Transcribe your podcast
[00:00:07]

Welkom bij zijn onbehaarde apen.

[00:00:10]

Dit zijn podcast van NRC over wetenschap en. Verstopte neuzen, loopneus en ze waren altijd al vervelend, maar in deze tijd is de snotneus extra verdacht. En ik zag zelfs dat zelfs kinderen elkaar tegenwoordig de maat nemen. Gisteren liep ik langs een groepje spelende kinderen en eentje zei Ged voor Je bent weer aan het snotteren tegen een ander. Ja, met al dat snot dat we om ons heen zien en zo vies en vervelend vinden, zou je bijna vergeten dat tot slot een belangrijk wapen is in de strijd tegen ziekmakend die ons lichaam proberen binnen te dringen via de neus.

[00:00:51]

Als er een virus in de neus komt, dan infecteert in de cellen die in de neus zitten. En dan gaat die cel. Die geïnfecteerde cel gaat daarop reageren. Dan komt er slijm vrij. En dan komen er allerlei afweercellen naar die geïnfecteerde cel toe om die cel op te ruimen om te voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden. En dat gaat gepaard gewoon met heel veel obstructie en met ugja dikke klonten snot.

[00:01:15]

Johri Louis Bond, hoogleraar kinder en seksuologie aan het UMC Utrecht en wetenschapsjournalist Nienke Bijter Majesty in de studio. En je hebt Bond gesproken over snot. Ja, dat klopt. En dat was echt fantastisch. Want ik dacht van nou ja, wat valt er nou helemaal over te vertellen? Ik kom hier met de zakelijke vragen van wat is het aan? En waar dient het voor? Euh. Maar meneer Bond, die kon daar zulke fantastische verhalen over vertellen. Allemaal dingen waar ik echt nog nooit van gehoord had.

[00:01:42]

Uhm. Dus dat is het. Ja, het ging een hele wereld voor me open. Het is echt een fantastisch onderwerp.

[00:01:47]

En als kinderen. Seksuoloog? Kan ik me voorstellen dat je veel met snot te maken hebt als dat. Dat doe je bond hier ook een hele goeie persoon was om hierover te spreken.

[00:01:54]

Klopt. Ja hij. Euh. Hij. Uhm, je weet natuurlijk alles van de de snotneuzen van kinderen, maar ook erg veel over. Hoe zit dat nou met de infectieziekten waar we vandaag de dag natuurlijk ook veel memen mee te maken hebben? Dus hij was de persoon om aan ons uit te leggen waarom we eigenlijk het grootste respect moeten hebben voor al dat groene snot in onze neus.

[00:02:13]

En we gaan hem zeker nog meer horen in deze aflevering. In de studio zit ook GMR Veenhuizen, biologie redacteur en ook groot snot liefhebber. Is dat echt zo? Ik hou gewoon wel van een beetje vieze onderwerpen of I. Ik ben wel gefascineerd. Als kind had ik ook al zo'n potje met smurfen snot. Kennen jullie dat? NEP slijm en zeker dat plakkerige gevoel? Maar als ik zeg ik hou van snot. Ik moet wel erbij zeggen ik heb het echt nooit, maar ook nooit opgegeten, want dat vind ik echt heel phhy echt niet.

[00:02:39]

Nee, nooit een ongeluk, wel iets. Maar ik heb het niet zo dat ik het denken van Erik ga eens proeven ofzo. Je hebt nooit een pilsje, eventjes stiekem, maar dat is geen een keer. Maar het is niet.

[00:02:49]

Ik kan dat niet geloven, maar ik ben blij dat ik het zo opneemt voor het experimentele proever van volgend jaar.

[00:02:58]

Maar los daarvan ga je maar je weet dat je iedere dag sowieso 1 à 2 liter snot inslikt. Gewoon achteruit, je neus, je keel. Dus ik kan eigenlijk eigenlijk, maar via Passi kan ik het net zo goed. Ja, ook hier hoef je nou binnendoor of buitenland tot je neemt. Maakt eigenlijk niet uit en het is. Ik zit dan denk ik moet het haast toch ook wel eens? Want ik heb wel meteen dat ik denk van ja.

[00:03:17]

Als je me zou vragen hoe smaakt snot? Zou ik wel meteen zeggen bitter.

[00:03:20]

Het is niet dat denk maar je hebt nooit snot gegeven maakt maar dat dat is.

[00:03:28]

Dat is misschien wel een mooie insteek. Nynke Want Granma denkt dat snot bitter en zoet is. Ik heb meer een associatie zelf met euh, zout. Zilver?

[00:03:40]

Zilver? Absoluut. Want wat zit er? Wat is er wat? En wat zit erin? Nou uhm, desnoods eigenlijk voornamelijk water. En daar zitten dan ook zouten in. En allerlei eiwitten en afweercellen waren Louis Bontes grapjes over over gaat hebben. Uhm, dus het is eigenlijk een een mix van van lichaamseigen stoffen die daar voor gemaakt is om jouw lichaam te beschermen tegen binnenkomende ziekteverwekkers. En is dat. Uh, dat dat dat zoute. Ik kan me voorstellen dat dat uh ook wel te maken heeft met de waeter concentratie.

[00:04:13]

Dus dat hoe minder water erin zit en hoe. Ja, dan neemt de concentratie zout misschien toe en wordt het dus wat wat zilte geur.

[00:04:19]

Ja, dat kan ik me goed voorstellen. Ik denk dat het Zoute gewoon puur inzit omdat uhm dat nou eenmaal en de fysiologische he de fysiologische vloeistof is waar ons lichaam eigenlijk grotendeels uit bestaat. Dus als die slijmvliezen water beginnen te produceren, dan kan ik me voorstellen dat daar gewoon vanzelf zout in zit en dat dat niet een specifieke functie heeft. Nee, en die eiwitten die er in zit, wat zijn dat dan voor eiwitten?

[00:04:40]

Ja, dat zijn allerlei eiwitten. Uhm. Deels zijn dat antistoffen die zijn gemaakt door ons afweersysteem. Is heel specifiek tegen bepaalde ziekteverwekkers waar ons lichaam al eerder mee te maken heeft gehad, bijvoorbeeld tegen het griepvirus. En die antistoffen, die passen dus precies op een bepaalde ziekteverwekker en maakt hem dan onschadelijk. Maar er zitten ook niet specifieke eiwitten in dat snot. En dat zijn vaak ook antibacteriële eiwitten die bijvoorbeeld. Uhm. Uh uh, andere cellen in de omgeving aanzetten om zuren te produceren.

[00:05:11]

Uhm, of die zich gewoon zichzelf fysiek aan ziekteverwekkers vast hechten om ze daarmee onschadelijk te maken. En Ainu hebben het al heel erg over snot tegen de ziekteverwekkers eigenlijk in in. Euh, nou ja, als je effectief loog Penske. Dat snap ik ook dat je er zo naar kijkt. Maar heeft snot ook nog een? Een functie voor uhm, voor ons eigen lichaam om op het gezond te houden? Of of moet het nog voor een andere reden daar zitten?

[00:05:37]

Nou, het is natuurlijk sowieso goed dat onze neusholte vochtig is. Dat is denk ik ook een van de voornaamste functies van die euh. Van die neusholte is om te zorgen dat de lucht die wij binnen krijgen, dat we die de de lucht die we inademen, dat die vochtig is en warm en dat daar ook geen ujm, geen stofdeeltjes of roetdeeltjes of dat soort dingen inzitten. Dus het snot heeft ook een functie voor het in vangen van van stofjes die je inademen.

[00:06:02]

Het filter de lucht echt zo. Het filtert de lucht en het warmte vast. Een beetje open maakt ie vast een beetje vochtig en dat is beter voor je longen.

[00:06:08]

En is dat ook zo? Ik heb I ik. Ik associeer een loopneus ook wel met de winter. Zelfs al ben je niet verkouden. Is het dan ook zo dat je dan de koude lucht op die manier ook een beetje opwarmt of of vochtig maakt? Klopt ja.

[00:06:22]

En wat met die loopneus? Ik heb me ook wel eens laten vertellen, maar dat weet ik niet zeker. Of dat zo is dat de loopneus in de winter ook voor een heel groot deel condensatie is van lucht die je inademt en die dan uhm uhm condenseert eigenlijk op je slijmvliezen. Uhm. Maar ik weet niet of dat zo is. Ik kan me ook gewoon voorstellen dat je slijmvliezen sowieso actiever zijn in de winter. Of misschien wel puur vanwege fysieke prikkeling en ook vanwege die ziekteverwekkers en dat ze daarom dan meer vocht produceren.

[00:06:49]

En dan zie je loopneus in de winter zonder dat daar persé een infectie aan ten grondslag ligt. Die laat ook eigenlijk wel zien dat het ook. Nou ja, dat doet het eigenlijk sowieso. De bekleding is van onze slijmvliezen.

[00:06:58]

Daar ouders alle slijmvliezen van ons lichaam zijn natuurlijk vochtig en dat heeft ook allerlei mechanische voordelen, zoals de darmen. Die zijn ook hebben ook dat soort slijmvliezen en die helpen dan het voedsel makkelijker doorheen te stuwen.

[00:07:11]

Ja en uhm, nou ja, het snot. Je ziet het pas vaak als het bloed uit je neus komt. Uh uhm.

[00:07:18]

Maar waar precies wordt het gemaakt? Ik heb altijd wel een soort interne beleving, want als je echt verkouden ben en dat dat en het zit verstopt dat het daar iets iets hoger dan dan zeg maar echt je neusholte zit en dus dus we de laatste uiteinde. Of moet ik dan niet de neus?

[00:07:35]

Dan moet je niet de neusholte noemen. Uhm, je hebt uhm. Uh, waar je zeg maar met je vinger bij kunt. Dat is dat. Noem ze de uitwendige neus. Uhm. En dat is eigenlijk maar een heel klein stukje van de neusholte. Het grootste deel van de neusholte zit dieper. Euh, achter je neus. Been eigenlijk in je schedel. Uhm. Dat noemen ze de neusholte en daarachter zit nog weer de neus keelholte. En die zijn allebei.

[00:08:00]

Zijn dat gewelfde holten in je schedel helemaal bekleed met dat slijmvlies en die neus keelholte? Dat is waar dat wattenstaafje van de korona test helemaal naartoe gaat. Dus die gaat echte centimeters je schedel in. Veel verder dan je dan je met je vinger. Uhm, waar je met je vinger bij kunt. Gelukkig maar, zou ik bijna denken ja zeker.

[00:08:20]

En in dat dat verstopte gevoel worden wat ik beschrijf dat Dee Dee Dee Dee Dee Dee Dee. Dat is dan te lokaliseren in een van die twee holten. Ja ja, in echt een.

[00:08:29]

In elk geval dieper dan uhm dan waar je met je vinger bij kunt. Uhm, die gewelfde neusholte. Dat is waar de verstopping optreedt. Uhm, en dat is die verstopping is eigenlijk niet. Je komt echt niet door snot. Dat denken heel veel mensen dat je verstopte neus zit omdat er heel veel snot in zit. Maar de neusholte is vooral verstopt omdat de slijmvliezen van de neusholte zijn opgezwollen en elkaar dan gewoon gaan raken. Want het is maar een heel kleine holte die ook heel, heel smal of heel, heel ondiep is.

[00:08:57]

Uhm. 6 milliliter is de inhoud van de neusholte, dus dat is echt maar heel wat 6 milliliter. Ja ja, uhm.

[00:09:05]

Dat is bijna niks. Dat is bijna niks. Maar jij vertelt GMR net dat ze 2 liter slotlied Snot achterover werkt.

[00:09:10]

Het klopt dat die slijmvlies die produceren de hele dag door aan één stuk door vocht om het maar nat te houden maar nat te houden. En dat loopt dus naar achter en naar je neus keelholte en dan naar je keel. Maar de inhoud van die neus wordt dus echt echt miniem. Dus zodra die slijmvliezen gaan opzwellen, dan gaan ze elkaar gewoon raken. En dan kun je er niet meer doorheen ademen. De snuiten helpt dan ook niet. Nee, nee, dat klopt.

[00:09:33]

Daarover sprak ik iemand anders. Een KNO arts van het AMC. En die vertelde mij dat snuiten eigenlijk averechts werkt. Want hoe meer je snuit, hoe meer die slijmvliezen geïrriteerd raken en nog meer opgezwollen raken. Dus ze zei ja, je moet eigenlijk dat snuiten. Als je dat doet alleen maar even heel zachtjes op het moment dat echt je neus uitloopt. Maar tot die tijd moet je eigenlijk proberen zo min mogelijk de snuit en het maar rust te geven, want dan hebben die slijmvliezen meer kans te slinken.

[00:10:00]

Ja, ik pik, ik hang aan je lippen Miike, want ik vind het echt jammer dat dit zijn de types waar je iets aan hebt. Ik bedoel maar. Soms heb ik hierover over abstracte zaken als neutronensterren en dus ook de zon moeilijk in te passen in het dagelijks leven. Lukáš. Daar heb ik ook wat indruk mee maken.

[00:10:13]

Op feestjes zeker, maar hiermee denk ik van de oude. Hier ga ik toch mijn snuit gedrag misschien wel een beetje op aanpassen, mocht ik euh, mocht ik weer verkouden raken. Maar naast deze hele praktische tip wil ik ook uhm. En dan begint hij ook fan van het is het is een goedje wat we misschien wel wel iets iets meer zouden moeten respecteren, vooral in in de strijd tegen tegen ziek makers. Waarom is de neus en het smolt in de neusholte?

[00:10:38]

Waarom zijn dat belangrijke plekken om euh, tussen aanhalingstekens met snot te verdedigen?

[00:10:45]

Na de de neus is eigenlijk een van de voornaamste poorten naar de buitenwereld die we hebben en natuurlijk ook de mond, maar we ademen voor een groot deel door onze neus. Dus dat is eigenlijk de primaire poort naar de buitenwereld. Dus daar wil je eigenlijk die poortwachter functie hebben om datgene tegen te houden wat ons lichaam ziek kan maken.

[00:11:04]

De meeste virusinfecties die naar de longen gaan die volgen de noord zuidroute, dus die beginnen bovenin en gaan dan vanzelf naar beneden. Dus als de Noord-Zuid groep route openstaat, dan zullen ze allemaal vanzelf de longen bereiken. En dat is dat is levensgevaarlijk. Dus het blokkeren van een Noord-Zuid route is eigenlijk de essentie van wat de neus moet doen. En dat gaat. En daar is de nesse heel goed toe in staat. Gelukkig.

[00:11:29]

James Bond zegt hier eigenlijk om je longen te beschermen wat wat toch een soort vitale infrastructuur is voor je lichaam. Want daar komt de zuurstof vandaan. Moet je eigenlijk al helemaal aan de ingang van voor die route van de van de luchtweg beginnen in de neus?

[00:11:43]

Ja klopt ja. En daar zitten niet alleen in dat snot, die eiwitten waar we het over hadden. Maar er zitten dus ook echt afweercellen van jouw afweersysteem in je snot die daar een hele belangrijke functie vervullen. En dat zijn witte bloedcellen.

[00:11:56]

En als je gewoon gezond bent, dan doen ze echt niet zo heel veel. Dan zijn ze daar als het ware aan het patrouilleren om te kijken of er ziekteverwekkers binnenkomen. En zodra dat zo is, dan trommelen ze een heel leger op van andere witte bloedcellen die dan zijn toegerust om die ziekteverwekkers te lijf te gaan.

[00:12:14]

En die afweercellen in de neus die die vorm eigenlijk een boorzuur. Die zorgen ervoor dat bacteriën worden opgeruimd en die doen dat op een manier die echt heel veel schade ook met zich meebrengt. Die slaloms als een dolle om zich heen. Dat doen ze door allerlei schadelijke toxische giftige stoffen uit te scheiden. En dan moet je bijvoorbeeld denken aan zure stoffen of zuurstof radicalen. Maar dat doen ze ook door netten uit te gooien van hun eigen DNA en op die manier echt als soldaat in het leger, de vijand, het virus of bacteriën te vangen.

[00:12:51]

Ja, hier zien we dan echter te. Het afweersysteem in in volle glorie zou ik bijna willen zeggen ja, dit vind ik fantastisch.

[00:12:57]

Dit is iets waar ik nog nooit van had gehoord. Uhm, je hebt natuurlijk al wel het één en ander geleerd over je afweersysteem en je leest er het één en ander over. Maar dat we dus cellen in onze neus hebben die een vangnet uitgooien van hun eigen DNA doordat ze ontploffen en daarmee dus ziekteverwekkers. Ingevangen? Ja, dat vind ik wel van een orde.

[00:13:17]

Dat vind ik echt fantastisch. Ja, want die cel, die offert zich ook echt op. Dan? Ja, dat is echt een soort kamikaze die ontploft en die is er geweest. En uh en uh. En zorg dan dat ie dus dus ook mechanisch dus een ziekteverwekker te lijf gaat. Dat vind ik zo mooi. T Is niet alleen maar chemische oorlogsvoering. Blijkbaar heb ik nu dus geleerd waar meneer Bond, maar ook mechanisch. Een vangnet waar die ziekteverwekkers gewoon in verstrikt raken.

[00:13:40]

Ja, ik vind het ook dat dat het zeg maar daar DNA voor wordt gebruikt. Weet je wel van wat wat aan de basis staat van van t Leven en de identiteit van onze cellen? En. En euh euh. Dat dat je zelfs gewoon de structuur van DNA. Want natuurlijk het vormt die strengen, maar dit dat dat het lichaam zelfs een manier heeft gevonden om dat te up to Parnassus was het dan in de film zouden zeggen de panisch de diner.

[00:14:04]

Weet je wel dat dat dat ze dat als net gebruiken? Ik Ja, ik was het ook niet. Ik vind het haast oneerbiedig om een neus, de snuit en al dat kostbare snot te verspillen dan als ik het zo hoor.

[00:14:13]

Ja ja, het is een mechanische functie van DNA. Hadden jullie daar ooit eerder van gehoord dat DNA ook zo'n functie kan hebben?

[00:14:21]

Nee, voor mij was het ook totaal nieuw, maar ik ben wel meteen gaan googelen toen ik dat van jou leerde. En ik zag dus dat het inderdaad ook pas in 2004 is ontdekt. Uhm. Maar ja, altijd een beetje buiten het euh bijten. Buiten het blikveld om. Fan toch van ons gebleven. En dat vind ik dan ook wel weer bijzonder. Is het? Is het zo omdat ja, onderzoek naar de neus en wat daar allemaal gebeurt, dat dat eigenlijk meestal al jaren niet mega interessant wordt gevonden?

[00:14:45]

Euh, omdat het nu niet zo heel. Ja, en dit is niet zo heel eervol. Onderzoeksveld.

[00:14:49]

Misschien zal ik het dan onder druk. Ik denk dat het niet zo is. Het is wel een fascinerend onderzoeksveld, wat iedereen ook heel erg aanspreekt, maar ik kan me voorstellen dat het gewoon een kwestie van toeval is. Wat er wel niet te groot in de pers wordt opgepikt dat de NSA de fundamentele moleculaire biologie maar is het?

[00:15:08]

En sommige onderzoekers zijn nu eenmaal beter erin om hun onderzoek naar buiten te brengen op een aantrekkelijke manier. Ik denk dat je daar ook hele roeken. Persberichten over kunt schrijven die meteen door alle kranten worden opgepikt, dus dat zal gewoon een kwestie van toeval zijn. En wat ik ook nog wat de bond hier vertelt wat ik me ook wel dacht. Maar oh ja, dat is het dan ook wel. Slim in elkaar is dat ie vertelt dat wat die afweercellen doen dat het eigenlijk ook best wel schadelijk is voor hun omgeving.

[00:15:33]

Dus de zure, uitscheiden zuurstof radicalen die netten uitgooien ontploffen. Het is ook wel fijn dat je dat euh, zeg maar doet in het in het niemandsland. Ver weg van de longen en van de luchtwegen, namelijk in de neus.

[00:15:46]

Ja ja, dat kan ik me ook voorstellen. En ik kan me ook voorstellen dat dat die slijmvliezen daar natuurlijk wel ook bescherming tegen bieden. Dat net zoals in de maag hebben we ook een slijmvlies en dat beschermt de maag tegen al die euh, tegen dat zoutzuur wat we in feite in onze maag hebben. Dus ik kan me voorstellen dat onze neus ook de plek is om zoiets te doen, omdat die neus dat neusslijmvlies goed beschermd is door dat slijm. Ha ha, kun je die actieve oorlogsvoering ook zien?

[00:16:11]

Stel dat je je snot onder de microscoop bekijkt, zie je dan allemaal phang netjes naar buiten komen als het ware?

[00:16:17]

Ja, dat kun je echt zien. Louis Bond heeft daar ook een paar mooie filmpjes van laten zien. Aan mij video's waarin je echt ziet dat die cellen ontploffen en waarin je dan die euh ja, die explosie echt ziet gebeuren.

[00:16:31]

Heel spectaculair. Als een virus de luchtwegen infecteert, dan komen er afweercellen. Die zie je hier eigenlijk. Je ziet hier al die afweercellen in blauw. Je ziet eigenlijk alleen. De kern van de cellen kun je pas zien als ze per mirabel worden als ze kapot gaan. En wat je hier nu ziet zijn al die verschillende cellen die nog vrolijk zijn en leven. Maar als er dan een virus bijkomt, dan gaan ze eigenlijk kapot. Dan worden ze per mirabel.

[00:16:56]

Je ziet dat ze groen worden van en dan opeens ontploft zo Shell. Kijk, dat ga je hier nu zien. Poef, zie je me ontploffen? En hier komen er nog veel meer die gewoon echt uit mekaar spatten om bacteriën en virussen te vangen. Dit zijn netten. En dit gebeurde ook echt in de luchtwegen van patiënten met een virale luchtweginfectie. En als die cellen zijn ontploft en die netjes zijn uitgeworpen. V. Vind je dat ook nog terug?

[00:17:21]

En in de slot is er nog een bepaalde ui aan een bepaalde structuur te koppelen. Wat als er veel uh, ik noem maar wat heel korstjes is dat er dan veel Nether zijn uitgeworpen?

[00:17:30]

Nou, dat weet ik niet zeker. Maar wat we wel zeker weten dat we de kleur van snot daar aan te danken hebben. Want euh, snot is groen omdat we die cellen die ontploffen en die netten uitwerpen. Dat zijn de zogenaamde neutrofiele granulocyten cellen van het afweersysteem. Die produceren ook een stofje mierlo per oxidase dat de omgeving zuur maakt en dat stofje. Dat is een enzym en in aanwezigheid van ijzer kleurt dat enzym groen. En er zit altijd ijzer in je in je lijf en in je lichaam.

[00:18:01]

Stoffen lichaamsvloeistoffen dus. Daar vindt een chemische reactie plaats en die zorgt dat je dat je snot groen is. Dat de groen kleuring.

[00:18:08]

Ik heb ook wel eens doorzichtig snot. Of ben ik dan heel afwijkend? Nee, dan ben je heel gezond. Normaal is je snot doorzichtig als je niet verkouden bent. En dat wordt dan een beetje melkachtige wit op het moment dat aan het begin van een infectie. Dat zijn de de witte bloedcellen die dan in aantal toenemen. En zodra die oorlogsvoering begint, dan word je snot groen.

[00:18:33]

En daarnaast heeft natuurlijk ook nog een bruin of roodachtig snot. En dat is als je met je vinger of met het snuiten en kleine bloedvaatjes in je neusholte kapot hebt gemaakt in je neusslijmvlies. En dat gebeurt al vrij snel, want dat neusslijmvlies is heel gevoelig. Dat gaat snel bloeden. Het is er sterk doorbloed en daardoor gaat het ook snel bloeden. En dus als je bruinig bruinige snoetjes hebt, dan zitten daar kleine blauwe restjes in. Dat is eigenlijk een teken dat je wat voorzichtig moet doen.

[00:18:58]

Ja, met je neus, met je neus.

[00:19:00]

Ja zeker? Ja, sowieso dat ik met dat snuiten. Uhm. Maar het schijnt ook dat neuspeuteren. Uhm dat dat dus niet zo gezond is om die reden. Niet omdat euh, omdat je het niet zou moeten opeten of wat dan ook, want dat kun je dus gerust doen. Maar de KNO arts die ik had gesproken hierover, die zei dat ze in haar kliniek mensen ziet notoire neuspeuteren ers die dan in een soort vicieuze cirkel verzeild raken. Ze steken een vinger in de neus en maken dan niet kapot.

[00:19:26]

In dat sla neusslijmvlies van de van de neusholte van je neus en euh. Dan gaat het bloeden. Krijg je korstjes, dan ga je weer aan krabben. Dat gaat jeuken en dan wordt het nog erger. En euh, dat kan gaan ontsteken. En ze ziet zelfs in haar praktijk mensen die dus in de loop der jaren een gat in hun neustussenschot hebben.

[00:19:45]

GE voert game en ik duik even weg in onze bistro. Dat helemaal niet.

[00:19:51]

Ik doe dat niet. Kijk dus echt erg uit met neuspeuteren is het advies en altijd gaat bloeden. Blijft er echt helemaal af denk ik.

[00:19:59]

Ik snap heel goed dat het om die reden gewoon niet niet niet gezond is. Euh, we hadden in het begin al even over over eten. Dat is ook nog een een fabel zou ik bijna wil zeggen dat dat dus een voor een een verhaal van misschien wel een Baecker praatte. Dat weet ik niet. Maar dat omdat er juist euh, dode bacteriën en virussen in je slot zitten, dat dan ook goed zou zijn. Om het dus wel op te eten als een soort confrontatie therapie voor je lichaam.

[00:20:24]

Om nog een keertje dat ja een een dode dode bacterie te laten zien zeg maar.

[00:20:29]

Dat heb ik ook gehoord en ook wel gelezen. Plus dat er natuurlijk inderdaad al die anti maakte antibacteriële eiwitten inzitten. Maar ik heb ben er nu achtergekomen. Mensen hebben mij verteld dat dat allemaal sneuvelt in de maag door de zure stoffen in de maag. Uhm, bereikt dat nooit een punt waarop het opgenomen kan worden. Je lichaam dus. Dat zijn Baecker praatjes. Uhm, maar je slikt natuurlijk dus sowieso per dag 1 tot 2 liter snot in altijd al.

[00:20:57]

Dat kan dus geen enkele kwaad.

[00:20:59]

Je hebt zelfs op dat voor jezelf niet zoveel zin heeft om dat slot te eten. Uhm. Schrik dan even niet teleurgesteld ofzo. Maar ik constateer het gewoon. Uhm, maar kun je nog wel dat snot gebruiken om er iets uhm uit te halen? Zitten er nog wel interessante stoffen in om iets van te leren? Die Nethe bijvoorbeeld?

[00:21:15]

Ja zeker. Nou, bij die Nethe weet ik het echt niet zeker. Maar ik weet wel dat die eiwitten die antimicrobiële eiwitten in dat snot dat er heel veel onderzoekers zijn die daar erg in geïnteresseerd zijn omdat ze graag willen snappen welke eiwitten het allemaal zijn en hoe ze werken en of mensen misschien ook zelf kunnen namaken. En dan kunnen gaan gebruiken in medicijnen. Uhm, snot doorslikken heeft weliswaar niet zoveel zin omdat het dan in je maag toch kapot gaat. Uhm, maar stel nou dat je medicijnen zou kunnen maken die je zou kunnen injecteren of kunnen spreiden.

[00:21:45]

Of in een spray een neusspray maken waarin dat soort antimicrobiële eiwitten zitten. Dat is natuurlijk wel de. Het zou ontzettend leuk zijn en ik vermoed dat je daarmee dan wel op de duur van je verkoudheid zou kunnen bekorten.

[00:21:58]

Ja, is natuurlijk fantastisch dat de natuur heeft uitgevonden hoe je bacteriën virussen doodt maakt. Is wat we proberen. Is in dat snot de meest effectieve en veilige molecule te ontdekken die we dan als ons eigenlijk als chemische behandeling kunnen ontwikkelen voor de behandeling van infecties? Nu is het bot hier eigenlijk zegt is dat het dat een met een soort namaak snot dan uiteindelijk dat dat juist wel een mogelijke behandeling zou kunnen zijn voor verkoudheden.

[00:22:27]

Zeker eigenlijk dat we ons lichaam gebruiken als inspiratiebron, als een soort natuurlijke uhm apotheek om die stofjes daar uit te halen, na te maken en op een andere manier toe te dienen, zodat we ons lichaam een handje helpen.

[00:22:41]

Maar zover is het ook nog niet. Begrijp ik die. Die Spreej? Die kun je nog niet bij de apotheek halen.

[00:22:46]

Nee, maar ik vermoed dat dat niet heel lang meer gaat duren. Want er wordt echt heel erg veel onderzoek gedaan naar alternatieve antibiotica, omdat veel van de gangbare antibiotica hun werking aan het verliezen zijn vanwege resistentie bij allerlei ziekteverwekkers. Dus er is wereldwijd echt een UH, een zoektocht gaande naar antimicrobiële behandeling, dus ik vermoed dat dat niet heel lang meer gaat duren.

[00:23:08]

Maar tot die tijd was er nog niet zijn. Zullen we zelf met ons slot moeten dienen? En we hebben het al even kort gehad over het snuitje en waarom dat niet altijd de beste oplossing is om voor je snot af te komen. Maar dan ben ik wel benieuwd naar het ophalen van snot. Wat we natuurlijk ook vaak doen, gewoon als je niet je neus wil sluiten. 1 maart. Dit stroomt toch te hard om te groot te laten lopen. Dan kun je je neus ophalen.

[00:23:34]

Is dat gezond? Is dat ook? Ja, dat is eigenlijk prima. Uhm, je snuit is trouwens ook niet verkeerd hoor. Je kan ze wel heel lichtjes je neus snuiten en dan met name die externe neusholte leegmaken. Dus daar is niks tegen. Maar het beste is eigenlijk gewoon ophalen, maar dat moet je dan uhm, wel een beetje subtiel doen, want dat is natuurlijk cultureel gezien bij ons niet zouden. Dat is overigens wel wonderlijk dat er dus culturele verschillen in bestaan.

[00:23:58]

Ja, dat bij ons is in snuitje eigenlijk Nether. Maar t schijnt dat in Azie snuiten in het openbaar juist heel erg vies wordt gevonden en dat je daar eigenlijk geacht wordt het op te halen. Ja en en daarna ja, de gevoeligheid voor de geluiden die daarbij gepaard gaande is, die verschilt ook. Kan ik toch wel zeggen dat dat euh. Nou ja, dat hier is wat netter als je dat geruisloos doet, maar dat ook niet overal zo.

[00:24:20]

Nee, dat klopt dat ze allemaal aangeleerd wat we daarvan vinden en wat ook aangeleerd is. Je zegt wel snuiten, maar ook de de euh. Euh. De d. De zakdoeken die we daarvoor gebruiken. Ik herinner me dat. Vroeger kreeg ik nog een euh van m'n moeder een euh, een stoffen euh zakdoek mee ja, die ik dan aan het eind van de dag helemaal onder de korst. Ja, die die die lijfjes dan weer in en die ging dan ging dan zeg maar dat was in uhm.

[00:24:47]

Maar dat is. Dat is eigenlijk een culturele verandering die we de afgelopen twintig jaar misschien hebben doorgemaakt. Is dat niet voor veel mensen zijn overgestapt op papieren zakdoekjes?

[00:24:57]

Ja, en nu helemaal in de corona tijd word echt specifiek gezegd. Gebruik papieren wegwerp zakdoekjes en gebruikt ze maar één keer.

[00:25:04]

Maar het wordt zo benadrukt. Dit terwijl ik denk van is. Dat is dat sowieso niet altijd standaard of of wordt. Die worden hiermee de laatste. Uh verzetshaarden de laatste uh stoffen zakdoek gebruikers nog euh. Niet aangesproken.

[00:25:16]

Ik denk dat de stoffen zakdoeken eigenlijk echt nog alleen onder oudere generaties in zwang zijn.

[00:25:21]

Nee, ik ken een keer van een hele leuke, charmante jongen. Kreeg ik toen ik moest huilen een keer zijn schone stoffen zakdoek aangeboden. Hij zei jij, ik heb altijd een stoffen zakdoek bij me. Jeetje, wat galant. Ja maar ja, dat dat het zo dat doordat ze zo galant vinden dat zegt ook misschien al wel Hoeselts hebben is het wel. Het heeft toch iets meer romantiek om een stoffen zakdoek dan te krijgen dan een papieren zakdoekjes.

[00:25:45]

Aan de andere kant vind ik een een vieze, opgetrommelde stoffen zakdoek, eigenlijk nog viezer en propje. Papieren zak in je zak?

[00:25:53]

Ja, maar goed genoeg. Dus de uh, als alles er gesloten wordt, doe het in een papieren zakdoekje en euh, er geeft ook zelf doet ook zo weg. Want dat is misschien nog wel goed om te benadrukken dat dat smolt. Euh, dat. Dat is natuurlijk een de weerslag van een felle strijd in ons eigen Neuze. Maar het kan natuurlijk nog besmettelijk zijn, bedenk ik mij.

[00:26:11]

Neemt. Ja zeker. Uhm, snot schijnt het meest de meest besmettelijke lichaamsvloeistoffen te zijn die we hebben. Dus op het moment dat je geïnfecteerd bent met de ziekteverwekker, dan zitten er in jou s. Dan heeft jouw snot de hoogste concentratie deeltjes van die ziekteverwekker. Uhm. Dus dat is ook waarom ik zo vaak onze handen moeten wassen? Omdat je toch altijd wel een beetje aan je neus zit en er dus altijd wel een beetje snot in je handen zit.

[00:26:35]

Ook arsine niet. En dat kan zich dus echt makkelijk verspreiden via voorwerpen, het deurklinken en noem maar op. Ja, om handenschudden. Ja. En is het dan? Euh. C. Speelt het ook specifiek met het coronavirus een rol in de verspreiding?

[00:26:49]

Uhm, volgens mij is daar eigenlijk nog maar heel weinig over bekend. Daar wordt heel veel gepraat over. Verspreidt het zich nou vooral door grote niš druppeltjes hoezee druppeltjes? Of door die aerosolen nog kleinere druppeltjes die echt zweven door de lucht?

[00:27:03]

Maar wat nu precies? Procentueel gezien de rol is hoeveel mensen er besmet raken door het aanraken van voorwerpen? Volgens mij is dat eigenlijk helemaal nog niet bekend bij dit virus.

[00:27:13]

Maar ik denk wel dat door snot ook komt dat veel ouders met jonge kinderen zo vaak ook ziek worden. Toch dat die dan met een snotneus rondlopen.

[00:27:22]

En euh ja, want dat snot, dat komt dan overal. Het is ook de reden dat dus kinderdagverblijven echt zo'n brandhaartjes zijn. Altijd van verkoudheden, omdat die kinderen dus dat loopt aan alle kanten uit. En daar zitten ook B&O kruipen over elkaar heen en daar vind het echt hele actieve uitwisseling van snot plaats. Wanneer leer je om je neus te snuiten?

[00:27:41]

Ja, volgens mij verschilt dat heel erg. Het is niet iets wat kinderen zelf zullen gaan doen, waar kinderen zelf de neiging toe hebben en ze laten het lekker naar buiten lopen. Dat is ook weer iets cultureel ze iets aangeleerd dat je dus krijgt aangeleerd dat je neus moet snuiten.

[00:27:57]

En als we in het euh uhm. Medicijn caching kijken. Ik bedoel bij de bij de drogist of apotheek kun je natuurlijk ook geholpen worden en met je neus verkoudheid. Uhm, ik heb er les naar gekeken, want ik heb zo'n kleine thuis' die regelmatig uh inderdaad terugkomt van het kinderdagverblijf met het ene vonden. Ja uhm, zoutoplossing proberen. Ja, ik heb een uh uh.

[00:28:20]

Ik heb het snot stuivertje in huis van Snot Saccoor. Hoe werkt. Hoe werkt dat? Ja, dat is het er eigenlijk een soort? Euh, een aanzet. Een stukje met een filter is het. En daar zit een slangetje aan. En dan, euh, dat kun je. Als een kindje niet kan slapen, dan kun je met je mond gewoon zeg maar euh, te leegzuigen en kun je ook je eigen neus leegzuigen.

[00:28:44]

Heb ik nog niet geprobeerd eerlijk gezegd, maar het kan ongetwijfeld uhm hem ergens tussen.

[00:28:50]

Je hebt die zoutoplossing in je hebt. Euh, ik weet ook fan van mensen die die dag precies spoelen. Wat weet je daarvan van Nienke? Wat eigenlijk allemaal? Ja, ze welkom. Kan me helpen in de verlichtten de zin. Maar ja, precies het is.

[00:29:02]

Dat staat voorop dat het alleen maar eigenlijk snot management is en niet verkoudheid management. Want met al die dingen die je doet met sprays of spoelen of zuigen. Uhm. Uhm, gaat je verkoudheid niet eerder over. Ook niet met die uhm, die sprays met daarin een werkzame stof. Uhm, die je neus. Openmaakt. Uhm. Maar die werkzame stof, die. Die laat je slijmvliezen een beetje slinken, maar heeft geen effect op de duur of de ernst van je verkoudheid.

[00:29:31]

Dus dat is een misvatting dat je daar door je neus verkoudheid te lijf gaat. Uhm, wat het wel doet is dat het je luchtwegen open maakt. Dat geeft even tijdelijk verlichting. Maar vaak is toch binnen een uur ofzo zit je neus toch weer helemaal vol. Uhm, en met die werkzame stof is het ook nog zo dat je die eigenlijk niet te vaak moet gebruiken. Die moet je eigenlijk maximaal een week gebruiken. Want als je hem langer dan een dag of vijf gebruikt, dan wordt je neusslijmvlies er juist dikker door.

[00:29:57]

Uhm, en dan werkt averechts. Dan denk je al Manes zit verstopt. Ik ga wat meer spuiten. Uh, wat meer spreidden. En dan gaat ie nog erg verstopt en geen nog meer spreiden. En het blijkt dat er ook mensen zijn die daar verslaafd aan raken. Dit is echt een gedrags matige verslaving hebben en een vicieuze cirkel waarbij ze niet meer van die neusspray afkomen omdat ze eigenlijk zo blijven.

[00:30:17]

Spreej tegen iets wat wat dan de D de werkzaamheid al heeft verloren.

[00:30:20]

Ja of sterker nog, wat dus erger maakt die die werkzame stof. Die laat dus op de lange duur je slijmvliezen juist opzwellen. Dus wat je wat dan veel beter helpt is een zoutoplossing, want dat is puur een UVV. Een fysiek effect dat die zoutoplossing die trekt het vocht uit je slijmvliezen. Dus dan slinken je slijmvliezen. En dat heeft geen heeft niet zo'n rebound effect, dus dat is niet op lange termijn schadelijk. Dus dat wordt eigenlijk aangeraden als je echt last hebt van die hoeveelheden snot.

[00:30:47]

Omdat met zout een zoutoplossing te doen is, kan je heel makkelijk gewoon thuis doen. 1 theelepel zout in een kommetje warm water. Uhm, je kunt ermee spreken, maar dat is eigenlijk vrij. Zet weinig zoden aan de dijk omdat het weinig volume heeft. Je spreekt het er in, smijt het erin en dat is eigenlijk naja minder dan een milliliter. Uhm geeft wel wat verlichting.

[00:31:09]

Maar wat je ook kunt doen is je hele neusholte doorspoelen. En dat heb ik uitgeprobeerd op verschillende manieren met een injectiespuiten.

[00:31:20]

Dat kan heel goed met injectiespuit. Dat is ook erg leuk om te doen. Het is wel een beetje, geeft heel veel knoeiers bij en je kunt ook gewoon je neus in een kommetje water steken en dan met één neusgat tegelijk. Dus in één neusgat dichthouden en door het andere dat water opzuigen en opschrijven. Dat is wat tricky, want je verslikt je heel snel, loopt snel in je keel en in je longen. Is dat misschien niet de beste manier om?

[00:31:43]

Met een injectiespuit gaat het heel goed? Uhm, maar er bestaan ook speciale karretjes voor uhm die zodanig gevormd zijn dat als je dan je hoofd een beetje schuin houdt en dat kannetje tegen dat neusgat aan zet dat het dan. Uhm. En dat loopt taps toe. De waardoor dat onder redelijke druk naar binnen loopt. En dan loopt het je ene neusgat in en dan via neusholte door je andere neusgat weer naar buiten. En dat is echt de eerste keer dat je dat ziet gebeuren, denk je.

[00:32:08]

Help, mijn neus is lek. Hun hoofd is lek van binnen. Maar dat is dus normaal, want die neus gaat staan met elkaar in verbinding via de neusholte en dat kun je dus doorspoelen. Op die manier. En dat is ook heel leuk om te doen. Het voelt ook heel lekker. Je moet wel even oefenen, want als je m niet goed. Het kan ook heel makkelijk je keel en je longen inlopen als je dat verkeerd doet. Uhm.

[00:32:31]

Maar jij bent nu wel een kundige. Ik heb dat even geoefend. Ja, dat is een trucje met een klepje wat je bewust kunt verzetten. Hetzelfde als je wel dat je het zwembad inspringt zonder je neus dicht te houden.

[00:32:41]

Oh ja, dat doe je ook even met je tong of met je klepje achter bij je gehemelte. Kun je zorgen dat er dat je de neus blokkeert of als je iets heel smerig eet wat je niet op proeven? Dan zorg je dat er geen lucht door je neus naar buiten gaat. Dat klepje moet je wel aanzetten, moet je aanzetten als je dus water in huis schiet. En dan loopt het dus niet in je keel. Maar dan loopt het dus via je andere neusgat weer naar buiten.

[00:33:01]

Ongelooflijk. En dan helpt je. En dan geef je eigenlijk de natuurlijke, de snot stroom die of naar achter of naar voren gaat. Die die gevaarlijke zet je, die helpt je wat mee.

[00:33:11]

Ja, en je spoelt daar ook uhm slijm mee weg. Soms is het een beetje taaier slijm. Uhm, als ie je neus echt helemaal potdicht verstopt zit, dan werkt het dus niet, want dan loopt het water niet je neus in, want daar zitten de slijmvliezen tegen elkaar te knuffelen. En dan klopt, dan kan het water er ook niet langs. Ja ja, we hebben het nu over een sprayen en spoelen.

[00:33:29]

Maar hoe is het met stoma? Want dat herinner ik me dat ik vroeger van mijn moeder. Boven zo'n dampend batje moest gaan zitten? Euh, dat schijnt ook te helpen. Ja, en dat is me met puur water kan dat het allerbeste je. Er zijn ook allerlei groentjes voor en eucalyptus en mint en zou euh. En die schijnen averechts te werken. Dus het advies is doe dat niet. Neem gewoon kokend water en dan boven een bakje gaan zitten met stoom en een theedoek over je hoofd.

[00:33:53]

En dan euh ja, dan een weekje het snot als het ware los.

[00:33:58]

En is het euh. Uhm. Is het allemaal. Ik ben even benieuwd of dit medisch onderzocht is, of dat het toch wat meer in het segment van van euh nee foefje zijn. Trucjes?

[00:34:10]

Nee, dit is echt onderzocht. Ja, die zijn echt artikelen over geschreven. Uhm, daar stond in. Dat was een een echt een klinische vergelijking tussen stomen met alleen water en stomen met eucalyptus en pepermunt. Uhm en euh. Ik heb ook een onderzoek gevonden waarin werd geconcludeerd dat de kippensoep eten eigenlijk heel goed werkt om de neus aan het lopen te krijgen. Euh, kippensoep werkt beter dan thee en andere hete dranken. Waarom? Ik weet het niet.

[00:34:38]

Uhm, en ik kan me een heel interessant onderzoek tegen waarin stond dat het de. Het advies om geen melkproducten te gebruiken als je verkouden bent omdat je daar dikker slijm van dorst van zou krijgen, dat dat helemaal niet waar is. Dus dat is een broodjeaapverhaal. Blijf gewoon rustig melk en yoghurt gebruiken als je verkouden. Want dat heeft geen invloed op de slijmvliezen. Er is geen invloed op de dikte van je slijm. Oh, dat is wel echt.

[00:35:00]

Ik heb dat altijd heel braaf gedaan. Dat ik dacht nee, geef me een kommetje met Crossley meer voor het ontbijt. Maar goed, dit was natuurlijk n artikel wat ik daarover heb gevonden. En dat was ook weer veertig jaar oud geloof ik. Dus wie weet zijn er wel weer en studies geweest die het tegendeel bewijzen, maar in elk geval er een studie geweest die dat heeft ontkracht.

[00:35:17]

En niet je neus met melk gaan spoelen in ieder geval.

[00:35:19]

Maar euh, nee, waar is het? Is het zo wat? Uhm. Je hebt veel dingen geprobeerd. Hoe? Waarvoor dank ik bedoel je? Je toewijding aan de wetenschap is is duidelijk groot. Maar uhm, uh is is er nou iets waarvan je weet waar je nou zelf zeggen? Van de vorige keer dat ik echt verkouden ben ga ik. Ga ik dat gebruiken? Is dat dan toch dat gieten?

[00:35:39]

En nee, ik vond dat euh. Het was lekker. Het gaf even wat verlichting. Uhm. Maar de al heel gauw na vijf minuten was het effect eigenlijk weer weg. Uhm. Dus ik blijf het overigens wel doen. Het schijnt dat het heel erg helpt in het hooikoortsseizoen dat het dan aantoonbaar helpt om de echt fysiek ook weer de pollen uit je neus te het pollen moet ik zeggen uit je neus te spoelen. Uhm en ook dan de slijmvliezen doet slinken.

[00:36:07]

Dus het schijnt in het hooikoortsseizoen wel echt dat mensen dan significant minder hooikoorts klachten hebben en ook minder medicijnen hoeven gebruiken. Dus dat is absoluut een tip. Met die karretjes met zoutwater. Als je hooikoortspatiënten bent, probeer dat gewoon vrouw in het hooikoortsseizoen.

[00:36:21]

Want wat dan neem je rustig, waardoor de oorzaak de bron van pollen die wordt die hajji van de slijmvliezen al is spoelt. Het pollen van je slijmvliezen af en laat je slijmvliezen ook wat slinken. Uhm, je hoeft al minder medicijnen te gebruiken, maar in het verkoudheid seizoen. Ik ben eigenlijk langzamerhand denk ik van jou. Laat het gewoon zitten. Het hoort erbij. Het is allemaal dweilen met de kraan open. Uhm en. En ja, wacht het rustig af.

[00:36:45]

Een gewone neuze kan ik het eigenlijk altijd binnen één of twee weken vanzelf over en zeg ik zeg je laat het lekker zitten en laat het de stromen. Euh, leert ermee leven. Accepteer het respecteren misschien ook een beetje, want door alles wat je verteld hebt over wat er in het snot gebeurt, heb ik wel een beetje meer ontzag gekregen voor hoe dat lichaam dat heeft opgelost. Dus dank je wel. Nynke dat je hier over snot kan vertellen. Dank je wel graag hebben dat je bij je bent aangeschoven met de muntjes ergens snot ervaringen in deze snot kast.

[00:37:16]

Je hebt er wel tot het eind gewacht om die te maken. De hele tijd zit, want wanneer mag ik hem zeggen? Ja, bij deze het einde van deze podcast zeg ik toch maar netjes. Ik heb Kwadijk bedankt voor de productie. De muziek die je hoort, die is ingespeeld door het Dudok Quartet. Wij zijn er volgende week weer. Tot dan.

[00:38:03]

In het binnengebied.