Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:00]

Dit is een aanslag op onze rechtsstaat. Eerst was de advocaat van Nabil B. Kroongetuige in het liquidatieproces rondom topcrimineel Riedewald, Taichi.

[00:00:09]

Elke moord is heel erg, maar als deze moord te maken heeft met de verklaringen die zijn afgelegd door de kroongetuige, is het nog erger.

[00:00:17]

Je luistert naar de Taichi Podcast, een nieuwe podcast van Het Parool. Mijn naam is corrigeert en als ik koffie gaan halen, hoop ik altijd dat ik Paul Vugts tegenkom. Als misdaadjournalist heeft hij natuurlijk altijd spannende verhalen, bijvoorbeeld over crimineel Redouan Tagging. En vanaf nu vertelt hij ze niet alleen bij de koffieautomaat, maar ook voor de microfoon.

[00:00:42]

Heipaal Je bent volgens mij een jaar of twintig misdaadverslaggever. Heb je ooit eerder zo'n soort crimineel gezien als Redouan Taichi?

[00:00:51]

Nee, nee. In die twintig jaar is steek ik wel heel wat criminele voorbijgekomen. Maar zo eentje van het van het kaliber en met het karakter van wat dacht je? Dat is echt wel nieuw en het zou ook wel een dieptepunt in de misdaad geschiedenis van Nederland.

[00:01:05]

En hoe bedoel je dan met zo'n karakter? Want je zou zeggen alle criminelen doen dingen die niet mogen.

[00:01:09]

Ja, dat maakt ze wel criminelen. Maar ik moet altijd het voorbehoud houden dat alles nog maar waar moet zijn wat justitie hem toedicht. Maar je ziet in berichtenverkeer dat aan hem wordt toegerekend en zo een bloeddorst die je niet kent. Je een voorbeeld te geven.

[00:01:24]

Nou ja, dat ie dat ie vindt dat iedereen die ook maar iets heeft gezegd tegen de politie of tegen uberhaupt anderen in het milieu, over hem of over zijn groepering die moet dood. En als hij die niet kan bereiken dan pakt ie wel zussen, vaders, moeders, dochters. En dat lijkt misschien grootspraak en dat is het niet. Inmiddels zijn helaas de broer van de kroongetuige tegen zijn groep is vermoord. Volstrekt onschuldige man die in bedrijf had in Amsterdam-Noord en de advocaat van de kroongetuige.

[00:01:52]

Dekveren is in september 2017 vermoord. En dat is bijna zeker omdat hij wraak wilde nemen op de kroongetuige die die niet kon bereiken, want die kroongetuige zit ergens verstopt. Zijn moord op een advocaat, dat kennen we in Nederland nog niet, toch? Het was echt de allereerste keer dat iemand zo is omgelegd. Het is in elk geval de allereerste keer dat een advocaat is omgelegd als wraak op de cliënt die de advocaat bijstond, namelijk in dit geval de kroongetuige.

[00:02:25]

En dat is één van de vele dieptepunten die we de afgelopen jaren hebben gekend. Rond drie Donaghy zijn er nog veel meer dan zijn wat ik al zei de broer van de kroongetuige is vermoord. Zes dagen dat hij was gepresenteerd als kroongetuige. Dat zijn aanslagen geweest die aan de groep Takkie worden toegedicht op het pand van De Telegraaf, op het pand van het Panorama. De onze collega John van den Heuvel van De Telegraaf zit al tweeënhalf jaar in de zwaarst denkbare beveiliging.

[00:02:52]

En dat wordt ook gelinkt aan Redouan Taichi, die allerlei aanslagen beraamd zou hebben en dat van de grimmigheid die we niet kenden in Nederland. Met zijn statuur die hem nu wordt toegedicht, dat is recent dat de politie weet dat hij zulke zware misdrijven pleegde. Hij is wel jong, al in beeld gekomen, maar voor een heel ander soort misdrijven. Hij is van 19 77, is geboren in Beenie Selman. Dat is een onooglijk dorpje in noorden van Marokko.

[00:03:25]

Hij is vooral opgegroeid in Nederland. Hij is als tweejarige alleen toegekomen met zijn ouders, met zijn oudere broer Jamal en twee zussen en zijn ouders. Zijn vader is inmiddels overleden, zijn moeder leeft nog en ze zijn. Vanaf zijn elfde zijn ze in een flat in Viane gaan wonen in de regio Utrecht. DaVinci In diezelfde regio. In Nieuwegein ging die naar het vwo, maar hij is daar heel snel uitgevallen gestopt en toen is het begonnen met misdrijven. Toen vond u wel aansluiting bij een jeugdbende.

[00:03:55]

Bad Boys in Nieuwegein, een groep die bij een winkelcentrum daar veel rondhing.

[00:04:01]

Maar is dat vooral zakkenrollerij en winkeldiefstallen plegen of ernstigere dingen inbreken? Maar hij zou wel eens veroordeeld wordt. Vluchtte na een ongeluk. En het bizarre van die groep was dat ze straatraces hielden. Straatraces over de Amsterdamsestraatweg, één van de drukste wegen van Utrecht. Maar ook op een bedrijventerrein in de in de buurt en op de snelweg. Ook wel straatrace, waarbij volgens de overlevering acht doden zijn gevallen in een in een halfjaar. Nu moet ik daarbij wel zeggen dat er in die regio in die tijd ook wel meer jeugdgroepen waren die er ook aan werden gelinkt aan het fenomeen straatrace.

[00:04:39]

Dus niet bewezen dat het allemaal die groep Buitenboys was, maar daar in die groep dat. Dat is een buitengewoon interessante groep. Nu nieuwe terugkijken, omdat allerlei criminelen die daar toen in figureerden als jeugd criminelen nu ook behoren tot de groep Taji.

[00:04:56]

Eigenlijk toen al zijn soort omgeving gevonden? Ja ja.

[00:05:00]

En hij was daar een onder kruiper in het begin. Hij was als. Als jongeling is ie bij die bad boys gekomen en hij deelde een beetje hasj op straat. Zouden Tony van de Febo. Eerste indruk op Fabio zat en later die eraf ging en hij werd in elkaar getrapt door oudere jongens wel eens beroofd.

[00:05:17]

Zeker geen leider toe omdat ie eigenlijk wel is. Helemaal niet. En dat is pas gaandeweg komen. En je ziet dat belangrijke figuren uit die groep sommige waren ook iets ouder dan dat hij was en waren dan ook fysiek sterker. Hij wordt ook wel kleine genoemd omdat ie. Hij is nooit heel groot fysiek geworden. En die figuren die dit doen dan dominant waren in die groep dominant over hem. Ook zijn later belangrijk geworden, zij de organisatie alleen ondergeschikt aan hem.

[00:05:45]

Dat is althans het beeld dat we nu hebben. Wat is het dan met hem? Paul Want hij.

[00:05:55]

Je hoort nu dat eigenlijk niemand zijn naam durft te zeggen en dat ze hem aanduiden met alleen zijn de letter van zijn achternaam met t. Dat heeft te maken met een ontwikkeling die aanvankelijk buiten het zicht van de recherche justitie heeft doorgemaakt. Hij is hij. Zijn vader had wat highline in vanuit Marokko naar Zuid Europa. Hij is daar uiteindelijk in mee gaan doen en hij is heel snel heel groot geworden in de drugshandel. Eerst hasj met snelle speedboten van noord naar zuid noord Marokko naar Zuid-Spanje.

[00:06:28]

Later heeft hij die hasj vervangen door cocaïne. En daar gaat de teller natuurlijk heel snel tikken. Want of je veel sneller, veel meer geld mee en toen heeft hij kwam puur door heel snel heel rijk te worden. Heeft ie een enal positie gewonnen in het milieu. En daarbij komt dat hij door de impulsiviteit en de bloeddorst die hem wordt toegeschreven gepaard gaat. Toch wel een soort sociaal handigheid om mensen voor zich in te leven in te palmen. Die combinatie van die drie dingen heel erg impulsief, heel erg rijk, maar toch ook wel sociaal vaardig om mensen te bespelen.

[00:07:02]

Die combinatie lijkt gemaakt te hebben dat hij heel groot werd. En toen is uiteindelijk ook begon dat iedereen die hem in de weg zat letterlijk uit de weg liet ruimen. Dus heeft ie een meedogenloze reputatie, waardoor mensen hebben echt niet meer durven tegenspreken. En waardoor in zeker in de UK het criminele milieu in de regio Utrecht zijn naam amper werd gefluisterd en waar ze inderdaad nog steeds spreken over. In plaats van over.

[00:07:29]

En kan je iets zeggen over wat je zei? Weet je die buurt in Vianen waar hij is opgegroeid en z'n vader die dus eigenlijk in de criminaliteit zat, zijn zussen en broers. En die namen van zus en broer heb ik ook wel vaker gehoord. En de stukken van in het Parool gezien zitten die ook in zijn organisatie.

[00:07:44]

Zeker dat zijn broer, broers Jamal en molrat zitten allebei vast in Marokko vanwege een moord die daar gepleegd is als leden van zijn criminele organisatie. En in Marokko zit het wel iets anders met rechtsstaat en bewijs enzo. En wel of niet marteling. Maar en zussen van hem zouden allerlei hand en spandiensten voor hem hebben. Verricht. Ze zijn ook toen hij gearresteerd was in Dubai in december 2019. Toen zijn er ook invallen geweest bij één van zijn zussen, bijvoorbeeld waar ze van dachten dat ze bij haar misschien informatie zouden kunnen vinden en van wie ze dacht dat zij hem heeft helpen faciliteren.

[00:08:25]

Zijn ze weer vrijgelaten, maar snel weer vrijgelaten. Dat gebrek aan bewijs en dat is je moet je ook voorstellen als het zo'n arrestaties is dat. Dat schiet ook de politie soms wel met hagel. Dat mag eigenlijk niet. Maar gewoon overal maar proberen kijken wat je allemaal kunt vinden, snap je. En dan zeg je over andere zaken zeg je wel sorry. En dat maar dat zijn familie in elk geval niet deloyaal aan hem is geweest is wel duidelijk.

[00:08:46]

Er is niet een zus geweest die naar de politie is gegaan en gezegd heeft wat mijn broer nu allemaal doet. Nee, dat is niet aan de hand.

[00:08:52]

Waarom is hij dan eigenlijk niet? Als ie zo bloeddorstig is niet? Niet eerder echt tegen de lamp gelopen.

[00:08:58]

Da's een goeie vraag. En dat is een complex van factoren waar doordat dat eigenlijk wel is gebeurd. Kijk, niemand durft over hem te praten. En uiteindelijk is er één cruciale getuige opgestaan Ibrahim B. Die was bang dat hij geliquideerd zou worden. De inleg van Taji. Die dacht ook dat er mensen achter hem aan reden en ik denk dat dat ook klopt. En die is uiteindelijk in paniek naar de politie gereden. Gewoon fysiek. Hij verbleef toen een soort ondergedoken in België.

[00:09:25]

Hij is in Brabant naar de politie gereden en is een politiebureau binnengelopen. En uiteindelijk heeft hij tegenover de recherche hele verhalen verteld over Taji, waarin die in geuren en kleuren uiteindelijk schetst hoe Taichi is gegroeid en hoe die met valse handel van de Harsha handel in de Coke handel is gegaan en wat daarvoor conflicten uit kwamen, en dat eigenlijk voor het eerst geweest, dat er dat er echt een getuige was die inhoudelijk over Taiji sprak. Hij is wel los in beeld geweest.

[00:09:54]

Er is wel informatie bij de Team Criminele Inlichtingen dat de inlichtingendiensten de recherche zijn er wel tips geweest. En er is ook wel een zaak uit 2011 waarin de politie getipt wordt over zijn grootschalige hash handel en dat die in de cocaïne is gegaan en liquidaties laat plegen. Maar dat bleven tips. En deze Ebrahim B. Die vertelt voor het eerst dan dat dat dat tasje niet alleen liquidaties laat plegen, maar dat die ook nog eens een keer in staat is.

[00:10:25]

Dat blijkt ook uit om als je iemand niet te pakken op iemand anders te pakken en van deze Abedin bij diezelfde is gevlucht was is dat je later achter vrienden van deze aangaan? En inmiddels zijn is er bijvoorbeeld zeker één? Is er ook vermoord?

[00:10:44]

Wat was de rol van die eBay.be? Was hij een zakenpartner van Taichi of moest hij criminele diensten voor hem uitvoeren?

[00:10:51]

Hij zat zelf ook in de drugshandel. Hij zegt zelf vooral hasj. Dat zeggen ze wel vaker. Minder erg natuurlijk, dat vinden ze minder. En dat is ook de stelling lage straffen op. Het gaat om minder grote bedragen per kilo. Hij zit in de gashendel zat en dat is zo in de regio Utrecht ook en het zo met takkie aanraking is gekomen. En hij zegt dat de Takkie uiteindelijk die met die snelle speedboten waar die hasj mee naar Zuid-Europa en naar Spanje werd gedaan.

[00:11:22]

Dat heeft ie dan ook eerder vervangen. En B zegt daarover dat degene die dit transport deden en nog steeds dachten dat ze met hasj bezig waren terwijl hij stiekem cocaïne was. Er waren natuurlijk veel zwaardere straffen op staan, waar natuurlijk veel zwaardere represailles op staan als iemand met cocaïne gepakt wordt door tegen. Of misschien rippen. Het stelen van cocaïne is veel aantrekkelijker en gaat het met veel meer geweld dan hasj. En wat zou dan zijn achtergekomen? Een zwager van Van Taichi?

[00:11:51]

Die zou die toen hebben geprobeerd uit de weg te ruimen. En B. Zegt dat ie hem heeft vermoord in Spanje. Da's niet waar, want die aanslag heeft diegene overleefd en later is hij alsnog vermoord.

[00:12:00]

En die is nu ook een getuige voor de politie of een getuige of ergens bij speelt een rol als getuige.

[00:12:09]

En vooral de getuigen. In een in een eerste proces tegen handlangers van Taiji, dat het proces 26 koper dat was begonnen met in Rotterdam, werd een groep autodieven die van vooral snelle bolides vervolgde en ook later veroordeeld. Die ouders waren verscholen in verschillende auto's die waren gebruikt als vluchtauto bij liquidaties. En de recherche heeft Pijl Bakers onder sommige van die auto's beplakt, waardoor die te volgen waren. En een van die auto's reed uiteindelijk naar de het gebied van Takkie.

[00:12:46]

Het was verkocht aan de groepering die voor Taji werkte en toen is daar. Die is in beeld gekomen dat camera's opgezet stiekem Menso en toen hebben ze heeft de recherche heel lang die groep kunnen volgen en heel lang kunnen zien dat die groep liquidaties voorbereidde en dat die dat spotters de bijnaam voor mensen die doelwit observeren aan de slag waren. Dat heet Over Hitler's werd gesproken mensen die de huurmoorden moesten gaan plegen. Er werd geregistreerd dat er werd proef geschoten met wapens.

[00:13:19]

Uiteindelijk is er in Nieuwegein in 2015 een reeks invallen geweest, onder meer in opslag boxen, waar ze een enorm wapenarsenaal hebben gevonden. En toen heb je een grote strafzaak gekregen. De zaak 6/2 Cooper, waarin deze Ibrahim B. Wel weer een belangrijke rol speelde.

[00:13:35]

Parallel daaraan is uiteindelijk het hele emailverkeer duidelijk geworden dat het niet beveiligde berichten die zijn elkaar hem precies in het milieu ging iedereen ervan uit dat dat nooit, nooit, nooit te ontsleutelen zou zijn. Nooit in de handen van de politie.

[00:13:49]

En dat is dus niet alleen het milieu waar een weld. Wil jij wat tagging in zit?

[00:13:52]

Maar lang niet de enige crimineel die tijdelijke Middenmeer en. Nou ja, en daar is uiteindelijk wel een zicht op gekregen op de inhoud van die berichten. En dat gebeurde parallel aan het grote proces koper dat al speelde tegen allerlei medeverdachten. En zo is hij in volle omvang 2015/2016 in beeld gekomen.

[00:14:13]

En ook voor het grote publiek heeft hij daarvoor nooit eerder vastgezeten voor die harsh transporten of voor Cook was.

[00:14:19]

Hij heeft wel vastgezeten, maar dat was ook voor inbraken ervoor te. Nou ja, vluchten van de plaats van een ongeval. Dat soort ongein, zeg maar. Hij heeft nooit een langdurige celstraf gekregen. En pas toen hij hier goed in beeld was, bleek ook dat er in Marokko bijvoorbeeld ook in 2016 een partij zou zijn onderschept voor een vissersboot met twaalfhonderd 30 kilo coke. Inderdaad, heel veel geld waard dat ook aan hem wordt wordt gelinkt. Maar dat zijn allemaal zaken die De Sutter dagelijks allemaal nog.

[00:14:48]

En dat komt nu allemaal in één soort grote apotheose allemaal naar boven sinds hij al most wanted was van van Nederland en inmiddels dan ook gearresteerd.

[00:14:58]

Nog even en zeepaardje. Ik vind het wel altijd fascinerend denk je. Je bent crimineel, je wordt groot en gaat heel veel geld verdienen en je hebt je zaken goed op orde. Je kan je veel veroorloven, je hebt macht. En dan uiteindelijk zie je als iemand zo groot wordt. Dan eindig je in je joggingbroek met verwilderd haar 10 kilo teveel in geblindeerd huis. Je moet toch zwart slim kunnen zijn om een net groot genoeg crimineel te zijn om een goed leven te hebben en niet gepakt te worden?

[00:15:21]

Nee, dat geldt dit alleen voor Ridouane Taichi, die opgesloten zat in een mooie, weliswaar mooi pand in Dubai. Setra Soky zijn mede hoofdverdachten die in Colombia zat opgesloten in een flat, maar ook bijvoorbeeld Dino Soerel. Niemand uit de periferie van Willem Holleeder die uiteindelijk op een boven etage aan de Rozengracht gepakt is en bleek een schema aan de koelkast te hebben hangen waar je niet kon zien hoe vaak zich moest opdrukken om die dagen om fit te blijven en zou heel leeuweriken allemaal en zo.

[00:15:53]

Ga loopt meestal wel af en angst, wantrouwen, argwaan altijd over je schouder moeten kijken en zo de kans om te kijken of de politie dan aankomt een andere kant op te kijken als ze die niet neerknallen. Dus het eind al met paranoia zou. Het zou kunnen dat er super criminelen zijn die zo slim zijn dat ze niet opvallen. Dan heb je natuurlijk nog nooit over geschreven.

[00:16:17]

Dank je wel Paul, ik zie je binnenkort weer. Waar gaan we het dan over hebben?

[00:16:20]

Daar gaan we het hebben over die zogeheten P2P berichten. Al die ooit versleutelde berichten waarin zeer duidelijk weliswaar in straattaal, maar glashelder over het voorbereiden van moorden en het terugkijken op moorden wordt gesproken door criminelen. Da's een hele bizarre voorbeelden van. Uit het onderzoek naar iemand. Wil je meer weten over de rechtszaak tegen Taichi? Op beroepend Tnlc Mestdag I? Vind je de belangrijkste en actuele stukken? Ben je benieuwd naar de volgende aflevering van de Taichi Podcast app? Wanneer je dan mijn naam is?

[00:16:51]

Corrigeert mij. Deze podcast werd gemaakt door Paul Vugt redactie door Jeroen Penn en Rita Schroyen en montage en techniek door Simone Eleveld. Bedankt wordt Leistra.