Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:00]

Dag Lieve luisteraar van Laura H. Ik ben Yona van audio collectief Giq en ik wil je graag vertellen over onze nieuwe podcast serie Elpa Rango. Het is het verhaal van de Spaanse wielrenner José Manuel Fnt, een man die eigenlijk in zijn graf hoort te liggen tot de dag dat hij plots weer verschijnt. Vanaf nu te beluisteren in je favoriete podcast app of via www. Punt VBR opent. NL. Schuine streep elkaar Hangul. Dit is de trailer.

[00:00:36]

Men begon met een wiel. Later stuur. En in achttien tweeënzestig was er een Fransman die er twee pedalen aan monteerde. Het lukte Menso op twee wielen in balans te blijven. Steeds meer en meer mensen, steeds meer en meer en steeds sneller en sneller. Ze fietsen tegen elkaar om het snelst. Om het eerst om het langst rechtdoor, op links, rechts af, rechtdoor, bergaf, bergop, bergop. Berg op. In 19 negenenzestig zetten de Amerikanen een man op de maan, maar de Ronde van Frankrijk was van Eddy Merckx.

[00:01:36]

Gewone jongens uit Europa zijn helden op de fiets. Ze heten Eddy Merckx, Bernard Thévenet, Bernard Hinault, Lucien Van Impe, Poulidor, Raymond, José Manuel Fuente. Allemaal fietsten ze zich te pletter op Bergen vol mensen die willen dat ze winnen en zij willen winnen. Tussen fietsen alsof de dood hen op de hielen zit om het snelst om het eerst om het langst. Rechtdoor, bergaf, bergop, bergop, bergop. Hun namen zijn onsterfelijk geworden, terwijl de jongens zelf dat niet zijn.

[00:02:22]

Dit is het verhaal van één van die jongens die ergens ver hiervandaan in een klein Spaans dorp onder de AS Torinese zon eigenlijk in zijn graf hoorde te liggen tot. De dag dat hij plots weer verschijnt topmomenten gedacht. Dat is alles. Nu zijn we hier in feite bezig. Is dood en verrijzenis van audio collectief schik?

[00:02:55]

Is dit Elte Arango, een serie van VPM, RO en Radio 1 Sporza en open VRT? Vanaf 8 juli te beluisteren in je favoriete podcast app via www. Punt. VBR opent. NL schuine streep elte rangel of op de website van Sporza.