Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:00]

Ik ben Sanne Boer en ik maak een serie over een onopgeloste moord, de moord op Patrick. Dit is deel 1 het bericht. We hadden afgesproken met mijn broertje, maar met mijn vader, mijn moeder, ik en toenmalige partner. We hadden afgesproken om een kerst lunch te doen ergens buiten het gebied.

[00:00:19]

Het is tweede kerstdag 2002 en mijn moeder die was ziek, dus is thuisgebleven en we hebben gewoon de hele tijd op een bootje zitten wachten.

[00:00:28]

Jan van den Bold zit met zijn familie in een restaurant dat uitkijkt over de Limburgse heuvels. Het is een bruine, gezellige tent met kleedjes op de tafels. Ze hebben afgesproken voor de kerstkind. Rons oudere broer is op wintersport. Zijn jongere broer moet nog komen. Hebben ook heel vaak gebeld. Ron en zijn vader bellen Patrick voortdurend op z'n mobiel en spreken in op zijn antwoordapparaat om te vragen waar die blijft.

[00:00:54]

Patrick neemt niet op. Maar eigenlijk verbaast dat er nog niet met mijn broertjes.

[00:00:58]

Die zat ex-schoonzoon in elkaar, die gewoon komt. Dat gebeurde wel eens dat hij gewoon niet kwam en onbereikbaar was en dat je dat ook niet belde of dat ie of dat ie echt kon twee of drie uur te laat kwam. We hebben daar ook gezeten, dus ik heb ook heel lachend overgedaan aan mijn vader. Die was toen ik wel vond het niet mooi allemaal zo echt om te lachen. Maar ik had zoiets wel. Ayo, maak je allemaal eens zo druk.

[00:01:19]

Weet je wel, ze bekijken de manier k.k. Wij zijn uiteindelijk maar gaan lunchen. Mart was volgens mij om twee uur en half drie was het er nog steeds niet.

[00:01:26]

Tegen vieren rijden ze weer naar huis. Het waren eigenlijk net huis en met ging de bel. Dat was nog heel grappig moment toen die bal ging, want ik zag mijn vader, die zou ik zo, reageer ik nu heel boos, want ik had dezelfde reactie.

[00:01:42]

Nu staat mijn broertje aan de deur van Hallo, hier ben ik dan ronduit vrolijk naar de voordeur. En toen maakte ik de deur open. En toen? Toen stonden twee mensen voor de deur en toen had ik gelijk in de gaten dat het niet pluis was.

[00:01:56]

Er staan twee politie rechercheurs in burger op de stoep. En toen heb ik ze aangekeken.

[00:02:00]

Toen heb ik gezegd dat ze iets met Patrick en volgens mij doen niet eens antwoord gegeven.

[00:02:07]

En toen zei ik hij is dood. De man en de vrouw knikken en vragen of ze binnen mogen komen. In shock heb ik me omgedraaid, richting de deur. Glazen deur. Daar stond mijn vader. Toen heb ik uitgeroepen Pa Patrick is dood. Patrick is dood. Het is echt heel ernstig.

[00:02:28]

En dan vertellen de rechercheurs wat er precies is gebeurd.

[00:02:31]

Wat en hoe en waarom. En. Het kan niet een beetje tekenen. En dan elkaar ja, elkaar vastpakken, iets proberen. Maar je bent zo ontzet en je hebt met de infrarode straling meteen binnen die ruzie erger toen je komt in zo'n zo'n waanzinnig idioot proces.

[00:02:49]

Kom je terecht. Dus dat is onbeschrijfelijk.

[00:02:52]

Patrick is door geweld om het leven gekomen, zeggen de rechercheurs. Dit is een situatie die je niet kent. Weinig familie kennen dat geweld niet dat je mensen dood kan maken. Wij kennen de liet. Het front is zelden echt alleen maar uit film of oorlogsverhalen of wat. Wij hebben daar echt. Kunnen we echt helemaal niks niks bij voorstellen? Het is nu ruim vijftien jaar geleden dat Patrick werd vermoord. En die moord is nog steeds niet opgelost. Ik wil dit verhaal vertellen omdat ik wil weten waarom de politie dit niet voor elkaar krijgt.

[00:03:29]

Er zijn zo'n 500 onopgeloste zaken. Cold cases in Nederland, dat zijn moorden en zware zedenzaken. Maar hoe wordt een moord door Chee op de plank? Deze moordzaak trok mijn aandacht omdat het op het eerste gezicht lijkt alsof iedereen Patrick zou kunnen zijn. Ik wil ontrafelen waar de politie onderzoek naar de moord op Patrick is vastgelopen. Dit jaar luidde de politievakbond de noodklok. Rechercheurs zijn al jarenlang te weinig geschoold en overbelast. De onderbezetting. Zeggen de moeilijkheden in deze zaak iets over de landelijke problemen bij de opsporingsdiensten?

[00:04:06]

Uiteindelijk is de geloofwaardigheid van Thomas slecht in deze zaak. Is echt wel. Hij kan bijna zeggen helemaal weg Londers. Net als ik journalist een half jaar geleden ontmoet ik hem en begon ik mijn research voor dit verhaal dat ik de komende tijd in meerdere afleveringen ga vertellen. Ik weet nu dat dingen die in eerste instantie zeker lijken misschien niet zo zeker zijn. En ik ben tot onthutsende ontdekkingen gekomen.

[00:04:37]

Deel 1 het bericht. ANP. 27 december 2002 De politie heeft op tweede kerstdag het stoffelijk overschot van een 36 jarige man gevonden in zijn woning in Heerlen. De man, die alleen woonde, is op gewelddadige wijze om het leven gekomen. De moord op Petric had het nieuws persbureau ANP.

[00:04:58]

De politie heeft twintig rechercheurs op de moordzaak gezet. Was in Heerlen en de stad. Daar worden meteen de boel afgezet. Rechercheurs, theater.

[00:05:06]

Het gaat heel vlug. Het gaat heel vlug rond.

[00:05:09]

Er was ook heel leuk bekend in de stad volgens mij dat Patrick dood was. De moord wordt al snel de kerstmarkt genoemd.

[00:05:19]

Wie was Patrick?

[00:05:21]

Iedereen kende hem ook en de hele tenniswereld is gymclub hier een seule van Limburg die Patrick van de Pol niet kende? Patrick speelde tennis op hoog niveau en hij was tennis trainer. Hij was ook heel erg geliefd, was heel open en joviaal naar iedereen toe qua karakter.

[00:05:39]

Hij had iets van een kwajongen en zich duidelijk iemand langelede de lol erbij. Als we ergens alleen zaten en het was niet zo gezellig. De Zwitser Patrick, even bellen en dan wordt het wel leuk.

[00:05:53]

Zoals iedereen klaar was ook altijd bellen al onze vrienden Paul Tennisvereniging waarin je de motor motoronderdelen binnen was. Iedereen die ik spreek over Patrick vertelt me ook hoe aantrekkelijk hij was. Als je op stap ging je dag van. Wat kunnen we doen om het vrouwelijk geslacht bij ons te hebben? Dan moest je hem daarbij hebben. Het werkte altijd ook door. Rudi was een persoonlijkheid. Zijn gedrag lijken het allemaal. Ik weet niet hoe hij ze allemaal kende, maar hij kende zo.

[00:06:29]

Hij kende gewoon niet iedereen. Als Romney tweede kerstdag de voordeur nietsvermoedend opentrekt en twee rechercheurs op de stoep staan, zit er verderop in Heerlen Patricks vrienden in hun stamkroeg. Paul, de barman, heeft de zaak gesloten en hangt een bordje op de deur wegens omstandigheden gesloten. Patricks vrienden zijn dan namelijk al op de hoogte van het vreselijke nieuws begrepen dat Patrick niet kon bereiken. Dit is Elmar, buurman en goede vriend van Patrick. Hij herinnert zich dat het ergens tussen 7 en 9 moet zijn geweest dat José belde.

[00:07:09]

Zij was het vriendinnetje van Patrick. Ik ben ik te brengen, maar ik kan hem niet bereiken zo. Hij was gisteravond nog bij jou. Ja, ze is bij mij geweest en daarna is naar huis gegaan. Ik maak me zorgen. Ik kom nu naar je toe. Ulmer woont op dezelfde gallerij als Patrick. Twee appartementen verder. Dit is zijn versie van de gebeurtenis. Toen ze belden heb je ben ik opgestaan. Ik heb even aangekleed kopje thee gemaakt.

[00:07:36]

Ik heb gewacht op de bel en toen de Belgen geen waar heb ik voor opgemaakt, zijn we samen naar zijn appartement gegaan en door de raam gekeken. En toen zag je mensen vletten liggen.

[00:07:49]

Naast de voordeur zit een raampje. Elmar kan door het raampje de keuken in de woonkamer inkijken. Zag er niet goed uit. En wat dacht je toen? Hij is dood. Heerlijk gevoel. Zoiets van dit is onwerkelijk. Tussen de twee zwarte banken voor de drempel van de balkon deur ziet Elmer Petric op zijn buik liggen. Zijn handen in een voor een ander wat naar achter en zijn knieën een beetje opgetrokken. Hij beweegt niet. Wat ik zag was dat er ook een plas bloed gedroogd bloed rond zijn lichaam, dus in de buurt van maardie lag.

[00:08:26]

Elmer vertelt dat hij via de achterkant naar binnen probeert te komen. Via zijn balkon kan hij op Patricks balkon klimmen. Maar Patrick Secondair, die normaal gesproken open is, zit nu dicht bij de deur van het balkon. Op de raam gebonkt. Zoiets van oké. Niet dat is wat het is, maar tegen beter weten in. Toen gebeurde niks. Dus heel snel weer naar voren gaan, ook om José op te vangen. Het ziet er niet goed uit.

[00:08:53]

Politie moet komen. We moeten de binnen Elmore en José bellen één en twee. De politie en de ambulance zijn er binnen een paar minuten. Ze breken de voordeur open. Twee politiemannen gaan naar binnen en daarna de twee ambulancemedewerkers en Elmer en José. Ze lopen achter elkaar de kleine woonkamer in. Voordat ze doorhadden, stonden we daar met z'n allen binnen. Een van de ambulancemedewerkers herkent Elmar uit het ziekenhuis. Want Elmer is uroloog in het academisch ziekenhuis van Maastricht.

[00:09:25]

José zakt in de hoek van de woonkamer ineen en Elmer knielt bij Patrick. Maar zijn hals te voelen voor een hartslag. Na ongeveer tien minuten worden Elmer en José weer naar buiten gestuurd. Achteraf gezien heel raar van de politie, want wij waren op een crime zien. Wij konden meteen met de politie willen.

[00:09:46]

De politie zet daarna de plaats van delict af. José gaat mee naar bureau voor verhoor. Omdat ze Petric de avond ervoor nog gezien heeft. Elmer gaat terug naar zijn appartement. Toen heb ik de jongens gebeld, zei Patrick is dood. Wat? Ook Buis Pijs is de stamkroeg van Patrick en zijn vrienden. Dit is dus de situatie rond lunchtijd op tweede kerstdag. De politie loopt rond in Patricks appartement. Patrick vrienden zitten verslagen in het café en Patricks vader en broer Ron met zijn vriendin zitten dan nog nietsvermoedend in het restaurant op Patrick te wachten.

[00:10:26]

Zij krijgen het slechte nieuws pas vijf uur s middags te horen van de politie, rechercheurs achteraf borsthaar boos over Tom Boonen toe.

[00:10:37]

Toen dit de enige verklaring die ik gehoord hebben is, stond dat ze wilde voorkomen dat ze bij de verkeerde familie van de bond voor de deur zouden staan.

[00:10:47]

Uiteindelijk gaan de vrienden naar Ron en zijn familie. Maar vlak voordat ze binnenkomen hoort Ron iets waarvan hij schrikt. De rechercheurs vertellen hem dat alle vrienden op dat moment verdachte zijn.

[00:11:00]

Sommigen zouden misschien echt willen echt echt vast willen pakken. Zou je echt misschien een potje mee willen janken of zo heet je wel? Maar dat doe je niet. Dat deed niet. Iedereen was verdacht. Ik was wel een heel bewust van wat ik echt iedereen zat aan te kijken. Van wat was jouw relatie met Patrick? Wat is dat tussen jou en Patrick? Iets gebeurd? Is de financiële kwestie of. Of zag iemand zitten die de schoen niet kende?

[00:11:25]

Misschien één keer gezien had hij bijvoorbeeld allemaal allemaal? Kende ik helemaal niet één keer. Ontmoet van mij zaterdag dus geen vrienden, maar zaten de verdachten. En dat is wat er gebeurt met je. Dat is wat er gebeurt met je.

[00:11:38]

En er is nog iets waarover je rechercheurs meeneemt in vertrouwen nemen. De reserves zijn van gaan, je in de Kamer zitten er niet bij zitten. Maar we gaan wel hier in de Kamer zitten en we luisteren. Dan weten jullie dat. We luisteren op afstand mee naar de gesprekken.

[00:11:53]

Want iedereen is verdachte.

[00:11:55]

Het is een schizofrene situatie voor de politie rechercheurs die zich verstoppen in een ander deel van de grote woonkamer in de ZGL, buiten het zicht van de vrienden.

[00:12:05]

Hij heeft er moeite mee. En toch gaat hij mee in de opzet van de politie.

[00:12:09]

Je gaat zelfs misschien zelfs nog op dat moment op de stoel van de recherche zitten doorvragen door soms gewoon vragen te stellen waarvan je hoopt dat ze iets opleveren. Achteraan is het Kalisa en hebben.

[00:12:23]

Enkele dagen later werd Patrick gecremeerd, maar in het belang van het onderzoek mag behalve de naaste familie niemand anders afscheid van hem nemen en het lichaam van Petrus aan zijn verwondingen. Zou je namelijk kunnen zien hoe hij vermoord is. En dat zou getuigenverklaringen kunnen beïnvloeden.

[00:12:41]

Ik vond het zelf toen al heel moeilijk besluit, omdat ik toen met zijn vrienden bijvoorbeeld Tim misschien wel echt dagelijks gezien hebben.

[00:12:50]

Geen afscheid nemen. Dat doe je dan het onderzoek op, maar houden rekening met het onderzoek, dus daar wordt heel veel van je gevraagd.

[00:12:58]

Op dat moment vind ik Patricks vrienden en familieleden worden invaren gehoord. Het wordt meteen duidelijk dat de familie niet alles van Patrick weet.

[00:13:07]

Vorige maand werden we hebben ze ons ook een foto laten zien van een meisje of dat meisje kende.

[00:13:15]

Achteraf bleek dat dus een meisje te zijn. Bar-Ilan een relatie mee te ontstaan was.

[00:13:20]

Ron en de vader van Patrick wisten ook niet dat dit meisje een EXZ had en dat die ex niet blij was met de nieuwe relatie.

[00:13:28]

Een moeder die wist iets. Hij had hem reeds verteld over. Ik vind het wel iemand heel erg leuk en hard, maar het is best wel ingewikkeld.

[00:13:36]

Patricks vrienden wisten wel meer.

[00:13:38]

Dit zegt wel, maar ik denk dat meteen de eerste persoon die als verdachte was. Brons was zat en de meest voor de hand liggende gedachte. Wat is er nu precies gebeurd? Ze zijn er nooit braaksporen gevonden, zo dus waarschijnlijk gewoon iemand gewoon binnengelaten.

[00:14:00]

Wat te duiden op iemand die je kent? Dus die Patrick van iemand met wie je een afspraak hebt?

[00:14:09]

ANP. 28 januari 2003 Politie pakt verdachte in Noord Heerlen op. De politie heeft dinsdag een 31 jarige man uit het Duitse Aken gearresteerd. Een maand nadat Patrick gevonden is, houdt de politie een man aan. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de 36 jarige Patrick van den Bold uit Heerlen. Gelijktijdig hield de politie op twee plaatsen in Nederland, maar ook op drie plaatsen in Duitsland, huiszoekingen. De verdachte is volgens de politie ingesloten.

[00:14:39]

De familierechercheurs speler Ron vlak voor de arrestatie het nieuws zelf te vertellen. Het wordt dan heel spannend dat. Zo voelde ik dat iemand.

[00:14:50]

En wat komt er nu op je af en wat gebeurt er? En hoe gaat het dan verder? Ken je die verdachten? Nee, absoluut niet. Nee.

[00:14:57]

En ze hebben toen verteld dat dat de ex-man was van José. Het meisje waar Patrick dus warme gevoelens gehad, dus een afspraak dat hij wel of het gedaan had of dat hij wel opdracht gegeven zou hebben. Zijn motief was eigenlijk gewoon lag in die relatie. Zeg maar dat hij het niet kon verkroppen dat zij aanpapt met mijn broer naar werd gezocht.

[00:15:20]

Hij werd later nog een verdachte aangehouden. Een 33 jarige man uit Maastricht, een vriend van de ex van deze tweede verdachte, wordt snel weer vrijgelaten.

[00:15:31]

De ex wordt wel vastgehouden in beperking.

[00:15:34]

Dat betekent dat hij geen enkel contact met de buitenwereld mag hebben op dat moment dat die beperkingen afgaat en dus de verdachte toegang krijgt tot alles. Op dat moment kreeg hij te horen wat er gebeurde.

[00:15:47]

En dat is in dit geval is dat echt weken later geweest? Maar ik denk wel.

[00:15:52]

Ik denk echt dat we over maanden praten.

[00:15:54]

Uit onderzoek is gebleken dat de schoten meteen dodelijk waren, zijn meerdere schoten gelost en meerdere schoten geweest.

[00:16:00]

Weet je, hoeveel weet ik nu niet? Nee, weet ik niet. Hij is vannacht neergeschoten. Hij probeerde te vluchten. Als hij het balkon op gevlucht was, had hij naar het balkon van zijn vriend kunnen rennen. En dat is wat verteld is dat ie richting balkon deur gelopen is of gerend is en dat ie toen achter is neergeschoten. Er is DNA gevonden in de woning van Patrick. Bijna vijf maanden na de moord moeten verdachte vóórkomen.

[00:16:30]

Maar het helpt anders. Toen wij de rechtbank kwamen toen wij wilden, dat weet ik nog heel goed, stonden we buiten en toen was de officier. Er waren mensen van het rechercheteam daar en toen hadden ze nog een belangrijke mededeling. Dat was dat ze net de uitslag binnen hadden en dat het DNA niet van de verdachte was.

[00:16:51]

De rechtszaak werd afgeblazen en de verdachte, de ex van Patrick van Dinertje, wordt vrijgelaten.

[00:16:57]

Dat is een echte domper. Dat is een hele grote teleurstelling. Bereid je toch voor op de zaak begint en dan hoor je dat er dus eigenlijk niks is om iemand vast te houden.

[00:17:06]

De maanden erna hoort van af en toe nog iets van de politie, maar dan wordt het stil.

[00:17:12]

Je wil twee dingen je wil met je eigen verdriet bezig zijn en je wilt dus ook dat je ergens een werk kan doen terwijl je gewoon anders kan dat niet opgelost worden.

[00:17:21]

En dan zie je dat dat die twee dingen, die staan elkaar echt in de weg. Zeven jaar na de moord vraagt het OM uiteindelijk om een afrondend gesprek met de politie. Dat krijgt de familie. Politiehoofd inspecteur Jo Schreuder vat het gesprek uit 2010 samen. In een brief. Ondanks dat de twee verdachten werden aangehouden, kon het onderzoek tot op heden niet met een positief resultaat worden afgesloten.

[00:17:51]

De hoofdinspecteur schrijft dat de zaak geseponeerd is, maar dit betekent niet dat er geen vervolgonderzoek meer zal komen. Indien er in de toekomst nieuwe feiten of omstandigheden bekend worden, kan het onderzoek weer heropend worden.

[00:18:06]

De moord op zijn broer blijft in zijn hoofd rondspoken. Toch probeert Ron zo normaal mogelijk verder te leven. Maar eind 2012 verandert alles.

[00:18:16]

Video journalist had ik gewoon een afspraak bij de universiteit.

[00:18:21]

Ron moet op de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht een promotiefilmpje maken. Op de kamer van rechtspsycholoog Robert Rauschenberg. Ik loop daar binnen en daar staat Robert Rosenblum. Bergen staat klaar en die schrikt en die trekt wit weg. En hij vertelt echt gewoon op dat moment, vertelt hij. Ik wist niet dat jij kwam zitten, maar dat maakt toch niet uit? Wie komt dan doen? Wat maakt het uit? Het zit hier. Maar een paar minuutjes geleden was het dossier van je broer je binnengebracht.

[00:18:49]

En toen zag ik het ook en stonden allemaal Klabbers. En daar stond het dossier van mijn broer. Toen kreeg het wel heel erg warm en dan gebeurt er in je lichaam gebeurt allemaal dingen die je bijna niet kunt beschrijven.

[00:18:59]

Hoe Schallenberg bestudeert met een selecte groep studenten jaarlijks n cold case. Hij probeert nieuwe inzichten in vastgelopen zaken te bieden om het opsporingsonderzoek weer in gang te krijgen.

[00:19:11]

Je hoort het niet te weten. Je mag dit niet weten. Dat is tussen de eerste eeuw. En is dat zo geregeld? Waarschijnlijk mag niemand weten en hij zegt maar ik vind het niet fijn. Dus ik ga contact opnemen met het hoofd van het onderzoek. Dat is meneer Schreuder en ik ga hem zeggen dat jij dit nu op de hoogte bent en dat hij jou vertelt wat wij doen en waarom we dat doen en dat hij jou in ieder geval informeert.

[00:19:40]

Nou, ik heb een weken maanden gewacht op dat telefoontje.

[00:19:44]

Uiteindelijk krijgt een telefoontje van de hoofdinspecteur en die doet een belofte.

[00:19:50]

Meneer Schreuder heeft toen beloofd, want het gaat een tijd duren, het onderzoek en ik ga je informeren over het verloop van het onderzoek, maar opnieuw blijft het stil.

[00:20:04]

En toen kwam ik een officier van justitie tegen de zaak officier die op het onderzoek gezeten heeft van Patrick die ze 6 zeven jaar lang op het onderzoek gezeten heeft. En die vertelde mij zelfs spontaan tijdens de ridderroman fiets wedstrijd in Maastricht. En ik stond er met de camera teams. En hij komt naar me toe als je even je broertje hebt toch wel hoort dat er onderzoek naar gedaan is. En zo ja, het was toch wel goed te worden gedaan hebben.

[00:20:37]

Zo is het toch echt wel verrassende dingen naar voren gekomen en zo die echt de moeite zijn om door te reageren. Dat vertelde die mij.

[00:20:44]

De zaak zeeofficier die Ron naar eigen zeggen tegenkomt is Wim Smit. Het cold case onderzoek van de universiteit is dus kennelijk klaar en het ziet aanknopingspunten voor de politie om er weer mee aan de slag te gaan. Ja, ik denk dat is dat is fijn. Want hij zei toen ook volgens mij komt dat dan in een andere groep terecht. Die moeten dan beslissen of toch echt capaciteit vrijgemaakt wordt en geld voor vrijgemaakt worden. Of toch echt gewoon. Oftewel mensen opgezet worden op die aanraking s.n.

[00:21:13]

Of daar waar mensen opgezet worden. Dus ja, dat is fantastisch. Ik heb toegezegd dat zoon zo hoor je dat dan wel ofzo. Het is dan 2013. Elf jaar na de moord zouden er echt nieuwe aanknopingspunten zijn en wordt er politie onderzoek naar de moord op Patrick Nambiar heropend. Er nu toch een dader gevonden worden? Ron heeft in ieder geval goede hoop, maar weer verstrijken jaren.

[00:21:48]

Het schip is eind 2017. Het gaat slecht met hem, ook al merk je dat niet aan zijn stem of aan zijn manier van doen. Hij heeft een stevige burnout en hij zit thuis. Ook zij zitten in de woonkamer, in een lange eettafel. Hij heeft net een kritische brief aan het Openbaar Ministerie gestuurd. Na al die jaren zorg ik in één keer dat er vijf jaar overheen gegaan is. Vanaf het moment dat ik dus de universiteits gebouw binnenliep en met het dossier geconfronteerd dat hier vijf jaar overheen gaan zitten.

[00:22:22]

En in die vijf jaar heb ik nooit, nooit en te nimmer iets gehoord van wat er uit het onderzoek gekomen is, terwijl dat pas echt toen beloofd is.

[00:22:31]

Ron wil een gesprek. Heel Limburg is op dat moment in de ban van het komenden DNA onderzoek. In een andere cold case zaak, die van Nicky Verstappen. Een elfjarig jongetje dat in 1998 tijdens een schoolkamp verdwijnt en later dood teruggevonden wordt. Ronn vindt dat pijnlijk. Waarom wordt daar wel op gereageerd? Hij krijgt antwoord van het Openbaar Ministerie. Over zes maanden hebben ze tijd om hem te woord te staan. Welke politie eenheid voor VPRO radio Argos?

[00:23:15]

Ik zou graag een interview afspraak met jullie maken als dat zou kunnen. Ik wil eigenlijk weten waarom de moord op Patrick van Aanholt nooit is opgelost.

[00:23:25]

Worden opgelost met Sanne Boer VPRO radio Argos Dag.

[00:23:37]

Ik wilde eigenlijk vragen of ik een interview zou kunnen aanvragen met Jolanda Goeiemorgen.

[00:23:45]

Wij hebben een tijdje geleden contact gehad, maar ben ik helemaal niet. Heb laten weten of het contact heeft gezocht. Maar blijkbaar heeft niemand dit laten weten.

[00:23:57]

Niemand heeft laten weten. Ik zeg niet dat ik, dat sta je hier wel eens op. Later Labierint, Ik wil Robert Hans Liberg spreken. Wat is deze cold case onderzoeker van de Universiteit Maastricht te weten gekomen over de moord op Patrick? Zou die dame willen praten over deze zaak? Ondanks dat zijn onderzoek geheim is? Ik val meteen met de deur in huis. Klopt het dat journalisten van Van Bolt december 2012 bij u op de Kamer kwam hier in het instituut?

[00:24:40]

En dat u schrok? Ja en waarom schokkend.

[00:24:46]

Dus evenals een broer zouden we gaan bestuderen wat de cold case de afspraak is dat wat in alle stilte gebeurt? Ja, dat was niet de bedoeling dat Rondon binnen kon lopen en dit zou hebben gezien.

[00:25:00]

Bent u toen gestopt met die zaak of hebben jullie die zaak toen wel gedaan?

[00:25:05]

Nee, het officiële beleid is dat ik helemaal niet mag praten over overige zaken. Maar ja, rondreed het.

[00:25:12]

En ja ja, wanneer was u met uw studenten klaar met het onderzoek naar de moord op Patrick?

[00:25:20]

Dat moet in 2013 zijn geweest.

[00:25:22]

En wat heeft u toen gedaan? Want zo'n onderzoek van jullie klaar is in zijn algemeenheid de zaken waaraan wij werken. Dagelijks schuiven we een eindrapport met uitleg van. Dit zijn de feiten die wij hebben kunnen constateren uit het dossier. Daar hebben we deze scenario's kunnen destilleren en dit zijn de acties die nog ondernomen kunnen worden, zowel tactisch als technisch onbepaalde Sedaris tussen uit te sluiten.

[00:25:47]

Ook u geeft aanbevelingen aan de politie schriftelijk en we doen ook altijd een presentatie voor het Openbaar Ministerie en de politie en had uw aanbevelingen waardoor het onderzoek je heropend kon worden.

[00:26:01]

Die hadden we ook. En op welk terrein? Ik ga inhoudelijk niet over de zaak praten. Dat kan en mag ik gewoon niet. Maar ja, je hebt tactischer en dan heb je altijd dingen. En op technisch terrein heb je dingen.

[00:26:16]

Maar u heeft dus in de zaak van de moord op Patrick nieuwe aanwijzingen gevonden waarmee de politie verder zou kunnen reageren.

[00:26:28]

Nou is het zo dat het vijf jaar geleden is, heeft u aan de bel getrokken en heeft u veel gevraagd van zijn nu al aan de slag?

[00:26:35]

We hebben regelmatig overleg en dan word ik van bepaalde zaken waar beweging niet zit, hoor ik op de hoogte gehouden. Deze zaak zit volgens mij geen beweging.

[00:26:45]

Wat zegt u dan? Ja, wat ik altijd zeg. Zet hier een klein clubje deskundigen op die er mee aan de slag gaan.

[00:26:54]

En wat wordt er dan terug gezegd vanuit de politie? MensKracht is echt een groot probleem met menskracht. Want wat zeggen ze dan dat ze niet genoeg mensen hebben?

[00:27:08]

Ook het onderzoek naar de moord op Petric kan dus ook volgens de cold case onderzoek aan de universiteit heropend worden. Alleen het rapport met de aanknopingspunten daarvoor ligt al vijf jaar ergens in een LA. Ik vraag de politie Limburg en het Openbaar Ministerie meerdere keren om een interview. Daar moeten ze over nadenken.

[00:27:40]

Goedemorgen, ik kom voor. Carina Van Leeuwen. Prima, ga ik aan de linkerkant door. Dank u wel. Vanuit de landelijke politiek krijg ik te horen dat ik bij een forensische rechercheur van het coldcaseteam in Amsterdam moet zijn als ik iets zou weten over vastgelopen opsporingsonderzoeken.

[00:28:03]

Hij in De Morgen Goeiemorgen, welkom! Van Leeuwen is een kleine vrouw. Ze bruist van de energie. We zitten in een klein vergaderen. Ik leg haar de zaak van Patrick voorbaat.

[00:28:17]

De Universiteit Maastricht heeft deze zaak in 2013 bekeken en heeft het rapport 2013 aangeboden aan de politie. Sindsdien is er niets mee gebeurd. Wat zegt dat? Dat zegt waarschijnlijk dat Uhm de eenheid Limburg geen capaciteit heeft of wil vrijmaken. Dat weet ik niet. Maar ken ik niet heeft om deze zaak op te pakken. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze het onvoldoende vinden om de zaak weer op te pakken. Nou, de leider van het onderzoek geeft aan dat er wel degelijk goede aanknopingspunten zijn om de zaak weer te heropenen.

[00:28:56]

Ja, dat. Ik kan dat natuurlijk niet beoordelen, want ik weet niet wat er in het rapport staat. Uhm. Maar het feit dat er mogelijkheden zijn, ja, dat kan bijna niet anders. Als de zaak uit 2002 is, dan kan ik me niet voorstellen dat er geen mogelijkheden meer zijn.

[00:29:08]

Alleen al met nieuwe DNA technieken, zegt Van Leeuwen, kan er opnieuw gekeken worden naar de sporen van toen. Maar ook dat gebeurt in deze zaak niet.

[00:29:17]

Zou vooral aan de familie aan willen geven. Neem hier geen genoegen mee en blijf rammelen aan die deur bij politie eenheid Limburg. Ook bij het Openbaar Ministerie. En euh, zorg dat die stem gehoord wordt. In dit geval is het zo dat hij eigenlijk gedaan heeft wat u voorstelt, namelijk aan de poort rammelen. Hij heeft gebeld, gemaild met het Openbaar Ministerie. Hij heeft zelfs beloftes gekregen dat hij op de hoogte werd gehouden. En elke keer gebeurt dat maar niet.

[00:29:45]

Wat zegt dat?

[00:29:47]

Ja, dat zegt dat er dus toch een soort uhm ja nonchalance Bijnen is. En misschien komt het allemaal door werkdruk en wat dan ook. Maar ik vind daar niet een excuus voor, dus ik wil dat ook niet gaan uitleggen. Ik vind dat de mensen dat zelf moeten doen, ook al gaat het over mijn collega's. Ik vind dat het ook niet kan. Iemand, zeker als die zo aan de poort rammelt, moet ie gewoon antwoorden krijgen waar het kan.

[00:30:07]

Van Leeuwen werkt in een groot coldcaseteam in Amsterdam. Dat 10, dat rond de dertig man. Maar dat geldt lang niet voor alle regio's in Nederland. Helaas zijn er een aantal eenheden. Politie eenheden waren maar één persoon. Op cold case zit of hooguit drie personen één persoon. Ja, het is zijn de keuzes die gemaakt worden. Op papier moeten het er drie zijn. Maar ja, als je te weinig mensen hebt en weinig recherche capaciteit. En je hebt te maken met een hele hoop operationele zaken de zaken die zich nu voordoen.

[00:30:34]

Dus de warme zaken. Dan worden de keuzes gemaakt wat ten koste gaat van cold case. En dat is wel iets wat ik enorm betreur.

[00:30:42]

Het coldcaseteam van de politie Limburg is ook klein. Tot 2015 bestond het team uit eenman, nu uit vijf. En die mensen houden zich niet alleen met het voorbereiden van cold cases bezig. Ze moeten ook de vermissingen behandelen. Hoe kijkt u er tegenaan? Dat u met uw team dertig man heeft, maar dat er in andere regio's er maar één iemand zit?

[00:31:02]

Ik vind dat je dat ook politiek gezien en eigenlijk ook maatschappelijk niet kan verantwoorden. En het verbaast mij ook dat daar geen verantwoording over afgelegd hoeft te worden. We hebben met z'n allen bepaald dat in de herinrichting van de Nationale Politie dat daar in ieder geval dus drie mensen vrijgemaakt moeten worden voor cold case. Maar er is niemand die vraagt wat doen jullie daar nou aan? Welke zaken hebben jullie opgelost? Hoe doen jullie dat dan? Hebben jullie genoeg personeel? Kunnen we daar wat aan doen?

[00:31:29]

Dat wordt eigenlijk niet gevraagd en dat wordt bijvoorbeeld met overvallen wel gedaan. En dan moet verantwoording afgelegd worden. Hoeveel tijd wordt er gestoken in overlast van drugsoverlast van bijvoorbeeld de jeugdgroepen of overvallen? Maar over Coldcut wordt dat niet gevraagd. Het is wel de media die dat vraagt en dus heel veel belangstelling naar aanleiding van de cold case kalender of actuele zaken zoals Nicky Verstappen. Maar vanuit de politiek of vanuit de dienst leiding van de Nationale Politie is er volgens mij niemand die een rapportage vraagt.

[00:31:59]

Hoeveel uren steken jullie naar een cold case en waarom is dat niet meer? Of waarom verschilt dat zo per eenheid? Dus dat verbaast mij. Terug Na ruim vijftien jaar na de moord op zijn broer Patrick krijgt hij zijn langverwachte gesprek met het OM en de politie DS 17 mei 2018.

[00:32:32]

Dan gaat het echt gebeuren. Belangrijkste vraag ligt een rapport met hele duidelijke nieuwe aanwijzingen die te reserveren zijn nou, waarom is er niks bij gedaan? Wat staat erin? Wat? En wat ga je die nog mee doen? Of doen jullie inmiddels een hele belangrijke vraag en rondde in dit gesprek? Het Openbaar Ministerie en de politie vertellen hoe laks met hem en zijn familie zijn omgegaan. Misschien bedoelen ze het goed en zijn ze zich er niet van bewust. Maar wil dat andere nabestaanden deze hulp bespaard blijft.

[00:33:10]

Ik mag er natuurlijk niet bijzijn bij dat gesprek, vooral met het Openbaar Ministerie en de politie.

[00:33:16]

Een week later zit ik opnieuw bij hem en zijn vrouw ermee.

[00:33:24]

Zit er nu ook bij. Wat is jullie gevoel nu? Ik vond het mooi dat de hoofdofficieren begon, opende het gesprek en eigenlijk zijn excuses heeft aangeboden hoe het gelopen is. De afgelopen jaren eigenlijk.

[00:33:42]

Ik had toch het idee dat BAM echt binnengekomen is? Ook dat een stukje besef over dat idee had ik echt wel en daar gaat het uiteindelijk om. We kunnen ook gewoon een hele beschuldigende vinger wijzen van toen. Maar dat schiet helemaal niks meer op. Mooi was de houding van hun is gewoon. We zitten hier nu dus een nieuw team. We zijn geschrokken. We bieden excuses aan. Je voelde gewoon dat ze mee bezig zijn geweest en dat ze daarna gekeken hebben.

[00:34:08]

En hebben ze ook verteld waarom ze niks met het universiteits rapport hebben gedaan? Cold case rapport.

[00:34:16]

Ze hadden het niet in het vizier. Dat waren letterlijk de woorden. Ze waren blij met de grond. Een brief dus. Blijkbaar kan er ook zoiets als zo'n dossier verdwijnen. Wat ik wel heel schrikbarend vind eigenlijk.

[00:34:32]

Als ik inderdaad geen brief geschreven had, dan hadden we nog vijf jaar kunnen wachten. Nog maar tien jaar kunnen wachten, nog maar 20 jaar kunnen wachten. Want was er wat gebeurd? Nou, dat vind ik gewoon niet kunnen. En als je dan ook nog, zoals in dit geval een cold case onderzoek gedaan hebt waar uit blijkt wat het OM zelf informeel gezegd heeft, waarbij er onderzoek wordt de onderzoeken bevestigd. Er zijn aanknopingspunten, er kan verder gereserveerd worden.

[00:34:57]

Dan leg je dat niet als een vodje papier en sla ergens waar niemand meer weet dat het bestaat. Dan ga je mee aan de slag. Dan ben je verplicht. Van de politie Limburg hoorde ik niets meer over mijn intervieuw verzoek. Daarom ben ik zelf maar wat ik ga doen. Ik Hayo. Ik kijk ook heel graag super. Ook even later krijg ik een telefoontje van de voorlichter van het Openbaar Ministerie. Het OM en de politie hebben besloten mij geen interview te geven, omdat de zaak van Patrick mogelijk weer heropend wordt.

[00:35:35]

Na jaren van stilte overwegen ze dus toch weer om Patrick zaak te heropenen. De komende tijd zal een stuurgroep beslissen of er geld en capaciteit wordt vrijgemaakt, zegt de voorlichter. Heeft dat dan iets te maken met de klacht van Ron of mij intervieuw verzoek? Nee, zegt ie zeker niet. En de voormalig Djax officier Wim Smits, die Ron zou zijn tegengekomen bij een wielerwedstrijd, laat weten dat het gesprek volgens hem niet plaatsgevonden heeft.

[00:36:07]

In de volgende aflevering weer over de moord op Patrick In eerste instantie wil ik natuurlijk ook verdachten van de beeldhouwer zijn, dunner dan de eerder dit laadscherm besproken heeft. Dit was deel 1 van de moord op Patrick. Deze serie zal onregelmatig verschijnen rond de opnames. Hopelijk bouwde je via social media en onze website Rapido Windtunnels Les Patrick op de hoogte wanneer deel 2 verschijnt. Ik doe dit project niet alleen. Dus bedankt Hilke Jan Borge, Reinier van de Zou, Eric Arens, Alfred Coster en eindredacteur Huub Jaspers.

[00:36:45]

Tips zijn welkom op Argos, het VPRO Pantanal. Deze podcast wordt mogelijk gemaakt door Human en VPRO.