Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:04]

Radio 1 podcast podcast Vermeulen. Goeiedag beste podcast liefhebbers? Euh, wij gaan in Hilversum praten over voetbal, want dat is het enige wat we in t leven ongeveer kunnen, dus dan gaan we ons daar op focussen. Druk met Frank Snoeks die terug is van vakantie. Helemaal fris. Jeroen Gutter moet nog, Jan Roels naast mij ook. En ik begin met een uhm zeg maar. En kijkers. Opmerking wij hebben gewoon ook mensen die echt elke week euh euh.

[00:00:32]

Luisteren, niet kijken, luisteren en daar ook op reageren. Ik vond deze wel heel aardig van Stefan van der Pol. Beste heren van de NOS Voetbal Podcast. Ik als vaste luisteraar van jullie podcast heb steeds het gevoel dat Jan Roelfs een goede Ronald Koeman imitatie in huis heeft. Zouden jullie dat even kunnen testen? Ik denk dat je vanavond een wedstrijd hebt gezien waarbij we eigenlijk vanaf het begin onder druk hebben gestaan. Daar kwamen we niet goed onderuit. Dat hebben we niet goed gedaan in de eerste helft en dat speelde ons eigenlijk de hele wedstrijd parten.

[00:01:03]

We liepen eigenlijk achter de feiten aan. Ik was ook niet tevreden in de rust, dus dat heb ik aangepast door een spits uit te halen. Nog een verdediger daarbij om in ieder geval niet van het veld gespeeld te worden. Dat is uiteindelijk dus ook niet gebeurd. Dus ja, uiteindelijk ben ik wel tevreden met dit gelijke spel.

[00:01:18]

Als Stefan van de Pol gelijk of we na de match nog een beetje gevolgd worden door jou. Maar ik heb ook de indruk dat het voor Jan uit de lucht kan vallen. Dus we gaan gewoon euh, Jan een week later oefenen. Volgende week nog een keer proberen. Ik hoef mijn stem niet echt na te doen, maar een beetje op Ronald Koeman. Ik heb ooit in een heel ver verleden gesolliciteerd bij AVRO's Sport, Panorama en toen afgewezen natuurlijk afgewezen omdat Arno Vermeulen toen wel werd aangenomen.

[00:01:42]

En uhm, dat is echt echt gebeurd. En euh. Ergens begin jaren negentig. En ik weet niet meer met wie ik sprak. Die zei je stem lijkt zo ontzettend. Als ik mijn ogen dicht doe lijk lijkt het wel of ik Ronald Koeman hoor. Dus het is niet voor het eerst dat ik het hoor.

[00:01:55]

Vrij naar Cees Buddingh. Ook voetballiefhebber bij leven. Zou dat inhouden dat Ronald Koeman jou kan nadoen? Ja, dat kunnen misschien. Dat vind ik wel mooi. Nou, dus hij had best wel eigenlijk gelijk. Stefan van der Poll. Dankjewel voor je reactie en hij gaat nog wat schaven, maar t zit er ergens wel in. Uhm heren. Het was niet een week met de enorme grote thema's heb ik het idee. Het is even rustig op het Russisch front in de Engelse voetbalwereld.

[00:02:28]

Dat is eigenlijk ook wel leuk, kunnen we over heel andere dingen praten en ook hele leuke dingen. Uhm, Voetbal International wijdde er bijna zijn hele magasin deze week aan. Het is er nogal wat. Heerenveen bestaat honderd jaar. Uhm, ik heb altijd het idee dat iedereen eigenlijk wel met goede zin naar het noorden gaat als die Heerenveen op z'n eigen agenda heeft staan. Frank Snoeks. Klopt dat? Uhm e m en waarom? Waarom is dat zo?

[00:02:50]

Waarom bij Heerenveen? Je bent heel erg welkom in de perskamer van Heerenveen, wat toch voor een deel ons werkterrein is. Hoe je buitengewoon gastvrij en vriendelijk ontvangen en met uhm weet dat suiker, brood, heerlijk suiker, brood. Niet te vergeten. En er zijn tijden geweest, maar die zijn wel even weg. Inmiddels vind ik dat je ook met een leuk wat je opgewonden met een kloppend hart naar Heerenveen ging omdat je zoekt leuk voetbal zag. Euh.

[00:03:18]

Ruud Gullit heeft ooit een keer de term sexy voetbal gelanceerd. En volgens mij is dat nooit gevraagd om dat eens uit te leggen. Maar het voetbal dat Heerenveen in de gloriedagen speelde, dat ze op weg gingen naar de Champions Like'. Dat beantwoordde daar wel aan. En ze hebben nu wel een. Een trainer die die ze die ze de tijd moeten geven vind ik een goeie vent. Maar dat sexy voetbal is wel ver weg. Maar gingen we er ook graag heen omdat het een club van iconen ook is.

[00:03:48]

Hem bedoel Riemer van der Velde heeft daar een loopbaan natuurlijk al zo lang rond als als wij. Ik herinner tenminste mijn eerste bezoek denk ik aan Heerenveen dat Riemer daar al was. Dat geldt ook wel bijna voor Foppe. Euh, dat is toch belangrijk voor voor een club voor ons? Dat vinden wij fijn dat een club niet elk jaar fan van gezichten wisselt. Is een aparte club met een bijzonder shirt, met een met die traditie van dat Friese volkslied.

[00:04:09]

En en ze hebben de beste of toch zeker één van de beste voetballers voortgebracht die wij nooit hebben zien spelen. Ha. Vast zelfs jij niet. Kick Smit Abe Lenstra. Maar ik, mijn vader. Stoere stopper van Stormvogels heeft wel tegen Abe Lenstra gespeeld, dus ik heb het daar wel veel met hem over gehad. Wat waren dat dan voor spelers? Faas Wilkes heeft ie ook tegen gespeeld voordat ie uit uit ging vliegen in het buitenland. Mijn vader zei dat jullie waren geweldig voetbal ze allebei.

[00:04:38]

Wilkes was bovendien nog een Yentel man en ik citeer mijn vader die zei ja, die Abe Lenstra was een geweldige rechtsback in het veld, maar ook een geweldige voetballer. En toen ik hier pas bij Studio Sport Vanbergen vergeet me even de tijd, want er waren toch geen belangrijke thema's zijn toen je hier nog dik bruine Stijn. Kennen jullie nog die dan elke zondag een tekening maakte? Want Studio Sport was niet bij elk evenement. En dan was er 1.

[00:05:05]

Als er ergens niet waren geweest, dan was toch iets bijzonders gebeurd. Een bijzonder doelpunt gevallen of een hardloopwedstrijd? Dat kon alles zijn. Dat maakte dik daar een tekening van een Dick. Die zei mij ik heb wat voor jou als jij? Ben jij van die snoeken van Van Storm verlost? En zo ja, mijn vader was Henk, heb ik. Je kan het niet laten zien. Ik moet t proberen uit te leggen. Ik zie een volgepakt Schonenberg aan de luisteraars.

[00:05:26]

Moet ik dat vertellen? Schonenberg waar nu? Telstar speelt volgepakt Schonenberg. Het is 28 december 1951 en het is een tijdschrift waarin dan het doelpunt van de week werd geïllustreerd met een foto met een tekening en op de foto zie je de bal in het net verdwijnen van Stormvogels, ziet een juichende speler van Heerenveen. Op de grond ligt Abe Lenstra. En het onderschrift is Na een veertig meter lange dribbel, waarbij hij zes tegenstanders passeerde, scoorde Abe Lenstra het eerste doelpunt in de wedstrijd Stormvogels Heerenveen 28december 19:52 0 2.

[00:06:03]

Ik weet het verhaal gaat de krant niet bevestigen, maar t is te mooi dat Heerenveen die wedstrijd speelde. Gewoon op rubbertjes en stormvogels uit de spahic zonder dat het veld was glad. 28 december en mijn vader had Abe Lenstra volledig in de zak. In de eerste helft, maar in de tweede helft. Waar Van Heerenveen er in geslaagd om bij een goede boer andere schoenen te krijgen. En in de tweede helft speelde Heerenveen ook met Spahic zonder. En toen was Abe niet meer te houden.

[00:06:31]

Die van één van die zes spelers van Stoomwals die hij daar in de Jorunn passeerde was mijn vader. Die staat op de tekening staat de naam Snoekx. Hij was de tweede die gepasseerd werd en heeft hem nog nooit meer teruggezien. Tol Staartbeen is twee keer gepasseerd door Jan Tol, twee keer gepasseerd door Abe Lenstra van de Oever, Dirk van de Oever, Freek Venus en uiteindelijk ook Joop Venus. Allemaal hebben ze het nakijken en ze zijn ook allemaal op de foto.

[00:06:59]

Alleen mijn vader niet, die is. Dat is eigenlijk goed voor hem dat ie er niet opstaat. Die ligt ergens buiten het zicht van de fotograaf op apegapen. Prachtige foto, maar dat was niet iemand die dan keiharde overtreding maakt ofzo op Abe Lenstra. Heb je nooit van hem gehoord waar geen gemene stoppen? Nee, nee, nee, dat was in die tijd niet zo. Nee, dat had je. Nee, het was de wilde winnen. Maar ook de manier waarop je won was belangrijker dan fair play.

[00:07:24]

En dus Abe Lenstra, dus dat is altijd ja. En ook door door de kick Deelstra. Eigenlijk heeft Abe Lenstra altijd wel in mijn hoofd gezeten. En dat prachtige shirt en euh was ook Nederlands Kampioen Kortebaan. Hij kon alles. Schaken was heel goed in schaken. Dat wist ik niet. Ja ok. Maar t was ook een hele onaardige man. Heb ik altijd begrepen.

[00:07:45]

Ja, ik zie verder dat mijn vader, dus die kan daar niks toevoegen. Kan ik uit eigen ervaring spreken, maar het is een voetballen.

[00:07:50]

Maar de mythe is groot en bedoeld is niet voor niets dat het schitterende standbeeld voor het stadion van Heerenveen staat, dat ook nog een keer zijn naam draagt. Hij is natuurlijk gewoon de verbeelding van de club. Sportclub Heerenveen. Ja dat uhm zijn bijna kampioen van Nederland voor een keer.

[00:08:06]

Maar toen verloren ze van Haarlem met Kick Smit. Daardoor werd Haarlem toen kampioen van Nederland. Vervlogen tijden. Volgens de Friezen natuurlijk de beste voetbal die wij ooit gehad hebben. Abe Lenstra. Uhm, herinneringen aan Heerenveen. Jeroen Grueter Jij bent ook ongetwijfeld heel vaak naar het oude en het nieuwe stadion toe. En dat het oude stadion. Niet zo heel erg veel, want dat is toch best wel lang geleden al tegen de grond gegaan. Ik ben er wel geweest, het oude sportpark Noord en heel charmant stadionnetje.

[00:08:34]

Mensen dicht op het veld op elkaar gepakt. Goeie sfeer altijd. Uhm, ik herinner me nog. Dat was wel leuk. Ik heb nog een tijdje voor de krant op zondag gewerkt. Was ook zo'n euh, zo'n begrip uit het verleden kun je niet meer voorstellen mochten geen kranten worden gedrukt in Nederland op zondag. Dat gebeurde dan in Belgie en die kon je dan kopen bij het tankstation. Hij heeft niet heel lang geduurd. Daar geloof ik drie maanden voor gewerkt, maar dan ging ik s middags al naar Heerenveen toe in dit geval.

[00:09:01]

Dan maakte ik een lang interview met Fritz Korbach en sprak ik Riemer en nog wat spelers gewoon voor de wedstrijd. Tegenwoordig is dat natuurlijk ondenkbaar. En dan schrijf je daar een soort van wedstrijd verslag omheen. Daar stond dan een dag later in de krant op zondag ja, dat we dat een hele dierbare herinnering. En ja, kijk. Het is de club van van euh, van van Abe Lenstra, maar toch ook wel. En misschien toch eigenlijk ook wel vooral van Riemer van der Velde en Foppe de Haan.

[00:09:28]

Want als je ziet welke sporen zij hebben verdiend, wat zij hebben achtergelaten. Kijk, dankzij Riemer is natuurlijk die overstap gemaakt naar dat nieuwe stadion en heeft Heerenveen uiteindelijk een stadion zo groot gekregen als het hele dorp. Dertigduizend mensen in Heerenveen. Nou ja, t is nu een goeie gemeente volgens mij. Mensen maar rond is 30.000. Da's wel heel bijzonder. En dat heeft jaren en jaren. Heeft dat week in week uit vol gezeten. En als je dan toch hebt over over standbeelden.

[00:09:59]

Ik denk dat dat langzaam maar zeker op dat toch best wel grote voorplein nog wel een standbeeldje vanaf kan worden. Dat dat dat het duo Van der Velde de Haan daar wel voor eeuwig mag worden. En doe dat dan voor dat soort. Over 20 jaar gaan overlijden en dat zit er nu al vast. Maar we mogen niet onderschatten wat zij hebben betekend voor die club. En zij breiden Friesland uit met met Zweden en Denemarken.

[00:10:23]

Ze waren altijd wat Scandinavisch georiënteerd, scouten zelf en dat is bijzonder. Laten we eerlijk zijn de meeste voorzitters van van voetbalverenigingen kunnen ongetwijfeld besturen en met een hamer op de tafel slaan. Maar weet natuurlijk niet dat de lucht in een bal zit. Marienberg ging natuurlijk zelf naar Scandinavië omdat die gewoon echt. Dat is een moeilijk begrip. Maar hij had verstand van voetbal. Hij heeft verstand van voetbal. Dat wil ik ook op amateurniveau. Hij heeft heel lang in de top gevoetbald.

[00:10:49]

Ze was behalve en was nog motorcrosser. Dacht motorcross crosser, maar ik dacht ook dat het al gevallen had. Maar hij was motorcrosser.

[00:10:58]

Hij was altijd een beetje waar ik goeie herinneringen aan heb. Arnoldi tijd heb je ook nog meegemaakt in een tijd bij Canal+ de vrijdagavond. Dat was echt een uitje. Weet je, dat waren echt wedstrijden waar je naar uitkeek dat je op vrijdagavond Heereveen deed. Hadden we de studio, daar werd er gegeten. Kwam kwam inderdaad driemaal langs en Foppen kwam naar boven. En Eddy, inderdaad, die gemoedelijkheid die Frank ook al beschreef van de perskamer. Euh. En wat ik nog altijd mooi vind is het is natuurlijk bij meerdere clubs clubs ook zo maar bij Heerenveen.

[00:11:27]

Wij komen er met de auto, maar is zo ontzettend veel supporters op de fiets komen weet je. Dat geeft zo iets iets gemoedelijk. Dat geeft zo iets sfeervol zijn eigenlijk dat helemaal past bij Heerenveen. Uhm ja, dat datzijn. Dat zijn mijn herinneringen eigenlijk vooral die vrijdagavond werd met Van Hanegem, die dan ook met Riemer ging praten. En dan? Riemer blijft er bijna bij zitten dat de uitzending begon.

[00:11:49]

Riemer is maar nu minder met het verleden natuurlijk. Die komt ook even gewoon keurig de perskamer in en staat gewoon met journalisten. Lekker over voetbal te praten. Dat gold ook voor de spelers. Dat waren gewoon jongens die vroeger nog eens aan je vrienden. Hoe gaat het met jou? Het is een vraag die je zelden krijgt uit de mond van een voetballer bij van Heerenveen deden ze dat wel. Dat waren echt wat je allemaal je buurjongen kunnen zijn. Oké, ook de Scandinaviërs.

[00:12:11]

Die spraken ook binnen een mum van tijd, binnen de kortste keren. Dat was eigenlijk geen club waar dat zo was.

[00:12:16]

Noem ze maar wat. Wat? Wat niet onvermeld mag blijven. Heerenveen champignons niet gehaald wordt natuurlijk een Hans en Grietje een verhaal was. En ik? Ik heb het onuitsprekelijke genoegen gehad. De eerste wedstrijd van Heerenveen in de Champions leek te mogen becommentariëren. Dat was uit tegen Lyon Olympique Lyon, waar wij toen helemaal niet zo'n hoge pet van hadden. Wat dachten we van nou, Lyon? Dat is een mooie loting en Olympiakos zat erbij geloof ik. Sparta Praag volgens mij bij Willem 2 1.

[00:12:45]

Een gunstige loting dachten wij en en Heerenveen ging uit naar en dat zo dachten wij Foppe. En dan zouden ze ook geloven. Valencia zat erbij, kijk maar eens naar de nummer twee. Ging ook over. Dus dat zou wel Heerenveen voor gaan strijden. En zij zaten toen in een hotel in Lyon. Wij zaten de pers van de ene wedstrijd in de stad en zij zaten buiten de stad en wij kwamen in het hotel. En daar was ook een Europese top in de stad Lyon en alle ministers van Buitenlandse Zaken van de grote Europese landen zaten in hetzelfde hotel als Heerenveen.

[00:13:14]

Dus Heerenveen komt met de bus daar naartoe gevlogen met de bus van het vliegveld naar dat hotel en kreeg je een bom? Check. Dus omdat er heel veel belangrijke ministers zaten, wisten die spelers niet degenen die dachten van de Champions League? Die dachten dat we ook heel belangrijk geworden het bonnetje. En toen was daar de persconferentie. En voor het eerst maakte Heerenveen mee dat ze een tolk werden toegewezen die die persconferentie in goede banen moest leiden. Was een Nederlander die al jaren in de regio Lyon zat en die nu Nederlands sprak en Frans sprak.

[00:13:50]

Dat is meestal de bedoeling van een tolk en die ging alles vertalen, maar die vertaalde echt alles. En die Verté? Die had het over un. De trainer van Heerenveen was Foppe de Kok en Foppe. Die begreep er niets van, zegt hij. Hij werd een spraakwaterval bedacht en vervolgens werden ze volledig weggespeeld door een geweldig Lyon. Natuurlijk wel. Een Jood had eigenlijk 0 moeten zijn, maar het werd 3 1. Dat was nog draaglijk.

[00:14:19]

Maar ik herinner me wel dat het oude stadion ook dat ik daarvoor één van de eerste keren kwam. En dat klinkt ongelooflijk clichématig. Maar dat is echt zo. Daar kwamen de supporters, kwam me heel laat aanlopen en die kwamen met een zo'n aardappel kist onder hun arm. We gingen gewoon op die kist staan achter hun voorganger om hoger te komen en op klompen waren klompen aan. En dan zo'n kist mee en die zetten ze neer en dan konden ze 40 centimeter hoger staan.

[00:14:44]

En dan keken ze over de over de koppen heen, naar toe, naar het veld. Ja, het was echt geweldig en zo knap dat ze dat toen voor mekaar gekregen hebben om die stap te maken richting professionalisering. En dat is eerlijk vooral Riemer van der Velde geweest die dat die dat heeft gedaan. Met veel respect. Uhm, Heerenveen en mama maken ook stap eigenlijk de stapjes Huntelaar. Want de vonk. Mooi dat Riemer. Zeikerd met Klaas Jan koffie gedronken.

[00:15:08]

We hebben nog geprobeerd om hem over te halen naar Heerenveen te komen, maar blijft toch nog een jaar bij Ajax. Nou was eigenlijk wel heel leuk geweest. Er zijn misschien wel elke week zoals Klaas Jan bij hem gekomen ja. Had zelf gezegd ik kom uit bij Riemer. Nou Visje. Hij wilde gewoon vis eten. Volgens mij paling, snoekbaars. Maar dat is de befaamde snoekbaars van Riemer bij de palingen. Ja, dat kan maar eens bij Riemer.

[00:15:30]

Hij is zelf op eigen initiatief bij Riemer langs gegaan. En Klaas Jan is volgens mij mag niet zo, dat weet ik niet of slechts wist. Maar het lijkt mij een jongen die oudercontacten nog wel warm houdt. Iedereen denk ik weten we ook sinds een paar weken niet met iedereen, maar wel een aantal contacten, maar die zal daar niet gekomen zijn met het idee. Ik ga voor Heerenveen spelen, maar dat hoopt de iemand natuurlijk wel, snap ik.

[00:15:50]

Maar dat was niet gelukt. Dat is een brug te naar Ajax, dat natuurlijk best wel. Transfernieuws, maar met koedoe koeskoes, die volg je natuurlijk op de voet. In 1 van Nordsjælland Vanlaere naar Ajax 19 jaar. Uhm nou ja, dribbelaar. Lees vooral. Het enige wat ik bedacht is ook mijn vraag een beetje. Uhm nou, zal ongetwijfeld talentvol zijn. Ajax betaalt 8 9 miljoen euro vorm. Maar Ajax heeft ook Bryan brombeer. 18 jaar in eigen huis, eigen kweek zoontje Hansen 18 jaar, Trouw 19 jaar en die er al even zit.

[00:16:22]

Uhm, wat betekent dat voor die eigen talenten? Als Ajax dan ook weer in die leeftijdsgroep een speler aankoopt? Nou, het is niet een pure spits. Dat is een kudos. Hij kan niet elke speler. Hij kan het wel, maar hij kan ook op 10 spelen. Dus eigenlijk zoekt Ajax voortdurend van die spelers die multi inzetbaar zijn in dat aanvallend kwartet, zoals ze eigenlijk ook voordurend heeft geruïneerd met spelers. 9 een half eigenlijk is. En dus kan het allebei.

[00:16:51]

Maar iets bedoel je met probes. En op die manier probeert Ajax gewoon een soort van van van Contingent op te bouwen met met talenten. Op het moment dat er iemand vertrekt dan. Daar staat wel weer een ander klaar, dus ik denk dat Ajax heel veel in hem ziet. 9 miljoen, dat is de prijs die hiermee in één klap de duurste speler van Ghana geworden. Detail 9 miljoen betaald voor een voor een jongen van 19 die achttien volledige wedstrijden pas heeft gespeeld in het eerste elftal van Nordsjaelland 18.

[00:17:25]

Da's niet veel. Ha, dan zouden wij zeggen ze als iemand 18 wedstrijden in Ajax 1 had gespeeld en die zou naar een grote club gaan zou je zeggen. Nou wacht nog even en zorg dat je een wedstrijd of 50 60 op z'n minst hebt gespeeld. Dat zou je misschien deze jongen ook hebben willen adviseren. Maar ja, hij is nu aangetrokken door Ajax. Ik weet niet of ie uiteindelijk in Ajax n belandt of dat ze bij Jong Ajax een jaar aan spelen.

[00:17:48]

Hij is 9 miljoen, daar ga je natuurlijk kampioen elftal toch al ja voor deze jongen. Als zo'n kans komt Frank. Dan moet je die gaan pakken. Ondanks dat je een beperkt aantal wedstrijden in deze competitie hebt gespeeld. Dat vind ik snap ik, dat snap ik. Maar ja, het is. Ik. Ja, het is 9 miljoen, is heel veel geld voor een talent. Maar als je daar gewoon een super voetballer voor hebt, dan is het ook weer niet veel geld.

[00:18:11]

En ik denk dat Ajax die gok neemt, maar ik denk ook dat ze hem goed hebben bekeken en dat ze niet zomaar 9 miljoen investeren als het je. Ja, je weet natuurlijk nooit dat wel vaker gezegd. En Ajax heeft wel meer miskopen gehad. Maar uh, vandaag de dag met. Met alle beelden en en en analyses die er zijn wordt die kans wat minder. Maar we moeten het afwachten. Je dit is. Dit is ook weer zoiets.

[00:18:34]

Maar net zoals de anderen en Terni die van Sao Paulo komt de Braziliaan waar. Waar we ook over moeten hebben, dat is echt een buitenkomt van de rechterkant. Met z'n linkerbeen moet je ook maar afwachten. Iemand die uit San Paulo komt komt met een half jaartje duren, zelfs wanneer het grappig is.

[00:18:51]

Je kunt zeggen Tadic is de spits van Ajax. Die heeft natuurlijk al heel vaak gespeeld, maar was misschien niet echt het toen de beoogde spits toen ie kwam. En ik denk nog steeds dat ze ook wel nu weer een andere rol voor hem hebben. Maar het grappige doet zich voor. Wie zijn dan de spitsen eventueel van Ajax? Als we Tani zegt Huntelaar 36 jaar? Dan krijg je dat gat dus naar Kudos 19. Brombeer moet je niet uit schakelen dat ie er ook zijn kansen gaat krijgen.

[00:19:13]

Uh je Hänsel 18, Traoré 19, kortom ze hebben een. Een spits van 36 en de rest is allemaal ongeveer de helft. Uh, zo oud is t zit dan ook hun leeftijd schat. Zeg maar in. Normaal wil je graag ook spelers van 6 27 jaar hebben, maar ze hebben dus of oud of jong voor die plek.

[00:19:30]

Misschien gaat ze nog wat spelers verhuren is allang gedaan hebben. Vorig jaar is er ook nog hoop, maar het is de vraag inderdaad van van.

[00:19:38]

Van hoe Ajax gaat spelen word. Wordt het Tadic wat je in die in die? De Champions Like' variant of trouwerij is natuurlijk meer dan een echte 9. Uh uh, dus hoe? Hoe hoe gaat dat vormgeven bij Ajax? Want ja, we hebben het hier ook vaak over Bodul gehad, maar trouwer heeft nog niet aangegeven dat ie rijp is voor Champions Lycra.

[00:20:00]

Nee oké, maar dat dat kan snel ontstaan als ie, als ie maar ook niet hoor.

[00:20:05]

Nee nee, die is daar nu nummer 1, één gegadigde.

[00:20:09]

Dat zou kunnen. Maar weet je als zoals altijd aan t begin van het seizoen t valt allemaal weer moeten gaan vormen. Maar t. Het blijft interessant dat dat dat Traoré dus 9 is en daar en Huntelaar ja die dieselbus tent in worden vermoed. Ik laat het niet horen, want hij wil ook van een Farquaad spelen. Misschien nog steeds. Maar uh, dat ook al vaker over gehad dan een echte neger koopt Ajax vooralsnog dus niet. Dat kan nog komen.

[00:20:32]

Tis maar jullie drukken op de banken en in de selectie zitten ook nog van komen hoor.

[00:20:39]

En van een echte pure. Dan had je dat geld geïnvesteerd. Weet je, kan je zeggen. Dat doen we niet. Maar dan? Dat is toch wat? Wat kun je uitgeven? Wat wil je uitgeeft?

[00:20:46]

Zegt ook alles over wat Eric de slag wil met dit elftal. Dan bedoel ik de multifunctionele speler zul je daar hebben om verschillende posities te kunnen laten bekleden. Wat betekent dit? Defensief dat Doe Doet bijvoorbeeld niet gaat. Dat zou wel eens een opluchting voor aanzet kunnen zijn, deze aankoop van mij voor de competitie. En voor de competitie eredivisie moet leuk blijven. Dat heeft ze nu dus zouden spijtig zijn als half aanzet naar Ajax over de raad en daar Münchau effect, maar dat wil je niet hebben.

[00:21:16]

Nee, maar het is wel een signaal, deze aankoop zeker van Coelurus. Wat ik zeg 9 miljoen weet je? Ja, het is al behoorlijk vol nu. Voorin bij Ajax staat dat. Dat is een signaal dat ik denk dat wat bouwen doe niet komt. Als als als 9 die ze niet voor 9 miljoen de te koop zijn. Nee, dat denk ik niet. Maar goed, als je nogmaals als je het hebt uitgegeven dan kan je niet nog een keer uitgeven.

[00:21:38]

Dus ik denk dat dat t dat t voorin een beetje rustig blijft bij Ajax, want dat is vol. T Is veel.

[00:21:44]

Er is nog een aardige linksbuiten te koop. Als je als Nederlandse club interesse hebt. Transfervrij. Euh, Eljero Elia. Kampioen geworden gisteren met Basaksehir. Dat is bijzonder. En Turkije? Dat is nogal bijzonder. De vierde keer in 30 jaar tijd dat een club buiten de traditionele top 3 ware landskampioen wordt. Maar ok. Het was al bekend dat die het einde van het seizoen vertrekt naar 1 mei. Wil eigenlijk naar Nederland hebben en ook jeugdtrainer worden. Heeft ie gezegd.

[00:22:11]

Dus hij wil een club zoeken die hem kan beloven dat ie daarna als jeugdtrainer aan de slag kan, want er is ie echt op opgesplitst om dat te worden. Dat vind ik trouwens wel altijd wel heel leuk om te lezen als iemand dat serieuze plannen heeft. En. Maar waar moet ie heen? Wie? Wie gaat hem halen? Nou, dus heel veel belangstelling voor me. In Enschede hopen ze natuurlijk dat ie naar Twente komt. Jammer wel, ik niet voor Twente bedoel je gun ik het van harte, maar hij zou hij niet, want hij heeft ook in het achterhoofd nog dat ie misschien wel naar het WK wil.

[00:22:38]

Uhm, daar kan je dan. Misschien moet je misschien dan niet wat hogerop nog?

[00:22:42]

Nou, hij heeft volgens mij zelf geflirt met Feijenoord, maar ik kijk naar wat Twente heeft nu Linssen gehaald erbij komt en contra Costa.

[00:22:52]

Die zullen niet allebei voor de bank gekomen zijn. Dus ik denk niet dat dat Feijenoord heel happig is op een terugkeer van Elia. Ook omdat die daar toen toch wel wat slordig is weggegaan.

[00:23:02]

Ja, jubelt de landskampioen worden en dan al heel snel bekend maken dat je weg wil. Nou, volgens mij op dezelfde dag nog voordat de schaal in ontvangst zo wat zij die dat al euh. Dus ja dan.

[00:23:15]

Ja ik vind dat niet zo goed gevallen. Ik vind het helemaal niet jammer als ie bij Twente terecht zou komen, want dat wil niet zeggen dat er dan een Robben effect. Dat is absoluut geen sprake van. Maar dat is wel een. Een international is van een klasse voetballer als als Twente het geld zou hebben en een goede deal met hem kan maken waar waarbij hij zich happy voelt. En. Hij komt uiteindelijk bij Twente terecht wat ik niet denk, maar dat is wel een club.

[00:23:36]

Als je het hebt over de breedte van de Nederlandse competitie dat is, dan is dat. Hij heeft al aan tot in. En ik denk uiteindelijk dat ie gewoon bij ADO Den Haag neerstrijkt omdat lijstje wat hij heeft daar natuurlijk uh uh ontzettend veel geleerd heeft. Doorbraak. Daar beleeft hij Vermet met Rankovic gevoetbald en met Knopper heeft ie nog steeds een goed contact mee en veel waardering voor en uhm ja, ook gewoon de toevoeging dat geldt voor hem eigenlijk geen rol speelt, geen overweging is.

[00:24:04]

Nou ja, dan kun je wel iets makkelijker kiezen voor de club van je hart als Sint-Maarten niet natuurlijke.

[00:24:13]

Ja, maar die jongens hebben op een gegeven moment toch wel voldoende verdiend.

[00:24:15]

Als hij deze dingen zegt zit ook in zaken. H bal er onder andere dat merk met Demy de Zeeuw. Wat het geweldig doet is. Hij heeft ook best zakeninstinct, dus hij is ook nog zo'n voetbal geld aan het investeren in in projecten die nog meer geld opleveren. Hij zegt dat ik hem heb, ik heb gelezen dat ie gezegd heeft. Ik heb me niet afgesproken dat ie heel graag jeugdtrainer wil worden, dat dat dat zo lust en z'n leven zou kunnen gaan worden.

[00:24:41]

Dus als we als ADO een deal met hem kan maken en een speler en je kunt een jeugdgroep trainen en misschien canta, zou Twente dat ook wel willen doen, dan kan dat de doorslag geven natuurlijk. Ik begrijp dat ook Groningen nog een phish heeft uitgegooid als Robert M. Heeft gebeld. Van Kom bij Groningen ook. Ja natuurlijk, want Robben wil wel graag mee ook maar één vleugel tegelijk spelen. Nou ja, maar Elia en Robben op de vleugels is toch prima als ie dat gaat halen?

[00:25:09]

Want de eerste training vandaag een oech nie. Nou ja, die heeft ie moeten laten lopen. Niet helemaal niks water op die training is wel doorgegaan, maar zonder Arjen Robben, maar toch even terug.

[00:25:17]

Uh Elia, uhm Astrids aan te kunnen denken. Als iedereen vertrekt is dat dan een vervanger van niveau? Maar ADO vind ik ook interessant. Hij is wel wat aan de hand. Uhm, afgelopen jaren natuurlijk erg hard gelachen. In de winterstop toen er een elftal 1 krakkemikkige Engelse wet werd opgehaald die ook nou zo ongeveer allemaal niets hebben laten zien in Nederland. En nu weer met de boot via Hurwitz Verdonk ongetwijfeld vertrokken zijn. Maar ook dat is al wat gebeurd.

[00:25:45]

Rankovic Martin Jol natuurlijk, waarvan wij allemaal ongetwijfeld denk ik finden mans. Steek je hand op dat daar voetbalverstand zit bij. En bij Martin Jol hebben ze alle. Uhm. En dat wordt een heel andere type spelers aangetrokken. Geen geene, geen Engelse maar Nederlandse jongens. Talent voor jongens. Booi, Kemper Ajax. Koopmans komt. Peet Bijen Katy's PSV. Kees de Boer, die al in Engeland zat maar ook uit de Nederlandse top jeugdopleiding komt en stelt dat Elia komt, dan is dat.

[00:26:12]

Dan mag je bij sprake spreken van een van een Haagse revolutie voor komend seizoen. En dan ga je ook meteen wel met heel veel interesse naar ADO Den Haag kijken. Want heb je het idee dat dat misschien een keer wel op gang gaat komen?

[00:26:23]

Nou, ze hebben niet alleen jij zegt ze hebben andere spelers gekocht dan die Engelse. Dat was natuurlijk een note operatie. Hebben we de voorgaande jaren. Is dat niet ook niet gebeurd? Maar wat ze de voorgaande jaren vooral niet deden uberhaupt de spelers kopen, daar was geen geld. En ze waren er als de competitie begon nooit klaar voor die competitie. Het was alsof ze bij ADO dachten de eerste drie wedstrijden. Die punten, die tellen. Niet omdat ze ook vaak geen zekerheid hadden over dat geld uit de kassa.

[00:26:47]

Maar ze is begonnen met 3 gespeeld, 0 punten met ieder in de tijd van Groenendijk. En die heeft nooit een selectie gehad die klaar was toen de competitie los ging, waardoor ze 2 3 wedstrijden ook afgelopen seizoen was. Dat hadden ze de eerste drie wedstrijden verloren. Volgens mij twee wedstrijden gewonnen in de eerste tien. En dan sta je al. En dan kom je niet meer weg dan. Maar nu hebben ze dus beter op weg. Ja, ze hebben nu een.

[00:27:13]

Ze zijn. Ik denk dat ze zelfs wat spelers moeten lozen. Wat hebben ze nu? Kijk naar het middenveld. Hebben nog Danny Bakker die er altijd speelde. Ze hebben nog Goosens doelpunt van t jaar geloof ik gemaakt. Volgens ons Falkenburg hebben ze daar nog. Immers hebben ze nog Mallon hebben ze daar nog en daar zijn ze bijgekomen. Eentje die ik helemaal niet ken hoor. Een Taiwanees uit Canada Estevez. Nou wie weet. Sami boerenhuis van Eijndhoven, al genoemde Kees de Boer.

[00:27:45]

Euh, Volendammer via Ajax en Swansea. Met hoeveel mensen gaan ze speelt op het middenveld? Ja, ik geloof het Malone me wel weer weg mocht en zal inderdaad wat. Maar die is er nog. Maar er komt een. En daar komt een jong, fris elftal te staan met een ambitieuze coach. Uh Rankovic in ieder geval interessant voor de competitie. Een club waarvan je denkt van ja, die hebben nu echt wel begrepen wat de boodschap is. Die willen weer niet nog een keer en eigenlijk degraderen ze.

[00:28:12]

Lang gewacht op Martin Jol totdat ie echt is een keer is constructief ze voor de club zou gaan doen en dat is nu eindelijk gaande. En dan zie je hoe ver z'n tentakels nogal heisa muntjes hebben. Ze hebben me even muntjes om te besteden. Dat gold waarschijnlijk niet voor zijn voorganger. Er zijn geen dure spelers van jongeren zeggen dat ze met weinig geld maximaal rendement. Volgens mij. Dit kun je wel aan en t is wat Jeroen Grueter zegt werd al jaren geroepen dat Jol was moest gaan doen voor voor ADO en Martin zoals ze hem kennen.

[00:28:44]

Natuurlijk het gogme en en ook boeren slimheid en en het voetbal verstand weet hoe die moet worden onderhandeld. Dus dit deed deze aankopen op. Kwam natuurlijk volledig op het conto van fan van Martin Jol en slim gekocht als ik als je als je t zo ziet ha! Kemper ook weer van Ajax. Zo'n goeie keeper hadden ze vorig jaar trouwens al van PSV gehaald. Weet je dus. Dus ja, ik vind het een euh en een ook, maar ook weer in de breedte.

[00:29:11]

Weet je bedoel, ADO was een zwaarder, is gewoon een grote club in Nederland. Nou gered door de KNVB. Laten we daar niet meer over hebben. Uhm is gewoon een grote club, dus die wordt nu weer op poten gezet en dat vind ik het mooie daaraan is gewoon in de hofstad. ADO Den Haag moet gewoon een middenmoter zijn in de eredivisie.

[00:29:29]

Ze benutten nu de tijd ook gekregen door door door Coronel daar wat van te maken. Frank, ze moeten nog iemand vinden die een doelpunt maakt.

[00:29:36]

Ja, het is natuurlijk. Dat weet ik allemaal wel, maar de basis wordt nu wel een soort voor structureel beleid. Maakt een jong PSV ook niet zoveel doelpunten 4 in 2 seizoenen? Da's niet echt veel. In de keuken kampioen divisie na.

[00:29:49]

Misschien zoeken ze nog een spits. Dat zal ongetwijfeld wel. Kramer ook daar zal. Nou, ik denk niet dat ze daarmee doorgaan. Gaan we zien. Ik wil een stap maken in het buitenland. Uhm was in Spanje de week van de beslissingen die veel eerder dan met misschien een paar weken geleden gedacht hadden. 34 de titel Real Madrid. 4 een dertigste titel en is Zidane en un een een meester coach? Is dat gewoon echt absolute top in het trainersgilde?

[00:30:15]

De prijzen pakken ze prijzen. Kijk, dat is echt natuurlijk helemaal ongelooflijk. Under is uitgerekend landskampioen onder 16 wedstrijden, een prijs heeft gewonnen met Real Madrid, twee keer landstitel, drie keer Champions League, zes keer andere prijzen en wereldbeker, clubteams enzovoort. Da's veel wat Patty vooral heel goed heeft gedaan nu. In deze fase is dat gewoon heel realistisch is geweest. Dus uhm, heeft Real Madrid gewoon laten voetballen op een wijze waarop je in ieder geval de punten binnenhaalt, weinig weggeeft.

[00:30:42]

En dan ziet het er allemaal niet zo spectaculair uit. Maar het resultaat was wel altijd goed. En dan hebben ze op bepaalde momenten ook weer het geluk gehad dat ze elke wedstrijd een penalty krijgen. Nou ja, dat dat gebeurt wel vaker met grote clubs als in Italie ook. Maar uhm, hij is niet gaan euh experimenteren. Hij is niet gaan proberen om om heel swingend voetbal te gaan voetballen met Real. Gewoon zakelijk punten binnenhalen en ook wel een zielloze bal heeft ie geslacht eigenlijk natuurlijk.

[00:31:10]

Als je klaar mee. Alsof ie al zoveel speelde.

[00:31:13]

Nou ja, die speelde wel meer volgens mij dan onder Zidane en Trapper. Gaper is die cijfers van Bill. Die komen ook niet steeds afgelopen week boven tafel. Die blijven gek genoeg nog steeds helemaal niet zo slecht als je kijkt naar de doelpunten die hij gemaakt heeft. Het aantal wedstrijden dat hij gespeeld heeft is dat eigenlijk nog. Ververs steeds bovenmodaal, maar hij paste niet in in de ideeën van Zidane. Maar het gekke is trainers hebben vaak vaak de Mourinho's erbij, vaak wel een grote mond en een knop.

[00:31:38]

Is er ook een trainer die over de algemeen barst van het zelfvertrouwen? Als je hem ziet? Zidane lijkt een hele ander type trainer eigenlijk altijd. De bescheidenheid zelf relativeert zijn eigen rol. Vind veel zelf dat ie tactisch helemaal niet zo zo sterk is, maar dat hem ook een beetje bijzonder vind van wel dat ie dat die daarin zijn kwetsbaar heeft maar grote kwetsbaarheid heeft getoond.

[00:32:01]

Uhm, vind het moeilijk om om om wat je wij zijn niet bij de trainingen. Wij zijn niet bij de. Bij de 10 bespreking moeten we afgaan op wat er gezegd wordt en wat we zien. Maar het is wel heel opvallend dat zo'n timide persoon. Want dat is ie. Euh, er zit afzet in daar tegen Club en een andere. En die je die je noemt in Moreno bijvoorbeeld. Dat zo'n timide persoon, zo'n fantastische voetballer blijkbaar wel. Euh.

[00:32:25]

Maar met de simpelheid wat Jeroen Grueter al zegt de simpelheid gewoon gewoon teruggaat naar de basis van het voetbal. En als je dan zoveel kwaliteit in je ploeg hebt, ja dan. Dan worden daar wel de punten gepakt. Maar goed, als voetballer was ie ook rücksichtslos hoor. Want euh. We herinneren Zidane natuurlijk als één van de beste voetballers ooit, maar ongelooflijk hoe. Wat voor schoppen die cola uitdelen als het hem niet beviel en ook gewoon in staat om zelf ook opgegroeid in Bloemendaal.

[00:32:54]

Maar als je het al ziet als je toptrainer, als je toptrainer bent bij. Bij Real Madrid moet je dat bij uitstek zijn. Anders, anders red je het niet. Bij elke topclub moet je gelogd zijn. Dus blijkbaar komt contrast. Was de laatste weken tuurlijk enorm groot tussen Barcelona en Real en de ene ploeg die heel zakelijk overtuigd van zichzelf alle punten ophaalde en dat de enorme weifelende. Mag ik zeggen hele slappe Barcelona waar natuurlijk best kwaliteit is maar wat helemaal geen team was.

[00:33:17]

Messi zei letterlijk en na die 1 nadat het kampioenschap weg was we zijn al het hele seizoen een erg zwak team. Dat was een een een behoorlijke dolksteek natuurlijk, die die uitdeelde. Uhm um. Kan je dat doen? Ik vind dat je dat niet kunt doen, want dan heb je het over die tijd. Moet je maar in de kleedkamer dan zeggen tegen je medespelers en niet via de krant. Uhm. Dat kan door op duiden dat die dat die daar wegviel.

[00:33:40]

Dat die echt een uitweg zoekt of een andere trainer wil. Een andere trainer zeker, maar die gaat er komen. En wat wie nu wordt? Kluivert, Kluivert naar voor naar voren verrekent? Ja ja, in de lokale media voor altijd. Die werkt natuurlijk bij Barcelona als hoofd jeugdopleiding. Heeft daar gespeeld zeker. En ze zien in aantal klanten zien dan in hem de Zidane van Barcelona, maar wel als intermezzo. Dus nu dan Stettiner uit en dan zou Kluivert sowieso de de Champions Like' mogen doen.

[00:34:06]

Dat wordt dus ook nu de laatste strohalm. Barcelona was een aardige uitgangspositie hebben na de 1 1 uit Napels 2 voordat ze die winnen. Met Kluivert. Ik ga nu een paar stappen slaken over hoe het gaat. Nou ja, dan is volgend jaar ook trainer. Dat zou toch geweldig zijn?

[00:34:24]

Kijk, kijk ik in mijn ogen. Messi moet gewoon weer stervoetballer worden en die moet het niet voor het zeggen hebben. Ik natuurlijk als als als grote Messi heb je heb je een belangrijke stem in de kleedkamer. Het lijkt nu alsof Messi het voor het zeggen heeft. Je zegt het zal nodig zijn, maar ja, ik vind het geweldig. Maar ook dat gevoel heb ik ook wel. Maar maar ontlenen we het idee aan dat Kluivert dat Patrick Kluivert een hele goede trainer van Barcelona zou zijn?

[00:34:48]

Bedoel op basis nee ook dat. Dat kan ik ook niet staven met resultaten, maar misschien een hoop onzin. Precies daar heb ik zelf ook weinig ervaring als trainer, maar dat zie je ook niet. Dat kan ik niet.

[00:35:02]

Maar goed, wij zijn Nederlanders. Weet je? Euh. Weer een Nederlandse trainer. Als coach van Barcelona. Misschien pakt het goed uit. Ik bedoel, misschien bouwt hij een goede technische staf, maar kan niet staven met resultaten. Maar er is nog iets anders. Wat? Wat mij het hele seizoen al aan het denken heeft gezet over Barcelona. Dat was vorig najaar dat Piqué dus met zijn bedrijf de Daviscup organiseerde en daar toen ook was in Madrid. En dat is typerend voor mij.

[00:35:28]

In mijn ogen redelijk op afstand voor het Barcelona, waar spelers uiteindelijk niet meer de bezetenheid hebben en de bezieling hebben om voor het kamp om alles te geven in wedstrijden. Piqué is is is voor mij daar een charivari eerder over gehad. Verschil tussen Piqué en Ramos. Alles meegemaakt staat er is kampioen en kampioen geweest. Natuurlijk moet je afscheid nemen van hem, maar dat vond ik dus een heel typerend iets. En tja, dat sijpelt ook door in zo'n elftal.

[00:35:56]

Daar wordt over geluld en en dat is ook overigens de socios. Ze hebben daarover gehad in in in in Catalunya weet je dat. Dat is typerend voor voor het Barcelona van dit seizoen. Wie is de charismatische trainer die al? Die die al die die? Die die Kickers weer weer weer in de box doet?

[00:36:14]

En als je zn ziet dan heb je ook het gevoel die verdwaald is daar per ongeluk in Nou Camp terecht is gekomen.

[00:36:19]

Maar die heeft niet de naam en het charisma om om weer die die die poppetjes weer gewoon eens van tevoren dat veel mensen al op het paard gezeten maar Cruijff filosofie en daarna alles even geweldig aanvallend voetbal worden. Het is natuurlijk heel goed gedaan. Maar ja, Battice Sevilla is wat anders dan Barcelona, maar Kluivert zou het de beste oplossing zijn voor vorm. Een oplossing? Ik zou het hem gunnen. Ik zou het leuk vinden. En verder moet je niet met er niet teveel over analyseren.

[00:36:47]

Dat lijkt me gewoon een experiment en een lollig experiment geweest. Eise die tweede alsof je bij Twente is gedaan toch zeker?

[00:36:56]

Tweede team. Technisch directeur verwijst in Parijs veel maanden naar jazeker, iets langer dan een jaar.

[00:37:04]

Ja, maar je kunt niet zeggen van dit is een bewezen goede trainer. En het is als je echt debuteert als hoofdtrainer. Wij bij Barcelona in de Champions League. Nou ja, dat is wel een nieuw gegeven voor een jongensboek. Spaanse kranten zeggen dat de spelers dat zouden willen doen. Moeten we dan even op afgaan? En dan zou het natuurlijk kunnen. Ik kan me wel voorstellen dat ze nu afscheid nemen van CGN.

[00:37:28]

Als je de zegen van Messi krijgt, dan denk ik dat je aardig kan spelen en hij wordt daar geroemd in Spanje ook om zijn zijn euh, veel taalvrijheid. Hij spreekt buiten Nederlands volgens mij vijf talen. Noem ze zelf op dan. Portugese, Spaans, Italiaans, Engels, Frans. Ook veel Stillemans nemen malse tenen. Misschien dat als je maar zo van hij kan, de. De de Franse enclave. Daar denken ze dan Kandi raken en weer aan het voetballen krijgen en de boel Griezmann is heeft ze ook niet uitwisselbare indruk gemaakt.

[00:38:05]

En Suarez lijkt ook wel roestig te worden. Ja, hij loopt toch op z'n doelpunten, maar verder is hij geblesseerd geweest. Hij wordt elk jaar ook een keer jarig. Ondertussen bij. Je moet daar ook wel vier jongens ouder. Nou ja, zware taak, uhm. Tot slot wil ik nog met jullie effe de grens over. Afgelopen week waren we er ook even, maar om een andere reden België. Dat valt ook wel op wat daar gebeurt.

[00:38:28]

Uhm. Lommelen. Euh. Dat was een week daarvoor volgens mij. Je wordt onderdeel van de City groep. Euh. Moeskroen wordt op een onbewaakt moment even overgenomen door euh, door Lidl. Euh. Eigenlijk in handen van Van van voetbalmakelaars. En Lidl gaat daar dan weer jonge spelers stallen. ROESELARE Door een door een consortium waar Sporting dan uit Portugal euh euh. Deel van uitmaakt. Die komen dan ineens met geld over de brug om om Roeselare in handen te krijgen.

[00:38:54]

Ik heb daar toch een heel rare gevoel bij. Alsof je echt het idee hebt dat voetbalmakelaars investeert. De lijst is nog veel uitgebreider. Na een maar op Frank nou ja, luik teams uit en uit de hoogste afdeling. Zes teams uit de hoogste afdeling. Cercle Brugge in handen van AS Monaco open in handen van een Qatarese eigenaar. Oostende in handen van een Amerikaanse investeringsmaatschappij. KVKortrijk, een Maleisische zakenman die ook eigenaar is van Cardiff City. MOESKROEN Spaanse Luxemburgse zakenman die ook eigenaar is van Lyall.

[00:39:33]

Sint-Truiden in Japanse handen. En dan heb je ook nog zes teams uit. Wat uit hun keuken? Kampioen divisie? Ze zitten er maar acht in.

[00:39:42]

Zes van die acht zijn ook in buitenlandse handen.

[00:39:44]

Dus ik vind het niet zo vreemd. Kijk om Belgisch voetbal heeft zich fantastisch voor de nationale ploeg geëtaleerd. Fantastische voetballers voortgebracht. Maar de afzetmarkt is natuurlijk ongelooflijk klein. Dus uhm euh. Weet je dus dus van van toeschouwersaantallen van de twee. De tv markt de veemarkt is beter dan in Nederland op dit moment. Maar ja, ok maar. Maar dat blijft relatief nog klein. Dus fit? Gezond? Nee, dat is. Dat is wat anders. Het mooiste is als we naar het ouderwetse model gaan dat voetbalclubs draaien op basis van tv geld, de toeschouwersaantallen en sponsors.

[00:40:20]

Maar dit worden spelers. De reden is ook en vooral omdat in Nederland bijvoorbeeld als je een speler buiten de Europese Unie haalt, moet die een bepaald salaris verdienen of zo ja, vier halve ton. Als dat nog steeds zo is, misschien zo meer dat die regel geldt niet in België. In België kun je spelers van buiten de Europese Unie Hardie stal. Dat is wat die club zou doen. Die stallen ze in die teams in de tweede divisie en die spelen daarvoor voor 200 frank in een zak patat.

[00:40:48]

En als er af en toe eens iemand tussen zit, is die friet in België wel beter dan maar die is beter zeker beter. En als daar iemand tussen zit die het blijkt te kunnen, dan halen ze die investering.

[00:40:58]

Ja, ik zou de Belgische voetballiefhebbers een Belgische bond. Ik zou dat toch een beetje onrustig van dag van gisteren bedoelde. Ik was het voorbeeld omdat op één dag gewoon twee clubs in nood meteen uit de nood worden geholpen met geld, maar wel dus volkomen in handen komen van overleveren aan natuurlijk. En een proeftuin worden voor allemaal talenten overal vandaan. Soms zelfs enkele zeggenschap meer over die over die clubs. De zaakwaarnemers hebben daar eigenlijk altijd wel een hele belangrijke rol gespeeld.

[00:41:25]

Dat bleek in de afgelopen jaren. Elke club was natuurlijk ook weer waar al die Ivorianen speelden, waaronder euh, Touré Heerenveen euh.

[00:41:32]

In de UEFA Cup was dat Lokeren of was eerder.

[00:41:37]

Maar ook dat komt heel vaak voor in België. Beveren, Beveren na worden. Manchester United heeft daar ook nog een keer een filiaal gehad. Het speelde allemaal jongens uit Engeland UZ Antwerpen dáárom, Royal Antwerp toen. Hargreaves heeft volgens mij ook nog gespeeld.

[00:41:50]

Toen naar. Dus ja, dat het nu weer gebeurt op een moment dat veel van die clubs ook echt in geldnood terechtkomen is een waarschuwing. Ook voor Nederland, waar ze niet heel veel groter dan België, dat we ook moeten zijn over heel wat clubs in buitenlandse handen. Inmiddels zijn dat je zoals de de de Duitsers daar t. T. T maar het gouden aandeel. Euh. Hebben uitgevonden dat je dus euh, altijd 51 procent van de aandelen houdt en maar 49 procent mag euh mag verkopen.

[00:42:16]

Dat is natuurlijk wel een gezondere situatie dan sowieso wel een waarschuwing voor de Nederlandse clubs. Ja, en dan. Ik heb wel onderdeel van de Citigroup. Klinkt leuk omdat je natuurlijk noodlijdend bent. Maar inderdaad, als je nou dat is, dat is dat is wat Corona nu al dat spelertjes gaat stallen bij Moeskroen. Weet je wel. Dat is toch allemaal allemaal heel eng? Ja, dat is het ook. Maar dat behandelt dit item nog een keer als ze.

[00:42:42]

Als er toch nog een keer van gaat komen dat de KNVB dichtingen de BeNe Liga wil aansturen. Dit zou een een en een extra reden zijn, dus zijn er al veel te bedenken om het niet te doen. Nog een reden om het niet te doen. Dank jullie hebben je nog iets? Ja ja Frank, wat wil je? Leeds United is terug. Echt waar de wikkels al. Ik zie die glimlach van jou, maar dat vinden we allemaal mooi.

[00:43:05]

Het is een geweldige ploeg die spelen. Echt, die spelen het voetbal en ze weg 14 jaar. Ze spelen het voetbal dat de. De nieuwe trainer van PSV voor ogen heeft met PSV te gaan doen. Schmidt dat speelt, liet al een paar jaar. Ik heb ze dit jaar zien spelen en in de beker was ze tegen Arsenal. In januari was dat nog voor Korona bij Arsenal. Arsenal werd helemaal dronken gespeeld door Leeds United. Alleen ze vergaten.

[00:43:33]

In één ding was Arsenal beter het maken van doelpunten. Arsenal maakte één doelpunt tegen 1 0. Arsenal heeft de finale inmiddels gehaald. Lies eindelijk kampioen geworden. Echt een waanzin, maar ook voetbalvisie. Gedreven trainer Bielsa kennen we nog wel. Becks die rechtsback Luque. Ayling heb ik nog zien spelen, want die kon worden in Engeland toen ie voor Yeovil Town uitkwam. Ik ben een keer bij Yeovil Town Colchester geweest en dacht niet dat City Lights Back goed.

[00:44:00]

Ben ik een beetje blijven volgen. Was een jongen van Arsenal. Maar Wenger zag het niet zitten, want hij sprak geen Frans. Dus dat de die heeft m via Yeovil Bristol City bij Leeds gekomen. Rechtsback, aanvoerder, fantastische speler. En gisteren hebben ze Derby County weggeveegd van Philip Cocu met 1 3. En dat deed een Nederlander mee bij Leeds United. Een centrale verdediger die op het middenveld speelde. Struik Pascal Struik heeft bij ADO hebben het over hem gehad.

[00:44:28]

Komt uit de jeugdopleiding van ADO. Heeft bij Ajax gespeeld, één keer bij Jong Ajax meegedaan of op de bank gezeten via Leeds en nu in het eerste elftal daar en nu weer eens naar de top zes. Uhm, ik verbeter niet graag. Het is ook nooit nodig. Het is 16, maar liet ze na 16 jaar weg uit die paramilitair. 16 Temasek zoveel. Nee, echt zo verbaasd over hem natuurlijk. Maar als je het zou moeten gokken op nou ja, acht zijn ze natuurlijk fantastisch, met 16 jaar weggeweest van het hoogste niveau.

[00:45:01]

Het is toch bizar. En deze ploeg heeft nu al de kwaliteiten het team dat nu kampioen geworden is in de Championship. Want daar ben je ook geen koekenbakker als je daar kampioen wordt. Die hebben echter kwaliteiten om op t om te blijven. Die hoeven zich niet eens te. Er kunnen ze worden. Waeri werden kampioen van het kampioenschap. Zich maar nestelen tussen de grote jongens. Ja, die zijn terug en dat gaat. Die gaan wel een tijdje blijven.

[00:45:25]

Liet vanuit het centrum vinden we allemaal mooi en wel zijn geweldige fenomeen man die ons fascineert.

[00:45:31]

Dus ook om te zien dat als je dat presteert. Dank voor deze week. Ik ga weer voetballen. Even voor de helderheid. We zijn niet de enige podcast van Windows 8. Een prachtige Formule 1 podcast ook die veel beluisterd wordt. En dan komt er nog één en ander vanaf nu elke twee weken een podcast alvast over. De Olympische Spelen ook olympische sporters met olympische sporters erg interessant! Kunt u ook op allerlei manieren terugvinden. De podcast. Vanaf nu tot en met volgend jaar.

[00:45:57]

Als we toch wel erg hopen dat de Olympische Spelen dan wel doorgaan. Dan je anders nu wel eens de vragen van jou urls. Dat doe ik ook nooit hard maken. Euh, ik weet dat Van den Hoogenband onder andere is goud van de ogen van Van den Hoogenband. Rastatt tot week. Dit was de mooiste voetbal podcast. Aanstaande maandag is er weer een nieuwe podcast.