Transcribe your podcast
[00:00:00]

Haj. Mijn naam is Pepijn Schooneveld en ik ben de maker van de podcast Peptalk met Pepijn Schooneveld, want dat ben ik dus. En in deze podcast praat ik met comedians, cabaretiers en kleinkunstenaars zoals bijvoorbeeld een Arjen Lubach, een Peter Pannenkoek en Paul de Leeuw. Maar ook met andere mensen die ik interessant vind. Dus dat kans om zomaar bijvoorbeeld ineens een wetenschapper zijn zoals Anna geen broere. En met deze mensen praat ik over hun werk wie ze zijn. En uiteindelijk gaat het altijd over het leven.

[00:00:27]

Peptalk, die geroemd is door Het Parool en de NRC, is te beluisteren in Spotify. Of je VAVO Podcast app.

[00:00:34]

Dit is John beleggende podcast. Ik ben Milow en ik ben PEM. Deze aflevering heet Idées voor gevorderden. Ja, ik ben eigenlijk voor jou. Ben ik geworden dan?

[00:00:45]

Meno Ik denk dat ik nog meer moet. Nu beter daarover, want ik heb nu natuurlijk een IETF. En verder stopt mijn ontwikkeling daarom bezig zonder dat jij verder gaat.

[00:00:56]

Ja, precies daarom allemaal vragen voor jou over iets. En dan gaan we daar even wat dieper op in. We gaan er dieper op in. Ik ga ook huiswerk geven. Verder hebben we PostNL en fusies gaan we het over hebben en proces.

[00:01:07]

Want jij hebt een transactie. Ja, ik heb kansen. Ik heb best wel veel transacties gaan. Ik heb er een aantal verkocht en gekocht. Ja ok.

[00:01:14]

De processor is precies en dat is een interessant bedrijf volgens mij. Holdingmaatschappij daar gaan we nog gewoon redden. Je hebt er wel een visie op en daar zijn ook allemaal vaag nog binnen gekomen over obligaties. En of ja, ook iets qua IETF met obligaties.

[00:01:28]

Ja, dat is een onderdeel van je portfolio management. Gaan we allemaal over hebben?

[00:01:31]

Ja, precies. OK. Nou, ik zit ik liever kickoff. Ik heb nog niet nog niet wijn gedronken. Nee, ik dacht misschien kunnen we dat ook een keer samen.

[00:01:54]

Maar je komt er ook weer een ochtend hun boterhammen uit. Goed. Deze aflevering gaan we het hebben over iets waar ik me ook wel heel erg in kan vinden. We doen het naar aanleiding van een mailtje dat we hadden gekregen.

[00:02:08]

Een hele leuke mail van Jeroen. Ja, precies ja. En hij beschrijft eigenlijk een gevoel wat ik de laatste tijd ook wel een beetje heb. Namelijk dat ik nu met een IETF die ik heb, mijn portfolio, dat ik denk van ja, ook leuk, maar dat heb ik nu. En dat. Dat gaat een beetje z'n gang. Maar ik heb niet het idee dat ik heel veel bijleren over waar ik naar kijk. Als ik iets ga kopen bijvoorbeeld.

[00:02:29]

Ik wil op een gegeven moment losse aandelen kopen, maar meteen iets.

[00:02:33]

Jef heeft niet het vertrouwen dat ik dat ook kan. Ja, maar goed, ik zal het even voorlezen wat hij stuurt.

[00:02:39]

Mijn vermoeden is dat er best een grote groep luisteraars is die de basis van ETF's nu onder de knie heeft en zich nu wenst verder te verdiepen. Ik doe de aanname dat het grootste deel van je doelgroep nieuwkomer is en dus pas in 2020 is begonnen met beleggen, onder wie ikzelf. De drempel om in te stappen was laag en dan kom je vanzelf uit bij items, zoals ook geldt voor bijvoorbeeld Milow. Qua inhoud blijft dat echter vaak aan de oppervlakte. Als je eenmaal een stapje verder wilt en leergierig blijft, houdt het qua inhoud een beetje op wat betreft ETF's.

[00:03:09]

Daarom stuurde ik de tip duik in het onderwerp ETF voor gevorderden. Vul het gat tussen de nieuwbakken en VW kopers. Dat is de World Index.

[00:03:19]

De fankaart opborrelt en de mensen zoals jij zelf, die al veel verder zijn dan met een divers portfolio met verschillende aandelen zitten kunnen. Kun jij daar wat mee?

[00:03:30]

Bankier Jeroen mij of ik weet niet of Jeroen ook nog op dit punt zit. Maar mensen die dus net zijn begonnen met beleggen en die ook één IETF hebben en misschien wel verder willen oefenen, kan dat met ETF's?

[00:03:41]

Ja, nee natuurlijk.

[00:03:42]

Je kan een volledige NARCISO portfolio management doen met items als in Jij doet een portfolio management met Naya zoveel procent groei aandelen, zoveel procent vast aandelen. Kan je dat ook met ETF's nabootsen eigenlijk?

[00:03:56]

Jazeker, ja. Euh, ja, je heeft dat zin? Ja, nee, absoluut. Euh. Ik denk aan een vrouw als je voor echt lange termijn belegt. Dan moet je daar begin maart wel naartoe. Kijk. Waarom we zijn begonnen met eigenlijk met een IETF? Dus ja, als je begint met 500 euro dan kan je niet in één keer. Het heeft geen zin om een portfolio management te doen. 60 procent cash, zoveel procenten in groei zo.

[00:04:19]

Dat heeft zoveel zin. Je kan beter maar gewoon beginnen met een IETF. Je hebt in principe al genoeg spreiding en lekt er gewoon beginnen. Maar een gegeven moment kom je op een punt dat eigenlijk de inleg die je maandelijks doet niet zo'n heel groot effect meer heeft op wat je al belegde. Nu. Als jij nu 500 euro elke maand nog heeft dat toch best wel een groot effect op wat je al belegde. Ja, maar als je hem richting de 10.000 15.000 euro heen tot 500 euro, dan heeft het niet zo heel veel effect meer.

[00:04:47]

En dan is het wel een ik kan het wel interessant zijn om om iets meer aan je ja even van je portefeuille management te doen is. Dan kan je iets iets meer breder insteken.

[00:04:59]

Dus dan zou ik ook precies wat jij jouw strategie kunnen toepassen op iets bijvoorbeeld 25 procent groei aandelen en 5 7 procent of 30 70.

[00:05:09]

Nou ja, dat klopt. Dat kan je en dat kan je prima doen. Je kan je wel even meenemen in verschillende portfolio management strategie. Er zijn heel veel verschillende beleggers. Die hebben allemaal hun eigen strategieën. Natuurlijk allemaal gebaseerd op losse aandelen. Ja, dan zijn de grotere beleggers die het natuurlijk met bepaalde strategieën komen. En die doen altijd losse aandelen. Maar die kan natuurlijk wel vertalen naar iets. Beleggers denken dat is al nieuw voor mij.

[00:05:32]

Ik wist niet dat dat ook kon met iShares op zich ook, maar wel logisch.

[00:05:36]

Maar doe ik de meest een misschien een n stapje terug, de meest bekende vorm. En dat zie je eigenlijk wel alle fondsen ook. Dus als je bijvoorbeeld bij een Generale Bank fonds zit of bij een meysman of nou ja euh. Hoogkarspel Peaches waar je je wisselgeld kan beleggen, daar kies je eigenlijk vaak voor vijf verschillende profielen. Ben je heel defensief bij heel offensief en in het meest offensieve? Beleg je bijvoorbeeld 90 procent in aandelen en 10 procent in obligaties.

[00:06:02]

En Anders Andersson? Precies, dat is eigenlijk de meest simpele vorm van beleggen. Je bent gewoon een gespreide aandelenportefeuille, bijvoorbeeld al World 5 35 100 aandelen en dan heb je daar tegenover een obligatieportefeuille. En dat is dan een iets Hefti bijvoorbeeld te delen met een soort van wereld dekking heeft. In obligaties overlijden bepaalde ratings vroeger bijvoorbeeld haar ratings. Kom ik zo nog even op terug. En dat is eigenlijk deels de meest simpele vorm die je kan hebben. Heb je een wereldwijde spreiding en dan heb je obligaties.

[00:06:34]

Maar dat is echt voor de denk ik voor de echt passieve belegger. En ik denk waar Jeroens een beetje over heeft is dat die wel een soort van actieve belegger wil.

[00:06:43]

En vind het wel leuk om te beleggen, maar fondsen zelf de stap naar gewoon los aan. Op te groot. Maar er zit nog best wel grote speelruimte tussen. En het is gewoon leuk om om nieuws te lezen, om over na te denken als je ziet van. Ik zie dat de groene groene kant duurzame energie opkomt of ik zie juist tot nu. De airlines in een turnaround gaan maken. Of ik zie dat de cloudcomputing omhoog gaat, dan is natuurlijk leuk om om in zo'n IETF de stad uit te proberen.

[00:07:10]

Dan ben je de. Ja, dat doe ik natuurlijk met losse aandelen. Ja, dat kan je ook met iets doen. Is gewoon leuk.

[00:07:15]

Ja lijkt me inderdaad. Je had het vorige aflevering over je beleggers identiteit. Toen dacht ik ja, hallo, maar ik heb. Ik ben ook belegger, dus ik. Ik moet ook mijn beleggers identiteit ontwikkelen met een intervention.

[00:07:27]

Nee, dat kan niet. Maar dat kan ik prima met IETF en ik denk dat daar zitten.

[00:07:31]

Dus ja daar. Je kan prima een een beleggingsstrategie maken en je erin die tijd kwijt in iets prima.

[00:07:38]

En is het ook veiliger dan middels aandelen. Euh ja, absoluut. Veel veiliger omdat je super gespreid zit. Als ik bijvoorbeeld zie dat de cloudcomputing erg omhoog gaat, dan koop ik een of twee bedrijven die in cloudcomputing zitten. Dat jij dan een ETF's bijvoorbeeld totaal 2 3 aandelen in cloudcomputing van 2 procent per aandeel en dus 6 procent van mijn portefeuille totaal. Als jij een ETF zou kopen voor cloudcomputing en dat ze ook 6 procent doet, dan heb je natuurlijk evenveel risico in cloudcomputing als dat ik.

[00:08:10]

Maar ik heb het met 3 aandelen. En jij hebt het met een ETF waar misschien wel 40 aandelen zitten. Dus daarin is het risico voor mij natuurlijk wat groter dan voor jou. Het voordeel is dat je namelijk niet hoeft te beoordelen of een bedrijf in de veul goed genoeg is, maar dat je veel meer in grote lijnen bekijkt. Dus het is natuurlijk makkelijker.

[00:08:31]

Ja, als ik het even op mezelf betrek. Het staat mij nog vers in het geheugen hoe ik 80 euro zag verdampen, vorige maand opeens van de beurs met je inzakte. Wat ik eigenlijk wel zou willen is een ETF in iets wat iets minder volatiel is. Is dus misschien iets minder afhankelijk van tech, wat gewoon een beetje op en neer gaat.

[00:08:53]

Nou, wat jij dus nu eigenlijk noemt is zwart van je risicoprofiel, risico, tolerantie. En dat kan je natuurlijk ook niet lekker kwijt in een tfv. Nee, en dat. Daar bouw je. Dat neem je ook mee in je portefeuille management en je leeftijd en je risico. Tolerantie zijn dan heel groot onderdeel. En dan in combinatie met je eigen identiteit. Dus waar wil jij hoeveel je geld laten spreken? Wat heeft mijn leeftijd ermee te maken? Nou, als je meeste mensen beleggen eigenlijk voor hun pensioen hoef je vooral.

[00:09:20]

Vanaf dat moment komt natuurlijk minder inkomen binnen. Als je met pensioen gaat en dan ga je ook wel een keer leven of genieten van het geld, is dan weer in het geld misschien ook wat wilt vrijmaken om van te leven?

[00:09:31]

Is hoe langer je horizon, hoe meer risico je je Jaakke.

[00:09:33]

Als je als je nog 2 jaar met pensioen gaat, dan ga je dit niet omzetten in aandelen, want je zal maar net een crisis krijgen. En dan heb je liever een bui dat langzaam op. Dus als je voor het zeggen van 10 jaar voor je pensioen. Bouw je elk jaar 5 of 10 procent af in aandelen. Gaat in obligaties, waardoor je uiteindelijk het laatste jaar bijvoorbeeld 95 procent of 19:14 in obligaties hebt zitten. Maar als er een crisis komt dat jij het eigenlijk niet niet raakt, moet hij natuurlijk wel invloed weer in mens.

[00:10:00]

Maar je gaat gewoon langzaam richting een datum wanneer je het wil eigenlijk onttrekken. En dan moet je gewoon minder risico's nemen. Ja ok.

[00:10:08]

En ik zeg nu dus ik wil eigenlijk nu al iets minder risico. Is dat eigenlijk dan doen?

[00:10:14]

Nou Rick Bewegelijkheid. Waar je het over hebt is natuurlijk. Dat zit natuurlijk ook in risicobeheer natuurlijk. En daar zit een heel groot verschil tussen groeiaandelen die heel futures zijn. Maar wat vorige keer ook over hadden, over die vragen over de YouTuber die aandelen kopen als zitten. Aandelen kunnen onwijs beweeglijk zijn. Die kunnen soms gewoon in een paar dagen 10 20 procent naar beneden gaan. En je hebt natuurlijk verschil tussen aandelen die bijna niet niet bewegen en die misschien heel misschien een beetje een half procent tot 2 procent per dag bewegen.

[00:10:41]

En dat is natuurlijk duidelijk een heel groot verschil tussen ja. Daarnaast heb je ook nog obligaties in die super veilig en in obligaties heb je ook weer verschillende. Je hebt 2 verschillende obligaties, staatsobligaties en bedrijfsobligaties en eigenlijk het risico van je lening. Want een obligatie is een lening waar je rente op krijgt en dat risico bepaalt eigenlijk het rendement. Dus als je in een staatsobligatie op Nederland. Neem dus eigenlijk gewoon bijna een nul risico dat je het dat er wat gebeurt.

[00:11:11]

Omdat Nederland er gewoon heel goed voor staat. Financieel dus. Altijd krijg je je geld terug, waardoor je dus minder rendementen, nou zelfs negatief rendement. Oh nee, je moet geld toeleggen om een obligatie in Nederland hebben. En daarnaast is natuurlijk Italie of Griekenland een risicovollere staatsobligatie en daardoor krijg je daar wel hogere rente 2 procent. Dat was ook reden waarom die eurobonds zo belangrijk was. Dus met die eurobonds hebben ze ervoor gedaan dat de hele EU garant staat voor de obligaties, waardoor automatisch het risico dus op een obligatie in Italie onwijs naar beneden gaat.

[00:11:48]

Omdat namelijk Nederland en Duitsland en zo zijn alle West Europese landen staan garant voor die obligaties, dus het wordt wel terugbetaald. Zie je dat in één keer wordt het dus bijna risicoloos om geld te lenen. Gaat dus de rente extreem omlaag worden. Dus heel goedkoop voor Zuid-Europese landen om geld te lenen op eigenlijk de kredietstatus van Nederland van Noord en West-Europa. Dus daar. Dat is hun daar. Zo wordt er de rente bepaald op een staatsobligatie en heb je ook nog bedrijfsobligaties.

[00:12:20]

En daar wordt eigenlijk binnen een krediet Beorn je worden Exeo van kredietwaardigheid krijgen. Er zijn meerdere ratings kantoren, wat Moody's of. En die geven een soort van kredietwaardigheid en worden uitgedrukt gedrukt in drie letters en een AAA. Dat is de hoogste kredietwaardigheid. Hoe hoger je kredietwaardigheid is, hoe goedkoper je geld kan lenen. Dus dan wordt er in een Word bedrijf zegt ik wil graag een lening. Die zet dan een lening in de markt in die zich. Dat heeft een kredietwaardigheid van AA.

[00:12:49]

En dan kunnen ze dat wedstrijd tegen een half procent rente. Zo is de kans dat dit dan terugbetaald wordt extreem groot. Ja, een pensioenfonds. En die moeten ook al hun geld kwijt. En die mogen maar een x risicoprofiel hebben. Ze mogen maar zoveel obligaties hebben in categorie B en C, maar daar zijn dus ook de obligaties in A heel erg gewild. Is hoe slechter de kredietwaardigheid, hoe hoger je rendement. Maar een groter risicoprofiel is en dan weet je een beetje hoe het zit met met de verschillende.

[00:13:17]

We kunnen ook wel gaan om ons een aflevering maken over obligaties, maar dit is een beetje hoe obligaties daarbij werken. Maar dat de obligaties leven natuurlijk nu eigenlijk helemaal niks op. Als de rente laag is geweest, dan obligatie ook niks op, dus obligaties kan je eigenlijk bijna wel. Nou, niet helemaal, maar ik kan je bijna wel vergelijken met de met cash. Dat is natuurlijk nul risico. Uhm, niet. Als je heel veel hebt ga je natuurlijk ook negatieve rente over betalen.

[00:13:42]

Maar in principe is kerst natuurlijk risicoloos, want dat heb je gewoon. Dan heb je gewoon. En dan heb je ook nog andere van CEMT klasse. Zo noemen ze dat in het vastgoed een stuk dat buitengewoon brout. De beurs kan je natuurlijk door, maar je kan ook de kunst hebben of of je kan in grondstoffen zitten. Heb je ook allerlei varianten? We focussen ons natuurlijk nu alleen af op aandelen. Ja, precies dus.

[00:14:05]

Ik zeg dan wel ja, ik wil iets wat misschien net wat minder beweeglijk is. Dan hoef ik niet meteen in obligaties te gaan zitten. Er zijn natuurlijk een heleboel andere categorieën die wat minder bewezen zijn, want dit moment.

[00:14:16]

Ja, ik zou eigenlijk zeggen dat als je horizon langer is dan 25 jaar, dat vind ik persoonlijk een zonde om in obligaties te monu. Dan pak je dus 1 procent rendement. Ja, dat vind ik eigenlijk gewoon echt zonde.

[00:14:29]

Zonder meer tijd is gewoon zonder veel geld erbij gehaald. De enige reden waarom je in obligaties kan zitten. Wat had ik dan wel een sterk argument vind is dat obligaties als er een crisis komt, dus bijvoorbeeld zonder kroon en crisis. Gaan we een keer 30 of 40 zeldzaamheden een obligatie houden waarin ze waarde. Deze crisis zelfs goud en obligaties op megazaak. Maar natuurlijk niet zo heftig als aandelen. Het voordeel is dat kan je in een soort van pay investing doen.

[00:14:56]

Als ik je zeg want ik wil 80 procent aandelen, 20 procent obligaties en als het in een crisis is en dan zakt natuurlijk heel hard je aandelen en obligaties bijna niet. Ze betekent dat als je dan zegt ik maar ik heb afgesproken dat ik altijd 80 20 door. Dan wordt relatief gezien dus de obligatie gedeelte groter dan je aandelen. Winst betekent dat je oude obligaties moet verkopen om weer aan die tastzin te komen. Dat betekent eigenlijk je dus vrij duur.

[00:15:20]

Dus dan obligatie op dat moment in de markt verkoopt en je koopt dan ja goedkoop. Ja euh aandelen. Zo vind ik een heel goed argument om altijd obligaties te houden, maar dat kan ik ook met cash doen. Persoonlijk zou ik eerder voor kiezen om een gedeelte cash te houden. Het geeft wel een heel fijn gevoel. Merk ik ook zelf. Want dan als het als dan de markt zakt dat je dan altijd nog gewoon espeel geld hebt. Als je altijd een verdien tussen 10 en 20 procent doen de meeste mensen als je voelt dat.

[00:15:50]

We gaan wat onzekere tijden in ik. Ik denk toch dat er een corona golf nog aan zit te komen.

[00:15:56]

En dan kan je ook zeggen nou, dan doe ik gewoon 10 procent cash, want dan kun je wanneer dat de markt op zo'n laag staat, kun je wat extra's.

[00:16:03]

Als het dan instort, dan kan je die 10 procent Kertsj kan je extra kopen, ze kopen heel goedkoop. Dit jaar bereikt het nieuws toch anders. Je weet dat je nog gewoon een soort van volle munitie hebt, dat je nog flink kan shoppen als het zakt. Ja, precies. Het is namelijk heel vervelend. Als je 100 zin belegt ben je niks nieuws en je en je hebt geen. Je hebt geen geld om te kopen. Dan zie je alles, dus een soort van volgende uitverkoop.

[00:16:24]

Ja, en dan kan je niks kopen. Nee, nee, dat is een goed idee. Dat geeft natuurlijk wel een lekker. Gewoon een lekker gevoel.

[00:16:30]

Vanaf welk kijk ik zit nu met iets van 500 heb ik 1 pdf zitten. Vanaf welk budget moet je gaan denken? En als je iets meer kan gaan managen in je portfolio? Als je nog een iets hebt erbij kan gaan doen?

[00:16:44]

Ja, nee, als je lang. Dat is nu wel, denk je. Je hebt nu uit de kern selectie een. Als je. Je kan ze prima jij een tweede aandeel bijdoen. Ook uit de kleine selectie. En dan maakt natuurlijk niet zo heel veel uit, want je hebt geen transactiekosten. Dat zou natuurlijk sowieso kunnen. En je hebt nu hier de SGP. En dus dat is natuurlijk best wel een groot gedeelte technologie. En die grote jongens zoals bij 25 procent bij mekaar.

[00:17:05]

Je kan natuurlijk voor kiezen om om ook een in bijvoorbeeld een euh VW Erauw en dus een Autoworld te nemen daarbij. En dan heb je een wereldwijde spreiding en doe je bijvoorbeeld fifty fifty. Ja, dat zou kunnen, maar dat merk ik ook.

[00:17:20]

Ik heb dus even zitten googlen op iets. Je ziet gewoon door de bomen het bos niet meer en er is een totale wildgroei aan alle verschillende soorten idées die er zijn. Hoe ga je iets uitzoeken? Is er een plek waar je, waar je ze kan zien of waar je een IETF kan vinden die bij je past? Komen echt de meest verrassende items voorbij?

[00:17:39]

Ja, daar zijn ook echt in een tienvoud meer items dan aandelen. Ja dus. Ik snap ook wel dat je de keuze van iets is. Gewoon tien keer groter. Euh, dus het is ook heel lastig. Je ziet bij grotere bomen het bos niet meer.

[00:17:51]

Wat is de gekste JTS die jij ooit hebt gezien?

[00:17:53]

Ja, we zijn echt voor. Alles is er niet. Maar ik heb dus een idee hebt gezien over obesitas.

[00:18:00]

Misschien dat je zien dat als een stroming, dus als een als een een trend.

[00:18:04]

Eigenlijk is dat ook wel wat denk ik? Ja, dan kan je de belegger eigenlijk op de.

[00:18:09]

De trend obesitas. En er zitten dus vooral bedrijven in die erg bezig zijn met goedkope apparatuur enzo en alles omtrent obesitas. Ja, ze zijn je kosten.

[00:18:21]

Je kan er is ook een millennial iciar, dus is natuurlijk van alles wat jij komt.

[00:18:25]

Ook de sharia heeft iets met islam. Vond ik ook bijzonder.

[00:18:30]

Ja, maar geen IETF is volgens mij vrij makkelijk gemaakt. Het is denk ik. Ik heb het. En ja, ik weet niet hoe je dat precies doet, maar er zijn er zoveel. Dus het lijkt mij dat het vrij makkelijk is als je ooit uitventen hoe het moet.

[00:18:42]

Dan moet jij dat dus zelf ook maken, want die opmerking hebben we veel gekregen via Instagram. Dat jij misschien een IETF kan maken op basis van jouw portfolio, dan ga je eigenlijk.

[00:18:52]

Kan het wel eens uitzoeken hoe? Nee, maar dat ga ik voorlopig niet doen. Volgens Pim mag ik dus wel.

[00:18:57]

Is op zich wel interessant om eens een keer uit te zoeken hoe dat nou precies werkt. Maar ja, ik gebruik daar vaak al de websites voor en Justicia af en Morningstar Justitia Justitie IETF Grund. Com en expres een woordspeling Mantes die eed of niet?

[00:19:12]

Nee nee, dit is denk ik gewoon een van de websites waar je items kan vergelijken. En Morningstar? Ja, maar ik zie m. Er zijn zoveel ETF's dat je moet ook ook niet zo door door door laten afleiden. Wat ik zou doen. John maakt het voor jezelf ook gewoon lekker makkelijk. Je zegt zelfs dat ze wel een beetje de idee van hoeveel Shem potjes je hebt. Hoe minder je er verkoopt, hoe minder Shem potjes aanbiedt, hoe meer doorverkoop en dat je m moet maken voor jezelf.

[00:19:39]

Ook lekker makkelijk als je bij de gierden zit. Houd het gewoon lekker bij de kern selectie in instantie. Dan heb je al zo een kleine lijst. Kan je daar al mee aan de slag? En wat ik dan heel erg vaak wel doe? Ik kijk gewoon naar alleen maar naar de bekende uitgevers. Dus bijvoorbeeld. Kijk naar Venga, te kijk naar een ijskar van AC en bijvoorbeeld West End Tree. Kijk ik ook vaak naar iets gespecialiseerd in iets, dus in een hele specifieke niches zitten ze goed.

[00:20:05]

Ik kijk daar gewoon vaak naar. En als ik eenmaal IETF heb gevonden en waar ik in wil zitten, dan goebel ik gewoon daarop. Dus bijvoorbeeld cleane energie. Ja, dat kan koken. Dan heb ik. Maar nee, ik wil in die hoek zitten. Dan zou ik daar gewoon op gaan googlen Cline. En dan krijg je wel een lijst met al en dan kan je zo'n beetje kijken of ze bij de Giro aangeboden worden en wat verschil is.

[00:20:24]

Maar vaak is het verschil helemaal niet zo groot. En je kiest dan toch vaak voor als t. Als het verschil bijna nihil is, dan kijk ik toch wel vaak naar hoe groot is die? Ity heeft dan zoveel vermogen beheren ze, want een uitgever werkt natuurlijk wel zo. Daar moet wel minimaal zoveel vermogen inzitten, anders is het niet rendabel om te pakken stukken een percentage. Dus hoe lager het vermogen is, hoe minder ze verdienen, hoe groter de kans dan is dat ze die ITY heeft en ook gaan opheffen.

[00:20:50]

Maar verder moet jij maakte niet heel veel uit.

[00:20:52]

OK. Uhm, dan nog even een vraag van Jeroen. Vond ik ook een goeie. Hoe zorg er dan voor een goede opbouw verdeling in dat Iciar portfolio van ja dan.

[00:21:01]

Dat blijft wel een beetje zoeken. Er zijn maar bepaalde regels die wel je wel een soort van kan houden. Alleen dat die zijn denk ik wel gemaakt in de tijd dat de obligaties nog een hogere rente hadden. Je €100 meer leven doen en dat is de percentage obligaties. OK, ik denk dat dat nu niet meer opgaat, want dat is. Die regels zijn gemaakt in de Teigetje 4 5 procent obligation rente op obligaties kreeg. Nou, dat is gewoon niet nieuwer zo.

[00:21:22]

Dus ik denk dat je dat eigenlijk wel los kan laten. Je moet ook een beetje kijken waar je je zo fijn bij voelt. Heel vervelend vinden als je begeven met zakt en dat doet. Merk je dat je daar last van hebben? Ja, dan moet je een ander risicoprofiel hebben. Dus ja, ik zou hem begin gewoon eerst eens met mij, gewoon in de categorie en waar je mee wil beginnen. Dus zeg ik wil een gedeelte cash. Ik wil ongedeelde wereldwijde spreiding.

[00:21:44]

Ik wil een gedeelte obligaties en ik. Nog een klein beetje. Speel geld om dat ik me zo van mijn eigen visie kan laten spreken bijvoorbeeld. Nou, dan heb je vier verschillende categorieën begin. Dat is met het op te schrijven, dus om een wereldwijde spreiding. Doe je lekker 70 procent grootste. Het grootste blok in je portefeuille om je visie te laten spreken. In een heel geconcentreerde IETF die bijvoorbeeld 10 procent zit je op 80 procent. En dan kan je zeggen dat 10 procent obligaties 10 procent cash heb in, dus nu in vier verschillende categorieën.

[00:22:15]

Heb je eigenlijk een soort van portefeuille management nu gedaan? Kijk dat gewoon eens aan. En je zal merken dat als je bijvoorbeeld een iets hebt zichtbaar waar je je je visie laat spreken. En dat aandeel groeit heel hard, bijvoorbeeld een e-sports of in groene energie. Of er een cloudcomputing in het. Die additief groeit heel hard. Dan betekent dat je beredeneren moet gaan Herman lanceren. Dan doe je bijvoorbeeld één keer in je. In kwartaal vind ik een half jaar na aflevering over gemaakt.

[00:22:40]

Daar we ook vertellen over de regeltjes die je kan handhaven en vanaf hoeveel procent afwijking ga je dan herbouw lanceren? Dus je ontvang salaris en dan komt het dus bij je cash terecht na dan je had afgesproken 10 procent cash. Doe nou, dan gaat je kerst dus omhoog. Dan moet je je kerst dus uitgegeven worden in een van die drie categorieën. Er is één van die drie zal wel het meest afwijken van je, van je taken dat je hebt afgesproken en dan ga je daar bijkopen.

[00:23:02]

En zo bepaal je eigenlijk elke maand als je moet bijkopen en maak je dan je geld stop en dan ben je bezig met een goed portfolio management. Ik zit heel fanatiek te knikken.

[00:23:13]

Het begint eigenlijk eerst bij jezelf. Wat meer risicoprofiel? Hoe zou ik dat willen insteken? Euh ja.

[00:23:19]

Ga pas echt iets in mijn hoofd doen, ook nog meer als ik je ook zelf iets mee gaat doen. Misschien is het wel een opdracht voor jou om eens na te denken over die vier dingen. En wat zou jouw ideale portefeuilles zijn? Verdeling dan? Ja, en dan dat stap 1 en dan stap 2 is. Welke IETF past daar als eerste bij, zodat je de binnenkort nog een tweede D.F. Kan aankopen? Euh. En dan heb je in.

[00:23:43]

Ben je eigenlijk een langzaam te bouwen naar je ideale portefeuille?

[00:23:47]

Nee, dat is goed. Huiswerk staat genoteerd. Volgende week. En als jij dat redt.

[00:23:52]

Ik heb soms een deadline nodig, dus dan leg ik dat bij deze vast. Ook volgende week Halmahera. Dan gaan we over de portfolio dividend Chakkar hebben. Je geeft normaal nu altijd een uitdeed. Dus ja, ik zal het muziekje ook even starten.

[00:24:05]

Maar wat ik nu dus denk.

[00:24:07]

Dit is super handig. Als ik straks dus mijn items ook allemaal verdeeld hebt. Dan ga ik niet allemaal uitrekenen hoe de verdeling precies is en of het nog allemaal klopt en of ik moet gaan her balanceren. Maar dat dat doet dat ding toch? Dat klopt.

[00:24:22]

Leuk dat je dat zegt, want we hebben natuurlijk konst over hoe dit product nu zich ontwikkelt. Maar het is misschien gewoon goed om even een stapje verder te doen. Is waar willen we nou naartoe gaan? En dit is een. Dit is precies waar het product naartoe moet groeien als ze samen ontwikkelen van je eigen portefeuille. En dan ook met de hulp daarbij van wat is je risicoprofiel, wat je leeftijd? En dan samen in een. Samen met de tool, dan om een soort van profiel samen te stellen en dat je daar ook in aandelen of items in kan kopen en dat je dat ook kan onderhouden.

[00:24:50]

Dus als je dan afwijkt van bepaalde percentages die je met je zelf hebt afgesproken dat de zover dat ook aangeeft. En je wijkt iets af en dat is natuurlijk het eindstation. Het doel blijft met de software iedereen op een veilige en verantwoorde manier laten beleggen. Kijk waar je op eigenlijk op commit. Waar je mij bij helpt is om als je doneert, als je doneert om die om die horizon natuurlijk te halen. Kijk, zonder de steun van de luisteraar en vandaag de mensen die je als eerste de ingang kan ik er natuurlijk niet creëren.

[00:25:18]

Nee, de eerste donateurs geef ik gewoon een €120 garantie dat dat ze wat ze nu doneren dat dat ook de maximale prijsjes die ze betalen per maand of per jaar de rest van hun leven om het te gebruiken. Om dat te gebruiken.

[00:25:31]

En je hebt een lange horizon, dus je wilt het wel de rest van je leven gebruiken denk ik. Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening natuurlijk. En die is niet geheel onafhankelijk. Hebben we nieuwe vrienden van de CEO? We hebben nieuwe vrienden. Ik zie het Stefan Denny, Wendi, Frank Aren't, Fredrik, Jannik, Robin, Ruben, Gert-Jan, Daniel, Joep, Yordi, Suzanne, Thomas, Allard, Taeke, Albert.

[00:25:52]

Welkom bij de show. Want normaal leuk is om te zeggen. Er zijn namelijk ook twee docenten in de community gekomen. Dus via de. De podcast wordt dus we worden ze aangezet in In de klas.

[00:26:06]

We worden als lesmateriaal ingezet, ja, in een les economie en een les ondernemer. Dit is onze eerste podcast. Is dat is hebben ze gezamenlijk geluisterd? Aflevering 1 en er zijn dus een hoop mensen of een hoop LER leerlingen. Die zijn dus doorgaan. Luister zelf en nu hebben ze elke week het einde van de les, bespreken ze met een klein groepje eigenlijk de podcast en er zijn is nu zelfs een aantal leerlingen die nu een heuse profielwerkstuk daar over gaan maken.

[00:26:35]

Het is toch superleuk, superleuk, maar ik voel opeens ook wel een enorme druk op mijn schouders. Nu moet wel pedagogisch verantwoord worden.

[00:26:43]

Natuurlijk ben ik niet meer schelden, maar misschien juist.

[00:26:47]

Ben je de juist niet worden, want dan moet je een goed euh. Hebben we een goede connectie met de jeugd? Precies moeten hip en cool zijn? Ja ja, leuk om te horen.

[00:26:57]

Ja ja. Gaan we dat nieuws? Ja, wat had jij gezien?

[00:27:01]

Wat ik wel leuk vond om veel post Snelder uit te pikken? Denk je? PostNL? Als je belegger bent in PostNL, dan moet je wel echte. Heb je wel wat een droevige 10 jaar gehad?

[00:27:11]

Hoe zou dat gaan? Toch steeds meer pakketjes? Ja, maar PostNL is in tien jaar tijd van 10 euro per aandeel naar 3 euro per aandeel gegaan. Het is eigenlijk ook. Je hebt eigenlijk niks meer een jaar. Niks te lachen gehad afgelopen 10 jaar. Zo triest. Euh ja, ik van PostNL altijd een beetje. Het bedrijf had. Wat als je geld wilde verliezen?

[00:27:30]

Moest je daar naartoe gaan voelen? Maar aankomen? Nou ja, wat ik wel leuk vind om het euh.

[00:27:36]

Het stijgt nu heel hard. Het is dit jaar 50 procent gestegen van de dessel Schruers in de MidKap. En ik wilde even later een ja maar wat uitleggen waarom het nu groeit. Ja ja dus. Een soort van Li's achteraf. Maar dat kan je toch altijd nog een hoop van leren. Vertel mij waarom het nu hard groeit. Eigelijk vrij logisch is dat er veel meer pakjes worden besteld en daardoor ook bezorgd, maar dat het gaat. Het gaat natuurlijk veel verder door.

[00:27:58]

Is dat? Er zijn veel minder auto's op de weg nu, waardoor eigenlijk de pakjesbezorger sneller op hun bestemming komen. Ze kunnen veel meer pakketjes bezorgen in in een werkdag daarom. Waardoor kan je dus al met dezelfde kosten veel meer verdienen? En naar de benzine en kerosine is nu heel erg goedkoop. Nou ja, al die busjes rijden bijna op benzine. En ze hebben vliegend ook heel veel. Ze hebben ook vragen van het vrachtverkeer.

[00:28:22]

Ze hebben veel minder kosten en ook nog eens bijna iedereen is thuis, dus ze nemen geen pakketjes mee terug. Nou, dat is ook een heel grote kostenpost. Ze hebben al 3 verschillende efficientie slagen waar PostNL in van profiteert. Dan heb je dus ook nog eens dat tegenover pakjes extra worden besteld. Dus er zijn meer mensen die pakketjes bus bestellen die het eerst niet deden. En daarnaast zijn de mensen die het al deden die bezorgen nu nog die bestellen nog meer.

[00:28:46]

Wat er is gebeurd is nu dat de dichtheid van bestellingen omhoog gaat, waardoor dus een bus niet meer naar n huizen rijdt in de straat, maar vaak meerdere huizen meepakken waardoor je natuurlijk weer meer kan verdienen. In dezelfde tijd en zo kan je ze eigenlijk ook ook natuurlijk achteraf wel beredeneert. Maar dit in feite zijn we allemaal interessante kijken hoe.

[00:29:05]

Waarom een bedrijf in één keer heel goed kan doen, stapelt zich allemaal op en zijn. Het is het opstapeling van heel veel positieve dingen en dat komt allemaal doordat de marktomstandigheden nu zijn veranderd. Je denkt vaak heel erg direct, gewoon te simpel vaak van OK. Het is nu. Iedereen zit thuis, is wordt meer bezorgd, maar daar zitten die. De effecten gaan soms veel dieper. Dat is wel leuk om zo. Zo is te bekijken in t Zand nu.

[00:29:27]

Natuurlijk vraag moet je massaal PostNL kopen?

[00:29:29]

Nou, ik denk het niet.

[00:29:31]

Nee, ik denk dat een groot gedeelte van de winst zal ingeprijsd in staat een run op aandelen die ik wilde van de winst al ingeprijsd is. Al zal denk ik wel. Beste kwartaal is altijd Q4 van van PostNL omdat je natuurlijk kerst hebt. Oh ja, Sinterklaas heb je volgens mij ook nog Black Friday. Ja dus de goede tijden komen we er nog aan. Dus ik denk ook nog wel dat er nog wel wat door kan groeien. Maar ja, ik denk wel met PostNL.

[00:29:56]

Die zit toch wel echt wat te vechten. Nog met met werknemers die weinig betaald krijgen. Heel veel vakbonden die er daarnaast ook nog eens dat mijn grootste vragen eigenlijk over PostNL. Want je zit natuurlijk wel in een positieve ontwikkeling nu er steeds meer besteld wordt. Maar ik vraag me af of de grote echte grote spelers wel zo'n bol.com enzo of die niet. We geen moment in de onderhandelingen Asti zien dat PostNL echt hogere marges gemaakt op of dan niet ze sterk onderhandel positie krijgen.

[00:30:23]

Dat ze gewoon gaan. Ja gaan onderhandelen als ze een lager tarief willen. Ik vraag me af wat de echte onderhandel kracht van PostNL is.

[00:30:31]

Ja dus ja.

[00:30:32]

AIFW wilde ik even bespreken omdat PostNL natuurlijk verrassend goed doet in deze tijd van alle Nederlandse aandelen. Ja, volgens mij zou het in denk ik wel in de top 5 top 10 van best presterende aandelen dit jaar. Nou dat voor een PostNL dat het eigenlijk afgelopen 10 jaar waardeloos heeft gedaan. Is natuurlijk wel leuk hoor.

[00:30:49]

Ja, je gunt het ze ook wel de Palumbo. Dus dat v. Dat viel me eigenlijk heel erg op. Was wel leuk.

[00:30:55]

Het is wel leuk om zo een beetje creatief te leren kijken naar wat er gebeurt en wat de effecten van bepaalde dingen zijn bij bedrijven en hoe je het op verschillende vlakken kan doorwerken.

[00:31:05]

Nou, ik beweer wat je waar je ook een hoop van kan leren is door gewoon soms bedrijven in terugwerkende kracht te kijken of ze worden ook vaker analyses over gedaan van waarom is dat dan zwart gegroeid? Ja, zeker interessant om dat te lezen en om wat te leren, ook al heb je dat aandeel zelf niet. Je kan je al wel weer een hoop van opsteken. Wat ik nu zelf wel heb gerealiseerd is mijn eerste echte crisis met Corona. Dat ik denk ik pas de volgende keer een week JW.

[00:31:30]

Ja, dat weet ik nu niet het zeker. Maar daar heb ik het. Dan ga ik veel meer in de molen zitten denk ik van OK. Daar is nu wat gebeurd en veel minder tijd. Neem dingen. Wat voor effect gaat dit hebben? En dat we dat ik nog sneller en dieper gaan nadenken over ja maar waar gaan nu de. Gaan ervan profiteren? In elke crisis zijn er een hoop verliezers, maar er zijn altijd winnaars, altijd.

[00:31:52]

En hoe eerder je die kan spotten natuurlijk, hoe beter.

[00:31:56]

Ja ja, goeie pint, dan gaan we naar je portfolio. Ik heb begrepen dat je een transactie hebt gedaan.

[00:32:03]

Ja, ik heb meerdere transacties en ik merk gelukkig als ik weer even tijd heb. Ik wil een storting met dezelfde had wat tijd over deze week. Ik heb natuurlijk al een tijdje geleden aangegeven dat ik mijn portefeuille wil gaan verkleinen. En ja, daar ben ik nog steeds mee bezig. Theedoeken doeken alleen in stapjes. En ik heb even een overzicht gemaakt van welke aandelen zitten nu onder de 2 procent? En dat waren volgens mij 7 8 aandelen en besloot.

[00:32:26]

Na die 7 8 aandelen die dan moet ik een keuze maken worden of bijkopen of verkopen. Zoek het meest makkelijke manier nu om portefeuille te verkleinen. Is gewoon de kleinste weg te doen. Dus. Ja, ik ben er een beetje met een bezem doorheen gegaan. Ook ik heb de aandelen die vooral klein zijn. Die heb ik gekeken of er nou. Zit er dan al een concurrent? Een Rus van vrij goed alternatief die hetzelfde doet? Euh, is ie er?

[00:32:53]

En welke vind ik dan beter? En dan ga ik? Heb ik één van de jagers binnen een portofoon? Heb ik er eentje verkocht en dat geld naar de gewoon naar het andere aandeel stopt ook. Waardoor ik dus om wat vaak de concurrent vaak moet daarbij evenveel verlies of evenveel winst heeft, het makkelijker is om te verleggen naar de ander, waardoor ik niet nooit op het laagste punt verkoop. Dat wilde natuurlijk voorkomen dat ik nu altijd op de laagste punt verkoop, maar de verleg ik het gewoon naar een andere auto die ongeveer even later het zelfde business zit, waardoor niet zoveel uitmaakt.

[00:33:17]

Maar dan heb ik wel weer minder holdings. Slim, dat heb ik nu gedaan ja. En ik. Maar ik begin eerst even met me groei. Portefeuille. Daar heb ik boeking en Galápagos verkocht. Doei booking.

[00:33:31]

Ja stom bedrijf was natuurlijk totaal niet een morele overtuiging bij jou. Maar.

[00:33:36]

Nou kijk, Booking heb ik eigenlijk gekocht omdat ik van alle bedrijven in de reisbranche is natuurlijk. Boeking Buffard sterkste bedrijf, maar ik weet niet. Je weet natuurlijk dat die het dat gaat echt nog tijd duren voordat boeking weer dezelfde marges gaat draaien als in 2019. Dus ik ik denk pak m gelijk even mee met met dat die we iets een soort van teruggebouwd. Volgens mij heb ik eerder iets van 30 procent, 15 of 30 procent nu opgepakt. En het was eigenlijk al het idee dat ik daar gewoon even snel wat groei in pak.

[00:34:07]

En ik merkte nu dat het aandeel al lange tijd een beetje bleef hangen en dat het eigenlijk bijna weer onder de waarde stond van een net voor Corona. Dus volgens mij nog maar 8 procent of zoiets denk ik ja. De marges die ze hebben op de winst en omzet die ze hebben gedraaid in 2019, die gaan ze voorlopig nog niet draaien. Ik denk dat groeit de komende tijd wel even uit is. Dus ik heb daar gewoon ongeveer 15 tot 30 procent gepakt.

[00:34:32]

Nou, en dat binnen Rima binnen Allgemeine-SS. Nou, dat is prima en nu is eruit gegooid. Die zijn eruit en ik had ook maar één aandeel in boeking. En Galápagos waren ook de twee kleinste holdings in mijn gloeit portefeuille.

[00:34:44]

Galapagos was laatst in het nieuws natuurlijk van 9. Dat is zijn ja, dat heeft ook zijn ja door te kloppen. Dat is natuurlijk nog niet goedgekeurd. Overigens over gehad en het was al weer een klein beetje terug Banus, want ik had op. Volgens mij Brehme door min 20 25. En ik ging nu weer naar min 15. Maar het was een hele kleine holding. Ik had 900 euro in. Volgens mij was volgens mij jarig bij voor de kleine, want de naam was de kleinste rond de 3000.

[00:35:09]

Ja, ik begrijp eigenlijk best nog weinig van Galapagos.

[00:35:12]

Je moet het als business model in elkaar zit, maar daar heb je dus je verlies en verlies gepakt.

[00:35:17]

Ja euh, ik merk toch wel dat het gaat om groeiaandelen? Vind ik het toch wel leuk om wat aandelen dichtbij huis te hebben? Dus ik dacht nou ik ken is er een Nederlands aandeel? Wat ik interessant vind naar de interessante Nederlander heb ik vooral een sterke yen en DQJ. Maar toen zegt je dus nu het proces en ik ben eigenlijk een beetje gaan verdiepen in broches, ook vorig jaar om Tencent te drukken, één van de grootste. Het grootste belang is.

[00:35:42]

Wat als ook de link tussen die twee een proces is?

[00:35:45]

Een holdingmaatschappij maatschappij? Ja, en die heeft een belang in heel verschillende bedrijven, waaronder Tencent. Precies en dat hebben ze in een e-banking van 31 procent. Grote Chinese bedrijven. En ik heb nog nooit echt interesse gehad in holding companies. Omdat je namelijk het best wel moeilijk te beoordelen, want ze heeft natuurlijk heel veel verschillende bedrijven. Zijn ze eigenaarvan allemaal een klein percentage? Ze is best wel moeilijk, maar beleggen, dat is eigenlijk een soort iShares, maar dan anders.

[00:36:08]

Naja, zo kan je het bijna wel. Ja, maar dan wel weer heel geconcentreerd. En ze hebben het ook heel veel op niet beursgenoteerde bedrijven hebben. Ook ik heb ik wel steeds meer gedacht. Ik ben nu een vrij jong nog in beleggen. Ik moet misschien ook wat meer dingen doen waar ik gewoon van leer, en niet alleen maar focus op rendement. En Ragna. Een holding company heb ik nog niet. Laat ik dat eens nemen, zoals zoals interessant omdat.

[00:36:31]

Hoe ervaar ik dat? En ik wil ook nog wel iets meer naar China gaan kijken. Ik had al Andrássy via China. Ik spreek geen Chinees is, maar ik merk toch wel dat de opkomst van China en in technologie hier toch echt hard aan toe gaan is te gek. Ook. Ook weer met alle als je elektrische auto's wordt ook steeds meer Chinezen in Duitsland nu de grote automerken. Die worden steeds meer Chinezen in elektrisch. En alle grote technologie.

[00:36:58]

Dus ik ik. Maar ik vind dat. Dan moet je toch als belegger? Moet ik er toch wel om serieus nemen? Moet ik toch iets meer in gaan verdiepen in Suriname? Een proces tikt gewoon alle brokjes aan. Het is een holding, het is Nederlands, want ik wilde wel iets Nederlands. Het is. Het zit ook in gedold in China. En natuurlijk gekeken naar wat het vorige is over de soort van de intrinsieke waarde thans. En die wordt echt onder de zieke waarden verhandeld.

[00:37:23]

En Reimond intrinsieke waarde. Want alleen ze hebben een belang van 30 procent in euh, Tencent en Tencent. Dus die 31 procent. Die vertegenwoordigt een waarde van 100 62 miljard. Maar proces wordt nu verhandeld op de beurs voor 128 miljard.

[00:37:41]

Dus jij denkt dat het ondergewaardeerd is? Het is sowieso ondergewaardeerd, ze zitten er al. Maar ja, ze is het euh, 34 miljard onder alleen al met alleen Tencent. En dan hebben ze natuurlijk nog heel veel andere belangen in andere bedrijven. En die? Die zijn in 2019 gewaardeerd op 20 miljard. En dan heeft Tencent ook nog eens heel veel belangen in in bedrijven die niet eens op de balans staan. Ja, die vertegenwoordigen ook een waarde, zeggen ze van 100 miljard.

[00:38:09]

Ja, dat is allemaal een beetje, moet je alleen maar zien. Maar je gevoel dat de waarde van Tencent nu ook veel hoger is dan daadwerkelijke waarde dan wat waar ze nu voor op de beurs staan. Omdat ze namelijk heel veel belangen hebben in bedrijven die zo hard zijn gegroeid, de laatste tijd niet nog geen waarde hebben? Ja ja, al met al ben je natuurlijk eigenlijk met mijn proces veel goedkoper uit. En als je nu kijkt naar hoe de afgelopen tijd ontwikkeling is van proces geweest, zit alleen maar in technologie als je gaat kijken naar de ontwikkeling van sinds ze korona van al die type bedrijven.

[00:38:39]

Dus de de teeken wijden. Als je nou ja, in al de alle al de show shows in het Portugees moment komt niet. Dan blijft proces echter ruim achter.

[00:38:48]

Die dingen, die zijn natuurlijk al enorm gestegen en bij prozaïsch zie je dat niet precies. Dus ook wel gestegen, maar minder waar. Veel minder volgens mij nog maar 20 procent dit jaar.

[00:38:58]

Hoe komt dat dan? Maar da's? Dan moet er toch een reden voor zijn?

[00:39:00]

Nou ja, ik denk dat dat gevoel denk ik namelijk dat dat gevoel had namelijk ook een holding. Dat is allemaal indirect beleggen. Ja, de mensen kennen natuurlijk proces helemaal niet. Dat komt niet in het nieuws. Want wat komt er in het nieuws? Bedrijven die ze bezitten. En het maakt het beoordelen veel moeilijker.

[00:39:16]

Mondje ja, maar beleg je dan precies in die beleggingen in in heel wat verschillende bedrijven? Je ziet over het algemeen dat holdingmaatschappij altijd onder de intrinsieke waarde worden verhandeld.

[00:39:27]

Ze hebben we niet op de radar of minder goed dan al die andere afzonderlijke bedrijven die ze hebben.

[00:39:31]

Ja, en ik vraag me dus wel af. Daar heb ik dus geen ervaring mee. Ik zie toch wel dat over het algemeen alle holdingmaatschappij onder de intrinsieke waarde wordt verhandeld?

[00:39:39]

OK, het klinkt al veel intelligent of misschien een tikkeltje bxuw, maar dat ga ik dus nu de komende tijd ook in euh in de gaten houden. En ik wil ook een keer een aflevering maken, want nu ga ik me ook meer verdiepen in hoe werken dan holdings. Leuk experiment.

[00:39:54]

Ja, dus het zal je komen winnen in de toekomst op terug?

[00:39:57]

Ja zeker, we gaan hier ook een aflevering nog over maken dan dividend. Daar heb ik de transactie zich.

[00:40:03]

Nou nou, dat wat ik net zei daar heb de kleintjes. Daar moest ik wat mee verkopen of bijkopen. En wat ik heb gedaan is eigenlijk verkocht. En dan in een concurrent gestopt. Dus ik naam beginnen we aanging met de Altria en Philip Morris. Hier kunnen we een hele discussie over tabak voeren en heb ik helemaal geen zin in. Dus gaan we ook niet doen. Dus ik heb gewoon omsloot. Ik ga nu gewoon makkelijk doen. Ik kies er één.

[00:40:27]

Ik heb naar twee dingen gekeken. Waar denk ik dat het dividend het best gehandhaafd wordt, want het is een onderdeel van mijn dividend portefeuille. Ik heb daar gekeken naar de meest stabiele, meest stabiele dividend en daar heb ik. Dat was een groot gedeelte mijn mijn beregening en niet zo gekeken naar. Heb ik er nou winst of verlies op gemaakt? Nee, welke vind ik het best voorstaan? Waar denk ik dat het dividend het best gehandhaafd wordt? Die Philip Morris is er dus geworden.

[00:40:50]

En zo heb ik eigenlijk afscheid genomen van vier bedrijven en verschoven naar vier bedrijven die vergelijkbaar zijn, die die ook allemaal onder de 2 procent stonden. Zo kom ik er weer wel boven. Zo heb ik dus mooi afscheid genomen van vier bedrijven waar jij je goed bij voelt, dan ik ook.

[00:41:06]

En ik heb ook het geld bijgestort. Ik had zo'n tweeduizend euro per maand, zouden daarbij zou gaan beleggen. Nou, vorige maandag is dat niet gedaan, dus ik heb nu 4000 euro gestort. Ja, ik heb niet alles uitgegeven. Ik heb nog 26 100 euro cash en daar moet ik nog even een goede bestemming voor zoeken. Ze ga ik. Binnenkort ga ik sowieso deze maand. Erg waarschijnlijk, dat noem maar de zijn begonnen, dus ik heb nog even de tijd om daar een mooie stemming van de P voor te vinden.

[00:41:29]

OK ontvangen dividend.

[00:41:32]

Ik heb 148 euro ontvangen van zes verschillende bedrijven. OK, we zitten nu begin van de maand, dus hebben we weer een maand afgerond. En ik heb vorige maand 400 vierenzestig euro ontvangen. Nou, dat is een extreme. Ja en totale waarde. Ja, dat is ook weer gestegen, ook omdat natuurlijk wel bijgelegd heb. 100 62 1.800. Dus ik ben hier verwijde.

[00:41:59]

De magische grens van 160.000 euro zou je bijna rijk gaan noemen, maar dat doe ik nog niet hoor.

[00:42:05]

Nou, echt magisch is het natuurlijk niet. Misschien dat meer dan duizend is wel meer, maar ook dat is het de magische grens.

[00:42:11]

Wat doen we als je dat haalt? Binnen afzienbare tijd jaar?

[00:42:16]

Krijg je dan een auto van je spaargeld?

[00:42:20]

Dat is goed, ook leuk. Ga naar Revius. We hebben een nieuw audio bericht en deze komt van Wendy, Hemi en Pim.

[00:42:30]

Bedankt voor jullie podcast! Ik heb een vraag. Stel je voor twee bedrijven gaan fuseren. Wat gebeurt er dan met de aandeel prijs? Als de één bijvoorbeeld hoog is en één lager? Ga zo door. Dank je wel Tim.

[00:42:41]

Goeie vraag. Ja, en dan hebben er twee types. Je hebt natuurlijk acquisitie en fusie. En voor de buitenwereld is dat ongeveer hetzelfde. Maar aan de achterkant is natuurlijk de financiële afhandeling natuurlijk heel anders. Maar bij een fusie houdt het Arkin dat altijd. Een bedrijf de één en ander inlijft eigenlijk. Er is altijd eentje die kan jij je moet versieren. Er moet altijd eentje moet aan ander gaan. Je gaat niet naar mekaar toe, dus er is altijd één bedrijf wat er blijft.

[00:43:08]

En dan zeggen bijvoorbeeld bedrijf A. I koopt dan eigenlijk bedrijf B, maar dat wordt eigenlijk betaald met aandelen, waardoor eigenlijk dus er dus geen financiële transactie is. Dus zegt dat bijvoorbeeld bedrijf A is euh 10 miljard waard en bedrijf B is 5 miljard waard dan. En ze gaan fuseren. Dan gaat bedrijf B naar bedrijven toe. En dan krijgt het bedrijf B eigenlijk van het nieuwe bedrijf. Is eigenlijk een nieuw bedrijf wat gegenereerd wordt 33 procent van de aandelen.

[00:43:39]

Waarom 33procent? Omdat namelijk de totale waarde van dat bedrijf wordt 15 miljard. Ja, en je bedrijf en je brengt je 5 miljard in.

[00:43:46]

Is dat dus 33 procent? Precies dus zo. En zo gebeurt dat vaak en wat er is voor wat er dus gebeurt. Er gaat altijd een bedrijf van de burger af. Bij acquisitie en bij een fusie gaat er één bedrijf weg, want het gaat in de ander. Dus ja, er is ook maar één aandeel prijs. En ik denk dat er wel één grote verwarring is dat mensen denken dat de ander prijs iets te maken heeft met de waarde van het bedrijf.

[00:44:07]

En dat heeft helemaal niks mee te maken aan de weg.

[00:44:10]

Maar wat nou als jij in dat aandeel had van het bedrijf dat verdwijnt?

[00:44:14]

Dan wordt het als het in een fusie is en dan stemmen alle aandeelhouders of een groot gedeelte van de aandeelhouders stemmen met die fusie. Dit betekent dat je aandeel wordt omgeruild omgezet in een aandeel in de nieuwe. In de nieuwe combinatie hoef je nooit bij te betalen ofzo.

[00:44:29]

In ieder geval nee, daar hoef ik geen transactiekosten ook voor te houden. Dat wordt gewoon omgezet. Ik ben acquisitie. Heb je als management van het bedrijf wat gekocht? Worden ze voor een bedrijf? B heb ik niks te zeggen. Je wordt eigenlijk gewoon gekocht en ze gaat ook gelijk snijden. Alle overhead gaat eruit en je wordt ontslagen. Vallen daar gelijk. Dus dat is wel een groot verschil.

[00:44:47]

OK ok. Volgende week gaan we het hebben over het business model van de toekomst.

[00:44:53]

Wat denk jij? Wat het businessmodel van de toekomst nou? Als ik dit dan zo lees, dan denk ik dat het gaan hebben over hoe je ook met personeel omgaat en hoe je nou echt een duurzaam businessmodel model maakt en dat dat het business model van de toekomst is. Of zit ik ernaast?

[00:45:07]

Ik wil het wel hebben over de beste business model van de toekomst. Zijn er bedrijven die het meest stabiel zijn? Crisis proef zijn en ook wel uhm. Maar het beste beleid kan voeren en waar ook mijn meester rendementen kan maken.

[00:45:19]

Ik ben heel benieuwd. Uhm, ik heb nagedacht over een afsluit zin. Wij werden gevraagd of wij niet ook even een standaard iin konden bedenken om mee af te sluiten. Net zoals de Jort Kast blijft denken. Blijven luisteren heeft. Toen ik het eigenlijk wel wat in. Is er nog iets leuks te bedenken? Ik vind eigenlijk nu de beste tot nu toe is en onthoud jong belegd is oud gedaan.

[00:45:41]

Maar misschien heb jij nog een beter idee. Uhm.

[00:45:44]

Zij proberen hoe het voelt. Ja is goed en jong belegt belegd. Dat hoeft niet per se jong te zijn geweest. Maar het gaat ook over de podcast, want die heet Jong Beleggen. Ja, en het is toch wel een doel dat je gewoon als je maar begint met beleggen.

[00:45:57]

Je horizon is je beste vriend, maar dat voelt een soort van als een wijsheid dat je als je dat eenmaal hebt gedaan. Dan heb je niets. Maar aan die wijsheid dus. Dat is wat ben je? Als je jong ben begonnen of je hebt het niet gedaan, dan kan het niet meer tussen van als je eenmaal belegd waren. Dan heeft die wijsheid dat het moet natuurlijk zijn om uiteindelijk je weer getriggerd wordt.

[00:46:13]

O ja ja, soort van blijven luisteren. Blijven doen is iets wat je constant kan blijven trekken. Dus we moeten eigenlijk iets hebben wat hebben, want waar je je elke keer weer denkt.

[00:46:21]

Oh ja, zullen mensen inzendingen laten doen? Ja is goed. OK. Stuur jouw slotzin in via Instagram of mail naar invallend Milow of Pim. Het jong beleggen, de podcast. Ik ga er ook nog even over. En het is goed, ik ook.

[00:46:37]

Nou, dan doen we nu nog maar gewoon even met je. Mag ik me één keer gebruiken? Kom op en onthoud jong beleg als uitgedaan. De theorie van.