Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:01]

De radio door Postcards en toen viel alles op z'n plaats, tenminste voor die gekke Kruiswijk. Want wie haalde het podium? De kopgroep. Mart Smeets, Joost Prinsen en Hendriks gaat de etappe pakken en nog 140 meter voor Vincenzo Nibali. Voor die ouwe vos uit Italië, de man die inmiddels 34 jaar oud is en dan toch nog in dat jaar de Giro en de Tour samen deed. De dubbel wil de Tour. Daardoor vielen we een beetje tegen, maar Jurgen geeft u dan toch een hele mooie draai aan en zet die de kers op de slagroom van zijn Tour de France.

[00:00:41]

Nooit genoemd door de kopgroep en dat doet pijn en pijn motiveert en zo soleerde Vincenzo Nibali naar de ritzege. Weer geen streepjes voor de heren, maar ook geen streepje voor. Een Bernauw, wel eindwinnaar, maar ook een winnaar zonder een ritzege markt.

[00:01:02]

Maar hij hoefde ook gisteren helemaal niets. Bernal is gisteren in een gouden stoel naar boven gereden en hij staat nu nog steeds. Dank je wel, dank je wel. Dankjewel Jumbo, dankjewel. Jumbo, staat die te roepen. Dat was. Hij hoefde niets te doen te volgen. Dat zijn twee momenten uit de etappe van gisteren, dat die even wegstuurt. En dan kijkt ie naar die andere Geele ploeg die daar rijdt. En dan zie je hem denken.

[00:01:29]

Mooie gerechtjes los al aan desserts. Thoros Thoreaus Torres crazy als.

[00:01:35]

Dat zie je hem denken. Ik heb zelden een oog en een gele trui omhoog gebracht zien worden in een koers in een gouden koets gesponsord door Jumbo.

[00:01:47]

Op Prachtig en Martijn. De vijf seconden. Het is je gelukt.

[00:01:53]

Ja, nou, het is niet niet alleen mijn geluk hoor. Ik ben alleen degenen die het bij de instanties op een bordje heeft gegooid. Dat was gewoon veel onduidelijkheid over hoe dat nou kon. Als je naar de televisiebeelden kijkt had Kruijswijk toch echt maar 58 seconden. En in het officiele communiqué stond één minuut 3. Dus daar hebben we in De Avondetappe aandacht aan besteed. Want er waren zoveel verschillende tussentijden de wereld in geslingerd, dus we hebben dat zelf uitgezocht.

[00:02:17]

En zoals er zoals uitgelegd werd gister wakker heb ik bij alle instanties op hun bord gegooid en ineens Plop. Waren de tijden op de Tourstart veranderd? Nou ja, of nou ja, natuurlijk wel. Prima. Prima gedaan geregeld. Ik had niet geregeld. Hij heeft gewoon goed nagedacht. En dat is ook je. Je moet. Je moet zelfs die bengels van die tijdwaarneming, wie ze dan ook zijn. Die moet je dus ook al controleren. Het is eigenlijk schande.

[00:02:49]

Ik had stiekem wel een beetje gehoopt dat Kruijswijk de Tour met vier seconden verschil zou winnen, maar dan nog wel. Dan had ik er misschien iets hand in een ridderorde gekregen of een jaar lang gratis winkelen bij een niet nader te noemen supermarkt Grote Beer te boeken.

[00:03:06]

Voor voor, voor de critic voor de criteriums Martijn die toch een hoofdrol heb gespeeld in de Tour die Langeveld aan de criteriums te regelen. Zichzelf wel. Daar zijn ze heel goed in de uitslag voorspellen. Ik wil best ergens een startschot te komen geven hoor, maar mijn dat het liefst in Boxmeer. Maar eigenlijk heb ik ook wel zin om lekker naar huis te gaan. Maar Boxmeer, daar wil ik even nog wat over zeggen, nu het nu toch toevallig ter sprake komt.

[00:03:31]

Boxmeer. Daar ben ik van het wielrennen gaan houden door mijn oom en tante Albertine. En ze luisteren elke dag braaf naar deze podcast en zijn leeftijd. Euh, daar ben ik met het wielrennen in aanraking gekomen. Daar heb ik voor het eerst achter wielrenners aangerend om een handtekening netjes te scoren. Erik Zabel. Bart Voskamp die in die periode Jeroen Blijlevens en nu de luisteraars elke dag naar mijn podcast. En ze noemen mij altijd. Toeval of niet? Mart dus.

[00:03:56]

Albert, eentiende dank jullie wel mooi.

[00:03:59]

Mag ik één ding nog over een criterium zeggen? Ik moest ooit het criterium doen van Tiel, maar dat werd uitgesteld qua start omdat Theo Koomen in het verkeer vast zat. En Theo Koomen zo natuurlijk, want die profiteerde mee van al die toestanden. Commentaar vanaf de motor geven. Ik was daar met een cameraploeg. Dan zou ik met die cameraploeg zo naar Hilversum rijden, zouden we monteren en daar zou ik in het laatste journaal moeten. Maar het werd me later en later, dus ik haalde het nooit meer.

[00:04:27]

En Ludo Peeters, één van de starters daar die zei dat Heer met Mark Mark rustig jong wist. En ik zeg maar ik, ik, ik, ik haal het niet en ik weet het niet, zegt ie. Kom, kom mee en hij neemt me mee achter een passage en zegt ik zeg niet de uitslag. Het is leuk, maar het ding wie wint met een half wiel? Daar kunnen we rustig zeggen en daar staan er niet voor. Gek.

[00:04:47]

Dus ik kom in Hilversum aan en ze bellen uit Tiel. Lubberding wint met een half wiel. Kijk, mooi.

[00:04:55]

Die mensen zouden ook eens meer aan moeten meedoen en een natte vinger als ze zo goed kunnen voorspellen. Bijzonder dat dat allemaal komen. Ja goed hè hè? Martijn de E van je laatste hotel zit je al in Parijs. En voor waar ben je eigenlijk?

[00:05:08]

Nee, ik zit nou ook nog niet eens halverwege. Gisteren zijn we de berg af gereden nadat we uitgebreid een interview met Steven Kruijswijk hadden gemaakt voor De Avondetappe. En ik zit ergens in een mercuur in Lyon. En toen ik daar binnenkwam was het zesendertig graden. Dus ik heb de hele nacht open gegaan, met het raam open geslapen en heerlijk kunnen genieten van de langste zoemende auto's op de snelweg.

[00:05:29]

Mooi. Ga je dan zo zonodig als een idioot naar Parijs rijden?

[00:05:32]

We rijden om 9 uur, rijden er om 9 uur weg en dan is het nog vijf uur rijden. Dan zet ik Herman even af, want die moet altijd een en ander op televisie. En ik wil nog even naar de start om wat mensen te bedanken met wie ik de afgelopen weken fijn en goed heb heb kunnen werken. Dus daar ga ik nog even naar Rambouillet en dan weer terug. En dan is het wachten tot de renners er over de Champs-Elysées gaan denderen.

[00:05:54]

En dan gaan we vanavond een klein feestje vieren, want het is zonder al te laten findings toch de laatste etappe.

[00:05:59]

Ja, vandaag is die wel extreem laat horen.

[00:06:01]

Pas tegen half tien zo. Ja, dat kan wel heel lang. Dus een speciale reden voor commercie. Nou ja, commercie zeker wat Mart zegt. En ze spelen daar een beetje mee de laatste tijd. Hij is altijd wel aan de late kant, maar deze is weer. Deze is wel weer erg laat. Ik weet niet of het of het een speciale reden heeft omdat ie dit jaar zo laat is. Maar wat Mart zegt. Commercie? Dat speelt zeker mee.

[00:06:27]

Grootste. De etappe van gister. Eigenlijk was het het kraken van alle verliep was voor iedereen voldoende. En daarmee was het eigenlijk wel gedaan. Deze etappe toch? Ja, dat mag je zeggen. En uhm, wat er toen gebeurde was ontzettend leuk en ik herkende het omdat ik in diezelfde sfeer ben geweest. Toen kreeg je de JPJ Hajji ho journalistiek en praten we allemaal. Uh, Steven Kruijswijk naar de mond. Terecht. We waren terecht blij dat ik dat voor alles opstellen, maar enige analyse was er gisteravond niet bij.

[00:07:00]

De enige die dat wel duidde was Mart De Croo en die zei op enig moment kom op Kruijswijk nu n klapper op, dan heb je je laten zien. Maar Kruijswijk kon gisteren geen klap geven. Hij kon helemaal niks meer en hij had een ontzettende angst dromen in die laatste kilometers. Dat was dat die Duitser van hem zou wegrijden, want dat kom je helemaal niet hebben. Die Buchmann. Die had betere benen en dat had ie al heel snel gezien.

[00:07:27]

Vandaar dat nadat de plus weg was gevallen uit die groep. Hij dacht O mijn God, wat moet ik nou? Ik kan niks extra's. Ik moet nu in een wiel klimmen en ik mag niets van Bogtman verliezen. En buurman heeft t geprobeerd, die heeft dat ook gezien. Maar in de euforie die ons allen toen overviel hebben we deze analyse. En ik geef toe, die is bij mij ook later pas gisteravond gekomen. Ik heb die beelden nog een keer teruggezien op diverse zenders.

[00:07:56]

Het was ongelofelijk spannend. Hij kwam dood aan boven. Hij wist dat hij geklopt was. Kijk maar naar de uitslag. Hij kwam later binnen. Hij kwam achterbuurman binnen. Hij moet op leven en dood gereden hebben om die Duitser bij te houden gisteravond. Dat was zo boeiend. En kijk, het doet niets van zijn prestatie af. Ik gun het hem van harte. Ik gun die ploeg van harte. Ik gun alles. Ik gun alle journalisten die daar de haai die hosu journalistiek.

[00:08:24]

Uh uh hanteerde. Dat gun ik ze ook allemaal, want het komt niet zo vaak voor dat er een Nederlander zo opmerkelijk rijdt. Maar jonge jonge jonge, wat heeft hij gister een laatste kilometers gereden? Hij moet een dun door de broek zijn gelopen. Echt waar, hij kon niet meer het wiel mee houden. Niets meer. Dat zei die ook. Dacht echt dat ie helemaal kapot zat. Maar hij zei ook het is zo hard gegaan, de laatste klim.

[00:08:52]

Dus Steven. Iedereen zat eigenlijk kapot. Niemand had de macht om echt langdurig weg te springen, ook omdat de klap stond. Dat ben ik met je eens. Maar kijk eens even wat er gebeurde in die laatste kilometers die wij helaas niet goed gezien hebben, want de Franse televisie was toen helemaal de slag kwijt. Je moet eens kijken wie er allemaal van hem weg zijn zijn gereden gisteren in de laatste. Wat zal het zijn? Twee kilometer, die Spanje.

[00:09:17]

Die ouwe Spanjaarden, die deden wat met met enig gemak dat dat het ging. Zo makkelijk ineens. Ehm, maar. Maar het doet niets aan zijn prestatie af. Laat ik dat vooropstellen. Maar wij hebben ook vanwege die hele matige cover iets van de Franse televisie niet kunnen zien hoe moeilijk die laatste kilometer zijn geweest. Roeder toch nog door Buchmann is aangevallen. Buchmann eindigde voor hem maar 2 seconden, maar dat doet er niet toe. Boogmans zat in de aanval en hij wist ik moet één ding.

[00:09:45]

Ik moet bij die Duitser in de buurt blijven en dat heeft een kracht gekost.

[00:09:52]

Martijn is die op Kruiswijk. Kruiswijk, die op of na op het einde leeft nog wel, maar het gisteren zat die langer bij Herman op de bank. In een alleraardigst hotel bovenop valt vooral marters. Daar zie je gewoon de moeheid uit ze uit zijn ogen stralen. Hij is hartstikke blij met de derde plaats. Terecht ook dat was zijn doel. En hij gaat ervan genieten vandaag, als die op het podium in Parijs staat met de Arc de Triomphe op de achtergrond.

[00:10:18]

Maar hij heeft alles gegeven. Hij heeft gisteren z'n ploeg op kop gezet onder een moordend tempo van te rijden en dat kostte hem bijna of bijna ook de kop. Hij heeft haar lijf niet gekraakt. Euh, behalve in die laatste twee kilometer. Dit was wel het plan. Maar wat? Wat als de etappes de afgelopen twee etappes wel helemaal volledig waren gereden? Dat is altijd achteraf praten. En toch, zoals Tom Dumoulin zegt. Achteraf is het mooi wonen, maar dan krijg je misschien heel ander koersverloop en wordt er niet zo hard gereden vanuit ons vertrek.

[00:10:49]

Want een etappe van zestig kilometer is heel wat anders dan een etappe van 140 kilometer met veel meer bergen erbij. Maar het feit is wel dat je op de derde plaats staat en alles voor gegeven heeft. Niet veel heeft aangevallen. Het is niet een renner die de die er elke dag bovenop klapt zoals alle verliep. Of zoals we Pineau de afgelopen tour hebben gezien. Hij rijdt wat defensiever, rijdt wat behoudender euh. Deelt af en toe een speldenprikje uit, maar hij heeft niet te puntkomma om weg te kletsen.

[00:11:16]

Om maar om een keer voor een etappezege te gaan. En op die manier zijn ze voorsprong uit te breiden. Dan is dan is dit misschien het maximaal haalbare denk ik ook voor Kruijswijk. Als je ook niet beschikt over een moordende tijdrit. Nee precies. Nee, hij mag hartstikke blij zijn met die podiumplek. Maar als we de hele top 10 bekijken dan is die Bogtman. Dat is toch eigenlijk wel de. De verrassing van deze Tour heeft zich trouwens ook weinig laten zien.

[00:11:39]

Is ook niet weggesprongen of iets anders spectaculairs gedaan, maar wel ontzettend sterk gereden.

[00:11:47]

En weet je wat het leuk is? Gisteren was het dan op de finish. Het was dan weer een Franse chaos. Het was weer heerlijk. De zon Armory was compleet in de stress. Oh dat wat ze de hele tour nog niet geweest waren. Maar nu was het. Nu vonden ze t nodig om hard op te treden. Maar alle renners die langs liepen, alle grote mannen uit de top 10, die werden allemaal bewaakt en die hadden een mannetje bij zich.

[00:12:06]

Ter bescherming of het was iemand van de ploeg en zo. En ineens keuvelden daar in z'n eentje, zonder dat ie ook door iemand maar werd aangeklampt, liepen Bogtman over de streep. En je moet inderdaad goed kijken hé. Dat was de nummer vier van de Tour.

[00:12:21]

Eerlijk jongens als die als die nu door de Kalverstraat zijn lopen. Denk je dat die iemand m herkent?

[00:12:25]

Nee toch zeker? Nee, nee. En die weten de jongeren rijden niet. Maar de Duitse pers wordt er wel bovenop een mobs. Of waren die euh, slecht vertegenwoordigd? Nou ja, die zijn altijd slecht vertegenwoordigd in de Tour. Het huwelijk tussen de Tour en de Duitse journalistiek is sinds alle dopingschandalen een beetje verstoord en langzaamaan komen ze weer een beetje bij elkaar op de. Op de koffie. Maar dat is nog wel een verstandshuwelijk. Dat is nog niet de lekkere omarming zoals dat bij de andere landen en de Tour en de Tour wel eens nog even een klein dingetje werd.

[00:12:55]

Nu we toch over journalistiek hebben. Iedereen geniet, zeker nu de voor het eerst een Colombiaan uit de Tour de France heeft gewonnen van de Colombiaanse collega's Hira in de Tour, want die doen op een wat bescheidener manier verslag van de Ronde van Frankrijk. Sommigen lopen dan nog net met een microfoon en een headset op. Maar er zijn ook verslaggevers die gewoon de IVOO of een. Nou ja. Nee, dat is geen Ivann. Het is een iets goedkoper toestel, het telefoontoestel voor de mond houden en dan prachtig verslag doen van de Ronde van Frankrijk.

[00:13:40]

Dat was in mijn tijd ook al zo. Een beetje dat dan een reden ze van dorpje naar dorpje. En dan deden ze collect call naar Colombia in een telefooncel en dan stond je in een dorpje.

[00:13:51]

En dan stonden ze daar te schrijven in een brief.

[00:13:54]

Iedereen riep. Die zijn helemaal gek. Nee, dat zijn de Colombianen. En die volgen Parra en Herrera. Toen was het al zo. En één van die kerels heb ik gister weer gezien. Tranen in mijn ogen en we hebben hem nu gehoord allemaal. Ja, prachtig heren. We hebben het vaker gehad over over een beetje het vernieuwen van wielrennen en het aantrekkelijker maken van de koers van de Tour. Dit was zo'n korte etappe 59 kilometer. Maar ja, is het een geslaagd experiment?

[00:14:23]

Nou nee, dit was nou niet een etappe die de boeken ingaat. Jawel, om de reden waarom, maar niet vanwege de sportieve prestatie. Dit was eigenlijk. Was het gisteren saai? Ja, het viel tegen.

[00:14:33]

Dat gebeurde niks mam. En en het redden Bahrein te redden Nibali. Wat die overigens knap deed wat hij had. Hij wist heel goed dat die gister in de etalage reed. Hij gaat daar weg en hij gaf nog één groot cadeautje aan zijn sponsor die Rui. Betaald kan ik je meedelen en daar kreeg je dus een geaborteerde etappe voor. Daar waar de belangen waren om aan te vallen, waren natuurlijk ook niet per supergroot. Kijk, niéts heeft het nog geprobeerd, want die wilden zich nog in de bollentrui hijsen.

[00:15:05]

Maar dat avontuur was na tweeënhalve meter ook afgelopen. Bernal hoefde niet Kruiswijk, die pas halverwege de klim al zeker van zijn derde plaats naar jouw Bogtman, die die dag misschien ook. Mijn tijd zal nog wel komen. Dus ja, afgezien van inderdaad Nibali hadden ook niet zoveel ploegen belang bij om om gisteren te rijden. Nee, Quintana heeft ook nog geprobeerd die bollen te pakken, maar dat was ook een halve kilometer en toen zakte die alweer alweer terug.

[00:15:28]

Overigens over op de schouders van ja, inderdaad om de schouders van Bardet. Nou, wat is dat zeg? Dat is echt. Hij heeft één dag in de aanval gereden en daardoor heeft ze die trui, die toch wel merkwaardige bollentrui dit jaar. En in de Pyreneeën hadden wij met z'n drieën nog nog bij kunnen houden in de bergen. Daar zit een raar puntensysteem aan die die bollentrui. De categorie boven de 2.000 meter worden dubbel beloond. En dan krijg je veertig punten en dat is zo scheef ten opzichte van alle andere cols dat ze daar zich bij de Tourorganisatie nog wel even over achter de oren zullen krabben dat je door één dagje in de aanval te rijden.

[00:16:07]

De bollentrui kan en kan winnen. Daar mag je bij gezegd worden. Misschien wel slim is geweest. Ja, en hij heeft de mazzel gehad van de de berg die natuurlijk allemaal werden weggestreept. De de laatste anderhalve dag. Anders had het er denk ik wel wat anders uitgezien. Dan had ik ook Bernal, die die bollentrui nog wel op de schouders had. Wit, geel en bollen. Kan je nagaan. Maar nu heeft Bardet. Ja, dat is wel een beetje.

[00:16:30]

Ik ben benieuwd naar z'n gezicht straks op het podium in Parijs. Alfons bottarga muisje of trager glimlachje van af kan als ie. Als er zich een beetje gedraagt. Dat zijn grote woorden dan anders. Neemt u een bescheiden in ontvangst? Ja, ja, ja. Hij stond gisteren inderdaad wel een beetje raar te kijken op het podium van ik. Ik kan er ook niks aan doen dat ik die trijp gewonnen. Maar vreemd blijft het wel heren. Nog andere dingen over de etappe van gisteren die genoemd moeten worden.

[00:16:58]

Het gemak waarmee de oudjes gisteren op de finish afkwamen. Foeke Booy. We zagen dus niks. We hadden wel. We hadden uh en Nibali gezien en daar kwamen ze ineens aan hoor. Valverde en Landa. Daarna gaven ze vandaan. Ze zijn zo fluitend weg gefietst. Dat dat volk zo gek er niks van gezien. Uran die nog voor Kruijswijk kwam. Euh, dat die die laatste kilometers. Ze moeten ergens nog op een cassette staan van de Franse televisie, maar we hebben het helaas niet gezien hoe dat allemaal gebeurde.

[00:17:35]

Overigens, Kruijswijk dat zijn maakte de kroon een aantal keren die. Die zat nooit echt echt in het wiel. Eerst werd Jorgos Bennett enbij en later bij Laurens De Plus. Dat was ja, maar daarvoor speelt ie wel een hele hoop energie. En dat en dat betaal je dus in die laatste kilometer. Maar dat zullen ze toch wel tegen hem gezegd hebben. Maar ze hebben hem altijd zo zien klimmen. Maar dat schijnt een hele speciale manier van euh, van rijden te zijn die hij niet helemaal aandurft.

[00:18:04]

Dus gewoon blind in het wiel zitten, dan zit je het beste. Niet alleen maakte De Croo zei dat, maar De Cauwer heeft dat ook gezegd in zijn jonge jonge jonge. Ga toch eens in het wiel zitten, dat scheelt zoveel. Ja, trouwens wel sportief.

[00:18:19]

Gister Tommy's de de. De man die afscheid neemt van van de titel hoe die samen met Bernauw over de finish kwam. Dat was toch anders dan vorig jaar met Vroem en hem.

[00:18:31]

Ja, maar ik denk ook dat Thomas euh zeggen terdege realiseren dat hij met een euh, nauwelijks 100 procent voorbereiding hier fluitend tweede wordt in de Tour en dat en het kennelijk Parnell ook gunt.

[00:18:49]

Ja, maar hij weet ook dat als Benno zijn billen optilde en dan was die weg van een bijenhal was verreweg de beste renner bergop.

[00:18:58]

Niemand had iets te vertellen, dat is helder. Goed heren, nog even de ingekomen post zijn nu al mensen afscheid van ons aan het nemen. Jurgen van Doorn, Remco Havinga en Rob Vivé laten weten dat ze de podcast nu al missen. Overigens doen we morgen nog een rondje waar dat eigenlijk afgesproken.

[00:19:15]

Nog een afscheid ze het toneel op maandag al even terug bekijken.

[00:19:21]

OK, dan is dat bij dezen afgesproken heren. Dus we komen met deze aflevering nog een keer in de kast programma. Een extraatje. En dan euh. Martijn Brantsen heeft zelfs een gedicht geschreven. Maar ik heb het niet kunnen kunnen vinden. Jij Martijn? Nee, maar wel waar.

[00:19:39]

Wouter was ook wat verwarring, dus dat zal in de loop van de dag nog wel komen, want hij vroeg om ons JG account en geef niet geef meneer Vullings, maar dat was pas vlak voor de opname voor opname van deze uitzending, dus dat zal in de loop van de dag nog wel komen. Nog n klein dingetje heren, we hebben ook de rode lantaarn gewonnen. Of we een Nederlandse renner heeft de rode lantaarn gewonnen. Sebastian Langeveld heeft vier en een half uur langer op de fiets gezet dan dan Bernal en daarom haalden ze een etappe.

[00:20:10]

Daar was die eigenlijk niet zo heel erg blij mee hoor. Hij gaf de schuld terecht aan een valpartij met een met pijn in zijn schouder die halverwege de Tour heeft heeft opgelopen. Hij heeft er elke dag voor gereden. Hij wilde gewoon per se Parijs halen. Het is ook het type renner dat niet gauw opgeeft. Maar hij heeft gisteren wel de rode lantaarn overgenomen van Offredo door vijf minuten later dan van die Franse renner binnen te komen. Hij stond er een beetje ongemakkelijk bij toen om daarmee mij confronteerde.

[00:20:37]

Hij heeft ook een voor zijn ploeg wel wat tegenvallende Tour gereden. Oranje natuurlijk. Daar kwamen ze van mij voor het podium. Niet gelukt. Tegen Van Garderen die ja, dat mag ook geen verrassing heten. Uit is uit is gevallen. Maar uhm, nou ja, goed. Hij zal daar alleen de komende weken in de criteriums wel wat plezier van lachen van de rode loper. Tuurlijk, maar heeft daarover nog even af te lezen aan z'n gezicht. Inderdaad dat ie de.

[00:21:00]

Soms heb je tuurlijk renners die die. Die gaan daarvoor. Maar dat was in zijn geval volgens mij niet het geval. Absoluut niet het geval die renners die daar voor gingen.

[00:21:08]

En in en daar waren alle Nederlanders bij. Mathieu Hermans is twee keer laatste geworden. Rob Harmelen is één keer laatste geworden. Aart van de Hoek werd in zesenzeventig laatste. Maar daar is er ook eentje en die mag ik niet onthouden aan jullie. Die heette Frits. HOOGERHEIDE Een man is in 2014 overleden. Die werd laatste in de Ronde van 1971 en als hij daarmee geconfronteerd werd stukjes in de krant, radio en televisie, dan vond hij dat vreselijk. En ik heb hem een keer geïnterviewd daarover.

[00:21:38]

En toen heeft hij zijn hele hart heeft ie laten spreken en hij zijn Mart. Ik heb aan de zijde van Merckx en Zoetemelk gereden. Niemand weet dat nog. Ze weten alleen dat ik een prutser was en de laatste werd. En toen hebben we het interview stopgezet. Dat vond ik netjes voor hem, want hij begon echt te wenen, te huilen over wat hij zegt. Ik schaam me zo dat ik de laatste ben geworden. Ik kon gewoon niet beter.

[00:22:04]

Ik was een klein koertje uit Brabant en ik geef je nu mijn hele verhaal. Hebben we dat later? Hebben dat een heel klein beetje opgepoetst? Jij was erbij, Martijn. En het is niet alleen maar uitbeeldden dat mensen dat gaan doen omdat ze in de criteriums ineens veel meer geld krijgen. Deze man vond het vreselijk om laatste te worden. Frits Hoogerheide, Ik zal hem zolang ik leef zal ik m herinneren en ik weet wat die man heeft gevoeld jarenlang achtervolgd omdat mooi verhaal Mart, de nieuwtjes die we normaal door die sparen gewoon even op.

[00:22:37]

Tot morgen, want dan hebben we ook nog wat te bespreken. Dan wordt het tijd voor een meisje. Ze was dan de. Lycië. Maiko of Michelsberg is het geworden. Martijn is iemand van jouw lengte, is iemand van mijn lengte.

[00:22:57]

De. De bijna twee meter club als dat, als dat al bestaande vereniging zijn. Ongetwijfeld voor mensen die niet bij de lange mensen mogen, want dan moet je groter dan 2 meter zijn. Maar goed, tot zover. Uhm, Michelsberg is de luitenant van Frankrijk Van Avermaet. Overal waar je? Waar. Greg Van Avermaet zit als je je Michel te slapen. Ook samen op een kamer. En je ziet ze s ochtends om 9 uur in het zonnetje voor een hotel zie je ze samen kopje koffie drinken.

[00:23:23]

Het is een beetje wat. Wat? Hincapie was voor Lance Armstrong is, is Michael Cherry.

[00:23:28]

Voor Greg Van Avermaet is de ideale de ideale ploeggenoot. Jij kwam inderdaad in een interview je van de twee heren tegen. En dan zegt die Cher ook van ja ik euh. Ik ben inderdaad gekoppeld aan Van Avermaet, ook vrienden. En ja, hij moet ook altijd die plek in het peloton dan bevechten. En hij vermoedt dat die daarom niet zo populair is. Hij moet vaker. Euh ja, elleboog is uit delen. Hij zegt ik fiets altijd in de dis comfortzone.

[00:23:53]

Wel mooi uitgedrukt. Waar het vechten is voor elke meter en positie. Dus hij vermoedt dat hij niet niet populair is bij zijn collega's. Ik weet niet Marthijn. Is dat ook zo? Of is dat iets wat hij denkt?

[00:24:04]

Is dat? Dat is wel een beetje té professioneel heid die in de wielersport geldt. Buiten de koers is het euh. Zo heb ik begrepen. Een heel aimabele jonge en staat die altijd iedereen te woord. Dus ja ja, men weet in het peloton dat het nou eenmaal zo gaat. Vergelijk het een beetje met Kees Bol die de ene dag zeurt van ja, ik mag er niet langs van een jumbo in de Keuning krant zouden mij tegen ze Duursma in de berm en de daarop volgende dag wordt je zelf beboet voor dezelfde uithalen.

[00:24:32]

Ze weten allemaal hoe het spelletje werkt. Ja ok is, t is gelukkig, maar alles vind ik dat zielig voor die jongen. En hij is ook de zoon van Roland Shar. Dat lees je dan ergens als een profrenner. Mart, ken jij hem? Zowel Michel als Roland?

[00:24:47]

Ja, want ik was bij toen Roland. Cheer de ronde. De Olympische Spelen van 72 reed. Die zat in zo'n zelfde startveld als Hennie Kuiper. Om maar eens wat te zeggen. En Kuiper won een keer een Honda dus niet. Maar die was toendertijd was dat een goeie renner. In Zwitserland overigens. De shirts hebben altijd goed gereden. Dat was een hele toprenners hier ook nog eens. Zal ook familie zijn. Ja, hij heeft de goede genen gekregen.

[00:25:14]

Maar dat was nog één facet waarvan ik dacht kijk, dit is precies zijn plaats. Hij heeft dit jaar 65 koersdagen gereden gehad gekend en in 64 daarvan zat hij niet bij de eerste tien. Hij is maar één keer bij de eerste tien gekomen. Dat was zesde in het Zwitsers kampioenschap en voor de rest zit ie altijd achterin, altijd achterin. Hij heeft overigens al wel tienduizend kilometer in 65 dagen gereden, maar het is geen man die wint. Hij zit altijd achterin.

[00:25:46]

Het is overigens wel zijn negende tour, ook dit jaar.

[00:25:49]

Het is een ideale man voor de voor de voor de ploegentijdrit, want hij kan ook aardig tijdrijden. Zo is het peloton ingekomen als tijdrijder talent. Dat lijkt me ook heerlijk om achter hem te zitten. Met zijn 1 meter 96 overigens maar 74 kilo ben je ook lid van die club. Martijn Na bijna een half jaar uit te stellen een kleine 20 bij optelt, dan zitten we toch in dezelfde orde van grootte.

[00:26:15]

Ik vind het al zo'n onwaarschijnlijke gewichten voor zulke lange mannen. Maar goed, hij heeft 5 1 overwinning heb ik kunnen. 2 2 eigenlijk. Hij is nationaal kampioen van Zwitserland geweest en hij heeft een etappe gewonnen in de Larry Miller Tour over Yota. Nou, daar moet ie.

[00:26:34]

T zullen ze s avonds flink op gedronken hebben in dat in de een yota maar niet weten wie Larry Miller was.

[00:26:41]

Nee, hij is de eigenaar van de Utah Jazz, de B-ploeg en die had zoveel muntjes dat ie zei van nou, noem dat course maar naar mij. Dat betaal ik wel. De Scheidemann, een bescheiden volgens ook volgens mij. Als ik naar zijn Instagramaccount kijk heeft hij ook wel een voorliefde voor gemotoriseerd spul, want hij rijdt op prachtige oude brommers en motoren rond en huurt de meest mooie auto's om om over de Alpen heen te rijden. Dan wel met z'n fiets op het dak, maar dat denkt dat dat zijn hobby zijn hobby is naast het fietsen.

[00:27:13]

En verder is zijn Instagramaccount één grote wieler show. Ja, ja, en er zit een leuke foto tussen. Dat is van oud en nieuw van dit jaar is een groepsfoto met hem op de voorgrond in een glimmend pak. Nou, dat zag eruit als een heel vrolijk feestje.

[00:27:26]

EH Mart, de nieuwe. 100 jaar gele trui. En we zijn bijna in Parijs. En dus word ik. Ik wilde hier speciaal mee eindigen omdat dit eigenlijk ook een euh en onbekend verhaal is gebleven. En een triest verhaal. Teun van Vliet ja, de naam zegt jullie wel wat zeker je Teuntje eindigde beëindigde zijn carrière toen hij 28 jaar was. En toen is die op de sukkel geraakt, zoals dat heet. Uhm. Hij heeft drie dagen de gele trui in de Ronde van Frankrijk gereden.

[00:28:03]

Teun van Vliet was een rechtstreekse neef van Pietje Bell. En als Pietje Bell fietsen die door het peloton. Hij was altijd vrolijk. Hij had oog voor Uhm, de dames. Hij had oog voor grappen. Hij was leuk. Niemand wilde hem hebben toen ie uit de amateurs overkwam. Hij ging naar Veranda Lux, een klein ploegje dat in een geel shirt reed. Hij werd toen wel meteen derde in de Ronde van Lombardije, die Kuiper wist te winnen.

[00:28:31]

Volgens Van Vliet door hem te flikken. Maar dat is uitgesproken, heb ik begrepen. En in zijn derde Tourstart kwam weer een eens achter dat ie meekon en hij ging mee in de ploegentijdrit. En toen kreeg hij de gele trui. Er was echter iets en dat is een heel serieus verhaal wat ik jullie nu gewoon gaan vertellen. Teun wist toen dat ie een hele vervelende ziekte onder de leden had. En hij had dat tegen niemand gezegd, ook niet tegen zijn vrouw.

[00:29:01]

Hij had een darmziekte, een maag darm ziekte. Hij had bloed en zijn ontlasting en hij verzweeg dat voor iedereen. Voor de artsen, voor zijn ploeggenoten, voor iedereen. Hij was een patiënt op de fiets en hij was waarschijnlijk de eerste patiënt met de ziekte van Crohn die de gele trui om zijn schouders kreeg. En Teun heeft dat heel lang weten uit te stellen. Hij heeft die tour. Heeft die op hangen en wurgen uitgereden. Hij wist dat ie ziek was.

[00:29:30]

Hij is later opgenomen. Ze hebben een stoma bij en moeten plaatsen. Hij heeft lang moeten in het ziekenhuis liggen om bij te komen. De wielerwereld is hem toen vergeten en ik moet je heel eerlijk zeggen ik toen niet. Ik heb me zijn lot toen aangetrokken en vanaf die tijd hebben Teun en ik hebben wel wat. We weten allemaal dat daarna dan nog vreselijke dingen zijn gebeurd. Hij heeft lange tijd niet kunnen praten en is in zijn hoofd wat misgegaan.

[00:30:00]

Teun heeft de gele trui gereden met een ernstige ziekte in zijn lijf en hij heeft dat voor de hele wereld weten te verbergen. Maar hij vond hem pas later in een gesprek. Wat dat ik zo kan herinneren? En ik krijg nu tranen in mijn ogen. Echt waar. Toen heeft ie me dat verteld. Hoe dat in elkaar zat? Dat zijn de dingen die ook aan de gele trui vastzitten. Dat zijn dingen die ook in de topsport vastzitten. En Teuntje had dat.

[00:30:27]

Wij dachten altijd de grote vrolijkheid. Pietje Bell. Hem lukte alles. Hij heeft een grote bek. Hij heeft een leuk café. De dames dansen om hem. Nee, nee jongens, het was zat veel en veel dieper. Teuntje. Dat je dan nog bent op Togenblik.

[00:30:42]

Daar ben ik alleen maar een mooi verhaal apart. We zijn er even stil van, maar de Tour wacht op niemand om wat een cliché marsch te gebruiken. Het grote boek vandaag.

[00:30:56]

Hoe te boek met een weinig verrassend parcour Martijn Yade? De finishlijn is getrokken op een straat in Parijs. Ik weet niet of jullie kennen de Champs Elysee vrij grote boederij Boelvaar met boompjes. Van Uhm vanaf het plasten La Concorde naar de Arc de Triomphe is echt de straat om een keer om een keer te bezoeken. Mocht je daar zijn. Het is echt n. Ach ja, daarvoor hebben een Hocht jeti eminente TCe. We zijn elkaar wel bij de haren na drie weken al dit soort onderbroeken.

[00:31:28]

En daarvoor hebben we nog twee colletjes van de vierde categorie, maar die liggen er voor euh, Jan met de korte achternaam, want dat klassement is al beslist. We krijgen allemaal de grappen en grollen met een glaasje champagne in een euh, in een plastic bekertje op de fiets richting richting Parijs. De start is in Rambouillet, waar een mooi kasteel staat. Wat jou euh, wat jij wel zou moeten kennen denk ik. Joost met jouw politieke liefde. Wereldleiders hebben de Franse presidenten euh, gee, rondgelopen, gedineerd en euh en akkoorden gesloten.

[00:31:57]

Uhm, en dan rijden we moet ik even goed kijken? Euh. Negen rondjes op de op de Champs-Élysées en die finishes rondje rond Tienen. Dus ja, daar kunnen nog mensen hun Tour goedmaken, want er zijn nog wel ploegen en daar zijn nog wat sprinters die hier een zegen lossen zijn. Kijk naar Kristoff. Wie hebben we nog meer die nog niet gewonnen heeft? Colbrelli zal er nog wel een duit in het in het zakje willen doen. André Greipel uiteraard.

[00:32:22]

Uhm ja, het wordt het officieuze WK voor sprinters. En dat volgens mij werd vorig jaar ook gesproken. Kijk. Iedereen zegt het klassement is is bepaald. Maar als je lekker rijdt op de Champs-Elysées als een top 3 renner dan moet je toch echt wel eventjes euh effe bijbenen. Want daar gaan ze niet op wachten neem ik aan.

[00:32:40]

Jawel ja, tuurlijk wel. Dit is dit is. Dit is geen koers voor het klassement. Da's een afspraak. Kijk. Iedereen die die roept van in 79 reden Zoetemelk in Dino. Dat kwam alleen omdat Dino een ontzettende eikel was. Ha, die lieten dit. Die liet zelfs Joop daar niet winnen. Die sprinten nog over Joop heen terwijl hij zelf in de gele trui reed. Dat is de laatste keer dat dat gebeurt en er is wel eens een keer eentje doorheen gezwommen die dan alleen eindigde.

[00:33:08]

Maar deze etappe is er een voor het grote publiek is er voor de televisie. Dit gaat live naar Japan, live naar Amerika, live naar Sydney, live naar Novosibirsk. Het is de grandeur van Scherpenzeel. Van Frank Scherpenzeel ook nog, die die kijken ook. Het is zondag en de kijker dus ook nog maar het T. Het heeft niks meer met de Tour te maken. Het is het officiële afscheid van de Tour. Zo moet je het bekijken en als je als kanshebber.

[00:33:35]

En als je als grote meneer lek rijdt, dan? Dan vinden ze daar wat op het klassement van gisteravond staat. Punt. Het gaat er alleen om. Wie wint straks de laatste etappe? Die krijgt dan nog meer bloemen en dan is het mooi. En dan is het. En dan gaat iedereen aan de zuip en iedereen gaat naar party's. En dat is het einde van de Tour de France. Le Champs-Elysées Michu zich te pletter. Ik ben wel benieuwd.

[00:34:00]

Ik hou altijd wel van gekke dingen. Stel je voor dat Bernal nou zijn spaak breekt op 7 kilometer van de streep. Dan is het nog niet geneutraliseerd, want we zitten nog niet in de laatste drie. En hij moet per se een nieuwe fiets krijgen. Ja, daar kom je nooit meer bij. Dan is de achterstand. Dat wordt spannend. En wat gaat er gebeuren dat daar houden dan? Ja dan. Ja, ik ben toch benieuwd wat er dan gaat gebeuren?

[00:34:22]

Laat. Nou ja, ik hoop het niet voor Bernal. Maar als journalist zou ik toch wel komisch vinden als we dat doen keren, als we dat een keer meemaken.

[00:34:29]

Ik vraag me dat ook af. Inderdaad. Maar goed. Euh. Het kan zijn dat ze dat inhouden. Maar ja, we gaan er hopelijk gewoon kijken naar een spectaculaire sprint, dan wel iemand die iedereen in de luren legt. Een markt? Uhm ja, wie gaat deze deze? Dit WK sprint en winnen?

[00:34:46]

Ja, als je een rood wit blauwe horizon in je leven hebt, dan moet je Groenewegen zeggen ik hoop het zeer voor. Ik zou het geweldig vinden, want hij heeft zich niet voor niks met dat toch wel sterke gespierde lichaam over die berg getrokken. Dus ik gun het hem en ik.

[00:35:02]

Ik wil hem ook wel noemen. Maar had iemand van jullie hem willen noemen? Dan neem ik gaarne afstand. Ik had hem graag willen noemen. Ja, daar mag jij hem noemen. Dan mag jij hem noemen. Dan ben jij dit fantastische klassement. En dan roep ik Kristof. Weet ik veel. Die heeft al een keer gewonnen.

[00:35:16]

Daar geloof ik in vorig jaar. Vorig jaar maakte die daar. Af en toe heb ik ook al niet gekeken. Ja Martijn, jij.

[00:35:26]

Uhm, ik denk dat Viviani nog een keer zijn rappe benen gaat laten zien. Jullie hebben Kristoff en Groenewegen al voor mijn neus weg gegrist. Uhm, overigens, dat zal voor de ploeg van Kristoff wel zo fijn zijn als ze nog even hier een zeteltje meepakken. Want Aru en Daniel Martin. En Rui Costa? Nou, dan moet je Toke niet van hebben als je met zulke sterren aan de start staat. Maar daar hebben we t niet over. Dan kunnen we misschien morgen nog even wat dieper op ingaan.

[00:35:55]

Ik. Voor Elia Viviani, de Italiaan met het bescheiden neusje die meneer Velo. De laatste dagen heel veel werk voor alle Philipe verricht, maar twijfelen brengen. Ja, ik heb er ook over na. Ik draag een célèbre en mijn stuk ook snelle benen. Maar op die kasseien gaat ie stuiteren. Dat is het risico zygote licht voor. Het is de hoogste tijd dat GONA achter op één meter hoogte is, dus die gaat het niet winnen. In ieder geval goed.

[00:36:23]

Heren. Euh, nou een fijne vrije middag. Want euh. En vanavond pas koers. Ja en euh. Nou tot morgen dan maar weer allemaal ademen. Oudebaan veel plezier.

[00:36:36]

Je luistert naar de Radio 1 Tour Podcast De niet Joost Vullings van Praag en Martijn Hendrix van de radio door podcast Morgen een nieuwe aflevering. Luister elke middag naar Radio Tour de France en PYL Radio 1. Kijk uit Colombia. Colombia zouden pakte zijn, waarin Colombia Kamperland Thorp en Francia Sint-Joris.