Happy Scribe
[00:00:05]

Tena Freunde is het zijn vermocht zo geen. Wie zich nog zo zagen hetde besluit in het Cigarette. Een letzte is Klaas Emst. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de actualiteiten in de krant van morgen en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 11 graden. Binnen zit Hoeselaar Carasso. Je kan het natuurlijk niet maken tegenover de korona patiënten in het Haagse ziekenhuis, maar je zou tegen die agressieve familie met lede willen zeggen. Dan krijgt u de patiënt nu mee naar huis.

[00:01:01]

Goedenavond, welkom bij Toog. Misschien speelt het ook wel bij u in de buurt. Plannen voor windmolens of zonneparken. Alleen wat blijkt? Lang niet overal worden de mensen daarbij betrokken. Daarover straks meer. Tien jaar premier Rutte. Journalist Petra de Koning schreef een boek over Rutte. Wat hij met de macht doet en wat de macht met hem doet, daar vertelt ze ze over. Verder aandacht voor de studenten demonstratie morgen in Amsterdam, want ze willen erg graag naar de collegebanken, de studenten en voor de aankoop van een schilderij van Nicolaes Maes voor een prikkie.

[00:01:35]

Nu het nieuws van vandaag, donderdag 1 oktober, haar. Wederom zijn de mondkapjes in het nieuws, want de VO raad, de koepel van middelbare scholen, kwam met een advies voor alle scholen in Nederland.

[00:01:46]

Mondkapjes dragen voor personeel en voor leerlingen. Niet in de klas, maar wel tijdens de les wissel en in de pauzes.

[00:01:54]

Voorzitter Rosenmöller wil graag dat het kabinet met een landelijke richtlijn komt, ook al is niet duidelijk of de mondkapjes ook echt bescherming bieden.

[00:02:03]

Het probleem waar we in zitten is zo groot dat het wellicht bijdraagt aan.

[00:02:07]

Rosenmöller werd op zijn wenken bediend.

[00:02:09]

Het kabinet nam het advies over en stuurt dat nu door naar alle scholen, zodat zij kunnen besluiten om in overleg met hun medezeggenschapsraad of zij dit advies ook te gaan opvolgen.

[00:02:20]

Ja, zoals gezegd, het is een advies en het is maar de vraag of de leerlingen daarvoor te porren zijn.

[00:02:26]

Heftig. Eigenlijk zou mondkapje de hele dag gedragen, niet goed kunnen ademen en zo. Ik vind het eigenlijk niet zo'n groot probleem. Het is eigenlijk al heel makkelijk om het op te doen. En als je er eenmaal aan gewend bent, merk je het niet meer.

[00:02:36]

Ik vind het denk ik wel jammer, want dan krijg je het heel erg benauwd. Maar ja, wat hier dan moet.

[00:02:42]

Op sommige scholen geldt al een mondkapjes plicht en daar merkt de conciërge dat de jongeren niet zo happig zijn. Zeker in het begin niet al monster.

[00:02:50]

Moet dat nou? En terwijl terwijl al u bent te laat? Vergeet dat hij zit in de was. Ja, daar zijn allerlei smoesjes.

[00:02:55]

En gaat het dan beter bij? De volwassenen dragen zijn mondkapjes in winkels in openbare ruimtes, zoals het advies luidt. Nou, ook volwassenen blijken vol met smoesjes te zitten. En Rotterdam een grote stad ofzo? Dan is het denk ik, anders ben ik nog niet aan toe.

[00:03:10]

Ik heb me wel bij deze hoogleraar snapt het wel, want het gaat namelijk steeds om een dringend advies van de overheid.

[00:03:16]

Dus eigenlijk zeg je het is niet echt noodzakelijk voor de gezondheid van Nederland. Je kan het dus zelf uitmaken.

[00:03:22]

En nog even terug naar de scholen, want ruim 60 procent van de scholen heeft nog geen ventilatiesysteem dat Corona proof is. En dan hebben nog niet eens alle scholen hun gegevens ingeleverd.

[00:03:34]

Dat dat percentage in de komende periode nog gaat oplopen omdat het voor een deel gewoon nog niet weten.

[00:03:40]

En die scholen gaan dicht, maar zullen regelmatig de ramen moeten openzetten om de klas goed door te luchten. Voor de leerlingen lijkt dat geen probleem.

[00:03:48]

Gewoon een goeie trui en soms een jas aan. Dat helpt altijd wel. T Is wel koud, maar als je een trui aan hebt en dan in de winter misschien een jas, zelfs als je aan misschien jas komt.

[00:03:57]

Vast wel goed.

[00:03:59]

Payback time voor de vrienden van een bruidegom uit Oosterwolde. Deze man had zoveel huwelijk stunts bij zijn maten uitgehaald dat ze hem met meer dan gelijke munt terug hebben betaald. Ze stortte veertig kuub zaagsel in de tuin van het pasgetrouwde stel en de buren.

[00:04:15]

Die vonden het prachtig en zagen verkopen.

[00:04:23]

Dat was nieuws vandaag op radio en tv. En dan de krant vanmorgen. Die is alvast gelezen door Michel Coenen. Gedwongen verkopen op komst in Hotel Vastgoed staat groot op de voorpagina van het FD. Door de Korona crisis veel hotels hebben amper bezetting komen er flinke afwaarderingen van hotels aan, voorspellen vastgoed experts en hotel beleggers. En dat kan in de loop van volgend jaar tot gedwongen verkopen gaan leiden, is de verwachting. Daarmee tot grote verliezen voor de eigenaren van hotel vastgoed dat voorzien.

[00:04:53]

Vastgoed experts in de krant, Nabil B. De kroongetuige in het Marengo proces, was dat nooit geworden. Als hij de gevolgen had geweten, schrijft het AD. De krant heeft een proces verbaal ingezien. H. Een van de advocaten van B. Zegt in het AD dat het sinds de bekendmaking oorlog is tussen Nabil en het OM. In de coulissen wordt door ons de messen geslepen als het gaat om de vraag waarom de veiligheid steeds faalt.

[00:05:20]

Trouw nam een kijkje in het nieuwe vluchtelingenkamp Moria. Niet goed, maar beter dan het was, luidt de kop boven het artikel. De sanitaire voorzieningen zijn zwak uitgedrukt, karig, maar verder voelt het er volgens de krant vooral ordelijk en een stuk veiliger zou zijn.

[00:05:37]

Families gescheiden van alleen reizende mannen en vrouwen zitten weer ergens anders. Overal staatspolitie. Ja, die geur van de toiletten.

[00:05:46]

Ja, ook de mondkapjes. Skeptici doen hun boodschappen gewoon in de supermarkt, kopt de Volkskrant. Ook die schrijft dus over de kapjes in de supermarkten. De kranten kijken een grote supermarkt in Tilburg of daar keurig de mondkapjes worden gedragen. Niet heel veel mensen hebben zopas de conclusie. Baat het niet, dan schaadt het niet, zegt iemand. Een wat oudere man draagt zelfs een Moth mondkapje extra large met bedekking van de ogen. Alleen jammer voor hem dat het regent, want het plastic beslaat meteen Miya, zegt de man.

[00:06:16]

Ik heb hem niet voor niets meegenomen. Dan wil ik hem ook opdoen. Deze onderwerpen morgen uitgebreid in de ochtendbladen. Is Don Juan en is Picon. De show ging in een heel hoog is dankzij de zoo en kinderlijkje. Verschillende kinderen uit. Peter. Het is geen. Zijn familie. New van Joss Stone naar minder online en vooral meer fysieke onderwijs. Dat is hard nodig, vinden veel studenten. Morgen gaan ze demonstreren in Amsterdam. Onder het motto Wij willen weer naar school.

[00:09:20]

Joshua Deroose studeert aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, is een van de organisatoren. Welkom Joshua. Dank je wel. En hier is ook zijn Rifa Salami, student hbo bestuurskunde in Den Bosch en ook werkzaam voor de Landelijke Studentenvakbond. Van harte welkom. Joshua B. Wat was het moment dat jij dacht? En nu is het tijd voor actie.

[00:09:42]

Het specifieke moment was eind augustus, toen ik erachter kwam dat al mijn colleges digitaal zijn en dat het er in ieder geval tot december nog zo zal blijven.

[00:09:50]

Want jij bent in augustus begonnen met jouw studie. Je bent eerstejaars.

[00:09:54]

Klopt, eerstejaars masterstudent en je had niet aan zien komen dat dat zo zou zijn. Nou, ik wist dat er weinig fysiek college zou zijn, maar dat er in mijn geval helemaal niks op de universiteit zelf zou plaatsvinden was voor mij toch onverwacht.

[00:10:07]

En hoe is de kwaliteit van de colleges die je krijgt aangeboden via de computer?

[00:10:13]

Ja, toch echt minder dan als ik in een college banken zelf zit. En dat ligt helemaal niet aan de studenten die of de docenten bedoel ik. Die doen echt hard hun best, maar gewoon daar is heel weinig interactie tussen studenten omdat je toch met vertraging op de lijn zit en het allemaal wat minder natuurlijk gaat.

[00:10:29]

En er moet je het allemaal live volgen. Of kan je ook euh zeggen. Nou, om een uur of één s middags ga ik even een filmpje kijken van een docent. Hoe is dat bij jullie geregeld?

[00:10:37]

Bij ons is het op dit moment allemaal live en dat vind ik eigenlijk ook wel fijn, want dan kan je je toch nog een beetje interacteren, ook met de docent. Dus daar hebben ze gelukkig wel voor gezorgd.

[00:10:46]

En heb jij studenten inmiddels al ontmoet? Nauwelijks met met het betere weer zijn. We hebben elkaar af en toe in een park gezien, maar zeker nu met de regen zal dat al helemaal niet meer gebeuren denk ik.

[00:10:58]

En wat? Wat mis jij? Het meisje noemde net al de interactie. Ja, daar interactie en vooral de betrokkenheid met mijn studie. Mijn universiteit, maar ook met medestudenten en docenten. Dus gewoon. Ik heb niet meer het gevoel dat ik ergens bij horen of echt iets wezenlijks aan het doen. En het voelt alsof ik in mijn in mijn huis een soort Louis cursus aan het doen bent.

[00:11:19]

En nee, daarmee krijg je ook weinig grip op je studie als ik je zo hoor. Da's natuurlijk sowieso de eerste maand. Best wel lastig, maar nu extra lastig.

[00:11:27]

Ja, ik merk dat het moeilijker is om me te concentreren. Er zijn toch veel afleidingen in mijn huis ook. En het ook moeilijker is om je te motiveren, want contact motiveert uiteindelijk.

[00:11:37]

Dus dat heb ik nu gewoon niet in Sherri Vooys bij jou. Jij bent 1 vierdejaars student. Ja dat klopt ook alles online. Of mag jij af en toe wel ergens naartoe?

[00:11:46]

Uhm, ik doe nu een mijner lesgeven. Die volg ik aan de hogeschool in Nijmegen en zij hebben daar echt wel voor gestreden. Om eigenlijk te zeggen voor jongens, wij moeten dit gewoon online, want anders kunnen wij ons vak niet overbrengen. Ofwel sorry fysiek op school. Uhm, maar de regels eigenlijk op die onderwijs in zijn dat alleen eerstejaars? Uhm, een ochtend of middag in de week naar school mogen. Dus ja, ik ben blij dat ik wel die uitzondering heb.

[00:12:14]

Dat ik wel uh toch wat fysiek onderwijs mee kan pakken en tegelijkertijd als jij lesgeven hebt. Dan is natuurlijk ook de bedoeling dat je praktijk ervaring opdoet met het lesgeven. Zo zit dat erin op het moment na ieder jaar nauwelijks. Ik heb zelf nog niet fysiek voor de klas gestaan. Uhm, ik moest er best wel veel moeite voor doen om überhaupt wel fysieke lessen mee te kunnen kijken. Bij euh ja collega's. Uhm, maar ja, heel lastig.

[00:12:41]

Dus zou het dan zo kunnen zijn dat jij straks afstudeert en dat je dan nog nooit voor de klas hebt gestaan?

[00:12:46]

Ja, die kans is heel groot dat ze vooral als ik nu zie dat we nu weer in een tweede golf zitten, is de kans best groot dat als ik mijn Marder afrondt in januari, ik nog nooit een fysieke les heb gegeven. Terwijl dat wel is wat je uiteindelijk wil met deze studie voor voor de klas gaan staan. Euh ja, met deze manier wil ik dat inderdaad wel. Uhm uh wel bereiken. En dat is ook wel. Het is gewoon heel lastig om docent te kunnen worden als je niet weet hoe het is, hoe je met bepaalde ja uh situaties in een klas om moet gaan.

[00:13:20]

En dat is eigenlijk wel misschien het belangrijkste. Nu leer ik alleen Zendaya. Dat is gewoon heel anders. En je werkte ook voor de studentenvakbond. Heb jij het idee dat er studenten zijn die nu afhaken bij hun studie? Nee ja, ik hoor echt wel veel verhalen die ook tot mij komen. En ik houd ook Soulshow via social media in de gaten van studenten die echt aangeven weet je. Ik sla dit jaar gewoon over en dan doe ik liever een tussenjaar dan dat ik online hoorcolleges terugkijk.

[00:13:50]

Ik ben blij om te horen dat Joshua Bell ook live les heeft. Live Livia teams. Uhm, waar? Ik hoor ik wel van veel studenten dat zij hoorcolleges van vorig jaar over de jaren daarvoor zelfs terug moeten kijken. Dat is. Je niet motiveer? In hoeverre kan je dat dan nog kwalitatief onderwijs noemen? En inderdaad, in hoeverre motiveert jou dat dan nog om ja, je volle aandacht aan school te besteden?

[00:14:13]

Joshua hoor, hoor jij al medestudenten die zeggen van ja, dat is natuurlijk al betaald denk ik voor dit jaar. Ik weet niet precies hoe dat geregeld is. Maar wie zegt nou weet je wat ik ga alsnog?

[00:14:22]

Nou, wereldreis kan niet natuurlijk met Korona, maar die die afhaken in mijn omgeving.

[00:14:28]

Twee weken geleden nog iemand die zei van Naos, alsof het hele jaar zo blijft. Dan stop ik misschien nu wel en dan begin ik een jaar later weer. Dus die geluiden zijn er zeker.

[00:14:37]

En nu wil jij fysiek onderwijs hem met een medeorganisatoren voor die demonstratie? Uhm. Dat zou dan in grote ruimtes gegeven moeten worden. Terwijl de onderwijsinstellingen zeggen ja, we doen wat we kunnen, maar dat lukt ons gewoon niet. Heb jij het idee dat ze dat niet voldoende proberen? We? Waar liggen de kansen nog voor jouw gevoel?

[00:14:58]

Nou, ik denk dat het dan een grote logistieke puzzel is, waar waar niet alleen onderwijsinstellingen, maar ook de overheid en koepelorganisaties mee moeten kijken. Uhm. Maar ik zie wel zeker kansen omdat er heel veel, heel veel zalen van de cultuur en evenementensector op dat moment leeg zijn omdat er gewoon nauwelijks evenementen georganiseerd kunnen worden. En ik denk dat zijn de perfecte locaties om op een veilige manier toch meer onderwijs fysiek vorm te geven. En dan denk je aan Tivoli of wat?

[00:15:26]

Waardoor je de Jaarbeurs? Dat soort? Dat soort plekken in Sherrif.

[00:15:31]

Heb jij het idee dat daar onvoldoende naar wordt gekeken? Ja, absoluut. Wat ik heel goed van vind van de onderwijsinstellingen is dat zij eigenlijk in maart al binnen een week hun euh euh. Lessen om hebben gezet naar digitaal. Maar dat was echt een spoedt oplossing. Wisten niet in wat voor situatie we zaten. Uhm, en nu zijn we inmiddels al zoveel maanden verder. En ik denk dat niemand van ons verwacht dat wij in februari opeens deze magische wijze onze oude normaal op kunnen pakken.

[00:16:00]

Uhm, dus t is echt wel tijd om dat onderwijs inzetten en kijken van wat hebben wij nodig om wel binnen deze anderhalve meter samenleving de juiste onderwijskwaliteit te leveren, waar studenten ook voor betalen? T Is nu bijna 22 100 euro. Ja, dan moet daar echt wel naar gekeken worden naar wat daar tegenover staat dat de rest.

[00:16:23]

Ga jij morgen je rifa naar de demonstratie in Amsterdam Digitaal? Ik woon zelf in Nijmegen, dus de Landelijke Studenten Vakbond en andere organisatoren raden ook echt af om dan te komen als je niet uit Amsterdam komt als je in Amsterdam woont of omgeving, dan kan je wel uitsluiten, maar anders digitaal via de heijstek.

[00:16:43]

Ik wil naar school en Joshua, jij studeert in Utrecht, maar het is in Amsterdam maar als organisator. Zo zou je er wel heen gaan neem ik aan.

[00:16:51]

Ja dat. Ik moet haast wel. Ik vond er zelf ook een beetje ongemakkelijk bij, maar voelde voor mij nog vreemder om niet te gaan. Terwijl ik er zelf zo hard voor heb gewerkt ook.

[00:16:59]

En dan iedereen op anderhalve meter. Morgen ook met een mondkapje. Hoe gaan jullie dat doen met een mondkapje?

[00:17:05]

Wij hebben een ordedienst aanwezig. Dus mensen met hesjes die eigenlijk continu de de daar aanwezige Robs zullen wijzen om die anderhalve meter aan te houden om een mondkapje te dragen? Uhm, en we staan ook in contact met de gemeente en politie, dus we doen er alles aan om dat op een veilige manier te laten verlopen.

[00:17:22]

Joshua de Roos. Hartelijk dank voor jouw komst en Sharif Azula mee ook danken en succes met jullie je online voorlopig studie en voor jou nog wel wat fysieke wijnkoop kromzwaard. Dank jullie wel, dank je wel.

[00:20:08]

Na Fing from NAF ging Billy Preston. Deze maand is Mark Rutte tien jaar premier van Nederland. NRC journalist Petra de Koning volgt hem al vele jaren. Dat resulteerde in een boek over hem dat vandaag is uitgekomen. Welkom Petra. Dank je wel. Was jij nou nog speciaal ergens benieuwd naar hoe je dit boek ging schrijven? Het schrijven, want je je zit al jaren op zijn huid in feite. Ik was vooral benieuwd in het begin of een nog steeds wel ja euh, in, in of zijn denken zich ontwikkeld had.

[00:20:38]

Of die nu ja, of die nu anders was gaan denken over dingen waarbij hij zei dat over Europa dat die daar in ontwikkeling had doorgemaakt. En ik was heel benieuwd of dat nou echt zo was en hoe dat sowieso was gegaan in die tien jaar. En ook vanaf 2006 is ie natuurlijk al politiek leider van de VVD. Dus wat is er gebeurd met die man in die jaren?

[00:20:57]

En en als je het dan gelijk over Europa hebt of je wat meer pro-Europees is geworden? Ja, dat zei die. Hij zei dat ie uh uh was gaan inzien waar Europa allemaal voor nodig had. En ik heb met veel mensen daarover gepraat natuurlijk. En dat heel goed bekeken. Uhm, en ik denk dat ie vooral over Europa is gaan nadenken. Dat is wat mensen ook zeiden. Weet je hij juist niet zozeer anders gaan denken over Europa, maar hij is er over gaan denken.

[00:21:23]

En dan? Dan zie je natuurlijk meer.

[00:21:26]

En voordat Rutte naar Den Haag kwam voor de landelijke politiek had hij zich misschien iets minder in Europa verdiept, maar wel heel veel in leiderschap. Uh, je beschrijft ook tot heel veel boeken heeft gelezen over hoe je een goed leider zou moeten worden. Wie? Wie waren zo al zijn inspiratiebronnen?

[00:21:44]

Na held die je die Seven hebt of hoe heet het nou ook weer tweet biedt bvxy titels niobium leader. Ja zoiets. Ja, hij las een Juliane die burgemeester van New York dat was. En dat was een voorbeeld. Dus hoe moet je? Hoe moet je tussen je mensen zitten? Hoevetje mensen omgaan? Uh, wat moet je wel en niet doen? Daar was ie wel druk mee bezig. Hij was ook bezig met nadenken over hoe ze en hoe die zijn gezag kon vergroten.

[00:22:11]

Als politicus. En hij was ook gefascineerd door premier Den Uyl destijds. Maar die stijl heeft hij niet overgenomen. Hij was. Hij kijkt nog steeds samen met vrienden heel veel naar de filmpjes van Den Uyl. Het zijn er helemaal dol op, maar dat is meer een voorbeeld van hoe de hoe het niet moeten. Want Den Uyl was chaotisch en dat ging alle kanten op. Dat is bij Rutte absoluut niet het geval. Die wil heel efficiënt zijn en houdt autocontrole.

[00:22:38]

En je beschrijft ze ook een en dat zij in het ook één van de dingen is dat je kijkt hoe je met mensen het beste om kan gaan in je omgeving. Ook om je doel te bereiken natuurlijk. Uhm. Hij stemt veel af op zijn omgeving. Beschrijf je. Dus hij weet bij wie die op welke knop moet drukken bij ministers. D. D. Je beschrijft ook uh Hennis, bijvoorbeeld van Defensie. Wat? Wat deed ie daar waar haar?

[00:23:02]

Uh, naar haar. Wist je dat als ie de tegenkwam moesten we knuffelen? Dat hij dat leuk vond? En weet je zo had ie bij iedereen. Mensen zeiden uhm, hij leest de handleiding en dan kijkt ie op welke knopjes die moet drukken om voor elkaar te krijgen wat ie graag weer volledig van goeie relatie TK relaties pris. Want Edith Schippers krijgt dan geen knuffels? Ja, die over haar. Ha ha, dat was het verhaal. Moest ie dan zeggen hoe belangrijk zijn voor hem was, hoe goed ze hem kende?

[00:23:28]

En zo had ie bij iedereen een bepaalde omgang. Hij paste zich daar aan aan. En dit deed hij dan bij jou trouwens ook. Want euh, jij was natuurlijk ook regelmatig in zijn beurt. Had ie? Heb jij een knop waar hij op drukte om je om bij jou af? Maar daarvoor is is de afstand te groot. En dat is ook heel goed dat je krijgt geen knuffels van een volwassene en je hebt je. Heb je zijn leiderschapsstijl zien veranderen in die tien jaar officie daar wel consequent in.

[00:23:55]

Hoe die hij en zijn manier van doen daar zijn manier van doen is? Uhm, in het kabinet denk ik wel heel consequent dat jij zijn heel goed in om allerlei mensen bij elkaar te brengen en partijen met elkaar te verbinden en dan ook meete mee te buigen en de dingen voor elkaar te krijgen. Hij heeft zich als premier denk ik wel ontwikkeld. Daar heeft ie ook wel uhm hulp bij gekregen in dat ie eerst vond dat ie geen moralistische boodschap moest hebben.

[00:24:22]

Dat ie zich als premier niet moest uitlaten over iets waar ie geen beleid bij houdt, geen maatregelen. En in de loop van de jaren is hij dat wel gaan doen. Dus hij dat ie nu over Zwarte Piet heeft gezegd dat ie vindt dat dat misschien maar eens moet veranderen. Dat zou je aan het begin de begintijd niet hebben gezegd. En waar komt dat door? Heeft dat te maken met zelfvertrouwen of met de ervaringen die ie opdoet in de samenleving?

[00:24:45]

Haerden? Waar komt het door? Of is dat een opgedrongen door door zijn omgeving? Er zijn verschillende dingen denk ik. Uhm, de tijd is veranderd. Ik denk dat dat meer verwacht werd van hem, dat ie dat ook voelde. Uh. Bij de PvdA denken ze dat zij ook wel geholpen hebben dat ze me ook wel dat zetje hebben gegeven. PvdA. Bij de PvdA toen ie regeerde. Mensen zouden ze 2. Of met Asscher. Ach ja, ja ja dat ze hem hebben.

[00:25:07]

Uh, tegen mij. Zegt Marc. Je moet je daarmee bemoeien, je moet je daarover uitspreken, want dat is belangrijk. Dat hoort een premier te doen. Euh, de VVD is ook dat meer gaan doen hé? Die kreeg op een gegeven moment campagne. Dat ze dat je normaal moest doen. En toen ging ie zich ook uitspreken over het gedrag van mensen zonder dat hij daar meteen beleid bij had.

[00:25:26]

Ja en en als je kijkt naar de inhoud. En welk onderwerp is voor hem nu heel belangrijk of belangrijk geweest? Als je denkt aan een beleidsthema's waar maakt die zich nou sterk voor waar? Waar gaat hij met zijn hartje in? Ja, dat is wel interessant na 10 jaar. Vraag je dat nog? Omdat het kennelijk niet heel duidelijk. Voor mij niet. Nee. Nee, het is echt. Nee dit. Ik denk voor niemand heel duidelijk. Hij Uhm, het is iemand die acute problemen heel goed kan oplossen.

[00:25:53]

Die in een grote crisis. Uh, de staat en een gezag heeft voor heel veel Nederlanders. Dat blijkt nu ook. Maar waar die zich dan heel erg druk over maakt is niet heel duidelijk. H. T is n dingetje. In een regeerakkoord van Rutte 2 dat hij. 1. Dat de circusdieren zijn afgeschaft. Dat deed hij voor zijn zus. Beschrijf jij? Ja, dat? Dat is niet heel duidelijk. Euh, sommige mensen zeggen dat dat niet voor je zus deed.

[00:26:18]

Anderen zeggen dat ie t deed voor z'n bovenbuurvrouw, de moeder van zijn beste vriend, die zich daar heel erg druk over maakte. Zijn hele familie. Uhm uh, hield van dieren. Dus houd van dieren. Euh. Dus het kan vanalles zijn. Maar het was wel zijn idee.

[00:26:30]

En en dat is een een dingetje, ik wil dat absoluut niet. Uh naja. Het is niet in een enorm groot maatschappelijk probleem hè. Ik bedoel wel voor de circusdieren, maar niet voor verder voor het hele land. Hoe gaat het dan met zijn agenda als premier? Kijkt hij gewoon wat er op zijn bureau wordt gelegd door de VVD of de toevallige coalitiepartners? Of als er iets gebeurt in de samenleving, dan pakt ie dat aan. Of ja. De Setti zelf ook nog wel dingen op de agenda op basis van wat hij zo oppikt, wat het land nodig kan hebben.

[00:27:02]

Nou daar. Daar vertellen mensen heel weinig over. Ja, dat dat springt er niet uit, want het klinkt een beetje alsof.

[00:27:09]

Nou ja, alles wat op zijn bureau komt gaat hij oplossen met veel verf en en enthousiasme. En dan smijt die coalities. Hij heeft natuurlijk wel 3 behoorlijk ingewikkelde coalities gehad. Hij was voortdurend waren de problemen om op te lossen in het begin met PVV, PVV gedoogsteun van de PVV samen met het CDA. Dat was een ingewikkeld kabinet. Dat heeft ze ook niet zo heel erg lang geduurd. Met de PvdA was het economische crisis, dus dan moesten ook een heleboel gebeuren.

[00:27:37]

Een heleboel problemen op moest worden opgelost. Uh, Rutte 3 is ook niet simpel met 4 partijen met een hoop hoop problemen. En nu de korona crisis natuurlijk. Ja. Zij worden eigenlijk al voldoende bezig gehouden om om ook nog een hele eigen agenda over die 10 jaar te voeren. Maar ja, misschien. Misschien willen wij dat ook al niet h. Want hij blijft maar premier.

[00:27:59]

En jij je je je zegt de mensen missen ook niet iets. Kennelijk in ieder geval de mensen die hem stemmen en hem aan de macht helpen. Ja, kennelijk niet he. Want elke keer wordt de VVD de grootste partij de afgelopen 10 jaar. En een 10 jaar macht is is lang en je hebt bij veel leiders gezien die dan langzaam maar zeker ja los zingen van de werkelijkheid. Of die voor wie het zo belangrijk wordt. Die macht dat. Dat ze alles doen om die macht te behouden.

[00:28:24]

Wat zie jij bij Rutte? Wat 10 jaar macht doet na wat je ook in het begin zag bij Rutte dat ie. Uhm. De politiek mag volgens mij nog steeds geweldig. Vind wat jou. Weet je ook wat ik ook hoor en dat nog steeds zo lang mogelijk wil doen? En heb je het dan over de politiek? Geweldig? Vindt het politieke handwerk dus een rol spelen in de politieke geschiedenis? Ja, en dan? Dan allerlei deze records breken en zo.

[00:28:52]

Ik denk dat het probleem als je het over lang lang aan de macht zijn hebt dat het probleem vooral bij zo'n partij ligt. De VVD. Want de VVD is een is een machtspartij geworden. Onder zijn leiding steeds als je steeds aan de macht bent, dan kun je intern heel weinig discussie hebben of heel weinig Kamerleden. Wat je vaak bij het CDA hebt en bij het CDA zou je daarbij de pijn van de aanzag. Dat zie je nu ook bij de VVD, dus de partij krijgt eigenlijk steeds minder een profiel.

[00:29:18]

Ja, ook omdat je steeds samenwerkt, omdat hij steeds heeft samengewerkt met verschillende soorten partijen. En je hoort nu dat hij weer toenadering tot Asje aan het zoeken is voor een eventueel volgend kabinet. Dat is nog best vroeg hoor, maar dat. Die kans is vrij groot natuurlijk. Dat dat dan weer gaat gebeuren? Ja dus. Dus goed voor hem. Misschien dat ie zolang zit, maar voor zijn partij zit er een risico aan. Dat is zeker een risico en dat beseft de VVD heel goed.

[00:29:42]

En wat doen ze daaraan? Euh, nadenken over een nieuw verhaal en nieuwe campara? Dat komt al meer in het voorjaar zeker? Petra de Koning. Dank je wel jouw boeken. Mark Rutte weet het ook. En ja ja, duidelijke titel is vandaag uitgekomen. Dank je wel. Deux. It's so traits. Deze. Ter één weekend in de regio ook veel stress sfeer. Suzy V. Een Nederlands Siciliaanse zangeres en deze zomer bracht zij het nummer Een Lola uit om het klimaatakkoord van Nederland uit te voeren.

[00:33:20]

In de toekomst worden in het hele land plannen gemaakt voor duurzame energie. De bedoeling is om bijvoorbeeld windmolenparken, zonnepanelen, biomassa centrales neer te zetten. En het Planbureau van de Leefomgeving kijkt mee met hoe die plannen gemaakt worden, ook hoe dat gaat. In het overleg en zij stellen dat tot nu toe één op de drie gevallen burgers nog niet betrokken zijn bij het opstellen van die plannen. En ook gemeenteraden zijn niet altijd precies op de hoogte. Nou, Jan Elzinga is hoogleraar staatsrecht, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

[00:33:52]

Goedenavond, goedenavond en Bagge dienen. Belhaj is raadslid in Lelystad en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Ook van harte welkom. Meneer Elzinga. Wat vindt u van die conclusie van het Planbureau van de Leefomgeving? Over die betrokkenheid van de burgers en gemeenteraden?

[00:34:09]

Ja, dat is echter echt een probleem, want helder is een en al enorme prestatie geleverd. En er zijn heel veel plannen gemaakt, maar toch vooral door technici, belangenorganisaties, euh, energieleveranciers. En dat soort. Dat soort organisaties. En ja, in het klimaatakkoord is eigenlijk gezegd dat de colleges van de gemeenten dat die de inbreng zouden moeten moeten verzorgen in zogenaamde regionale verbanden en met de gemeenteraden waren eigenlijk niet niet bevoegd. En nou ja, dat is een toestel waar die niet bevoegd.

[00:34:44]

Ja, omdat het allemaal snel moest. We hebben haast met de energietransitie en en en toen. Hij heeft mij gezegd van nou ja, laten we dat in eerste instantie maar de colleges bevoegd verklaren om die inbreng te verzorgen.

[00:34:54]

En op provinciaal niveau bedoelt u? Nee, op regionaal niveau. En uhm. En in de gemeenteraad is daar toch heel veel onrust over over ontstaan, omdat dit natuurlijk een zeer ingrijpende operatie is. Waar uhm ha de gevolgen groot van zullen zullen zijn de komende decennia. Uhm uh. En daar komt nog bij dat eigenlijk de burgers ook nauwelijks betrokken zijn bij dit. Dit hele gebeuren. En ja, dat is toch wel de ernstige weeffout vind ik. Want uhm ha, als straks die plannen weer terugkomen ze moeten definitief worden vastgesteld dan.

[00:35:25]

Dan is een beetje de vraag of er nog eigenlijk wel marges zijn om veranderingen aan te brengen. En dat heeft ertoe geleid dat veel gemeenteraden hebben gezegd nou ja, dat zal allemaal wel dat wij geen bevoegdheid hebben, maar we willen daar toch een opvatting over uh, over ventileren. En er zijn ook nogal wat gemeenten die de plannen niet aanvaardbaar vinden. Dus uh ja en nee, het is een vrij grote weeffout.

[00:35:47]

Ja en nee. Het planbureau stelt wel dat regio's er soms nog even mee wachten om de burgers daarbij te betrekken. Of de gemeenteraden, omdat het nu allemaal nog wat abstract is en dat ook niet alle burgers gemotiveerd zijn om in dit stadium mee te praten. Zij zijn dat. Verzachtende omstandigheden, vindt u?

[00:36:04]

Nee, dat lijkt me eigenlijk niets. Want het is eigenlijk heel concreet he. Het gaat echt over windmolenparken die natuurlijk. Euh ja, enorme consequenties hebben. Hamburgs hebt daar ook een opvatting over. Het heeft met de waarde van hun huizen te maken met het uitzicht over elk jaar, met het uitzicht en een waardedaling en en een grote zonneparken. Daarvoor geldt eigenlijk wat eigenlijk hetzelfde? Ha. Dus ik denk dat die plannen helemaal niet zo abstract zijn, ook als je na die plannen kijkt.

[00:36:30]

En ik denk dat men toch heel veel eerder ha de gemeenteraden en ook de burgers bij dit proces had moeten paaltje had betrokken moeten moeten worden.

[00:36:38]

Nou ja, meneer Belhaj, hoe is dat bij uw gemeente in Lelystad? Is de raad daar ook overgeslagen bij het maken van plannen?

[00:36:47]

Nou, ik denk dat dat om te spreken van raden worden overgeslagen, dat dat uh uh, dat het ook een beetje tekort het aan de raden zelf. Daar zijn heel verraadden die echt wel hun zienswijze hebben ingediend op de op de rest op de regionale strategie. Waar het nou eigenlijk om neerkwam is dat een aantal gemeentes uhm een bod moesten doen binnen regio en dat de regio als geheel dan een bod doet richting het rijk. Uhm. Alleen wat je wel zag en toch wel raar was dat je je ging akkoord met een bod.

[00:37:12]

Euh, dat je zoveel duurzame energie opwekt bijvoorbeeld, maar zonder duidelijk te weten waar het dan over had. Uhm, de uitvoering betekent hoeveel zonnepanelen? Waar komen die zonnepanelen? Al die dingen, die zijn een hele gemeente nog niet besproken is.

[00:37:24]

Er werd alleen tegen de regio gezegd nou, wij gaan zoveel energie opwekken. Dat doen we dan en dan. En dan kunt u dat doorgeven aan minister Wiebes. Alleen nu is de vraag ja, hoe eigenlijk?

[00:37:35]

Ja en ja, da's dan. Daar zijn de dwazen wel. Euh, wat de Heer zich ook aangeeft waren wel van de technici wel ideeën over. Nou, dat kun je technisch gezien zou doen. Het klinkt heel mooi op papier. Alleen hebben we ons nu gecommitteerd aan een uitkomst. En nu ga je weg doen. En ja dan. Dan pas ga je eigenlijk spreken over zonnepanelen, windmolens. Dan gaan inwoners ook zeggen ja maar ho ho, ho ho.

[00:37:55]

Allemaal leuk en wel, maar daar staat die windmolen voor mijn deur. Hoe komt dat?

[00:37:58]

En was het anders gelopen als als eerder burgers daarbij betrokken waren geweest? Had dat zin gehad? Of hadden ze dan alleen maar over getalletjes heen en weer? Nou, doe maar zoveel duurzame. Energie of zoveel duurzame energie lijkt absoluut. Ik denk dat eigenlijk de hele idee van de rest zoals ik het altijd begrepen was, juist om de bevolking mee te krijgen was juist dat het Rijk het niet ging opleggen. Maar juist nee, we doen het vanuit lokaal. Gemeenteraden, gemeentes.

[00:38:22]

Juist om de bevolking mee te krijgen. Want duurzaamheid heeft alleen maar zin als met z'n allen doet alleen. Uiteindelijk is het maar ja op de één of zo gegaan dat het dat dat die stap de belangrijkste eigenlijk draaglijk in de samenleving, dat die pas aan het eind van trek komt in plaats van aan t begin.

[00:38:37]

Ja meneer Elzinga dan. We hebben Wiebes zegt de regio's moeten burgers meer mee laten praten. Minister Wiebes zegt dat vandaag. Maar dan is de vraag wat u, zij het zelf ook al een beetje. Waar kunnen ze dan nog over meebeslissen? Want dan kom jij. Naja, je ziet het bijvoorbeeld in de gemeente Abcoude. Euh, waar komen die windmolens dan terecht bij u in de achtertuin of bij mij in de achtertuin?

[00:38:58]

Ja, en dat is de kern van het probleem. Dat hebben we veel vaker gezien bij dit soort operaties. Dat wordt gewoon bottom up. Begin van al. Van onderaf. En euh ja, dan worden we van allerlei creatieve plannen ingeleverd. Maar uiteindelijk moet natuurlijk toch ergens iemand en een besluit nemen. Ha. Dus ik ben een beetje bang dat als die gemeenteraden nou straks wel de bevoegdheid krijgen om te beslissen dat er dan een landelijk bod ligt met verdelingsplan, maatstaven en dergelijke.

[00:39:25]

En ja, daar wordt het toch kwestie van? Euh, van slikken of stikken en en dat levert enorm veel frustratie op. Burgers houden dat tegenwoordig niet meer van H. Maar wil toch eigenlijk vanaf het begin. En dat geldt ook voor gemeenteraden in volle bevoegdheid. Meedoen he? Dus. Dus vanaf het begin is er echt heel veel kritiek geweest op dit proces ook. En en we moeten natuurlijk echt iets met z'n allen. Uhm he?

[00:39:47]

Dus dat qua duurzame energie bedoelt u? Ja ha, dat wordt nog een hele toer omdat gewoon voor mekaar te krijgen. Ik denk dat eigenlijk toch uiteindelijk nationaal? Ha, dit soort dingen worden vastgesteld. En wat? Euh ja, het een kwestie van stikken of stikken wordt.

[00:40:00]

En en meneer Belhaj, kunnen gemeenteraden dan nog af van zo'n regionale energie strategie en en zich terugtrekken waardoor het bod wordt ingetrokken aan het Rijk?

[00:40:10]

Nee, nee, ze hebben het zo ingebouwd dat je een gemeente, een gemeente heeft nu een bod gedaan op een regio. Uhm, en dat bod heb je gedaan en als je dat niet doet. Uiteindelijk kan de minister van rijkswege gewoon aangeven nou, waar gaat het gewoon doen in jouw gemeente? Beneden de bevoegdheid over. Dus er zit een soort sleutel in dat als de gemeente t niet doet het eindelijk kan nog kan de minister zelf doen. In die gemeente dus dat is ingebouwd.

[00:40:33]

Dus je moest er heel goed nadenken wie? Eerste bod? Rare was jou normaal? Begin je met elkaar. Hoe ga je dat doen dan? Alleen dat? Hoe ga je dat doen dan? Dat gaan we nu wel doen.

[00:40:41]

En hij heeft u. Heeft u? Ik noem de nette Abcoude, waar dat nogal speelt onder de bevolking. En daar zijn de mijn mensen zijn voor. In een bepaald gebied windmolens en en andere mensen zijn tegen. Er zijn ook mijn boeren die daar aan kunnen verdienen en mensen die er niet aan verdienen. Heeft u? Zijn er nog andere voorbeelden waar waar het heel hoog is opgelopen? Waar het niet lekker loopt in Oost-Groningen bijvoorbeeld?

[00:41:02]

Helpen? Gemeenten die hebben gezegd ja, we doen er gewoon niet aan mee. Heel veel gemeenteraden hebben ook gezegd zo van ja nee, maar we willen die dingen gewoon niet op dat op het land hebben, maar doen ze maar op zee. Ha, daar waren gemeenten die over kernenergie wilden spreken. Dat mocht eigenlijk ook ook niet, dus er waren ook allerlei randvoorwaarden die in dit proces zijn gest zijn gesteld. Waardoor toch. Euh ja ha. Ook in deze eerste ronde al een beetje de indruk ontstaat dat je dat je voor iets tekent waarvan je niet precies weet wat het hoe het uit gat gaat pakken.

[00:41:32]

En meneer Belhaj. Als we het over het noorden hebben in Stadskanaal was het bijvoorbeeld ook lastig.

[00:41:37]

Ha jaar dat dat wat ze daar hebben gedaan dat is. Dat is echt een wonderbaarlijke geweest. De de deur is daar. Het zijn er twee resch regio's in Stadskanaal ligt tegen de grens van een bepaalde euh res regio aan een andere regio.

[00:41:50]

Een restje, dat is regionale energie. Sorry grensregio, dat zijn er aan zo'n regio. Ja, in Normann Nederlandse. Je hebt. Je hebt de provincies. Euh en wat je met Resch regie hebt. Het zijn gewoon. 5. Bijvoorbeeld 5 gemeentes die zeggen samen wij gaan zoveel dus magie opwekken. Dan zijn die grensregio's en stadswaag ligt een ressegem van een andere.

[00:42:07]

Ander gebied. En toen hebben ze in ene rechtsregel besloten wegleggen die die windmolens tegen de grens aan van Stadskanaal, wat tot net ons door de regio Awans Stadskanaal. Die kijkt nu tegen de windmolens aan. Die gaan naar hun gemeenteraad. Nou, die kan er niks aan doen. Die gaan aan regrets regio. Ik kan er ook niks aan doen. Ja, en aan de andere ijsregen zegt ja, maar die vallen niet onder ons.

[00:42:27]

Ja, dat soort situaties heb je en en zijn er ook voorbeelden van gemeente waar het wél goed gaat.

[00:42:33]

Ja, dat is eentje waar ik echt laaiend enthousiast over word. En dat de euh, da's de gemeente Dronten en mijn naam een dorp Swifterbant. Uh, het zijn in een dorp waar besloten is. We hebben daar een windmolenpark, leggen we daaraan. En er is een verdeelsleutel. Eén derde voor de eigenaar van het van het project van windmolenpark. Een derde van de opbrengst voor de gemeente en één derde die gaat rechtstreeks naar de inwoners. En dat vind ik fantastisch.

[00:42:57]

Er is daar euh, geen. De gemeente mag er ook niet over gaan, ook de politiek niet. Ze hebben een soort dorpsraad, is een lokale raad van de mensen zelf en die krijgt dan x bedrag. En enige voorwaarde is het moet besteed worden aan duurzaamheid. Ze hebben daar volgens mij, besloot Vanleeuw, wij willen bijvoorbeeld ons huis isoleren. Dat hebben ze gedaan voor de opbrengst van een windmolenpark. En dan merk je ook dat als mensen er ook van meeprofiteren, zogezegd dat ook het draagvlak enorm hoog schiet in plaats van enkele boeren die euh.

[00:43:23]

Die het heel goed doen, maar die daar aan kunnen verdienen. Meneer Elsinga is is dat model uitvindt. Swifterbant is dat wat u betreft een mooie mooi voorbeeld voor andere gemeenten?

[00:43:32]

Nou, dat denk ik wel. Ik denk als vanaf het begin euh. Burgers en gemeenteraden betrokken zouden zijn dat er zoveel creativiteit was losgekomen. Ha dat je daarmee ook meteen draagvlak kunt je kunt organiseren. En dan heb je natuurlijk ook nog allerlei knelpunten he? Maar dit proces is echt fout ingestoken denk ik. En en de zure vruchten zullen we daar nog groots van gaan gaan plukken?

[00:43:54]

Ja, want als ik u zo hoor, dan dan denkt u dat het nog moeilijk recht te trekken is op bepaalde plekken.

[00:44:00]

Ja, dat denk ik zeker. Hebben we op. Uiteindelijk zullen er heel wat aanwijzingen van de minister moeten komen om de gemeenten in het gareel te krijgen. Uhm uh harstad van het nog een uh, een langjarig en heel moeizaam proces denken.

[00:44:12]

Meneer Belhaj denkt nou, die ziet nog wel kansen ziek aan z'n gezicht. Jawel, ik denk zelf dat je krijgt inwoners echt wel mij alleen de de de inwoners moet er ook mee van kunnen profiteren. En als je dat niet doet dan zou hij wel graag windmolens plaatsen. Dan klopt de heer Elzinga zelf en ga je grote problemen krijgen. Alleen denk ik wel die model van Swifterbant waarbij inwoners ook echt daadwerkelijk zien. Ik krijg zonnepanelen op het dak en dat komt door die windmolens.

[00:44:36]

Kijk, ik denk dat je dan mensen meekrijgt, maar mensen moeten er ook echt belang bij hebben en van meeprofiteren. Doe je dat niet, dan krijg je met enorme weerstand. Ja, kijk naar Swifterbant.

[00:44:44]

Baggeren dienen. Belhaj. Hartelijk dank. Raadslid uit Lelystad en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en Douwe Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht. Ook dank voor uw visie.

[00:44:54]

Ja, goedenavond. Dan gaan wij door met de kunst tot zo ver. Dat is een museum over leven en dood. En dat museum heeft er een nieuw bijzonder stuk bij, want zij kochten een werk van Nicolaes Maes. Het gaat om een doods portret van een kindje uit circa zestien eenenzeventig en Guus Sluiter is hier kunsthistoricus en directeur van het museum. Van harte welkom. Een museum over leven en dood. Het zal niet iedereen kennen. Want wat zit er zoal in de collectie?

[00:45:24]

Euh, wij hebben in de collectie allerlei uhm. Euh, informatie over uitvaart rituelen van groepen in onze samenleving. Als er echt van nu actueel. We hebben niet alleen oude dingen. We hebben. Uhm. Uh, bijvoorbeeld moderne design. Uh. In de collectie. We hebben herinnering. Werken met haar in de collectie en we hebben veel tentoonstellingen met kunst en fotografie.

[00:45:46]

En nu dus een portret van Nicolaes Maes. Ik heb ze hier. Ja natuurlijk, want ze ziet er niet uit. Uitgeprint.

[00:45:53]

Zo is zwart wit uitvreter. Uhm. Maargoed, het. Het is een kindje in inzittende pose. Uhm. Toen ik het zag dacht ik ja, ik kan niet goed zien eigenlijk. Of dit. T Is een meisje. Of ze of ze dood is eigenlijk. Waar? Waar ziet u dat aan?

[00:46:08]

Ja klopt. Uhm, ze heeft een zogenaamd hoedje op. Dat is een bloemenkransen. En dat is een uhm, een bescherming tegen geesten. Vooral bij katholieken zie je dat. Maar ook wel bij protestanten. Uhm en de ogen zijn half gesloten en. En die combinatie is dan toch wel heel duidelijk. Zeker onder wat we weten van Maas. Hij heeft meer DOSB portretten geschilderd en dan zie je dat ook met jou halfgesloten ogen.

[00:46:31]

En zou het dan echt zo zijn dat dit meisje is overleden en dat de ouders haar even nog hebben laten zitten en dat er een schilder bij is gehaald?

[00:46:40]

Dat kun je je afvragen. Men werd heel snel begraven in die tijd en dan moest je ook nog snel de schilderijen benaderen. En die moest tijd hebben he. Dus dat kan heel goed zijn dat de schilder het kindje niet zelf heeft gezien. Maar het kan ook heel goed zijn dat ie wel snel even heeft kunnen kijken. Want meestal worden zaken als de kleding euh. Leergang. Ze delen de achtergrond dat dat kon hij gewoon standaard schilderen.

[00:47:03]

Deed ie ook zo ja, want er is er meer bekend over dit meisje wat hier geschilderd heeft. Helaas niet. Euh, we denken dat het schilderij is geschilderd toen hij nog in Dordrecht woonde en werkte. Dus zeg maar nee zei in 73 jaar zijn naar Amsterdam. Maar meer weten we niet. En dat deden we natuurlijk heel graag weten, maar dat wordt een heel lastig om daar achter te komen. En dat.

[00:47:24]

Ik weet niet of dat gaat lukken en u zei al hij. Hij maakte in die tijd meer dood portretten. Wie was dat wel? Ja, is dat een een groot Shannara in in de kunst in die tijd?

[00:47:36]

Nee, het was toen geen groot zanger en nu ook niet, maar het gebeurde wel. En euh, niet. Niet iedereen weet dat. En dat komt bijvoorbeeld omdat veel van die schilderijen. Die werden natuurlijk gemaakt voor euh. Euh ja, voor heel erg privé doeleinden. En die bleven ook op die manier waarschijnlijk in de familie. Dus het is niet een groot succes op veilingen zeg maar. En uhm. Euh. De Nazi's ook nog zo dat heel veel musea dit liever niet willen laten zien of daar niet al te enthousiast over over raken.

[00:48:05]

Dat heeft te maken met ja, omdat het het portret.

[00:48:08]

Er is van iemand die is overleden juist en lijkt op een dood iemand in feite en het is eigenlijk die schilderijen. Euh, en laat er ook foto's post mortem foto's zijn gemaakt uit liefde.

[00:48:18]

Dus zit juist heel veel liefde in en vertelt eigenlijk heel veel over hoe mensen aankeken tegen en tegen kinderen bijvoorbeeld, maar ook hoe ze omgingen met de dood. Dus. Euh, zeg maar. Wat vertelt het dan over hoe ze aankijken tegen kinderen? Uhm, nou dat een kind dus toch zo volwaardig was dat als je als een kind overleed? Euh, daar zie je daar zit geen kind ging missen. En dat je belangrijk genoeg vond om er een schilderij van te laten maken.

[00:48:42]

Hadden we dan gedacht wel dat niet zo was in die tijd?

[00:48:44]

M11 zijn mensen die denken ook bijvoorbeeld in de 19de eeuw, als je het hebt over een heel grote kindersterfte. Hij is ook een 17. Heel wel, maar de 19e eeuw heb je ook veel post mortem foto's die worden gemaakt. Zijn mensen denken van Jamaer georganiseerde A Good grootvader overlijden altijd wel een paar kinderen? Euh, maar kinderen werden heel hard gemist. Euh, ook in de 17de eeuw. Ja, dat waren ook mensen met behoeftes en gevoelens denk ik dan.

[00:49:09]

Maar er werd inderdaad wel makkelijk gezegd, want dat hoorde bij het leven. Ja precies.

[00:49:14]

En de levensverwachting was natuurlijk anders dan nu. Men ging voor gedood. De dood die die hoorde veel meer bij het leven kun je stellen. Maar zo'n kindje werd heel erg gemist. En euh, euh ja, er zijn meer schilders die dit soort schilderijen hebben gemaakt, maar ze was niet de enige die dit deed.

[00:49:29]

En nu zijn net op veilingen. Is dit niet een enorme hit? Nou, dat is volgens mij een understatement, want ik u heeft hier helemaal niet veel voor hoeven betalen.

[00:49:38]

Klopt in ieder geval uw museum. Klopt. Kijk, wij zijn een klein museum en we kunnen normaal Hollandse meesters euh niet. Euh niet kopen. Uhm. Ik denk een doods portret van Maes. Zouden normaal misschien dertigduizend moeten kosten. Is voor Maas weinig, maar voor ons nog steeds te veel. Maar wij hebben dit gekocht voor nog geen vierduizend gulden op een beetje obscure veiling. Een obscure.

[00:50:00]

Hoezo? Wat bedoelt u nou, het veilinghuis dat? Dat was verder niet heel erg bekend. En die blijken ook ergens in een rosse buurt in Genève te zitten. Het schilderij is eerder wel geveild bij Christie's Londen, dus dat is heel gerenommeerd. In 1990 was dat en wat bracht het toen op? Nou, dat is niet bekend. Helaas zou ik graag willen weten. Het is waarschijnlijk toen naar een merkwaardig Zwitsers vrouwtje gegaan naar verluidt, maar daar heb ik verder geen informatie over.

[00:50:28]

En vanuit die Zwitserse collectie is het merkwaardig vrouwtje naar een obscure veiling.

[00:50:32]

Ja ja, het is een beetje raar verhaal, maar het is uiteindelijk toch lichter dan dat dat daar in die achteraf veilinghuis te koop was.

[00:50:41]

Ik werd getipt door Dordrechts Museum. Een maand was er een Dordtse schilder door ons museum. Die houdt heel goed in de gaten waar de Dordtse schilders worden verhandeld, dus zij wisten hiervan. Ik weet ook niet hoe, maar zij wisten hiervan en zij vonden dat dit voor de collectie in Nederland bewaard moest worden, maar in hun collectie past het minder. En toen hebben ze mij getipt.

[00:51:02]

En dan moet er wel iets aan de restauratiewerken aan gebeuren, begrijp ik. En en mensen kunnen weer veel creatief iets bedacht namelijk. Mensen kunnen daar mee betalen en mogen het een dagje thuis hebben.

[00:51:14]

Ja, maar dan moeten ze wel voldoende betalen. Maar als ze 500 euro of liever nog wat meer betaalt dan maximum een dag thuis hebben of op kantoor.

[00:51:22]

Dan heb je Nicolaes Maes in je huis. Ja, en dan krijg je ook nog een verhaal van leider Lieve.

[00:51:26]

Bij jou zijn er al aanmeldingen of nog niet te zijn. Dit zijn meer bronnen vandaag.

[00:51:32]

Dus euh, wie weten wat er in je mailbox zit?

[00:51:35]

En u durft zomaar dit schilderij Nicolaes Maes bij mensen thuis te hangen zijn wel wat kleiner.

[00:51:41]

Voorwaarde is nog uhm euh hebben, want we moeten wel goed voor schilderij zorgen. Maar euh nee, we zorgen dat het schilderij daar goed uitkomt en dan valt op een goede manier dan gaan plaats.

[00:51:52]

Goed, hartelijk dank voor dit euh. Verhaal van het schilderij dus van Nicolaes Maes, dat in het museum tot zo ver te zien is is aangekocht. In ieder geval nog even worden opgeknapt en er af en toe eens een dagje weg. Guus Sluiter Hartelijk dank van het museum. Dit was het oog morgen.

[00:52:10]

Dan zit Simone Weimans hier straks nooit meer slapen. Ik wens ze een heel goede nacht van. Wat zich nog, zo zagen we het in het Cigarette. In Letzte is Claes immers een.