Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

NPO Radio 1 podcast, impressionante NPO Radio 1 grote podcast Rabi Supermaan Cellulair delà classification generales. Blijf helemaal bij over de Vuelta. Dit is de beautycase. De kopgroep. Dan komt het tot een cleane sprint en gaat iedereen rustig naar huis en neemt een borrel. En dan ineens. Het was niet zo Cline. Primoz Roglic komt op de finish af. Geweldig gevecht geleverd met Richard Car-Pass, de leider in het klassement. Roglic staat op dertig seconden in het algemeen klassement.

[00:00:41]

Hij wint de etappe. Primoz Roglic in die euh groene trui? Dan wachten we op de binnenkomst van de nummer twee, inmiddels al tien seconden. Carapax komt dan over de streep op veertien seconden. Elke dag is bijltjesdag, in deze Vuelta worden er geen klassementsmannen overboord gezet. Dan wordt er wel een snelle IIR teruggeplaatst. En alsof deze koers nog niet mooi genoeg is, finishen we elke dag in het Golden AOW'er van de avondzon in de Rio Gazetten, een Teenage Mutant Ninja Turtles.

[00:01:17]

Een stapje dichterbij Het Rocha. Van harte gefeliciteerd Primoz Roglic. Maart De etappe van vandaag brengt ons wel een beetje weer naar dat oude dilemma van de. Wat mag er nou in een massasprint? Ik heb niks gezien, moet ik je heel eerlijk zeggen. Ik heb met op afstand van mijn televisie staan kijken en ik zag niks en ik. En ik weet niet hoe het met met met jullie zei me hoe het met jou is. Marijn V. Euh Mike, ze zag zag jij iets verkeerds?

[00:01:50]

Nou, ik zag wel 2 1 2 bodycheck. Zeg maar de bijns van euh ja ja. Nou die eerste. Die eerste bodycheck van Benetti was wel euh, die die was een redelijke redelijk aan de man. Zeg maar. Euh, Liepaja grijpt naast hem. Ei. Hij wilde nog geeneens in de in in de in de lida duwen zeg maar. Maar uhm ja, Bennati. Die voelde me naast de naald naast hem komen. En die ja, die geeft een gigantische kwak.

[00:02:17]

Ja, in een echte bodycheck. En ik denk niet dat het heel veel scheelde of niet tijdens die was nog op z'n snufferd gegaan. En ja, dan had je. Had je nou echt een massale valpartij gehad? Omdat het vrij voor hem was natuurlijk. Ik vond het. Ik vond het wel een terechte en hij gaf daar later nog eentje dan zelf een groot en nog een en van een natrekking.

[00:02:36]

Martijn, we hebben het er vaker over gehad natuurlijk. En ook ook met Joost zal in de Tour. Euh ja, hoe streng moest je er in zijn? En wat kan je? Wat valt er te handhaven?

[00:02:48]

Nou, dit was volgens mij mij overduidelijk dat dit niet toegestaan is. In een sprint. Uhm ja ja ja. Wat Michael zegt. Het leek wel twee grote bodycheck. Het leek wel een ijshockey of overwatch ski. Euh, schaatsen had en had onder gebonden. Totdat je die kent. Ja, je kan ook wel iets van. Daar houdt het wel een beetje meer op. Wayne Gretzky dan dat ik dacht dat ken ik er ook nog. Berthelin. Maar dan houdt het wel een beetje een beetje op Jack de rede.

[00:03:14]

Gorky de Grau Rik van Gogh, Larry verhuren.

[00:03:22]

Hij is ook zijn huis. Maar het meest opmerkelijke wat er over deze sprintten te zeggen was, was misschien nog wel na afloop, want de door de ploegbaas van van Quick-Step, Patrick Lefevere. Die noemde deze diskwalificatie bullshit. Nou ja, goed, je had hem moeten volgen toen Groenewegen zijn renner Jacobse de hekken in duwde. OK, dat had de gevangenis in. Gevolg moest de gevangenis in. Groenewegen was een moordenaar en nu is het één van zijn eigen renners die nou echt gewone dingen doet die niet mogen.

[00:03:55]

En. En voor deze diskwalificatie is een bullshit. Ja, laten we daar maar niet veel meer over zeggen. Maar ik denk dat lijkt me een hele verre van vanavond zonder witte wijnen. Ga naar bed moet na deze uitspraken. Dat komt niet vaak voor. Nee, daarom lijkt het een grote straf voor M. Maar ik las dat zijn argumentatie voor de bullshit verklaring was. Was dat? Uhm, ben het in een sprint trein rijdt van Van D.

[00:04:24]

Van zijn ploeg en dat de andere renner eigenlijk hem uit zijn trein duwt. Is dat überhaupt een regel eigenlijk dat? Dat je je eigen sprinttrein plek mag verdedigen? Dat weet Mike. Dat weet Michael.

[00:04:38]

Maar. Nou ja, ik ben er niet echt heel, heel, heel gewoon met de Litouwers. Maar ik denk dat de. Kijk als Asli Peins in de Lida het had gewild van van Bennett. Dan had die ben ik daar ook een kwakt moeten geven en dat deed ie niet. Het was andersom ze. Voor mij reed ie er gewoon naast om om zijn sprinter uit de wind te houden. En dat euh ja. Kijk, normaal ga je niet kijken als je als je alleen maar neer rijdt.

[00:05:03]

Je rijdt dan om daarin te geraken. En ja, dan moet je moet je ook een manoeuvre maken die niet niet is toegestaan. En euh ja liet Peins deed dat niet. Dus ik. Ja ik. Ik vond het ook een beetje apart. Zeg maar dat Bennett euh. Dat was eigenlijk niks aan de hand. Die Prizren gewoon naast hem. En euh ja, die was hem niet aante aan te aan te aan te duwen. Ook niet te licht dus absoluut niks van dat.

[00:05:25]

Dus daarom maakt deze actie het voor mij ook de eigenlijke Nathans.

[00:05:30]

Heb jij wel eens iemand een Quack gegeven?

[00:05:34]

Ik zal wellicht wel eens iemand een quack hebben gegeven maar niet en niet een bodhi jack niet te kijken. Soms kan je ook niet anders zijn. Kijk, als jij naar de Oude Kwaremont rijdt en euh. Het is een gedrang van jewelste. Ja dan. Dan komen ze ook wel eens jouw kant op. En dan moet je jezelf schrap zetten. En dan euh ja, om je, om je om jezelf te redden dan. Dan moet jij ook wel eens een kwakje uitdelen, maar euh niet.

[00:05:56]

Ik heb nooit doelbewust de zo een zo'n kwak gegeven. Niet in ieder geval niet dat ik me kan herinneren.

[00:06:02]

Maar je is wel een beetje. Is lastig vijtien, want de deur zit een beetje een grijs gebied tussen een kwakje die erbij hoort en een bodycheck die duidelijke euh, not done is. Daar zitten ook tenen. En ondertussen tuurlijk in. En Waerniers. Ja, waar ligt de grens? Is mijn vraag eigenlijk dat officials tegen elkaar aanhangen?

[00:06:20]

Ja, de Shure die is, dat is natuurlijk ook een beetje. Het is vrij interpreteerbaar, maar ik denk dat euh ja. Kijk bij deze was het voor mij overduidelijk. Dus ik denk voor de jury ook. En ik denk dat daar Lefevre ook een klein beetje op doelt, want ik heb het ook gelezen. En dan heeft het. Ja, de UCI. We wisten al lang dat de UCI incompetent was, maar kijk, dat blijft het probleem en dat blijft altijd een lastige dit.

[00:06:43]

Euh. Daar gebeuren ook wat dingen in de spurt dan. Euh ja, dan grijpt de jury niet in. Die net zo erg zijn of misschien nog wel eens erger zijn en dat de. Dat maakt het voor de renners ook wel frustrerend. Euh ja, wat mag je op een geven moment nog wel doen en wat kan niet? Dat euh ja, ik denk wel door dit soort acties van die jury dat het euh dat. Dat het op een gegeven moment toch minder gaat worden en dat we.

[00:07:07]

Zeker nu de veiligheidszone een hot item is. Na die val van Van Jacobse in de. In de Ronde van Polen werd er ook veel gezegd door Door mij is ook door mij van de renners. Verder moet het ook een beetje bij zichzelf zoeken, want juist ja, gevaarlijke situaties gaat creëren dan. Euh ja, dan ga je een grote valpartij je uitlokken. En euh ja, dit was zo een actie waar je gewoon een gigantische valpartijen door had kunnen krijgen.

[00:07:32]

Ja, ik vind het alleen maar goed dat ze dat voor dit soort dingen bestraffen. En ja, van mij mogen ze de lichtere dingen ook wel gaan bestraffen. Alleen euh ja, dan ga je weer krijgen van wanneer. Wanneer de Deen het om om jezelf te redden. En dat euh ja, dat zal altijd lastig blijven. Maar ja, want nogmaals deze was terecht.

[00:07:50]

Ik vind wel dat ze strenger zijn geworden de laatste maanden een dik jaar. Ze hebben natuurlijk ook de Varg heeft zijn intrede ook gedaan in het euh, in t 1 in het wielrennen. En je merkt echt dat dat dat meer euh renners gedeclasseerd worden en dat er strenger bestraft wordt voor. Nou ja, we hebben t ook in de Tour gezien. Bidons aangeven op plekken waar het niet mag. Ze zitten daar echt veel meer bovenop dan vroeger. Ook vanwege dat veiligheids aspect.

[00:08:15]

Want wat Michael zegt, daar klopt de renners. Ze staan vooraan om te roepen als er hekken verkeerd staan of als er onveilige situaties gecreëerd worden voor ze. Maar zelf moeten ze dan ook in de spiegel durven kijken. En euh. En en en ook geen gevaarlijke toestanden vermaken. Nou, Bennett deed dat vandaag wel tussen is een declassering en terecht. Gisteren was het een stuk veiliger finis kwamen ze netjes één voor één over de streep. Een overzicht, maar wel weer een en een heerlijke finale.

[00:08:46]

Wat dat betreft alle klassementsmannen weer behoorlijk uit elkaar getrokken en Roglic slaat nu toch wel zien. Euh, dat die misschien wel de grootste favoriet is.

[00:08:57]

Mart zeker en Qara pas laat zien dat dat laatste hapje daar naar boven toe dat dan net teveel was. Hoe snel verlies je veertien seconden in een nog niet eens honderd twintig meter? Dat was ongelooflijk. Hij krijgt. Hij kreeg zijn fiets niet. Over dat laatste hobbelt je heen.

[00:09:19]

Daar zijn maar wel nog een aantal dingen opgevallen, want ik vind Rochlitz ook ontzettend sterk. Ogen hoe je dan wegrijdt? Zijn laatste proef bij Car-Pass, dat ziet er. Dat ziet er pas echt echt heel sterk uit in die groene trui van hem. Hij is net geïntroduceerd als als Ninja Turtle. Gelukkig had hij daar zijn zeebeer Jacky en zijn mouw stukken uit. Want euh, nou ja, hij rijdt af en toe rond. Het ziet er niet uit.

[00:09:43]

Het kan echt niet hoe hard hij daarbij zit.

[00:09:45]

Als het geel met gele Maung stukjes en dan heeft ie nog die groene euh. Mouwtjes van z'n val van de. De puntentrui waar die in rondrijdt. En dan heeft ie een vestje aan eens een nationale kampioenen kleuren. Dat is dan weer donkerblauw. Dan zie je rooie Hema plakkers nog weer langskomen. Nou, dat is dit. Dit kan echt niet. Er is ook heel veel wielertrui wat aan te merken, maar hoe Rochlitz en ronddraait. Ook sportief is het prachtig.

[00:10:12]

Hij straalt een en al klasse uit. Hij krijgt soms de regen Jacky niet aan en dan verliest die wat tijd. Maar hij is heer en meester op de fiets. Maar alsjeblieft kan, kan er een modekoning? Kan Kandy zich even bemoeien met hoe die en hoe die eruitziet? Wat dit? Dit kan echt niet. En dan kom je aan op zo'n berg solo. In het gouden uur schijnt er prachtig zonlicht op. Je kan je de meest mooie foto's maken, maar dan zit je zo op de fiets.

[00:10:35]

Ja, t is eigenlijk. Het is eigenlijk best een beetje zonder. Dus het is dus niet eerbiedwaardig aan de koers. Zo rijdt Rochlitz bijna een uur in de rondte. Maar goed, gelukkig maken ze hun prestaties. En daar gaat het eigenlijk natuurlijk om een heleboel goed, want ik heb uhm, ik heb woensdag wel n van de. Nou, misschien overdrijf ik. Maar van de mooiste finales van euh van dit jaar gezien. Ik heb echt op het puntje van mijn stoel gezeten.

[00:10:58]

Hoe om mooi spel het was tussen al die man. Of Vlasov, die Schoterweg. Woods die probeerde het nog weer wat te doen. Casey die. Die rijdt goed en attent, maar zakte dan weer een beetje doorheen. Ja, het is wel euh. Ik heb wel staan.

[00:11:13]

Ik weet niet wat het woord smikkelen is in het Spaans, maar dat was het maar heeft alleen het idee dat deze jongens heeft dat ook niet te maken met het ongelofelijk mooie natuurgebied waarin we rijden? Waar zeker? En laten waar die late middagzon overheen strijkt. Alsof die bij Rembrandt op een palet wil komen. Het is zo verschrikkelijk mooi om naar te kijken. Dat ik, ik, ik, ik zie soms niet eens de renners meer. Daar was vanmiddag een shot dat je dat hele langgerekte peloton schuin naar beneden zag rijden.

[00:11:48]

Zo mooi. Wat is dat goed gezien van die regisseur? Dat mag ook gezegd worden hoor. Het was een plaatje. Werkelijk?

[00:11:57]

Ja, maar we moeten gewoon blijven fietsen in oktober en november, want qua kleuren ziet het er allemaal veel veel mooier uit. Behalve dan die in kleding van Van Rochlitz die. Dat is eigenlijk het enige smetje. Heeft ook nog geen sokken aan. Ja, ook ik zal dat niet meer over.

[00:12:12]

En jij noemt al een hoop namen Martijn die de groep bijstaat. Maar de enige Nederlander die ook nog net kon aanhaken was Wout Poels. Dat was toch best hoopvol vond ik eigenlijk. En dan is het nog niet eens de derde week, dus kunnen we nagaan hoe.

[00:12:27]

Euh, hoe goed het nog? Hoe het nog goed gaat komen met met Wout Poels. Hij staat inmiddels in de in de top 10. Hij er na kon nog niet echt mee, maar hij fietste. Hij fietst er wel bij en hij staat er goed in het klassement. En dat is maar naar alle leed van up van de Tour is en dat is dat hartstikke gegund. Maar Michael laat hem wel eens als winnaar voorspelt voor deze etappe. Dus ik hoop niet dat je erg teleurgesteld was in een gekkenhuis?

[00:12:54]

Nee, hoor ik, ik ben ook wel blij dat ie gewoon in de top tien binnen fietst en de Angliru jongen nog komen. En ik denk dat ie daar euh. Daar heeft ie een 1 en een 1 na overwinningen op rij op zijn naam staan, maar die heeft ie niet met handjes in de lucht. Euh euh kunnen mee kunnen nemen. Is dat wel? Ja, dat stukje. Nou, dat laatste stukje, dat gaat wel. Maar ik verwacht het nou ook weer op de Angliru, want ik denk dat ie daar een keer euh ja echt wil winnen is misschien een groot woord, maar dat ie daar in ieder geval z'n handen.

[00:13:24]

Dat ie dat ie voor zichzelf zou dat heel prettig zijn als ie daar ook een keer z'n handen in de lucht kan steken. Dus daar schuif ik m voor de angio Angliru oehoe op. Godverdomme, wat een rot wordt. Al dat, euh, dat euh, dat die goed aan de Rijn is dat. Dat zagen we al. En dat euh ja, je zo'n beetje op de tweede lijn. Zo'n beetje van voren af en toe reken ik. Ik zie hem nog wel een rit winnen in deze Vuelta.

[00:13:49]

Dan kun je maar en hij staat geloof ik op een kleine vier minuten. Ongeveer nu van van de rode trui. Ervan uitgaande dat die inderdaad dan hopelijk een goeie derde week heeft. Wat kan dat dan nog betekenen voor een podium? Denk jij Michael? Ja, dat vind ik. Ik vind het zo lastig in een zekering. Ja, maar ook in deze tijden. Je weet allemaal niet wat er gebeurt en we zien hele rare dingen. We zien de renners om Weiß doorheen zakken.

[00:14:14]

Euh ja, weet je dat? Euh. Ik zal niet verbaasd zijn als het dadelijk als die dadelijk nog een keer echt echt serieus tijd gaat terugpakken. Dat kut. Het kan allemaal zomaar. Maar euh.

[00:14:24]

Jammer maar dat tot en bij team Stater. Die staan schouder aan schouder. Mag je zeggen. Dat maakt niet veel uit. Ja, en dan zitten we gas en dat gat te dichten.

[00:14:33]

Daar moet je echt een superdag voor hebben, maar dat gaat nog uit. Daar gaan de rest nog tussen uitvallen. En dat euh ja, want dat is zo lastig ook. En euh ja, ik. Ik ben er vast van overtuigd dat er nog echte echte slachtoffers gaan vallen. Ik weet ook niet of Car-Pass dit euh deed. Dit dit niveau blijven doen weet je. Want hij hij rijdt wel heel euh. Ook wel heel heel dominant zeg maar. Hij probeert altijd wel op de momenten dat hij denkt dat ie het kan.

[00:15:01]

Euh, gaat ie in de aanval om? Euh, om om tijd te winnen voor Holbrook liedje moet ie dat doen natuurlijk met die tijd t nog en en ja, dat dat. Dat kost zoveel energie dat euh, dat hij ook zomaar in één keer de doorheen keelzak. Ik zeg het zou mij niet verbazen.

[00:15:18]

Ik zeg me dat sowieso af te vragen, maar ik kom, want het is natuurlijk een euh. Alle finales hier worden eigenlijk vrijwel zonder controle gereden. Als dat er niet één ploeg is die je die het kan controleren is dat euh. Kost dat ook veel meer energie voor alle renners? Uhm. Uhm ja, wat? Dat ligt eraan hoe je hoe jouw ploeg controleert. Ik bedoel als je als we even naar het euh ouwe Schaaij kijken hoe zij dat deden in de Tour, ja, dan kost dat voor de voor de andere renners ook evenveel energie als de drie renners van één ploeg.

[00:15:49]

Snoeihard op kop rijden. Euh, nu krijg je wat meer koers zoals koersen eigenlijk bedoeld is. Weet je, het is euh, veel eenlingen. En dan? Daar gaan ze echt tegen elkaar strijden. En dat, euh ja, dat hoeft niet in de in de regel meer energie te kosten van het jaar normaal gesproken rijden. Zeker als het een berg op aankomst is. Ga je allemaal tot het gaatje. En ja, als je dan toevallig tot het gaatje moet gaan omdat er een euh controlerende ploeg op kop rijdt met met drie hele sterke ja dan.

[00:16:16]

Dan is dat ook zo. En dat kost dan net zoveel energie als dat je nu je alleen euh tot het gaatje moet gaan. Dus dat euh. Ik denk niet dat dat heel veel verschil maakte voor voor de finales. Ik denk dat het vooral euh, voor de kijker leuker is. Dat het euh ja, dat het nu euh, echt één tegen één gevechten zijn dat. Dat maakt het gewone veel mooier. Maar ja, da's ook een beetje een trend.

[00:16:36]

Zeg maar buiten de Tour. Misschien dat die we dit jaar wel zien. We zien euh ja, beste hele vermakelijke finales. Euh. Keer op keer. Dat was eigenlijk verleden jaar ook al. En dan hadden we een normaal seizoen. Maar verleden jaar was toch ook een wielerjaar om van te smullen. Het hele mooie koersen. En euh ja, het lijkt een beetje een nieuwe trend in het wiel. Of Trentin. Wielrennen. Wielrennen gaat dan met golfbewegingen.

[00:16:57]

Weet je dat t verandert? Veranderde de manier van koersen verandert. En ja, het lijkt erop of er nu weer echt in een euh. In de periode zitten dat er ook echt gekoerst wordt. Man tegen man en dat euh ja euh mijne. Mij doet dat heel goed. Ik vind het echt heerlijk om te zien.

[00:17:13]

Ja ja, ik denk dat we deze Vuelta volgens mij al wel zes of zeven van zulke finales hebben gezien. Maar hoe verklaar je dat? Ik las ergens dat euh. Iemand gaf een verklaring dat eigenlijk alle ploegen hun beste teams neerzetten in de tour en daardoor eigenlijke euh, niet genoeg kwaliteit hebben om de Vuelta of de Giro te kunnen controleren. Is dat het? Dat zou misschien een euh, een een een? Ja, dat zou een verklaring kunnen zijn.

[00:17:41]

Maar wat ik net als zij verleden jaar hebben we eigenlijk een euh, ook een heel mooi wielerjaar gehad met hele mooie koers en verleden jaar de Tour. Ja, het was heel spijtig van die laatste twee ritten die werden ingekort. Maar als ik even heel snel teruggaat naar de Tour van verleden jaar dan. Dan was het ook best wel attractief koersen. En ach ja, daar had ook iedereen zijn sterkste ploeg opgesteld. Het is een beetje hoe de vlag erbij hangt, denk ik.

[00:18:04]

Ik denk dat je meer. Ja, dat dat gewoon nu eventjes zo is. En ja, als als de renners eenmaal weer in in. In zo'n structuur zitten van. Op die manier koersen. Omdat ook blijkt dat daar wedstrijden mee worden gewonnen. Dan euh dan? Ja, nou, daar gaan anderen daar weer in mee. Ik bedoel toen ik toen ik koerste, zeker mijn laatste jaren. We waren zeker de de grote klassiekers die die werden heel gecontroleerd gereden.

[00:18:27]

Dan was het echt wachten tot de laatste. De laatste hindernis. En daar ging het Spelbos op de wagen. Euh, die periode daarvoor. Toen ik net prof was of mijn eerste goeie profjaar. Uh uh, we was het nog heel open koers. En op een gegeven moment verandert dat omdat jij je je. Je wil je tactiek veranderen of je je, je, je strijdwijze zeg maar een euh. Ja. Nu lijkt het erop dat de DAT dat er gewoon weer meer aanvallend gekoerst wordt en dat is ingezet en dat jij dat.

[00:18:55]

Dat wordt nu gewoon euh ja, gewoon een beetje doorgezet. Dit voor mij ook, dat wel een beetje als een trend.

[00:19:02]

Ik vind ook dat de rebellen dan enige nivellering heeft heeft plaatsgevonden aan de aan de top. Ze zijn veel meer aan elkaar gewaagd, lijkt het wel. Als ze als een paar jaar geleden waar je waar toen echt zag dat er een paar man altijd echt met kop en schouders bovenuit stak. Dat kwam ook door door door de suprematie van Van Innis. Die is nu iets weg. We zijn de helden. Waren weliswaar aan het einde van de Tour van. Het is het einde van een tijdperk van van Illias, maar vervolgens winnen ze de.

[00:19:30]

Winnen ze de Giro met een tweede man en zeven ritten en staan ze nu weer aan de leiding. Dus dat tijdperken. Dat is al wel weer. Dat is al wel weer wel weer begonnen. Het tweede leven van de eerste of misschien wel het derde of het vierde. Afijn, maar ik vind wel de. De verschillen zijn zijn minder groot. Tuurlijk Rochlitz, dat is wel echt de man die er altijd is volgens mij. Hij heeft nooit meer naast een ung naast een podium gestaan in de afgelopen 14 jaar.

[00:19:54]

Maar uhm. Maar ja, je ziet de hele tijd verschillende mensen rijden en dan steken er weer nieuwe de kop op. De jonkies doen het natuurlijk ontzettend goed. Ja, daar kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen dat t ook nu nog. En dan stond het in de Tour. En wat stond het in de Giro ook dat het allemaal op een postzegel staat? Dat dat zorgt voor attractieve koersen.

[00:20:13]

Wie we overigens ook alleen maar toe kunnen juichen is senior skicentra enorm. Even de man die dinsdag 69ste eindigde, flikte het OM vandaag wederom negenenzestig geëindigd. Dan verdien je de titel Senioriteit Senta Inworpen wel erg. Willie Smith Zuid-Afrika. Aan Euh, Mart, kende jij helemaal? Ja, ik ken deze naam en euh, je moet niet verbaasd opkijken dat als de renners uit Zuid-Afrika komen dat die ook wel eens Nederlandse namen hebben. Janse van Rensburg weet ik veel wat allemaal?

[00:20:47]

Euh, dat is. Dat is logisch, want ons koloniale verleden ligt daar. Dus. Euh. Maar ik ben bang dat er wel een clubje in Nederland zal opstaan. En die zal zeggen dat het schandalig is om over deze wielrenner te praten. Maar dat zijn kinderen van koningin analisten. Euh. Feit is dat daar een nee. Ooit een Nederlandse kolonie is gevestigd en daar zijn dit nazaten van. Dus zo vreemd is het niet. Het zou fantastisch zijn als Theo Smit familie is van deze smid.

[00:21:16]

Dan zou het helemaal fantastisch zijn. En over Theo Smit kom ik straks wel te spreken, maar ik kende hem niet. Ik weet waar die rijdt en dat zit, maar ik denk dat Martena je meer van hem weet. Nou, sinds vanmiddag weet ik meer van hem toen ik me in hem ben gaan verdiepen. Euh. Hij heet inderdaad voluit Willem Jacobus Smit, dus hij had net zo goed hierbuiten uit Drenthe kunnen komen. Maar uhm, ik denk dat ik een fanclub voor hem voor deze jongen opgericht.

[00:21:41]

Want ja, hij is dan nog. Hij is dan nog onder de dertig, maar hij heeft al een hele en een een leven meegemaakt. Nou dat. Dat hebben wij met z'n allen bij mekaar nog niet nog niet meegemaakt. En hij is ontzettend grappig op 1 op social media, zei hij. Hij twitterde uh, één of twee dagen geleden, op de dag dat Dumoulin afstapte. Hij zei toen zij die van als leeuw. Dan heb je de optie om naar huis te gaan.

[00:22:04]

En ik? Ik ben een aasgier en ik vecht nu voor de leftovers. Dus ja, gevoel voor taal en en grapjes. Dat heeft ie ook nog wel zeker. Uhm. Hij was in etappe drie. Was die de. Had ie de meeste? Was ie de meest strijdlustige renner? En dan twitterde die heerlijk een troostprijs op z'n Afrikaans. Maar uhm. En toen kwam ik er uit bij zon bij z'n leven van euh, van vroeger. Uhm, moeder alcoholist.

[00:22:31]

Vader was nooit thuis, want die werkte in oorlogsgebied om mijnen op te ruimen en is tijdens dat werk of ja op weg naar dat werk in Afghanistan in een hinderlaag gereden en is daar om het leven om het leven gekomen. Uh, maar al zijn beide ouders had ie dus weinig heise. Ja, eigenlijk tot z'n twaalfde. Uh Swier, heeft ie maar een beetje overstraat. Uh uhm hij. Mensen haalden hun kinderen naar binnen als ze Willy door de straten zagen zwerven.

[00:23:01]

Een inbraak hier en daar. Dat ging allemaal niet zo goed. Toen is ie uit huis geplaatst. Beetje door z'n oma en z'n tante opgevoed. Zijn tante heeft hem leren schrijven. Euh, want dat. Ja, dat kon je eigenlijk niet. Hij sliep onregelmatig. Hij zegt ook van jou. Waarom moest ik het meeste? Toen ik in een normaal huis kwam?

[00:23:18]

Euh euh. Kwam te wonen. Ja, ik moest ineens een gestructureerd leven leiden. Hij deed altijd maar wat vroeger. De deur werd nooit door zijn ouders naar hem omgekeken.

[00:23:28]

Uhm, nou, toen bleek ie toch wel aardig te kunnen golven. Maar hij is heel lange euh goed succesvol Colver geweest. En op z'n zestiende is ie op een euh op een fiets beland. En euh, nou ja, sinds 2017 is ie dan echt prof. Toen ie bij Katusha z'n eerste WorldTour contract tekenen en inmiddels rijdt in dienst is hij ploeggenoot van Van Jetse Bol en rijdt die Beijen bij Burgos in de rondte. Dus ik vond het wel een indrukwekkend verhaal en hij is grappig.

[00:23:55]

En hij? Hij doet veel leuke dingen en zet zich ook in voor het goede doel. Hij is in mei tijdens de lockdown is ie gaan verfresten? Euh, dat is dan evenveel hoogtemeters als de Mount Everest overbruggen. Ach, 1800, achtenveertig uur uit m'n hoofd. En dat op een rolle bank. Nou, ga er maar aan staan. Michael die je weet dat je daar drie dagen liever niet van kan van kan lopen. Maar uh uh, Willie Smith for President.

[00:24:20]

Want o ja, ik vond het wel een indrukwekkend verhaal.

[00:24:23]

Wat ik allemaal gelezen? Goed verhaal. Prima gratis. Dessain, t Is zijn verhaal maar maar ga hem volgen. Ga voor hem juichen. Want Willie Smith, uhm ja. Toffe gozer. Mooi verhaal. En ook nog eens heel grappig dus.

[00:24:39]

Ik las overigens over die challenge die die aanging dat ie er ging niet alleen voor. Voor de ruim achtduizend hoogtemeters, maar hij legde ook nog eens duizend kilometer af en heeft die 37 uur overgedaan. Uh, en. Een aardige toevoeging, want hij heeft een hele mooie blogpost over geschreven waarin die vertelt dat ie is geïnspireerd door Mohammed Ali, die ook door tegenslagen eigenlijk alleen maar groter werd. Uhm, een aardig feitje is dat hij euh, op de plek waar hij zat op dat moment geen ventilator kon verkrijgen.

[00:25:12]

Nou, mensen die wel eens op zo'n fiets zitten weten hoe ontzettend warm het kan worden. En hij heeft dat zevenendertig uur zonder ventilator gedaan.

[00:25:20]

Geef ons te doen. Dertig kilo zijn afgevallen.

[00:25:26]

Dat ga ik proberen. Ook de award. De manier? Maite. Jongens, Marthe demarreert terug in de tijd. Ik kan demarreren, maar het wordt een geschiedenisles.

[00:25:41]

Maar je weet dat de. Eigenlijk ben ik historicus en verdwaald in een peloton. De Transition, dat is de overgang na Franco's dood. Franco was een dictator in Spanje en euh, in 1975 1975/76 eindigde dat bestaan van dictator Spanje werden tussen aanhalingstekens. Democratie en de Ronde van Spanje. Zesenzeventig werd gereden in de zogenaamde transitief fiom. Geen ernstig bloedvergieten. En dus durfden sommige ploegen het aan om met vedetten naar Spanje te komen. Zo had je de ploeg van Peter Post.

[00:26:19]

Dat was die rally in 1976, met Hennie Kuiper als misschien wel kopman. En hij zou strijden met ook. Ook was de Spanjaard, die in Frankrijk woonde en voor Super SAir reed. Kuiper was in 75 vijfde geworden in de Vuelta. En dus dachten we met z'n allen we toen in 1900 en 75. Misschien dat Kuiper dat goed kan. In Andalusië begon het allemaal, maar in de rally ploeg reed een 21 jarige Duitser. En die heette Didi Tauro.

[00:26:54]

Die won de proloog. Een dag later had José De Cauwer. Jawel, daar waar alle Nederlanders van over lopen. Die grappige analist bij de Vlaamse televisie, José De Cauwer kreeg daar de gele trui in 1976. Toen kwam Gunther Hari's uit dezelfde ploeg en hij in de derde etappe nam die trui over. Wat hij vergeten was dat die iets te goed geladen naar de dopingcontrole ging.

[00:27:22]

Hij kreeg tien minuten en kon uhm ja, met zijn pies naar de dokter, zoals het heet.

[00:27:28]

En dan komt er een en en een hele idiote Vuelta. Kuiper wint de vierde etappe. Dan komt Theo Smit geen familie van. Met twee keer een massasprint. Fantastisch ook. Agostino pakt de gele trui. Thomas. Sorry. Thurau gaat zes dagen achter elkaar in het geel rijden. Carstens en Priem winnen etappes. Carstens overigens de veertiende etappe in de Vuelta. Hij wordt dan mederecordhouder Gerben Karstens. Ook Cannae gaat in Kanne. Dona is demarreren. Thurau denkt als jongeling van eenentwintig.

[00:28:06]

Dat kan ik ook. Hij gaat in zijn wiel zitten en rijdt zich geheel te pletter. Agostino komt in het geel terug. Kuypers staat op negen seconden en dan gaan we de finale in. Maar er is iets gebeurd binnen de ploeg van Peter Post. Peter Post is hen, was altijd al verliefd op tijdrijders.

[00:28:25]

Zie Roy Schuiten zie Ferdinand Bracke, zie die Tauro en hij speelde zeer tegen de wens van een Hennie Kuiper in de kaart van Thurau. In de finale van deze Vuelta in Cantabrië werd er gereden. Thurau won weer een etappe. Kuiper kreeg geel. Tweede stond ook kan je op 25 seconden. Het ging allemaal na een beslissende tijdrit. Maar voor die beslissende tijdrit was er een etappe door de bergen daarboven onder San Sebastian. En daar gebeurde iets met de fiets van Kuiper.

[00:29:00]

Kuiper, de man die de Vuelta kon winnen, stapt van zijn fiets af, staat stomend met zijn armen omhoog en roept. Waar is de wagen? Waar is de wagen? Rally Tihy Rally. Waar is de wagen? De wagen was er niet, want Post had de kaart Thurau gekozen en daar zat hij dus achter. Kuiper kreeg van Bert Pronk zijn fiets en kon gaan achtervolgen. Hij moesten gaan koersen tegen de Spanjaarden, ook Ocaña en Pessoa Rudonja.

[00:29:34]

Daar was nog één tijdrit in de middag van de laatste etappe. De ochtend etappe was een korte etappe die eindigde op een assen Piasten. Weten jullie wat het Assepoester is? Ja, dat is waar je nauwelijks kan fietsen en dan kan je ook heel moeilijk sturen. Kuiper komt de Assepoester te binnen. Hij is nog steeds de man die de Vuelta kan winnen, maar hij houdt zijn spoor niet in het gravel. Hij wijkt uit en slaat tegen de zijkant van de wielerbaan.

[00:30:02]

Dat doet pijn. Post kijkt niet naar hem om, Post kijkt naar Tauro. Kuiper is boos en Kuiper rijdt direct naar zijn hotel. Hij wil niets meer met deze bende te maken hebben. Hij is zo teleurgesteld. Waarom heeft hij geen eerdere fiets gekregen? Waarom wordt ie niet geholpen op die baan als die daar tegen die muur is gereden? Laatste tijdrit. Twee minuten langzamer dan Thurau rijdt Hennie Kuiper zijn hele droom is weg. Hij wordt zesde in het algemeen klassement en na jaren ja, letterlijk.

[00:30:40]

Na jaren zeggen heel veel renners die er in 1976 bij zijn geweest. Ook de renners van Tihy Belly. Hij verloren door de keuze van Post. Post was plint van Tauro. Post wilde niet naar Hennie Kuiper kijken. Zesde werd hij, maar nu de vraag wie won die Vuelta? De eindzege kwam ineens in handen van De Kast renner Persa Rudonja. Die was net te slim voor alle andere personen. Domo won en wij met Hennie Kuiper visten achter alle netten.

[00:31:18]

Zesde werd ie terwijl ie had moeten winnen. Maar als je niet goed ligt bij je ploegleider en Michael weet daar veel van. Als je niet goed ligt bij je ploegleider, dan kan het soms verdraaid moeilijk zijn om een wedstrijd te winnen. Dat gebeurde in zesenzeventig. Dat was n pluspunt bij de Nederlandse televisie deed er niks aan, de Nederlandse radio deed er niks aan en er was geen Nederlandse journalist in de Vuelta van die dagen en daarom moet je dat in de geschiedenisboeken terugvinden.

[00:31:50]

En dat deed ik, Mart.

[00:31:52]

Wat ik me afvraag naar dit verhaal? En ik weet het wel een beetje hoe jij werkt. Maar heel veel luisteraars zullen zich dit afvragen. Hoe ver? Hoe vertel jij dit? Heb jij dit uitgeschreven? Zijn het wat paar aantekeningen? En doe je uit je hoofd? Ik weet zeker dat er heel veel luisteraars zich dat afvragen.

[00:32:07]

Help ons, dit ging uit ons hoofd. Ja, maar ik heb vanmiddag. Vanmiddag heb ik het euh met feiten zitten opzoeken. Want het is wel feitelijk. Nou, maar het zit nu in m'n kop en tot de dood zal het daar blijven. Chapeau. Fantastisch hoe je dat uit het hoofd vertelt.

[00:32:26]

Ja, zeker weten. En ik hoorde wel wat parallellen met de eindfase van deze laatste Giro. Of was ik de enige die dat voelde?

[00:32:35]

Ik goed, heel goed, maar heel goed ja. Overigens. Euh. Voor sommige is het misschien wat verwarrend, maar het was natuurlijk een gele trui destijds. Euh ja, die is die is heel veel van kleur veranderd in de laatste vijftig jaar.

[00:32:51]

Ja, maar er is een heleboel van dat soort dingen is veranderd en daarom heeft. Kijk, de Vuelta heeft. Die is van van eigenaar veranderd, van koersdirecteur veranderd. Ze zijn nu van de ASO. Ik weet niet of iedereen die luistert dat ook weet ze ze. Ze passen dus in het vakje van de familie Armory. Die zijn die s die die steken de de centen in de zak. Euh. Ze zijn van vier verschillende kranten geweest. Ze hebben steeds een andere trui gehad.

[00:33:18]

Ze hebben een andere finishplaats gehad. Andere plekken op de kalender. Ze zijn Amstel, dus ze zaten eerst in de Lentel mei. Ja en en ja, dat is dat is. Dat is waar. Dat is. Het is. Het heeft geen standvastige plaats met allerlei uiterlijkheden, zoals die Tour en de Giro dat wel hebben. Daar zijn we te veel moeten jongleren en dat komt ook door Franco. Want Franco doneerde wanneer er gefietst mocht worden ter meerdere glorie van Spagna.

[00:33:47]

En vergeet niet de Vuelta. Die begon pas in de jaren vijfendertig en zesendertig, toen twee Belgische broers de lor. Ik vergeet de naam nooit één en twee werden in Leeuw Belta. Lees daarover Edwin Winkels boek La Vuelta. Die vertelt haar prachtige over. Dus ze hebben niet zo'n grote geschiedenis en ze wisselden nog wel eens uit. Er zit geen standvastigheid in en daar zit een politieke lagen ook altijd in. Niet alleen Franko, maar ook de de antifascistische kranten in en in het Baskenland die ineens deze koers gingen sponsoren.

[00:34:22]

Dat was heel belangrijk. De grote fietsers kwamen uit Baskenland en die moesten dus gesponsord worden door de kranten. Vandaar. En dat ging dan tegen de grote kranten van Madrid in. En Madrid zat weer tegen Barcelona in. Dus daar zitten een heleboel politiek gedoe in het fietsen van Spanje. Genoeg voer voor mooie verhalen verschijnen de komende tijd.

[00:34:47]

Het rode boek. Uhm, voor komend weekend zit er ook genoeg moois aan te komen. Martijn, wat en hoe ziet het Route boek eruit? Nou, dat is. Dat noem ik dan altijd van zo'n kamt route boek dat je dan alleen maar op en af en op en af en op en af ziet. Want ja, dit weekend wordt het wordt smullen. Morgen is het vrijdag. Dan is het nog een dag voor de sprinters. Kan euh euh, Bennett zich zich revancheren voor euh.

[00:35:12]

Voor wat die vandaag donderdag heeft gedaan. Maar zaterdag en zondag is het smullen geblazen. Ik zal even snel tellen 1 2, 3 4 5 6 7 8 9 10 10 gecategoriseerd. De bergen staan er zaterdag en zondag op het programma, beide met 1 met finish bergop. Beide euh euh. Cols van de even goed kijken. Tweede categorie en de. Op zaterdag is het. Op zondag is het de finish, dus op de Angliru. Zoals we net al zeiden ja, dat is echt een monster van een berg.

[00:35:42]

Je hebt een paar van die verschrikkelijke aankomsten de de Angliru in in Spanje. Je hebt de de de Zoncolan in in Italie. Nadat zijn echte aankomsten waren waar iedereen van en van siddert en beeft. En als het weer dan ook nog eens tegenzit dan. Dan kunnen dat wel eens heroïsche etappes gaan worden. Dus ja, de klassementsmannen kunnen hun hun borst nat gaan maken, want zaterdag en zondag gaat het er echt voor. Gordijnen dicht. Telefoon uit en televisie kijken maar aan de geiten.

[00:36:11]

Paartjes op A.

[00:36:13]

Maudens uit. Michael, ben jij de Angliru? Willen ze ook geen? Nee, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit heb je mazzel gehad van de week ook goed, ben ik ook heel blij mee. De eerste keer dat wij daar boven gingen. Het is inderdaad een geite potje en ik reed met Edgard Sorgeloos. Dat was onze trouwe chauffeur, reed ik naar boven toe. Eddy zei op enig moment tegen mij in het Vlaams. Ik zal hem niet parafraseren.

[00:36:38]

Hij zegt kijk zo niet naar beneden en ik had zoiets van waarom moet ik niet naar beneden kijken? Kom op man hé. Natuurlijk gingen we de bochten op en dan rij je dus op een weggetje dat net een auto door kan laten. Ik bedoelde daar zit links, zit er nog 50 centimeter en rechts zitten nog 50 centimeter en zijn dus niet naar beneden kijken.

[00:37:02]

En wat ik? Lompe stopbord dat ik was. Ik keek wel naar beneden toe en toen dacht ik de ring. En hier rijzen straks reizen naar boven toe. En dat hebben zij dus ook. Zij hebben misschien ook wel dat zicht wat ik ineens had. Echt honderden meters in een gat kijken. En dan rij je gewoon langs en geen enkele balustrade. Geen enkele. Daar gaan ze naartoe. Ga kijken zondag.

[00:37:30]

Ja, daar zitten stijgingspercentages in van euh, van van. Van 23 en een half jaar. Ga maar na wat dat euh. Want wat voor VZC ze daar rijden? Dat zijn er. Ja, want wat zal dat zijn? Mieke? Euh. 34 toch? Wat zullen ze dat? Zullen ze dat betekent? Echt niet? Ja, ik weet het echt niet. Ik. Ik weet dat toen, toen ik nog koerste, ze de eerste keer erop rijden.

[00:37:51]

En dan was het nog een beetje twijfelen van euh, dat ze met een Compaq gingen rijden ofzo. Nou, dat is al helemaal niet die. Euh ja, dat was wel heel wat een euh. Ja die. Dat moesten renners afstappen. Maar nu euh. Ja nu. Nu reizen tegenwoordig zulke lichte versnellingen en dat is ook best wel lastig. Want ja je de rest van de rit moet je natuurlijke Reie nog wel even over klimmen, die die wat normaler zijn.

[00:38:13]

En en dan dan? Ja dan? Dan moet je met een pyong rijden met een pyong en een voorblad of een binnenbad dat ja, dat niet echt heel euh heel fijn rijdt. Dus het is ook nog een heel gepuzzel. Maar ik denk ja 30 34 jaar of euh ja 34 30 ik. Ik weet dat ze wel heel klein hoor. Maar euh ja ik. Je zou het eens na moeten vragen, want ik. Ik ben daar echt niet.

[00:38:34]

Euh. Ik heb zelf in mijn leven nooit lichter gereden dan eenenveertig 25 geloof ik. Of drieëntwintig dus. Bij mij ben je dan aan het slechte adres. Ja ja, maar wel leuk in die tijd. Niet van die rare. Ja, de Tour.

[00:38:46]

Euh, rijd ik eenenveertig. 23. Ja ja, maximaal. Ja dus dat. Euh. Ik heb één keer in. Dat is in de Vuelta ook geweest. Toen moesten we ook door Asturië als een rit. En toen heb ik een keer een 25 laten monteren. Dus dat was wat lichter geweest. Ja joh, want dat een moeder vond ik allemaal niks. Ja, ik weet. Ik moet ook zeggen ik ben ook niet van het lighttrain hoor.

[00:39:07]

Dat ben ik nooit geweest. En nog steeds niet. Maar dat, euh ja, dat dat nu zie je wel. En t is zo al dat ze wat lichter rijden. Dus je hebt de Angliru. Gaan ze dan nog lichter rijden? Je moet natuurlijk nog wel vooruitgaan en euh niet zo zijn dat je je stuur omhoog gaat trekken. Dat moet nog wel een beetje. Je moet nog wel een beetje metertjes maken, maar de. Ja, dat is altijd.

[00:39:27]

Ik weet wel dat het altijd een heel gedoe is met die euh, met die versnellingen. Dat de renners daar ook wat nerveus van worden. Want ja, je je wil ook in de rest van de rit nog wel een beetje comfortabel kunnen kunnen fietsen. En dat de SSID natuurlijk ook weer een verschil tussen klassementsrenners die echt echt hard omhoog moet. Euh. Dan dan bijvoorbeeld de bus. Weet je die? Euh ja soms. Ik maakte er vroeger wel eens het grapje of je kan beter volgens mij geen schoentjes meenemen en gewoon onderaan die gympies aantrekken.

[00:39:54]

En Garenne. Volgens mij is Nederland sneller bovenop. Zondag stemmen ze echter, want er zijn rechtstreeks weinigen. Daar sta je. Ja, nee, maar als je echt de beetje kan lopen dan ga je harder omhoog dan op dat op de fiets komt. Procent zeker. Maar ja, slagwapen.

[00:40:09]

Maar mag ik nog één ding zeggen over die over die berg? De allereerste keer dat ik daar naar boven ging? Euh, daar kom je dus aan in de mist. Altijd t. T. T Miezeren negentig en t is vermist. We lopen wilde paarden lopen, koeien lopen, schapen en geiten en het is niet gemaakt voor mensen. En ik weet nog goed dat we een excuus kregen van de organisatie dat helaas de verrijdbare toilette. Die hadden deze beklimming niet overleefd.

[00:40:41]

Die waren n kilometer onder de top. Waren die in een weiland neergezet? En toen zei één van mijn collega's. Maar waar moeten we dan onze die euh, behoefte doen? Waarop de man zei. Nou, daar staan jullie nog wel een paar bomen. Nou zijn die niet die behoefte bedoel ik maar. Maar moet ik poepen? En toen keek die man van de organisatie die keek rond op dat tableau. En die zegt neem een meter of twee meter of vier meter.

[00:41:08]

Wat je nodig hebt. Ga heerlijk zitten poepen. Ik wil je graag het papier brengen en dat is alle comfort die ik hier aanleveren. Want. Er is daarboven niks. Terug naar de natuur zie je overigens dat het de weersvoorspellingen in Nederland voor zondag belooft. Veel regen en herfstig weer dat. De stad biedt misschien het laatste excuus wat je nodig hebt om gewoon jezelf de hele middag op te sluiten thuis. Je moet de Angliru gezien hebben.

[00:41:39]

De natte vinger. En dat biedt ons misschien een mooie brug naar de natte vinger. En dan moeten we misschien eerst even de tussenstand opmaken, want we hadden natuurlijk over afgelopen woensdag en euh na. Helaas had niemand van ons die altijd bij het juiste eind. Maar Martijn. Hij was eigenlijk het meest dichtbij met Woods.

[00:42:01]

Ik had eigenlijk iets heel vervelend, want Woods won dinsdag en toen was ik even op. Nee, toen dacht ik dat we de etappe van dinsdag hadden voorspeld, dus ik heb ongeveer 53 seconden. Ben ik blij geweest dat ik dacht na. Dit is toch gaaf? Ik heb gewoon Woods voorspeld, gekke namen genoemd en die wint gewoon. En dan op een gegeven. Want kom je dacht oh nee shit, we hadden het over de rit van woensdag. En dan weet je ja, die heeft vandaag gewonnen.

[00:42:24]

Die gaat morgen natuurlijk nooit meer winnen. Dus ja van Uhm van. Van pure blijheid naar euh. Naar. Onder een kleedje zitten zitten huilen, zo was dinsdagavond. Ja, maar ik vind wel en ik ben even mijn eigen jurylid. Euh ja, dat is toch wel iets waard?

[00:42:41]

Ja volgens jou zeggen. Laten we maar een derde punt van maken. Ja, derde ook. Dat is dat. Ja, da's oud. Wacht als beter dan een kwart. Koekoek? Ja, nee, ja zeker. Ja graag.

[00:42:55]

Ach, hij brengt je in ieder geval. Euh. Ha j. Je draagt er de rode trui. Euh. Maar Martens en Rui Costa zijn opgeroepen.

[00:43:03]

Rui Costa, dat is waar ik alle tien, dat wel. Ik van 10 een team. Jullie zijn nu wel allemaal kampioen. G. De cijfers binnenhalen?

[00:43:13]

Ja, maar dat is de begonnen. Dus daar moet jij ook. Moet jij ook maar door? Nou vooruit, dan maar mijn maar een groot shirtnummer. Je had juist in de eerste echt een moeilijke dag. Dus die je die kwam niet in de buurt van de overwinning. Ouwe staken. Nou ja, overigens waren er meerdere mensen die het wel juist hadden juist hadden. Euh, Wouter Dubois. Berry Grotenhuis. Joy is Erik Hornstra en Jorunn Jeroen Altera.

[00:43:41]

Die krijgen zo'n mooie mondkapje thuisgestuurd. Uhm en luisteraars kunnen ook mee voorspellen in de natte vinger op NPO Radio 1. Pieternel, slash natte vinger. En dan kijken we met z'n allen natuurlijk naar die etappe van zondag de Angliru. Uhm, wie zal Michael?

[00:44:01]

Wil jij eens beginnen? Ja, ik heb net op Poels gezegd, dus ik. Ik blijf bij Poels. Oh, je blijft de percenten al heel goed. Groot, gelijk. Groot gelijk. Ja ja, mooi. Uhm, ikke ikke ikke. Ik pak de beurt is over en ik euh. Ik hoop op een mooie stoempen. De Deen Martin. Dan gaat die jankend tot het dat u daar bij neervalt denken alleen daarom al. Wat denk jij Mart?

[00:44:31]

Euh, ik denk er ook iets. Ja toch hoor.

[00:44:38]

Lastig hoor.

[00:44:39]

Ja ja, tegen alle wielen wetten in zeg ik. Euh scepticus. Ah, niet slecht, want dat kan ie dus. En die kan tegen hele steile dingen op.

[00:44:52]

Maar dat is zo super light mannetje. Maar goed, daar moet natuurlijk eigenlijk wel voor Roglic zorgen. Maar afijn, dus daarom zeg ik tegen alle milieuwetten in gaat regenen.

[00:44:59]

Het gaat regenen. Ja ja, nou maar is Rochlitz al geklopt vanwege de regen? Jacq? Dat heeft ie dan ook niet.

[00:45:05]

Maar maar die koers denk ik. Ik denk dat die je het geen slecht weer en een renner is.

[00:45:12]

Nee, dat is natuurlijk wel zo. Twee druppels vinden het wel goed. Hij is meteen drie keer zwaarder.

[00:45:18]

Maar ja, we zullen zien.

[00:45:20]

Ik blijf bij je. Bij QHS. Ja, heel goed. Ze staan genoteerd. Ik. Ik zou willen afsluiten. Ware het niet dat ik me kan herinneren dat we toen we de Giro bespraken. Hij had het altijd over de mooie verhalen over Cipollini. En toen deed Martijn al een voorzetje voor de deur. De Spaanse variant van Cipollini. Euh, te weten Oscar Freire. Nee Michael, jij was er toen niet bij toen toen maar Martijn de eerste verhaal vertelde.

[00:45:46]

Maar jij hebt natuurlijk wel een heel lange tijd meegemaakt. We kregen mooie verhalen in de ploeg, had een boek over schrijven, over vrijen, maar euh. Nou ja, bekeken. Ik heb wel wat verhalen ja van Freire.

[00:46:00]

Nou, doe dan maar eens net inmiddels lang uit. Ik zit er klaar voor.

[00:46:05]

Nou ja, de één van de leukste. Dat was ook omdat er een ploeggenoot won, maar de E3 prijs in 2003 1 was. Was Steven de Jongh met Wesemann en volgens mij Stijn Devolder of een andere beter? Je waren voorop met z'n drieën en euh ja, die hadden een uur en een redelijke voorsprong. En euh ja, wij je. Wij waren op de. Op de radio eigenlijk een beetje na. Het verslag van Frans Maassen was volgens mij ploegleider en die hield ons een klein beetje op de hoogte hoe te Vervoorn ging via de communicatie?

[00:46:35]

En euh ja, op een gegeven moment rijden we, rijden we de laatste kilometer in een euh en een. En volgens mij hoor ik op de Radio 1 Frans roepen van euh ja, Steven wint, Steven wint en op dat moment komt Freire naast me rijden en die die zegt tegen mij broekie how many labs how meneer Laps door de finish dus die vroeg hoeveel rondjes we nog moesten.

[00:46:58]

De dag dat we eigenlijk zijn gebeurd. Dus ik dacht dat we en wat dacht daarna was altijd Brabantse Pijl. Dag na de E3 was toen destijds de Brabantse Pijl, dus ik. Ik zeg nog geen man de Jong die wint. Het is Finnish nu dus Finnish de Jong wint. En dat had hij natuurlijk weer niet meegekregen. Maar toen? Toen zei ik nog van t morgen, morgen zijn het rondjes in Brabantse Pijl, maar die die dat deed. Dat was die.

[00:47:23]

Die gast, die was zo verstrooid. Dat is echt echt ongelooflijk. We hebben ook nog eens meegemaakt op het trainingskamp dat ie euh euh, dat ie beneden kwam zonder koersbroek. Dus in Europa gingen we vertrekken en en hij had zo een lange. Dus geen basisstukken, maar zo'n lange lange fiets broek, maar zonder zeem. Dus hij stopte hij met die lange fietsbruggen. Stap die op die je op z'n fiets. Ja ja, hij was gelijk. Ongemakkelijk natuurlijk.

[00:47:48]

Hij kwam erachter dat die helemaal geen euh, geen CNP geen zweempje had. En hij was altijd al vrij gezond, ook wel bekend om ze om zijn zitvlak. Blessures. Dus ja, dan nog zeg maar te onnozelaar om niet in Ruisbroek aan te trekken. Maar ja, over vrij rjja, daar kan ik nog wel. Daar kan ik een hele podcast mee vullen, denk ik. Maar ik volgende week nog een keer kom, zal ik nog wel een paar Schrijen verhalen doorheen gooien?

[00:48:11]

Heel graag. Heel graag. Kijk maar uit.

[00:48:15]

OK heren, ik geloof dat we alles erop hebben staan. Tenzij jullie nog dringende verhalen hebben. Ik ga geen yoghurt opentrekken. Laten we zeggen adios problemen is dat in het weekend van jongens. Jij zo'n verhaal meteen paraat hebt over op termijn als olijk over Frère zijn zoveel verhalen verteld? Ja, inderdaad, u verhaal gehoord was trainingskampen. Ik weet nog dat de Rabo tijd last was trainingskamp op Mallorca en vragen die naar die laatste kan afzetten op het vliegveld in Madrid op de fiets.

[00:49:12]

En die geeft gewoon de fiets zonder tas of niks bij de balie af. En ze hangen gewoon allemaal aan aan de zadelpijn. En de fiets komt voor een deel uit het vliegtuig in Mallorca. Niks aan de hand. Ja, zij weten zeker dat de dief met materiaal gegooid wordt. Nu doen ze wel voorzichtig als op, maar de regenboogtrui bevindt zich een geweldig mooie kerel.