zich hebben aangemeld van hij mag ik dat vaccin alvast. Want dan ben ik maar veilig als ik straks op reis gaan.

[00:17:12]

En nu begint het grote vaccineren dus achter de tientallen miljoenen.

[00:17:15]

In aanloop naar het Chinese Nieuwjaar, exact exact één jaar vorig jaar, was dat natuurlijk het moment dat er aan de noodrem werd getrokken. Dat was het moment dat Wuhan op slot ging en iedereen werd aangespoord om vooral thuis te blijven. Het begin van Covic, nu een jaar later, heeft men nog steeds wel zoiets. Is de oproep nog steeds vanuit de autoriteiten. Jongens, als je thuis kan blijven, doe dat dan. Ga niet te fitbal. Eis geen onnodige reizen.

[00:17:40]

Tegelijkertijd die hele campagne begin nu wel. En de mensen die dus genoodzaakt zijn om binnenlands te reizen. Ook de treinmachinisten conducteurs voor dat dat allemaal Marigny. Die krijgen nu als eerste hun Fakse en dus ook de mensen in de zorg.

[00:17:55]

Dat Chinese faxen gaat ook de hele wereld over. Er wordt uh in gehandeld. En welke landen zijn nou met name de afnemers? En waarom juist zij?

[00:18:04]

Ja, dat kunnen we de faxen makers niet vragen, want ze nemen de telefoon niet op. Volgens de Chinese staatsmedia zijn er nu alleen al waar het gaat om Signor Vorm. Uh, 60 landen die dat faxen afnemen of af gaan nemen. Turkije bijvoorbeeld. Brazilië, Indonesië. Uhm. Afgelopen week zagen op de staatstelevisie ook een clubje diplomaten uit uit Bangladesh, Maleisië, Jemen rondsnuffelen binnen het lab van Signo Vorm. Dat zijn de landen, zeg maar alles ten zuiden van Euro Apelles, ten zuiden van de Verenigde Staten, alles ten zuiden van China.

[00:18:40]

Uh, waar dat virus wordt weggezet. Landen die over het algemeen wat minder diep in de buidel kunnen tasten en misschien niet de toegang of de financiele middelen hebben om bijvoorbeeld ook vaccins bij Pfizer of bij AstraZeneca in te kopen. Dat zijn de landen die nu uitkomen bij de Chinezen. Vaccins en Trouw schreef hier gisteren ook over en noemde het woord vaccin diplomatie en man. Daarmee bedoelde ze dat we het eigenlijk een manier is om armere landen aan de kant te krijgen van China.

[00:19:09]

Uhm, is het inderdaad een soort charmeoffensief of een manier om invloed te kopen in armere landen?

[00:19:15]

Kijk, het lijkt natuurlijk wel een beetje op wat we vorig jaar hebben gezien rondom de mondkapjes en de beschermende middelen. Wat diplomaten Chinese diplomaten hier in Peking toen zeiden was dat de landen die eerder vriendelijk waren geweest tegen China oude vrienden, dat die als eerste ook beloond zouden worden met een lading uh, mondkapjes bijvoorbeeld. We hebben ze nu niet zo expliciet euh gehoord. China heeft gezegd dat dit een publiek goed is. Euh, dit vaccin? Uhm. Maar goed, we zien ook wel dat dit vooral een manier is, ook om landen die niet zoveel Parques hebben toch ontwikkeling van China te vinden.

[00:19:53]

Dat en China is niet te beroerd om daar bijvoorbeeld ook leningen dan bij te verstrekken en te zeggen van OK. En deze vaccins krijg je vandaag. En die lening betaal je later nog maar eens terug. Dat creëert natuurlijk wel een afhankelijkheid en dat was er meer.

[00:20:09]

Morgen staat er aan het begin van de middag weer een nieuwe podcast voor je klaar.

[00:20:12]

Fijne dag.