Transcribe your podcast
[00:00:00]

NPO Radio 1 wordt een soort kast de dag. Eedverbond TDM Pim beseffen niet dat de FIFA World K.P. Afgaande op de promofilmpjes van de FIFA over het WK in Qatar volgend jaar, is er geen vuiltje aan de lucht. Vreemd is dat the world's leading architect the stadium is dat de fans door elkaar in de media leest. De staan Belgiës beste leak sightseeing bij nieuws in zee. We zien gelikte beelden van acht nieuwe voetbalstadions en van alles daaromheen. De luxe hotels die gebouwd worden, uit de grond gestampt, een metroverbinding en de nieuwe wegen.

[00:00:36]

Alles heeft een hoog blingbling gehalte en je kan je alleen maar voorstellen hoe exorbitant veel geld dit allemaal gekost moet hebben. En niet alleen geld. Want wie wel eens een krant openslaat die weet dat de prijs voor al deze beelden groter is dan in geld, is uit te drukken. De bouwvakkers die alles bouwen worden uitgebuit en bekend was al dat daarbij ook doden zijn gevallen. Maar de Britse krant The Guardian plakte er deze week voor het eerst een concreet cijfer op en dat getal is ingeslagen als een bom.

[00:01:04]

De afgelopen tien jaar zijn in aanloop naar het WK meer dan 65 100 arbeiders om het leven gekomen. Zijn de FIFA en de KNVB medeverantwoordelijk voor dit schandaal? Is het, zoals Freek de Jonge in een petitie zegt, onmogelijk om nog eervol wereldkampioen te worden in Qatar? Als je dit weet. En hoe kan het dat er zo massaal wordt gezien en weggekeken? Fijn dat je luistert. Ik ben Elisabeth Steins. De dag is donderdag 25 februari en vandaag het probleem met het WK in Qatar.

[00:01:43]

De Tour Twenty toe FIFA Wildcat is Katja. Toen bij de toewijzing in 2010, dat was ik zelf bij een. In Zwitserland. Daar werd het Arcata zoals Nederland natuurlijk ook kandidaat. Ik weet nog dat premier Rutte daar ook bij was. En euh, en allerlei andere hoogwaardigheidsbekleders. Beckham en iedereen was daar eigenlijk min of meer flabbergasted. Dat het WK daar aan Qatar werd toegewezen en daar was geweldig. Veel consternatie toen. Ja, je zag dan wel een soort verbijstering in die zaal van Qatar.

[00:02:13]

Daar gaan toch geen WK in? In Qatar houden een land dat net zo groot is als Noord-Brabant en Gelderland bij mekaar. Waar geloof ik achthonderdduizend mensen wonen en de rest zijn allemaal immigranten. Dus acht achthonderdduizend Qatari en de rest zijn allemaal immigranten die die daar alle vuile werk doen. Dat is toch geen plek voor een WK, maar het wel. Het was wel zo.

[00:02:37]

Willem Vissers is voetbal journalist van de Volkskrant en hij vertelt dat de consternatie groot was toen op 2 december 2010 bekend werd gemaakt dat het WK van 2022 naar Qatar zou gaan. Een onwaarschijnlijke keuze om tal van redenen. Al was het alleen maar omdat het land nauwelijks een sport geschiedenis heeft. De voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, Sepp Blatter, was er zelf ook niet voor, vertelde hij onlangs in een gesprek aan Willem. Hij wilde eigenlijk naar Rusland in 2018 de beurt geven aan Amerika.

[00:03:08]

Maar goed, er heeft onder meer Frankrijk. Die hebben grote belangen in Qatar en andersom Qatar in Frankrijk. En er is Platini onder meer de voorzitter toen van de UEFA. Die is gaan eten in bed met de de de emir van Qatar en met Sarkozy er ook nog bij. De president van Frankrijk toen en Frankrijk is op een gegeven. Maar toen Platini zegt ja, het kan allemaal niet. We gaan op Qatar hebben, wij gaan op Qatar stemmen. Nou, dan is er een soort lobby op gang gekomen.

[00:03:32]

Eigenlijk op het einde nog. En iedereen geeft Blatter daarvan de schuld. Maar Blatter, daar is best wel veel op aan te merken. De toenmalige voorzitter van de FIFA. Maar die wil, die was geen voorstander van Qatar. Die wilde we daar niet hebben. Die vond het net Detsen slecht als heel veel andere mensen. Alleen hij is overstemt zijn bestuur geloof. Ik weet niet precies waar we iets van 20 wensen ofzo die mochten stemmen voor iets meer dan 20.

[00:03:53]

Ja dan hè. Daar heeft de meerderheid heeft gestemd op 1 op Qatar.

[00:03:58]

Mij ging er voor mij dat de FIFA preses dan. I have Fijen zijn. Is dat Executive Committee of FIFA Beekhuis voor twenty ethyn en twenty twenty to go to nieuw llanes?

[00:04:13]

Blatter speelde het spel wel goed mee tijdens de bekendmaking. Hij was blij, zei ie, dat het WK eindelijk naar nieuwe orde ging in 2018. Rusland en dan dus Qatar. Eindelijk was het Midden-Oosten aan de beurt aan Geert Wiggo.

[00:04:26]

Door middel is aan middelen is waiting aan d'abord zijde Arabic well waiting for a long time to have the Balkan news. You have it. Zou je maar hpps. Dan ben speken deblokkeren development voetbal.

[00:04:39]

Men is zijn tweede fitnesscentrum en in Qatar zelf brak onmiddellijk een gigantisch feest los op straat. Juichende, huilende mensen vuurwerk, de vreugde verdrong al snel de nare bijsmaak van de toekenning, die ook door allerlei corruptieschandalen was omgeven. Van de 22 FIFA leden die mochten stemmen, is later de helft beboet, geschorst en vervolgd wegens corruptie. Maar de rapporten daarover kwamen pas jaren later en toen was alles al in gang gezet. Wilhem zelf voelde ook al snel het ongemak.

[00:05:13]

Van meet af aan voelde het WK in Qatar niet goed, zegt hij. Mijn ergernis was niet zozeer dat dat een tornooi in het Midden-Oosten gehouden wordt, want dat vind ik bedoel. Iedereen heeft recht om te proberen een WK te organiseren. En als je gaat zeggen het mag alleen maar in Duitsland of in Engeland of in Amerika, dan ben je gauw klaar. Euh, de de FIFA wil ook het voetbal in de wereld ontwikkelen. Dus hebben in 94 een WK gehouden in Amerika omdat ze wilden dat daar een goeie profcompetitie werd opgezet.

[00:05:42]

Ze hebben in 2002 het WK gehouden in Japan en Zuid-Korea, omdat ze het voetbal daar wilden ontwikkelen. In markten waar heel veel geld uitkomt, ook dat naar het voetbal gaat dus de ze wilden in 2010. Ze wilde per se een keer een WK in Afrika houden, omdat Afrika één van de belangrijke continenten voor het voetbal is. Kijk maar naar de afkomst van tal van voetballers in de topclubs. Dat zijn allemaal jongens uit Senegal, uit Mali en noem maar op.

[00:06:07]

Of hun ouders komen uit die landen. Dus ze wilden heel graag een WK in Afrika hebben. Nou, Brazilië spreekt van zeer groot voetballand. Dat ze ook graag een WK willen. Zo is dat ook met het Midden-Oosten. Midden-Oosten had nog nooit een een euh een WK gehad en dat moest een keer gebeuren. Maar om dan in één landje een piepklein olie landje maar eigenlijk woestijn is en de rest is gewoon een beetje. Ja, daar zijn gebouwen neergezet omdat er alleen maar wat mensen wonen en omdat ze ongelooflijk veel luxe hebben.

[00:06:35]

Ja, dat ging mij een beetje te ver. In een land waar zich niet interesseert voor voetbal. Ha bedoel, daar zitten bij. Competitiewedstrijden zitten de 300 mensen. Uh, het is of te heet, of ze zitten gewoon en ze houden over voetbal. Die zijn in die zin was daar ook niets. Is er ook niet zoveel te halen. Is niet zoveel gehaald. Een. Behalve geld. Het enige wat er is is geld he. De Qatari willen gewoon zich profileren in de wereld.

[00:06:58]

Niet alleen de Qatari, maar ook Dubai Emiraten en noem maar op. Ze willen zich allemaal profileren en doen dat met geld, dus zij hebben het. Uhm, de beste de voet. De topvoetballers uit het Westen willen niet in Qatar komen voetballen. Wat doen zij dan ook? Dan brengen wij ons geld daar naartoe. Daar gaan we gewoon de grote clubs in West-Europa. Die gaan wij gewoon sponsoren. Die gaan wij kopen, die gaan wij. Euh.

[00:07:21]

Het is dus Manchester City. Euh, Barcelona Pariser. Maar ja, noem maar op. Die hebben die krijgen allemaal miljoenen en miljoenen en miljoenen uit die landen. En die slaan ze niet af, want die willen euh Messi betalen en Messi hebben we passeren gelezen. Die kost die. Je krijgt 100 achtendertig miljoen. Geloof ik in een jaar en een jaar. Niet te vergeten. Maar ja, dat is bijna niet te betalen. Duidelijk is dat geld het WK naar Qatar heeft gebracht.

[00:07:50]

In Qatar wonen maar driehonderdduizend mensen, maar het is een van de rijkste landen ter wereld en dus werd het land ook indruk maken als straks de hele wereld meekijkt. Sinds 2010 is er een ongekend grote logistieke operatie op gang gekomen. De bouw is geëxplodeerd. In aanloop naar het WK worden acht nieuwe supersonische stadions gebouwd. Een nieuw vliegveld, luxehotels, wegen en nieuwe openbaarvervoer stelsels.

[00:08:15]

Zelfs een hele nieuwe stad. Het wordt allemaal uit de grond gestampt en daarvoor zijn natuurlijk ontzettend veel bouwvakkers nodig. Die werkkrachten worden uit het buitenland gehaald. In Qatar werken ongeveer twee miljoen arbeidsmigranten. Zij komen uit India, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka, Pakistan, Kenia, de Filipijnen. Witzleben kent Sonia Scott Capital Teugel afhangend, de Talens dinsdag, Migrant Workers en Witkamp het district Hangjeugd Man sergeant Tubeekse.

[00:08:44]

Het zijn veelal jonge, sterke mannen. Des te opvallend is het hoge sterftecijfer, schrijft The Guardian. De krant krijgt cijfers dat er 65 100 mensen uit de bouw zijn overleden in tien jaar tijd. Maar daar zitten de cijfers van Kenia en de Filipijnen, waar veel werkers vandaan komen, niet bij. Die landen houden dat niet bij. Het gaat dus eigenlijk om meer doden. Autopsie na een onverwacht sterfgeval wordt er niet uitgevoerd, dus daarom is onduidelijk wat de precieze oorzaken zijn.

[00:09:14]

Meestal staat daarbij dat het een natuurlijke oorzaak had.

[00:09:19]

De Samba, de Borissov scores migrant workers en kutje Habib Fluim ruimte Deferme is in Nepal. Daarnaast worden de arbeiders uitgebuit. Er zijn talloze gruwelijke verhalen over bekend. Vaak steken de bouwvakkers zich in hun eigen land in de schulden, zodat ze een tussenpersoon kunnen betalen die een baan in Qatar voor ze regelt. Ze worden gelokt met de belofte om betere salarissen. Maar eenmaal aangekomen krijgen ze veel minder of helemaal niets en daardoor kunnen ze hun schulden niet terugbetalen en hun families thuis niet ondersteunen.

[00:09:52]

Ondertussen gaat het zware fysieke werk in de hitte gewoon door. Moet je voorstellen dat het vijftig graden is 45 graden en je staat er op een steiger. Je hangt in zo'n touw. Hang je zo'n stadion te bouwen? Ja, dat is natuurlijk afschuwelijk zwaar. Want er is geen schaduw, maar die is er gewoon niet. Als je in de volle zon dat werk moet doen, dan ga je gewoon kapot. Bijna letterlijk dus al die arbeiders. En dat werk moet doorgaan, want ze bouwen dus.

[00:10:20]

En dat is het bizarre kijk. Als je in Nederland of in Duitsland in een een WK gaat houden, ja dan heb je de Arena. Je hebt de Kuip en je hebt een stadion in Duitsland, een stadion in België. Maar daar was niks. Er waren een paar stadions, want ze hebben geen stadions nodig. Daar is niks gebeurd. Niks nou. Nu komt er opeens een WK. Dan moet opeens twaalf stadions of tien stadions moeten dan zijn.

[00:10:39]

Die moeten allemaal gebouwd worden. Dus men gaat vanaf de grond, gaat men nieuwe stadions bouwen en niet zomaar stadions, maar ze zijn echt ongelooflijk mooi.

[00:10:46]

Je ziet we als maquettes en ook de stadions die al klaar zijn. Kijk, zij gaan het mooiste WK misschien wel maken in de geschiedenis qua stadion bouwen en architectuur en zo allemaal. Dus daar kunnen ze allemaal wel. Ze gaan er straks een geweldig plaatje van maken. Maar ja, daar kleeft wel. Aan de tribunes kleeft wel het bloed van al die arbeiders.

[00:11:04]

En wat gebeurt er eigenlijk met die stadions als? Als dat dan straks dat hele circus weer weg is, dan breken ze weer af.

[00:11:10]

En dat is natuurlijk t. T. T. T. T m. Dat vind ik eigenlijk het meest bizarre en het meest schandalige dat. Kijk, ze hebben die stadions niet nodig, want nu als er een interland gespeeld wordt van Qatar dan zit het vaak niet eens vol. Dus dan is het eigen land moet spelen en dan zitten de bewijzen. Spreken 10.000 mensen bij zo'n wedstrijd. Nou, straks komt er een WK wedstrijd, speelt Nederlands elftal tegen Argentinië en weet ik veel.

[00:11:32]

Spelen nog een paar wedstrijden in in datzelfde stadion 4/5 wedstrijden in zo'n stadion. 6. Misschien is WK afgelopen? Ja. Wat moeten we met al die stadions? We hebben ze gezegd omdat ze ook voor. Ze hadden toen ook bid boek, dat weet ik nog wel. Wij kregen dat toen ook uitgereikt in 2010 al. Daar stond er al heel duidelijk plannen in om die stadions af te breken en dan in bijvoorbeeld derde wereldlanden op te bouwen. Weer dus die min of meer cadeau te doen aan.

[00:11:58]

Ik bedoel maar wat als Somalie of aan. Ik weet niet precies welke landen ze op het oog hebben, maar om die stadions daar weer op te bouwen. Dus eigenlijk moeten de oude neven en de de neven van de overleden arbeiders. Die moeten straks de stadions afbreken en elders weer gaan opbouwen. Ja, dat is natuurlijk te bizar voor woorden. Het is te bizar voor woorden. En dat, dat vind ik sowieso niet meer van deze tijd dat je op die manier sport tornooien organiseert.

[00:12:22]

Ja, dat, dat is een van de vele smetje op het toernooi. Uh uh, buiten het feit is dat het is geen totaal geen geen geen voetbalcultuur is daar buiten het feit dat ja geld hier gewoon alles bepaalt he. Het geld wordt in het voetbal toch al zoveel kapotmaakt. Dit is een symbool voor alles wat er mis is aan het voetbal en dat staat mij gewoon heel erg tegen.

[00:12:44]

The Guardian kwam deze week met dat cijfer dat er meer dan 65 100 arbeidsmigranten in de afgelopen tien jaar zijn overleden. Maar dan is niet precies bekend waaraan zij zijn overleden.

[00:12:56]

Nee, nee, nee, ook niet precies waar. Kijk he. Het gaat om om euh, ruim 60.000 arbeiders. En dat is bij Uhm bij bij alle bouwprojecten. Het is dus en zij zeggen ook zelf secretariaat zijn ook gewoon white collar arbeiders is gewoon zeg maar euh euh. Kantoor mensen. En er is ook natuurlijk verloop. Dat wordt ook niet meegeteld. The Guardian, die rekent verkeerd, zeggen zij. Uh, wat is natuurlijk wegenbouw? Wegenbouwer is, wegenbouwer wordt.

[00:13:25]

Er is een nieuwe stad gebouwd, er is een nieuw vliegveld gebouwd en dat is allemaal in.

[00:13:29]

In aanloop naar dat WK. Dat heeft ze allemaal. Dus ja, ik. Ik vind. Ik vind dat je wel die mensen allemaal moet rekenen, maar het zijn allemaal dingen die ze normaal niet nodig zouden hebben. Ik bedoel die nieuwe stad, die bouwen ze vanwege het WK, omdat ze willen pronken met hun rijkdom en luxe. Euh, dat nieuwe vliegveld hadden ze normaal gesproken ook niet nodig gehad. Kijk, zij zijn zich. Alles is allemaal een voorsorteren op een toekomst zonder olie.

[00:13:52]

Dat zijn ze gewoon gaan doen met al die landen willen gewoon. Uh, die olie is straks op of of of het westen zegt we zijn het zat. We zijn klaar met die olie. We willen. We gaan op waterstof en vergouwen elektrisch rijden allemaal. Dus zij moeten in de toekomst. Moeten ze een ander verdienmodel hebben? En daar zijn ze eigenlijk al mee bezig. Door die landen gewoon te vullen met prachtige hotels en goede wegen shopping malls. Ik weet nog wel dat Ronald de Boer die hij heeft daar met Frank de Boer nog gevoetbald in Qatar, een paar jaar op het einde van zijn loopbaan.

[00:14:22]

Die vond het daar geweldig. Euh. Die ging elke dag naar de waar de gekoelde shopping mogen, die lekker koffie drinken, een euh trainingspak kopen? En weet ik veel wat ie daar allemaal deed. Maar die Ronald heeft daar zelf nog een tijd langer gewoond. Die vond het leven geweldig. Nou, die is ook min of meer ambassadeur geweest voor het binnenhalen van dat WK. En hij krijgt die nu nog steeds voor onze oren. Dat vind ik ook wel een beetje onterecht.

[00:14:46]

Nog omdat toen nog niet helemaal bekend was hoe dat zich zou ontwikkelen met die arbeiders natuurlijk. En dat was toen. Toen het WK werd toegewezen in 2010 nog niet helemaal bekend.

[00:14:55]

Maar ja, goed, het is duidelijk met. Geld is het daar. Nou ja, als je daar van houdt van dat soort luxe is het daar fantastisch, maar zonder geld niet. Maar die voetballers, die hebben natuurlijk allemaal heel veel geld. En zij komen ook niet echt naar buiten met hun mening over Qatar. Ook niet nu alles wel bekend is over wat er allemaal mis gaat en de Arbat omstandigheden waarin al die mensen moeten werken.

[00:15:18]

Nee, ik. Dat gaan ze misschien wel nog doen, maar ik vind dat ze dat wel. Ja, dat valt mij ook wel tegen. Kijk, de voetballers hebben natuurlijk. Uhm, daarom voetbalsfeer. Zelfs dan hebben ze het heel erg sterk statement gemaakt tegen racisme. Ha, daar is natuurlijk. Euh, dat is een onderwerp wat ze zelf euh heel erg aanspreekt. Wat ze zelf ook veel mee te maken hebben gehad. En natuurlijk veel spelers het Nederlands elftal van kleur.

[00:15:40]

Of ze nou uit Suriname komen of uit Ivoorkust met The Roots of waar dan ook vandaan. Nou, daar is een euh euh. Vorig jaar een euh een euh, een rel geweest met een speler van euh, van bij Excelsior tegen FC Den Bosch en met speler Achmed Mendes Moreira. Die is toen racistisch bejegend vanaf de tribunes. Dat speelde zich af in een week voordat het Nederlands elftal een paar wedstrijden moest spelen. Nou, dan hebben ze daar een zeer sterk statement tegen gemaakt.

[00:16:05]

En nu zegt de goegemeente ze hebben later ook het programma van Johan Derksen nog geboycot omdat daar constant grappen over Zwarte Piet werden gemaakt. Nou euh, nu zegt iedereen ja, ze verzetten zich wel tegen. Zeg maar de slavernij die zoals wij die kennen. H. D. De de. De slavernij. Maar van veel mensen vinden dat de Nederlandse regering nog steeds veel openlijker moet zijn. Met excuses daarvoor zetten ze zich tegen. Maar ze verzetten zich niet tegen de moderne slavernij van de arbeiders in Qatar.

[00:16:34]

En dat vinden ze hypocriet. En ik snap dat wel, waar veel mensen dat vinden. Maar ik vind ook niet dat je dat allemaal op één hoop moet gooien.

[00:16:42]

Uhm, maar ik vind wel dat ze zich moeten uitspreken tegen Qatar zoals door viermaal Sint-Johannes Luxury heupschild Rivadavia sixty worked en plooibaar barangay Bakst Herkenaar komt failing en contracting Morrowind in het tentenkamp. The Guardian besteedt al vanaf de toekenning van het WK aan Qatar veel aandacht aan de erbarmelijke werkomstandigheden en is er over de jaren ook meerdere keren naartoe gegaan om reportages te maken. Op de beelden geen smetteloze glamour, plaatjes van verlichte wolkenkrabbers of luxe hotels en shopping malls. Niet de wereld van de superrijken, maar de wereld van de arbeidsmigranten die dat leven voor anderen met eigen handen hebben opgebouwd.

[00:17:21]

Because the sex five fun in de Chulainn Caracol. We kennen het Pictet en Dalving in Brady While Prolink The New Sjalotjes Saldi Hotel en dat is een beetje een sektarisme shoppingstad.

[00:17:38]

Aangrijpend is het verhaal van een vader uit Nepal die zich in de schulden stak om voor zijn 16 jarige zoon een baan te regelen in Qatar. Zijn zoon overlijdt daar al na een paar maanden.

[00:17:50]

Niemand weet wat er gebeurd is, maar de partij moet wel in. Ik wil de naam Qatar nooit meer horen, zegt hij op de dag van de uitvaart. Ook mensenrechtenorganisaties hebben al jaren hevige kritiek. Onder druk zijn er ook al dingen verbeterd. Zo is er op papier meer vrijheid gekomen voor migranten om van baan te wisselen en voor de Qatar als eerste land in de Golfregio een minimumloon in. Maar volgens critici is dit vooral een papieren werkelijkheid en is het te weinig te laat.

[00:18:20]

Volgens Willen is het ook te laat voor een boycot. Dat is op dit moment niet realistisch meer, zegt hij. En dat is ook het standpunt van de KNVB.

[00:18:28]

De KNVB wil gewoon kritisch meedoen, om het zo maar even uit te drukken. Die hebben passerend symposium gehouden nog. En dan krijg je die krijgen ook geweldig veel kritiek dat zij niet veel harder met gestrekt been ingaan. KNVB zegt er is toen gewoon voor gestemd en daar is gestemd voor Qatar als toernooi. Daar is sindsdien is er wel gebleken dat er e dat er natuurlijk veel mis is, maar zij vinden het te laat om het allemaal terug te draaien. Nog afgezien van het feit dat ze het allemaal rechtzaken verwacht en misschien ook zelfs wel van spelers.

[00:18:58]

Kijk, voor een speler is een WK is uhm moet je voorstel. De KNVB zegt wij gaan niet naar het WK toe. Wij doen niet mee. Kwalificatie begint volgende week. Wij bellen de FIFA op en zeggen we wij doen niet mee aan ter dood. Nou dan zegt dat zeggen de spelers, zegt Wijnaldum, die zegt you moest even goed luisteren. KNVB ik. Het is mijn laatste WK waar ik kan spelen, want ik ben 30 nu of 31 en ik kan nog één keer een WK meedoen.

[00:19:22]

En Virgil van Dijk zegt ik heb nog nooit aan een WK meegedaan en het is de enige kans in mijn leven dat ik aan een WK mag meedoen. Dat ga jij als KNVB mij nu afnemen. Dat pik ik niet. Ik zeg ik, ik ga naar de vakbond. Hoeveel voetballers? En dan zeg ik dat ik dat niet pik. Dus het is heel makkelijk om te zeggen we gaan boycotten. Maar in de praktijk is dat. Is dat gewoon lastig?

[00:19:41]

Wat zou de KNVB wel kunnen doen? Wel meer kunnen doen? Dus verlos van een boycot. Maar wat? Wat? Wat kan de KNVB en de FIFA? Euh, wat zouden die meer kunnen doen? Ja, de FIFA.

[00:19:53]

Ben ik bang dat die niet zoveel doen? Ik bedoel die zijn toch een beetje? Dit is hun tornooi, dus euh, het is hun tornooi wat ze aan Qatar gegeven hebben. Het is een beetje raar als ik tegen jou zeg euh euh, jij mag op mijn feestje komen. En als jij dan bij mij bent en de ze gaat zeggen ben je voor een vervelende meid eigenlijk? Dat is B. Dat zou een beetje raar zijn. Dus dat gaat.

[00:20:12]

Dat gaat de FIFA denk ik niet. Euh niet doen. Euh. Maar de KNVB zou als a als kritische bond binnen de binnen de v. De FIFA wat ze altijd zijn die zouden. Dat zijn ze ook van plan. In eerste instantie de spelers goed kunnen voorlichten wat er nou precies aan de hand is en volgens welke spelers dat niet weten. En ik zou de spelers ook de gelegenheid geven om euh, zonder PR dingen zou ik de spelers ook willen vragen om gewoon zich uit te spreken.

[00:20:39]

Kijk, als Memphis Depay zegt het deugt eigenlijk niet. Wat we hier aan doen zijn we gaan wel, maar omdat we nou eenmaal geplaatst zijn of we gaan wel omdat het nou eenmaal is toegewezen en wij een WK willen spelen. Maar we zijn daar eigenlijk niet mee eens en we vinden dat dit een euh, een schandelijk toernooi is. Een schandvlek op de op de op de op het blazoen van de FIFA. Dan zou ik dat wel heel sterk vinden.

[00:21:02]

Ik bedoel dat is vaak nog sterker dan een boycot zelf. Ja, als je al een discussie op gang zouden kunnen brengen. De KNVB geeft ook trainingen die leiden. In Qatar leiden ze coaches op die op een op een op een meer westerse manier naar de samenleving kijken en die proberen daar veranderingen tot tot stand te brengen. Dus KNVB probeert daar dingen te veranderen en dat is misschien ook wel euh, een een betere weg op dit moment. Zeker omdat je nu eigenlijk bijna niet meer terug kunt.

[00:21:30]

Als je zegt dat dat is steeds waar top uiteraard van. Ja, we kunnen nu niet meer terug, maar dan kan je vervolgens misschien wel zeggen voor de toekomst. Hoe voorkom je dit? Die aanloop naar naar de toekenning van zo'n groot toernooi aan een bepaald land? Die moet misschien gewoon fundamenteel anders.

[00:21:47]

Nou ja, ook dat heeft de KNVB al gedaan. De KNVB heeft al voor gezorgd dat er een een paragraaf is gekomen in de bid procedure van euh, voor toernooien waarin m. Dan moet een mensenrechten paragraaf in de toekomst in. Dat is nu eigenlijk aangenomen. Dat zowel UEFA als FIFA en de KNVB is daar een van de initiatiefnemers van geweest. Dus uhm ja, bij een volgende toewijzing wordt daar ook gekeken naar de mensenrechten omdat ze toch wel steeds meer zien.

[00:22:16]

Dit toernooi is, hoe je het ook wendt of keert, dit kan nooit meer een groot succes worden. Het kan wel een groot succes worden in de zin dat het er mooi uitziet en dat mensen zeggen God was wel handig dat ik uh uh op de brommer naar naar een andere wedstrijd komt vanuit motel. Dat was wel erg dichtbij, maar het zal altijd. Zal dit eraan blijven kleven. En ja, dit is gewoon t niet waard. Sport boet moet mooi zijn.

[00:22:38]

Sport moet verbroedering zijn. Sport moet. Je moet je over kunnen. Ook kunnen erge topsport, je moet je erover kunnen verwonderen. Je moet het BVVO bewonderen. Het is niet de bedoeling dat er dat mensen dood van de steiger afvallen omdat ze stadion moeten bouwen voor een paar voetballers. Het moet niet over lijken gaan. Nee, letterlijk niet en figuurlijk ook niet.

[00:22:57]

En dat was er meer, morgen aan het begin van de middag. Staat er weer een podcast voor je klaar? Fijne dag.