Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

Welkom bij de Presidential Podcast van NRC Handelsblad en V Pireaus. Bureau Buitenland. Lianne La Fayette projectiel Itami President of Law en Order Malay Geo Bittner is Bassez van de Rädecker Laaf What's the de berouwvol suburbs Erler 6juni rhb veer einde fingerprinting.

[00:00:29]

Allemaal fijn Vlaams en alles wat u wilt weten over de Amerikaanse president en zijn tegenkandidaat.

[00:00:38]

Met NRC correspondent Bas Blokker en VPRO presentator Chris Klein en Bas Goeiemorgen, goeiemorgen, Kris ja, op onze middag van vrijdag 9 oktober. Uhm was ik. Ik herinner me dat we het een paar weken geleden hadden over hoe deze campagne ging verlopen en wat de vooruitzichten waren en ik. Ik weet gelukkig ook nog een beetje wat je toen zei. Joe Biden moet eigenlijk niet al te veel doen, zei je, want alles wijst er nu op dat die toch voorligt.

[00:01:09]

Ja, omdat wat hij te zeggen heeft vaak niet zo heel erg overtuigend is. Moet ie dat maar niet te veel proberen. Gaat wel goed. En over Trump zei je. Zijn grootste gevaar voor de komende weken is hijzelf, want hij laat zich niet intomen. En hij heeft toch een groot vermogen om een beetje door te slaan en zichzelf in de voet te schieten. En zulke idiote dingen te doen dat met name de twijfelaars in het midden gaan denken.

[00:01:33]

Nog vier jaar van dit ik geloof het niet. Zou je om te beginnen willen reageren op op de volgende stelling. De afgelopen twee weken heeft Trump precies dat gedaan. Waar jij me een paar weken geleden voor gewaarschuwd hebt? Ja, God, ben ik het eens met die Bas Blokker? Nee hoor, het is. Ja, ik geloof dat het wel zo is. Donald Trump heeft in de afgelopen twee weken zich uitzinnig gedragen tijdens een presidentieel debat. Vervolgens is ie ziek geworden en heeft zich uitzinnig gedragen.

[00:02:05]

Nog in en vooral na het euh, dat hij in het ziekenhuis werd opgenomen. En hij gaat door tot de dag van vandaag, want hij loopt in het Witte Huis. Als ik de kranten mag geloven. Ja te tieren. Dat zijn trouwste ministers, want hij heeft het over William Barha. Hij heeft het over Mike Pompeo dat die hem niet helpen om Joe Biden aan te klagen. En Hillary Clintons e-mails vrij te geven. Kortom, hij. Hij schopt wild om zich heen.

[00:02:35]

En het gekke is. Misschien kan ik dat meteen zeggen, want anders ja, vergeet ik het misschien weer. Maar ik heb letterlijk een kwartier geleden zitten kijken naar de nieuwe poll van Gallup. Een peiling van het beroemde politbureau Gallup en die uh, die vragen al jarenlang Are you better of new dan je er voor years ago? De beroemde Racan vraag niet uit zijn campagne van 1980 en 59 procent van de ondervraagden zegt dat ze nu er beter aan toe zijn dan onder de vorige regering.

[00:03:08]

En dat is een percentage dat in elk geval sinds Bush niet zo hoog is geweest. Ik bedoel dan ook de oude Bush ja. Met andere woorden, in dezelfde peiling wordt de vraag voorgelegd wie is president, presidentiele Trump of beide? Nou vinden ze allemaal Brydon presidentiële of goeie meerderheid. Maar met wie bent u het meer eens? Als het op op bepaalde thema's aankomt, dan is er een flinke dezelfde meerderheid is dan voor Donald Trump. Met andere woorden ja, voor mij illustreerde dat dat Trump zichzelf in de weg zit met de personae.

[00:03:40]

Die is nu de zeg maar de Bokito die een trap van het Witte Huis beklimt en met zijn kin naar voren zegt. Ik ben misschien wel beter uit deze ziekte gekomen dan ik erin ging. En laten we ons allemaal niet bang laten maken.

[00:03:53]

Ja ja, want deze peiling. Ik zag ook dat de president zelf Deroue over twitterde. Precies over wat hij is Gallup peilingen en over dat cijfer. Wat niet zo opmerkelijk is natuurlijk dat ie dat doet. Maar bedoel, er zijn andere peilingen waarin die er heel wat minder goed voorstaat. Yan'an staat Joe Biden voor en in het Joe Biden heeft van het verkiezingsdebat dat waarvan jij en ik niet kunnen zeggen dat Joe Biden het gewonnen heeft. Nee, daar kwam maandag wel kunnen zeggen dat Donald Trump het verloren heeft, want dat blijkt uit de peilingen.

[00:04:27]

Er zijn eigenlijk nooit grote Burms in de statistieken te zien. Na een verkiezingsdebat, maar dit keer wel.

[00:04:36]

Ja ja. En die gaan voor Donald Trump niet de goede kant op. En nogmaals, we gaan en we gaan niks meer voorspellen, maar peilingen zijn er toch. En die zijn ook wel wat beter geworden, waarschijnlijk na de lessen van vier jaar geleden. En ik begreep als een nu toch meteen bij de peilingen zijn dat een en na het hele covert circus van met name dit weekend. Nou ja, dat loopt door tot en met de dag van vandaag natuurlijk.

[00:04:59]

Maar dat dat de peilingen nog wat slechter zijn geworden voor Trump?

[00:05:03]

Ja, dat zie ik ook. Maar nogmaals, dat zeggen we vaker tegen elkaar. Laten we voorzichtig zijn. Peilingen zeggen iets over hoe mensen vandaag overdenken. En het feit dat in twee weken tijd Trump er zoveel slechter voor is komen te staan nog slechter dan niet stond, betekent ook dat het in twee weken. En we hebben er nog bijna vier te gaan weer de andere kant op kan gaan. Nu weten we niet.

[00:05:27]

Nee, dat weten we niet. Maar goed, laten we wel kijken hoe de campagne van Trump dat zou moeten doen. Maar ja, ik vroeg me dus bij het beantwoorden van die vraag. Als het zo is dat Trump zichzelf in de weg zit. Vroeg me af wat is dan van de afgelopen twee weken? Want er is zoveel gebeurd. Het het ergste geweest, maar ik. Nou, laten we toch gewoon maar even chronologisch langslopen. Ons vorige gesprek was op woensdag 23 september.

[00:05:51]

Dat was een kleine week voor dat presidentiële debat. Maar ik kan me eerlijk gezegd helemaal niet meer herinneren wat de Russen. Dat gesprek Vallons het debat in nog gebeurd is. Totdat net iemand meer op de gang daar aan herinnerde dat toen zijn belastinggegevens opeens op tafel lagen. Daar was ik alweer helemaal vergeten. Ja, daar heeft niemand het meer over. Ja toch?

[00:06:13]

Uh jawel, je weet je wel. Deze week eerder was het de vice presidentiële debat via de running mate van Joe Biden, Kamala Harris die. Die wees onmiddellijk op bij de vraag hoe transparant moet de president zijn over z'n gezondheidstoestand? Wees hij er onmiddellijk op dat deze president niet transparant is over zijn belastingaangifte?

[00:06:35]

Nee, precies daar is het heel even aan de orde geweest. Maar wat ik bedoelde te zeggen was dat die onthulling die kwam op maandag geloof ik van de New York Times en op dinsdag was het debat. Uh, dat dat zal misschien ook niet helemaal toevallig zijn geweest, die timing. Maar nee, Itami niet. Dat debat was ook. Dat lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Maar laat het nog even doen. Wat? Wat heb jij gezien? Bas?

[00:06:59]

Nou, in dat debat zag je een president president Trump die besloten had niet te debatteren, maar aan te vallen. En dat is dat is volkomen in lijn met hoe Donald Trump is. Weet je bedoel, we hebben hem sinds zie zijn zijn kandidatuur aankondigt in 2015 niet anders gezien dan dit. Gewoon intimideren. Agressief en dan bedoel ik niet agressief dat ie slaat, maar agressief verbaal. Uhm, invallen ongeremd. Laten we vooral niet vergeten. Dat heeft gewoon heel vaak voor Trump gewerkt.

[00:07:32]

Als ik met aanhangers van Trump spreek, dan zeggen ze een ja, het is geen fijne man. Ik zou niet aan mengtafel willen hebben misschien. Maar dat hoeft ook niet, want hij is onze president. Hij moet voor ons knokken en dat vinden ze dat ie doet. Zijn aanhangers vinden dat. Ja, en het probleem natuurlijk van Donald Trump. En dan zijn we weer eigenlijk weer terug bij het begin. Ja, zijn aanhangers zijn hartstikke trouw. Dat is wat wat peilers en analisten altijd een hoge vloer noemen.

[00:08:00]

Donald Trump, zegt ze, heeft een hoge vloer en een laag plafond in het electoraat. Een hoge vloer betekent dat wat hij ook doet. Een fiks aantal kiezers zal altijd op hem stemmen. En het zijn de mensen die het met hem eens zijn als ie zegt van nou. Zelfs als ik iemand doodschiet op Fifth Avenue in New York, dan kiezen jullie nog voor me. Dat doen ze ook dat ze een hoge vloer. En dan heb je dat lage plafond.

[00:08:24]

Dat zijn de mensen die denken ik zal nooit, nooit, nooit, nooit op Donald Trump stemmen. En dat is voor hem heel laag. En het. Het gekke is van het debat. Je zou denken dit geeft de president die al die peilingen kent die je die ook weet dat ie in een laag plafond heeft. Gelegenheid om te zeggen moet je nou eens kijken wat ik allemaal heb gedaan voordat Covic toesloeg? Hij kijkt daar nog eens naar, ja zelfs onder arme mensen.

[00:08:51]

Onderlaag van de bevolking die vaak moeilijk hebben, zelfs bij economische voorspoed. Die hadden bij mij een baan. En okay, misschien hadden ze niet allemaal een topsalaris, maar daar kunnen we aan werken. En ik weet het. Een groot deel van jullie zijn onverzekerd, maar ik ga proberen een serieus plan te verzinnen en te presenteren. Had die allemaal kunnen zeggen. Die allemaal niet gedaan? Nee, hij heeft dus nogmaals met zijn houding heeft hij weer eens op die lagevloer ingespeeld en heeft hij verzuimd naar het lage plafond te kijken.

[00:09:21]

En en de vraag is natuurlijk euh, hoeveel mensen blijven daarover? In dat spelonk je tussen die hoge vloer en dat lage plafond? En ja, daarvan krijg je dan toch de indruk dat die dat die zelfs uit die kleine ruimte, door dat debat en door wie hij is en wat hij daar ongeremd liet zien. Euh, nog wel een paar mensen heeft weggejaagd of niet?

[00:09:43]

Ik heb ze niet gevraagd, maar nee, het lijkt me wel. Als je ziet hoe dat die peilingen verder omlaag gaan dan dan lijkt het er wel op. En het gekke is het is natuurlijk een dilemma voor hem als hij zich gedraagt als een normaal politicus die normale afwegingen maakt. Ik bedoel de normale politieke afwegingen maakt. Dan is ie niet meer de Donald Trump waar die hele enthousiaste achterban vallen hem voor door het vuur gaat. Ja maar ja, als die jongens altijd de outsider blijven.

[00:10:10]

Ja maar als die toch wat jij doet. Als er geen president is. Maar goed, als die toch zo enthousiast is die achterban. Dan zou je ook wel eens een keer het risico kunnen nemen om, want zeg nou die stemmen toch wel op me. Dus ik ja. Maar goed, dat doet ie nooit, dus dat deed nu ook niet. Hij doet het niet. Nee, dit is natuurlijk allemaal zonder dat we zelf dat gepeild hebben. Maar de indruk uit de peilingen, maar ook.

[00:10:31]

Kijk, ik krijg Amerika natuurlijk via de media tot me. Euh, jij kan de straat oplopen en het aan mensen vragen. Daar kan ik niet. Maar ja, ik deed de reacties die op mij afkwamen waren toch ook zelfs na al vier jaar deze Donald Trump best geschokt op dat debat? Of niet?

[00:10:48]

Zeker zeker. Ik vond de reacties zelfs extreem m in de zin dat ze zich alletwee aan alle tweede polen van het spectrum bevonden. Hij sprak mensen die vinden dat Trump zeker niet ziekenhuis werd opgenomen. Dat werd dan bij elkaar geveegd. Ik hoop dat ie daar langzaam en pijnlijk sterft. Ja, dat je echt denkt wow. Woon jij in dezelfde buurt als ik? Ja, want dat hoorde ik hier op straat. Maar ook mensen die zeggen inderdaad geweldig. En hij heeft het debat gewonnen.

[00:11:16]

Net als Trump dat zelf, zegt het. Trump twitterde dat er dat die gratis ratings had. Ik denk dat hij achteraf wilde dat er minder mensen hadden gekeken. Maar ja, denk je dat wel? Belangrijk dat je zelfs goed, maar denk je dat? Nee, dat weet je niet hoor. Of die zelf daar een reële inschatting van maakt? Wat deed en wat heb jij er meegekregen over? Hoe? Hoe zijn je omgeving er? En dan met name in zijn campagne?

[00:11:37]

Bedoel euh. Het zat er een strategie achter. Of of hebben daar mensen toch met samengeknepen billen zitten kijken? Wat krijg je daarvan mee?

[00:11:46]

Ik denk dat de mensen in een campagne allang begrepen hebben dat zij Donald Trump niet kunnen coachen als ze op mediaoptredens aankomt. Dat is onbegonnen werk. Ik neem aan wat je van tevoren hoorde is dat er wel degelijk geoefend werd. Het de befaamde rollenspelen. Maar hij zal dat wegwuiven. Ja, witte bedoel. Een van zijn belangrijkste persoonlijke trekken is dat ie zelfverzekerd doet en zelfverzekerdheid wil uitstralen. Het is met de grootst mogelijke moeite geweest, las ik dat zijn advocaat hem er destijds van konden weerhouden om in persoon tegenover Robert Muller en zijn team te gaan getuigen.

[00:12:21]

Ja, omdat hij daarmee denkt dat ie dat soort dingen eist. Om het maar op zijn minst te zeggen. Zoals ie ook dacht dat ie in tien gesprekken met Bob wordt. Die boete wordt wel euh in zou pakken. Ja ja. Even over de bijdrage van Joe Biden en dan moeten we door naar, want daar zijn nog een paar dingen gebeurd. Anderen hebben. Ik kreeg de indruk dat men, omdat bij gebrek aan inhoud de reactie van Biden die op een gegeven moment riep Oh Cherrad man.

[00:12:48]

Dat men dat ongeveer z'n sterkste bijdrage vond. Of chargeer ik?

[00:12:51]

Nu ja, nee reageert niet. Ik denk dat dit voor jou beiden geen slecht debat was. Zal Job beiden je niet een goeie die beter was? Eigenlijk heeft Joe Biden ongeveer alle geluk van de wereld. Dit is een epidemie die hem verhindert om al te veel als 77 jarige op pad te moeten he. Dat het geen slopend regime voor voor deze campagne. Hij heeft een rivaal die niet met hem wil debatteren. Het Thumb wist ook niet hoe snel die moest zeggen.

[00:13:19]

Dan doe ik helemaal geen debatten meer. Toen de organisatie besloot het volgende debat anders in te richten, namelijk virtueel. Joe Biden heeft niet heel veel te winnen bij debatten. Biden is een euh. Zelfs toen ie wat jonger was, was ie al iemand die af en toe geneigd was een echt een fout te begaan. Een politieke fout. En Donald Trump heeft nu gemerkt dat zijn onbehouwen optreden niet populairder maakt.

[00:13:46]

Nee, nee precies. Nee. Komen we ook nog op die debatten, maar laten we de tijdlijn even volgen, twee dagen na het debat. Euh ja, werd met de president opeens afgevoerd met de helikopter naar het Walter White ziekenhuis met een kofoed besmetting, nadat die eerder op de late donderdagavond het land daar per tweet van op de hoogte had gesteld van die besmetting. Ja, dat is ontzettend veel verschillende. Formatie sindsdien naar buiten gekomen, maar laten we het toch nog even teruggaan naar die vrijdagochtend bij ons vrijdagochtend.

[00:14:17]

Wat weten we inmiddels van de toestand van de president die noopte tot zijn ziekenhuisopname?

[00:14:23]

Hij had koorts en hij had een lage saturatie. Als ik het als ik het wel heb, dat wil zeggen weinig zuurstof in zijn bloed, relatief weinig.

[00:14:31]

Ja, en hoe weten we dat? Want de eerste officiële persconferentie, die kwam pas. Dit was vrijdagochtend. Die kwam pas op zaterdagmiddag bij ons in de Mỹ in de middag. De boodschap van de behandelend lijfarts, dokter Condi, was toen alles. Alles gaat picobello met de president.

[00:14:46]

Zaterdag was alles nog goed en zondag beantwoordde die iets meer vragen en was die ook iets. Het had hij ook verteld dat de president zuurstof toegediend had gekregen. Ja, had hij het over behandeling met een bepaald middel waarvan ik de naam niet zou uitspreken? Want dat heb ik niet goed genoeg in mijn hoofd.

[00:15:01]

Maar ik begreep dat het stereo hideaway dxuw methaar son of zoiets. Ja, en jij kunt dat. Ik weet niet of het goed doen, maar nee, doe de en mijn elftal, dat waren allemaal indicaties. Helemaal niks werd heel precies gezegd dat de presidente niet zo goed voorstond maar eens. Ik denk dat eigenlijk alles verbleekt bij het feit dat de president al heel snel is ontslagen uit het ziekenhuis. We weten niet of dat een eenzijdige beslissing van het Dokters team was, het behandelend team was of dat de president daar heel hard heeft geduwd.

[00:15:34]

Maar president Zuma kennende denk ik dat die Cruijff Haanse heeft mee gediscussieerd met het. Met het medisch team. En wat je daarna moet vaststellen is dat Trump zich niet gedraagt zoals de Amerikaanse overheid vindt dat ex-patiënten zich moeten gedragen, namelijk afstand houden van mensen in quarantaine gaan voor 14 dagen. Dat is gewoon niet aan de hand. Trump gaat zaterdag, zei ie zelf alweer een rally geven.

[00:16:05]

Ja, in Florida wilde je een rally geven. Hij wil in Florida en de dag daarna in Pennsylvania. Dat zijn natuurlijk staten waar het alle hens aan dek is. En dit is. Dit zijn de enige Henze die Trump aan dek kan zetten, namelijk er zelf heen.

[00:16:19]

Nou ja, in dat en dat is in zoverre interessant, want je zegt hij, maar hij houdt zich gewoon niet aan de regels die gelden voor een een covert patient. Dat weten we in die zin niet dat die arts zaterdag ook onduidelijkheid liet bestaan of op die twee momenten zaterdag en zondag over het moment waarop Trump zijn besmetting is geconstateerd. Op zaterdag zei 72 uur geleden wat zou betekenen dat ie het al woensdag wist dat ie daarna nog op een rally is geweest in In de Luwte in Minnesota.

[00:16:50]

Uh, overigens de geboorteplaats van Bob Dylan, maar dit terzijde. Uhm, dat die de volgende dag in New Jersey nog een fundraiser heeft gedaan op z'n eigen golven om outplacement. Maar een dag later zei die Nee, nee, ik bedoelde niet 72 uur, ik bedoelde twee dagen nul. We weten gewoon nog steeds niet wanneer de besmetting is geconstateerd.

[00:17:10]

Nee, dat klopt. Ik denk dat iedereen moet terugdenken aan de eerste gezondheids verklaring die we van president Trump kregen, waarin stond dat geen president zo'n geweldige gezondheid ooit heeft gehad in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Als deze ja, waardoor we allemaal wisten dat het deze gezondheids verklaring niet uit de pen van de dokter maakte. Sharkey van de president moet zijn gekomen. Ja, want die dokter later ook bevestigd heeft trouwens wat die dokter later ook heeft, een dokter die erg op ons ontvallen Eddie van Helen leek trouwens maar goed had helemaal ja.

[00:17:47]

Nee, een dokter Condi lijkt zich net zo min als die eerste arts te kunnen onttrekken aan de druk van president Trump. De truc om voor hem niet de waarheid te vertellen en de druk voor hem om de zaken zonniger voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. Maar goed, hij staat overeind Trump. Laten we nou ja doen. Dat zeg je. Sophie Brezjnev is artesische daar. Nou ja, dat zeg je. Hij staat overeind. Dat ie. Dat is ook zo.

[00:18:11]

Ik heb mijn man diverse keren op een filmpje overeind zien staan van de week, want hij heeft bijvoorbeeld een speciaal filmpje gemaakt gericht aan aan de senioren. Mai Mai favoriet Piepel in Amerika, omdat die natuurlijk. Want dat is ook iets wat je in de peilingen ziet, omdat die juist onder ouderen die een vorige keer vrij massaal gesteund hebben heel veel aanhang verliest op dit moment.

[00:18:35]

Ja ja, het is bizar. Ik hoor alleen maar reserves als het gaat over Joe Biden. Ik hoor niemand zeggen echt letterlijk niemand. In de laatste maanden dat ik met rondgereisd heb ik nog nooit iemand horen zeggen ik ben het zo eens met jouw baarden. Ik denk dat ie een geweldige president zal zijn. Ik hoor mensen zeggen ik moet op Joe Biden stemmen van deze president. Trump moet weg. Ja, dit geldt is voor ouderen ook. Je ziet de mensen weglopen bij Trump die op hem stemde omdat ze het eens waren met zijn analyse van de toestand in het land.

[00:19:10]

Daar zijn zijn. Idee van een carnet wordt door veel mensen gedeeld en ik denk bovengemiddeld in de oudere segmenten van de bevolking. Ja, die mensen. Die zijn het misschien nog steeds eens met het idee dat het niet zo goed gaat met het land en dat er allemaal rare dingen gebeuren op het gebied van zeg maar wee. Wat zij van politieke correctheid noemen. Maar die zien een president met wie ze zich niet kunnen vereenzelvigen. In elk geval niet met de manier waarop die zich gedraagt.

[00:19:40]

Dat staat te ver van henzelf af. Dit zijn mensen. Die maken zich zorgen over de toestand van Amerika, maar ze willen een president die dat normaal adresseren zelf zoeken. Eigenlijk een Ronald Reagan. Hij verliest van Ronald Reagan publiek. Ja ja. Nou ja, nou net met deze euh ziekte. Die pandemie waar Amerika net als wij overigens nog steeds middenin zit. Je zei het al dat de president en en zijn dokter moet daaraan meedoen. En euh, de nou ja, zijn stafchef heeft nog even geprobeerd om de boel bij te sturen, maar die werd ook meteen weer in het hok geduwd.

[00:20:13]

Hij wil maar één ding en dat is laten zien. Ik ben sterk, ik heb dit overwinnen. Ik staat er weer. Een fluitje van een cent voor iemand als ik met die geweldige medicijnen die alleen onder mijn regering natuurlijk tot stand hadden kunnen komen. Maar daarin gaat ie zo ver dat ik hoorde. Op een gegeven moment zeg ik geloof dat dat in dat filmpje voor ouderen was. Maar misschien was het in een ander filmpje. Er kan ook over Couckhuyt, your Garrit en you get better.

[00:20:39]

En toen dacht ik ja, je zal maar een oudere uh zijn met een veel te dikke buik en misschien suikerziekte. En al een half jaar doodsbang thuis zitten of je zomaar een nabestaande zijn van een van die tweehonderd. Twaalfduizend mensen die omgekomen is. Jan, Gerrit en ik zijn. En you get better off. Je zult maar ziek zijn op dit moment, doordat de manier waarop hij zichzelf noodgedwongen want dat is zijn karakter wilde tonen. Na het misschien overwinnen van deze ziekte weten we ook nog niet helemaal zeker.

[00:21:10]

Dat werkt dus met name in die groep ook volkomen averechts.

[00:21:14]

Nu net. Het lijkt zo, ze lopen in elk geval bij hem weg. Dat komt in peiling na peiling naar voren. En nogmaals, ouderen zijn bovenmatig vertegenwoordigd onder Republikeinse kiezers. Dit is waarom hebben we het nog niet over gehad? Dit is waarom de Republikeinse politici die moeten worden gekozen of herkozen als de dood zijn voor wat Trump nu aan het doen is? Ja ja, nou en daar komt misschien nog iets bij.

[00:21:39]

Een van de effecten die een middel uh hexameters zonder captive opgesomd, zo heet het inderdaad kan hebben dat is er dan een sterrenhotel. Dat is een hele sterke op hormone basis geloof ik ontstekingsremmer. Ik heb in de familie meegemaakt iemand die die medicijnen kreeg. Nou, die ging hele rare mailtje sturen midden in de nacht. Euh. Een van de effecten kan zijn dat je in meerdere of mindere mate euforisch wordt op het manische af. We weten het niet, maar er waren de afgelopen dagen momenten bij Trump.

[00:22:11]

Ik geloof dat er op een gegeven moment tien liedjes in een kwartier kwamen. Allemaal met alleen maar hoofdletters, maar met name een beslissing afgelopen dinsdag. Opeens besloot die ook weer per tweet om de onderhandelingen die ze minister van Financiën op dat moment aan het voeren was met Nancy Pelosi over een nieuw stimulus pakket voor de economische ravage die ook in Amerika is aangericht. Om die onderhandelingen in één klap te stoppen. Hij zei eigenlijk dat gaan we na de verkiezingen wel regelen door stem op mij.

[00:22:43]

Je kan er een soort van strategie in zien, maar ik. Ik heb eerlijk gezegd ook aan Republikeinse kant niemand gehoord die die beslissing begreep.

[00:22:51]

Nee, Trump heeft hem ook zelf teruggedraaid. Tweet Ja diezelfde avond. En hij? Hij gaf als toelichting van ja, dat is een. Dit is toch een gewone onderhandeling strategie dat je van tafel wegloopt. Het is natuurlijk gek dat iemand die intussen 4 jaar president is en te maken heeft gehad met politieke onderhandelingen, nog steeds denkt dat het werkt. Trump is nooit minder populair geweest in de peilingen dan in de maanden dat de overheid was gesloten, zoals dat heet.

[00:23:20]

De shutdown rond de jaarwisseling van 2019. Die had hij in feite veroorzaakt door te zeggen ok. Als jullie niet met mij eens zijn democraten dan. Shut icke down. En ik ben bereid om de verantwoordelijkheid voor de shutdown op me te nemen. Dat heeft ie gedaan. Nooit zo impopulair geweest. Mensen willen dat helemaal niet. Misschien dat het werkt op de New Yorkse vastgoedmarkt, zoals Trump altijd zegt. Maar we weten intussen ook niet alleen uit zijn belastingaangifte, maar ook wel een beetje uit het boek.

[00:23:51]

Trump Nation. Nog steeds dat hij eigenlijk niet zo'n nooit zo'n hele goeie zakenman is geweest. Dus weglopen, boos zijn, schreeuwen, intimideren. Misschien werkt het in zijn spiegelpaleis, maar het werkt in elk geval niet op hun Nancy, Pelosi en shocks Sumer. Nee. En nogmaals ja, daar geldt hetzelfde als bij Beijnen. Vind ik. Ik vind helemaal niet dat Pelosi en Schumer zulke briljante politieke strategieën hanteren en want Pelosi is. Vandaag geeft ze een persconferentie waarin ze zegt Ik vind dat we het vijfentwintigste amendement maar eens goed moeten afstoffen.

[00:24:26]

Met andere woorden de president is niet meer goed bij zijn hoofd. Volgens mij helpt dat de Democratische Partij echt niet om dat nu naar voren te brengen. Trump laat hen er beter uitzien dan ze zijn door zich heel vriendelijk te gedragen. En ik kan me de frustraties bij Steve Menuutje die daarover zijn mond houdt. De minister kan zo goed voorstellen dat ze minister van Media en en je had het net over andere Republikeinen die herkozen moeten worden en die dus met lede ogen die de senioren kiezers weg zien lopen.

[00:24:57]

Maar echte waren dinsdag ook een paar mensen die zich helemaal blind schrokken toen Trump dit deed toch?

[00:25:03]

Absoluut. Volgens mij was McConnell meteen zijn volgens mij meteen van volgens mij gaan we dit niet doen.

[00:25:08]

Ja, die zei hij eerst. Eerste die zei eerst we gaan het. We gaan het. Die was ging eerst nog achter de president staan volgens mij. Dat heeft hij later weer teruggetrokken.

[00:25:15]

Ja, precies ja. Het heeft gewoon geen enkele zin. Er is een reële nood in het land op dit moment. En die reële nood, die slaat weliswaar verschillend neer in de verschillende bevolkingsgroepen en verschillende staten, maar die slaat ook neer onder Republikeinse kiezers. En Republikeinen hebben hun kiezers echt bitter hard nodig, want ze staan er niet goed voor.

[00:25:40]

Nee, je noemde het daarstraks al even. Maar eergisteren woensdagnacht. Bij ons was het de vicepresidente debat dus tussen Mike Pence en ja, Kamala Harris. Dat is normaal gesproken jaar. Een HGH, die moet er ook even. Maar ja, omdat beide presidentskandidaten een beetje op leeftijd zijn. Deze keer staat het toch in een wat ander licht, want ze kunnen zomaar en en zeker vlak na wat er nu met Trump gebeurd is. Euh, stond die schijnwerper erop?

[00:26:07]

Ze kunnen zomaar president worden. Ja, want wat? Wat vond je ervan?

[00:26:11]

Nou laat ze het positief beginnen. Het was een normaler politiek debat dan het presidents debat. In die zin dat we twee politici vragen die hem werden gesteld, een antwoord worden, geven dat ze van tevoren hadden opgeschreven of er een geheel andere vraag. Ja, en dus. Zowel Kamala Harris als Mike Pence waren er meester in om in een vragen over klimaatverandering en hoe dat zit. Te beginnen over abortus, te beginnen over economie, te beginnen over het recht om wapens te dragen.

[00:26:41]

Dat was aan twee kanten zo. De meeste fact checkers zagen dat Mike Pence meer leugens nodig had in het debat dan Kamala Harris. Maar ik geloof niet dat veel mensen onder de indruk waren van wat van wat Harris presteerde, terwijl ze misschien ook omdat vooraf de verwachtingen nogal waren opgepompt van Jarry. Kamala Harris is een officier van justitie geweest. Ze is in de Senaat, heeft ze zich af en toe een bijtertje betoond. Durft het zo beiden moeilijk gemaakt in de primary debatten?

[00:27:11]

Maar ik vond ja maar goed. Het gaat ook niet zozeer om wat ik vind, maar om nou we beste hoe hij op. Het viel mij op dat zij een aantal vragen ook echt heel erg overduidelijk uit de weg ging.

[00:27:26]

Ja, en bijvoorbeeld te vragen het over of zij na de verkiezingen gaan proberen om het Hooggerechtshof uit te breiden. Die vraag voor de derde. Er kwam geen antwoord op mij.

[00:27:35]

Er kwam geen antwoord op. Sterker nog, Joe Biden werd de volgende dag hetzelfde gevraagd door journalisten en die zei dat is een vraag die na de verkiezingen gaan beantwoorden. Ja, en ook voor je zijn was hij vaak verontwaardigd over de dingen die Trump probeert uit te spoken. Maar dit is een schandaal natuurlijk. Ja, ja, nee, dit is sowieso een krankzinnig antwoord. Als iemand vraagt moet ik op u stemmen om die of die reden dan zes jaar na?

[00:28:00]

Het stoort u na de verkiezingen wel benaderd, maar kies hier wel. Ja ja, nee, dat is de. De brutaliteit neemt toe in de Amerikaanse politiek. Ja nou en b. Wat je zei ik wou positief beginnen. Ik weet niet of dit heel erg positief was allemaal, maar echt ook niet. Nee en ik. Ik had eerlijk gezegd ook wel de neiging om om na een minuut of tien vogels goed Arabisch gebruik mijn pantoffels naar de tv te gooien.

[00:28:24]

Want het is echt zoals Mike Pence domweg door bleef praten als z'n tijd op was. En niet één minuut, maar 2 minuten 3 minuten. En ook al onderbrak de presentator me om al tien keer ja, ik, ik. Ik vond het behoorlijk grof en irritant. Ik kan me niet voorstellen dat dat iemand sympathiek maakt.

[00:28:45]

Nee, maar zij richten zich volgens mij ook echt niet op. En zij bedoel ik dan de Republikeinen en en en Trump en pens voorop. Zij richten zich niet op een publiek dat hun politici sympathiek vindt. Hm, ik. Ik heb wel eens in een stuk geschreven dat Trump maar niet kan kiezen tussen Reagan en Nixon in zijn aanpak en Reagan. Wat je ook over zijn politiek mag denken. Hij heet niet voor niks The Great Communicator. Ja, hij maakte een zonnige indruk van mensen.

[00:29:10]

Laten we het. Nog niet zo zwaar voorstellen. Het komt allemaal wel goed. Dat is niet de lijn van Trump en Pains. Die zijn meer de broeierige niksen waarbij zich achtervolgingswaanzin eeuwigen die de hele tijd doen alsof het land nu in brand staat en dat zij dan nog een beetje de brandweer zijn, maar dat als ze verdwijnen dat het land dan weg is en dat wordt. Werd gisteren trouwens nog even dunnetjes over gedaan door John Henriet, die bij Fox Nieuws Waar jij hoop ik voor jou niet naar gekeken heb.

[00:29:41]

Maar dat was nee, ik heb een klein stukje van gezien. Maar ja, die had een een lange monoloog waarin echt waarin je het gevoel krijgt dat het land elk moment ten onder kan gaan. Het grappige is natuurlijk John Henry. Die komt nooit uit zijn uit zijn studio en ik ben in Portland geweest. Ja, weet je. Het is misschien niet fijn, maar als de stad zeg maar lam ligt, dan komt het door Kofoed en door de epidemie.

[00:30:06]

Niet door die 300 mensen die in een uithoek van een park door de politie van straat worden geveegd. Maar dat is het na een stuk gewoon ja, wat Henk HostIT Isar burning is. Echt, ik ben nu de laatste maanden in. In vier steden geweest die verondersteld waren te Borne. Het is gewoon niet waar. Nee. Ik heb het gewoon gezien en dat wil niet zeggen dat ik bedoel dat al die mensen die daar protesteren lieverdjes vraag. De schapen zijn nog, want dat zijn ze niet zijn mensen doodgemaakt.

[00:30:34]

Bij protesten zijn ontzettend veel branden gepleegd in volkomen onschuldige zaakjes en bedrijfjes. Dat is allemaal verschrikkelijk. Maar als er iets is waardoor de Amerikaanse economie en de Amerikaanse maatschappij ontwricht is, dan is het een epidemie. Waar de leiding van het land niet adequaat op reageert, niet op die paar honderd hysterische rebellen. Nee.

[00:30:58]

En als de manier waarop Trump zelf in zijn eigen leven en in zijn eigen kantoor en in zijn eigen woning. Hoe hij daar met die pandemie omgaat? Dat heeft dat beeld van een regering die er niet goed mee omgaat helaas dom alleen maar bevestigd. Tracing?

[00:31:13]

Ja, dat denk ik ook. Hij denkt dat ie zichzelf daar te weinig rekenschap geeft van het feit dat alle andere Amerikanen behalve hijzelf deze ziekte heel serieus nemen en een paar die dat niet doen. Die City de hele tijd op Twitter en op Fox News voorbijkomen. De meeste Amerikanen vinden het een hele zorgwekkende situatie en die maken zich daar zorgen over en niet willen dat het land eruit komt.

[00:31:36]

Ja, en dan is de vraag die peilingen zien er niet goed uit nu. De trend is ook niet goed. Trump heeft dus inderdaad gezegd dat het virtuele debat wat dit debat commissie wil, daarom dat men niet weet of de president nog besmettelijk is. Daar ga ik niet aan meedoen. En misschien ga ik wel helemaal niet debatteren meer, want er was nog een debat komen. Ik weet niet eens. Heeft hij zich daar nou ook al definitief teruggetrokken? Is niet helemaal duidelijk gelovig, maar niet definitief.

[00:32:00]

En kijk wat hij zegt, het is ook wel een beetje zo. Ik geloof dat het laatste debat gepresenteerd zou worden door iemand die ooit in het kantoor van Joe Biden heeft gewerkt. Nou het. Ik zou het ook niet handig vinden als een omroep dat doet blijkt. Maar daar moet ik heb niet gecontroleerd. Nee, maar de vraag is wel wat kan de Trump campagne nog doen? Hij wil nu dus weer rallies gaan doen. Wat kunnen ze nog doen?

[00:32:22]

En welk thema hebben ze nog?

[00:32:23]

Trump heeft eigenlijk maar één stand. Dat is namelijk die naam die ik zeg, maar verbaal agressieve stand die het goed doet in massabijeenkomsten. Met z'n uhm, met zijn achterban, met zijn trouwe achterban. Maar hij heeft thema's genoeg. Kijk nog even terug naar die Geller poll. Een groot deel van de bevolking vindt dat Trump op thema's als het gaat om economie waar ze Trump meer vertrouwen dan zou bieden als het gaat om het benoemen van conservatieve rechters. Ha, waar waren Joe Biden toch niet helemaal uitkomt met z'n ontwijken van de vraag en Trump gewoon zegt luister.

[00:32:58]

Als je op mij stemt, dan krijg je deze rechters. Ja, je kunt het wel stom vinden en dat had het eerder over had en dat politiseren van rechters benoemingen. Maar het is in Amerika nu eenmaal een feit. En dan kun je dus zeggen dat de presidentskandidaat die zegt als je op hij stemt krijg je deze rechters. Dat is een gnrv van eerlijke propositie. Ja, van de kandidaat die zegt als je op mij stemt, dan vertel ik je na de verkiezingen wat ik met de rechters ga doen.

[00:33:23]

Dus eigenlijk heeft Trump een paar dingen waar die echt iets over kan zeggen. Het probleem is natuurlijk dat er een manifest urgente politieke kwestie is waar ie wel van doet. Alsof ie daarin een 10 verdient wat hij eerder heeft gezegd, maar waarvan de bevolking dat niet vindt. Maar dat is zijn grote probleem. Hij kan niet over Cohen het heen springen en hij kan van alles op de agenda zetten. En vandaag las ik in de krant dus dat ie erop aandringt bij de hoogste bestuurders van het land dat ze zijn oude politieke rivalen in zijn huidige politieke rivalen voor het gerecht brengen.

[00:33:58]

Ja, een klint moet ze arresteren vanwege haar e-mail, nog steeds naar haar verdwenen e-mails bieden en Obama zouden moeten worden gearresteerd op grond van het feit dat zij op de hoogte waren van het. Hij onderzoek en dat ze ook een memo onder ogen hebben gekregen van oud CIA topman Brennan, die liet zien dat de FBI hiermee bezig was en dat de Hillary campagne van 2016 daar actief garen bij probeerde te spinnen. De Hillary campagne probeerde deze informatie over Trumps connecties met de Russen aan de man te brengen.

[00:34:36]

We weten natuurlijk dat de Hillary campagne heel groot werk heeft gemaakt van de Russische connecties van Donald Trump. Het lastige is natuurlijk die connecties waren daar. Er waren allerlei medewerkers van Trump die actief contact zochten of zich actief lieten lieten aanzoeken door Russen waarmee volgens mij nog altijd en die hebben we daarvan nog geen tegendeel gezien, waardoor het nog altijd niet vreemd en niet corrupt is om als FBI een onderzoek te starten. Nee naar deze kwestie. Zeker als je weet dat je je grootste geopolitieke tegenstander bezig is je verkiezingen te phuc verkloten.

[00:35:13]

Laten we dat maar zeggen ja, nee. En bovendien begreep ik dat. Het zijn slippertjes, informatie die door het hoofd nu van alle veiligheidsdiensten een trouwe bondgenoot van Trump die hij daar neer heeft gezet, nu gelekt worden. Benoeming naar de Senaatscommissie die dat onderzoekt onder leiding van Lindsey Graham. En ik begrijp dat. Het zijn notities van toenmalig CIA directeur Brennan waarin die de president van Van Alles op de hoogte brengt en ook van het feit dat sommige informatie erop lijkt te wijzen dat de Clinton campagne daar een rol in heeft gespeeld.

[00:35:46]

Maar die informatie komt uit Russische bron, heb ik begrepen. Dat is informatie die via de Russische geheime dienst bij ze terecht is gekomen, waarvan we helemaal niet weten hoe betrouwbaar dat is, toch? Dat.

[00:35:58]

Het enige wat ik op basis van wat ik zie. Je hebt gelijk, het zijn snipers. Het zijn rhiy dekt het snipers bovendien. Dus een heleboel zinnen zijn zwartgemaakt, waardoor je eigenlijk de context nauwelijks kunt begrijpen. Is ideaal voor het orakel van Delphi, namelijk losse zinnen die iedereen dan gaat, daarna gaat duiden met meestal verkeerde afloop tot gevolg. Het is ingewikkeld. Het punt is voor Trump dat hij met al die samenzweringstheorieën die zijn verspreid hierover in je feiten en meningen eigenlijk niet meer van elkaar kunt onderscheiden.

[00:36:31]

Maar, en dat betekent dat het zeg maar in een soort poel van informatie komt waarin het nooit meer een heel precies wapen is. En dat is eigenlijk vind ik het jammer, want er zijn genoeg aanwijzingen om goed te kijken naar heel veel dubieuze beslissingen die de FBI in die tijd heeft genomen. Maar omdat het allemaal op een grote hoop wordt gegooid met president Obama en staten weer een zinnetje waarvoor de letters P. Otazu staan. Pooters presterend of the hill lijkt het steeds Simonsen er allemaal de hand van Obama in.

[00:37:05]

Ja, ik snap best dat zelfs een trouwe, trouwe dienaar als Willy Inbar tegen de president zegt ik kan op basis van dit gekrabbeld president Obama echt niet voor de rechter slepen. Overigens vind ik het meest verontrustende toch weer dat als je Trump zelf moet geloven, hij persoonlijk bij Willy Inbar heeft aangedrongen op het vervolgen van Obama en van Joe Biden. Als de Trump aanhangers zich zorgen maken over politieke bemoeienis van Biden en Obama bij het FBI onderzoek naar Trump, dan moeten ze zich toch ook heel veel zorgen maken over het feit dat de huidige president zijn huidige politieke rivaal probeert te laten opsluiten door druk uit te oefenen op zijn minister van Justitie?

[00:37:51]

Ja, ja, ja. En dat tot slot. Waar de Amerikanen zich misschien toch ook wel zorgen over moeten maken, is wat gisteren opeens bleek. Ik bedoel we ook in dat debat waar we het over hadden. Het presidentiele debat werd Trump op gegeven moment gevraagd om afstand te nemen van white supremacy. Eerst zijn zij die naar de wil ik best doen, maar het zeg maar waar moet ik afstand van nemen? Toen zei Joe Biden de Proud Boys, een ultra rechtse Manne clubje.

[00:38:15]

En toen zei euh Trump. OK. Ik zeg tegen ze Steinbeck en stand by. Ja, wat toch voor op z'n minst tweeërlei uitleg vatbaar is. Gisteravond werd opeens bekend dat de FBI een complot heeft opgerold van zeven mannen die van plan waren de Democratische gouverneur van Michigan te ontvoeren. Precies het soort groepjes mannen als waar de Proud Boys ook toe horen. Precies het soort geweld waartegen de FBI directeur heeft gewaarschuwd en heeft gezegd dat is gevaarlijk daar. Daar is veel van in Amerika.

[00:38:50]

Hoeveel zorgen moeten de Amerikanen zich daarover maken? Tot slot.

[00:38:53]

Nou, als je even de FBI directeur Christopher Rawa van Trump zegt dat ie teleurgesteld in hem is. Als je die even terzijde schuift. Chad Woef, de door Trump meestal hard geprezen minister van Binnenlandse Veiligheid Homeland Security, heeft onlangs een rapport vrij. Even waarin ook staat dat er het grootste gevaar. Als het gaat om homegrown terrorism de binnenlands terrorisme is rechts, extremisme is white supremacy. Dat zijn deze mannen. Deze baardige witte mannen die de hele dag filmpjes opnemen waarop ze zeggen dat hun vrijheid van soorten afgepakt.

[00:39:29]

En waarop ze dus niet op filmpjes, maar wel op geluidsopnames die de FBI heeft met elkaar discussieren hoe ze de tirannen kunnen doden en omver werpen. Ze zijn maar met weinig. Laten we dat voorop stellen. Maar zo druk als president Trump zich maakt over Antifa, zo onverschillig is ten aanzien van deze groepen en laat ik onverschillig zeggen. Andere mensen beschuldigen Trump ervan dat hij deze groepen aanmoedigt. Maar als ze hem na heel veel aandringen, zegt Trump altijd wel iets dissen verhaal.

[00:39:59]

Ik trek me mijn handen af van white supremacy oost, maar hij doet het zo dubieus. En zo gelaten zou ik zeggen dat in elk geval de Proud Boys zelf die Geurds hebben laten drukken met de slogan Stem, bekken en Steinway. Met andere woorden zij vatten het niet op als een veroordeling van hun werk.

[00:40:18]

Nee, en dat in een land waar over onbeantwoorde vragen gesproken, zowel de president als de vicepresident weigerde te zeggen of zij straks wanneer blijkt dat ze de verkiezing verloren hebben. Die uitslag zullen accepteren.

[00:40:33]

Ja, ja, dat is het zorgwekkend? Ja. Goed, dan gaan we zien hoe dat zich de komende weken ontwikkelt. Pas dankjewel Jacques.

[00:40:43]

Als deze podcast naar meer smaakt. Probeer dan ook eens een andere uit het rijke aanbod van NPO Radio 1. Luister bijvoorbeeld eens naar Parol Radio, waarin we de mooiste verhalen van deze zender voor je selecteren.