Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:06]

Na Freunde is het zijn Femmy zo geen. Wie zich nog zo zagen hetde besluit in het Cigarette. Een letzte is Klaas Immers. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de actualiteiten, de krant van Morgen. Den Haag Vandaag en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het zeven graden. Binnen zit Herman van der Zandt. Ja, dan hoor ik net dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid een paneel zoekt uit de romp van een Boeing 707.

[00:00:50]

Ruim twee weken geleden ergens boven Nederland naar beneden gevallen. Er is niemand die weet waar. Maar het onderzoek gaat wel maanden duren, zegt de raad. Persoonlijk denk ik dan dat de raad het thuiswerken beu is en zelf ook wil gaan wandelen.

[00:01:09]

Goedenavond u, welkom bij het oog tot middernacht bij u, straks de georganiseerde misdaad en welke rol de Rotterdamse haven al heel vroeg speelde in de ontwikkeling daarvan. Met Wilma Borgmans spreek ik over minister de jongen en het mooie woord deemoed. De basisscholen die Geernaert het weekend weer open. Twee schoolleiders vertellen wat ze nu allemaal moeten gaan regelen en wat ze wel en niet kunnen regelen. Elsbeth Etty is hier omdat ze de biografie gaat schrijven van Hugo Brandt Corstius. Maar veel van het voorwerk is al gedaan.

[00:01:37]

Hoe zit dat? En om vijf voor twaalf? Geluid uit de baarmoeder. Spinvis laat zijn muzikale licht en Örebro verschijnen. Eerst het nieuws van woensdag 3 februari en komende maandag. Dus mogen de basisscholen weer open, maar wel onder voorwaarden, zegt minister Slop.

[00:01:54]

De kantine is in principe voor tien dagen, maar als je na vijf dagen getest bent en je bent negatief getest, dan mag je weer naar school. Laat je niet testen. Dan mag je niet naar school en dan blijf je gewoon nog langer thuis.

[00:02:06]

Op deze school in Nijkerk hebben ze al iets bedacht. Wij gaan als school de groepen opknippen, eigenlijk in bubbels. En zodra er een besmetting is in een bubbel, gaat de hele bubbel naar huis.

[00:02:19]

Een school in Loenen ziet dan weer praktische bezwaren.

[00:02:22]

Je kan elkaar in groepjes zetten, maar ja, ze lopen toch langs elkaar als ze een boekje moeten pakken. Ze lopen naar de wc en daar komen ze toch binnen de anderhalve meter afstand.

[00:02:31]

Vanaf volgende week woensdag. Dan mogen ook de winkels weer open voor afhalen. Deze koopjes keten heeft er zin in.

[00:02:39]

Ik ben blij dat we weer aan de mensen kunnen helpen. En zeker ook de vaste klanten dat willen komen. En jij dat wel goed?

[00:02:46]

Ja, ook een Zweedse meubelgigant kan aardig in eindelijk weer open. Maar hoe gaat het dan als een klant een Billy kast komt halen?

[00:02:54]

Die check in en met zijn telefoon. Waar wordt een medewerker? Weet dat ie daar is? Een medewerker die scant een QR code. De medewerker die kan weer weggaan. De klant mag uit zijn auto stappen en de bestelling zelf inladen.

[00:03:07]

Genoeg zal het voor ondernemers niet zijn. Bij een noodlijn voor ondernemers vallen twee groepen op.

[00:03:12]

De ondernemer die zich niet gehoord voelt in de regelingen waarvan iedereen denkt Jory, wordt toch geholpen door de overheid en de ondernemer die eigenlijk het niet nodig heeft om nu geholpen te worden, maar wel vastloopt in deze korona crisis? Bij sommigen is de nood enorm, ziet deze hulplijn medewerkster.

[00:03:30]

We hebben ook een aantal mensen gehad die ja, echt wel zo zwaar met zichzelf in de knoop zaten hiermee dat ze tot het door te verwijzen naar een indri.

[00:03:38]

Ja, iets heel anders dan vanaf 31 december volgend jaar zit er statiegeld op blikjes, volgens het kabinet nodig omdat er steeds meer blikjes op straat liggen.

[00:03:47]

We hadden afgesproken als niks anders werkt dan zorg, maar dat is statiegeld komt en dat komt er nu.

[00:03:52]

15 cent wordt het. Maar alle blikjes bij elkaar kunnen nog een flink zakcentje opleveren. Voor deze vuilnis ophalen houdt echt nooit op.

[00:04:00]

Als je dat statiegeld krijgt, dan kan ik nog eens een keer extra met de camper op stap.

[00:04:07]

Ray kan nog wel lachen om al die blikjes, maar boeren niet, want blikjes belanden bijvoorbeeld in het grasland bestemd als voer voor de koeien.

[00:04:13]

Dan gaat het irriteren. Dat wordt ontsteking. De koe wordt ziek en dan heeft het hele drama begint aan.

[00:04:19]

Voor de boel komt het statiegeld daarom als een geschenk uit de hemel springende eend in de lucht.

[00:04:24]

Zo blij ben ik daarmee, want we zijn er al een hele poos mee bezig, maar werpen nog een blik op het songfestival in Rotterdam.

[00:04:31]

In mei is dat een groot feest met veel publiek. Dat zal het niet worden, zegt de wethouder.

[00:04:36]

Dat zien we echt niet gebeuren. Ik denk ook niet dat dat realistisch is. Euh, dus dat gaan. We hebben met elkaar afgesproken dat we dat echt voor nu laten varen.

[00:04:45]

De bedoeling is wel dat alle eenenveertig artiesten in Ahoy kunnen optreden. De producent denkt dat dat met de juiste regels verantwoord kan, net zoals bijvoorbeeld de Formule 1.

[00:04:55]

De Champions League. De The Australian Open.

[00:04:58]

Allergrootste vraag natuurlijk komt er publiek. De fans hebben nog een beetje hoop. Daar kan ook van alles nog gebeuren.

[00:05:05]

Vaccinatie kan goed gaan. Snel testen kunnen iets oplossen. Misschien dus ja, duimen. Dat is wat we doen als fans.

[00:05:12]

Ha, dat was nieuws vandaag op radio en tv. Nou, dat nieuws in de krant vanmorgen. Clemens Peeters. Daar wacht dan op het laatste moment een Brexit akkoord zijn afgesloten. Maar de douane grens, die tussen Noord Ierland en het Verenigd Koninkrijk is ontstaan, leidt nu tot ergernis, schrijft het Financieele Dagblad. Londen heeft moeite met de nieuwe regels en dat leidt in Noord-Ierland bijvoorbeeld tot lege schappen en niet bezorgde pakjes. Noord-Ieren voelen zich verraden en Londen eist aanpassingen van de afspraken aan met Brussel.

[00:05:39]

Daar zeggen ze dat de bestaande regelingen voldoende flexibiliteit bieden en dat het tijd wordt dat het bedrijfsleven went aan het papierwerk. Experts in de krant leggen de zwartepiet bij de Britten, maar denken dat de strubbelingen uiteindelijk worden bijgelegd. De Volkskrant vraagt zich af hoe je de gezichtsbepalende oprichter van een krankzinnig succesvol techbedrijf als Amazon opvolgt. Later dit jaar stapt Jeff Bezos daar namelijk op. Grijze muizen blijken het normaal gesproken uitstekend te doen, denkt de krant, valt op te maken uit de troonswisseling en bij grote tech.

[00:06:08]

Zeven andere. De laatste jaren Tim Cook na Steve Jobs. Satya Nadella na Bill Gates en Sundar Pichai als opvolger van Gugel. Bedenkers Larry Page en Steve Brin. En dus ook na Bezos in de persoon van Andy Yasi, wiens voornaamste uitspatting een minderheidsaandeel in de ijshockeyploeg de Charteau cracker lijkt. Het was menigeen al opgevallen dat zoveel mensen tijdens de lockdown ineens aan het wandelen waren geslagen. Collega's die de binnenwerkte dag braken, oudere koppels die hun kampeervakantie in rook op zagen gaan en vriendinnen die een alternatief voor de lunchrooms zochten in Trouw aandacht voor de app die het wandelen nog leuker maakt.

[00:06:46]

Ommetje met twintigduizend aanmeldingen per dag. Is het de meest gedownloade erpt van het moment? Het geheim is het competitie element. Elk wandelingetje levert punten op voor je ranglijst. Je kunt je aansluiten bij een algemene ranglijst, maar je kan er ook zelf in beginnen met bijvoorbeeld je vrienden of collega's. En dan blauw bekende bejaarden in de rij voor een corona prik, kopt De Telegraaf in de krant. Boze bejaarden en hun zoons of dochters die in de kou en de regen moesten wachten op hun korona prik.

[00:07:12]

Zoals op Schiphol, waar Marianne en haar vrouw van haar buurvrouw van '93 heen moesten. We hebben de drie kwartier over gedaan om bij het eerste loket te komen. Geen mogelijkheid om te zitten. Het is schande dat het zo slecht geregeld is. De GGD beaamt dat het behoorlijk druk was. Maar, zegt een woordvoerder, veel senioren hebben de neiging te vroeg te komen. En verder blijkt dat het prikken soms langer duurt dan de vijf minuten die er voor staan.

[00:07:36]

Deze onderwerpen morgen uitgebreid in de ochtend laten. STEKENE Peking heeft veel werk aan de. Wij willen hier iets. Milieurecht. Door de arbeid en. Bill WIPO. Franks voorschreven Marlier waar zo ook mee en minstens Jones, dat weten we al weer, moest minister Hugo de Jonge op het matje komen in de Tweede Kamer.

[00:10:36]

Vandaag moest hij uitleggen hoe het precies zat met de diefstal van persoonlijke gegevens uit de bestanden van de GGD. Wilma Borgonjon in Den Haag. Goedenavond Herman, goedenavond is is nou helemaal duidelijk. Ook de minister en de Kamer wat er is gebeurd? Nee, wat we inmiddels weten is dat er vier mensen zijn gearresteerd omdat ze persoonlijke gegevens uit de databestanden van de GGD hebben doorverkocht. En wat voor gegevens zijn dat dan? Nou, denk aan BSN nummers, telefoonnummers, e-mailadressen, medische gegevens ook.

[00:11:07]

En dat gaat waarschijnlijk om gegevens van duizenden mensen die zich hebben laten testen. Dat weten we wel. Maar om hoeveel slachtoffers het precies gaat en welke schade hebben geleden, of er ook echt misbruik is gemaakt van die gegevens. Dat weten we allemaal nog niet. Dat laatste minister, die jongen nu verder uitzoeken? Ja, daar condylus de kamer ook niet te vertellen wat wat was, dan wel wat de Kamer hem kwalijk nam.

[00:11:30]

Ja, uiteindelijk is de jongen de minister die over de GGD'en gaat. Dus hij is de politiek eindverantwoordelijke, waarmee ook in de Kamer niet gezegd is dat dat nou per se allemaal zijn schuld is. Maar wat de Kamer hem verwijt is dat er al langer berichten waren over dat datalek. Over dat het systeem zo lek was als een mandje, maar dat er eigenlijk te traag is gereageerd. En bovendien heeft de Kamer zich vorige week heel erg kwaad gemaakt bij het mondelinge vragen uur op dinsdagmiddag.

[00:11:59]

Toen had RTL opnieuw berichten gemaakt over een grootschalig datalek, moest de jongen naar de Tweede Kamer komen en toen zei hij Dit alles wordt gedaan om te zorgen dat het zo veilig mogelijk is.

[00:12:10]

Uiteindelijk is tegen dit type misdaad natuurlijk ook gewoon geen kruid gewassen.

[00:12:15]

Zo ja, zo werkt het jongens die houding de schuld afschuiven. De GGD kan er eigenlijk niet zoveel aan doen. Het komt door die boeven. Dat schoot de Kamer in het verkeerde keelgat. De jongen kreeg bijna 400 schriftelijke vragen aan zijn broek. De Kamer was boos en dat klonk vandaag bij de oppositie zo.

[00:12:33]

Als dingen zo misgaan, dan mag dat niet worden weggemoffeld. En dat is wel wat vorige week in het vragenuurtje is gebeurd. Hou je geen onzin verhalen?

[00:12:40]

De minister komt met veel woorden met overtuiging vloeiende onzin vertellen. Hij weet altijd beter hoe het zit. Zo werkt het nu eenmaal. Jongens. Die reactie was volstrekt misplaatst. Namelijk met zelfoverschatting, maar volstrekte onderschatting van het probleem. Gemakzuchtig site kunnen noemen. Te nonchalant met een voor hem bekende bravoure en werden de dingen verteld of geschetst die. Nu weten we gewoonweg niet waar waren.

[00:13:08]

En dan is er nog het pijnlijke punt van het persoonlijke falen van deze minister. Hoe gaan we het vertrouwen terugkrijgen? Ik denk dat er maar één mogelijkheid is. We hebben een andere minister van Volksgezondheid nodig.

[00:13:22]

Maar de laatste spreker dank u wel, zei ie nog, was verboden natuurlijk van een forum voor democratie. Het is tijd voor een andere minister van Volksgezondheid, zei ie. Nou, je zou zeggen de daad bij het woord gevoegd betekent dat een motie van wantrouwen. Maar toen aan het eind van het debat. Dat moment daar was waarop de moties worden ingediend. Was Baudet niet meer in de plenaire zaal. Dus die soep werd aanzienlijk minder heet gegeten dan die vanmiddag werd opgediend?

[00:13:45]

Herman Ja, euh.

[00:13:46]

De Tweede Kamer voelde zich wellicht niet serieus genomen vorige week. Het ging ook over bravoure dat dat. Dat verwijt krijgt euh, de jongen wel vaker. Hoe deed ie het vandaag dan in de Kamer?

[00:13:56]

Ja, vandaag stond er een heel andere minister Hugo de Jonge. Hij had de bravoure even thuisgelaten en begon al met te zeggen dat dat vorige week inderdaad toch anders had gemoeten. Hij zei toen dat er doorlopend werd gecontroleerd. Dat bleek niet zo te zijn, want het ging om steekproeven. Hij had niet moeten zeggen dat het systeem waarmee gewerkt wordt, voldoet aan een kwaliteitsnorm. Dat blijkt ook niet helemaal te kloppen. En ook dat laconieke van tja, dat is nou eenmaal geen kruid tegen dit soort dieven gewassen.

[00:14:25]

We staan er machteloos tegenover. Daar moest de jongen vandaag op terugkomen.

[00:14:29]

Nu ik in de afgelopen dagen alles goed op een rij heb gezet. Uhm, wat er wanneer bekend was, wat er aan voorgenomen acties wel is uitgevoerd en nog niet is uitgevoerd, dan moet je op z'n minst zeggen dat had wel meer kruid tegen gewassen geweest. Gelegenheid maakt de dief. En inderdaad, als je de gelegenheid zo duidelijk biedt uh, dan is het nog steeds een misdrijf. Maar je had wel veel meer kruid tegen gewassen geweest. En ik echter aan voorzitter omdat voorafgaand aan het debat recht te zetten in de richting van uw kamer.

[00:14:57]

Ja, het was dus eerder bekend dat het systeem lek was en er is gewoon niet genoeg tegen gedaan. Dat was eigenlijk de conclusie waarmee de jongen vanmiddag na dat debat kwam. En tegen zoveel deemoed was de kritiek in de Kamer niet opgewassen. Kruid gewassen geweest. Het klinkt een beetje stiekem. Wel een beetje merkwaardig. Maar he. Had ie dan wel? Euh, de Kamer? Euh. Een verklaring voor te leggen dat het zo mis is gegaan bij de GGD?

[00:15:22]

Ja, die had ie wel, want spoelde tijd en. Een maanden terug en denk aan al die andere keren dat de jongen in de kamer stond over de GGD, dat hij aan diezelfde Kamerleden moest uitleggen hoe het kwam dat er te weinig mensen bij de GGD waren om massaal te testen om massaal te vaccineren. Ook de test capaciteit en de vaccinatie capaciteit. Dat moest allemaal met stoom en kokend water koste wat het kost zo snel mogelijk omhoog. En daar moesten in de systemen van de GGD ineens veel meer mensen worden geregistreerd dan daar gebruikelijk is.

[00:15:54]

En daar was vooral de aandacht op gericht, zei de jongen.

[00:15:57]

Ik ben inmiddels met de GGD in gesprek. Is echt iedere dag over vaccinatie en daar ging het met name over. Kan het sneller? Kan het sneller en meer, harder en beter? Dat was eigenlijk telkens toch euh, de inhoud van het gesprek en onvoldoende niet helemaal afwezig. Helemaal niet, maar wel onvoldoende aandacht voor privacybescherming en de veiligheid.

[00:16:16]

En ja, hij had er meer bovenop moeten zitten. Zij die ook nog. De minister kondigde in het debat vanmiddag ook een paar maatregelen aan om te voorkomen dat het nog een keer kan gebeuren. Minder GGD ers hebben toegang tot die bestanden. Hun zoekopdrachten worden ook beter in de gaten gehouden en de jongen bekijkt ook of de teksten niet anoniem kan. Een beetje zoals ook de alcoholtest voor automobilisten. Dan hoeft ook niet meteen je BSN nummer te geven. Nou, maar morgen mag de minister opnieuw naar de Kamer dan voor het grote korona stand van zaken debat.

[00:16:47]

Maar als je zo vandaag aan het eind van de avond de schade op neemt Herman, dan zou je kunnen zeggen dat die jongen vorige week zijn auto. De politiek sloot heeft ingereden, maar dat ie m vandaag ook echt zelf weer uitgestuurd heeft.

[00:16:59]

Wilma Borgman in Den Haag Dank je wel duur komen vaste groepjes minister die moeten te komen. Aangepaste tijden, mondkapjes op de gangen, alleen buiten spelen met de eigen klas en nog allemaal meer dingen. Het ministerie van Onderwijs heeft vandaag een waslijst aan dringende adviezen gepresenteerd aan de basisscholen. Die mogen komende maandag weer open. Aan de lijn 2 schoolleiders die ermee aan de slag moeten. Victor van Tour, directeur van basisschool PC KBO in Rotterdam-Zuid en Micheline Hoogeveen, directeur van Montessorischool Nieuw Mondo in Amstelveen.

[00:17:30]

Goedenavond beiden Cora. Goedenavond!

[00:17:33]

Ja vanavond. Uhm werd meteen maar bekend dat er een aantal scholen toch dicht zal blijven. In West-Brabant hebben ruim 30 basisscholen nu al aangegeven nou waar? Ga maandag niet open, want het is allemaal niet duidelijk voor ons of medewerkers en leerlingen gevaar lopen. Meneer Van Toor kunt, kunt u zich daar iets bij voorstellen? Heeft u zelf ook overwogen om maar niet open te gaan?

[00:17:52]

Nou ja, ik overweeg dat nog steeds wel een beetje. Uhm. We zijn het wachten op uh uh, duidelijke uitleg en protocollen vanuit de vanuit de PO raad de koepelorganisatie. Euh, daar is natuurlijk het nodige gelekt. Uh uh, in het weekend en uh, dinsdag hadden we de persconferentie en op dit moment. Vandaag is er iets vanuit het ministerie gekomen, maar eigenlijk moeten we morgen nog allerlei dingen gaan regelen. En uh uh, om ouders te informeren en dat soort zaken.

[00:18:20]

En dat ik ook denk van ja, volgens mij kan het helemaal niet dat je maandag al gaat starten. Dus ik kijk, ik neig ook wel naar euh. Nou ja, burgerlijke ongehoorzaamheid daarin.

[00:18:28]

Wat zegt u, mevrouw Geween? Uhm, nou i. Wij zijn vandaag met onze scholenkoepel bij elkaar geweest en daar was de eerste reactie van de bestuurder. We nemen maandag nog de burgerlijke ongehoorzaamheid en starten pas dinsdag. Uhm, we hebben nu besloten dat we maandag opengaan, maar als ik in het protocol was vanochtend nog niet bekend en inmiddels is het nog steeds zo dat ze dat het nog niet in de lucht houdt, omdat er heel veel vragen over zijn.

[00:18:58]

Maar wij hebben nu wel onze twijfels hoe dat allemaal moet gaan.

[00:19:02]

Wat zeggen we? Wat zijn uw u belangrijk? Wat is uw voornaamste zorg op dit moment?

[00:19:05]

Mevrouw Hoogweg de. De voornaamste zorg is toch wel de veiligheid voor de leerkrachten en ook ook hoe uitvoerbaar? Het rijtje waar je net mee begonnen is. In groepjes samenwerken buiten is een collega die zegt tegen mij ja, ik heb zoveel kinderen en zoveel plein. Als ik s morgens om half negen de eerste groep naar buiten stuurt, ben ik om zes uur s middags klaar met de hele school. Ja, dus dat is gewoon niet uitvoerbaar eigenlijk.

[00:19:30]

Ja, ik hoorde net in het nieuwsoverzicht dat uh uh schoolleider. Jaja, ik maak bubbeltjes in de klas meneer van Tour. Als je allemaal verschillende bubbeltjes maakt die wil je uit elkaar houden op een schooljaar, dan moet je wel een grote school hebben natuurlijk.

[00:19:42]

Ja en. Nou ja, dat hebben we niet. En euh. Dus dat is meteen een uitdaging. En dat maakt ook dat we aan het nadenken zijn of we niet gewoon in shifts open moeten gaan. En euh, natuurlijk snap ik als je een klas hebt van 15 leerlingen dat je zegt van ik laat ze allemaal komen en dan kun je kinderen. In een in een klas van nou ja laat zeggen zesenvijftig vierkante meter kun je ze daar prima neerzetten. Maar als je een groep hebt van euh ja, 28 of 30 of 34 leerlingen in groep 7 of in groep 8, dan moet je je toch afvragen of het gezond is om die kinderen euh, allemaal bij elkaar neer te zetten.

[00:20:14]

We kunnen wel zeggen we gaan lekker ventileren, maar ik geloof dat het volgende week min 5 wordt. Ik weet ook niet of dat nou heel handig is.

[00:20:20]

Dan komt vanzelf sneeuw in de klas. Dan a het ventileren mondkapjes dragen.

[00:20:25]

Groep 7 en 8 als ze als de gangen. Als je de gang op moeten mondkapje op is, is dat niet zoveel als jullie dat. Wat moeten we dan ook maar doen? Of nou, ik zeg ik zeg.

[00:20:34]

Wij zeggen van niet. En ik vind die kinderen die wij hebben toevallig wel de ruimte. Dus in die zin zou het niet hoeven. Maar het zijn wel kinderen van 8 tot 11 jaar.

[00:20:46]

Dus ja, het valt onder categorie C.

[00:20:49]

Dat is dus niet het het strengste verplicht. Dus denkt dat wij denken van dat gaan we niet doen. We gaan proberen ervoor te zorgen dat ze netjes achter elkaar lopen en misschien in kleine groepjes en dat het dan niet hoeft.

[00:21:00]

Ja, dan geldt er ook nog meneer van toe dat dat de leerlingen en leerkrachten in contact zijn geweest met iemand die besmet is. Zeker vijf dagen in quarantaine moeten en dan moet er een sneltest worden gedaan. Hoe gaat u dat allemaal controleren?

[00:21:14]

Ja, nou ja, dat is gelijk de grote vraag. Want we zijn geen medici. Dus sowieso weet ik niet of ik dan bij de voordeur wil gaan staan om kinderen te vragen of ze hun testuitslag willen laten zien als we dat de school weer open gooien. En. En dat geldt ook voor de ouders die zeggen ik ga me een keer niet laten testen en we laten ze daarna vijf dagen extra thuis uit. Tien dagen quarantaine. Ja, Dee Dee Dee Dee Dee Dee.

[00:21:35]

Dit zijn dingen die waarvan ik denk hoe werkbaar wil je dit?

[00:21:38]

Of eigenlijk hoe onwerkbaar wil je het maken voor V voor het onderwijs?

[00:21:43]

Want want hoe zou het dan wel moeten volgens u?

[00:21:47]

Nou, ik vraag me sowieso af of er nu al open hadden moeten gaan. Zeker voor Brabantsche zoals snap ik wel. De onrust. Dat dat je met nog een week euh werken en onder V. De voorjaarsvakantie is eerder vakantie. Ja ja, ja, ja en nee.

[00:22:00]

Wij hebben nog twee weken te gaan. Uhm, als je dan nu kijkt naar alle berichten vanuit het Opentij en euh, alle alle signalen. Ik snap dat het heel erg belangrijk is dat de maatschappij weer op gang komt en dat die kinderen weer euh nou ja gaan luisteren. Uh, en en en en s avonds moe naar hun eigen bedje gaan en niet uh uh, thuis de boel afbreken dat. Dat begrijp ik allemaal. Uh, en dat ze weer in die structuur komen van de school.

[00:22:25]

Maar ik denk dat. Ja dat hier ook wel echt politieke motieven en een campagne gaan meegespeeld heeft. En euh ja, dat dat voelt gewoon niet goed.

[00:22:34]

Dus u voelt zich ook niet gehoord door uh Den Haag. Nee nee, zeker niet. Nee. M.

[00:22:41]

Hoe ziet dat bij u, mevrouw ongeveer. Want u zegt wel ja ik. Ik ga uh, ik hou rekening met vooral mijn leerkrachten hier op school. Wat is wat? Wat krijg je voor signalen van hen?

[00:22:51]

Nou, ik krijg eigenlijk de eerste signalen van de leerkrachten zijn eigenlijk. Yes, we mogen weer open. Totdat dus naar buiten kwam onder welke voorwaarden. En dan gaan we nu eigenlijk bedenken hoe misschien? Hoe uh, hoe is dit tot stand gekomen? Is dit een aantal maatregelen die voorgestelde worden? Is dat een nieuwe aflevering van de luizen moeder? Of moeten we echt serieus genomen worden?

[00:23:13]

Want we zijn er echt niet in gekend? Ook al hebben we de bonden aan tafel gezeten, wat hier uit voortgekomen is, voelt heel erg als. Uhm ja, we doen dit al 10 10 12 maanden en we.

[00:23:29]

Met het altijd goed gedaan en nu moet het opeens op. Op deze manier voelt niet goed. Het voelt echt als als ja, bijna niet uitvoerbaar.

[00:23:38]

Zou u liever opengaan? M v naar LA? Dat wil zeggen dan zonder beperkingen. En dan met al deze euh, protocollen en adviezen.

[00:23:47]

Ja, ik denk dat dat o. Los van de veiligheid van de leerkracht h. Want dat is natuurlijk wel echt heel erg.

[00:23:52]

Wel hij bovenaan staat, maar voor de kinderen is is dit. B. Wij denken zelfs dat ze moeten ze in groepjes van vijf. En dan gaan ze lekker buitenspelen in hun eigen groepje van vijf of of of met een halve groep.

[00:24:04]

En dan gaan ze om drie uur naar huis en dan gaan ze weer met elkaar spelen. Ja, dat is thuis.

[00:24:09]

Ja, dat is ook wat er gebeurt natuurlijk. Dus ja, iedereen vindt er van alles van. D'r is ook de actiegroep Virus Waarheid. Die heeft. Nou ja, nogal dreigende brief rondgestuurd aan een aantal schoolbesturen. Uhm. Artikel 1 van de grondwet wordt er zelfs bijgehaald. Dat kinderen die niet getest worden niet in de in de klas zouden mogen. Heeft u die brief ook gehad?

[00:24:29]

Nee, ik heb hem niet gehad, meneer van Toe. Ja, ik heb hem wel gehad. Ja ja. Wat? Wat? Wat denkt u als u zo'n brief krijgt?

[00:24:38]

Dan denk ik als ik m goed snel opruim, dan ligt versnellende papierbak. En euh ja, ik. Tuurlijk gaan we geen medische handelingen verrichten of ouders dwingen tot het doen van testen of dat je s middags thuiskomt en dat je zegt het tegen tegen je ouders. JAKARTA Vandaag keken wattenstaafje mensen in mijn neus geduwd. Dat gaat. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Uhm. Maar dat dat een dat een uh, een organisatie of een partij of 1g een groepering uh zo denkt uh zich euh euh ja op te kunnen dringen middels zo'n brief.

[00:25:11]

Dat euh ja nou dan. Dan is het snel gedaan met de Mỹ met papier. Dan gaat het gewoon heel snel de papierbak in.

[00:25:17]

Maar u zegt wel iets wat tegenwoordig natuurlijk wel een deel van de samenleving te zijn. Daar gaan natuurlijk ouders zijn die zeggen ja, ik ga mijn kind niet laten testen omdat de Pietje of Keesje positief was in de klas.

[00:25:28]

En dan moet u het oplossen.

[00:25:29]

Nee, dat is je goed recht. Als als, als als kind, als ouder. Uhm, en dat betekent dan nog blijft je 10 dagen in quarantaine. En euh ja goed. Dan wordt het vervolgens de puzzel. Hoe ga je dan dat onderwijs op afstand vormgeven op het moment dat je ook nog dat onderwijs in fysica aan het. Ja en nee, dat wordt. Dat wordt heel spannend. Dat worden een uitdaging.

[00:25:48]

Ja mevrouw, ongeveer. Vannacht kwam ook nieuws nog dat 40 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs waarschijnlijk gaat zakken of zal gaan zakken voor het eindexamen. Als dat allemaal zo gepland is en doorgaat zoals het nu, gaat de achterstand ook weer op in het basisonderwijs. Dat is dat bedrag natuurlijk al maanden. Nu is iets moeilijker in te halen. De zijn gaan nu stemmen op om alle scholieren een jaar over te laten doen.

[00:26:11]

Wat denkt u dan?

[00:26:12]

Nou, ik denk ik. We hebben er vorige keer al iets over gezegd. Over achterstanden daar zijn. Daar zijn de meningen over verdeeld. Ik denk niet dat achterstanden persé achterstanden zijn, maar ze hebben gewoon vertraging opgelopen. En dan is de vraag hoe haal je dat in? Hoe loop je dat in? Nou, dan gaan inderdaad allerlei voorstellen van misschien moeten we wel gewoon een schooljaar anders indelen van. Van januari tot tot en met december en een anderhalfjaar ervan maken om daar iets in te lopen.

[00:26:39]

En aan de andere kant hoor je ook de geluiden van die kinderen die halen lopen het vanzelf wel in.

[00:26:45]

In acht jaar tijd bij ons en euh, wat is n jaar op acht jaar onderwijs? Ja dus ja, wij. Wij hebben niet het idee. Wij hebben gewoon onderwijs gegeven. Alle illa. Misschien niet helemaal gewoon. Maar er is gewoon onderwijs gegeven online. Dus het is niet zo dat de kinderen niets gewerkt hebben.

[00:27:04]

Het programma is afgewerkt. Ja zeker meneer Van Toor, wanneer houdt u de knoop door open of niet?

[00:27:11]

Euh, dat gaat morgen gebeuren. Ik wacht met smart op de documenten vanuit de PO raad en daarna gaan we en daar gaan we een keuze maken over hoe we het gaan indelen. En ik heb morgenavond met mijn met mijn team en een overleg staan s avonds na alle noodopvang. Uh die die ook gerealiseerd is er ook nog. Ja, ja en dan? En dan maken we daarna met elkaar een keuze. En dan hoop ik. Morgenavond laten de ouders te informeren en dan gaan we maandag wel of niet iets doen.

[00:27:40]

Ik wens u beiden veel succes en wijsheid ook. Victor van Toor en Micheline Hoogere. Keeting, waarbij ophaaldag en classes zijn ontslagen bij Waites. Kijk in bijna alle Primate mee. Enfin, helemaal geslaagd. Mooi weer, maar waar hij mee bezig is de. Geen probleem in station. Volgens Descendants, die firma bij White's waar hij. Wendela bij een Gnrs in zaal. Hij leefde zijn gegaan. Kigali kijken. Job rasartiest van het oog op morgen. JJ Kairos speelt in zijn eentje heel alweer vol voor dit programma, als het dan als het aan ons lag.

[00:29:50]

Goede deze week verschenen boek De recherche en de zware misdaad in Rotterdam 1969 19, 1966 1996 schetst de geschiedenis van de Rotterdamse misdaad en wordt het zegt over de georganiseerde misdaad. Vannuten is een project van Cyriel Fijnaut, criminoloog, hoogleraar Recht Vergelijking aan de Universiteit van Tilburg, en Robbie Roks, docent criminologie aan de Erasmus Universiteit. Heren, goedenavond, goedenavond, want het boek heeft een lange aanloop gehad. Euh, meneer Fijnaut. U begon al in de jaren tachtig met het interviewen van van Rotterdamse politie, rechercheurs en uiteindelijk met u erbij betrokken raakt, meneer Roks.

[00:30:28]

Wanneer is dat gekomen?

[00:30:29]

Dat is na een een seminar dat wij organiseerden over ons onderzoek naar drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven. Daar gaf Cirio een mooie historische inleiding en ik geloof. Een weekje later kreeg ik een mailtje met een vriendelijk verzoek, waarin die uit de doeken deed dat die eind jaren tachtig allerlei prachtig materiaal had verzameld. En vroeg de Yasi het zitten om daar iets mee te doen? Ja, en ik had eigenlijk direct ja gezegd. Waarom? Waarom zou je meteen na een serie POSA een grote naam in de criminologie?

[00:30:58]

Als we lezen over georganiseerde misdaad, dan staat daar vaak Fijnaut bij. En omdat ik een Naya wel iemand ben, maar dan met een hart voor voor voor de stad Rotterdam. Werk aan een Rotterdamse universiteit vond ik het heel erg interessant om echt wat beter inzichtelijk te maken hoe die geschiedenis zich op het gebied van de misdaad heeft ontwikkeld. Want wat maakt die periode dan zo interessant?

[00:31:19]

Vooral ook omdat het periode was waar we, als we praten over georganiseerde misdaad in Nederland, eigenlijk niet zoveel over weet. H. Na een serie was daar nauw bij betrokken. Halverwege de jaren tachtig allerlei discussies over of er georganiseerde misdaad toen in Nederland was. Nou, ik denk dat ons boek inzichtelijk maakt, eigenlijk vanaf eind jaren zestig en zeker in in de loop van de jaren zeventig en zeker ook in de loop van de jaren tachtig, dat we daar ook naar huidige maatstaven wel over zouden kunnen spreken.

[00:31:45]

Euh, Meneer Pheip uit het boek schetst dus de ontwikkeling van die georganiseerde misdaad in Rotterdam. Kunt u terug naar al uw onderzoek? Kunt u al zeggen hoe het zover heeft kunnen komen? Want ja, we zien het groeien, groeien en toenemen tot de proporties die het nu heeft.

[00:31:59]

Ja, georganiseerde misdaad in een wereld als de onze is natuurlijk een fenomeen dat je niet zomaar in de hand hebt. Maar aan de andere kant, als je ziet hoe de Rotterdamse politie heeft geprobeerd in de jaren zeventig en tachtig, met name via de uitbouw van een gekwalificeerde recherche, het probleem toch beheersbaar te houden? Ja, dat moet. En dan moet wel gezegd worden dat in achtentachtig mensen als Jan Blaauw tot de conclusie komen dat de slag tegen de georganiseerde misdaad was verloren.

[00:32:32]

Om verschillende redenen. Punt 1 De centrale recherche die hij had opgebouwd werd eigenlijk afgebroken ten gunste van 1 team politie en het beheersen van kleine criminaliteit in de wijken, waardoor eigenlijk de grote criminelen vrij spel kregen. En op de tweede plaats omdat er ook op nationaal niveau in Nederland weinig of geen coherente initiatieven werden genomen om, laten we zeggen waar het anders! Rotterdam zelfs niet meer kon doen omdat dan op nationaal niveau over te nemen. En daardoor moet je wel vaststellen dat in de jaren negentig door het in deze eeuw eigenlijk de aan de kant van de politie in elk geval en zeker aan de kant van de recherche.

[00:33:13]

Het antwoord van de Nederlandse overheid op die zware misdaad niet in verhouding stond tot de ernst, de omvang en de ontwikkeling.

[00:33:22]

Ja, meneer Roks, dan is dat in de Rotterdamse haven. Begint misschien wel vrij onschuldig te worden soms. Soms gaat het om sinaasappels die gejat worden uit kapotte kisten. Maar dan komt die transformatie van vorm van de misdaad zo ongeveer in de jaren zestig. Hoe gaat dat nou?

[00:33:37]

Je zit daar eigenlijk in het begin van de jaren zeventig dat de container haar intrede doet. Als natuurlijke na super. Een mooie ontwikkeling. Uhm. Allerlei dingen mogelijk maakt op het gebied van de handel, maar ook mogelijkheden biedt voor criminaliteit. Uhm en da. En dan zie je nou eigenlijk een verschuiving van naar je noemt. De de sinaasappelen. Dat dat niet meer ging om twee of drie sinaasappelen en vervolgens kisten. En vervolgens gaat het over euh, eigenlijk hele containers die met maar best wel waardevolle inhoud eigenlijk volledig achterover worden gedrukt of worden ontvreemd.

[00:34:09]

En metalen hout, maar ook vlees met met flinke waarde. Dus je ziet dat die nada. Dat die ontwikkeling van die haven en de en de mogelijkheden ook in termen van h. D. De d naar de wereldeconomie en de handel ook mogelijkheden biedt voor criminaliteit en professionalisering in de groei van de haven en de misdaad houdt daar gelijke tred mee.

[00:34:28]

Ja, dat biedt dus inderdaad allerlei, ook allerlei mogelijkheden opdat op dat gebied.

[00:34:32]

Ja, we hebben het tegenwoordig ook over, heet het de ondermijning. Uh. Is dat ook iets wat toen al speelde? De. De doorsijpelen in de internetwereld van van georganiseerde misdaad? Ja, het is altijd lastig dat begrip ondermijning, wat we daar dan precies onder verstaan. Dat eigenlijk wat je wat je beschrijft. Heidi die die verwevenheid van onder en bovenwereld. En dat zie je eigenlijk ook in die periode terug. Dus als we kijken in de jaren zeventig de naar de voorvallen waar we ook melding van maken, dan zie je dat daar maar ook allerlei mensen betrokken bij zijn die werkzaam zijn in die haven.

[00:35:02]

Dus echt die beroepsmatige inbedding die ook mogelijkheden biedt, dus voor van criminaliteit en en zeker ook in de jaren 80. Jawel, echt mensen die die een machtspositie kregen in het Rotterdamse. Met geld dat ze hadden verdiend. Euh. Nou ja, in wat we dan de klimaatwijk noemen.

[00:35:17]

Ja, misschien dat we een gestage groei in die jaren. Maar vorig jaar blijkt bijvoorbeeld dat euh, Cook vangsten in de afgelopen drie jaar zijn vertienvoudigd. Is dit dan? Heb je dan nu zo'n soort trendbreuk dat het een één keer omhoog schiet nu?

[00:35:30]

Nee, dat vind ik wat moeilijker om te zeggen je ziet inderdaad vanaf vanaf 2016 dat het wel enorm toeneemt. Ha van van dertienduizend naar 19. En dan inderdaad die verdubbeling tot veertigduizend euro dit jaar. Dus je ziet wel dat er meer onderschept wordt. Maar t blijft wel altijd lastig om van daaruit ook de conclusie te trekken dat het probleem groter wordt. Je zou ook kunnen zeggen dat wordt meer gevangen. Ja, dus hebben we misschien wel de informatiepositie wat beter geworden.

[00:35:55]

Meneer Farid, u beschreven al wat Jan Blaauw zei eind jaren 80 beslag tegen de georganiseerde misdaad is is verloren. Euh, dat gaat dus nog even door. Dan dan, een jaar of tien geleden, krijgt die bestrijding van de georganiseerde van de echte zware misdaad weer prioriteit. Is dat omslagpunt aan te wijzen?

[00:36:13]

Nou ja, één van de gebeurtenissen die in elk geval in Brabant en het zuiden, maar ook in Den Haag wel. Laten we zeggen een euh en een naar een en een alarmklok was, was de den Brandt Reie van het gemeentehuis in Waalre. Opeens zag men dat de misdadiger als criminelen uit bepaalde hoeken, dat die bereid waren om met veel geweld eigenlijk de overheid aan te grijpen gereden met zwarte daar het gemeentehuis in van twee kanten en de boel ging in de fik.

[00:36:43]

Ja ja, oud en oud gemeentehuis van Waalre. Ja, dat was toch wel. Laten we zeggen in het denken over de ernst van de problemen. Wel een omslagpunt.

[00:36:51]

Ja ja, dat was een aanval op de overheid. Uhm. Uhm, die die corruptie in de haven. Dus dat meewerken van van fans van dienst aan de georganiseerde criminaliteit. Dit is de zo al sinds de jaren 60 al een probleem. En daar heeft u ook te maken meegekregen bij het onderzoek naar integriteitsschendingen. Want uhm, uw onderzoek wilde u eerst niet publiceren omdat bijvoorbeeld de douane, de douane niet volledig meewerkte.

[00:37:18]

Uhm, wat wat heeft u? Ja ja, het onderzoek is een jaar of drie, vier geleden gestart. En het ging eigenlijk om de vraag of degene die je dus daar in die smokkelt praktijken betrokken zijn. Als je daarom meer maatregelen tegen neemt, dan zou het ook wel eens kunnen zijn dat hun pogingen om overheden maar ook particulieren, bedrijven die in de haven werkzaam zijn om die dus te corrumperen om op die manier toch die trafieken op gang te houden.

[00:37:45]

Ik vond dat een goed voorstel om dat te onderzoeken. Als voorzitter van de begeleidingscommissie. Maar na twee, drie jaar onderzoek kwamen we kwam hem lag er wel een conceptrapport op tafel. Maar met de onderzoekers vond ik dat hij de grondslag van dat hele onderzoek, en met name dus ook van de conclusies en de aanbevelingen, te zwak was. Deels om technische redenen, die misschien niet buiten beschouwing gelaten, maar op de tweede plaats ook bij een gebrek aan medewerking van een aantal diensten in de haven, die wij ook niet nader hebben geïdentificeerd.

[00:38:19]

Ja ja, maar dat heeft er dan wel toe geleid dat de Tweede Kamer gealarmeerd is over wat er in de haven aan de gang is en waar die problemen vandaan komen. En dat heeft dan weer geleid tot een hoorzitting afgelopen maandag over die problemen met corruptie en hun integriteit aan de haven. Wanneer alleen ik gesproken heb. Maar ook de journalisten van De Telegraaf naar NRC en ook de diensthoofden van de euro uit Rotterdam.

[00:38:45]

Ja, want onlangs bleek bijvoorbeeld dat de regering nog meer bewakingsbedrijf Securitas tot op management niveau is geïnfiltreerd door door criminelen. Heeft u de AIVD het idee dat het de aandacht heeft van de Kamer? Want u zit daar dan met een zware delegatie te praten over wat er mis is in de haven?

[00:39:01]

Nou, dat is zeker maar het geval. Mijn voorstel was dat je eigenlijk toch een commissie moet maken met doorzetting, smacht met die richting mensen en ook richting stukje richting informatie. Een parlementaire enquête? Dat is geloof ik iets te veel gevraagd van de Tweede Kamer. Naast alle andere enquêtes die men organiseert of wil organiseren. Maar Omtzigt toch één van de gangmakers hier heeft men wel gevraagd om een voorstel te schrijven voor de taakstelling en de samenstelling van een onderzoekscommissie. En dat gaan we ook zeker doen.

[00:39:34]

En dat laat ook wel zien dat de Tweede Kamer wel doordrongen is van de ernst van de situatie. Dus meneer Roks, de kon er wel een vervolg hebben, want dit zijn de jaren zesenzestig 96. Euh, daar is nog genoeg te te verkennen wat betreft georganiseerde misdaad in de Rotterdamse haven. Ja, daar is genoeg werk te doen nog. Ja ja. Wat is je volgende project?

[00:39:53]

Ik zou graag nog verder wat in de haven willen doen, maar ik ga me ook. Ik heb ook veel interesse voor de digitalisering van straatcultuur en voor Dronrijp bijvoorbeeld. Dat is heel iets anders dan waar we het vandaag over hebben. Maar de stad is ook iets waar ik me mee bezighoudt. We. De samenwerking met meneer Faro is goed bevallen. Ja, absoluut. Ja was heel bijzonder. Heren dank. Het boek De recherche en de zware misdaad in Rotterdam 1966 1991 ligt nu in de digitale boekhandel en.

[00:40:26]

Door Leeggestaan Badalona na elkaar in Lima. Zes keer durable naast ze Frosinone. Takken. Lugo.

[00:40:45]

Heel veel When You You A Guess WHO? VZC en Let's Go! Meer en meer. Chris Berry, Holly Jo en de Ferris Rjl schreven onder de pseudoniemen al een heleboel pseudoniemen Piet Grijs, Stoker, Battus, Hugo Brandt Corstius was het schrijver, wetenschapper en gedurende een tiental jaren een gevreesd columnist een neerlandica. Elsbeth Etty gaan ze biografisch schrijven? Goedenavond, goedenavond. Aanvankelijk was taalkundige Liesbeth Koenen daaraan begonnen. Zij overleed in augustus vorig jaar. Is het dan logisch voor u om het?

[00:42:04]

Om het op te pakken? Of moet u daar over nadenken? En lang? En wat is denken?

[00:42:10]

Ja, dan moet ik er over nadenk. Ja, ik werd er enorm door overvallen door uitgeverij Querido, die. Nee, die vonden mij de aangewezen figuur om het werk van Liesbeth over te nemen. En ja, daar heb ik even over nagedacht. En ja, al vrij snel kwam ik tot de conclusie dat het wel heel interessant en eervol is om het te doen.

[00:42:31]

Wat was het moment op die dag ook? Dom? Dan ga ik het doen. Ik verstond het eerste gedeelte. Wat was het moment waarop je dacht zou ik het doen? Ik. Ik werd s ochtends gebeld en toen heb ik een dag erover nagedacht. En toen bedacht ik bij mezelf. Ja, wat intrigeert me eigenlijk een man? En zijn er raakvlakken tussen tussen hem en mij? Want ik vind dat er als een biograaf moet toch op z'n minst op een aantal punten zich kunnen identificeren met of affiniteit hebben met degene over wie die schrijvers schreef.

[00:43:03]

Al eerder over Willem Wilmink en Henriëtte Roland Holst, de Seesing. Wat is het raakvlak dan met wat u zocht? Is een raakvlak met Hugo Brandt Corstius.

[00:43:10]

Nou, dat is natuurlijk in de eerste plaats zijn uhm. Nou dat die columnist was. Ik ben zelf ook een tijdlang columnist geweest en dat het een briljante columnist was, dus dat vond ik al intrigerend. En die die gewoon de hele tijdgeest. Eigenlijk kan je via hem op roepen het andere punt waar zijn interesse toch wel in literatuur is. Een grote liefde voor Multatuli, die ik met een deel Vestdijk. Euh ja, ze waren inderdaad een aantal punten.

[00:43:42]

En anders dan Liesbeth Koenen ben ik geen linguïst. En ja, Battus. Uh ha, die boeken van Overloonse. Uhm. En ja, die tja, die is niet voor die taal. Over de Nederlandse taal. Nederlandse taal en al die woordgrappen en zo daar. Ja ik ik. Ik heb wel taalkundig gedaan toen ik Nederlands studeerde, maar ik ben echt niet wiskundig. Natuurlijk kan je dat niet misschien? Nou, ik ben wel geïnteresseerd in taalkunde en ik van die Finnen grappen.

[00:44:08]

Fantastisch hoe die met de taal omgaat. Alleen Liesbeth Koenen was natuurlijk echt daarin een in een gespecialiseerd en schreef daar columns over. Dus dat heb ik wel gezegd tegen de de de erven Brandt Corstius zal ik maar zeggen. Die waren heel enthousiast over mij, maar ik heb ze wel gelijk gezegd. Ja, ik ben geen taalkundige. Maar dat breken ze helemaal. Geen probleem te vinden omdat Hugo Brandt Corstius natuurlijk meer was dan alleen. Euh, een taalkundige.

[00:44:36]

Ja, ook wiskundigen. En. Ja nu.

[00:44:38]

Dat is een beetje mijn probleem, maar dan ben ik niet. Ik zei al heeft hij dat. Ik noem een paar van het zuiden niet meer, maar hij had er tientallen. Wat zegt dat over iemand?

[00:44:47]

Nou, dat weet ik echt niet, maar ik denk dat het te maken heeft met die met inderdaad dat grappen maken over taal en spelen, met taal, spelen met identiteiten en wat ik wel heb begrepen. Want Liesbeth Koenen heeft ook al wel een aantal artikelen over hem geschreven en daaruit blijkt dat ie geloof ik wel 60 pseudoniemen houdt en een deel van die zij door niemand die zijn ontleend aan geliefde is van hem is. Maaike, Helder en Eva zijn verder niet.

[00:45:13]

Het was een vrouw, maar ook een Piet Grijs, ook genoemd naar een vrouw die Gray heette. Euh. Na nog een aantal dingen. En dat heeft Liesbeth waarschijnlijk wel al voor een heel groot deel uitgezocht. Ze is al voorwerk gedaan. Ja, daar is het mis. Dat is geen rijdende trein nog natuurlijk. Nou, ik heb begrepen dat ze dus dat brandkast hier alles bewaarde of wat dan zijn gooide niks weg. En Liesbeth Koenen heeft dat hele archief door, geplooide en geordend naar het schijnt.

[00:45:44]

En ze had ook wel interviews gemaakt en zijn computerbestanden heb ik begrepen. Maar wat ze precies gedaan heeft, dat weet ik niet alleen dat ze nog geen letter op papier had. En dat was voor mij eigenlijk een reden. Dat gaf eigenlijk de doorslag, want ik dacht Steijnen voordat ze op de helft is, dan had ik dat niet gekund. Ja, het lijkt me vreselijk moeilijk om ja echt. Moet je zo'n vergroeien? Iemands werk? En dan?

[00:46:10]

En dan? Ja. Ja, dan dan dan. Dan moet je die stijl proberen te volgen. En ja. En ja, dat lijkt me heel moeilijk. Uhm, de de naam Hugo Brandt Corstius. Columns en die en die logen er niet om. Vaak de polemiek. Dat is wel. Dat is het woord wat ook aan hem verbonden is. Minister Elco Brinkman weigerde in de jaren tachtig zelfs de PC Hooftprijs aan hem uit te reiken, omdat hij zei toen Hij heeft het.

[00:46:35]

Zijn tot instrument verheven. Waarom was ie zo? Is dat dan? Is dat al duidelijk? Waarom niet een eerste Lemiengre in elkaar? Een enorme blunder van die van die van die van die Brinkman om een kinderachtige omkijkt? Hij had het onder pseudoniem in de Volkskrant zelf, zo'n column op de voorpagina. En dan had ie minister Ruding dat ie met Eichmann vergeleken naar. Dat was natuurlijk helemaal het verkeerde keelgat. Maar als je, als je de commissie wilde dat ie de prijs kreeg, dan vorig jaar de jury wel waard was.

[00:47:04]

De Staatsprijs dus de goede minister moest daar z'n goedkeuring aan hechten is nog een hele toestand geworden. Nou, volgens mij kon je Hugo Brandt Corstius geen groter plezier doen dan zo'n rel daar omheen en twee jaar later. Ze hebben dus die staatsprijs afgeschaft en de naam P.C. Hoofdprijs en het geld hebben ze in stand gehouden. Heeft u twee jaar later toch gekregen? Maar ja, en het schelden als instrument. Euh ja, ik bedoel, je kan het niet meer vergelijken met de tegenwoordige tijd.

[00:47:31]

Nu zijn er dus inderdaad een heleboel mensen op die socios die inderdaad het schelden als instrument hebben. Maar Hugo Brandt Corstius was een briljant onhelder. En wat is daar? Wat is daar nou tegen? En euh. Het was een hele rare, volgens mij hyperintelligente vorm van van humor namelijk. Ja. Euh. Een tot het uiterste consequentie en redenering doordrijven. En dan kom je dus vaak op hatelijke en rare vergelijking. Voorzitter noemde had ie ooit een Brabantse sluip kop genoemd.

[00:48:02]

Daardoor wilde de juryvoorzitter Ardi. Hij zou dadelijk akkoord gegaan met het uitreiken, maar hij spaarde niemand.

[00:48:07]

Nou nee, eigenlijk niet onlangs bij die mensen die die beledigd heeft. Een beetje verplant om onnodige interviews te doen met met name de lijdende voorwerpen.

[00:48:15]

Ja, ik weet niet wat Liesbeth allemaal gedaan heeft. Uhm, en een groot aantal in interviews wil ik sowieso zelf doen. En dan met name met met de intimi, met de familie. En ja, die de slachtoffers interesseren me dan eigenlijk eigenlijk minder dan Hugo Brandt Corstius me interesseert. Want hoe duik je in iemands leven?

[00:48:34]

Het is. Heeft u? Heeft u eerder gedaan wat wat is en wat is een god? Dat is wel stap n. Moet je je helemaal kunnen inleven in Limón?

[00:48:40]

Euh, ja, vind ik wel ik. Ik begin altijd met me met alles te lezen en zoveel mogelijk te lezen wat iemand geschreven heeft. En toen ze me te verdiepen in zijn leven gewoon en dan te kijken na een hoe leven en werk samenhangen. En daar ben ik bij hem natuurlijk ook ontzettend benieuwd naar. Want ja, dat ie dat. Dat dat die rare kronkel had. Dat. Dat is me wel duidelijk. En en zijn eigen zoon Jelle?

[00:49:03]

Die heeft ook gezegd ja, mijn vader was gek, maar ook geniaal. Nou ja, dat is vaak bij geniale mensen dat ze knettergek zijn. Heeft natuurlijk ook een boek geschreven over z'n vader. Ja, ja, ja ja. Da's een heel, heel lief. Te veel liefdevol boek. Maar waar wel uit blijkt dat het toch wel een heel, heel, heel, heel excentrieke figuur was. En dat maakt het natuurlijk ook interessant. En de biografie moet klaar zijn in 2025.

[00:49:28]

Dat klinkt daar erg ver weg. Aan kwaliteit denk ik dan. Nou ja, ik weet dus echt absoluut niet wat wat Liesbeth allemaal al gedaan heeft. Morgen komt Jelle Brandt Corstius is groter. Komt. Jij komt morgen. Je komt dus een hele grote doos brengen, maar met computerbestanden en het archief, dat ligt bij de bij de bijzondere collectie weet je wel wat u zich op de hals heeft gehaald? Euh, ja, dat vind ik alleen maar leuk natuurlijk.

[00:49:51]

Ja, ik ben heel benieuwd. Ben heel benieuwd naar de maan en en naar het archief, maar dat is dus geschonken aan bijzondere collecties van B. En helaas zijn dus alle bibliotheken en archieven gesloten op het moment. Dus ik moet even ja interviews gaan maken, dingen lezen. Morgen komt Jelle Brandt Corstius met een doos. U heeft geen idee wat erin zit te zien.

[00:50:12]

Daar ga je dan een harde schijf in zitten en een ja en computerbestand. Ik geloof wel dat ze veel interviews al heeft gemaakt en ook uitgewerkt. En ja, goed, denk ik. Ik vind het natuurlijk ontzettend pijnlijk, ook omdat de kinderen Liesbeth en hele BRGEEL begaafd iemand. En natuurlijk ontzettend treurig dat zij euh en dat werk niet heeft kunnen afmaken. Dus het is. Ja, het is een beetje dubbel.

[00:50:35]

Ja, u gaat ermee aan de slag. In ieder geval met wat net dat archief wat haar heeft achtergelaten. En dan zien we wel in 2025. Laten we het hopen. Elsbeth Etty, dank je wel. OK.

[00:50:58]

Het is vijf voor twaalf in. Dit zijn al bijzondere, intrigerende geluiden. Het is een fragment van een nieuwe plaat uitgebracht in Amerika en de makers zijn een echtpaar die claimen dat het de eerste plaat ter wereld is met muziek rechtstreeks vanuit de baarmoeder aan de lijn. Wie anders? Erik de Jong, alias Spinvis. Goedenavond!

[00:51:20]

Hallo meneer, van een man die zich laat inspireren door alles wat hij om zich heen hoort. Dat ben je. Maar de baarmoeder weleens aan gedacht?

[00:51:29]

Ja, natuurlijk. Uiteraard. Maar misschien het wel. Ik heb euh naar deze muziek geluisterd en ging jullie daarna volgen. Maar het is misschien wel goed om te zeggen tegen de mensen dat deze muziek die je hoort niet daadwerkelijk in een baarmoeder van een vrouw zich afspeelt.

[00:51:45]

Dit is niet wat een baby hoort.

[00:51:47]

Nee, het is niet enkel de Disneyfilm. Nee hoor, we wat ze hebben, geen wat ze hebben gedaan. Het is wel slim en mooi gedaan dat ze de frequenties van wat zich afspeelt in de baarmoeder hebben ze omgezet in een euh midi signaal MIDI, een computertaal en een MIDI. Dat is iets wat je weer aan een aan een synthesizer kunt geven. En de synthesizer? Die vertaalt die frequenties. De bewegingen van wat zich in de baarmoeder afspeelt B vertaalt zich in in wat je hoort.

[00:52:18]

Dus wat je hoort is zijn is een synthesizer en samples en knallers. Maar de bewegingen die de muziek maakt, die V. Die zijn wel vanuit de baarmoeder opgevangen. Dus het is een vertaling. Voor de duidelijkheid is een vertaling van net als een dirigent vertaald zijn bewegingen naar het orkest. Maar kan je dit dan met alles doen? Ja, dit kan je met alles doen en je kunt een euh, intussen heel eenvoudig een app Epping. Je telefoon kun je downloaden.

[00:52:44]

Die kan een oppervlak of een foto of een schilderij scannen en ik kan het omzetten in muziek. Want je kunt u elke frequentie kiezen tussen verschil in hoog en laag of in het donker en licht kun je omzetten in muziek. En dat wat. Wat je nu hoort? Inderdaad, wat. Het is. Ja ja, het is het smeer conceptueel dan. Dat het muzikaal interessant is vind ik zelf hoor. Maar het is wel heel leuk om te horen.

[00:53:10]

Nou ja, sinds je uitvinding van de sauriër naar Janensch je Tongelreep selectiedruk zijn er in Korona tijd andere geluiden. Diao die die je opvallen ineens na.

[00:53:19]

Wat? Ja, ingeluisd natuurlijk, van het radio en filler naar TV1 en alles en behalve dan de informatie. Net als iedereen luister ik ook naar de stemmen en de frequenties. En alles ja. Sinds de uitvinding van de Fania van de microfoon of de was rol of we de Debré Corner zijn wij in staat om het geluid om ons heen op te nemen en op te rekken en opnieuw weer te geven. Dus alles om je heen is muziek geworden. Dus die is niet alleen een piano of een viool, maar ook een brommer die door de straat rijdt.

[00:53:51]

Kan ik opnemen?

[00:53:53]

En er is één geluid wat jij nu heel erg intrigeert. Wat we nu horen? Ja, daar ben ik al. Herbeleef echter bij, dat is het gat in de middengolf radio. Dit met een korte golf radio kan iedereen op het klotsen radio ontvangen. We gaan even luisteren. Spinvis Ja, dank je wel ja. Het is eigenlijk Scholz, de cd.

[00:54:20]

Het klonk ook een beetje als die bij haar moeder dagritme. Ja ja, dat klopt. Dat kan denk ik. Leuk dat je even bij al zoals Rodium alias Spinvis dit was het oog. Morgen ziet die Julische lekker als zometeen de collega's van Nooit Meer slapen.

[00:54:32]

Goeie nacht is Klaas Immers.