Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:05]

Dit is het verhaal van een man die luistert naar de naam Oeren. Zeven jaar geleden verzamelde hij zijn beste vrienden in zijn stamkroeg in Roermond en Nederlands.

[00:00:16]

Een toespraak waarin hij vertelde. Ik ben ongeneeslijk zieke kind, dood en daarom zijn jullie hier. Dit is mijn afscheid.

[00:00:24]

Terminale longkanker had besloten om die week nog te vertrekken en zijn laatste dagen op een warm eiland door te brengen om daar dood te gaan.

[00:00:33]

Dus van het ene moment op het andere gaat je levenswerk na. Zoveel jaren met die vreselijke mededeling. Iedereen was verslagen. Er werd gehuild.

[00:00:43]

Je beste vriend gedood.

[00:00:44]

Werd nog één keer gedanst op Ouwens favoriete liedje, een Limburgs liedje en zijn lief Licks liedje was Hou Megens vast.

[00:00:52]

Das echt een prachtig liedje dat handbikers was. Ken je dat? Maar het rare is dat hiermee dit verhaal niet was afgelopen. Hij leeft nog, leeft nog?

[00:01:05]

Volgens mij wel. Ja, hij leeft nog.

[00:01:09]

Hij is naar Gran Canaria gegaan en heeft daar nog jaren geleefd. En hij leeft nog steeds.

[00:01:14]

Ja, Sparta en zijn vrienden zitten zeven jaar later vol met vragen.

[00:01:20]

Ik zou hem wel willen vragen waarom. Waarom heb je dat deze manier gedaan? Waarom heb je ons allemaal zo? Jij beseft niet denk ik. I o wat die ons allemaal aan heeft gedaan. Jij je ziet het type dus is verschrikkelijk.

[00:01:33]

Ieder staat daar te heeft overal zijn vrienden keihard opgelicht. Heeft ie gelogen over een dodelijke ziekte of moest die vluchten?

[00:01:44]

En zo ja, voor wie en waarom op deze manier? Waarom? En misschien nog een belangrijkere vraag waar is over? Nu zie ik. Dus je. Je luistert naar de laatste dans, een podcast van de Týr Radio 1 en voor mij Frans Pollux.

[00:02:38]

Dat liedje waarover 7 jaar geleden nog één keer op wilde dansen. Dat liedje. Dat is dus mijn liedje. Dat heb ik gemaakt en gezongen Top 2000 en de Uitvaart Top 3 in Limburg.

[00:02:58]

Bent En dit liedje handbikers vast is mijn link met dit verhaal, want Oeveren kende ik helemaal niet. Maar ik ken de reactie.

[00:03:08]

De vrouw met wie we die laatste avond dansten en waar ik altijd van iedereen in Limburg en B van iedereen horen worden, boeit Leentje prachtig man. Zij Rizzi dat ze het verschrikkelijk vond omdat Radi denken aan die ene avond. En zo heeft ze mij eens het hele verhaal van Oevel verteld waar ik nu aan vast zit. Want namens Retie, namens haar stamgasten en eigenlijk inmiddels ook gewoon namens mezelf, zoek ik al wekenlang naar antwoord op de vraag wat er zeven jaar geleden met Oevel is gebeurd en gebeurd is.

[00:03:45]

En toen bleek dat ook nog een wietplantage had en een en oud huis. Toen kwamen enkel die brand semi criminele bendes Ann-Sofie van de aardbodem verdwenen is.

[00:03:59]

Het is waar, begin je te zoeken? Vorige keer vonden we een spoor na twee Brabanders die we zouden hebben ontmoet op het eiland. Wari was om te sterven. Zij moeten meer weten. Was hoe we werkelijk ziek was. Wat deed die daar op dat eiland? Ja, van die twee Brabanders hadden we alleen de voornamen Arie en Jan en zou het hier ergens moeten zijn. Even kijken naar MOG. Ik heb ze lang gezocht. En uiteindelijk bevond hij Jan voor gek.

[00:04:36]

Ja hoor, welkom.

[00:04:38]

Ik heb lang gezocht in Brabant.

[00:04:40]

Dank je wel, verspreid door mijn vriend.

[00:04:47]

Het is Arie. Arie en Jan zijn nog steeds samen.

[00:04:49]

Arie geluk. Ze zijn nog samen. Arie en Jan dus. Of is het jammer? Arjan en Arie? Ja, ik ben hier vanwege iemand die jullie jaren geleden ontmoet hebben op Gran Canaria. Weet je dan meteen over wie ik heb? Nee, want vervolgens we een paar weken terug.

[00:05:08]

Ik ging voor de vijftigste keer naar Gran Canaria in dertigjaar weliswaar, dus als je het hebt over mensen die je hebt ontmoet. Dan wordt het een encyclopedie. Mijn verhaal en waarom ik jullie wil spreken draait om iemand die overheden en die jullie daar volgens mijn informatie in 2013 ontmoet zouden hebben.

[00:05:30]

Ik knik nu ja. Nou, wij hebben hem niet leren kennen als oever. Wij leerden op het park waar wij zaten, waar iets van 25 bungalows leerden bij de eerste dag een een man kende. Ik denk dat die rond 50 was en die heette Erik.

[00:05:44]

Ja, ik zit meteen vormen. Het was echt sexe jaar rollen om hele normale man. Rustige man.

[00:05:50]

Maar hij rookte, dus hij dronk. Ja ook. Ja ja. Zag je terug. Hoe zag je eruit?

[00:05:56]

Gewoon normaal een beetje zon na zo'n bouwvakker. Raar meneer, kwam het Reimond en raakte menig prana een hele aardige vent.

[00:06:04]

En hij zat daar al een aantal maanden Zuid-I om een beetje bij te komen van een burn out. Hij had het heel moeilijk gehad en ging in juni weer terug naar Roermond om met een compagnon in de jachthaven, een lunchroom of iets om in een brasserie te openen. Nou s. Zodoende werd me een week lang een beetje met een opgetrokken zegmaar.

[00:06:29]

Dat park waar wij toen zaten los boekaniers, dat bestaande gewandeld is. Dat was toen in Park Adults Only, maar alleen voor mannen.

[00:06:36]

Dus ja, ik bedoelde n is.

[00:06:38]

Hij was gewoon g. En we gingen ook naar tenten mex.

[00:06:42]

Droeg hij het uit? Nee, totaal niet. Absoluut niet. Was eerder een euh. Vraag waar chauffeur slash bouwvakker liep. Hij had er geen zwembroek aan.

[00:06:53]

Het Speedo, een strak IJsselmeerpolders, een grote broek aan die die ook elke dag aanhad. Ook als je gewoon het bewijs spreken op het park rondliep, zat smiddags zo'n twaalf uur in een grote pot bier. Rolde Check en de manier waarop ie sprak had totaal geen link met met G.

[00:07:11]

Of dat ie een opmerking maakte. Het was een leuke jongen die door loopt of die barkeeper ziet er goed uit. Helemaal niets. Nada dus. Je zou bijna gaan twijfelen of ie. Euh. Van de herenliefde is. Maar ja, hij zat op een deparking.

[00:07:26]

En ja, goed, een pakje pils in het begin ging de smeerkaas in Maspalomas, dat is een paar kilometer verderop bij zo'n strand en t Gotze werd een pilsje gaan pakken, want dat is dan een beetje happy hour. En gezellig. Ja, dan ga ik mij zeggen effe omkleden en toen zaten in de taxi en toen zij die tegen mij. Dat vond ik zo typisch. En Jan zei niet dadelijk in die bar. Dat was in het strand.

[00:07:44]

Apotheker zo eentje. Die kan het zijn dat de eigenaresse mij oever noemt.

[00:07:52]

Dat zal vreemd toch, iemand die twee namen gebruikt, maar het werd nog vreemder en ik weet nog dat er geen moment zijn.

[00:08:00]

Ja, ik heb iets van twintigduizend euro bij me.

[00:08:04]

Maar dat heb ik kinderen bij de receptie in de kluis gelegd.

[00:08:07]

Er is natuurlijk niet erg handig. Zoveel geld toch in je huisje.

[00:08:14]

En toen zij in die week weer vier weken bij geboekt. Ik heb net cash betaald en ik blijf nog zeker een week of vier, vijf en dan ga ik weer een keer terug naar Roermond en dat is eigenlijk het verhaal.

[00:08:25]

Tenminste, dat dachten we toen. Twintigduizend euro cash. En er kwam ook mee, vertelde die dolblij. En hij boekte daar dus vier, vijf weken extra. Alsof zijn plannen pas dagen vorm kregen.

[00:08:41]

En ik weet niet dat ik zo'n jaloerse gevoelens van God hoor.

[00:08:44]

Je zou toch drie, vier maanden heerlijk bult geld in je kluis hebben liggen en gewoon elke dag lekker een pilsje en een zonnetje. Wat ik fascinerend vind, is dat Oeuvres Lash Eriek. Deze twee Brabanders dus een lulverhaal, vertelt Mouha dat half klopt, zeg maar. Hij komt uit Roermond. Hij geeft aanwijzingen die die hem weg zouden geven als je in het verhaal zou duiken. En in dat laatste doen die Brabanders ook. Ze gaan naar Roermond toe om die grote nieuwe zaak te zien die we met z'n compagnon zou gaan openen.

[00:09:19]

In de jachthaven dacht ik dat hij zei.

[00:09:21]

Maar ja, die zaak vinden ze niet. Want die bestaat niet.

[00:09:27]

Wat ze wel vinden is zijn oude zaak, die lunchroom brasserie buitengewoon uitgebrand en wel.

[00:09:34]

We wisten ongeveer wat het was, een zijstraatje van de winkelstraat. Daar wat rondvragen dan als spoorloos.

[00:09:40]

Wat je wel in de buurt? Je hebt het nu over de zaak waar Brand uit was gegaan. Hij zei dat brand was brasserie buitengewoon.

[00:09:47]

Oh kijk aan. Dat wist ik niet. Nou nee, dat zeg nee. En toen was er een buurvrouw. Die hing uit het raam en die vroeg wat. Wat zijn jullie?

[00:09:55]

We wisten zeker. En nou ja, goed. Een kort verhaal verteld, zei ze. Ja, die is met de noorderzon vertrokken.

[00:10:02]

Ik zeg al euh. Maar als je meer wil weten moet je hier rechts naar het water lopen en dan naar rechts, zei ze.

[00:10:09]

Daar heb je café resistent. En die eigenaresse, die een wel. En zo belandden twee Brabanders uit Mill dus op het terras van een ruzie met een verhaal over ene Erik. Ik ken hen en Erik, ik zeg je maar hij komt uit Roermond, heeft hier een broodje met z'n oren.

[00:10:29]

Nou, Thüringse erbij zitten.

[00:10:31]

En ja, toen kregen we een versie te horen waar wij toen we al van schrokken natuurlijk wel.

[00:10:36]

Fan van zijn verhaal van haar verhaal had terminale longkanker, vertelde Rizzi. Hij was op Gran Canaria om te sterven, niet op de feesten. Hij zat financieel aan de grond, had geld van zijn vrienden moeten krijgen om beeldjes te kunnen kopen en een nieuwe zaak kopen als ie terugkwam. Ik zou nooit meer terugkomen. Hoeveel ging dood? Daarom zat ie eenzaam op dat eiland. Dat ging mij gewoon hier.

[00:11:04]

Als je zo ziek bent en je weet dat je doodgaat, dan wil je toch maar één ding nog acht ze om je heen en je familie en je vrienden. En dan ga je toch niet hun Bunge bungalow op een tweederangs bungalowpark zitten wachten tot je God weet hoe dan ooit sterft? En tenzij zij van die brand? Ja ja, zegt ze, dat is ook nog een verhaal.

[00:11:26]

Ze zegt we weten allemaal niet wie die brand heeft aangestoken, terwijl ze alleen in de keuken.

[00:11:32]

En ze zegt ja, er zijn er nu een heleboel op zoek naar een, want hij had dat gehuurd en geloof de huurachterstand. Nou ja, heel warrig verhaal. Ik zeg nou, ik val hier bijna van mijn stoel. Misschien is dit het moment om daar even te gaan kijken. Bij de lunch op brasserie Buitengewoon. Die bestaan natuurlijk niet meer, maar die zaak ligt daar nog steeds nog steeds leeg.

[00:11:54]

Al sinds die brand en ik vraag de friet boer Ron die de vorige keer hoorde om me daar even naar toe te brengen. Hij weet waar het is.

[00:12:05]

Je moet er wel zitten. Dit Witton staat dit al leeg sinds Didier sceptischer terug naar binnen kijken. Waar stond de badhanddoek? Waar stond de bak met het risaliet? Nee, ik was nooit weggeweest.

[00:12:27]

Ik vermoed dat de achterkant. Je ziet geen brandsporen, t is wel opgeknapt en het is gebeurd met vastelaovend met de optocht toen alles afgesloten was en alle verhalen in indieband uit Toronto.

[00:12:41]

Ho ho, ho ho ho, wacht, wacht, wacht al van wacht.

[00:12:45]

Die heb ik eerder gehoord. Dit heb ik eerder gehoord. Wie was dat ook? Markt 3. Komt ie? Als je verder denken uit de brand en de brand en de brand uit de brand?

[00:12:59]

Voilà. Nico, de stamgast van Rizzi en goede vriend van Oever. Destijd en en met de brand uit de brand. Bedoelde Nico en ook Ron van de frietkraam dat die brand destijds wel erg goed uitkwam en dat het überhaupt raar was dat die brand precies op die dag uitbrak. Ja, ik wist niet wat ik hoor. Normaal gesproken waren wat carnaval vieren en nu wilde hij per se die maandag het café gaat verlaten. Uit die Britse brasserie Herve. En uitgerekend die dag dat er brand was ik dan maar Yona.

[00:13:38]

Tijdelijk niet verder. Maar er zijn anderen die dachten wel vader.

[00:13:43]

En waar kom je dan uit als je verder denkt ja, als je verder denken uit de brand en de brand eerder brandt uit de brand.

[00:13:50]

En Nico is niet de enige die de brand in de lunchroom van Oever als als als cruciale schakel als verklaring misschien wel als beginpunt ziet van oehoes vertrek.

[00:14:01]

Waarom hij gevlucht is inzake liep niet, zegt Frank. Je kent hem ook stamgast van het café van Regi.

[00:14:09]

Net als hoeven zij die vaker hadden een kok in dienst uit. Het kon allemaal niet betaald worden en het sleepte maanden en ouder bij vrienden al geld geleend voor de belastingen te betalen of de btw. En ja, toen kwam in één keer die brand in de brasserie met carnaval als optocht door de stad ging. Dat de brandweer er niet aan kunt komen. Stond de brasserie in brand gedrag of kan gebeuren? Ja ja, maar het kwam wel heel goed uit dat dat er brand was.

[00:14:42]

Want wat deed die brand die verwoestte? Verwoestte het hele interieur van de brasserie en de boekhouding en de boekhouding. Alles was en dat kwam natuurlijk wel erg goed uit.

[00:14:54]

Want hoe komt dat goed uit? Ja, hij was verzekerd, is en kreeg een verzekering. Ze euh, geld van de verzekering.

[00:15:02]

En daarmee is je. New York gegaan in de brand uit de Brand WHO?

[00:15:08]

En ook Lezi wist dat het zakelijk niet goed ging met eeuwen daarvoor had ie een aanmaning sowieso van de belasting gekregen loonheffing en een nieuw mailtje. Of Weimann dan dat geld wouden lenen, want anders moest die van vandaag op morgen de zaak slijten aan de belasting. Het ging toen om 4.000 euro, dus het grootkapitaal wel.

[00:15:37]

Ik realiseer me dat Arie en Jan in Mill nog steeds aan die tafel zitten en dat Frans dus de koffie graag dat ze nu even op de poser stand staan. Maar ik wil hierop doorgaan, want in de tijd dat ik Arie en Jan aan het zoeken was, ben ik ook in die vriendengroep gedoken. Van oever van toen, ha. Ik ben wat mensen na gaan pluizen en ik kwam uit bij iemand die wel een vriend was van Oele, maar niet was uitgenodigd voor de bewuste avond waarop iedereen vertelde dat ie dood zou gaan.

[00:16:04]

Hij mocht dan niet bij zijn vriend en die vriend heette Peter Moore, geboren en getogen heren in Roermond en Peter wist zelf heel goed waarom je daar niet bij mocht zijn.

[00:16:14]

En ik was toen al buiten beeld, want hij wist allang dat ik daar geen barst van geloofde en dat ventileerde ik ook tegen Jan en alleman.

[00:16:21]

Oei moet het gevoel hebben gehad, zegt Peter nu dat Beltrum kende. Ja, ik zei een nee, nee, nee, een heel en Mabille ham kan daar heel goed mee opschieten. Te goed kende maar iemand die met een plan. Hij zag iemand met een plan en iemand zegt Peter Let op die zijn eigen werkelijkheid creëert. Een beetje een hoogstade lach en t.

[00:16:44]

In het algemeen. Hoogstraten is een beetje overdrijven. Ach, een beetje een fantast. Euh. Iemand die zich beter voordoet als ie in werkelijkheid is die ook nooit zijn hele verhaal verteld heeft. Altijd maar met kleine stukjes en beetjes van die vrouw. En die dacht dat. Het heeft jaren geduurd voordat dat eindelijk eens naar buiten kwam.

[00:17:04]

Dat ie gevlucht is voor zijn vrouw en dochter van Deutsche Telekom toen. Dat is ook nooit duidelijk geworden omdat ie homoseksueel was. Of werd ik weet niet precies hoe dat.

[00:17:14]

Dat weet ik ook niet. Waarom dan? Directe vluchten vind ik dan ook direct een drastische maatregel. Een stukje fantasiewereld waar je dan in leeft denk ik.

[00:17:23]

Een heel klein stukje fantasiewereld dat het altijd net wat beter is dan ik hoor. En een zaak ga ook met zakenmensen om dat soort dingetjes het op dat mensen plein gaan wonen.

[00:17:37]

En dat in dat pand wat een achttienhonderd gulden per maand kosten en de palast meteen en met de met sasse 27 kamers en de woonkamer van 80 vierkante meter aan werkvoorwaarden. Dat is ook al hoog liggen midden in de stad tegenover de bisschop, maar dat was ook een beetje megalomaan.

[00:17:55]

Het zegt wel wat. Peter heeft veel te vertellen over dat camerman hoor. Dat beloof ik hier. Maar ik wil nu even die brand eruit pikken, want over die brand heeft Peter hele heldere ideeën. Ik zeg op mijn verantwoording onder verdachte omstandigheden.

[00:18:11]

Je maakt nu met je vingers in de lucht. Maak je van die aanhalingstekens? Ja, omdat het mijn woorden zijn. Nou ja, dus wat daar precies is gebeurd weet ik niet.

[00:18:18]

Of de autoriteiten het weten weet ik ook niet.

[00:18:22]

Zegt Nou weet ik niet, maar daarvoor voorzijde je. Volgens mij zijn het verdachte omstandigheden. Ja, die zaak die is toen geopend, is niet zo lang open geweest. Maar dat was net in de hozen van de lunchrooms in de binnenstad van Helmond. Op iedere straathoek kon je brood, koffie, gebak, zo broodjes. Het was nou niet de meest briljante zet. Om zakelijk verder te gaan. En dan is er in Optare. Want hoe kom je door de behandeling vanaf van je lunchroom?

[00:18:49]

Dat is door me de fik te steken. Er zijn wel meer omzet, maar toen waren de huurcontracten nog vrij strikt. Dus je kwam niet zomaar van een huurcontract af. Wil je binnen de vijf jaar dat het huurcontract afgelopen is er toch vanaf, dan komt een verhaal van een levensbedreigende ziekte.

[00:19:14]

Die het noodzakelijk maakt om wat in zijn hoofd dan enkel om dan maar het hazenpad te kiezen. Heeft u gewoon de sleutel van de zaak in een envelop gedaan, dan naar de euro opgestuurd?

[00:19:27]

Je zegt er zijn eigenlijk twee, twee redenen waarom je die brand zou kunnen stichten, bijvoorbeeld om schadevergoeding op te strijken en die in je eigen zak te steken. Maar het is ook om van een huurcontract af te komen. Als je als je denkt van dit game trek trekken niet meer die lunch ronde komt niemand. Ik verdien te weinig, maar ik moet hier nog drie jaar blijven zitten, want mijn huurcontract loopt door.

[00:19:45]

Dan is een brand een manier om. Dat is een manier om ervan af te komen, ja. Oké, we hebben een verdachte brand. We hebben hoe we die niet lang nadat de verzekering heeft uitgekeerd ineens vertelt dat hij ziek is en vertrekt en nooit meer wordt gezien. Behalve dan op Gran Canaria, waar iemand met 20.000 euro loopt te zwaaien. Hoe komt het aan twintigduizend euro? In mijn hoofd zitten nu ruwweg twee scenario's. Je hebt die wietplantages. Daar moet ik nog in denken in dat verhaal.

[00:20:19]

Maar we hebben al een paar vrienden van vroeger terloops horen zeggen dat we in de wiet zou zitten.

[00:20:25]

Ze twee keer een wietplantage gevonden. Bij hem aan zijn ex-partner. Foute wereld natuurlijk.

[00:20:34]

Wat ik zo hoor en het in het geheel zijn dat dat meestal semi criminele bendes die dat doen, maar wel geld twintigduizend euro dat zijn heb ik me laten vertellen.

[00:20:44]

Aardig wat plantjes, maar het is ook niet onmogelijk veel. En stel, het is allemaal speculatie. Stel, je krijgt problemen met die foute mensen in de foute wereld van de wiet. Mensen aan wie je levert bijvoorbeeld dan zou verluchtte. En in Roermond het verhaal laten rondgaan dat je dood bent ineens niet meer zo razen en. Scenario 2 Die twintigduizend euro Warren verzekeringsgeld nodig is, dat is, dat is de meest voor de hand liggende. Denken wij dan hier dat hij een heleboel besodemieterd heeft die brand zelf aangestoken is?

[00:21:28]

Uber heeft zijn eigen tent in de fik gestoken om geld te innen en met dat geld is ie gevlucht. Gevlucht om onder zijn huurcontract van dat tentje uit te komen.

[00:21:40]

Maar dat laatste, en dat realiseer ik me. Dat is een hele stevige beschuldiging, want Brand stichtte het aantal Tilli niet alleen de verzekeringsmaatschappij mee, maar in die ouwe binnenstad van Roermond waar mensen wonen mensen werken. Neem je dus op de koop toe dat die mensen gevaar lopen. Dan ga je voor twintigduizend euro over lijken. Ik weet nog niet of hoe we dat nu in de schoenen kunnen schuiven. Wiet of brand, brand of wiet. B. Wat krijg je eigenlijk van de verzekering als je lunchroom afbrandt jaargeld?

[00:22:16]

B. B. In ons geval. Ik ben al twee jaar vol verzekerd. Ik er twee jaar doorbetaald. Terug naar Ronse.

[00:22:21]

Weet je nog waarom van de frietkraam die mij in die winkelstraat in Roermond dat pand van die brasserie liet zien?

[00:22:27]

En ze vergoedde de hele de hele boel weer. Als er nu wekelijks met nieuwe apparatuur eindelijk was lang dat duurt, kan je mijn salaris doorbetaald van de door de verzekeraar. Het kan een lucratief verheugende denken zijn.

[00:22:39]

Zelfs als je tent goed loopt, kan het lucratief zijn. Laat staan als je dan niet zo goed loopt.

[00:22:44]

Nou, het zou best kunnen dat hij nog twee jaar heeft doorbetaald van Van der Stadt, vermoed ik nu. Ik denk dat ie die schadeclaim dat hij of wat hier voor afgebrand is had ie dat ingediend heeft en dat was voor gedeeltelijk teruggekregen van verzekeraar. Maar hoeveel dat is? Maar ja, als je een beetje eerlijke keuken hebt en dan heb ik toch een over 65.000 euro en zo'n dingetjes zaken als Tolimir is van euh. Maar die zal wel een paar Lukla gekregen.

[00:23:11]

En dat heeft ie vervolgens niet hierin gestopt. Nee, ik weet niet wat ik denk.

[00:23:15]

Staan nog steeds lekker in de horeca in Gran Canaria gestopt is om te voorkomen dat dit een verhaal wordt dat louter op verhalen is gebaseerd. Die mensen hebben gehoord over andere verhalen die weer verhalen waren over verhalen. Heb ik toch behoefte aan een solide bron, aan een autoriteit, iemand die ik zou bellen toen ik nog een verslaggever van het nieuws was? En wie bel je na een brand? De brandweer alleen. Wie bel je 7 jaar na een brand?

[00:23:44]

Ja, ik kan me nog heel goed herinneren. Ik had één groot voordeel ik had een heel ervaren chauffeur.

[00:23:52]

Die wordt ook al jaren hier en de grammont meedraaiden. En die was eigenlijk precies hoe we heel snel moesten rijden om daar ter plaatse te komen.

[00:24:03]

De brandweer Minou mensen graag ketjen en verwelken bij de post Romont en de functie van bevelvoerder. Deze man was er zeven jaar geleden bij toen in brasserie Buitengewoon Brand uitbrak. En op die dag kregen wij uh, ik denk rond de middag de melding van een brand in de binnenstad. Schrik je dan, want het is carnavals. Maandag is een grote optocht. Zo'n beetje de drukste dag met carnaval in Roermond, stel ik me voor.

[00:24:31]

Ja, dat klopte. De optocht was op dat moment bezig. Wij kregen de melding en voordat we eindelijk de bocht uitreden, heb ik direct opgeschaald naar middel brand. Wat betekent dat binnenbrand? Betekent dat automatisch een euh, tweede tankautospuit ter plaatse komt? Dus wat doe je dan? Komt de stad uit?

[00:24:50]

Ja, je komt aan. Je stapt uit en de auto heb je eigenlijk al in je ploeg verdeeld. De Antwerpse ploeg heb je opdracht gegeven van N. Als slaapplekken komen lijkt de echte X-stralen hoge druk af en er zo snel mogelijk een verkenning als één en twee zijn om direct naar binnen te gaan en zelf kijken. Heel eventjes een beeld maken van ook jou wordt Trafic aan de buitenkant al aan het stuur?

[00:25:13]

Zie je iemand gaat spuiten?

[00:25:14]

Nee, we nog niet direct begonnen te spuiten. Eerst even een beeld vormen. Wat is er aan de hand? Dat is één en twee gaan naar binnen toe. Neem onttrekt de rolstoel rockschool mee en vandaaruit jaar ga je gewoon langzaam werken.

[00:25:27]

Want wat was jouw indruk toen je van een afstandje stond te kijken? Je moet het dan inschatten? Ja, op zich. Een eerste indruk was dat t reuze mee wil.

[00:25:40]

En dan komt die twee man die binnen staan. Die komen dan weer vertellen wat ze gezien klopt. Dat vertelde. Dat kan men niet meer precies daar en er wordt een euh vertaald is, dat is al een tijd geleden. Maar dan denk ik ook kijken is er nog iemand binnen?

[00:25:56]

Is niemand binnen geweest?

[00:25:57]

Nee, daar zijn we over. Want als je had geweten of euh al Tormans mensen binnen waren geweest dat soort dingen die blijven bij je net zoals bij je blijven. En hij. Ik heb me nou chauffeur naast me te zetten gehad. Dat weet je, dat weet ik nog. En de rest weet ik niet meer wie je achtereenvolgens eten. Alleen door die ervaren chauffeur. Dan weet je gewoon je bent goed ter plekke komen en dan is het ja, die blijf je bij je hangen dan.

[00:26:21]

Ja, het was een.

[00:26:22]

Het was een pand met meerdere verdiepingen. Ja klopt. Beneden was een lunch. Ja, waar was de brand? Waar was de brand haar?

[00:26:31]

Ik weet het niet precies, maar volgens mij was ze in een benedenverdieping en de eigenaar van het pand. Of in ieder geval de uitbater van het pand. Was die op dat moment in de buurt. Heeft u niet gesproken?

[00:26:42]

Nee, ik weet niet wie de eigenaar was. Als ik al Uberdope iemand gesproken zou hebben, kan het eigenaar geweest zijn, maar dat weet ik niet. Om een maand, als er zoveel waterschade is of rookschade, ja, dan laten wij je stichting Salvage ter plekke komen en die gaan we met de eigenaar kijken. Wat kunnen wij aan doen dat de brand zo snel mogelijk weer in gebruik genomen kan worden?

[00:27:04]

Maar de vage gevoel, het blussen? Sla je nu even over. Maar dat was eigenlijk binnen een mum van tijd. Daardoor word je gewoon een kleine brand voor ons. Wat zijn dan vaak in de regel de oorzaken van dit soort kleine brandjes in horecagelegenheden?

[00:27:17]

Dat kan een kortsluiting zijn. Ik heb een keer meegemaakt dat iemand een sigaret en een asbak had laten leggen en noem maar op. Dus de oorzaken legio kan van alles kan van alles gebeld zijn.

[00:27:32]

Het is knap dat deze brandweerman zich zeven jaar na dato nog überhaupt iets herinnert van zo'n kleine brand. Aanvankelijk dacht ik dan ook niet veel wijzer van.

[00:27:42]

Maar dat wordt ik wel, want Oevers vrienden die vinden het verdacht dat hij brand uitbrak op carnavalsmaandag. Prezi bijvoorbeeld zegt het zo.

[00:27:53]

Als er iemand een carnavalsgekte was, was het open. Maar nu moest die opeens op carnavalsmaandag, terwijl wanneer de optocht trekt, de hele binnenstad afgesloten. De grote optocht waar die normaal altijd bij is. Nene moest geschilderd worden en zijn zaak dus.

[00:28:13]

In deze lezing was een brand met carnaval de manier om de brandweer het zo moeilijk mogelijk te maken het pand te bereiken. Lange brand meer vernietigd. Meer schadevergoeding. Met andere woorden de Oeren is super slecht. Maar deze brandweerman zegt het was echt een hele kleine brand zo geblust. En bovendien ik had een prima chauffeur. We waren zo ter plekke, dus misschien coach we wel om een andere reden voor die carnavalsmaandag. Namelijk omdat de rest van de winkelstraat gesloten was en eventuele bewoners buiten waren zodat niemand gevaar liep.

[00:28:50]

Met andere woorden oefen wilde niemand kwaad doen.

[00:28:59]

Het kan ook voor de goede orde, want ik stuur heel erg die kant op, het kan natuurlijk ook gewoon echt een brand zijn geweest. Het kan ook een brand zijn geweest, maar t is op zich redelijk toevallig dat het moment dat de verzekering uitkeert weg is van een redelijk redelijke toeval. Jij zou nog een weekje wachten op een maandje.

[00:29:21]

Ik heb al eerder verteld dat dit verhaal me ook fascineert, omdat ik het gevoel heb dat in iedereen.

[00:29:30]

De wens zit heel diep verstopt om misschien eens te vertrekken en ergens anders helemaal opnieuw te beginnen. Een tweede leven, een nieuwe kans en andere keuzes maken of de shit achter je laten.

[00:29:41]

Jawel, ik denk dat iedereen dat wel heeft. Ik denk dat als je gaat zoeken dat iedereen wel op een gegeven moment dat idee heeft. Dit is klaar. Hoofdstuk afgesloten. Pak vol een hoofdstuk. Denk aan zich dat het ook nu eenmaal niet ongezond is.

[00:29:54]

Maar ja, bij twintigduizend euro kom je daar veel mee. Laat je daar iedereen ver achter. Ik zou het niet doen. Won zij trouwens, hij schatte 50.000euro op misschien wel meer en er is één iemand die beweert dat hij weet hoeveel verkreeg. Onder de 75.000euro. Hoe weet jij dat het 75.000euro? Dat heeft me verteld. Oever heeft het zelf verteld. Nu is oever natuurlijk wel een hoog stapelen. Hadden we net geconcludeerd. Maar toch heeft u toen ook verteld dat u de sleutel die envelop heeft gedaan en terug heeft gestuurd naar de verjaardag.

[00:30:35]

Wat zegt dat? Dat je de sleutel van je zaak in een envelop doet en opstuurt naar de verhuurder. Dat zegt dat je dan heel snel weg moet wezen.

[00:30:45]

75.000 euro voor een nieuwe start. Het is een aantrekkelijke teasen. Maar aan een verhaal, laat staan aan iemands leven, zitten meer kanten en veel meer kanten. De longartsen die de vorige keer sprak, die sluit niet uit dat we toch ziek was, toch? Kanker had terminaal bachten zijn zelfs en het overleefd heeft. De normale verdeling waar je dan naar kijkt.

[00:31:11]

En de statistiek? Die heeft de hoekjes helemaal links en helemaal rechts op de curve. En daar kan je natuurlijk net zitten. Een toevallige brand, toevallig 75.000euro krijgen, toevallig ziek horen, denken dat je sterft. En dan toch blijven leven met nieuwe plannen op een nieuwe plek. Het kan. Ik kan me voorstellen dat als je zo'n bericht krijgt dat de eerste reactie is dat je wil vluchten, dat je weg wil van de dokter in het ziekenhuis en alles wat je associeert met ziek zijn en dat je het gevoel krijgt.

[00:31:53]

Als ik op Gran Canaria zit, waar het natuurlijk super is, lekker weer. Alle mensen zijn op vakantie, dus daar is geen stress, geen gezeik. In Roermond zou iedereen je voortdurend vragen hoe gaat het met je onafgebroken?

[00:32:05]

Iedereen kende hem blijkbaar. Dat zij die ook wel van ja avonturenpark.

[00:32:09]

Dus ik zou niet op zo'n duur park zijn haar zit. Hij maakte op mij niet de indruk dat ie echte aan de laatste weken van zijn leven bezig was. Absoluut niet.

[00:32:18]

Nee, wat wel? Dat is als een lange had, maar niet dat ie terminaal was. Nee.

[00:32:27]

Wat ik wel vreemd vond was dat je zoveel cash geld bij zich had en je auto is toch niet normaal dat je met zoveel geld je eigen zoon bungalowpark gaat zitten zetten dan op de bank? Nee, nee, nee, nee.

[00:32:39]

Deze is met dat geld in het vliegtuig gegaan door de douane dat jaar en en ik werkte daaruit vervolgens laatst een einthoven. Zondag stond er dus een meneer met een hond. Ik zeg waar is die hond voor foodtrucks? Of nee, zij die iets voor cash geld. Blijkbaar zijn die 100 daarop getraind.

[00:32:52]

Ja dat maar goed. Ja, dan denk ik dat het over twintigduizend. Hij altijd over heel veel geld. Ik weet het bedrag niet meer. Hij noemde wel iets van 10 20 duizend. En dan had ik iets privacy hoor. Nou nou hij dit zo vertellen vind ik toch eigenlijk ook wel waar we een beetje over de schreef gaan?

[00:33:12]

Ja, dat vind ik eigenlijk ook. Dat voel ik steeds meer dat ik in iemands leven aan het wroeten ben. En mag ik dat wel? En ik ben bij ons thuis niet de enige die dat voel. Mijn vriendin, ik heb het al eerder laten horen. Maud is psychologe. En ik neem je even mee naar onze banken. Het wordt dit heel privé en en mouth weet niet dat ik dit euh opgenomen heb.

[00:33:37]

Dus bij deze moot op de radio en een podcast maken de tv maker handel en wat ze daar nu bij ons op de bank aan het doen is.

[00:33:49]

Wij liggen daar. Het geluid is niet zo goed, want ik neem het stiekem op en ik eet ook nog eens chips als paprika. Wat ze aan het doen is, is. Ze bladert in haar psychologische handboeken. Want toen ik aan dit verhaal probeerde te vertellen en uit te leggen wat ik aan het doen was, zei zij meteen ja. Maar wat als er iets mis is met die man? Zegt er zeker iets mis. Hij ligt ergens een vriend, deze ineens weg en neem ze bedoelt dat psychologisch iets mis is met deze man.

[00:34:23]

Dan zou dat alles verklaren. Zijn gedrag, zijn vlucht zijn geen rekening houden met de gevoelens van zijn vrienden. En dan zou mijn hele speurtocht op drijfzand zijn gebaseerd. Want wat zou het dan nog na Motive en en en en en wietplantages en branden en verzekeringsgeld en Frode gaan zoeken als de oplossing op bladzijde 1 van het handboek van mijn moot staat?

[00:34:51]

Ze verleggen de grenzen van wederkerigheid. Betekent dat alleen geven als iets in ruil krijgen. Ze doen niets belangeloos. Manipulatie wordt voor hen een manier van leven.

[00:35:02]

Wat meteen de reden is dat ik haar stiekem opneem. Kijk, ze zoekt hier in haar boeken welke aandoening nou precies past bij OES gedrag. Maar dat is natuurlijk eigenlijk meer dan dat hoort ze niet te doen. Iemand op afstand diagnosticeren zou ze ook nooit doen. Euh. Zeker niet als ze wist dat de microfoon zo dicht bij haar lag.

[00:35:20]

Narcistische persoonlijkheidsstoornis. Deze mensen zijn op zichzelf gericht en geven alleen om zichzelf. Bovendien laat ze anderen achter. Gebrek aan empathie bij deze persoonlijkheidsstoornis heeft te maken met het feit dat ze er niet in slagen om verder dan zichzelf te kijken.

[00:35:34]

Mo heeft eigenlijk al vanaf het begin vraagtekens gezet bij bij mijn hele speurtocht. Ik proberen uit te leggen waar het over gaat en waarom ik gefascineerd ben door het verhaal, maar zij zegt steeds wat geeft jou het recht om het leven van die man overhoop te halen? Als hij toch wil vertrekken, dan dan doet hij dat toch maar evengoed van een normaal denkende man is.

[00:35:56]

Misschien ga ik er later nog vragen om met mij te praten. Ik weet niet of ze nou überhaupt nog met mij praat. Nu ze weet dat ik dit opgenomen heb. Maar hoe dan ook, ik als ik zelf met die kwestie zit. Wat geeft mij het recht om hier in te wroeten? En ik praat al met één van die ouwe vrienden en ik zie in de ogen wat het mensen doen. En ik hoor die trillingen in hun stem dan denken ja, ze hebben wel recht op antwoord.

[00:36:18]

Ze hebben. Je hebt toch in een relatie van vriend tot vriend. En niemand doet dan dit een soort van recht op een verklaring of een of ander geval het recht om om vragen te stellen. Ja, en ik ben dan geen vriend. Ha, ik, ik, ik. Ik fungeren nu als spooks persoon namens de vrienden. Ook dat niet helemaal waterdicht in mekaar. Maar zo voel ik het wel. Mag ik je wel laten horen?

[00:36:40]

Ja, staat op mijn telefoon.

[00:36:43]

Je vraagt.

[00:36:48]

Terug bij Peter mogen de vriend van Oever die hem zo goed kenden dat hij destijds niet op die bijzondere afketst avond mocht komen, omdat de hoeven vrezen dat die een doel zou hebben. Hij heeft dus die toespraak die Journée in een toespraak nooit gehoord sprak.

[00:37:04]

Tot nu. Ik een voorrecht om bewust afscheid aanwezig te zijn.

[00:37:11]

De begrafenis van Raes is in woord dat een echte begrafenis een paar maand geleden was. Minder pathetisch als dit. Dit druipt er van af. Grunn, van wie ernstig derde is en wie wie dood, ergon en op het gemoed van de mensen praten gewoon op het gevoel inpraten van van die mensen die daar zijn. En dat dan ook gewoon slikken. Niks hondenslee. Er was niks en niemand die kritische vragen ja zei hallo. Hierbij waren wel heel veel dingen in korte tijd.

[00:37:48]

Heel veel dingen die eigenlijk een beetje vaag zijn. Beetje graag. Je kunt toch als iemand dit vertelt en je recht aankijken, je kunt toch niet zeggen ik geloof je niet. Ik geloof niet dat je doodgaat.

[00:38:04]

Met in het achterhoofd dat hij in Duitsland ook al vertrokken was van de ene op de andere dag, zonder zijn vrouw, zonder zijn dochter iets te vertellen waarheen? Hoezo, waarom? Dat zit allemaal in dat verhaal. Dat heb ik allemaal in mijn hoofd als jij. Als ik dat allemaal van jou weten. Ik kom voor Ogja en ik groot. Je ziet dan dat lekker en gezond uit. Je loopt nog de trap op een stotend. Zo erg en een paar paar maanden en het is en je bent een goeie toneelspeler.

[00:38:33]

Ik geloof wel dat mensen dat geloven. Ik zou het niet geloven.

[00:38:38]

En eigenlijk hadden de andere t ook niet moeten geloven.

[00:38:40]

Vending niet. Ik vind dat men wel wat kritischer mag zijn. Tijdens één van zijn beste vrienden Nico, die stond bij me in het roerige center te huilen van jeugdiger. Zo werd hij dood. Waarom ben je mee geweest? Heb je de papieren gezien? Nee, zeg jij? Hoezo dan jou? Dat zegt ie. Ja, zeggen wel. Meer mensen iets checken? Check. Check. Check het niet op dit foto. Als iemand dit vertelt, dan geloof je iemand toch op z'n blauwe ogen.

[00:39:09]

Wie zou dit verzinnen? Nee, inderdaad.

[00:39:11]

Daar heb ik veel te veel van meegemaakt. Nee, nee, nee, ik geloof niemand op zijn blauwe ogen.

[00:39:20]

Die les neem ik graag ter harte. En ik luister ook naar wat mijn vriendin zei. Niemand op z'n blauwe ogen geloven en vooral niet omdat ik hier in het leven van iemand ben aan het wroeten. Wat er met oever is gebeurd mag ik dus niet baseren op verhalen van anderen. Iemand die zegt dat het om 75.000 euro ging. Iemand die zegt dat over brandstichter. Iemand die zegt dat oever niet ziek kon zijn. Ik moet bewijzen hebben of ik moet praten met over.

[00:39:49]

Een weetje allebei die dingen. In de volgende aflevering. Ik heb een mailtje gehad, mail van. De Letzten Dans, zo heet het liedje, is gespeeld door BJ Baartmans en Rob Geboers en Domein Kitai Roobjee Baartmans verzorgen op de achtergrond muziek, interviews, montage en Sandi. Zijn deed ik zelf onder eindredactie van Marjon Oostkamp Audio Message Sam Huisman. Dank aan Risicomatch van resistent en al acht stamgasten en natuurlijk aan Arie en Jan en aan Jan en Arie. En dank aan Myriam Peters van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, die me hielp brandweerman Geert Kid's op te sporen.

[00:40:42]

Het zal heel tof zijn als je even liet weten wat je van deze podcast vindt. Want dat helpt om de podcast serie onder de aandacht van mensen die nog niet luisteren te brengen. Meer info via mijn Facebook pagina Pollux muziek en laat het me weten als jij denkt te weten steek je.

[00:41:00]

Is. Luister ook naar de man en de man, een podcast over een man met een droom, een nieuwe stap, iets nieuws doen wat niemand anders doet.

[00:41:35]

Een sterrenkundige die wil weten wat er gebeurde net na de oerknal. Het wordt ook The Holy Grail of kosmologie genoemd.

[00:41:42]

Hij gaat in zee met de Chinese ruimtevaartorganisatie. Maar of dat een goed idee was als tussenrapport, is volgens mij gemanipuleerd.

[00:41:54]

Het is niet de manier hoe we met elkaar kunnen samenwerken.

[00:41:58]

De man en de maan over een land met een missie en een man met een droom. Nu in je podcast en.