Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:00]

Je kan het niet zien, horen, ruiken of proeven. Toch kun je er een moordenaar mee opsporen. DNA. Er kan steeds meer informatie uit DNA sporen gehaald worden en dus is het interessant voor de politie. Daarom volg ik het DNA spoor dat gevonden is in de moordzaak van Patrick. Ik ben Sonnenborgh en het afgelopen jaar dook ik in het politieonderzoek naar de onopgeloste moord op tennisleraar Patrick uit Heerlen. Dit is deel 4. Een schok heb ik me omgedraaid, tot mijn vader Patrick eerder in de moord op Patrick zag wel een schotwond in haar hoofd.

[00:00:43]

Iedereen kende hem ook. De hele tenniswereld was iemand.

[00:00:48]

Lang leve de lol.

[00:00:50]

Bij sommigen zou je misschien echt willen echt echt vast willen pakken.

[00:00:54]

Zou je misschien een potje mee willen janken of zo heet je wel, maar dat deed niet. Dat niet iedereen was verdacht.

[00:01:02]

De eerste wordt door de candido voor de politie. Ik blijf met je poten van die dame af als jij die letterlijk. Ik kom uit Bagdad.

[00:01:17]

U heeft dus in de zaak van de moord op Patrick nieuwe aanwijzingen gevonden waarmee de politie verder zou kunnen rechercheren.

[00:01:27]

Tweede kerstdag 2002. Iets voor twaalf uur sochtends arriveert de politie bij de flat van Patrick. Een paar minuten ervoor hebben Patricks vriendin José en Patricks buurman Elmer hem levenloos zien liggen toen ze door zijn keukenraam keken. Ze staan op de winderige, halfopen galerij voor zijn voordeur. De politie slaat het ruitje bij de voordeur in om de deur van binnenuit te openen. Buurman Elmar en de twee politieagenten en Patricks vriendin lopen door het smalle gangetje naar binnen. Het is een rommelig, ze lopen door naar de woonkamer.

[00:02:02]

Die is niet groot. Toch staat het vol met meubels. Ze zien Patriek op de grond liggen, op zijn buik, tussen de banken in, vlakbij het balkon. Rond zijn hoofd ligt bloed. Patrick is met meerdere kogels om het leven gebracht. De kogelhulzen liggen verspreid door zijn woonkamer. Buurman Elmer knielt bij Patrick neer. Patrick s. Vriendin José zakt in elkaar voor de dressoir. Dan arriveerden de twee ambulancemedewerkers één van hen, Wilke Patrick, af.

[00:02:32]

Ik ben opgeroepen inderdaad bewaren met het tweede symbolisten ter plaatse. De 43 jarige Frits van Winkelhock is die kerstdag als ambulancebroeder opgeroepen. Hij springt samen met een jongere collega de ambulance in.

[00:02:45]

Voor zover ik me kan herinneren zijn we binnengekomen, maar loop je een klein gangetje binnen. Dan kom je een kamer binnen en schuin rechts stond een bank. En volgens mij lag hij op de bank voor de bank. Dat durf ik te zeggen.

[00:03:00]

Ik heb zijn naam achterhaald en heb alle mensen die van Winkel of Heeten in de buurt van Heerlen gebeld. Zijn vrouw niet op. Hij is in de tuin aan het werk, maar komt graag voor mij aan de telefoon.

[00:03:11]

Een verbintenis met een patiënt is altijd heel erg kort vanuit mijn vak, maar van mij aan dat dat wel enkele dingen is waar het zogezegde emmertje zich mee vult. Wat bedoelt u daarmee? Vanuit mijn vakgebied er zo veel dingen gebeuren die een normaal mens niet meemaakt dat je dat kan je uitstekend mee omgaan. Maar het stapelt zich wel op in je koppie. En dit is dus één van de gevallen die daar zeker aan meewerken.

[00:03:42]

Iemand van 36 die overlijdt en dan ook nog eens door een moord. Dat is zwaar. Ambulancebroeder is nu met pensioen en beantwoordt mijn vragen vriendelijk en geduldig. Maar veel details weet ik niet meer.

[00:03:55]

Het is inmiddels zeventien jaar geleden en heel weinig om van de omgeving, behalve dan de gevaren voor onschuld. Negen van de tien keer ga je. Omdat ik dan de directe kopper zeker monitoren bij me heb, stop ik ook als eerste binnen. Ergens in vergelijk met mijn collega chauffeur. Die komt vaak achter mij aan omdat ik alvast naar boven gaat om nog wat andere spullen pakken. Ben ik zo gefocust op de patiënt dat ik heel erg weinig slaap?

[00:04:26]

Het appartement waar Patrick twee dagen eerder nog wijntjes heeft zitten drinken met zijn buurman Elmer, is een plaats delict geworden.

[00:04:33]

Het was voor mij in ieder geval duidelijk dat meneer overleden was. Zorgen dan weer dat hij zo snel mogelijk buiten zijn, zodat de technische recherche ons weer geen sporen door mekaar kon halen.

[00:04:46]

De eerste minuten, uren en dagen na een moord zijn cruciaal in de zoektocht naar de dader. De tijd is dan de grootste vijand van de politie. Hoe meer tijd er verstrijkt, kleiner de kans dat de dader gevonden wordt. In de woonkamer van Patrick stelt de technische recherche die middag allerlei sporen veilig. Maar het is vooral belangrijk voor de politie te bepalen welke sporen er toe doen. Huidschilfers die gevonden worden op de bank of op de stoelen kunnen ook heel goed van mensen zijn.

[00:05:17]

De dagen ervoor dat Patrick op bezoek zijn geweest, hoeven geen daders te zijn. Er wordt naar later blijkt die dag maar één spoor gevonden waarvan de politie zeker weet dat de dader gerelateerd is één spoor kan genoeg zijn.

[00:05:33]

De moord op Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde lijkt opgelost. Op basis van het DNA onderzoek dat eerder werd gehouden, is een verdachte gearresteerd. Zo meldde politie en justitie. De politie heeft een man van 47 opgepakt na een grootschalig DNA verwantschapsonderzoek. Er is steeds meer mogelijk met DNA techniek vastgelopen moordzaken, zoals van Nicky Verstappen. Marianne Vaatstra en Milica van Doorn komen zo alsnog in de weg.

[00:06:02]

Justitie voorspelt dat deze nieuwe technieken zomaar in nog meer oude zaken tot een doorbraak zouden kunnen leiden.

[00:06:08]

DNA lijkt het wondermiddel om misdadigers op te sporen, vooral in ingewikkelde zaken. DNA is iets dat je niet kunt zien, is een molecuul dat in bijna elke cel van ons lichaam zit en waarin onze erfelijke eigenschappen liggen. Voor twee in elkaar gedraaide strengen. Dertig jaar geleden ontdekte een Brit dat je een profiel kan bepalen uit de Tena, een profiel dat voor ieder mens uniek is. Die ontdekking heeft een enorme impact op misdaad. Onderzoek en ontwikkeling in DNA technieken gaan in rap tempo door.

[00:06:43]

In het begin had je een hele plas bloed nodig. Nu is één enkel druppeltje genoeg. Ik wil weten wat er met de DNA technieken van nu met een spoor van toen in de zaak van Patrick gedaan kan worden. Kan een DNA spoor ook in zijn zaak voor een oplossing zorgen? Dit is deel 4. DNA sporen.

[00:07:09]

1 maand nadat Patrick is gevonden, wordt de ex-man van Patrick, S. Vriendin opgepakt. De ex is een Turkse man die in Duitsland woont. Ik noem hem steeds de ex, omdat ik zijn privacy wil beschermen. Een vriend van hem wordt ook opgepakt, maar die wordt na een paar dagen weer vrijgelaten. Bij beide mannen wordt wangslijm afgenomen om hun DNA te vergelijken met het DNA spoor wat de politie in Patricks appartement gevonden heeft. Als de ex van Patrick S.

[00:07:36]

Vriendin drie maanden in voorarrest zit, komt de uitslag. Het DNA dat op de plaats delict is aangetroffen is niet van hem. Maar, vertelt de recherche aan Patricks broer Ron. Het DNA spoor vertoont wel overeenkomsten met het DNA van de ex dat is toegezegd. Dat hebben ze niet voldoende om om aan te tonen dat het van de verdachte is, maar het is wel van zijn familie. Het DNA spoor dat gevonden is in Patricks appartement staat op één van de kogelhulzen en is van een man.

[00:08:10]

Het DNA spoor zou dus nog wel van een broer, vader, neef of oom kunnen zijn van de ex.

[00:08:17]

De officier van justitie heeft een rechtshulpverzoek aan Duitsland, waar de vader en broers van de verdachte Turkse ex wonen. De Duitse politie neemt wangslijm bijna af, maar uit onderzoek blijkt dat er weer geen matches de Turkse ex van Patricks vriendin wordt vrijgelaten en de rechtszaak die gepland staat, gaat niet door de familierechercheurs praten. De familie van Patrick de jaren erna nog sporadisch bij.

[00:08:42]

Het enige contact dat we nog hadden, ging over déjeuner. Dat was omdat de enige dat waren de ontwikkelingen in de zaak. Na 2003 zaten m alleen nog maar in aandelen. Niets anders.

[00:08:54]

Je zou denken dat het spoor richting de ex van Patricks vriendin dus doodloopt en de recherche naar andere mogelijke verdachten gaat kijken. Maar dat is niet zo blijkt als ik dieper in de zaak duikt. De rechercheurs blijven zich alleen op de EXZ richten. Het team is inmiddels sterk gekrompen. De zaak zou officier van destijds Wim Smits zegt tegen het ANP dat het onderzoek geen andere routers heeft opgeleverd.

[00:09:19]

Ze hebben zeker ook verteld dat ze verder gingen op dat DNA. Als het als niet van hem is, dan moet het van iemand anders zijn in de familie. En dat gaan we na, want dat hoeft niet de schutter geweest te zijn. Dat kan niemand anders geweest zijn. Maar als we zo iemand vinden, dan kan die weer dingen verklaren.

[00:09:39]

Of in ieder geval dichter bij de rechercheurs besluiten in 2005. Familieleden in de tweede graad mannelijke lijn te onderzoeken is neven en ooms van de Turkse EKs.

[00:09:51]

Ze zijn op dit moment ook naar Turkije gegaan om daar de familie in kaart te brengen om daar te kijken. Is er iemand misschien hier geweest die DNA achtergelaten heeft en vervolgens weer naar Turkije vertrokken is?

[00:10:02]

Dus er zijn rechercheurs naar Turkije gegaan? Zoals ik het begrepen hebben is in ieder geval in Turkije zijn familie lijnen nagegaan en zijn mensen in kaart gebracht. Dat hebben ook gezien met die stamboom laten zien dat zij mensen onderzocht op DNA en om daar zat geen mens bij uiteindelijk.

[00:10:17]

Dan hoort Patricks familie lange tijd niets. Ze hebben in 2010 een afrondend gesprek. Daar vertelden de politie en het Openbaar Ministerie aan de moeder en broers van Patrick. Patrick vader is dan inmiddels al overleden. Het volgende.

[00:10:31]

We hebben nu alles gedaan wat we konden doen tot en met Turkije toe. En nu komen we niet verder en nu is het wachten op nieuwe technieken om eventueel wel verder te gaan. Dat is 2010.

[00:10:42]

Sinds die tijd hoop Patricks familie dat nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van DNA voor een doorbraak kunnen zorgen in Patrick zaak.

[00:10:52]

Mijn moeder assisteert steeds stukjes in kranten als DNA onderzoek. Ergens aan de gang is of wat dan ook altijd als iets van DNA is, of als iets of van Nicky Verstappen is of wat nu iedere keer verteld. Maar ze is heel erg mee bezig.

[00:11:10]

Ik wil jou als ik doe nu ruim een jaar onderzoek naar de moord op de 36 jarige tennisleraar Patrick van der Broeck. Ik wil weten hoe de betrokken rechercheurs terugkijken op de. Die zijn nooit hebben kunnen oplossen, waar liepen ze tegenaan? De politie en het Openbaar Ministerie Limburg willen nog steeds niets over de zaak zeggen. Daarom spoor ik zelf Jo Schreuder op. De vroegere leider van het politieonderzoek is nu met pensioen, dus ik kan hem alleen nog thuis treffen.

[00:11:45]

Zijn huis is een twee onder een kapwoningen en ligt aan een doorgaande weg in een dorpje in Zuid-Limburg. Ik zie iemand bij de buren naar buiten komen, waar het hart. Ik merk dat ik zenuwachtig ben. Wat als hij niet wil praten? Dit is mijn enige kans. Waarom heeft zijn team altijd op de Turkse EXZ ingezet, terwijl zijn DNA en dat van zijn familie niet mixten met het DNA op de kogelhuls? De voormalig hoofdinspecteur komt vanuit zijn garage naar zijn huis naar me toe gelopen.

[00:12:20]

Hallo Belg, bent u? Jo Schreuder, half woord van de federale radio. Ik wil vragen of ik met u mag praten. Ik ben bezig met de moord op Patrick.

[00:12:31]

Schreuder is een gedrongen man met een kalend hoofd en donkere, priemende ogen. Hij kijkt me niet al te vriendelijk aan en wijst op mijn opname apparatuur. Hij wil niet met me praten en zeker niet zonder toestemming van zijn baas. Schreuder vertelt me wel dat hij zeer betrokken is bij iedere zaak en ook in deze zaak, zegt hij, is het verschrikkelijk dat we hem niet hebben kunnen oplossen. Ook voor de nabestaanden. Maar het is een cold case, dus de politie is er nog altijd mee bezig, zegt hij.

[00:12:59]

Ik vraag hem waarom het politieonderzoek niet heropend is. Toen de Universiteit Maastricht nieuwe aanknopingspunten kwam, dan zegt Hövell pas op H. U moet voor dit soort zaken bij justitie zijn, zei zijn leider van het opsporingsonderzoek. En zij doen de communicatie. Maar er gebeurt niets meer in deze zaak, leg ik hem voor. Ik heb alles goed achtergelaten, zegt de voormalig hoofdinspecteur. Toen nog een paar pogingen, maar tevergeefs. Ik schop u niet de oprit uit, zegt Jo Schreuders op licht dreigende toon.

[00:13:33]

Maar hij maakt me wel duidelijk dat hij mijn vragen niet op prijs stelt. Is het zo vreemd dat ik niet met me wil praten? Misschien niet, maar dacht dat een onopgeloste zaak altijd als een molensteen om je nek hangt als rechercheur. Ik dacht dat de politie inspecteur er alles aan zou willen doen om de zaak alsnog op te lossen. Ik dacht dat hij misschien wel blij zou zijn dat ik aandacht aan deze zaak besteed.

[00:14:03]

Het Openbaar Ministerie Limburg laat me een paar dagen later weten dat voormalig hoofdinspecteur Jo Schreuder echt niet wil meewerken aan mijn serie.

[00:14:16]

Ze waren toen met zes man in een appartement. Politieagenten, ambulancebroeders, Rik en José terug naar 2002, naar Patricks appartement in Heerlen. De kerstochtend dat hij gevonden wordt. De twee politieagenten staan binnen in de kleine woonkamer. Samen met de twee ambulancebroeders Patrick Vidin en Patricks buurman Eller.

[00:14:40]

Achteraf gezien heel raar van de politie, want wij waren op een krimp zien. Wij konden meteen met de politie winnen, terwijl je wel al zag van dit. Dit is het gewoon niet. Dit klopt niet, het is niet goed. Na een minuut of tien zeiden ze ook iedereen moet eruit. Dan pas is alles beveilig. Een plaats delict moet zo snel mogelijk worden afgezet om de plek niet te vervuilen met andere menselijke sporen. Maar de politie laat buurman Elmer en vriendin Josee wel enige tijd op de plaats delict.

[00:15:15]

Waarom de politie dat doet, weet ik niet.

[00:15:18]

Wat die man toen zei was de huisdokter en ik denk dat dat één van de redenen was dat ik ook binnenkwam. De man die buurman Elmer herkent, is de ambulancebroeder van Winkel of de.

[00:15:33]

Ik weet dat het gewoon is om in het ziekenhuis van Genk inderdaad. Om die dan op zijn plek te treffen in een privésituatie.

[00:15:46]

Ja, dat is sowieso raar. Ik begrijp ook wel wat van hem. Een bekentenis. Ja, dan probeer je daar ook een klein beetje trots op. Hij is ook een mens en heeft ook gevoel dat je hem ook een beetje de ruimte laat die arts speelt. Als de ambulancebroeder de woonkamer inloopt, ziet hij een onbekende vrouw op de grond zitten en ziet die buurman Elmer staan.

[00:16:15]

En dan kom je bij het lijk je alleen maar wat met de patiënt te maken. Hij laat zich op Patrick afzetten, tas neer en luistert of Patrick een hartslag heeft. Buurman Elmer weet niet meer of hij iets geraakt heeft in Patricks appartement.

[00:16:28]

Kan hij niet uitsluiten. Wel herinnert hij zich dat hij Patricks lichaam op verschillende plekken gevoeld heeft.

[00:16:35]

Ik was arts, dus ik heb is dat. Dat heb ik wel gedaan, want ik heb wel gevoeld, want het is is er een pols? Is er iets?

[00:16:42]

En weet u of u de dood heeft vastgesteld? Of dat de buurman de arts is geweest?

[00:16:50]

Op Samenhouden? Je neemt omdat ik wist dat die arts was. Weet je op een gegeven moment hoe ver het is? Daar hoef je niet eens je metingen voor te doen. Het was voor jou duidelijk is dat, zeiden jullie dat dan tegen elkaar zeiden dat Teeuwen lijk?

[00:17:08]

Dus wie weet gewoon. Het is lang geleden gebeurd. Euh, geen pols, geen niks meer dus. Volgens mij had ik gewoon heel erg rationeel gehandeld. Niks met emoties of wat dan ook.

[00:17:22]

Het DNA van de heereman Elmar en de ambulancebroeder cités op het lichaam van Patrick. Misschien hebben ze nog meer dingen aangeraakt in de flat dat ze klein en vol, de plaats delict is dus vervuild. Ik ben daarom verbaasd als Elmar me vertelt dat hij nooit zijn DNA heeft hoeven afstaan. De politie moet toch uitsluiten dat het DNA spoor dat gevonden is van hem is, want de politie gaat ervan uit dat het van de dader is of een medeplichtige. Patricks vriendin is in dit geval niet belangrijk.

[00:17:54]

Omdat het DNA van een man is en de ambulancebroeder heeft hij zijn DNA moeten afstaan.

[00:18:01]

Maar eigenlijk was die ook niet herinneren. Ooit door ondersteuners.

[00:18:15]

En dan ben je af bij het eerste halfuur dat er gezegd wordt. Alle vrienden zijn in principe verdachten en dat zijn vrienden die op bezoek komen. Verdriet met je te delen niet verschrikkelijk veel naar je toe komen. Een half uur nadat je gehoord had dat je broer vermoord is en dat de rechercheur zegt We verstoppen ons achter de zitkamer en gaan meeluisteren, want iedereen is verdacht en natuurlijk iedereen als verdachte beschouwd. Terug, mensen komen terug.

[00:18:37]

Ik heb het hier met Patrick Spuwen Rom over het feit dat niemand die ik spreek DNA heeft afgestaan. Het verwart Ron. Dit betekent dat alles weer open ligt. Niemand is uitgesloten. Iedereen kan de dader zijn.

[00:18:52]

Je hoort van jouw gesprekken met anderen. De vragen komen aan bod.

[00:19:01]

Dat gebeurt gewoon. Ik heb met Ron afgesproken en denk zo close.

[00:19:05]

Niet dat één van zijn vrienden of mensen uit zijn directe omgeving dat gedaan hebben, maar je weet het niet. Dat maakt het heel erg lastig.

[00:19:12]

Ik ken ze. Ik kan het me niet voorstellen, zegt Roel nog. Alsof hij daarmee zijn eigen twijfels bezweert. Bij mij bekruipt ook af en toe een naar gevoel. De dader zal toch niet één van Patricks vrienden zijn? Wat als het iemand is die ik interview? Hoe voorzichtig moet ik zijn? Maakt me soms angstig. Daarom heb ik besloten om zoveel mogelijk op openbare plek af te spreken en mijn eindredacteur precies op de hoogte te houden waar en met wie ik ben.

[00:19:43]

Als ik rond een paar weken later weer zie, praten we op een rustige plek verder. Ik durf in twijfel te trekken dat DNA dat op de plaats van delict gevonden is, of dat alleen maar van een dader of een medeplichtige kan zijn. Voor mij kan dat dus ook van iedereen zijn die op de plaats van delict geweest is, helemaal niet had mogen zijn.

[00:20:06]

Omdat Elmer ook aan Patrick heeft gezeten omdat na de Amritsar agenten binnen geweest zijn. De agenten binnen zijn geweest de zieke broeders.

[00:20:15]

Daarna breng je heel makkelijk over. Je zult die andere mensen moeten uitsluiten voor je kunt zeggen ook. De DNA kan alleen maar van iemand zijn die of betrokken is bij de moord of de dader van de moord.

[00:20:27]

Als het DNA op de kogelhuls niet van de dader of medeplichtige is, maar van iemand die in de woonkamer was. Toen ze Patrick vonden, dan zegt het DNA spoor helemaal niks. Dan is het zelfs niet uitgesloten dat de ex van Patrick S. Vriendin de dader alsnog zou kunnen zijn. Hierdoor had de ambulancebroeders de politieagenten en buurman Elmar om hun DNA kunnen vragen. Sterker nog, ze zouden nu ook nog kunnen doen. Want als blijkt dat het DNA op de kogelhuls van één van die mensen is, dan heeft de politie waarschijnlijk altijd met het foute DNA spoor gewerkt.

[00:21:03]

En dan hadden ze niet helemaal naar Duitsland in Turkije hoeven reizen en geld in het DNA onderzoek verstoppen.

[00:21:12]

Het is bijna een jaar geleden dat ik die brief geschreven hebben. Ron bedoelt de brief die hij in het Openbaar Ministerie schreef omdat hij nooit meer iets hoorde over de zaak van zijn broer.

[00:21:20]

Ik had dus één gesprek gehad met heel veel excuses en waar ik weggegaan ben met de indruk van. Ook gaat er iets gebeuren wat thans in ieder geval mijn hulp roep. Die wordt serieus genomen en dat is nu 29 november een jaar geleden dus weer aan de beurt. Weer niks.

[00:21:42]

Hij is alleen nog een mailtje van een rechercheur gekregen dat er geïnventariseerd wordt bij het Nederlands Forensisch Instituut.

[00:21:48]

Wat er aanspoorden materiaal is Patrick zaak, maar de uitkomst heeft hij nooit gekregen.

[00:21:55]

En eigenlijk is vanaf dat moment dat die excuses gemaakt zijn en dan toch gesproken is over het mogelijk mogelijk heropenen van de zaak, de gordijnen steeds niks gebeurt is nog steeds niet. In de tussentijd is ook nog een landelijk coördinator RIKILT, Kees Harker, zich tegen aan bemoeit. Die wekt wel de indruk dat ie heel graag iets wilde betekenen in de zaak uit garsse art gras.

[00:22:18]

Ik heb daar ook niks meer over gehoord en dit mensen ingeschakeld. In Limburg heb ik ook niks meer van gehoord.

[00:22:24]

Wat is je gevoel nu besodemieterd? Niet serieus genomen.

[00:22:37]

Ik zag weer zitten en zag mijn in het Nederlands Forensisch Instituut.

[00:22:45]

Het is vlak voor kerst en ik. Ik ga op zoek naar het buisje, het buisje met het DNA materiaal dat op één van de kogels zat. De technische recherche heeft daar Patricks woonkamer verschillende voorwerpen uit NFI gestuurd om te bemonsteren. Maar alleen op één van de kogelhulzen is volgens de politie dader gerelateerd materiaal aangetroffen. Misschien gek, maar ik wil dat buisje een buisje met een DNA eigen ogen zien. Lijkt me redelijk welkom. Ik had wel even een kamertje geregeld en kun je alvast even zitten.

[00:23:25]

De afdeling Alex Meulebroeck is DNA deskundige. Als hij praat, springen zijn grijze krulletjes enthousiast op en neer. Hij is de schrijver van een standaardwerk over DNA in opsporing. En hij werkt al ruim vijftien jaar bij de Navy. De politie en het Openbaar Ministerie brengen bijna altijd alles wat bij een delict betrokken is en onderzocht moet worden hier naartoe. Het Na'vi heeft een monopoliepositie. Ik vraag hem DNA op een kogelhuls. Kun je daarmee? Ze zijn interessant, want die kunnen natuurlijk DNA bevatten van degenen die die kogel inclusief huls in het vuurwapen hebben gedaan.

[00:24:02]

En vaker zo is men zo'n wapen laat vaak zijn z'n laatste kogel en huls moet je de meeste kracht zetten. Dus vaak is dan zo'n huls heel interessant. En de Ninian zou daar DNA op kunnen zitten van degene die kogels in het vuurwapen heeft geladen met z'n duim. En die aandelen wil natuurlijk niet zeggen dat je dan ook altijd dader hebt, want niemand anders kan het wapen laden dan degene die ermee schiet. Maar goed, iemand die dus de kogel heeft geladen in een wapen en je zou een video op Dena.

[00:24:34]

Het is wel interessant.

[00:24:38]

Lang niet alle voorwerpen die door de technische recherche veiliggesteld zijn, zijn. Gestuurd naar het Na'vi. De officier van justitie bepaalt welke wel en niet kost, namelijk allemaal geld en de politie mag maar een beperkt aantal sporen insturen. Maar alles wat onderzocht is, hoort en energie wordt in kleine buisjes met een oranje dop gedaan.

[00:24:58]

Alles wat we hier doen slaan op het onderzoek in Patrick Zaak was in 2003. Wat kan er nu meer met nieuwe technieken?

[00:25:07]

In alle fases kan je meer zijn tot beter in staat om sporen te vinden. Met de nieuwe technieken om die light technieken hebben een betere methodes om weinig DNA materiaal eraf te halen. Vervolgens is de DNA technologie de volgende zo veel gevoeliger worden dan tien, vijftien jaar terug. Er echt een wereld van verschil?

[00:25:30]

Waar gaan we de DNA afdeling op?

[00:25:35]

Dit is de grootste forensische opslagplaats ter wereld, is trots op. Dat is een systeem wat speciaal hier voor het eerst is gebouwd. Grote hele grote koelkasten.

[00:25:47]

Maar het ziet er niet uit als koelkasten. De buitenkant ziet het allemaal niet. Je wordt. Je wordt bij min tachtig, wordt euh. Wordt alles opgeslagen aan aan DNA wat we hebben. Dus dit is volledig geautomatiseerd. Is alles in met barcodes en radiosignalen gelabeld.

[00:26:04]

Ik zie twee meter hoge, dichte kasten met een licht paneel aan de zijkant, ziet het eruit als een Sesay hightech verlichting en een grote rode knop met een schuif in de enorme vriezer zitten de buisjes Metena in een oplossing. DNA van sporen en personen. De vriezer zijn nog lang niet vol. Er is wel ruimte voor miljoen buisjes.

[00:26:26]

Aan de zijkant zit een ijzeren stam met een beeldscherm en een toetsenbord.

[00:26:30]

Daarom geef jij in feite het systeem de opdracht ik wil die in die buisjes hebben en dat dat kunnen kan zijn uit recent onderzoek. Maar dat kan ook principe uit de cold case zijn die woorden dat allemaal door die computer? In die robotarmen worden die bij mekaar gezocht. En dan is het altijd wel leuk dat het gaat om gegevens. Als het vervolgens gaat dat deurtje rechts open, dan komt er wat rook naar buiten, wat natuurlijk heel koud binnen. En dan komen die tweetjes met de buisjes met de Dena komen naar buiten en die worden dan door de medewerker glinstert helemaal.

[00:26:58]

Dit is het ISS.

[00:26:59]

Het is wel fascinerend om te zien hoe dat anders is ontwikkeld, maar hier moet je dus ook.

[00:27:05]

De buisjes in de zaak van Patrick Vandebosch bevinden zich ook hier en die zijn nu ook ergens in het systeem ondergebracht.

[00:27:13]

Daar sta ik dan dicht, heel dicht bij het buisje met DNA van de mogelijke moordenaar van Patrick, maar wel achter glazen deuren. Verder mag ik niet. De inhoud van dat buisje zou wel eens de moord op Patrick kunnen oplossen door nieuwe DNA technieken zijn. Het is misschien goed om te vertellen dat het NFI niet alleen het DNA materiaal dat op de huls zat heeft, maar ze hebben ook een profiel van gemaakt als een cijfercode die voor elk mens uniek is.

[00:27:45]

In die code wordt niet opgeslagen in deze vriezer, maar in een computer. Met dat profiel kan een medts in de databank worden gezocht. Maar verder onderzoek doen? Dat kan alleen met het DNA materiaal zelf. Sporen DNA vanuit het DNA profiel en vanuit het DNA kunnen ook kijken naar geografische herkomst. Hoge hakken dus. Je moet ook weer terug naar dat buisje met het DNA. Je kan niet uit het profiel wat er nu is van deze persoon zeggen nu de cijfercode.

[00:28:13]

Kan ik die geografische herkomst? Dat kan niet.

[00:28:16]

Sinds 2012 mag er naar oogkleur worden gekeken DNA en sinds 2017 naar haarkleur. En dit jaar heeft de minister van Justitie en Veiligheid aangekondigd de wet te willen verruimen om ook de huidskleur van iemand te bepalen. Maar om dit allemaal te onderzoeken heb je het originele DNA materiaal uit het buisje opnieuw nodig. De politie en het Openbaar Ministerie in Limburg hebben de afgelopen maanden om een inventarisatie gevraagd. Bij de ene wie welke DNA sporen zijn er nog niet?

[00:28:47]

Ik heb die inventarisatie niet gedaan, maar wij doen dat op verzoek altijd. Het kan zijn dat wat wij hier hebben liggen, niet dat er niet veel meer uit te halen is. Ondanks dat je veel meer kan. Dat het toch niet meer kan om een materiaal dat niet meer is omdat het of omdat de sporen toen al het maximale gaven wat er was. Dan kun je dan kijken wat er nog meer in die zaak heeft, de politie nog kleding heeft, de politie nog voorwerpen bewaart en als daar nog allerlei dingen hebben gelegen die ze hebben veiliggesteld, waarvan we zeggen nou ja, ik noem maar wat.

[00:29:17]

Stel dat er nog kleding is van het slachtoffer. En misschien kan het toch zijn slachtoffer heeft gevochten met de dader. Ja, dat is natuurlijk hartstikke interessant om die kleding. Als je die nog hebt en er is niks meer mee gebeurd sindsdien. Dat natuurlijk ook van belang om je nog eens te onderzoeken. Hoezo is er misschien geen DNA materiaal meer? De politie wil het toch wachten op nieuwe DNA technieken. En dan zou er weer onderzoek gedaan kunnen worden in de zaak van Patrick Janssens.

[00:29:45]

Ze hopen natuurlijk dat als er sporen zijn die interessant zijn, dat er nog materiaal voor is. Ik heb nog veel langer rondgelopen in het forensisch lab. Daarover heb ik een extra podcast gemaakt, speciaal over DNA onderzoek.

[00:30:03]

Op weg naar huis denk ik na over de woorden van DNA deskundige Alex Meulebroeck. Is er nu nog wel DNA materiaal uit de woning van Patrick? Of niet? Ik mail het Openbaar Ministerie Limburg en wacht op antwoord. Ik ben totaal verbaasd als ik een mail terugkrijgt waarin ze eindelijk een antwoord geven op een van mijn vragen. Ze schrijven het DNA dat op de kogelhuls is aangetroffen is opgebruikt en dat komt omdat het zo weinig materiaal was dat je dit maar één keer kon gebruiken.

[00:30:35]

Er zit dus geen buisje met DNA materiaal meer in de vriezer van het Na'vi. Er is alleen nog het profiel een code in de computer. Dat betekent dat nieuwe DNA technieken in de zaak van Patrick dus niet ingezet kunnen worden. Hij Dena was in 2003 al opgebruikt, schrijft het OM. Hoe word ik effe heel stil van? En daar word ik even heel boos van.

[00:31:06]

Rondtrekt wit weg als ik hem vertel wat het Openbaar Ministerie heeft geschreven toen de zaak voorlopig gesloten werd.

[00:31:15]

2010 toen toen gezegd werd We kunnen niet verder is als reden opgegeven dat de DNA niets opleverde op dat moment en dat ze het DNA niet op wilden gebruiken. Ze wilden het DNA niet opgebruiken, want ze wilden DNA juist overhouden. Want als de nieuwe DNA technieken zouden komen, konden ze maanden DNA juist weer aan de slag. Dus dat je 8 jaar rondloopt met het idee dat er ooit een doorbraak zou kunnen zijn omdat er nieuwe DNA technieken aan het ontwikkelen zijn.

[00:31:47]

Maar dan hebben we ons toch gewoon echt voor de gek gehouden vanaf 2010. Dat had ons dus de afgelopen acht jaar kunnen besparen, dat überhaupt de hoop hadden dat er nog iets zou kunnen gebeuren.

[00:31:58]

Ik vind het schandalig dat je mensen al acht jaar aan de lijn houdt. Ik vind het schandalig.

[00:32:05]

Frank, de andere broer van Patrick, bevestigt dat wat Ron vertelt. Er was nog een deel van het DNA materiaal over en dat zou bewaard worden om later een mogelijke zaak te onderbouwen. Het Openbaar Ministerie schrijft ook dat opnieuw onderzoek aan de Hulls zelf. Dus kijken of er misschien toch nog iets van af te halen valt niet meer kan, omdat de Hulls in 2005 is opgenomen in de databank Verhulst. En dat is geen DNA veilig traject. Dat wil zeggen dat er inmiddels allerlei andere DNA sporen op de kogelhuls kunnen zitten.

[00:32:41]

Ik dacht van alles wat het NFI onderzoekt. Een beetje DNA bewaard moet blijven, want stel dat een verdachte wordt opgepakt en die wel contra onderzoek doen. Eigen onderzoek om zijn onschuld te bewijzen, dan moet dat kunnen. Is dat contra materiaal voor een tegenonderzoek er nog wel? Nee, zegt het Openbaar Ministerie. Dat is ook op. De Universiteit Maastricht is door de politie Limburg in 2012 gevraagd de zaak van Patrick kritisch tegen het licht te houden. De onderzoekers van de universiteit kregen daarvoor het politiedossier.

[00:33:20]

Ze presenteerden hun rapport in 2013, maar wisten ze ook dat er van dat DNA materiaal gevonden op de kogelhuls niets meer over was? Rechtspsycholoog Robert Wassenbergh. Wat denkt u als u dat hoort? Even heel simpel te zeggen de houdt heel veel tegen. Je zou kunnen doen. Het ook nu niet dat ik nu zo radeloos per week. Nu is de zaak echt een stuk grond. Ligt ook nog veel anders je op denarius hertoge middel Horsemen berg ziet ook nog andere mogelijkheden.

[00:34:03]

Het is eigenlijk van begin af aan de focus komen te liggen op de Turkse export. Info José. Daar is alle tijd en energie gestopt in het dossier. In een weinig opinie gekeken naar andere motieven worden, worden lastiger om met andere te komen, omdat die informatie gewoon niet kan zijn.

[00:34:31]

Maar dan moet je dus niet met bijna alle mensen even aan het werk voor het Michaele aan zich voorbij gaan oprapen. Nu zien we een dossier die interessant zijn.

[00:34:44]

Al in 2013 heeft hij het horen van getuigen aanbevolen aan het Openbaar Ministerie. Naast een aantal andere dingen. Ik heb zoveel vragen voor het Openbaar Ministerie Limburg. Ze wilden nooit meewerken, maar ineens mag ik langskomen voor een interview.

[00:35:02]

Maar jij bent misschien ook niet goed ik. De pepermuntjes liggen. Ja, bij een beetje verkoop. Ik zit in Maastricht, bij het Openbaar Ministerie Limburg, met een voorlichter en persofficier Regi Peters. Eigenlijk maar om gelijk te beginnen. Ik ben heel blij dat ik hier zit. Euh, blij dat ik uitgenodigd ben door het Openbaar Ministerie Limburg. Mijn vraag is gelijk waarom nu wel?

[00:35:30]

Nou, wij zijn euh, inderdaad best wel terughoudend geweest om een interview te geven over deze podcast. En euh, dat heeft daar alles mee te maken dat wij ons als het om het cold case gaat. En dan gaat het hierom dat wij ons dan vrij terughoudend opstellen omdat we er van uitgaan dat in dit soort zaken nog altijd iets kan gebeuren of kan opdoemen of zich een ontwikkeling kan voordoen. Wat maakt dat we die zaak weer kunnen gaan oppakken en wellicht tot een goed einde kunnen brengen.

[00:36:06]

En naarmate je meer vertelt over zo'n zaak, dan loop je ook meer kans dat er informatie openbaar wordt of op straat komt wat je eigenlijk niet wil en waar de dader zijn voordeel mee kan doen. Want die dader in zo'n zaak, die loopt natuurlijk nog vrij rond.

[00:36:26]

En waarom heeft u dan nu besloten om wel met mij te praten? Uhm, nou, wij hebben uw podcast beluisterd en wij willen daar toch iets over zeggen? Uhm, ik vind dat wij in zo'n hele serie waar iedereen zijn zegje doet. Daar kan het Openbaar Ministerie uiteindelijk niet in ontbreken. U schreef dat de Dena in 2003 is opgebruikt. Hoe kan het dan dat er tegen de familie in 2010 is gezegd dat er met het onderzoek werd gestopt in afwachting op nieuwe DNA technieken?

[00:37:04]

Nou dat ze dat vraag ik mij dus ook af. Ik heb geen idee hoe dat uh hoe dat is gegaan toen en wat daar precies gezegd is. Dus ik kan er geen zinnig woord over zeggen.

[00:37:17]

Want waarom is er niet door het OM gezegd? Het DNA is op. Ik heb geen flauw idee wat er in dat gesprek gezegd is daarvan. Daarvan geven we allebei een andere euh. B. B. Beide partijen zegt iets anders over wat er gezegd is in dat gesprek. Dus ik. Ja, ik weet het niet. Wat doe nou precies gegaan is? Ja, dat vraag ik mij dat. Ja, dat weten we niet. Ja, waarom ik het?

[00:37:42]

Vraag is namelijk. De familie is altijd in de veronderstelling geweest. We wachten op nieuwe DNA technieken. We wachten. En dan misschien komt er weer schot in de zaak. Maar nu blijkt dat dat voor niets is geweest. Die hoop, want het DNA is er niet. En ja, nogmaals ik. Ik kan daar geen zinnig woord over zeggen, want ik weet niet wat daar besproken is. Eigenlijk is de belangrijkste vraag wordt het politieonderzoek naar de zaak van Patrick van der Bot heropend.

[00:38:15]

Uhm, nou, om te komen tot een heropening van een cold case zaak. Dan moeten er ontwikkelingen zijn op forensisch technisch gebied of op benoemen dat tactisch gebied, bijvoorbeeld door mensen die iets weten en na jaren toch willen praten. Als ik trouwens als ik forensisch technisch zeg, dan bedoel ik vooral DNA heb. Tegenwoordig weet iedereen wat dat betekent. Dus jij hebt zoiets nodig om zo'n zaak te kunnen heropenen, zeg maar. En in de zaak van Patrick van den Bold is dat niet aan de hand op dit moment, dus die wordt nu niet heropend.

[00:38:57]

Er is wat dat betreft is er eigenlijk niets bijzonders te melden over deze zaak, die is gegaan zoals dat hoort te gaan. Er zijn geen fouten of geen vergissingen gemaakt. Zegt u deze zaak? Nee, het kijk waar de zaak op 1 op stokt is dat wij de dader niet hebben kunnen opsporen. Dat dat niet is gelukt. En ja, daarom hebben we dus cold cases. Helaas. En dat is niet omdat er fouten zijn gemaakt in het dossier.

[00:39:30]

Nee, nee, dat is niet zo. Volgende keer in de moord op Patrick Gaston, de broer van Patrick Reporter Jemig.

[00:39:47]

Ik heb de woorden. Dit was de vierde aflevering van de serie De Moord op Patrick. Het zou me erg helpen als je een leuke review achterlaat, maar tips zijn natuurlijk ook altijd welkom. Ik heb nu Proton-M Mail. Daardoor kan je geheel anoniem reageren op de website. VPB opent de newsflash. Patrick, vind je hoe dat moet? Ik wil alle luisteraars die al gereageerd hebben enorm bedanken voor de hartverwarmende reacties. Aan deze aflevering werkten mee Jacob Castermans, Peter Keiser, Meike van Roosmalen, Alfred Coster en eindredactie Huub Jaspers.

[00:40:26]

Dit is een productie van Human en de VPRO.