Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:07]

Freunde is het zijn. Zich nog zo zagen hechten aan het zieke. Letzte is Claes Versteegen. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de autoriteiten, de krant van morgen en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 16 graden, binnen zit KSC Grimbergen. Vannacht werd in Portland, Oregon een mogelijke Trump aanhanger op straat doodgeschoten. Elders in Portland, op een bijeenkomst van zogeheten antifascisten, werd enkele uren later gezegd.

[00:01:00]

Dus geen verdriet dat een volgens deze spreekster fucking fastest stierf. Ik ben geen journalist van vette vergelijkingen. Wel weet ik dat Amerikaanse burgers meer dan 300 miljoen vuurwapens bezitten. Wat mij vandaag te binnenschoot. Sorry hoor, bereiden ze zich daarvoor op een tweede Amerikaanse Burgeroorlog?

[00:01:26]

Goedenavond in oog met tegen 12 uur Johns poëzie rubriek en daaraan voorafgaand het immense aantal korona doden in Brazilië. Hoe reageert het volk en de werkdruk van jonge promovendi? Is het schrijven van een proefschrift nog een mooie bezigheid? En een biografie over de oudste vorstin van de wereld, koningin Elizabeth? Krijgen de Engelsen nou nooit genoeg van hun koningshuis? Maar nu eerst het nieuws van vandaag, zondag 30 augustus. In Portland, aan de Amerikaanse westkust, kwam het tot confrontaties tussen bladluis, meeder, demonstranten en aanhangers van president Trump.

[00:02:02]

De laatste neemt stelling tegen de recente geweldsuitbarstingen en plunderingen in de stad.

[00:02:07]

Volgens hen is daar extreem links voor verantwoordelijk voor en na een show in het internet hebben.

[00:02:15]

Chocolade Antifa is een linkse beweging die volgens Trump verantwoordelijk is voor al het geweld. De aanhangers van de president willen Portland beschermen tegen nog meer vernielingen en plunderingen. Dat deden ze hardhandig. Vanuit pick uptrucks beschoten ze bladluis met de demonstranten met paintball geweren.

[00:02:38]

Bleef echter niet alleen bij paintball, de boel escaleerde en iemand schoot met scherp. Eén man werd dodelijk getroffen. Het zou gaan om een Trump aanhanger, maar de politie heeft dit nog niet bevestigd. De Amerikaanse president wil het liefst de National Guard inzetten. Die zou de straten in luttele minuten kunnen schoonvegen.

[00:02:58]

Steekwoorden met het DMR. Tussendoor is délégués Delta Lloyd Webber.

[00:03:04]

In Duitsland reageerden politici verbolgen op de bestorming van het parlement in Berlijn gisteren. Vooral dat de demonstranten Reichs vlaggen droegen, deed pijn.

[00:03:13]

Eine ging het met een Boin als dat naar dom zijn gang had. Vlakken die niet met een modern democratisch ontwerp Bondsrepubliek ploegnaam.

[00:03:23]

Deze vlaggen worden gedragen door leden van de Reis Bourguiba beweging die het staatsbestel van Duitsland niet erkent.

[00:03:29]

Respectloos, vindt vicekanselier Schots parlement met AGCO in woord wendingen respect voorbijgaan. Aber auch in dan en slechts een Fico Jaafar Gang had in Duitsland.

[00:03:43]

Opnieuw waren er demonstraties in Minsk, Wit-Rusland. Voor de 22ste dag gingen de Wit-Russen de straat op om te demonstreren tegen president Loekasjenko.

[00:03:58]

Ruim honderd demonstranten werden gearresteerd, maar er gebeurde ook iets moois. Een jongeman ging voor het oog van zijn vriendin op zijn knieën. Ze reageerde verrukt, want ze wist welke vraag zou komen. Midden in de demonstratie vroeg haar vriend haar ten huwelijk en ze zei ja, tot vreugde van de omstanders.

[00:04:32]

Dat was vandaag op radio en tv. Dat meldt de krant vanmorgen, gelezen door Freddy van Thijn. Doordat data leek bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zijn 150 mensen mogelijk in gevaar geweest. NRC schrijft dat. In juni publiceerde het COA per ongeluk de gegevens van bijna twaalfhonderd vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel op de site. 150 van hen waren identificeerbaar. Van hen werd er één verhuisd en voor een ander werd de politie ingeschakeld.

[00:05:02]

Palestijnse asielzoekers uit Gaza hebben recht op een Nederlandse verblijfsvergunning, zegt de rechtbank Amsterdam. De rechter erkent daarmee voor het eerst dat in de Gazastrook een humanitaire noodsituatie heerst, schrijft de Volkskrant. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid gaat in hoger beroep. Gaat er in hoger beroep tegen. Daar zijn nog tientallen Palestijnen uit Gaza die in Nederland asiel hebben aangevraagd.

[00:05:25]

Vanaf 1 september, dat is dinsdag, kan de Voedsel en Warenautoriteit restaurants, cafés en snackbars met een onhygiënische keuken met naam en toenaam op internet zetten. Dat is na een test in de vier grote steden. Een woordvoerster van de NVWA benadrukt in De Telegraaf dat de naam niet onmiddellijk een complete lijst horeca online staat. En mocht uw lievelingsplek er wel tussen staan, dan hoeft u ook niet weer meteen in de stress te schieten. Want als het echt heel erg was, zou de zaak wel meteen zijn gesloten.

[00:05:55]

Universiteiten en hogescholen beginnen morgen aan het nieuwe studiejaar. De Volkskrant probeerde met een enquête te peilen hoe. Wat opvalt. Alle instellingen hebben extra maatregelen genomen om eerstejaars zo goed mogelijk bij te betrekken. Meestal betekent dat ze fysiek onderwijs geven. Dat is nu een schaars goed natuurlijk. En wat ook opvalt tien universiteiten en hogescholen verwachten minder studenten uit het buitenland dan andere jaren. Negen verwachten er evenveel en vier rekenen juist op meer inschrijvingen in NRC. Ook aandacht voor het begin van het studiejaar.

[00:06:27]

Daar wordt juist de balans opgemaakt van het afgelopen jaar en de kop luidt meer stress Velenje en sneller studeren. De verslaggever van het AD schrijft over zijn eigen amateurvoetbalclub. Eindelijk weer spelen. Corona heeft zijn club al een vijfde van de totale begroting gekost door het wegvallen van de kantine inkomsten. Het bestuur onderzoekt of het terras in de winter ook kan worden ingezet. En heus niet alleen voor de omzet hoor, zegt de voorzitter. Mensen worden lid voor de sport, maar ook voor de gezelligheid.

[00:06:57]

Deze onderwerpen morgen uitgebreid in de ochtendbladen.

[00:07:26]

Waren trouwens. Na de. Pasolini, een oudje van Ilse de Lange uit 2009, gaan naar Brazilië. Dit weekend telde Brazilië de 120 duizendste korona doden. De bestrijding van het virus lijkt daar van geen kant te lukken. Goeie avond Kees Konings. Goedenavond. U bent hoogleraar Brazilië Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Wanneer voor het laatst in Brazilië geweest?

[00:10:18]

Dat was helaas vorig jaar juli augustus, alweer een dik jaar geleden, een dik jaar geleden.

[00:10:23]

Dat bericht Pijn. Vandaag de 120 duizendste korona doden in Brazilië.

[00:10:29]

Ja, niet alleen vandaag, maar het is natuurlijk al maanden sinds ugja niet helemaal begin, maar toch al sinds april mei dat duidelijk werd dat Taerwe heel erg snel ging. Heel erg verkeerd tussen. Dat is zo al maandenlang een gevoel van triestheid dat velen euh en ik ook hebben. Als we als we naar de crooners situatie in Brazilië kijken en daarover horen.

[00:10:52]

U kent Brazilië goed, u bent er heel veel geweest de afgelopen jaar? Natuurlijk niet. Kent u mensen die Corona hebben gehaald of zijn overleden Brazilianen?

[00:11:00]

Nee, gelukkig niet. Een deel van mijn schoonfamilie zit in Brazilië en veel vrienden en collega's, maar gelukkig nog niemand direct in mijn omgeving.

[00:11:11]

Dan bent u een kenner van dat land. De economie begint maart. Dacht u toen met uw kennis van het land? Brazilie is een land dat heel hard zou kunnen worden getroffen. Nou, euh, niet meteen maar. Maar heel veel mensen denk ik waar ook ter wereld, hadden heel veel moeite om in het begin de ernst van deze pandemie goed te voorspellen. Of of in het begin in te zien zijn we ook in Nederland wel gezien. Maar op een gegeven moment was natuurlijk wel duidelijk dat omdat er een aantal kwetsbaarheden zijn die Mursili misschien sterker zijn dan elders.

[00:11:43]

Misschien wat wat minder goed georganiseerd of gefinancierd. 1. Stelsel van volksgezondheid goodness grote steden met veel wijken waar armere mensen dicht op elkaar wonen. En ook de politieke chaos en de economische malaise die daar natuurlijk al een aantal jaren was. En zeker ook sinds het aantreden van president Bosschenaren begin 2019. En het werd snel duidelijk dat hij natuurlijk een beetje à la Trump, iemand die constant ook probeert te imiteren. Uh, de pandemie helemaal niet serieus nam. Dat even die toen Zorya toen Ton werd zag.

[00:12:20]

Je zag je het heel snel uit de hand lopen en al vrij snel was praesidium nummer 2 achter de Verenigde Staten een land waarvan je juist zou verwachten dat ze alle middelen in huis zouden hebben om het wel goed aan te pakken.

[00:12:32]

Intussen zien zij wel iets over de economie. Overal ter wereld worden economie hard getroffen. De Braziliaanse dus ook. Ja, en die wa, die, daar ging het al niet goed mee al al sinds uhm ja eigenlijk 2015 2016 gaat het economisch slecht met Brazilië. Een aantal redenen. Maar de. De Kroonen pandemie heeft daar natuurlijk een enorme dreun boven opgegeven. En uhm. Niet alleen de economie als geheel, maar ook de banen van heel veel mensen en met name ook kwetsbare armen in de informele economie.

[00:13:04]

Uhm. Ja, heel veel mensen hebben daarmee te maken. Ken de cijfers niet. De recente cijfers maar. Maar met een krimp van tussen de 10 en 20 procent voor de laatste vier maanden. Euh, daar kom je denk ik wel op uit. Gaan de mensen?

[00:13:21]

U noemde de rol van Bos scenario en een een Trump achtige leider die charismatisch probeert te zijn of charismatisch is? Gaan de mensen de straat op om euh, tegen Bosna te demonstreren in in mei? Krijg je daar nog iets van mee? Of is er op dit moment juist een soort steun voor bos van nacho's zichtbaar? Antwoorden onder de bevolking? Nou, de demonstraties die ook vorig jaar, toen er nog geen kroonen was, best frequent waren. Tegenbos en Nagel kregen in de periode mei, juni, juni kregen die weer een duwtje in de rug, ook door het overwaaien van Black Lives Matter.

[00:13:59]

Ha, een protest tegen politiegeweld en geweld tegen zwarte mensen in Brazilië. Uhm. Genaro was natuurlijk zeker ook sinds het begin van de pandemie constant bezig om euh ja zijn euh scepsis ten aanzien van die ziekte uit te dragen en daar zijn aanhang voor te mobiliseren. De laatste anderhalve maand zie ik dat wat minder en gek genoeg zie je ook in de opiniepeilingen de waardering voor Bolzano. Iets omhoog gaan hen nog niet zo heel veel, maar is wel opmerkelijk na na anderhalf jaar waarin die eigenlijk steeds populairder werd.

[00:14:32]

Hoe verklaart u dat? Daar zijn een aantal verklaringen die de ronde doen. Ten eerste heeft hij heel erg euh, gehamerd op het belang van de economie en met name ook mensen in de middenklasse, maar ook in de armere delen van de grote steden. Voor wie sociale afstand, houding, lockdown toch niet realistisch zijn. Ja, die vinden dat verhaal wel belangrijk.

[00:14:55]

Hij heeft ook een raadselachtig. We hebben. We hebben het vandaag over 120.000 doden en bos. Populariteit is licht gaan stijgen.

[00:15:06]

Die is licht aan het stijgen en ik probeer net uit te leggen waar dat van komt. Euh, een beetje in een korona moeheid. Euh is er is er één van. Euh ja, onna is het aantal doden, maar met veel mensen in Brazilië. Die zijn wel gewend aan dodelijke situaties. Denk aan politiegeweld 60.000 moorden per jaar in dat land en dat is nu verdubbeld door de door het aantal korona doden. Maar daar zijn heel veel mensen die denken van na.

[00:15:33]

Misschien moeten we toch maar meer belang hechten aan de economie dan aan lockdown maatregelen die in onze buurt of in onze stad toch niet van de grond komen. Bovendien, en dat is waarschijnlijk het belangrijkste, heeft Bos van Maros regering. Sinds 1 april keert die aan iedere Braziliaan die behoeftig is of zijn baan is kwijtgeraakt 600 real dat ze ongeveer 100 euro per maand uit. Dat lijkt een klein bedrag, maar voor arme gezinnen kan dat heel veel verschil maken. En een laatste argument wat je ziet is dat die de afgelopen anderhalve maand een soort politiek akkoord met de belangrijkste blokken in het congres heeft gesloten en dat die zich ook wat meer matigt.

[00:16:12]

Al die radicale euh, opruiende euh, handelingen van van zijn eerste anderhalf jaar, die heeft ie een beetje geparkeerd, waardoor net ook weer wat meer mensen denken van aan. Misschien gaat het nou toch wel goed komen en gaat ie het land besturen in plaats van alleen maar euh taal uitslaan. En die factoren, die worden eigenlijk een beetje genoemd omdat omhoog kruipen van zijn populariteit te verklaren. Nog steeds blijft 42 procent van de van de van de bevolking hem afwijzen hoor.

[00:16:44]

Dus waarom blijft ie nog aan Bosna?

[00:16:47]

Uhm, als er niks geks gebeurt zoals een staatsgreep of iets anders, dan is die uhm nu na anderhalf jaar nog niet op de helft. En de komende verkiezingen staan geprogrammeerd voor oktober 2002. Dat kan gewoon nog heel veel gebeuren.

[00:17:02]

Dan toch nog eventjes. Tot slot de meest hoopgevende signalen. Welke zijn er?

[00:17:08]

Nou, ik zie een aantal dingen bijvoorbeeld. Ik volg ook heel nadrukkelijk wat er in bijvoorbeeld sloppenwijken in favela's gebeurt. Dan zie je in steden als Rio, Champa, São Paulo ook heel veel vormen van solidariteit van mensen die elkaar helpen om niet zozeer korona af te weren, maar om de maatschappelijke en economische gevolgen op te vangen. Humanitaire acties ziet ook dat de Braziliaanse instituten, waaronder Vio Kraouche, ook wel een rol spelen in zijn ontwikkeling. En dat zou natuurlijk voor de hele wereld, maar zeker ook voor Brazilië heel, heel goed nieuws zijn.

[00:17:43]

En er is ook een gouverneur van een belangrijke deelstaat in Rio de Janeiro. Die is door de het hooggerechtshof op non-actief gesteld, omdat die gesjoemeld had. Corruptie met het aanbesteden van de aankoop van tekstmateriaal was corruptie in het spel, dus er zijn toch ook nog instanties in het land die wat dat betreft te proberen een constructieve rol te spelen. Dus de veerkracht van de bevolking en het hout houdt functionerende instituties die. Die geeft me toch wel hoop goed.

[00:18:16]

De rechtsstaat houdt daar zijn rug. In ieder geval voor een deel ook recht.

[00:18:21]

Zijn niet helemaal platgeslagen klopt heel goed.

[00:18:24]

Dat is het hoopgevende nieuws ook uit Brazilië. Dank u wel Kees Konings, hoogleraar Brazilië studies aan de UvA.

[00:20:33]

Colin Blunstone I don't believe in Miracles, morgen opening van het academisch jaar, dat is iets feestelijks. Dan zie je veel hoogleraren als pinguïns in euh, toga's over allerlei universitaire pleinen lopen. Het zal morgen een totaal andere sfeer hebben. Het was een feestelijke gebeurtenis, maar niet alleen feestelijk. Morgen gaat het ook over de inhoud. Bijvoorbeeld rond de Utrechtse universiteit start een aantal acties gepland. Er zijn klachten op de universiteit over de hoge werkdruk op de universiteiten en hoge werkdruk vindt onder andere plaats bij promovendi.

[00:21:09]

En dan zijn er nu 2 2 jonge promovendi. Sara Vermeulen van de TU Delft, Robin. 39 39 opnieuw moest er even over nadenken en zo werd Hamada. Jij bent van de Erasmusuniversiteit. 30 30. Welke studierichting? Jij sociologie en filosofie? Is fijn dat jullie er zijn. Even kort, maar op welk onderwerp ben jij een promoveren?

[00:21:34]

Ik doe onderzoek naar de condities voor eerlijk en rechtvaardig klimaatbeleid. Of eigenlijk met andere woorden de vraag hoe wij beleid kunnen maken voor klimaatverandering die niet alleen even efficiënt is, maar ook eerlijk en rechtvaardig ook.

[00:21:49]

En hoe lang doe je daarover over zo'n promotie onderzoek? Als het goed is 4 jaar, 4 jaar en als je Dothan hebt gehaald, dan wat mag je dan voor je naam zetten?

[00:21:57]

Doktert en zo jij?

[00:22:01]

Ik kijk naar diversiteit op scholen en hoe docenten ermee omgaan. Dus. Denk daarbij aan hoe ze in de klas omgaan met diversiteit. Maar ook als het aankomt op lesmateriaal en alles daaromheen. Interessant. Een diepgravende studie moet dat zijn. Ja, nou ga ik jullie voor over promovendi. Uit recent onderzoek van het Promovendi Netwerk blijkt. Bijna de helft van de wetenschappers die aan een proefschrift werkt, heeft psychische klachten door te hoge werkdruk. Wat merken jullie daarvan bij jezelf of bij collega's?

[00:22:32]

Op dit moment zit ik eigenlijk op een hele fijne plek met goede werkomstandigheden. Daar is veel aandacht op onze afdeling voor werkdruk en werkdruk beleving. En ons afdelingshoofd doet er ook heel veel voor om goede werkomstandigheden te creëren. Het is voor jou geldt het niet. Natuurlijk voel je wel werkdruk, want je hebt 4 jaar om onderzoek te doen en dat onderzoek moet onderscheidend zijn. Dat moeten gewoon van de beste kwaliteit zijn. Dus die werkdruk, die voel je sowieso wel.

[00:23:06]

Maar iedereen heeft toch werkdruk? Beter geholpen is ook nodig denk ik om erg goed je werk te kunnen doen. Maar ik denk dat in heel veel gevallen, want ik heb ook voordat ik aan de 2e helft werkte aan andere universiteiten gewerkt. En ja, ik denk ook op misschien andere afdelingen van de tweede helft. Er is wel degelijk soms werkdruk die doorslaat, zeg maar naar een kantine. Misschien niet helemaal. Wat is die werkgroep dan? Wat is dat dan?

[00:23:37]

Ja, dat zit m in weinig werkuren voor het voorbereiden van onderwijs.

[00:23:42]

Ook voor de duidelijkheid als promovendus geef je ook weer jonge studenten onderwijs. Het hoort bij het werk van de promovendus. Bijna alle gevallen wel. Wat doe jij dan vaak? Ik ga naar YouTube, Suha. Doe je dan vaak ook het werk van de professor? Ben je niet een makkelijke plaatsvervangend docent dan voor de professor?

[00:24:02]

Soms wel, soms niet. Het zijn werkgroepen die wij verzorgen. Bij de meeste promovendi is het toch al 80 20 quo qua zeg maar euh. Indeling voor je aanstelling is 80 procent onderzoek en 20 voor voor het onderwijs. Dat wil zeggen dus dat je werkgroepen begeleidt. Werkgroep ook vormgeeft zijn toch wat. Wat kleinere groepen van 20 studenten, dus geen grote hoorcolleges. Maar inderdaad, ik bedoel, daar komt heel veel werkdruk bij kijken, maar is toch wel goed wil doen als je onderwijs goed wil uitvoeren.

[00:24:31]

Ben je toch wel meer meer tijd kwijt dan dan? Dan dierenvoer krijgt voor de voorbereiding, maar ook voor het nakijken. Voor het kunnen bieden van goede feedback aan de studenten. En dat is iets. Dat is iets wat wel breder geldt voor de meeste werknemers die verbonden zijn of of iets doen met onderwijs op de universiteit. Dus het is niet echt alleen maar een probleem voor promovendi, zacht voor de voor. Voor alle onderwijs staf dat.

[00:24:56]

Ik hoor trouwens ook in andere onderwijs veel zichtbaar onderwijs via natuurlijk onderzoek doen. Moet je dat ook aantref? Ja ja, ja, ja ja inderdaad dus. En ik bokwa of iets zeggen. Want net zij, net zij de nettoschuld volgens mij dat dat werkelijk nodig is voor voor goed werk doen.

[00:25:13]

Antwoord Ik zei dat het erbij hoort te zijn. Druk hoort bij ieder vak en kan je beter maken.

[00:25:19]

Ja, maar ik weet niet of het over of dat zo zou moeten horen, zeg maar. Het hoort er nu wel zwart van bij. We accepteren dat werkdruk onderdeel uitmaakt van hoe wij ons werk moeten doen. Maar in wezen is het eigenlijk een vorm van uitbuiting, waarbij wij meer insteken dan wat wij ervoor terugkrijgen. Uitbuiting uit. Nou ja, ik bedoel, als we toch terugkijken naar die naar de universiteit, dan zien we toch worden door de universiteit werkt volgens een neoliberaal model.

[00:25:46]

En het gaat voornamelijk over kapitaal accumuleren. Dus meer meer output met meer men met zo min mogelijk input. Dus zo min mogelijk kosten maar zoveel mogelijk dingen kunnen kunnen kunnen produceren. Begrijp ik dan dat promovendi juli gaat zijn en promoveren die een soort verdienmodel zijn voor de universiteiten ook? Rechtstreeks super direct zou ik niet zo durven zeggen wat ik heb begrepen is. Bij een gewone promovendus een universiteit tachtigduizend aan negentigduizend euro krijgt als je bent gepromoveerd.

[00:26:18]

Inderdaad wel ja. Het is toch een verdienmodel voor de universiteit? Zeker. Maar ook Mook in Mook en het arbeid wordt wat wij verrichten het onderwijs, wat we doen met alle andere taken eromheen. En dat is iets wat wat ik denk. Wat waar we toch wel naar moeten kijken gezamenlijk over hoe we door in omzet misschien anders kunnen inrichten. Maar als het aankomt op het werk wat we doen. Want werkdruk zou niet moeten. De werkdruk zou niet een onderdeel moeten zijn van het werk wat we moeten doen.

[00:26:44]

Uitbuiting. Dat woord blijft hangen bij mij sarren. Nou ja, ik wil daar wel graag op reageren. Ik voel mijzelf absoluut niet uitgebuit. Ik krijg heel veel vrijheid in mijn onderzoek om invulling te geven op een manier waarop ik denk dat dat goed is. Ik voel me ook heel bevoorrecht in de positie die ik heb. En ja, zoals ik net al zei zit ik niet op een plek die gewoon heel prettig is en die mij ook heel veel vertrouwen geeft in het geloof dat het anders kan.

[00:27:15]

In de academische wereld. Ja, ik wil er wel bij, zegt ze, maar dat gaat niet over dat dat ik persoonlijk voel dat ik uitgebuit word. Het is natuurlijk geen individueel iets, maar ik heb het over een structureel iets dat wij met z'n allen op die manier dus meer inleveren dan wat we daar voor terugkrijgen.

[00:27:31]

Erkennen de hoogleraren bij wie jullie aan promoveren zijn? Erkennen die dat die werkdruk zo extreem hoog is? Ja, deels wel. En wat doen ze drammen? Dat is heel verschillend natuurlijk. Ik kan eigenlijk alleen maar spreken uit mijn eigen ervaringen.

[00:27:49]

Wil jij mijn eigen hoogleraar? Die geeft heel veel. Euh, ja, er is heel veel ruimte voor, zeg maar de menselijke maat. En die stelt me heel erg gerust en zegt nou ja, geloof in wat je doet. En uhm. Hij coachte zij Seiko. 5. En hoe is dat bij jullie Erasmus?

[00:28:12]

Je ook goed ook goed zijn, maar de begeleiding die we hebben onder de omstandigheden waarin we werken. Ik heb daar niet niets over te klagen, maar begeleiders die doen naar mijn mening denk ik wel goed werk in het begeleiden van mijn onderzoek. Maar die werken ook in omstandigheden die, net als waar we die vooral hadden dus te maken hebben met een bepaald, een bepaalde, de werksfeer waarin ze ook de werkdruk ervaren. Dus binnen die omstandigheden binnen die condities word ik zeker wel wat goed beleid door mijn begeleiders.

[00:28:39]

Maar dat neemt niet weg dat er wel een structureel probleem is. En. Eén van de fenomenen die er ook mee werken is het nakijken van tentamens die studenten maken. Ik heb begrepen dat jij tentamens van studenten met een stoploss voorbij nakijkt. Dat is wat is voorgekomen. Uit. Nou, ik had een enorme stapel tentamens die ik naar moest kijken in heel kort tijdsbestek. En ik had ook nog andere onderwijs Staca en ander onderzoek. Euh ja, dingen die ik af moest maken.

[00:29:10]

En ik vroeg me gewoon af hoe dit in godsnaam gedaan ging krijgen. En ik heb toen een korte proef gedaan met vijf tot tien tentamens om te kijken hoeveel tijd ik gemiddeld kwijt was. Met het nakijken van één vraag en mezelf op de limiet van het gemiddelde gezet. Zelf gepusht om binnen de tijd gegeven.

[00:29:34]

Tijd om het af te maken. En dat klinkt ontzettend naar als ik mezelf nu zo hoor, vertelde ik dit. Dit is niet hoe ik zou willen werken. Het is ook een leuk spel met jezelf. Dit is ook een sport, dat is absoluut waar. Hij wordt gedwongen zo te werken. Bijna wel ja. En dat. Dat vind ik wel echt absoluut zonde.

[00:29:51]

Jij schreef samen met andere promovendi een open brief aan de top van de Erasmus Universiteit over de gevolgen van de korona crisis. Klopt, die heeft ook met waar we het nu over hebben te maken. Moet de werkdruk een werkdruk wat dus vergroot werd gedurende de lockdown? Vanaf medio maart tot nu nog steeds ongeveer een vierde. Heel veel van mijn collega promovendi aan extra stress omdat we vanuit huis moesten werken. Mensen ons hebben toch niet een goede bureau waar we op kunnen werken of of of of juist de beeldschermen waar we op ons leuk op kunnen doen.

[00:30:27]

Sommigen van ons hebben ook nog kinderen en die kinderen moesten thuis geschoold worden tijdens, tijdens de lockdown of tijdens de intelligentere, ook het andere dat werd genoemd. En dat bracht allemaal stress met zich mee en het niet kunnen uitvoeren van van veldwerk waar ik zelf ook iets mee had. Want ik zou eind maart ook onderzoek doen op scholen en dat valt natuurlijk niet niet mee. Ik kon geen tyfus doen met docenten. Hebben ze daar rekening mee gehouden?

[00:30:50]

KWAAL die 1 die 4 jaar voor je klaar moet zijn nu afronden. Dat ons gelukkig wel, dus naar aanleiding van die brief ook hebben. Wij dus binnen onze faculteit hebben een hartstikke case beleid is er gekomen waarin we dus als het echt tegenzit kun je inderdaad dus extra tijd krijgen. Dan kijk je door de vingers. Een maand of drie kan je dan krijgen. Hoe was het voor jou Sare om in Korona tijd over te schakelen op online onderwijs met je studenten?

[00:31:17]

Dat was best intensief. Ik vind over het algemeen dat het eigenlijk heel goed is gegaan en ik weet ook dat er achter de schermen en bij het management van de universiteit waanzinnig hard gewerkt is om dat mogelijk te maken. Daar heb ik echt enorm veel waardering voor. Maar ja, het was absoluut niet altijd eenvoudig en het ging ook echt niet zonder slag of stoot. Uhm. Maar ja, ook bij studenten merkte ik heel veel flexibiliteit en ook wel inzet en betrokkenheid om het toch mogelijk te maken.

[00:31:47]

En ja, het is dan best frustrerend dat je het eigenlijk vanuit je huis tegen een scherm staat te praten en je studenten niet kan zien en eigenlijk dus ook niet kan merken of datgene wat je vertelt of dat of dat ergens land of blijf hopen dat we weer uit die korona komen. Dank jullie wel. Sara Vermeulen van de TU Delft en Zoe Humana van de Erasmus Universiteit. Over hoe het is om promovendus te zijn en hoe lastig dat soms is. Succes met jullie studie en werk.

[00:32:16]

Dank je wel dank.

[00:32:25]

Zeezand de Haye, de mayonnaise speler Santiago in de play. Seizoens de. Smaling Dus uw kind hiernaast is de Amoris. Kweken en. Vorig seizoen zijn de. Mei puttertje Sleeping. Seesen. Crowded House, met voor Ceyssens in Windei. Komende week verschijnt in Engeland en in een Nederlandse vertaling een uitgebreide herdruk van een toch al lijvige biografie van Queen Elizabeth The Second. Geschreven door Sally, bedeelt Smith aanleiding om met correspondent Tim de Wit het afgelopen jaar van de Britse vorstin te beschouwen.

[00:35:16]

Elizabeth maakte het afgelopen jaar nogal wat mee. Ha Tim! Kunnen we zeggen ja, ja, de korona crisis natuurlijk. Dat gaan we zo ver. Familie was er weer genoeg te zien. Ja, precies genoeg genoeg. Maar ook genoeg boeken over die Engelse koninklijke familie. Zijn de Engelse lezers dan nooit uitgeput als het om die koninklijke Engelse familie gaat? Ja, dat zou je haast denken als je inderdaad ziet hoeveel boeken verschijnen over de winters. Euh, want buiten deze biografie was er onlangs nog echt een paar weken geleden ook nog een nieuw boek over Harry Magan, waar natuurlijk veel over te doen is geweest dit jaar en dit boek van Sally bedelt.

[00:35:56]

Smith is een enorm dikke pil, ruim 600 pagina's. De eerste versie van deze biografie verscheen in 2012. Nu dus een nieuwe versie met nog meer details over het leven van de koningin. En ja, je merkt gewoon dat die magie euh, die over deze familie heen hangt. Nooit is uitgewerkt. Het is het beroemdste koningshuis van de wereld natuurlijk, waar ze gewoon heel goed begrijpen dat je altijd net genoeg afstandelijk moet blijven om het magisch te houden, maar ook net genoeg menselijk en aanraak baar moet zijn om wel geliefd te blijven.

[00:36:26]

Dat hebben ze heel goed in de smiezen bij de familie Winsor. Het afgelopen jaar van Elisabeth T. Het was tumultueuze, noemde al. Volgens mij Korona. Dan hebben we het gedoe met de zoon Enzo. Om herrie aan herrie en Migron, euh, is, is zij kan je zeggen, het enige baken van rust in die in die turbulente fase waarin ze zich bevinden. Ja, euh, denk het wel. Euh, en dat is ze al heel erg lang.

[00:36:54]

Ze zit al 67 jaar op de troon, waarin ze absoluut recordhouder is in de Britse geschiedenis van alle vorsten die er geweest zijn. Nog nooit had een koningin zo lang op de troon en in al die jaren is er eigenlijk nooit een schandaal geweest over de Queen. Waar we heel lang over hebben gehad, is er nooit op een bepaalde manier uit de pan gesprongen waar iedereen schande van sprak. Als je dus ziet wat er in haar eigen familie wel gebeurt.

[00:37:18]

Ja, je noemde de verhalen zelf al hebben Jamaican die zijn uit de koninklijke familie gestapt. Eerder dit jaar zijn definitief verhuisd naar de Verenigde Staten, konden niet meer in het keurslijf met het keurslijf omgaan met de druk van die vreselijke tabloids waar ze veel over te klagen hadden. En haar zoon Andrew is nog altijd verwikkeld in dat schandaal rond Jeffrey Epstein. Die Amerikaanse miljardair, die vorig jaar zichzelf van het leven beroofde in de gevangenis en die tientallen minderjarige meisjes heeft misbruikt, naar die naam van prins Andrew heeft misbruikt.

[00:37:51]

Of is dat zo? Is dat toch meer een soort suggestie geweest? Toch staat het vast dat er sprake is van misbruik waarvoor hij staat. Hij heeft daar een Iederin in een eerdere rechtszaak voor veroordeeld geweest. Epstein. Uhm. Maar goed, dat betekent niet dat Ruda automatisch ook precies voor de duidelijkheid en doel zelf.

[00:38:09]

Er is gesuggereerd dat ook hij seks zou hebben gehad met minderjarige meisjes, maar dat staat niet keihard vast. Nee, zeker niet. Oké, er is één van die meisjes die dat voortdurend heeft gezegd en dat ook nog steeds zegt en daarom ook wil dat een vrouw voor de rechter verschijnt in de Verenigde Staten. Want dat zorgt er dus ook voor dat die zaak maar voortsleept. Want. De FBI klaagt voortdurend over het feit dat Prince en vrouw niet mee wil werken met deze zaak.

[00:38:35]

En dat is natuurlijk ook iets wat de koningin zorgen baart, want dit blijft daarmee natuurlijk ook maar kleven aan die Britse koninklijke familie. En nou ja, vorig jaar is Andrew al uit de familie gezet. Min of meer. Hij is nog prins officieel en mag de titel nog dragen, maar in het openbaar zullen we hem nooit meer zien. Op een publieke aangelegenheid waar de koninklijke familie bij aanwezig is. Hij heeft al zijn prinselijke taken neer moeten leggen, heeft Elizabeth Taylor gehad.

[00:39:00]

In het neerleggen van die publieke taak twijfelt. Ongetwijfeld ja, dat is dat, dat gaat in overleg tegenwoordig wel veel meer met Charles, de kroonprins, haar zoon en ook met William, de zoon van Charles, weer ook toekomstig koning. Maar zij is nog steeds wel degene die uiteindelijk de beslissing neemt. Euh, die als zij ergens tegen is. Dan gaat het ook niet door. Maar zoals gezegd. Euh. Dat doet ze allemaal niet meer in haar eentje.

[00:39:25]

Ze betrekt daar wel ook de belangrijkste mensen uit de familie bij dan. We hebben het over de koningin die 94 jaar oud is. Euh, heeft Engeland haar nodig om zich door deze korona tijd heen te slaan? Nou. Het viel me toch wel op hoeveel indruk het nog maakt. Als zij dan op een gegeven moment. En dat was in april euh. Een korte televisietoespraak houdt. Euh. Je merkt dat iedereen toen was. Net de lockdown zeg maar.

[00:39:53]

Die was behoorlijk streng in Groot-Brittannië ingegaan. Alles was op slot. Euh. Iedereen zag het of veel mensen zagen het echt even niet zitten. Hoe het nou verder zou gaan. En je merkte toen zij euh. Het woord richtte tot de natie, wat het losmaakten aan reacties. Hoeveel impact zoiets dan heeft. Laten we bijvoorbeeld er even luisteren naar beroemde woorden die zij toen sprak en die echt bleven hangen.

[00:40:15]

Kaempfert T wel weer mee. Het molesteerden een geel zwart. Wil Bouwende afrennen zeggen wie wil bouwen aan FMLN gen. Je wel meet again. Ja, Elisabeth, de moeder van Greet Britten, nog altijd. In zekere zin wel. Euh, ja, euh, 94 ha. Laten we dat niet vergeten. En nog altijd natuurlijk volledig in haar rol als koningin actief. Hij heeft weliswaar wat taken overgedragen aan haar zoon Charles, maar is nog steeds gewoon eindverantwoordelijke staatshoofd.

[00:40:53]

Euh. Van Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk. En trouwens nog ook van een aantal voormalige koloniën van de Britten. Denk aan Canada bijvoorbeeld, waar ze ook nog steeds het staatshoofd van is. En ja, je ziet gewoon natuurlijk vanwege het feit dat ze op haar leeftijd dit op deze manier nog steeds doet, dat haar de waardering voor enorm is. 74 procent van de Britten draagt koningin Elizabeth een warm hart toe. Dat zijn echt ongelofelijk positieve cijfers over een vorst of een vorstin.

[00:41:19]

Euh. En dat is iets. Ja euh. Dat zie ik ook niet veranderen zolang zij o. Euh op deze manier doorgaat. En dat zal ze ook. Dat heeft ze ook meerdere malen gezegd doen. Totdat ze waarschijnlijk haar laatste adem uitblaast. Of het echt niet meer gaat? Ja, dan zal ze die populariteit echt wel behouden. Tot slot kort nog eventjes 94 jaar oud. Oudste koningin ter wereld heeft niet het eeuwige leven. Je zei het al ooit moet ze een opvolger krijgen.

[00:41:43]

Kort Tim staat haar zoon Charl Charles nog steeds te trappelen. Ja hoor, die gaat dat echt? Daar ben ik van overtuigd. Je hoort wel eens die verhalen dat hij het over gaat dragen aan zijn zonen. Want ook Charles wordt 72. In het najaar. Maar hij heeft zich natuurlijk zijn hele leven voorbereid op deze baan, waar hij sinds zijn geboorte naartoe leeft. Dus uhm, als hij euh, zijn moeder komt te overlijden, dan wordt hij koning.

[00:42:08]

Lang zal ie het waarschijnlijk niet zijn. Maar nee, Charles zal die kans echt niet aan zich voorbij laten gaan. Dank je wel Tim de Wit met dit inkijkje in het Engelse vorstenhuis naar aanleiding van de her verschijning van de lijvige biografie over koningin Elizabeth.

[00:42:28]

Boise rubriek. Jason Janssen verhalen. Fijn dat je er bent. Goedenavond. Wat is er deze maand poëtisch aan de orde? De allereerste korona sonnet Een krans alsjeblieft nou zonder sonnetten ken ik. Vertel eens, uhm. Vier strofen, veertien regels. Rijmschema twee keer a b b a en twee keer ecdc. Eerste twee zijn vier regels en de tweede twee en drie regels. Meestal is het zo. Nou is een sonnet een krans. Dat zijn veertien van die sonnetten waarbij de beginregel altijd dezelfde is als de laatste regel van het voorgaande sonnet.

[00:43:16]

En dan komt er een vijftiende sonnet, dat bestaat uit alle beginregels van de voorgaande 14 sonnetten. En nu heeft de dichter Catherina van Dale. Die heeft een korona sonnet, een krans gemaakt en die staat te vinden op soms gespeld zet u hem en ik lees even het twaalfde gedicht uit die sonnet, een krans voor idealen blijken niet te genezen. Hoe de liberalen voorspiegelen? Leven is gewoon een handige link. MECHELEN Wat een sukkels zouden we wezen als we niet pakken.

[00:43:47]

Wat we pakken kunnen. Groter dan groter wordt het niet. Als ik hier en jij daar chord valt. Winst over ons heen met bakken ellende is niet overzichtelijk. Maatregelen scheppen schijn, veiligheid verkocht en lichtelijk overdreven. Leggen we het ideale plaatje over onze levens om te concluderen. Elementair is alles allang verdord. De eerste regel van dit gedicht was de laatste identiek aan de laatste, dezelfde elfde en de laatste regel. Die elementaire nog jenifer elementaire elementaire is alles allang verdord.

[00:44:24]

En zoals de gedichten in de sonnet. Ja ja, mooi, mooi. Hoe? Euh. Het lijkt mij een enorm euh, bijna wiskundig klus voor zijn heksentoer. Die vandalen is er ook vier maanden mee bezig geweest. Begon toen het virus door China begon rond te waren. En toen dacht ze daar moet ik poëtisch iets en vorm aan geven. S Nachts en dan doe ik de zeven hoofdzonden, dus hamsteren als hebzucht. Maar dat heeft ze losgelaten en de vorm is eigenlijk als het ware met de inhoud op de loop gegaan.

[00:44:55]

Ze is zelf de dochter van een dichter. Maria Vandaele en ze schreef tot op heden vrije verzen. Maar hier is de vorm natuurlijk heel bepalend. En daar moet je dus beginnen met dat vijftiende couplet waar al die beginregel zijn staan. En hoe klinkt het nou op mij als poëzieliefhebbers? Euh, niet echt. Ik ken ben niet echt een zonder te kennen, maar ik heb ze natuurlijk wel gelezen. Het kan ook zijn dat de vorm op een gegeven moment zo bepalend wordt en dat de inhoud bijna in de weg staat.

[00:45:23]

Dat. Daar sta je niet alleen in Simon Mulder van Feest der Poëzie, die zegt het gevaar van vorm dwang ligt op de loer. Daarbij is zo'n netals zo en dat is in dit geval logaritmisch des te meer het geval. En de bekende literatuur vorser Bas Jongeneelen zegt De vorm wordt hier al gauw de boodschap hebben. Je krijgt iets van knutselen met de hang en sluitwerk, een vernuftig bouwwerk van Ikea kastjes. Maar ik vroeg het ook aan Ingmar Heytze en die zegt ja, maar als je nou zegt dat vormvereisten de inhoud in de weg staan, de zeggingskracht van een gedicht, dan zeg je eigenlijk uiteindelijk met geen enkel vormvereisten krijg je het beste gedicht.

[00:46:00]

En dat is ook weer niet zo, want dan heeft geen poëzie meer. Dus daar moet eigenlijk evenwicht zijn tussen vorm en inhoud. Precies het gedicht van Catharina van hoe veel gefoefel uit hoeveel sonnetten bestaat in totaal. Deze krans van 15 en krans bestaat uit vijf. Je hebt ook de sonnet Herkansen kans. Dan is het dus 15 maal 15.

[00:46:21]

In de 225 sonnetten en de krans van Catharina Vandaele is dat een primeur voor Nederland. Als Corona Sonnet de krans wel, maar niet als sonnetten kan tellen en als Poëzieweek geschenk is in 2015. Het gedicht van Ilja Leonard Pfeijffer verschenen. Giro Giro Tondo. Een obsessie. Daar zal ik ook even het vijftiende couplet van lezen op Marktplaats en heb ik naar jou gezocht. Ik wist je naam niet, wilde die niet weten. Op elke website wist ik jou te heten.

[00:46:52]

Hoewel ik nergens op je hopen mocht toen ik je vond, was jij verrassend echt. Je maakte lange vingers van gedachten. Je vlogs, mijn woorden tot een cd strik. Je lachte, al had ik volgens mij niets raars gezegd. We scheppen wie ons liefheeft. Naar ons beeld in wolken valt een wereldrijk te winnen. Bestaan is een illusie die je steelt. Ik kan je slechts als fantasie beminnen. En om een blanke bladzijde die vergeeld! Wil ik je weer als een gemis verzinnen.

[00:47:22]

Nou, daar achter op het flaptekst staat dat dit de allereerste sonnetten Frans en Nederlands is van Leonard. Ja, maar dat heeft. Die hij wist stiekem wel beter, hij heeft het maar zo gelaten, want hij is natuurlijk de samensteller van de enorme dikke bloemlezing. Euh, over de Nederlandse provincie die niet de eerste is. Ja, dat had hij moeten weten. Ja, hij is sterker. Hij al tien jaar niet kwalijk. Zo te zien is zijn mystificatie Louison, zo zeggen ze.

[00:47:48]

Want hij had zelf tien jaar eerder al een sonnet de krant gepubliceerd in Het Grote Bagger boek. En daarin haalt hij bovendien een trucje uit. Als je nou alle Entens weghaalt aan een van de regels in zo'n zonnetje kan staan, hou je gewoon een stuk proza over. Dus euh ja, dat de mensen zullen gaan.

[00:48:06]

Ik ben toch benieuwd. Wat is de oudste sonnetten kranten in Nederland? Leuk dus.

[00:48:11]

Veel mensen dachten de Mathildes cyclus. Die lijkt wel om een sonnet de kans, maar die voldoet niet aan alle regels. Jack Perkins dat, maar dat we zijn gedicht. Een Soner, een sonnet de kans van de romanschrijfster Jane Reinecke War sturen. Als de echtgenote van de dichter Willem Kloos. En tot nu toe stond de oudste zoon de krans in het Nederlands op naam van Eliza Laurie Yard. En dat is eigenlijk een man is een pseudoniem, dus een dichter van dominees poëzie.

[00:48:39]

Maar Bas Jongeneelen had die gevonden en die zei Het is toch raar, dat hoort niet bij uit de doeken gedaan. Wat dat dan precies is? Een sonnet. De krans wordt kennelijk bekend verondersteld, dus hij hield het voor mogelijk dat er nog ouderen bestaan. En jawel, juist dit weekend heeft Raimondo de Man achter de gaten. Poëzie Seid Laurens Janszoon Coster. Warm aanbevolen. Een nog oudere sonnet. De krans ontdekt uit 18. Vierenzeventig van Th. Bulen, die is gepubliceerd in de Noord en Zuid-Nederlandse Toneel Almanak.

[00:49:11]

En daarin is wel degelijk wordt wel degelijk uitvoerig uitgelegd. Het begrip sonnetten Krantz. En die kunt u vanaf nu lezen als u wilt op Webern. Punt. J. Koster met de c punten. NL en ik lees curiositeit halven alvast het meest sonnet daarvan en het meeste sonnet.

[00:49:28]

Voor de duidelijkheid uit 18 74 74 slotzitting door de eeuwen heen ligt klaar voor veler ogen. Wat eens Chiny deed schitteren voor een volk gelijk t licht dat doordringt door de wolk. Bij jonge oud en jong de vreugde zal verhogen. Ach, zonder kunst is ieder beeld om toga en als met een floors der droefheid somberen tolk. De schoonste gaarde is slechts een zwaard. Zwarte Kolck als niet de zon verrijst aan hemels boven materie, ligt bedolven onder de aarde. Is goud en diamant u alles waard?

[00:50:04]

Begraaf u dan in diepe, donkere holen, maar voelt het niet. Het wordt u geopenbaard. De zon heeft ook de schat daar vergaard. Drong daar zelfs door. Hoe diep dan ook verscholen. Dit was de oudste zoon uit de krans. Een beetje land en zo staat is is er wereldwijd iets bekend. Zijn ouders 17:48 is er één en die is heel toepasselijk geschreven door veertien Italiaanse dichters, samen met de veertien coupletten en vijftiende door hen allen samen d.

[00:50:34]

De boodschap van het laatste gedicht van Boelen. Wil je daar nog iets over kwijt? Over wat? Ja, dat is natuurlijk typisch. Die die wat geëxecuteerden, dominees, poëzie waar enkele decennia later of heel kort daarna de Tachtigers tegen op zouden komen, die meer echte doorvoelde poëzie wilden en niet tegen zo uit. Ja, het is door erg extatische en overdreven. En dominees poëzie.

[00:50:57]

Wat heerlijk om op zondagavond hier te zitten en een lesje poëzie te krijgen van Joseon. En dan ook nog aanschouwelijk met de gedichten zelf. Dit keer ging het over de sonnetten Krantz, een èn een hele speciale techniek en dan nog speciaal stond sonnet en krant. Precies de crooners van de krans 15 sonnetten achter elkaar. Daarmee eindigen we dit zondagavond. Ze oog volgend. Volgende week zal er ongetwijfeld weer zijn. En dan? En wanneer ben jij weer jong? Nou, over een maand of een maand.

[00:51:31]

De eerste zondag tijd was de laatste zondag door de omstandigheden. Dank je wel. Ondertussen was een luisteraar voor straks welterusten. Freunde is het zijn. Zo zagen we uit het zieke. Letts is Claas. Morgen kijken.