Transcribe your podcast
[00:00:00]

Welkom mijn podcast over BDR met Ernst-Jan Fout en Alexander Klöpping. Ik ga zo praten van een radiostudio. Ik moet dat niet doen. Ik doe nog een keer Felco, mijn podcast over media met Ernst-Jan Fout en Alexander Klöpping met de gast. Dat klopt. Het is Kees de Koning, voormalig directeur van TopNotch. Ja, dat heeft ie. Dat is een. Een hiphoplabel dat hij zelf heeft opgericht en 25 jaar geleden inmiddels eigenaar van Desmet Studio's, waar hij een soort van podcast concert euh, tv imperium ding wil opbouwen.

[00:00:30]

Ja kijk, Keessie heeft. Hij heeft opmars opgezet en heeft heel lang uit. Hij heeft met Extince gewerkt. De Jeugd Tegenwoordig Aan De Grote Doorbraak kwam in 2015 met Lil Kleine en Ronnie Flex. En eigenlijk de opkomst van Spotify en de opkomst van Nederlandse hiphop gingen tegelijk. Toen ontplofte het bedrijf. Toen dacht ie eigenlijk is het nu niet meer genoeg in de lute gaat gelukkig hele goeie samen. Zakenpartner Vincent Patty, die Hefti. Die is CEO geworden.

[00:00:53]

En Kees heeft nu alle tijd om andere dingen te gaan doen. Dus bijvoorbeeld Desmeth waar we nu inderdaad zitten, of zijn podcast bedrijf De Stroom. En op dat cruciale punten in één van de meest interessante mensen uit de muziekindustrie. In Nederland willen we met hem praten over wat geleerd heeft. Na een gesprek over zijn euh, zijn zijn leven tot nu toe met allerlei met allerlei wijze lessen die die die ik eruit heb gehaald. Ergens onder andere hoe hij de waarde de echte waarde niet ziet in een contract, maar in een relatie.

[00:01:22]

En dat dat ertoe leidt dat ik met Anouk geen contact hebben. Dat ie gaat spijbelen op het moment dat ie om gefocust is en hun creativiteit niet meer heeft en niet zag aankomen dat drank en drugs en Watskeburt hits zouden worden. En hoe de X, hoe de buitenwereld hem dwong om dat euh soort van alle singles uit te brengen. Dat er meer in een euh, Tim Ferris achtig experiment. 2. Uhm, dat we dankzij onze vrienden van de show kunnen maken.

[00:01:47]

Dankzij Verenig van de Sjouke hebben nu bijna 500 vinden van de show. En dankzij hen kunnen we twee podcast per maand extra maken. En het zijn deze podcast.

[00:01:55]

Ja, dus vink je meer van dat, dan kun je lid worden via BBW Punt Podcast over Media Panel. En dan nu een interview met Kees de Koning.

[00:02:27]

We zitten in de Desmet studio's. Het is voor ons een andere plek dan normaal en we zitten hier omdat hij het gekocht hebt. Nee, we zitten hier omdat jullie gewoon een team hebben van zeven mensen. Plots was er geen ruimte. Ik denk niet dat wij alles zelf verzinnen. Ja, dat dacht ik allemaal voorgepubliceerd, ver af. Maar feit is wel dat jij dit gekocht hebt. Klopt. Uhm, waarom? Uhm. Het was een fantasie ding.

[00:02:54]

Uhm. Het idee. Ik loop al een paar jaar lopen. Euh, ik samen met mijn compagnon Vincent lopen altijd euh ja te fantaseren over allerlei media activiteiten die we zouden u die. We komen allebei vanuit radio en schrijven. En omdat we met platenlabels zo'n groot bereik hebben gecreëerd op YouTube en andere kanalen, zijn we ook meer en meer zelf media gaan maken en in een op een één of ander manier. Euh ja, was dat waar? Is ook onderdeel van onze business?

[00:03:28]

En toen had ik een fantasie dat als dat nou euh, allemaal echt een bedrijf zou zijn. En uit zo'n goeie dat er dan euh in De Smet gevestigd zou zijn. Want deze plek heb ik zelf heel lang radio gemaakt. Ja, dit is studiocomplex in Amsterdam met heel veel serious, hoewel daar een heleboel stukjes ja radio en tv of video en audio. Uhm, Holland Sport is weer opgenomen. 3VOOR12 natuurlijk. Swaef kwam hier jarenlang vandaan en promenade heilige grond.

[00:03:56]

Brocade dus. En en en en dus. Dit lijkt me nuttig en het heeft ook een een euh, een soort café. Daarom is het een 3voor12 hier zat. Was eigenlijk de grote tv studio. Voelde als een soort kleine euh. Ook concertzaal. En dan het idee om van daaruit uit te kunnen zenden en andere dingen te kunnen maken. Dus een podcast kunnen maken en video kunnen maken en misschien wel concerten kunnen doen. Da's wel eens een fantasie en die had ik heel lang.

[00:04:25]

En toen had ik net mijn stukjes daarover. En twee dagen daarna euh, kwam iemand naar me toe en zei ik had het laatst over jou met de eigenaar van De Smet en te zeggen. Wat een bizar verhaal, want ik dat het echt een soort droom, maar ik ben er helemaal niet. En maargoed, die die euh, die wilde het verkopen en niet wilde echt daarmee stoppen. En dat was een proces wat heel lang liep. En toen ging het even niet door omdat een andere koper was ofzo.

[00:04:52]

En toen zakte dat door het ijs. En toen dacht ik dat hij daar het misschien wel mijn kans ja als het dus dro is. Ik weet niet dat was toen dat het opeens werd. Ik weet niet hoe. Ik vond het altijd leuk om over dingen te fantaseren als het opeens zegt, dan zo'n soort manifesteert. Hetzelfde niveau als van ik ga alles eraan doen om te proberen te laten lukken. Dat is toch gelukt? Toen kwam het was het begin van het jaar rond en toen kwam Corona en toen dacht.

[00:05:15]

En toen werd alles gecanceld. What the fuck heb ik gedaan? En waarom word ik achter een fantasy aanhollen? En wonder boven wonder zou ik dat weer goed gekomen. En heb je dit zelf gekocht? Of heb je dan bij TopNotch gekocht? Euh, ik heb dit voor nu. Uh uh zelf gekocht, maar in samen met mijn companion Vincent. OK. Euh. En we zijn echte TopNotch. Uh is een klant. Dus het is echt iets van jezelf.

[00:05:44]

Iets waar en waar. En waarom was het belangrijk dat het van jou is? En van Vincent dan? Nou, dat was niet per se belangrijk. Dat was gewoon. Dat ging snel. Handig. Nou ja, het is gewoon niemand te overleggen. Ja ja, dat is een beetje meer van dat is. Ik werk bij bij topmatchen. Nou zou ik waar ik al heel lang samen met Universel wat een naar een groot bedrijf is, wat weer gelieerd is aan een nog groter bedrijf en dat soort dingen.

[00:06:10]

En dan dat. Uhm ja, die besluitvorming gaat dan. Uh, altijd wat langzamer. Ja, dit is wat ze gang van ja en ik ben heel impressive dat. De vorige keer dat ik dat deed had ik opeens een koffiezaak op de Wallen en. Er was ook zoiets en en dan? Dat was ook handig om niet aan de boord van Universe hoeft uitleg. Goed idee was blijkbaar toch achteraf een slecht idee. Maar ja, en waar dit slaat dat je het gekocht hebt is het niet.

[00:06:38]

Het is een jongensdroom die uitkomt en tegelijkertijd sluit ook heel mooi aan bij wat je nu van plan bent. En je hebt het nu alweer een jaar geleden toch? Of de oorlog nog langer geleden. Twee jaar geleden, twee jaar geleden in al overgedragen aan je aan je computer. Daarvoor was je al fulltime, voelt bijna fulltime platenbaas. En nu toen opeens, kon je iets nieuws gaan doen. Ja, ik kan me erin dat ik in die tijd een keer bij jou langs ben geweest.

[00:07:04]

Bij TopNotch was een kamer met alleen een tafel en een iPad waar je er aan zit. En ik had. Dat was volgens mij. Ik denk. Ik denk dat het een jaar twee geleden was. Ik dacht hé. Ik krijg er zo'n gevoel bij van. Euh, hoe kan je uit zo'n ontzettend waarschijnlijk drukke baan of roeping komen? En dan opeens zit je in een kamer met je iPad en ga je bedenken. Ik ga nu iets nieuws doen.

[00:07:23]

Was dat? Dat lijkt me heel existentieel. Hoe kijk je terug op je tijd? Hoe werkt opnieuw beginnen? Ga jij hebt ga jij gaat waarvan van hebben? Een. De laatste werkdag wordt Blendle dit? Vandaag niet te laat? Of kwam dit nou? Het was wat. Ja zeker. Het is echt euh. Euh, een heel interessant of heel bijzonder proces. Maar het gaat natuurlijk liep. Ik wilde het. Ik wilde. Het was meer dat het overliep.

[00:07:50]

Dat was heel druk. En ik, maar ik wilde allemaal andere dingen doen. Maar het was niet dat ik het dus voor me uit schoof. Was het ook aan het doen, dus het was gewoon heel veel. En op een gegeven. Merk je dat het euh dat je van het n enthousiasten wordt van t dan van het ander. En het helpt ook. In mijn geval is het allerbelangrijkst. Denk dat er iemand anders is waarmee je al die dingen aan doen met die euh zich verder ontwikkelt e en en eigenlijk duidelijker.

[00:08:16]

Dus Vincent W. Het bedrijf groeide en hij euh. Fragment dat daarover gingen praten. Van hem moet jij niet daar. Euh, de leiding overnemen was ook de tijd dat we een hele bedrijfsstructuur moesten creëren. En hij deed dat zo. Euh ja, ik was zo onder de indruk van hoe dat hele proces ging en hoe hij dat deed en hoe hij zich eigenlijk ontwikkelt. Want hij had wat dat betreft niet de ervaring daarvoor om zo'n groot team aan te sturen of ook daarna te denken over hoe hij behouden, waarna we onze.

[00:08:46]

Euh, ja, onze onze, onze waarden waarmee we ooit die bedrijven alleen zijn begonnen in een bedrijf wat met zoveel mensen is en ook weer ge wat ook weer aandeelhouders heeft die ja ja, die minder die andere waarden hebben. Euh. En dat was die zo goed gaan, want dat maakt het voor mij heel makkelijk om nee afstand te nemen. Sta ik nog een beetje uit de fles. Meer gevoel ik uit de weg stappen om om dat proces versneld te versnellen.

[00:09:10]

Want jij vindt jezelf een hele slechte manager van een bedrijf? Toch wel. Ik hoorde erg dat je jezelf vergeleek met een manager als een van een aka al Qaida cel in plaats van dus. Brengt je wel ergens ja. En daar bedoel je mee. Tot op zekere hoogte. Het is niet. Het is niet iets wat je uiteindelijk kan. Wat wat? Wat voor groei gemaakt is? Ja, dat model. Nee dus. Je hebt het goed gebracht.

[00:09:30]

Je hebt top zijn pent gebracht dat het. Ja, dat is een onderdeel van het grote scoorde. En dat het ook voort kan bestaan en dat overgedragen aan Vincent. En nu ben je. Heb je weer een nieuwe al-Qaida cel gevormd? Ja, dat is nu merk ik dat ik daar me het prettigst in ben. Inderdaad om. Want wat zijn eigenschappen van een arcadespellen? Deze binnen deze voordelen die jou día liggen, die je die je zo goed bij passen?

[00:09:52]

Uhm. Wat ik wel weet wat ik goed vind aan al-Qaida naar de bedrijfsstructuur, want ik ben heel erg onder de indruk van hun communicatie waarmee ze goed in een bedrijf beginnen. Ik denk dat het gaat om volgens mij de de UM.

[00:10:12]

Het is meer vanuit de luwte. Natuurlijk dingen doen, dat is gewoon denk ik leuker. Het is vanuit een grot ja en en en de verwachtingen. Het is natuurlijk misschien waarschijnlijk. Hij heeft het ook te maken met de soort angst om ontmanteld te worden als een fraudeur en meent dat je je in t klein iets doet wat wat relatief onschuldiger is. Dan kan je alleen maar er zoveel te winnen. En en en ik denk dat dat ook een veiligere plek is en ik vind dat leuker.

[00:10:42]

En dat denk ik als ik. Ik vind het moeilijk om te zeggen, maar ik vind. Ik vind dat dat je dat helemaal opbouwen van iets. Euh, ik weet het ook niet. Ik heb het maar één keer meegemaakt, dus ik ga nu wat je wat wel meer intypt. Heb jij dat eerder meegemaakt? Dat je iets nieuws bent gaan doen? Jawel, niet op dit niveau, niet op dit niveau. Maar het gaat dus om ik de.

[00:11:06]

Ik weet hoe noem ik het, maar je hebt een soort passie waarmee je aan iets begint, hebt een idee en je hebt het een en de juiste. Je in dat proces. Zoek je de mensen erbij? En ik weet niet in een soort tech als ik er vrij mag houden met een tech dingen. Ik denk dat. Euh, ik ben met een bedrijf begonnen met idee dat je dat mensen bijvoorbeeld à la geld aan verdienen of bij dat gaan verkopen.

[00:11:28]

Het is meer vanuit een soort hobbyclub iets verder geworden. Ik kan me voorstellen dat misschien jij, toen je je bedrijf begon, wel duidelijker wist van dat je. Het is een traditie waar je instapt, zeker? En en en dus het is misschien, dan ben je altijd in ieder geval bezig met euh. Met zo'n euh euh. Exit ideeën of zelf dat jouw situatie bestaat, waarbij een andere rol volgens het ook. Ja, ik denk dat duidelijk is dat allerlei externe factoren zijn.

[00:11:52]

Ja, want je haalt meteen Axel Springer in New York Times als investeerders. Kom bepaalde verwachtingen terwijl jij het vanuit je intresse heb je topmensen opgebouwd lang in relatieve lute als je Buck als je ziet. Heel lang in de luwte, gewoon een kleine twintig jaar in de luwte. Tot eind 2015 toch? Denk het ja toen toen met de opkomst van Spotify en en euh, artiesten die bij jou hoorden a zelfs als Lil Kleine en zou die dat het echt ontplofte?

[00:12:16]

En dat dat Nederlandse appelsien heel groot werd. Na de vorige iets zat je dan De Jeugd van Tegenwoordig. En dan was er dan Opgezwolle. En nog steeds één artiest die een soort crossover maakte. En dat toen bleek opeens dat euh euh ja, iedereen onder de 25 alleen maar naar de muziek luisteren die wij uitbrachten. Ja, we hebben het ook een keer met UH over gehad met diverse Heuvelink die toen bij ons bij Spotify aan de andere kant zat.

[00:12:39]

Toen werd het bij TopNotch wel opeens heel groot toch? En ja, dus uit de luwte en ook het moment dat jij dacht. Maar dus ik had me daar nooit op voorbereid. En dat is een beetje wat ik bedoel. Dus het is de vraag van een jaar tijd. Dat is maar gewoon kwestie van dat. Ik denk dat allerbelangrijkste is dat ik ben gaan samenwerken met Vincent en dat onze ontwikkelingen zo complimenteus aan elkaar dat je bereik. Hij groeide uit tot dit en ik kon weer.

[00:13:03]

En ik ben daar blijkbaar ja op op m'n euh. Op mijn plek. Ja, ik vind het wel. Ik vind het wel mooi dat je daar nou gewoon ook vrede mee hebt. Ik ken ook ondernemers om me heen. En trouwens ook bij mezelf dat ik vind. Ik moet dat ook kunnen. Ik moet dat gaan leren. Euh. En vaak leidt, heeft en met de met desastreuze gevolgen al omdat je veel beter kan uitpakken. Kan iemand anders kan?

[00:13:25]

Laten we dan zover. Dat kan eigenlijk nooit echt goed in bent. Ben je ook gelukkig gevormd en zo heb je dat nog wel overwogen, want ik moet dit. Ik heb het heel langdurig geprobeerd. Kan natuurlijk ook heel lang gedaan. Het is niet dat ik vanaf moment dat het idee dat het goed ging zij aan. En nu het natuurlijk, want je bent je hele leven ben je aan het voorbereiden was. Toen gingen we meedoen in de euh.

[00:13:43]

Ik ben nooit zoveel van voetbal, maar een divisie uit de Champions League zal maar zeggen. En toen deden we gewoon mee. Dus ik ging toen niet zeggen o nee. Waar ga je gaat volle kracht erin maken en ook je hele team. Maar het gaat denk ik ook meer. Van Uhm, en het is heel erg op enthousiasme. Ja alleen dat. Ja, dat kan je niet de hele tijd van iedereen verwachten. Dan heb ik er meer over de mensen waarmee je werkt en van dat je dat je op enthousiasme.

[00:14:09]

Euh, ja, dat is niet alleen genoeg brandstof dat ze, daar kom je een heel eind mei en dat misschien de Al-Kaida vergelijking je moet wel. En als je met je met, met met je met een bepaalde ideologie van passie iets aan het doen bent. Maar ja, het is op een gegeven moment euh. Niet duurzaam en ik ben het ook gewoon, hij was gewoon te doen. Ik kwam er pas achter dat ik het niet goed deed toen ik iemand anders zag doen.

[00:14:28]

Ja, toen iemand anders zegt en hij zei verder je moet niet elke keer als je als iemand het niet doet op de manier die jij denkt dat het moet om meteen dan zeggen gaan geef maar, ik doe het dan maar. Laat me vertrouwen dat jouw vertrouwen iemand anders! In het proces fouten na te denken over van probeer een structuur te creëren waarin mensen. Dat is de uitdaging nu s avonds reasonable. Hij noemt ook podcast en wat is de. Wat wordt het gerommel met podcasting?

[00:14:54]

En hoe ga je dat anders doen dan gerommel terug? Wat bedoel je? Ja, dat is het. Het is p. D de euh en euh. We zijn een en een. Een mediabedrijf begonnen dat hij de stroom waarbij wij in principe aan zijn podcast label willen zijn. Maar eigenlijk merken we dat we. We zijn ondertussen ook Mako met Google dan ook voor Bram krikken. Super. Gaandeweg creëren we YouTube kanalen en we zijn daar dingen, maar het maakt dus holistisch.

[00:15:20]

Het is een beetje het zoeken waar vroeger heel wat multimedia. Kijk dus veel. Ja, dat vooral. Ja en uhm. En dus podcasts. En we zijn natuurlijk wat ik denk ik via 5 geleden. Toen voor mij begon bij een podcast die heette Drink Champs. Dat is van een rapper die hij noriega en die hij maakte een podcast op YouTube waarbij die andere artiesten uitnodigde. En dan gingen ze heel veel drinken. En. En dat is heel heel.

[00:15:48]

Dat was heel niet en het duurde dan soms een uur en soms vijf uur. Ja en uhm, maar dat was heel. Het was heel tof, want je hoorde gewoon gesprekken die ja, je hoort. Allemaal dingen die je je eerder liet horen. En sowieso vanuit hiphop waren er heel veel. Euh podcast. In die periode denk ik vijf, zes jaar geleden zou ik dat ook. Euh, kom bij Jack. Dat was dan die gaan. Ja, best wel lange interviews doen met maar nog meer artiesten van vroeger.

[00:16:12]

Zeg maar delà soul. Tijd ofzo. Maar dat was ook via. Ik heb nog nooit zo lang een interview gehad met die artistiek zwanger, dus dat was heel. Dat vonden de in Saint-Vincent. Wat was op zijn beurt meer in de UHC en euh podcast? En Jo Roggen euh. En en dus als ze jou ook daar wilden daar wat mee toen? In die periode was zij Anouck zangeres. Euh, ben ja, de manager van de manager van Ben en de fans.

[00:16:39]

Ja, ik heb geen zin om naar De Wereld Draait Door te gaan weer. Dan komt de nieuwe Ahlmann. Kunnen we niet bedenken, is wat anders. Toen zeg ik nou. Ik heb ze ooit stops gezien. Dat is gaan ze heel veel drinken en eten doen. Ik zeg we gaan bij mij thuis en dat hebben we toen vier afleidend het zijn. Dan moet Vincent er wel bij, want die praten al, die kan altijd goed praten. Euh, dus dat hebben we toen gedaan.

[00:16:58]

En euh. Maar toen was ik best al teleurgesteld en ik dacht dat het gewoon een gigantisch succes zou zijn. Dat was het niet, maar het was wel heel leuk. En Vincent is toen daarna wilde haren gaan doen. Is die eigenlijk? Verder gaan we ook nog meer dingen te gaan doen en we hebben. Toen hadden we het hier even over moeten. Hier laten we een bedrijf beginnen of gewoon een een soort label beginnen voor podcasting. En toen maar toen.

[00:17:22]

Dat is dezelfde periode waar opeens euh ja, de Spotify sluizen open gingen en we overspoeld werden door heel veel werk. En dus dit blijft een beetje iets waar waar we heel vaak over hadden en filosoferen, maar waar we eigenlijk niet de de de tijd. De focus houden om echt daar in te duiken is tot nu toe het inzicht waardoor het anders wil gaan doen dan de rest. Zit hem dat in die integratieproject blijven? Alles doen dat dan de rest?

[00:17:46]

Er zijn. Ik ben. Ik wil iets toef in de zin van ik heb het gevoel dat er gewoon iets toevoegen. Ja, ja en ik ben het belangrijkste. Is dat wat waar nu is juist zijn. Net zoals in de muziek is, de mensen waarmee wij dingen maken en de manier hoe we dingen maken. Ja, dat. Het is niet te zeggen we gaan nu het anders doen dan euh. Sony doet. We doen gewoon ons ons ding en je bent hier zo opgewonden over dat je er niet slecht van slaapt begrijp ik.

[00:18:09]

Ja, ja en nee. Ik vind het heel leuk omdat er dat maar. Ik kan maar zitten. Omdat dan in omdat. Ja. Ik heb het gevoel dat er zo de carried misschien met een beetje prikkelt. Maar euh, ik word als ik iets hoor waar ik dat ik heel goed vind. Of het heel leuk om met het onderzoek en het V. Het voelt een beetje spannend om te euh, en dat denk ik heel erg herkenbaar met wat muziek voor mij helemaal aan het begin ook was en dat van oprij internet.

[00:18:33]

Tijd dat je je moest het het zelf uitzoeken. Hoe zit. En hoe zit het nou? Weet je wel? Uhm. En dat vind ik nu hier ook leuk was met betrekking tot podcast, vind ik. Ik heb toch. Je hebt mij genoemd dat dat anders is. Maar wat ik daar leuk aan vind, ik doe wat. Wat maakt dat je hier zo uit speelt? Vrije ruimte? Kijk de dingen wat ik net zei over bijvoorbeeld dat die podcast van euh.

[00:18:55]

En die drink Shams. Bijvoorbeeld het feit dat er het dat het bestond ervoor niet zoiets als dat er bestaat geen. Het is ook geen plek waar het anders kan bestaan dan. En en daarom is er natuurlijk ook weer onder. Wij doen dus een wilde haren en en rookworst podcast. Dat zijn maar twee dingen die we nu aan het doen zijn. En die doen we zijn allebei eigenlijk. Euh euh. Doen we parallel op YouTube. Als euh, audio.

[00:19:20]

Euh. En ze zijn ook maar mensen. Ja, dat is dan weer wat anders dan wij. Ik vind juist dat het ook allemaal onduidelijk is en dat je dus inderdaad dat vind je juist ook. Dat vind ik er leuk aan. Maar ja, wat? Wat? Hoe? Waar gaat dat dan heen? En hoe? Hoe werkt dat? En ik word heel enthousiast. Als we dan euh. Ik ben tijdens hele tijd aan kijken van wat gebeurd.

[00:19:37]

Wat komt ik ben als een soort maniak de hele tijd de Spotify Top 200 uit refresh om te kijken. Of zijn er welke nieuwe dingen komen daarin? Wat gebeurt er dan? Zijn er opeens vier jongens van 16 uit? Euh, onder de rook van Nijmegen die een podcast maken over hoe het is om de 6 vwo te zitten met alleen maar hun telefoon. En die komen dan in de top 20. Dat zijn dingen afhankelijk van het feit dat je wat tof.

[00:19:59]

Die zijn dezelfde die hen iets aan t maken. Die zijn zelf het aan promootten en zijn daar succesvol. En dat die die ruimte dus alles alles kan. Dat klinkt ook alsof het Sofitel euh. Interessanter vindt dat het nog dat de jongens uit zes Serrero zijn. Ja en niet bijvoorbeeld Talpa ofzo. Nog niet? Nee. Ja, ze zijn zeer Van Goolen terrein. Ja, het is een beetje onontgonnen terrein. Vreemd genoeg voor iets wat. Misschien is het ook wel dat het niet te ontginnen.

[00:20:26]

Toch weet ik wel dat het niet dat het ook niet kan, want het beroep Blangé bestaat al heel lang en de de toch. En uhm, misschien zit de kracht er wel in dat het euh. Euh ja, met een puinhoop is met en zonder een heel helder verdienmodel. Behalve dan een beetje advertenties. Ja, ik ben ook heel benieuwd wat Spotify. Nu gaat doen of wat nou heb, ik ben heel benieuwd wat nou de euh, dat is.

[00:20:51]

Dat gaat natuurlijk wel heel veel impact hebben. Zij gaan dat lijden bedoel je? Dat gevoel heb ik wel ja, omdat het dé belangrijkste 1 procent terwijl de meeste luisteraars van podcast nu uh, inmiddels op Spotify zitten. Je bedoelt qua verdienmodel moet je je ook een beetje gaan schikken naar wat zij dat wil, is de vraag. Dat weet ik in ieder geval voorlopig. We hebben praten met iemand die waar ik gok miljoenen verdient. En Spotify. Dus ik denk dat jij ze iets meer als een bedreiging ziet dan als wij het over spot we hebben.

[00:21:15]

Zien we het wel eens als een als een bedreiging, als idee dat dat natuurlijk. Het was een open medium podcast. En iedereen kon overal alles online gooide waar zij geen entree barriers. En ja, je kan ook voor jezelf bepalen wie geld wil verdienen. En Spotify gaat dat waarschijnlijk overnemen. Zie. Kijk jij dan ook naar Spotify als mede eigenaar? Of heb je zoiets van zoals in de muziekindustrie van. Dit werkt gewoon heel goed voor ons, laten hen doen wat ze doen en bij wij spelen daarop in.

[00:21:41]

Nee, ik ben niet zo naïef dat ik denk dat omdat iemand een keer goed nieuws heeft gebracht dat ie dat altijd gaat brengen. Ja, en ik wil de boel Spotify. Het doel van Spotify is om geld te verdienen voor haar aandeelhouders. Punt denk ik toch. Dat is wat ze nu aan het doen zijn. Dat is het spel waar ze nu inzitten. Dus ze ben sowieso alert op wat zij. Ik ben niet denken van Owja teruggekomen. Alleen goed nu met goed nieuws, maar ik ben gewoon een gebruiker van Spotify.

[00:22:08]

Ik ben elke. Daar luister ik in en en en en en ons publiek zit daar dus ik. Ik heb wel de mee te delen. Wat als wat voor tools zijn gaan heffen straks? Waar zit je zakelijke interesse dan met podcast? Vooral met podcast opbouwer? Maar waar zit je zakelijke interesse met podcast? Is dat? Is dat omdat je, omdat je advertenties gaat, gaat doen wat ik aan? Wat ik het allerleukste wil en de interesse nu is?

[00:22:30]

Wat ik het leuk zou vinden is om een euh. Ik vond ik om, ja, om een echte merk te kunnen bouwen, om een label, om iets weer te kunnen maken waarvan mensen gooien dat is. Dat vind ik als luisteraar tof. Als dat concept worden dingen gemaakt die ik die ze maken. Dat is dan vind ik dat misschien ook leuk. En was er een radiostation dat zelfs een platenlabel is. Ik denk dat ik denk dat dat te.

[00:22:53]

Euh, dat dat is. Dat is me dat de ambitie. En ik heb het gevoel dat als je als. Als je dat kan. En wat laat ons eerlijk met muziek. Wat eigenlijk muziek ons overkomen is, is dat wat ik net schetste, net als toen Spotify kwam of slotvraag ging meetellen voor charts. En dat toen. Toen we toch opeens meetbaar werd toen bleek dat we marktleider waren in op het gebied van van euh, Nederlandse muziek. Ja, maar dat wist.

[00:23:18]

We wisten helemaal niet waar. We wisten. We hadden het niet eens over dat soort termen, maar we wisten wel van jij. Euh. Steeds meer mensen reageren enthousiast op straat over van hij. Ben jij niet die van dat? Of heb jij niet dat liedje of die artiest? Wanneer kom je het gevoel vanuit dat je niet ziet bij concerten zitten bij YouTube views? Je ziet social media volgens maar je. Ja, daar kijk je. We hebben dus de hitlijsten.

[00:23:39]

En daar sta je nooit in, want die werden wel samengesteld op basis van van fan van downloads en fysieke gedateerd gedrag. En toen dat gebeurde bleken we marktleider te zijn. En het maar. Maar we hadden ook al die jaren natuurlijk gewerkt zonder geld te verdienen, dus onze motivatie was om hele toffe shit te maken. Punt. We waren en toen uiteindelijk het geld verdiend werd. Dus je zou kunnen zeggen toen professionele. Maar we waren al professioneel wat we deden.

[00:24:05]

We waren gewoon he. Waar de wilde gewoon heel goed werk leveren waren we ook best wel klaar voor. Euh, daarvoor voor die verantwoordelijkheid. Ja en hebben we daar hebben we dat inderdaad m. Dat geld wat daardoor binnenkwam werd kunnen gebruiken om echt te kunnen groeien en dat het belangrijk is om gewoon zo creatief mogelijk en goed mogelijk beste mensen in elke vak, elk vakgebied aan ons te binden. En ik denk met podcast. Uhm. Ik ga niet het verdienmodel van podcast uitvinden, daar zit, daar ben ik niet.

[00:24:36]

Want dat gaat Spotify doen. Of iemand anders. Ja, maar iemand gaat het doen. Ja, maar het enige wat ik kan, wat ik nu weet wat ik kan, is met enthousiasme talent binnen zijn talent te helpen. Om om talent binden is niet echt mijn hobby. Mijn. Mijn missie. Euh, maar helpen om dingen te maken en zelf ook proberen euh. Een omgeving te creëren waar ze inderdaad de beste werk kunnen maken. En ook een een en een sterk merk bouwen waar mensen op kunnen vertrouwen.

[00:25:04]

En dat hebben met mij TopNotch. Euh en nou eens arc vind ik goed gedaan. Euh, is dat zo'n beetje de insteek? En dan hoop ik dat we iemand een verdienmodel bedenken. In de tussentijd voor mag het rijtje verlies draaien? Euh ja, het gaat dat. Gaat het altijd wat. Dat is een feit denk ik dat dat een beetje moet gebeuren. Maar diezelfde creativiteit die we hadden prijs. Prijs Spotify. Euh, moeten we nu weer toepassen.

[00:25:29]

Dus toen Buikspek Opgezwolle. Euh, alle zalen uitverkocht. Maar ja, wij moesten het hebben van de cd verkoop. Ja euh, zijn we ook. Laten we dan ook live. Dus zijn we een boekingskantoor. Euh, opgestart met een andere partij. Oké, we gaan, maar daar gaan we maar merchandise doen. Zijn we heel veel mensen in huis gaan verkopen. Euh. Ook samenwerkingen met merken. Nou dan. Waar dan ook, maar dan ook weer ga je namelijk ook maar het moet wel.

[00:25:53]

Euh, daar zijn we heel sterk tegen. Is ook naar merken van jou. Ga niet. We gaan niet ons publiek nu allemaal onzin verkopen, dus laat ons dan nadenken over een campagne te maken hebben. Euh. Hebben wij met Habbekrats betrokken bij een campagne voor Nick of op ons YouTube kanaal, wat dan heel goed werkt en prijzen wint? En wat is dat nou? Dat is een beetje wat ik nu ook. We zijn ook een beetje houtje touwtje en zoeken van ok.

[00:26:15]

Misschien gaan we voor rookworst waar adverteerders euh. Vinden dat allemaal spannend. Wat wij doen, dat is sowieso hoe. Dus Nijdam gaan misschien zelf merchandise ontwikkelen daarvoor? En euh, of misschien moeten we dat naar een soort membership model ofzo? Ik vind sowieso veel interessants. Ik nadenk voor wat hebben we nu misschien? Wat had ik nu anders willen doen in de musicum dan nu? Het model er niet en niet voor geld, maar gewoon een thee, het lidmaatschap en een een K een euh.

[00:26:43]

Misschien is het maar gewoon iets van een. Wat ik jammer vind is dat bij de muziek. We hebben zoveel bereik opgebouwd op allemaal plekken euh, waar wel ons publiek naar hebben uitgeruild van kom hier waar zitten een nu of slotvraag. Kom hier. We zitten op YouTube met een dingetje. Maar als wij nu iemand zijn met een nieuwe artiest aan de slag gaan we zeggen oh ja al ja, alle fans van die artiest zou denk ik deze artiest ook heel tof vinden.

[00:27:06]

Ja, je kan en je hebt geen idee waar de rest van het jaar geen normaals en wij hebben het geluk dat we die enorme dat enorme bereik hebben op social media. Wat klopt dat voor 42 procent van de jongeren tussen 16 en 25? Wekelijks bereiken is, maar we kunnen wel wat communiceren. Maar maar niet zo specifiek als je wil. Dan ga je dan ook weer met hagel schieten. Je wil eigenlijk tegen iemand zeggen van oh ja euh, corner maar wat je wil.

[00:27:26]

Maar wat wil jij van ons weten? En en dat is dat ik denk van Ai dat dat saai en dat is meer wat ik nu waar we nu aan over nadenken zijn van jou. Wat euh. En omdat we een hele tijd leven maar je voelt niet publiek kan uitnodigen bij dingen is het ook. Uhm ja. Zijn we daar wat meer over aan het puzzelen? En hoe werkt dat dan? En ook een beetje uitkijken. Hoe doen andere mensen dat van jou?

[00:27:47]

Of je dat via een petje af of rare dingen? Petje af natuurlijk. En wat je hebt dan vrienden van de show? Euh, en dat soort onzin. Jullie doen. Petje af! Vriend van de vrienden van de show. Ja, dat moet. Of dat is de beste dingen. Of is dat? Was een bewuste keuze. Euh, ja, het zit. Ja Tim. Dit maakt zo goed bevriend mee ja. En dus wij zaten op de eerste rij.

[00:28:09]

Ja, die dachten niet willen kijken hoe dit werkt. Ja, en werkt het goed voor jullie? Een actie die nu in dat new wave zit, waar de lat van zes mensen mee laat. Jij dat het geld stromen langs de plinten omhoog? Nee, waar wij nog een beetje naar zoeken is wat. Wat houdt dat lidmaatschap precies in? Waar en waar? Maar wat krijg je ervoor terug? Dat hoeft niet per se pork te zijn als Amaral, misschien nog een soort van gevoel van community.

[00:28:32]

Dat is bij ons allemaal nog een beetje verspreid. Ja, ik ben het. Ja, ik ben. Ik ben zelf als dus als luisteraar nog niet. Ik heb er ook niet iets bijna niets tegengekomen. En dat is precies zoals ik het zou willen. Hier voel ik mij. Euh. Uhm. Het enige wat er gebeurd is, is dat ik door de door de euh, NRC vandaag podcast uiteindelijk naar zijn lid ben geworden. Nou ja, luidt de enige keer dat dat voor mijn gevoel gewerkt heeft.

[00:28:58]

Dat het dat ik er geen lid van mijn gewoon. Maar dat is volgens mij niet wat wij aan het opbouwen zijn. Wij willen maar van wat ik ja, moeilijk maar goed is daar dat ze, dat weet ik niet, maar het gaat ze niet meer. De gedachte is niet per se van hoe kunnen we dan zo snel mogelijk daar geld aan verdienen? Maar hoe kunnen we nog beter worden in in dat specifieke waar ik denk? Ja, dat is de enige wat ik.

[00:29:17]

Weten, dat heb ik nu de afgelopen 25 jaar gedaan en zit dat. Daar vertrouw ik dan op vanuit. Daar heb ik wat ervaring in en verdienmodellen heb ik geen ervaring. En dat ga ik ook niet. Nu nee, op in er nu mee beginnen om dat onder de knie te krijgen, zowel bij mij als je. Dat met membership hebt je waarschijnlijk al heel snel mijn verdienmodel is. Maar ja, tuurlijk, dat zou zo maar niet gedreven vanuit de wens voor jou om een verdienmodel te vinden, maar meer van de mensen.

[00:29:38]

Beter iets niet van elkaar houden. Ik wil geen geld. Hiermee verdien ik wel heel veel geld verdienen. Zouden we nog meer dingen kunnen maken en werk van maar ik. Ik vind het euh. Ik vind het moeilijk om nu te zeggen we gaan. We gaan iets vragen, een bepaald bedrag. Kijk, denk als jullie jullie maken dat programma. En het is een hele. Als jullie steun dit programma of steun ons. Of laat ons beter of meer maken toch?

[00:30:01]

Dat was eigenlijk de. Ja, dat doen de 500 mensen. Maar dat is daar jullie meer gaan maken. Ja dus ik ben. Ik ben beloond voor mijn, voor mijn steun daarin. En dat is heel duidelijk. Euh, een duidelijke euh. Transactie was er nog wel net zo zoeknaar als jij hoor. Ja, en als onderdeel daarvan wilden we een nieuw format op jou testen. OK. Je bent de tweede tweede proefpersoon. Ik ben vereerd.

[00:30:22]

Vooreerst, proefpersoon was Boris Veldhuijzen van Zanten. En jij bent de tweede. Euh. En wat we eigenlijk willen doen is en willen. We willen een podcast maken over slimmer leven en euh, mensen vraag stellen. Eigenlijk een staller staan, vraag stellen, daar al een mooie bibliotheek mee opbouwen. En die vragen die we nu gebruiken komen voornamelijk van een Amerikaanse podcast voor Tim Ferris, die een heel podcast imperium heeft opgebouwd. Uhm, dus die wilden we ook in jou stellen.

[00:30:47]

Reflecterend op je carrière tot nu toe. Alleen jij vindt er aan te zetten. Ja euh. En wetende dat hier een nieuwe fase in jouw leven begint. Ja ja. En dankzij dit experiment als aangaan. Wat is iets dat jij gelooft dat te weinig anderen geloven? Dit is vast niet iets waar jij heel vaak over nadenk, nog nooit. Maar wat is dat stiekem wel de hele tijd gebeurd? Ik denk dat het tot nu toe heb je al.

[00:31:12]

Heb je al een aantal dingen gezegd die volgens mij heel anders zijn dan hoe anderen doen? O, wat is een fundamenteel iets?

[00:31:19]

En dat kan ook van alles zijn hoor. Je hoeft niet over werk te gaan. Fundamenteel iets wat. Dat kan ook in je privéleven gaan, hoe je met kinderen omgaat of hoe je. Maar ik weet niet. Ik heb niet het idee dat dat zo anders is dan je zijn als ondernemer. Altijd dingen waarbij jij en euh, waar ben jij iets gelooft wat weinig anderen geloven, want anders dan alle andere ook wel gedaan. Wat jij ook. Ja, en er zit vast een rode draad in hoe je bedrijf leidt, maar ook hoe je in je leven leeft, waarbij hij uitgaat van iets anders dan een hoop andere mensen.

[00:31:52]

Ja, het impliceert maar dat sowieso het format dat je daarover slimmer denken. Ik denk dat ik voornamelijk door angst geregeerd. Euh, ja, euh wel. AA Gent Alles wat ik anders zou zeggen dat ik er erg over dingen na dat ik heel bewust dat doen. Ik denk de reden dat bvb. Dus je zou kunnen zeggen dat zijn maar een dag van jezelf van jou dat je. Uhm. Euh. Inderdaad in het onderneem. Maar ik ben dus ondernemer goe geworden omdat dat euh.

[00:32:25]

Niet omdat ik wilde ondernemen, maar gewoon omdat ik geen baas wilde, denk ik. Uhm. En het idee wat ik. Ik heb ook het idee dat zolang dat het dat het uit. Uhm. Uhm, ik heb het dus heel lang eigenlijk gewerkt voor niks. Althans niet voor geld. En dat is echt niet omdat dat dat achteraf gezien realiseerde ik me dat Van Ojik was. Hij is het allemaal andere dingen daarom. Maar daarnaast zijn doen. En dat was nou niet per se omdat ik dacht ja, maar dit idee van een Nederlands hiphoplabel was gewoon echt een heel goed idee.

[00:32:59]

En dat is gewoon een kwestie van tijd. Dat had een. Dat had een het is alle, dus alle alle jaarcijfers wijzen erop dat ik ermee zou moeten stoppen denken. Uhm. Maar de reden dat ik niet gaat is niet omdat ik een enorm euh visionair ben, maar omdat ik gewoon niet tegen mijn verlies kan. Euh ja, angst om te verliezen. Ja, het waar. Waarom kan je niet tegen je verlies? Daarom moet je gewoon via omdat je graag wil winnen of omdat je het gewoon kut vindt om te verliezen toch?

[00:33:25]

Ik weet niet dus waar de meeste mensen zeggen angst is een slechte raadgever. Angst is de uitstekende raad. Ja, misschien wel ja, maar angst voor. Ik blijf erbij dat angst hangen. Wat is dat echt? De angst om te verliezen? Versta breder. Angst om toe te geven. Misschien dat iets een slecht idee was, denk ik. Ik weet het niet. Met als enorm risico dat je daar te lang aan blijft hangen. Dat was wat er gebeurde.

[00:33:47]

Ik ben toen gaan samenwerken. Ik deed nu een jaar of twaalf geleden met Ik heb met echt alle labels in Nederland samengewerkt. De hele tijd om om, omdat ik op zoek was naar iemand die me euh een beetje kon. Euh euh ja kaderen in de zin van. Euh. Ik ging gewoon net zolang door. Dus dan bracht je bijvoorbeeld een plaat uit over artiesten. Ik ging net zo lang door totdat. Totdat het geld op was. Of dat het een zee of een succes was.

[00:34:14]

Wat leidde dat dus niet efficiënt? Dat was niet goeie bedrijfsvoering. Ik heb toen met jullie, want ik ga zijn werk en ben je dan de eerste gebruikelijkste? Ik wil gewoon iemand die aan mij steeds vraagt waarom ik moet uitleggen waarom ik iets gaan doen en dat ik het moet. En dan waarschijnlijk als dat gebeurt, dan ga ik vanzelf al weer wat zou nadenken. Zelfinzicht zegt. Daar zit vast wel iets interessants tussen. Wat ik allemaal zeg. Maar er zit ook veel bullshit tussen denk maar dat kan je zelf niet onderscheiden.

[00:34:44]

1. Past beter in ja, daar word je beter in. Ja ja, maar nog niet. Maar het is allemaal bullshit. Is gewoon even heel veel. Het is dus absoluut geen bullshit. Is allemaal enthousiasme, maar het is niet altijd een goed zakelijk idee. Ja en ik denk dat dat euh. Euh. En datzelfde inzicht kwam pas later. Dat je daar iemand bij nodig hebt die dat. Ik ben 3 keer gestopt in dat proces. Zal ik echt zag.

[00:35:10]

Ik ga je hiermee door. Het is gewoon en dan? En dan dat. En dan dacht ook ik ga wel met iemand. Euh, als het. De topman verkocht in volgensmij 98 of 90, want ook Saramacca ruiken alles behalve de naam. En toen, na twee jaar dacht ik ja, die ga ik ook gewoon weer gaan. Gewoon weer alle masters verkocht samen gegaan door en toen laten we dat weer teruggekocht. En euh. Gewoon omdat het.

[00:35:33]

Het is toch wel ook hopeloos om heel veel tijd en energie in dingen te stoppen die dat kost? Wel wat euh. Veerkracht? Ja, tijd het zo grappig gaat. Het lijkt alsof je die die zakelijkheid die je dan van universel wilde dat je die ook. Euh, dat je daar soort haat liefdeverhouding mee hebt, dat je die openbaar te vermijden. Ik vond en vind het een grappig detail dat je bv. Je bent de manager van Anouk je.

[00:35:55]

Dat is de enige artiest waar je manager van bent en heel erg goed bevriend met de bijna familie. Euh, zo omschrijft je haar. Je hebt geen contract met. Terwijl toiletten en natuurlijk een enorme samenwerking is. En euh. Elke zaak conventie, elke zakelijke conventie zegt dat je daar wel een contract hebben voor als het misgaat of. Maar ik heb ook veel met de vanuitde label kant wel een mooie momenten zijn. Er was. We hebben ook als contracten gewoon ontbonden om om het feit dat dit dat is.

[00:36:23]

Dat is niet echt een waarde. De echte waarde is de relatie. Ja, en zeker in het vak wat je als je muziek in zowel ik als als een uitgever wat je ook doet. Dat Duits-Duitse geloofwaardigheid en je reputatie en die relatie, dat is wat het is. Een contract kan je daar niet voor de stad. Dat is dat jij dat terwijl Cécile Kyenge bij platenbaas heeft. Ze iemand met met die heel lekker op z'n contract te zetten. En euh ja, maar dat.

[00:36:51]

Ja, dat zou goed kunnen. Er zijn heel veel clichés. Dan hebben we maar enige een en ander aan de dinges. Kijk. Het is niet zo dat op Ment TV elke succesvol actief vrolijks ook een manager van een succesvol artiest zal. Het moment dat die artiest op één staan ze vinden dat het contract niet goed is. Ja, dat is part of the deal. Dan kan je betere afspraken maken. En dat is niet het moment wat ik zeg van al je hebt rotgevoel.

[00:37:10]

Hij weet je wat, ga lekker naar de concurrent, maar t gaat over andere momenten dat je met iemand werkt, dat iemand echt persoonlijk in een fase in zijn of haar leven zit. Waarbij euh. En dat hoeft wel niet meteen dat iemand niet succesvol is, want je weet dat iemand oprecht het gevoel dat ie vastzit en op wat voor jou ook het gevoel dat heb ik na drie keer meegemaakt. Zo, en dan? Ja, dat is een gesprek.

[00:37:33]

Maar ik vind dat je daar ook. Je moet ook het vertrouwen en heel vaak zijn. Info. Dus ook gebeurt dat zo'n relatie op die manier bijna, dat iemand uiteindelijk ook. Daarna werd het toch terugkomt en zeggen ik het zo fijn dat je maar die ruimte hebt gegeven. En euh, en een andere ook weer niet. En dat zou prima. En het is dan ook jouw gok dat het gewoon 2 2. Ja jullie individueel is dat je dat zelf kan bepalen.

[00:37:55]

Maar ik kan me ook voorstellen als TopNotch groter wordt, dat je dan een soort van een universeler bij dat je een soort van moet vechten voor für die. Die houding die vertrouwen boven de juridische werkelijkheid zet. Of of je doel. Als we schreeuwen ja ja, tuurlijk het onpersoonlijke. Ja ja. Dit blijkt ook dat er al mensen tegen een 70 jarige zeggen van het moet nu professioneler volgens de kritische conventies ofzo. Ja, maar we hebben altijd dure contracten gehad, want dat moet wel, want je gaat je bi j.

[00:38:21]

Je moet Ype dus Dee Dee Dee Dee Dee Dee Dee contract hebben. Altijd al bestaan. Er zijn er dingen die je binnen top. Nooit is echt echt heilig verklaard van zo doet iedereen, maar wij gaan het andere. Wij blijven het anders doen. Maar misschien dingen met een grote symbolische waarde bvb. Uhm, ik denk dat een belangrijk ding is wat en het is niet dat. Het was niet een soort doctrine waarmee we begonnen, maar in dat proces.

[00:38:39]

Euh, is dat de uhm? Er komen uiteindelijk zijn we allemaal fans van muziek en zijn we zo dat bedrijf begonnen. En Vincent I. Ik ben radiomaker van huize Abete. Vincent was artiest. Ik denk ook dat dat wat nu merken zonder D. Dat is inderdaad een belangrijke positie in ons bedrijf. Creatieve mensen zitten euh, daar waar vroeger in de muziekindustrie kon je daar was dat althans. In de tijd dat ik voor t eerst bij platenmaatschappijen kwam was dat niet zo.

[00:39:08]

Als je dan weer terugkijkt in de geschiedenis, dan was dat weer wel zo. Weet je waar de vaak songwriters en producers. Wat ook logisch is. En dat is iets wat wij heel erg hebben. Euh, dat wat heel belangrijk vooral voor ons is. En dat vinden dat ook bijzonder dat bijvoorbeeld inhoudt. Een artiest als Hef ook een enorme inches of youcef euh. Generally is. Onze artdirector al een paar jaar een aantal producers klippers. Ik wil even een clip.

[00:39:32]

Regisseurs en producers waar we veel mee werken. In België is de directeur van de tot nationale Jacq in België. Ik denk dat creativiteit. En ik denk ook vaak in t begin. In de contractje kan ik. Maar er zijn ook heel snel begonnen met een soort samenwerkingscontract en met artiesten waarbij we ook over eigenaarschap en en en het verdelen van inkomsten een gelijkwaardige verdeling maakte. Uhm. En sowieso het. Zich de vrijheid, de artistieke vrijheid, dat zijn altijd dingen die euh, die wij al bij de allereerste contacten waarbij topmensen uit New York en los van elkaar altijd daarin stonden.

[00:40:10]

Van u als artiest heb je altijd de waarheid. Baseerde onze contract op dat wat gene wat we achterover drukte van van en van grote labels vanaf hier tot aan en uit. Hoe moeten wij dat doen? En dat ging nooit over creativiteit. Het ging nooit over. Het ging altijd over natuurlijk om van de DB die bedrijven wat van huis uit distributeurs eigenlijk zijn. Natuurlijk maakte die contracten eigenlijk herkent het wel een beetje van de kostprijs. Dat we nu op een punt zitten van we moeten dat ook wij.

[00:40:36]

Bij ons is het zo dat. Dus ik ben directeur van een kosterij, maar ik schrijf ook stukken voor de site af en toe. En dat is heel raar als de als de de directeur van NRC. Die schrijft geen journalistieke verhalen voor de site. En zo zijn er meer mensen binnen de correspondent die eigenlijk een andere functie hebben, die je bijvoorbeeld ook ook kunt creatieve hoofdredder zijn, maar daarnaast ook zelf bijvoorbeeld weer fotoseries willen publiceren. En wij zitten nu in een soort fase van mijn dagen en zeven jaar dat we denken moeten dit echt vast gaan leggen dat dit nog steeds kan, dat niet allemaal beroeps managers hoeven te zijn die alleen maar dat doen, maar dat je ook nog zelf op de site kan blijven publiceren of dat je iets anders bij kan gaan doen in je creatieve interesse kan blijven volgen.

[00:41:13]

Maar we hebben wel het gevoel dat we dat nu moeten gaan zeggen tegen mensen dat het ok is en elk zorgt voor een soort van vast gaan leggen, zodat iedereen die vrijheid voelt. Heb je je? Heb je dat bijvoorbeeld met die contracten gedaan? Of. Ja en nee. Maar bij ons was het natuurlijk. We hebben werken met UM, tientallen creatieven als zijnde artiesten en we werken met een vijftigtal mensen wat ons team is en B en dat. En dat is dus d e.

[00:41:37]

Het gaat enerzijds D die lady artists natuurlijk. Mensen. Dat zijn mensen waar we voor werken. Dat zijn personen die ook weer collega's en soms als we euh, dus maar da d. Maar dat is wel uhm. Euh, waar we het voor de totaalbudget over en als het gaat gaf van hoe ie in een team dat herkenning in de zin van wel, ook hoe je binnen het bedrijf. En ja, daarmee creativiteit, maar ook een bepaald zelfontplooiing.

[00:42:02]

Daarnaast voorziet het fonds ook alleen op het is alleen maar waarde, ook voor ons als bedrijf, als mensen. En dus ook fijn om te merken dat mensen graag bij ons blijven werken. Ook al zijn er andere mensen die graag willen dat ze daar komen werken of dat er een en een euh, een sfeer is waar je je kan ontwikkelen. Uhm, ik weet niet of we dat zo hebben opgeschreven. Nou ja, ik weet wel dat worden opgeschreven hoor.

[00:42:28]

Maar ja, maar dit is blijkbaar hoe jij een cultuur bouwt door ervoor te zorgen dat de mensen die creatief zijn aan de knoppen blijven zitten, terwijl normale zakelijke conventies zouden zeggen meer managers. En daarvoor moet ik wel in dit specifieke geval. Euh, denk ik. De D. Gaat de meeste er wat mij betreft wel naar. Naar Vincent, omdat ik denk dat wij allebei onze eigen dus Vincent. Nou zou ik en ik tot ons allebei onze eigen onderneming hebben gestart.

[00:42:55]

Waar? Waar die vanuit een soort zelfde drive en passie en ook wel en en dat op meent dat we dat ontdekten. Dat we dat eigenlijk heel. Dat dat. Dat we zijn gaan samenwerken. Uhm, en ik denk dat hij in staat is geweest om dat te. Wat wat? Wat? Wat een soort ongrijpbaar iets was, maar wat zo was. Euh. Om dat te organiseren en in inderdaad een plek te geven zodat het euh. In gefreesd.

[00:43:22]

In dat bedrijf zit dus ook als al al dat en dat is dat geen enkel proces. Wat nu? Dus een beetje wat jij schrijft, wat nu aan de hand is eigenlijk een bedrijfscultuur te creëren die iets anders is dan uhm ja, de Kees en Vincent cultuur. Ja, ze had een nieuwkomer op dag één. Het gevoel heeft waar en en ook maar ook de ruimte heeft om daar wat aan toe te voegen. Het is gewoon een uiteindelijk een een soort organisme wat zich blijft ontwikkelen.

[00:43:44]

De. De zaak Ye beschrijft proces van creativiteit tegen het SERT van een nadeel van creativiteit kan zijn gebrek aan focus. Wat doe jij zelf? Op momenten dat je voelt dat je ongeval kunst bent? Euh, spijbelen? Dus ja, euh, euh, aan boord mission. En je ziek melden, een CUTZ moest bedenken wat anders gaan doen. Dat is wat ik doe. Ja, dat is zeggen dat de euh. We hebben hier daaraan toegeven. Is dat nou die euh, Ricardo Semler die volgens mij zeg ik begin Dagmar te kijken welke afspraken geen afzeggen.

[00:44:24]

Dat zei die in het tegenlicht afleiding. Een hele dikke sigaar op z'n bek op z'n terras Sallie. Elke dag zeg ik mijn afspraken af. Nee, elke dag begin ik met te kijken welke afspraken kan ik afschieten? Dat is wat anders, want hij is nog niet. Maar hij is bij mij van wel, want dat natuurlijk heel herkenbaar. In de zin van een ander zijn dingen heel belangrijk. En dat moet nu en dan moeten afspraken met hem zitten, moeten er over hebben.

[00:44:42]

En Alexander, wat gaan we er mee doen? En dan kan je voor twee weken een afspraak op die ochtend van. Waarom gingen we ook weer afspreken? En dat is natuurlijk wel. Dus dat euh. Als ik dat merk wil ik denk van ja, waar dan dan dan dan a body miss. Maar ik heb ook gewoon dat ik ja, je zou zeggen dat je gewoon allemaal niet meer weet of zo'n en euh. Ik merk dat ik heel erg m'n schuldig voel als ik niks doe of heel lang dat heb gedaan en ik heb me ook nu wel geleerd dat dat een een en een nut heeft.

[00:45:10]

Een wezenlijk onderdeel is van wat ik doe is gewoon euh, dat dan dat dat moet. Dat je even ja, waarom dan gewoon denken om dingen te processen ofzo? Ik denk dat het als ik dus nu hadden waar we het net over hadden. Ik denk nu wel voor oh ja, ik had. Ik heb de Stenehei. Neem mezelf al weken vooraf. Ik moet eens goed in kaart brengen. Als we dan hebben over die AFE die dat soort community model.

[00:45:33]

Hoe moet dat dan uitzien? Wat wil ik allemaal? Dan kan ik eens gaan praten met mensen die dat misschien kunnen bouwen? Of is dat van ergens? En dan eigenlijk voel ik me heel schuldig dat ik dat en dan moet ik gewoon een paar uur voor gaan zitten. Maar dan denk ik. Als ik thuiskom meisje, ja, koken voor mijn kinderen en dan wil ik eigenlijk gewoon euh blauen en hen een heel andere kijk. Ik wil gewoon dat even afkijken.

[00:45:55]

En ik wil helemaal niet nu. Ik ga morgen wel aan dat plan werken en dan de volgende dag. Ja, ik moet nu al die afspraken al eens telefoontje de en doen. Dan denk ik dacht ik toevallig gisteren. Nee, het is gewoon goed om effe nu dat da en straks op een zondag dan. Dan manifesteert zich dat. En dan weet je precies hoe het is en dan schuif je t allemaal enkel. Da's wel interessant, want dit is nu.

[00:46:13]

We zitten nu in zo'n cultuur waar je of wordt gezegd en je moet geen uitstelgedrag beginnen. Maar zeg dat zelf ook thuis gewoon gewoon beginnen over het koppeltje heen stappen. Als je al bezig bent, dan gaat het allemaal. Gaat het allemaal wel waar jij zegt dat geld voor de afwasmachine inruimen? Jocqué Maar voor dat creatieve maar niet eens. Nee, dat kan ik niet. Schrijf later gisteren en dan op een geven en komt het vanzelf wel. Dat denk ik wel toch?

[00:46:32]

Je bent toch gedijde? Dit is dus niet, dus niet een soort van uitstellen van van ja duidelijke amechtige. Het denk het denken. Ik denk voor het creatieve proces ofzoiets. Dat is dat handig, ieder voor mij. Ja. kW en pa. Feest iets van een hele andere orde. Voor de afwisseling. Wat is het beste cadeau dat je recent hebt gekregen? Uh shit. Ik denk dat het een euh. Hoe heet dat nou een een een origami zwaan is die mijn dochter heeft gemaakt en in de koffiemolen heeft verstopt en die ik weiger daaruit te halen waar ik elke ochtend mijn dag mee begonnen is met een lichtblauwe zwaan onder de koffie vlekken.

[00:47:18]

Ik weet niet ja, dat is denk ik dat ze invalt en gaan drinken. Dus geen koffie malen, want er zit een Oric bovenop en a ok op de bonen is dat denk ik waarom? Daar ga ik het elke dag zien. Ik word er elke dag blij van. Ik snap nog steeds niet waarom ze dat een goed idee vond, maar het is blijkbaar een heel goed idee. Maar waar je het zo he? Waarom wordt dit vond ik het heel lief?

[00:47:39]

Vind het gewoon heel leuk. En wat dan het vaart? Het feit dat ze gewoon dat Nederlands had? Het bed. Ze had het bedacht dat ik dan in de ochtend een keer zat, niet aangekondigd het zou vinden. En als ik dan koffie en thee zetten was dat ik dat dan zag als een verrassing, een soort paasei. Het is een soort realisatie. Dat is de kracht van Attent. Ja en dit is ja. En in een van een origami zwaan kan je je niet van jou.

[00:48:02]

Kan je niet boos op worden dat attente? Ja, maar dat weet ik niet. Ik niet. Dan kan ik wel attent zijn, maar kan het niet goed vouwen. Ben je goed en attent zijn dat daar? Dat vind ik moeilijk om over mezelf te zeggen. Soms waar dankte vanaf. Ja, zeg hij al lomp hoor. Nee, mensen gaan nooit wat. Ik wil niet zeggen dat je alleen maar het bent. Maar wat zijn de momenten waarop je jezelf bijzonder attent vindt?

[00:48:27]

Bijzonder attent? Nee, nee, nee. Nee, nee dit ik. Ik wil alleen maar dit ook. Dus bijzonder niet in de zin van de hele tijd, maar dit mag best. Dit is een ding wat de meeste mensen niet doen en dat doe ik soms. Ik kan me voorstellen dat zakelijk ook goed is als je relatie centraal staat. Dansevenement Assaf met mijn mijn mijn, hoe ik mezelf zie of hoe ik zelf de wereld beschouw en hoe ik vaak.

[00:48:50]

Soms maakt dat andere mensen dat zie. Daar zit m bijgevallen verschil tussen. Dus. Dat weet ik niet eens. Ik niet. Ja, ik vind dat euh. Ik weet het niet. Ik denk dat de mensen die ik lief vindt dat ik daar attent naar probeert te zijn. Je geeft af en toe dingetjes. Ja, ik vind dat leuk in ieder geval ja. Maar ja, ik weet het. Het is niet te opportunistisch van euh, ook opportunistisch.

[00:49:11]

Wel jammer natuurlijk. Er is dus maar wat is een opportunistische Tency dan dat? Het was een een euh, fles faced en schaeck, zeiden ze. Deze attentie is een cadeau, is een cadeau om eens lekker dom schaak. Zet dat zeker een leuk cadeau? Ja maar nee. Wat is bedoeld? Wat is een euh. Ik bedoel, het is een een A en ik de definitie van een euh. Van een attentie als attentie. Is ik bedoel niet ik geef schaeck zet het in.

[00:49:39]

Het is een nadenkende. Wil iemand gewoon vleien? Ja. In het eindwerk heb ik toch over ja. Of Bevin eens bevestigen lat of iets bevestigen? Ja misschien? Ja, ja, we laten we heel even in deze sfeer blijven. Welk boek heb je het meeste cadeau gedaan? Euh. Dat is het boek wat wij later hebben uitgegeven onder de titel Rauwstraat. En dat heette daarvoor Zwartboek van Nederland Overzee geloof ik van Ewald van Vugt. En dat gaf ik steeds.

[00:50:07]

Dat was uitgegeven door een en een kleine uitgeverij uit Zeist, meen ik. En dat vond ik een heel belangrijke en interessant boek. En het presteerde me dat zo weinig. Mensen herkenden. Dat is een boek dat begonnen is met koloniale verleden en het. Euh ja, zwartboek van Nederland overzee. En toen ging dat hij van katoen. En toen? Om één of andere manier dacht ik dat het dan een goed idee was. Ik ga gewoon naar de uitgeverij toe en ik gaf ga nou eerst naar Ewald toe en vragen hoe hij dat ziet.

[00:50:39]

En hij gaf aan dat hij dat vond dat de uitgeverij daar niet de actie uit op nam om dat boek naar de aandacht geven die hij verdiende. En toen ben ik met de uitgeverij gaan praten en toen heb ik de rechten ge kocht. Puur uit het idee komen er mensen moeten dit verhaal doen, want dat is belangrijk. Maatschappelijk belangrijk is belangrijk. Ja, da's best een heftig cadeau namelijk. Want gezellig, het is een statement. En dat krijgt als het uit uitgeven begrijp ik al heel goed.

[00:51:09]

Want als je t belangrijk vindt dan dat. Dan wil je dat zoveel mogelijk mensen te ontdekken, maar vervolgens ook echt cadeau doen. Nee, het wordt zelfs omgekeerd. Het is eerst cadeau doen ja en dan denken van ik ben. En dat wordt ook een het verzenden van uitgevers natuurlijk. Dus je bent he. En dan denk jij dit kan efficiënter elke fout aan een bepaald type mens, aan mensen waarmee ik gesprekken had over deze onderwerpen. Ja ok.

[00:51:30]

En dat dus jullie. En dat zijn de media, vrienden of artiesten waar ik mee werkt of collega's. Of het zou een soort statement kunnen zijn. Maar het is omdat mensen al een interesse hebben. Ya ya ya ya ya! Dus dat is wel mooi dat je dan bedenkt ah, daar ga ik het zelf uitgeven. Dat is toch een bepaald? Ja, da's niet normaal, zegt Marc. Nee, misschien niet. Nee, nee. Nee, nee.

[00:51:56]

Maar het euh. En gelukkig lukte het. 2. Wat ik zo euh. Wat ik daar? Ja, ik ga het woord gewoon gewoon gebruiken, want tja, inspirerend aan vind. Mooi is dat je zo je dat je jezelf toe blijft staan, je die interesses de hele tijd volgen. Want ik. Als ik naar me zelf kijk dan op een gegeven, want dan heb ik zoiets van ik moet mezelf daarin afremmen, want dan lijkt het me te veel af van het allerbelangrijkste.

[00:52:21]

Laten we er voor zorgen dat de consument een financieel gezond bedrijf is. Met die naam die banen verschaft die er zijn. Dus moet ik niet nu die gekke Geke. De kleine intresse dingen van mij gaan volgen. Het is de in de equivalent hiervan. Ik geef al boeken uit als onderdeel van mijn werk, maar de equivalenten van zou zijn dat ik nu zou denken ik ga een plaat uitbrengen of een plaat. Ja, dat zou letterlijk hetzelfde zijn. En dan zou ik nu de.

[00:52:43]

Daar zou ik me wel schuldig over voelen. Soort van band naar een soort guilty plesj er vanuit mij dat ik dacht dat ik dat interessant vind. Maar is dat het waar? Is het allemaal echt in het belang van de correspondent? Hoe verhoudt jij je daartoe? Uhm ja, en ik heb er ook wat schuldig over gevoeld. In de zin van dat je natuurlijk je persoonlijke interesse volgt en je team van mensen uhm dus enthousiast maakt van wat een supergoed idee en uiteindelijk ja, zakelijk en slecht is, verwacht je van mensen.

[00:53:12]

Nou, dit was ook zakelijk. Niet een slecht idee, maar het gaat gewoon meer mee. V. V. J. J. J. Je verwacht gewoon heel veel kwaliteit van mensen en focus. En dan dacht ik wel. En als het lukte, dan krijg je daar weer een hoop voor terug. Dus los van van geld. Maar je krijgt natuurlijk ook uhm. Want bedoelde mensen die met je werken worden niet per se afgerekend op resultaat. Het gaat over dus die die via hun.

[00:53:35]

De valuta die zij daaruit krijgen is dat het bijvoorbeeld bij rood staat, dat er heel, heel veel publiciteit over was, dat heel veel mensen dat boek gekocht hebben en dat dat impact had. En dan is natuurlijk heel leuk om daar aan meegewerkt hebben, maar werken we ook? We hebben ook projecten gedaan over het restaureren van muziek uit de Jordaan of euh, een boek gemaakt en ook een serie over de Surinaamse muziekgeschiedenis of met Aleman. We hebben allemaal projecten doctorandus P.

[00:54:02]

Die cultureel in mijn op die ik wel heel succesvol zijn, maar misschien ja voor minder hebben opgeleverd qua euh, positief effect voor de mensen die daaraan werkten. En dan zijn ze eigenlijk een beetje mijn hobby. Aan de andere kant, als ik mijn hobby niet had gehad, dan hadden zij dat lui, was het hele bedrijf failliet. Maar dat lijkt mij ingewikkelder, want je op één of andere manier is jouw persoonlijkheid. Een heel belangrijk onderdeel van wat het bedrijf is en ook zal zal zijn.

[00:54:30]

Dat is voor een deel de kracht. Maar ik hoor je ook heel erg zelfkritisch zijn daar ook. Dat is dat nu het perspectief wat er is en dat is wat nu interessant in A aan is denk ik. Ook aan de wisselwerking tussen Vincent en ikzelf is dat ik dus nu de vrijheid heb veel meer om gewoon een vliegende kip te zijn en gewoon een ook een A en ook een. Maar ook in een soort brabandt rol naar Rabbit Hole te duiken.

[00:54:54]

En zolang ik maar terugkom met van OK. Hij is nu al bezig is het zo binair, namelijk dat hij alle dingen heeft overgenomen waarvan je weet dat jij afgeremd dient te worden en die je eigenlijk niet zo leuk vindt. Of die een waar je niet zo goed in bent en jij gewoon eindeloos Withoos en kan verdwijnen. Dat heeft ook iets zeg maar. Er is een balans tussen nu. Het is niet zo dat ik om te beginnen is het niet zoals hij nu dingen doet die ik daarvoor deed en die ik niet.

[00:55:17]

Maar het is een heel nieuw bedrijf. Dus een gedeelte van de dingen die hij deed deed ik daarvoor. En hij ook. Dingen die hij doet. Heb ik nog nooit in mijn leven gedaan. Ik heb nog nooit. Dee Dee Dee Dee Dee Dee Dee Dee andere natuurlijk dat ze uiteindelijk. Toen we met zo'n grote groep waren rende ik het bedrijf nog steeds alsof we met z'n vieren waren. Als je begrijpt wat ik bedoel is dat dat we dat.

[00:55:34]

Ik bedoelde vragen als. Als je zo. Je bent zelf een creatieve geest en je in je kan jezelf toestaan om soort van je hobby te volgen. Om om. Met hobby bedoel je dan dus niet per se in het belang van een bedrijf. Maar ook het lijkt me iets ondefinieerbare wanneer je je eigen geest kan volgen en dat dat heel positief is voor het bedrijf. En wanneer het juist heel erg afleidt. En ik snap dat je iemand anders hebt die je daar een beetje een tent.

[00:55:59]

Maar wat heb je daar zelf over geleerd om beter te onderscheiden wanneer je jezelf best een beetje mag afremmen in je in, in, in de raa, in de rariteiten en wanneer het juist iets heel erg is, dan heb ik nog niet helemaal geleerd denk ik. Ik ben dat nog steeds wel aan het doen. Alleen ik ben nu uhm, met Ben ben ik heb ik dat stuk meer op ontkoppeld van de organisatie, zodat ik ook zelf wat meer de verantwoordelijkheid heb.

[00:56:27]

Als ik dat doe. Ik kan niet meer zeggen van he ook laten we dit heeft gedaan. Stop met wat je nu aan moment. We gaan, want dat kan niet, want dan zegt iedereen van hen maar dit moet nu en dat ben ik aan het doen. En dus ik moet meer zelf meer doen. Of met een en een team want ik om mij heen verzamel daar meer mee doen. Dat betekent dat ja, ik het is. Het is makkelijk natuurlijk om iets over de schutting te gooien en zeggen het is een supergoed idee en euh, helemaal gek.

[00:56:49]

En dan vervolgens ga ik weer wat anders doen. En nu moet ik het zelf meer doen. En dan? Dan word je ook weer wat kritischer van waar je dan je tijd in stopt. Dus dat dat is wat ik nu aan het doen ben om mezelf een beetje af te remmen is gewoon een terecht. De context verbetert. Ja, daarvoor extra. Ik heb bij mezelf ook gedaan dat ik nu al een week moet nadenken wat ik vroeger deed was dan was ik enthousiast over en dan een uur later.

[00:57:12]

De domeinnaam en de Twitter account ze bij mekaar aantrof. Heel herkenbaar zijn Kerkhoff van van dit weekend. En nu heb ik een week bedenktijd ingelast. Groeien. En dat werkt enorm. Maar dat is a day. Daardoor blijft die kern blijft staan. Maar ik ben gewoon, ik heb er iets andere bewijst al een strategie om mezelf tegen. Touba klinkt nu ook vooral als een. Als je de context voor wat misschien nog wel slimmer heeft de context verkeerd en je bent je gewoon wat bewuster.

[00:57:34]

Daarvoor was ik gewoon niet bewust. En nu opeens zie ik aan mensen hun gezicht van. Ook als ik dan weer wat afzeggen of zelf of meer van zeg je of transseksuelen die afspraak met tien die zeggen wat waarover eerder belde. Iemand was toen heel belangrijk en dat moest toen alles, maar is veelzeggend. Op elk vlak is dat heel erg. En dat inderdaad voor de echte vastleggen moest dit. Dus waarom is het? Ik heb nog steeds geen adres van dit bedrijf.

[00:57:57]

Wat we nu zouden verzinnen en een week later denk je van euh ja ja maar dus dat kan. Ik weet ook niet of ik het helemaal wil afremmen. Nee, ik denk dat het gewoon. Ik vind het ook van kracht in een goed voor mezelf om soms te denken van ja, ook dit is. Dit is de marcio meet. En nu? En dat. Het is ook meer een verantwoordelijkheid die je neemt naar de naar andere mensen. Uiteindelijk gaat iets.

[00:58:16]

En als je zelf de meeste burn hebt, dan is dat ook jammer. Maar ook daarvan word ik door iemand anders, maar die heeft misschien wel even helemaal Van t Hoff verliefd op te zeggen. We gaan nu dat doen inderdaad, een week later dat niet meer ziet zitten. Dat is ook klote. Dat wil ik ook niet meer. Ik wil wel een beetje betrouwbaar zijn en niet dus dat is misschien nu mijn belangrijke motivatie. Dat dat euh, dat ik niet te weten Bojan Krkic behalve wordt als ik nooit gaat gespeeld en dat mensen raar ok.

[00:58:41]

Ja zie je later opa? En van welke mislukking heb je het meeste geleerd? Euh, heb je een lievelingsmuziek? Euh, nou zoveel. Er zijn zoveel mislukkingen waar je zo leuk. Ik weet het niet. Welke denk je nu aan welke? Of niet? Nee, ik zit voor de grap. Is dat jij a dat je dat zegt ik alleen maar aan seks. En ik altijd denk als mensen er op aanspreken van jou. Maar je weet niet half echt waar hoeveel geflopt, hoeveel flops er?

[00:59:11]

Jij hebt altijd de. De successen zijn niet bij deze vraag. Nee, nee, helemaal niet. Ik kan ook niet, want de mislukkingen. Ik denk dat ook de vraag is van hoe meet je dat de hele tijd? Wat waar in die periode? Dat geldt dus. Ja, het was er niet, dus het was ook niet raadzaam om te zeggen omdat de m het meetlint van wat we aan het euh. Om wat aan te doen, maar dat langs dat meetlint te leggen.

[00:59:31]

Dus we d. De impact. Het succes had heel erg vaak in een soort cultureel impact. Een soort gevoel dat het en dat kan zoveel betekenen als dat het heel veel andere dat generaties andere artiesten weer inspireerde die daarna kwamen. Of dat. Dat je van euh, het publiek of mensen, maar dat je t gevoel krijgt waar het is zo bijzonder op deze. Deze artiesten op deze muziek heeft mij zoveel gebracht dat dat euh, dat compenseert. Dat is wel zo.

[00:59:57]

Dat was de enige echte waarde die we de hele tijd die ik die dat ter constante waarde in de 25 jaar dat die impact en financieel is dat pas later gekomen is. De mislukkingen waren eerder denk ik. Euh. Was vaak nadat we een hit hadden bijvoorbeeld. Euh. B. B. Moeten we denken aan Watskeburt ofzo? Of euh. En dan verwacht je van Ohain. Mensen snappen het, maar ze snappen wat hier tof aan is. Dus nu vanaf nu gaat elk liedje om je wil.

[01:00:26]

Ja, want zo als luisteraar zou ervaren. Ik dacht het is allemaal zo tof. Maar dit is dan een liedje waar je mensen die ook naar binnenkomen, dan van. En dan? En dan opeens blijf je die hits uit. Of dan? Dan komt het weer. Euh. Oké, maar waarom wa? Dit zeg ik nu weer in la onwetendheid. Misschien klopt het niet, maar ik kan me voorstellen wat Watskeburt toen was. Dus dat is 20 jaar geleden.

[01:00:46]

Drank en drugs. 5 jaar geleden was. Wat heb je dan geleerd van wat gebeurt dat je bij drank en drugs toegepast? Wat luidt het? Wat is het beste? V. A. Allebei de singles waar de singles die ik niet wilde uitbrengen en waarvan ik zei dit. Euh. Dit gaat nooit wat worden, dus dat is de overeenkomst. En in beide gevallen heb ik geleerd om euh, me daar niet te laten afremmen en te luisteren naar het enthousiasme van euh.

[01:01:13]

Nou laat ik zou zeggen nee, dat is niet helemaal waar. Maar Watskeburt? Dat is waar is? Was het nummer toen gelekt? Uiteindelijk vonden wij onderwijs op LimeWire en toen ging allemaal die Jace draaien. En euh, en toen was eigenlijk geen houden meer aan. Dus moesten we wel en dat vond ik heel irritant. Ja, en toen werd het een hit en ik denk misschien dat ik dan als ik als je die parallel trekt, wat ik geleerd heb is toen bij drank en drugs he.

[01:01:34]

Toen hoorde ik het hele Alberik als liefhebber, maar dat nummer moet eraf. Weet je wat? Het slaat echt nergens op. En Fariat die? Euh euh. Dus? Euh ja, de hoofd van de ene helft van alle muziek al jarenlang bij ons was. En. Die zei van ja wel. Maar het staat nergens hoor. Hij vond t gewoon een raar nummer. T Was paste niet in de plaat. Het was een beetje een soort grapje.

[01:01:53]

En ik verder is niet wat in de context van de plaats waar je een slecht idee. Maar ik vond t gewoon een raar nummer. Ik hou me uberhaupt ja vond t gewoon. Ik vond het gewoon om dat van die andere dingen zoveel rijker en intrekbaar. Niet aan jezelf twijfelen. Nee ik, want ik heb toch de juiste beslissing genomen. Ja dus we hebben er in ieder geval bij, hebben we hebben toegezegd. Maar ik moet hiervan niet de eerste single worden, want dan worden teveel een gimmick.

[01:02:13]

Dus laten we gaan kijken of die plaat uit is. En dan zien we wel weer verder. Maar dit. Dit soort van hit gevoel van gevoel. Ik kan me voor. Kan ik me voorstellen dat gevoel als je iets hoort. Je kan inleven of iets een hit gaat worden? Ja of nee. Ja, dat mag jij heel erg hebben. Want ja, maar ook dit kan niet. Nee, maar die vragen waar ik de hele tijd wel of niet, dat is natuurlijk.

[01:02:34]

Dat bestaat helemaal niet. Nee, maar nee, dat kan toch helemaal niet? Ik weet het niet. Nou, dat denk ik niet. Ik mag hopen dat er veel. Dat jij een soort filter functie hebt blijkt overduidelijk. En blijkbaar heb ik het een paar keer blijkbaar. Bepaalde dingen wel, maar het had een soort feilloos gevoel voor dat is euh. Dat is een fabeltje. Zit het dan meer in dat je failliet hebt gevonden? En. En ja, bijvoorbeeld hij heeft daar een heel ander uiterlijk.

[01:02:57]

Halverwege de veertig ook helemaal te donker van drank en drugs. Nee, nee, nee hoor. En uhm. Maar ook niet alleen van ja, maar zeker maar voor friet. Of daar heel belangrijk een grote rol in gespeeld. En euh, maar ook vaak artiesten zelf. Die zijn natuurlijk de beste. Weet het heel goed. Wat is volgens mij goed? Trouwens, Ronnie Flex en Lil Kleine wilde weer niet dat iedereen dat hier een video van kwam ofzo.

[01:03:15]

Weet je wat eens? We zijn een feit. Ja, het is zijn zoveel van dat soort. Euh. Grappig is die video die er volgens mij Grootgrut van succes was. Ja, dat was ook weer eens wat. In de ochtend van toen hadden we die eerste edit. Toen moest zowel Ronnie als kleine echt overtuigend. Want toen was ik er wel. Toen die video kwam was ik echt om, want die video maakte het precies die die die kader op een manier dat het dus ironisch was.

[01:03:39]

Ja, maar t was smaakvol ofzo. Het was gewoon net als het liedje best wel lol. Het was gewoon hell hell. Ja huh? En toen moest ik gewoon echt weer overtuigen van euh, dat het wel was mijn Ronnie minder dan kleine moesten worden. Maar ja was ook wel zo van ja als jij ze wil. Ik belde hem om 9 uur s ochtends toen hij uit een in Monaco uit een helikopter Maio. Dit is voordat hij zelf uitgebrachte uit een 21 parva selfie dat ie in een smoking in man in Monaco was.

[01:04:03]

Natuurlijk belden wij en ben altijd goed. Even topic. Doe het gewoon zo goed gesteld dat ie dat al bij voorbaat terugtrekt uit Kafka's.

[01:04:11]

Ja ok, ik vind het wel goed. Andere favoriete mislukking dat je Watskeburt niet zag en drank en drugs.

[01:04:20]

Ja ja, omdat dat LimeWire los ging. Ja lijkt mij een lovett. OK. Om. Om mij af te sluiten. Als je een gigantisch billboard langs de snelweg zou kunnen zetten, hebben we in potentie miljoenen mensen mee zou kunnen bereiken met een billboard langs de snelweg. De mensen bereiken dus deze vraag met miljoenen, misschien honderdduizenden. We zeggen dat je dertien jaar staat. OK, ja, wat zou er op moeten staan? Ja, mag alles zijn of paragrafen?

[01:04:48]

Wordt het al wat willen mensen komen? Wat heftig? Ja, maar weinig lief. Ha ja. Heb je een idee? Maar wat je dat zo? Je speelt m gewoon terug. Ik heb geen. Ik weet het echt. Ik vind dat heel moeilijk. Ik heb wel de neiging om euh. Euh, ja, om 10 jaar moet het er hangen. Nu heb ik er erbij bedacht. Laten we gaan zeggen dat je billboard neerzetten en de vraag hoe je dat ding is.

[01:05:15]

De vraag van jou wat gaan we er in godsnaam opzetten? Wat zeg je?

[01:05:18]

Hallo ja, nee. Ik vind het heel erg moeilijk. Wat zou je jezelf vertellen? Zeg maar? Twintig jaar geleden? Wat zou jij? Wat zou je doen om jezelf de bepaalde kant op te sturen? Of ze inspireren of te motiveren? Of iets juist niet te doen of ergens niet de hele tijd over na te denken? Uh, mja. Weet ik ook niet. Is dat erg? Ik heb. Ik ben. Niet zou. Euh. Doe je veel reflectief zelfreflectie?

[01:05:48]

Niks eigenlijk. Nee, nee, dan ga ik zodra die vraag op komt, ga ik spijbelen. Ja, nee, ik doe wel fout en zelfreflectie nu. Zeker waar we het begin ook over hadden. Over hoe de. Ja, dat opzicht zeker. Maar om na te denken van wat? Wat zou ik? Euh euh. Ik denk dat. Ik vind dat ik ben, ik vind dat moeilijk en ik lijkzak A. De vraag is ook een beetje kut, want alles wat je op een billboard zet, daar hou je geen dingen zijn ook niet vormend om een billboard staat.

[01:06:18]

Ik denk dat je net om de vraag maken maar is er is iets. Is er iets tegen? Bewust leren? Nee, daar is helemaal niets tegen bewust. Waarom doe je dat dan? Waarom doe je dat dan? Nee, ik doe mee. Je zegt ik hou niet van zelfreflectie. Ben ik nee leren? Na in in over dit soort? Op zo'n manier. Ik denk wel dat ik. Euh, zelfreflectie toe pas. Volgens mij wat ik zeg maar wat in t begin over hadden dat.

[01:06:44]

Maar ik vind het moeilijk om dit is een beetje uhm zoutzuur tegeltje gevoel.

[01:06:51]

Jij zit voor een uur een schilderij of een ingelijste tegeltjes zoals Jos Brink al alles wint. En het is dat van het programma Kunststof volgens mij en Erik de Vlieger. Ik ben nog maar net begonnen. Nou, dat klopt. Dit schrijf die begin deze eeuw in ieder geval is. Ik krijg het gevoel van. Dit is dan dat wat je en en dan? Dan voel ik meteen niet alles meteen zodat het zo zou. Truttig en lullig. Ik denk dat Braas is wat ik uhm met mijn kinderen probeer mee te geven.

[01:07:21]

Ik denk dat dit de beste manier is om W om om de o. Maar v het in de buurt te komen van wat de vragen is of zo is dat ik het heel belangrijk vind dat ze hun hun, hun enthousiasme of hun passie euh volgen en dat ze ook uhm. En ook is mijn kindertijd niets aan me. Allemaal informatie over mijn kinderen delen waarvan ik niet weet of ze willen dat ik de hele. Maar mocht je bijvoorbeeld besluiten dat je uhm ja, een bepaald niveau iets aan het doen bent, maar je vindt het gewoon uhm, je wil gewoon meer tijd hebben om euh sociaal te zijn.

[01:07:55]

Ook allemaal vind ik. Zolang je maar weloverwogen je gevoel volgt. En uhm, en ik vind belangrijk dat je het dat je het gevoel hebt dat je dat je alles 1 meter hebt, je alles in theorie kan. Als je er maar het euh ja toewijding hebt, maak je dit expliciet tot de toewijding. Wel een belangrijk thema is eigenlijk, want ik denk nou dat ik nu achteraf gezien wel denk waar de reden ik, ik, ik. De toewijding van de afgelopen 25 jaar hebben.

[01:08:24]

Uh, achteraf gezien eenvoudig was best wel. Pittig als je nagaat dat je zolang aan niets werkt waar je niet voor beloond wordt. Euh. Dat is misschien een stuk toewijden, ik heb voor mijn gevoel daar heel veel voor teruggekregen, maar dus het gaat wel om een soort focus en een soort. En dat gaat dan weer misschien uit over niet echt je verlies kunnen. Hmm, misschien is dat dan Walter op moed. Toewijding? Geef nooit je verlies toe.

[01:08:48]

Toewijding en spijbelen. Mag je jezelf in ieder geval dat je de regie hebt daarover zelf, dan zeg je dit tegen je omdat je vindt dat je dat zelf eigenlijk best aardig hebt gedaan. Of omdat je vindt dat je je eigen dat je dit eigenlijk niet genoeg deed. Misschien? Nee, ik weet niet ik ben, ik ben ik. Ik denk dat mijn specifiek mijn moeder. Ik ben haar heel erg dankbaar, maar ik heb dat heel waardevol waardevols.

[01:09:10]

Dat zij precies dat gedaan heeft bij mij. Ze heeft heel erg mij altijd gemotiveerd om mijn eigen pad daarin te volgen en om mijn a en en maar ook de ruimte gegeven om euh, dat soort dingen te gaan ontdekken, los van verwachtingen of van enkele andere verblijdde. Precies. En en en. En dat heeft. Dat heeft me heel veel zelfvertrouwen gegeven, waardoor ik wel dingen durfde te gaan doen waarvan ik nu achteraf denk van Jezus wat je was 15 of 12 en dan ga je dat en dan denkt oh ja, maar dat dat.

[01:09:38]

En dat. Dat is iets wat ik hoop. Euh, nou zo goed te doen als zij dat voor mij heeft gedaan. Dat. Dat vind ik belangrijk dat zij in ieder geval die ruimte voelen. Dat alles kan me, dat gevoelens mijn moeder me wel altijd geven van ja ja, het is maar waar je al je tanden inzet. Ja, en dan af en toe een beetje remmen tijdens de rit, al dan niet door andere mensen. Maar het moet ook wel leuk blijven.

[01:10:04]

Dat vind ik ook wel heel belangrijk vind ik. Ik vind dat het afval toch ook een beetje is. Allemaal niet te serieus, maar het moet wel leuk blijven. Ja, dat is een goeie.

[01:10:18]

Laten we het gezellig. Dank je wel ja, jullie bedankt.