Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:01]

Heel fijn dat we er mogen zijn zijn welkom. We zitten in jouw achtertuin. Het is een behoorlijke achtertuin. De vogeltjes. Leuke speeltuin waar je zelf stenograaf. Dat is nog niet helemaal af, maar is nog niet op de Scholma. Nog niet. Ik zie het vergraven volgende project.

[00:00:25]

Leerde het zelf. Ja, we hebben bijna Arabic even het grootste deel gedaan, maar we zijn wel behoorlijk bezig geweest de laatste tijd met zulk soort dingetjes.

[00:00:37]

Op zich al leuk, maar toch een beetje bezig blijven.

[00:00:39]

Waarom verbaast het ons weer niks dat die vrouwen dan weer alles doen zinken? Zeker bij de wielrenners. Ik moet zeggen dat het echt zoveel hoeveel. Ze voel je wel schuldig? Zeker? Ik voel me heel vaak schuldig eigenlijk. Gewoon, je bent ook zo ver weg en sowieso zijn bijna alleen voor het kind zeg maar. En op de momenten zoals gisteren heb ik bijvoorbeeld zes uur getraind. Ben ik gewoon moe. En dan ga je ook niet constant achter je kind aan.

[00:01:15]

Dus soms is het wel een beetje aanvoelen van wat kan en wat niet.

[00:01:19]

Dus. Maar heb je daar hele duidelijke afspraken over? Nou, niet echt duidelijk. Ik denk dat wij elkaar goed verstaan. Dus is net koers zo'n huwelijk, is netkousen zeker wel belangrijk in een relatie zeker? Zeker thuis. Je bent toch vaak thuis ook? En gewoon als je je omgeving goed voor mekaar op het schild wil, denk ik ben je een renner die echt op de bank liggen, de benen omhoog en is echt als een brief op de mat ploft.

[00:01:53]

Kan ik echt niet meer toe naar de brievenbus?

[00:01:55]

Nee, zo ben ik eigenlijk niet. Op zich doe ik wel wel wat dingen in huis.

[00:02:00]

Ik ben niet zo egoïstisch en zo lui dat ik echt op de bank blijft zitten, dus ik probeer ook nogal af en toe wat leuke dingen te doen en gewoon af en toe naar de stad fietsen of zo veel mogelijk de tijd dat ik dat ik kan doen. Doe ik zeker wat. Was het dan niet met Korona? Nu had ik veel tijd in verval. Excuus, ik heb wel een goede periode gehad. Een beetje trainen zoals nu met dat euh.

[00:02:36]

Speelhuisje je gewoon kun je veel dingen doen en gewoon vaak op het een beetje fietsen. Ook met de kleine vioolspeler geniet je daarom van het vaderschap? Zeker? Zeker. Het is zeker in deze tijden een goeie afleiding. Is misschien een slecht woord, maar gewoon euh. Ja ik geniet er wel van en gewoon lekker thuis te zijn en gewoon echt een band met je kind op te bouwen. Als je zo vaak weg bent, zeker op die leeftijd is toch wel.

[00:03:14]

Toch wel als ik vaak ben weggeweest. Dat ze dan toch wel meer naar mama toe trekt zeg maar. Dat is wel leuk als je niet meer thuis bent. Dat ze dat ze echt naar mij toe trekt zeg maar vooral.

[00:03:25]

Merk je het in de koers dat het anders is? Als je vader werd zijn heel veel renners die zeggen jij kruipt toch wat sneller in de remmen? Of ik ben toch iets minder dwaas in afdaling?

[00:03:35]

In een afdaling merk je het verschil niet per se denk ik. Omdat ik vader ben geworden. Komt ook al een beetje met de leeftijd en ik denk niet dat ik vader ben geworden. Het is gewoon met de leeftijd dat je wat rustiger wordt en toch ook minder risico's pakt, ook zeker in training en zulk soort dingen. Ja, dan ga ik niet meer als een LePen naar beneden. Reijers zo. Maar is dat voorzichtigheid of is het ook een beetje dat je naarmate je ouder wordt misschien wat banger wordt, zelfs omdat je zo goed weet wat er allemaal.

[00:04:15]

Je hebt het jarenlang om je heen allemaal zien gebeuren. Je hebt het zelf meegemaakt omdat je weet wat er kan gebeuren.

[00:04:20]

Ik heb het zelf meegemaakt en ik vaak ook hard gevallen. Telkens denk je weer van O. Het kan bijna niet erger, weet je wel. En. Dan ga je dan wel meer bij stilstaan en zeker als je je die twee thuis hebt zitten. Je wil niet nog een keer slecht nieuws komen brengen, zeg maar.

[00:04:45]

Dus hou je daar ook maar zeker wel mee bezig. Er zit wel in je hoofd. Ja zeker, lijkt me moeilijk. Koersen met iets in je hoofd.

[00:04:54]

Op zich in de koers kan ik dat redelijk uitzetten. Dus misschien dat het daarom nog te vaak fout is gegaan. Ik ben in Klassik ook zeker met die grote valpartij. Ik ben niet echt bang geworden ofzo dat niet in de Vuelta zo. Alleen het vertrouwen is soms wel een beetje weg van een afdaling. Ik neem niet te veel risico's ook. Ga niet als een malle naar beneden. Ik wou altijd wel wat reserve is, altijd is. Een groot verschil, zo zegt Van Afbellen.

[00:05:31]

Ja, we willen eigenlijk heel lang wachten, maar dit thema kan we nog wel terugzetten.

[00:05:39]

We willen eigenlijk gewoon afbellen en dus ook zijn journalistieke delen. We willen eigenlijk terug naar het moment dat je begon te fietsen.

[00:05:50]

Hoe is het begonnen?

[00:05:53]

Ouders, kom je uit de familie waar iedereen een rol spelen? Ja, mijn vader, die koerste vroeger eigenlijk met zijn broer, met zijn broers bij de wilde bond die altijd wedstrijdjes zijn. Dus die fietste altijd al wel met de familie. Al best wel veel. En mijn opa? Die hadden zelf een eigen wielerploeg. En dan fietsen die die wilde bandwedstrijd. Dat was vroeger heel populair, zeker in die tijd van Joop Zoetemelk. Ook toen was het wielrennen gewoon superpopulaire in Nederland.

[00:06:21]

En er waren heel veel wedstrijden, dus die hebben eigenlijk altijd gefietst en. Al op jonge leeftijd heb ik eigenlijk ook veel op de fiets gezeten, gewoon op de gewone fietsen, fietsvakanties en dat soort dingen. Maar op jonge leeftijd vond ik het niet per se leuk. Eigenlijk de afstanden vaak ook saai en een Eirik is dat met de leeftijd. Is dat wel? Is het vond ik het leuker worden. Maar eerst ben ik gaan mountainbiken en wat wedstrijdjes. Mozambique is sowieso wel leuk in de bossen.

[00:06:57]

Dat dewil al vaak. En eigenlijk mijn eerste jaren dat ik ook echt sportief ging sporten, daar was het een keer rond een jaar of 8, 9 10, denk ik. Toen was ik heel druk met schaatsen, eigenlijk heel fanatiek.

[00:07:15]

Als je een goede. Goed sowieso, in Nederland is het top sype Cipo. Smolders ging zijn gewoon heel veel, heel veel goede schaatsers in Nederland en welke schaatsfederatie uit verdenken zijn niet echt denk ik.

[00:07:35]

Jongens doorgebroken van mijn generatie Koen Verweij en die waren volgens mij een jaartje ouder dan ik. Dan heb ik nog wel wat van die selectie wedstrijden tegen gereden, maar ik was echt de laatste.

[00:07:52]

Ik heb begrepen dat dit de selectie niet terecht. Ik was eigenlijk een klein ventje en smal en dun. Dan heb je soms gasten die. Die waren al helemaal volgroeid, de dikke spieren en die reden gewoon dik af. Dus dan was er echt de frustratie van mij dat ik dat ik wat anders ging doen, zeg maar. En toen ging ik voor het eerst een zomer wedstrijden rijden. En toen vond ik dat veel leuker gewoon het spelletje en het aanvallen en het tactische.

[00:08:26]

En elke keer een ander parkour dus doen. Toen heb ik er voor gekozen om gewoon alleen maar te gaan fietsen. Dat was eigenlijk de switch. Vroeg. Rond een jaar of euh, categorie 6, wat is dat? 10 11. Bert Anciaux Wist je meteen dat je goed was? Nee, zeker niet. Ik was ze wel fanatiek en zo. Ik had van mezelf het idee van het zitten. Alleen weet je wel, maar zeker bij de jeugd was het gewoon een club.

[00:09:00]

Koers is altijd sprinten. Ik was al blij als ik top Tienray zeg maar. En dan was er meer de eerste jaar dat ik echt goed ging rijden was eigenlijk vanaf tweedejaarsnieuweling. Dat was 18 jaar. Zeker na 16 jaar denk ik dat ik echt goed begon te rijden naar wielrennen.

[00:09:26]

Ik vond altijd zeker toen ik fanatiek ging fietsen. Toen keek ik wielrennen en mijn broer die die jaren bij de junioren. Toen ging ik altijd mee en toen hij bijvoorbeeld Parijs-Roubaix bij de junioren. Zo vond ik altijd super. Werd gewoon gewoon om mee te gaan en af te steken en gewoon dat. Gewoon het zweet om het wielrennen heen zeg maar. Al vond ik gewoon altijd supermooi. Wie waren de helden? Toen in die tijd de Armstrong Boogerd. Maar echte Erik meer Armstrong.

[00:10:01]

Maar ja, was de beste die rondreed onmiskenbaar. Dat was een echte Atlantic stijl en hij won dus wat. Wat wil je nog meer? Zeg maar.

[00:10:15]

Charismatische man word je? Ben je teleurgesteld toen je er achter kwam?

[00:10:23]

Naarmate de leeftijd had ik wel het idee dat het allemaal niet heel erg pluis was. Had die euh, dat misschien niet zuiver was wat hij had gedaan? Dus van mij kwam het niet als een verrassing zeg maar.

[00:10:34]

Maar de bevestiging zie je wel. En eigenlijk de meest stomme. En wat ik niet begrijp dat die nog is teruggekomen, zeg maar in die tijd. Ik denk ja, dat is denk ik ook een foute keuze en. Sowieso is het niet goed te praten, maar die tijd is gewoon een heel andere tijd. Ik ben blij dat ik nu fiets en.

[00:11:08]

Iedereen voor de gek heeft gehouden, is sowieso niet de. Heel goed. Snel door te. Is het wielrennen een beetje begon op te klimmen, wat er gebeurt, wat er was gebeurd en wat er gebeurde? Turijn totaal niet. Eigenlijk ben ik best wel naïef in dat opzicht. Dat had ik zeker niet door en.

[00:11:33]

Dus ja, daar heb ik me eigenlijk nooit echt mee bezig gehouden. En zeker de jaren dat ik echt goed kon ronddraaien bij de beloften en de profs. Op dat moment dat ik zelf fietste heb ik nooit echt het idee gehad van ojee, je gebeurt iets wat misschien niet helemaal helemaal goed of wat niet klopt, zeg maar. En als ik nu soms terugdenkt, dan denk ik misschien wel ja. Misschien is daar misschien iets niet goed gegaan of dat klopt niet.

[00:11:59]

Weet je wel, maar dat is altijd achteraf natuurlijk.

[00:12:03]

Hoe ga je bijvoorbeeld om met iemand als Preidler die je gewoon in jouw ploeg heeft gereden? Ik vind dat heb jij me een berichtje gestuurd of heb jij daar nog iets mee gedaan? Nee, ik heb dat sowieso. Ik heb heel weinig gekoerst met Preidler zelf.

[00:12:23]

Als je terug tijd is. Hij was misschien niet heel raar, want als het idee inderdaad. Ik heb de Giro en Tour was, die was ie ook. Daar heb ik een deel meegereden, veel stemmingswisselingen gehad en zo een beetje moeilijk te peilen zeg maar. Dus als je soms met zulk soort dingen terugdenkt, ja, dan denk je misschien heeft het daar wel mee te maken. Heeft zulk soort dingen. Maar ja, natuurlijk de. In deze tijd Ik snap echt niet dat je uberhaupt kunt denken om zo met je sport om te gaan, zeg maar om in zulk soort dingen te verdiepen.

[00:13:04]

Dat is van mij niet met sport bezig zijn. Dat zou ik mezelf niet kunnen verkopen. Zeg maar als ik zoiets zou doen als je. Verrast horen gewoon niet thuis. Wielrennen. Als je zo al denkt waarom? Waarom zou jij dat niet kunnen? Waar komt dat vandaan? Dat niet kan?

[00:13:25]

Ik zou sowieso niet kunnen liegen. Zou je gelijk en move kunnen zien. En als je zo euh. Ik zou zo gewoon niet met mijn sport bezig kunnen zijn.

[00:13:35]

Je zou jezelf niet meer in de spiegel kunnen aankijken. Er is ook meer dan alleen maar wielrennen en dat is dat. Dat is het mij niet waard, dat zou ik nooit doen. Maar is dat opvoeding ook in jouw geval? Is dat een manier van opvoeding? Die wel? Ik denk wel een zeker.

[00:14:01]

Gewoon realistisch, met twee benen op de grond, wat het wel deels met opvoeding te maken heeft. Misschien ook wel een beetje met cultuur. Zoals in landen als Italië en Spanje is het gewoon meer normaal om zulk soort dingen te doen. Laatste aanwinst bij de elite mannen Wilco Kelderman.

[00:14:21]

Ik ben Wilco Kelderman, ik ben de nieuwe bij het team. Ik ben 20 jaar en ik hoop dat je nog veel van morgen in de beloften zit. Nu bij de junioren. Waar was je daar waar ik de mensen mee bezig? In de begeleidingsstaf met doping of of juist anti waren wel een beetje de jaren waarin de verhalen naar buiten begonnen te komen.

[00:14:49]

Tuurlijk was er wel altijd. Al die jaren dat ik bij Rabobank kwam was het niet per se dat er heel erg werd benadrukt. Dit was een antidopingbeleid.

[00:15:06]

Maar ik denk op die leeftijd heb ik me daar ook niet heel erg op gefocust, zeg maar. Heel veel dingen gaat op jonge leeftijd ook vaak langs. En zeker niet. Bij Sunweb merk je wel dat ze de extreme willen investeren met dat ze geld dat ze een hoop extra geld betaald om extra onderzoeken te doen op hun renners binnen de ploeg.

[00:15:31]

Dat is op zich wel wel goed en dat geeft je wel een goed gevoel in ieder geval. Hoe vaak staan ze hier aan de deur? Eigenlijk niet.

[00:15:39]

Ik heb de laatste maandinkomen tijd sowieso niet. Ze staan wel wat vaker aan de deur, zeker omdat ik nu met de ploeg. Maar wat zal het zijn? Out of competition? Thuis? Zowat vijf à zes keer per jaar, vhja. Het meeste gebeurt gewoon in koers en zeker in grote rondes zijn ze vaak s ochtends. Zocht de zender. Hoe is dat? Zit je midden in je in je? Absoluut een topprestatie waar je jarenlang heel hard voor gewerkt hebt en konden rond om half zes s ochtends zonder zo'n ploeg drie controleurs aanrijden.

[00:16:20]

Vertel eens hoe dat gaat. Hoe? Wat? Wat zit er dan? Wat gebeurt er dan? Gooit ze. Ja, dat is gewoon. En dan hoor je gewoon geklop op de deur of daar gaat de bel of zo. En dan weet je toch wel of niet waar renners die er een aparte bel naar hun slaapkamer laten? Ja en nee, wij niet. Maar ja, we hebben de ring. En dan heb je nog zo'n los stukje Nikè.

[00:16:45]

Boven kun je die inpluggen en dat gaat via wifi, dus werkt sowieso goed.

[00:16:54]

Ik vind het echt een tof ding.

[00:16:59]

De ploeg heeft ook een nieuwe sponsor. Zoals ik in het buitenland zit, dan gaat de ring weer in. Daar kan je even kijken wie er voor de deur staat. Ook al ben je weg nog grappig, maar als je daar zo bang om een controle te missen.

[00:17:16]

Ja, dat is een aparte slaapkamer. Laat ik er altijd wel een beetje inschatten wanneer ze komen. Het is eigenlijk ook niet goed. Als je bijvoorbeeld een wilde koers gaat doen. Meestal komen ze in de weken daarvoor komen ze dan. Komen ze dan controleren? Da's een belangrijke wilden kost komen ze meestal de weken van tevoren controleren. Ja, dat is gewoon betekenen. Dat is gewoon zo dat meestal wel negen van de tien keer of negen van de tien keer, maar wel vaak.

[00:17:53]

Daar gaat mee maken. Ja, inderdaad wel leuk, maar zo'n grote een grote ronde door ligt hier in een hotelkamer met je maatje in Londen.

[00:18:01]

Dan is het gewoon kloppen op een hoopje en dat ze niet van jou komen. Want je slaat natuurlijk met twee. En soms is het van ja weet ik veel je je kamergenoot. Je hebt controle en soms heb je net bijvoorbeeld geplast.

[00:18:15]

Dan denk je van de hemel, zag je reinigen, weet je gewoon dat je daar een uur zit te wachten.

[00:18:23]

En soms dan. Het liefste ben je gewoon moe en heb je ook geen zin om te praten. En dan als er dan ook nog zo'n hapje gaan doen.

[00:18:30]

Denk je ook man? Terug, waar waren we je eerste fiets? Weet je het nog? Dat was eigenlijk een euh en overgespeeld. Ik denk dat het iets van een Vitesse was ofzo.

[00:18:49]

Die hadden we helemaal nieuw over gespoten, maar die heb ik echt heel snel in de prak gereden en daarna jongleert gewoon een wieltje aangetikt ofzo.

[00:19:06]

Eén van de eerste wedstrijden volgens mij was het ergens in Almelo ofzo. Landelijke jeugdtoernooi. Het was echt niet best, maar daarna heb ik een Bianchi gekocht en dat vond ik echt wel een mooie affiche. Eigenlijk was een beetje zoals zo'n Pantani gidsje met geel rood met geel groen. En toen had ik ook nog van die lage aluminium wieltjes zeg maar. Weet je zelfs Pantani ook al had vond ik wel Koeleman dan van die gele bandjes erop.

[00:19:42]

Droom in ieder geval om een klimmer te worden. Of wil je liever Parijs winnen? Ik droomde er wel van om een klimmend te worden. Armstrong was ook mijn idool. Dat zag ik wel zitten, hingen er ook echt posters van hem boven je bed? Nee, dan heb ik eigenlijk nooit echt gehad met posters en dat soort dingen. Ik wil. Ik was bijvoorbeeld niet dol. Van Armstrong mij. Het was niet zo gek dat ik echt de postjes en dat soort dingen dingen verzamelde, zeg maar.

[00:20:13]

Ik vond het wielrennen in het algemeen gewoon ook leuk, zeg maar. Zuurtjes? Nee, nee bijvoorbeeld. Vroeg welgevulde kreeg je volgens mij de Wieler Revue altijd op de mat. Of hoe heette dat toen?

[00:20:28]

Mooi om dat hele boekje door te spitten. En die uitslagen weet ik veel. Ook al was het een late koers of weet ik veel over interviewtjes. Da's gewoon mooi om te zien. Als jij als jezelf ging trainen, was je dan iemand? Speel die dan iemand? Speel je tegen. Was jij dan Armstrong die tegen Pantani Jan Ullrich reed? Nee, nee, nee. Zo kan hij je niet echt eigenlijk. Wat ik wel heel tof vond altijd wat ik altijd heel snel deed, haalde van die club wedstrijdjes en reed dan ook altijd heel veel oudere mannen rond.

[00:21:06]

En dan stak mijn vader altijd wel een zwaarder verzet. En dan ging ik dan gewoon zeggen met de oudere Qatari mee. Eigenlijk mocht dat niet. Maar daar reed ik gewoon mee en zo. En dan zag je wel dat ze het niet konden hebben. Weet je wel dat je in de rondte rijden? Weet je dat je er ook nog bijna overheen zeg maar? Dus dat gaf me altijd wel echte motivatie en een boost. Dat vond ik gewoon zwart zeg maar.

[00:21:30]

Wanneer wist je dat het erin zat om prof te worden? Van af. Junioren beetje. Toen ik eigenlijk de eerste jaren eigenlijk al echt naar hier een superseizoen. En toen wist ik bijvoorbeeld ook Coloni ging toen naar Rabon, want daar dacht ik van. Ja, ik rij niet dezelfde uitslagen, dus volgend jaar hoop ik naar Rabobank te gaan, dacht ik al aan mezelf. En dan al is de eerste stap. En toen weet ik nog toen ik denk eerstejaarsbelofte was.

[00:22:05]

Toen zag ik denk dat Peter Sagan die die rekent te hard in Tour Down Under. Een ging hij. Als hij dat kan, dan moet ik dat ook wel snel kunnen, weet je wel.

[00:22:15]

Zo zat ik in mijn kop van bij de junioren.

[00:22:19]

Reken in Louisiana, weet je ook met met zijn allen in de rondte, dus waarom niet? En de reden? Ja, sommige koersen wel. Maar ik denk dat hij uiteindelijk wel. Betere uitslagen had uiteindelijk maar bergop, reken maar af en toe. Als je kijkt naar de uitslag bij de junioren ben je gewoon bergop. Was je al de beste of één van de beste onderdelen van de wereld. Dat weet je wel. Voel je dat de wind al de druk van wat er al die jaren daarna gaat komen?

[00:22:54]

Of is dat Romanée? Totaal niet, want bij de junioren reed ik ook echt in de Ronde van. Ik had geen trainer, ik had niks. Zeker als eerstejaars junior training, drie keer in de week en koerste ik gewoon veel. En dat was gewoon een beetje spielerei. Ik weet nog gewoon ook, zoals wedstrijden. Luik Leclère dan zaten wij met een ploegje daar. En dan kwamen we bij het ontbijt met met een fles cola en s avonds aten we chips en zag je al die Belgische renners naar ons kijken.

[00:23:24]

Die hadden gewoon lol. Zeg je gewoon dat het dan wij totaal anders beleefden dan sommige andere jongens en.

[00:23:34]

Zeker op die leeftijd was het gewoon nog een beetje spielerei. Zeker een eerstejaarsbelofte ook nog vrij. Dan gaat eigenlijk alles vanzelf, zeg maar. En ik had ook daarvoor natuurlijk nooit met trainen gewerkt. En dan ga je met hem trainen. Werkingen gaat met toppers trainen, dus dat heeft mij gewoon echt gelijk een stap beter gemaakt. Dat eerste jaar al duidelijk maakt dat je nu niet meer voorstellen.

[00:24:01]

Nu ja, jullie hebben net ook een eerstejaars junior aangetrokken bij Sunweb. Bij de junioren tegenwoordig iedereen rijden de vermogens meter. Een totaal andere aanpak.

[00:24:10]

Inderdaad, de jonge categorieën zijn ze nu al veel serieuzer.

[00:24:16]

Jullie hebben de jongste ploeg uit de WorldTour. Voel je nu al? Je bent 29, maar je bent één van de auto van de ploeg en geniet. Ik ben één van de oudste. Ik voel me ook echt wel oud. Zo veel wedstrijden zitten en trainingen. Ja, dan heb je wel het idee dat ik die jongens echt veel aanwijzingen moet geven en veel hebben ook. Film, niet meer meetings. Maar de meetings zijn wat langer, want je merkt gewoon dat de jongens bij zijn die nog veel moeten leren en dat is niet per se slecht.

[00:24:48]

Maar je merkt wel gewoon dat je dat je ouder wordt en dat de. Dat je dat je van de meest ervaren en winnende ploeg bent, gun je die gasten wat meer plezier misschien? Is het misschien wel jammer voor de jongens dat ze zo snel zijn dat niet persé? Iedereen is anders, maar ik. Als ik met zijn fiets, dan probeer ik wel. Duidelijk te maken van of euh. Ja, dat is toch al een plezier om moeten houden en op gevoel moeten rijden en niet teveel naar de cijfertjes moeten kijken en niet teveel gek laten maken.

[00:25:27]

Want uiteindelijk. Ik heb die jaren ook allemaal doorstaan en ik heb ook veel fouten gemaakt. En daar probeerden jongens dan wel mee te geven waar ze een beetje op moeten letten.

[00:25:40]

En eigenlijk vind ik dat superleuk om met jonge gasten om te gaan. Zoals we van de week was ik in de Ardennen aan het fietsen. Ik was denk ik drie uur onderweg en best wel pittig dagje. En daar kwam ik echt op het verste punt. Echt een klein weggetje kwam ik Thijmen tegen. Geheel toevallig natuurlijk. Daarna gewoon drie uur met hem door gefietst. Maar ik vind het gewoon super leuk om met die jongens rond te rijden en. Ik vind het gewoon interessant ook.

[00:26:11]

Eigenlijk Jawad in die jongens omgaat en wat ze willen en dat soort dingen. Het colletjes supportersvak is eigenlijk wel heel interessant. Inderdaad, een kleine voorbode opgenomen.

[00:26:27]

Je zegt ik heb al. Ik heb fouten gemaakt en dat wil ik ze uitleggen. Welke? Wat? Wat versta je dan onder? Welke fouten denk je dat je achteraf hebt gemaakt?

[00:26:36]

Zeker in mijn jaren bij Lotto-Jumbo. In het begin in het begin is het allemaal best wel makkelijk, want dan doe je meer op gevoel en dan komen de goede resultaten. En dan denk je er niet te veel bij na. En dan kom je op een niveau van je gaat goed rijden en dan ga je pas nadenken van hoe ga ik verbeteren? En dan komen meestal de fouten. Dan ga je de tekst extreem worden. Misschien niet eerlijk tegen jezelf, niet duidelijk tegen trainen en tegen coach.

[00:27:11]

Ik zeg altijd wel tegen de jongens van Paul. Probeer gewoon open te zijn. Zeg wat je voelt, zeggen wat je denkt. Dat is heel belangrijk, zeker voor de mensen die je coachen. Dat heb ik in het verleden wel zeker niet goed gedaan. Ik denk dat het zeker wel eens de dag van het jaar. Wat moet ik hiermee aan? Wat? Wat? Wat is het nou? En het verleden? Heb ik vaak ook al fouten gemaakt dat ik mezelf gewoon een beetje gek maakte, maar gewoon niet eerlijk was tegen mezelf, zeg maar wat ik voelde.

[00:27:44]

En toch toch te veel willen en er niet eerlijk zijn tegen de trainer. Hard te hard trainen, te hard trainen en niet te willen toegeven dat je moe bent.

[00:27:55]

En gewoon een duidelijke gevoelens van eigenlijk alles met keuzes maken en dat soort dingen.

[00:28:04]

Je merkt ook wel gewoon. Je ziet ook wel dat ploegen veranderen. Ploegen verjongen of verjongen. En daardoor is het ook denk ik makkelijker voor jonge gasten om echt eerlijk te zijn. Binnen een ploeg zoals ik kwam binnen bij Rabobank en als jonge gast dan zit je allemaal op te kijken tegen jonge oude jongens zoals Geesink.

[00:28:29]

Ik was altijd redelijk gereserveerd en behouden. Het idee dat ik me niet helemaal kon ontplooien, zeg maar. Dat is niet per se het slechte van Van de Ven van die ploeg. Maar ja, je ziet wel dat het tegenwoordig echt veranderd is. Gewoon hoe. Hoe het wielrennen nu bezig is met coachen is gewoon nu één van de belangrijkste dingen wat er is, zeg maar sowieso. Wielrennen is er ook gewoon een mentaal spelletje eigenlijk, want iedereen heeft talent.

[00:29:03]

Iedereen kan hard trainen eigenlijk. Maar het gaat erom dat je op het juiste moment goed bent en ook bereid ben om zo diep te gaan en af te kunnen zien. Zeg maar. Daardoor moet je ook mentaal fris zijn in je kop. Dus het Koosje is mijn inziens heel belangrijk.

[00:29:22]

En zeker ook in deze tijden is het ook lastig om gemotiveerd te blijven. Dus zeker een coach is heel erg nuttig in deze tijd. Zeker zit dat heel erg in jou gereserveerde.

[00:29:36]

Of dat zit wel in me. En dat is wel echt heel erg veranderd in de tijd Sunweb. Dus ik denk dat de stap naar Sunweb weer gewoon heel goed is geweest. Dat ik gewoon. Nu ben ik gewoon duidelijk van wat ik vind en wat ik wil doen en qua feedback. Dus eigenlijk ben ik in die in deze tijd heel erg veranderd qua qua renners, persoon of personen, qua renners zeg maar. Dus ik ben altijd nogal wat gereserveerd. Ik ben gewoon een introverte, introverte jongen, zeg maar.

[00:30:16]

Het is sowieso. Ik zal niet snel in grote groepen op de voorgrond treden, maar het is wel ontplooiing dus. Ja, in dat opzicht heb ik wel gezien van. Gezien. Het is gewoon euh. Ik ben gewoon mijn opa geworden ontplooiing, zegt is er nog een moment geweest wat je net zei? Je jezelf voor de gek houden? Dat is geloof ik. Dat is jullie nationale hobby binnen het wielrennen. Voor de gek houden is geen specifiek moment geweest waar we beiden echt last van gehad hebben.

[00:30:56]

Een wedstrijd of een periode? Een trainingsperiode dat je nu achteraf denkt van oei, als ik daar wat beter voor mezelf gezorgd had.

[00:31:04]

Ja, ik heb zeker wel gehad in de tijd van de Jumbo. Ik denk op een hoogte stages dat ik kan me in ieder geval nog een hoogtestage in Sierra Nevada. Ik denk dat we met Loewie was, eerlijkheid met Tankink en was het toen. Toen hebben we daar gezeten en toen was ik ook echt te veel met gewicht en te veel met eten. En dat soort dingen bezig. Terwijl eigenlijk. Die focus moet er totaal niet op liggen. Je moet gewoon trainen en rusten.

[00:31:36]

Uiteindelijk maakt het niet uit. Niet per se uit of de 65 of 65 halfstraat. Je moet gewoon goed in orde zijn en dan komt het gewicht vanzelf wel zeg maar. En gewoon te veel met cijfertjes bezig en. Daardoor gewoon grootmetaal wil niet zeggen overtraind, maar gewoon. Gewoon helemaal helemaal af, gewoon door en door teveel of te focussen op het ding.

[00:32:07]

Wanneer is dat moment gekomen? Want ja, ik bedoel je, je bent niet de beste junioren van de wereld. Je bent één van de. Bij de eerstejaars belofte ben je al wereldtop bij de beloften. Het had allemaal vanzelf. Daar kon je bij de profs terecht. Gaat het eigenlijk ook gewoon vanzelf? Je wordt gezien als hét grote talent van die generatie. Als Robert Gesink en Bauke Mollema. Jij zit eigenlijk gewoon naadloos daarachter, zeg maar. Zoals Robert Gesink en Bauke Mollema die grote ronde niet gaan winnen.

[00:32:37]

Dan gaan we het wel doen met Wilco Kelderman. Dat gevoel was er toch wel?

[00:32:43]

Wanneer? Wanneer voel je dat? Wanneer voel je dat die druk op je schouders terechtkomen?

[00:32:52]

Eigenlijk pas nadat ik die Jiro goed had gereden. Ik denk 1 2 14 was het. Toen ik in het Chiro's 7 of 16 werd. Toen had ik het idee van nu. Nu ga ik echt voor die volgende stap, zeg maar de Tour. En dan nog beter trouwens. Dan had ik ook die goeie Dauphiné.

[00:33:13]

Daarna Stegosauridae. Patrick Carney was de enige eigenlijk die Contador en Froome konden volgen.

[00:33:34]

Nibali die hem een maand later de Tour uittorenen.

[00:33:38]

Echte echte ik de ook gewoon. Die laatste dag weet ik nog wel eens volle bak koersen toen demarreerde met nieuwelingen voetbalfan en toen ik die laatste slotklim. Toen loste ik Nibali nog. En achteraf baalde ik, want ik was echt zo sterk voor mijn gevoel dat ik echt die jongens reden voor dan die Talansky en zo. Maar volgens mij voor mijn gevoel had ik gewoon die ronde kunnen winnen. Talansky won toen eigenlijk profiteerde van een soort tactisch steekspel tussen Froome en Contador.

[00:34:09]

Is dat? Toen had ik echt een morael boost gekregen zeg maar. En ik denk ook eigenlijk in die zomer is het eigenlijk al een beetje fout gegaan te zijn, we een hoogtestage gaan naar Yota en de Vuelta voorbereidt. En toen was ik al een beetje aan het doorslaan van. Ik moet beter. Ik wil beter dus extra trainen. Meer let op dit en meer. Let op dat te veel dingen willen zeggen, maar uiteindelijk moet je gewoon door.

[00:34:35]

Bouw op dezelfde manier zoals je aan het doen bent en op dat moment ben ik ook gewoon niet eerlijk geweest. Na bijvoorbeeld mag je en verkijken.

[00:34:46]

Je had toen als coach volgens mij ook met jij dat ik je. Ja, waar ik mee bezig was en hoe ik me voelde. En. Dus ja, daar baal ik achteraf wel van. Maar daar had geen coach iets aan kunnen veranderen, dus dat ligt dus veel meer bij de wijze waarop jij gecommuniceerd. Eigenlijk wel. Ik denk met een goede coach had het misschien geholpen kunnen worden. Ik weet nog dat ik de keuze maakt om naar Sunweb te gaan te zijn, maar hij nog aan het eind van.

[00:35:23]

Ik wil nog echt met je door dit en dat en reizen. Ik denk jij misschien een goeie coach. Had een misschien toen wel kunnen veranderen. En hij ging de switches en gemaakt. Bij Sunweb kwam met de dag een nieuwe start. Ik doe gewoon alles wat ze zeggen en ik ga gewoon lekker fietsen. Ik ga nergens op letten. Ik ga gewoon Uriel maken en dat zit in alles op gevoel en toen te komen. Toen rolde alles eigenlijk al vanzelf weer eruit, zeg maar qua gevoel.

[00:35:59]

Maar toen kwamen de blessures. Maar toen wist ik wel dat het in de kop van jut zit. Gewoon in. Ik voel het gewoon.

[00:36:06]

Heb je dagen? Sinds 2014 was het jaar waarin je vloog eigenlijk. 2015 2016. Was niet plezant, maar het was ook niet slecht. Nee, want ik heb bijvoorbeeld in Baskenland heb ik aan de leiding gestaan. Zwitserland ook. Maar als ik daaraan terugdenk denk jaja. Eigenlijk had ik Zwitserland, als ik wat slimmer had aangepakt dan in Zwitserland kunnen winnen. Ik kan me nu precies weten waarom die slechte dag te laat of precies die fouten maakte. Zeg maar gewoon ook gewoon te weinig in koers en dat soort dingen gewoon met de dag iets slechter worden.

[00:36:43]

En daardoor was ik aan het einde van de ronde zakte ik een beetje doorheen. Maar als je niks te maken met waar was je bezig bent met minder eten om gewoon welgevallig is het elke dag op die weegschaal.

[00:36:57]

Stel dat het bijvoorbeeld A66 was, dan denk ik. Ik heb misschien te veel gegeten gisteren. Misschien vandaag iets minder, weet je wel. En altijd in mijn kop van vandaag, want ik weet dit en dit en dit eten in koers. Maar nooit echt met het idee van ja, ik moet eigenlijk negentig gram binnenkrijgen, weet je wel. Als ik dat er. Uiteindelijk heb ik die switch gemaakt van hen. En toen kwam ik erachter dat het eigenlijk gewoon eigenlijk super dom is geweest wat ik heb gedaan.

[00:37:24]

Maar wat jij nu vertelde staat ik legionair, klassementsrijders en klimmers die de afgelopen decennia misschien wel met dit probleem hebben geworsteld.

[00:37:31]

Je hoort het wel veel en je ziet het ook veel. En eigenlijk zeker als klassementsrenners is voeding zo super belangrijk, zeker in een grote ronde. Als je dat echt supergoed mannetjes dan heb je gewoon geen slechte dag. Ben je gewoon goed. En dat? Dat is gewoon cruciaal. En dat heb ik de afgelopen jaren gezien en dat scheelt zo verschrikkelijk veel. Het is dus voor jou is de invoering van wat ze bij Sunweb doen was bij Jumbo doen wat ze bij Skai doen.

[00:37:57]

Nog een paar ploegen die beginnen, zeg maar de persoon op plaats systeem. Iemand anders bepaalt voor jou wat je moet eten. Jou de twijfel wegneemt hoef je niet te veel te weinig eten. Dat is voor jou dus ideaal. Dat is echt ideaal. En thuis doe ik het in principe niet.

[00:38:17]

Ik gewoon elke dag een beetje hetzelfde en niet qua avondeten, maar dan doe ik het gewoon op gevoel, zeg maar.

[00:38:24]

Maar als we richting de koers gaan en zeker in koers. Dan wil ik gewoon precies binnenkrijgen wat ik nodig heb, zeg maar. En dan wil ik gewoon optimaal herstellen en optimaal presteren. Dus jij? Ik heb eigenlijk niet heel veel moeite mee om die beurs te doen zeg maar. Had je in die jaren Gramme jaagde voor je fysiek. Had je dat dan ook met je fiets? Nee, eigenlijk niet. Sowieso hadden. Ja, je weet gewoon je hebt niet echt grip op je, zit gebonden aan een sponsen en een fietspompen en probeer het.

[00:39:01]

Tuurlijk probeer je binnen de lijntjes van een van die euh sponsors. Probeer je een lichte fiets te krijgen. Maar. Dat deed ik meestal aan de ploeg over zegmaar, maar er waren volgend jaar bijna honderd. Bauke Mollema reed al niet meer de vermogens meter. Dat scheelde weer 80 gram of 100 gram. Dat heb jij niet gehad. Heb je wel eens gereageerd op honger nog in de jaren? Bedoel je gereageerd of als je het gevoel van honger met die persoon oplaait?

[00:39:35]

Ik kan me voorstellen wat je binnenkrijgt, maar toch ga je ergens het gevoel nemen. Dat hebben we nog vaak hoor. Dan zal vlakke etappes ja, dan heb je het wel een vlakke etappe. Maar dan is het gewoon een rustig Taupo. Of toch wel een hele stressvolle dag. Dan heb ik het wel het idee dat ik gewoon veel meer verbruikt en dat het dan dat die heeft uitgerekend zeg maar. Dus dan pak ik meestal wat extra. Het is wel een beetje een gevoel om als ik denk van ja, ik heb nog een beetje honger en dan pak ik gewoon liever wat extra.

[00:40:04]

Liever iets te veel dan iets te weinig, maar dan een paar honderd gram zwaarder worden Nanna dan uiteindelijk slechter zijn zeg maar. Dus dat opzicht is wel een beetje een gevoelige kwestie ook. Je hebt dus jaren gehad dat het andersom was. Liever iets nieuws, te weinig. En als je als getalletjes op de weegschaal lazarev, dan was het een soort van overwinning.

[00:40:30]

Maar nu is het echt totaal omgedraaide ook weer niet. Maar natuurlijk ben ik ook wel veel met gewicht bezig, maar op een andere manier ben ik scherper dan ooit, zeg maar. Dus eigenlijk is het gewoon heel gek dat dat eigenlijk met je eten bezig zijn. Dat je niet per se light hoeft te zijn. Dat is gewoon een kwestie van wat je eet en dat je goed aanvult. En zeker ook als je te weinig eet kan je ook gewoon heel vocht vasthouden, spieren schaden en dat soort dingen dus ook allemaal mee te maken.

[00:41:07]

Is het leuk om met gewicht bezig op deze manier? Eigenlijk zeiden we allemaal ergens mee geobsedeerd natuurlijk. Op die manier zoals vroeger niet, maar gewoon ja eigenlijk. In het dagelijks leven gaat er gewoon vanzelf.

[00:41:25]

Zeg maar gewoon gezond eten. Kun je gezond eten en lekker eten, dus daar heb ik geen probleem mee. En je kunt ook gewoon af en toe gewoon lekkere dingen eten. Heeft er niks mee te maken dus zoals nu je ook gewoon vertouwen, chocola en haal je een keer wel bij de bakker weet ik veel wat. Het is niet per se dat je echt geobsedeerd. Daarna af te kijken.

[00:41:51]

Maar jij hebt het weten te draaien ergens tussen hoe. Als je in 2014 wordt zevende in de Giro, vierde in de Dauphiné. Pinder super jong. Je kan wel ploegen van alle kanten op je af. Hoe waar komt dan de grootste druk vandaan? Jezelf of van buitenaf? Na. Op die leeftijd van beide kanten. Ik weet dat ik toen verlengde bij was toen Belkin nog werd, toen al Lotto-Jumbo. En toen voelde ik wel zeker al iets meer de druk van ja, ik moet de ploeg nu wel een klein beetje gaan dragen, zeg maar.

[00:42:38]

Heb toen overwogen om naar een andere ploeg te gaan. Ik heb daar toen wel overwogen, want toen waren zeker de jaren dat het bij ons met sponsors was niet stabiel. Het was echt heel onzeker of er wel doorgingen en was zeker het moment om te kijken ergens anders. En er was ook net een periode dat je dan in de tour zit en alle speculaties en dingen en maak je ook helemaal rustig kletsen van over. Komt er nu een nieuwe sponsor? Het was allemaal heel onduidelijk en ook communicatie.

[00:43:15]

En dan is het heel lastig. Zeker als jonge renner zijnde. Met wie praat je dan? Wat om wat voor een ploeger ging lopen? Ik weet niet meer precies, maar ik denk de reken was er vooral mee bezig. Toen was het volgens mij Shikai jaren waren. Volgens mij waren het echter een hele zomer geïnteresseerd. Maar ja, dat doet er eigenlijk ook niet meer toe. Of die leefden tot nu toe.

[00:43:45]

Toen was ik gewoon euh. Liet ik mooie dingen zien en ik was jonger, dus dan zijn er echt heel veel geïnteresseerd.

[00:43:53]

Maar daar staan wel de ploeg voor de deur, dus daar gaat het wel om geld en om waar hij kopman zijn. Dan komt er wel iets anders bij kijken dan vanzelf.

[00:44:01]

En ik ben jong en alles ligt voor mij.

[00:44:05]

Het betekent wel goed contract inderdaad. Maar komt daar dus dan wordt in 2015 heb je 2014 zo'n goed jaar gereden? Word je eigenlijk gezien als dit is komen? Logisch dat jij op het podium van de grote ronde gaat. Dat denk je zelf toch op dat moment ook ergens wel de volgende stap in mijn hoofd is. Dat was de enige stad die nog in de Dauphiné. Froome en Contador ongeveer kan volgen. Inderdaad, dan is dat het volgende stapje inderdaad.

[00:44:40]

Hoe is dat dan voor jezelf? Is dat dan iets? Is dat nog een droom? Word je s avonds slapen met dat idee? Ik ga nu 2015 geen volgens mij naar de Tour met het idee ik ga meedoen aan deze tour voor het podium. Dan gaat natuurlijk een heel seizoen aan vooraf. Ik weet ook niet meer precies hoe dat hele seizoen liep, wat ik toen heb gereden eigenlijk. Ik denk Parijs-Nice en andere wedstrijden. Maar op zich. Ik stond vol zelfvertrouwen aan de start van het seizoen.

[00:45:16]

Dat weet ik wel, maar ik weet dat seizoen weet ik volgens mij ook een beetje ziek. Voor Parijs-Nice. Toen was ik eigenlijk al niet echt in orde en dat was ook een voorbeeld van te graag willen en niet eerlijk naar mezelf. Ik voel me een beetje en ik voel me echt slecht. Maar er staat toch vier uur op met blokken. En ja, ik wil Parijs-Nice winnen, dus ik ga het toch mooi doen. En dan was het domste wat je dan kan doen.

[00:45:43]

Weet je wel, moet je een juiste stap terug doen. Blijf lekker thuis. Even rust misschien twee dagen en dan misschien na twee goede trainingen en dan is het weer beter.

[00:46:00]

Maar hoe ben je omgaan teruggekomen op die vraag? Waar komt dan de druk vandaan? Komt die van jezelf? Komt die van je ploeg die van buitenaf? Wat weegt het zwaarst? Lees jij stukken over jezelf? Lashes Stuk over jezelf, die jaren werd er natuurlijk ook in de media. Toen wel. Wel denk ik toen wel inderdaad raad. Ik moet even goed kijken. Maar toen was ik. Ik denk dat het een beetje fifty fifty was, zeg maar van buitenaf en van mezelf.

[00:46:35]

Uiteindelijk leg je jezelf altijd nog de meeste druk op, zeg maar. Maar ik voel de druk ook wel van buitenaf. Die eerste Tour, je wordt toch een beetje gezien als. Als het ronde talent die eerste Tour gaat rijden. In de ploeg zijn ze wel van die eerste toe. Kijk maar weet je wel, een mooi klassement is goed en in je kop zit je een tik van alleen maar dat klassement, dat klassement. Ik denk dat mijn eerste Tour was in Utrecht.

[00:47:08]

Stressvolle ritten. Dat gaf me sowieso al wel extra stress hoor. Sowieso. Ik weet nog die ploegenpresentatie, dat was gekkenwerk. Het was echt zo. Echt kippenvel. Gewoon gewoon de mensen langs de kant. En dan kwam toch ook een beetje uit die streek is gewoon dat geen renner voelde.

[00:47:31]

Net te ik was echt heel speciaal. Dat zou ik nooit meer vergeten ook die tijdrit jongen. Gewoon al dat geschreeuw en door en door een tunnel vol geluid. Dat heb jij meegemaakt.

[00:47:47]

Hoe heb je geslapen? Goed, goed geslapen. Deze ronde eigenlijk heel goed is prima. En hoe is met de spanning. Maar de spanning is de laatste etappe of de laatste lastige etappe. Maar kijk eigenlijk heel erg naar uit het laatste gevecht. Alles, alles geven alles aan.

[00:48:05]

En ik heb dat wel zien. Druk.

[00:48:10]

Het wordt altijd zo gemakkelijk genoemd. Wij denken dat we de invullingen ongeveer wel kennen. Ik heb nooit heel hoog gefietst. Uiteraard zag je ook wel wat, is het? Wat iets. Wat kan je het proberen uit te leggen? Wat is de druk van buitenaf? Wanneer keurt vandaag Erik dan af hoe het willen laten zien wat je eigenlijk kan zeggen?

[00:48:40]

Maar die is van jezelf. Dat is de toch. Dat is de topsporter in jou.

[00:48:48]

De druk van buitenaf vind ik ook altijd vaak. Soms ook een raar zeg maar dat ze iets aan je plakken, zeg maar. En dat is ook vaak van ja. Waar ga je voor? Top 5 top 3? Moeilijk te zeggen. Je weet toch niet wat je concurrenten doen en hoe goed die zijn? Ik vond het wel een beetje. Beetje raar, maar ik vond het weer moeilijk als ik kritisch zijn over je zegmaar. Was je zelf teleurgesteld in jezelf?

[00:49:22]

Niet goed Wilko. Waarom was je zo slecht of was dit of dat? Ja, dan gaat een tik een beetje naar beneden. Zoals meer. In die jaar was het meer bezig. Wat vinden mensen van mij, weet je wel? En dat heb ik in de loop van de jaren wel wat meer van me af kunnen zetten. Waar zit het dan in? Gewoon niet lezen wat ze over je zeggen of niet? Die dingen kijken of daar schijt aan hebben.

[00:49:56]

In juni heb ik er gewoon schijt aan. Sowieso lees ik ook en van mij of van mezelf, kijk ik of lees ik nooit wat terug. Dus. Ja, dat boeit me ook niet meer wat iemand van mij vindt, zeg maar ja. Daar hou ik me niet mee bezig zeg maar. Ik ben gewoon mezelf en daar moet iedereen genoegen mee en dan mag het mee doen. Maar de term hebt het grootste. Ik probeer even twee dingen in elkaar te vouwen.

[00:50:27]

Het grootste talent in de nieuwe. Nieuwe belofte? Een ronderenner. En dat was natuurlijk. Dat is als je, zeker als je het niet omschrijft over de druk van buitenaf. Dat is iets wat er opgelicht is. Dat is zo. Dat hebben wij met z'n allen jou de titel gegeven. In welke mate zal dat in jouw in? In welke mate was je bewust van het feit dat jij dat? Loopt dat zeker in het begin van een jaar?

[00:50:52]

Had ik dat mezelf in mijn hoofd zeg maar? En de jaren nadien dat ik echt kopman. Toen had ik meer het idee van ja, is dit wel haalbaar wat ze zeggen? Weet je wel? En. En nu ben ik wel, euh. Niet realistischer, maar ik droom wel minder zegmaar. Wat jammer is. Dat is wel jammer, want soms wel af en toe gewoon iets te realistisch.

[00:51:23]

Soms zou ik moeten denken maar ja, ik kan gewoon fucking weet ik veel Girowinnaar of gewoon. Ja, mezelf voor de gek houden. Ik weet niet, misschien heb ik gewoon ook te veel dingen gehad, zeg maar. Door echt te gaan dromen. Ik heb natuurlijk veel blessures gehad en zo. En daar kom je wel met beide voetjes op de grond te staan en. Heb je ook veel tijd om om na te denken en te analyseren en gewoon te reflecteren op jezelf?

[00:51:54]

En je leert gewoon je lichaam beter en beter en beter kennen, zeg maar je had de Giro niet meer winnen. Niet dus ik zie ik wel erg.

[00:52:09]

Ik weet trouwens niet hoeveel Tetteroo rijdt, maar ik zou het wel graag rijden. Dus niet weg, dus niet. Je hebt geen afscheid genomen van dat soort ambitie, die ambitie en ambities te. Maar ik geniet er ook van als ik voor andere rij. Dat zeker. Ik ben denk ik gewoon niet echt. Misschien niet echt een killer, zeg maar in dat opzicht. Ik geniet er ook gewoon van aanzien. Maar als ik iemand kan helpen die wint de koers zeg maar, dan geniet ik zonder net zo veel van eenzelfde supergoed zijn naam te volgen om te staan.

[00:52:49]

Want als je naar jouw uitslagen kijkt door alle jaren heen. Er zijn weinig veilige Nederlandse renners zo stabiel goed in alle rondjes.

[00:53:00]

Zeker de laatste jaren. Zeker als je ziet dat er ook nog allemaal blessures tussen superfavoriet.

[00:53:08]

Het jaar dat ik in 2015 nog, maar toen was ik gewoon elk rondje top tien denk ik of zo. Nooit echt een super uitschieter, maar wel gewoon altijd supergoed. Maar ja, ik leef er ook altijd voor. Bij mij zit er nooit een schommeling in niveau ofzo. Ik train er altijd voor ik. In gewicht ben ik ook al redelijk stabiel. Maar een basisniveau is gewoon hoog, zeg maar, denk ik. Dat bedoel ik. Je ziet hij in alle Fernão Giro Vuelta a.

[00:53:40]

Maakt niet uit hoeveel voorbereiding je hebt gehad. Je staat er altijd, maar dat is het niet bij mezelf. Nee, daar geloof ik in. Het kan ook niet, want je moet er elke keer weer vier op een rij Citigo zijn voor al die wedstrijden. Maar als je dan kijkt naar hoe ver je hebt gewonnen, dan steekt dat er heel schril tegen af. Dat is bijna bijna niks. Een eindklassement in de Ronde van Denemarken en een tijdrijder in mijn jonge jaren.

[00:54:07]

Dan stopt het zo'n beetje inderdaad. Waar zit dat in? Sowieso, uhm. Denk gewoon altijd gefocust zijn op één ding. Dus alleen maar klassementen. Dan is het winnen is er sowieso al een stuk minder, of je moet echt gewoon supergoed zijn. Een Roglic.

[00:54:33]

Kijk maar naar Steven en die heeft ook niet veel gewonnen van Huub Stevens. Stevens is een renner met dienst die niet heel explosief is. Als je kijkt naar jouw uitslagen win je ook nog heel vaak sprintjes van groepen. Ben je ook niet zoveel meer hoor. Ik ben niet zo rap.

[00:54:48]

Denk je dat de economie zal zijn? Zeker bergop en niet echt een goed vriendje? Ja zeker, ik ben wel redelijk explosive.

[00:54:59]

Drie minuten testen, zo ben ik wel goed. Inderdaad.

[00:55:05]

Tja, ik weet ook niet persé blessures. En misschien ben ik niet wat ik al zei. Niet echt.

[00:55:11]

Een killer is moeilijk om te winnen. Ja zeker, maar het is ook zo. Ik rij altijd de grootste koersen altijd te koersen. Zeker de laatste jaren werd er altijd wat van me verwacht. Klassement, dus wordt er al een stempel op gedrukt van. Zo kun je etappes proberen mee te gaan en dit en dit altijd al. Dus dan is het ook vaak anders koersen. En in je jongere jaren ben je wat meer onbevangen en dan vlieg je dan wat eerder in.

[00:55:41]

Dan mis ik af en toe wel. Zoals in het begin hadden we wel wat courses als Provins en zo kwam ik er wel heel dichtbij. Dan kun je gewoon na. Laten we maar gewoon een keer aanvallen. Laten we maar één keer induwt doen. En eigenlijk is dat hartstikke goed om af en toe gewoon lekker te koersen en niet altijd. Je wilt de koersen te doen herzien, nadruk leggen op ja, op dat klassement. Nog iets zeg maar.

[00:56:06]

Plezier, plezier, want je wordt. Je wordt altijd overal geacht om een klassement te rijden. Je bent altijd. Maar ja, da's ook makkelijk. Je bent voor een ploeg natuurlijk ideaal om naar voren te schuiven, want je staat er als je rijdt. Dan ben je altijd goed. Dus je bent altijd degene die je moet sparen en moet wachten en een klassement moet rijden. Maar als je kijkt naar jouw eerste jaren werd het ook. Ik heb ooit eens een keer een rondje met je getraind en dat je dat ook zei.

[00:56:35]

Ik ben eigenlijk van mezelf een aanvaller en ik wil het liefste gewoon de hele dag koers maken. Dat vind ik een mooi Eirik, maar dat mag je het minste doen.

[00:56:48]

Ik heb mezelf een beetje genaaid.

[00:56:51]

Ik vind het soms ook echt leuk om gewoon een keer wat anders te doen dan mezelf. Uitermate wrijving, want anders of gewoon echt. Als je voor jezelf rijdt voor klassement ben je altijd heel gereserveerd en denk je heel erg na van wat je doet. Zeg maar welke beslissing je gaat nemen. Elke trap te veel trapte veel verspilde energie. En in dat opzicht. Hij is wel leuk om gewoon af en toe gewoon te koersen. Hoe is dat de ingeramd?

[00:57:27]

Ik hoorde een verhaal uit de Ronde van Californië in je eerste jaar. Het kan misschien beter zelf tellen, maar ik dat je aanviel daar en dat het niet dat je het niet had moeten doen. Belofteploeg.

[00:57:39]

Ik denk dat. Bij Biac leek. Of zoals wel denk ik en toen. Ik weet niet of er nog iemand vooruit reed. Nog drie vooruit of zo. Het was een beetje zo'n lopende klimmer richting bpj. Ik voelde me goed. Ik weet niet waar. Ik denk dat ik het wel tegen de jongens zei van ik voel me goed, ik ga. En toch ging ik en toen kreeg ik. Pieter Weening denkt Meter heb ik heel lang voor opgegeven, terwijl de laatste kilometer gegrepen, maar dat was wel inderdaad gewoon van.

[00:58:12]

Ik voel me goed, ik ga en ik weet wel dat de robot Jaadi was een beetje piston. Renault is helemaal niet nodig en ik weet ook nog heel goed dat Luis Leon Sanchez die zeven jaar goed gedaan.

[00:58:27]

Aanvaller is echt goed voor je en dit en dat geldt een beetje. Hij had een beetje twee kanten en op dat moment dacht ik eigenlijk ook niet echt heel veel over na. Ik weet dat Robert dat zei en die piste was, maar het toch niet heel erg top. Maar toen zijn er twee totaal verschillende type renners. Robert was ook altijd de klassementsrenner, Sanchez was degene die ritjes mee pikte. Zou je, zou je niet zelf dat? Volgens mij heb je nog nooit een grote ronde op die manier gereden überhaupt dat je.

[00:59:05]

Ik zou afgelopen tour zou gaan rijden, maar toen was ik echt niet goed. En toen dacht ik van al heb ik echt gewoon totaal geen lol. Want. Deed ik iets waar ik eigenlijk jaren niet had gedaan? Dus dan moet om een of andere manier moet je daar gewoon inkomen? Is er echt een andere mindset? Zeker in de Tour is het gewoon echt een massasprint gevecht om begint mee te zitten. Van voren dringen en ook gevaarlijk. Door die dorpjes.

[00:59:32]

En toen kwam ik net terug en ik voelde me slecht en was niet echt niet echt de wedstrijd om zo te beginnen koersen zeg maar. Voor de rest heb ik nooit echt grondels gereden. Zo ja, mijn eerste Giro op een gegeven moment mocht ik. Maar ja, dat had ik nog in de jaren dat ik gewoon lekker invloog.

[00:59:52]

Maar waarom ga je nu niet winnen? Drie vliegen?

[00:59:56]

Het is makkelijker gezegd dan dat het is. Zeker op tv. Ziet er vaak makkelijker uit. Maar ik moet wel zeggen de koersen zijn wat meer gecontroleerd dan volgen en het niveau ligt gewoon hoger. Dus het is niet meer zo 1-2-3 dat je de demarreert en dat je weg springt.

[01:00:11]

Zeg nee, dat bedoel ik niet. Maar waarom? Wat het uiteraard hartstikke lastig. Waarom kies je niet voor die andere Mainzer? Waarom ga je niet? Je hebt nog zes goede jaren zeker?

[01:00:21]

Ja, die komende zeker nog wel. Aan wie je die kansen gaan zeker ook nog zal komen. Maar dat heeft nu nog niet veel gedaan. Inderdaad, liefst koerste ik ook zelf zo. Het leukste wat er is geef je ook zelfvertrouwen. Is het wel zo makkelijk te doen?

[01:00:46]

Daarom vroeg ik hoe moeilijk is winnen?

[01:00:49]

Ik heb Blaskowitz gehad. Ik dacht van die had ik toch wel kunnen winnen? Of voelde ik me eigenlijk goed? Maar echt een onderschatting van mezelf zeg maar. Maar dat heb ik ook niet heel vaak. Ergens in de Vuelta dat ik goed was, heb ik hem misschien een keer gehaald of zo, maar de rest niet. Child Focus zond makkelijker uit. Het ziet er bij altijd heel makkelijk uit. Dat is een geval verraderlijk. Je moet goed op mijn houding letten als ik wat meer inkomen ga zitten en zo, dan weet je er niet goed van.

[01:01:21]

Voorzitter. Wat weten we eigenlijk al genoeg? Je kan van voren zitten en geconcentreerd aan zitten, meer een vind uit en vind je het eerlijk dat er een sticker op jou plakt dat je er zo vaak bijligt? Het is gewoon. Het is gewoon een feit. Ja, ik lig. Ik lig vaak en. Het is gewoon vervelend dat het gewoon echt flinke blessures zijn. Hoe vaak heb je je sleutelbeen gebroken? Vijf keer zo. Geen vijf keer, dat heb je voor jezelf ook georganiseerd ten goede denk ik.

[01:02:09]

Weet je hoe het komt? De laatste jaren heeft het wel. Meer factoren heeft ook met gretigheid te maken. En. Ook met dingen waar ik misschien denk dat het aan kan liggen, misschien te harde banden en dat soort dingen. Als ik nu soms terugdenkt aan zat er bijna 7 in terwijl. Of zeven en half, terwijl eigenlijk veel minder in kan, weet je wel gewoon weg geschoven op momenten dat ik dag van jaar, maar ik volg gewoon mijn voorganger.

[01:02:52]

Op zich ja. Van de winter heb ik wel een Oscar seizoen. Zo'n afdwaalt training gedaan en dan heb ik op zich ook al weer veel te veel van opgepikt. Dus dat zijn ook wat dingen op zich al goed. En ik kan ook prima met de eerste helft mee. Maar het is ook net dat zelfvertrouwen en het gevoel ja je eigen limiet voelen, zeg maar. En dat is misschien niet helemaal juist. Maar of gewoon te gretig is afgelopen jaar toen euh.

[01:03:20]

Toen ik mijn nek brak was ik gewoon te gretig. Zeg maar. Dat was een euh, Catalonië. Catalonië rotonde. Ja, toen was ik eigenlijk. Ik hoefde eigenlijk helemaal niet te rijden, maar ik was een beetje teleurgesteld van die dag ervoor dat ik niet top was en eigenlijk niet top of stand in klassementen. Matthews kon de etappe winnen en ik dacht ja, ik wil gewoon het goede gevoel krijgen. Ik ga echt niet weer zitten sparen. Ik ga gewoon naar, knijpt uit.

[01:03:49]

Op kop rijden en proberen het gat dicht te rijden wil. En gewoon niet dat we die koers kunnen winnen. En dan ben ik gewoon wil ik gewoon te graag en te gretig zeg maar. En ja, achteraf had ik gewoon gewoon lekker in het peloton mee kunnen rijden en gewoon over de finish kunnen komen aan de hand. Maar ik was sowieso die etappe niet gewonnen. Dus ja, soms denk ik van ja, misschien moet ik meer aan mezelf denken op dat moment.

[01:04:18]

Maar is het ook? In hoeverre is het pech bedoeld? We weten allemaal wel die 2017 in de dieren van duwende. Weet je dat er ergens een motor langs de kant stond geparkeerd? Gewoon brute pech. Maar heb je dan wel? Als dat gebeurt, denk je dan is er iets van. Wat denkt weer? Waarom? Waar slaat dit op? En niet per se meer geval. Ja, weer zo'n teleurstelling. Toen was ik echt echt super teleurgesteld.

[01:04:48]

Ik zat toen echt in een flow en ik voelde me toen echt goed. Ik weet zeker dat die echt. Echt Sype werk voor Tom had kunnen doen in het Jiro. En toen pak ik weer die vinger. Oh, ik weet nog echt in de bus. Janken en teleurstelling gewoon ineens pats. Je bent er weer uit. Weet je wel zonder dat je de greep op heb. Dat is het ergste wat je kan overkomen, zeg maar. Gewoon het ene op het andere moment is het over, zeg maar.

[01:05:19]

Zeker als je zo in koers zit je zit zo in een flauwe, zo met je renners. Echt de meest. Klote wat je kunt meemaken, zeg maar geluk dwing je af. En dat wordt vaak gezegd is dat zo? Weet ik niet. Ze hebben. Stel, dat is waar is het ander? Andersom ook waar dat dat pech ook eerder naar je toe kan komen?

[01:05:45]

Ik denk je wel in de flow blijft zitten qua pech. Dat is wel. Dat je misschien wel kan blijven achtervolgen, dat die angst erin sluipt en dat je dan juist meer fouten gaan maken, dus dat probeer ik juist. Ook hier juist weer gewoon lekker het gevoel gewoon weer lekker rustig te fietsen stap verstaat men gewoon. Om te genieten van het leven, zeg maar. Back to basic. En. Ja, eigenlijk zo weer een beetje erin te rollen.

[01:06:19]

Ik heb jou wel eens gesproken bij ergens bij de start van het tappen en gevraagde riksja's uurtjes open laten zien. Zo ja, daar zit natuurlijk over. Daarbij ook nog toen het nog overal Stael, maar de meeste staal niet in je harses. Heb je niet gewoon ontzettende stalen kop dat je er altijd maar weer door die teleurstellingen heen en weer opstaat?

[01:06:44]

Eirik Wel, maar dat is gewoon omdat ik het fietsen gewoon hartstikke mooi vind. Gewoon die uitdaging en gewoon. Het fietstest leventje is vind ik gewoon hartstikke mooi. Ik heb zeker vorig jaar en toen met die Neckebroeck dacht ik echt van. Ik ben echter helemaal klaar met wielrennen. Vfha gewoon helemaal niks. Weet je wel. Verona heeft niks met wielrennen te maken hebben, maar na. Eén week, anderhalve week is dat terug en binnen twee weken zal Pécriaux in dat de twee witte hengsten zeg maar elke dag.

[01:07:19]

Dan blijft er gewoon inzitten. Gewoon die gewoon die uitdaging. En eigenlijk is het de. Eigenlijk is het gewoon echt een uitdaging om weer terug te komen. Het is echt heel raar. Zelfs nu heb ik dan voor het eerst aan drie maanden zeg maar gewoon kunnen trainen zonder zonder iets zeg maar, zonder zonder blessures en dingen gewoon echt kunnen fietsen. En dan ben je gewoon ook met hele andere dingen bezig en heb je soms geen geen motivatie om dat omdat je niet weet wat, wat?

[01:07:53]

Wat er gaat gebeuren zeg maar de komende maanden, terwijl jij en ik euh.

[01:08:01]

Je moet eigenlijk zegt dat je gewoon lekker kunt fietsen zeg maar. Maar wat een vrijheid, wat vrij zorgeloosheid.

[01:08:11]

Nooit gedacht dat je voor de vijf of zes keer je sleutelbeen 14:54 keer een sleutelbeen brak? Dat je dacht ja, laser van ik ermee. Hier heb je mijn contract, maar dan moest die ze nu afbreken.

[01:08:25]

Hoe heb je ooit echt dichtbij geweest dat je dacht ik. Ik heb gewoon geen zin hé. Echt dichtbij niet. Het is wel dat ik dagvan ja. Ik ben dat fietsen echt helemaal zat. En zeker ook als ik was geblesseerd zoals de Yeo heb ik ook echt gewoon niet veel op tv kunnen kijken omdat ik gewoon niet aankon. Gewoon die frustratie en gewoon omdat ik het niet zelf bij kon zijn en dat je jezelf zo goed voelde. Gewoon ja, dat is gewoon pure frustratie dat je het gewoon niet vreet je jezelf helemaal voor die tv zeg maar.

[01:09:00]

Ja nee, dan heb ik nooit echt gehad.

[01:09:02]

Dat was gewoon een bakje geweest. Als jij erbij was geweest of niet.

[01:09:08]

Die werd te koop aangeboden omdat die bergop niet heel veel steun had. Je hebt nog wel leuk gemaakt. Dus ja, ik heb niet heel veel, heel veel gezien van die Giro. Dus ik heb ik achteraf wel dingen veel teruggezien en ceremonie en dat soort dingen. Maar ik heb bewust van de etappes heb ik me niet voor de tv gezeten omdat ik het gewoon niet aankon, zeg maar. Het voelde ook niet als jouw succes. Of ja, nee, dat eigenlijk niet echt, nee.

[01:09:39]

Ik voelde me wel onderdeel van die ploeg, zeg maar toen ik ook die huldiging zag. Toen had ik wel een beetje een klein traantje, zeg maar gewoon van geluk. Zeg maar voor hen. Maar ook qua teleurstelling dat ik die jongens op het podium zag staan. Alleen ik stond er niet bij. Maar dat was wel echt een hossende beelden in Milaan. Dat ze daar met z'n allen met Tom, met die grote beker. Dat is wel iets wat je dan heel erg mist, terwijl dat de Giro was waarin jij zijn belangrijkste helper op papier was.

[01:10:17]

Ik heb Eirik zou wij Tom mening op Persil grote ronde samen doen, maar uiteindelijk hebben we een half overgedaan zeg maar, want er zijn veel plannen geweest van de afgelopen tour. Zou er ook samen doen. Maar we hebben nooit echt echt samen gedaan in Yohji Tour twee keer ofzo en. Maar voor de rest bijna gingen we geen koers samen rijden. De Tour van 2018 zal je ook voor hem rijden. Cressida eigenlijk ook uit de kelder gaat. Dit is een heel goed moment.

[01:10:56]

Hij laat het een keer zien. Helen en Wilco Kelderman doet goede zaken, want hij klimt weer een plekje in het algemeen klassement. Hij is Chavez voorbij, die zakt naar plek vijf. Hoe onderschat is die vierde plek in de Vuelta?

[01:11:11]

Denk je daar nog vaak aan terug? Wat als je er net een trapje hoger had gestaan? Wel heel veel verschil maakt, denk ik qua aanzien en ook voor mezelf. Ik denk op dat moment dat ik er niet veel meer uit kunnen halen. Ik ben zelfs Contador nog voorbijgereden. Dacht dus al dat ik vijfde geworden in Madrid. Ik moet wel zeggen dat die Vuelta heb ik nog zeker in het begin van de ronde wel wat foutjes gemaakt met te weinig gedronken kramp en erg veel minuten verloor in Andorra.

[01:11:48]

En uiteindelijk kwam ik er echt, denk ik. Na de eerste rustdag kwam ik er doorheen. Toen zat ik echt in een flow en toen was ik echt sterk, zeg maar Torreke ook echter heel goed. Ja, ik was ze op dat niveau heb ik daarna ook niet meer echt benaderd. Jammer genoeg gewoon met blessures heb ik nooit de tijd gehad om. Om die opbouw zo goed te kunnen doen dat weer dat niveau te halen. Dat vinden, dat steekt me nog het meest zegmaar.

[01:12:23]

Hoe vaak denk je eraan? Wat als vraag? Wat als je een paar keer minder je sleutelbeen had gebroken? Een hand of een nek na?

[01:12:30]

Op zich denk ik daar niet veel van, maar dat is gebeurd en. Ja, daar word ik ook niet per se vrolijker van. Ik denk het wel. Snap dat jij dat al? Ik denk niet meer aan de toekomst. Ik voel me hier heel goed en ik sta er gewoon goed voor en koop gewoon. Nu heb ik maanden achtereen gewoon goed kunnen trainen en alles zonder iets te hebben en ik merk gewoon dat het lichaam er ook heel anders aanvoelt.

[01:12:58]

Maar het hoeft nu alleen maar te rusten van de trainingen. Niet terug. Niet te herstellen van een van een of andere. Het kost gewoon ook veel meer energie. Dus ik merk gewoon dat ik dat mijn lichaam ook anders reageert op training en zo ook makkelijker stijl scherper sta. Gewoon zonder enige moeite het leer lichaam heel stabiel is nu. Dat is al een mooi gevoel, maar ik hoop wel dat het resulteert straks in mooie resultaten. Maar ben je beter dan ooit?

[01:13:30]

Op dit moment niet.

[01:13:32]

Ik heb goed getraind en ik heb een goede basis. Maar je moet er gewoon nog eentje bovenop. Maar ik voel wel dat ik gewoon op de goede weg ben en dat het erin zit. Ze hopen dat dat straks die koers doorgaat. Een mooi programma als jij, met vijf of zes weken training al tot tien Carrein. Een grote ronde, wat herrezen. Dat is te weinig herinnering. Dat besef je dat besef wel of niet? Nee, nee, zo ben ik er niet mee bezig.

[01:14:09]

Als ik kijk wat moeite en bloed, zweet en tranen daar altijd in steken om terug te komen. Zoals vorig jaar. Ook als ik aan terugdenken begon met die indoor trainer. Met die nekkraag zes of vier, vijf weken lang. Elke dag twee uur volle bak blokken om gewoon een beetje een uitdaging te hebben. Ik wilde elke dag injectie afkomen, twee uur gassen en dan gewoon zo door bouwen en gewoon gelijk op de weg op hoogtestage. En dat soort dingen.

[01:14:42]

Dat denk ik wel van ja. Qua arbeid voelt het voor mij niet zo, maar ik kon er in de koers altijd wel achter van ohia shit. Trainen is niet hetzelfde als koersen zeg maar. Dan krijg je de pijntjes weer en dan merk je van. O ja, ik heb mijn nek gebroken en nu zit dit vast. En Ditvoorst weet je wel. Het is altijd wel mijn top tien, maar dan het voelt niet. Als lekker course, zeg maar.

[01:15:16]

Je bent ook bezig met de. De pijntjes. Iedereen die ik heb, zeg maar. De ene dag is niet zoals de andere. Het zal wel lekker zijn als ik gewoon weer kan koersen en. Gewoon alleen maar te denken aan koersdag. Maar kijk, jij kijkt de gedoogzone is logisch. Kijk door je eigen bril en je ziet wat je er allemaal voor moet doen en hoeveel moeite het kost. Maar de buitenwereld en andere renners die kijken naar jou en die denken.

[01:15:47]

Hoe is het mogelijk dat die gast zoveel opbouw mist, zo veel koersen, meer overtredingen mist en dan gewoon doodleuk elke keer als je meer op de fiets zet in een rondje? Ze weten natuurlijk niet wat ik thuis ben. Ik ben sowieso niet iemand die snel vertelt en laat zien op het Serguei, maar wat ik allemaal aan het doen ben. Dus ja, daar heb ik gewoon de behoefte indianen. En ik ben ook niet zo iemand die echt aandacht zoekt ofzo.

[01:16:16]

Ik lekker in mijn eigen omgeving opbouwen, naar alles eruit halen wat erin zit. In die periode. Maar uiteindelijk Ja, ik doe er wel alles voor, zeg maar hier en renners zien we wat ik heb gedaan. Dat ze wel begrijpen van o ja, misschien wel. Denk je dat het je zou helpen? Wij zijn wel bij het grote publiek. Je hebt al gezegd dat het niet uitmaakt, maar toch als je dat gaat doen. Als je wat meer zou laten zien wat je wil doen.

[01:16:48]

Dat denk ik wel, want ik weet nog hoe ook in de Vuelta dat ik na de tijdrit ook met Hancock die me toen interviewde. En ja, daar krijg je ook vragen van. Vragen die je voor je gevoel dat ze het niet snappen, zeg maar mijn eigen kunnen. Kunnen die mensen daar niks aan doen omdat ze niet weten wat ik allemaal doorstaan heb in die hele periode? En waarom het dan net niet zo groot is als mensen verwachten?

[01:17:26]

En dan zie je wel dat dit dat ik probeer uit te leggen en vrij emotioneel ben. En ja, ik heb daar gewoon niet behoefte aan om dat allemaal te laten zien, zeg maar, en ik hoop ook dat ik het niet meteen hoeft te laten zien dat in die periode achter ons hebben gelaten.

[01:17:48]

Inderdaad, de mensen weten niet wat je daar al voor die tijd allemaal voor hebt gedaan. Mensen zien je aan de start staan van een grote ronde die denkt oh, die jongen gaat voor klassement, dus dan verwachten ze daar ook wat van. En ze weten niet wat die euh.

[01:18:02]

Dat die us z'n nek gebroken en zo hard heeft getraind en eigenlijk alles voor heeft gedaan. En dat het ook wel wat het doet met een mens zeg maar gewoon heel die periode en in een nekkraag zitten en dat het allemaal niet allemaal heel makkelijk is. Kleine baby die je dan niet goed kan vasthouden en niet kunt knuffelen. En dat is dus ook de dingen. Vind jij dan dat die mensen die jou spreken? Wij zijn daar een onderdeel van? Dat zouden moeten weten.

[01:18:34]

Nee, nee, zeker niet. Ik vind dat juist fijn dat ze dat vragen. Eigenlijk zou ik dit interview juist de mooiste interviews. Want dan snappen mensen ook wat wat er in iemand omgaat en wat we wat er aan vooraf is gegaan. Wordt er niet bij jou in de ploeg gezegd? Wilko, je moet allemaal dingen op Instagram zetten en op Twitter met allemaal dingen delen. Want sporters van nu zijn merken, kopmannen overal aanwezig zijn gelukkig niet op zich.

[01:19:12]

Op zich zou ik wel wat creatieve dingetjes. Net zo pas hadden we ook nog een keer met de ploeg. We hebben. Elke maandag hebben we metingen te verrichten van euh ja, wat zou je eigenlijk posten op Instagram? Had je als je als je wat zou posten al een paar foto's gemaakt?

[01:19:28]

Op zich is dat best wel leuk en creatief en ik weet ook mensen vinden het gewoon heel leuk om te zien wat eigenlijk een sporter in zijn privéleven doet. Eigenlijk, een sporter is ook een normaal mens. Er zijn vaak altijd voor die eigenlijk net boven geplaatst zitten, maar wij doen eigenlijk ook gewoon normale dingen. Wij hebben ook maar een klein kleintje thuis of we doen ook gewoon grasmaaien, grasmaaien, dat soort dingen. Maar dat vinden mensen. Denk ook gewoon.

[01:19:57]

Leuk om te zien. Gewoon om te spiegelen. Gewoon met een eigen leven natuurlijk. Werken waard. Maar jij het niet jij? Jij hebt geen enkele behoefte om die kant.

[01:20:10]

Soms denk ik als ik posad en dan ben ik het al vergeten. Weet je wel van al had ik een mooie foto van kunnen maken.

[01:20:16]

Maar nu is de situatie al te uit. Ik ben eigenlijk al een veel te weinig mee bezig. Het zit gewoon niet in je systeem. Nee, misschien als het je eenmaal mee begint dat wel makkelijker gaat. Dat je daarom ook omdat dat je misschien zelfs een onderschatte renner bent. Mensen vergeten dat je overal hard rijdt als je op de fiets blijft zitten. Onderschat weet ik niet. Misschien overschat?

[01:20:45]

Misschien heerst over de Tour winnen. Ik weet niet onderschat. Weet ik niet. Ik ben wel gewoon altijd goed, maar ik steek dit nooit echt bovenuit. Ik weet niet of het per se onderschat is. Misschien niet meer dat jij een klootzak zijn en dat je af en toe met je vuist op tafel slaan. Maar dat kan ik nu ook wel hoor. Binnen de ploeg ben ik ook gewoon wel eerlijk. Dus af en toe flinke discussies zijn. Dat is ook wel goed denk ik.

[01:21:27]

Dus ik ben niet per se heel lief ofzo. Maar als je bedoelt in de koers ja, misschien zou ik af en toe wel iets meer een klootzak kunnen zijn. Maar dan denk ik van ja, ga ik daar echt energie in steken? Heb je wel in het peloton? Nee, niet vaak. Sowieso merk ik wel dat er wel iets meer respect in het peloton is gekomen hoor, maar qua ocar flikken of zo. Jammer is dat dan in de Vuelta met Valverde en co.

[01:22:05]

Maar je weet het niet.

[01:22:09]

Wist het niet. Maar waar zal ik? Ik zat er al half achter. Ik moest wel van mijn fiets af, maar ik was eigenlijk vrij. Ik zat in een tweede groep en reed naar voren. Sowieso ben ik wel goed in waaiers. En toen stak ik gelijk. Echt volle bak naar voren over. En toen zat ik eigenlijk gewoon lekker bij Valverde.

[01:22:29]

Daarom ben je het. Echt een rare situatie. Ik had het niet geflikt. Ik zeg niet dat dan maar. Ben jij dan iemand die er wat van zegt of die je ergens weet? Ik geloof niet dat jij dan maar Valverde toestappen, zegt hij. Die situatie uiteindelijk. Voor mij is het ook niet super slecht, want ik zit daar van voren en ik ben veilig. Maar ja. Sowieso is het dan had je zo doorrijdt als het halve peloton op de grond ligt.

[01:23:06]

Wat vind je dan van de argumentatie die in die serie naar voren komt? Je ploegleider die je dan zegt de Hongarije.

[01:23:13]

Het was wél op tv, op oppervlakkig eigenlijk al wat hij zei daarover. Dus ik weet het niet. Ja, je kunt het niet weten. Of ze nou echt het plan hadden. Ja of nee. Maar uiteindelijk is het seizoen gestopt en dat is het belangrijkste. Hoe ga je om met dat soort gasten? Met Valverde is van dit peloton. Ik heb wel respect voor zijn. Gewoon een goeie koers en zo, maar. Ik denk ik ook niet meer echt terug aan het verleden als je daar refereert, zeg maar de Valverde van vroeger en hoe die vroeger was.

[01:24:00]

Ik heb ook eigenlijk altijd weinig zin om echt bij na te denken, zeg maar van. Ja, dat verleden en het dopinggebruik en de problemen met de liefste of guk van af te sluiten. Wat maakt mij sowieso ook niet sterk als je al aan je kop denkt van al veroverde het team misschien vol. Je rijdt bergop de laatste klim op meer, dan sta je er een streepje achter, zeg maar. Dus. Sowieso ben ik daar weinig mee bezig.

[01:24:36]

Denk je dat het helemaal weg is? Ik hoop het. Het niet. Hoe erg is het dan nog? Ik denk niet. Ik denk dat er misschien eenlingen. Dom zijn om die keuze te maken. Mag je denken over het algemeen dat iedereen. Clyne rondrijdt is de ploeg, bij Sunweb is het heel erg veranderd sinds. Dumoulin Molenweg is gegaan, is jouw rol heel anders geworden? Het werd de laatste jaren bij zijn heel veel jonge renners bijgekomen, dus je merkt wel dat het.

[01:25:30]

Heel gestructureerd is. De gewoon qua planning en qua training en structuur eerder dan het was. Nog structureren en nog meer houdt nog meer van. Meer meetings ook, gewoon Kaur situaties en dat soort dingen. Op zich. Voor de jongens is het zeker een goed denk ik om om daar mee bezig te zijn. Zoals nu hebben we ook vaak meetings op maandag. En dan gaan we Curci te weinig spreken over. Een keer hadden we volgens mij noem. Iedereen moet met 3 1.

[01:26:18]

Koersen komen waarin een ploeg een grote fout maakt. En dan krijg je ook discussies van wie lag het nou? En lag het aan een ploegleider? Heeft die code foute beslissingen? En dan krijg je wel discussies en dan merk je wel dat die jongens dan veel bij kunnen leren. Op zich zulk soort discussies vind ik wel interessant. Ik weet nog nooit wat het toen over QuickStep. In het volk met Standard toen waren ze met z'n drieën weg en het erbij.

[01:26:48]

We zeiden het won. Dat was ook een meeting, maar dat zijn wel leuke discussies. Van wie ligt het nou? Of wat dat? Hoe hadden ze het kunnen voorkomen? Weet je wel? Dus ja, en dat is wel een perfect voorbeeld. Ja, dat is wel een mooi voorbeeld mijne, maar ronde ploeg is ook wel wat veranderd natuurlijk.

[01:27:13]

Ik heb nu meer de vrijheid om je eigen te rijden. Dus ik heb wel een leer voor het uitzoeken van de daar. Overal heb ik zo'n beetje een vrije rol. En dat was voorheen natuurlijk wel anders, in de laatste jaren was het natuurlijk ook vaak dat. Een aantal grote rondes had. Ik vaak in rijen als je de moeite waard om in t begin zeker niet. Tot 2017 had ik natuurlijk een goed jaar. Tornado Tom deed vaak de dubbel.

[01:27:52]

De bleef voor mij niet veel meer over. En dan dacht ik wel van ja. Ik had liever de Chiro gedaan, maar ik ben ook wel zo realistisch, Tom is gewoon een toprenner die een grote ronde kan winnen. Dus ja, dan is het logisch dat hij daar kopman gaat zijn. En Tom zelf, die was dan altijd heel erg van wil komen gaan bijvoorbeeld samen naar de Giro. Maar je hoeft echt niet van het begin af aan, alleen maar van mij.

[01:28:25]

We gaan gewoon samen het klassement aan en zien we zelf al aan de ronde. Hoe dat gaat? Weet je wel. Tom is echt niet iemand die zich van die ideale Cloe ploeg claimt zeg maar.

[01:28:34]

Dus. Wat is het verschil tussen jou en Tom Heylen, beide bij de opleidingsploeg, met elkaar gereden? En Tom is echt tot op de dag van vandaag. Wilco was altijd mijn grote voorbeeld. Daar keek ik altijd tegenop. Want wat is het grootste verschil tussen jullie? Want fysiek gezien scheelde niet zoveel volgens mij. Ik weet het niet. Ik weet niet, want ik heb nooit die die niet testte en zo bekeken. Maar. Tom was natuurlijk wel een beetje een laatbloeier, hij is te laat begonnen met fietsen.

[01:29:05]

Hij is snel opgekomen als topper. En hij heeft gewoon die euh. Hij is gewoon elk jaar wat beter geworden. Na. Maar het is gewoon een ook een euh. Op een topsporter, zeg maar. Hij weet ook heel goed wat hij aan het doen is en gewoon een slimme gast. Dus wat hij wel heel goed kan, is gewoon heel snel, heel snel relativeren, reflecteren wat hij aan het doen is. Ja, ik weet ook nog dat die winter toen en toen die eigenlijk in het begin van het seizoen niet goed was.

[01:29:47]

En toen heeft ie snel die knop weer om kunnen zetten en was die eigenlijk in Giro en Tour weer goed. Dus het is gewoon super knap ook die dat heeft gedaan die de Giro had gewonnen. Gewoon zo koel blijven en zo het spelletje afmaken. Is wat jij zegt eigenlijk wat voor heel veel renners moeilijk is, dat blijft dezelfde fouten maken dat hij heel snel door heel goed te revalideren de knop gewoon weer heel snel te zeggen pakt. Hij weet heel goed wat hij aan het doen is, zeg maar.

[01:30:21]

Dat is een onderschatte kwaliteit en. Rusten en rusten is echter één van de belangrijkste dingen eigenlijk. Trainen is vaak makkelijker, dan weet je al dat alle toppers. Je hebt toch altijd de neiging om te hard te trainen denk ik. Dan is het wel goed. Denk je dat die balans goed blijft, zeg maar tussen een en. Als jij Robin, herenploegen en je mag kiezen wat je je rijdt. Wat ga je dan dit seizoen rijden? Nou eigenlijk.

[01:31:06]

We hebben verder nog geen programma bekend, maar als ik eerst dacht ik van harte toe, zou ik al een hele rij. Maar eerlijk gezegd Shiro vind ik ook gewoon super mooi. Dan mag geen tour als ik niet denk jij, wat heb ik eigenlijk te zoeken in de Tour? De Standaard dook misschien liever de Giro en dagenlang alles op en. Daar gewoon voor gaan omdat iedereen naartoe rijdt en Granziero is een mooie ronde. De koersen vooraf weet ik ook niet wat kan een planning op zich?

[01:31:45]

Maakt mij ook niet super veel uit of doe 1 Chiro of wereldtaal of weet ik wel wat hij? Waarom niet gewoon van koersen houden en elke koers wel een uitdaging? Natuurlijk weet je als ik het doe je dan? Dan is het waarschijnlijk niet voor klassement, dus dan gaat het weer anders zijn. Waarom zou dat niet voor een klassement zijn?

[01:32:10]

Nu weet ik of Vandaele goed kunnen trainen als iemand anders kan trainen.

[01:32:18]

Ik weet niet. Dat heb ik niet. Één, twee, drie in mijn hoofd. Maar wie weet gaat de komende maanden nog wel. Verbaas ik mezelf, maar dat verwacht ik niet. Ik weet je in de Tour zo normaal kan vrijbuiters ploegen hebben met. Met shows als mei en shows, maar volgens mij ging Sam ook naar de Tour, maar ik weet niet.

[01:32:43]

Of ze daaraan vasthouden? Dus dat is even afwachten. Waar moet je niet gewoon in met je vuist op tafel slaan en zeggen. Ik zet alles op de Giro en dat gaat niet meer naar de Giro, dus die is voor mij.

[01:32:56]

Ja, eentje. Uiteindelijk is de logistiek lastig en neem Tilak. Kan ik mijn mening te ventileren richting de ploeg? Uiteindelijk maakt men die beslissing. En daar kan ik wel hoogspringen of laag springen, maar uiteindelijk wordt die beslissing. Ja, maar je kan nu wel springen.

[01:33:16]

Het maakt niet uit hoe hoog. Je kan nu springen. Ik kan nu zeggen ik wil die Jiro. Dan zet ik mijn zinnen op daar ga ik voor.

[01:33:24]

This moment Wilko. Hier rijden hier alleen Nibali.

[01:33:34]

Die kan je niet meer afgereden. Dat heb je al. Dan heb je al lang bewezen Car-Pass. Toch kan je ook nog nooit zo goed als we daarvoor natuurlijk. Wij filosofeerde jou wel weer.

[01:33:48]

Het podium is binnen. We hadden het net over ontplooiing en dat was een heel eerlijk verhaal. Wat je dan vertelde? Maar daar zit dus niet het stapje in van ook nu. In deze periode ga ik naar de ploegleiding en zeg ik niet wat ik wil.

[01:34:12]

Natuurlijk heb ik wel, heb je het er wel over met elkaar, maar je moet ook gaan respecteren dat een. In een plan uitmaken, zijn er ook dingen naar je hand zetten. Ik zou het heerlijk vinden dat jij vind ik namelijk als jij voor het klassement van de dieren rijdt. Het is een beetje eigenbelang zoals jullie ook.

[01:34:37]

Maar ik snap heus wel dat je zegt zeker in dit jaar dat het nogal wat sponsen belangen meespelen met politieke belangen of waar je je beste renners opstelt. Het is niet voor niks natuurlijk dat bijna alle ploegen al je kopman in de beste renners in de Tour neerzetten. Sowieso is het programma niet zo groot dat je je echt optimal iedereen nodig hebt. We gaan wel drie doowop programmeren, vaak. Overlapte heel veel. Ik neem aan dat je je gaat Hoogstade, neem ik aan, toch in jullie.

[01:35:18]

Begin juni. Als je dat doet. Dan weet je toch ook wel waar je naartoe gaat? Maar ik denk dat dat gewoon met de hele ploeg. Ik denk dat de meeste ploegen dat sowieso doen. Sowieso is dat gewoon een topper opbouwen natuurlijk. Schat koersen. Iedereen wilde gelijk staan, want iedereen wil gelijk laten zien. Iedereen gaat hongerig zijn. Ben je bang voor die stress die je als je de tour uit lijkt? Mij lijkt me sowieso al vreselijk, maar dat lijkt me dit jaar dubbel vreselijk.

[01:35:52]

De eerste etappes. Het wordt een slagveld of niet. Ik weet niet of een pc meer stuk kan, bijna niet meer stressvol.

[01:36:04]

Wij denken sowieso aan het publiek en de heisa daaromheen maakt het ook sowieso al veel stressvol en zal iedereen, dus ik denk als Deram minder publiek langs de kant staat, zodat het al heel veel gaat schelen. De vereniging begon Parijs-Nice soms meer stressvol dan Tour de France qua koersen, zoveel wint altijd en andere rijen met 65 hij echt. Centimeter op elkaar en dan allemaal dicht om naar voren te komen. Er is geen ruimte om in te halen. Denk je, dan moet je niet denken van als een manier om de rij te gaan, want dan was er een nieuwe motor.

[01:36:46]

Langs de kant staat in het hooi waar je een project want Wilke naar de Chiro. Toch gaat de ploeg op lijn. Het zijn dieren die Wilko, die Italiaanse les, schrijven ze dat programma gewoon naar je toe.

[01:37:08]

Misschien is dat wel een taak voor ons. Er was eerder Jacques, eerst een beetje overschat en onderschat. En dan nu gaan we hem. Weer een boete realistisch boosten. Kijk, het is heel simpel als je begin september nog een keer op hoogte wordt gestuurd, dan weet je genoeg.

[01:37:30]

Dan ben je er wel achter. Dank je wel Wilco geen succes in de.

[01:37:59]

Heb je genoten van de podcast van Tijs en Hidde? Luister dan ook eens naar de podcast Luci Kiest. Daarin ga ik Jerry Tuinder op bezoek bij Kees Graafland in Zuid-Frankrijk. Hij woont aan de voet van de montagehal in de Cevennen. Je weet wel, die berg waar Tim Krabbé zo lyrisch over was. In zijn bekroonde boek De Renner en waar de zesde etappe van de Tour de France dit jaar eindigt. Samen met Kees ga ik op zoek naar de verhalen achter de montagehal.

[01:38:26]

Een podcast over extreem weer, vuur, eten, oorlog en een moord.

[01:38:32]

Nu te vinden op Dependent Spotify en uit Jens.