Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:00]

Euh, ik heb een mailtje gehad van 3 oktober 2013.

[00:00:09]

Zoek maar niet. Ik ben dan niet meer. 1 Gedenkt 4 oktober, danke 4 oktober aanmeet. En dat is het laatste mailtje wat ik van hem gekregen heb. Ik heb nog het mail teruggestuurd van La Bande, maar alles was opgeheven.

[00:00:37]

Dit is het verhaal van een man die luistert naar de naam. Zeven jaar geleden vertelde hij zijn vrienden dat hij stervende was.

[00:00:46]

Ik ben een ongeneeslijk zieke kind dood.

[00:00:49]

Ze troosten de arm om me heen geslagen. En ja, wat moet je zeggen? Wat kun je daarop zeggen?

[00:00:54]

En ze gaven hoeveel geld dat dan ook niet op de centjes hoefde te laten. Want als laatste wens was sterven op een eiland in de zon. Hoeveel vertrok met terminale longkanker naar Gran Canaria?

[00:01:09]

Dus van het ene moment op het andere gaat je leven werken na zoveel jaren met die vreselijke mededeling. Maar wat bleek? Hoever ging niet dood? Hij leeft nog, leeft nog?

[00:01:25]

Ja, volgens mij wel. Hij is naar Gran Canaria gegaan en heeft daar nog jaren geleefd. En hoe langer leefde en hij leeft nog steeds, hoe meer argwaan zijn vrienden kregen. Had ie soms gelogen over zijn ziekte?

[00:01:37]

Was zijn vertrek een vlucht? En hij heeft zich verstopt voor iedereen.

[00:01:42]

Voor wie en hoe kwam over een eenzaam twintigduizend euro per week met zijn familie op Gran Canaria? Maandenlang feest te vieren. Iets van 20.000 euro. Bij me had die brand gesticht en de verzekering opgelicht uit de brand. Of was het drugsgeld?

[00:01:59]

Semi criminele bendes? En toen bleek dat die ook nog een wietplantage had en een oud huis.

[00:02:06]

Op het hoogtepunt van de argwaan, zeven jaar geleden, was we ineens weg alsof die van de aardbodem verdwenen is.

[00:02:14]

Zeven jaar later willen de vrienden van toen één ding weten van wel willen vragen waarom? Waarom? Waarom heb je daar dat deze meneer gedaan? Dat zou ik zeker willen weten.

[00:02:24]

En mijn probleem is dat ik het inmiddels ook dolgraag wil weten. Waar is Hoeben?

[00:02:31]

En wat bezielde? Ja, het antwoord euh. Wat ik tegen hem zou zeggen? Dat heb je nou gehoord.

[00:02:38]

0 0 tegen. Dus. Je luistert naar de laatste dans, een podcast van de ENTERED van Radio 1 en van mij Frans Pollux. Ik ben opgegroeid in de jaren tachtig, mijn favoriete kinderserie op tv was De Zevensprong, over een schoolmeester die in een mysterieuze samenzwering belandt. Ik was een jaar of acht en het was echt het aller spannendste wat ik ooit had gezien. En die meester die heel veel durfde, die heette Frans, net als ik. Ik weet nog dat die Frans in aflevering één in zijn eentje thuis aan tafel huiswerk zit te controleren.

[00:03:57]

Buiten is het donker. Regen, storm, onweer zelfs. En ineens hoort die de voordeur om te slaan. Dood. Ik zou weg zijn gekropen of op z'n minst zijn blijven zitten, maar hij loopt naar de gang naar die deur. En hij vindt daar een geheimzinnige brief voor mij. Nou Lierop, gisteravond kleppende mijn brievenbus en toen ik ging kijken vond ik een envelop. Zonder afzender en in die envelop zat een document over hoe we een deel van een dossier waar je normaal gesproken niet aan kunt komen, maar een document met een belangrijk bewijs over de ziekte van.

[00:04:50]

Ik denk dat ik dit document niet mag hebben. Ik had dit bewijs niet mogen zien, maar ik leg het toch op een stapel andere bewijsstukken die jullie vandaag graag weer laten zien. Van Verwaeren, de vorige keer geëindigd met het gevoel dat deze speurtocht te veel gebaseerd is op losse geruchten van mensen uit een koe. En ik. Ik wilde bewijzen hebben al. Ik kijk ze dus nu in de brievenbus gestopt en er komt vast nog meer aan.

[00:05:21]

Ik heb bijvoorbeeld gemaild met de vastgoedmaatschappij die eigenaar is van die lunchroom. Van onvervaard brand uit was gebroken. Krijgen zij nog geld van hem? Zijn ze ook op zoek naar. Ik heb ook nog aan een rijtje experts klaarstaan die hun licht laten schijnen op wat je al gehoord hebt en ik wil eindelijk dat gerucht over die wietplantages checken. Hoeveel zou hennepkwekerijen hebben? Die zouden allebei zijn opgerold en dat zou een verklaring voor zijn vlucht naar het buitenland kunnen zijn na problemen met criminelen.

[00:05:53]

Maar ja, dat die in de hennep zat. Dat weet ik alleen maar via goedgepraat. Dus. Zo klinkt Melick Melick met Seka is een dorpje van 36 100 inwoners in de buurt van Roermond en Melick is het dorpje waar Eric opgroeide. Eric Stevens, de ex-partner van Oer Zakelijk en Amoureus en Eric, is de zoon van de bakker van Melick. Zo heb ik me laten vertellen. En toen die bakkerij ophield te bestaan ging dat hele pand na. Eric en Eric ging daar wonen.

[00:06:30]

Samen met Oeren en in de kelder zouden ze wiet hebben geteeld.

[00:06:35]

Althans volgens de Koestraat bij Rizzi. Maar als dat klopt en als dat meer is dan een gerucht, dan moet Melick dat nog weten.

[00:06:44]

Ga maar na twee Holmboe zijn een Duitser en de zoon van de Bakker. Als geliefde samenwonend in de oude bakkerij, waar twee keer een wietplantage wordt opgerold. Dat is moeilijk genoeg. Gespreksstof voor de komende honderd jaar lijkt me.

[00:06:58]

Wat voor Vizit vormelijke gezien van er was dat pand pandrecht dan een bakari één. Dat witte de vroegere Bakri van Mertens.

[00:07:13]

Dan heb ik het goeie pand en werk door en een jong.

[00:07:15]

Erik Stevens de NAM ook What You Did is altijd goed voor je taalgevoel.

[00:07:20]

Een beetje Limburgs op z'n tijd. Toen niet om je te pesten. Maar het Limburgs is nog steeds de standaardtaal in dit wingewest. Als je hier iemand aanspreekt, dan doe je dat in principe in het Limburgs. En volgens mij is mijn ervaring krijg je ook het meeste uit mensen. Als je dialect praat. Ik bedoel iedereen. Iedereen kan Nederlands spreken, probleemloos, zelfs als het grootste gedeelte. Maar er zit toch altijd een vertaalslag tussen. Zo'n dingen. Stel je voor, jij gaat met je beste vriend ineens Engels praten.

[00:07:53]

Dat voelt toch een klein beetje als een toneelstukje dan? Zo is dat hier ook dus in. In deze serie spreek ik soms Limburgs met Limburgs. Wen er maar aan en ik zal je helpen. Deze man zegt ja kijk, dat witte pand is inderdaad de bakkerij. Eric Stevens heeft daar gewoond. Het was iets met de vrouw van de bakker. Waarop ik zegt dat ik dacht dat Eric juist op mannen viel. En dan ontstaat er wat spraakverwarring. En ja, die spraakverwarring houdt aan.

[00:08:17]

Maar daar gaat het wel nog over de preuss. En dat moet je even weten Bruce. Dat is ons woord. Voor Duitser is geen scheldwoord. Komt standaardtaal over. Het was een Hebreeuws, is de nog gewoon wonen.

[00:08:29]

Samen met een preuss hoeve worden maar de helft geboren en hebben we een wietplantage. Een kindje, de preuss, want dat ben ik niet. Maar in ieder geval die wietplantage is in dat witte pand waarvoor was.

[00:08:49]

Ik zoek naar sporen van oejezd verdwijning en naar bewijzen voor verhalen die ik heb gehoord en gehoord, heb ik een hoop HAE over de afgelopen tijd, vooral dankzij stamgasten van het café resistent. De kroeg waar we elke dag kwam. Zo had ik gehoord dat OLVE goed kan manipuleren. Hij kon heel charmant zijn aan het trainen.

[00:09:13]

Greene zegt dat hij zijn leven vaak iets mooier voorstelde dan het was. Dat hij een homo was die lange tijd als hetero heeft geleefd. Dat hij al eens eerder alle schepen achter zich verbrand had, namelijk toen hij zijn vrouw en zijn dochtertje in Duitsland plotseling achterliet en voorgoed vertrok zonder te zeggen waarheen. Ik weet inmiddels dat er aan de merkwaardige brand in zijn lunchroom, een jaar voor zijn ziekte en vertrek een luchtje zat. En ik weet ook dat die ineens heel veel cash geld had.

[00:09:48]

Vasthad drugsgeld.

[00:09:53]

Ik had voor de ziekte van Melick. Ik doe geen Nederlands, want het is voor de Týr dit witte pand. Dat was vroeger een bakkerij. Maar ik ben op zoek naar een Eric of althans naar Eric Stevens die daar gewerkt of gewoond zou hebben en die heeft samengewoond met een man. OK ja, zegt u dat?

[00:10:16]

Wat nou? Nou, mijzelf niet. Maar dan met nummer 80. Want die woont.

[00:10:22]

Ik kijk, dit bedoel ik nou, zegt die mevrouw in het Nederlands. Ik weet er niet genoeg van. Ik breng je even naar die winkel. Daar werkt iemand die er wel wat van weet.

[00:10:30]

Maar daar wilde daar naartoe lopen, vertelt ze me in het Limburgs dat ze allerlei verhalen heeft gehoord, maar dat het altijd een raadsel is over wat voor een rare jongen die Duitser was. En wat verzendingen. Ja, anders als andere jongens anders gewend is inmiddels ook. Kan eigenlijk weinig voor het. Volgens de ouders hoe dan? Roberto? Bank jl. De winkel Baburen naast de oude bakkerij en Vis Hengel winkel. Tankje Luk Alloo van de zanger? Euh.

[00:11:19]

Dat vind ik echt je bereiken met overdreven geweld waarvan ik zeggen net wat hem we niet weten wat de rest was.

[00:11:34]

Het liedje Houtmeyers Vals is zelfs tot in Melick doorgedrongen en zelfs tot deze man die dus volgens die mevrouw buiten meer moet weten over dat witte pand. Maar ik ben niet oorspronkelijk van Melick.

[00:11:44]

Dus jij kent het verhaal van de vorige bewoners hier niet? Heb je daar niks over gehoord? Wietplantages en Duitsers?

[00:11:49]

Ik zal het sterker zeggen ik heb de Panton zelf willen kopen voordat ik hier ging beginnen.

[00:11:54]

En wat was toen het verhaal van het pand? Die zat er toen in. Toen zat de stad een bakkerij in en die was leeg. En daar was bakkerij Mertens. Dat klopt. En wie zat daar toen te lachen? Leeg stond voor je via een makelaar? Van Vlodrop was daar te koop. Daar ben ik geweest en alle straten waren een beetje. Luce Dinge zaak is een bedrijf. Ik heb ik afgekapt. Kijk, in die louche zaakjes ben ik geïnteresseerd.

[00:12:17]

Wat waren dat voor luxe zaak?

[00:12:19]

Ja, ik denk dat het jou met hennepplantages enzo euh te doen had. Ja, die is. Dat is inderdaad een plantage geweest, daar klopt ik. In de kelder. Volgens mij was er in de schuur ernaast. Je kan er volgens. Maar ja, nou zou je niet meer zien omdat het heel lelijk pand is opgeknapt. En daar waren nog. Volgens mij hadden ze daar ook uhm, hooi dat de ruimte was verhuurd. Meer weten treffen? Niet met Eric Stevens, de de voormalige eigenaar heb je ook nooit.

[00:12:46]

Nee, nee, nee, het is allemaal FileMaker gelopen. Maar toen belde hij me op. Ja, de is geaccepteerd dat. Volgens mij zijn deze eigenaren aan toen. En toen ben ik hier begonnen.

[00:12:56]

OK, we praten nog wat dagen in die viswinkel zaak. Dan stop ik het interview en schakelen we terug naar het Limburgs. En dan gebeurt dat weer.

[00:13:04]

Ik weet er wel meer van vertellen. Meer achtergrond. Ik ben al bezig met dat voor honderd te zoeken.

[00:13:12]

Nou, als de meeste werk zich heeft kunnen vertalen van die wietplantages aan meerdere dingen wat er gebeurt.

[00:13:19]

Ja, maar die dingen wil de man van de viswinkel dus alleen. Off the record zeggen wat mij brengt bij de stapel. Voor mij ligt de stapel met een paar bewijzen, waarvan een deel mijn gisteren door de brievenbus werd geduwd. Klopt niet dat je teleurstelt. Maar ik kan je niet vertellen hoe ik hier aan kom. Het is het. Het is een document van de gemeente Roermond. Dat staat erboven. Namens burgemeester en wethouders. Een handtekening eronder. Mededeling Voorgenomen vertrek naar het buitenland.

[00:13:55]

Stapel Onderstaande personen, opgenomen in de Basisadministratie Persoonsgegevens van de gemeente Roermond, heeft hebben mededeling gedaan van het voornemen van vertrek naar het buitenland. En dan staat H. De achternaam van moeder en zijn voorletters. Zijn geboortedatum, zijn BSN nummer en de datum van zijn voorgenomen vertrek. 15 januari 2013. En een land van bestemming. Griekenland. Dagtekening 27 december 2012. Dus je laat je bij de gemeente uitschrijven. Vlak voor je vertrek, maar je geeft een ander land door dan het land waar je van plan bent naartoe te gaan, waarvan je al weet dat je daar naartoe gaat, waar voor je ogen boekte.

[00:14:56]

Waarom? Waarom zou je daarover liegen als je ziek bent en naar dat eiland gaat om te sterven? Dat we hierover gelogen heeft? Keihard op papier tegen de gemeente. Dat vind ik het beste bewijs tot nu toe. Dat we helemaal niet terminaal ziek was, maar dat die gevlucht is en dat die vooral onvindbaar wilde blijven.

[00:15:19]

Ik zit achter de spiegel en ik heb jij inderdaad weet dat wanneer de lotto het zo bekijkt.

[00:15:26]

Ben ik dan toch niet? Maar mijn vis Engelman beeld zijn dieprood in Melick die alles weet van het dorp dat in de plantage gezet.

[00:15:34]

En hij noemde de naam al Erik Stevens. Twee keer twee keer op rij. Maar daar worden Erik Afkeert en Swaelen Tennessee Agneta met brulaap zwarte haren.

[00:15:51]

Oh nee, dan hebben we met z'n zessen.

[00:15:52]

Hoe mooi denk je dat de zomer ooit zullen weten wie dingen tegen de motor toch weten?

[00:16:01]

Integendeel.

[00:16:03]

Och ja, ok.

[00:16:08]

Het is mij duidelijk. Missie geslaagd die wietplantages van hoeven. Dat was meer dan een gerucht. Heel moeilijk weet ervan. Het is echt gebeurd. In het pand van de bakker zijn toen. Daar woonden twee wietplantages opgerold. Maar nu is mijn vraag wat betekent dat twee wietplantages? Hoeveel leveren die op? Loop je gevaar? Als er iets misgaat? Kan niet over de vlucht verklaren. Het is een hele lulverhaal over longkanker. Ik ga met deze vragen terug naar Nico, stamgast van Razzies café en één van de allerbeste vrienden.

[00:16:52]

Vroeger vertelden haar café alles waar men leuke dingen, leuke dingen. Iets wat de man niet hoefde te weten en wat je toch kwijt wil omdat ze te veel is om euh, alleen te dragen. Dat werd om tegen elkaar verteld en dat bleven ook bij elkaar. Nu ik hem aan afvraag. Iemand die zich iets wat tegen hem zou hebben gezegd. Rond de tijd dat die wietplantage werd opgerold, heeft ie over verteld.

[00:17:28]

Een mandaat dat dagen onder een wietplantage was en door één of andere reden moest dan ook de gemeenteraad erbij zijn. Toevallig in die kelder. Toen hebben ze die hele de wietplantage ontruimd. Het gaat bij hun gedaan met diegene die toendertijd die wietplantage aangelegd heeft, want ze hadden een bedreigd van de schil die hier kapot.

[00:18:02]

Dus hij vertelde dat hij wel degelijk wist van die. Eric, zijn ex die had, had hem gebeld van hij moest komen, want anders werd hij doodgeschoten. En dat heeft hij mij verteld.

[00:18:23]

Maya is ook iemand die vertelt dat hij terminale longkanker heeft, terwijl dat niet waar is.

[00:18:31]

Een hoge stapel. Hoe aannemelijk is het eigenlijk? Kapot geschoten wordt om een wietplantage. Ik ben machts Heuvelmans en ben euh, 56 jaar, al meer 35 jaar strafrechtadvocaat.

[00:18:51]

Dit is niet de minste. Dit is de Marcel Heuvelmans en het aardige is. Zijn kantoor ligt letterlijk met mij om de hoek. Ik zei toch dat het een wereldstad is. Heuvelmans en nu ook weer betrokken bij de Marinko poesjes van tegenwoordig. Iemand uit de kringen rond de.

[00:19:08]

Want die is, zo dacht ik. In zijn lange carrière vast wel eens een keer een hennepplantage tegenkomen.

[00:19:16]

Ontelbaar veel, ugja zijn er wel. Misschien tientallen per paar jaar dus.

[00:19:23]

Marcel Heuvelmans weet heus wel hoe het werkt. En hij vertelt mij dat zo'n hennepplantage meestal in de kelder komt bij iemand die schulden heeft in overhad. Niet zo'n bloeiende lunchroom. Hij had geld geleend bij mensen. Het gedoe met de belastingdienst Marcel Heuvelmans zegt Als je dat verteld en je hebt net de verkeerde naast je zitten, dan is het Kim. O en kien is Limburgs voor Bingel. Precies. En zo zie je het heel vaak gebeuren dat die zwakker uit de samenleving zitten dan een biertje te drinken in een café.

[00:19:56]

Die vertellen hun levensverhaal. En dan euh, bij de andere partij. Euh. Komt dan de gedachte boven daders en het slachtoffer mogelijk slachtoffer met hennepkwekerijen op te richten? En zijn mensen vaak mensen met schulden? Waren dan ook bijvoorbeeld de belastingdienst en zeg zo iemand. Ik regel die schulden bij de belastingdienst. Wel moet jij even een half jaartje je woning ter beschikking stellen en aan mij althans een paar kamers geven. En heel vaak gaan mensen daaraan mee.

[00:20:23]

En dan is het vaak zo dat zo'n plantage wordt gebouwd door de mensen die thee aanbieden.

[00:20:27]

Precies ja, die mensen hebben zelf maar geen verstand van de zwakkeren. Zal ik maar zo blijven noemen. Euh. Die wordt dan gebouwd en onderhouden, ook door die mensen die die oprichten en die en die oogsten ook.

[00:20:38]

En die zorgen dat het allemaal afgevoerd wordt. Die regelen dat allemaal van a tot Z. Zou je kunnen zeggen. Daar zit een organisatie achter. Vaak wel. Maar ik zeg nogmaals het kunnen ook eenlingen zijn. Vaak zie ik ook in familieverband de. Dat soort dingen gebeuren kunnen eenlingen zijn, maar dat kunnen ook grotere organisaties achter zetten.

[00:20:56]

Hoe groot is een investering van stelletje keldertje? Hebt een nare een plantage aangelegd krijg?

[00:21:00]

Ik denk dat je als je een keldertje hebt met 1 1 x 100 planten daarin dat je wel van de investering tussen de 5 en duizend euro hebt. En wat levert dat per jaar op? Nou, dat kan heel simpel. Dat kan al 1 bij 1 en 200 planten 1 20.000 euro bij de e b n oogst opleveren.

[00:21:21]

Ervan uitgaand dat je door vijf oogsten kunt doen, heb je het over een bedrag van honderdduizend euro opbrengsten.

[00:21:32]

Twintigduizend euro op Gran Canaria zijn geen probleem in deze theorie. Maar hoe zit het met het vluchten zelf?

[00:21:43]

Is dat iets wat voor de hand ligt? Wat als je een wietplantage wordt opgerold? Dat je dan gezeik krijgt met diegene die in de kroeg bent tegengekomen die die wietplantage wel even voor je zou aanleggen?

[00:21:52]

Ik hoor dat niet vaak. Euh, maar hoeft natuurlijk ook niet alles euh. Terug te horen. Uiteindelijk na het oprollen van een hennepkwekerij. Ik kom er niet vaak tegen dat mensen al een keer bedreigd zijn of iets dergelijks. Euh. Een enkele keer. Wel dat ze de investeringskost dan net terug gaan vragen. En dan krijg je wat euh, gedonder over en weer om het zo maar te noemen. Maar over het algemeen is het het risico van het vak ook.

[00:22:15]

Samenvattend ergens op een feesteiland met twintigduizend euro staan te zwaaien. Dat is geen gek bedrag als je een wietplantage hebt maken zij krijgen met je opdrachtgevers. Dat is wel een beetje apart. Ja, dat euh, dat maak je niet vaak mee. Maar ze horen niet vaak lekker zo zeggen.

[00:22:31]

Maar wij hebben nu wel iemand die zoiets gehoord heeft. Nico heeft het gehoord van notabene boeren zelf.

[00:22:40]

Maar ja, hoe we dat weten we zo langzamerhand wel is notoir onbetrouwbaar. Heb je als je terug redeneert Amerikanen omdat die onder druk stond? Of dat ie vond dat die in gevaar was?

[00:22:53]

Nee, dat eigenlijk niet, maar komt toch vrij goed toneelspelen dan achteraf bekeken. Over dat toneelspelen heb ik hier ook nog iets in mijn stapel liggen. Gevonden op internet uitgeprint. Want als je zoekt op Oeveren en zijn achternaam. En Arnsberg, waar je opgroeide net over de Duitse grens en je scrolt wat naar beneden. Dan vind je een foto van carnaval 1990 met in vol ornaat in t rood in het Wii's Mutsu, op de witte broek aan Prins der Eerste en aan zijn zijde zijn prinses, zijn vrouw, destijds de moeder van zijn dochter diehij.

[00:23:46]

Mocht je dat vergeten zijn vlak na die carnaval van de ene op de andere dag in de steek heeft gelaten zonder te vertellen waar je heen ging. Hoeve was namelijk Home en hij zat gevangen in een hetero leven in Heinsberg. En ik weet niet of je dat meteen realiseert, maar dat maakt deze foto fascineren. Stel je even voor je leeft in een grote leugen, je bent getrouwd met een vrouw terwijl je eigenlijk van mannen houdt. Het borrelt in je hoofd, in je hart, tussen je benen.

[00:24:19]

Hier hoor jij niet thuis. En wat doe je dan? Daar ga je voor het oog van de hele gemeenschap op een podium klimmen. Wekenlang pontificaal in de belangstelling staan. Samen met je vrouw als prins en prinses carnaval van Heinsberg. Die gaat je leugen willens en wetens uitvergroten. Je gaat je leugen onder het vergrootglas leggen. En dan ook nog vlak voor je vlucht naar Duitsland. Dat vind ik zo raar. Dat zegt volgens mij zo veel over hoe.

[00:24:49]

Denk ook aan die avond en met die speech in Resistenter. Dat is net zoiets. Niet subtiel op de juiste momenten. Even slinks liegen door een compleet theaterstuk van maken voor kroeg toespraak, massa hysterie.

[00:25:05]

En hier die foto prins carnaval podium optocht in de spotlights. Dat is.

[00:25:17]

Namens kledingzaak Bogaert en ik ben universitair docent aan de Universiteit van Maastricht en ik doe onderzoek naar leege detectie, dus wat dat mensen zeggen? De woorden die ze gebruiken, daar zijn methoden voor. Daar kijk ik naar. En vooral ook hoe kun je leugens detecteren zonder dat je die methode hebt? De spier gewoon door naar mensen te luisteren en te kijken.

[00:25:40]

Steeds als ik denk dat ik het te pakken heb. Dat is zeker gelogen heeft. Dan hoor ik weer dat stemmetje van mijn vriendin psychologen in mijn hoofd. Bekijk het ook van de andere kant. Vanuit het hoofd van Oeren.

[00:25:56]

En wat zo raar is aan dit hele verhaal is dat iedereen voortdurend geloofd heeft op de raarste momenten. Mensen die hem heel goed kenden zijn allerbeste vrienden. Dat lukt je toch niet? Je kunt toch niet zo'n verhaal ophangen tegen mensen die er door en door kennen? Je hebt toch meteen door dat je liegt? En dat zo blijkt. En voor de waarheid van zijn beweringen. En daarom moet ik met deze column eens praten. Kijk eens hoe we werkelijk zoveel zo liegen, dan zou die toch veel eerder betrapt zijn.

[00:26:31]

De mens is toch evolutionair uitgerust om leugenaars te herkennen?

[00:26:37]

Precies? Ja, het is heel handig om te weten we eindelijk. Vanuit de wetenschap weten we dat we de vrij slecht en zijn legio detectie. Over het algemeen zit rond de vijftig procent, dus dat wil van geen kant niveau. Je kunt net zo goed een muntje opgooien om te beslissen of iemand liegt of niet. Dus hoewel het heel informatief zou zijn, zijn we daar niet heel goed in nu. Het idee is wel zo dat mensen die heel vaak op confronteert worden met leugens vanuit hun Waring, bijvoorbeeld op politieagenten.

[00:27:08]

Daarvan wordt gezegd dat ze een Libiërs zijn met een leugen is. Dat wil eigenlijk zeggen dat ze net iets beter zijn in het dicteren van leugens dan mensen die door hun beroep pijn amper in aanraking komen met met leugens. Dus eigenlijk leken en mensen die weinig intervieuw of weinig kritisch hoeven te zijn in het dagelijks leven zijn hier eigenlijk niet zo goed in. En die blijken beter te zijn in het herkennen van waarheden en wat minder in het detecteren van Legend. Ik moet nu ineens denken aan Peter uit de vorige aflevering, weet je nog?

[00:27:45]

De man die we destijds al niet geloofden, ook al was het zijn vriend en ook al zei dat hij terminale kanker had.

[00:27:52]

Nee, daar heb ik veel te veel van meegemaakt. Nee, nee, nee, ik geloof niemand op zijn blauwe ogen.

[00:27:57]

Glenn is van de universiteit, zegt Mensen zoals Peter zijn beter in het betrappen van leugenaars omdat ze ervan uitgaan dat iedereen een leugenaar is.

[00:28:06]

Dan heb je vaak een goed resistent, stonden tegenovergestelde types aan te pas. Vertel dan ook graag alles. Mensen zoals Nico omdat ik hem geloofde die per definitie van uitgaan dat mensen de waarheid spreken. Peter denkt zelfs dat we daarom zo graag bij risicovol. Het is een soort huiskamer. Het is ook jaren de huiskamer van Tuur een rage geweest, zal ik maar zijn.

[00:28:32]

En dat idee krijg je wel en daarom is dat heel goed om mensen heel makkelijk te kunnen beïnvloeden.

[00:28:39]

Hadden ze dit kunnen voorkomen? Hadden soepeler kunnen betrappen? Kun je de leugenaars onder je vrienden, in je familie of in je bed herkennen?

[00:28:53]

En er is dus geen Pinokkio. Nu is dat heel belangrijk. Dit is geen één ding dat alle leugenaars doen, maar waar je aan kan herkennen dat ze liegen op basis van gedrag kunnen we heel moeilijk zeggen of dat iemand liegt of niet. Want heel veel dingen die ik bijvoorbeeld ook hoor is blozen en rood worden. Zweet, weggekeken, friemelen en dat soort dingen. Maar dat is eigenlijk niet gerelateerd aan of iemand liegt of niet. Het heeft er meer mee te maken dat iemand zich comfortabel voelt op dat moment ja of nee waar je bij leugenaars op moet letten, zegt Clemens.

[00:29:28]

Is dus niet op hun handen of hun gezicht of hun bewegingen maar op horen.

[00:29:33]

En we weten dat leugenaars over het algemeen net iets minder gedetailleerd zijn dan waarheid sprekers. Hun verhalen hangen ook net wat minder samen en ze krijgen het moeilijker om op je vragen te antwoorden als je onverwachte vragen stelt of wat meer doorgevraagd dan waarheid spreken.

[00:29:51]

Dat is veel beter, zegt Rizzi. En Agosto hadden doen moeten vragen.

[00:29:55]

Ze hadden kritisch moeten zijn en zelfs van die mensen die kritisch zijn. Zit het ook rond de kans dat heel veel onderzoek naar gedaan en het stelt dat politieagenten ergens rond de 54 procent zitten om te leren detectie. Vaardigheden hangen eigenlijk niet af van de persoon die de leugens detecteert, maar van de persoon die de leugen vertaalt. Dus van een leugenaar. En jij hebt ook persoonlijkheidskenmerken die meespelen en hoe goed je kunt liegen als je een hele rijke fantasie hebt. Ben je dus ook veel beter in het vertellen van verhalen en in het vertellen van heel gedetailleerde verhalen.

[00:30:31]

Wat wel dat het er weer moeilijker wordt om de leegt te ontdekken. Iets anders, wat, wat een goede leugenaars ook hebben is. Ze proberen zoveel mogelijk waarheid in het verhaal te zetten en slechts kleine dingen te veranderen, waardoor het een gedeeltelijke leugen wordt. Zeg maar hoe gemotiveerder je bent, hoe makkelijker het blijkt om te liegen dat als je heel veel te winnen of heel veel te verliezen hebt. Blijk je meer te investeren in de leugen en wordt het dus geloofwaardiger.

[00:31:08]

Dus als deze persoon echt al zijn hele leven aan het liegen is en het zo gewend is om dit te doen, wordt het heel moeilijk om specifieke kenmerken eruit te halen. Je kunt niet vergelijken met een normale situatie.

[00:31:19]

Wie de waarheid spreekt, want je weet niet wanneer precies.

[00:31:22]

Je kunt het niet vergelijken. En twee omdat hij het al zo gewend is om te liegen. Kan het ook zijn dat die heel weinig signalen laat zien?

[00:31:48]

Hun taak zullen ze met een komische vragen worden van Holland Sjon Rundfunk kroontjes Arbeiter aan Eine Geschichte jubel Inman voorzien aan schoenen ist terhills ordedienst rib nog hoeve.

[00:32:08]

Ze hadden gezwoegd en Wijster komt oorspronkelijk voor een eindwerk waar Exva. Dat dacht ik, dacht ik, maar was vaak niet helemaal juist mijn microfoon als. Hallo Frans Pollux. En toen moest de microfoon even uit, maar deze Sandra is de ex schoonzus van Oeren. Ze heeft een modezaak in het centrum van Heinsberg, nog steeds onder de naam van haar ex-man, wiens broer dus in een winkelstraat in Heinsberg stond. Die naam van oever op de gevel. En ik loop daar voorbij.

[00:32:52]

Ik denk even polsen of het familie is nu officieel niet meer, want deze vrouw is gescheiden van uw visbouillon.

[00:33:00]

Maar ze heeft wel nog contact met de familie. Niet met overname, want met Oeveren heeft niemand contact, zegt Sandra. Zijn zussen niet. Zijn broer niet. En hartverscheurend.

[00:33:12]

Zijn eigen moeder is gestolen. Wie die dat nou?

[00:33:19]

Les Apostolaat moeder is in oktober vorig jaar gestorven.

[00:33:28]

Hoeveel was dat niet bij?

[00:33:31]

Maar wat nog erger is volgens deze Sandra, is hoe moeder gestorven. In de veronderstelling dat haar spoorloos verdwenen zoon dood.

[00:33:41]

Mona County moesten ook niet naar waar je wel jouw van bij uitzaten chatter fabriceerden alle dikes Vista.

[00:33:50]

Die waren besmet.

[00:33:53]

Want die stunt die Oeren in Roermond heeft uitgehaald in het café vertellen dat hij longkanker had en dat hij dood zou gaan. Dat heeft hij ook bij zijn familie gedaan, bij zijn moeder, bij zijn zussen. Hij heeft ze verteld dat die stervende was die naar Gran Canaria zou gaan om zijn laatste weken door te brengen. Zij geloofde hem en Roland had haar.

[00:34:20]

Sandra geeft me de namen van de zussen van die zussen en haar ex-man Klaus hebben volgens Sandra geen contact met oer en oer is ex-vrouw. Je weet nog hoe de carnavalsprins is en hoe is de dochter? Die hebben m al decennia lang niet gesproken, zegt Sandra. Dus ik lijk je niet verder te komen. Totdat ik vlak voordat ik de winkel uitloop nog een klein theories je van mezelf opwerpt. Bij Sandra. En dat moet ik even uitleggen. Ik heb geprobeerd de sociale structuur van dat café van Retie in beeld te brengen.

[00:34:55]

Ik ben van alle stamgasten de Facebook vrienden gaan analyseren, kaartjes gemaakt, op tafel uitgespreid, kijken wie nu dik is, met wie. En zo vond ik eigenlijk per toeval in de vriendenlijst van stamgast Sakhalin. Iemand die luistert naar de naam Oeren. Niet meteen juichen. Hij had een andere achternaam, ik noem hem even Oeren b. Maar het profiel op Facebook was vreemd. Geen geen profielfoto, nauwelijks post en maar zes vrienden. Jacqueline uit Roermond en verder.

[00:35:33]

Vijf mensen uit Berlijn. Het is niet zo dat er perse iets achter moet zitten, maar Jacqueline was nu net de enige stamgast die niet met mij wilde praten voor dit programma. Dat mag, maar dat vond ik toen al haar. Stel nu dat Oeren B eigenlijk onze oew is, dan zou hij gek gezien zijn vrienden in Berlijn kunnen zitten. En dan heeft Jacqueline dus als enige nog contact met hem. En dat zou verklaren waarom zij niet met mij wil praten en het pas de hoek.

[00:36:04]

Het past ook bij dat RPI waar ze mij vriendelijk mee afwimpelen. Hoe zijn ze dat ook alweer?

[00:36:08]

Het hele verhaal is gebaseerd op aannames. Nou, ik had dit dus net ontdekt toen ik in de winkel van Sandra binnenliep. Dus ik zei zo tussen neus en lippen door tegen haar zou zou we als ie nog leeft? Bevobbelt in Berlijn kunnen zitten.

[00:36:22]

Daarvan is veruit het belangrijkste.

[00:36:32]

Het is zijn vertaling.

[00:36:37]

Ook Sandra heeft een aantal jaren geleden de link tussen Owe en Berlijn gelegd. En nog iets. Hoe is ex-man Erik staat niet tussen de vrienden van OPB uit Berlijn. Dus als onb onze oeren is, dan heeft Eriek in ieder geval geen contact meer met hem. Misschien moet ik Eric toch maar eens gaan bellen.

[00:37:01]

Maar ik twijfel ook, want volgens mij krijg ik maar één kans bij Eric. Dus ik besluit om eerst even te gaan naar klank.

[00:37:10]

Boggeter in Resistenter met Renzy zelf en aan vaste gasten Nickel en Frank is, is Eric de echte Erik het grootste slachtoffer.

[00:37:21]

Die heeft moeten bloeden, ja, die heeft moeten bloeden. Deze saneringen gaan door die wietplantage wordt de plantage van alles kwijt.

[00:37:31]

Ook het gebouw en euh.

[00:37:34]

Melick zijn ouderlijk huis bakkerij. Stel, er is niks meer over tuinafval van dichtbij meegemaakt en niks meer over mij, heeft wel altijd de hand boven het hoofd gehouden. Nu nog net, nu niet meer. Nu niet meer mee en zit er ook eindelijk achter.

[00:37:51]

Toen die duizend euro van de moeder niet terugbetaalde werd 2 uur niks meer te horen hoe hard 10.000 euro geleend van de moeder van eerder ook nog.

[00:38:02]

Nu nog niet zo lang geleden was een begin.

[00:38:05]

Maar jullie zien Eric niet meer zelden Siwa motorfietsen. Denk je dat die genegen is om over deze zaak te praten?

[00:38:15]

Euh, dat denk ik wel.

[00:38:29]

Hallo Eric met Frans Pollux. Goedemiddag, hallo stipuleren, maar ook middelzwaar, dat weet ik.

[00:38:49]

Ik heb tien nummer van van Frank Hendrickx. Ik vertel Erik voorzichtig dat ik iets aan het opnemen ben over de kroeg van Gysi en de mensen die daar komen. Maar durf ik nog niet te noemen.

[00:39:03]

Volgens Alcedo. Als ze daar aan mee willen werken minder. Maar de relatie. En dan heb je het even over.

[00:39:25]

Het punt is dat het verhaal van Oever interesseert me mateloos. Ik wilde uiteindelijk niet de bron checken, wil ik. Sugiyama tekende voor oeverwallen, grote. Het is eigenlijk de reden waarom ik wel, maar de durf ik niet te zeggen zo ontzettend jammer en belogen heeft, maar ik ben blij.

[00:39:51]

Hij is belogen en bedrogen en hij heeft het allemaal afgesloten, zegt ie. Dus.

[00:40:01]

Ik spreek met hem af dat hij dan nog even over na mag denken. En dan met 4. OK, dit is raar.

[00:40:17]

Ik heb een gemiste oproep 0 Negenenveertig als Duitsland, euh. En dan euh. Iets wat begint met 030 en dan staat eronder Berlijn en. Ik ken verder niemand in Berlijn, voor zover ik weet. En ik zoek wel iemand waarvan we denken dat die in Berlijn zitten. Dus euh. Dit is raar, stelde het degene is die ik nu al. Maanden aan het zoeken ben. Dan gaat die. En ineens komt alles samen.

[00:41:08]

Hallo met Frans Pollux in de volgende aflevering van de laatste dans aan de Joden. Aflevering 4 van De laatste dans eindredactie. Marion Boskamp interviews, montage en Zoundi zijn dit zelf. De oude Yonex deed Sam Huisman achtergrondmuziek gespeeld door gitarist BJ Baartmans, die samen met toetsenist Rob Geboers en mijzelf ook de titelsong speelde. Dank aan Risicomatch Resistent in Roermond en aan al haar stamgasten. Dank ook aan Clemens Boogaert van Maastricht University en advocaat Marcel Heuvelmans en ben je enthousiast over deze podcast.

[00:41:47]

Vertelt dan door en laat alsjeblieft even een review achter, want dan wordt deze podcast onder de aandacht van nog meer mensen gebracht. Meer info, foto's of contact met mij? Dat kan allemaal via mijn Facebook pagina Pollux muziek. Ik hoop dat je de volgende keer weer luistert. Laat het me zowiezo weten. Als jij denkt te weten is. Waarover is. Nee, wacht nog altijd niet. Gedis continueerde podcast over. Ja, Steffen. Ruimtevaart, filosofie, geen machines in de aarde, de meest onbevredigende antwoorden van de twee landen.

[00:42:55]

Onbegrijpelijke berekening. Onnodige Montague en irritante onderbrekingen door het.

[00:43:08]

Kortom, Zimmermann in spe is vreemd het zoeken naar experts.