Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:06]

In de. Is het echt zo? Zich nog zo zagen hebben in het. Is Claes Versteegen? Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de autoriteiten. De krant van morgen en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 22 graden, binnen zit Herman van der Zandt. Stelde ze even naar het reisadvies voor Spanje te kijken. Barcelona is oranje en iedereen maar denken dat Ronald Koeman iets nieuws gaat doen.

[00:00:59]

Goedenavond welkom heette hoog tot middernacht bij u, met Strackx aandacht voor Britney Spears. De Amerikaanse zangeres van 38 jaar die niet meer onder curatele van haar vader wil staan. Uiteraard hebben we het ook over de afgeschafte veevoer maatregel. Hoe nu verder? Want de stikstof uitstoot moet naar beneden over de situatie in Mali waar een staatsgreep is geweest? Spreek ik met journalist Gerben van der AA, die weten wil van een heel kleine stukjes plastic. Die komen overal voor en er is nu een methode om ze ook te vinden in ons lichaam dat straks.

[00:01:32]

Nu heeft het nieuws van woensdag 19 augustus zeker van protesten van boze boeren die met trekkers, wegen en distributiecentra versperden. En dat lijkt effect te hebben. De omstreden veevoer maatregel is van tafel. Al geeft minister Schouten de droogte de schuld.

[00:01:47]

Dat eiwitgehalte in het gras bleek nu zo laag te zijn vanwege de droogte dat zij meer moeten gaan bijvoeren.

[00:01:54]

Performers die fans ruiken ze bloed en ze eisen dat de minister vertrekt.

[00:01:58]

Ik denk dat er gewoon iemand anders op die post moet komen, die dan met een schone lei kan beginnen aan de gesprekken met alle partijen weer kan openen.

[00:02:06]

Andere boeren belangengroepen reageren milder.

[00:02:09]

Zien wel de problemen in de zorg waar Nederland inzit. Dus willen de daar wel constructief over in gesprek met elkaar.

[00:02:15]

Dus ook onnodig, want Schouten past nu een noodmaatregel toe om het gat dat valt te dichten.

[00:02:21]

P.T. Dat wij het aantal varkens gaan verminderen, dat gaan we nu ook gebruiken om nu ook voor die woningbouw in te zetten.

[00:02:27]

Dat is een boekhoudkundige truc, want die varkensboeren zouden al uitgekocht worden.

[00:02:32]

Dat is waar. We moeten ook weer snel aan de bak.

[00:02:36]

In Den Haag werd opnieuw gedemonstreerd door zorgmedewerkers en opnieuw werden dramatische verhalen opgetekend door de media.

[00:02:43]

Ik heb in de afgelopen drie maanden heb ik meer dan 70 mensen zien overlijden Sypol uit.

[00:02:50]

De verplegers willen meer loon. Maar het kabinet zegt bij monde van premier Rutte dat er geen geld is.

[00:02:55]

Hoe zorg je ervoor dat je dat financiert?

[00:02:58]

Ook afwegen tegen alle andere zaken in de Kamer bleek zeer verdeeld en het voorstel werd met één stem verschil verworpen. De zorgmedewerkers snappen dat niet.

[00:03:08]

Het is gewoon gênant voor woorden van goede wil en begrip. Ja, daar kan ik geen gezin van onderhouden, dus dat vind ik te makkelijk en is specialist Diederik Gommers is ronduit boos.

[00:03:20]

Als veel zorgmedewerkers nu het bijltje erbij neergooien, heeft dat forse gevolgen bij een tweede golf als die verpleegkundigen gaan doen.

[00:03:27]

Ik ben er gewoon niet gewoon eerder met elkaar in codes zorg.

[00:03:32]

Het is ook alle hens aan dek in Barcelona na het dramatische verlies tegen Bayern München. Het roer moet om en Ronald Koeman is degene die deze uitdaging aangaat. Het voelt voor hem als thuiskomen.

[00:03:44]

Komende week was tijdens de Para Parami mica's die zijn huis trainer van Barcelona.

[00:03:51]

Dat is een droom. Toch verlaat Koeman met zwaar gemoed Oranje.

[00:03:55]

Doet het pijn dat we met elkaar niet een eindtoernooi hebben kunnen spelen?

[00:04:00]

De clous Wereld is nog altijd in zwaar weer door de korona maatregelen. Clowns worden nog maar weinig geboekt en dat is enorm balen, zegt Okidoki, een kloon van achtenzeventig uit Amstelveen.

[00:04:13]

Normaal ze altijd, maar in deze tijd.

[00:04:31]

Vandaag op radio en tv? Ja, natuurlijk. De krant, vanmorgen, dan, vandaag geschreven door Peter Kasteelhof en gelezen door Marjet.

[00:04:42]

De toch al moeizaam verlopen lijsttrekkersverkiezing van het CDA blijft winnaar Hugo de Jonge achtervolgen, schrijft De Telegraaf. Door meldingen van leden die bedankt werden voor hun stem op de kandidaat was ze helemaal niet voor hadden gestemd. Rijzen er vragen over de uitslag? Zo kreeg nota bene de vrouw van de jongens, tegenstrever Pieter Omtzigt, een bedankje voor haar stem op Hugo de Jonge. Volgens het partijbureau is er niets aan de hand. Een notaris had de uitslag en het stemsysteem gecontroleerd en kwam tot de conclusie dat er geen onregelmatigheden waren geweest.

[00:05:12]

Trouw laat de Leidse hoogleraar Afrikaanse geschiedenis en antropologie Mirjam de Bruin aan het woord. Ze was dinsdag in Mali toen daar een staatsgreep plaatsvond en besloot het kantoor te verlaten en naar huis te gaan, zegt ze. Ik heb eerst nog even boodschappen gedaan.

[00:05:26]

Uit haar wijk verdween een minister en s nachts hoorde ze ook wat schoten. Maar woensdag kon ze gewoon weer netjes de straat op. Eigenlijk verloopt de staatsgreep tot nu toe netjes, zegt ze. Er zijn geen doden gevallen, zei ze tegen de krant.

[00:05:38]

Nederlandse universiteiten en andere onderzoeksinstellingen maken de resultaten van klinische studies onderzoek waaraan mensen deelnemen niet of nauwelijks openbaar. En dat is gevaarlijk voor patiënten. En het leidt tot verspilling van publiek geld voor geneesmiddelen onderzoek. Dat staat in NRC. Volgens een internationale angio die het onderzocht, zijn het vooral universiteiten die de uitkomsten van hun onderzoeken niet registreren. Zo zijn bij de Radboud Universiteit van tweehonderd en twaalf klinische studies maar twee keer resultaten geregistreerd en het Amsterdamse UMC registreerde van driehonderd en zesendertig klinische studies helemaal geen resultaten.

[00:06:15]

En in de Volkskrant dan aandacht voor het bouwwerk van een bever in de Astense AA bij Ommel, in de buurt van Helmond. Die heeft met een 1 meter hoge dam gezorgd dat zijn leefgebied lekker nat blijft. Twee zomers geleden stond de Astense AA nog helemaal droog en was alle vis weg. Maar zelfs na de droogte van de afgelopen weken stroomt er volop water door de meanderende beek in zuidoost Brabant. En de boswachter daar is onder de indruk van dit knappe staaltje waterbeheer.

[00:06:42]

Bomen, planten en dieren langs de beek hebben door de bever dan nog altijd natte voeten en dat is belangrijk voor de biodiversiteit. De boswachter zegt in de krant Wij mogen zelf geen dam bouwen. We mogen van het waterschap nog geen boom in de beek leggen en die bever doet het gewoon zonder vergunning. Deze onderwerpen morgen uitgebreid in de ochtend laten. Het tweede. P's. Zes keer. De muzikale opening van het overkomst zie je bouwt mee van The Supremes.

[00:09:33]

Na maanden van boerenprotest ziet minister Schouten dus af van de Voer maatregel. Niet vanwege al die protesten, zegt ze. Maar omdat andere veevoer domweg te weinig bijdraagt aan het verminderen van de stikstof uitstoot is goed nieuws voor de boeren en misschien ook wel telen gelijkertijd slecht nieuws voor iedereen die belang heeft bij woningbouw. Hier in de studio stikstof expert Jan Willem Heereman, directeur van het Louis Bolk Instituut, nog heel even tot tot in september. Dat klopt, want wat ons hoogleraar aan milieu wetenschappen aan de Universiteit Leiden.

[00:10:03]

Klaver is hier melkveehouder in het Groene Hart en bestuurder bij het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt. Welkom aldaar. Veel blije boeren vandaag, mevrouw Klever, ook u. Wat betekent dat voor uw bedrijf?

[00:10:17]

Nee. Veel opluchting denk ik. Ergens naar mijn eigen bedrijf kijk, liep ik klem met het voeren van mijn kalfjes met name, want die geef je wat hoger eiwit in de brokken omdat die aan te groeien zijn.

[00:10:27]

Dat is dat krachtvoer. Wat zit er allemaal in? Dat kan van alles zijn, ook veel restproducten die dan in een brokje worden geperst en waarmee je eigenlijk het rantsoen fante. Dus het grootste gedeelte is gras vaak en mais. En dan doe je t een beetje fanzone met dat hij met die brokjes.

[00:10:45]

Iedereen in Nederland weet nou wat. Wat? Wat was wat vee te eten? Krijgen kuil, gras en al dan bijgevoerd en ook mais zegt u? Maar goed nieuws dus voor uw bedrijf, want u? U kunt het weer zelf sturen. Ja, je hebt gewoon weer de knoppen in handen om een goed rantsoen voor je dieren te maken. En dat is het belangrijkste. Heeft u ook gedemonstreerd tegen de teelt tegen de WW maatregel?

[00:11:06]

Niet alle keren, maar ik ben wel een paar keer op pad geweest. Klopt. Wat gingen we dan doen? We zijn een keer op het Malieveld geweest, dus dat was vooral dat was helemaal oké in t begin gewoon aan te geven dat het beleid gewoon heel knellend kan werken in de praktische uitvoering en dat daar wel voldoende ook voor moet blijven dat je dat het ook echt kan. Op de boerenbedrijven. Wat er van ons gevraagd wordt. De boeren sector kraait victorie.

[00:11:29]

Onze protesten hebben geholpen. Is dat ook wat u denkt is hebben? Hebben die protest dat voor gezorgd dat deze maatregel wordt teruggedraaid?

[00:11:36]

Ik denk sowieso niet dat alleen de protesten zijn geweest, maar ook gewoon het overleg uit aangeven. Wat? Wat er mis mee is. En natuurlijk nu ook die droogte. Dat is ook gewoon echt zo dat die droogte zorgt dat er weinig eiwit in het basis rantsoen dus in dat gras zit zeg maar. Dus het is wel een optelsom en niemand was echt blij met deze maatregel. Nee, maar nu die van tafel is, is het misschien voor andere mensen wel slecht nieuws.

[00:11:58]

Want die WW maatregel is dan de oplossing niet. Maar maakt u zich geen zorgen dat het dan ergens anders naar wordt verschoven?

[00:12:04]

De druk nu wordt eerst naar de varkenshouderijen gekeken, waar al een warme sanering werd aangekondigd. En kijk, volgend jaar zal het zonder de beste opnieuw gekeken moet worden naar maatregelen. Maar dan hoop ik wel dat we dat op een goede manier kunnen doen en niet met zo'n lastige maatregel als die we nu hadden. Opluchting bij u in ieder geval meneer is mannen. Was maandenlang heel veel te doen over deze vreselijke maatregel. Dan loopt dit zo af. Is het niet merkwaardig?

[00:12:29]

Ja, in moeten denken in keer te weinig eiwit en gras en doe het niet? Ja, ik denk niet dat de overweging zo makkelijk is geweest, want daar ligt best wel een vraagstuk dan. Op de korte termijn moet er stikstof ruimte gecreëerd worden om te zorgen dat de bouw ook vergunningen kan krijgen en vanaf het begin af aan is en voor de korte termijn is gezegd. Er zijn drie maatregelen die snel kunnen. Dat is de snelheidsverlaging dat is n de varkenshouderij uitkopen.

[00:13:01]

Vrijwillig omdat dat toch al in gang gezet was. En de derde was de voer maatregel. En die maatregel kan je snel invoeren. Dat levert direct resultaat op, handhaaft waar en controleerbaar, want dat is juridisch belangrijk en andere smaken zijn er op dit moment niet. En dat maakt het wel lastig. En daardoor denk ik ook dat ze geprobeerd heeft om zolang mogelijk die maatregel overeind te houden. Maar dan ineens is het ook. Euh, we doen het maar niet.

[00:13:27]

Maar ja, we doen het maar niet. En de omstandigheden zijn niet voorzien. Ha. De droogte die we gehad hebben dit jaar ook vorig jaar overigens. Die. Die opbrengst naar beneden brengen. En dat waren onvoorziene omstandigheden. En daarnaast hebben ze een uitweg gevonden denk ik met een varkenshouderij. Weliswaar voor een deel voor de woningbouw, omdat voor de Randstad. Daar komt wel een probleem denk ik. Want hoe ziet u dat? Het is niet genoeg dan dat het de warme sanering van van de varkenshouderij ja, die die varkenshouderijen met een compensatie probeert kleiner te krijgen.

[00:13:59]

Maar ja, die varkenshouderijen, die worden vrijwillig opgekocht en je kan je vrijwillig aanmelden. Er waren meer aanmeldingen dan dat er budget was, dus dit budget is verhoogd. Dus in die zin. Is dat de goederen die stikstof die wordt verminderd omdat de productierechten ook uit de markt gehaald worden en dus daar komen geen andere varkens voor terug. Alleen die varkens die zitten in gebieden zoals Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland, in de Randstad en die zitten niet in de. H.

[00:14:27]

Dus als je die varkenshouderijen daar weghaalt, dan moet je wel heel veel weghalen. Wil je in de Randstad enig effect gaan halen op die natuurgebieden die je daar hebt. En juist in de Randstad ligt de opgave voor die bouw dus. Dus hoe kijkt u dan tegen deze euh opvoering van die maatregel aan? Nou ja, dat t w voor een deel euh oplosten van de woningbouw. Zeker in de rest van het land. Maar dat in de Randstad. Dat er nog steeds creatief nagedacht moet worden.

[00:14:54]

Hoe daar dan stikstof ruimte te creëren. Want als er geen ruimte is voor een natuurgebied waar de stikstofdepositie naar beneden gaat, dan kan daar ook geen vergunning afgegeven worden voor de bouw. Want in de tussentijd is niet door de drogeren kan blijkbaar dat gras minder eiwit hebben, ook niet door de droogte stikstof. Probleem misschien een beetje opgelost is het nog steeds zo groot als t was. Hij is wat minder groot. Niet zozeer aan de landbouw kan, maar wel aan de kant van de fossiele brandstoffen.

[00:15:24]

Want door het effect van de korona is het verkeer veel minder op de weg. Is er ook wat industrie wat minder is? Dat zie je ook terug, maar die hebben een lagere bijdrage aan de deoppositie op die natuurgebieden dan de landbouw heeft daarin. Dus daarmee reduceert je minder dan noodzakelijk is. Het probleem is nog steeds urgent als eerst. Het probleem is nog heel urgent, want dit jaar waren we het hier over hebben is eigenlijk alleen maar de korte termijn maatregelen.

[00:15:51]

En de commissie Remkes heeft gezegd van op de langere termijn 2030. En verder moet je 50 procent terug in emissies. Alle bronnen en niet alleen de landbouw, alle sectoren moeten 50 procent terug. Ja, dat is helemaal een forse opgave natuurlijk.

[00:16:06]

Wat? Wat zou voor mevrouw Klever wel een euh, een oplossing zijn? We hebben dan de warme sanering van het klinkt. Ik klink niet echt lekker. Ook ruime sanering van de varkenssector is is dat voor u wel een methode voor zich houden vind ik wel acceptabel. Die warme sanering is een melkveehouder die duidelijkheid.

[00:16:25]

Ik heb zelf geen varkens, maar het kan een oplossing zijn voor mensen die wilde stoppen, maar niet konden stoppen. Financieel gezien dus. Dat hoeft niet per se altijd slecht te zijn, die warme sanering. En vanuit de veehouderij hebben wij zelf ook aangedragen dat we best met dat veevoer aan de gang willen en daarnaast nog met meer weidegang en water. Bij de mest zijn er drie manieren om euh, zeg maar minder ammoniak uitstoten, dus zeg maar stikstof. Maar de manier zoals die nu in beleid gegoten was.

[00:16:53]

En dat is ook een beetje het dilemma. Je hebt het de ene kant die juridische kaders en de andere kant heb je de praktijk. Als je die twee bij mekaar brengt. Het was meer de dwang die die u tegen stond.

[00:17:03]

Ja, het beleid wordt zo gemaakt dat je eigenlijk helemaal gebonden was als veehouder en je niet meer kon finetunen. Maar over de hele linie kunnen we best wat met minder eiwit in te voeren. Dan kun je misschien onze koeien nog wat langer laten weiden buiten. Dat scheelt ook. We kunnen nog water toevoegen bij de mest, dus te zijn nog best wel, maar niet dat de boer gewoon liever zelf bepalen. Die wil dat op z'n eigen manier doen.

[00:17:24]

Ja, je wil eigenlijk een opdracht krijgen en dan daaraan gaan werken. In plaats van dat alles helemaal geveinsde punt is en micromanagement op je bedrijf wordt toegepast vanuit de overheid, is dat een manier. Misschien maar niet om de boeren dan in plaats van een regel op te leggen. Viel zelf verantwoordelijkheid te geven voor dingen die narigheid. Dat is in die sector. Gaat dat dan niet doen? Nou, ik ben daar zelf ook voorstander van om er veel meer naar doelen beleid te gaan en veel minder naar middelen voorschriften.

[00:17:50]

Wat dat betreft hebben we al heel veel middelen voorschriften in de landbouw euh. Euh op ons genomen. En ja, ik zie dat ook niet werken in de praktijk. En als je tot goeie afspraken kan komen over de doelen die op lange termijn gerealiseerd moeten worden, daar ook de duidelijkheid bij kan geven daar ook die transitie met economisch kan onder staven. Want dat is zeker nodig. Ja, dan zie ik wel mogelijkheden. Misschien dat nu de ruimte gecreëerd wordt om rond de tafel te gaan en dat planten maken wat nodig is.

[00:18:20]

Tegelijkertijd hoor je de boerenorganisaties ook zeggen. En nou helemaal weg met die Schaut. Zegt u dan, mevrouw Klever?

[00:18:32]

Dat zeg ik zo niet. Ik denk ook dat het er niet om gaat wie daar zit, maar dat je uiteindelijk gewoon een plan krijgt waar je als. Ja, ik ben dan nog echt een jonge boer. Ik moet nog 30 jaar. Ik wil gewoon weten waar ik aan toe bent en dat ik ook door kan, zeg maar. En dat heeft niks te maken met de bewindspersoon, maar wel met. Van het ene brandje na het andere, brandje blussen en slecht beleid krijgen.

[00:18:53]

En daar moeten wij denk ik gewoon van af.

[00:18:55]

Uhm, kom ik weer terug bij maniërisme? U zei al ja, de Randstad. Dat is wel een probleem. Daar komt een economische crisis aan de woningnood. De scholen hebben al gezegd. Wat is nou een meer fundamentele aanpak voor de langere termijn? Je kan natuurlijk zeggen we geven de boeren heel veel eigen verantwoordelijkheid. Moeten ze het ook voor elkaar krijgen? Want wat is een keuze die u zal maken?

[00:19:14]

Ik zou inzetten op de lange termijn doelen. Kijk, we hebben nu heel erg over stikstof, maar klimaat maatregelen komen daar ook aan en die komen daar straks nog weer eens bovenop. Straks komen daar nog weer maatregelen over bier, diverse. Die komen daar ook nog weer bovenop. Mijn pleidooi is altijd zorg nou dat je voor de lange termijn duidelijkheid heb, zegt 2030 2040. Wat je met zo'n alles doelstellingen wil bereiken voor biodiversiteit, klimaat voor stikstof. Zodanig dat je in een goed evenwicht tussen de landbouw, maar ook in andere sectoren en ook de productie sectoren en de natuur, zodat je in een goed evenwicht hebt en een goed en een goede leefomgeving.

[00:19:51]

Nou, dat is ver genoeg weg om te zorgen dat er ruimte is om daar naartoe te werken. En dicht genoeg bij om te zorgen dat je dus ook die natuur beschermt en die ook de ruimte voor de lange termijn geeft daarin. Als je dat kan afspreken als je daar ook een maatregelenpakket over af kan spreken en ook ha. Wat ik net ook al zei. Euh, de financië daaromheen kan regelen. Dan zou het een mogelijkheid zijn om daar gezamenlijk naar op weg te gaan.

[00:20:19]

Maar nog eens een maatregel waarvan je zegt ja, die is toch helemaal niet zo moeilijk? Laat dat nou meteen invoeren.

[00:20:24]

Nou ja, de commissie Remkes heeft gezegd van laten we naar een soort minerale balans gaan op op bedrijfsniveau. En euh. Als je daar normaal aan koppelt, weet je wat je dan zou kunnen doen is kijken naar hoe je het zo min mogelijk nieuwe stikstof op het bedrijf kan gebruiken. En dat is toch krachtvoer, maar ook kunstmest. Euh, dat je dat meer in evenwicht brengt met je omgeving, met de bodem, met de waterkwaliteit die dat kan hebben op die plek.

[00:20:51]

Euh. Dat zal ongetwijfeld tot een vermindering van de productie leiden. Dus dat betekent. Ha, daar waar je de kosten voor de boer verhoogt. Dat je dan ook zou moeten zorgen dat daar ook de inkomsten verhoogd worden, zodanig dat dat ook kan. Die verduurzaming en dat is nog wel het grootste vraagstuk denk ik hoe je dat doet, dan moet je dus per bedrijf gaan bekijken.

[00:21:10]

Ja, ik denk wel dat dat veel per bedrijf gaat, maar het kan ook v d euh grote industrieën zijn natuurlijk. En de coöperaties die zitten op een bepaalde markt waar zij ook een verantwoordelijkheid hebben die ze voor de boeren nemen. Meerdere boeren tegelijk natuurlijk. En daar kan je ook aan bepaalde markten werken, zodanig dat die boeren ook meer inkomsten daaraan heeft. Andere kwaliteitsproducten. Je zou kunnen denken aan een soort heffing om te zorgen dat het de de duurzaam geproduceerde producten eerder verkocht worden of dat die goedkoper zijn dan minder duurzaam.

[00:21:45]

En dat je het verschil terug ligt bij diegenen die het minder. Dat je die die duurzaam produceren.

[00:21:51]

Nou euh. Euh, hoorden we Schouten zeggen. Ja, het was nu droog en nu euh. Nu is dat gras heeft te weinig eiwit. Dan denk ik ja, volgend jaar is het misschien wel nat. En dan heeft het gras wel voldoende eiwit. Komt er niet veevoer maatregel gewoon weer terug. Ja, u lacht al. Mevrouw Klever, en wat denkt u? Meneer is man is is dit dan? Is dit een regni die doodloopt? Of is dit volgend jaar weer een thema?

[00:22:12]

Nou ja. Ik verwacht dat het volgend jaar weer een thema is, want nu hebben we even voor dit jaar de stikstof ruimte geregeld. Los van de Randstad, maar voor volgend jaar moet er weer stikstof ruimte geregeld worden. In het jaar daarop moeten weer stikstof ruimte geregeld worden. Volgens mij kan je dat alleen maar doen, niet OM kon continu op die korte termijn te blijven zitten, maar echt op die lange termijn gaan werken.

[00:22:32]

Werkleven heeft de EU heeft de TomTom nog ingesteld. Maar de Marbe maar daar. Want ik denk dat die route wel moet gaan onthouden.

[00:22:42]

Nou, mijn TomTom gaat vooral naar de boerderij, want daar moet ook gewoon het werk verzet worden. Als het nodig is dan zal het misschien wel gebeuren. Maar in eerste instantie ligt de focus gewoon op de goeie dingen op de boerderij doen en naar de kalveren. Dank dat u er allebei was. Rijk, lever, melkveehouder en jawel. En succes in de nieuwe. Bedankt! Geel blauwe VDL V wordt geen hybride. Flares. Smoky 0 is Malkin Kiddo.

[00:24:16]

Vlissingen-Oost Trevino. Nieuwe radio?

[00:24:57]

Dat was Berry en The Love Affair. De president van Mali is afgetreden en heeft het parlement opgeheven. Stoppen heeft ie genomen. Enkele uren nadat hij samen met de premier werd gegijzeld door rebellerende militairen. Gerbert van Aso's, Afrika verslaggever bij Elsevier, schreef een boek over Mali. Goedenavond, goedenavond en dat je verrast. De actie van de rebellerende militairen?

[00:25:20]

Nee, niet echt. Want ja, ik was zelf voor het laatst in november in R&R in Mali. En ja, ik kom er sowieso al jarenlang heel vaak. En ik zag de afgelopen jaren echt de onvrede en de boosheid over de zittende president alleen maar toenemen. En je zag ook dat het land gewoon steeds verder aan lager wal raakte. De corruptie nam toe. Wegen werden niet meer onderhouden. De zoon van de president ontwikkelde zich tot een soort playboy die naar al naar allerlei jetset feestjes ging.

[00:25:55]

In de Middellandse Zee gebied er in sommige landen een beetje een cliché. Wat daar bewaarheid werd en en de presidenten jaar euh. RBK noemen ze hem dan. Afkorting van zijn naam is Ibrahim Boubacar Keita. Dat was eigenlijk een oude man die die machteloos leek, die misschien ook wel wilde dat het al die corruptie minder werd en dat zijn zoon zich ook beter gedroeg. Want die was ook helemaal niet blij dat zijn zoon. Want die was ook nog parlementariër, maar dat wilde die eigenlijk helemaal niet.

[00:26:28]

Maar die zoon, die luisterde helemaal niet naar hem. Ja, volgens mij luisterde eigenlijk niemand meer naar de president. Heeft het voor elkaar gekregen de afgelopen jaren. Nou, heel weinig denk ik. Ha! Hij is president geworden na de vorige staatsgreep in 2012. Toen zijn er verkiezingen georganiseerd. Na een paar maanden. Uhm, en toen had iedereen wel hoop dat die dingen voor elkaar zou krijgen. Maar de onveiligheid is ook toegenomen. Je had een oorlog in het noorden met de Al Qaida en Toeareg rebellen.

[00:26:59]

En toen zijn de Fransen hebben ingegrepen om een kalifaat wat daar eigenlijk was. Uh, onschadelijk. Nederland heeft er ook gezeten. Nederland heeft met 400 soldaten gezeten, maar die hebben eigenlijk ook weinig klaar kunnen maken. Onder meer omdat de de corruptie en machtsmisbruik binnen de regerende kliek. Ja, dat werd helemaal niet aangepakt.

[00:27:20]

Hoe uitte zich dan dan die die corruptie? Want die zodiak die? Die zouden onder meer mee. Maar waar b. Je had bijvoorbeeld ook een kwart van de cocaïne voor de voor de Europese markt. Die wordt tegenwoordig via Afrika aangevoerd en Mali was dan een heel belangrijke trend. Zit Poynter zijn geïmproviseerde landingsbanen, waardoor in en in de woestijn waar gewoon Boing Zuid Venezuela al een aantal maal zijn geland? En ja, dat dat. Of dat die Boink nog landen waar waarschijnlijk niet.

[00:27:52]

Maar dan landen in de buurlanden of in de havens van een aantal buurlanden. En dan ging dat via voorbeeldbrief naar Libië en Marokko en dan ging dat via de harsh lijnen. Ging dat naar Spanje. En ja, daar waren ook heel veel aanwijzingen voor dat de hoge militairen bij betrokken waren, maar daar werd nooit onderzoek naar gedaan. Natuurlijk geld aan verdiend werd heel veel geld aan verdiend mensensmokkel. Ander verhaal? Dat ga je ging ook maar door. Europa wil natuurlijk heel graag dat de mensensmokkel ophield en daarom waren ook die soldaten niet Nederlandse soldaten daarheen gestuurd om misschien ook die mensensmokkel daar te bestrijden.

[00:28:28]

Maar dat ging ook gewoon door. BK worden afgezet. Uhm, en dan laat ie wel van zich horen. Is natuurlijk wel zo. Normaal gesproken wordt zo iemand misschien wel even weg gemaakt.

[00:28:38]

Hij wordt netjes behandeld, eigenlijk door een groep van 5 mm. Jonge en relatief jonge militairen van een jaar of 40, 1, 2 en SP noemen die zichzelf dan. Euh. Dus kom je tegen. Een nationale redding heet dat vrij vertaald. En uh nee, die zijn ook uh. D'r is ook helemaal geen geweld aan te pas gekomen en heel ijlen staatsgreep. Maar bedoel de pre RBK. De president wist ook gewoon dat de waarden waren al maandenlang demonstraties tegen zijn uh zijn uh presidentschap.

[00:29:15]

Dus ja, hij wist zo langzamerhand ook dat er eigenlijk geen redden meer aan was. Bedoel van fundamentalisten tot seculieren, van links tot rechts. Iedereen wilde gewoon van hem af. Dan heb je niet goed gedaan. Als er eigenlijk geen groep meer is die je steunt, dan zie je als Marinese zitten tv aan. Dan zie je vijf mannen achter een tafel zitten met allerlei verschillend legeruniform aan die zeggen we gaan het allemaal even anders doen. Dat zijn jonge jongens.

[00:29:38]

Weet je wat ze willen?

[00:29:39]

Nee, nee, dat weet eigenlijk niemand. Maar ze hebben nu. Ze hebben wel meteen een Twitteraccount geopend en daar zijn ze heel actief op. En ja, de dagen daarop zeggen ze vooral dat ze de corruptie willen aanpakken. En dat zijn vast geen vloggers. Nee, maar blijkbaar hebben ze wel vriendjes die daar handig in zijn en die. En daarbij helpen? Uhm, nou, ik weet niet. Niemand kent die mannen en mannen heel erg goed. Misschien zijn ze wel.

[00:30:04]

Verloor er zoveel onderzoeken. Heb ik zelf ook niet naar de gedaan wat het verloopt vreedzaam toch? Nee, nee dus.

[00:30:12]

Ik sprak vanochtend met wat. Uh, of ik had contact met een aantal mensen in in Bamako. En euh ja, men had wel een beetje hoop dat deze jongens ervoor gaan zorgen dat het de la het land weer in in een beter wordt. Dat de dingen ja, dat ook echt die D. Want dat is wat ik net zei over dat Twitter account daar. Daar kondigen ze ook echt aan dat uit de servers ook tegen burgers. Als jullie ergens corrupte praktijken zien, dan moet je dat meteen rapporteren en gaan wij zorgen dat de beschuldigen worden aangepakt en bestraft.

[00:30:44]

Nou is het wel muiterij, want als jij niet gekozen hebben uiteindelijk bij de bij de vorige staatsgreep in 2012 werden er echt heel veel huizen geplunderd van rijke Malinezen. Nu helemaal niks geplunderd, maar toch de internationale gemeenschap zich.

[00:31:01]

Ja, dat kan zomaar niet, want de president kan je niet zomaar. Als je geen democratie ofzo daarvan neerzet komen verkiezingen aan. We moeten we allemaal maar afwachten. We zitten er ondertussen, die Fransen in Mali. Denk je dat dat de nieuwe regering als die komt dat die zeggen nou die Fransen het land uit?

[00:31:19]

Nou, dat is afwachten. Kijk de t. Ik hoorde gister een aantal deskundigen en Mali watchers zeggen dat er angst bestond voor chaos en nu nu na die staatsgreep, net zoals de voor na de vorige staatsgreep. Maar. Maar nu heb je de Fransen. De Fransen hebben ervoor gezorgd dat die chaos die er was. Dat ie dat al die jihadisten die zijn geliquideerd, al die kampen van die. Die zijn niet zo sterk meer als zeer snelle beslissers. Die Fransen zorgen wel voor een soortement van stabiliteit.

[00:31:47]

Doordat er op een hele effectieve manier. Ze hebben niet alle terroristen uit weten te schakelen, maar toch toch wel de de kopstukken en de. De ergste ellende hebben ze wel weten te voorkomen. Aam ik op datzelfde Twitter account. Zo zag ik wel dat dat niet direct die Fransen het land uit wilden gooien en dat ze ook willen samenwerken met de VN die natuurlijk ook nog een vredesmissie hebben. En uh, en. En ook de vredesakkoorden die zijn gesloten met de Toearegs dat we die ook willen uitvoeren.

[00:32:19]

Want dat was ook weer zo'n probleem. Dan was een vredesakkoord alleen dat werk niet uitgevoerd. Dus het stond allemaal op papier dat er allerlei dingen moesten gebeuren. Maar die gebeurden dan niet. Dus eigenlijk de V voor jou ook nog even afwachten wat die jonge jongens, want het zijn net wat ze voor Blatter. Nou ja, precies, ik kan ik hopen het beste van. En het zou best kunnen dat dat het land er beter van wordt. Maar het kan ook inderdaad dat het niet beter wordt.

[00:32:48]

Dus inderdaad wat je zegt terwijl je de groep denk je wel van Maria? Amerikaanse wetenschappers hebben een methode ontdekt om microplastics op te sporen in menselijke organen. En ook Nederlandse onderzoekers zijn ver met het traceren van microplastics. Professor Marja L'amore. Zij voorheen een hoogleraar analytische chemie voor milieu en gezondheid aan de VU. Goedenavond die Amerikaanse wetenschappers. Ik zeg ze hebben een methode ontdekt om microplastics op te sporen in menselijke organen. Wat? Wat hebben ze nou ontdekt?

[00:33:22]

Uhm. Zij hebben een methode ontwikkeld. Euh ja, wat je zegt om in die menselijke weefsels microplastics terug te vinden. Maar zoals dat dan gaat met het opzetten van een analysemethode, maak je eerst een soort van test monsters voor jezelf waar je die te analyseren stukjes of stofjes aan toevoegt, omdat je dan zeker weet dat ze erin zitten. Je stopt de eerste microplastics precies? Ja, en dan probeer je dat terug te meten. En dat is hun gelukt.

[00:33:51]

Dat is een hele belangrijke stap in het analyzer proces in het opzetten van methoden en dat je tot een betrouwbare en robuuste en haalbare methode komt. Uhm, echter, het is nog niet zo dat zij in euh, maar menselijk materiaal waar je nog niks zeg maar moet willig aan toegevoegd is om ook die microplastics terug te vinden. En eigenlijk is het zo dat dat een beetje zoals we dat al noemen, de steden of de is. Er zijn veel meer groepen denk ik die op dit punt zijn.

[00:34:22]

Onze eigen groep zeg maar aan de VU die eigenlijk aangevoerd wordt door mijn collega Leslie die dit onderzoek erg op de kaart heeft gezet. Euh, wij zijn net zo ver. Eigenlijk denk ik als de Amerikaanse groep. Wij hebben echt heel erg goeie resultaten. We zijn alleen wel nog steeds heel huiverig om echt hard te zeggen van ja en hier zitten echt plastics in deze wijze. Wij onderzoeken dan placenta is net een moederkoek. Uhm. Maar goed, ja, ik ken er al meer onderzoeksgroepen waar ze gewoon.

[00:34:53]

Het is een beetje een spannende reis, ook wel. Wie zal het het eerste vinden? Want. Dat het gevonden gaat worden? Ja, daar twijfel ik eigenlijk helemaal niet aan. Het lijkt een feest, maar jullie werken ook wel samen. Zeker met Amerika is af en toe ook zo over en weer.

[00:35:08]

Hoe heeft dat nou niet hele organen? Meestal zijn het. Als we al zoiets doen. Euh, dan zijn t euh ja sub sempels, zoals dat dan heet en een beetje van het materiaal. Euh, daar zijn hele strikte regels voor. Moet echt ethische toetsing worden gedaan door een ziekenhuis? Een procent zeker niet. Binnen Europa gaat dat dan nog wel, maar met de Verenigde Staten wordt het echt echter erg moeilijk. En dan moet een heleboel uh uh juristen nakijken en moeten een heleboel op papier staan over hoe de data wordt bewaard.

[00:35:41]

En eigenlijk zijn dat een beetje de dingen die net ook in het nieuws waren. Weet je dat er vaak niet gerapporteerd wordt wat er in die studies gebeurt? Overzicht altijd. Ja, dat klopt. Euh ja, dat is wel iets wat ik ook wel eens merkt. Weet je, dat wordt ontzettend veel gemeten in materialen, in menselijke materialen, maar het wordt niet altijd gedeeld. Ook bijvoorbeeld, maar in dat project waar ik bij betrokken ben. Uhm, over die plassend thuis werken wij samen met een groep in New York.

[00:36:10]

Euh, een onderzoeker in Mount Sinai Hospital. Door de corona crisis. Hij heeft dat een enorme vertraging opgelopen. Uh Draaisma, echt uh ja, veel ergere crisis geweest hier eigenlijk. Dus het werk daar heeft nog meer stilgelegen dan in Nederland. In Nederland heeft het ook echt wel veel vertraging opgelopen, want in onze labs Ufja is dat bezetting maar 20 procent eigenlijk dan wat we doen. Van wat we normaal hebben. Want want want wat u voor u vraagt aan een patiënt uit ziekenhuis, ja ja, het is.

[00:36:41]

Nou, daar moet dus ook al een protocol voor worden geschreven. Daar moet ook al ethische toetsen. Heeft u dan? Misschien is dat elk ziekenhuis. Stuurt iedereen of wij dan contact met een onderzoeker van een tijdlang naar ziekenhuis? En die heeft dan bij UH bij uh keizersnedes dime uh placentale uitgenomen. Wie heeft er 30 verzameld? Want als je het in eentje vindt ja en dan kan je daar eigenlijk nog niet echt helemaal van de baan hebben. 30 placentale die zijn ingevroren geweest die wel microplastics in euh.

[00:37:12]

In eerste instantie uh. Stoppen we daar wat microplastics in? Hoe groot zijn die stukjes? Nou ja, wij proberen toch wel naar wat kleinere deeltjes te kijken? Uh, van iets van een halve millimeter tot euh. Tot. Ja zeg maar. Euh ja, 15 micrometer. Dat is een beetje. En wie gaat die die slaapduur dragen die ze zoeken? Ja ja ja. Want weet je, op die manier weet je dus zeker dat het er in zit.

[00:37:35]

Want uh he. Als je niet zeker weet dat het er inzit is het niet vinden eigenlijk nog erger.

[00:37:45]

Dus bij het opzetten van de methode en dat hij dat toevoegen heet spieken. Euh, dat doe je eigenlijk altijd. Of het nou over een plastic schaadt of om pesticiden in urine. Of weet ik wat er in eerste instantie ga je dat toevoegen aan urine en dan ga je kijken in welke mate je terugvindt. En dat heet dan de terugvind ding. En dat is tot nu toe alleen nog maar gelukt als je weet dat er gespaard is. Nou, ik moet zeggen dat we euh.

[00:38:09]

We doen onderzoek aan placentale en aan bloed. Euh, het bloed onderzoek wordt gedaan door mijn collega he daar dus euh. Zij doet dat omdat ze geïnteresseerd is in de toxiciteit die R&R die optreedt in de richting van het immuunsysteem. Dat die stukjes herkend worden als UV licht lichaamsvreemd. Wij doen het in placentale omdat we eigenlijk benieuwd zijn of ook ongeboren kinderen daar misschien al aan blootgesteld worden. Uhm ja, en in eerste instantie voegen we dan dus die microplastics toe.

[00:38:43]

Maar nog niet is dus gevonden dat in menselijk weefsel microplastics zitten. Nee dat euh. Daar zijn we eigenlijk nog net niet. En weet je, dat heeft eigenlijk ook te maken met dat we heel erg zeker willen zijn van onze zaak als we het naar buiten brengen. Want euh. T. T. In het lichaam bevinden van microplastics, dat is ook. Ik merk dat t onder de bevolking en iedereen is daar toch wel heel erg, want hij heeft een soort van emotionele betekenis ofzo.

[00:39:13]

Dat zit overal in die tijd is in de lucht. Dit zit in de selectie. 10 jaar is het toch zelf ook?

[00:39:21]

Dat denk ik ook na weet je. Ik denk dat dat een heel belangrijke opmerking is die jij maakt. Euh, ik denk dat het dat de kwaliteit van de leefomgeving en alles wat in onze omgeving zich bevindt. Dat zit ook in ons welzijn. We zijn echt geen soort van euh. Euh. Totale afgesloten unit waar niks binnenkomt. Je ademt stoffen in en ja, dat klopt.

[00:39:45]

Maar tegelijkertijd is het lichaam ook zo dat het lichaamsvreemde dingen misschien wel kopieren.

[00:39:50]

Ja, het is nog even de vraag in hoeverre het echt schadelijk is. Ja, in eerste instantie moeten we dus eerst de. Stelling kunnen vaststellen en op dat punt zijn we dan nu in allerlei meer cel cellulaire testsystemen wordt al wel gemeten dat die plastics door celmembranen heen kunnen dringen en dat er dan toch allerlei processen in cellen heel anders gaan lopen onder invloed van de aanwezigheid van die deeltjes. Dus ja, ik verwacht ook wel dat het echt wel schadelijk is.

[00:40:19]

Maar de vraag is niet of het of of we het hebben. De vraag is niet wanneer vinden we het?

[00:40:25]

En hoe groot is de schade na? En wat er dan ook nog meespeelt is dat. We hebben het nu over microplastics, maar ook die kleine stukjes plastic. Die verweren natuurlijk nog steeds verder. Die worden ook nog kleiner. En dus ik denk ook zeker dat de nog veel kleinere stukjes plastic in ons lichaam zijn. Dat klinkt inderdaad niet lekker.

[00:40:46]

Nee, het klinkt niet zo lekker. Nee nee. Ik had eerder op de dag een discussie, ook over wat je eigenlijk is plastic een succesvol product geweest toen het gelanceerd werd. Zeg maar 50 70 jaar geleden. Want het is echt mogelijk om beter plastic te maken dan dat dit wat Bionerga dierbaar is of waar. Maar ja, goed, omdat het zo fantastisch voldeed was er eigenlijk aan innovatie. Helemaal niet gedacht dat. Dat zou wel kunnen en dat moet ook denk ik.

[00:41:14]

Hoe meer, hoe moeten we dat? Hoe moet je dat nu doen als je wel als we ervan uitgaan dat we dat we minder willen? Maar ik las vanochtend de krant dus meer microplastics in de oceaan dan gedacht moet. Moeten we geen vis meer eten?

[00:41:28]

Ja, nou, dat vraag je af. Ja, hoe doe ik dat? Ja. Uhm, nou, ik eet zeker nog wel vis. Uhm, ik probeer wel zo min mogelijk plastic producten te gebruiken om bijvoorbeeld spullen in te bewaren. Euh, ik zou mensen bijvoorbeeld ook aanraden. Ik heb zelf geen magnetron, ook echt wel bewust. Maar als je iets opwarmt in de magnetron zou ik dat ook zeker niet in zo'n plastic bakje doen. Euh ja, een plastic boterham zakjes gebruik ik bijvoorbeeld niet meer.

[00:41:59]

Maar weet je euh, voedselverpakkingen en zo alles wat je bij een supermarkt koopt, daar zit een plastic laag. En dat biologische paprika's zitten plastic of kom maar daar klopt beetje.

[00:42:10]

En toch zitten daar ook weer voordelen aan. Want dat UV B bevordert de houdbaarheid enorm omdat er minder vocht uit de paprika verdampt. En dan anders, dan wordt die paprika veel eerder weggegooid. Dus het is ook een heel moeilijke afweging denk ik. Van wanneer gebruik je dan wel zoiets en wanneer niet? Maar goed, het zou dus heel mooi zijn als je een type plastic zou kunnen gebruiken wat er minder schadelijk is. Die zijn er zeker. Gaan we schrikken als we straks echt kunnen meten en en gaan zien hoeveel er in ons lichaam zit?

[00:42:41]

Ja, ik denk het eigenlijk toch wel? Euh. Ik verwacht wel dat we het echt kunnen gaan meten en dat het toch ook wel euh. Ja?

[00:42:50]

T. T Leek. Ik moet heel eerlijk zeggen toen dit 10 jaar geleden een onderwerp werd, zeg maar, was ik zelf ook heel sceptisch. Maar hoe meer ik er over nagedacht heb, hoe meer onderzoek werd gedaan en hoe meer ik toch wel denk dat dit echt een probleem is.

[00:43:02]

Of hij natuurlijk als hoogleraar analytische chemie voor milieu en gezondheid aan de VU professor Marja.

[00:44:11]

Vraagt u zich natuurlijk af waarom draait het oog in hemelsnaam? Britney Spears met Lucky? De Amerikaanse zangeres is naar de rechter gestapt omdat ze onder de curatele uit wil van haar vader, want die besliste al zo'n twaalf jaar lang vrijwel alles in haar leven. Rock is journalist in Amerika en kenner van het land.

[00:44:34]

Goeie avond, goeie nagelt namiddag is het hier. Je zit helemaal aan de westkust. Wanneer ze even die vraag waarom staat Britney Spears al twaalf jaar lang onder curatele?

[00:44:48]

Dat is eigenlijk begonnen, al in 2006, toen ze hem voor het eerst moeder werd. Toen was ze gewoon constant. Na jou werd ze in de gaten gehouden door Jeugdzorg, omdat de dingen haar kind was uit een stoeltje gevallen. Nou, we kennen de foto's dat ze met haar kind op schoot achter het stuur zat. Dat soort dingen. Dus toen begon het al een beetje te haperen. En. Het dieptepunt was eigenlijk toen ze een jaar eigenlijk een en een inzinking kreeg toen ze 1.

[00:45:17]

Dat filmpje verscheen waar ze haar hoofd kaal schoor. En dat ze een paparazzi aanviel met een paraplu. En vanaf toen ging het eigenlijk bergafwaarts met haar mentale gesteldheid. En toen hebben we onder andere haar vader en de mensen die nou ja daar baat bij hebben, hebben besloten van. Zij is eigenlijk handels onbekwaam en hebben haar onder curatele gesteld. Maar dat duurt al 12 jaar.

[00:45:42]

Ja, ja, ja ja, dat is toen vastgelegd. Uhm, eigenlijk bepaalt haar vader dus eigenlijk alles. Uhm uhm, niet alleen financieel, maar ook alle beslissingen die ze neemt in het leven omdat zij ervan overtuigd zijn dat zij dat gewoon niet kan. Ze zijn gewoon ook heel bang dat mensen misbruik van haar zouden maken als uh als zij volledig uh uh kan beslissen hoe ze met haar geld omgaat. Dus dat willen ze voorkomen. En dat is dus nu echt een aantal jaar gaande.

[00:46:14]

Ze zeggen dat Britney er zelf niet veel, heel veel moeite mee heeft omdat zij daar zelf ook geen zin in heeft om dat allemaal zelf in de gaten te houden. Maar het is meer dat zij niet wil dat haar vader dat nog langer voor haar doet. En dat kan niet, want die kreeg de zeggenschap. Wat is de rol van moeder Spears?

[00:46:36]

Die is een beetje afzijdig, maar die heeft wel van zich laten horen. Nu dit speelt Spik eigenlijk en lopen ze dus naar de visueel. Is ze dus aanwezig bij de zitting en haar moeder. Die is op de achtergrond ook aanwezig, maar die is niet zo betrokken. In dit hele geval omdat zij al sinds 2002 niet meer bij elkaar zijn. Dus het is nu eigenlijk volledig haar vader die hier over gaat.

[00:47:03]

Britney was al jong en heel succesvol. Eigenlijk een kindster, internationaal over de hele wereld bekend. Wat stel je voor dat ze onder curatele werd gesteld? Nou, we zeggen het mentaal zwaar. Had eigenlijk iets voor over haar carrière te vertellen. Wat nu? Dus blijkbaar niks, maar waar daarvoor wel?

[00:47:21]

Nou ook niet heel veel, want het is zelfs zo zijn ze natuurlijk begonnen als heel veel andere artiesten als Disney ster en op een gegeven moment ook gehoord. Er wordt heel vaak gezegd dat haar stem vroeger heel anders was. En ik ben even terug gaan luisteren en dat ook. Zij werd dus opgelegd om anders te zingen, zoals bij haar stem nu kind kennen met al die kroontjes die in band. Haar stem leek te veel op die op haar concurrente Christina Aguilera, die eigenlijk in dezelfde tijd doorbrak.

[00:47:55]

En als je die oude fragmenten terug luistert, dan klopt dat ook. Dus daar begon het als hij ze gewoon helemaal gevormd en gemaakt. En euh ja, dat is vanaf het moment dat ze echt doorbrak bij het grote publiek toen ze 16 17 was. Is dat dus zo?

[00:48:13]

Je staat lekker buiten daarin in Californië geloof ik. Het waaide over in de in de microfoon van je telefoon. Maar we horen je goed hoor. Een spier zo dat al over de kinders is. Moeder van twee kinderen. Een man mag zich daar dan wel bij. Mochten die nou wel zien.

[00:48:29]

Die ziet ze dus voor 30 procent 70 procent van de voogdij. Strap is dus bij haar ex-man Kevin Federline. Dat is mede doordat ze nou ja, niet bekwaam wordt geacht om de kinderen altijd bij zich te hebben. Dus het grootste deel van de volgende eigenschap gekregen. Dat had dus ook weer als gevolg dat er een aantal jaar geleden, toen de kinderen nog klein waren, dat zij weigerden die kinderen af te geven toen zeg maar haar uhm weekend voorbij was.

[00:48:59]

En dat heeft urenlang geduurd dat ze de kinderen vasthield in haar huis. Dus dat is ook een reden waarom dit allemaal zo lang duurt dat ze onder. Staat dus. En daar zijn tussendoor ook momenten geweest, waardoor niet echt een reden is geweest om te denken goh, laten we t een beetje losgelaten vorder.

[00:49:17]

Wat? Hoe verloopt de carrière de afgelopen jaren? Ik hoor niet zo heel veel meer van de.

[00:49:23]

Nee, nee, ze gaat eigenlijk hartstikke goed. Euh ja. Misschien kun je bijna zeggen dat het ergens goed voor is, maar zij heeft natuurlijk. Jarenlang heeft ze een residentie gehad zoals ze dat noemen in Las Vegas, en op een half jaar treedt je dan op in de casino's.

[00:49:40]

Ja ja, precies. En nou ja, heel veel artiesten doen dat. En nou, dat is altijd een hele goede manier om even goed te cashen en dat doet. Ze heeft volgens mij twee of drie albums uitgebracht in de afgelopen tijd. Zat in de jury van de Specter. Dus ja, we hebben eigenlijk geen enkele reden om te denken dat het niet goed met haar gaat.

[00:50:00]

Als het dan zo goed gaat af van die de curatele van haar vader, want dat is dan blijkbaar niet zo. Nee precies. En dat is dus de reden waarom dus allerlei speculaties de in de rondte gaan. Kijk, haar vader, die is er even uitgestapt vorig jaar omdat hij ernstig ziek werd. Dat is ook de reden waarom Britney zegt dat ze haar tweede residentie in Las Vegas heeft gecanceld, omdat ze toch belangrijke Fonterra te zijn voor haar vader. Uhm en uhm, de is daar kennelijk iets gebeurd, waardoor ze dus juist niet wil dat hij het doet.

[00:50:39]

Dus is in de tussentijd heeft zijn andere advocaten gehad die de zaken waarnam en dat wil ze eigenlijk zo houden. En ze vindt het eigenlijk wel prima dat het gewoon helemaal buiten haar familie omgaat. Dus ik denk dat het daar vooral dat het een dat Ten Brink dat dat gewoon niet wil dat de familie daar helemaal haar zus soort pinautomaat gebruikt en mega niet van van haar succes.

[00:51:03]

Ze is nu misschien niet meer zo groot als vroeger, maar iedereen kent de naam nog. Ze heeft nog steeds heel veel fans. Hoe reageren die? Want dat is belangrijk. Nou, dat is heel grappig. Ik zat net even te kijken, dus bij de rechtbank in Almelo staan dus allemaal fans. Zelfs ook een ex-man van Britney. Ze is ooit 55 uur getrouwd geweest met een jeugdliefde. Die staat daar ook en die is daar allemaal met woorden. Met de hashtag Frye Britney en ja, die zijn er van overtuigd dat zij gewoon gevangen zit.

[00:51:33]

Euh ja, dat haar vader gevangen houdt. Dus ze heeft een enorme schare fans die ook elke pose van haar op Instagram euh. Analyseren. Ze had op een gegeven moment een paar emoji's gebruikt en één fan had haar soms uitgehaald. Er zijn mensen die zeggen van als er iets is, trek iets geels aan. Nou ja, het is dus hysterisch eigenlijk. We gaan het zien van Britney. Ik dank je wel aan de collega's van Nooit meer slapen.

[00:52:02]

Goeie Nacht. Freunde is het zijn. Zo zagen we uit het Siga. Letzte is Claas in.