Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

Welkom bij de Presidential Podcast van NRC Handelsblad en VPRO Bureau Buitenland.

[00:00:08]

Hoewel fietsproject veel meer presteerde Law en Order waar de jobsite is Bassus van de radicaal White Destroy boordevol suburbs zit Singapore in alles wat u wilt weten over de Amerikaanse president en zijn tegenkandidaat, meldt NRC correspondent Bas Blokker en VPRO presentator Chris Bas.

[00:00:46]

Goeiemorgen, goeie middag, Kris! Om een nieuw, fris geluid op de middag van donderdag 30 juli. Wat vind je van onze nieuwe T'Joen? Dit is helemaal toegesneden op hoe het hier nu is en hoe het hier nu voelt. Is dat zo? Nou donder en ik. Uh, wat is het Brimstone? Een Trico?

[00:01:04]

Ja, dat hoorde ik hier wel. Ja, nou ja, ik.

[00:01:08]

Ik dacht bij het uitzoeken van die fragmenten misschien is het voornaamste strijdtoneel wel de suburb. Werden ruim opgezet de voorsteden van de grotere steden in het in het hele land. Mijn eerste vraag aan jou zou dan ook zijn. Klopt dat? Maar ja, we spraken mekaar net heel even voor we dit gesprek gingen opnemen. En toen zei jij dit is eigenlijk iets wat alles overschaduwt.

[00:01:33]

Wat is dat nou? Het is het cluster van de epidemie. Plus de economie die daar zo hard door wordt getroffen. En vandaag bracht het ministerie van Handel bracht nieuwe cijfers uit die uh, die die als een schok door de wereld zullen gaan, namelijk dat als je het omslaat naar een jaar dat de Amerikaanse economie met bijna 33 procent krimpt 3 procent. Dat is een onvoorstelbaar bedrag.

[00:02:03]

Ook over geen enkel land nog gehoord hebt tot nu toe. In Europa gaat het over tussen de 7 en de elf procent. Hooguit in de donkerste scenario's.

[00:02:12]

Dit wordt ook meteen bijgesteld. En terecht. Dit is hoe de Amerikaanse overheid die cijfers uitdrukt. Wat zij altijd doen is een kwartaal extrapoleren naar wat het in een jaar betekent. Maar goed, ze rapporteren nu het diepste kwartaal. Dat ligt in die Europese marches, zeg maar. Hij gelooft rond de 10 procent. Dat is het tweede kwartaal van dit jaar. Dat is het kwartaal dat de meeste lockdown plaatsvonden, dat de werkloosheid gierend is opgelopen. Maar het verschil natuurlijk met ons zeg ik maar even in Amerika en jullie in Europa is dat hier de epidemie helemaal niet onder controle is.

[00:02:52]

Als je bijvoorbeeld in Duitsland wel enigszins onder controle lijkt.

[00:02:56]

En dat is daardoor met allerlei zorgen die er op dit moment ook weer zijn. Maar zeker niet in de mate waarin die Iederin Amerika zijn.

[00:03:05]

Zeker en belangrijk is natuurlijk ook dat bij alle politieke strijd in Europa de politieke strijd in Amerika verlammend werkt op zowel de regering als op de volksvertegenwoordiging. En ze kunnen al tien weken niet eens worden over een nieuw korona steunpakket. Dus het is. We hebben hier in een economische gezondheid zorgelijke en politieke ja lokte tegelijkertijd. En dat is ja, dat is. Dat is heel ernstig nieuws. Ja, goed, en dat vinden ze ook in de suburbs niet leuk.

[00:03:38]

Nou ja, een goede. Dat lijkt me ook. Want ja, ik bedoel economie speelt overal en dus ook in die suburbs goed. Zometeen gaan we dat dan even uitdiepen, want dit is voor mij echter het nieuwste element. Nu die cijfers op het moment dat mensen naar deze podcast zullen luisteren, zullen die vermoedelijk ook wel weer breed in het nieuws zijn. Maar daar komen we zo even op terug. Maar even terug naar die suburbs, want ja, ik zou mijn vraag zijn.

[00:04:03]

Is dat inderdaad het strijdtoneel?

[00:04:05]

Ja, electoraal wordt dat waarschijnlijk het belangrijkste strijdtoneel, omdat daar de kiezers zitten die het meest in het midden liggen en het idee is dat zij in 2016 Trump steunen. Nou zeg ik het heel voorzichtig vanuit een luxe positie dat het voor henzelf niet zo heel veel verschil zou maken. Ze zaten er best goed bij in de Obama jaren. Die waren na acht jaar echt wel heel saai aan het worden, dus ze wilden daar best een beetje opwinding in de politiek.

[00:04:38]

En ze vonden Donald Trump een spannende man met zijn imago van zakenman. En voor The Suburbs is dat misschien toen een gok geweest, waarvan ze nu na na vier jaar Trump denken. Dat moet ik misschien niet meer doen. En dan geldt met name voor de vrouwen ofwel de housewives als Trump ze zelf. Bij een Housewives heeft aangesproken en twintig procent direct aangesproken. Hij is aangesproken in een tweet en artikel gestuurd waar een vrij somber beeld uit kwam. En hij heeft dat voortdurend onderstreept.

[00:05:13]

En zoals Trump dat dan doet, denk maar aan zijn inaugurele rede over de American Carnet en plaatst ook weer een merker Rampage in the city. Hij drukt steeds op de knop van jullie hele bestaan, staat op het spel. Het land kan elk moment afglijden naar een inferno. En ik heb eerlijk gezegd mijn controlegroep is. 1. Of nou, ik moet eerlijk zeggen 3. Ik heb drie mensen in een suburb gesproken. Gewoon kennissen bij wie ik op bezoek was en het viel mij op dat die boodschap wel aanslaat.

[00:05:46]

Dan waren zij overtuigde Trump stemmers met wie ik was, maar zij woonden ergens upstate New York, dus dat is nou niet echt de Bettel Ground waar jij en ik aan zouden denken. En toch hadden ze het gevoel. Als ze dan keken naar beelden van rellen in Portland of misdaadcijfers uit Chicago of het beruchte stelletje in dat was het Missouri of Louisiana Missouri geloof ik. Ja, een advocaat. Maar wat daar op de stoep van hun eigen huis stonden? Allebei met een gun om zich te verdedigen tegen demonstranten?

[00:06:15]

Ja, dat is een beeld dat bij hen duidelijk was aangeslagen. Maar goed, nogmaals controlegroep en is 3. Ik wil daar helemaal niks aan ontlenen. En als je na peilingen kijkt, dan heeft Trump het juist onder hogeropgeleiden meer wel te doen. Mensen in de suburbs. Doet ie het nu niet goed? Nee, Nederland, die Suburban Housewives. Die hebben ook wel een beetje een geschiedenis. Het is allemaal natuurlijk generaliserend wat ik nu zeg, maar niettemin.

[00:06:43]

Daar zijn best veel beelden van. Bijvoorbeeld uit de tijd van de burgerrechter. Strijd van van blanke vrouwen die bijna letterlijk zoals dat advocaten echtpaar op de stoep van hun huis staan om hun wijk, hun erfgoed. Wat niet al te verdedigen tegen wat zwarte burgerrechtenactivisten toen opeiste. Maar na juist vorige week constateerde jij dat het erop lijkt dat sinds de dood van George Floyd en alles wat er daarna gebeurd is, juist in dat sentiment fundamenteel iets verschoven leek te zijn.

[00:07:15]

Ja, hoe werken deze twee dingen dan op elkaar in? Want inderdaad, Trump heeft de afgelopen tijd natuurlijk ook door dat inzetten van on identificeerbare federale troepen in Portland en de beelden die daaruit voortkwamen weer te gebruiken. In zijn campagnes heeft ie heel erg weer opnieuw ingespeeld op die angst en ook letterlijk met maatregelen terugdraaien die Obama had geïnstalleerd om de verkoop van huizen aan zwarte gezinnen in die suburbs te stimuleren. Ik bedoel werk, dat denk je.

[00:07:45]

Ja, ik denk het wel. Wat ik nu ga zeggen is dan leef ik me eigenlijk in in wat de Trump campagne hiermee doet. En dat staat dus los van de werkelijkheid. Het is een feit dat in Portland een groep radicale demonstranten nacht in nacht uit het gerechtsgebouw daar belegert, federale gerechtsgebouwen en molotovcocktails naar gegooid zijn, maar ook andere brandbare dingen. Dus er is iets van waar, maar wat Trump doet en waar ie hoopt garen bij te spinnen, dat is dat te extrapoleren naar dit is zoals de democraten willen dat jullie wereld eruitziet en waar we de vorige keer over hadden is dat de sympathie voor de nieuwe burgerrechtenbeweging, namelijk de sympathie voor het idee dat de politie onevenredig hard zwarte burgers.

[00:08:39]

Dus jouw zwarte buren die ook in de subductiezone ten dele dat ie onevenredig hard raakt. Dat idee leeft onder veel meer Amerikanen dan de Republikeinen denken. Daar is algemene steun voor. Maar wat dat idee kan wegblazen als de demonstranten niet uitkijken? Dat is dat zijn die beelden van wat Trump Menam noemt. Chaos, chaos. Kijk nou ja, goed weer. Laten we niet teveel sociologisch leren zeg ik nu tegen mezelf en niet tegen jij. En mag je ook best tegen mij hoor.

[00:09:11]

Kijk, in de suburbs staat gewoon het meest op het spel. Voor mensen hebben ze zichzelf omhoog gewerkt in het leven. Die hebben hun eerste huis gekocht. Voor hen is een hypotheek aflossen elke maand een opgave. Niet dezelfde opgave als het voor arme mensen is om maandelijks de huur op te brengen. Maar toch het is. Zij leven altijd met de angst dat het ze ook weer kan worden afgenomen waar ze zo comfortabel van profiteren. En dat is de slagader waar Trump in injecteert op dit moment.

[00:09:43]

En dat is de injectie met angst. Dat is natuurlijk vaker gedaan. Laten we twee jaar geleden, weet je. Toen kwamen er opeens karavanen met woeste krijgers uit het zuiden van Mexico in Centraal Amerika.

[00:09:56]

Nooit meer wat van de New. Het is niet dat ze er niet waren, want zeker weten, dat weten de Mexicanen. Die houden ze nu tegen bij de zuidgrens. Dus er is ook wat van aan. We hebben er van nooit gehoord dat hordes illegale immigranten alle Amerikaanse steden, alle Amerikaanse platten landen overnamen. En wat was ook weer?

[00:10:18]

Ray Pist Criminals zijn door de grenstroepen die ooit waren bedoeld om dat gevaar tegen te houden aan de grens. Die staat nu in Portland, dat gerechtsgebouw te verdedigen.

[00:10:32]

Die staan aan de grens van socialistisch Amerika. Dat is ook een soort grens. Dat is het ook weer. De regel vrije zone van zetel.

[00:10:40]

Ja, ja, ja, ja, nee. Maar goed, je zegt twee dingen. Je zegt de drie is wat van aan. Want euh ja, dat gerechtsgebouw, dat werd inderdaad met molotovcocktails belaagd. Dus dat is er maar de mate waarin Trump het inzet. Ja, dat is dat ze echt pure politiek bedoel. Hoe schat je dat in? Hoe terecht is het eigenlijk dat die federale troepen daar staan om overigens zonder instemming van de lokale autoriteiten dat gerechtsgebouw te verdedigen?

[00:11:08]

Sterker nog, gister zijn de lokale autoriteiten namelijk de gouverneur van Oregon en de Acting Secretary dus de tijdelijk minister van Homeland Security, Chad Woef, zijn overeengekomen dat de meeste federale troepen alweer weggaan. Het is raar precies wat dat nog moeilijk te duiden bericht, want dat riep de vraag op. Overigens heeft Trump op Twitter nu ook weer gezegd ja, wacht even. Ho ho ho. We gaan daar niet weg voordat de boel veilig is. Voordat de lokale autoriteiten zorgen dat onder andere dat gerechtsgebouw veilig is.

[00:11:41]

Dus hold your horses voorlopig. Maar dat is toch ook weer een draai. In wat een hele duidelijke campagnestrategie leek of niet zeker.

[00:11:50]

En nou, het is vooral een als het is zoals het lijkt dan. Dan vind ik het een teken dat het sturen van federale troepen een campagne instrument is geweest. Kijk, als mensen echt in Portland in nood zijn, dan is de gouverneur niet mordicus tegen het binnenhalen van federale troepen. En dan zou de minister van Binnenlandse Veiligheid niet zeggen naar de game, maar na een week maar weer eens weg. Weet je dat? Het kan dus niet kloppen.

[00:12:22]

En dan zou je voordat je ze gestuurd had met die gouverneurs eigenlijk gaan praten en zeggen ze zeker dat zou hebben gezegd.

[00:12:29]

Wat wilt u liever, gouverneur? De Nationale Garde waar u over beslist? Of zullen de federale en je ziet t? Trump had tegelijkertijd of de regering Trump moet ik zeggen. Had tegelijkertijd twee initiatieven met federale agenten, zeg maar gebouw bewakers na Portland die dus elke avond de confrontatie krijgen voorgeschoteld met die radicale relschoppers. Ik zie dat ook, zeg maar toch als voetbalhooligans. Die mensen willen elke avond de confrontatie met de politie zoeken en daar leven zijn van. En dat is behoorlijk gewelddadig.

[00:13:02]

Daar zijn ook mensen. Dus een politieman met een hamer op zijn hoofd geslagen. Dat is echt beroerd en ellendig. En je hebt het initiatief om federale agenten naar grote steden te sturen niet toevallig ook allemaal steden die door Democraten worden bestuurd om ze daar te helpen met het oplossen van zware geweldsmisdrijven. Snap je? Je zag meteen dat de burgemeesters die deze federale agenten kregen veel genuanceerder reageerden dan in Portland. Omdat ze zeiden van al als jullie ons komen helpen met de recherchewerk.

[00:13:36]

Prima. Jullie zijn van harte welkom. Ja ja. En dat is overigens ook wettelijk gedekt, terwijl wat ze daar in Portland doen maar zeer de vraag is of dat wettelijk gedekt is. Maar goed.

[00:13:45]

Kijk de het staat natuurlijk de federale regering vrij om zegmaar mee te sturen als Kremen. Die mensen redden niet meer. Ik bedoel, John Kennedy heeft dat ook gedaan om in Alabama voor te zorgen dat twee zwarte studenten zich konden inschrijven op de universiteit.

[00:14:01]

Johnson heeft dat later ook weer gedaan. Zeker in Alabama. Het is logisch dat de federale overheid zich verantwoordelijk voelt, ook voor nationale veiligheid. Maar dit was dubieus. Juist het feit dat ze nu weer af taye maakt het voor mij een dubieuze stunt.

[00:14:17]

Ja oké dan dat andere punt. Hadden het vorige keer ook over je zei ja. Eigenlijk is Trump op twee manieren in de marge aan het terecht komen. Namelijk wat dat sentiment over de positie van zwarte Amerikanen en het politiegeweld enzovoort betreft. Ha, waar hij dus maar blijft hameren. En monumenten van mensen die in het hele slavernij debat aan de verkeerde kant stonden. Uh, om het zacht uit te drukken te verdedigen. Afijn. Daarin zei hij ja, hij drijft naar de marge, want de algemene sentiment in Amerika is de andere kant op.

[00:14:50]

Tweede was dat je zei ja en de hele korona kwestie is die ook aan t verliezen gewoon. Want hij heeft allemaal rare dingen daarover gezegd en heeft geen duidelijke. En nee, daar hebben we de afgelopen twee weken ook een soort van draai gezien nog niet.

[00:15:07]

Nou ja, is het en draaien. We hebben een klein macrae een kleine opleving gezien moeten dragen.

[00:15:13]

Hij ging de persbriefing meer doen. Ja maar ja, één keer is ie geweest. Kris, ik bedoel, hij heeft een persbriefing gegeven nadat die een fascinerend interview ervaring had met Chris Wilders bij Fox News. Volgens mij heb ik daar de vorige keer niet over kunnen hebben. Nederland zit dat tussen onze twee podcasting en dat was voor Trump een catastrofaal interview. Hij is namelijk toch voor zijn thuispubliek hard aan de tand gevoeld door een vasthoudende verslaggever die met name op het gebied van Korona tegen Trump zei Ja, u houdt vol dat de cijfers goed zijn en ze zijn niet goed.

[00:15:50]

Bedoelde cijfers van uw eigen regering zijn minder goed dan u ze nu tegenover mij probeert voor te stellen. Hij was uitermate beleefd, maar de boodschap was duidelijk de president probeert hier de korona crisis weg te blazen met niks en het is gewoon. Het klopt gewoon niet. En vlak daarna zei Trump Ik ga de briefing weer ter hand nemen en hebben in maart en april dagelijks Donald Trump gezien. En hij hield pas op toen ie een paar keer zichzelf voor aap had gezet door te zeggen dat je ook kon laten injecteren met desinfecterend middel of met heel krachtig licht.

[00:16:28]

Toen zag ie nou misschien dat dit niet meer doen.

[00:16:30]

Het duurde meer dan twee uur die briefings en ze waren ja, ze hadden kast Trojaanse afmetingen. Maar hij heeft dus nu weer zo'n briefing gegeven. Daar was de beroemde dokter Fouché, de bekendste immunoloog en de belangrijkste immunoloog van Amerika, adviseur van de president was daar niet eens voor uitgenodigd. Maar de andere immunoloog, mevrouw Burka's, moest op de gang staan wachten en niemand anders mocht in beeld van de president. Het was meer van hetzelfde. Het enige wat anders was en waarom.

[00:17:01]

Waarom het even anders leek, is dat Trump zei ja mensen. Het zal waarschijnlijk slechter gaan voordat het weer beter wordt. En toen dacht ik dus van H. Dit is echt een ommekeer. Als je dit nou om de paar dagen aan het Amerikaanse volk probeert uit te leggen. We moeten zware maatregelen nemen, want we staan tegenover een ongekende gezondheidscrisis en misschien is er dan veranderd. Maar sindsdien is het niet meer gekomen en heeft ie een euh. Heb je heb je er vast ook gezien een video geretweet waarin mensen weer eens vertellen dat hydroxy chloroquine te een probaat middel is dat niet is gepropageerd door een mevrouw die denkt dat je gynaecologische problemen krijgt als je met demonen vrijt?

[00:17:43]

Ja ja, volgens mij hebben ze geen pretje om met demonen te rijden. Ik heb het ook wel eens gedaan, doet nooit meer pijn, doet nooit meer mee, loopt nooit meer. Maar dan de vraag hoe pakt dat uit in? Laten we dat maar even als metafoor voor de hele verkiezingen nemen. Uh, of als pars pro toto. Hoe pak dat dan uit in die suburbs? En zeker dan in combinatie met de economische gevolgen die steeds duidelijker worden en waarvan je dus kan verwachten dat ze niet beter worden.

[00:18:14]

Zolang er niet echt keihard tegen dat virus gevochten wordt. Wat Trump dus niet doet.

[00:18:20]

Ik vind het moeilijk om daar iets definitief over te zeggen. Ik lees daar wel over. En dan lees je het is dan toch een beetje anekdotisch bewijs van mensen die zich zorgen maken of mensen die wel degelijk werkloos zijn geraakt. Maar laten we wel wezen de economische crisis ten gevolge van coronavirus slaat hier toch het hardst neer in de grote steden. Weet je, daar gaan de meeste mensen dood. Daar werken de meeste mensen in armoedige omstandigheden. Daar wonen ze op de rand van elke dag zonder vangnet in de afgrond storten.

[00:18:51]

En dat is in de suburbs gewoon minder. Daar is de buffer groter. Dus ik vind het lastig om op basis van een paar krantenartikelen die ik heb gelezen te zeggen of dat sentiment al veranderd. Het is niet zo. Kijk, ik had laatst een discussie over de proever ratings van Trump. Je kunt aan de ene kant zeggen gestaag gaat de steun voor Trump omlaag en gestaag gaat de afkeur voor Trump. Zijn slechte rapportcijfers gaan omhoog. Toen dacht ik samen.

[00:19:19]

Ongelooflijk. Een president die zo'n zwalkend beleid heeft gevoerd ten aanzien van Corona, die dus de ene dag een mondkapje draagt en zegt van dit is heel belangrijk mensen, of je het nu willen of niet. En die de volgende dag flauwekul dingen tweet en zegt we moeten weer zo snel mogelijk open en de scholen moeten open koste wat kost. Ja, eentje. Wat moet je daarvan geloven? Dus ik vond het eigenlijk verbazingwekkend dat 40 procent van de Amerikanen Trump nog een hoger rapportcijfer geeft.

[00:19:50]

Het betekent toch dat zijn steun daar wordt iets van afgeschaft. Dat brokkelt niet af. Nee, maar dat schaaft af. En nogmaals, de mensen zullen misschien nog te vaak. Herinneringen hebben aan de goeie economische tijden hiervoor. Maar ik vind het verbazingwekkend dat mensen überhaupt nog vertrouwen hebben in een president die zulke gemengde signalen heeft laten uitgaan over deze crisis.

[00:20:13]

Nou ja, en dus is is eigenlijk het enige wat je met enige mate van zekerheid kan zeggen dat het vermoedelijk toch gewoon een heel spannende verkiezingen kan worden. Tenzij er helemaal geen verkiezingen komen bas. Wat zag ik een uurtje geleden zitten? Een uurtje geleden zag ik dat de president opperde van moeten die verkiezingen niet uitgesteld worden?

[00:20:36]

Mijn conclusie is Donald Trump gelooft harder in de peilingen dan hiervoor geeft daarin te geloven.

[00:20:43]

Nee, maar goed, hij is al een hele tijd bezig tegen mail in voting door Corona. Euh, kan er vermoedelijk veel minder lijfelijk gestemd worden? Zal er veel meer per post gestemd worden? En even simpel gezegd Trump roept al maanden dat is enorm fraudegevoelig. Daardoor worden die verkiezingen zowiezo onbetrouwbaar. En nu zegt ie dus op basis daarvan moet het niet gewoon uitgesteld worden.

[00:21:09]

Nee, het is om de barrage aan tweets en e-mails die ik dan ook krijg over stemmen per post is niet bij te houden. Trump heeft besloten om opnieuw. Net als in 2016 is dat. Dat is de kracht en de zwakte van Donald Trump. Hij verandert nooit iets aan zijn boodschap. In 2016 zei die ook het hele jaar dat de verkiezingen doorgestoken kaart waren en had het met zoveel overtuigingskracht gezegd dat ie na afloop van die verkiezingen een commissie bij elkaar heeft geroepen om onderzoek te doen naar stembusfraude.

[00:21:41]

Die commissie is een jaar later stilletjes opgedoekt zonder ooit een rapport te schrijven. Het is er haast niet. Het gekke is ik vind het hier een idioot stelsel. Ik geloof dat je dat wel eens hebt verteld, waarin je in elke staat andere regels hebt waarin stemmen op honderd verschillende manieren kan. Maar goed, die manieren zijn wettig toegestaan. Sterker nog, president Trump heeft er zelf gebruik van gemaakt. Voor de primaries in Florida heeft die ook per post gestemd en dat vond hij iets heel anders.

[00:22:10]

Natuurlijk ben ik vergeten waarom, maar ik denk dat het iets heel anders was. Maar hij is echt onophoudelijk bezig te zeggen dat de verkiezingen vals, frauduleus en gestolen zullen zijn.

[00:22:23]

Dat gaat dan over de kans dat de stemmen gestolen worden uit brievenbussen. Dat heeft allemaal met dat stemmen per post te maken. Wat Trump?

[00:22:31]

Ja, maar als het luistert. In 2016 had ie t helemaal nooit over stemmen. Per post zei ie gewoon dat dat Hillary Clinton iedereen had omgekocht. En wat was het 3 miljoen dode mensen in Californië had laten stemmen. Het is. Dit is opnieuw de angst injectie van Donald Trump.

[00:22:47]

Maar wat er wel is Bas mag onderbreken. Ik las gister een verhaal in The Guardian die even opsomde welke bedreigingen er allemaal zijn voor de verkiezingen van aanstaande november. Van 3 november. En wat zij wel signaleren. En dat is natuurlijk zo dat er door Korona der AA een veel slechtere infrastructuur is om in persoon te stemmen dan vorige jaren. Want heel veel stembureaus krijgen ze niet eens bemand, omdat mensen geen zin hebben om daar te gaan werken omdat ze het te gevaarlijk vinden.

[00:23:20]

Heel veel mensen zullen daar niet naartoe willen gaan. Er zijn al veel minder stembureaus, heel veel willen hun locatie niet beschikbaar stellen. Dus door zo veel meer per post gestemd worden. Nou, dat zou de kans de minieme kans die jij signaleert op fraude tot nu toe iets kunnen vergroten. Maar het zou in ieder geval kunnen betekenen dat we nog helemaal niet in de nacht van 3 op 4 november weten wie er president is geworden. Dat dat een heel uitgesponnen proces kan worden van stemmen tellen en die niet meetellen, enzovoort enzovoort.

[00:23:51]

Wat de kans dat daar allerlei hele rare dingen in die week gaan gebeuren ook weer vergroot. Ik bedoel, je zou kunnen denken misschien is dat helemaal niet zo'n slecht idee om dat even uit te stellen tot het wat makkelijker wordt. Kan dat eigenlijk?

[00:24:05]

Dat kan wel. Alleen de president beslissen niet over het Congres. De verkiezingsdatum wordt vastgesteld door het Congres en is vastgesteld op 3 november. Daar kan de president niets aan veranderen. Tenminste, dat laat ik mij steeds vertellen. En op 20 januari 2000 21 moet de volgende president worden bedacht. Daar kan je ook niet veel aan veranderen. Dus dat andere is overigens heel erg waar. Wat ik zei dat die verkiezingen hier zo chaotisch zijn. Er zijn de staat waarin stemmen die bijvoorbeeld een week later na de verkiezingen binnenkomen nog worden meegeteld.

[00:24:44]

En in Nederland is dat ook zo geloof ik dat. De officiële uitslag is altijd pas maanden, weken of maanden na de verkiezingsdag. Maar dat is omdat er maar zo weinig stemmen op een andere manier binnenkomen dan. Eén persoon in een stemhokje een formulier door in de stembus douwen. En als die verhoudingen heel erg veranderen, ja, dan wordt het. Dan wordt het inderdaad een lang uitgesponnen proces met afschuwelijke mogelijkheden tot spinnen en verdachtmakingen. En we weten al veel dat Donald Trump daar al mee begonnen is.

[00:25:19]

Overigens echo Joe Biden het intussen zelf ook. Dus. Snap je die? Bedoel daar ook in mee? Wat zegt hij dan? Zegt ook mijn grootste angst zijn job? Beiden bij The Daily Show, meen ik van Fourneau. En grootste angst is dat Trump de verkiezingen steelt. Ja, precies als je dat ongekleurde leert, zegt het zal mijn zenuwstelsel wel danig beïnvloeden.

[00:25:41]

Hoe omineuze is het in dit verband om maar eens een bruggetje te maken dat justitieminister William Bar in een verhoor voor de Justitie commissie van het Huis van Afgevaardigden afgelopen dinsdag twee dagen geleden daarnaar naar gevraagd werd wat hij zou doen ingeval de president de uitslag van de verkiezingen niet zou aanvaarden? De wilde diegene antwoord op geven. Hoe omineuze is dat?

[00:26:05]

Dat vind ik eigenlijk niet zo om je neus. Ik vond van alles omineuze en bar. Wat ik omineuze vind is dat Bar zegt dat ie uhm hoopt dat een misschien wel explosive onderzoek naar de uit Rusland onderzoek. Euh, dat ie hoopt dat ie dat nog voor de verkiezingsdatum in de strijd kan gooien. Dat vind ik omineuze, maar hier vind ik het erg logisch, want de minister van Justitie gaat daar gelukkig ook niet over. We hebben allemaal gezien de afgelopen maanden dat hij een goeie page voor Donald Trump zich heeft betoond.

[00:26:37]

En hij is gewoon een politiek benoemde man. En de verkiezingsuitslag? Dat weten ze nog uit 2000, toen Bush tegen Gore moest worden nageteld in Florida. De verkiezingsuitslag wordt vastgesteld uiteindelijk door Supreme Court Supreme Court.

[00:26:53]

Maar goed, hij leek wel als toch belangrijkste vertegenwoordiger van het juridische systeem in de Verenigde Staten naast de Supreme Court, en leek wel mee te gaan in het argument van Trump dat stemmen per post buitengewoon fraudegevoelig is. Absoluut absoluut.

[00:27:08]

Ja, dat is echt een Democratisch talking point. Uhm, en ze wijzen allemaal naar n primary in New Jersey. Republikeinse bedoel. Ja ja zeker. Dat is het plaatsje Petterson. En daar is inderdaad, daar zijn een aantal mensen aangehouden die hebben geknoeid met stemmen per post. Dat klopt. Ja, dat klopt.

[00:27:28]

En het feit dat Bart dus dat Republikeinse Dorking Point als feit naar voren brengt tijdens een verhoor. Vind je dat een verder bewijs dat ie zich echt opstelt als de minister van Justitie van Donald Trump, voor zover dat nog bewezen moest worden?

[00:27:43]

Ja, inderdaad. Vooral dat laatste weet je waar is het nog voor nodig? Heel af en toe laat die zien en schept die enige afstand. Hij zei met nadruk dat hij vindt dat de rechtszaak tegen Roger Stone terecht is gevoerd en dat Roger Stone verdiende om naar de gevangenis te worden gestuurd. Zij het misschien niet zolang ALS en zijn aanklagers oorspronkelijk wilden. Maar het daarmee schept die een soort afstand met Donald Trump, waardoor die dan de air van onafhankelijkheid krijgt.

[00:28:10]

Maar nee, deze man heeft op allerlei manieren laten zien. Dat begon natuurlijk al bij zijn samenvatting van het Rusland onderzoek van het Mulier rapport van Robert Muller, waardoor die Trump twee dagen voorsprong gaf in de spin hierover.

[00:28:26]

En meer kwesties bijvoorbeeld word je Stone goed? Je zegt daar gaf ie dan nog een beetje antwoord op wat hout snijdt. Maar Michael Flynn, voormalig veiligheidsadviseur van nationale veiligheidsadviseur van Trump, die ook door ingrijpen Van Borm onder zijn straf uit lijkt te komen. Al die andere dingen, daar had ie toch niet echt antwoorden op?

[00:28:47]

Of nee, ik vind de zaak Flynn trouwens iets anders dan Rodgers toon Toon. Het staat vast dat Stone zelf een welbewust, ook een beetje provocerend zoals ie is heeft gelogen tegen het Congres. Bovendien getuigen een getuige bedreigd en Roches Stone is veroordeeld door een jury of Spiers. En dan moet je dus op zoveel plekken. Moet je dan samenzweringen gaan construeren om te durven beweren dat hij een oneerlijk proces heeft gehad? Dat Durbar niet aan Mark Flynn is anders, want die heeft alleen maar een PLI deal gemaakt onder druk van vervolging door het Openbaar Ministerie met materiaal van de FBI.

[00:29:27]

Dat is een rare zaak doen. Mike Flynn heeft gelogen. Hoe dan ook, ik bedoel misschien is het niet eens het ergst vind ik dat hij heeft gelogen tegen de FBI. Hij heeft gelogen tegen zijn eigen bazen op het Witte Huis, die hem op één van de belangrijkste vertrouwelijke posten van het kabinet hadden zitten, namelijk de nationale veiligheidsadviseur. En dan gaat ie zeggen dat ie iets anders met de Russische ambassadeur heeft besproken dan ie feitelijk heeft besproken. Dat is dan zou ik hem ook ontslaan.

[00:29:56]

Maar goed, of die daarvoor de vervolging van. Een ingewikkelde, dat is ook maar goed, de bar had weinig antwoorden, maar je kan je ook afvragen of de uberhaubt wel de kans kregen om antwoord te geven. Ik moet je zeggen ik voor zover ik het gezien heb. Ik vond het een behoorlijk gênante vertoning. Laat ik me zacht uitdrukken. Het vertrouwen in de politiek bij mij in ieder geval niet vergroot. Heeft in plaats van namelijk hele scherpe vragen te stellen en het antwoord af te wachten, zaten al die Democraten er vooral enorme politieke statements te geven.

[00:30:26]

En zodanig dat Barro op een gegeven moment zelfs terecht kwaad werd omdat die geen enkele kans kregen om antwoord te geven. Wat vond jij daarvan?

[00:30:33]

Ja, ik ben het helemaal met je eens Kris keine. Nee. Maar serieus, we zitten opvreet. Stop de persen. Maar ik heb. Ik heb hier ook zitten opvreten. Je dan denk je ook als je nou iets wil bewijzen. Dan hebben ze hier het omgekeerde bewezen, want ze waren niet nieuwsgierig naar wat de minister van Justitie daar te berde kon brengen. Ze werden zelf geïrriteerd door zijn vertragende tactieken. Dat heeft Bar altijd. Hij heeft in elk voorzetting.

[00:31:01]

Wat als de vraag of hij neemt het over met een heel lang antwoord? Nou, dan denk ik slik dat nou even. Je bent en met God weet hoeveel Democraten. Zorg dat je het goed gecoördineerde acties voor je vorm vragen.

[00:31:16]

Klaarliggen om diverse Twitterprofiel op het oog van euh.

[00:31:21]

Als ik me filmt. Het is toch een beetje op z'n Thierry Baudet of op z'n denkt dat je eigenlijk alleen je eigen achterban bedient met kleine clips uit wat je in het parlement allemaal doet. En of je daar nou succes mee hebt of niet, dat maakt niet uit, als het er maar goed uitziet op de camera. Dus het was een heel gênante verhoor en William Bar is daar fluitend naar buiten gelopen, behalve dat die van Jerry nadat de voorzitter niet naar de wc mocht toen ie het vroeg.

[00:31:47]

Ik denk dat ie dat nog het ergst vond, maar ik ben het helemaal met je eens dat het slecht is. Slecht voor het vertrouwen in een democratie. En je denkt ook ja, weet je nou parlementaire controle uitoefenen op de minister? Of wil je aan je kiezers laten zien dat je een minister onder de gordel een dreun durft te verkopen? Wat heb je daar nou aan?

[00:32:06]

Nee tenslotte, want we moeten de Tuan waarmaken. We gaan het over beide presidentskandidaten hebben. Maar ja, we maken gewoon even wat langer.

[00:32:15]

We zijn even weggeweest, dus we gaan even wat langer doen wat ze het ook met Joden daar allemaal tegenover behoorde en minder toen in meer algemene, verzoenende zin spreken en Trump bekritiseren om zijn om zijn verdelende strategie. Maar hij heeft de afgelopen twee weken met name een economisch plan op tafel gelegd dat een een stuk concreter is dan wat tot nu toe hoorden, toch?

[00:32:34]

Ja, dat. Volgens mij. Als ik het even politiek mag proberen te duiden, is het vooral belangrijk dat Job Bayens zo min mogelijk probeert te doen. Daar ben ik echt van overtuigd. Doel we kijken allemaal met open mond naar een auto ongeluk in slowmotion, zoals dat heet, namelijk Donald Trump, die probeert het coronavirus weg te wensen en de economie weer terug te wensen. En hoe meer Joe Biden zegt, hoe meer dat afleidt van wat Donald Trump verkeerd doet.

[00:33:03]

Dus dat klopt. Hij heeft een economisch plan gemaakt. Hij heeft destijds gesproken om na de dood van George Floyd. Eergisteren heeft hij nota bene een live persconferentie gegeven, dus niet met Zoem. Maar hij is in een zaal gaan staan met verslaggevers en heeft antwoord te geven op vragen. Heeft IS ook ingegaan op zijn eigen zwakke imago. Want dat weet je, het is er ook. Daar is meer anti Trump sentiment dan pro bijtend sentimenten in dit land.

[00:33:27]

En hij gokt erop. Hij hoopt erop dat het anti Trump sentiment groot genoeg is om hem te laten verkiezen. Maar dat betekent dus allemaal dat die eigenlijk zo min mogelijk moet doen. En zo'n economisch plan waarin ie ook aandacht heeft voor de economie in de gekleurde onderklasse van de Verenigde Staten is natuurlijk electoraal heel belangrijk, maar ook maatschappelijk heel belangrijk denk ik dan. Dus het lijkt me allemaal heel zinnig. Maar ik denk vooral dat je op beiden denkt laat Donald Trump maar van deze klif af kletteren.

[00:33:57]

En ik sta wel klaar als ie beneden aankomt. Ik denk dat het dus ook geen toeval is dat ie nog iets langer de keuze voor een vicepresident kandidaat heeft uitgesteld. Eigenlijk is dat een heel riskant besluit, want wie het nu ook zal worden. Mensen zullen altijd zeggen ja, beiden heeft een week langer nodig gehad om dit naar buiten te brengen. Dus wat deugt er niet aan deze kandidaat? Nou, ik denk dat hij heeft gedacht. Deze cijfers komen uit.

[00:34:23]

Die kwartaalcijfers komen altijd rond deze tijd uit. Laat Trump nog maar even in dit sop gaar koken. Hij heeft wel al gezegd dat het in ieder geval een vrouw wordt en tot nu toe alle kandidaten die de revue passeren. Ik weet eerlijk gezegd niet eens meer over wel nog een Wittevrouw genoemd wordt, of dat het inmiddels alweer is de laatste jaren vrouw die nog wel eens wordt genoemd. OK weet waarschijnlijk. Oh sorry dat ik hem zie buiten is de vuilnis auto, euh, het glas komen ophalen is afgeleid.

[00:34:55]

Godzijdank functioneert er nog iets moois. Het land werkt. Nee, ik vind het niet zo waarschijnlijk. Ik ben geen kenner van dat ragfijne spel. Is wat het betekent. Maar als je zelf ver boven de 70 bent om iemand van 70. Als je witte tegenvoeter te benoemen? Nee, het wordt heel vaak gezegd dat ie vooral zoekt naar een zwarte vrouw. Nou ja, ik. Hij gaf dus gisteren die persconferentie. Dat zei je. Dat was een slimme journalist die weer eens was ingezoomd op de papieren die die daarbij gebruikte vanaf zijn spreekgestoelte.

[00:35:27]

Hij wilde eigenlijk helemaal niks zeggen over wie die geen kiezer zijn. Nou, daar komt nog wel. Maar daar bleken in zijn tekst een aantal opmerkingen klaar te staan over Kamala Harris, een van de presidentskandidaten eerder die is afgevallen. Euh, senator. Vroegere Rosa Khutor in Californië. Staat die nu bovenaan dan? Men zegt van wel.

[00:35:47]

Men zegt dat de namen die ik het vaakst hoor is zijn camera huis en die zelfs zoals ik laatst in een artikel las. Kamala Harris zit in het bovenste segment van kandidaten en alle andere kandidaten zitten in het segment eronder. En de enige naam die nog wel is hoor is Veldenz en afgevaardigde met een geschiedenis bij de politie is een politiecommissaris.

[00:36:09]

Ik hoor ook nog wel eens en als die naam helemaal de oceaan overwaait, dan moet er toch wel wat zijn, hoorde ook Susan Rice, de voormalig VN ambassadeur en de nationale veiligheidsadviseur van Obama.

[00:36:19]

Maar ook nog eens zij is nooit gekozen. Dus doe ik. Ik ken het niet. Zij heeft nooit een gekozen functie gehad, dus zij is altijd benoemd. En dat is als je helemaal geen politieke ervaring hebt, dus behalve bestuurlijke ervaring. Dat is een beetje lastig denk ik.

[00:36:32]

Behalve als je Donald Trump maar goed, even tot slot dan terug naar die suburbs en wat beiden daar moet doen, want daar hadden we het vorige keer ook even over. Beiden moeten natuurlijk die fijne lijn bewandelen. Tussen het tevreden stellen zeg ik even simpel van a zwart Amerika of gekleurd Amerika van de progressieve vleugel van de Democratische Partij. Maar ook dat middensegment in de suburbs naar zich toe zien te trekken. En ook de oude arbeiders achterban van de Democratische Partij in het Midwesten.

[00:37:04]

Wat dat betreft die persconferentie van gisteren. Die ging nou precies over. Bijvoorbeeld hoe die zo'n economische programma ook wil inzetten om de ongelijkheid aan te pakken. En die ongelijkheid is in Amerika niet in de laatste plaats ook raciale ongelijkheid tussen zwarten ondernemers steunen. En hij wil heel letterlijk ook subsidies geven om het mogelijk te maken dat zwarte gezinnen huizen in de suburbs kunnen kopen. Precies dat programma wat Trump nu afschiet en waarvan die tegen die suburbia een Housewife zegt. Kijk eens.

[00:37:38]

Dat doe ik. Ik bescherm jullie witte suburb. Hoe opereert jouw Derin?

[00:37:44]

Eerlijk gezegd denk ik dat hij daar gewoon recht uit opereert, namelijk wat hij denkt dat past bij een Democratische presidentskandidaat. Het idee van fair housing, zoals dat heet, dat is al langer het Democratisch beleid. Trump willen Renaat van Hoof en Trump geeft het een raciale lading mee waarvan ik nog steeds denk dat dat Trump aan de rechtervleugel van zijn rechtse partij positioneert. Waar ze in de suburbs gewoon niet zo heel erg bang voor zijn. Ik weet het niet goed, maar door het feit dat Trump en die probeerde dat heel nadrukkelijk met die tweet aan de suburb en housewives proberen die dat daarin te krijgen.

[00:38:24]

Maar ik vraag me af of dat werkt. Ik denk wel dat als er een gevaar is voor jou beiden en deze zich volgens mij terdege van bewust en daarom neem ik jullie saaiheid die wordt toegedicht op de koop toe. Het gevaar voor jou beiden is dat de Republikeinen erin zouden slagen hem en andere Democraten af te schilderen als een Trojaans paard, zoals ze de uitdrukking heel vaak hier wordt gebezigd, namelijk dat je kiest. Joe Biden en dan springen opeens uit zijn buik.

[00:38:53]

Bernie Sanders en Alexandra Occasion Cortez. En al die andere radicaal linkse mannen en vrouwen Ilhan Omar die gewoon je hele land onder je vandaan verkopen en er een werkelijk socialistische Amerika republieken van willen maken. Met dat idee wordt Biden opgezadeld. En het klopt niet wat hem betreft, maar dat is een gevaarlijker beeld dan de Fair Housing Act.

[00:39:19]

Ook ik heb nog twee korte slotvraagje n heb het boek van Meritor Paul gelezen. Nou en of. En ja, het is een fascinerend boek waarin de verhouding van haar vader met haar grootvader betreft. Vind ik mijn ruiterpaden zichte van Trump? Zeg ik even dat bij die een zogenaamd Telmo boek heeft geschreven over hoe Donald Trump in alle familie verhoudingen die niet zo lekker waren volgens Merhi Trump zich ontwikkeld heeft tot de gevaarlijkste man van de wereld. Zo staat het er.

[00:39:48]

Zo staat het. Ja, dat klopt. Ik vind haar het minst overtuigend, eerlijk gezegd waar ze de schedel van Donald Trump ligt. Kijk, zij is een klinisch psycholoog en ze heeft volgens mij Donald Trump nooit op de sofa gehad. Dus ik vind het nogal aanmatigend om daar zulke vergaande uitspraken over te doen. Je herinnert je vast dat boek nog wel van een aantal klinisch psycholoog of psycholoog die Trump even ontleden in 2017.

[00:40:14]

Tot de simpele conclusie van de openbare verklaring was het juiste woord. Dan denk ik echt gooi mij mijn pet. Ik vind het altijd belachelijk hoor. Psychiaters die zich uitspreken over iemand die ze nog nooit gezien hebben. Maar goed. Zij heeft Donald Trump natuurlijk wel gezien. Ze vertelt ook een paar heerlijke kleine details over de vreckem eenheid van de Trumps. Dat je altijd tweedehands kerstcadeautjes kreeg en seksisme van Trump die haar op een gegeven moment in Malakal in een bikini zag rondlopen en zei Jezus Mairie, wat heb jij een tieten tegen zijn nichtje en dat ze allemaal in de categorie Shonan.

[00:40:46]

Wat ik wel heel interessant vind. En dat werd de laatste week. Wij kunnen eigenlijk enorm bevestigd. Dat is dat. Als we n hele grote knop op Donald Trump zit, zeg maar met de gevoeligheid van een tip toets van Filips uit de jaren 70. Dan is het zijn intelligentie. Trump is zo ontzettend bang om verdoemd te worden versleten. Dat is echt een obsessie en dat heeft natuurlijk wel eens eerder gezien. Maar als je het interview met Chris Wallace van Fox hebt gezien gister ook weer het interview met Johnathan Son bij CSI als Trump raakte helemaal van de kook.

[00:41:25]

Als de suggestie wordt gewekt dat hij misschien niet zo slim is. Griswold vroeg. Denk je nou echt dat show Bayle en demoniseert? Ja, natuurlijk denk ik dat, want ik heb een test gemaakt en Zwolle-Zuid toen van ja nee meneer de president test ook gemaakt. Die is echt niet zo moeilijk.

[00:41:41]

Is die niet zo moeilijk? Misschien zijn de eerste vraag gemakkelijk, maar ik weet zeker dat je de laatste vijf niet kunt beantwoorden. Ik heb hem gezellig met mijn vrouw Jutta gemaakt en bij de laatste vijf vragen zit bijvoorbeeld Tell terug van 100 naar 93. Uhm en A.

[00:41:59]

Maar goed, gisteren Xios werd hem gevraagd door een journalist. Leest u de Daily Briefing. Dat was zelfs een relevante vraag in de context. Natuurlijk kan ik lezen, zegt de prins. Ja, dat goed op de knop drukt Mairie Trump. Dus ja. Jazeker.

[00:42:17]

Ze zegt in elk geval ze identificeert die knop. Ze zegt het is iemand die gewoon door zijn vader nooit is gewaardeerd, behalve toen ie eenmaal geld begon te verdienen en daar bruikbaar in was, maar gewoon gewaardeerd om wat je kunt en wat je wat je je bent als kind. Dat bestond niet in die familie, schrijft ze. Het zou kunnen.

[00:42:36]

In elk geval doet het iets. Dat boek bedoel denk je dat het ergens invloed op heeft?

[00:42:42]

Oh, dat weet ik niet. Ze is zo n komma 35 miljoen van verkocht. Inmiddels met veel. Da's veel. Ah ja, weet je, ik weet ik niet. Ze is natuurlijk zelf ook niet onbeschadigd uit schoonfamilie gekomen. Toen ik bij het zinnetje aankwam waarin stond dat ze zei dat ze hoopt dat ze op één manier nog kan laten zien dat ze iets betekend in de wereld, dat is dat door Donald Trump de verkiezingen te laten verliezen, dacht ik.

[00:43:05]

Oh ja, mooi, dan is er ook iets misgegaan in je leven. Ja ja, goed dat dan. Absoluut de slotvraag. Want dat dit boek zal denk ik de verkiezingsuitslag niet echt beïnvloeden. Wat in Amerika wel heel belangrijk is dat dat onderschatten we hier wel eens denk ik, is de rol van Fox News. Het valt mij op. Je noemde al dat interview met Chris Bollens. Nou, nou heeft Fox News best hele goeie journalisten en een journalistieke afdeling die gewoon best goed is.

[00:43:32]

Maar ze heeft ook die personality show zoals voor ons John Die en Tucker Carlson die alleen maar geopereerd zijn en alleen maar genomineerd waren voor president Trump. De afgelopen jaren Trumps steeds kwader op Fox. Gaat dat ergens over? Is Fox inderdaad aan te schuiven?

[00:43:49]

Ik denk dat de journalistieke afdeling van Fox gewoon journalistiek werk doet. Peilingen organiseert en die peilingen komen terug. Met slechte resultaat voor Donald Trump en ratings. Dat is zeker een obsessie voor deze president. Dat weten we allemaal. We hebben hem gister tegen de pers horen zeggen dat ie t niet kan uitstaan, dat Fouché betere ratings heeft dan hij. Nobody me my Halo 3. De peilingen van Fox. Die zien er gewoon, ja zelfs ze over de hele linie moeten die rapporteren dat Trump er niet goed voorstaat.

[00:44:21]

Het is ook zo Trump heeft zijn televisiespotjes in Michigan gecanceld. Weet je, het lijkt daarmee alsof ie al vaarwel zegt tegen een van de staten die die won in 2016.

[00:44:31]

Dus als ie kwaad is op Fox, dan gaat het daarover. Maar niet omdat bijvoorbeeld John Hernani en Tucker Carlson van Thomas.

[00:44:38]

Het is de natte droom voor elke presidentskandidaat, zoals Donald Trump die zegt gewoon elke avond. Trump is geweldig. Het coronavirus bestaat niet. En als het wel bestaat, kan je het bestrijden met hydroxy chloroquine of met desinfecterend middel. John Henry is een persoonlijkheid show en daar heeft volkser inderdaad een paar grote van. Laura Ingram hoort erbij en jurk te zien die geen honderd procent voor Trump. Eigenlijk is Tucker Carlson gek genoeg nog de meest euh, onafhankelijke geest daarin.

[00:45:08]

Maar dat is zeg maar het bolwerk Fox dat Trump bijstaat. En verder is Fox natuurlijk toch een beetje de Telegraaf van Nederland. No offense, in de zin dat zij altijd kijken naar wat gevestigde belangen van de middenklasse doen. Fox maakt ook echt een groot nummer van al die rellen hoor. Dat helpt Trump natuurlijk ook. Daar doet een interview met Chris wel eens echt niks aan af.

[00:45:31]

Nee, maar die economische cijfers gaan ook bij Fox natuurlijk gewoon absurd uitgezonden worden. Dan kunnen ze gewoon niet omheen. Ja, dank je wel tot de volgende keer.

[00:45:43]

Volgende keer is. NPO Radio 1 en de podcast Ik bleef maar denken Waar is Tina? Waar zou die zijn? Wonderlijke, ware verhalen rond één thema. Het het moment sindsdien niet meer losgelaten? In Plots. Je hebt er regelmatig over nagedacht. Onvergetelijke verhalen over dromen, halve waarheden, erfenissen en vele andere thema's. Want dat duurde dus dat zoeken, zoals de zoektocht naar verloren knuffelbeer.

[00:46:15]

Dat duurde ongeveer 24 jaar.

[00:46:23]

Plots winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon, de complete serie. Nu je podcast.