Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:07]

Na de. Het zijn echt geen. Wat zich nog zo zagen, heette het uit in het Cigarette. Een letzte is Klaas Emst. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de actualiteit in de krant van morgen. Den Haag Vandaag en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 6 graden, binnen zit Simone Weimans. Nederland zet zich schrap vanwege de vorst, las ik vandaag. Waarom zo negatief? Dat geknipperd van diverse vlokken onder je schoenen een sneeuwballengevecht en daarna een warme choco bij thuiskomst met rum.

[00:00:57]

Ik zet me vooral ook schrap vanwege het plezier dat gaat komen.

[00:01:06]

Goedenavond en welkom bij het oog op vrijdag. Arjen Lubach is te gast, want zondag begint zijn allerlaatste seizoen van Zondag met Lubach. Geheel in het teken van de komende verkiezingen. Demissionair premier Rutte over de vraag of de zware korona maatregelen wel in verhouding staan tot de ernstige maatschappelijke gevolgen. En de legendarische rockband van hits als Radar Love en When The Lady Smiles stopt ermee. Noodgedwongen, want Golden Earring gitarist George Kooymans is ziek. Met popjournalist en Earring van Menno Pot blikken we terug op hun successen.

[00:01:39]

Komt er dan eindelijk een einde aan de oorlog in Jemen? Nu de Amerikaanse president Biden een andere strategie kiest en we eindigen met iemand die net als ik blij wordt van de sneeuw. Eerst het nieuwsoverzicht. Vrijdag 5 februari. Het kabinet kijkt naar nieuwe mogelijkheden om uit de lockdown te komen. Eerst was het zwart wit, iets is open of dicht, maar dat gaat misschien veranderen waar we nu naar kijken is.

[00:02:02]

Zou je ook het anders kunnen doen als er weer wat ruimte is? Dat je dan veel sectoren die een klein beetje in slaap doen?

[00:02:09]

Maar hoe ziet dat er dan uit?

[00:02:11]

Als je hardop gaat filosoferen als altijd gevaarlijk in een tv programma? Maar hij doet het toch.

[00:02:16]

Kijk nou bij restaurants als er weer iets kan in combinatie met ook kappers weer een beetje open en winkels weer een beetje open. Of je dan bijvoorbeeld kunt zeggen niet alle tafeltjes, maar een beperkt aantal.

[00:02:26]

Rutte zelf deed trouwens ook een bijzondere mededeling vanmiddag. Ik ben zelf nog nooit getest. Huh? Lacht de verslaggever van SBS6.

[00:02:33]

Helemaal niet synesthesie? Nee, ook niet bij bijeenkomsten. Dat het toch ook al kon u altijd al anderhalve meter bewaken was niet verstandig om even kan niets schelen tijdens de test als je geen klachten hebt.

[00:02:45]

De eerste levering met AstraZeneca vaccins is vandaag in Nederland aangekomen. Verpleegkundigen in de langdurige zorg zijn als eerste aan de beurt.

[00:02:53]

Minister De Jonge Dan zal het betekent dat ze in de maanden februari maart goeddeels gevaccineerd zijn, goeddeels ieder geval die eerste prik hebben gehad. Ze zijn niet de enigen.

[00:03:01]

En als ik hen alleen maar zou doen en daarmee eigenlijk het advies van de Gezondheidsraad naast meneer zou leggen, dan denk ik dat daaruit een te grote gezondheidsschade zou voortvloeien voor de groep 60 tot 64 jarigen die ik door deze keus nu juist wel eerder kan vaccineren.

[00:03:16]

De Gezondheidsraad adviseerde alleen te beginnen met de 60 tot 65 jarigen, maar dat is volgens De Jonge een te groot risico voor het zorgpersoneel.

[00:03:25]

Bijna een jaar lang staan zij voor ons in de frontlinie en vind ik dat wij met hen schouder aan schouder moeten staan en met hen moeten zorgen dat zij ook die die derde golf aankunnen.

[00:03:34]

18 tot 60 jarigen met een medische aandoening komen hierdoor wel iets later aan de beurt. Morgennacht zal vanwege hevige sneeuwval code oranje van kracht worden. Er wordt flink gestrooid, zegt meneer Slippens.

[00:03:46]

Jawel, van Rijkswaterstaat was voor ons land weer voor het eerst in ongeveer een jaar of tien. Dus zijn maximale opgeschaald betekent dat wij met 546 strooiwagens de weg op kunnen.

[00:03:56]

Maar wat voor zout wordt er eigenlijk gestrooid? Vroeg verslaggever Josefien Rayhi.

[00:04:00]

Het is eigenlijk hetzelfde als je keukenzout, een iets grovere korrel verdeling. En er zit natuurlijk een aantal klantnummer. Alleen wat griffies. Dus ik zou niet te veel proeven. OK, dat dqz. Ja, daar zit niet zoveel in dat het meteen schadelijk is.

[00:04:11]

Ga niet eten, dus schaats fanaten kunnen hun geluk niet op. In Friesland hopen ijsbanen open te kunnen.

[00:04:18]

Een goeie baan hadden ze een centimeter nodigom om er om algen daarin te kennen. Dat is toch 1 2 nachten Strengers Roast.

[00:04:26]

Maar ook dit gaat helemaal allemaal wel heel anders dan normaal krijgen we Etsel niks, helemaal niks.

[00:04:32]

Je zal alles zelf mee moeten nemen. Je krijgt helemaal niks van ons en als je dan gaat schaatsen wil Mark Rutte je nog wel iets op het hart drukken.

[00:04:40]

Doe het voorzichtig en hou afstand. En alsjeblieft, val niet waardoor je naar ziekenhuis moet. Want daar is het ons op. En dat was nieuws vandaag op radio en tv en zit van Linda, las de kranten vanmorgen. De Volkskrant sprak met 12 huisartsen in twaalf provincies over de lichamelijke en geestelijke gezondheid van Nederlanders. Na 1 jaar Corona. Het is een sombere verzameling verhalen. Mensen staan soms huilend aan de deur van de praktijk. Pubers uit hun stabiele omgeving ontsporen.

[00:05:06]

Mensen verwaarlozen zichzelf of raken enorm gestrest van al het korona nieuws.

[00:05:11]

De huisartsen staan achter de korona maatregelen, maar worstelen met de problemen die ze in hun praktijk zien. Want wat wordt straks de rekening onder de streep? Vraagt een huisarts zich af. Welke littekens laat dit na? De twaalf huisartsen zien toch ook wat mooie dingen. Drie van hen registreerden een bescheiden lockdown babyboom.

[00:05:30]

De rechtenfaculteit in Leiden kreeg de afgelopen tijd niet alleen te maken met een onderzoek naar vermeend antisemitisme. Ook naar hoogleraar Andreas Kinneging werd een onderzoek ingesteld. Dat ontdekte NRC. De hoogleraar rechtsfilosofie veroorzaakte een onveilige sfeer in zijn colleges, door hen door zijn collega in zijn colleges sorry door mensen ongevraagd te filmen. Ook intimideerde hij studenten. Vier van de negen klachten zijn na onderzoek gegrond verklaard.

[00:05:57]

In Israël worden de korona vaccins in hoog tempo toegediend. Maar het tempo zakt, schrijft Trouw. Dat komt omdat jongeren die nu aan de. Het zijn een stuk minder happig zijn op het vak zijn dan de 60 plussers onder ouderen. Heeft iedereen die wél al wel een prik gehad? Dat de rest niet komt opdagen is zorgelijk, zegt een onderzoeker. De ziekenfondsen gaan de komende weken extra hun best doen om de twijfelaars te overtuigen en geld oorlog op het biljartlaken.

[00:06:23]

Dat kopt De Telegraaf morgen met een verhaal over het prijzengeld bij driebanden. Een nieuwe Koreaanse organisatie komt met een wereldkampioenschap driebanden, waarmee deelnemers extra veel geld kunnen verdienen. De winnaar krijgt 200 20 000 euro prijzengeld en bij het traditionele wereldbond is de hoofdprijs maar twintigduizend euro. Biljarters zijn er blij mee. Natuurlijk goed voor het aanzien van de sport, vinden ze. En misschien pakken meer jonge mensen reçu hierdoor ook eens op de traditionele biljart. Organisaties zijn er niet blij mee.

[00:06:54]

Spelers die voor het geld gaan, worden geschorst en als paria's beschouwd.

[00:06:58]

Sommige winkeliers knepen in hun handen na de aankondiging van de sneeuwpret dit weekend. Verkopers van winkel drie winter attributen sorry kunnen nu eindelijk eens flink omzet draaien, schrijft de Volkskrant. Zeker de winkeliers die het van de winter moeten hebben.

[00:07:12]

Een wintersport winkel in Zwolle raakte de ski's eerder aan de straatstenen niet kwijt, want niemand mag naar de Alpen. Maar de lage temperaturen in Nederland hebben een andere markt tot leven gewekt. Binnen twee dagen was het magazijn leeg, vertelt een winkelier. Die strenge winter komt als geroepen. Eindelijk hebben we weer reden om te lachen.

[00:07:31]

Deze onderwerpen worden uitgebuit in de ochtendbladen. Queen Somewhere only we finaal nog één week vergaderen en dan gaat de Tweede Kamer op campagne omdat er in campagnetijd geen wekelijks gesprek is met de minister president. Hoort u vandaag het één na laatste gesprek met de premier van het kabinet Rutte 3 en met Wilma Borgman? Goedenavond Wilma, heeft u Mono? Goedenavond? Ja, waar heb je het met de premier over gehad? Ja, het is eigenlijk een week vol tegenstrijdigheden, want aan de ene kant gaan de besmetting cijfers nog steeds niet de goede kant op, maar toch gaan de scholen maandag weer open vanwege het belang van de kinderen.

[00:10:52]

En dat is opvallend, nu er steeds meer mensen hoort die zich afvragen of de gezondheidswinst van alle korona maatregelen nog wel opwegen tegen de nadelen tegen de maatschappelijke gevolgen. Dus die vraag heb ik Rutte voorgelegd. Is het het allemaal nog waard? En om te beginnen wilde ik weten hoeveel zorgen hij zich maakt.

[00:11:13]

Ja, want je ziet nu in de laatste berekeningen van de deskundigen is dat de besmettelijkheid van die variant op 50 procent ergens staat dan de inmiddels vertrouwde. Nou, kun je nagaan. De eerste vijand die behalve de klassieke variant en dat inmiddels tweederde van alle besmettingen zou al die nieuwe variant zijn. Dus dan gaat het heel snel. Daar gaat het heel snel. En dan hoop je dus het risico dat als we ons niet aan de regels houden en te dicht bij elkaar komen en dat je dat er toch veel sneller over springt en nog veel meer mensen derhalve ook ziek worden en in het ergste geval zelfs op de intensive care terechtkomen.

[00:11:45]

Toch gaan de scholen open komende maandag. Ik hoor de minister de jongen daarover in de persconferentie van afgelopen dinsdag zeggen. Als je alleen naar de virusbestrijder zou kijken, dan hou je de scholen natuurlijk dicht. Toch is de virusbestrijder daar dus niet allesbepalend geweest. Gaat het kabinet nu ook op andere terreinen een andere weging maken? Nou, niet anders. Maar we hebben proberen altijd wel te wegen. Maatschappelijke belangen en de gezondheidszorg. Uh, het blijft bij de gezondheidszorg dat hoe frustrerend ook dat als daar te veel mensen op de intensive care komen, dat iemand die aan komt lopen met een koffer voor een geplande operatie, bijvoorbeeld voor ernstige kanker operatie of hartklachten.

[00:12:21]

Dat die kans loopt als dat vol ligt. Dat mensen zeggen kom over twee of drie weken terug en je kunt niet eindeloos kanker of hartoperaties uitstellen. Maar ja, iemand die Korona heeft gaat bijna altijd voor, want die is op dat moment urgent. Moet je aan een machine, anders overlijdt die onmiddellijk? Dat natuurlijk iedere keer. Probleem dat acuut. Dan gaat voor nog net even uitstel bar, maar ook niet eindeloos uitstel bar bij het lager onderwijs bij de basisscholen speelt nu dat we hebben gezegd al direct na de jaarwisseling.

[00:12:47]

Eigenlijk wil je ze open, maar we willen eerst kijken of dat Britse virus meer verspreid onder kinderen dan het klassieke virus. Dat is een heel klein beetje het geval, maar heel beperkt. De risico's is meester, spaarzamer op zichzelf. En dat is wat Hugo de Jonge zei als je natuurlijk je lage scholen opendoet. En dat wilden we allemaal heel graag. Als allereerste weer iets mogelijk maken, zou hebben gezegd we kijken alleen naar wat het Britse virus onder kinderen.

[00:13:07]

Nou, dat was geruststellend genoeg. Euh, maar het feit dat je het doet op zichzelf levert natuurlijk wel weer risico's mensen op, want je hebt niet meer verplaatsingen.

[00:13:15]

Toch als we nu even kijkt naar de situatie waar we in zitten. Dit virus is nu een maand of tien onder ons. We zitten in een strenge lokker taalvermogen s avonds de straat niet meer op. De kans is groot dat de avondklok verlengd wordt. We mogen niet meer op bezoek. De vraag is toch zo langzamerhand meneer Rutte, is het dit allemaal waard?

[00:13:33]

Ik denk ik denk dat we nu niet hele niet veel alternatieven hebben omdat. Stel dat je zou zeggen we laten die maatregel los en voor een deel. Dan weet je dat je dat je na 3 vierduizend mensen na en op de intensive care gaat. Dat zijn er berekeningen. We hebben op dit moment een heel 9100 bedden, waarvan er 300 nodig zijn voor hartaanvallen en auto ongelukken. Dus dan moet je altijd vrijhouden voor acute situaties. Hou je dan zo'n achthonderd over en daarvan zijn er nu 500 bezet, 550 met mensen met korona en dus te weinig bedden.

[00:14:02]

Eigenlijk voor wat je zou willen ook voldoende kan gaan hartoperaties. Al lopen we daar nu iets in. Maar zou je dan drieduizend mensen gaan die op de intensive care moeten komen? En weet je dus dat als je die maatregel loslaat er duizenden mensen extra gaan overlijden? Uh dan wel? Uhm. Dat er nog veel meer operaties moeten worden uitgesteld.

[00:14:18]

Er is nu een toenemende groep artsen die zegt misschien moeten we niet al die mensen naar de ISS sturen. Misschien moeten we accepteren dat er mensen doodgaan aan Corona, want doodgaan aan Corona is niet erger dan doodgaan aan een hartaanval.

[00:14:29]

Of weet ik wat doodgaan is op zichzelf erg genoeg. Alleen is natuurlijk wel dat we nu we toch behoorlijk aantal mensen overleden zijn. Uh aan uh aan Corona. En wat die artsen zeggen klopt. Kijk opzich is nu al zo dat artsen met patiënten gesprekken hebben. Zeker ouderen. Zie je. Uhm. Uh. We kunnen ook nog op de intensive care coma overleven, vaak de intensive care opname.

[00:14:50]

Niet exact. En dat is de reden waarom. Helaas gebeurt dat en daarom is dat ook de reden dat artsen zeggen tegen ouderen van wie je dat echt. Uh, wat is je op mening erover? Dus dat gebeurt natuurlijk al. Het is dus maar de. Maar ik zal er voor zijn om die gesprekken te houden tussen arts en patiënt als de politiek. Kijk, een stap verder zou je kunnen gaan. Een stap verder is heel extreem dat je zegt je fixeert het aantal bedden voor korona maximaal drie of vierhonderd, maar dat creëert dus wel code zwart op moment dat de drie of vierhonderd mensen op de intensive care liggen.

[00:15:18]

Code zwart is kiezen, overleven en dood. Maar dat er ook nog andere bij de leech zijn, maar die wel reserveren voor andere operaties. Ik weet niet of zij dat bedoelde, de intensivist. Ik denk het niet die het zeiden. Maar al die keuzes en dat zijn de dilemma's zijn natuurlijk niet zonder gevolgen. Dat maakt ze zo ingewikkeld. Maar de politiek gaat over keer keuzes maken in schaarste. Ik hoor het u wekelijks zeggen zeker. Dit is de ultieme keuze die je moet maken in schaarste.

[00:15:40]

Wie wel? Wie niet? Ja, maar de hele wereld moet ik zeggen. De hele westerse wereld maakt de keuzes die wij maken en die maakt de keuze die zegt luister als samenleving. De eerste taak is het land zoveel macht beschermen tegen een pandemie en ges en de gezondheidszorg film op loonschalen doen. En dat. En dat vraagt enorme ingrijpende gevolgen voor de economie. Kijk naar de oplopende staatsschuld. Voor gevolgen maatschappelijk mensen die vereenzamen.

[00:16:01]

Studenten die geen normale studietijd in sectoren waar geen leven meer inzit. Ik zag van de week naar aanleiding van de persconferentie de voorzitter van de discotheek Club van Horeca Nederland. Die zei De hele sector gaat failliet. Die was verschrikkelijk, want want die die weten cultuursector waar de cultuursector is. Iets anders hebben ze al heel zwaar. Maar de cultuursector gaat heel veel geld heen en die kunnen wel voor de televisieproducties maken, dus daar is het ietsjes anders. Maar de hele discotheken en nachtzwaluwen natuurlijk.

[00:16:24]

In de Brusselse discotheken is vreselijk, maar zelfs in de meest gunstigste fase van de routekaarten op weg naar een ooit weer zonder korona zijn de clubs en de nachtclubs en de discotheken dicht. Is dat niet een doodvonnis voor die sector? En dan de vraag die daaronder ligt. Is het dat allemaal waard?

[00:16:40]

Maar dan nog als. Dat is natuurlijk dilemma, maar dan dan. Dan moeten we ook maatschappelijk die andere vraag beantwoorden. En dan zouden we een uniek antwoord geven in de hele westerse wereld als we zouden zeggen luister. We gaan. Ik zou daar niet voor zijn. Maar dat kan een keuze zijn van het land van een land om te zeggen wij fixeren hoeveel mensen maximaal op een intensive care kunnen en intussen gaan we maatregelen verruimen. Dan weet je waar er nu 500 liggen.

[00:17:00]

Heb je er misschien wel 2.000 of 3.000 nodig, maar je fixeert zo'n 500. Dan heb je dus op een gegeven moment euh, dat er duizenden doden bijkomen door Korona. Ik denk dat een samenleving dat nooit zal accepteren. Ik denk het niet. En euh, de gevolgen die het vervolgens heeft voor de economie en maatschappelijk. Die moet je dus ook schokken opvangen. Maar neem nou vooral de discotheken, de cafés en restaurants. Uhm, het feit doodvonnis.

[00:17:23]

Ja, dat geloof ik niet. Het is een vonnis, maar geen doodvonnis. B. Dit zijn goede ondernemers. Wij steken daar als samenleving. Dat is niet euh, de overheid dat doen met z'n allen jaar.De inmiddels tientallen miljarden in. En we willen al die bedrijven meesleuren naar het eindpunt en de mensen die er werken en van volkshelden heel veel moeten gebeuren als we uit de crisis zijn oliebedrijven weer volledig op gang te helpen. Ook dat gaan we dan met elkaar doen.

[00:17:44]

Maar dat is ook een commitment als samenleving. Maar omgekeerd zeggen we accepteren. Duizenden doden extra, maar ook dat mensen met een kwetsbare gezondheid dat betekent dat ouderen. Uh, als het veel ruimer gaat rond we tieren. Het vee, het virus. Mensen die niet naar het ziekenhuis gaan gaan wel mensen dood. Maar die gaan ook mensen aansteken van middelbare leeftijd of van hogere leeftijd, die dan ook eerder doodgaan. Dat dat schade gaat een samenleving denk ik nooit accepteren.

[00:18:07]

U had het over de status van land willen wonen, maar het is een discussie die je kunt hebben. Tuurlijk word ik steeds meer door artsen gevoerd. Die discussie valt me op en u zei net uh, dan zou je de extreme capaciteit moeten fixeren op 500 bijvoorbeeld daar zijn artsen. Dat is als ultieme consequentie van. Hun voorstel is vermoed ik. Door zijn Agee. Als je bijvoorbeeld het hoofd van de afdeling in het AMC die zegt. Er liggen nu mannen te dikke mannen van 50 en ouder op de is.

[00:18:31]

Als je die zo vaccineren, dan loopt de CBZ in terug met meer dan de helft heeft zich laten vaccineren. Oude zwakke vrouwen van boven de negentig. Waarom vaccineren we die mannen niet die dit de dikke ma e chargeer. Beste luisteraars, chargeer vakmannen? Ja. Kijk wat je daar ziet. Uhm uh wat? Wat we daar doen is. Maar is echter de politiek onze rol scherp definiëren? Wij zouden dat nu kunnen beslissen, maar dan gaan we in tegen alle wetenschappelijke adviezen.

[00:18:54]

Alle wetenschappelijk advies van de Gezondheidsraad zeggen thurso dat je begint met de mensen die het meest kwetsbaar zijn in hun gezondheid. Uh, of die wat ouder zijn en dus oudere mensen en oudere mensen met een zwakke gezondheid en de mensen die voor zijn zorgen. Dat is niet alleen in Nederland. Dat is in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en heel de westerse wereld. Gebeurt dat? Waarom? Omdat daar niet als mensen in een verpleeghuis wonen, dan is de gemiddelde levensverwachting nog wel beperkter.

[00:19:17]

Maar oudere mensen die nog thuis wonen en ook trouwens heel vaak in het verpleeghuis, hebben nog een aantal jaren te gaan. Gelukkig, en dat zijn ook meestal nog jaren die een behoorlijke kwaliteit van leven hebben. Maar het gaat hier van bezetting. Ja, het gaat om twee dingen. Het gaat om de druk op de gezondheidszorg en het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en ouderen. Dat zijn de twee doelstellingen van het beleid. Ook dat is opnieuw in de hele westerse wereld een keuze die we medisch ethisch maken.

[00:19:41]

En zou nou het kabinet zeggen wij wijken af van die adviezen van de Gezondheidsraad. Want we hebben daar een andere opvatting over. Dat is nogal wat. Wat je waarschijnlijk in praktijk wel gaat zien. En dan kom ik een beetje dat punt tegemoet. Als een vaccin meer werkt. Uh, bij een groep die laten we zeggen onder de zestig is. Euh ja een beetje. Dan kom je al heel gauw in een situatie dat je dit gaat doen. Of je dan specifiek te dikke mensen gaat om met obesitas gaat vaccineren.

[00:20:05]

Over de druk op de pc zou dat misschien wel verstandig zijn. En dan is er wellicht die uit. Ja, maar dan is er wel even de vraag wie bepaalt dat? Maar dat is nog even een volgende vraagstuk. Euh, maar in praktijk denk ik dat het een beetje een mix zal worden. Maar de hoofdlijn is wel dat je begint bij de oudste mens. Dat is ook echt logisch. Een kwestie van tijd natuurlijk, voordat iedereen uiteindelijk dit wil gevaccineerden.

[00:20:22]

Je hoopt natuurlijk zo in kwartaal 3 toch een heel eind te zijn. Ja ja. En de vraag is toch uiteindelijk meneer Rutte en we moeten gewoon leren leven met Korona. Toch een voorlopige.

[00:20:32]

Ik was niet van plan daar langdurig mee te gaan leven. Persoonlijk, maar voorlopig wel. Euh, een teken. Komende komend halfjaar zal het onder ons zijn en misschien nog wel wat langer. Heel belangrijk zal ook de vraag zijn of mensen die gevaccineerd zijn nog wel anderen kunnen besmetten. Ha, daar wordt ook allerlei onderzoek naar gedaan, maar naarmate steeds meer mensen gevaccineerd zijn. Zelfs als je nog besmettelijk zou zijn, is dat risico niet kleiner als diegene die je dan besmet ook weer gevaccineerd is.

[00:20:53]

Dus ja, op termijn kom je daar natuurlijk toch een heel eind van af. En dat ligt aan het eind van de tunnel is er. Maar het is wel een eindje weg. Laten we daar mee ophouden. Dank u wel meneer.

[00:21:01]

Het moet weekend van 11 graden maar niet. Naarmate de Dehaenes games mama worden, zei hij Steinem bij. En mijn man wou uokz, hij. Twee Tremelo na Suazo. Juan Waso Fadiga qfha aardkern uit Wervik en Ma. Ruben Hein Traffic Jam president Joe Biden wil een actievere rol gaan spelen in het beëindigen van de oorlog in Jemen. Amerika geeft meer steun, geeft geen steun meer aan Saoedi-Arabië, zo liet hij in een toespraak weten.

[00:22:42]

Praat erover met de arabist en Leïla al zwaar in goedenavond. Naar Abadan wil snel ingrijpen in Jemen. Dit onderwerp staat dus echt hoog op zijn prioriteitenlijstje. Wat betreft het buitenlands beleid. Jazeker, hij heeft Jemen eigenlijk bovenaan gezet. Ook om meteen het besluit van Trump bijvoorbeeld om euh, euh, de Houthi's op de terroristen lijst te zetten weer terug te draaien. Nu is dat ontzettend omstreden. Ik zit net op Twitter, vlak voordat ik bij jullie nu in de uitzending kwam en ik zie dat er een Twitter campagne door Jemenieten net is gelanceerd over stap Ghazi terroristen in Jemen.

[00:23:23]

Dus zij willen juist dat beiden wel euh. Die beslissing van Trump even laat staan of voor altijd, laat staan dat de goed dus wel terroristen zijn. Dus dat is al meteen een moeilijk punt. Van beiden heeft inderdaad de intentie om de oorlog te stoppen. Nou ja, dat is al een heel grote intentie, want de oorlog stopt niet door alleen maar de wapens. Uh uh, leveringen aan Saoedi-Arabië en de Emiraten te doen stoppen vanuit Amerika. Want er zijn veel meer strijdende partijen in Jemen, dus dat is.

[00:23:53]

Het is in ieder geval een goeie intentie, maar even specifiek over die steun aan Saudi Arabië die Biden dus wil stoppen in hun strijd tegen de Houthi's. Wat betekent dat in de praktijk? Nou, eerlijk gezegd is er al heel veel teruggeschakeld vanuit Amerika, omdat daar al een paar jaar geleden een beslissing is gekomen van Congress, dus van het parlement, waarin dat al werd besloten dat het parlement in ieder geval een meerderheid wilde dat die wapens verkoopt, stopte. Maar Trump heeft daar toen gevierd houdt.

[00:24:22]

Maar in de praktijk is er dus al een hoop teruggeschakeld. Maar het betekent toch heel erg dat ze beiden laten zien dat Amerika terugkomt als moreel leider in de wereld. Dus als het gidsland en zich niet meer wil terugtrekken van die conflicten en het overlaten dus aan regionale actoren zoals Saoedi-Arabië en de Emiraten, maar zelf actief nu wil deelnemen aan het euh ja, beginnen met het stoppen van de oorlog daar. Dus ook hebben ze een speciale gezant voor Jemen nu aangesteld die en een diplomaat met echt een staat van dienst in de regio die moet proberen.

[00:24:56]

Uh. Daarbij dus om ook via diplomatieke kanalen proberen de strijdende partijen om de tafel te krijgen om die vrede nou eindelijk eens een keer te laten beginnen. En nogmaals, het is een begin van een stap die van een weg die heel lang en ingewikkeld is. Want er zijn ontzettend veel strijdende partijen in Jemen. Dus ook niet alleen Saudi-Arabië en de Emiraten maar. Maar goed, het uhm, het is zeker een euh. En een niet alleen symbolisch, wel meer dan dat.

[00:25:23]

Maar er moet echt nog heel veel gebeuren. Maargoed, beiden zet wel een stap in de goede richting denk ik zelf. Want doet het eigenlijk met die verhouding tussen Amerika en de en de Saoedi's? Want met Trump waren de banden natuurlijk heel sterk tussen Arabië en de Verenigde Staten.

[00:25:39]

Ja, dat is een hele goeie vraag en ingewikkeld ook weer. Uh, Saudi Saoedi-Arabië is natuurlijk niet blij, want die wil en heeft ook echt die steun nodig. Want zonder die militaire steun kunnen ze zelf niet veel doen. En hun strijd is vooral tegen Iran en de invloed van Iran via de Houthi's in Jemen dan. Uh uh, gericht tegen Saudi Arabië dus. Amerika heeft ook wel gezegd dat ze blijven. Saoedi-Arabië blijven steunen in de verdediging tegen Iran.

[00:26:06]

Uh, maar niet meer in de aanvallen tegen de Houthi's in Jemen, omdat die dus heel veel burgers ook treffen en dus ook de. Als gevolg van die oorlog ook hongersnood en cholera en nu ook korona en de medische hulp die daar blijft steken. Dus het is waar. Ja, Saudi-Arabië wil dus echt wel garanties hebben dat de verdediging van hun grenzen en hun territorium tegen Iran wordt doorgezet, met steun van Amerika, maar ook dat Iran verder onder druk wordt gezet.

[00:26:33]

En dan goeds is het dat het niet zomaar uhm ja, eenzijdig is. Maar ik moet ook zeggen dat Saudi Arabië zelf ook van de oorlog in Jemen af wil, maar dan vooral vanwege uh financi en omdat het ontzettend veel geld kost. Dus niet meteen om humanitaire redenen. Anders hadden ze dat al gedaan. Maar dus ze hopen dat Amerika een manier vindt zodat ze daar zonder al te veel gezichtsverlies ook zich kunnen terugtrekken. Mag je hopen althans.

[00:26:57]

Ja ja, u noemt het al die speciale vredesgezant die nu is aangesteld door Amerika die moet aansturen op een vredesakkoord. U zei tot IS heel complex. Hoe krijgt hij alle kopstukken als kopstukken aan tafel? Ja, dat is heel moeilijk. Nou, in ieder geval, hij heeft dus al heel veel jaren in de regio doorgebracht, ook in Iran en Saudi Saudi-Arabië en in Jemen. Dus hij kent de mensen en hij is ook bekend bij hen en bij die kopstukken.

[00:27:23]

Maar er zijn niet alleen kopstukken die grote namen die we nu noemen en landen die nodig zijn om vrede te bewerkstelligen. Er zijn er ook een hele hoop groepen in Jemen, die dus tot nu toe niet mochten deelnemen aan de vredesonderhandelingen. En die moeten wel ook aan tafel komen. Dus euh, t. Het is heel ingewikkeld, maar ik denk euh ja, je kunt alleen maar een euh en toch een politieke oplossing en nooit een militaire oplossing voor zo'n ingewikkeld conflict bereiken.

[00:27:50]

Dus het is belangrijk dat er iemand nu komt die dus inderdaad zo'n staat van dienst heeft en dat Amerika op dat niveau zich ook daarmee gaat bemoeien. Want hij is al een gezant van de Verenigde Naties, namelijk die al jaren bezig is en niet heel veel verder komt. Eerlijk gezegd dus uhm, nou ja uh. Nogmaals, ze zijn landen die zoals Saudi Arabië, de Emiraten die echt wel een hieruit willen ook. Uh. Maar goed, er zijn nog veel meer landen en partijen in Jemen die ook deel van het conflict zijn.

[00:28:18]

En die zijn dan niet zomaar ja weg of bereid om mee te denken. Maar goed, het is wel de enige weg. Daar is gewoon geen militaire oplossing naar vrede toe.

[00:28:26]

Ja, het is een oorlog die al jaren muur en muurvast lijkt te zitten. Is dit nieuws vanuit Amerika een lichtpuntje? Ziet u dat zelf ook als als arabist? Ja, ik vind toch. Ik weet, het is heel ingewikkeld, maar ik vind het wel een lichtpuntje, want er wordt nu inderdaad wat. Wat? Misschien euh. Trump gehoopt had samen met Saoedi-Arabië om. Om Jemen eigenlijk onderaan de prioriteitenlijst te zetten is nu het tegenovergestelde gebeurd. Het is nu ineens bovenaan de peraud uit de lijst en daarmee ook in onze aandacht.

[00:28:56]

En dat is belangrijk. Dus euh, ik denk dat het heel belangrijk is om de aandacht vast te houden voor Jemen en ook om euh ja, Amerika te blijven volgen. Jij en ik ik. Ik denk zeker dat het ja een lichtpuntje is. Hoe dan ook, maar het is ook voorlopig niet meer dan dat. Het is niet een baken van licht, maar we hebben alles nodig om die oorlog in Jemen en vooral de Jemen, niet dezelfde mensen, de miljoenen mensen in honger te helpen.

[00:29:22]

En ja, dat. Dat is Jemenieten zelf. Ik zei het al helemaal in het begin. Die zijn het niet helemaal eens. Dus als uh, wat. Met de beslissing van Biden om de foto's van de terroristenleider af te halen wat internationale organisaties wel willen omdat zij zeggen dit houdt de hulp tegen. Als je hen als terrorist bestempelt, zeggen Jemenieten juist van neen. Maar het zijn terroristen. Ze zijn echt. Nou ja, wat zij allemaal doen.

[00:29:45]

Dat is nog niet zo zeer onder onze aandacht geweest dus. Maar goed, de aandacht voor Jemen die beiden hiermee je bovenaan zet is wel goed. Een heel klein lichtpuntje dank arabist Leila Al Soini.

[00:30:34]

Sirmium Tamaryn. Spannende dagen waarop de mensen een 0 0 gelijkspel tegen. De Twilight Zone van de Golden Earring in 1982 was het voor deze band een grote hit in Nederland en ook een flink aantal andere landen.

[00:32:54]

En vandaag kwam het nieuws naar buiten dat de Golden Earring, de oudste rockband van het land, vervroegd moet stoppen. Oprichter en gitarist George Kooymans heeft de spierziekte ALS en kan niet meer optreden. Praat erover met de proef journalist Menno Pot. Goedenavond, goedenavond ja. Kwam het bericht van jou als een verrassing? Totale verrassing? Ja, totale verrassing. Euh, ik? Ik weet wel dat ik euh, gedurende deze korona crisis een paar keer gedacht heb. Ik hoop dat ze door die korona crisis heen komen en dat ze daarna nog uh op een waardige manier afscheid kunnen nemen met een mooie afscheidstournee ofzo.

[00:33:28]

Euh, dat was al een beetje een zorg van hoelang gaat deze Korona crisis duren? Maar dat daar ineens álles voor? Voor George Kooymans uit de hoge hoed zou komen? Dat was voor mij een totale verrassing. En een en een euh ja, een vreselijk nare verrassing ook.

[00:33:43]

Want jij was naar nu blijkt bij hun allerlaatste concert. Was er toen al sprake van dat het einde van de band mogelijk in zicht was? Of was dit toen nog echt helemaal niets aan de hand?

[00:33:53]

Toen was er niets aan de hand. Dat was in Ahoy in november 2019. Euh, dat was het concert waarmee ze het jaar 2019 afsloten. Maar de concertagenda voor 2020 stond eigenlijk alweer vol. Uh en euh. Niets wees erop dat de band zou gaan stoppen. En toen kwam Corona en ging dat hele concert jaar 2020 op z'n gat. Maar eigenlijk dacht iedereen nou als Corona of euh weer het land uit is dan euh, dan pikte Erik de draad gewoon weer op.

[00:34:19]

Maar zo was dat altijd gedaan. Ja, hoe was dat concert een ja van vertrouwde kwaliteit? Euh, goed hart, veel hits, veel publiek en ja, een uh uh en een dijk van een greatest hits show zou je kunnen zeggen.

[00:34:34]

Want je schreef op Twitter vandaag dat de band jouw pop gek maakte. Waardoor werd jij indertijd betoverd?

[00:34:40]

Ik door dit liedje wat we net hoorden Twilight Zone. Dat was een gigantische hit in de tijd dat ik euh, dat ik fan werd eigenlijk. Door dit liedje werd ik fan en een hele pakkende euh, Tuan. Euh rock hard, maar tegelijkertijd ook heel poppy met die twee zangers die elkaar zou afwisselen en bovendien wat ook magisch was. De viering was toen een internationaal succesvolle naam en Twilight Zone schoot ook naar de top 10 in Amerika bijvoorbeeld. Uh, en dat was ook een heel magisch idee dat ze daar groot waren.

[00:35:10]

Een Nederlandse band die daar groot was en daar ging touren. En dat werd dan op het Jeugdjournaal aandacht aan besteed dat ze nou weer naar Amerika gingen. En dan waren ze een paar maanden van de radar in die tijd. En toen was geen internet. Je had geen idee wat ze eigenlijk aan het doen waren. En dan las je in de pop foto de Concerta. Die las ik ook.

[00:35:28]

Ja, ja, ja zelfs lange lijsten denk ik. Bouwjaar 1975 spreekt in mij ietsje eerder iets na een paar jaar eerder. Maar ga verder.

[00:35:37]

Ja, nou, dat magische gevoel. En wat ook heel erg scheelde dat ik. Ik groeide op in het Friese dorp Joure. Daar kwamen ze elk jaar spelen in het park. Dus het was mijn eerste concert ook dat ik ooit zag. Het eerste singletje dat ik kocht, de eerste elpee dat ik kocht, was allemaal firing, want je bent dus uiteindelijk de pop journalistiek ingegaan.

[00:35:55]

Heeft dat nog met de Golden Earring te maken?

[00:35:58]

Zeker zeker. De D'r zijn een paar artiesten die ik zou kunnen noemen uit mijn leven, van wie ik durf te zeggen als die er niet waren geweest. Als die mij niet een beslissende duw richting die gekte gegeven hadden, dan had ik dit vak niet gekozen. En daar is de viering de eerste en de belangrijkste van Nirvana is een andere.

[00:36:16]

Het is weer een heel, heel ander verhaal, nu vaag en wellicht. Een polder fenomeen van wereld. Allure noemde jij ze in de Volkskrant, want ze bleven toch ook wel heel Hollands? Bleven ook hier optreden bijvoorbeeld.

[00:36:28]

Ja dat, dat was het leuke. Het zijn. Ten eerste zijn het altijd hele nuchtere, leuke mannen gebleven. Heel vriendelijk in de omgang, heel benaderbaar. Euh, dus dat had iets heel laagdrempelig. En het was ook bekend dat ze als ze in Amerika zaten hadden ze eigenlijk vaak heimwee? Wilden ze terug naar Nederland? Euh. En wat heel bijzonder is aan de kring, dat is dat ze ook in die tijd van Amerikaanse internationale roem altijd Nederland helemaal plat zijn blijven spelen.

[00:36:55]

Dus van de grote zalen in de grote steden naar feesttenten en sporthallen en voetbalvelden, van van Appingedam tot Groes en van euh. Nou ja, noem het maar op. Elk dorp kwamen ze. Dus ze kwamen eigenlijk. Als je als jong jongetje of jong kind fan was, dan kwamen ze bijna gegarandeerd dichtbij. Heel dicht in de buurt kwamen ze spelen en dan kon je dan ook naartoe. Euh, dus dat maakten ze ook weer heel zichtbaar. En het was heel spectaculair om dat mee te maken omdat ze dan euh.

[00:37:23]

Ze kwamen naar Joure dorp waar ik woonde, vaak meteen na hun Amerikaanse tournee. En dan kwamen ze ook met die hele productie. Dus een enorme bak licht en geluid. Een show die z'n tijd euh, behoorlijk vooruit was en van internationale caliber was. En dat stond dan gewoon bij ons. In het dorp kwamen er twintig vrachtwagens binnen denderen en dan werd dat allemaal opgebouwd. Je wist. Niet wat je zag en dat was. Dat was wel heel groots en dan had je wel het idee.

[00:37:49]

We hebben hier van doen met een grote Nederlandse band die de tour doet, die aanzien heeft en die buitengewoon goed is en ons heel specifiek over George Carmans zelf in die band zijn rol.

[00:37:59]

Wat? Wat hield die rol in?

[00:38:01]

Nou ja, we weten. Barry Hay is een beetje de blikvanger van Golden Earring. De zanger, de man met de zonnebril en de grote mond waar alle meisjes verliefd op waren volgens mij. Ja, nu was het sowieso wel een band van mooie mannen. Euh, in die in die glorietijd eigenlijk alle vier wel. Marshalls Coymans was de drijvende kracht, de creatieve spil, de man die 8 jaar t m de meeste songs schreef en die op heel veel beslissende momenten bepaald heeft wat de creatieve koers was.

[00:38:29]

Als t erop aankwam was Jos de baas. En euh, euh, dat hoefde die naar buiten toe niet zo te weten. Hij euh. Hij euh. Hij was niet de meeste. Euh ja, praatgrage van het stel, maar wel degene die aan de touwtjes trok als het erop aankwam.

[00:38:44]

En ze zeggen nu ook doorspelen zonder hem is gewoon geen optie. Daarom stoppen we. Het is met z'n vieren of niet. Vind ik ook mooi, dus zo moet dat ook zijn. Het is. Het is verschrikkelijk dat het stopt en ik vind het vooral heel tragisch dat ze hun eigen einde niet hebben kunnen regisseren. Dat is er nu eigenlijk door Corona en alles euh gedicteerd. Dat is V. Dat is een vreselijke tragedie dat er geen fatsoenlijke afscheid komt.

[00:39:08]

Maar we wisten al wel deze band bezetting. Deze legendarische bezetting Berry Chars, Rinus en Cesar spelen sinds 1970 samen. Als er daar eentje van wegvalt, dan is het klaar. En dan moet het al klaar zijn. Dan moeten er geen uitzendkrachten komen. Deze vier gaan het doen tot het einde en dat einde is nu.

[00:39:26]

Dank je wel Meinoud Pot al voor het einde van de Golden Earring. Gaan we naar iets heel anders, want zondagavond start de laatste serie van het satirische tv programma Zondag met Lubach, Arjen Lubach. Die kondigde aan te gaan stoppen op het hoogtepunt. Hij maakte inmiddels twaalf seizoenen, won de Gouden Televizier Ring en trok dit najaar ruim twee miljoen kijkers. En beïnvloeden zou het publieke debat. En ik sprak Ayaan eerder vanavond. Goedenavond ja.

[00:39:52]

Allereerst hoe ga je het met je? Met je gezondheid met name, want ik begrijp dat je je been in het gips hebt.

[00:39:59]

Ik wat aardig dat je jezelf veel zorgen maakt. Tuurlijk deed ik het. Nee, het is zoals. Het is een puur mechanische defecten. Ik ben vlak voor de kerst in het bos ben ik gestruikeld over een over een stapeltje bladeren en al onfortuinlijk terechtgekomen. En toen heb ik mijn enkel op drie plekken gebroken. Dus. Dat was een lange lange gips euh. Periode. Maar. Die zitten nu bijna op. Nu zit ik bijna om. Ja, een beetje lopen met loop gips en dat komt wel goed.

[00:40:26]

Zondag dus de de eerste en ook de laatste serie Zondag met Lubach. Hoe gaat het eruitzien? Want vorig seizoen maakte die uitzending natuurlijk noodgedwongen zonder publiek vanaf de redactie. Hoe zal het nu gaan?

[00:40:37]

Ja, naam. We hebben een beetje zitten twijfelen en zitten schuiven. We hebben dus inderdaad een aantal opties al voorbij gegaan. Zeg maar met met weinig publiek of met geen publiek in de studio, met alleen een crew die een beetje zat mee te lachen. En toen zijn we op een geven moment hebben zelfs een soort warum opgetuigd met allemaal schermen. En dat had ook chenin en teksttheater bij mij aan tafel. En toen hebben we nog een Daina op de redactie gezeten.

[00:40:59]

En nu dachten we toch omdat het het laatste seizoen was, vonden we het ook wel raar om afscheid te nemen. Euh, nou ja, vanaf de redactie. Dus we gaan nu gewoon wel weer in de studio zitten. Maar ja, dat mag geen publiek bij, dus ik hoop dat de cameraman een beetje willen lachen. Maar verder moet het vooral van mijn komen.

[00:41:15]

Maar dat is wel heel karig he, tegen zo'n lege zaal of vrijwel lege zaal aanpraten. Een heel ander gevoel lijkt me.

[00:41:21]

Ja, en in het begin had ik me ook niet voor mogelijk gehouden dat ik dat daya, dat ik dat vol zou houden. Of of dat ik uh da daar toch uiteindelijk ook nog wel plezier zou beleven. Maar ja, die omstandigheden die die dwingen. En dan gaat het ook wel, want het komt thuis toch wel over een. En de mensen lijken het wel te waarderen. T Is niet dat de mensen massaal zijn afgehaakt omdat ze niet aan lach horen.

[00:41:41]

Zo en ja, want in tegendeel volgens mij zelfs.

[00:41:44]

Ja nou ja, sommige mensen vinden misschien wel irritant dat gelach dit. Stel, je hebt mensen hoor ik wel eens van mensen die zeggen ik bepaal graag wanneer het helpt, wanneer ik lach gedicteerd te worden door een 200 mensen en mag ik houden van wat ik kom uit de theaterwereld. En ik heb nou ja, een 10 jaar lang voorstellingen gespeeld door het hele land zegt Ja, ik leef een beetje op op zo'n groep mensen vormen. Maar goed, het is niet anders.

[00:42:06]

Het is niet anders. Je wilde eigenlijk eerder al stoppen, maar maakt toch nog één serie vanwege de aankomende verkiezingen. Kun je het eigenlijk wel echt loslaten? Dacht ik toen ik hoorde. Hij gaat toch nog een keertje door?

[00:42:19]

Nou ja, het is dat. Het is een beetje een mix. Ik heb wel altijd, ook in de periodes dat we er niet zijn. En dat gebeurt van alles in de wereld denk ik het ene moment ach, wat stom dat we er niet zijn. Ik heb zo graag. Ik had toch zo graag hier iets over gemaakt. Maar soms denk ik ook oh wat fijn dat we er niet zijn, want wij hebben hier iets van moeten vinden, dus dat gaat daar altijd een beetje gepaard met elkaar.

[00:42:38]

En ja, weet je een verkiezingsperiode en alles wat er nu gaan is? Dat leent zich toch wel echt voor ons soort programma? Maar God ja, ik kan er ook genieten van een zomer waarbij ik allemaal euh ophef voorbij ziet komen, waarvan ik echt blij ben dat ik niet een zegje over hoeft te doen. Dus ik hoop eigenlijk dat ik na deze reeks gewoon weer zo klaar ben met de actualiteit.

[00:42:57]

Even los kan laten, maar waren de afgelopen tijd naar momenten waarbij je dacht echt balen dat we deze week geen uitzending hadden rond korona of uitspraken van politici of andere momenten.

[00:43:08]

Ja, nou ja, die gaan die, ga maar door. Ja, we hebben ze en we zijn in november gestopt. Dus toen je weet dat er een in december en de bestorming van het Capitool. Meestal laten we die Amerikaanse kwesties een beetje over aan aan de Amerikaanse collega's omdat die er bovenop zitten. Maar dit trend zo groot en zo heftig. En dat werd een soort met z'n allen zien en kijken alsof het een spannende film was. Dus ik denk dat we op dat moment daar wel iets mee hadden gedaan.

[00:43:33]

En ook gewoon nou ja, dat de Nederlandse sentimenten en toch ook mensen die het alweer opnemen voor Trump zelf. Zelfs indien er in die gelegenheid nou ja dan. Tja, daar hadden we vast iets leuks mee gedaan. Dat kriebelt dan wel een beetje zeker.

[00:43:45]

En er is natuurlijk staat hoog in de peilingen. Dat blijft echt helemaal niks kleven aan iemand. Gaan jullie handen dan echt jeuken om er toch iets mee te doen?

[00:43:53]

Dat is een heel flauwe antwoord. Maar ik denk ja, je moet je toch wel echt voor gaan kijken. Want terwijl Jay Z is het antwoord dat ja, ik vind niets. Ik vind wel dat je je enigszins moet verantwoorden voor zo'n chaotische periode waarin toch ook wel ondanks dat het ook maar overkomt, toch ook wel heel veel fouten zijn gemaakt. En als je dan fier overeind blijft staan in de peilingen, dan is dat toch toch wel frustrerend? Maar goed, dit is geen politiek oordeel.

[00:44:18]

Dat meer de oordeel van een satiricus die zich daarover opwindt. Dus ik sluit niet uit dat dat wel voorbij gaat komen.

[00:44:23]

Ik ben heel benieuwd. Zijn jullie eigenlijk ook bezig met de vraag of jullie aandacht echt gelijk verdeeld is over het politieke spectrum dan ja, dat iedereen toch aan de beurt komt?

[00:44:32]

Nou ja, dan weet je dat kan bijna niet, want er zijn ook gewoon partijen waarbij je uhm nou ja of als mens al als maker denkt ja, dan voel ik me meer bij thuis. Maar dat probeer ik dan altijd wel uit te zetten. Maar er zijn ook gewoon mensen die partijen die zich minder in de kijker spelen of die minder opzienbarende dingen zorgen. Dus dan dat is vaak. De aandacht die je er wel aan schenkt is vaak heel flauw om met je ze dan moet pakken op uiterlijkheden.

[00:44:58]

Of daar wordt een beetje geforceerd. Misschien ja. En dan is de kritiek en zijn laffe is want te zeggen ja ja, die man heeft een gekke neus of een rare naam. En is dat nou de kritiek? Maar we proberen wel zo ver mogelijk en en en wee proeven. We zijn zei niet dat we partijen bij voorbaat uitsluiten zodra iedere wider dan ook aan welke kant van spectrum dan ook iets raars zegt. Dan kan niet aan de beurt komen.

[00:45:21]

Dus ja maar goed, jij hebt natuurlijk dieje weet ook wat is. Inderdaad, er is een aantal politici die elke week wel iets weten te veroorzaken, maar gekozen worden. Ja dus die komen wel sneller aan de beurt.

[00:45:31]

Zo werkt het nog helemaal, maar voelt het eigenlijk als een verantwoordelijkheid dat je toch zo'n groot podium hebt en heel veel invloed hebt. Een podium waarop je misschien politici kan maken en breken. Ja, weet je die verantwoordelijkheid die ik, ik, ik? Ik moet inmiddels wel erkennen dat iedereen is, want het zou ook een beetje flauw zijn van mij om te zeggen dat wij euh, dat we geen invloed hebben. Dus ik kan moeilijk doen dat dat niet zo is.

[00:45:55]

Maar een andere kant is het wel een programma dat alleen maar gemaakt kan worden als je dat ze ook wel weer volledig meteen naast je neerlegt. Want zodra wij en B aan een vergadering beginnen en zeggen mensen, hoe kunnen we nu de politieke wereld veranderen of beïnvloeden? Euh dan? Dan is het een heel ander programma. Dan wordt een soort activistisch programma. En dan moet je ook zelf in je hoofd hebben. Wat voor wereld zien we voor onze? Waar willen we naartoe?

[00:46:20]

En dat hebben we natuurlijk allemaal wel in ons hoofd. En wat een zeker activisme is jullie natuurlijk niet vreemd. Nou ja, ik vind het.

[00:46:28]

Ja, ik vind zelf altijd satire. Te activistisch wordt vind ik het lelijk. En dat klinkt uit mijn mond misschien een beetje euh, hypocriet. Maar ik vind zelf onze onderwerpen waarbij je zelf ook nogal wat moet invullen of waarbij je in ieder geval. Nou ja, dit soort van de mee wordt genomen en zelf een oordeel mag vellen. Die vind ik altijd triest is. Ja en soms is het gewoon onverholen boos. En en zeggen doe mee, want we gaan om een stuntje doen om deze of gene te pakken of wat dan ook.

[00:46:56]

Maar dan moeten we.

[00:46:57]

Dat is toch puur activisme om degelijk activisme met de satirische Jehu? Maar daar zitten we. Het gevoel is ik de boosheid en dit kan niet. En het moet anders eigenlijk. Wat journalisten ook hebben, maar in een andere vorm gegoten.

[00:47:11]

Nou ja, als ze zo lang de basis is. Euh, waar lachen? Waarom en waarom? Waar worden we nou ja, op een grappige manier boos over? Maar waar maken we ons vrolijk over? Als dat de basis is en en het uitgangspunt, dan vind ik het wel te verantwoorden als er uiteindelijk ook nog iets van activisme bij komt kijken. Maar wat ik ook zei, het moet niet de doel zijn. Want dan ja, dan word je inderdaad een ander programma en heb je ook hele andere verantwoordelijkheden.

[00:47:35]

Want dan moet je eigenlijk een soort ranglijst gaan maken van dingen die belangrijk zijn in de wereld. En dan kom je uit bij de meest schrijnende gevallen in in de ontwikkelingslanden ofzo. En dan? Ja, dan is het niet meer dan een komisch programma dus.

[00:47:48]

Maar worden jullie eigenlijk wel eens benaderd door politici of politieke partijen om te zeggen van nou dit onderwerp? Kunnen jullie dat voor ons op de agenda zetten of durven zetten? Juist niet omdat ze bang zijn. Vervolgens worden we misschien zelf wel wee in de in de spotlights gezet.

[00:48:03]

Rond durven ze wel hoor, dat is die d dat. Het zijn ook mensen die we ook wel eens aan mijn telefoonnummer weten te achterhalen. Mij persoonlijk appen enzo. Dus dat gebeurt absoluut. Dat doen we en daar doen we niks mee, want dat is dat. Dat dat vaak dan ook niet vinden kunnen.

[00:48:17]

Nee, dit wordt dus je allerlaatste seizoen. Je wilt iets anders gaan doen. Kun je daar iets over verklappen? Welke richting het opgaat?

[00:48:25]

Of na het enige wat ik erover kan zeggen? Dan heb ik al eerder gezegd dus dat is helaas voor jou dan ook geen snoepje.

[00:48:30]

Maar nee, kom op man, help mij even. Nee, kijk het. Ik ben uit, het is mijn m. Ja, ik ben het. En het heeft met televisie te maken en met grapjes en met het nieuws. En met mensen met wie ik nu al dit programma maakt. Nieuws over superveel.

[00:48:45]

En dat gaat niet veel afwijken van wat je nu al doet.

[00:48:48]

Nou ja, wel een hopelijk een nieuwe vorm of een nieuwe manier. Een nieuw stijltje. Wat anders zou ik niet moeten stoppen natuurlijk, maar mag in de basis zijn dat de kleine dingen van die ik leuk vind en die ik zou willen maken.

[00:48:58]

Dus ja, wordt het met publiek. Als dat weer kan, als het kan. In godsnaam ja, heel graag wens je heel veel succes.

[00:49:05]

De komende weken met die nieuwe uitzending en euh ja, bedeelt wat je daarna gaat doen. Dank je wel Arjan.

[00:49:10]

Ja, dank je wel ja, je goeie nacht nog.

[00:49:13]

Het is vijf voor twaalf en Nederland maakt zich op voor een weekend vol sneeuw en ijs. En dat betekent ook veel kans op mooie winterse foto's. Maar hoe zorg je nou voor een onvergetelijk plaatje? Kienavond? Amateurfotograaf Joris Derksen?

[00:49:28]

Goedenavond. Of uw foto's halen regelmatig het weerbericht in het NOS Journaal. Wat voor foto hoopt u dit weekend te maken?

[00:49:37]

Ik woon in Doornenburg tussen de rivieren. Eigenlijk hoop ik op twee dingen een mooie foto van ons kasteel in de sneeuw, want daar kom komt niet zo heel vaak voor meer. De laatste jaren en nu hoogwater. Misschien dat een combinatie van het hoge water en veel ijs misschien ook nog mogelijk de mogelijkheid om te doen.

[00:50:00]

Dus die die twee foto's graast die op de komende dagen?

[00:50:04]

Ja, ik wil graag dicht bij huis houden. Want ja, Corona kan gewoon heerlijk om overal heen te rijden. Maar ik denk persoonlijk ook mooi aan mijn eigen omgeving. Lekker weer voor nageslacht zeker?

[00:50:16]

Heeft u ook een tip voor anderen die het ultieme sneeuw plaatje willen schieten en misschien in het NOS Journaal willen belanden? Voortaan nationaal weet ik dat ze ook heel graag de luchter op willen hebben, de moet ook mooie luchtte bij naam stalden denk ik. Ik hoop het wel, maar ik weet het niet. Een mooie zonsondergang of een mooie zonsopkomst zijn maar het mooiste. De voorspellingen zijn geloof ik veel wolken en veel sneeuw is dan toch de lucht en de sneeuw.

[00:50:46]

En misschien is de laag bij de grond, zeg ik altijd. Dan komt het plaatje vaak ook nog wat mooier uit.

[00:50:53]

Het NOS Journaal houdt van laag bij de gronds foto's. Dat is nieuw voor mij. Een maand geleden heb ik nog heel mijn lage perspectief dat dan Wacken plezierig op krijgt. Maar ook dat men mij een beetje ontvluchte in ieder geval, want daar hebben al begrepen dat ze wel graag willen zien het weerbeeld en niet plaatjes van de thermometer of een regen meten. Niet vaak in ieder geval.

[00:51:19]

Nou heeft ze geen zin in. Ja, er kijkt er erg naar uit en kerken worden in een gebied waar je hoop. Ik hoop dat het uitkomt. Een centimeter of dertig woningen voorspeld hebben. Ik hoop dat het wat wordt. Ik hoop het ook.

[00:51:34]

Dank. Joyce Derks, een amateur fotograaf. Dat was het voor vanavond.

[00:51:38]

Morgen zitten hier veel Fredi op hele goeie nacht. Het Saint Michel zo geen. Wie zich nog zo zagen hetde uit in het Cigarette. Onb letzte is Claas immers in.