Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:00]

Dit is merken van Audi collectief schrik voor Nele. Je meeneemt door aflevering drie, wilde ik je vragen of je al geabonneerd bent op de podcast. Dat kan via iTunes en Spotify. En zo mis je niets. Geen enkele aflevering. En als je houdt van deze podcast en net als ons geen genoeg kan krijgen van dit verhaal. Zorg dan vooral dat je het boek van Thomas Rupp te pakken krijgt. Laura, het kalifaat meisje uit Zoetermeer. Maar eerst aflevering 3.

[00:00:39]

Het is een mannenwereld. Je ziet weinig vrouwen op straat wat aparts.

[00:00:46]

Vrouw moet natuurlijk bedekt zijn en dat was gewoon verschrikkelijk warm.

[00:00:55]

Je struikelt over je eigen sluier, komt nu en het is gewoon bijna niet te doen. Zeg maar. Daarnaast als je als je alleen loopt of als je kan je ook aangesproken worden door de HSPA zedenpolitie. Ik zie je handen vaak tegen vrouwen. Je moet handschoenen dragen of ik zie je ogen, want je ogen mogen niet zichtbaar zijn.

[00:01:20]

Hebben ze jou ooit aangesproken omdat mijn ogen zichtbaar waren? Maar ik ging nog gewoon Nederlands praten en zeggen van wat zeg jij ook ik versta jou niet. En dan liet hij me met rust.

[00:01:43]

Ik zal persoonlijk in mijn broek doen, denk ik misschien als je er nu in één keer staat, maar ik stond er niet in één keer. En dat ik eerlijk zijn. Ik denk dat ik figuurlijk gezien dat ik het wel tien keer, honderd keer misschien een boek.

[00:02:02]

Dit is Laura H. Er was altijd angst en was altijd gevaar. De podcast was gewoon overleveren. Tien maanden woont ze in het kalifaat en ziet door een dun spleetje de wereld waar ze in is terechtgekomen. Een oorlog die steeds dichterbij komt en een man die zo gewelddadig is dat ze soms amper kan lopen. De angst die Knobel door de telefoon heeft. Het is haar vader en zijn haar 4.500 kilometer verderop.

[00:02:37]

Ik moet hier weg poppunk. Dit gaat niet goed. Loopt gevaar. Vierduizend vijfhonderd kilometer tussen Zoetermeer Nederland en Mosoel in Irak. We gaan het redden. Kijk naar de maanden doe ik ook en ergens belooft dat het goed komt. Dat heb ik wel, beloofde ik zeker. Ik ben. Nele Eeckhout en ik ben Merker Kvist. Dit is aflevering drie. De laatste keer dat ergens een dochter ziet voor ze vertrekt, is op een verjaardagsfeestje en daar was het hartstikke gezellig.

[00:03:13]

En ik was wel alleen. Ik kwam niet mee, maar daar was in goede doen, vrolijk en dus helemaal geen. Ik had geen enkele Ginkelse. Jou eigenlijk als ik erover nadenk.

[00:03:26]

Geen enkel signaal dat verraadt dat hij zich de tien maanden die zullen volgen zal moeten afvragen of hij zijn dochter ooit nog levend terug zal zien. Want niet zolang na dat feestje wordt het 11 september 2015, de dag waarop Laura vertrekt, ergens de wereld in elkaar stort. Maar de rest van de wereld ook gewoon doordraait. Ja, ik ben blijven werken en en om nu is het toch gelukt om gewoon door te werken. En dat heeft me ook wel goed gedaan, want daardoor blijf je ook een beetje overeind.

[00:04:00]

Maar je moet er wel voor dat je zit voortdurend met je telefoon in je hand. Die laat je niet meer los te zijn. Daarna heb je ieder bericht kan belangrijk zijn in die eerste maanden.

[00:04:11]

Slaagt erin erin contact te krijgen met zijn dochter. Hij heeft kunnen volgen hoe ze traag maar zeker beseft dat ze zich in levensgevaarlijke nesten heeft gewerkt en zo snel mogelijk weer naar huis wil. Alleen waar kan hij beginnen? Op welke manieren werd je ondersteund? Tot waar ging de politie bijvoorbeeld mee?

[00:04:31]

Nou ja, die dierenverzorging kwam dan een aantal keer langs. Dat was het eigenlijk wel. Het enige wat hij heeft is een mobiele telefoon en WhatsApp contact dat bepaald wordt door de internetverbinding in Mosoel Irak, Mosul Irak. In 2016, wanneer de stad nog compleet in handen is van de VS. Dat zal nog zo blijven tot juni 2017, maar dan zal Laura daar allang niet meer zijn. En hoe dat is gelukt? Daar komt journalist Thomas Rub achter.

[00:05:15]

We hebben Egina, wiens dochter vertrokken is, naar het kalifaat. Na een maand vraagt ze hem om hulp. Blijkt het leven nog veel gewelddadiger dan zij dat ook al kende de vreselijke omstandigheden te zitten?

[00:05:29]

Zij is eigenlijk moet moet hier weg en help me alsjeblieft. Maar dat bleek gewoon niet onmogelijk, want Nederland heeft het standpunt dat zij nooit helpen bij terugkeer.

[00:05:40]

Je wordt niet begeleid en dat krijgen mensen die vertrokken zijn te horen. Nee, we kunnen niks voor je doen. Klop maar aan bij een consulaat en bij de ambassade, maar ook ouders van van uit reizigers door.

[00:05:53]

Leugens dat er officieel alleen voor zijn dochter heeft zelf voor deze situatie gekozen, dus de Nederlandse overheid zegt nee.

[00:06:03]

Er is alleen één instantie die ouders van jihadisten geradicaliseerde kinderen bijstaat.

[00:06:11]

En dat is het Familie Steunpunt Radicalisering.

[00:06:15]

En dat is.

[00:06:20]

Officieel is het Familie Steunpunt Radicalisering een onafhankelijke organisatie die vrijwel volledig wordt gefinancierd door de NCTV.

[00:06:29]

Is onze terreurbestrijding? Het ministerie van Justitie. Toch is het een onafhankelijke organisatie die garant staat voor een soort vertrouwensband.

[00:06:39]

En dan moet je zien als een stichting waar je als ouder hulpvragers je bang bent dat je kind radicaliseert of die kunnen vertellen. Hoe praat je nou met je zoon of dochter? Of moment dat er zoiets speelt in het gezin? Als je je als ouder zorgen maakt over een ontkiemen, de radicale ideologie bij je kind of misschien zelfs bang bent dat het vreselijke plannen heeft? Dan kan je bij het Familie Steunpunt terecht zonder dat je daarmee je kind aangifte bij de politie en het op een lijst met terreurverdachten zet.

[00:07:06]

Het steunpunt steunt in de vorm van groepsgesprekken, vertrouwenspersonen, psychologische begeleiding, kortom allerlei soorten hulpverlening. Maar ouders helpen om hun uitgeraasd kind terug te halen, hoort daar niet bij.

[00:07:22]

Alleen werd er iets anders gezegd. Zij formeel horen en te doen zijn en kunnen er wel iets voor je betekenen. Het begon allemaal met een geheimhoudingsverklaring, een inmiddels komen er op mij dat toch nodig vond om dat te doen.

[00:07:50]

Familie Steunpunt heeft toegezegd dat hij maar even niks met politie en doe alles maar via ons. En toen hebben ze me de weg gewezen naar die Duitser. Dan heeft hij een geheimhoudingsverklaring getekend en vervolgens hebben zij hem in contact gebracht met een vrij bekende Duitse radicalisering expert met de naam Daniël Kuiler.

[00:08:21]

De Duitser waar het over heeft heet Daniel Keeler, een naam die hem wordt doorgespeeld door het familie stampend, dat zich vervolgens terugtrekt en op de achtergrond houdt.

[00:08:33]

Daniel Kerner, dat was iemand die zou kunnen helpen bij de bevrijding of het vertrek uit Mosoel. Hij was gewoon vindbaar op internet en die heb ik een mail gestuurd.

[00:08:51]

Hij heeft op voorspraak van de minister en Britten Daniel Kuiler een mailtje gestuurd en gezegd dat hij ik ben.

[00:08:56]

En mijn dochter Laura zit in het kalifaat in Ontsnap en ik hoor dat u iets voor mij kan betekenen. Toen kreeg hij al vrij snel terug.

[00:09:03]

Dat kan. Want ik heb ze zijn woorden en dat is dan de manier waarop hij praat. Piepel aan de grond. Hij zei We gaan ons uiterste best doen om jouw dochter terug te krijgen. Het enige is waar Rudy al, dat gaat wel. Gaat je wel geld kosten?

[00:09:17]

Over hoeveel geld het gaat wordt nog niet gespecificeerd, maar Jan heeft weinig keuze. Al zijn vertrouwen legt hij in deze man.

[00:09:26]

Wat voor indruk krijg je eerst en vooral van hem op professioneel? En hij wist de weg en euh.

[00:09:32]

En ja, dat kan ik niet eens met terughaalde gevoel. Ik ben dolblij met iemand die je gaat helpen en nooit ontmoet. Nee, nee, nee, nee, nee. Al het contact verloopt aan de telefoon of via mail. En ook Thomas heeft de Duitser nooit ontmoet.

[00:09:51]

Daniël Keller moet. Fieuw, Webby, waarschuwende vergult het back afte. Charlotte Church, Rick en John.

[00:10:06]

Dit is Daniel Guller die een TED talk geeft in Frankfurt. Hij heeft lang gewerkt als die welke PlayStation en familie counselor. Dat lees je op zijn website. Die heet Geurds The German Institute on Ridiculiseren en die wil ik PlayStation Starace. Behalve expertise en een hoop artikelen over deradicalisering ECI biedt het Instituut Assistentie Stater aan iedereen die geïnteresseerd is in het ontwikkelen van deradicalisering, projecten en nuttige tips om de practical level voor kloostergangen.

[00:10:40]

Fifty families, landbouwmodel. En hij helpt dus families, want de schulden van Going For The Road helpt en ringworm helpt Antwerpen-Dam Glinda op een Pruzzen.

[00:10:52]

Kuiler heeft tal van publicaties op zijn naam staan over het onderwerp. Hij wordt vaak geciteerd door journalisten en in andere wetenschappelijke artikelen. Je kan hem contacteren voor interviews, lezingen in short.

[00:11:04]

Hij helpt je die bij de crash. Daniel Keulers is deradicalisering expert. Mensen, neem serieus. Iemand waarvan je denkt helemaal als Van Bommel naar hier, je kan je op vertrouwen. Iemand die echt weet wat hij doet, maar niet iemand met militaire connecties of iemand die uit de inlichtingendiensten komt. Wat er niet is, is iemand met een mandaat om internationale operaties te leiden in conflictgebieden en dat is toch wat hij belooft te doen.

[00:11:37]

Hij was heel erg voorzichtig en heel erg oplettend met alles en hij was duidelijk via dat familie steunpunt in beeld. Ik kende die ook en daar had hij ook trainingen gegeven en ga zo maar door. Het voelde echt als een hele veilige weg.

[00:11:53]

Ergens stuurt Daniel een kort mailtje in Order to the Scabs the possibility of saving my daughter from Mosul, Irak. Vier dagen later krijgt hij antwoord. Daniel Keeler zal zijn team aan de grond inschakelen.

[00:12:12]

Wie gaat dat al regelen? Zult het hem gewoon geld geven?

[00:12:16]

Dat is niet meteen mijn geld, maar Daniel Keller zei ik ga aan de slag voor je. Ik ga kijken wat ik kan doen en geef mij alle informatie die je hebt.

[00:12:24]

Eugene speelt Daniel alles door wat hij tot dan toe aan informatie heeft verzameld over zijn dokter. Maar behalve dat Laura in Mosoel zit, dat Mosoel in Irak ligt en dat het daar allesbehalve veilig is, weet ergeen eigenlijk niets. Eerst moeten ze dus te weten komen waar in Mosoel ze zich precies bevindt.

[00:12:46]

Uit haar raam heeft zij een foto gemaakt van een van een grote moskee waar ze bij woonde en aan de hand van die moskee hebben, ze kunnen bepalen waar zij zitten zitten deze in dit gedeelte van de stad. Met die coördinaten kan het team van Daniël zich opmaken voor een eerste plan. Het idee is om Laura op een moment dat Ibrahim niet bij haar in de buurt is, letterlijk weg te smokkelen uit het kalifaat met de kinderen en dan naar een safehouse en dan vandaaruit verder maar één van haar verstoppen in Mosoel valt ook en dan vandaaruit verder.

[00:13:19]

Om die ontvoering mogelijk te maken moet ze eerst een vaste routine installeren. Dat had niet Daniël, maar Eugène zelf bedacht. Hij geeft zijn dochter instructies. Zorg dat je alles op vaste tijden gaat doen. Want dan kunnen we je misschien wel vinden of zien. Of als ik een pin point ben, dan kunt u misschien daarvandaan weghalen of helpen. Ja, dat is eigenlijk mijn eigen fantasie geweest.

[00:13:42]

En vooral Laura installeert de gewoonte om elke woensdag naar de markt te gaan en op vrijdag met de kinderen naar de speeltuin.

[00:13:51]

Vrijdag al speelt zich de markt en soms was het dan alleen in de speeltuin. En daarvandaan zag Lauwe een mogelijkheid om gewoon de kinderen op te pakken en in een busje te stappen of wat dan ook. Ze spraken af dat Laura een wit doek over de kinderwagen moet leggen. Dat is het signaal dat ze alleen is aan de kust om de speeltuin veilig en op een moment dat er dan een busje busje voor rijden.

[00:14:17]

Die zouden haar aandacht trekken en als huisdier instappen zou ze op die manier het kalifaat uitgesmokkeld worden. Een vrouw in Mosoel wordt op een rustige dag, want vrijdag is de rustdag in het kalifaat met kinderwagen en al van een speeltuin getrokken en in een busje geduwd. De deuren gaan dicht. Het busje zwiert weg. Niet bepaald de veiligste onderneming in door bezet gebied. Ze moest er weg. Ik heb tegen Laura gezegd je moet er met dezelfde onbezonnenheid weg als je daar naartoe ben gegaan.

[00:14:52]

Dat is net zo niet nadenken over de gevaren als dat je gedaan hebt toen je vertrokken. Want hemel dichttimmeren en helemaal veilig gaat het niet worden. Vrijdag speelt Tuindag. Welke vrijdag het wordt, zal het team 24 uur van tevoren laten weten. Elke donderdag is het dus afwachten. Maar na een paar weken begint zich zorgen te maken. Want het ging weken gebeurde maar niks. Om onduidelijke redenen ging de operatie niet door en toen kreeg Eugene ineens een mail met allemaal hoofdletters.

[00:15:29]

De operatie is mislukt. Onze twee contactpersonen in Mosoel zijn ontmaskerd. Eentje is in ieder geval geëxecuteerd door het regime en de andere mogelijk ook krijgen geen contact meer. Het gaat niet meer lukken om Laura uit Mosoel te smokkelen. Ze moet een nieuw plan bedenken. En dan slaap je paar nachten niet, Jezus in het bevrijden van mijn dochter, weet je wel, zijn gewoon twee mensen overleden waarschijnlijk. En euh, en dan komt ie binnen zeg maar dan euh.

[00:15:58]

Dat was het moment dat je dagjes. Het is niet normaal. Wat gebeurt er allemaal een dag later? Meteen de paniek toe en hoe? Hoe nu verder? Door naar de volgende oplossend toe. Maar doorstort terwijl de wereld een beetje in, want dit was een soort laatste manier. En het werd steeds gevaarlijker in Mosoel.

[00:16:15]

De operatie is mislukt, maar Daniel verzekert Ujjain dat Laura's identiteit daarbij beschermd is gebleven. Niemand weet dat ze met een vurige wens zit het kalifaat te verlaten en dat gevaar is er dus ontsnapt. Maar dat betekent niet dat ze veilig is. Naar veilig ben je sowieso niet, want niks beschermt je tegen een bom van een vliegtuig hun. Dus nee, ik voelde me helemaal niet veilig.

[00:16:44]

Ik had voor mijn gevoel toch de meest gevaarlijke plek gevonden in de wereld en waarschijnlijk is dat ook zo. Sowieso was Ibrahim een groter gevaar voor mij dan de rest. De kans is groot dat hij mij af zou maken in plaats van iets anders.

[00:17:09]

Ik heb ook tot tot het einde, zeg maar in mijn hoofd gehouden om bij een weg te gaan.

[00:17:19]

Weggaan bij Ibrahim had ze ook geprobeerd, want op basis van mishandeling is een echtscheiding volgens de sharia, het islamitisch recht dat in het kalifaat geldt, wel degelijk mogelijk.

[00:17:31]

Alleen had de rechter haar scheiding niet aanvaard. Op zitting bij de rechter had Ibrahim zitten huilen op dezelfde manier, zoals hij dat vaker deed nadat hij Laura in elkaar had geslagen. Overmand door spijt en door het besef dat het geweld sterker was dan hemzelf. De rechter had begrip getoond voor hem en de scheiding verboden.

[00:17:57]

Laura had gesmeekt, gehuild en geschreeuwd om te mogen scheiden. Zelfs al had dat betekent dat ze de vrouw van een andere man was geworden. Maar de rechter was duidelijk geweest. Ibrahim had moeten beloven zijn vrouw enkel te slaan als ze dat volgens de sharia verdiende. Laura had moeten beloven geen ruzie te zoeken en beter te gehoorzamen.

[00:18:21]

Hoe meer ontsnapping zwegen zich voor haar sluiten, hoe moeilijker het wordt voor Eugène om zijn dochter gerust te stellen. Maar ik bleef.

[00:18:30]

Kijk, naar de maanden doe ik ook en dan hebben we contact. En dat wordt dat soort uitspraken gedaan om de moed in te praten.

[00:18:39]

Hou vol, we gaan het redden. En toen zijn we op de boot. Dan kijken we terug en dan hebben we het wel voor elkaar. En dat komt allemaal goed. Terwijl ze aan de andere kant zit. Snikkend toon met. Omdat ze van geluk mogen spreken dat alles onder de radar is gebleven, wordt besloten een paar weken niets te doen. Laura's kansen lijken steeds kleiner te worden. Voornamelijk de pogingen om als vrouw alleen met kinderen uit het kalifaat te komen, lijken uitgeput.

[00:19:11]

Was er nog één mogelijkheid was dat als we hem zo gek zouden krijgen, Ibrahim, om ook weg te willen.

[00:19:18]

Ze moesten iets anders gaan bedenken, namelijk een manier vinden om iedereen zover te krijgen om samen met Laura aan een ontsnappingspoging te wagen.

[00:19:29]

En daar kan iemand mij dus op trainen. Ik kwam toen vanuit Engeland iemand naar mij toe. Daniel Keeler heeft een nieuw plan. Zelf zal hem nooit persoon te zien krijgen, maar wat hij wel doet is versterking sturen. In Engeland stapt de man op het vliegtuig met de missie in Sweet serie. Een heeft deze man opgehaald van Schiphol en dat is wat hij beschrijft de James Bond figuur. Ik heb wel eens omschreven als een soort James Bond achtig type. Hele aardige kerel, grote beer van een vent die dan veel ervaring had met dit soort operaties.

[00:20:14]

Keulen laat een Brit met spionage allures overkomen naar Zoetermeer. Daar zitten ze samen rond zijn keukentafel de krijtlijnen te tekenen van wat het volgende en laatste ontsnappingsplan moet worden. En die heeft mij ook verteld hoe kom je nou in het hoofd van die gast? Op haar eentje kan Laura in Irak geen stap verzetten.

[00:20:37]

Hun enige kans is dus om de Koerden tot te doen en laten te kraken. Samen proberen ze zijn zwakke plekken in kaart te brengen, want Laura zei wel al zijn momenten dat iedereen met haat.

[00:20:49]

En dan zegt hij dat hij de Irakezen vreselijk vindt. Hij voelde zich niet gewaardeerd door het regime, omdat ze maar geen huis kregen. Hij was niet, werd niet gewaardeerd als strijder, maar werkte had een lullig baantje in een fabriek waar Mortier in elkaar worden geschroefd. Na twee maanden ook niet meer kwam opdagen, maar niemand om omgaf, vond het eten vreselijk. En hij was ook ongelukkig daar. Alleen dat natuurlijk niet hetzelfde als je leven op het spel zetten om daar weg te gaan.

[00:21:16]

En ook nog eens deze ideologie waar je toch wel achter stond nog de rug toe te keren.

[00:21:21]

Al in het begin in de eerste maanden wilde die zeker niet weg. Maar ondertussen merkte ik ook dat hij zich steeds meer begon te irriteren aan de situatie in Irak. De warmte, de mensen, heimwee, dingen waar ik last van had. Daar kreeg hij ook last van. Daarnaast krijgt hij steeds meer ruzie met verschillende mensen en berichten die dat zijn. Zijn droom staat eigenlijk helemaal niet zo mooi is als te verwachten. Ik zag de twijfel in India, die sprak die uit en op die momenten zeg maar ik.

[00:21:57]

Langzaam heb ik geprobeerd in zijn hoofd te kruipen.

[00:22:02]

Daarop is Eugene dus professioneel voorbereid om de twijfel van Ibrahim zo goed mogelijk in de hand te werken.

[00:22:09]

Moet Laura meegaan in al zijn ups en downs, dan moet je hem vertellen dat je zoveel verdriet hebt en zo moe bent. Is het allemaal niet meer leuk vind en dat je zo bang bent dat je dat hij komt overlijden en dat je dan met een andere strijder in bed eindigt. Veel op die manier moet je dan gaan beïnvloeden. Op z'n ego ga zitten en euh, en hou hem zo diemanier in de tang. Eén van haar effectieve argumenten was ook dat hij heel bang was dat hij zou sneuvelen, want ik begin natuurlijk moment komen dat hij opgeroepen wordt om ook te strijden dat die als die slag om Mosul zou komen, dan zou hij zeker ook de wapens moeten opnemen.

[00:22:44]

Dat als de dood was dat Saddam een andere strijder zou moeten trouwen. En dat vond hij ook een onverdraaglijke gedachte.

[00:22:49]

Laura kreeg de opdracht om subtiel maar direct in te spelen op Ibrahimi mannelijkheid. Ze was de perfecte echtgenote, volgzaam, liefdevol beschikbaar. Ibrahim is enige rots in de woeste branding van het kalifaat, waar niemand te vertrouwen was.

[00:23:08]

Dus ik moest mij de ene keer voordoen als de vrome moslim en week terwijl degene die ik eigenlijk was was gewoon. Ik wilde weer terug naar wie, wie o wie ik echt was en gewoon Laura zijn. Maar ja, daar was staat, dat kon niet. Dus het was. Dat was letterlijk continu toneel. En dat was denk ik ook. Dat was het zwaarste van alles. Bij elkaar kan ik oprecht zeggen dat dat het zwaarste was. Kwamen ze in een huis te wonen waar ze wifi hadden, dus op dat moment werd de communicatie ineens veel directer.

[00:23:45]

En iedereen werkte niet meer. Die was gewoon gestopt met zijn baan, zoals dat dan blijkbaar kan. En ze had ook gewoon de hele dag thuis.

[00:23:52]

Dit wordt een cruciaal moment voor Jean en Laura, want nu ze door de wifiverbinding iets sneller met elkaar kunnen communiceren. Maar Ibrahim wel voortdurend in de buurt is, kan het James Bond werk pas écht beginnen.

[00:24:07]

Is wat ik heb. Mijn vader had al een hele tijd, zeg maar, contact via wachtwoorden die we hadden bedacht. Het codewoord was eerst Borkel, dat was het konijn wat hij vroeger had, een konijn en daarna was de kippenpoten. Was kippenpoten een raar verhaal waar ik ooit mee geplaagd lag? Ooit eens een poot van een meeuw of op de grond? En ik deed alsof ik achter haar aan zat met die Potidaea op de grond, lacht ze. Gek geitje geweest.

[00:24:36]

En dan was ze alleen als hij kippenpoten. Betekent het dat ik alleen was? Kippenpoten? Oké, dit is zo. En als dat niet zijn betekende dat het of de situatie niet veilig genoeg was en hij te dichtbij was of was de kans groot.

[00:24:53]

Schat dat ik terug zou komen of hij was er gewoon ook echt bij, dan wist ik dat die meeluisteren en dan kon ik daar rekening mee houden.

[00:25:04]

En die momenten waarop Ibrahim mee luisterde waren zo mogelijk nog belangrijker dan die waarop ze alleen waren.

[00:25:12]

Wat iedereen niet wist is dat Laura en jij met elkaar hadden afgesproken dat wij gewoon gaan communiceren alsof ze niet weten dat iedereen meekijkt. Dus eigenlijk was er constant direct met iedereen aan het praten die weer antwoorden. Maar hij was beter dan wie de vaststelling was dat hij met een dochter sprak.

[00:25:26]

Jan kan zo bijna rechtstreeks inspelen op Bruijns onrust.

[00:25:31]

Hij doet alsof hij enkel tegen zijn dochter praat, maar weet heel goed wie er meeleest en wat hij moet zeggen dat het heel gevaarlijk was dat er s nachts allerlei mensen van ISIS ook vermoord werden en dat strijders die naar het slagveld gingen en die terugkwamen dat hij alsnog vermoord werd omdat ze dan niet op slag dood waren gestorven. En dat ze spookverhalen gingen allemaal tegen hem ook ophangen.

[00:25:52]

Om maar banger te maken met de koelbloedigheid van een dubbelspion voert Laura gesprekken met haar vader over haar schouder. De Argus ogen van haar man, die niet in de gaten mag krijgen dat er een bewuste angst campagne wordt gevoerd. Het was echt wel heel, héél superspannend. Je kon niemand vertrouwen. Je mocht niemand vertrouwen. Want dat natuurlijk een grote angst dat hij daar iets aan zou doen. Of dat je er zou verraden als iemand die zo wilde ontsnappen of bedenken maar een aantal keren bijna mis gaan.

[00:26:24]

Ook de vader, die kan wel met een telefoon omgaan, maar net iets anders dan mijn generatie moet Marcio echt zeggen. En toen heeft ie op de één of andere manier een screenshot van ons gesprek gestuurd en dat heeft iedereen toch gelezen. Ik dacht dat dit mijn einde. In het screenshot dat je per ongeluk doorstuurt staat te lezen dat Laura weg wil. Zo snel mogelijk dat ze dit nooit heeft gewild. Ze improviseert dat dit maar een noodplan was. Nee, ik heb het alleen maar gezegd dat als we ooit in Nederland zijn zodat ik niet opgepakt word.

[00:27:05]

En toen kon hij het zegmaar begrijpen. Hij vond het nog steeds niet goed, maar hij kon het begrijpen. Op die manier ben ik er vanaf kunnen komen, gelukkig met wat klappen, met wat klappen. Komt Laura er vanaf, dan kan de campagne verderzetten.

[00:27:25]

De hele dag stuurde hij maar de gevaren door als een dam bij Mosul die op knappen stond.

[00:27:30]

De stad kan elk moment overstromen om inderdaad in het nieuws was. Hij stuurde updates door hoe de strijd daarvoor was toen ook wel duidelijk dat er heel binnenkort een eindstrijd op Mosul zou plaatsvinden die hoogstwaarschijnlijk niet door Yes gewonnen ging worden. Het werd daarom ook gewoon heel gevaarlijk en daar bleef met horten en stoten iedereen toch wel vatbaar voor. Met horten en stoten beginnen ergens berichten aan Ibrahim te knagen. De strategie lijkt te werken. Nu kunnen ze beginnen Ibrahim een vooropgezet plan in te lepelen.

[00:28:06]

Ze zouden in Turkije kunnen gaan wonen, stelt ergeen voor de zogezegde achtertuin van het kalifaat. Daar kan je ook als moslim leven, maar daar zijn tenminste geen voortdurende bombardementen. De huizen zijn beter, er is stromend water. Ze zouden er terechtkunnen bij vrienden van.

[00:28:25]

Ik heb zelf ooit in Turkije gewerkt en ik heb aangegeven dat ik veel rijke vrienden had. En dan kon je in Turkije wonen en verder wilde ik niet weten. Maar daar kon Daniël mijn dochter bezoeken en zo ook het verhaal een beetje opgetuigd.

[00:28:37]

En er zijn liegt niet. Hij had ook effectief vrienden in Turkije. Zijn verhaal klopt tot in de puntjes. Alles zou Ibrahim kunnen natrekken.

[00:28:47]

Daar ben ik zelf zelfs zo gegaan dat ik het zelf geloofde in mijn eigen ontsnapping. Verhaal voor Ibrahim en Laura. Het was een fantasie verhaal, dit weet je wel. Zo ver ga je er zelf dan in op om hem maar te overtuigen.

[00:29:01]

Het overtuigen lukt. Het is niet zonder argwaan. Maar Ibrahim ruilt zijn motor om voor een auto. Dat is een belangrijk signaal dat je echt om was. Hij wil met zijn gezin vluchten.

[00:29:18]

Daniel Keeler onthult het nieuwe plan en again. Dit is wat ze moeten doen. Ibrahim moet met Lauren en de kinderen naar het grensgebied rijden tussen het kalifaat en Iraaks Koerdistan. Daar moeten ze een witte vlag uit hun autoraam hangen. Een voertuig met vier gewapende mannen zal hen zo herkennen. Ibrahim zal denken dat het smokkelaars zijn die hem verder de grens over zullen helpen, wat hij niet weet is dat enkel Laura en de kinderen dit zullen doen. Hij zal worden uitgeleverd aan de Koerden.

[00:29:55]

Hij heeft het nooit door gehad. Hij dacht dat we gewoon naar Turkije zouden gaan met het geld wat we hadden en ik dacht natuurlijk echt niet. Aan de leiding van deze operatie staan Kuiler en zijn Piepel aan de grond. Er wordt gevraagd om tienduizend euro over te maken en Aegean jaar.

[00:30:17]

Die was toch wel behoorlijk onder de indruk van de manier waarop deze mensen communiceerde wat ze leken te weten. En daarnaast was hij natuurlijk een gerenommeerde instantie dat Familie steunpunt doorverwezen naar deze Daniel Keeler. Hij had het gevoel wij zegmaar. En dat is dan deze Duitser, maar ook de Nederlandse overheid bij monde van deze deze instantie zijn betrokken bij.

[00:30:39]

Bij de terugkeer van van Laura Again communiceert niet alleen met Daniël. Ook bij het familie stampend blijft een contactpersoon alles opvolgen. Van elke stap in deze operatie zijn ze op de hoogte. Hij had niet het gevoel van ik doe dit alleen op eigen houtje. Hij dacht dit is dit is gewoon een legitiem legitiem gebeuren. Ja, niet per se onwettelijk. Alleen dat weet ik niet eigenlijk dat deze maar deze instantie had in ieder geval niet. Maar dat is allemaal achteraf gebleken, maar niet een mandaat om op deze manier te begeleiden bij terugkeer.

[00:31:16]

Hij had geen keuze. En als je als als deze overheidsinstantie zoals hij dat in dit geval zag. En dat is dus een discussiepunt in hoeverre een overheidsinstantie manier van 100 procent door de overheid gefinancierde en opgezet instantie was. Erbij betrokken zouden het gevoel van jou. Dit is gewoon. Dit is blijkbaar de manier hoe we dat moeten doen.

[00:31:35]

Jan betaalt de tienduizend euro, nam Rik van de Bel. Ook als het plan misgaat, is het geld gespendeerd, maakt Daniel duidelijk. En dan is het wachten.

[00:31:50]

Terwijl zijn wacht op instructies, moet hij Laura en Ibrahim zien te sussen. Zij smeken om meer informatie.

[00:31:59]

Hij voorsteden, waar moet ik naartoe? En een van mijn kant kon ik niks zeggen en moest ik alleen maar zeggen je moet zelf die weg zoeken, want aan mijn kant zijn ze. Hij weet zelf beter waar die moet zijn voor mij. Ze moesten over de grenzen heen. Dat was de opdracht. Moet je dat je als vader naar je scherm aan het kijken bent? En daar lopen natuurlijk geen heldere lijnen van wat kalifaat is. Wat sjiitisch Irak is, wat Koerdisch Irak is.

[00:32:22]

Het is gewoon heel ingewikkeld, want het is een oorlogszone en het is gewoon niet zo heel duidelijk wat mogelijk is en wat niet mogelijk is. Volgens de één is de veiligste route om Syrië naar Libanon te gaan. De ander zegt nee, je kan wel naar Turkije rijden. Iemand anders zegt nee, het wordt je dood als je zoiets onderneemt. En ja, ze waren zij ook in een soort constante staat van verwarring.

[00:32:43]

En niemand wist goed wat er dan zou moeten gebeuren en hoe het dan zou moeten gebeuren, alleen dat er een team was.

[00:32:49]

De klok tikt verder. Ibrahim wachtte op Laura. Laura wacht op zijn wacht op Daniël en Daniël wacht vermoedelijk ook op een teken dat zijn team er klaar voor is. En de hele tijd uit elkaar 4.50 uur van tevoren horen, wanneer dat dan moet gebeuren en op een datum komen. 12 juli 2016 Goudezeune vroeg in de ochtend moeten vertrekken.

[00:33:19]

12 juli, dat wordt de dag die al heel vroeg begint.

[00:33:30]

Ik werd iets voor het gebed wakker, kan me herinneren en ik keek naar Ibrahim en die had helemaal niet geslapen.

[00:33:44]

Toen zijn we gaan bidden is verplicht en daarna zijn we eigenlijk onszelf gelijk gaan klaarmaken. Dus laat het even van de agens perspectief zien krijgt in de ochtend vroeg vijf appje van zijn dochter met een foto van de auto en de opmerking We vertrekken nu en met de vlag bij zich dat de flessen water ergens tussen de foto van de auto door naar Daniël, die op zijn beurt laten weten instapklaar.

[00:34:17]

Nu moeten we afwachten hoe dit gaat lopen. En dan kon natuurlijk de meest zenuwslopende dag uit het leven van deze man. Namelijk hoe gaat zijn dochter dit? Wat gaat er nu gebeuren? We zijn toen de auto ingestapt en we hebben nog een gebedje gezegd. S Ochtends heb ik berichtjes sturen Gandy en de zijnen sterkte en dat was een succes. En toen ben ik gaan werken. Ik weet niet waarom ik ga werken. Ik heb in mijn hoofd vooral gezegd eigenlijk steeds herhaalt alsjeblieft Goldblum thuiskomen als thuiskomen.

[00:35:18]

Continu. We zijn toen weggereden. En blijft stil. En het werd s middags en er werd gemaild. Nou hebben nog niks gezien, we hebben niks gezien. Ons team heeft nog niks gezien.

[00:35:39]

Uhm en t kreeg een signaal van euh kan je ze bereiken, want we kunnen zien ze niet. We hebben wel dat ze nu willen zien en we zien ze niet eens in die auto niet. We zien hen niet we. Je moet ze berichten gaan sturen en ze allemaal berichtjes sturen. En euh, in de hoop dat dat aantal kan. Maar dat kwam niks terug en niks aan en berichtjes kwamen geen vinkjes achter. Dus ja, kreeg hij te horen dat je toch met het ergste rekening moet houden.

[00:36:01]

Euh, dat het niet gelukt is.

[00:36:02]

En toen kreeg ik op een gegeven moment om een uur of half twaalf twaalf uur bericht vanuit gaat. Dit is raar en gaat. De berijder gaat niet goed. Kunnen ze maar niet vinden. Joh. Hou rekening met de euh en slechte uitkomst. En de avond? En toen kreeg Urgent te horen. Nou uh, uh, Laura is niet kwam opdagen. Het wordt voor ons team te gevaarlijk. Vanwege veiligheidsredenen kunnen ze hier niet blijven hangen en die hebben zich op Egemen teruggetrokken.

[00:36:32]

En dat is de inval bericht. En toen? Euh. Nou ja, toen dacht ik dit is helemaal fout gaan. Hij had het gevoel van Arcadië ik heb het enige wat ik kan hopen is dat ze een beetje menselijk geëxecuteerd zijn en niet zoals de ander filmpje zag, wordt in een zwembad gegooid of onthoofd. Maar dat is maar gewoon een kogel in haar hoofd gekregen zouden hebben en dat dat het daarbij blijft. En dat is echt gewoon zoals hij dat zag.

[00:36:54]

Ja, foute boel. Je hoorde de meest gruwelijke verhalen over hoe mensen die probeerden te vluchten werden geëxecuteerd. Maar God, nou, op dat moment dacht ik eigenlijk dat mijn dochter overleden was met de kinderen. En daar heb ik alleen maar ze denken hoe ga ik dit aan mijn ex-vrouw vertellen? En hoe ga ik het aan mijn moeder vertellen en ga ik hiermee leven? En toen werd ik gebeld door mijn vrouw en die zijn Mio. Ze hebben je moeder gebeld van RTL 4 en ik denk ik.

[00:37:22]

Ik belde maar terug in een soort vlaag van woede dat hij ons met rust moet laten ofzo. In deze periode. En ik bel hem terug en hij zegt Jay Z gefeliciteerd reciteert.

[00:37:35]

Ik zie je dochter op US Koerdistan. Punt 24, punt. Net weet ik iets durven te eten, wat en wat we doen. Ja, dan moet je maar even kijken. Even kijken wat bedoel je is in leven met de kinderen en new. Vanaf dat moment was Laura ineens in beeld. Ik ben net als de wereld binnengekomen in Koerdistan en daar ben ik heel goed ontvangen.

[00:38:05]

Er volgde zelfs in sneeuw en misschien wel bijna een jaar lang vast in het gebied. Maar vandaag blijkt dat zij weten te ontsnappen uit Bornem.

[00:38:15]

Den Haag Een Nederlandse vrouw van 20 jaar oud, samen met haar kind Laura, vertelt dat ze zich jaren geleden bekeerde tot de islam. Bruid Laura reist met haar man naar Syrië. Laura had het gehaald met haar kinderen, maar zonder man. Daar zat ze op een stoel voor de Koerdische vlag. De Peshmerga te bedanken. Haar vader had het allemaal geregeld, zegt ze. Er was een plan geweest, dacht ze, maar in werkelijkheid was die dag helemaal niets volgens plan gegaan.

[00:39:02]

En dat Laura levend aan het andere eind was verschenen, was eigenlijk onmogelijk. De podcast Laura Haar is een coproductie van audio collectief Schrieck en uitgeverij Das Mag Das Mag geeft ook het gelijknamige boek van Thomas. Rube spendeerde meer dan een jaar van zijn jonge leven aan het onderzoek en dat journalisten werk was zeker niet altijd glamoureus.

[00:39:47]

Dit is het presterend studente uit mijn hele onderzoek, namelijk de voicemail van Daniel Keeler.

[00:39:54]

Ik weet niet hoe vaak ik wil zelfmoord plegen, kan Picus die animatie heeft gemaakt, maar gewoon blijkbaar een vrolijk melodietje van Audio Kollektief, waarbij Nele Eeckhout en Mirka de kist eindredactie werd gedaan door alle muziek die je hoorde en extase werd gedaan door Thijmen Berghman. De korte fragmenten die voorbijkwamen waren van RTL Late Night, RTL Nieuws, De Telegraaf en Koerdistan. Niet voor de fragmenten van Daniel Kunnen Komen van TEDx Frankfurt. Alle referenties vind je terug op Medebepalend. Laura H.D.

[00:40:43]

In. De.