Transcribe your podcast
[00:00:00]

Hallo, wij zijn Gaite Jansen en Melody Klaver en in onze podcast De Grote Gaite en Berardi Podcast Show komen wij elke aflevering samen om een onderwerp te bespreken dat ons interesseert. Inspireert, fascineert of frustreert wat ons aan het lachen maakte, van het huilen maakt of ons kortom gewoon aan het denken zet. Ja, en de onderwerpen verschillen van Griekse mythologie tot power vrouwen tot porno tot autorally Hollywood. Kortom, je kan het zo gek niet bedenken of wij hebben het erover.

[00:00:27]

Luister nu in je favoriete podcast heb.

[00:00:31]

Dit is heel beleggen, de podcast wat is het heerlijk om dat weer te zeggen. Heel fijn weer. Ik heb wat lekkers voor je meegenomen. Lekker wijntje en ik ben er eigenlijk helemaal klaar voor. Deze keer gaan we het hebben over beursgang.

[00:00:42]

IPO jaar raakt listing en is back. Ja, dat zegt nog helemaal niks. Maar dat ga ik straks allemaal horen natuurlijk wel. We hebben het over The Social Dilemma. Die documentaire op Netflix.

[00:00:54]

Ja, heel interessant gesprek. Daar weet jij natuurlijk wel. Maar jij bent ook zo'n type technologie.

[00:00:58]

Dat zit veel dichter bij mij. Bij mijn wereld.

[00:01:01]

Ben jij een technologisch beïnvloeden? Nou, zo hard? Natuurlijk niet zeg ik, weet Rono vanaf nu.

[00:01:07]

Je weet hoe het nooit. Kijk, dat is het belangrijkste. En we hebben het over beleggings identiteit. Want wie ben je nou eigenlijk?

[00:01:13]

Wie ben je nou? En we hebben de eerste brugjes. O ja, wie kan aan het eind? We gaan eerst beginnen.

[00:01:35]

Gek hoor, om om een weekje te missen. Ja, ik hoop ook niet dat de luisteraars het ons heel erg kwalijk nemen. Ik heb zelfs een mailtje gekregen met daarin met Caps Lock van euh. Waarom geen show?

[00:01:51]

Ja, en wat heb ik toen terug gezegd? Nou, dan heb ik nog niet op gereageerd. OK, een beetje geïntimideerd.

[00:01:58]

Maar goed relevante vraag waarom geen show? Omdat ik in Italië was.

[00:02:02]

Ja ja, dat snap ik lekker. Hoe was het? Het was echt fantastisch. Ik was al een tijdje niet geweest, maar ik ben vroeger wel veel in Italië geweest en het gebied dat dus onder Genua aan de Middellandse Zee beetje bovenin Italië ligt bij Monaco en toch dichtbij was geweest.

[00:02:18]

Nee, natuurlijk niet. Nee, het was echt mooi zat. Het is wel bijzonder dat het is zo ontzettend groen dat je denkt van regen dat hier de hele dag. Nou, dan heeft het inderdaad ook wel een paar dagen geregend. Ook echt met bakken uit de lucht kan. En ik bleef maar flitsen en onweren, maar daar hou ik stiekem wel van. De laatste vier dagen hadden we heel veel zon. Oh, lekker lekker bij de zee. Ik zou maar niet over het eten beginnen, want dan zijn we sowieso een dag verder.

[00:02:45]

Oh ja, ik heb wel een belofte ingelost. Oh kijk, ze hebben daar dus uhm bij de bakker heb je van die hele grote vaten waar jij wijn uit kunt tappen. Kost 2 euro voor anderhalve liter. Dus geen prijzen.

[00:03:00]

Dat heb ik natuurlijk niet voor je geld. Oh ok. Maarja een andere voor de luisteraar.

[00:03:06]

Er komt nu wat uit de tas. Deze heb ik uitgekozen op het etiket vrouwen en vrouwen. Als we naar de supermarkt gaan of naar de wijnhandel dan kiezen wij altijd iets uit op het etiket. Dus zet er een. Maar wat is het voor wijn?

[00:03:18]

Versta je Italiaans? EH, nee. Quist d'abord Tilia.

[00:03:23]

Kan niet. Ja, wat is het Barbara? Dat is typisch van die streek.

[00:03:27]

Barbara Maar het is good. Het is rood. Ja, want ik dacht. Volgens mij moet ik met jij, maar dat hoor je aan. Nee, dat klopt. Alsjeblieft.

[00:03:34]

We hebben geen traditie gestart als iemand op vakantie gaat, dat dat er wat meeneem.

[00:03:39]

Lijkt me een heel goed idee. Maar ga je nog een keer op vakantie? Binnenkort mag het nog een keer. Ja, van mij mag je er maar jij lenen als je gewoon vrij. En je hebt de afgelopen weken dus ook een beetje vrij gehad.

[00:03:48]

Ja ja, jij hebt euh ja. Je bent er niet voor gekozen om ergens eens heen te gaan. Dat is toch een beetje je eigen schuld?

[00:03:54]

Ja, nee ja, dat klopt. Dat is ook wel een beetje lastig om nu weg te gaan in deze tijd. Klopt.

[00:03:58]

Uhm, maar goed wat ik. Ik ben nog inneming maal. Ik heb een beetje over het leven zitten nadenken. Zo, dat doe ik altijd als ik op vakantie ben. Dat komt ook vooral door. Was ik heel veel gelezen en ik lees gewoon romans en andere levens. Dan word ik heel erg geïnspireerd. Om zelf ook eens met mijn leven te gaan doen, krijg ik bijna een soort van ambitie. Ik weet niet wat het is, maar toen heb ik besloten dat ik parttime boswachter wil worden, parttime boswachter en boswachter parttime podcast maken.

[00:04:28]

Ik weet niet of dat heel makkelijk is.

[00:04:31]

En uh en euh, een nieuwtje dat je in je baan gaat opzeggen. Nou, dat het dan zo concreet is het nog niet.

[00:04:38]

Nee, ik ben nog niet zeker dat wij heel veel bereikt hebben en dat dit dus nu. Nu is het overmorgen bij jouw baas. Terecht.

[00:04:45]

Maar ja, misschien knip ik het dan alsnog uit. Of toch niet? Dat was mijn reflectie. Heb jij nog geleefd?

[00:04:50]

Ik heb ook over nagedacht. Ik heb dan ook een soort van vakantie gehad. Geen podcast betekent ook even wat meer tijd voor mij. En ik denk daar waar, dat is iets iets waar ik speciaal nu deze week heb gedaan. Maar die is waar ik nu al heel lang mee bezig ben. Is een beetje. Ik noem het de beleggers identiteit. Wie ben ik nou als belegger? Ehm, wat is nou mijn verhaal als belegger zoals ik? Of ik dertig jaar terugkijk?

[00:05:15]

Waar sta ik voor? Wat is mijn eigen echt? Mijn eigen strategie die heel dicht op mezelf zit en wat ik?

[00:05:22]

Ja, want heel dicht op jezelf. Je hebt natuurlijk gewoon een eigen identiteit. Maar is dat? Moet dat verschillend zijn van beleggers? Identiteit? Moet je dat scheiden of kan dat ook op elkaar lijken?

[00:05:32]

Heel erg naast je anders in het leven als belegger dan als ik denk niet ik denk dat je komt. Er moet voor jezelf komen. Het is jouw intrinsiek dus een afgeleide. Ja, absoluut. Ik denk het dan ook heel erg. In het verlengde ligt dat je je nu erg over duurzaam beleggen hebt. Over impact. Beleggen is nu steeds meer een populair worden. Dat komt toch heel erg vanuit jezelf en je elke keer. De waarheid bestaat natuurlijk niet, dus dat lijkt maar een perceptie hoe jouw perspectief op zaken.

[00:06:00]

En dat is natuurlijk ook hoe jij, hoe jij leed, wat jij belangrijk vindt bij de minimalist. Hou je erg van consumeren en zo kan je het ook allemaal tegenstellingen denken. Maar ja, je je identiteit als belegger. Dat is zeer zeker. Of je nou wil of niet. En ja, ik ben er erg naar op zoek. En dat is ook.

[00:06:15]

Ik twijfel constant nu waar al echt al heel lange tijd. Van waar ben ik niet mee bezig? Is dit wel? Is dit wel iets waar ik? Waar ik me comfortabel bij voelde?

[00:06:24]

De komende dertig jaar heb ik nog even een vraag voor je, want als je nou een typetje zou moeten kiezen uit de maatschappij, een uur met een typische identiteit, bijvoorbeeld een zakenman. Bankier of een hippie, of een boswachter of wie dan ook of wat dan ook, iets met een duidelijke identiteit. Wat zou jij dan zijn?

[00:06:44]

Nou, dat ik dus juist niet n specifieke, niet n specifieke identiteit heb, niet die die hele duidelijke. Ik vind mezelf juist een een combinatie van heel veel verschillende typetjes. Ik denk dat niemand is één iemand en een boswachter heeft. Dat zijn ze gezien. Weer een heel ander typetje dan als het gaat om om veel meer landelijk beleid. Dat is waar en wat voor zo. Iemand heeft wel eens een keer gezegd dat je dat uiteindelijk is. Iedereen iedereen euh in zijn gezin is.

[00:07:13]

In een hele kleine kring is heel links en een socialist en is eigenlijk heel erg. Een gehele grote groepen. Juist onwijs rechts en veel meer een soort van kapitalist. Hoe kleiner de groep is en hoe meer dichten je mensen naar je toe hebt, hoe meer je wilt delen en samen lasten wil dragen. Maar hoe groter de groep wordt, hoe meer je bent voor het individu.

[00:07:34]

Maar wil jij een typetje worden dan? Nee. Ik denk dat juist naar op zoek ben is van wie ik ben een unieke combinatie van allerlei typetjes. Uhm nee, dat uitzicht natuurlijk vragen in hun strategie en in en in natuurlijk aandelen. Heb je wel iets?

[00:07:48]

Iets meer duidelijkheid de laatste tijd gekregen waar je naartoe wil. Nou, ik merk dat ik wel een soort van me verantwoordelijk voel om ook op een goede manier te beleggen. Dus een beetje dat impact. Noem je dat een impact investing? Maar ik neem, daar moet ik nog veel meer van af weten. Van wat houdt dat nou precies in? En ik vind het merk gewoon dat ik heel erg gefrustreerd wordt door de start van de simpelheid in hoe nu duurzaam beleggen wordt gezien dat als je in olie zit, is dat slecht.

[00:08:15]

En als je dan makkelijk zit in een slecht. Maar dat zijn een soort van de zorg van de maatschappelijk negatieve bedrijven. Maar euh, ik denk dat er kinderen in een veel of een laag eronder wat onzichtbaar is, waar misschien nog veel meer schade zit. En wat alleen nog niet maatschappelijk wordt geaccepteerd of gezien bijvoorbeeld. Nou, ik denk dat een denken een helm suiker bijvoorbeeld vind ik namelijk een heel groot voorbeeld. Dat wordt maatschappelijk nog steeds iets gezien als een extreem groot probleem.

[00:08:44]

En misschien is dat probleem al veel groter dan tabak. Ik weet het niet, maar je mag in landen dingen. Ik denk wij gaan het ook. Zorgregio The Social Dilemma, de de moderne slott machines. Ja, zijn die misschien niet veel maatschappelijk en sociaal nog veel erger dan dan bijvoorbeeld olie?

[00:09:02]

Ja ja, ja ja, ik heb. Ik heb wel zin om daar met je. Dat zijn allemaal vragen waar waar ik heel erg veel mee bezig ben. Die zie je. Het is heel makkelijk, namelijk om al achter de meute aan te lopen. En en dan? En waarom niet verder kijken dan je neus lang is? Dat er ook olie komt uit de grondels en er komt CO2 slecht. Tabak is slecht voor ons en slecht en dat is ook een maatschappelijk geaccepteerd slecht.

[00:09:26]

Maar ik denk als je belegt voor 30 jaar, dan wil je dat. Wil je niet alleen maar bezig zijn met de problemen die nu hofjes zijn en heel maatschappelijk geaccepteerd, maar dan wil je ook al bezig zijn met welke problemen zijn er eigenlijk al? Maar die worden nog niet maatschappelijk gezien. Ik denk dat dat ook een stukje twijfel is. Die denk ik elke beginnende belegger heeft en ik ben er nog helemaal uit. Maar ik ga dat natuurlijk. De komende maanden denk ik wel gewoon blijven delen.

[00:09:54]

Ja, als ik daar steeds meer duidelijkheid over heb voor mezelf. Ja uhm.

[00:10:00]

En nou herinner ik mij van de laatste aflevering die misschien een beetje ingewikkeld was toen we het hadden over intrinsieke waarde.

[00:10:07]

Dat je vandaag intrinsieke waarde deelt, twee wilden gaan doen. Maar ik zie toch iets anders staan op mijn briefje. Dus misschien heb je even wat uit te leggen.

[00:10:15]

Ja, ik heb dus deze aflevering al uitgewerkt is. Deel twee. Maar ik heb best wel wat reacties over deel 1 dat het best wel lastig was als dat je om het goed te begrijpen en dat er eigenlijk heel naslagwerk hij daarbij moet hebben. En ik nou ja. Deel 2 is nog veel complexer en ik merk gewoon. Berekeningen uitleggen via audio is gewoon super lastig. Dit werkt dit. Nee, dit werkt gewoon niet goed en ik vind het heerlijk zonder met je in dit medium podcast is zie gewoon niet zo heel goed voor geschikt.

[00:10:44]

En dan wil ik eigenlijk ook niet dat er toch in proberen te proppen. Uhm, dus ik ga gewoon over nadenken hoe ik dit op een andere manier kan doen.

[00:10:52]

Nou, ik zou in de tussentijd vast camera apparatuur aanschaffen dan wanneer je klaar bent. Dan ben ik ok.

[00:10:57]

Hoe zou ze dat skills nou, dat kan. Ik kan video monteren. Oh oh kijken totdat alle markten thuis. Kijk ook even waar gaan we het wel over hebben?

[00:11:05]

Ja, we hadden het over een beursgang. Ja, ik zie je na de beursgang. En dan zie ik al mijn afkortingen IPO, DBL en pak.

[00:11:13]

Ja ja sprak is vooral de laatste tijd veel het nieuws gekomen. Nou, en daar komen nu heel veel voor de heel wat IPO's aangekondigd en dat komt vooral door. Je wilt natuurlijk aan de beurs in een zo goed mogelijk klimaat euh. Economisch klimaat. Want en dan kan je meestal geld ophalen. En dat is vooral nu deze periode vooral in technologie. Dus er zijn gigantische. Technologie blijft voor technologie gerelateerde bedrijven of een beetje korona proef. Bedrijven die nu naar de beurs gaan.

[00:11:41]

Maar precies, want laten we voordat we naar die afkortingen gaan even. Waarom gaan bedrijven nou precies naar de beurs? Ik heb hier wel eens horen zeggen heeft niet altijd voordelen. Het is ook echt een flink gedoe.

[00:11:51]

Ja, ik denk dat. Dat zorgt namelijk voor heel veel extra werk. Je moet natuurlijk maar een kwartaal rapporteren iemand heel team hebben die die dat voor je doet. Je ligt ook onder een vergrootglas. Het is eigenlijk dynamiek in een bedrijf veranderd.

[00:12:04]

Je verliest misschien ook een beetje eigen zeggenschap. Ja, dat klopt, maar dat heeft ook een namelijk heel veel voordelen en denkt de grootste reden waarom mensen naar de beurs gaan is dat je gewoon makkelijker toegang krijgt tot kapitaal. Maar eigenlijk misschien wel het meest belangrijk voor de meeste bedrijven is dat je kapitaal ophaalt. En een ander ding is dat het ook een manier is om te verzilveren van aandelen van vroege investeerders, werknemers, eigenaren en musea. Als je 10 jaar lang een bedrijf gebouwd hebt, ga aan de beurs.

[00:12:33]

Het is gewoon het eerste moment dat je flink kan cashen.

[00:12:36]

Je hebt ook pas aandelen als je naar de beurs gaat. Nou ja, nee, helemaal niet. Het enige wat de beurzen deze keer geen aandelen de beurs zorgt dat de aandelen publiek verhandelbaar zijn.

[00:12:44]

Oh, dus daarvoor heeft elk bedrijf eigenlijk al. Als iemand als één iemand het bedrijf opricht, dan is die 100 procent eigenaar. Ja, vaak zijn dat ze bij werknemersopties die ze dan kunnen verzilveren. Maar vaak zonder zeggenschap. Maar technologiebedrijven croke jullie investors. Euh. Dus? Durfkapitaal die dan 10 procent van bedrijf koopt tot 20 procent. En dan ook en dan. Daardoor wordt en er wordt vaak dus niet. Dat is misschien een groot verschil. Je hebt namelijk twee vorm.

[00:13:14]

Je kan namelijk aandelen verwateren. Verwateren? Ja, en dat houdt eigenlijk in dat je nieuwe aandelen uitgeeft, dus je lengte aan. Dat is namelijk een heel groot verschil.

[00:13:23]

Je kan aandelen verkopen en aandelen. Bijmaken. Euh. Het grote verschil is als je aandelen bijmaken, dan gaat de kerst de organisatie in. Want de organisatie geeft ze uit. En als je aandelen verkoopt dan m jij verkoopt hun eigenaar een x percentage aan niemand anders, dus dat geld is dan ook voor de verkoper.

[00:13:41]

Ja, maar dat heeft de organisatie dus helemaal niks merkten op. Dat ze dus niks van waar dus maken. En ook nog een ander laatste voordeel waarom bedrijven de beursgang? Omdat het namelijk heel veel publiek bekendheid geeft. Je wordt naam, daar wordt veel meer over over je bedrijf geschreven en dat maakt gewoon het makkelijker. Vooral als je hem grote klanten hebt. Dat geeft ook wel een beetje aan dat je wat betrouwbaarder bent omdat namelijk een euh en een partij die iets met jou op de af wil nemen.

[00:14:10]

Die kan eigenlijk ook in jouw cijfers zien. Je kan zien of je bedrijf gezond deze. Je kan namelijk als als leverancier bijvoorbeeld een serieus bedrijf en dat kun je laten zien. Moment dat je naar de beurs gaat.

[00:14:21]

En er zijn daar eigenlijk drie vormen. Dan hebben we de IPO Initial Public Offering de Daybreak listing. En dat noemen we ook wel de Daybreak Public Offering.

[00:14:31]

Dus dat is de de die Pro ook eens niet de initial public offering maar de direct public. En daar zit namelijk een groot verschil saxe uitleg. En dan hebben we nu iets nieuws nog. Dat is niet helemaal nieuw, maar dat is nu vooral dit jaar heel populair geworden. En dat is de sprak. En als special purpose acquisition company ook beginnen bij UIP.

[00:14:52]

Laten we gewoon even beginnen bij het IPO. Ik denk dat een IPO is eigenlijk de meest traditionele vorm en dat wordt altijd begeleid door een investment bank. Als hij een hele grote beursgang is, worden de meer investment banks markt dus vaak maar één. En dat noemen we ook wel de under richters. En het houden eigenlijk basically in dat je hebt een bedrijf in. Daar gaat dan een investment bank even tussen zitten, tussen de the eerst. De eerste kopers dagelijks gaat een een investment bank tussen zitten voor je regelen.

[00:15:20]

Ook bemiddelaar. Ja, je kan het zien als een tussenpersoon.

[00:15:22]

Maar ja, tussenpersoon kost geld. 3 kosten 3 tot 7 procent pakken ze vaak als phhy 1.

[00:15:30]

Dus dan 1 Saenhoeve totaalprijs hoever de aandelen verhandeld worden en het maar je moet het een beetje zo zien dat je gaat naar een investment bank toe. Was bedrijf uh dan zegt eigenlijk wil 10procent verkopen en dit zijn cijfers en new. Wat de ARD Investment Bank dan ook doet is is zorgt dat alle cijfers verloren zijn. Dient dat in? En dan wordt je bedrijf gecontroleerd. We allemaal cijfers of dat wel of daar. Of het allemaal goed eruitziet. Je moet ook minimaal zo groot zijn en zoveel omzet hebben.

[00:15:59]

Uh nou, als dat goedgekeurd wordt dan mag je dus een IPO datum communiceren. En dan gaat de investment bank jouw bedrijf eigenlijk promoten bij alle andere instanties. Want het komt er eigenlijk technisch gezien op neer dat de investment bank koopt. Eigenlijk als je 10 procent doorverkoop koopt jou 10 procent. En die 10 procent verkoopt Investment Bank eigenlijk direct weer door aan instanties die dat willen kopen. Het zijn natuurlijk veel meer en dus eigenlijk tussenpersonen. En om om die gemaakt gebruikt was eigen net.

[00:16:30]

Ja, maar je als als bedrijf zijn heb je eigenlijk wel een garantie dat alles wordt gekocht met. Investment en koopt alles en iedereen aan, daarna eigenlijk alles weer verkopen. En dan krijg je een soort van roadshow. Je houdt eigenlijk in dat je dan een hele lange ja vroeger ging. Natuurlijk fysiek en daarom heeft denken roadshows langs. Ga je langs alle instanties die investment denk doen? Ja, maar ook de CEO. Je gaat natuurlijk om je bedrijf te promoten, dus je gaat zoveel mogelijk presentaties geven, je bedrijf in een etalage zetten van een nauwe.

[00:16:58]

Dat ziet er zo goed uit. De toekomst ziet er zo uit die raad zo positief mogelijk presenteren. En dan moeten alle instanties einde van de roadshow. Die kunnen dan aangeven hoeveel aandelen ze zouden willen kopen en tegen welke prijs. En dan wordt een soort van boek of Demant gecreëerd. Dus bij de investment bank komen dus alle aanvragen binnen van ik wil zoveel aandelen kopen tegen diegene die prijs. En uiteindelijk komt uit. Ja, daar komt een prijs uit.

[00:17:22]

En dan kunnen ze ook zien hoeveel vraag is. Want als ze bijvoorbeeld 1 miljoen uit aandelen wordt uitgegeven en er is een boek rendement voor over 10 jaar 10 miljoen aandelen, dan kan de prijs natuurlijk omhoog. En dan wordt er een gegeven moment en een prijs bepaald en wordt het aangeboden aan andere instanties. Zijn andere super gewild is en dan willen natuurlijk. Ja, daar gaat de prijs natuurlijk omhoog. Maar ja, dat bedrijf wil heel veel verdienen. De investment bank die wilde aan verdienen.

[00:17:47]

Maar kijk, de instanties die nemen ook een risico, want die kopen iets wat eigenlijk nog niet.

[00:17:52]

Ja, ook heel erg op de woorden van van de van de verkoper zelf die hun eigen productie willen openen als je ervan een risico Margje. Dus een veiligheidsmarge inbouwen. En dus het is een beetje een spel waar iedereen aan wil verdienen.

[00:18:05]

Ja, dan lijkt het me dat die aandelen dan bijvoorbeeld al wat duurder zijn dan andere vormen van beursgangen.

[00:18:11]

Nou, dat zeg je goed. Iedereen wil daaraan verdienen. En wie zit er onderaan de streep? Dat zijn natuurlijk de. De pacte die de beleggers. Je kan maar dan zeggen betaalt al te veel. Altijd? Ja, bijna wel. Daar komen ze ook nog op. Er zijn genoeg studies naar gedaan. Bijna op te duur dat grappig is dat de IPO staat ook over iets anders. Er is Publie over Priest.

[00:18:34]

Ja, ja ja, zegt Castorama ook nog even op een op de vraag moet je instappen op een IPO? Ja of nee? Ja, ja, we weten dat. We weten nu waar het anders over. Ik zal het nog even onderbouwen met een met een studie. OK. Nee. Maar het belangrijkste is om te weten dat in een IPO. Dan worden extra aandelen uitgegeven, dus de huidige aandeelhouders verwateren. Ja, en dan wordt het extra kapitaal in de organisatie gezet.

[00:19:01]

Als belegger wil je natuurlijk weten dat we extra kapitaal binnen en dat kan natuurlijk echt over miljarden gaan. Wat gaan ze met die miljarden doen? Want daar zit natuurlijk je de winst in de toekomst. Hoe gaan ze die? Als je bijvoorbeeld in één keer 10 miljard ophalen? Hoe gaan ze van die 10 miljard euh, 20 miljard maken? Hoe gaan ze dat inzetten, dat geld? En dat bepaalt natuurlijk voor een heel groot gedeelte. De rendementen en toekomst.

[00:19:26]

En dat is. Dat zijn dingen die ik wijs moeilijk vind om in te schatten. Bijna heb je. Je hebt je kent bedrijf helemaal nog niet. Je weet helemaal niet wat ze met een kapitaal precies gaan doen. Nou, dan hebben we ook nog een duwwerk listing. En dat is om de bij hetzelfde als een IPO. Er is namelijk alleen een heel groot verschil. De investment bank euh is ertussenuit en er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. Dus de bestaande aandeelhouders, die gaan andere aandelen verkopen.

[00:19:55]

Ook dat is namelijk een essentieel verschil. Er wordt dus geen kapitaal in de organisatie gestopt. Daardoor wordt de eigen. De huidige eigenaar dat natuurlijk bij de eerste werknemers seiner kunnen oprichten, zijn vroege investeerders. Die gaan dus aandelen verkopen. Dit is steeds populairder aan het worden om even denkt dat het komt omdat namelijk door zo'n overvloed aan geld is. Technologiebedrijven zijn nu heel veel die nu maar steeds meer van komen. Daar zit heel veel. Fenner Capital eindigde door durfkapitaal en daar is zo'n overvloed aan geld dat eigenlijk na de beursgang heeft, dus niet meer als doel kapitaal op te halen, omdat er eigenlijk voor de beurs al een hele grote industrie is ontstaan waar je als organisatie geld op kan halen.

[00:20:34]

OK. En dat een Daybreak listing veel meer wordt zo veel goedkoper. Euh, echt veel goedkoper omdat je die Viotta niet hoeft te betalen. En dat het eigenlijk meer de manier is voor bestaande investeerders om van je aandelen af te komen. Dus om je eigenlijk eerder jij je vroege investering te verzilveren. En er is nog een ander groot voordeel. Je hebt namelijk niet te maken met lock op periodes als je in een IPO doet. Dan zegt dat ook een investment bank per jaar gaat extra aandelen uitgeven, maar wel op voorwaarde dat je de komende 180 dagen geen extra aandelen meer mag uitgeven of verkopen.

[00:21:10]

Dat investment beng dan weet dat aandelen die zij gekocht hebben, dat ze dat ook op een veilige manier de markt op kunnen brengen. OK. Kijk in het daar werkt listing. Heb je namelijk die al die voorwaarden niet? Nee, en dat maakt het soms voor zittende aandeelhouders veel interessanter. Want als de prijs namelijk heel hard omhoog schiet na de eerste weken of maanden en de zittende aandeelhouders die we hadden eigenlijk helemaal geen plannen om. Een verkoop, maar omdat het aandeel in één keer verdubbelt.

[00:21:37]

Dat kan prima natuurlijk. In een korte tijd verdubbelen. En dan denken de insiders van JP Morgan heeft nu eens verdubbeld is ga ik wel wel mijn aandelen verkopen. Een gedeelte dus daar is het voor jou en voor investeerders veel gunstiger.

[00:21:50]

Heb je een voorbeeld van bedrijven die op één van deze manieren naar de naar de beurs zijn gegaan?

[00:21:55]

Ja, SLEC, dat is een uur na een dik of types kennen. Heel veel mensen hebben die al gedaan. Ja, de duidelijk listing en spot fijn. Dat kent iedereen wel ja. Als Microsoft teams dat kennen heel veel mensen nu die werken, maar dat zijn gewoon letterlijk een kopie van SLEC. Ja, dat is tegenwoordig maar alles wat Microsoft, Apple en Goebel kopiëren van alles van kleinere bedrijven. Maar ik denk het toch ook wat interessant is om toe te voegen dat de soort van de price discovery.

[00:22:21]

Want waar ga je dan een prijs op bepalen? En dat stukje natuurlijk dan 2 punten die je moet zeggen. Hoeveel aandelen ga ik beschikbaar stellen? Maar omdat je geen lock up periode kent ik ook gewoon met een heel klein beetje aandelen beginnen. En je moet dus een prijs instantie een prijs bepalen. En dan krijg je dus ook begin keizer van prijs Discovery op de beurs. Dus de aandelen worden verkocht en co.

[00:22:40]

En dat is gewoon het spel tussen vraag en aanbod bepaald dan hoe en niet meer met een select groepje rijke instanties. Mogen instanties pakken met uitbaten?

[00:22:50]

Is iets eerlijker prijs dan men. Hoe mensen ze waarderen?

[00:22:53]

Ja, maar je moet wel een beetje zo zien. Het gaat ook al een beetje om. Hoeveel aandelen zetten ze nou op de markt? En dus worden er beschikbaar gesteld en in wat je ook wel vaak ziet. Dan moet je ook heel goed naar kijken. En ze beginnen ook vaak met een klein beetje aandelen. En als de prijs harder omhoog gaat, dan verkopen ze steeds meer. En dat ze dus meer aandelen beschikbaar beschikbaar wordt. En de vraag blijft hetzelfde dan het gaat de prijs naar beneden.

[00:23:16]

Dus dat is val begin. In de beginjaren van de eerste twee jaar zit je gewoon in een hele moeilijke periode denk ik. Als particulier beleggen, omdat namelijk een bedrijf gaat naar de beurs om zijn aandelen kwijt, raakt die zich aan jou best wel in een periode best wel wat aandelen lozen. Euh, ze kwam steeds meer aandelen en dat moet allemaal. Dan moet je die groei lov echt flink zijn ja, zodat je zodat dat geen invloed heeft op de koersen is ze ook vaak heel beweeglijk.

[00:23:42]

Je wil vaak lange termijn aandeelhouders hebben, wat voor zorgt volgens mensen niet het aantal uitgaan. Mol bij Apple gaan mensen verkopen of bijna niet. Maar er worden wel steeds minder aandelen beschikbaar. Gaat de prijs gewoon automatisch omhoog.

[00:23:54]

En dan is er nog een derde afkeurden. De Speck is back spnc. Dat staat voor. Dan heb je al gezegd special naar eigen zeggen sorry, ik weet het niet meer, maar je weet het niet meer. Special Purpose Acquisition Kampina.

[00:24:09]

Je leest het zelf ook voor en houdt goed gaat er ook.

[00:24:18]

Er wordt een bedrijf naar de beurs gebracht en dat heeft één doel en dat is een AGA. En ja, een acquisitie doen. Dus het gaat een ander bedrijf kopen wat niet beursgenoteerd is. Waarom zou je dat doen? Ja, dit is eigenlijk de laatste tijd heel populair geworden en vooral ook weer een technologie nu. En ik denk dat dat heel erg komt omdat we daar gewoon heel veel instanties die gewoon een overvloed aan geld hebben. En dan denk je maar moeten we met dat geld te zien?

[00:24:44]

Nu eigenlijk niet zoveel kansen, dus wat gaan ze doen? Ze gaan alvast een beursgenoteerd bedrijf oprichten en ze stoppen daar dan bijvoorbeeld 500 moloney of een miljard mee. Wat je erin stopt en je zit armbestuur op n. Vaak doe je in het bestuur een heel gerichte personen of personen die heel gespecialiseerd zijn in m. In bepaalde items is pak krijgt een belofte richting, dus we gaan zeggen we gaan bijvoorbeeld een acquisitie doen in technologie en dan heel specifiek in in de medische technologie.

[00:25:14]

En zo krijg je een beetje een idee als belegger van in welke hoek ze een bedrijf gaan kopen. En je kan daar dus als particuliere belegger kan je dus ook aandelen al van die pak kopen. Je koopt dus eigenlijk. Ja, je weet niet wat je koopt. Je koopt daar niks. Je koopt een jekel gok. Het is een extreme gok. Ja, maar waarom? En natuurlijk de vraag waarom gaan bedrijven naar de beurs? Via Newspeak? Want ze kopen natuurlijk een bedrijf dat niet beursgenoteerd is en ze fuseren met dat bedrijf waardoor bedrijven niet gebeurd aandurven.

[00:25:48]

Een soort parasiet waardoor het bedrijf wat niet gebeurt dit automatisch direct beursgenoteerd is. Ja, en dan, die sprak naam. Veranderen ze Breemen naar de naam van bedrijven wat ze gekocht hebben. En dan is de beurs bij bedrijf beursgenoteerd. Je kan dus als bedrijf extreem snel naar de beurs. Je hebt wel hele het hele proces van de beursgang. Heb je niet? Ja, dat is al gedaan. Ja ja, ik denk eigenlijk dat wat ik nu een beetje zie, welke bedrijven er gekocht worden.

[00:26:12]

Het zijn vooral bedrijven die weinig winst maken. Wat? Maar ik denk dat die er zitten. Bijna geen vermogen in een IPO. Kost heel veel geld dat je moet 2 tot ze 2 tot 7 cent afstaan. Je moet ervoor betalen, dus het is eigenlijk een hele goedkope manier van bedrijf naar de beurs te gaan. Vooral bedrijven die hier bijna geen vermogen hebben. En volgens mij zijn het vooral bedrijven die vaak geen winst maken, maar wel heel erg een hype hebben.

[00:26:36]

Euh, dus dat dat de praktijk leert beleggen dat heel cool vind om te hebben, maar dat het eigenlijk om puur qua data als je het puur naar daden kijkt helemaal niet interessant is. Het is een voorbeeld. Nou, ik denk dat Virgin Galactic is denken een hele mooie. Wat is dat nou je? Je kent denk ik wel Specx van Lamas. Nou, Virgin Galactic is geen concurrent, maar dan van Richard Branson.

[00:27:00]

O ja, c werd ze beiden. En hebben ook Nikola Motor. Nou, dat is ook wel wat laatste over gehad met die fraude. Ja, en dus flink gekelderd. Uhm. Een soort van nieuwe Wiart. Nou, dat zijn twee bedrijven die Venus pak naar de beurs zijn gegaan. Allebei geen euro omzet. Dat is natuurlijk allebei bedrijven die leert dat het gewoon lekker doet bij het bij de retail investors bij de pakken lamlegde. A Virgin Collectes heeft een NORE naam Words koe t shirt van de toekomst.

[00:27:29]

Net die Nikola motor zijn. Volgens mij maak je meer kans om gewoon te wedden op een voetbalwedstrijd. Denk ik niet aan om zoiets te nemen. Nee, ik Fedimmo niks. Nee hoor. En dat zie je nu steeds meer. En ik denk één van de bekende speak belegger is uhm, t is schaakmat. A bally ham. Ik kan hem misschien uitspreken. Ja.

[00:27:55]

Oh. Dit is een euh. Indische naam. Hij komt uit Sri Lanka. Charmant Bali had Pythia.

[00:28:03]

Dat is moeilijk. Ja, nee, je hebt hem aardig aardig goed gedaan. Hij wil eigenlijk de. De moderne warmtefront wil niet worden en hij zit. Hij is heel erg in het wild. En hij zoekt ook onwijs voor de pers op. Laatste tijd. Hij is ook één van de urly investors in Facebook. Ook EXVZ boek. En hij heeft al zes verschillende Spock's gedaan, waarvan de drie al actief zijn. Eentje van 300 miljoen, eentje van 500 miljoen en eentje van een miljard.

[00:28:32]

En twee heeft die net opgezet. En dan gaat hij dus binnenkort wat mee doen. Ja, ik denk dat je als belegger daar voor moeten uitkijken hoe jij me nu al omschrijft.

[00:28:43]

Klinkt als een irritante vent. Naja, je kan hem niet zo goed. Euh, ik ook niet.

[00:28:50]

Euh, ja, dat is natuurlijk weer mijn ongezouten mening die zelden ergens op gebaseerd is.

[00:28:58]

Misschien komt er ook een beetje door de tijd hoor. Maar als je bijvoorbeeld. De wat oudere investeerder Warren Buffett, Pieter Leons, Charlie Munger, dat zijn de rustige mannen, ook al zijn ze nu. Maar dat toen. Nu ze oud zijn. Maar dat waren ze ook. Sjjw video's terug van 30 jaar geleden. En met die nieuwe Chamond, die nieuwe gejuich. Een beetje de generatie inversies die allemaal beter Warren Buffett willen zijn. Het zijn een heel andere investors zijn wel heel erg.

[00:29:23]

Een beetje een beetje blaaskaak. Dat is misschien ook wel een beetje, maar is gewoon algemeen en samenleving breed. En dat de mannen van vroeger waren gewoon of te algemeen. Misschien wat net wat vriendelijker. Euh ja, ik vind dat wel een heel mooi contrast. Afkeuring? Ja, misschien was die tijd een niet zo gek.

[00:29:39]

Nee nee, nee zeker. Maar ja, maakt het niet uit. Euh, ja, dat is eigenlijk een smakken. Dat zie je steeds meer. En wat hebben beleggers hier nou aan?

[00:29:49]

Euh, wel, wat moeten we hiermee? Is het nou slim om in een bedrijf te gaan zitten dat net naar de beurs is gegaan of niet?

[00:29:57]

Er is natuurlijk heel veel onderzoek naar gedaan, maar het antwoord is qua rendement nee. De inhaken op de website zet ik ook voor de linkje naar OM onderzoek. Er zijn heel veel onderzoekers. Verkopers krijgen er heel veel naar voren en het komt eigenlijk gewoon op neer dat bedrijven gewoon presteren. Gewoon minder goed dan Burgst gemiddelde. En dan pakken ze. Doen ze een analyse van euh. Volgens mij één kwartaal tot met 40 kwartalen en dat het over het algemeen gewoon overhyped is.

[00:30:20]

Ik ken dat is natuurlijk wel met met met Susic statistieken. Het zijn destructiebedrijf die heel succesvol zijn. Google, Facebook. Die zijn naar hun Naya naar hun prio natuurlijk gigantisch hard gestegen. Er zijn altijd voorbeelden die het heel goed doen, maar er zijn ook altijd voorbeelden die het helaas slecht doen. Daar komt ie. GoPro? Twitter? Uber. Je hebt allemaal heel slecht SLEC. Ja, na SLEC is het nu door Corona iets weer omhoog gaan, maar dat zijn allemaal bedrijven die gewoon nog onder hun beursgang prijs staan.

[00:30:52]

OK, en er zijn ongetwijfeld ook Oizo bedrijven die niet eens meer bestaan. Die beursgang hebben gemaakt voor elk succes is wel een verliezer, maar een gemiddeld gezin doet dus een. Als je in allerlei yeo zou willen gaan, dan zou je een lager rendement dan gemiddeld hebben. Misschien wel grappig is om te zeggen pas na één of twee jaar is het t verschil echt euh. Significant. Dus het tip is dan zit het gewoon even een jaar tot 2 jaar uit.

[00:31:18]

En dan is eigenlijk ook wel logisch, want dansen is eigenlijk het kaf van het koren gescheiden. Dan zijn alle bedrijven heel slecht, zijn vallen al af. En dan bedrijven die wat beter zijn. Die krijgt niet veel meer inzicht in en dan kan je dan ook instappen en heb je misschien niet meer de eerste. Het eerste succes. Maar ja, het eerste succes staat ook voor risico. En dat is iets wat je maar heel veel beleggers geen rekening mee houden.

[00:31:40]

Dat ja, hoge winsten betekent ook vaak ook meer verlies. Mogelijkheid dus als je risico's hoger is. Dit past gewoon minder goed bij mij. Persoonlijk zou ik altijd even de kat uit de boom kijken. En misschien wel grappig om te zeggen dat in deze studie. Bijna alle Hypnos gaan de eerste dag omhoog. Dus ze gaven als tip als je de zin hebt om mee te doen, doe dan de eerste dag mee. Ze verkopen het einde van de dag.

[00:32:03]

Even een tijdelijk D-treinen en dus altijd wat scherper. Maar over de algemeen blijf ik er lekker van weg en we kijken nog even de kat uit de boom.

[00:32:11]

Ja, duidelijk nu het leukste deel van deze aflevering. Ja, ik ben heel benieuwd zijn 2 weken voorbij. Uhm, hoe staat het ervoor met de portfolio dividend werker?

[00:32:22]

Ja, er is hoop gebeurd. Ja, we zijn lijf. Ja, zeg ik nu ja. Zou gewoon in één keer honderden mensen ingegaan en die maken de nu. Ja, denk op dagelijkse basis gebruik van natuurlijk. En de lancering is niet goed als er geen foutjes in zitten.

[00:32:35]

Nee, want dat zeggen ze en wij storten. Als je je niet schaamt voor je eerste versie, ben je te laat gelanceerd.

[00:32:42]

We hebben de afgelopen twee weken gewoon al langzaam een foutje van fouten opgelost, dus wat goed is. Langzaam beginnen eigenlijk al een portfolio's die nu goed uit te zien. OK. En we zijn nu aan toe om een volgende stap te zetten, dus we gaan weer nieuwe dingen bouwen. Dus we hebben nu ook een roadmap openbaar gemaakt. Een roadmap houdt in dat we het publiek bekend hebben gemaakt. Nou nou, voor de community, want anders ontwikkeld. Path is dus wat zijn de volgende onderdelen of functies die we gaan ontwikkelen?

[00:33:07]

Fouchier gaan oplossen zodat iedereen ook mee kan zien van wat gaat er de komende tijd gebeuren? En dan kunnen ze ook invloed op hebben van wat vind ja dat we de volgorde aanpassen. Ook fijn dat we die zijn er weer terug zonvakantie, want die was ook een paar weken weg. Ze kunnen nu ook wat visuele updates doen en we willen een duidelijke foutmelding maken als je een import doet vanuit je Brooker. Wat een details en we gaan het responsief maken.

[00:33:31]

Dus voor mobiel en tablet ook gelijk gesponsord. Response.

[00:33:36]

Oh, dat is een term die je gebruikt met productontwikkeling om iets werken te maken voor een mobiel tablet en desktop in één keer. Dat heet responsief. Ja, ook weer wat geleerd. Wat geleerd? Ja, hard aan het werk. Je hebt nauwelijks vakantie gehad. Ik heb er veel aan gedaan. En omdat we natuurlijk nu twee weken hebben, hebben we heel veel nieuwe vrienden.

[00:33:56]

Ja, en zitten jullie klaar voor de komische Romi? Tim?

[00:34:01]

Jeroen MDB, Dirk, Jan, Pieter, Bram, Niels, Donny, Rik, Dirk, Daniël, Murk Wesen, Arno, Anibal, Koen Laswell, Timothy Luzerne, Kasper, Nick, Wilmar, Thomas Moureau, Stefan, Martine Fret Hier, Richard Nelis, Nathan, Nathan, Ben, Maud, Lennert, René, Vincent Joab. Kure. Meriam. Andreas Remy. Felicity Bianca. Peter Jurrian Raymon. Max. Tanja Mous. Stef Timm. Kristof.

[00:34:28]

Tom. Magali. Anne Genaro. Jan al-Asaad. Tom Tom. Paul. Nico. Marijn. Eva. Wesley Charlotta. Chris Thijs. Dave Dennis. Rasjid. Mathijs Arnauld. Irene Enric. Bart Annemarieke. Bas Miike. Peter Florisz. Karin Zieten sluit.

[00:34:47]

Deze staat er niet tussen trouwens.

[00:34:48]

Helaas, we wachten nog steeds op zijn steun. Joost. Dennis. Geert Jan. Shirt Martin. Mariska Esmee. Robin Judith cuta. Thomas Pieve. Shai Richards. Stefan Bart Barend. Tijmen Ruben. Nou, als je nu nog niet meedoet dan ben je echt in de minderheid geloof ik.

[00:35:04]

Ja mensen, ja nee.

[00:35:06]

Leuk dat jullie allemaal erbij zijn jongens. Welkom! Ja, heel leuk. We houden jullie op de hoogte. Ja, en dan gaan we over naar de orde van de dag. Wat is het nieuws? Ja, nieuws. Er staat een documentaire op Netflix. Die heb je mij aangeraden. Die heb ik natuurlijk braaf gekeken. The social dilemma. Even kort dan wat is dan de zowieso Lemmen? Dat is dus een documentaire uit Amerika? Dat is heel duidelijk.

[00:35:29]

Ten eerste, die gaat er via hoe social media er op gericht zijn om zoveel mogelijk onze aandacht van ons te onttrekken en naar zich toe te trekken. En hoe ze dat allemaal doen. En alle psychologische processen die daarbij een rol spelen en hoe ze ons brein manipuleren eigenlijk. Daar gaat de documentaire over. En wat voor negatieve effecten dat heeft op mensen zelf, op hun, op hun mentaal welbevinden, maar ook op een samenleving en de maatschappij als geheel.

[00:36:00]

Ja, en als je die documentaire kijkt, dan schrik je misschien wel een beetje.

[00:36:04]

Ja, ik weet waarom ik dit naar heel veel vrienden doorgestuurd om wat dit is voor mij niet nieuw dit. Nee, dit is voor mij al. Nou, ik denk als je al heel lang bekend. Ik heb hier zelfs tijdens mijn studietijd zelfs nog. Ik ben al die al heel lang niet meer. Hier zelfs al een keer onderzoek naar gedaan en overduidelijk social media.

[00:36:22]

Je leven verpest eigenlijk.

[00:36:24]

Ik moest ook een video over maken tijdens mijn studie en wat ik doen als video heb gemaakt dat je bij een bakker binnenkwam. En dan had ik allemaal kaartjes in. In allemaal broodjes en presentjes de taartjes gestoken en dan had ik erbij gezet. Je moet betalen door een door vier lijkt te geven of door te vertellen wanneer, wanneer voor het laatst wat gestolen hebt dat je. Het was eigenlijk het concept is dat als je iets wil kopen in de bakken bij de bakker, dus je moet iets van jezelf moet geven.

[00:36:51]

Is de stelen iets delen van jezelf wat eigenlijk niet publiek bekend is? Dat was mijn visualisatie van mijn idee. Leuk om Ariq inzichtelijk te maken dat als je als je dit normaal zou doen bij een bakker, dat je er denk jij. Zoek het lekker uit. Dat jij dat van mij weten. Ja, en dan ga ik naar een andere bakker. Doe maar dat dit online dus gewoon normaal zaak van de wereld is en dat je daar niet eens mee.

[00:37:15]

Je hebt niet eens door.

[00:37:16]

Nee, omdat je denkt ik zit achter mijn eigen computer.

[00:37:19]

Dit is in technologie heel erg bekend en ik ben ook bij heel veel conferenties geweest. En ik denk het grappig is het begon ik in ongeveer 2012 2011. Toen waren alle conferenties die gingen over hoe kan je nou als maker van producten en mensen hooked krijgen? Er zijn zelfs boeken geschreven over psychologie boeken. Hoe kan je mensen bijna manipuleren, sturen naar mensen? Jouw product zo lang mogelijk gaan gebruiken? Dat ze verslaafd maken? Ja, daar gingen eigenlijk. Het woord verslaving natuurlijk nooit gebruikt.

[00:37:45]

Maar daar gingen aan alle conferenties over. Dat noemen ze dan gebruiksvriendelijkheid. Experiments? Ja, en dat is denk eens jarenlang zo gedurfd. En dan kwam er een kantelpunt. Toen kwamen de eerste als je dus een aantal conferenties waard waar het dubbel was. Als je de mensen die de nadelen van technologie lieten merken wat de impact om op mensen is. En aan de andere kant waren nog steeds heel veel praatjes over. Dit moet je doen om zoveel mogelijk mensen aan jou te laten gebruiken.

[00:38:11]

En dat is nu helemaal return. Dat het eigenlijk alleen maar alle conferenties in mijn industrie gaat. Nu alleen maar over hoe kan je als die zijn er en als developer een verantwoordelijkheid pakken? Hoe kan je nou niet werken met Dark Beertens, wat boekingen alleen maar doet? Wat is dat toch? Dark Petrella Dat doen we dat partners. Dat je dat je mensen de principes van een mens zo goed kent en dat je daar misbruik van maakt.

[00:38:33]

Ja ja, dat is. Dat is natuurlijk het probleem. En dat ze zeggen. Het is eigenlijk een soort dokter Frankenstein. Weet je, wat heeft dat monster gemaakt? Maar dat is natuurlijk gewoon. Die slechte intenties zijn er niet geweest, maar dat zijn we nu wel gaan inzien.

[00:38:46]

Ja ja, dat weet ik niet hoor. Maar ik ben eigenlijk. Ik denk wel dat er slecht voor ze zijn. Dat ik mijn mening geef. Ben ik helemaal niet wat jij ervan vindt. Wat vond jij van een documentaire? Wat is. Wat is er bijgebleven? Nou wat?

[00:38:59]

Ja ok. Wat mij een beetje stoort aan de documentaire is dat het zo activistisch is dat ik meteen al weet van tevoren ook. Ik ga nu een verhaal wat heel erg anti is in elk opzicht. In een notendop is dat ook. Je ziet een paar hippies, een paar millennials die ervaring hebben bij het bedrijf zelf en die zeggen allemaal dat er existentiële dreiging is dat ons voortbestaan van de mens wordt bedreigd door social media. En natuurlijk zal ze het ook een goeie Amerikaanse shock doc betaamt.

[00:39:29]

Ja, krijgt kapitalisme de schuld? Kapitalisme is het grote kwaad filmografie.

[00:39:35]

Kapitalisme an ansicht krijg ik niet de schuld na.

[00:39:38]

Dat hoor ik hem wel in terug. OK ok dus.

[00:39:42]

En dat vind ik wel een beetje vermoeiend. En dan weet ik ook meteen dat het niet helemaal objectief is natuurlijk. Maar denk zeker dat dat het een heel belangrijk punt is wat ze maken. Dat mensen daar echt veel bewuster van moeten worden. Van hoe erg ontwrichtend dat is een mensenleven.

[00:39:58]

Ja, ik denk dat als ik als gewone gebruiker van die platform moet je denken even loslaten dat ze dat ze met je meekijken, want dat kan je nog heel erg onschuldig vinden. Ik heb niks te verbergen, maar dat is niet wat ze doen. Ze beïnvloeden je ze met hun, met daden dat ze hebben gaan ze, gaan ze een prognose maken van jouw gedrag en alles aan doen om die prognose uit te laten komen. Dus met andere mensen beïnvloeden jouw gedrag en dat is iets waar je wat je moet realiseren en dus niet euh.

[00:40:32]

Dat zou volgen. Want dat is iets wat ze helemaal niet erg vinden. Dat je totdat het sentiment is.

[00:40:36]

Nee ok. Dus ja, precies, willen jij ook je daadwerkelijk een bepaalde manier gaan laten gedragen?

[00:40:42]

Dus is gedraag je cv iets zeggen laat ze laten jou zo gedragen dat het voor hen het meeste oplevert.

[00:40:50]

En ik vind wel dat dat die documentaire dat daar een heel polemisch sterk is om dat te laten zien en hoe dat precies gebeurt en hoe dat werkt dat. En dat vond ik ook wel echt shocking.

[00:41:02]

Ja ja, je moet altijd zulke Donets een beetje 5 Bryo zien van het is natuurlijk van de activistisch het in en maakte moet een punt duidelijk maken en het is Amerikaanse. Ja, ik heb ook best wel veel mensen horen zeggen ja, maar dit wisten we toch al vanuit de tech. En natuurlijk allemaal waar. Maar succeed ook maar eens heb je wel nodig om een beetje reuring te krijgen. Dat is geen maatschappelijk. Een keer een gesprek overkomt is een beetje als je dat dit dan teruglegde op de discussie van Van t Klimaat.

[00:41:28]

Maar dan niet nu maar terug naar 10 jaar 15 jaar geleden. Toen had je ook een in een discussie van waar heel veel wij over mensen eigenlijk solisten. Daar is niks een. Waar hebben we het over dat de tegenpartij waren? Mensen die ze vonden het helemaal niet zo was. Maar het was nog heel erg een verspreid beeld en in een ik krijg heel erg een dcw naar toen doen, maar dan met met dit ding. Weet bijna zeker dat als we dit gesprek nu over 10 20 jaar toch lazen dat je echt denkt wat.

[00:41:57]

Wat ben ik naïef geweest. En waar je van naar moet kijken is dat de makers van deze producten en dat die valt vond ik het meest schrijnende stukje uit de hele documentaire en dat was al heel lang bekend dat alle grote makers van al deze producten hebben. Verbieden hun kinderen überhaupt een scherm tot hun twaalfde? Ja kijk, dit gaat zo diep dat jij denkt dat je hebt niet eens door Yva. Je bent het bewust van je gedrag en dan krijg je ook nog iets voorgeschoteld.

[00:42:21]

Waar? Waar? Wat een prognose is op jouw gedrag is dat betekent eigenlijk. Jij denkt dat jij dus iets stuurt dat jij dus je zelfsturing en wat je consumeert alles en hoe je. En het is wat je consumeert, hoe je denkt. Maar dat is dus helemaal niet zo. En dit is maakt het dus shoghi vlees gewoon de controle op de. De toevoer dus. Wat je consumeert en dat maakt het zo extreem gevaarlijk. Totaal geen besef hebben.

[00:42:48]

En een kinder hersenen, die zijn nog zo aan het ontwikkelen. Die hebben we nog totaal geen besef. Die worden dus nog gemaakt als een kind dat groei is. En die wordt dus automatisch dus ook gemaakt door het algoritme. We hebben geen idee wat voor impact dat gaat hebben.

[00:43:04]

Ja, we kunnen heel moeilijk nog blijven. We kunnen steeds beter eindelijk inzien wat dat doet met mijn kinderen.

[00:43:11]

Ik weet niet wat je er nog mee moet nu, maar dit gaat wel. Dit gaat nog veel meer een groot vraagstuk worden en dat gaat niet over een jaar 2 jaar. Maar dit gaat. Dit gaat. Dit gesprek gaat de komende 15 jaar steeds meer gevoerd wordt.

[00:43:21]

Grappig dat jij jezelf als de user experience developer per persoon zegt van ja, ik weet niet wat jij daarmee moet nu. Ja, nee, ik ook niet. Als iemand zou moeten weten wat wij hier mee moeten, dan moet jij dan zijn ben.

[00:43:34]

Nou ja, het beste wat je kan doen is tennister. Zet al je notificaties uit op je telefoon. Alles is sowieso gewoon alles uitzetten. Gewoon niks en niks aan hebben. Dus dan heb je al één ding heel erg gewonnen. Is dat jij zelf bepaalt wanneer je telefoon gebruikt of niet? Een andere tip is dan het al. Verwijder alle apps en ga alles naar een website toe. Makkelijkste tip waardoor je de drempel verhoogt om je apps te gebruiken. Doe maar eens, ga maar als je Instagram app.

[00:44:00]

Een andere plek zetten kan je nu vertellen, je gaat nu een paar. Ik heb dat een keer gedaan of gewisseld. Naar me parkeren heb ik opende gewoon drie keer, bracht me parkeren.

[00:44:08]

Het is ja, maar zo ver gaat het hier en daar. Je moet heel buitenmaten is. Je moet heel bewust zijn met je hoe je daarmee omgaat. Je moet echte blokkades gaan creëren voor jezelf, want dat is wat diegene ook zei. De maker van het algemeen die zijzelf. Ik wist hoe slecht het was en ik trapte er toch ook zelf in. En dit is zo goed is het.

[00:44:24]

Ja, dat vond wel nog een van de meest treffende dingen in de documentaire. Misschien is dat de enige industrie die de klanten ook gebruikers noemt. Dat is de drukste industrie. Dus je bent een gebruiker op social media en je bent een gebruiker in drugs. Dus ja, vond ik wel een goeie. Dat is wel waar, dat goed. Jij wilde dit heel graag bespreken. Maar waarom precies? Want wat heeft het met beleggen te maken?

[00:44:48]

Ja, natuurlijk niet direct met beleggen. Moeten we ook altijd over beleggen hebben?

[00:44:52]

Inderdaad is het onze pot, maar wij bepalen waar we hebben. Waarom ik niet? Persoonlijk ga me dat heel erg aan. Dus daarom vind ik het leuk om het erover te hebben. En ik denk wel dat een groot gedeelte van alle succesvolle beleggingen zijn wil om bedrijven die die dit algoritme zijn zo goed snappen. Ja, en dit geeft ook aan. Als we naar puur gewoon naar rendementen kijken. Waarom deze bedrijven die dit goed toepassen? Waarom die zo extreem winstgevend zijn?

[00:45:21]

Extreme geldmachine 60 dat er een heleboel duidelijk inderdaad.

[00:45:25]

En het is hierom ze kunnen gewoon gedrag van mensen beïnvloeden. En dan kan je het. Ja, dat kan natuurlijk letterlijk alles aan de man brengen.

[00:45:34]

Maar nog één ding op het documentaire niveau dan als je kijkt hoe iets gemaakt is vanuit mijn media ogen voor het stukje fictie tussendoor.

[00:45:42]

Heel irritant. Dat verhaal.

[00:45:44]

Wat op basis van wat ook weer typisch Amerikaans. Hoe ze dan gaan uitleggen hoe dat allemaal impact heeft op een gezin. Een fictief gezin?

[00:45:52]

Euh, ja, dat vond ik gewoon irritant. Ja, ik snap dat je tegendraads werken bij mij, want dan heb ik echt meedoe. Je wordt geïndoctrineerd. Dit moet je vinden. Dit gebeurt. Het is allemaal verschrikkelijk.

[00:46:02]

Ik heb het idee dat wat dat dat ze dat heel erg doen om ja denk ik de meer gewone burger te bereiken om het begrijpbaar te maken. Anders worden teveel documentaire achtig. En dan krijg je maar een heel select hoogopgeleid groepje dat er naar kijkt.

[00:46:17]

Goed, nou, als het helpt dan. Dan vind ik het prima denk ik. Maar ik snap wat je. Ik snap je, maar er zijn ook meer documentaires hierover aan en dat zijn gewoon. Dat is echt echt documentaire. Hele platte kost die. Die kan je ook. Oh is, zet even een linkje op de website neer. Ik zou eens kijken ja dat als je kan vinden makkelijk en anders in portfolio zijn we daar aan toe.

[00:46:39]

Ja ja.

[00:46:41]

Geen transactie, ik wel, zeg ik tegen mezelf dat ik ongeveer tweeduizend euro per maand aan transacties zou doen. Dat heb ik echt nog steeds niet gedaan. Deze maand ga ik nog wel doen, dus ik neem dat gewoon mee naar voor een transactie, dus ik ga dat wel. Ik haal wel een schema aan. Ik heb 248 euro dividend ontvangen van acht verschillende bedrijven en is in twee weken tijd in mijn portfolio. Waarde is 100 zesenvijftig 1.300. En dat is natuurlijk aflevering gemist.

[00:47:10]

En dat is ongeveer net zoveel als de aflevering vorige aflevering van twee weken geleden. Maar als je die twee weken tijd wanhoopt, gebeurt. Oh, want ik ben volgens mij echt voor 50.000 euro gezakt en intussen weer op hetzelfde punt uitgekomen. Dus daar zit wel een. In de afgelopen weken hebben we al een dipje gehad, maar ik ben eigenlijk weer op hetzelfde punt als twee weken geleden.

[00:47:26]

Daar is niets gebeurd. Het lijkt nu en dan is er niks gebeurd.

[00:47:30]

Ja, ook wel eens lekker. Dat is gewoon niks gebeurd. Dan kunnen we meteen door naar de regio's en dan gaan we onze eerste audio oproep gedaan.

[00:47:37]

Dan hebben we twee mensen hun gehoor aan geven. Bedankt daarvoor. Uhm. Even kijken zijn we beginnen met Brecht.

[00:47:44]

Ja, Emile en Pim kunnen jullie misschien nog eens effe een goed argument geven waarom het niet slim is om zomaar aandelen te kopen die ook YouTubers kopen, want hun broer doet dat namelijk. En tot nu toe heeft ie alleen maar winst gehaald. Zijn aandelen zijn nu alleen nog maar verdubbeld. Maar ik vind het gewoon niet slim om klakkeloos de koppositie moest ook kopen. Maar ik kan die discussie met mijn broer natuurlijk nooit winnen omdat zijn aandeel in het goed hebben gedaan.

[00:48:11]

Maar daarom kunnen jullie een goed argument geven zodat ik die discussie kan winnen. Dat is ook heel fijn vinden. Dankjewel. En zeker een goede podcast blijven maken eigenlijk via het incipit. Podcast is natuurlijk goed, maar zeker blijven doen. Want superleuk, doei leuk.

[00:48:29]

Ja, ik ben een Belgische. Ja, leuk. Ha ja, wat zou jij zeggen? Ja Gia, denk ik. Discussies over rendement zijn gewoon vrij nutteloze Agyness als je het over een hele korte periode doet. En als je discussies over rendement hebben, moet je ook al het risico mee nemen wat je natuurlijk al je geld in één aandeel doen. Ja, en je hebt daar. Toevallig kies je de winnaar. Je had al Guyenne gekozen en als je 120 procent groei dit jaar gehaald?

[00:48:54]

Ja maar ja, wat voor risico je nou gelopen. En misschien een ander ding is nog dat ik vermoed dat zijn. Rouergue is gestart na half maart en al die YouTubers, die praten alleen maar over ikheb. Zoveel euro winst op ADO, Ajax en de back the next big back up. De zeven grootste snelstgroeiende groeiaandelen. Ja, het zijn allemaal van die euh, van die hij een jaar bij titels. En die zitten vooral allemaal in die technologie hoek.

[00:49:23]

Ja, en op dit moment is het gewoon zo dat. Ja, je kan letterlijk gewoon kiezen willekeurig. Nasdaq aandeel en je pakt er gewoon gewoon 50 procent rendement op. Bijna. Sterker nog, soms wel 80 procent rendement als je voornamelijk als je vanaf half maart begonnen bent. Dus een beetje alles wat je koopt in die hoek.

[00:49:40]

Ja, geeft een hoop rendement. Ja, wat lekker is. Maar kijk, de belegger gaat niet over een korte periode om even rendement te pakken. Ik weet 100. En zeker als je jouw broertje de komende 10 jaar 5 tot 10 jaar alleen maar achter je zou leggen dat die geen reden bijna geen rendement gehaald hebben. Want dit is gewoon puur geluk en waar ze. Je moet het een beetje zo zien dat we nu in een in een golfbeweging zitten waar.

[00:50:01]

Als je dan als je een mandje zou hebben met aandelen dat er bijna alleen maar groene ballen in zit, dan alleen maar groene aandelen als bijna alles wat je koopt is succesvol. Maar dat. Dat is toevallig nu in die cyclus. En we gaan ook weer langzaam naar een periode toe. En dat is de moeilijkste periode. Niet zulke lange als de mindere periode waar je ze niet op de top zit en niet op het dal. Waar dus de verschillen het kleinst zijn eigenlijk, want nu zijn de verschillen extreem groot tussen de winnaars en de verliezers.

[00:50:27]

Ja, echt extreem grote technologie en de banken bijvoorbeeld. En de vastgoed en naar olie. Dat de verschillen zijn gigantisch. Dat is nu zo. Maar we gaan ook straks een hele lange periode in. Euh, waar? Waar je gewoon in het midden blijft zitten. En dan zijn alle mandjes die zijn 50 procent gevuld. Feitelijk zijn de rood 50 procent groen. En dat is de periode waar de verschillen worden gemaakt. Want dan is de kans een heel grote verliezer koopt en dan moet je weten wat je doet.

[00:50:51]

Dan moet je weten wat je koopt. Ja, nee, precies. Dat is één ding. Dus je kan die discussie kan je beter maar gewoon verleggen. Zeg gewoon een derde broertje komende vijf jaar of 10 jaar. Dan gaan we eens kijken over de voorstellen en ik denk je ook wel een heel grote moet zien. Ik heb even gekeken naar welke aandelen een beetje op YouTube allemaal. Euh, ik heb gewoon even gekeken naar welke titels ze komen zouden.

[00:51:11]

Daar zou ik natuurlijk Tesla, Virgin Galactic, Nicola Carnaval Corps en snoven leken zo en euh. En Ajo al die bewegelijke aandelen. Maar als ik dan kijk naar de beta dat is de bewegelijkheid vergeleken met de gemiddelde N is het gemiddelde. En ze scoren allemaal een beetje n punt 5 1 punt 6. Ze betekenen dat dat het een nulpunt 6 factor meer beweegt dan de markt. Dus dat betekent als de markt dus naar beneden gaat ja dan gaat. Dan gaat dus de deze aandelen met een hogere factor naar beneden.

[00:51:44]

Is die beweeglijkheid die is enorm van deze aandelen dus ook omhoog. Maar die gaan ook weer een keer naar beneden en dan gaan ze ook hard naar beneden. En dan is de vraag uhm, nu stap je toevallig in een goeie tijd in een beetje naar Corona. Alles gaat omhoog. Maar wat nu als je nu deze periode een nieuw aandeel stapt? En die gaat straks met 20 30 procent naar beneden? Nou, ik ben wel benieuwd hoe haar broertje er dan bij zit.

[00:52:06]

Ja, ik heb eindelijk iemand die meer rendement heeft. Die heeft altijd gelijk. Aandelen die moeten wel de makkelijkste altijd als iemand over rendement praat. Maar welk risico heb je daarvoor gelopen? Ja, je zat. Ja, ik weet niet of je nou hem plantjes. Ga gewoon lekker eigen koers varen. Ga je vooral niet vergelijken met andere mensen. Nee, doen waar je je comfortabel bij voelt had een broertje.

[00:52:27]

Dat snap ik heel erg voor een grote fout Wilmore. Maar nu kan ik luisteren.

[00:52:32]

Omdat ik weet van je eigen risico hoor je iedereen in elke belegger betaalt leergeld.

[00:52:38]

Ja ja, misschien jouw broertje dan iets meer dan de anderen.

[00:52:42]

Nou ja, misschien ook verdiend misschien, hè? Misschien zou ik misschien zie je wel een hele goede belegger. Heeft die er heel veel oog voor? Dat kan ik ook. Ja, waarschijnlijk wel als je een YouTubefilmpjes kijkt.

[00:52:51]

Uhm, nog een geluidsfragment en deze komt van Ramon Hoytema Milo.

[00:52:57]

Ik heb een vraag. Ik ben namelijk zestien en een half jaar en ik heb zin om te gaan beleggen. Ik heb het hier met mijn ouders en mijn opa en oma over gehad en die zijn goed volledig met mij eens. En dankzij jullie podcast heb ik ook een hoop kennis opgedaan. Kijk, ik wil niet heel veel risico nemen, want zijn natuurlijk al mijn spaarcenten, maar ik vind het toch zonde om dat stil te laten staan. En daarom dacht ik daar ga ik gewoon een wereldwijde chef zitten, is mijn risico goed gespreid.

[00:53:26]

Alleen mijn vraag aan welke broker raden jullie aan, want DeGiro zoals jullie weten, is niet geschikt voor minderjarigen. En omdat jij ook een rekening hebt geopend voor je nichtje, dacht ik na Pim zou jij er wel verstand van hebben? Ik wil graag, antwoord Gasser.

[00:53:44]

Door zij die van mij komen West-Fries. Ja, ik denk het niet helemaal. Ik weet het niet. Maar ja, ja, een minderjarige belegger.

[00:53:53]

En ja, ja ja, ik heb niet de rekeningen op naam van mijn nichtje geopend. Ik heb hem geopend op de euh, naam van mijn zusje. Omdat de Giro op dit moment nog geen Rik de Oude nog niet de mogelijkheid heeft om een. Nu dus tijdelijk even stopgezet omdat volgens mij wat technische dingen die ze nog moesten fixen aan het aanmelden. Maar dat gaat waarschijnlijk wel weer open denk ik volgend jaar, dus ik heb nu besloten om het voor mijn zusje te doen.

[00:54:21]

En omdat je om het nog vrij lage bedragen zijn gaat nu om 500 euro. Euh, is dat? Valt het allemaal nog onder de schenkbelasting? Is het zo? En omdat? Het kernreacties is voor mij heel makkelijk om nu gewoon op een zogenaamde door een moment dat het kan. Een opening in rekening van mijn nichtje. Dus ook dat nu opgezet. Maar als je dat niet zou willen, dus als je niet op de rekening van je ouders zou willen, dan kan je wel een account maken bij Bink Forward.

[00:54:45]

En dan? Dat is dus dat volgens mij één van de weinige waar je een account aanmaken als minderjarig. Moet je wel toestemming krijgen van je ouders, maar heb je wel een beleggingsrekening voor jezelf, dan kan je er wel voor. Maar zelf ben je vrij om aandelen te kiezen, zowel wat duurder. Maar en als je in een andere mogelijkheden zijn? Meysman en Robeco Kids, dat zijn we echt een beetje. Dat zijn we al. Dan kan je niet echt aandelen kiezen.

[00:55:06]

Kies je fondsen, dan is het wel beleggen, maar minder, minder vrij, maar geeft wel aan dat je graag het liefst gewoon in een wereld die tfm. Dan kan je ook in een fonds stoppen natuurlijk. Wat zijn de opties die je kan doen?

[00:55:19]

OK, nou, bedankt voor het uitzoeken en dat gaan we volgende week doen.

[00:55:24]

Ja, we hebben een euh. We hebben een mailtje van Jeroen gekregen en die wilden graag een verdieping in beleggen met Iciar. En ik vond het wel een heel lang mailtje en ik vond dat eigenlijk een heel mooi voor een onderwerp. Weggedreven? Ik denk dat we daar nog een hoop over kunnen vertellen en dat het ook nog ook heel interessant is voor een hoop luisteraars. Dus we noemen het portfolio management met Idées. OK. Nou, dan wens ik jou veel succes met de voorbereiding daarvoor.

[00:55:53]

Nou dat je wel sluit? Wel ja. Tot volgende week, tot volgende week. Toei.