Transcribe your podcast
[00:00:00]

Hallo, wij zijn Gaite Jansen en Melody Klaver en in onze podcast De Grote Gaite en Berardi Podcast Show komen wij elke aflevering samen om een onderwerp te bespreken dat ons interesseert. Inspireert, fascineert of frustreert wat ons aan het lachen maakte, van het huilen maakt of ons kortom gewoon aan het denken zet. Ja, en de onderwerpen verschillen van Griekse mythologie tot power vrouwen tot porno tot autorally Hollywood. Kortom, je kan het zo gek niet bedenken of wij hebben het erover.

[00:00:27]

Luister nu in je favoriete podcast heb.

[00:00:31]

Dit is jong beleggen, leggen de podcast. Ik ben nieuw en ik ben in deze aflevering vermaken wij jullie met een gesprek over het businessmodel van de toekomst. Ja, abonnementen. Is dat echt het model van de toekomst? Dat iedereen aan de abonnementen allemaal aan alle elementen en alles wordt digitaal?

[00:00:48]

Ja, alles wordt een softwarebedrijf. Verdrietig uit deze wereld. Ik weet niet of ik in mijn leven. We bespreken de kwartaalcijfers.

[00:00:55]

Die komen eraan. We gaan het ook hebben over go to market strategie.

[00:01:00]

OK. Dat is half Engels wat Nederlands is. Misschien niet goed, maar wel grappig. En over hoe je je Giro account zo goed mogelijk beveiligt. Ja, beveiliging, heel belangrijk.

[00:01:10]

En ik heb een nieuw aandeel gekocht. Oh ja, ok. Weet je dat de verklap of we waren dat verstrakken naar de minister? En ze hebben hem misschien wel gezien. Oh ja, oké Mark, jij. Dat is ook. Misschien hebben we mogen zien in The City. We gaan dat in.

[00:01:37]

Het is een goede week geweest. Tim toch? Ja, en extreem groene week. Het is echt extreem groen. Ja, heel groen. Maar volgens mij zijn we bijna elke dag zo elke dag in het groen gegaan. Ik heb zo'n beetje ook.

[00:01:50]

Ja, ik zit nu. Ik was toevallig, keek ik gisteren werken, een paar dagen vergeten. Maar ik heb vorige week, nadat wij hadden opgenomen, heb ik weer bijgelegd. Wat goed en dat was blijkbaar een goed moment. Een nieuwe manier natuurlijk. Nieuwe maand aan het schema houden.

[00:02:04]

Aan het schema gehouden? Vanzelfsprekend. Ik heb nu 99,9 veertig euro.

[00:02:11]

Daarop staan in de plus. Heb jij ook Alzheimer?

[00:02:15]

Ik heb volgens mij was elke dag een nieuwe Atea. Vandaag ook weer vandaag. Ik heb nog niet gekeken, maar ik ben volgens mij in een week tijd iets van 7000 euro omhoog gegaan.

[00:02:26]

Lekker dus.

[00:02:27]

Dat is wel nog uit te halen. Alles draait. Dat is wel flink. Ja, ik zit bijna op 170.000 euro. En ja dan? Waardoor echt precies op gebaseerd is. Dat is nog wel een beetje de vraag. Vaak niet heel erg ergens wat steunpakket natuurlijk in Amerika zo, maar ik was een vastgoed. Weekje frot technologie deed het heel goed.

[00:02:45]

Nou, ik ben benieuwd hoe we hier volgende week weer zitten.

[00:02:49]

Moodies bekennen ja, hoe is met je huiswerk?

[00:02:54]

Je voelde me aankomen. Ik heb mijn werk niet gedaan.

[00:02:57]

Komt echter wel een beetje de klas binnen zoals ze. Durf je niet goed in de ogen te kijken? Inderdaad, nee, sorry, ik ben er niet naartoe gekomen. Ik kan wel duizend excuses gaan opnoemen, maar ik denk niet dat jij of de luisteraar daar erg bij gebaat.

[00:03:09]

Nee. Nou schrijven we nog een weekje op.

[00:03:11]

Ja precies. Heb jij je huiswerk gedaan? Maar heb ik mijn huiswerk gedaan? Ja, ik heb zeker mijn werk gedaan. Aflevering vol. Ja, het lijkt een beetje alsof ik elke week wel weer gewoon ergens over nadenk. Dat doen we tuurlijk allemaal. Maar even specifiek over beleggen en over mijn eigen portfolio. En ik zat eigenlijk de hele week met een beetje de vraag in mijn hoofd. Wat nou als ik van al mijn geld één bedrijf mocht kopen?

[00:03:37]

In plaats van dat ik een stukje koop, koop ik eigenlijk het hele bedrijf. Die gedachtegang had ik eigenlijk een soort van gecreëerd om om te voelen en of ik dan welke blijf ik dan wel zou kopen?

[00:03:49]

En niet dat dan ook alle aandelen ook gewoon 100 procent eigenaar zou worden.

[00:03:53]

Van welke bedrijven zou dan kopen? Niet die blik. Ben Bennink is door mijn portfolio ingegaan. Ja en dan? Ja dan. Daar schrik je best van. Waarom? Nou? Omdat er dan bijna niks overblijft.

[00:04:04]

Je zou van geen enkel bedrijf 100 procent aandeelhouder willen zijn.

[00:04:08]

Nee, echt heel weinig bedrijven. Maar zijn het mij echt met dat gevoel van als ik het een eigenaar ben, moet ik het ook kunnen besturen? Moeilijk het moeilijke toekomstperspectief inzien en moet ik er vertrouwen in hebben dat het in de toekomst dus ook meer waard gaat worden.

[00:04:22]

Ja, maar dan zou je toch wel? Je hebt toch wel eentje? Ik denk sowieso dat jij agenten rol hebben. Als je het zou wel leuk zijn.

[00:04:28]

Er zijn een aantal natuurlijk. Die zitten wel een aantal tussen waar ik denk hé, daar zou. Daar zou ik wel maar comfortabel bij voelen om daar eigenaar van te zijn. Maar er zijn ook heel veel bedrijven waarvan ik ben blij. Ik vind prima om een stukje eigenaar te zijn, maar helemaal zou ik nooit willen. Ja, dat zit me wel aan denken ja.

[00:04:45]

Wel goede vragen ook om te stellen het is bijna gewetens vraag. Ja, dit is nou ja, daar zijn gewoon heel veel bedrijven. Ja zeg gewoon negentig cent voor een portefeuille waar ik gewoon zeg 80. Waar ik gewoon direct nee op zeg. Misschien 10 procent OSAS. Nou ja, bijna allemaal dividend. Bedrijven zijn gewoon niet. Ik zou voor 100 staalbedrijf niet willen zitten. Ik zou.

[00:05:04]

Jij bent een goeie tabaksbedrijven. Jij denkt dat zij maar dat zijn toch bedrijven die gewoon die. En daarmee is het natuurlijk wel fijn voor het dividend om het gewoon heel consistent zijn. Maar daar zou ik dus nooit eigenaar van willen zijn. Nee, ik geloof wel. Heb ik al eerder gezegd dat je portfolio uiteindelijk klein wordt als je doorgroeit als belegger, omdat je steeds meer bedrijven gaat hebben die je echt door en door kent en vertrouwen in hebben dat dit ook wel een voorwaarde wordt voor jezelf omdat je steeds naar minder bedrijven gaat dat je echt 100 het vertrouwen moet hebben.

[00:05:34]

Je kan het een beetje als leidraad gebruiken dat dit wel een mooie vraag is voor jezelf.

[00:05:38]

En als je dat niet. Als je daar niet comfortabel bij voelt om 100 procent eigenaar te zijn, waarom zou je dan wel een klein beetje eigenaar zijn?

[00:05:45]

Ja ja, ik snap het. Goede vraag wat misschien voor luisteraars om zichzelf aan te stellen als je niet alleen een ETF hebt? Zoals ik die vraag kan ik me zelfs nog niet stellen. Jij die huishoudens wel gedaan? Dat klopt. Ja, mooie aflevering voorbereid over het businessmodel van de toekomst. Volgens mij is het iets waar jij gepassioneerd over bent, ook omdat je zelf natuurlijk twee bedrijven hebt gehad of heeft opgericht. Waarom wil je het hier over hebben?

[00:06:11]

Nou, er is namelijk een. Vooral denk ik door software. Is dit businessmodel eigenlijk groot aan het worden? En dat bewijst eigenlijk ook wel dat dit eigenlijk het enige model is op lange termijn hoe je waar je je business op kan runnen.

[00:06:24]

Dit business model bedoel je mee, het model waar we het nu over gaan hebben? En dat zijn abonnementen. En het ja, dat klinkt natuurlijk helemaal niet zo. Zo bijzonder zijn en ze noemen dat ook wel het subscription. Businessmodel. En dit is eigenlijk door software zit. Is dit uw groot geworden? En ik weet dat dit consumenten moeten die hier nog heel erg aan wennen. Er is ook al denk ik afgelopen 10 jaar al best wel een frustratie bij heel veel consumenten dat je overal maar een abonnement voor moet afsluiten, maar dat vooral de nieuwe generatie daarmee opgroeit eigenlijk.

[00:06:56]

En daar dus die merkt dat die Francien vooral bij de oudere generatie zit. Maar dit is eigenlijk het enige model wat op lange termijn werkt.

[00:07:02]

Dus we hebben het dan bijvoorbeeld over Netflix doet aan abonnementen. Euh ja, wat nog meer dan zijn typische abonnementen een businessmodel? Bedrijven?

[00:07:12]

Nou ja, eigenlijk alle groeibedrijven. Die zitten eigenlijk in een in een vorm van hun abonnementen model machine waarmee Groei Portfolio kijkt. Zijn het eigenlijk allemaal al een mijnbedrijven in een in zekere zin ook nog eens een voorbeeld aan.

[00:07:25]

Naast de de zone zoals ik EPL dat is, denk ik ook. Het grote verschil is dat Apple was altijd gezien als als een hardware bedrijf en de waardering voor hardware is veel lager. En er is ergens een kantelpunt geweest dat ze Apple zijn gaan zien als een softwarebedrijf. En vanaf dat moment is Apple hardcourt gegroeid en zijn de waarderingen ook echt compleet veranderd.

[00:07:45]

Maar waar zit dan het amendement in Apple? Want die hebben in bijna bijna alles wat ze nu aanbieden? Onder meer Sturridge zit een abonnement in het City niks uit in de iCloud, de stroming diensten van Netflix van Apple. Nou ja, ze hebben nu een fitness plus. Nou ja, ze hebben onwijs veel surprises die allemaal per maand zijn. Microsoft is niet anders. Alleen maar abonnementen. Of je nou Microsoft Office wil nu of teams.

[00:08:14]

OK. Maar daar hebben we nu dus wel allemaal tech en software bedrijven. En je zegt ja voor het businessmodel van de toekomst. Niet elk bedrijf is in de toekomst lijkt mij een softwarebedrijf.

[00:08:24]

Ik geloof dat die in een vorm elk bedrijf een softwarebedrijf wordt. Tuurlijk, je krijgt een kom. Je hebt om verschillende lagen van hoe beoordeel je een Sauveur om geseind of gedeeltelijk? Maar neem bijvoorbeeld de krant.

[00:08:37]

Uiteindelijk wordt ook de kranten softwarebedrijf 100 procent, 100 procent of weet je zeker 100 procent weet zeker dat het OM senso is.

[00:08:44]

De papieren krant gaat verdwijnen. Nou, daar zijn we over allemaal wel al duidelijk over dat dat niet meer gebeurt hetgene de derde drukker gaat ruiten geen nieuws moet bezorgen. Alle leveranciers die je die. Dus de vrachtwagenchauffeurs die het moeten wegbrengen. Nou ja, eigenlijk puur journalist. Journalistiek over de journalisten en die journalisten die daar. Het moet ergens weg worden gezet. Dus dan krijg je een heel groot team aan product ontwikkelaars en dus product mensen. Die zijn strategen en marketeers, dus ik noem er gewoon een.

[00:09:14]

Het zover team eigenlijk. Of we dat allemaal online. En die moet het allemaal in de lucht houden. Moeten apps maken. Die moeten een systeem maken waar journalisten dat goed kunnen invoeren. Uiteindelijk natuurlijk. Een groot gedeelte zal adenine nog steeds bonussen zijn die je moet betalen.

[00:09:28]

Maar de cultuur en hoe het bedrijf geld verdient is door suffer ik maar tegelijkertijd.

[00:09:34]

Ik weet niet of ik wel wil leven in een wereld waarin dit businessmodel superieur is, want ik hecht veel waarde aan mijn papieren krant.

[00:09:41]

Ja ja, dat die en die is er ook nog wel even.

[00:09:44]

Ik denk is blijft er niet altijd gewoon behoefte aan, gewoon omdat niet alles digitaal is. Denk je dat dat echt zeker weet om 100 procent?

[00:09:51]

Ja, je hebt met een groep verzekeraars een verzekeraar dat. Dat is ook gewoon een digitaal bedrijf aan het worden. Want wat doet al die mensen nog op kantoor? Het kan allemaal. Je hebt je verzekeraar, je opent een appje. Je sluit een verzekering af en als je wat aan de hand is, dan maak je een. Dan geef je dat aan in een app. We maken in de foto. Er komt maar geen mens meer aan te pas.

[00:10:10]

Je hoeft geen mensen mee te bellen. Maar nee, dit is hoe.

[00:10:14]

Als alles digitaal gaat, waarom dan is er toch een softwarebedrijf? Zo'n beetje hetzelfde met een met een bank is. Maar wanneer ben je voor het laatst bij een bank geweest? Neem je voor het laatst een medewerker van een bank 2018? Ik kan me niet meer herinneren dat ik uberhaupt mijn wang ben geweest en dat ik überhaupt iemand gesproken heb. Nee, het gaat allemaal via een app. Voor mij is een bank gewoon een softwarebedrijf. Ja eigenlijk. We weten allemaal softwarebedrijf aan het worden.

[00:10:39]

En is het voor een groot deel, ook al zeggen ze eigenlijk.

[00:10:42]

Ja, en het wordt natuurlijk alleen maar erger, want je ziet namelijk dat alle niet softer takken nog bij bedrijven. Die zijn gewoon aan het krimpen. Dus het is gewoon een kwestie van tijd dat dat gewoon wegvalt. Die vallen vanzelf weg omdat er namelijk concurrenten zijn die die takken niet hebben. Uh, die zie je alleen maar aan het groeien zijn. En als je hoofd af activiteit software wordt over je verdienmodel voor sjofar, dan is het eigenlijk de enige businessmodel wat goed werkt is een abonnementsdienst.

[00:11:08]

Ik denk dat je wat je goed moet begrijpen als je, als het gaat over als je hoofdactiviteit zover is dat namelijk het kosten plaatje verschuift. Neem bijvoorbeeld de voorbeeld van de krant en je hebt vaste kosten en variabele kosten. Een krant, een traditioneel journalistiek bedrijf, heeft een hele lage vaste kosten, dus zie je alleen als de salarissen van voor journalisten. Maar dit heeft hele hoge variabele kosten, zoals heel veel kranten worden verkocht, moeten meer gedrukt worden en moeten meer verspreid worden.

[00:11:36]

Meer mensen betaald door de minder brievenbussen doen minder meer verkooppunten. Je levert Magnum wat meer mensen, namelijk verkooppunten kopen. Die moet je ook betalen.

[00:11:44]

Het is ook beter je bedrijven doet hoe meer kosten je eigenlijk meer kost. Maar zoals het dus ene kant was dat vroeger, werd het altijd gezien als voordeel. Want als je dus minder omzet had je het minder kosten, dus het voelde veiliger. Maar daardoor is het ook zo dat als je heel veel verkoopt, dat je ook heel veel kosten hebt. Dus je kan nooit extreem veel verlies maken. Extreem veel winst maken dus, maar dat geeft natuurlijk ruimte voor heel veel concurrenten.

[00:12:07]

Nu bij als je hoofdactiviteit zover is, dan verschuift dat heel erg als je je vaste kosten. Er worden veel hoger omdat je namelijk heel producten moet betalen en nog steeds journalisten. Als je je je vaste kosten worden veel hoger, maar daarentegen wordt je variabele kosten heel laag. Je hebt een hogere opstap, maar als je daarna echt gaat echt gaat groeien dan is natuurlijk de marges gaan dan extreem omhoog.

[00:12:29]

Hoe meer omzet je hebt is het dus bijna ieder is gewoon boven een punt is gewoon pure winst. En dan kan natuurlijk echt hard groeien. En dan worden er bedrijven die echt groot zijn. Die gaan echt heel veel verdienen. Dan krijgen we één keer de taferelen die we nu hebben. Ze uniek in de geschiedenis dat we bedrijven hebben die zo veel marges, hoge marges maken, zoveel cash hebben dan weken over Apple. Amazon komt om dit businessmodel en dit businessmodel zorgt er eigenlijk voor dat er bijna alleen maar monopolies komen omdat als je eenmaal de eerste bent of de grootste bij dan heb je je kan zulke hoge marges maken.

[00:13:03]

Dan heb je zoveel cash waardoor je je gewoon heel makkelijk iedereen kan kopen.

[00:13:06]

Dan kan je dus dit businessmodel. Als ik jou niet zo hoor is superieur voor bedrijven, maar voor de mensen is. Voor de consument is het misschien wel helemaal niet het ideale businessmodel. In ieder geval niet voor mij met mijn papieren krant en dat de monopolies komen waardoor ja, natuurlijk altijd een hele moeilijke.

[00:13:25]

Een beetje kip en het ei. Want ene kan denk ik je ene kant heb je gelijk, maar de andere kant door dit model kunnen wij wel als consument voor relatief bijna niks extreem veel waardering krijgen. Neem bijvoorbeeld Netflix, die kan voor 7 euro. Kan je een beetje alle films in de wereld kijken?

[00:13:42]

Ja, dat is idioot, goedkoop en vol muziek en videodienst. Jammer, heel jammer natuurlijk.

[00:13:48]

Ook naar Spotify. Dan krijg je alleen een Okubo dat je had verdiend. Zidane uitgaan dat je gewoon voor al die al je producten waar je mee werkt met WEURT en alles en gewoon alle tools waar je mee werkt dat je dat ook apps op je telefoon zodat je dat.

[00:14:03]

Het is allemaal zo goedkoop geworden per persoon. Het is voor een individu is het is natuurlijk eigenlijk gewoon één groot feest.

[00:14:11]

Ja, maar je moet je extra veel waar daarvoor echt bijna niks afvragen ten koste van wat.

[00:14:17]

En als jij jij bent de expert gaat het niet ten koste van iets voor de consument. Dan moet er wel eens alleen maar winst oplevert voor bedrijven ten koste van wat gaat dat voor gewone mensen?

[00:14:27]

Nou ja, ik zie nu gewoon op dit moment gewoon heel weinig nadelen voor puur consumenten. Dus ze moeten blijven innoveren. En omdat het allemaal maar allemaal subscription zijn kan je ze per direct opzeggen, waardoor je dus wel constant bezig blijft met je moet die gebruiker aanhouden waardoor het waardoor de productontwikkeling gewoon het bedrijf focus wordt. Heel erg op Jusuf Centric, zegt ze dan. Dit wordt dus 100 procent. De bedrijfscultuur maakt op. Hoe kunnen we de gebruikers zo goed mogelijk faciliteren?

[00:14:56]

We moeten elke maand weer bewijzen dat ze dat we het abonnement waard zijn.

[00:15:01]

Ja, maar dat is wat ze opgeven met de enige optie worden. En nu moeten ze zo groot zijn geworden. Ja, dan zijn er geen concurrenten meer, dus dan hoeven ze ook niets meer te bewijzen. Ja, mensen moeten het woord gebruiken dan ja, maar dat is een beetje naar dingen als de marges dus heel hoog zijn. Dat is ook een beetje economie. Ze is zo aantrekkelijk is. Dan gaan ook weer andere partijen want die nemen het risico.

[00:15:21]

Moet namelijk de reward heel hoog is.

[00:15:23]

Ja, dan moet je toch meteen opgeslokt? Dat gebeurt nu heel lange tijd, maar dat gaat op een gegeven moment. Reguleert zich denk ik uiteindelijk wel. Alleen dat gaat altijd door in een beweging.

[00:15:32]

Ook interessant. Ik ben benieuwd. Ik hoop dat het voor iedereen goed uitpakt en dat die win winsituatie voor bedrijven en consumenten daarin zit. In de toekomst belangrijk natuurlijk is. Wat hebben beleggers aan om dit te snappen?

[00:15:45]

Ja, inderdaad, dat is misschien ook de belangrijkste vraag in dit businessmodel. Zorgt ervoor dat er namelijk heel veel voorspelbaarheid komt. Is omdat je namelijk begin van het jaar eigenlijk al weet hoe en wat ongeveer je inkomsten gaat zijn. En je kan dus heel makkelijk je groei projecteren. Praat ik alleen maar over gewoon abonnementen. Dus als je begint met duizend abonnementen weet je ongeveer dat 5 procent afvalt. Waarom niet afvallen? Je weet ook hoeveel nieuwe mensen er maandelijks bijkomen en je weet Breemen heel goed op welke knoppen je moet draaien om nieuwe mensen te krijgen.

[00:16:12]

Welke advertenties werken wel? Welke manier van kortingen werken wel? Op welke content komen ze bijvoorbeeld binnen? Wat zijn de redenen? En je weet ook wat noemen ze dan? De lijft zijn veel duur van een klant. Hoe lang blijft een klant gemiddeld? Klant Ja ja, en dat is een voorspelling is extreem voorspelbaar, dus je kan je heel makkelijk aan die knoppen draaien.

[00:16:32]

Dat zorgt ervoor dat je dus namelijk een economie gaat, altijd in de cyclus. En dit is extreem recessie proef. Extreem dus.

[00:16:41]

Dan gaan ze met al een recessie krijgen, dan doen zij niet mee.

[00:16:44]

Nee, dat is goed. Nee, dat merk je nu al. Het is gewoon. Sterker nog, we worden nu eigenlijk voor. Eerst was dat een beetje zo dat die slechte tijden werd dat gelijk verkocht. En we liepen naar de veilige havens toe. Het is nu helemaal omgekeerd. De technologie is nu juist gezien als een veilige haven. En als het economisch slechter gaat, dan gaat iedereen naar technologie als veilige haven, omdat dat het veiligste businessmodel is.

[00:17:06]

Omdat er namelijk relatief zo goedkoop andere is, kan je eigenlijk niet zeggen. Ik zeg nu even mijn abonnement op van Netflix omdat het nu economisch wat minder gaat. Dan moet het namelijk allemaal zo relatief weinig is wat je betaalt. En dat geld dreigt met heel veel soul, met heel veel dienstverleningen die in een abonnementen zitten. Niemand gaat zo'n Spotify opzetten omdat het wat minder gaat. Nee nu het zegt nee en dat is wel heel anders. Maar je stelt wel even de aanschaf van kleding uit.

[00:17:31]

Of je gaat minder vaak uit eten. Of je koopt niet even die auto.

[00:17:34]

Gek eigenlijk? Je rekent dat een soort van als je vaste lasten.

[00:17:37]

En dat is het heel erg om het namelijk. Die bedrijven zijn zo goed gefocust op op wat een gebruiker wil jij dat je het gewoon ziet? Een soort van utility.

[00:17:46]

En daar zijn we nog steeds met je inklinken. Maar goed, dat ging de discussie niet over. Nee, maar dat is wel dat is het.

[00:17:51]

Dat is de cultuur die die die niet op productontwikkelaar ze hebben. Dat zit. Het zit er zo ingeslepen dat je elke keer moet bewijzen dat je het waard bent, waardoor je zo een bijna obsessie hebt voor een product maken waar iemand blij mee is. Je klant zegt Koning echt, maar letterlijk. En dat zeggen heel veel bedrijven zeggen dat banken zegt dat Weekers er maar niet. Dat is nog niet zo. Het is zo waar bedrijven valse over culturen. Je hebt echt een extreme obsessie voor voor klantvriendelijkheid.

[00:18:19]

Dat is echt gaat heel ver. Uhm nee, je misschien merk. De mensen die nu in de community zitten waar producten anders Wicker Men ook, je doet het zo samen met je, eigenlijk met je. We noemen het die gebruikers ze. Feedback komt. Ga je ermee verwerken. Dat ga je ermee in gesprek. Maar wat bedoel je dan precies achter? Wat is de laag daarachter? De diepe laag?

[00:18:37]

Waarom je dit wil? Nou, dan verwerken we dat in die zijn. Laten we het zien bouwen. Wet vraag. Is dit de gene wat je wilde in men zo bezig met het een product maken? Want degene die ervoor betaald dat het een fijn product is, dat zit zo in een cultuur van alle mensen die iets hover maken. En dat zorgt ervoor dat je dat je gewoon de producten die eruit komen ook gewoon echt superieur zijn vergeleken met traditionele modellen.

[00:19:01]

En als je dus groei wil voor een belegger is als je dus goed toekomt ze groeien, moet je kijken naar. Zit er ergens al in een subscription model verweven in het bedrijf?

[00:19:10]

En hoe kun je dan dat zien bij zo'n bedrijf of die werkt met een subscription model?

[00:19:16]

En misschien ook één stapje terug, want je hebt namelijk als we nu even over de meer. De echte nieuwe een nieuw type bedrijven is groeibedrijven. Daar heb je namelijk zo van gelaagdheid in. In subscription modellen. En dan heb je dat ding dat de Sasaki kent iedereen wel denken. Die heb je een paar keer genoemd. Software as a service.

[00:19:34]

Ja, dat houdt eigenlijk in. Je betaalt een relatief laag bedrag elke maand. Dan krijg je gewoon extreem veel software voor. Nou, dat is eigenlijk produkt wat ik aan bouwen ben ook eens. Je betaalt 5 euro per maand en dan krijg je een een tool om je portfolio te managen als je dat zelf moet bouwen. Dan ben je echt. Ben je hem nou, zeg dan een half uur tot een jaar bezig om op te bouwen. En nu mag je voor 5 euro een stuk naast een deel van je leven natuurlijk.

[00:19:57]

Maar dat werkgever, dat werkt natuurlijk alleen omdat er heel veel mensen zijn. Dat is een software service die je denkt en niet zover naam hetzelfde bouwen, want dat vertegenwoordigt de. Die 5 euro nooit per maand. Nu wordt het wel wat wil technischer, maar dat is waar heel veel mensen dat niet doorhebben. Dan heb je ook nog paasch. Heb je nog? En dat is platform is een service.

[00:20:16]

Want ik kan me voorstellen zijn dat zijn vrouw biedt bi producten die onderliggende platformen aanbieden. En dan hebben we eigenlijk ook nog de IBA's of Skoda's Infrastructure as a service. En dat de nog diepere laag waren is eigenlijk een complete infrastructuur wordt neergelegd waar een ander bedrijf naar op kan bouwen, bijvoorbeeld Freisler. Daarom hebben we een kick off dus zes afleveringen hierover gehad. Wat ik gekocht heb? Dat is echt zo'n infrastructure as a service. Ook die creeren eigenlijk een een netwerk aan servers.

[00:20:46]

Vrijwillig dan alle Dumouriez over de hele wereld verspreid. Om dat goed te kunnen doen. Dat op elke plek even snel werkt en goed te beluisteren is, heb je de complete infrastructuur nodig over de hele wereld. Dus wat gebeurt er daar? Gaat gewoon andere bedrijf gaat daar inspelen denk je. Alle bedrijven hebben dit nodig. Ik ga die infrastructuur neerleggen en ga ik verkopen. Die zijn er gewoon heel veel bedrijven. Die bieden eigenlijk een infrastructuur aan voor alle subscription bedrijven, digitale bedrijven.

[00:21:10]

En dat is natuurlijk een hele interessante laag.

[00:21:13]

Heel interessante groeimarkten volgens dat Vassili het wel goed en fout zie. Je doet het heel goed. Dus dat zijn, dat is ook een hele interessante, interessante laag om naar te kijken. En dit is natuurlijk. Dit is heel technisch en dat is ook een beetje een ding. Over het algemeen zijn alle alle analisten. Die zijn helemaal niet zo technisch onderlegd in die zien dit helemaal niet als als als. Wat voor potentie dit heeft in die infrastructuur is natuurlijk superieur.

[00:21:39]

Daar kan je voor. Als je een gebruiker hebt betaal je bijna niks, maar dan heb je wel in één keer zo'n en een echt een superieure infrastructuur voor echt. Voor mij en een hoop. En hij is natuurlijk fantastisch, maar het verdienmodel zit hem. Zo is dat als jouw opgedrukt gaat groeien. Dan ga je ook meer betalen. Dus dat betekent dat een bedrijf als Adrianne en Vassili dus automatisch al groeien als de haar klanten groeien. Dat is natuurlijk een en een gigantisch businessmodel.

[00:22:06]

Want je weet gewoon dat die industrie groeit. Die bedrijven gaan groeien, dus een goeie automatisme hoef je niks voor te doen.

[00:22:10]

Jij Éluard misschien luisteraars, maar Pim zit weer in een straal molens. Ja, maar dit is wel wat dit is. Het zit gewoon hele hype. Bijna als je software maakt is de regel nummer één kopen alles in. Ga niet zelf, maar gewoon in zijn eerste regel focussen, maar op één ding en dat is je eindgebruiker. Je klanten. Geen nieuwe taal dus het enige wat je moet doen, dan moet je gewoon 19:01 tijd Temsenaar. Alles wat er wat.

[00:22:31]

Wat niet te maken heeft direct met de klant koop je.

[00:22:35]

En dat zorgde ook wel weer voor dat wij nu met het zover krijgen wat we aan het ontwikkelen zijn best wel een hoge kost hebben. Wij gaan echt wel richting Sacro richting 2000 euro kosten per maand. Gewoon alleen maar een inkoop van de infrastructuur. En dat is natuurlijk nu relatief duur, want we hebben maar best wel relatief weinig gebruikers, dus best wel een hoge kosten. Dus het is de opstart van software, is heel duur en heel risicovol, maar geen moment kom je op het punt dat je ook voorbij de break even gaat.

[00:23:00]

En dan is alles pure winst en heel veel software. We reden een redelijk break even point, niet een proces van lange adem.

[00:23:06]

Ja, missen we nog iets wat mis een model van de toekomst betreft?

[00:23:11]

Ja, ik ben er nog wat aan toe. Ik wil nog even een soort van trend meenemen. Hoe kan je er nou naar die b type bedrijven kijken? En waar zie ik nou die afgelopen 10 jaar die trend in? Ik heb het eigenlijk opgedeeld in vier lagen. De eerste laag was eigenlijk puur software, dus puur technologie, maar kon jaren alleen maar technologie afnemen. Dus dat was bijvoorbeeld Salesforce. Microsoft bood bijvoorbeeld een intranet aan, is gewoon eens puur stukje technologie amusement.

[00:23:34]

Dit zit en dan is eigenlijk de volgende laag wat heel succesvol was. En dat is de technologie waar de gebruiker de content verzorgt. Dat was ook een heel lange trend. Dan moet je denken aan een YouTube en Facebook Twitter. Ze bieden technologie aan en daar gaan andere mensen gaan daar content op plaatsen. Het is een Yusef generate, noemen ze dat dan. Dat is eigenlijk ook een hele grote stroming geweest. Uhu geweest.

[00:23:58]

Ja nou daar is dat is gewoon een langzaam een beetje verzadigd. Nu die die hoek maken. Daarna hebben we eigenlijk de het platform maar niks van jou is. En dan bedoel ik meer vanuit het platform zelf naar de voorbeelden Amby bieden Booking, de thuisbezorgd. De Uber Uber BV bezit geen taxi's. Armie u zit geen woningen, boeking bezit geen hotel. Dat is een beetje een hele grote trend geweest. En dat een beetje met al die dingen die ik opnoemt.

[00:24:20]

Dat zijn eigenlijk allemaal alles wat technologiereuzen monopolie gevoelig. Deze laag die ik opnoemt, die zijn eigenlijk al die markten een beetje verzadigd en de top drie wordt die domineren en de rest doet er niet meer toe. En nu komt daar eigenlijk een vierde laag en dat is nu in volle gang. En dat is eigenlijk de technologie. Met Ja, ik noem het dan ooit komt en noem ik het zelf. Ja is dat je dus technologie aanbied met content? Voorbeeld en dat is bijvoorbeeld de New York Times New York Times is echt een shiv dat maken naar een subscription model enz.

[00:24:51]

Ze zijn eigenaar van de content, ze doet. Ze bieden dus een stukje technologie aan om Chinees ziekte te consumeren in in allerlei vormen audio en video, in tekst. Ook in infographics. Ze zijn dus zowel eigenaar van de technologie hoe het tot de consument komt. Maar ze zijn ook eigenaar van de content, dus van de zee van de inhoud. Euh, Netflix is wel hijgerige. Van een technologie als van de content is niet nieuw. En er komt een leuke Woltjer kleurtjes.

[00:25:19]

Supersave bedrijf. Zo wordt kip gezien op de Nederlandse beurs. Is het vroeger een uitgever geweest? Ja, maar dat grappig is, pakt het er bewust bij. Omdat ik even namelijk wil laten zien wat de achterkant is van een bijvoorbeeld relatief saai bedrijf rond De Kruyff. Maar hoe? Hoe ijzersterk dit bedrijf is? Omdat het namelijk biedt bijna alleen maar abonnementen aan. Volgens mij 79 procent van de omzet. Dat komt een abonnement en ze zit heel erg in de held.

[00:25:46]

Karine V. Complaints in in de een beetje fiscaal hoek. Ze bieden eigenlijk content aan waar heel veel professionals in die sector mee kunnen werken. En volgens mij 84 procent van de omzet komt uit technologie DS4 digitaal en daarvan is 49 procent vinden een subscription model. En dat iedereen even heeft heel oubollig. Idee van Wolters Kluwer is echt super stoffig. Maar dit bedrijf is eigenlijk een van de meest sterke bedrijven stabiele bedrijven in Nederland. Dat weet helemaal bij een nieuw, maar dat waardering is ook echt flink.

[00:26:18]

Echt echt fors. Je dat? Het is echt een feit dat dit bedrijf maar al hun studie Staedion.

[00:26:25]

Euh, rendementen. Echt heel steady. Maar het is altijd duur. Euh ja, omdat het zo gewoon is. Een hoog gewaardeerd als je het vergelijkt met alle andere Nederlandse bedrijven. Ja, dit zei dit is voor mij echt wel meteen wat bijvoorbeeld op mijn whitelist staat. En als het een keer zakt.

[00:26:43]

Nou, dan is dit. Dan is er iets dat kan worden. Is dat anders? Ja zelfs wel nee. Dus een heel andere manier kijken naar bedrijven. En wat misschien ook normaal goed is om te zien. Vooral voor de mensen die graag groeibedrijven beoordelen in dit en dit businessmodel. Dus als je goed kijkt, wat is de go to market strategie? En dat klink misschien heel technisch, maar dat houdt eigenlijk in als een bedrijf start. Welk in welk gedeelte van de markt?

[00:27:09]

Welk segment gaan ze als eerste opereren? En dit bepaald heel erg. Of dit kan je heel erg door Verwer doorzetten, eigenlijk in waar ze uiteindelijk willen uitkomen. En misschien dat ik er een voorbeeld bij pakken. Dat is misschien te makkelijk. En als bijvoorbeeld Adriënne die is naar de markt gegaan en die heb eigenlijk nog maar met n besloten. En we gaan beginnen met de meeste haaien en Clant. En je zou dus eigenlijk zeggen. We gaan naar M.

[00:27:32]

We bieden een infrastructuur voor payment en we gaan beginnen met kleine bedrijfjes, want die zijn makkelijker Sils technisch binnen te halen. We hebben weinig technische wensen, is weinig complex, lekker makkelijk. Maar er zijn hele lage volumes natuurlijk. En dat de makkelijke weg. Maar dan weet je al zeker dat het. Elk jaar wordt het steeds moeilijker. En wat hebben we voor? Ze hebben juist het omgekeerde gekozen zeggen we gaan naar de markt meer en we beginnen met de meest haaien.

[00:27:54]

En klant is echt de Fortune 500 klanten en ze hadden Facebook als een van de eerdere klanten. Ja, en dat is ook onwijs moeilijk om om te starten met een Facebook Dennis. Hoe ga je die Sils binnen? De biënnale Facebook en Facebook heeft dus ook gelijk gigantische wensen.

[00:28:09]

Dus je moet ook een een extreem geavanceerd platform hebben voordat je überhaupt de markt in kan gaan. Je hebt dus een extreem lange periode. Hebben ze dus Gant vermoed ik waar ze onzichtbaar zijn geweest, dus in de achtergrond dit hebben gebouwd waardoor niemand als jij nog kende dan hebben ze gewoon achter gesloten deuren gedaan. Dit is gewoon een strategie. Dit is een hoog risico, maar als dit werkt dan kan je eigenlijk zeggen dan moet je extreem groot worden.

[00:28:33]

Want als je Facebook als klant hebt, dan zien elk ander bedrijf en dat kunnen we ook.

[00:28:38]

Als je Facebook kan hebben denk ik dan denk KLM die gaat die heeft, die gaat geen seconde twijfel. Kan je ons ook wel bedienen? Nee dus. De Seels naar beneden wordt piece of cake. Maar als je als je sils. Als je de gootje Marcske die andere kant ben wordt natuurlijk heel moeilijk. Want moet je elk een Kirstie wil groeien, moet je grotere klanten overtuigen. Want die? Ja, die denk ja. Maar ja, je kan Facebook denk jij doet KLM maar dat.

[00:29:00]

Wij zijn Facebook. Dus waarom zouden wij bij jou klant worden? Ik kijk altijd heel erg bij groeibedrijven, vooral in dit model naar de Quote Market strategie. Vestia heeft namelijk exact dezelfde benadering als als Adrianne. Ook die hebben wij op dit moment nog heel weinig klanten, maar een grote marge is zelfs Adin. We doen TopNotch. Beetje de tegenstanders of van feestlied zeggen nu ja, ze hebben nog maar zoveel klanten. Ze hebben een heel groot gedeelte van de omzet komt uit Tik Tok en dat is heel risicovol.

[00:29:28]

Dat klopt ook wel als je nu naar de cijfers kijkt, maar als je dit projecteert op wat voor toekomst ze allemaal zo vrij gemakkelijk kunnen binnenhalen. Ik geloof namelijk heel erg in deze strategie. En in plaats van die omgekeerde. Maar dat is mijn overtuiging. Je moet wel voorbij een bepaald punt komen dat de. Ik denk dat het risico kleiner wordt, dus ik bij ZyXEL bedrijf ook, zal het in de gaten. Kijk, ik kan je die grote klanten ook binnenhalen.

[00:29:51]

Kan je ze ook binden voor een langere periode? En dan denk jij dan is het punt als je dat kan bewijzen. Ik heb een gevoel van in dat dat dat lukt ook. Dan stap ik in. Ik vind als je groeibedrijven kijkt moet je heel erg goed kijken naar wat is de manier hoe ze de markt betreden?

[00:30:07]

Zo kan je volgens mij nog wel uren lullen over hoe beoordeel je nou een goed groeibedrijf en hoe we timmeren aan de weg?

[00:30:16]

We leren steeds meer. Ja, volgens mij zijn we al een heel eind.

[00:30:19]

Tijd voor de portfolio dividend checker denkt ja, waar ben je op dit moment mee bezig? We hebben helemaal verschillende dingen gedaan, maar ik wil in ieder specifiek uitpakken. Ja, we hebben nu de transactiekosten verwerkt. Wat ik daar zelf heel leuk kan vinden is dat we nu per holding aangeven hoeveel transactiekosten je gemaakt, dus in absolute getallen en percentages. En we tellen dus ook alle percentages bij mekaar op. En dan heb je het gemiddelde zo'n beetje ook. Hoeveel procent heeft het jou gekost om je huidige portfolio te creëren?

[00:30:51]

Ja hoor weer ja ok. Ik zeg altijd hetzelfde meer focus dat je nooit meer dan 1 procent transactiekosten betaalt. Anders wordt het wel heel lastig om nog rendement te pakken. En dat was me eigenlijk een heel positief opgevallen. Ik heb dus gemiddeld 0,07 procent, dus niks. Niemand heeft mij dus 0,07 procent gekost om mijn huidige portfolio samenstellen van 170 duizend euro.

[00:31:13]

Ja, dus eenmalige kosten. Wat goed was, maar ik had niet verwacht dat het zo laag zou zijn. Nee, maar dit is natuurlijk heel interessant. Dit zijn dit is inzicht en dit zie je nooit bij de Giro. Is eigenlijk wel logisch, want de Giro laat natuurlijk niet zien hoeveel transactiekosten je betaalt, want dan ga je en word je gestimuleerd om minder nomine te doen. Wij gaan dat wel inzichtelijk maken. Dus als je nu je portfolio inladen laten wij ook zien hoeveel procent je per holding betaalt in totaal.

[00:31:42]

Dat is meer inzicht dan waar je wat aan hebt. Wat gebruiksvriendelijk en gebruiksvriendelijk is natuurlijk ook een wens. Dit is wat heel veel binnenkomt, waar heel veel mensen naar vragen. Allemaal leuk. Zo is dat is het leuke vind ik ook aan software ontwikkeling, dus we doen dat nu met 250 man die elke dag er gebruik van maken met Fiedler komen en we gaan dan in één gesprek. Waarom wil je dat en dan bouwen?

[00:32:03]

Had het lef om de mensen dat gewoon kunnen meekijken allemaal? En nieuwe kijkers is het straks weer nieuw meekijken?

[00:32:09]

Zijn Rik Servia, Robin Jan Wietze, Maarten Analyse Koen, CEP, Sara, Jeroen, Giel, Pascal, Tom, Tim, Kees, Jeroen, Daan, Brett Moon, Brian en Jessica, Niels, Jeroen, Jeroen, Fatima, Delain, Roos, Joline, Jeffrey, Floor, Edwin, Beau, Roel, Alex en Niels. En dat je ook mee kijken in het euh. In het proces? Ga dan naar www. Een vriend van de show Pinel Slash jongeren.

[00:32:35]

Ja, dat klopt.

[00:32:37]

Dan gaan we. Wat is er in het nieuws gebeurd afgelopen week?

[00:32:41]

Ja, cijferseizoen is geopend. We hebben net Tecno gehad en ASML en TomTom.

[00:32:46]

Dat hoorde ik ook op het nieuws. Inderdaad, TomTom deed het niet zo goed, maar Thuisbezorgd ging weer lekker.

[00:32:50]

Ja, Thuisbezorgd is echt heel erg indrukwekkend en de komende weken zullen ze ook al weer extra lekker gaan. Want iedereen mag niet meer uit eten, dus ze moeten ook gewoon weer naar huis komen.

[00:32:59]

Ze hebben 64 procent groei in bestellingen vergeleken met een jaar daarvoor. Dat is echt indrukwekkend.

[00:33:05]

Zijn ze bijna zo hard als jongen?

[00:33:06]

Legde podcast bijna per maand. Dat was wel echt indrukwekkend. En dit? Dit is gewoon. Dit gaat gewoon. Niet stoppen. Het had toch nog wel even door. En dan hebben ze nog niet eens de. De cijfers van de overname van KVAB hebben meegenomen dat ergens begin volgend jaar wordt afgerond. Ja, dit is wel een die Jitse Groen die die stap volgens mij niet voordat het een monopolie is in de wereld. Jitse Groen in cijfers dit. Ja, ik denk dat tqnb waar je moet een beetje zien als het is niet een bedrijf dat in een jaar tijd 100 procent groeit.

[00:33:36]

Nee, maar ik denk dat je wel per jaar echt wel nogal makkelijk 30 procent kan verwachten. Het is een van mijn grotere holdings. Ik heb zelfs geld van Athina. Een beetje naar een teken een. Ik ben hier heel positief over. Ik denk dat de echte winst nog moet komen voor het tekenen om de overnames kostte heel veel geld en die tot een symbiose uit al die overnames moet er nog echt uitkomen. Gaat ze nog uitbetalen? Ja, dat gaat ze zeker nog koken.

[00:34:02]

Dat geloof ik wel hoor.

[00:34:04]

Dan kan je dan verder nog nieuws. Nou, we hebben tuurlijk net voor dat gesprek over hoe. Misschien moet je ook maar laten die grote techbedrijven liggen die constant onder vuur nu. Europa doet er nu ook een. Je gooit er ook nog een beetje olie op het vuur dat ze dat ze ook de kleinere bedrijven in Europa ook in toegang willen geven tot de data die de grote bedrijven hebben.

[00:34:23]

Nou, in Amerika gaan duca allemaal gesprekken over. Dat moet opgesplitst moeten worden. Ze liggen nu in alle kanten onder vuur. Maar ja, dit is een beetje een onderwerp waar volgens mij de komende jaar elke week wel iets over geschreven gaat worden.

[00:34:35]

Wat ik mij nog wel even afvroeg na jou wilde vragen. En hebben natuurlijk. Vanuit de EU willen wij dus ook meer regels eigenlijk voor die BIG. Uhm, wie zijn we allemaal Amerikaans? Euh, is het automatisch dan een conflict tussen de VS en Europa?

[00:34:51]

Ja, het gaat zeker gebeuren. Ja ja, wij zijn eigenlijk een beetje. Als Europa een beetje het euh ja, zeg je het een beetje het lelijke eendje straks aan het worden. Want China, die is die natuurlijk zwaar op inzetten in die in eigenlijk de technologie. Dat is ook wel een beetje het ding wat er nu gaat gebeuren is dat. Europa zit er een beetje tussenin. En Europa heeft zelf niks te bieden.

[00:35:11]

Dus ja, noem eens een groot technologiebedrijf in Europa ASML. Euh ja, maar dat biedt dus geen software US hardware en heb je Adjani doet infrastructuur dus niet. We hebben geen enkele grote partijen die die naar de eindklant zit. Gewoon niks. Het is eigenlijk als sneu en een probleem is nu dat wij eigenlijk als Europa er een beetje tussen zitten tussen straks China en Amerika. En we hebben ons nu eigenlijk allemaal een beetje verkocht aan Amerika. Maar dat ja, dat gaat misschien ook een keer richting China komen.

[00:35:36]

Wij kunnen ons euro. Boyega We willen allemaal gaan reguleren en zo, maar dat maakt onze positie straks heel zwak. Want als wij die grote bedrijven een beetje zot van willen temmen, dan gaat Amerika echt op terugkomen met consequenties. Jij? Ik snap het ook wel. We zijn gewoon. We hebben de boot gemist. Uh en ja, ik ben wel benieuwd hoe Europa hier nu mee omgaat. Je kan blijven reguleren. Het is gewoon een boemerang. Alles wat je meer reguleert, gaat niet op een andere manier in een rekening terugkrijgen.

[00:36:04]

Is eigenlijk enige remedie daartegen. Is een concurrent bieden, maar die hebben niet nee. Ja, ik ben wel benieuwd hoe hoe dit zich gaat ontwikkelen.

[00:36:13]

We hebben niet zoveel recht van spreken eigenlijk. Als het gaat om een technologie hebben wij gewoon is uw hulp eigenlijk gewoon een beetje v d verdoemd omdat wij zoveel verschillende culturen en talen hebben? U hebt een hele hoge vaste kosten met software en daarna wordt het en wordt het echt pure winst. Het probleem is in Europa en dat merk ik met alle reken.

[00:36:34]

Maar het zou natuurlijk ook zo ver dat je het probleem is dat je je vaste kosten zijn hoog, maar de afzetmarkt is altijd heel klein. We zijn in Europa zo verbonden aan taal. Dan neem jij wel eens een Frans product af of een Spaans. Dat doe je bijna niet, want het is gebeurd is dat. Elk land krijgt dus eigenlijk z'n eigen product. Meneer Sancy, maar dat is gewoon op lange termijn. Euh, da's een beetje pappen en nathouden.

[00:36:57]

En dan komt er dus een Amerikaans product hetzelfde aanbiedt. Maar die wordt er natuurlijk veel beter. En dat is dan Engels. Dan gaat iedereen daarnaartoe. En da's natuurlijk heel traditioneel verhaal die iedereen kent. Elk land had z'n eigen Hyves en Facebook. Ja, daar komt er een concurrent Facebook dat innoveert. Veel sneller werkt een beter en dan gaan we daaraan toe. En dat zo is het constant. Gaat het met technologie? De afzetmarkt is gewoon te klein.

[00:37:18]

Dus als je ondanks dat we dan misschien in een Europese Unie zitten met elkaar? Ja, maar dat is niet waar.

[00:37:23]

Geschillen in Europa zijn zo funest en ook die taalbarrière is zo funest voor voor schaalbaarheid. En dat in je hebt schaalbaarheid nodig in technologie, anders werkt dat verdienmodel niet. Nee.

[00:37:35]

Interessant. Interessant? Echt? OK. Uh, even kijken eens het nieuws nog verder? Nee, nee. Oké, het portfolio. Er is iets gebeurd.

[00:37:46]

Transacties? Ja, ik had vorig jaar verteld dat ik nog wat nogal wat cash had van 26 om er nog over had. Ik moest namelijk nog een bestemming voor zoeken. Ik heb daar nu over, blijf voor 500 euro en wat van gekocht. En dat is Ahold Delhaize geworden. Ik had natuurlijk al eerder Ahold gekocht en we gaan denk ik best wel een economisch mindere tijden tegemoet. Het lijkt misschien nu iets, maar natuurlijk veel steun enzo, dus ik denk dat we komende jaren echt wel iets minder gaat worden.

[00:38:16]

Dus gewoon een stabiele, heel defensief aandeel. Ze oud is gewoon nog altijd lekker. Ik merk toch wel dat Ahold toch wat structureel van zo'n 19 procent groei realiseert elk jaar. En ze begrijpen online heel goed. En ze? Ik denk dat ze een van de eersten die echt online bezig waren. In uw Emerton. Gewoon in de producten die ze lanceren, in de manier hoe ze consistent zijn in die zijn en dat het dat ze online wel goed snappen.

[00:38:41]

Nou bijvoorbeeld kom zijn ze eigenaarvan dus die ik vind.

[00:38:44]

Qua supermarkt doen ze het goed in een richting dat softwarebedrijf release. Ze hebben een. Ze begrijpen software goed is het goeie service over cultuur en dat vind ik sowieso fijn. En ze hebben dus structureel ongeveer 19 procent groei in omzet, dus er zit ook nog groei in. Dat vind ik dus ook wel fijn dat ze betalen 4 procent dividend. Met de huidige koers nu en ze doen dat met een relatief lage P.O.D. Weet je ongeveer 44 procent. Dat vind ik aan de kassa netjes, waardoor ze natuurlijk maar relatief weinig van een 11maart van hun winst uitkeren aan aandeelhouders die de andere helft kunnen investeren.

[00:39:18]

En ze hebben ook nog eens een een chairs bij programma van 1 miljard waar dit jaar begonnen was en dus nu nog ongeveer 270 miljard miljoen aan kan uitgeven. Nou, dat staat toch wel weer voor ongeveer 1 procent. Dus 2 miljard staan voor 4 procent. Ik heb geen idee wat het is. Dat is die Cher bij PEC programmeurs dat ze als bedrijf aandelen zelf terugkopen. Dus dat is in dit geval willen ze een miljard uitgeven. 2020 Ze kopen dus voor een miljard aan eigen aandelen in te weer meer eigenaar worden van.

[00:39:50]

Dus dat betekent dus dat er minder aandelen beschikbaar worden. De uitkering van de winst wordt blijft wel hetzelfde. Dan wordt het dus krijgt elke aandeelhouder relatief meer Justens, dan stijgt de koers. Ja ja, ik denk als je dat bij mekaar optelt met 4 procent dividendrendement. Met een beetje SAir bij met een groeiende omzet van 10 procent. Ik denk wel dat ik hier 10 tot 15 procent rendement op jaarbasis kan pakken. Nou, ik heb. Ik gun het je pen en dan is er ook nog een ander ding.

[00:40:16]

Dat is natuurlijk denk ik de belangrijkste waardering nu is gewoon extreem laag. Ik vind het ook geen nee. Ik verbaas me hoe goedkoop het is, maar als ik het vergelijk met alle andere concurrenten supermarkten zijn ze echt een van de goedkoopste. Echt veel goedkoper. Vergelijk met Amerikaanse supermarkten ze de helft goedkoper voelt. Bijna gevoelde ik iets over het hoofd.

[00:40:31]

Zie behalve Sytse natuurlijk geen alcohol meer mogen verkopen na acht uur. Dat zal natuurlijk de omzet flink drukken.

[00:40:37]

Ja, dat zal wel even, maar een tijdelijke dip na een tijdelijke dip?

[00:40:40]

OK. Nou, ik snap het. Je hebt me overtuigd goedgekeurd. Dank je wel. En dividend ja.

[00:40:48]

Twee bedrijven dividend ontvangen 37 euro. En mijn totale portfolio waarde is nu 100. Negenenzestig 1.400.

[00:40:56]

Ja kijk, reviews hebben we een paar leuke binnen. Geen audio berichtjes deze keer. Nee klopt ja.

[00:41:03]

Hmm. Vreemd, maar dus wel. Uhm nou ja, een recensie in de Apple Podcast app. Ja, waanzin. Wat een topcast is de titel Vriend van jullie feestje geworden. Veel opgestoken van jullie goede gesprekken. Ook de blogs zijn interessant. Kijk uit naar de trekker. Hulde.

[00:41:22]

Dat was dan een beetje een heel leuk om te horen. Ja, dank je wel een beetje. En wel leuk dat je een vriend van ons feestje bent geworden. Ook hebben we nog een vraag gekregen van JR. Die heeft zich gesteld in de uhja, in de community van vrienden van de show. Uhm, nu spoofing bij banken en andere moderne vormen van fraude. Steeds vaker in het nieuws komen dat hackers inloggegevens kunnen achterhalen door een privé laptop te hacken of door bijvoorbeeld bedrijven te hacken.

[00:41:51]

Zelf maak ik alleen gebruik van de Giro en heb ik de tweestapsverificatie aangezet. Stel, mijn laptop wordt gestolen en daarmee op een of andere manier ingelogd bij de Giro. En alles wordt leeggehaald. Wie is er dan verantwoordelijk? Ben je dan verzekerd zoals bij sommige banken?

[00:42:05]

Nou, dat is een hele goeie vraag of 6 opmerking.

[00:42:08]

Tweestapsverificatie is sowieso heel verstandig. Moet je altijd hebben, maar dit is uiteindelijk. Dit gaat natuurlijk nu dus heel specifiek op beleggen, maar dit gaat natuurlijk over het algemeen. Je moet gewoon altijd twee staps verificatie altijd doen. Nooit sms gebruiken. SMS is makkelijk te onderscheppen. SMS Heel veel mensen ontvangen ook sms op de computer. Dat sowieso een tip. Die moet je altijd aanzetten bij de Giro. En daarnaast heeft de Giro daar eigenlijk zelf al een soort beveiliging gecreëerd dat je natuurlijk rekening moet activeren.

[00:42:37]

Je moet 0,01 cent betalen en dat hebben ze op die manier gedaan dat als je dus geld van de Giro afhalen kan het namelijk alleen maar naar die rekening toe. Dus als een hacker jouw account heeft op 1, dan kan die dus alle aandelen verkopen, maar kan dus alleen maar Ariq terugstorten op jouw rekening. Hij kan niet een derde rekening kopen. Kan daar niks mee? Nee, volgens mij ben je daar niet voor verzekerd. Door iemand jouw account hackt en die verkoopt al je aandelen.

[00:43:02]

Volgens mij is het juist gewoon je eigen schuld. Ja, maar dit is wel goed dat iedereen er even bewust van wordt. Dat denk ik ook.

[00:43:09]

Goede vraag ik jou. Dankjewel! Volgende week gaan we het hebben over obligaties. Ja, kijk, obligaties is misschien niet zo sexy. Nee, ik heb zelf ook geen obligaties. Ik ben nog niet van plan witbrood te nemen. Maar Jana, het is wel. En het is een onderdeel van je kan er wel een onderdeel zijn van je van je complete beleggings. Mix eigenlijk het vorige keer over hebben gehad. Over hoe ga je nou een ideale portfolio samenstellen?

[00:43:35]

Kan voor je gemoedsrust. Kan obligaties wel fijn werken? Het is cash omdat je dan als het slechter gaat het in kan leggen. Het is toch wel een en wel degelijk onderdeel van het is wel direct gerelateerd aan beleggen. Vaak is dat zelfs ook heel veel items die een gedeelde obligaties hebben. Een gedeelte aandelen dus. Ik wil wel bespreken. Dan kan iedereen er natuurlijk zelf bepalen of die obligatie doet of niet. Ja, maar we houden wat over leren en dat begrijpen hoe dat precies in mekaar zit.

[00:44:01]

Dus ook wel interessant, maar investeren in je kennis natuurlijk al over gesproken.

[00:44:07]

Goed dat je het zegt ja, want we hebben er natuurlijk bij. Willen jullie allemaal luisteraars bedanken voor alle goede ideeën die jullie hebben gestuurd? Heel veel. Ja, echt leuk om te zien.

[00:44:19]

Of misschien wel zeggen dat wat er op VTM moet het gaat over de slotzin.

[00:44:23]

Het idee van de slotzin ja, nee, want dat die vrouw is? Die vraag stelden wij van ja. We willen eigenlijk wel een slotzin zijn en een goede ideeën. Nou, die waren er volop. En nou ja, dan is dus de keuze bij ons komen te liggen. Jij zei tegen mij Pym ja, jij bent de taalkundige. Jij moet er maar een uitzoeken, maar ik heb het probleem dat ik geen keuzes kan maken. Dus ja, ik heb er drie volgensmij uitgezocht en we willen er eentje nu kiezen.

[00:44:48]

Ja, je mag ze ook alle drie voorlezen en dan kijken we welke de lekkerste voelt. Ja. Investeer in je kennis en beleg met beleid. Tijdens de eerste tweede blijf investeren in het leren en drie verrijkt jezelf en beleg met beleid. Ik vind eigenlijk ik voel het meest voor de eerste en jij zelf. Het loopt niet lekker zitten en in.

[00:45:12]

Maar ik denk dat als ik dat zo graag gebruiken dat ik het wel soepel kan laten lopen kan ik nog meer zeggen, dus zou ik er gewoon bij aansluiten. Nu ja, ja, moet je daarna niet meer praten. Maar dan had ik dan ook. En vergeet niet, investeer in je kennis. Een beleg met Ballett.