Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:02]

Deze gasten worden schizofrenen, psychopathie. Dit is uit De Gouden Kooi, een podcast van de VPRO Gids aflevering 2. Het is toch fokking niet normaal.

[00:00:27]

Je kan het stom vinden, maar het vakmanschap was onmiskenbaar. Ik ben dol op, dat kan toch ook? Hoor je meegedaan? Degadt trots.

[00:00:35]

Ik ben jaar Lodenstein, redacteur van de VPRO Gids en dit is hip. Ik ken hem al heel lang. We zaten samen in de brugklas en op dezelfde sportclub. In de zomer van 2007 zit hij al acht maanden opgesloten in een luxe villa vol camera's. Hij is 24 uur per dag via een live stream op internet te volgen. Dagelijks om half acht is de uitzending op televisie. Aanvankelijk vertelde ik op feestjes nog wel eens trots dat Huub uit de Gouden Kooi een bekende van me is.

[00:01:03]

Maar de taferelen in het reality programma beginnen steeds meer uit de hand te lopen. Kienavond en welkom bij NOVA. Een bijna verkrachting gemept en verbaal geweld zijn zo langzamerhand de kenmerken van de real life serie De Gouden Kooi van John de Mol.

[00:01:19]

Nou, sowieso is het raar dat je euh, pesten en treiteren als ze mijn doel in dat programma gaat promoten, terwijl het euh, in alle opzichten in Nederland en de samenleving wat tegen en wordt bestreden. Daarnaast zie je dat in het programma De Gouden Kooi dagelijks sprake is van verbaal geweld, maar vooral ook fysiek geweld. Afgelopen dagen zag je in een en ander Hanning scène waarvan veel mensen zeggen van ja, dit zou je moeten kunnen.

[00:01:47]

Joop Atsma doelt op de vechtpartij deze week in het huis, waarbij drie bewoonsters een vierde in de vijver willen gooien. Haar vriend, die wil helpen, wordt door de overige mannen in de villa tegengehouden. De hele scène was te zien op internet, waar de show 24 uur per dag te volgen is.

[00:02:03]

Die vrouw is Lieke. De deelneemster met wie Huub op dat moment een relatie heeft tussen het koppel en de andere miljonairs, is bijna dagelijks bonje. Het zijn allemaal opgefokte types en de spanningen lopen steeds verder op.

[00:02:14]

Uiteindelijk hebben wij dit programma er zelf van gemaakt als deelnemers. Als je al hebt, dan weer als het op escalatie een vechtpartij zou. Het einde van de kooi betekent, is dat natuurlijk strafbaar. Als ik mijn vuist in het gezicht van Bruijning zou doen, dan heb je gewoon een probleem.

[00:02:31]

Dan heb je gewoon als productie ook een probleem. Dat is een proces. Heeft geen zin in 600 afleveringen. 600 afleveringen. De Gouden Kooi wordt nog spraakmakende. Maar zelf kijk ik steeds minder. Ik heb er geen morele problemen mee, maar de agressieve sfeer in de villa vind ik na om te zien. Ik wou niet gauw ruzie, ruzies, niet leuk, maar ik terug, mensen wel graag. Ik hou van Scherrer. Ik vind dat ook leuk.

[00:03:06]

Kijk, ruzie. Hij heeft iets. Heeft iets doms in zich.

[00:03:10]

Hij wist precies de zwakke plekken van mensen en daar ging je dan op.

[00:03:13]

Absoluut niet ben ik van mezelf sowieso wel vrij manipulatief aangelegd, dus ik vind het ook leuk.

[00:03:18]

Op YouTube zijn allerlei compilaties te vinden met hoogtepunten uit De Gouden Kooi. Samen kijken we naar de uitspattingen van De Jonge.

[00:03:44]

Centrum. Ik vind het wel grappig om terug te zien.

[00:03:53]

Het zijn de dingen waar natuurlijk niet meer altijd bij stilstaat en dat je je dat is gebeurd en dat is gebeurd. Het is natuurlijk een hele lange periode geweest. Het is echt bijna twee jaar heb ik daar ingezeten. Het was gewoon echt intens. De snelkookpan. Tering, die zomer van 2007, die was echt heel heftig.

[00:04:11]

Een maand of vier, dat was de tijd van Grieken. Jaap ik. Dat was echt. Horst er zo'n explosieve groep waren totaal losgeslagen.

[00:04:23]

En dit was wel het punt waarop zeker Brainiac mekaar echt echt naar het leven stonden.

[00:04:27]

Hip is nu ouder en wijzer. En bekijk het van de andere kant, want hij maakt nu zelf reality programma's. Maar heeft hij spijt?

[00:04:35]

Dat zou ik nu niet accepteren als een kandidaat zou doen. Of ik zou het ook niet accepteren omdat hij mijn leven zou doen.

[00:04:40]

Dat zou nu echt voorbij mijn grenzen gaan. Dat ging het toen niet. Ik vind het dan ook naam bijna een soort van laf om dat nu te zeggen. Vandaag ging. Ben nu de 38 jarige. Ik ben niet de 24 jarige.

[00:04:54]

Het wangedrag van de 24 jarige Huub is een bron van vermaak voor heel veel mensen, waaronder schrijver en columnist Aaf Brandt Corstius. Zij houdt van reality tv en raakt verslaafd aan de gouden kooi. Ze schrijft er zelfs over in de VPRO Gids, waar ik op dat moment als freelance journalist werk. Je moest elkaar echt het huis uit krijgen.

[00:05:14]

En wat dat losmaakte in die mensen die daar natuurlijk ook wel op gecast waren. Maar ja, hoe gemeen ze tegen elkaar deej en hoeveel ruzies ze maakten dat. Dat gaf zoveel drama en theater. En dat dat bleef maar spannend eigenlijk ook. Hoe? Hoe ver mensen dan niet alleen gaan met elkaar, maar ook. Tegenover heel veel kijkers dat je dat gewoon durft, dan had Huub weer gewoon Amanda's bonte als in de regen in de tuin gegooid. Weet je wel, zo'n zo'n zo kinderachtig was het gewoon.

[00:05:44]

Een echte Jenna.

[00:05:48]

En haar man Gijs willen geen aflevering missen. Ik herinner me vooral een hele intense sessie dat we op vakantie waren geweest naar Thailand. Twee weken en toen kwamen we alles op zijn harde schijf, wat toen nog best wel een nieuw systeem was zichtbaar opgenomen. Toen hebben we alle veertien afleveringen die we dus gemist hadden nog eens even teruggekeken. Dus zo, het was iets van acht. We pakken het wel op waar het was gebleven. Weet je wel waar? Nee, we wilden het echt allemaal zien.

[00:06:15]

Dus dat zegt wel hoe fanatiek je over iets bent dat je zo heerlijk vindt om het allemaal te kijken. Bij ons is Bob van der Meer psycholoog. En euh, u doet sinds 1988 onderzoek naar pesten en u verzet zich al vanaf het begin tegen het programma De Gouden Kooi. Welkom! Wat is uw kwalificatie voor de makers die willens en wetens mensen tegen elkaar opzetten? Manipuleren? Euh, treiteren.

[00:06:42]

De opdracht van het programma is aan de deelnemers om de ander zodanig te bewerken dat die het huis verlaat en de beloning is dat de winaar die de andere het huis heeft uitgedreven dat die euh miljonair wordt. Nou zitten die mensen daar willens en wetens hebben een contract ondertekend. Ze zijn akkoord gegaan met alle voorwaarden. En dan gaan ze met elkaar vechten. Nou ja, daar hebben ze voor getekend. Nou het. Je zou hierop kunnen zeggen dat euh. Aanzetten tot geweld.

[00:07:12]

Wat John de Mol doet dit is strafbaar. De Gouden Kooi wordt gezien als hét symbool van de verhindering van de maatschappij. CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma roept adverteerders op om het programma te boycotten. Volgens mij doet hij dat vooral om in beeld te komen bij de conservatieve kiezer. Maker John de Mol trekt zich niets aan van de kritiek en lijkt er zelfs van te genieten. Net als ik vind de morele afweging.

[00:07:38]

Dat vind ik wel heel mooi. Je zegt ook heel veel over de samenleving, zeg maar dat Sixt programma's vinden ook heel veel mensen. Dat kan niet. Dit moeten ze verbieden. Je mag niet adverteren. Dit weet je, heel veel mensen vinden daar iets van. Tegelijkertijd is het misschien ook wel een spiegelbeeld van wat er ook is, maar mensen willen dat niet zien.

[00:07:58]

Maar hoe zit het dan met die beschuldiging dat de miljonairs in de Gouden Kooi gemanipuleerd worden door de programmamakers? Of dat hetzelfde acteurs zouden zijn? Zoals ik zie doen in De Gouden Kooi, zo opgefokt, zo dramatisch. Zo kun je toch niet de hele tijd opgeven? Dat ga je wel bijna figureren in je eigen verhaallijn, dus je gaat wel nadenken over je karakter. Dit is reality, dus dit is niet een acteur in die zin van ik krijg hier een script en oh oh, morgen moet ik wat hoeren gaan.

[00:08:28]

Weet je wel.

[00:08:29]

Oh ja, ook leuk verwoord ik iemand zo'n script. Maar ik denk wel dat de alinea pas ook echt briljant in van van fan van het uitvergroten van je emoties. Dat wordt een tweede natuur als je daar lolletje worden.

[00:08:42]

Ook leuk deze Jaap staat bekend als Terror Jaap vanwege zijn uitbarstingen van destructief gedrag, maar hij heeft ook een andere kant.

[00:08:51]

Jaap bijvoorbeeld wel heel extreem, maar dat was ook gewoon en dit was allemaal een luistermuziek te volgen. Dus het was geen geheim. Japie Seung-Hoon van ik ga tien minuten per dag aan.

[00:09:04]

Zondag Schaken is een buitengewoon goed schaker, ooit top 15 op een jeugdkamp, heeft Jan van Daar verslagen.

[00:09:13]

Grootmeesteres is echt chic, goed en is het liefst tien uur per dag te schaken. Dat de vuile spelletjes en pesterijen soms extra worden aangezet.

[00:09:23]

Dat valt ook vast te kijken op een grappig. Dat was dus Dennis. Die riep toen volgens mij tegen Huub van. Die had een heel plan van hem. Ik weet niet meer wat. Maar dat was wel allemaal heel ingewikkeld om iemand weer weg te pesten. Dit was jouw snode plan. Dat vond ik zo grappig.

[00:09:43]

Ja, nu zijn we dus vier jaar later zit ik nog steeds heel vaak tegen Gijs. Dit was jouw snode plan. Wat vond ik zo dat ik ook dacht zo snauwt zijn jullie al helemaal niet zo op zoek? Daarin probeerde te luizen. Het moet ook heel raar zijn om de hele tijd in een setting te leven waar je elkaar dingen af probeert te pakken of elkaar het leven zuur te maken. Daar word je natuurlijk ook echt een beetje gestoord van.

[00:10:11]

Dankzij mijn connectie met Huub ben ik gepromoveerd tot Kooi kenner van de VPRO Gids redactie. Ik schrijf een artikel over alle ophef rond het programma. Het artikel van Aaf dat ernaast wordt afgedrukt, gaat vooral over haar eigen fascinatie voor de gouden kooi. Dit schrijft over samen met Jaap, de Koning van de Apenrots. Klein naar berekenend mannetje heeft een relatie met Lieke, die hij als een stuk vuil behandelt. Best op angstaanjagende wijze de homoseksuele Eric, met wie hij bevriend was, het huis uit.

[00:10:41]

Huub heeft het artikel ook gelezen. Sterker nog, hij heeft de bijbehorende omslag altijd bewaard.

[00:10:47]

Nog steeds is mijn hoofd en dus ik zeer kwetsbaar bij een kop koffie en dan kijken we naar deze supermarkt.

[00:10:57]

Toen dit verhaal in de VPRO Gids verscheen, waren dus ook heel veel lezers van de VPRO Gids die het einde van die kant op. Niet dat jullie daar je toe verlagen om daaraan alleen al aandacht te besteden. Weet je wel. Kijk over de gouden kooi zeggen wat je wilt.

[00:11:10]

Het is natuurlijk op heel veel vlakken is het moreel verwerpelijk geweest, maar het was gewoon wel goed gemaakt.

[00:11:18]

En een goed bedacht programma. En dat. Dat zag je ook vanaf. Het was baanbrekend. Het was nog niet eerder zo gedaan. Het was een soap met echte mensen als ik precies wat ze zei dat het was. Kijk, die mensen die hier over klaagden, die klaagden ook over Goede Tijden, Slechte Tijden. Ik mocht vroeger geen goede tijden, slechte tijden kijken, mocht gewoon niet kijken. Het kan echt niet dat zo'n laag allooi. Dat waren de woorden die gewoon thuis werden gebruikt.

[00:11:39]

Dat doet niets af aan het vakmanschap waarmee dit is gemaakt door de makers. En dat werd toen in deze reportage van de VPRO gezien.

[00:11:46]

Daarom ben ik trots op. Ik ben trots op Dat Kan ook, hoor je een meegedacht mega trots.

[00:11:55]

Ik denk ook dat het echt een John de Mol is, dat hij houdt van mensen ergens neer smijten en kijken wat er met ze gebeurt. Ik ken hem helemaal niet, maar ik denk dat hij een soort kant in zijn hoofd heeft die het leuk vindt om met marionetten te spelen en te kijken wat er gebeurt. En een marionet zijn om echte mensen heeft geen moeite met de agressieve sfeer. Ze vindt het juist fascinerend. Misschien ook omdat de mensen twee keer moesten lachen.

[00:12:19]

Tot ook wel iets heel humoristisch. Ik herinner me een scène met een naam, een soort zanger of zangeres. En dan gingen ze er allemaal uit lagen. En Jaap heeft toen volgens mij over haar heen geknald.

[00:12:32]

Die mensen die daar woonden waren gewoon echt een soort van. Helemaal doorgedraaid. Deel ik helemaal niet meer door wat menselijk gedrag was. Beschaafd gedrag. Dat vond ik gewoon echt heel fascinerend. Dat liet me echt totaal niet meer los.

[00:12:45]

Het verhaal van Jaap en de kat komt ook in elk artikel over De Gouden Kooi weer terug. Huub vindt het nu tijd om eindelijk de waarheid over te vertellen. Is een heel apart verhaal.

[00:12:55]

Dat is echt wel een heel grappig verhaal, want dat was helemaal geen kotsend als paardenvisser. En dat was letterlijk een uit de hand gelopen studentengrap, want hij had wel de paarden en die paarden eten. Slobbe. Dat is een soort havermout mix. Wat je met water aanmaakt zit heel goed uit. Dat had Jaap in een pan gedaan als een bed neergezet. Geluive lekker padma best spamalot.

[00:13:14]

Arnhemmer met Kostadin. Dit kan toch niet? En toen gooide hij de kots over de grond en ging iedereen rollen.

[00:13:21]

Maar in die scène zie je mij ook letterlijk uit mijn bed vallen van het lachen, want ik weet diabeet uitvoeren is. Maar die ontzetting in die ogen van Paula dat ze dat hij helemaal gek geworden. Ik vond het toen zo'n geniale.

[00:13:39]

Komt het er alle kritiek of zijn de miljonairs het gewoon zat om elkaar steeds weer in de haren te vliegen? In elk geval komt de gouden kooi na de wilde zomer in wat rustiger vaarwater. Maar de meest bizarre actie van Huub moet dan nog komen en verschijnt een nieuwe kandidaat in de Villa Claire. Al na een paar weken vraagt Hubert Daniëlle. Lieve Claire en de Zijn, maar die weten en erkennen dat jij mijn leven had zien als een toevoeging aan mijn leven.

[00:14:10]

Ik wilde per se trouwen. Ik vond dat zo mooi. In De Gouden Kooi van Goede Tijden, Slechte Tijden werd toch ook pas echt leuk toen Rooselaer Arnie gingen trouwen.

[00:14:17]

Ik zie jou als een toevoeging aan mijn leven. Samen eentje worden om samen in te laten is daar ook een prachtige dochter uitgekomen.

[00:14:23]

Maar als ik binnen de graankorrels lees, dan had ik haar op dat moment niet getrouwd.

[00:14:27]

En je dacht wel, want dit is mijn vrouw. Hier wil ik de rest van mijn leven bij.

[00:14:30]

Zo kan je het niet weten. In de Goupil dacht ik ga gewoon met de trouwen, want ik wil trouwen. Da's toch een pracht ervaring als verhaallijn in de verhaallijn bijblijven.

[00:14:42]

Dat jij mijn vrouw bent en dat jij mijn vader niet.

[00:14:46]

Ik was de Chinooks gewoon verliefd op haar en zei ook op mij. Dus ze had zich ook opgegeven voor de Gouden Horde, zelfs ook al in voor dat avontuur. Het was ook gewoon een avontuur gelachen.

[00:14:58]

Tegen die tijd was jouw leven dus al zoveel een soap geworden dat dat er gewoon helemaal in meeging.

[00:15:03]

En dan is het ook. Je gaat op zoek naar bestaande emoties, niet grote uit of die man probeer je zichtbaar te maken.

[00:15:10]

Zo. Op televisie zie ik Joris Hips jongere broer, die ik ook goed kent van het honkbalveld. Hij spreekt zijn zegen uit over het jonge stel. Even later breekt weer een vechtpartij uit.

[00:15:27]

Vriend broer Clerck kan jou eigenlijk niet heel goed, maar ik vind het hartstikke mooi om deze dag mee te mogen maken.

[00:15:36]

De familie moet er niet makkelijk zijn.

[00:15:38]

Moet je als 24 jarige bezig zijn met wat het voor je ouders betekent? Ik ben wel vrijer opgevoed omdat wij besluiten uit een net gezin komen.

[00:15:46]

Hoe dacht je wel eens als je dan met een hoer in bed lag? Ik al mijn moeder? Absoluut. Ik hoef niet naar mijn vader te vragen, die titel. Opstandig vind ik dat ik met drie hoeren tegelijkertijd heb liggen ketsen op de televisie. Vind die niet per se een goed idee.

[00:16:00]

En dat voor die toen ook niet waarover ik mijn vader ophaalt.

[00:16:03]

Verdien ik het niet om goedkeuring te vragen ofzo. Maar dat mijn moeder best wel wat lastige momenten bij de bakker heeft gehad na een bepaalde uitzending. Ik kan me ook wel voorstellen.

[00:16:15]

In 2006 begint de Gouden Kooi met de sloop en oneindig gevangen in luxe. De vijf overgebleven kandidaten hebben zich helemaal met het programma vereenzelvigd, maar in de lente van 2008 krijgen ze schokkend nieuws.

[00:16:29]

Ik heb een zeer belangrijke mededeling voor u hier. Binnen afzienbare tijd komen op 22 mei de grote finale in zicht op de groene.

[00:16:51]

Tering, wat vind ik dit erg zeg. Ik het natuurlijk voor mij. Ik vind het zo erg dat ik straks weer naar huis moet.

[00:17:04]

Het bouwen van dat het stopt.

[00:17:09]

Te dat ging stoppen toen. Dacht wel van o shock bij wie of dat men bent ofzo, die weet dat ik niet voor Jorge is.

[00:17:16]

Dat was echt wel. Dat was wel in shock en toen zijn we naar de finale toe gaan werken.

[00:17:21]

De finalisten zijn Huub, zijn vrouw Claire, zijn aartsrivaal Brian en stoeipoes Amanda en de corpulente Jaap. Bekend was zijn slogan. Dat is toch fucking niet normaal.

[00:17:33]

Bij De Gouden Kooi was ik volgens mij aan het eind dacht ik echt van ja. Nu moet het maar stoppen. Ik kon zelf niet ophouden met kijken, maar het was dus blijkbaar ook heel lang langer dan ik me herinner.

[00:17:43]

Dan moet je ook gewoon echt wel stoppen op een gegeven moment. Bedoeld bedoelt neemt ook tijd in beslag.

[00:17:53]

Wij waren ook wel op. We waren met z'n vieren over New Claire. Claire kwam het toneel in 2008 pas, dus we wisten al meteen waar die kan nooit winnen. Wij waren met z'n vieren wel de kern, maar wij waren wel genoeg, zeggen de soorten de woorden te gooien.

[00:18:07]

Gesprek met Brainiac gehad van moet ik u nog tien keer succesvol spreken?

[00:18:12]

Want je kan niet weg. Dat is heel interessant. Ik ben ook wel klaar met het programma en kijk bijna nooit meer. Maar er zijn blijkbaar nog genoeg fans over. Op Koninginnedag treden de bewoners van De Gouden Kooi op in Amsterdam. Daar krijgen ze een klein voorproefje van wat er buiten te wachten staat.

[00:18:29]

Toen werden wij, waardoor de mensenmassa's twintig man security. Eromheen werden we naar dat podium geleid op Koninginnedag. Nou ja, je weet hoe toen Koninginnedag nog was in die tijd. Echt in Sheen en iedereen, die werd gewoon helemaal wild. Toen dachten we echt wel holy shit, weet je wel, 20.000 man helemaal gek zien worden omdat je op een podium staat.

[00:18:50]

Omdat we wel van God naar buiten. Dan is het zover de grote finale met Bridget Maasland. Twee miljoen mensen zitten voor de buis. Samen kijken we een stukje terug.

[00:19:02]

Ja, dat was heel spannend. Veel afgevallen toen. Erg veel stress. Een miljonair die in de race is om de jackpot te gaan winnen. Want iedereen willen winnen maar draaien vanavond.

[00:19:15]

Zijn bek is al zo klein voor voorbeeld van. Ik voel van. Ja, dat was echt zo Fockers. Het was niet normaal. 26 jaar zit al 523 dagen in de file. Vrouwen fluisteren fluisterende duiveltjes van de. Meisjes mogen verslinden. Alleen blonde kleren. Is het gelukt hem te temmen? Sinds kort is ook getrouwd. Zijn liefhebbende echtgenoot heeft de video echter in de halve finale verlaten en moet dus nu helemaal alleen maar niet uit de bol. Hij ziet zichzelf als de ultieme winnaar van De Gouden Kooi ook ook, zit voor de televisie en stuurt een sms'je om te stemmen.

[00:19:59]

Nou, dan heb ik op Jaap gestemd. Ook wel omdat ik het hem wel gunde. Weet je wel al. Hij had dat programma was. Toch ben je de motor met al zijn gekkigheid. Hij heeft al zo hard gewerkt. Ja, ik vond wel dat hij dan moest winnen.

[00:20:13]

Sterftegraad. De winnaar. Van de Gouden Kooi is geworden. De grote winnaar. Ik vond het hartstikke vervelend dat ik verloor, maar ik heb dat meteen ook van me af kunnen laten glijden. Want ja, ik heb er wel alles aan gedaan. Dus en dat vind ik. Ja, dan kan ik me heel makkelijk bij bij verlies neerleggen.

[00:20:45]

Jaap heeft het gewoon slimmer gespeeld.

[00:20:48]

De afspraak dat we die avond in de Gouden Kooi zouden blijven slapen. De volgende dag ga je uit als ik verlies. Bruinig is echt wel echt kapotte van die die dacht echt dat ie ging winnen. Ik zei dat ik dacht dat ik ging winnen. Volgende morgen zijn we het huis uit. Gaan heel emotioneel afscheid. Het was echt heftig jongen. Echt. Maar echt heel mooi was ook voor het team natuurlijk dikke tranen. Ja, het is een avontuur en toen in huis gebracht bij mijn moeder.

[00:21:11]

En daar waren mijn vrienden en mijn familie. En ja, en dan mee thuis. En dan? Ja, dan ga je de gekste zomer van je leven.

[00:21:21]

Wat gebeurde er allemaal die zomer? Hoe ging het verder met kersverse echtgenote Claire? En hoe werd Kleine Lastpak nu een grote meneer achter de schermen van de reality tv? Je hoort het in de derde en laatste aflevering van Uit de Gouden Kooi.

[00:21:40]

Uit De Gouden Kooi is een podcast van de VPRO Gids, gemaakt door Mijn Lodenstein met hulp van Cecile Elffers en Irene Houtduif techniek Alfred Coster en speciale dank aan Luc van Balen hooi.

[00:21:53]

Kijk voor meer podcast en podcast tips van de VPRO Gids op VPRO Gids. Pantanal Slash podcast.