Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:06]

Tena Freunde is het zijn Femmy, zo geen. Waar zich nog, zo zagen hetde uit in het Cigarette. Woont in Letzte is Klaas Emst. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de actualiteit in de krant van morgen. Den Haag Vandaag en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het acht graden, binnen zit Wilfried de Jong. De Nielse presentatoren bij de Vlaamse commerciële televisiezender VTM dragen voortaan mondkapjes. Wellicht nog een kwestie van tijd.

[00:00:53]

En u hoort iedere avond even over elf. Geravot. Welkom bij het oog op morgen. Kwam toevallig mooi samen. De persconferentie van Rutte en de jongen en het verschijnen van het nieuwe boek van Jaap Goudsmit. Deze bekende viroloog spreekt over het tempo van vaccineren en over een nieuwe manier van leven in het immuunsysteem. Morgen wordt de gebied Agenda, wat in 2050 bekrachtigd. Schrijver Mathijs Deen schreef in 2015 een boek over de sfeer op en rond de eilanden. En hij legt straks uit wat het gebied zo bijzonder maakt.

[00:01:33]

En we brengen een ode aan het ordinaire matje in het haar met een fotograaf en de Haagse voetballer en voor eeuwig Matthes drager Michel Adam. Nu eerst het nieuwsoverzicht van dinsdag 2 februari en weer een persconferentie van premier Rutte en minister De Jongen met een sombere boodschap.

[00:01:50]

We zitten in een spannende en ook onzekere fase van de kroon crisis. Veel onzekerheid dus. En juist omdat het virus grillig is, hebben we houvast nodig. De laatste wetenschappelijke inzichten zijn dat de Britse variant ongeveer anderhalve keer besmettelijk meer is dan de klassieke, de oude variant.

[00:02:10]

We zitten nu al een lange tijd met gesloten winkels, sloten horeca. De kinderen zijn dan weer weken thuis, maar dat alle doorrekeningen wijzen op een derde golf die onvermijdelijk op ons af lijkt te komen. Er zijn veel mensen die lijden aan de gevolgen van Kroonen doordat ze naasten hebben verloren. Wat we dus zien is dat de Britse variant het razendsnel overneemt. Maar er zijn even zoveel mensen die lijden aan de maatregelen tegen dat virus. Ondernemers jongeren bijvoorbeeld dat het onvermijdelijk is de huidige lockdown bijna helemaal te verlengen tot tenminste 2 maart.

[00:02:46]

De snelste weg naar minder maatregelen is door ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen en de mensen die voor hen zorgen gevaccineerd zijn.

[00:02:54]

Vragen wij nu het Outbreak Management Team aan ons op basis van de laatste cijfers en de meest actuele kennis opnieuw te adviseren over het hele pakket aan maatregelen.

[00:03:05]

Dat betekent dat we pas komend weekeinde weten of er volgende week een eind komt aan die avondklok of niet. Basisscholen gaan volgende week wel weer open. Volgens het RIVM brengt dat maar een klein risico met zich mee. Als je kijkt naar het effect van versoepeling van verschillende maatregelen, dan is het kleinste effect te verwachten bij het openstellen van de basisscholen en kinderopvang. Winkels blijven dicht. Dat hadden de ondernemers wel verwacht. En toch is de teleurstelling daarom jammer.

[00:03:32]

We willen zo graag weer. We zijn al zo lang dicht. Klanten mogen wel online bestellen en een dan in de winkel afhalen. Dat levert enige omzet verbetering op, maar niet genoeg. Toch denkt deze ondernemer nog niet aan stoppen. Nee, nooit.

[00:03:46]

Nee, nooit, nooit, nooit.

[00:03:49]

Restaurants blijven ook dicht, maar zij mogen nog bezorgen. En sommige ondernemers zien daar wel een nieuw concept in the Dark Kitchen. Alleen een keuken gevestigd op een goedkope locatie waar met Carini afhalen werden gezet.

[00:04:01]

Gelegenheid? Het is puur een keuken op een bijzondere locatie afvaren, maar wel met een experiment.

[00:04:08]

We sluiten dit overzicht af met een sprankje hoop, want er is een plekje in Europa waar alle Kroonen maatregelen zijn opgeheven. Na een strenge lockdown van 25 dagen op Isle of Man in de Ierse Zee zijn mondkapjes uit de tijd, hoeft er geen afstand meer gehouden te worden en is alles weer open. Ook de pub steeds.

[00:04:28]

En uiteraard kunnen de 85 duizend inwoners van het eiland hun geluk niet op.

[00:04:32]

White Hart Lane houdt nog Khyber Royal Fraihi noodzakelijk en een normaal lief en ik zit hier in een skill. Tree Enola raakt sympathie.

[00:04:42]

Dat was nieuws vandaag op radio en tv. En dan gaan we over naar het kranten overzicht. Allemaal uitgezocht door Freddy van Tijn.

[00:04:49]

Er is een speciale regeling waarmee hoogopgeleide migranten hier bij een bedrijf kunnen komen werken. Maar door gebrek aan controle is Nederland daardoor kwetsbaar voor spionage en ongewenste politieke beïnvloeding. Uit onderzoek van Onderzoeks Platform Investco voor Trouw en De Groene Amsterdammer blijkt dat de IND de Immigratie en Naturalisatiedienst nauwelijks controleert wie er met de speciale regeling naar Nederland komen. De regeling is bedoeld om medewerkers van buiten Europa aan te kunnen trekken, bijvoorbeeld voor specialistisch technisch werk.

[00:05:20]

De Europese Commissie wil de komende jaren vier miljard euro uitgeven om het aantal doden door kanker te verlagen. Vorig jaar waren het er ruim 1,3 miljoen. De Volkskrant schrijft dat de commissie ook de grote verschillen in sterfte door kanker tussen de rijkere en armere lidstaten wil aanpakken. Veel politieke partijen moeten we nog wel wat zaken op orde brengen. Dat melden de kranten bij het nieuws dat de eenenveertig een kieslijst hebben ingeleverd. Zij willen meedoen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen, maar 35 partijen moeten nog administratieve tekortkomingen herstellen.

[00:05:51]

Ook opvallend veel grote gevestigde partijen, schrijft het AD. Onder meer bij de vorige verkiezingen deden er achtentwintig mee aan de Kamerverkiezingen.

[00:06:01]

En met die verkiezingen in zicht veel interviews met politici met Kamerlid Bente Bekker in Trouw. Bijvoorbeeld vierde op de VVD lijst, het gezicht van het harde asiel en migratiebeleid van de partij. En dat houdt in. Nieuwkomers moeten hun plek in de samenleving verdienen. Rechtsbijstand voor asielzoekers wordt beperkt. Opvang van vluchtelingen in de eigen regio en desnoods grenzen dicht bij een nieuwe migratiecrisis. Streng en rechtvaardig, vindt Bakker. Ik geloof niet dat je menselijker, maar dat je menselijker bent als je de grenzen open stelt.

[00:06:32]

De Brabantse Carnavals Federatie wil alle carnavalsvierders vragen zich aan de korona regels te houden. Mogelijk komt er later deze week een oproep samen met de carnavals bonden uit Limburg, schrijft het AD. De bonden maken zich zorgen. Ze krijgen allerlei signalen over mensen die niet meer te houden zijn, bijvoorbeeld dat mensen op zoek zijn naar een schuur op het platteland voor een feestje. Er stroomt nu op dit moment zo'n zesduizend kubieke meter water per seconde ons land binnen. Geen enkel probleem.

[00:07:01]

Volgens Rijkswaterstaat zijn we uitstekend voorbereid op de hoogwater golf op terrein. Het water is regen en smeltwater uit Duitsland en Zwitserland. Eind van de week bereikt de waterstand een hoogtepunt. Ponten en veren zoals bij Dieren en Brummen zijn al uit de vaart genomen omdat ze niet meer kunnen aanleggen. Een waterpeil expert legt in De Telegraaf uit dat het allemaal heel goed gaat. Er kan nog drie keer zoveel water bij voordat het kritiek wordt.

[00:07:26]

Deze onderwerpen morgen uitgebreid in de ochtendbladen, al maken die het daar een rijstbouw. Hoor je wel. Alhoewel mijn man mij die man en ik heb. Smaaksensatie wil het zie hier al met mij mooi. Die. Zo zou je bijna Masdar Ponyo en vastpakte Voisin zo Awesomenauts bij Obama, zo maak je makkelijk zullen meemaken. Stoppen met die. Laat staan dat wat. Clustering Maquet promostunt? Zo snel kan het. Eerst Trion, de rol van Amy Winehouse. Ik begin in het hier en nu bij het grote dilemma waar we weken continu mee worstelen, namelijk dat de besmetting cijfers langzaam maar zeker dalen.

[00:10:48]

Dat ook het aantal mensen met couronne in de ziekenhuizen weliswaar langzaam maar ook iets daalt, maar dat alle doorrekeningen wijzen op een derde golf die onvermijdelijk op ons af lijkt te komen. Met als belangrijkste oorzaak de Britse variant van het coronavirus. Op dit moment is al tweederde van alle nieuwe besmettingen in ons land van de Britse soort. De laatste wetenschappelijke inzichten zijn dat de Britse variant ongeveer anderhalve keer besmettelijk meer is dan de klassieke, de oude variant. Wat we nu zien is dat de Britse variant het razendsnel overneemt.

[00:11:31]

Geen bezoek aan een kroeg, een restaurant, een museum of een schoenenwinkel. Tot 2 maart blijft alles grotendeels op slot. Sombere boodschap kwam er vanavond van het kabinet. Straks praat ik over met viroloog Jaap Goudsmit over de maatregelen. Eerst naar Den Haag, naar Wilma Borgman. Goedenavond Wilma en Wilfried. Goedenavond. Een verlenging van de lockdown, maar wel de scholen open. Dat lijkt tegenstrijdig, dat ja. Rutte had het ook over een dilemma in de persconferentie vanavond.

[00:11:57]

Een spagaat waar ze in zitten. Want aan de ene kant gaan de besmetting cijfers nu naar beneden. Maar de besmettingen die er zijn, komen steeds vaker door de Britse variant. Dat je je hoorde Rutte daar net over. Hij zei de Britse variant neemt het razendsnel over. Veel besmetten lekker. En daar maken ze zich hier grote zorgen over. Vandaar de verlenging van de lockdown. Maar toch. Wat ik heel opvallend vind, is dat je zowel Rutte als de jongen eigenlijk sinds vrijdag ook andere belangen hoort benadrukken.

[00:12:26]

Ze hebben het ook steeds meer over wat die school sluiting doet met kinderen. Er is in Lansingerland onderzocht hoe het zat met de verspreiding van de Britse variant onder kinderen en de cijfers uit dat. Dat onderzoek in Lansingerland waren geen aanleiding om de scholen langer dicht te houden. Hoewel het kabinet zich ook realiseert dat er een risico zit aan het weer openen van de basisscholen, zoals de ervaringen uit het voorjaar juist het omgekeerde lieten zien. In het voorjaar gingen de besmettingen naar beneden, zei de jongen vanavond.

[00:12:56]

Toen zijn op en rond de scholen dicht gegaan. Dat heeft een belangrijke bijdrage geleverd op dat moment aan het terugdringen van de golf waar we toen in zaten. Dus we weten dat dat het effect is. Scholen dicht betekent minder bewegingen en minder beweging betekent minder besmettelijk. Altijd maar uhm. Dat kan niet de enige reden zijn om scholen te willen sluiten. Want je hebt niet één perspectief om rekening mee te houden. Cyrus is niet het enige perspectief. Ook de economie, ook samenleving en in dit geval de ontwikkeling van kinderen moet meewegen en moet een belangrijke rol hebben.

[00:13:25]

En dus hebben we gezegd alleen als de school eigenlijk gewoon niet veilig open kunnen vanwege de hogere mate van besmettelijkheid van kinderen zelf. Uhm. Zouden we de basisscholen dicht houden, maar dat is in dit geval niet zo. Uh, althans niet voldoende om dat als reden te hebben om de basisscholen dicht te houden. En dus hebben we gezegd dan kunnen de basisscholen ook ja.

[00:13:43]

Het virus is niet het enige perspectief, hoorde je de jongen zeggen. Dus vandaar de scholen weer open, zoals het om twee ook in meerderheid adviseerde. Opvallend het oriented advies was niet unaniem. Een deel van het oriented had liever gezien dat de scholen nog dicht zouden blijven, maar omdat er met die opening ook allerlei aanvullende maatregelen worden genomen. Beperking van het aantal contacten dat een kind overdag heeft bijvoorbeeld en afstand houden ook. En daarom gaan de scholen dus inderdaad maandag weer open.

[00:14:10]

Wilfried.

[00:14:10]

Ja, en dan weegt het belang van die kinderen Sfar. Hoe zit het dan met belang van Van? Wat oudere kinderen, ondernemers en anderen? Ja, voor het voortgezet onderwijs maakt het kabinet een andere afweging. Want euh, dat heeft ook te maken met de besmettelijkheid onder de groep van 14 tot 17 jaar. Voor de kerstvakantie was bij de leeftijdsgroep tot 19 jaar die groep van 14 tot 17, dus de middelbare school leeftijd het vaakst besmet. En daarom blijft het voortgezet onderwijs in ieder geval tot 2 maart dicht, behalve het eindexamen klassen dan.

[00:14:41]

Die mogen wel naar school. Uh, een aantal scholen kijkt nu welke rol sneltest te kunnen spelen om de scholen te heropenen. En ja, die hè, die ondernemers. Die wil het kabinet tegemoet komen met een. Dat is toch wel een soort van versoepeling vanaf 10 februari? Dan kan er besteld en bezorgd worden, ook door niet essentiele winkels. De schoenenwinkel en de kledingzaak onder een heleboel voorwaarden, dat dan weer wel, maar toch om ook daar wat lucht te geven.

[00:15:08]

Ja Wilman, en dan die avondklok. Nog zo'n zware maatregel blijft ie overeind. De Tweede Kamer heeft zijn zegen gegeven aan een avondklok tot volgende week woensdagochtend half vijf en de huidige maatregel loopt hoe dan ook dan af. Maar die maatregel kan natuurlijk verlengd worden en het kabinet heeft het OM twee over om een aanvullend advies gevraagd over de effecten van de avondklok. Want die zijn volgens Rutte pas na twee weken goed in beeld te brengen. En dat is dan dit weekend en dan zouden volgende week een besluit kunnen worden genomen over het vervolg.

[00:15:38]

Maar ja, de voortekenen zijn bepaald niet heel optimistisch als je zo naar de deskundigen luistert. En Rutte kan er dan heel snel van af willen. Maar ik hoorde Ernst Kuipers net op tv zeggen dat ook volgende week die Britse variant nog lang niet weg is en dat het belangrijk is om op weg naar het einde van de tunnel het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. En dat klinkt toch allemaal niet als een grote kans op versoepeling. Het enige echte antwoord hoor je ook vandaag weer hier.

[00:16:04]

Is vaccinatie en we bungelen nu nog onderaan de lijstjes in Europa. Maar de jongen heeft aangekondigd dat er minder voorraad wordt aangehouden, zodat wat er nu in de vriezer ligt uhm vaker en meer gebruikt kan worden om te prikken, in de hoop dat de achterstand heel snel wordt ingehaald. Wilfried. Ja, ik dank je wel Wilma Borgman vanuit Den Haag. Ik praat er verder over met viroloog en epidemioloog Jaap Goudsmit. Vandaag verscheen van hem het boek Vrij van Corona.

[00:16:32]

Het begin van een nieuw tijdperk. Goedenavond. Goedenavond. Voordat we over dat nieuwe tijdperk gaan spreken. Euh, even over de persconferentie. Heeft u gekeken of geluisterd? Ik heb m gezien. Ja ja, wat vond u van de maatregelen?

[00:16:48]

Nou, ik begin meteen anders. Het verbaast mij dat het accent niet lag op de vaccinatie snelheid, want de enige manier waarop we van deze hele situatie afkomen. Want die maatregelen, die zijn iets iets erger of iets minder. Erg afhankelijk van het moment en hoe het virus verspreidt en welke virussen dan verspreiden, lag het accent heel erg op het hier en nu van de komende week. En en dat er heel veel fouten zouden kunnen worden gemaakt. En ook zijn gemaakt.

[00:17:16]

En ik zou. Zelf had ik verwacht dat ze het zou mij zouden vertellen hoeveel vaccins ze binnenkrijgen per week. Hoeveel d'r uh aan de oudjes van onder ons. Waar ik zelf ook toe behoor. Uh zouden worden gegeven. En in welk tempo. Want dat is het enige wat op dit moment doorslaggevend is. Of het virus zich nou langzaam of snel verspreidt die. Dit is nog maar de eerste variant. En dan komen we daar misschien straks ook nog even op die varianten.

[00:17:45]

Dat is de manier waarop het virus zich aanpast aan de mens. En daar is het voor het eerst verschenen en de volgende varianten staan al klaar. Dit is ook niet de eerste keer. Was in de zomer daar al een ander H die het hele die alle infecties overnam zal ik maar zeggen. Ja en deze is de vorige plus nog een extra wat wij noemen mutatie. Dat is de Engelse variant, maar dat heeft niets met Engeland te maken. Die kan namelijk ook in In in Arnhem ontstaan.

[00:18:12]

En de volgende variant, die heet de Zuid-Afrikaanse variant. Dat is eigenlijk de Engelse variant, plus nog een mutatie. En zo zal het maar doorgaan natuurlijk. Nou, het houdt ook weer op, want op een bepaald moment is er een evenwicht. Wat een een een jaar of misschien wel twee jaar kan duren, maar dat dat ie t houdt hier niet op, want het virus probeert steeds makkelijker te infecteren. Maar ik wil maar zeggen over de reactie van euh, ofwel op wat u hoorde op de persconferentie dat dan gaat het heel erg over.

[00:18:40]

Misschien wel over de korte termijn en over maatregelen. Wel of geen lockdown. Maar u zegt nee. Het belangrijkste is nu ondanks wat er allemaal gebeurt. Zorg dat je snel en goed vaccineren en dat hoort je niet voldoende. Dat hoor ik helemaal niet. Ik hoor zelfs ook niet de de werkelijke planning. Dus je hoort niet en mijn vrouw toevallig die die euh, die. Die gaat naar de RAI om daar de spuiten te overzien. Die is huisarts en die zegt mij ja, het is nog.

[00:19:05]

Het is nog, het gaat heel langzaam. Gebeurt heel weinig. Zijn heel veel. De. Het is een een soort situatie waarin heel veel documentatie nodig is. Daar komen nog op. Dat heeft iets met die volgorde te maken die heel chaotisch is. Uhm, maar je wordt zou kunnen weten hoeveel vaccins komen dan nou per week binnen? Waar we? Hoe worden die het gedistribueerd? Over het land? Is daar nog een logica in? En ze hebben veel te veel.

[00:19:31]

Uhm, groepjes gemaakt die in op allerlei manieren gevaccineerd worden. U bent, bent u meer van het. Van t euh. Van t Lange halen snel thuis. Dat je zegt van moet moeten. We moeten echt niet in groepjes gaan denken, niet te veel regelen, maar het vooral heel veel doen op welk tijdstip dan ook. Bijvoorbeeld ik. Ik zal u een voorbeeld geven. Uh, als je voorrang geeft aan de mensen van de zorg. Wat tegen de uitspraak van de Gezondheidsraad in is.

[00:19:55]

Dat is op zich al een een een een unicum. Uhm, wie zei nee, je moet gewoon de oudste eerst. En dan ga je langzaam mijn leeftijd terug. Dat heeft twee implicaties dat dit de implicaties daarvan is dat je gewoon aan iemands paspoort kan zien. Er is heel weinig documentatie voor nodig voor die techniek, namelijk het paspoort. En je kijkt naar de geboortedatum die zegt u bent boven 60. Ik zet de spuit als je gaat zeggen behoort u zelf niet tot de zorg, dan behoort ineens iedereen tot de zorg of heel veel.

[00:20:26]

Of of is het alleen de q acute zorg of in de drukte mantelzorg. Er zijn heel veel soorten zorg, dus dan ga je al de vraag stellen tot welke zorg hoort u precies? Dus u pleit in feite voor voor snelheid en b voor eenvoud. Hierin ook vooral ja, heel erg sterke eenvoud en de enige route waaruit we ons kunnen bevrijden uit de situatie waarin we zijn. Is door die eenvoud aan te brengen. Want je ziet hoeveel tekst de overheid nodig heeft om uit te leggen wat ze allemaal niet doen.

[00:20:56]

Wel doen. Fout hebben gedaan. Welke maatregelen precies? Wel, nu wel bij een winkel die dan weer niet open mag. Maar die mag dan wel. Nou, het heeft zoveel. Uhm, ingewikkeldheid dat je eigenlijk zou moeten zeggen we komen hier niet vanaf totdat alle mensen boven de 60 4,3 miljoen mensen allemaal hebben gevaccineerd. Het doet er ook niet toe met welk vaccin. Daar is ook ontzettend veel misverstand over. Ja nou goed, dat zijn uw reacties op.

[00:21:23]

Op de persconferentie kunt u nog veel meer over zeggen, maar we moeten ook een beetje uw boek vieren. Dat zou ik wel fijn vinden. Of is een boek dat vrij van Korona het begin van een nieuw tijdperk tijdperk heeft? Toch moet er toch een slagschaduw overheen over de. Presentatie van zijn boek Boeken omdat het zo'n zwaar thema zou zijn? Nou, nee, kijk, ik zie het als een natuurlijke gebeurtenis. Epidemieën gebeuren voortdurend en dit is wel een hele ernstige.

[00:21:47]

Je hebt de epidemieën die treden eens in de tien jaar op. Je hebt de epidemieën die intreden eens in de honderd jaar erop, zoals de Spaanse griep bijvoorbeeld, en je op epidemieën die treden in het. Eens in de duizend jaar op. En daar hoort deze toe in mijn ogen. Dit is zo'n epidemie als de pest in de veertiende eeuw, die eigenlijk destijds denk ik. Voor zover we kunnen nagaan verrassend was de pest maar in. In uw boek Lezen, koken, u bent dit boek lijkt begonnen begin maart, toen de eerste golf zo'n beetje aanbrak.

[00:22:13]

Euh. Bent u gaan schrijven? Maar u wordt ook nog regelmatig in dit afgelopen jaar verrast door wat het virus zoal doet? Hij is veel onbruikbaar.

[00:22:22]

Nou, ik. Ik ben totaal verrast over ook hoe je jezelf ook nog meer verwonderd bent. Ik. Ikzelf heb een opiniestuk geschreven in 2003 en een boek waarin ik zei nou, dit gaat zo weer gebeuren. En dat kan elk moment op ons afkomen. En de overheid is totaal niet voorbereid. Het verrassende is dat ik nu toch weer verrast was.

[00:22:43]

Ja, wat wilt u wilt maar zeggen, u bent ook een klein beetje excuus. U bent ook een klein beetje in slaap gesukkeld na dat stukje ontzettend kritische stukjes. Ontzettend, zegt u?

[00:22:53]

Ja, je schrijft dus zelf een stuk waarin je zegt. Gaat u dus aan het werk, dan komt ook meteen voor het gebrek aan regie het bij het feit dat er geen geen goede organisatie is hoe je het aan moet pakken. Dat klopt allemaal. En ikzelf had ook het idee van nou ja, ik heb een leuk stuk geschreven. Nu heb ik een bijdrage geleverd. Nou, ten eerste valt dat tegen en ten tweede valt tegen wat je zelf daar aan emotie uit afleidt.

[00:23:18]

Ik voelde toen die urgentie niet mee. En nu had ik ook zoiets van nou in t begin dacht ik ook dit gaat ons gewoon. Dat waait over. Blijft in China. Ach, we zullen wel weer zien. Net als SARS in 2003.

[00:23:29]

Ja, u schrijft ergens in het boek Het coronavirus heeft ons wakker geschud. In wat voor opzicht nou?

[00:23:37]

Wat ik volstrekt uniek vond is dat wij dat het bijna over de wereld ging als een Harry Potter boek. Dus iedereen in zowel de mensen zelf als zoals bij Harry Potter staan de Chinezen in de rij en Amerikanen en iedereen koopt het boek. Dat is verrassend dat n boek dat kan doen. En dan nog dat boek. Mensen lezen ook tien keer. De boeiende daarvan is waar. Waarom trek ik die vergelijking? Omdat je nu zag dat iedereen in elk werelddeel overal regering.

[00:24:07]

Wat voor soort regering ook plus de mensen zelf allemaal besloten dat dit de epidemie dat epidemieën was. En dat is het hè? Elk land werd in zekere mate. Er is eigenlijk bijna geen uitzondering op die 200 landen die in de wereld aan de grenzen grenzen hebben is het is de hele economie en ook het hele leven en de hele cultuur en alles wat het leuk maakt. Werkelijk stopgezet. Dat is volstrekt uniek. Ja, u zegt we moeten toe naar, naar en eigenlijk naar een heel nieuw.

[00:24:37]

Je hebt het Pleistoceen gehad en er nog meer van die C. Nu zegt men we gaan nu leven in het immuunsysteem. We moeten ons gaan beschermen tegen aandoeningen, las u. Wat bedoelt u daarmee? Nou kijk ik. Ik heb dat gedefinieerd. Ik heb gezegd van nou. We zijn nu sinds 1850 in toen. Toen werden we gemiddeld veertig jaar en dat kwam omdat er zoveel kinderen stierven. Nu worden we gemiddeld tachtig en er sterven veel minder kinderen.

[00:25:02]

Het is heel bijzonder geworden. De oorzaak daarvan is voor een belangrijk deel hygiëne, voor een zeer belangrijk deel kinderen vaccinatie. Dat is nu in orde en nu ben je in een tijdperk gekomen. En en normaal, dat moet ik ook nog pijn zeggen. Kostner 20 tot 30 jaar voordat een vaccin in een rijksvaccinatieprogramma zat. En er moesten heel veel commissies over vergaderen. Daar gaan we allemaal de tijd voor. En nu zit je in een situatie dat het dus heel snel kan.

[00:25:29]

Wat ik ook last van u vond ik interessant. Zij moeten het eigenlijk die hele in fases zien als een soort Deltaplan in 1953 Watersnoodramp. Dan moet je lering uit trekken. Dus eigenlijk moet je moet de regering aan de slag en wij als als mensen ook.

[00:25:45]

Nou ja, wij moeten de regering eigenlijk toestaan om als het ware geld uit te geven. Ter voorkoming van iets kijkt het? Inderdaad, ik. Ik beschouw dat als mijn model. Zal ik maar even zeggen ja ha, je had een deltaplan en je hebt een delta wet. En en die maakt en en een Delta commissaris. Dat is precies wat je nodig hebt. Dat is toen ontstaan. 19:53 watersnood een ramp. Elfhonderd slachtoffers ongeveer. Maar wij wisten één ding zeker dat water.

[00:26:12]

Dat moet niet te veel stijgen. Elk jaar wordt er anderhalf miljard voor uitgetrokken. Die commissaris gaat erover en dient elk jaar een plan in. Bij geen enkele begroting in september is het ook maar een een een een bespreek item? Nee, en dat zou dus moeten. U zou, ik zou zelfs wetgeving moeten zijn, schrijft u. Wat ik heel goed vond. Is dat u? Dat u het ook a ook uh uh zegt van moeten zelf vooral fitter worden.

[00:26:35]

Dan gaat. Ook om alcohol en roken. Maar u kwam ook met een een doosje dat in de bus moet vallen bij iedereen. Wat houdt dat doosje in?

[00:26:42]

Nou, de. De overheid is nu in een situatie en dat ziet u dat dat het testen wordt overgelaten aan de overheid die daar de logistiek niet voor heeft. Maar op hetzelfde moment krijgen duizenden mensen per week een doosje van heleboel firma's die DNA onderzoek naar uw verleden doen en dat dat stapje spugen in de spurtte in. En dat stuur je op. En daar wordt in een laboratorium dan vervolgens je DNA bekeken. En dan kan je zeggen u bent van bijvoorbeeld Friese oorsprong of van Engelse oorsprong.

[00:27:16]

Nou, zo'n soort doosje. Stel ik mij voor dat je elk jaar buurtvaders, dan kan je in spugen. Die kunnen alle luchtwegeninfecties identificeren, maar ook of u het al gehad hebt.

[00:27:25]

Zijn ook bloed. H druppeltjes ja, je kan. Nu moet het nog met een prikje bloed. Wij hebben dat zelf gedaan, dus ik heb gekeken of dit allemaal kan. Moeiteloos kan je het allemaal zelf doen. We hebben t aan de keukentafel en vrouwen, ik heb hebben dat gedaan. Nu neem je prik je bloed. En dan weet je namelijk of je een infectie hebt gehad. En je weet tegelijk bijvoorbeeld ook of het vaccin nog werkt. Ja, want, want dan heb je dus antistoffen in het via de virussen zelf.

[00:27:51]

En je doet het niet voor dit virus alleen maar alle families van luchtweginfecties. Ja meneer Goudsmit. Een laatste vraag is is het virus nou uw vriend of uw vijand?

[00:28:03]

Nou, net zoals een virus niet leeft, maar wij wel en ons nodig heeft, ben ik daar dus nooit uitgekomen of had mijn vriend of mijn vijand is. Ik kan er één ding van zeggen. Ik vind het zo nu en dan mijn vriend. Maar ik weet hoe je soms met vrienden moet omgaan en en ook vooral hoe je met vijanden moet omgaan. Dichtbij jou en vrienden en vijanden dichtbij houden. Goed, ik dank u wel, meneer Goudsmit. Uw boek is zojuist verschenen, zal ik maar zeggen.

[00:28:29]

En nu vanaf nu dus te koop en ook af te halen. Dat mag nu weer vrij van Corona. Het begin van een nieuw tijdperk, uitgegeven bij uitgeverij Pluijm. Dank u wel alstublieft.

[00:28:50]

De leden en niet leden. As-Samawah, Zaans en. Maken aanvallers en zijn vijfhonderd. Zijn naam en logo Weta. Stabel belastingzaak Sint-Agatha. Heel wat zaken staan bij. Als je serieus bij de. Een nieuwe ruiter die bijna twintig magazijnen van Lezersjury Bareel en evenveel. Huis Sudanees To Be laaft piano door Marvin Gaye. 19 Vierenzestig, ja, hoe moeten De Vadder er in 2050 uitzien? Er wordt al een tijdje over gesproken en morgen wordt de zogeheten gebied agenda, wat 2050 bekrachtigd.

[00:31:42]

Fijne titel houdt partijen die zich daarmee bezighouden. Hoe verhoudt die overheid bemoeit zich nu tot zo'n vrij gebied als debat? En daar ga ik over spreken met Matthijs Deen, die in 2015 het boek De Wadden schreef. Een geschiedenis, goedenavond. Mathijs. Euh ja. Hebben de Waddenzee zo'n gebied agenda nodig? Weet je uberhaupt wat het is? Nou ja, nee hè. Euh, ik kan me heel goed iets bij voorstellen. Er is uh uh eigenlijk ook wel eeuwenlange bemoeienis van het vasteland geweest met met het waddengebied.

[00:32:15]

Euh, soms van harte, soms wat minder van harte. En er is ook altijd vanuit het Waddengebied een soort uhm ja kribbig reactie daarop geweest. Dus uhm. Uh van oorsprong. In de negentiende eeuw bijvoorbeeld zag men het Waddengebied vooral als een gebied dat het vasteland moest beschermen, dus die eilanden moesten een beetje op hun plek blijven en die moesten de de ergste gang van de zee tegenhouden. Maar voor de rest bemoeide het vasteland zich eigenlijk zo weinig mogelijk met die eilanden.

[00:32:47]

Ja, dat waar rijke sorte soorten duinen voor om onder zee, om ervoor te zorgen dat de zee niet zeg maar over het land spoelde, dat gevoel een beetje. Ja, nee, mensen wonen deed er bijna niet toe. Misschien sneeuwde het. De d'r is altijd wel een een verbinding geweest. Maar als je dan een paar uur verder teruggaat, dan zie je dat dat euh. Euh euh, t. Het gat tussen Vlieland en Terschelling en het Marsdiep.

[00:33:11]

Dat waren de havenbonden van Amsterdam. Dat zijn ook momenten geweest dat het vasteland zich daar wel mee bezighield. De eerste vuurtoren van het land werd de op Terschelling neergezet door Campen, niet door de Schillinger, maar door Campen en Uhm. De tweede De Brandaris die daar nu staat is door Amsterdam betaald, dus men zag wel dat t dat was. Euh dat er een dat het van belang was om daar onderhoud te plegen. Maar op het moment dat in diezelfde 17de eeuw er van de heer van Terschelling geen echte opvolger was.

[00:33:42]

En men heeft gezegd nou Amsterdam wél. Willen jullie misschien Terschelling kopen? Dat Amsterdam zijn naam liever niet. Liever niet, want dat ze t. T is toch een vrijplaats voor barbaren? Ja, en ik denk dat dat als je nu de afgelopen decennia kijkt, het er best veel Amsterdammers die kans zijn heen getrokken was. Maar voor een weekje vakantie. Nou, daar is natuurlijk ontzettend veel veranderd met de komst van het toerisme. Dat is eigenlijk is dat een enorme omwenteling geweest van ons, van de verhoudingen van het vasteland met betrekking tot tot de Wadden.

[00:34:09]

Maar er is wel tot die eilanden. Maar er is. Je ziet overal eigenlijk nog wel. Niet alleen bij de eilanders, maar je ziet ook bij de mensen die nou zo graag naar die eilanden toegaan dat er toch nog jaar sporen van het verleden zijn die eigenlijk heel aantrekkelijk zijn. Want je moet je voorstellen. Wij wonen nu aan deze kant van de dijk aan de vaste Lance kant van de dijk waar het leven georganiseerd is, langs de liniaal, de koster koster route van Adobe's rechte lijn.

[00:34:37]

Alles is a geharkt, alles is georganiseerd. Dat is ook de plek waar u en ik werken, waar onze verantwoordelijkheden liggen, waar we dag in dag uit werken in het Zweeds. Ons aanschijn is immers maar dan zijn er momenten dat je daar even uit wil. En op het moment dat je de dijk overgaat en dat ze heel veel mensen herkennen die naar die eilanden gaan. Dan valt het allemaal een beetje van je af. En dan kom je in het gebied waar de rechte lijn niet meer de baas is, waar je alleen al om naar het eiland toe te gaan moet gaan kronkelen en waarbij.

[00:35:07]

Uhm. Heel veel zaken zoals het t aankomst van de kranten bijvoorbeeld bepaald wordt door de opkomst van de eerste boot. Of als het een keer slecht weer is, dan ben je gewoon afgesloten van van de wereld. Ik vond het mooier. Ik las even je eerste hoofdstuk uit dat boek en daar draaide haal je even aan hoe je er zelf op kwam dat je je broer moest de frisse lucht halen en je vader had eigenlijk geen zin om doorheen te gaan vanuit Twente meen ik.

[00:35:30]

Weet niet waar je woont. Ja, ik ben eindelijk weer eens met de Amie die kant op. Ja en jouw vader die mij toen jij eenmaal op die boot zat en aan de overkant was. Toen ging ie een pijpje opsteken en hij ging ademhalen. Iedereen ging ademhalen, maar wat je met name beschrijft is dat jij als kind naar die plek om met alles fluïdum blijkt te zijn. Niks. Zand blijft niet op de plek. Water blijft niet op de plek.

[00:35:49]

De eilanden blijven niet op hun plek. Nee, dat is dus zo gerealiseerd dat alles zo glijdt, daar verandering in beweging is. Nou zijn er natuurlijk heus wel dijken aangelegd in de negentiende eeuw. Op die eilanden dus, maar daar is ie. In de loop van de geschiedenis was het zo dat dorpen soms verplaatst moesten worden omdat het eiland een beetje opschoof of dorpen die verdwenen in de zee. En. Nou ja, dan had je een dorp minder, bijvoorbeeld op Vlieland.

[00:36:12]

Maar wat mijn vader overkwam is inderdaad hij is opgegroeid. Een uit natuurlijk opgevoed door zijn vader. Die tien man. Die stond er met zijn poten in de negentiende eeuw. Die was in de achttiende eeuw een. Aan het eind van 19de eeuw geboren en die hebben ook wel eens een keer gevraagd of ie m v m of ie mee wilde naar het eiland. Maar hij had nog zo'n v. Ja want wat heb je daar? Dan heb je alleen maar zand.

[00:36:32]

En dan heb je alleen maar euh. Dus die had nog die ouwe negentiende eeuwse wantrouwen. En mijn vader had dat ken ik meegekregen op moment dat ie daar kwam en dat ie euh. En dat is inderdaad wat ik dan in dat eerste hoofdstuk B beschrijf. Hij was of van zichzelf een zorgelijke man die denk ik toch wel gebogen was onder al zijn verantwoordelijkheden. Maar op moment dat ie daar voor het eerst de duinen in liep heb ik hem ze. Zijn enige druppeltje in zijn hele leven zien maken.

[00:36:58]

En dan heb jij daar meerdere druppeltjes kunnen maken dan. Ik neem aan dat jij die regelmatig ben geweest voor je boek, maar dichter ook vaker terug zult komen. Euh ja. Dat was Vlieland een euh. Gaan alle mensen die naar bepaald eiland toegaan, die hebben een bepaalde hondstrouw met betrekking tot dat ene eiland. Maar door de schijf van het boek heb ik ben ik, heb je die andere ijlen onder ogen ontdekt en heb ik eigenlijk gezien dat die eilanden echt een een archipel zijn.

[00:37:23]

Is fan van verwante eilanden met verwante ontstaan geschat? Heb je zelf ook geen voorkeur meer? Misschien van ons mentaliteit? Nee, nee. Nou ja, elk eiland heeft iets. En het heden. Het. Het gevoel van uitverkoren heid. Want elke eiland er met betrekking tot zijn eigen eiland heeft. Ja, dat is natuurlijk ook wel heel praktisch in het leven van een Nederlander. Want ja, je zit met dat eiland, dus je moet dat natuurlijk geweldig vinden.

[00:37:46]

En is er dan ook nog zo dat dat een iemand uit Vlieland weer heel anders is dan iemand uit Ameland? Staan die soms ook eigenlijk zee?

[00:37:52]

Dat blijkt dus uit het boek. Die blijken die juist juist in het feit, juist in het besef van de eigen uitverkoren heid. Ja lijkt aan al die eilanders enorm op elkaar. Dus uhm. Een een vlieger, een èn een Vlielander die zegt waarom is het zo dat een dat een meeuw die op Texel is geweest en terugkomt naar Vlieland altijd met één oog met één vleugel voor zijn ogen vliegt omdat ie dan Terschelling de hoek niet hoeft te zien? Hij zou dus dat dat soort dingen.

[00:38:19]

En ze hebben natuurlijk over. Weer hebben ze allerlei, maar ze lijken enorm op elkaar. Die eilanden lijken ook enorm. En wat typeert die eilanders? Uhm, uiteindelijk? Er zijn een paar dingen die ze puur om het feit dat je euh, dat je in staat moet zijn om. Uh uhm in de gaten gehouden worden door de andere eilanders. Maar dat je ook in staat moet zijn om elkaar in de waarde te laten en dat je eigen in feite alles mag zeggen en denken wat je wil, als je je maar aan regels houdt.

[00:38:49]

Dit is heel erg vergelijkbaar met op een schip wonen en je bent op elkaar en je moet dus ook kunnen improviseren. Uh. En dat is dat is en ze een een. Wat ze gemeen hebben is een zeker wantrouwen met betrekking tot de tot het vaste land. En tot degenen die daar vandaan komen. Heb je het dan weten weg te poetsen in de keren dat je daar geweest bent? En heb jij een manier gevonden om je de sleutel gevonden die gesloten inborst te openen?

[00:39:19]

Ik heb euh euh. Trek het boek geschreven had toen. Euh. Heb ik mensen van alle eilanden uitgenodigd die veel voor u betekend hebben om naar Amsterdam te komen, daar De Bezige Bij en Daar en Thomas Trapstraat van De Bezige Bij, uitgeverij jacuzzi's en daar. Euh. Ik had dus een. Een afvaardiging van alle eilanden. U. Euh. Tot en met Rottumeroog toe. Hmm. En op het moment dat ik ze. Euh. Het boek ging over handige gingen ze ook precies op een rijtje staan.

[00:39:49]

Wachten zoals die eilanden ook liggen. En ze waren in feite euh, vonden ze dat eigenlijk heel leuk? Om het tenminste heb ik de indruk dat ze een verhaal hadden wat hen verbond en wat hen samen verbond in een soort eigen geschiedenis die in die soort. Ja euh, contrapunt is tegen het vaste land een gespiegelde geschiedenis.

[00:40:09]

De andere geschiedenis van Nederland laat zich niet voor niks dat je Waddenvereniging al uit je uit het overleg is gestapt. Ha van de gebied zagen weet je dan. Ja ja, die euh, die zijn goed voor de voor de Waddenvereniging. Die hebben natuurlijk n belang met punten en dat d. De natuurwaarde is natuurlijk gigantisch enorm, maar het zal je niet verbazen dat op de eilanden ook tegen de natuurbeweging en natuurlijk een zekere achterdocht is. Dat was op een gegeven moment.

[00:40:35]

Was er in een van die grote euh, vrije vogels gekooide mensen. Dat waren van die posters van Wij mogen hier niks meer. En op moment dat je op. Op Vlieland bijvoorbeeld over Staatsbosbeheer, over botjes Kruyniers zeggen verboden toegang. Die waren ook in één nacht allemaal verdwenen en niemand wist waar ze Klink.

[00:40:54]

Klinkt als een zijn fijne, eigenwijs volk. Wat haar huist op een op de Wadden. Mensen die zin hebben om er weer eens de Walde op te halen. Dat kan dus met het boek van Matthijs. Denaam ik sprak heet de Wadden. Een geschiedenis. Dank je wel voor je komt ja, heel graag.

[00:41:32]

Even leek het jamming de. Bij de aanslag pleegde. De. CQS. Weliswaar, hij lijkt een kruis Vlaanderen. Jef. Even lekker kunt, leren ze. Geen paniek, zo zei. Screenplay Mata Taiping. Dat was Ziggy Stardust van David Bowie en dan draaien we niet zomaar, want die Ziggy Stardust? Die had een flinke Madd. En dan gaan we het nu over hebben. Want het matje. Misschien kennen mensen dit korthaar van boven en lang haar in de nek.

[00:43:47]

Al jaren een fascinatie van de fotograaf. Hier aanwezig Daniel Hakkens, die samen met Rein Langeveld zijn collega fotograaf een boek aan het maken is. Het is zijn heel erg jaren 80. Het is ook misschien wel heel erg Haags. Euh, al zijn er nog genoeg mannen met matjes te vinden. Euh. En die zijn door als een collega gefotografeerd en de eerste die ze portretteerde voor hun matglas. Zoals het nummer was oud voetballer van toen nog FC Den Haag denk ik.

[00:44:12]

Michel Adam. Klopt? Ja en dan gaat iedereen natuurlijk gelijk. Ja, als je als je naar de site gaat sites kunnen vinden kan je kan je ook op beeld kijken of Michael nog een een man heeft. Ik vind het eigenlijk geen niet echte macht meer, want van florist lang je hebt alles naar achter gekomen. Dat is de ouwe mot. Je hebt en je hebt nog altijd wel slachtoffer. De oude en de nieuwe man. Dat is de oude man, ouwe Matthaeus eigenlijk.

[00:44:32]

Euh ja, een beetje schellingen midden achter. En euh. Dit is de moderne man. Ze stekeltjes boven ook. Maar dit is dus de ouwe. Ja ja ja. En die heb je ook altijd zo gehad. Ja, daar ben ik mee geboren. Dat zal niet je hebt. Maar ja, je hebt wel kinderen die al een beetje Matthes hebben ze zeker weten. Maar wie weet hoe kom jij bij die man? Weet jij dat nog? Nou ja, de onbegrijpend.

[00:44:53]

Ja, het wordt langer en het blijft staan. Ja nee, maar het was het. Was het op een gegeven moment? Had je t van iemand afgekeken? Nee, ik denk dat in mijn tijd dat iedereen het dus wat werd automatisch had iedereen langer ja overgegeven had vervaagt het. Maar bij mij is blijven staan ja en waren de voetballers met wie hij voetbalde bij FC Den Haag die elke wel zoals Frans Danen, Yo-Yo Blanka honden Roden toentertijd Remco Boere gewonnen matchen.

[00:45:18]

Ja dus. Euh. En waar waren wij? Tja, als je dat het waar staat dat dan voor voor je gevoel? Net zoals iemand nu een bomberjack heeft, dan staat dat voor iets. Maar ja, ik denk dat dat vroeger dat de. Ik denk dat dat een beetje kracht uitstraalt. Ik ben ze toch een beetje imponerend? Overkomt de anderen. Ja, en als jij jezelf voordat je het veld op ging in de spiegel kijken, dacht je nou, die man maakt me sterk.

[00:45:38]

Ja ja. En als ik dan twee keer optreedt op de catacomben, sloeg dan de tegenstander schokken. Je kijkt een beetje boos omdat we daar sta. Meteen 0 voor en de enige goal. Zeker weten. Ja ja, ja hij. En wat moest je aan zo'n mat doen voordat je het veld in ging? Eigenlijk maak je hem nat, maakt hem wat beter. Zelden rennen voor de rest. Weinig van doen. Ja, en met koppen en zo een totaal geen last van omdat het allemaal aan de achterkant zit.

[00:45:59]

Ook dat zal de kern je mond geadelde. Haal je t eruit? Ja euh. Ja Daniel fotograaf dus. De I is een typisch Haags. Eigenlijk gaf hij Pieter B.T. Overal tegengekomen. Het is niet typisch Haags, het is iets wat in de jaren 70 inderdaad. Jullie draaien het Bowie eigenlijk naar t euh, westen. De westerse wereld is toegekomen. En in Den Haag was de concentratie heel erg hoog. En wat niet zo zegt. Uh die jongens die die gingen dat ook dragen om de tegenstander te imponeren.

[00:46:31]

En als uh, als je als op de tribune staat en je ziet al die spelers met een malts. Dan ga je ook een mat nemen. En dat ging de Haagse wijken in. En het werd gewoon heel groot in Den Haag. Dat is ook hoe wij het zagen. Wij zagen die jongens op straat lopen en ik was degene die geïmponeerd was. Ja euh, daar kwam de Reintje voorbij met z'n wapperende manen. En dan keek je echt wel eventjes om.

[00:46:53]

En misschien liep je ook nog wel even een blokje om. Maar. En ja, op een gegeven moment kregen wij toch de middelen als fotograaf en Joost Nijhuis die de vormgeving doet van het boek om alles in n eigenlijk vast te gaan leggen om eigenlijk een stukje Haags cultureel erfgoed. Zo zijn er nu ook nog volop. Teksten worden steeds minder logisch, maar het wordt wel minder en minder. Wij zagen al in de jaren negentig begon het al minder te worden.

[00:47:17]

Komt weer terug. En nou, het lijkt nu weer terug te komen, ook al is het een A in een andere vorm. Je ziet ook vrouwen met matten, al is dat een serieus zoals er. Rihanna en Miley Cyrus zoals ik de naam goed uitspreekt. Maar dat is heel hip, heel gestileerd. Heel Moodies, wat je wat je wat Michou heeft en wat die al die jongens hebben die wij hebben gefotografeerd. Dat is heel rauw zijn toch een soort krijgers soort stadse krijgers, zo zou zien.

[00:47:42]

We zijn dat wij. Daarbij waar komt dit in de buurt bij de ouderwetse indiaan in de plaatjes boeken? Ook zeker zeker weten? Ja zeker. En zo voelt dat voor jezelf. Wat je normaal Maori's dat ook vroeger de Maori, Maori's, Nieuw-Zeeland. Maar je hebt je. Heb jij? Heb jij nou niet echt een voorbeeld gehad van iemand? Een beroemd iemand die die ook zo graag wat had je? Nee, in mijn tijd had bijna eigenlijk iedereen het dus is.

[00:48:04]

De Italiaanse voetballer Batistuta kloppen een soort Argentinië. Batistuta en Matizze. Ik denk dat ie iets ouder is als mij dus wel. Het was ook rond die tijd. Ja ja, maar zelfs Maradona had lange ja, maar geen matte toch? Je had geen Jaadi of meer krullen. Ja, beetje een inslag. Ja ja en en en en. En wa wa? Waar kom je achter Daniel als je al die mensen fotografeert? Wat wat, wat wat?

[00:48:24]

Wat maakt hun tot Mathews dragers? Het is toch mooi wat je zegt die die referentie naar die inheemse Amerikaanse bevolking? Dus de Amerikaanse indianen? Dat zijn ook krijgers dat. En die hebben ook die haardracht en en wat we hier in Den Haag zien, al die jongens met een mat. Het zijn ook een soort krijgers. Het zijn jongens die helemaal op zichzelf staan, die eigenlijk schijt hebben aan wat iedereen van ze vindt. En over ze zegt ze zijn zich hartstikke bewust van wat hun man doet in de omgeving en met de omgeving.

[00:48:51]

Het heeft een imponerende werking, maar ze doen het toch. En ze staan gewoon voor zichzelf en de dingen die ze doen. En ja, dat. Dat hebben wij gewoon in beeld willen brengen eigenlijk. En vast willen leggen. Ja babys. Ja. Wat zijn eigenlijk de nadelen van een motte een jaar? Ik heb er geen nadeel van. Ik denk als je dan nu een bod gaat starten. Ja, heel veel mensen vinden dan in de weg hangen.

[00:49:13]

Ja, met slapen. Je moet s morgens toch? Je kan niet zo je bed stappen, want als ze de benen net. Bert M. Meneer De Mol. Je moet er wel wat aan doen s morgens. Ja ja, je moet en je moet. Je moet, je mag je wel bijhouden. Moet je bordje wel bijhouden door mijzelf zelf heb je een kat mij. Ik heb een kapper nu in de KRO. Dat heb je helemaal niet naar de kapper.

[00:49:29]

Maar ik laat het dan de puntjes afknippen en dat weet maar kapper al.

[00:49:32]

Ja dus, maar weet je bijvoorbeeld niet als je als je dus zo uitziet. Dee Dee Dee Dee heeft. Het heeft iets theezakje hier. Sorry sorry gezegd. Beetje iets ordinair. Gewoon iets lekkers hè. Iets Vetters. Ja, denk dat je daarmee ook niet misschien een sjieke zaak binnen zou kunnen komen.

[00:49:45]

Nou, ik heb het wel tegen Daan die ook al eens uitgelegd van de vroeger weet toch wel heel veel. Euh euh uitgelezen gelegenheden waar je kwam geweigerd. Ja, soms wat voor soort gelegenheden. Nou gewoon dat jij een café binnen wou komen. Of er een in een discotheek dat ze toch geweigerd werd. En zeker als je buiten Den Haag kwam. Ja als wij op trainingskamp gingen dan kwam ik bijna nergens binnen. Nee, nee. En wat? Wat?

[00:50:08]

Wat doe je dan eigenlijk? Niks? Het kan gewoon doordat zolang die om ging je weg, de anderen de schouders naar voren en zeggen we willen toch naar binnen? Nou ja, ik heb geen zin. Kijk, daar moet je gaan lopen vechten en heb ik geen zin in.

[00:50:19]

Nee dus. Maar je wordt. Je wordt niet gewaardeerd op je uiterlijk. Sterk? Nee, zeker weten voordeeltje en afga afgekeurd. Maar ja, dat in die tijd wist je eigenlijk als jij buiten Den Haag kwam. Hij had Langa dat je in bepaalde zaken gewoon die binnenkwam. Nou ja, dan gingen die zoveel zaken en dat allemaal wel. Kwamen we ergens binnen? Ja maar ja, hadden ze. Het werd ons altijd wat moeilijk. Ja en jij zegt die kapper H.

[00:50:38]

D. Die zit in een idioot nog in Den Haag. Ik woon nog en Anna en Enrique. En die kapper, die doet ook de de de Matthes. Mannen en vrouwen, die doet ie.

[00:50:45]

Ik denk iedereen, maar van mij als ik komt weet dit al ik ga. Ik ga daar niet op wachten. Ik loop naar binnen en ik ben binnen 2 5 minuten weer buiten. Het is alleen maar bij punten. Juist kan ik toch ook zelf doen?

[00:50:55]

Nou, dat durf ik niet. Nee, dat doe ik zelf ook niet.

[00:50:58]

En Daniel doet dat boekje. Je hebt het hier en hier liggen, zag ik net vanuit mijn ooghoeken. Maar dat is een zogenaamde dummy van binnen zien.

[00:51:05]

Of dit klopt? Ja ja, we hebben alles gefotografeerd. We hebben alles vormgegeven. Er is zelfs een schrijver. Die heeft alle jongens euh. Geïnterviewd Philip Fokker. Dus we gaan in het boek meerdere lagen aanbrengen. Dus het is niet alleen foto's, het wordt ook tekst. Uhm, maar er is ook een cartograaf Joost Groot enz. Die euh gaat hele mooie kaarten maken, want we willen ook laten zien wat je er nu over vertelt. Sorry ik Intrepid maar dan.

[00:51:31]

Dan klinkt het bijna alsof ie of jij door een soort kunstvorm in ziet. Nou, dat zien we ook wel. Kijk nou kijk, ik zie nu die foto van bleken met zijn blonde haren. Dat is bijna sculpturale. Dat dat. Ja. Ja ja ja. We hebben ze dus ook van verschillende. We hebben ze echt van achter gefotografeerd met die mat. En dan wordt het inderdaad sculpturale. Maar we zoemen ook in waar komen ze vandaan? Ze laten ook zien hoe bijvoorbeeld Joop die.

[00:51:55]

Die komt ook voorbij die houtduif. Dat is echt ook weer zo'n typische Haagse sport dat op het dak. Met die duiven dus. We laten een matje en duiven achter Den Haag. Precies. Dat vinden we ook leuk om daar gewoon wat meer van te laten zien. Ja kijk, het boek is nog wit in de zin van mensen die dat niet weten. Wat een dummie is, dat moet eigenlijk nog gedrukt worden en direct ontbreekt het aan geld. Ja, euh, daar moet worden gezegd.

[00:52:17]

Nu in die laatste seconden. Nou, dat moet naar de uitgever. Moet naar de drukker. Daar moet geld voor de baan op voor de kunst en crowdfunding. Dus iedereen kan er voor de kunst van dat boek kopen. Ja, dus heette de. De mat las. In plaats van atlas is er een emmertje voor gepoetst. Correct. Maar Wilfried, ik heb zelf ook nog mocht mocht je niet zoveel kwijt die wel. Een boek heb. Ik zelf ook nog een Instragram waar je heen kan en dat is missio punt A'dam Official.

[00:52:43]

Kijk, voor drieënhalf euro kan je ook deelnemen. Kan je ook een boek winnen?

[00:52:47]

En de boom zal van jou echt hele mooie spannende foto's op Instagram? Ja, ook bloot. Ja, ook met alleen die mat.

[00:52:54]

Alleen de zeker weten. Het is na 12 uur nog zo dat je wel 4 inkomsten Michel, Adam en Daniël Heikantse Atlas. Dit was het oog op morgen. Ik moet eigenlijk even kijken wie er morgen zit of weet iemand. Herman van der Zandt zit erin.

[00:53:11]

Hij kent je nog een hele mooie nacht. In Letzte is Klaas immers geen.