Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast Suitcase. De dag weer morgen, vandaag niet zo heel veel op de planning, maar ik wilde nog wel even iets stelen. Want wat ik nu echt mezelf merk is dat ik makkelijker sochtends uit mijn bed kom. Doordat ik weet waar ik voldoe zeg. Maar ik weet nu dat ik weer naar school ga en dat ik weer gewoon uhm, een normaal leven kan leiden. En ja, gooi ik. Ik sta gewoon met een fijner gevoel op en ga de hele dag door met een fijn gevoel.

[00:00:32]

Dus ja, dat vond ik heel erg fijn om te delen met jullie. Fatima Alta Mimi is een vrolijke tweedeklasser van 15 uit Bleiswijk en sinds vorige week dinsdag is ze extra vrolijk. Want toen hoorde ze dat de scholen haar twee en een halve maand eindelijk ook voor middelbare scholieren weer gedeeltelijk opengaan. Vandaag is het zo ver en in aanloop naar deze dag heeft Fatima voor ons een audio dagboekje bijgehouden over hoe ze zich voelt. Oei, oei, ik heb vandaag echt superleuke dingen gedaan.

[00:01:00]

Je zou het niet vermoeden als je haar hoort en ziet, maar Fatima heeft het best zwaar gehad. En daarin is ze niet de enige. Voor heel veel scholieren waren de afgelopen tien weken pittig. Je kan je er ook van alles bij voorstellen. Het is sowieso al niet makkelijk om een tiener te zijn en dan zit je ook nog eens de hele dag thuis met je ouders, op afstand van je vrienden en zonder onverwachte momenten die het leven leuk en spannend maken.

[00:01:22]

Het is verveling troef en dat is eigenlijk overal slecht voor. Ik belde met Fatima. Vlak voor ze vanochtend de deur uit ging. Fijn dat je luistert. Ik ben Elisabeth Steins en de dag is maandag 1 maart.

[00:01:36]

Ik heb al zeker gekeken. Muziek in de klas zit natuurlijk onder zijn opgesplitst en ik zit dan met een vriendin in de klas. Dus momenteel heb ik al afgesproken om meteen bij elkaar te gaan staan of te gaan zitten. Want ja, ze een beetje op. Het voelt echt heel nieuw ofzo naar school te gaan. Ben je zenuwachtig? Ja, maar op zich niet heel erg, want ik weet natuurlijk hoe het allemaal eruitziet. Maar gewoon doen wat er dan gaat verlopen.

[00:01:59]

Nou dan iedereen ga aanspreken ofzo. Dat is gewoon een beetje. Hoe heet het spannend? Ja, voelt weer als de eerste dag.

[00:02:06]

Ja, als de eerste dag van de middelbare school van Ola achter op bureau gaan, zet ze gewoon verder opstarten en gewoon zitten. Dat is het enige wat ik heb gedaan.

[00:02:19]

Opnieuw en opnieuw retour gaan naar Chinees opschrijven, dus we zetten de getalletjes dan tussen haakjes.

[00:02:26]

Zo ging het dus sinds half december elke dag s ochtends inbellen, de hele dag online lessen volgen en daarna ook weer achter de computer om huiswerk te maken. Saai, duffe en geestdodende hoor je de meeste tieners zeggen. Want alles wat school leuk maakt, dat is er niet meer. Je worden wakker, niet met het lezen van ook. Ga naar school, ik ga fietsen, ik ga mijn vrienden zijn en je ga. Je wordt wakker met een warme kop witte pakken achter het scherm gaan zetten en dat is gewoon wat je de hele dag doet.

[00:02:54]

Het is slecht voor de motivatie en daarmee ook voor hoe je de stof opneemt. Er is de afgelopen tijd veel gezegd en geschreven over achterstanden die leerlingen oplopen tot 1 jaar gedaan aan de hand was. En dan zeggen dat er achter dat de scores flink gedaald zijn.

[00:03:08]

En nu hebben we gezien dat uhm, die lockdown. De tweede keer. Uh, echt tot grote achterstanden leidt.

[00:03:14]

Onderzoek laat zien is dat er in die periode eigenlijk bijna niks geleerd is. Ik zie gewoon echt gaten in hun ontwikkeling. En los daarvan zijn er ook grote zorgen over hoe jongeren er mentaal aan toe zijn. Vervelen? OK. Maar niet meer weten waarvoor je uit bed moet komen. Dat is een ander verhaal. Jongeren vragen hoelang nog? Hoe moet het met ons? Ik zie ze wat neerslachtig geworden. Ze zet zich steeds moeilijker toe om aan het werk te gaan om hun ritme aan te houden.

[00:03:41]

De leerlingen zelf, hun ouders, docenten, school, psychologen, eigenlijk alle betrokken partijen waren er al snel van doordrongen dat het echt heel slecht zou zijn voor kinderen om ze nog langer thuis te houden. De koepel van middelbare schoolbesturen, de VO raad, voerde de druk op het kabinet afgelopen maand op en vorige week in de schoolvakantie zouden dan eindelijk het verlossende woord komen op de Korona persconferentie morgen.

[00:04:05]

Vandaag ga ik er eindelijk eens lekker genieten van zelfgebakken pannenkoeken. Een heel belangrijk moment voor Fatima, die ons vooraf en achteraf berichtjes stuurde.

[00:04:15]

Voor de rest staat er niet heel veel op de planning, behalve dat vanavond een persconferentie is. Wat ik echt super spannend vind. En ja, ik ben gewoon echt benieuwd wat er wat die gaat zeggen. Goedenavond, ik ben al wel heel blij dat ze wel weer naar school mogen. Ook al is dat maar één dag. Vind ik het nog wel. Ben ik wel dankbaar voor, want dat is ook wel een goed teken dat ik dan eindelijk uhm.

[00:04:38]

Dat het dan eindelijk een teken is van dat we misschien wel later of misschien over een maandje of misschien over een paar weken weer wat langer naar school mogen. Dus ik denk dat wel iets positiefs is. Dus ja, ik ga geen iets van pannenkoeken. En ja, daar laat ik het hier bij. School is voor jongeren om meerdere redenen heel belangrijk voor hun toekomst. Onderwijskundig. Sociaal en emotioneel. Ik ben dus blij te kunnen zeggen dat per 1 maart de scholen voor het voortgezet onderwijs weer open kunnen, zij het wel onder voorwaarden.

[00:05:12]

Net zoals eerder bij het basisonderwijs. Nou heb ik net naar de persconferentie gekeken. Ben superblij dat ik eindelijk weer naar school kan gaan, normaal met vrienden en de docenten kan aanspreken en je kan zien. Ik hoop echt dat het goed gaat. Ik denk ook wel dat als we aan de maatregelen houden die ze hebben opgegeven, dat het dan wel goed komt en dat dan gewoon elke dag naar school kan gaan. Maar goed, dat genoeg over school. Ik ga lekker van mijn vakantie genieten.

[00:05:42]

Ik was heel blij, maar nee. Aan de ene kant was ik heel, vond ik het heel spannend, want je bij mannetje achterstand hebt. Maar psych je graag vrienden weerzien. Euh. En je kon en je kunt ook gewoon normale mensen praten en met de docenten gewoon over andere dingen spreken. Over hoe meer school gaat in plaats van dat het online gaat. Dus ik denk wel dat ik. Ik was heel blij. Zo ja. Maar kijk je naar het meeste naar uit om gewoon weer die gangen door te lopen?

[00:06:06]

Ja, en die kleurrijke deuren te zien en gewoon het. Je voelt je daar ook veel gelukkiger denk ik. Het is ook een tweede huis voor mij, denk ik. Op school nog thuis.

[00:06:17]

En waar heb je het minste zin in de toets, denk ik. Ja euh, want wij krijgen Allam best wel snel weer toetsen. En dan hoop ik gewoon wat het goeie resultaat zijn. Want ik wil wel over gaan natuurlijk. En ik vind dat was spannend ja.

[00:06:34]

De grootste spanning zit voor Fatima in het idee dat ze misschien te ver achterop is geraakt in dit vreemde jaar en daardoor niet overgaat. Ze vond het moeilijk om zich thuis te concentreren, vertelt ze. Al was het alleen maar omdat het weinig inspirerend is om altijd maar in dezelfde kamer te zitten. Meestal word ik heel wanhopig van de ruimte waar ik in zit, dus ik probeer een beetje variatie te brengen in waar ik in welke ruimte ik zit. Dus ik ga eigenlijk door het hele huis heen, in mijn kamer of mijn ouders, kamer of tafel beneden de woonkamer.

[00:07:03]

De motivatie moest dus de hele tijd maar uit haar zelf komen en ze was ook onzeker of ze het allemaal wel goed deed. Ik las bijvoorbeeld dit weekend. In de Volkskrant waren ook allerlei jongeren van de middelbare school die gevraagd werden hoe ze het de afgelopen weken ervaren hebben. En die zeiden dan ja, mijn motivatie is gewoon helemaal weg. Ik zet de online lessen even aan en ga dan. Sommigen zeiden ik ga weer slapen of ik loop weg of ik droom weg.

[00:07:29]

Is dat herkenbaar? Ja hoor, je motivatie vliegt gewoon in één keer weg. Je hebt gewoon geen idee hoe dat kan, maar omdat je omdat je gewoon hebt elke dag hetzelfde doet dan. Dan weet je het toch ook gewoon klaar mee? En het is gewoon een beetje uitzichtloos dus. Tuurlijk vlieg je motivatie helemaal weg. Dat had ik ook ja. Het plezier in leren. Dat is er niet meer. Nee, precies normaal gesproken. Dan lach je tussendoor nog even en dan ga je wel eens lachen.

[00:07:53]

Dat heeft meer motivatie en dat is gewoon echt iets. Jan.

[00:07:58]

Het is wel echt jammer dat het gewoon nu niet meer kan en dat dat dan voor als gevolg dat je gewoon minder goed bij de les kan houden in letterlijke zin. Ja precies.

[00:08:06]

Je bent ook helemaal niet bezig met de les soms. Soms doe je echt andere dingen en zit je op je telefoon. En dan heb je zo'n les afgelopen. Denk je chips? Nu weet ik helemaal niet waar waar we het over hadden en het is gewoon heel vervelend.

[00:08:19]

Maar ja, dan hoor je vaak mensen in het journaal. Euh zeg, bijvoorbeeld druk maken over achterstanden die leerlingen oplopen. En als ik het zo hoor. Als je inderdaad. Ja, het is zo moeilijk om om die lessen gewoon geconcentreerd te blijven volgen. Dan kan me ook voorstellen dat dat gebeurt. Voelt dat voor jou ook zo dat je? Dat je het dan dat je een achterstand opgelopen?

[00:08:41]

Ja, heel erg, want normaal gesproken dan? Dan weet je wat je aan het doen bent. En nu weet je dat eigenlijk gewoon helemaal niet. En je bent gewoon zo erg bezig met het achterlopen. Vooral als volwassenen dat op tv zeggen. Dan helpt dat echt niet hoor. Dan maak je alleen nog maar zorgen. Dus ja, ik maak me, maar ik maak ik mezelf ook wel heel erg zorgen om die dan ook weer naar school te gaan.

[00:09:01]

Kijken we wel zijn er is de rest dan wel. Uhm, is de rest nog wel verder? Serrero mij? Dus ja, daar ben je nou echt wel mee bezig.

[00:09:09]

Ik vroeg me af is Scholma al in de afgelopen periode belangrijker geworden of minder belangrijk? Want het is wel heel erg? Uhm, eigenlijk het enige waar je mee bezig kon zijn. Maar tegelijkertijd kon je je er minder goed bij de les houden en was je meer aan het euh. Aan het wegdromen.

[00:09:27]

Ja, precies. Maar het is wel nog steeds echt mijn prioriteit, zeg maar school. Want omdat ik er zo erg mee bezig was, zit ik ook zo erg mee. Want ik denk ook wel voor mij en voor zich. Maar andere mensen denken wij wel dat school gewoon onze toekomst gewoon eigenlijk is waar we eigenlijk op moeten werken. En als het dan als je dan achterloopt? Ja, dat is niet chill. En ik zit nu in de mavo havo en ik wil best wel graag naar de theater havo gaan volgend jaar.

[00:09:54]

Wat ik al heel lang wil. Dus ik denk dat overgave voor mij is heel belangrijk, want ik heb gewoon best wel veel uhm te dromen. Eindigen. Heel veel doelen die ik gewoon wil bereiken later in de toekomst en dan wil ik wel gewoon overgaan omdat er gewoon te volgen natuurlijk.

[00:10:11]

En denk je dat deze periode daar invloed heeft gehad op? Of je dat wel of niet kan bereiken?

[00:10:17]

Ja zeker, want als je bijvoorbeeld in het begin van het jaar niet zo serieus was, euh, door je werkhouding of show en je begint meteen aan de slag te gaan met je werkhouding, dan zit je opeens thuis. En dan zien de docenten ook wat veel minder van jou. Dan is dat wel invloed natuurlijk. Hoe ze die gaan beoordelen? Ik denk wel dat het over gaan natuurlijk heel anders is.

[00:10:39]

Niet alleen Fatima maakt zich zorgen over de achterstanden die ze oploopt en dat ze daardoor misschien niet over kan. Ook onderwijsminister Slob zei vorige maand al dat leerlingen daar rekening mee moeten houden.

[00:10:50]

De korona crisis duurt nu al bijna een jaar en we zijn gewoon al over de hele breedte. Zijn er toch vragen je in de studio van een euh. We hebben nog een tijdlang het idee gehad door Hamme. Misschien allemaal nog wel in het cursusjaar oplossen, maar ik denk dat dat niet meer reëel is. Dat we dus ook meerjarig moeten kijken. Hoe kunnen we die achterstand wegwerken en doodvallen? Duur maatwerk moeten worden geboden. Voor iedere laptop worden veel kunnen betekenen dat ze gewoon contactman aardmannen volgende groepen, maar eenmaal een schooljaar misschien ook al wel met meenemen van de achterstand die ze daar kunnen wegwerken.

[00:11:22]

Maar zo ook voor sommige leerlingen. Misschien betekent dat een deel die wel een heel jaar moet er ook mee lastig is, zegt Fatima.

[00:11:29]

Dat je al die onzekerheden in je eentje moet verwerken. Ze heeft de afgelopen weken weinig vriendinnen gezien. Overdag was er natuurlijk gewoon les. Daarna huiswerk en door de avondklok kon er s avonds ook niet veel. De vakantie vorige week kwam daarom als een zeer welkome pauze. Eindelijk had ze tijd om weer eens wat af te spreken. Ik heb vandaag echt superleuke dingen gedaan. Ik ging echt na een maand geen vrienden zien. Heb ik vandaag eindelijk heeft ingezien, hebben we samen afgesproken.

[00:11:59]

Supergezellig, want er was ook zon en het was gewoon super superleuk. Ze aan haar blijdschap over deze kleine, normale dingen illustreert wel hoe rotsen zich gevoeld heeft de afgelopen tijd. Hoe heb jij je de afgelopen tijd gevoeld?

[00:12:13]

New York Somber, maar je probeert je niet zo somber te voelen, maar dan lukt dat niet altijd. En dan voel je je nog somber omdat het dan niet lukt. En het schoon voelt je echt niet gemotiveerd.

[00:12:25]

Wat voor gedachtes? Uhm, waar heb je dan op zulke momenten? Euh, waarom doe ik me best? Waarom ben ik nog bezig? Ik bedoel, we zitten hier toch waarschijnlijk nog voor een maand? En wat doe ik nou allemaal? Waarom doe ik zo mijn moeite, zeg maar? Waarom geef ik zoveel moeite? Ik denk dat dat echt wel mijn gedachten zware. En je hebt natuurlijk ook meer tijd om te piekeren.

[00:12:46]

Ja precies, je weet dat ik veel bezig is veel meer met jezelf bezig is. Ik weet het veel meer tijd voor je in je hoofd om na te denken en dan ga je nadenken en dat gewoon niet nitril. Dan ga je allemaal slechte dingen. We denken dat je eigenlijk niet moet denken. Gedachtes waarvan je gewoon heel verdrietig van word er zo van. Ga nu mijn vrienden zien of ik ga gewoon geen leuke dingen meer kunnen doen dit jaar. Dat soort dingen.

[00:13:14]

Wat doe je dan om jezelf op te beuren om je daar een beetje uit te halen?

[00:13:18]

Na of zeg, ik ging soms wel wandelen met mijn moeder. Je moet ook vooral naar buiten gaan, want anders uhm, ons ga je nog verdrietig gevoel. Dus ik ging meestal naar buiten of ik ging gewoon mijn nagels lak ofzo.

[00:13:30]

Ik feestruimte even met vrienden, dat helpt wel wat ik deed. Wat ook hielp, vertelt Fatima, is om oude Sneppe chatte herinneringen te bekijken. Ze heeft heel wat af, scrollt door haar gallerij vol met filmpjes met grappige filters en soms werd ze er ook verdrietig van. Omdat die tijd dat zoiets kon zo ver weg leek. Maar het was vooral ook een motivatie en iets waar ze blij van werd.

[00:13:57]

Ja, en als ik naar de films kijken word ik alleen maar blij. Dan weet ik dan zeg maar, omdat ik dan mezelf wat ging motiveren ze van a. Euh. Het is belangrijk dat we aan de maatregel houden dat we niet op een gegeven, want dat soort dingen wil ik graag nog wel meemaken met mijn vrienden.

[00:14:10]

Ja e uhm, daar is. Iedereen kent wel dat gevoel van ver of missing outen. Homo dus zeker. En dat is zeker in je middelbare schooltijd zo dat het gevoel dat anderen allemaal leukere dingen aan het doen zijn dan jijzelf. Maar ja, het gekke is dat in deze periode juist ja, iedereen zit zich thuis te vervelen. Maar ik kan me ook voorstellen dat je dan daardoor een soort fear of missing out OnLive krijgt. Euh, dus dat je bang bent dat er een grote hap wordt genomen uit ja, jaren die heel belangrijk zijn voor jou en voor je ontwikkeling.

[00:14:41]

Voel jij dat ook zo? Ja, heel erg.

[00:14:43]

Want ik voel zeg maar dat de rest heel erg bezig is met euh euh. Afspreken en chillen met z'n allen lachen. Terwijl ik eigenlijk liever minder maatregelen wil houden. En dan zit ik maar thuis. En dan denk ook je van o, wat mis ik nou allemaal eigenlijk? Want ik zit nu alleen thuis met niemand enzo. Uhm, terwijl hun allemaal leuke dingen doen. Zag je wel nog je klasgenoten of vriendinnen?

[00:15:05]

Af en toe nou nou wel. N vriendin zag ik nog wel af en toe, maar dat ze waren meedoen moest dan ook weer snel door de avondklok enzo. Er zaten natuurlijk ook school 's af en toe op andere tijden. Maar meest van de keren zag ik ze niet en dan zag zij elkaar al wat vaker in om. Ja, dan krijg je dat gevoel. Ja en merkte je ook aan je klasgenoten en vriendinnen dat zij het ook moeilijk hadden deze periode.

[00:15:30]

Euh ja, af en toe wel, want we praten er soms wel over. Want Jason door t hetzelfde gaat, dan kun je wel mee over elkaars emoties praten en dan voel je hetzelfde. Dus ik heb wel wat dingen gehad zodat zij ook een zich somber voelden. Verdrietig?

[00:15:45]

Konden jullie wel ergens naartoe? Hoe bedoel je praten met elkaar dan af en toe over? Maar dat is ook allemaal voor voornamelijk op afstand. Kon je ergens naartoe? Of kan je ergens naartoe met euh, is er ruimte voor je verdriet? Om maar even zo te zeggen ja, ik heb ze maar op school. Fijn aanspreekpunt. En wij hebben ook het vak theater. Waar? Hoe heet het? Aandacht wordt gegeven aan hoe je je voelt. Dus ik heb wel het idee gehad dat ik genoeg.

[00:16:07]

Uhm en ik heb natuurlijk ook ouders die me daarin steunen.

[00:16:09]

Dus ik heb wel het gevoel gehad dat ik wel uh, hoe heet het dat wel aan mij gedacht werd en gewoon gevraagd werd hoe het met me ging. Dus ik denk wel dat dat. Dat ik dat had. Je hebt ook weer ouders. Die zit natuurlijk ook opeens heel veel met je ouders in een huis. Ja, is je band met hen veranderd? Ja, ik denk dat aan de ene kant de mensen wel wat vaker discussies gehad, omdat we natuurlijk daarna weer een tijd voor hij weigel dat we elkaar zo vaak zien.

[00:16:33]

Maar ik denk ook wat dat onze band wat sterker is geworden. Dat doordat we zo vaak thuis zitten. En ik denk gewoon dat ik meer met ze omging en leukere dingen met ze ging doen thuis. Uhm dan eerst, maar dat is dan wel fijn dat je die.

[00:16:47]

Dat je die omgeving dan in ieder geval hebt. Dat zal natuurlijk ook niet voor iedereen zo gelden.

[00:16:52]

Nee precies. Kook van vriendinnen en vrienden zodat zij dat niet hebben. En ja, zo jammer om te horen.

[00:17:01]

Wat ik ook heel leuk vind om zie zien dat mensen ook gewoon veel gelukkiger nu zijn, nu dat ze wat soepeler. Uhm. Dat de maatregelen wat soepeler zijn. Dus dan kunnen we gewoon lekker met z'n allen naar buiten. En ja, ik zie gewoon dat mensen ook veel gelukkiger zijn. Is dat? Ja, dat maakt me ook gewoon veel blijer om te zien. Ja, ik word er gewoon zo gelukkig van. En hoe het er nu uitziet ziet er echt uit alsof de zomer echt superleuk gaat worden.

[00:17:28]

Dus ja, ik hoop echt dat het gewoon zo blijft. Ik ga je heel erg veel plezier wensen en ik weet zeker dat het allemaal goed gaat komen natuurlijk. Alle eerste schooldagen zijn altijd spannend, dus deze ook. Maar euh. Het wordt vast hartstikke leuk. Veel succes vandaag.

[00:17:44]

Dank je wel. OK. Doei.

[00:17:47]

En daar ging ze. En een allerlaatste audio berichtje kwam nu net nog binnen, dus die wil ik je niet onthouden.

[00:17:53]

Nou, ik ging ze naar binnen voor school zeg maar. Vol spanning zag ik mensen al binnen zitten en ik zat gasten aan te kijken. Zo heb ik lang niet gezien. Die gezichten waren zo nieuw voor me opeens, maar ik vond het echt superleuk om weer te zien. Ik heb er veel leukere dag gehad dan online lessen natuurlijk. We hebben echt veel gelachen. Dus ja, dat was alweer morgen aan het begin van de middag. Dan staat er weer een nieuwe podcast voor je klaar.

[00:18:20]

Fijne dag.