Transcribe your podcast
[00:00:00]

Enkel Radio 1 podcast Zandkasteel, de Dag des Alpes, de Haute Khagan Hotel Todi chaperonne nummer Shaikh Baert A Country With White's Au aftershow sprak verder af. Bistro. Covers als foto's Soms zijn er momenten dat je de televisie aanzet en weet dat je live naar geschiedenis zit te kijken. Op de dag dat in het Amerikaanse parlementsgebouw de verkiezingswinst van Joe Biden bekrachtigd moest worden, drongen aanhangers van president Trump het Capitool binnen. Ze klommen over muren, sloegen ramen en deuren in en bestormde met vlaggen en protestborden de Senaat vloer.

[00:00:55]

Ze gingen op de stoel van de vicepresident zitten. Ze lieten een briefje achter op het bureau van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, dat ze niet zullen stoppen. Wetteloze intimidatie, aldus een Congreslid. Dat met gasmasker op geëvacueerd moesten worden, zijn beelden die je niet in een democratisch land verwacht. Niet in Amerika. Je kunt je erover verbazen, maar je kunt ook zeggen dit zat eraan te komen. Het is een logisch gevolg van een periode waarin het vertrouwen in de rechtsstaat tot de grond is afgebroken en democratische normen stelselmatig zijn afgekalfd.

[00:01:31]

Fijn dat je luistert. Ik ben Elisabeth Steins.

[00:01:33]

De dag is donderdag 7 januari, de dag dat het Congres de verkiezingszege van Joe Biden ondanks alles officieel heeft bekrachtigd en de dag na de bestorming van het Capitool door aanhangers van president Trump junior ABC News.

[00:01:51]

You four breaking news uit is al heel wat blauwe thinner. Jongeren willen live images, criminele.

[00:02:00]

Deze zaak klinkt bijvoorbeeld waarin No Way is surprises surprised is Winfield wat op FESTJENS reuters. Het Griekse netwerk Wizzair lijkt vooralsnog heel even simpel je kan een researchcentrum bekroonden of aspergeseizoen.

[00:02:24]

Dagorder A Indringer Armeense goeien breaking internetkabel forcing membres de zangeres Shingo in Ter Heijde en binnenstroomden uitviel.

[00:02:35]

Richard Gasquet kerstmaal. Ferrer ziet. Te stelen. Froome wil kappen met dit interview. Winnen normaal. Tennis, Tent en jeugdhuis de countryband Rotatietijd. De app Protesteer is weer en wel op de UHasselt. Johan horend was een beleende. Wie wordt er nu vinden?

[00:03:09]

Er is een flinke bom in de historie en we merken we er e wegkapen om would be secunde over de Accipiter bij de Piepel en zorgboer bij Be the Prisoner of the United States Hebbeding vind de Seabourn het is your.

[00:03:26]

Maar de Marcuse is zonder een precedent zal. Goulart president Trump. Graham Nash van Trauma New. Te veel zout? De Fender Kaasstraat. En met de C. Hajnal JPN Hajnal hier her broeihaarden, L'Action, WAO'ers, Stolen Frames, Bewitched cliënten, de Heyens of DSB Posch. Wie heeft de Hippias Sogo Ham? Wie in LA wil je verrast?

[00:04:05]

Fashion Janauri Street Suzanne Woolmark. Ben je een jammere biermagnaat? Wegebt Are the Chamber Bartóks Maps? Orthorombisch skipak to work die rit?

[00:04:24]

Wie mij een feit zou bieden en de camera Heeres?

[00:04:30]

Probeer de president en de vicepresident. According to the balend werd hij in Kevin Tiara's.

[00:04:38]

Met het geweld en de boosheid waarmee mensen dat Capitool binnendrongen. Het geeft gewoon aan dat we niet. Dat niemand zich echt heeft gerealiseerd hoe diep het bij de mensen zit en hoe. In wat voor wereld zij inmiddels leven. En die wereld heeft Trump geschapen door heel veel te liegen over wat er allemaal gaande is en en te blijven hameren op fraude tijdens de verkiezingen. En ze hebben de verkiezingen van ons gestolen. En dat soort euh, dat soort taal.

[00:05:03]

Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling om juristen en specialist Amerikaans staatsrecht Kenneth Manusama vandaag in de podcast te spreken. Want we spraken elkaar afgelopen maandag al uitgebreid over de mislukte juridische strijd van president Trump om verkiezingsfraude te bewijzen en zijn roerige of zelfs kort in de kop noemde woeste aftocht. De afgelopen twee maanden. Maar ja, toen kwam gisteren een kennis sprak maandag al de vrees uit dat het deze week wel eens vreselijk uit de hand zou kunnen lopen. Maar een gewelddadige bestorming van het Capitool?

[00:05:34]

Dat had ook hij niet zien aankomen. President Biden, die sprak over een ongekende aanval op de democratie. Is dat inderdaad wat dit is? Staat de democratie op dit moment op het spel in Amerika? Ja, absoluut. Als ze dat vind ik wel. Euh, ik. Ik roep nu al een paar jaar uhm dat uhm euh. Een Trump groot gevaar voor de democratie is. En vaak in Nederland wordt dat dan ook? Werd dat weggelachen. Het valt allemaal wel mee met Trump en zo zo'n vaart zal het niet lopen.

[00:06:03]

Uhm. Maar je ziet nu dat dat het symbool van Amerikaanse politiek en een Amerikaanse overheid wordt aangevallen. Ze willen graag een uh. De Amerikanen zien ook graag dat de Senaat als het meest prestigieuze overlegorgaan in de wereld dat is aangevallen en het werk werd uitgesteld. Ze werden belemmerd in hun democratische plicht en hun grondwettelijke plicht die ze moesten uitvoeren. Gisteren en vandaag dus in die zin is dit een aanval inderdaad op uhm, op de democratie denken en ik. Ja, ik zag gisteravond op tv werd ook gezegd inderdaad van.

[00:06:40]

Hopelijk beseffen mensen nu inderdaad wat voor gevaar men in me met Trump in huis heeft gehaald.

[00:06:46]

De schok is groot wereldwijd. Uhm, maar ja, er zijn ook veel mensen die zeggen echt verbaasd kun je er dus niet over zijn. Hoe zou jij in grote lijnen zeggen dat we hier beland zijn waar we gisteravond gezien hebben? Een gevolg van nou ja, we worden heel vaak ook gezegd nu van wordt madera wat je zegt als politicus? Dat is van belang is relevant. Je moet daarom ook je woorden wegen. En daar is het ook mee begonnen met Trump in 2015 2016, toen hij zijn campagne voerde.

[00:07:14]

Eén van de redenen waarom Trump er mede aan de macht is gekomen, is ook de taal die hij bezigt. En dat is de. De G. De taal van de gewone man als het ware. Uhm, hij uh schreeuwt ook niet om maar om scheldwoorden te gebruiken. In zijn speeches die gisteren ook vinden ze allemaal prachtig, krijgt die het meeste applaus voor Uhm als zijn tegenstanders worden aan de schandpaal genageld. Hij noemt en noemt ze allerlei bijnamen die ook niet mild zijn af en toe.

[00:07:41]

En hij klaagt en klaagt alleen maar de hele tijd over het systeem en dat de politieke elite iedereen heeft uhm uh in de steek heeft gelaten. Dat heeft u volgehouden tijdens zijn presidentschap. Nou, dan nemen we social media erbij en nemen we een bepaalde tv zender zoals Fox News en Wannemaeker Network en nieuwsmerken daarbij. Dan wordt uh, wat ik eerder al zei een soort van alternatieve realiteit gecreëerd, waardoor die mensen niet meer geloven wat de mainstream media zegt. Ze krijgen actieve leugens voorgelegd, bijvoorbeeld dudes over over de verkiezingen.

[00:08:14]

Dat schoot grootschalige fraude zou zijn gepleegd. Er is een een een en andere wereld voor die mensen gecreëerd en zijn geloof er niks meer. En ze hebben voor hun gevoel denk ik ook niet niks meer te verliezen. Want een van de reden waarom ze op Trump hebben gestemd is dat uhm is dat het zo zat waren met de politiek en de politici in Washington DC. Het is het retoriek is zo belangrijk en de retoriek die Trump heeft gebezigd. Uhm ja, die heeft hier toe geleid.

[00:08:43]

Rechtstreeks BCB voor de Van Kartuizersvest, dwars op een president. Mader naar Maranhão. Godert Baar daar president is er best voor een kennis paar. Het Ter Horst. U kent Sotsji ook aankomend president Biden zei het gisteravond Woerth meter, een goeie president kan met zijn woorden inspireren en een slechte kan iets aanwakkeren.

[00:09:17]

Maar een speaker namens de kamers passeert de Katerstraat landloze Briana Ingenaaide uitstekend.

[00:09:22]

De dag begon gisteren met de ceremonie in het Congres om de verkiezingswinst van Biden te bekrachtigen. Een formaliteit. Al hadden Republikeinse senatoren uit verschillende staten bezwaar aangetekend, waardoor het wel allemaal langer zou gaan duren. Alawieten vormen hijzelf en sinds de heer Mikal ik stuur yurt twee kroningen jaar later nog wel wat voor.

[00:09:43]

Nelson en Trump had een Vice-President Pains die de ceremonie leidde, opgeroepen om de uitslagen naast zich neer te leggen. Hij zou eigenhandig de verkiezings uitkomst nog kunnen tegenhouden. Maar tot grote teleurstelling van Trump, die op datzelfde moment buiten het Witte Huis een menigte aanhangers toesprak, weigerde hij dat.

[00:10:02]

Vicepresident suisde. De zender werkte destijds uit wie Vikram trekdieren en huurwaarde HBS-B dus weer op die bijeenkomst was electrisch.

[00:10:13]

Duizenden aanhangers waren erop afgekomen.

[00:10:16]

Oliver Zuurtje bij de New Orleans jaarlijkse Victoria's Stole Mode kan Greg Dulli en Stolen afweek. De Speedy pedalen door Whelan over de duizenden apen die Judocus worden.

[00:10:36]

Tom vertelt hen al twee maanden dat er grootschalige fraude is gepleegd, ook al leidden de ruim zestig rechtszaken die hij daarover aanspanden tot niets. Toch zien zijn supporters het als hun taak om deze vermeende fraude recht te zetten. Wat daar binnen in het Capitol aan de gang is, is onwettig en crimineel, krijgen ze te horen van Trump en ook van zijn zoon en de persoonlijk advocaat van de president, Rudy Giuliani.

[00:11:01]

Hoe hebben het inmiddels weer eens naar Ahrens People zo over The Next Day Is C. Maar sinds krukje de bouwers daarvoor zorgen en ervoor om jongeren vol zat, wordt het voor Roy. Roubaix bij. Trump zelf roept de menigte tenslotte op om op te trekken naar het Capitool. De New buurjongetje. We waren Wartel en in januari uit Parijs raadsheer Octaan to DKP vooral. En hoe gaat het opdreef? Zullen ze kanker Sperling hebben en hoe probably naar verbetering? So much for some of the Inclusion nummer Jaak Baert A country with hoe ik dus you have shows.

[00:12:14]

Die laatste.

[00:12:17]

Ondanks alle signalen dat de boel uit de hand kon gaan lopen, lijkt het Capitool slecht beveiligd. Het gebied is niet afgegrendeld. Er staan geen barricades en de politie en beveiliging worden volledig overrompeld. De kiezers van Trump dringen binnen en komen hun gelijk halen. Onnodig. Dat heeft de wolf meteen en daarna weer in de en Natens zijn zaken als. Of u er echt voor ogen had dat ze de het Capitool gingen bestormen en proberen het tellen van de kiesmannen tegen te houden, dat weet ik natuurlijk niet, maar het grenst er wel heel erg aan.

[00:12:57]

Hij liet namelijk ook voorafgaan. Uhm, met een hele waslijst aan grieven die hij heeft. Die zijn. Die zijn mensen die zijn aanhangers hebben. Uhm, wat? Volgens mij heeft het een uur geduurd ofzo. Die die speech waar alles voorbijkwam maar de afgelopen 5 6 jaar uh al mee komt. Uhm, en dus die mensen zijn daardoor opgezweept. Nou wil ik niet zeggen dat alle mensen die bij die bij die rally waren ook naar het Capitool zijn gegaan.

[00:13:22]

Het zal een uh na een harde kern zijn geweest die je het Capitool hebben bestormd. Maar toch. Uhm, hij heeft niet gezegd van we gaan vreedzaam protesteren en daar laten we het bij. Zelfs toen het Capitool werd bestormd en hij je bijna gedwongen een videootje moest opnemen om mensen te kalmeren. Toen nog wilde die niks toegeven. En dan had ie t nog over een gestolen verkiezing. Ja dus. Uhm, hij heeft er eigenlijk. Ja, laat ik zo zeggen, hij heeft er niks aan gedaan om het te voorkomen.

[00:13:53]

Ja. En toen Trump president werd heeft hij natuurlijk een eed afgelegd om de grondwet te beschermen en grondwettelijke processen niet te verstoren, maar door onder andere ja uh, die opruiende teksten zoals je ze zou kunnen noemen voor zijn supporters om op te trekken naar het kapitaal in ieder geval en de uitslag niet te accepteren. En hij heeft ook een oproep aan Pan's gedaan om toch nog iets te proberen. Tijdens die ceremonie om de uitslag in ieder geval te keren. Uhm, kan zo iemand die dit doet een president?

[00:14:26]

Al is ie nog maar twee weken president wel aanblijven? Nou ja, je interessant dat je je noemt het opruiende teksten. Want opruiming he? In het Engelse sadisten is het principe waar mensen nu mee lopen te schermen. Een seduction is een euh is het misdrijf onder het federale recht en dus daar zou die in principe voor vervolgd kunnen worden. Maar misschien dan wel na z'n ambtstermijn, omdat dat nu nog niet kan. Nou, dat wordt nu enorm gespeculeerd over impeachment, maar met name over het 25ste amendement bij de grondwet, waarbij vicepresident pent en een meerderheid van het kabinet Trump kan afzetten.

[00:15:00]

Ja, uhm.

[00:15:02]

Dat is iets anders dan impeachment. Dat is een dus een andere mogelijkheid van het eigen kabinet van Trump om hem de macht te ontnemen is ze. Het is 50ste rendement sectie 4 waarbij uh, de vice president en het uh voor mij acht kabinet uh leden kunnen zeggen van de president is niet in staat om zijn functie uit te oefenen. Nou en dat zou in dit. Dat zou, dat zou u nu kunnen zeggen. En dan wordt wat ik zeggen druk over gespeculeerd, ook onder republikeinse kringen.

[00:15:33]

Uhm. Enige puntje erbij is wel dat Uhm Tim dan kan zeggen en een briefje kan sturen naar het congres van ja. Dat is helemaal niet zo. Ik ben prima in staat nog om euh, om mijn functie uit te oefenen. Vervolgens moet dan het congres Uhm daarover gaan beslissen. En als zij ook zeggen met tweederde meerderheid van nee, inderdaad de president Trump is niet meer geschikt om uhm en of in staat om zijn functie uit te oefenen en dan wordt ie er uit het niet uit het ambt gezet.

[00:15:59]

Maar dan wordt in ieder geval alle macht wordt overgedragen aan de aan de vicepresident die dan uh optreedt als acting president. Ja, dus dat zou een onmiddellijke een een iets iets kunnen zijn. Uh, wat nu kan gebeuren. En dan heeft dat dan ook langere termijn gevolgen. Want dat gaat allemaal over de komende twee weken dat ie nog zit en eventueel nog dingen zou kunnen doen die mensen dus niet willen dat ie nog gaat doen. Maar zo zou zo'n proces ook nog langere termijn gevolgen hebben.

[00:16:25]

Nee. Daar zou je bij impeachment voor moeten zijn. Het 25ste amendement is alleen maar om alle macht te ontnemen. Uhm, maar om niet af te zetten als president. Als je uh Trump wil blokkeren om in 2024 ook nog kan dan kandidaat te worden en je denkt hij is een gevaar voor het land, dan moet je inderdaad geen Pichot worden met als een van de sancties dat ie gediskwalificeerd wordt voor een enig ander toekomstig publiek ambt. En daar hebben we t afgelopen maandag ook al over gehad.

[00:16:53]

Over de mogelijkheid om Trump te impeachment, zelfs als die al is vertrokken. Wat zou nou uhm, het idee van Trump zijn? Ik. We kunnen natuurlijk niet in zijn hoofd kijken en dit is een vraag die de hele wereld bezighoudt op dit moment. Maar uhm, wat? Wat kan hier in ieder geval het gevolg van deze dag zijn? Wel wordt hij een soort president in ballingschap straks. Nou, dat was denk ik misschien altijd al het uhm.

[00:17:16]

Het plan van Trump om in Marella Go! Uhm a nog steeds in het nieuws te blijven. Inderdaad als een soort president in ballingschap uh uh te te zijn. Maar wellicht dat ie nu wel z'n hand heeft overspeeld en dat ie uh dat hem veel van zijn aanhangers zien van ja maar wacht even. Ik ben heel ver gegaan. Ik was misschien zelfs bij die belde gisteren in Washington D.C. Maar het aanvallen van het Capitool, dat gaat me nu echt te ver.

[00:17:41]

Ha dus. Uhm, wellicht heeft die voor zijn langetermijnplan heeft ie juist gisteren wel schaduw op. Lopen uhm. En ik denk ook dat heel veel Republikeinen in het Congres zich nu ook wel achter de oren krabben. En denk van wacht even wil ik mij nu mijn politieke en calculatie zo zijn dat ik alsnog maar ga inlaten met deze maar deze mensen. Je hebt al bij de stemmingen over deze kiesmannen en de bezwaren die zijn gemaakt al gezien dat er een aantal senatoren hebben gezegd van OK.

[00:18:08]

Onder deze omstandigheden. Uhm, trek ik mijn bezwaren terug. Want eindelijk. We moeten bij elkaar komen. En dit? We moeten dit bastion van Amerika's democratie beschermen en dit gaat hier om de grondwet en de huidige grondwet binnen Amerika. En dus moeten we gewoon zo snel mogelijke duidelijkheid verschaffen over wie de nieuwe president wordt.

[00:18:29]

To work. We work in the next voyeurs spider restoration. Op de makers distantie. al-Nour respect. Roerloze is play. Simpel distantie. Rieno op alle tekst Het Warszawa in Brabant lokte de afronding naar de laatste stook in de Vlaamse E.

[00:18:53]

In Kaya's bieden zij ook in zijn toespraak dat zijn taak voor de komende vier jaar restauratiewerk zal gaan zijn dat hij de democratie moet gaan repareren. 1. Waar begint die klus? Het begint in ieder geval en dat doet u eigenlijk al sinds het begin van zijn kandidatuur. Is om. En dan wordt er een beetje honend overgedaan. Af en toe is toch de hand te reiken naar de naar de andere kant en naar de Republikeinen toe. Want hij zal niet alleen maar met Sasa moeten werken, maar hij moet ook aan het land laten zien dat Republikeinen en Democraten echt wel samen met elkaar door een deur kunnen en ook dingen kunnen.

[00:19:28]

Euh, kan hem bereiken. Dat is denk ik wel heel erg belangrijk. Maar er is één ding wat ik de Republikeinen. Euh euh wel moet nageven is dat ze wel een punt hebben. Cynisch genoeg. Euh, dat er wel gesproken moet worden over de integriteit van 1 van de verkiezingen, want dat verkiezingen stelsel in Amerika. De manier waarop dat gaat met allerlei verschillende regels in allerlei verschillende staten, inclusief allerlei foto's, suppression praktijken dat daar wel naar moet worden gekeken.

[00:19:55]

Uhm, maar Biden zal euh. Ze zal dingen moeten gaan bereiken, maar zal dat op een bypasses een manier moeten doen. Hij zal het met zowel de Republikeinen en Democraten moeten doen. En als ik beiden zou zijn en dan zou ik het land ingaan om mensen te spreken waren daar waar ze zijn en waar het waar het pijn doet. Maar dat is iets van een lange termijn, want de legitimiteit van democratische verkiezingen heeft een knauw gekregen. De afgelopen vier jaar niet alleen maar de afgelopen maanden.

[00:20:25]

Uhm, en dus de de. De schaduw van Trump over het hele stelsel, het rechtssysteem, euh. Het politieke systeem zal nog wel even duren.

[00:20:34]

Ja, ik hoorde Mitch McConnell ook al zeggen van zelf de vrees uitspreken. Als we er nu niet tegen ingaan tegen deze krachten, dan zal er vervolgens nooit meer een verkiezingsuitslag geaccepteerd worden.

[00:20:47]

Dat zal later worden overgelaten waar elk Geussens van de lezing staat. De oude Mark zullen worden erdoor dansparen. Wordt een je de holes een extra relax en een guaita? Precies dat is inderdaad dat de integriteit en legitimiteit van de verkiezingen en verkiezingen worden. Is zogezegd maar de parel in een democratisch bestel daar. Daarom wordt altijd de uhm daarna gekeken van hoe verloopt de verkiezingen? Dat zijn de. De Golfpark van een goeie democratie. Het is natuurlijk niet helemaal zo, maar goed.

[00:21:26]

Uhm ja. En als dat dan in het geding is. In in een land waar dat zegt dat het de grootste en de beste democratie van de wereld is. Ja, dan is dat enorm schadelijk voor het land. Dus dat staat voor mij wel euh voorop. En uhm, om wat voor reden dan ook de Republikeinen dit punt aanhalen. Biden zal denk ik hier op in moeten gaan en zeggen van laten we inderdaad gaan kijken naar hoe wij uh uh onze politici, onze vertegenwoordigers kiezen, maar dan ook bijvoorbeeld het hele electoraat house en dat systeem.

[00:21:55]

Daarbij de bijneemt. Maar, want daar werd in de aanloop van de verkiezingen en de voorverkiezingen bij de Democraten met er ook al over gesproken omdat dat te vaak gebeurt dat de UH d de winnaar van de populaire Woot uhm geen uh een meerderheid krijgt in de. Dat in de electro house. Maar toch een beetje gek is.

[00:22:14]

Kennet als je nu zo kijkt hij naar wat er uh gisteren is gebeurd en wat er de afgelopen 4 jaar eigenlijk al is gebeurd zoals je het schetst. Uhm, hoe zou je dat nou typeren? Maar waar kijken we nou eigenlijk naar na? Wat we eigenlijk wel? Wat we de afgelopen twee maanden hebben gezien is dat er heel wat ge heel veel gekeken werd en gewezen werd naar allerlei regels. Uhm, we hebben het in het begin van de Trumps ambtstermijn gezegd van gaande vangrails van de democratische rechtsstaat, het wel houden.

[00:22:43]

Nou, in principe kan je zeggen dat ze het wel hebben gehouden. Maar je wat je nu ziet is dat democratie niet drijft op geschreven regels, maar op ongeschreven regels. Ik heb het eerdere ergens al gehad over democratische cultuur die de democratische cultuur moet hier eigenlijk ook. Uhm, zwaar ondermijnd. Hoe we elkaar bejegenen, hoe we uh uh, hoe politici elkaar bejegenen. Hoe gaan ze er vanuit dat anderen het ook goed voorheeft met de democratie? Ha, democratische normen.

[00:23:10]

Het iets ongrijpbaar, zo is het zijn allemaal opgeschreven, maar daar drijft een democratie eigenlijk op. Het is een soort smeerolie van de democratie. Uhm, en zonder die smeerolie. Ja, daar komen we uit op al die regels en op al die procedures. Maar als we elkaar het liefste de tent uit jagen, dan dán dan werken die al die regels en al die mechanismen. Al die procedures werken dat eigenlijk ook niet. Als je niet uhm bereid bent om te denken van nou ja, we zijn het nu niet met elkaar eens.

[00:23:38]

Maar goed, debat is afgesloten en ik ga er nog steeds van uit dat jij het goed heb voor het met het land. En we gaan samen een kop koffie of een biertje drinken. Ha dat dat mist en u die smeerolie mist nu. En als u alleen maar moeten gaan leunen op alle procedures en mechanismen en harde regels in de grondwet of andere wetten, dan gaat het fout. Want dan ben je blijkbaar je democratie democratische cultuur bijna kwijt.

[00:24:02]

Ja, dus we kijken naar hoe kwetsbaar de democratie eigenlijk is. Zodra de democratie is kwetsbaar als de al die democratie normen waar ik het over had en waar het team van beschuldigd wordt attitudes schendt. 5 keer 10 keer per dag. En dan zie je inderdaad hoe kwetsbaar de democratie wel is.

[00:24:23]

En dat was er meer morgen aan het begin van de middag. Dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar.

[00:24:29]

Fijne dag.