Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast impressionante NPO Radio 1 Railtrack Podcast Parami Supermaan is loyaler. Delà Classification Generales blijft helemaal bij over de Vuelta. Dit is de podcast De kopgroep. Vroeger reed je in de zomer Madrid binnen en dat was leuk. Vandaag reed je Madrid binnen. Dat was ook leuk. En dan gaan we sprinten, Canter zit er ook nog goed bij, Philipsen zit er achteraan. Het is Ackermann. Het is Ackermann. Of komt Ben er toch nog overheen?

[00:00:40]

Daarkom? Pernet! Roei Jojoy. Ik denk dat ze het zelf niet weten, Akkerman of Bennetts? Dat is de grote vraag. Nog even weer kijken of, want ja, ze komen echt na. Ik denk eerlijk gezegd dat het Ackman is die daar als winnaar over de streep komt. Een hele mooie reglementaire sprint op het einde van de Vuelta. Ja, het wordt bevestigd. Ackermann is de man die deze etappe wint. Terwijl Remy Cavanda namens Tim Wellens de prijs van meest strijdvaardige renner ophaalde, gaf Primoz Roglic een danke speech vol humor en ontroering, die zelfs zo beiden nog jaloers smaakte.

[00:01:18]

Bij menig wielerliefhebber flitste zaterdag een Tour trauma voor de ogen langs. Maar na een uitgestoken hand van Marc Solaire kon iedereen het zitvlak weer ontspannen. La Cami da Rocha is veilig gesteld. De eerste man in de laatste ronde van het jaar. Primoz Roglic. Maar het was wel een fijne finale gisteren toch? Kan zoals het hoorde. Ik heb die berg zelf één keer gedaan en dan weet je dat het daar waait. Dus ik zat al om mijn heer.

[00:01:47]

Zo direct komt die met een achterstand van dertig seconden in die in die euh way bay. Komt die dan uit? En dat lukt hem dan niet? Maar ja, dan zie je dan staat er nog een kleine rekening open tussen Movistar euh. En Eddy, een man uit Ecuador. En dan wordt dat even simpel opgelost. Het was niet zoals ik. Ik heb het ergens beschreven. Het is niet ostentatief duidelijk hulp geweest, maar het was o zo nuttig, die honderd en twintig omwentelingen die Solaire kon maken, waardoor hij echt in een soort van tweede P's terechtkwam.

[00:02:25]

En daar kwam die door.

[00:02:28]

En ja, het is makkelijk, want het had zomaar doorslaggevend kunnen zijn. Inderdaad ja zeker. Ja Marthijn, dat was toch behoorlijk spannend? Heb jij getwijfeld of die het zou gaan halen of niet?

[00:02:39]

Ja, wel een beetje. Euh, dat schoot maar wel beetje door mijn hoofd. Ik moest wel terugdenken aan de ene laatste dag van de Tour. Ik dacht goh, het zal toch niet weer zo zijn dat de dag dat je het op de laatste dag of er op de laatste dag op de ene laatste dag euh euh uit zijn handen moet geven. En ergens. Maar dat is misschien een beetje de sadisten mij. Had me dat dan ook wel weer mooi geleken.

[00:03:01]

Maar ik hoop niet dat ze dat op het hoofdkantoor van Jumbo horen, want dan mag ik nooit meer daarin de boodschappen doen.

[00:03:07]

Maar ja, je ziet ook wel weer dat Rochlitz zo koel en berekenend is en zich niet gek laat maken. En en ja niet bij de pakken neer gaat zitten of of in paniek raakt. Hij blijft gewoon door Pasen en en houdt de schade beperkt. En euh ja, ik was wel blij dat dat Car-Pass dat überhaupt nog probeert. Dat ie dat ie dat ie er nog koers van van wil maken. Daar zullen ook. Bij. We zullen de Rosine die gewoon in het wiel blijven zitten omdat ze niet kunnen.

[00:03:33]

Car-Pass probeert er nog wel nog alles uit te halen wat erin zit en je hart had. Het had zomaar gekund. Ja, ik ben het wel met jou eens dat.

[00:03:41]

Euh. Euh. Het is gewoon gevoel voor dramatiek dat het stiekem best leuk zou zijn als die het daar niet houdt. Dat is. Haha ja, heel erg inderdaad. Ik denk ook dat veel luisteraars er misschien niet mee zullen zijn, maar dat jij de Frankel.

[00:03:55]

Ja nou ja, ik ik, ik. Ik las ze wat ik had op zowat de tv uitgezet, want ik vond het zo saai. En ja, toen, gelukkig ging er geen Car-Pass dan toch aanvallen. En ja, toen kneep ik hem wel een klein beetje voor Roglic, vond ik. Ik vond hem niet heel, heel sterk uitzien. En ja, hij zei dat ie heel koel bleef en dat ie niet in paniek raakt. Maar euh, ik vind dat toch link.

[00:04:17]

Dus had euh. Je had er toch nog wel wat hulp van Solaire. Maar euh ja, het was op het randje. Denk als uh als de DJ de koers iets eerder open barst. Dat ie het nog heel lastig had gekregen denk ik denk jij inderdaad. Want het verhaal is dus dat Car-Pass ooit vertrok bij Movistar terwijl ie nog een lopend contract had. Uhm, Hagenaar Inias uh en dat ze daar niet blij mee waren en dat dat de reden zou zijn waarom Solaire nog even euh op kop reed voor Roglic.

[00:04:45]

Denk jij dat dat zo zo zou kunnen werken? Ja, dat zou zeker zou kunnen werken, want anders zou ik niet B.G.

[00:04:52]

Of er ook niet zou betaald moeten hebben ofzo. Het nog effe heel snel dat ie dat ie nog een bedrag geroepen heeft. Maar anders euh kon ik me niet. Ja, ik zat ernaar te kijken en ik begreep niet waarom Solaire anders zou rijden. Want Vermassen die die die stond toch geen podium? Dus ja, er was niemand die die achter Massa stond, die die die voorop reed zeg maar. Die die hem met nog een nog lastig zou maken in het algemeen klassement.

[00:05:16]

Dus ja, dat was maar één reden dat er race was. Was het ook niets Rayen denk ik.

[00:05:23]

Maar zoiets komt toch waarschijnlijk wel uit de ploegleiderswagen ook? Ik bedoel dat wie die mensen is. Die zitten vol met oude verhalen, oude rekeningen, nog niet voldane rekeningen, niet binnengekomen giro rekeningen en weet ik veel wat we allemaal. En die bedenken dat. En de Kijk Solaire zal daar zelf niet zo echt op gespitst zijn. Maar ja, het is. Dat is het oude wielrennen. Puur en precies.

[00:05:53]

Ja, dat is zeker. Euh, ja, dat is het is nog een beetje zoals het vroeger ging. Ja ja, daar staan rekeningen open. Punt. Ja dat. Dat lijkt mij ook het meest voor de hand liggende jouw absolute. We horen. Herinner jij je dat van vroeger? Michael? Kan jij je openstaande rekeningen herinneren die werden vereffend? Ja, ik heb het op de rente lijfelijk meegemaakt. Dat was in 1998, toen Oscar Camenzind wereldkampioen was.

[00:06:20]

Toen euh. Toen reden wij samen voorop. Een week later, in en in de Ronde van Lombardije, werden met z'n tweeën 80 kilometer voorop gereden. Dus we hadden daar een afspraak gemaakt van. De winnaar betaalt. En euh ja, Camenzind heeft nooit nooit. Die belofte is nooit de belofte nagekomen. Een jaar later toen de Tour kwam euh. Marc Wauters voorop met Gianni Farazijn van Mapei en in de Parijs-Tours. Ja, toen maakten ze ook daar een afspraak.

[00:06:50]

Natuurlijk, de winnaar betaalt en euh ja Theunisse. Dat bedrag is ook nooit betaald aan Ferrari. Dat euh ja dat dingetje niet betaalt dat aan ons. Dus dat? Ja dat wel. Dat gebeurde gewoon. Klaar? Mag ik dat?

[00:07:01]

Je moet er toch aan te leggen? Ja, precies. Dat leverde de mevrouw Van Zetten uit Tiel op. Maar wie die term ook alweer? Ja, maar voor uitlegger. Nou, ook als je zegt de winnaar betaalt, dan denkt men meteen Oh, dat is doorgestoken kaart. Dat is het niet. Het is namelijk een hele open, eerlijke manier van handelen handelen tussen aanhalingstekens. De winnaar wint en de winnaar geeft de verliezer een deel van de prijs.

[00:07:32]

Daar komt het op neer. Het is niet zo dat je voor je rijthoven zegt. Ik koop jou om. Nee, je springt erom, je rijdt er voor, je geeft alles wat je in je hebt en als je gewonnen hebt, dan gaat er een deel van de prijs gaat naar degene met wie je de afspraak gemaakt hebt.

[00:07:49]

Moet je eigenlijk Adrianus van der Poel om hen eronder te slaan?

[00:07:54]

Eigenlijk om ervoor te zorgen dat je dus als je met z'n tweeën op kop bent. Maar nu dit kan Michael eigenlijk beter uitleggen dan ik. Dat je gewoon met z'n tweeën er vol voor rijdt dat je niet gaat lopen lopen klooien gaat de loterij je weg. Want je weet of. Ik ben de winnaar en ik sta met een bos bloemen of ik hou er een goeie s zakcentje aan over. Zou je zo? Moet je tabelletje zien?

[00:08:14]

Ja, dat zijn er normale. Ja, dat zie ik. Ik heb daar ook nooit iets verkeerds in gezien. Dat is ook niet iets wat wat vrij normaal is. En als je profsporter als je gaat lopen kloten gaat lopen kloten met z'n tweeën jalan dan hé. Dan is de kans heel groot aanwezig, zeker als daar geen ploegmaats achter je zitten. Kijk, zit er nog een renner van je ploeg achter, dan maak je niet zo snel zo'n afspraak.

[00:08:32]

Maar ja, ga je ga je zitten zitten daar alleen maar euh renners van andere ploegen achter? Ja, dan is de kans groot dat als je dit als je terug wordt gepakt dat en dat er dan een derde mee aan de haal gaat. Dus dan maak je gewoon zijn afspraken.

[00:08:47]

Ja, grappiger. Voor mijn gevoel is dat toch ook wat typisch wielrennen dat het op zulke manieren geregeld kan worden? Of is het gewoon dat we bij andere sporten zulk soort inkijkje minder krijgen? Wat denk jij? Maar ik heb wel eens gehoord dat in het euh in de tennissport dat het daar ook voorkomt. OK. Kan ik me ook alles bij indenken? Ja, t is t is profsporter.

[00:09:08]

En overigens over euh, over geld gesproken, dat is het nog wel. Aan de zege van euh, van Rochlitz zit nog wel wat vast. De zijne. Vier mannen op vijf. Zoals je het wil zien die in de Tour en de Vuelta hebben gereden met ze werd natuurlijk tweede in de Tour. Daar hou je natuurlijk ook best wel een zak centjes en een zakcentje aan over. En nu werden ze dus. Nu winnen ze dus de Vuelta en met het prijzengeld.

[00:09:32]

Dat wordt altijd gedeeld door de orde renners die de koers fenicië. En dan gaat er ook nog één derde naar het personeel. Maar dus de heren Roglic, Bernard, Koesj, Geesink en ook een beetje Tubular. Al heeft die de Vuelta niet uitgereden. Die hebben dus wel evengoed goed verdiend door en door. Bij Rochlitz in de buurt te blijven rijden om na in welke orde moeten we dan denken? Weet je dat? Meteen na de Vuelta heb ik even niet paraat, maar als je de Tour wint, dan pak je al bijna een half miljoen.

[00:10:01]

Later kunnen komen alle etappes ook nog bij. Die zijn ongeveer twintigduizend euro dus. Nou reken heeft men bij mij een dikke zes à zeven ton gedeeld door acht. Nou goed, dan moet natuurlijk ook nog de belastingen vanaf dan. Maar ja, dat is voor sommigen. Euh, jonge renners. Is dat? Euh. Misschien wel een verdubbeling van hun jaarsalaris?

[00:10:22]

Marijn, als je in Andorra woont dan is de belasting ook niet heel hoog.

[00:10:25]

Ja, daar heb ik niet zo heel veel verstand van, maar dat laat ik altijd. Doe ik maar belastingen ook. Daarom krijg ik zestien postkaarten van jouw parein. Eén ding daarover ik deed mijn tweede Ronde van Frankrijk. Dat was in 1974 en reed een Nederlandse ploeg mee en die heette Friso. Euh. En die konden niet mee. Ik kon me nergens mee. Een paar man reden uit en met even die kerels kreeg ik een meer dan journalist wieler contact.

[00:10:55]

Sociaal contact werd het. En toen vertelde hij één keer. Hij had die uit de Ronde van Frankrijk die uitgereden had 300 vijfenzestig gulden over hield een gulden per dag. Tja, deze deze afsluiting van de Vuelta is natuurlijk ook de afsluiting van een wielerseizoen en en euh. Best wel een bijzonder natuurlijk ik. Ik zat nog eens terug te blikken naar de drie grote rondes. Euh. Ik zag een feitje voorbijkomen dat in alle drie de rondes de nummers één en twee binnen een minuut zijn geeindigd.

[00:11:31]

Wat volgens mij wel tekenend is voor de ontknopingen die we hebben meegekregen. Euh, het zijn ook drie rondes geweest waarbij een Nederlandse ploeg in die ontknoping heeft gedomineerd of of heeft meegedaan. Maarten na ook drie rondes geweest waar we geen enkele Nederlandse ritzege hebben kunnen, noteren we. Wat is jouw gevoel bij bij dit seizoen geweest? Mart Frisser koeken, alles te dicht op elkaar. Maar dat kon niet anders. Euh, ik vind dat de wielersport het hoofd goed boven water heeft gehouden.

[00:12:04]

Er zijn twee grote races in Nederland en België en Noord-Frankrijk zijn er gesneuveld. Maar voor de rest hebben ze het programma kunnen doen wat ze vanaf n octo van n augustus konden doen. Dat hebben ze heel sterk gedaan. Jouw constatering is juist dat er werd gestreden voor de eerste plaatsen. De nieuwigheden zijn een serie nieuwe coureurs, jonge kerels allemaal die durven te rijden en nieuw. En we hebben dus wel niks. Er wonen maar ik heb namen gehoord van Nederlandse renners waarvan ik dacht het kan ook in avxz tientallen.

[00:12:41]

Snap je wat ik bedoel? Allemaal nieuwe jongens en ik hoop dat ze kunnen rijden zoals die Thijmen of Tiemen. Ik weet niet hoe die olie aangesproken wenst te worden, maar die die verwarmde mijn zicht op de wielerwereld weer. Dat ik dacht hij daar is weer zo'n fris iemand en die durft mee te rijden en die draait zijn edele delen eraf. Dus ik ben heel positief. Stap ik uit deze hele korte wieler zomer. Wat vond jij ervan, Michael?

[00:13:10]

Dat het zo euh. Zo dicht op elkaar zat allemaal?

[00:13:14]

Euh. Nou ja, ik was blij dat het dat in ieder geval de die die die koers allemaal nog doorgang konden vinden. En ja, dit is allemaal heel snel gegaan voor mijn gevoel. Dus ja, de op een gegeven moment was het wel heel erg veel wielrennen, maar ik heb me. Ik heb me geen momenten, geen moment verveeld. Ik heb hele mooie koersen gezien. Nou ja, wat Mart zegt heel veel. Euh ja, een aantal jonge Nederlanders die je die de neus aan het venster hebben gedrukt.

[00:13:36]

Dus ik hoop dat ze dat volgend jaar of volgend seizoen. Als het hopelijk allemaal weer normaal is dat ze. Ja, dat ze die lijn door kunnen zetten. Gisteren nog die die die Hagenees weet. Die stelling die je Jaadi die ieder vol in de wind. Ja, die refo in de wind. Nog een aantal namen Reedie Reedie het peloton uit, dus dat vond ik wel. Euh. Vond ik wel een indrukwekkend Birthe wat ie op kop deed.

[00:14:01]

En ja, dat is allemaal hoopgevend voor de toekomst. Maar ja, laten we hopen dat het gewoon volgend jaar een normaal seizoen is. En jij Martijn?

[00:14:11]

Ben je een beetje? Wordt het een kwestie van bijkomen nu? Nou ja, ja, eigenlijk wel. Dat wordt wel even afkicken van euh, van van. Van twee grote rondes tegelijk. En dan hadden we er misschien nog wel geluk tussen Gamekings tekens dat Parijs-Roubaix er daar inderdaad tussenuit viel. Uhm, ik vond het ook wel een beetje verwarrend. Soms dat dat heeft misschien ook een beetje met ons beroep te maken dat je alles goed bij wil houden als je denkt van Gol en welke ronde zit ik nu?

[00:14:38]

Of het echt voor de wielersport heel goed is dat alles zo dicht op elkaar is gepropt dat dat? Dat vraag ik me af. Ook voor de hel, voor de fans. Maar goed, als je echt diehard wielerfan bent dan dan. Dan is het natuurlijk hartstikke fijn dat je van de Giro door kan zetten naar de naar de Vuelta. Maar ik hoop volgend jaar eigenlijk wel weer op een gewoon seizoen. Alhoewel ja, de eerste koers de Tour Down Under.

[00:14:58]

Die is alweer geschrapt. Dus ik hoop maar dat we dat. Dat we t Hooft met z'n allen een beetje boven water kunnen houden. Uhm. Ploegen hebben het moeilijk. CCC houdt aan het einde van het jaar 1 op 1. Over NTTB lees ik een beetje verschillende berichten. Bjarne Riis, die zegt dat gaat niet lukken, maar de andere soort van eigenaar die zegt nou, ik heb wel weer goeie hoop. Maar ja, t is t is.

[00:15:20]

De Tour heeft de wielersport niet veel goeds gebracht. Dit. Dit Korona jaar. Maar dat geldt natuurlijk voor een heleboel meer sectoren. Of beter gezegd welke sector heeft er geen last van? Ja, de medische industrie und die spinnen er garen bij. Maar ja, ik heb een leuk seizoen gezien met leuke wedstrijden waar het allemaal spannend was. Denk maar aan Luik, denk maar aan Vlaanderen. Maar goed, je ziet hetzelfde type verschillen in de grote rondes.

[00:15:44]

Die waren ook allemaal hartstikke klein. Ja, dat geeft aan dat we m. Dat we mooie, spannende sport hebben gezien en op het puntje van mijn stoel is, is wel een beetje versleten.

[00:15:57]

Ja, precies ja. Ik vond het ook weer heel lekker dat je normaal gesproken heb je als een grote ronde is afgelopen. Toch een beetje zo'n zwart gat. Dat je die eerste dinsdag daarna eigenlijk niet meer door kan. Maar nu kon je meteen door in die volgende ronde. Het werd me alleen een beetje te gortig toen de Giro en de Vuelta gingen overlappen. Dan? Dan is het toch wel heel lastig om dat goed te kunnen blijven volgen, merk je.

[00:16:19]

Je hoeft niet te zeggen ik zou een zwart gat ook wel lekker. Of zou op de een of andere manier dat je even gan kan uitblazen en bijkomen en nog eens eventjes wat er wat langer over na kan praten en keuvelen met met vrienden in de kroeg. De kroeg is zo'n ding waar je vroeger wel eens samenkwam om een biertje te drinken. Lekker te zijn dat vergeten zijn. Maar ja, dan ging het nu meteen door. Ja, er was misschien een beetje teveel van het goede.

[00:16:44]

Maar goed, ik snap heel goed dat die platte koersen. Die moesten gewoon doorgaan. De die hij daar hangt natuurlijk heel veel financiële gevolgen zitten daar aan vast als een koers niet doorgaat. Dus vanuit dat oogpunt snap ik het allemaal wel. Maar ja, ideaal was het niet, maar blij dat het dat het er nog was. Nou, dat is Baqouba en op t tegeltje.

[00:17:03]

Nou, dan hebben we nu extra lange tijd voor voor wat reflectie en roep. Ik las vandaag ergens dat het nog 111 dagen duurt voordat we de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen krijgen. Maar voor we daar tot in een blanke. Ja precies. Uhm, voordat we daaraan kunnen gaan denken euh, is het tijd voor de allerlaatste?

[00:17:29]

Saint-Maurice Sentai voorhebben. En we hadden het net al even over hem, want de nummer negenenzestig in het eindklassement is Ide Schelling. Kijk aan. Dat is leuke waa wat ik eerder nog niet had gezien, maar vandaag wel. Michael is dat het een Hagenees is. Nou ja, dan vandaan. Ja. Nee, dat wist ik. Ik heb een keer een pc in een fotoboek en een keer in een fotoboek. En dan moest ik in de. Mocht ik een Nederlandse jong talenten uitkiezen om mee op de foto te gaan en heb ik ieder gekozen omdat het een Hagenees wel leuk is dat euh ja, dus dat is wel grappig.

[00:18:14]

Snijd die euh, die euh ja die. Ik wist wel dat ie redelijk redelijk bergop kon, maar dat ie al zo zo bergop zou rijden als dat ie gisteren liet zien. Dat vond ik wel euh, verrassend. Dat was wel echt echt mooi om te zien. Het was wel een wonderlijke aflossing eigenlijk, want het bedoeld voor Borra hoefde daar volgens mij niet echt. Of was het gewoon? Denk je dat ie dacht dat de benen nog even euh.

[00:18:36]

Hij liet gewoon nog even zien.

[00:18:38]

Nou ja, dit is voor de Jaadi. Hoe heet dit? Die Kraouche Krush partner crosstrainer die die euh ja die die stond dan nog zevende of zoiets. En ja dit. Het hoeft niet echt. Ik had ook wel heel even dat idee van ja, waarom doe je dat jonge? Maar aan de andere kant euh euh. Kwam gelijk welk gevoel binnen van. Ja, dit is toch eigenlijk wel even gaaf dat je dat nog kan doen in de laatste laatste zware bergrit?

[00:19:01]

Euh ja, waarom zou je je inhouden als je kijkt voor de overwinning? Kon ie toch niet meer rijden voor de. Voor de ritzege? Dus ja, dan rijden sommigen in de kijker. En euh ja, hij deed het ook echt verdienstelijk. Het was zelfs toen daaruit zijn wiel werd euh gedemarreerd en hij al zeker een paar kilometer aan de kop reed. Euh, ging ie toch die renner nog halen? Dus het was euh. Dat was echt wel een indrukwekkende indrukwekkende prestatie gisteren.

[00:19:27]

Absoluut. Nee, het is een euh. Ik zag vandaag wat. Wat interviews met hem. Ontzettend leuke, vrolijke gast, heel euh. Heel relaxed en ontspannen. Euh. 22 jaar als eerste is het eerste profseizoen. Is dit?

[00:19:44]

Uhm en hij begon vroeger in euh bij wielervereniging De Spartaan in Rijswijk.

[00:19:51]

En hij vertelde ook in een interviewtje dat ie zich pas best laat begon te interesseren in wielrennen en ook het kijken van wielrennen op tv. En daarom zei ie, heeft ie de wieler successen van Michael Boogerd moeten missen? Dat is nou wel weer jammer.

[00:20:05]

Ja, we kunnen wel dvd'tje opsturen.

[00:20:08]

Geen enkel probleem. Marco kon vrij goed fietsen ieder. Neem dat maar van bij ons aan.

[00:20:14]

Weet jij nog dat Martijn van de Maar hij heeft? Ik moest ook. Ik ken hem niet. Ik heb hem nog nooit ontmoet. Hij is dit jaar prof geworden bij en bij Borra. Hij rijdt tussen in Duitse dienst en hij is ploeggenoot van van Peter Sagan en Tareq. Daar is ie ook vrij relaxt over. Ja, zegt ie als gewoon een ploeggenoot die zich heel normaal gedraagt en helemaal geen spatjes heeft. En iedereen wil daar altijd van alles van weten natuurlijk.

[00:20:35]

Hoe is het om met sarcoom in de ploeg te rijden? Maar hij is hij zo goed opgevoed bij bij SEG Racing, een Nederlandse opleidingsploeg van US. De broertjes Berkhout en onder andere wieler managers. Maar die leiden dus ook een talentvolle Nederlandse jongens op en Nahe uit die stal. Er komt ie uhm uit bij Bora. Dat vind ik heel fijn, want hij houdt niet heel erg van van structuur of niet extreem gestructureerde ploegen. Natuurlijk is PO-Raad profploeg waar alles goed geregeld is, maar het is niet helemaal tot tot in de sky perfectie is doorgevoerd.

[00:21:08]

En dat dat past bij hem, zegt ie zelf. Uhm, hij vergelijkt zich ook qua type renner een beetje met met Wout Poels. In die koersen die je waar Poels zich fijn voelt, daar voelt hij zich ook op z'n gemak. Hij is 22 jaar zoals gezegd. En hij heeft ook veel fixed gear wedstrijden gereden. Uhm. Dat zijn wielerwedstrijd is op kleinere quiches zonder remmen. En waar? Ja eigenlijk, zoals je een fiets zou maken als je geen verstand van techniek.

[00:21:35]

Dan maak je zo'n fiets met twee tandwielen en een ketting daarop. En als je dus stopt met trappen, dan blijf je trappers de pedalen. Moet ik zeggen blijven gewoon doordraaien dus. Euh ja, werd er met een vast verzet voor de. Voor de kenners. En dat is wel een hele aparte wielersite. Ga maar eens op YouTube kijken als we klaar zijn. Zoek maar eens op red hoek dan. Dan kom jij daar allemaal in met flanellen Churchills en allemaal blingbling.

[00:22:01]

Nee, hippe kleuren. En daar heeft hij ook veel aan meegedaan en ervaring opgedaan. Je gaat er hartstikke goed van. Leer je daarvan sturen? Ja, want dat moet wel als er geen rem of op de fiets zit. Uhm. Maar hij heeft ook veel ervaring opgedaan en dat vind ie. Of ie dat nu nog doet weet ik niet, maar dat heeft ie in zijn tijd bij. Bij CEG heeft ie dat veel gedaan. Dus uhm, leuk om maar als je als je als je klaar bent met het luisteren van deze podcast om eens even wat filmpjes van Grashoek te bekijken en dan zie je misschien ieder in een flanellen shirt langs.

[00:22:34]

Lord demarreert. Terug in de tijd kijkt. Voordat ik demarreert, wil ik, ik, ik. Ik zit in mijn, in mijn euh, zeg maar Bouckenborgh Kamer en ik heb voor vandaag The Eagle of Toledo uit de boekenkast gehaald. En dat wil ik. Voor iedereen die graag nu opgehokt thuis zit en heel veel kan lezen wil ik dat aanbevelen. Bestel dat ergens bij Amazon.

[00:23:01]

Die eigenaar van Amazon heeft het toch al zo financieel zo slecht? En daar kan je dat zeker doen. The Eagle of Toledo, the life and Times of Frederico Bahamontes, geschreven door een Engelse schrijver. Alles der following hem Alasdair following hem. Dat is een boek wat je inzicht geeft in een man die professional was in een tijd dat hij in Spanje nauwelijks geld kon verdienen. Naar Frankrijk moest uitwijken in de Ronde van Frankrijk wel. De Ronde van Frankrijk won nooit in de Vuelta.

[00:23:37]

Grote dingen deed, maar held werd in Spanje. Hij leeft nog altijd. Hij is bijna zo oud als Methusalem, maar het is een prachtig boekje om te lezen. En hoe kom ik daar nou op in? De allereerste keer dat ik in de Vuelta was, was ik daar met Edgar Sorgeloos diaree. In de jaren vijftig in de Ronde van Spanje zei ik tegen elkaar.

[00:24:00]

Wanneer? Hoe ging dat? Hoe reis die je daar naartoe? Ja, met een Futur, zei die dan. Dus dan begonnen zij gewoon ergens bij Antwerpen te rijden en dan moesten ze door naar de stad waar dan de start was. En ik zeg een en hoe ging dat dan met het eten? Ja, dat moest je allemaal zelf regelen. Wat krijg je dan? Dan krijg je rijst met cauwe kip en de volgende dag rijst met koude kip. En nou ja, goed, dat kan je één van de achtentwintig dagen rijst met cauwe kip.

[00:24:27]

En hoe ging het dan verder met de uitbetalingen? Die zag je bijna niet. Hoe ging het met de. Hoe werden jullie ingeseind? Hoe laat je zou starten? En toen vertelde die het prachtige moment. Dat vergeet ik nooit van mijn leven, zegt hij. Nou, wij kwamen dan rustig naar de start. Plein va in een stadje. En dan was het wachten op Frederico Bahamontes, de god van het Spaanse wielrennen. En ik zeg een dan.

[00:24:53]

Nou ja, als Frederico daar was dan konden gestart worden.

[00:24:57]

Dan knikte hij minzaam naar de jury. En dat kon zijn om 12 uur of om kwart over twaalf. Of om half één als iedereen zijn koffie had gehad. En het leuke was Frederico Bahamontes reed op een racefiets met espadrilles aan zijn voeten. Geen koers schoenen die pas kwamen pas later. Maar espadrilles in zijn schoenen, dat luchtte zo lekker door.

[00:25:20]

In de bergen van die man moet je maar gaan lezen. Nou, iets anders zou ik zeggen. Daar kom ik straks weer terug.

[00:25:26]

OK. Nou, misschien is dit dan een mooi moment. De natte vinger, want we hebben nog onze eigen eindklassement op te stellen, te weten het klassement van de natte vinger. En daar zijn weinig verschillen meer gemaakt in deze laatste etappe, maar verspeelde de etappe van afgelopen zaterdag van gisteren. Euh, ik zou nog even snel een herinnering naar boven halen. Martijn is hij. Dean Martin, Mart. Die voorspelde Roglic. Michael dacht euh Carthy. En ik zei zelf Carapax.

[00:26:02]

En niemand zei toe. Ja, er was ook niemand van de luisteraars wel.

[00:26:08]

Ook van de luisteraars niemand.

[00:26:11]

Zo verrassend was ie. Ja ja, over wat wel zeggen.

[00:26:15]

Foute inzendingen die gozer voor het goed hoor. Goede gozer wordt echt goed.

[00:26:20]

Ja, want die heeft. Kijk als dat dat als die ballast van die van die Pino Asti weg is bij die ploeg, dan kan hij naar voren schuiven en dan wordt het een goed idee. Ik denk dat het een goeie worden, want ik kijk het alleen maar van afstand. Maar ik toch. Hij heeft het toch wel in zich?

[00:26:36]

Ja ja ja. Ik denk ik ben sowieso met je eens dat dat de natuurlijke Pino die die trekken wel een wissel op die ploeg pleur op mij. Als hij in orde is maar maar euh ja nu. Nu rijdt die een beetje bevrijd rond. Maar ik denk ik lijkt mij wel een renner dat als die volle bak te drukken krijgt dat ie dan dat ie dan daar ook nog wel eens aan kan. Euh kan kan aan bezwijken. Want in de Tour dit jaar ja volgens mij is ie ook die eerste rit denk ik niet.

[00:27:04]

Niet viel die denk ik ook. Viel die een euh ja dan zou ik heb hem alleen maar huilend op de fiets gezien. Maar dat was ie. Euh ja, was er niet goed in de Tour. Maar de. Ja, hij is al een tijdje of een tijdje. T Is toch al euh. Er wordt al veel over hem gesproken dat het een euh ja groot Frans talent is. En eigenlijk komt het er nu pas echt euh, echt uit.

[00:27:25]

Euh ja, hij is. Hij was bergop gewoon gisteren ook duidelijk de sterkste van die kopgroep. Ja, t is een renner met een met een grote toekomst als die je als je de druk een beetje aankan. Want ik denk dat Pino dat dat gaat een lastig verhaal worden denk ik.

[00:27:39]

Maar in die ploeg bij zijn vader gaan zeker. Dat doet z'n vader. Wat doet zijn vader? Grafrede Sesamstraat houw grafdelver Koku is na jou als je zoon uhm, ook voor mij kwamen deze rit tegen zodat je dacht o ja, krijtje, good guys.

[00:28:01]

Even is even neuze, maar dan ga je kijken. Is vorig jaar gewoon 13de in de Tour de France geworden. Winnen etappes in de Ronde van Romandië. Is zo van onder. Onder de radar type noem ik dat euh. Wel eens. Maar dat dat gebeurt ook al vaak moet ik zeggen bij. Bij Fransen. Ik vind het heel moeilijk om naar toe door te dringen, ook om daar in contact mee te komen als je bij koersen loopt. T Is een soort met een soort bastion altijd.

[00:28:25]

Om die om die ploegen heen. En en niet-Franse vinden ze allemaal maar gek. Het lijkt net op de op de echte wereld, maar zeker een jonge voor een voor de toekomst. Ook als een jonkie. We hebben het er al heel veel over gehad, de goodie ook slechts vierentwintig jaar.

[00:28:39]

Ja, nou, het viel me sowieso op. Ook als je naar de top 10 in klassement kijkt. Dat daar best wel wat jonge gasten bij zitten die ook niet als onbetwiste kopman van hun ploeg mee zijn gekomen. Want je hebt de grootste partner van Borra. Die zouden eigenlijk Bogtman meenemen. Uhm MAS, kan je misschien over twijfelen? Die deelt het kopmanschap misschien met Valverde. Jouw Carty stuk? Die had misschien wat twee man voor zich eigenlijk bij IF.

[00:29:07]

Het zijn toch al een hoop verrassingen in het klassement.

[00:29:09]

Wel leuk om te zien. Maakt het toch veel leuker? Zo ja, zeker. Is heel leuk om naar open koersen te kijken waar met andere dingen. Kijk ook weer naar de Giro. Hoe zich dat? Hoe zich dat ontplooit met ineens. Maar ja, zeker twee mannen op het podium, waar we echter ons geld niet op hadden gezet. Ik wil ook nog even een een rondje applaus of leuk doen over Wout Poels, die toch gewoon maar weer zesde wordt in euh, in de Ronde van Spanje op 7 minuut 16 1 van van de winnaar Rochlitz.

[00:29:41]

Ik vind het knap dat Wout, dat na een val in zijn eerste jaar niet meer bij Sky het zelf moet doen. Euh, een waardeloze tour heeft gehad waar ie blijft lachen. En dan in euh. Ook nu in de Vuelta gewoon zo'n klassement kan rijden. Hij heeft niet altijd voor op kop gereden, maar zesde worden in een euh in een grote ronde. Uhm. Dat is gewoon een vind ik een compliment waard.

[00:30:06]

Weet je wat zijn probleem is?

[00:30:07]

Maar tijdje dat ie nog nooit van zijn leven in een grote ronde etappe heeft gewonnen. En dat gaat langzaam op je schouders drukken.

[00:30:15]

Heb ik het idee meteen gewonnen? Gewonnen in de Vuelta? Ja, vanachter een tafel. Ja achteraf. Ja, nee natuurlijk. Froome wrong. Die werd vandaag nog gehuldigd. Ja, dat is ook onzin. Dat is gewoon onzin.

[00:30:32]

Ik heb daar wel moeite mee hoor. Dat dat de ene met de ene keer streepjes de winnaar dan door en dan schuift de nummer twee niet door. En nu forum wel weer huldigen. Daar moeten we ook maar iets iets op gaan vinden wat iets uniforms op gaan bedenken. Want want huldigen voor wie van wel. Ik ben het niet. Ik ben het zelfs even kwijt. Voor welke heeft ie dan nu gewonnen?

[00:30:51]

Elles Rumes 2011. Ja, kom op 2011 jongens. Dat is veertienhonderd jaar geleden. Dat dat dat dat telt toch niet meer? Ja, maar toen reizen ook Glaaien. Ja, ja, ja, ja, ik moet wel zeggen Kodo die eens zo hard. Dat was niet te filmen. Ik ik, ik. Wij waren er toen bij. We hadden de uitzendrechten en en ik mocht wel twee weken in Spanje blijven. Maar die code, die kon je niet bijhouden.

[00:31:16]

Niet omhoog als die ging dalen kon je niet bijhouden. Was die door de stad reed kon je niet bijhouden wie was die was zo maf als een ezel. Niet te filmen zeg. En dan vroeg iedereen van en hoe is het met de controles senza problemen? Geen probleem. En dan maken we daar nu in 2040 maken we daar een probleem? En gaan we een andere prijs aan Froome geven. Blij dat het recht zegeviert dat mensen tegen de lamp lopen, maar negen jaar later huldigen.

[00:31:43]

Daar moeten we. Daar moeten we echt niet meer om. Maar ik, ik. Ik zag nog een kort interviewtje met Chris Froome en ik moet zeggen ik heb er altijd heel weinig met hem gehad en me ontzettend ge irriteert aan die dat dat controles rijden van skiën ineens. Maar nu? Euh. Die sprak over zijn afscheid bij Ignis en tranen in zijn ogen stonden. Kreeg toch wel weer een beetje een zwak voor hem. Hebben jullie dat ook?

[00:32:09]

Ja, ik snap wel wat je bedoelt. Ik heb het niet, maar ik. Ik kon dat hij hij wordt iets meer mens ofzo. Maar dat, dat zie je wel vaker met met de renners die een soort klassement man af zijn. Euh, die die ineens niet meer rijden om om drie weken lang met met een grote druk op hun schouders en de stress tot in de tot in de wielen schoenen dan dan ontdooien ze een beetje ik. Robert Gesink vind ik daar in Nederland het voorbeeld van.

[00:32:33]

Van iemand die ineens ja, die niet meer als zijn beroep ziet, maar eigenlijk als een hobby waar ie geld voor krijgt. Uhm, daar valt ineens een soort druk en last van van mensen hun schouders. En dat, dat zie je ineens bij Froome een beetje door te sijpelen, ook van de week. Hoe die reageert op die Spanjaard die je me in de tijdrit kwam filmen en met hem mee rende. Ja, vroeger had ie maar waarschijnlijk een knal gegeven.

[00:32:54]

En nu ja, ook al stayers. Niet meer hoog in het klassement en ga je gewoon in de rondte omdat het nou eenmaal moet. Maar hij lachte en hij reageerde daar leuk op. En dat, dat zie je wel. Dat zie je bij hem terug. En ik ben heel benieuwd hoe die volgend jaar bij je Isral een startup nation noli targa doen. Maar ik verwacht er geen G.G. Geen podiums meer voor in een in een grote ronde.

[00:33:19]

Mijn ervaringen, Marijn. Ik vroeg aan hem op Curaçao. En toegegeven, op Curaçao heeft iedereen tijd voor je zelf Saigo als die nuchter was. Maar toen vroeg ik aan Forum kunnen we gaan zitten voor een echt interview. En toen moest ie een beetje lachen toen Cerri van Ben jij van de oude school? Ik zeg ja, ik ben van de oude school. En dan heb ik voor de oude schooltijd. En toen hebben we tegenover elkaar gezeten. Echt dat de mussen vielen.

[00:33:43]

Dood van het dak. Het was 34 graden en we zaten in het huis van Leo van Vliet. Dat was gekoeld water en handdoeken die om je nek kon doen en hij bleef anderhalf uur door geweldige teksten leveren. Dat hebben we toen gedraaid. Peter Bakker was de cameraman. Ik cassettes zijn naar Hilversum gegaan en ik geloof dat we daar wel acht minuten van hebben uitgezonden.

[00:34:12]

Ja, dat helder kan ik me ook nog iets van herinneren.

[00:34:14]

De discussie discussies toen op de redactie. Wat mag je daar wel acht minuten van maken? Of is het later? Is het ergens half december nog een keer op? Op zondagmiddag nog eens tien, over half één jaar en daarna zoiets. Dat dat dan ook normaal wij kunnen.

[00:34:31]

Afijn, laag andere discussie. Maar ik wil alleen maar zeggen hij nam de tijd ervoor en hij gaf waanzinnige antwoorden. Zo leuk, zo menselijk, zo internationaal. Wat we helemaal niet van hem wisten dat hij die cricket wereld van Zuid-Afrika. Dat is zijn jeugd. De fietsweer van Kenia op die op die rooie paden waar je waar je als je valt. Daar ben je gezien. Daar heeft ie leren fietsen. Later is ie naar Engeland gekomen. Hij is via Barloworld, is die in de prof wereld terechtgekomen en Barloworld waren ze blij dat ze acht fietsen bij elkaar hadden voor de Tour.

[00:35:10]

Dat is zijn achtergrond. Nu gaat hij naar Israël. Bij het scheiden van de markt. Hij pakt een super salaris daarmee. Dan kan je daar kan je Quenya mee helpen.

[00:35:20]

Een maand lang iedereen van laten eten. De hij. Het moet haar lukken. Het lukt haar niet. Maar het is leuk dat ie daar de wiel wielerwereld nog eens een keer een beetje kan helpen.

[00:35:33]

Ja, mooi. En voordat we net zoals Vroem pas negen jaar later de winnaar uitgeroepen, moeten we dus even zeggen Mart, dat jij in dit natte vinger klassement weer als eerste bent geeindigd. Mijn over de tweede ronde op rij. Ja ja, ik kan daar niks aan doen. Jongens, goed door glas. Wat is de prijs eigenlijk? En dat ik nu apart verhaal mag vertellen over Jan Janssen en Joop Zoetemelk. En anders heet het. Ja en euh.

[00:35:59]

Maar ik wil even omdat me dat. Acht werd op straat. Iemand zei tegen mij. Euh, meneer Smeets? Euh, hebben Jan Janssen en Joop Zoetemelk alleen maar de Tour gewonnen? Maar of ook de Giro en de Vuelta? Nou, voor die mensen. Jan Janssen won de Vuelta een jaar voordat hij de Tour won. Dus in 1967. Joop Zoetemelk won de Tour in 1980 en de Vuelta in 1979. Congruentie dus. Allebei één jaar voor de Tour wonnen ze de Vuelta.

[00:36:33]

De Vuelta van Jan Janssen. Die reed die in een ploeg die misschien niet heel erg goed was. Pech voor Sauvage heette dat. Hij had heel weinig goeie renners om zich heen. Niemand bij de eerste van het klassement, behalve eentje. En die man heette Jean-Pierre Dukas.

[00:36:51]

Niemand kent deze man niemand. Alleen Jan Janssen. En als Jan luistert, zet die Jean-Pierre Champa.

[00:36:58]

Geweldige renner gevast die ook, want Jean-Pierre Dukas was knecht en niets meer dan dat van Jan Janssen en werd tweede in die Vuelta.

[00:37:08]

En hij moest echt de remmen wel effe dichtknijpen, want Jan moest dan nog langs.

[00:37:13]

Jan won die Vuelta die eigenlijk moest gaan naar Poulidor. Het was het enige jaar dat Poulidor had kunnen winnen. Maar Jan was net te sterk. Simpson was niet goed. Dat was een Spaanse oorlog tussen de ploegen van Kas en vaag hoor. Jan won tijdritten. Jan was gewoon goed en Jan won met een voorsprong. Die Vuelta Joop in 79. Joop reed toen voor Miko en die had wat had hij bij zich? Zes NEC en Martha en Matthys en Molay en LBFA Fasseur.

[00:37:52]

En ik zeg die naam heel voorzichtig. Le va Vasseur. Levasseur heeft elf dagen lang als superknecht weer een gelijkenis met de Tour van Jan Janssen. De leiderstrui in de Vuelta gedragen. Daar waar Jean-Pierre Dukas Jan Janssen voorging, was het Levasseur Christian zijn voornaam die dat deed voor Joop en op het allerlaatste moment moest hij ook ruimte maken. Levasseur had het heel slim gedaan, gaf op en Joop won met 2 minuten en ik meen iets van 28 seconden won hij de Vuelta.

[00:38:30]

Dus denk niet dat ze dat groots, meeslepend en prachtig hebben gedaan. Nee, dat waren hele gekke uitvoeringen.

[00:38:38]

Twee keer was het een hele behoorlijke knecht van onze landgenote, die lange tijd de leiding in het klassement hadden. En op het allerlaatste moment kwamen daar en Janssen en Zoetemelk langs. En nu de hamvraag wat deed de Nederlandse radio en televisie in die dagen met de Vuelta? Ik deed helemaal niets of het niets bestond. De Ronde van Spanje? Laurel Spagna. Wat was dat voor iets geks? En een koppel dat door naar vrijdag. Ik doe trouw, mijn ochtendkrant open en ik lees een heel klein stukje over de wereld.

[00:39:21]

83 woorden precies. Er is in al die jaren niets veranderd.

[00:39:31]

Het is een mooie podcast bijgekomen.

[00:39:33]

Dat scheelt duwz schriftjes. Om met jullie te praten vind ik een groot genoegen. Routh Messcherp. Ik vind het nogal om dingen op te zoeken, dus ik euh. Wat mij betreft kunnen we de morgenavond weer eentje maken over het leven, over de liefde, over weet ik veel. Wat heerlijk.

[00:39:51]

En morgen beginnen we met ons reisprogramma, want we moeten nooit, zei hij. Ik heb ook nog. Ik heb ook nog ideeën over een kookprogramma. Kan ik u ook nog inbrengen of niet? Ja, dat vind ik ook wel. Euh, vind ik ook grof reizen koken. Maar goed. Afijn. Maaike, wat wil jij nog leven in België ofzo?

[00:40:08]

Euh. Ik heb wel een idee. Michel. En we hebben ook nog een. Een verhaal over Oscar Freire. Te goed?

[00:40:16]

Ja Freire. Ja daarmee. Je moet er nog wel eens van. La Fille. Het is eigenlijk val van Carsid. Karsten Kroon. Die zou me eigenlijk moeten vertellen, want je kan het beter. Maar dat die die en die was daarbij zeg maar ik was er ook bij. Maar ik lach niet met als ik opkamer. Maar de als een kijkje in de Tirreno-Adriatico van 2005 lachen, lacht Karsten. Met Met Oscar op de kamer en Oscar die was ze was in 2004 in Verona wereldkampioen geworden voor inmiddels de derde keer.

[00:40:47]

En ze lagen voor de start van de eerste etappe nog een beetje op de beste tv te kijken. En ja, op een gegeven moment werd het natuurlijk tijd om euh. Om zich in orde te maken. Dus de Oscar, die ging ze zijn rugnummer opspelden.

[00:40:59]

Maar er hingen de hingen twee. Ze over de stoelde die je op de kamer stonden dat was een Rabo trui en een wereldkampioenentrui. En ja, een Oscar, die staf. Oscar, die stapte uit en die pakte je die Rabo trui zeg maar die van die van Karsten was. En die begint op z'n gemak. Die en rugnummer 1 op de Spelen, op die euh, op die gaan draaien. Karsten die, die heeft dat gewoon op z'n gemak.

[00:41:22]

Aangezien jij die. Die zag wel wat er gebeurde, maar die liet het gewoon en die liet het ook gebeuren. En toen werkeloosheid klaar was, die zei sekwester sekwester wij we allemaal aan doelman. Ik ben mijn nummer aan t opspelden krijgen. Dat had ie dus op de verkeerde trui gedaan. Zat ie bij Rabobank trui? Ja, we weten allemaal dat natuurlijk de WK trui als de mooiste trui die daar bestaat in het peloton. Maar het was voor ons wel zo gewoon geworden dat ie wereldkampioen was dat je nou gewoon de trui van van van Kasteren had gepakt.

[00:41:53]

Maar ja, Karsten die vertelde dat schitteren, want die waren er allemaal bewegingen bij en die doet Freire aan. Maar ik. Ja, we hebben. We hebben eigenlijk toen zo verschrikkelijk hard gelachen. Het was wel gelijk de Tirreno die Oscar won, die de die won en van de eerste drie ritten achter elkaar. Want als je als als crosser als Oscar goed was, dan dan was ie natuurlijk niet te kloppen op dit terrein. Nou aan Comptes. Maar ja, dit was echt.

[00:42:16]

Dit was echt schitterend dat het m zo weinig deed. Waarschijnlijk in wereldkampioenentrui dat ie gewoon de verkeerde trui pakte. Dat is ook wel de meest verstrooid van het peloton destijds of niet.

[00:42:27]

Ja ja, hij kon behoorlijk verstrooid zijn. Ja ja, die bijzonder jaar of dit waar we soms verdachten. We hebben er wel eens van dat ie t gewoon allemaal speelden. Weet je dat ie expres zo verstrooidheid? Want ja ik. Sommige dingen konden gewoon echt niet. Maar hij kreeg dat voor elkaar. Een bijzondere bijzondere renner.

[00:42:48]

Ik kwam er laatst nog een filmpje tegen dat dat op de surfers koers van van Rabobank dat daar gewoon n kast was met alle prijzen van van Oscar. Want ja, de DJ die liet die gewoon altijd maar in de bus staan en nam die verder nooit mee. Dus ik geloof dat Grischa Niermann en Frans Maassen hem laatst nog een soort van de oogst hebben overhandigd met ja Oscar. Voor wie niet meer? Zoeken zelf, maar zoek het zelf maar uit. Ja, het is toch wel lekker als je zo in het leven kan staan?

[00:43:16]

Ha dat dan als je gewoon ja het allemaal niet uitmaakt. En misschien is het voor je omgeving is het een stuk frustrerender. Maar het lijkt me wel eens heerlijk als je gewoon zo door het leven kan gaan en gewoon je schouders erover ophaalt. En ja, dat o oranje blauwe shirt of dat shirt met die regenboog. Wat maakt het toch allemaal uit? Lekker rijden dat ze dus.

[00:43:35]

Ik geloof zelfs dat die als ik het goed heb. Volgens mij had die de groene trui in 2006 in de Tour. En toen werd ze kind geboren en na de Oscar was de enige renner die dat ooit voor elkaar heeft gekregen.

[00:43:45]

Volgens mij dat die 1 1 finisht in Gap. En daar stond een 1 en een helikopter klaar voor. Maar hij werd meteen met de ploegen uit en naar die helikopter gebracht en hij mocht de dag erna al op de rustdag en die helikopter heeft naar Zwitserland gevlogen, is die bij de bevalling van de Franse vrouw geweest en een dag later werd ie weer teruggevlogen en mocht ie weer start in de tour. En volgens mij was dat ook heel bijzonder, want je mag als renner volgens mij nooit de Tour verlaten.

[00:44:11]

Maar hij kreeg daar toen uitzonderlijke toestemming voor om mij van een uitstap naar Utrecht recht maken.

[00:44:18]

Een goeie reden vind ik wel. Ik wil een dag later was die uit koers. Dat was wel jammer volgens mij.

[00:44:24]

Maar wat was de reden? Ja, had deze blessure ik niet? Ja, ik denk dat die gewoon terug wilde. Laatste. Volgens mij waren er nog maar twee etappes te rijden ofzo. Maar Oscar, die ging gewoon naar huis. Dat je dus je was effe op en neer gegaan. En toch is die tour niet gefinisht. Hij las.

[00:44:41]

Ik herinner mij dat wij een keer met een cameraploeg bezig waren in een koers in Belgie. Nou Belgie is altijd slecht weer. Het was op 1 april wedstrijd. En toen we toen Lostrie en wij gingen met de NOS wagen naast hem rijden. Dat vond die verschrikkelijk, want hij had liever niet dat men dat zag. Dus ik riep iets waarvan ik dacht dat het Spaans was van hoe. Hoe gaat het met je? Krikt die in de Kamer? Het zegt ie.

[00:45:04]

Oscar no Mike Reem.

[00:45:12]

Pacifisch toch? Oscar no luik rain. Leuk, maar over geboortes van kinderen gesproken.

[00:45:20]

Ik erler. Vanochtend startte Davy de Vormeloos niet meer op in de Alpha. Allemaal vraagtekens enzo, maar die bleken ook naar huis te zijn gegaan omdat zijn euh, z'n vrouw op het punt stond om te bevallen. Zat wel dat je denkt de laatste dag. Euh. Waarom zou je nog afstappen? T Is zelfs Lieuwe Westra die zelfs een keer bij de rondjes op de Champs-Elysées heeft zitten. De ploegleiders? Uhm nou ja, nee, niet te ploegleiderswagen, maar de bus opgezocht.

[00:45:46]

Ja, die d'Indy. Dat ging gewoon helemaal niet meer. Maar vormeloos was met een met een geldige reden de ronde uit. Nou ja, hele mooie reden dat ze dat doen. Maar ja, Poorters gebleven in de Tour. Maar goed, die reden voor iets anders dan dan Froome. Leeuwin in de Ronde. Ja, maar ik vraag mij af waar, waar waar ports een vrouw was, was die in Australie dan? Dan is het dan kan je zeggen van ok.

[00:46:08]

Goeie vraag, maar ik vermoed ook wel dat ze in een huisje ergens in Spanje of in Monaco hebben. Het is ook niet helemaal zeker te zeggen nee. Zouden we even van Steven de Jongh naam moeten vragen voor volgend jaar? Wat vervolgens volgend jaar? Ja, er komen ook een jaar op terug. Beste luisteraar?

[00:46:28]

Ja, want zo is er natuurlijk wel mee.

[00:46:30]

We naderen het einde van deze podcast, maar ook de dat de laatste van het jaar.

[00:46:34]

Ik probeer mijn tijd te rekken of probeer ik zou bijna vragen. Is er nog een leuk Frère verhaal? Want anders moeten we alweer afscheid nemen van mekaar? Futhark. Wel kunnen we nog een andere sport behandelen. Is er nog? Is er nog wat? Is er nog wat in de voetbalwereld gebeurd? Of zullen we vast volop schreeuwen op euh, nou dan de ronde van de Meretz en begin februari. Maar ja, dat is het ook misschien. En dan gaat er ook misschien een beetje verder.

[00:46:59]

Nee, ik heb net van jou gehoord dat we ook even tijd moeten nemen om een beetje te reflecteren. Even dat.

[00:47:04]

Dan heb je geluidsarme. Ja, we moeten eigenlijk even genieten van van de rust. En als ze als de mensen de echt niet meer tegen kunnen, dan kunnen we altijd nog naar het veldrijden gaan kijken. Zoiets het. Ik heb begrepen dat euh.

[00:47:15]

De komende maanden in ieder geval nog heel veel van de demarrages van Mart op Instagram worden geplaatst. Dus dan kun je of mocht je ons aan te veel missen. Je daar nog een beetje aan laven. En uhm, we hopen natuurlijk en gaan er een beetje van uit dat de kopgroep er volgend jaar weer is. Deo voor lente en dan euh. Nou, ik weet eigenlijk niks van, maar ik ga er een beetje vanuit dat Joost toch ook gewoon weer bij zal zijn wie de indieners?

[00:47:42]

Nou ja, als ze maar geen Spartans krijgen. Ja dat Wout zegt sorry nou dat is helemaal geen spatjes krijgt, als ie ons maar niet in de steek laat. Nu die award winning Vullings. Hij heeft daar de prijs voor de UM, de beste podcast in de categorie nieuws en politiek gewonnen. Samen met met Xander van der Wulp. De stemming Glashouwer. Goed gedaan. Volgende keer presenteert Joost volgende keer graag met deze podcast een prijswinnaar. Jaren vanaf deze plaatsen van harte Joost.

[00:48:09]

Ik hoop dat je gauw weer bij ons bent. Alhoewel, met Marijn was het ook hartstikke leuk hoor. Laat dat even duidelijk zijn.

[00:48:16]

Gewoon allebei. We gaan gewoon met z'n achteraf podcast maken. Nou en. Euh. Ik vond het ook heel leuk Michael, dat jij er zo vaak bij kon zijn. Dat was wel euh. Uhm.

[00:48:27]

Ik vond dat mooie verhalen bij een beetje fietsen lullen joh. Dat is toch heerlijk eerlijk?

[00:48:33]

Lees dan terecht wat er is geleden als lid dan. Dan wil ik jullie alledrie van harte bedanken voor deze mooie weken. En euh, alle luisteraars natuurlijk ook. En dan zou ik zeggen op naar volgend seizoen adios tot serie van de kopgroep. ADO oh oh joy dat. Het CRF.