Transcribe your podcast
[00:00:02]

Vroeger ja, dat hebben we. Ja, we hebben allemaal wel een keer een bushokje opgeblazen of het hoofd ook regelmatig in de fik gestoken.

[00:00:13]

Normaal, maar parkaanleg ze toch. Het doet me pijn. Hij zingt af en toe een foute.

[00:00:29]

Twee van de testers zeilsport. We staan aan zonder. We staan aan. We zijn begonnen. Ik sta altijd aan. Vanuit de Höxter in Amsterdam als een nieuwe plek waar wij opnemen. We hebben geupgrade vanuit mijn keukentje en we zijn echt naar. We zijn naar een hotel gegaan op de Herengracht. Het zit wel lekker hier en het zit lekker weg.

[00:00:52]

Het is heerlijk, het zijn allemaal leuke mensen. Is een soort van internationale sfeer. Heel inspirerend. Wat gaan we doen vandaag? We gaan het hebben over de rellen. Aangezien jij natuurlijk een echte ik ben model, al ben ik een wandelende rel dat ook natuurlijk met wat jij voor vreselijke dingen allemaal in deze leuke podcast zegt, waardoor je allemaal mensen denken dat een hele vreselijke podcast is. Maar het is eigenlijk best wel heel leuk.

[00:01:22]

Maar we gaan het hebben over de broeierige sfeer die in de samenleving de hittegolf, corona in een golf geweld, golf en allerlei golven die te maken hebben met een algehele broeierige hitte in onze maatschappij Kanaleneiland. De Schilderswijk gebeurt van alles wat we daarvan heeft te maken met de cultuur. Heeft het te maken met de kansen die ze wel of niet krijgen? Ja, we gaan hard in. Of moeten we een Marokkanenprobleem? Of is het een discriminatie probleem? Daarvoor is het een beetje van allebei.

[00:01:50]

Nou, zo is het ook.

[00:01:51]

En daar gaat het over hebben. En ik heb even een paar uur om eventjes luchtig te beginnen de recensies van de registraties van. Petje af, want het zijn natuurlijk de lieve luidste kennis in de tonics die niet de extra content volgen die bereid zijn om te betogen. Zegt inderdaad, die betaalt gewoon even in één keer voor een Yarne zeg. Waarom doe ik dit? Ik vind het een hele goede vraag. Terecht. Ik heb er ook geen antwoord op.

[00:02:15]

Bestaat God niet? Ik snap het echt niet anders. Je moet wat in een korona zomer.

[00:02:21]

Het is allemaal wel heel defensief. Je moet gewoon horen hoe dat met die klote flamingo is gegaan. Jullie hebben me. Sander, ik vind jou ergens een eikel, maar ik ben het wel vaak met je eens. Ben ook een eikel. Het gieren leven is aan mij niet besteed. Toch maar door de knietjes. Nou, zo gaat en deze met volle tegenzin toch geld tegen het zelfingenomen duo gesmeten.

[00:02:46]

Het is wel lekker hoor. Het is gewoon echt alleen maar negatieve redenen. Ja, maar er is het wel, maar ze doen het toch. Mij maakt het niet uit, zolang ze zeggen altijd de kaart en de steek. Bij ons is het alleen maar de steek. Yuste Goed hè? Jaap Harrer je nog een dieptepunt alvorens wij gaan spreken.

[00:03:04]

Ik ben in Blankenberge geweest. O Welberg, dat is al ne de Wittenberge. Dat is zijn voor heel andere redenen. Laat met je secretaresse effe een boek voor mensen dat nog niet wisten.

[00:03:16]

Kan dit ook niet van horen zeggen. Oh ja, en was in België. En dat is aan de kust. En daar moest ik had ik een concertje. Is een plaats daar vlakbij. Euh, Knokke ook eigenlijk wel. En euh. Nou daar waren overigens rellen. Dat is daar. Ik weet niet of het mee heb gekregen, maar was op het strand. We waren vijf minuten. Daarvoor lagen wij nog rustig met de kids op het strand en zag ik tachtig politieauto's die kant op rijden.

[00:03:46]

En nou ja, dat waren het daar ook.

[00:03:48]

Waren natuurlijk Geeroms en Suske en Wiske neefjes.

[00:03:52]

Neen, dat was wel euh. Ja, dat was wel duidelijk wat daar gebeurde en door wie? Euh, maar dat was eigenlijk nog het dieptepunt niet. Maar sliepen daar in een soort. Euh ja, een sjaaltje en een dingetje van Charlet. Ja, gewoon zon. Echt zo'n camping. Gewoon een boerderijtje. Ja, dat zou heel leuk zijn als dat neem. Maar het was echt zo'n Charles achtige ding.

[00:04:12]

Maar ik dacht ik moet is ook een droevig bestaan met een chalet de rook van Oostende. Wat een afschuwelijke stad. Sowieso de hele kustlijn is en zal dus ongelooflijk lelijk. De Haan is wel heel leuk, want daar is geen hoogbouw. Zijn we ook geweest? Gaat het niet om? Ook in ieder geval. Ik lig daar in het bedje. Wat gebeurt er om om halfvier s nachts te zitten? En ja, we zaten wel een beetje aan de weg en is echter wel gezien als rolluik.

[00:04:39]

Het was burgemeester Wouter Beke die klopte aan de basis om om om halfvier s nachts was er een gast die waarschijnlijk onder invloed ofzo begon te schreeuwen, maar die begon een half uur lang aan ons. Het leek alsof hij gewoon in ons onze tuin stond, alsof ik bij ons raam stond. Maar echt keihard te schreeuwen. Dan word je al wakker. Je schrik je helemaal de pleuris en zond de gast gewoon. Die stond achter en hij ging ook niet weg.

[00:05:03]

En Kim, die riep iets naar die gozer van huismoeders. Doe het nou niet, want die komt hierheen een verhaal halen. Wat wil je doen? Want we hadden ook, het was heel warm. Ik kan überhaupt niet slapen in de eten. Dus die al die deuren en alles open. Dus ik heb alles heel snel dichtgedaan. Maar dan lig je gewoon vanaf halfvier natuurlijk gewoon hartstikke wakker. Het is zo fokking om zo wakker te worden in Libië, dat bedoel ik.

[00:05:25]

Na een halfuur zie je op geen weggaan.

[00:05:28]

Maar ik weet nog dat een heel gewoon terug schreeuwen. Maar dan moet je dus gewoon niet doen. Want dan? Nou, dan moet je nu maar goeie vriend van mij heeft een keer meegemaakt. Echt op een in een hutje heugten Centerparcs.

[00:05:39]

Leuke vrienden heb je wie is daar geweest? En daar was een en een Fransoos die onder de onder de druk zat. Ik kwam daar gewoon die dief die die wilde ergens een huis in en hij zat er met z'n kids niet. Kwam diep, beukte bijna het Glassdoor dus echt niet. Lachen is echt heel eng. Ik heb mij euh, bang gevoeld. Ik vond het. Ik vond het een dieptepunt. Ik vond het eng en ik vond het een leuk bruggetje omdat de rellen in Blankenberge waren.

[00:06:02]

Dus dat was eigenlijk de reden dat ik. Doen goed en je maakt wat mee, Jaap. Ik ben heel benieuwd wat jij hebt meegemaakt, want ik euh. Nou, ik stond weer eens in het middelpunt van de belangstelling zoals dat gaat bij mij. Ik heb mijn vriendin vorige week gezien in Denemarken, want ik mocht niet naar Zweden. Krijgen we dit jaar niet eens iets over zeggen jij ook? Het was in Denemarken. Dus jij gaat nu vertellen dat de door jou collum?

[00:06:29]

Nee is dat hij heeft besloten Zweden op geheeltallige? Nee, dat vind ik hoop dat jij denkt nee nee. Ze hebben gelijk. Mag ik praten? Ja natuurlijk. Hou je smoel gewoon. Ja, ik heb een dieptepunt, wat daarna een hoogtepunt wordt na een dieptepunt en een hoogtepunt hou je vast, want het wordt een leuk ritje. Dieptepunt was dat ik nog steeds mijn vriendin niet in haar eigen land mag zien, omdat de overheid de Nederlanse overheid voor om volstrekt onbegrijpelijke arbitraire redenen dat land nog steeds op oranje had.

[00:07:02]

Ik heb er een column over geschreven. Vanuit dat dieptepunt heb ik een column geschreven. En wat gebeurt er op dezelfde dag? Wordt Zweden opeens geel verklaard?

[00:07:12]

Nou ja, ik. Ik weet dat de ministers en belangrijke mensen mijn column lezen. Ik krijg als appjes, maar dat het zo snel gaat als ik daar was.

[00:07:21]

Ik wil echt klagen over bureaucratie en inefficiëntie bij de overheid, maar gewoon hun leze handelen. Ik vind dat mooi. Dat was een hoogtepunt. Wacht even. Toen waren er nog 24 uur voorbijgevlogen. Kwam er een dieptepunt, want Albert Verlinde. Ons nationale geweten was de Imerys die zei ik heb die column gelezen van die Sander Schimmelpennink en hij. Hij probeert dat een beetje. Hij denkt dan dat ie slim is door in Denemarken af te spreken, maar ik vind het eigenlijk dat ie gewoon thuis moet blijven.

[00:07:53]

Hij vond jou vooral gewoon een heel vervelend ventje.

[00:07:56]

Absoluut gelijk. Nee, nee, nee. Nee, nee nee. Albert Verlinde is gewoon. Is gewoon een volksmenner die weet dat de tokkies die naar zijn camping zender kijken en naar zijn kut musicals komen. Dat die mij niet leuk vind zit je hoger.

[00:08:12]

Ja, tuurlijk zit het mij hoog dat zo'n zoon zijn boerenlul mij gaat aanvallen omdat ik gewoon mijn vriendin wil zien. Dat slaat helemaal nergens op. Komen aan regels en dan moet zo'n man om zijn om zijn camping publiek te bedienen. Dat je mij gaan afzeiken wijkt. En het mag volgens de regels wel wat je doet, maar ik vind het niet dat je dat dan niet moet doen.

[00:08:29]

En dat Shownieuws moet altijd weer iets te zeiken hebben over mij. Die zitten gewoon op de redactie van Goh, kunnen we Sander Schimmelpennink behandelen op een negatieve manier, want die roept altijd dat ie ons een stom programma vindt. En dan gaan ze gewoon iets verzinnen. En dan kijken ze op op Facebook of er nog een paar tokkies lopen te mopperen over mij. Dan gaan ze dat oppakken tot een item. En dan gaat Albert Verlinde, een man van bijna 60 met toch een staat van dienst, laat zich daarvoor lezen.

[00:08:54]

Hij heeft dus wel in dat. In dat fantastische stukje, heeft hij gezegd, stond het gewoon Mediacourant. Ja, ook jouw vrienden. Ja, daar stond er wel bij de roddelpers, maar geen vrienden in de roddelpers. Maar daar stond. Daar stond in dat jij ook dat hoekje. Hoe komt ie erbij dat dat het door zijn collum binnen een uur het hele land op een geheel werd gezet? Daar moest ik ook wel naar dacht ik ook wel van ja, want jij stuurde het inderdaad in de zelfs podcast app van de jongens.

[00:09:26]

Meekijken is toch te gek? Wat een invloed heb ik. Ik heb ik. Ik heb een waanzinnige inhoud. Toen dacht ik ook ja. Ik vraag me ook af of dat binnen een uur door jou komen. Maar jongens, maar natuurlijk niet. Het was die avond ervoor was het kip van Jasper van Kuijk, andere columnist van de Volkskrant die in Zweden heeft gewoond en toevallig maandag ook een column had over Zweden die heeft gebeld. En die zei van helaas, het lag niet aan onze columns.

[00:09:52]

Het was. Het was een dag van tevoren al besloten. Door BuZa. Maar goed, of moet je natuurlijk gewoon gewoon je gelijk halen?

[00:10:01]

Ik vind het mooi, maar goed het was. Het was een. Het was een.

[00:10:04]

Uiteindelijk was het heel leuk, want die column wordt gewoon goed gelezen. In Zweden is bij een hoog.

[00:10:12]

Dat is gewoon fijn. Fijn, gelukkig ook. Wat een ongelooflijk lang niet op punten. We moeten gewoon door. Of moeten we niet even het hoofdonderwerp inluiden met een ongevraagd advies? Wie heb je eigenlijk? Ik heb. Ik heb ooit in het RTL Sterrenteam gezeten. Dan zou je denken wat is dat nou weer? Is een voetbalteam van C-renners 1 die ik de film zelf weer vind, die samen dan bijvoorbeeld een club bestaat honderd jaar en dan nodigen ze als team uit en dan komen die voetballen tegen de plaatselijke eerste elftallen.

[00:10:44]

Dan moet het publiek raden wie de sterren zijn.

[00:10:45]

Loco lokale dat is. Dat is nou wel leuk en er zal. En dat deden we dan met met John Williams en Jody Bernal. En dat was ik weet dus niet of dat zo zijn. Lokale voetbal is overigens erg leuk, want ik mocht altijd naast Michael Mols staan. Dat was dan als oud spits van Twente.

[00:11:05]

En de coach was. Henk Bres is een ongelooflijke lieve, eerlijke man die wel natuurlijk. Wat een ontzettend lieve racist. Maar goed, het is. Het is natuurlijk niet jouw jouw beste maatje denk ik. Althans, ik denk dat jij eigenlijk. Ik denk als jullie elkaar zien. Nee, maar hij is bekend geworden bij het Lagerhuis. En dat was een heel leuk programma. En daar was hij echt wel een hele markante leuke figuur eigenlijk. Alleen hij.

[00:11:36]

Hij is denk ik niet zo met z'n tijd meegaan.

[00:11:38]

Maar goed, laten we gewoon luisteren. Was natuurlijk echt een grote, euh, ja, hij hield van rellen met ADO, dat begon niet, maar hij was echt een hele grote bekende hooligan. Misschien wel voorzitter van de hooligans van ADO vroeger. Ik weet niet hoe je dat noemt. Dus ik dacht directeur generaal van juist ja, dat midden Norio van de rellen. ADO dus ik dacht ik moet even aan hem vragen omdat die volgens mij ook gewoon hartstikke in de Schilderswijk woont.

[00:12:02]

Wat hij daar allemaal van vindt?

[00:12:07]

Fluid stekkie, ongevraagd advies van een bejaard Sénat of een onbekende man wonen in Brussel Brush Ik wou vertellen over dat.

[00:12:19]

Nou weet je dat de rondje korter is dan de rellen in de Schilderswijk. Het is natuurlijk allemaal zo achterlijk. Loop je toch duizend? De Hindoestanen hebben die Didi die die gaan ook tegen. Die hoor je helemaal niet. Die lopen niet door rellen. Dat zijn mensen die doen gewoon hun werk doen. Gewoon de dingetjes waar die Marokkanen en Turken die wat die vlaggen lopen met die Scunthorpe gemeente. Jij ging gewoon naar de rellen. Dat is geen show, maar rellen zoals wij dat vroeger ook.

[00:12:50]

Tuurlijk, maar dat was het gewoon. Daar zetten we de kraan open. En dan kwam er een vrouw met een bikini of badpak toen de tent met de kinderen naar buiten gingen en speelde de band een briefje. Dat mochten we allemaal naar binnen. Natuurlijk hebben de sabels een relletje, want het was allemaal normaal, want dit is geen gewone zomer. Rellen, dit zijn rassenrellen. Echte rassenrellen. Hier doen ze trekkers en deuren van mensen open. Als je niet met een hoofddoek op zit, dan krijg je een bewaker bij je over je pleuren politie, want die wordt weggejaagd.

[00:13:20]

Maar met schoten met me met z'n loopbaan weet ik wat ze allemaal lopen te verzieken en te vergallen. Ik ga ermee stoppen om me kwaad Amerika de ballen.

[00:13:29]

Groetjes is natuurlijk een mooi gebalanceerd.

[00:13:34]

Maar dit is toch even even puur. Het accent is natuurlijk wel gewoon om dat te herhalen. Het is alsof alsof je tijdens het praatje aan t kotsen is. Ja, ja, ja, het is echt niet.

[00:13:45]

Zo krijg je het niet aan de man. Maar goed, hij zegt en het is natuurlijk een en een vrij heftige, heftige mening. Maar hij zegt dat het rassenrellen zijn. En hij noemt Marokkanen en ook Turken als het grote probleem en dat het niet gewone helpen zijn. Hij zegt heel duidelijk dat t euh en dat er ook geen uh uh ha dat t dat t neemt. Hij zegt echt het zijn echt de Marokkanen van die tijd die het veroorzaken. Hij zegt eigenlijk dit is heel anders dan wat er vroeger gebeurde.

[00:14:15]

Vroeger werd ook wel eens Geralt. Hij suggereert dat hij daar zelf ook wel eens aan mee heeft gedaan met de brand. Kranen open trekken is blijkbaar een traditie in Den Haag. En dat het dan eigenlijk een gezellige Batt feestje werd, waarbij de dames met bikini.

[00:14:31]

Maar wat vind jij ervan uit handen? Wat de over zeggen? Nou ja, kijk. Laat ik vooropstellen dat ik kijk. Henk Bres is een PVV. Ik vind PVV ers. Heb ik iets meer sympathie voor dan V.D.S. Snap je? Want ja, kijk naar SP en PVV. Er is in your face. Dat zijn gewoon dat gaat ie. Het is niet erg gepolijst, maar dat maakt het ook niet zo eng vind ik. Ik vind V.D.S.

[00:14:58]

Vind ik enger, want die zitten veel meer. Dat zegt veel meer glibberen. Dat zijn veel meer mensen. Die soort van netjes zeggen zij dan.

[00:15:04]

Wat maar één ding zijn. Wat is wat? Wat zegt de VVD? Wat? Wat? Wat je hier aan moet doen toch ook net zo gewoon zeggen hetzelfde alleen.

[00:15:11]

Ik kijk aan Henk Bres. Ik heb het idee. Als je daar gewoon een biertje mee drinkt, dat dan nog best. Weet je dat het nog best gezellige soort van vent is. En ja, die zijn gewoon mensen die niet meekomen met de tijd die niet kunnen wennen aan het feit dat hun buurt is veranderd. Ze zijn opgegroeid in een tijd waarin allemaal Henkes restjes rondliepen in de Schilderswijk en zij vinden gewoon dat zij hun wijk zijn kwijtgeraakt. En in zekere zin is dat natuurlijk ook zo.

[00:15:41]

Want los van dat van het hele verhaal, het is natuurlijk ook niet lekker als je daar woont en het gebeurt dat dat waar je niet omheen.

[00:15:47]

Maar goed, maar kijk het. Hij maakt er een en een raciaal dikkele. Laten we het even uitsplitsing kijk. Hij zegt als eerste wat er nu gebeurd is, staat in geen verhouding tot wat er vroeger gebeurde. Hij zegt die rellen van nu.

[00:16:01]

Die zijn veel heftiger. Extreem is volgens mij niet waar. Nou, dat is gewoon absoluut niet waar. De de die zijn zijn heel veel artikelen al verschenen waarin de d het fabeltje dat wij een vreedzaam volk zijn van brave lieve mensen compleet onderuit wordt gehaald. Denk aan het paling oproer die je vroeger laat in Amsterdam en maar ook die serie die wij met veel plezier overigens keken in onze studententijd van SBS6, de zender van Albert Verlinde over probleemwijken, problemen, blanke de blanke tokkies op pardon, witte tokkies die dit die elkaar ongeveer te lijf gingen en alleen maar vertelden hoe ze uitkering aan trekken waren en een aantal ouderen dat je dit geweld was er altijd.

[00:16:47]

En Nederland is helemaal niet een. Een land waar nooit geweld is geweest is alleen één groot verschil met vroeger. En dat is of zijn twee denk ik grote verschillen, namelijk socialmedia. Dus dat eigenlijk een een, je of een of andere nobili. Enorme rel kan veroorzaken. Vroeger was het natuurlijk veel meer lokaal. Je ziet nu dat mensen van Kanaleneiland gaan rellen in de Schilderswijk in de Schilderswijk, maar niet dat dat allemaal mensen uit de Schilderswijk.

[00:17:18]

Als het al zo kan. Het is natuurlijk ook een soort verveling en een oproep via Tik Tok volgens mij zelfs. Maar ga naar de Schilderswijk om te rellen. En als er dan een nee busje staat is natuurlijk niks spanners op je zestiende boom op je schoteltje te stappen en daar een beetje te gaan rellen. Dat is natuurlijk gewoon vermaak.

[00:17:34]

Nou precies, maar dat is ook een punt. Rellen is gewoon leuk, want vandalisme heb ik heel eerlijk.

[00:17:40]

Vroeger ja, dat hebben we.

[00:17:42]

Ja, we hebben allemaal wel een keer een bushokje opgeblazen of het hoofd ook regelmatig in de fik gestoken. Da's heel normaal in die tijd. Maar dit dit gaat natuurlijk. Dit is wel heel iets anders, maar het is wel jammer dat jij. Jij hebt je ook kapot verveeld in een in dat rijtje. Nee, nee, maar dat is natuurlijk wel zo. Ik las daarom al een interessant artikel over trouwens in de NRC van een of andere professor die zei van ja, we kunnen er moeilijk over doen, maar rellen is gewoon leuk.

[00:18:11]

Het is een heel. Het is heel aantrekkelijk voor jonge mannen, met name om daaraan mee te doen omdat het een soort van groepsgevoel kweekt. En je hebt echt het gevoel wij tegen tegen iemand anders. En dat is een heerlijk gevoel. Ik kan mij ook nog wel herinneren. Ik heb zelf natuurlijk van onbesproken gedrag, maar gedrag, maar ik heb wel. Ik weet nog heel goed meegedaan aan die rellen voor de tweede fase.

[00:18:33]

Weet je dat in Den Haag? Toen mochten we een dag vrij om te protesteren tegen mevrouw Tineke Netelenbos, de toenmalige minister.

[00:18:42]

Staat het uberhaubt van onderwijs. Ze is dat nu ook al weer helemaal af. Maar het was in dit geval niet van de wijs te protesteren.

[00:18:50]

Nou, om 11 uur s ochtends was de Albert Heijn bij het Plein in Den Haag al uitverkocht met tomaten en eieren en een pak vla. En op geen moment werd het gewoon grimmig. Gewoon rellen. Toen zag ik naast mij mijn nichtje uit Hilversum.

[00:19:03]

Die liep gewoon een pak van die Gelana naar de flavor over.

[00:19:08]

Of er rotte tomaten van eieren met stenen en een aantal vernielingen. En ja, het was echt niet best. Ik weet ook nog dat voor mij. Hetzelfde jaar in 2000 verloor Nederland na strafschoppen van Italië. Weet je wel bij het EK 2000 in eigen land. Die dramatische wedstrijd toen Nederland 2 penalty's miste in reguliere tijd en daarna nog eens alles overschoot en mis schoten in de penaltyserie. Toen keek ik in Hengelo, fantastische stad. En daar ontstonden toen ook mega rellen in de binnen in de binnenstad.

[00:19:40]

De binnenstad heeft kan niet lelijker, dus in die zin hebben we de stad Hengelo een deugd gedaan.

[00:19:49]

Iets goeds gedaan, maar dat is wel lekker. Gewoon gewoon achter een vuilnisbakje verstoppen en kijken en gooien.

[00:19:57]

Maar goed, dus jij zegt euh, want ja volgens mij heeft het gewoon allemaal met met puur met ongelijkheid te maken. Hoe groot dat is, hoe meer er geruild wordt.

[00:20:03]

Het is dus sneaky in onze. In die tijd had het dus helemaal niks te maken met met ongelijkheid. Het is gewoon spannend ook.

[00:20:11]

Maar dan toch niet asociaal hebben toch? Kijk, het is ook wel zo. Volgens mij. Omroep West is daar geweest bij de Schilderswijk. De jongens die zeggen in onze wijken zijn er tien keer meer politiebureaus. Er worden constant in de gaten gehouden en mogen niet hangen op pleintjes. We kunnen helemaal niks, kunnen nergens heen. Ze zitten op 30 vierkante meter in een appartement waar ze niks kunnen. Er is geen werk veel als ze misschien in een buurt honk hebben waar ze nog kunnen kunnen produceren.

[00:20:35]

Muziek? Weet ik veel? Ja, dan is er nog wat te doen. Dat is een leuk stukje dril, red. Maak je de dril Rap Zeiten uit Scheveningen, maar dat is wel zo. Ze mogen. Ze worden ook extreem gecontroleerd en dat gevoel is natuurlijk niet fijn. Het vertrouwen in de politie, et cetera is natuurlijk wordt er niet. Het botert natuurlijk niet lekker en ook volgens mij het feit dat zeker in Nederland politieagenten en natuurlijk ook niet als je die gasten gewoon zo zou betalen als een advocaat op de Zuidas.

[00:21:03]

Dan krijg je misschien wel wat capabele mensen en mensen die daar wel mee om kunnen gaan.

[00:21:09]

Dan zou die politieagent zeggen van volgens artikel 5 van Strafrecht. Maar goed, als je als het een beetje het lijkt mij in ieder geval dat er in Amerika is dat toch wel anders. In Amerika is het nog erger.

[00:21:20]

Ze bedoelt politie is niet voor niets dat en iedereen roept dat de politie geen geld meer mag krijgen omdat het zulke idioten zijn die racistisch zijn.

[00:21:28]

Het zijn maar ik weet eigenlijk niet hoe ze betaald krijgen.

[00:21:30]

Daar waar, waar, waar, waar zijn ze wel slecht? Politie is natuurlijk overal toch goed om even bij je punt te blijven van. Het zijn ook een soort van in het in het nauw gedreven katten. 8 katten.

[00:21:44]

Je mag niks over katten. Dat mag ik nog wel, hoor je af. Maak het nou niet ingewikkeld.

[00:21:49]

Dat zit natuurlijk wel wat in. Dat was eigenlijk het tweede element wat ik wilde noemen. Net is dat het grote verschil dus niet alleen socialmedia is, maar ook dat t. Dus ja, en moet t rassenrellen, maar dat er toch een beetje wij tegen zij is. Dat is natuurlijk. Nieuw vroeger waren de rellen in die wijken van wij als wijk. Als alle sociale klassen zakt, maar zeggen tegen de overheid, tegen de autoriteit, tegen de politie dan.

[00:22:16]

En nu is het dus in een wijk. Zijn er fracties, dus is dit de. De. De Witte voor zover die er nog zijn tegen de zo. Ik.

[00:22:26]

Dat zegt Henk Reston. Dat lijkt mij niet, maar volgens mij is het gewoon pure. Ik weet het, ik weet de motieven eigenlijk niet.

[00:22:32]

Het is gewoon die die rellen in kanalen en kanalen. Wijk is een wijk waar gewoon bijna geen geen autochtone Nederlanders wonen. Nou ja, dat zijn veel veel buitenlandse mensen met een migratieachtergrond. Maar wat jij zegt wat jij net beschrijft dat. Dat las ik inderdaad ook heel veel. Eus bijvoorbeeld, die die zij ook van een column van jou. Ik ben ook opgegroeid in zo'n wijk in de Standaard. Reactie vanuit de politiek is altijd vanuit Rutte en de VVD.

[00:22:59]

Harde taal hier later over de streep Rijn en het is nooit verzoenend begripvol van jongens. Hoe kunnen we daar nou voor zorgen dat die jongens vaak derde generatie, al lang gewoon Nederlands hier geboren en getogen? Hoe kunnen we nou ervoor zorgen dat die gewoon zich verbonden voelen met de maatschappij en zich dus niet als een kat in het nauw voelen?

[00:23:23]

En die reactie zou al geweldig zijn natuurlijk.

[00:23:26]

Als een Rutte dan als Rutte het niet alleen zou zeggen. Want iedereen zal begrijpen dat er strenger dat er streng moet worden opgetreden tegen mensen die de politie belagen met vuurwerk en met geweld, maar iets van verbindingen. Rutte komt natuurlijk wel al tien jaar niet verder dan rot maar op.

[00:23:43]

Vond het ook echt schitterend jaar dan. Dan moesten de uitkeringen van die ouders ingetrokken worden. Dat heeft ook al helemaal met niks te maken. Het slaat helemaal nergens mee, maar dat zijn de rijtjes.

[00:23:53]

Nou ja, de de, de ware ik. Het is wel moeilijk, want kijk, ik las dan ook weer een andere column van Kip van Kitty. Terwijl je ook in de Telegraaf die die zei van ja wordt. Wel, er wordt ook wel weer te veel geredeneerd vanuit het slachtofferschap van jongens. Ze hebben wat jij net ook deel van. Ja, ze hebben meer buurthuizen nodig terwijl jij. Wat gaan ze doen in de buurthuizen? Dan kijk je naar het eerste wat ze in de fik zetten zijn de buurthuizen, maar dat vind ik ook gek.

[00:24:22]

En maar er zijn wel. Ik weet dat er in Amsterdam wel eens van die van die pilletjes zijn gedraaid met vaders die een beetje wat te zeggen hebben en die door die buurten gaan om met die gasten te praten. Dat werkt dan wel, maar er wordt dan ook weer niet echt landelijk opgepakt. Dat zijn de enige. Denken ze misschien naar luisteren?

[00:24:38]

En wat? En wat natuurlijk toch ook schrijnend is, is dat er zo'n enorm verschil is binnen die groep Marokkanen Turken tussen man en vrouw. Dus dat de derde vierde generatie Marokkaanse meisjes het fantastisch doen. Die doen het gewoon hartstikke goed bedoelde. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat er eigenlijk nog nooit in zo'n korte tijd zo'n sociale sprong is gemaakt door een groep in Nederland als alle allochtone meisjes maken zich nauwelijks schuldig aan zijn.

[00:25:08]

Die doen het gewoon fantastisch. Maar wat maakt het contrast met hun broers zo dramatisch?

[00:25:14]

Maar het heeft misschien wel iets. Cultureel is toch ook zeker als we het over over Marokkanen hebben? Ja, daar heb je toch ook een bepaalde respect in? En euh, is dat anders? Denk je dan bij Surinamers of Turken dat? Had dat haar dat haar? Want als je in de. Als je naar lijst kijkt van de Amsterdamse Top 600 veelplegers, dan zijn Marokkaanse jongens en meisjes zwaar over vertegenwoordigd. Dat is gewoon zo. Ja, nee, daar gaat natuurlijk wel iets heel erg mis bij de integratie of bij de assimilatie assimilatie manière waar bij dit bij de integratie van van Marokkaanse Nederlanders.

[00:25:51]

Het is een hardnekkig probleem bij bij jonge Marokkanen dat ze toch verleid worden door de criminaliteit. De Mocro maffia. Dat er toch een soort van cultuur is waarbij ze denken van ja, ik heb niks te winnen. Als ik meedoen met het normale spel, als ik gewoon meedoen met de Nederlanders dan dan dat dat dat wedstrijdje gaat niet winnen. Dan valt voor mij niks te halen. Dus de andere optie de criminele afslag is aantrekkelijker. Voor mij een stuk wel dramatisch.

[00:26:22]

En ik denk dat dat t ja dat het vooral misgaat in het feit dat dat we niet mengen. Dat dat Marokkaanse jongens eigenlijk alleen maar met Marokkaanse jongens omgaan.

[00:26:35]

Daarom hadden wij toch ooit die dit soort dienstplicht? Euh, en dan ben je al best wel aan de late kant.

[00:26:42]

Maar als je gewoon kijkt naar het onderwijs waar natuurlijk steeds minder in geïnvesteerd wordt als je door de jaren heen kijkt. Ja, daar daar. Daar moet meer gemengd worden. Dus dus jongetjes uit Slotervaart die zouden zouden niet alleen met jongetjes in Slotervaart in de klas moeten zitten, want dan zie je nog eens wat anders. Dan zie je andere mensen. Dan denk je van nou ja, ik hoef niet het. Criminele pad op te gaan om om geld te verdienen dus.

[00:27:10]

Het gaat op heel veel verschillende niveaus mis. Maar even terugkeren naar wat Henk Bres zei. Die zijn natuurlijk een paar dingen. Het is nu veel erger dan vroeger, nietwaar? Gewoon bewezen onzin. Hij zegt het heeft het zijn rassenrellen en daarmee zou je eigenlijk moeten ze. Dan zou het motief van die relschoppers moeten zijn een haat tegen Witten. Maar dat Nederland is het niet. Dat is het niet. Het is volgens mij gewoon een schreeuw om aandacht.

[00:27:41]

Het is gewoon mensen die zich in het nauw gedreven voelen. Het is niet. Ik geloof niet dat het dat verhaal, wat hij ook vertelde over dat dat aan Marokkaanse jongens deuren open trekken.

[00:27:52]

En Josette, als je vrouw de. Het lijkt me niet.

[00:27:57]

Maar mama, maarre, maar even op het persoonlijk vlak.

[00:28:01]

Jij bent een rebel, maar eerlijk zijn heb je als geen geld. Ga je nu natuurlijk zeggen dat je bij Twente meetelt? Ja, maar heb jij? Heb jij wel eens? Heb jij echte Lalla op latere leeftijd nog? Op mijn vijfendertigste nog? Nee, nee, nee, maar als je jong bent, als je als je puber bent, dan wil je gaaf doen voor je vriendjes. Dat was toch bij ons niks anders? Wat jullie delen met de jongens uit Deventer?

[00:28:32]

Een spelletje 20cm hoort het. Tony Sergeant?

[00:28:35]

Nee hoor, dat was al eens een keer gebeurd. Daar was ik natuurlijk niet bij. En het was vijftien minuten terug en dan moest je allerlei dingen uit de tuinen halen en dan ging je dat tonen.

[00:28:46]

Inderdaad om de kleuren treffen in dingen. Jullie nemen een maatje van jou kwam met M. Met een volledige Dixi achter de auto aangereden door een Dixi. Maar dat is allemaal tuinkabouters allemaal. Allemaal dingen.

[00:29:00]

Maar dat zit ergens natuurlijk in. Euh, in in jongetjes zit dat om te doen. Is gewoon een beetje zo.

[00:29:07]

Het is maar zijn, maar wij zijn de consequenties dan ook niet gewoon toch wel te laag is. Er wordt hier dan niet heel hard altijd? Ja, in Spanje moet je zoiets flikken, want dan krijg je. Dan ga je gewoon een jaar de bak in en dan krijg je stokslagen.

[00:29:21]

En als je dan weer kijkt naar de naar de George Floyd ellende in Amerika, dan mag je ook blij zijn dat wij geen geweldadige boeren Hummels in de politie hebben. Dat dit soort dingen toch bij ons niet vaak gebeuren. Maar goed, ik denk wel dat ik bedoel beide beide punten zitten. Beide kampen beide extreme zal ik maar zeggen zit wat in bedoel. Aan de ene kant kun je natuurlijk niet zeggen dat het allemaal de schuld van de samenleving is en dat deze jongens van dat het allemaal goeie jongens zijn.

[00:29:52]

Ze zitten gewoon criminele tering wijs tussen die criminele Terrie lijst. Die moet je hard aanpakken. Maar er zit een hele g schil omheen van jongetjes die net zo zijn als wij ooit waren. Gewoon een beetje gewoon meelopers, gewoon pubers en slappe zakken. En die zijn nog te redden. En ik denk dat dat de grootste groep is. En als je die wil redden dan moet je. Dan moet je investeren in onderwijs, in meer geïnvesteerd worden.

[00:30:17]

Zal ik er even over investeren gesproken. Wij zoeken nog eerder voor een prachtig business idee.

[00:30:26]

De nieuwe cd van. Het is een business idee wat komt van jou zelf? Ik ben er het beste geplaatst. Je hebt hem zelf bedacht.

[00:30:38]

Ja, je mag hem ook zelf gewoon introduceren. Anderen natuurlijk. Nee, nee, nee, nee, nee doe jij.

[00:30:41]

Maar ook jij had Tick Tokkie bedacht. Vertel. En dan moet jij vanavond.

[00:30:47]

Kijk, de was natuurlijk op de Instagram zender. Facebooks was er wat ophef onder wat intellectueel uitgedaagd de Nederlanders, want daar mochten geen foto's van Zwarte Piet meer op. Oh ja, dus.

[00:31:03]

Facebook en Instagram. Zonder zomaar mogen geen foto's van Zwarte Piet meer op, want dat vinden wij racistisch. Dus vinden we niet oké. Nou Tokkie, Twitter boos, rellen, iedereen boos.

[00:31:17]

En er gingen toen geluiden op om Hyves weer nieuw leven in te blazen.

[00:31:23]

Het bestaat wel dus nog. Je kan gewoon. Telegraaf heeft het ooit gekocht en verloren die wedstrijd natuurlijk van Facebook. En dat is ingezakt. Maar er zijn nu dus nu allerlei boze realisten die zeggen wij willen een een en een politiek incorrect social medium. Dus ik dacht nou dat Antic Tokkie Tokkie is wel briljant, maar dan ook met die hen dan niet. Maar het is. Het is een win win, want dan hebben de thick tokkies hebben hun eigen racistische platform waar ze gewoon alle alleen maar afschuwelijke dingen kunnen zeggen.

[00:31:57]

Wij de normale fatsoenlijke mensen. Want daar horen we inmiddels bij de teughels, de gesubsidieerde. Die kunnen dan gewoon weer Twitter en Facebook gebruiken zonder de ellende van die tokkies. Ja, want op Twitter is een win win.

[00:32:15]

Twitter krijg je er natuurlijk van langs van de beste mensen als die dan optic tokkies jou ook wel eens voor gebochelde verend van A eenvormig anarcho van Kim Kötter genoemd worden. Ik heb het verwijderd. Ja sorry te zeggen. Nee, iedereen vindt het alleen maar fantastisch Jaap. Maar ik gun het iedereen. Vind jou fantastisch op zo'n manier, dat begrijp ik. Maar ook. Ik vind de naam zowiezo al briljant. Euh ja, we zullen misschien misschien moeten we.

[00:32:40]

Wie moeten we dan als eerste over het verdienmodel zijn? Dat? Dat dat eigenlijk alle inkomsten van thick tokkie? Zonder dat die tokkies het weten dat dat Tanda racismebestrijding gaat ofzo. Weet je wel dat ze eigenlijk betalen aan iets waar ze tegen zijn? Dat zou helemaal. Dat zou het helemaal afmaken. Het concept.

[00:32:59]

Ik vind het een serie. Ik mag ook een keer vertellen wat ik van jou. Ik vind het een ontzettend goed idee. Ha, doe je daar eens een keer eentje en is het ook weer goed?

[00:33:07]

Nee, jij niet alleen als ik me goed.

[00:33:11]

Euh ja. Laten we even dieper induiken. We gaan er wel op in.

[00:33:16]

Nou ja, op de conclusies van deze uitzending. Zeg het maar eens ga je nog? Ga je nog in een team voetballen bij Henk Bres na dit verhaal?

[00:33:23]

Ik ga zeker nemer Henk en Henk is een lieverd, maar maar. Maar ik wil ook best de discussie wel een beetje aan met Henk. Maar goed, Henkie zit natuurlijk wel middenin de Schilderswijk. Ik begrijp ook wel de emotie van Henk, maar het ligt wel wat genuanceerder dan hoe hij het zegt natuurlijk. Maar Henk is een schat.

[00:33:40]

Nee, echt, ik vind jou ook maar goed. Maar dat vind ik wel interessant, want jij hebt een soort van persoonlijke band met hem en je vindt het een aardige man. Ik heb ook de neiging om het een aardige man te vinden, omdat die ook zo grappig praat. Maar wat is dat voor jou? Wat is voor jou de limit bedoel? Wanneer zou je zeggen oké, je zegt nu zoiets extreemste. Ja, ik kan niet. Is er een punt waarop je kan zeggen dat ze aardig zijn, maar wat je nu zegt?

[00:34:03]

Nou, dat zit wel aan jou nu. De Ridderzaal kan zich eerst wel een. Er is wel een. Er is hier wel een grens, maar ik vind wat hij, zegt hij. Hij vindt dat dat rassenrellen zijn. Wij hebben er ook niet middeninkomen zaten. Ik hoor die geluiden niet na wat er allemaal in de media staat. Waarover het gaat weet ik niet. Daar kan ik gewoon te weinig over zeggen, maar ik ben het niet met hem eens.

[00:34:20]

Ik denk dat dat niet zo is, maar ik vind dat nog wel. Ik vind dat, dat mag je van mij nog wel zeggen. Daar kan ik wel op. En hij kan ook prima tegen een inreisverbod voor een discussie. Hij heeft mij geblokt op Twitter. Ja, niet gek man. Ik zou ook blocken op Twitter. Hoezo vreselijk jong dat je bent?

[00:34:39]

Dat geeft aan dat ie niet echt geïnteresseerd is in een andere mening. Nou ja, misschien in jouw mening gewoon niet.

[00:34:45]

Heb jij nog voor ons? Daar heb ik hun Smurfs, maar dat komt door het.

[00:34:57]

Misschien wat achter onze vertoont mooie schermen kunnen zijn voor de video in full color. Haar naam is Squinzi Polański. Dan herken jij haar? Nee, maar ik herkende het Nema goed.

[00:35:15]

Ze staat hier natuurlijk echt. Ze heeft hoe kan ik haar herkennen in meloenen? Een soort twee strings over het dunne gedeelte van de string zitten over haar tepels. Het is echt niet te geloven, maar Lanners hier hierop zitten. Euh.

[00:35:30]

Het zal wel iets. Euh ja. De achternaam is iets Pools ofzo.

[00:35:33]

Wat, wat, waar en waar we het over. Dit is een Russische mevrouw. Russisch is een Russische mevrouw die enige faam heeft verworven door te streken. Ja, ik weet dat Rikers handelt over de vraag of ik weet wat iets is wat je van tafel. Dus ja, ik weet dat hij met Jan Lefto. Ja, ik weet dat is gaan hoor.

[00:35:54]

Ik kan niks aannemen als jij met vertrouwen geeft dat jij basale dingen wel weet.

[00:35:59]

Dit duurt allemaal uitgeprobeerd omdat het een korte aflevering mee ging.

[00:36:06]

Strike bij de Shams liep finale die wordt gespeeld in de Champions League finale. Zeg maar voor het beste teams. Vorig jaar liefst het veld op en dat was dat. Dat was wat bleek. Ze liep daar met een soort badpak, ook van van. Van deze snit zal ik maar zeggen weinig verhullend en Lita met een soort reclame. En die reclame bleek te zijn voor een soort kanaal van haar vriend. En dat is nog eens iets overhebben. Neymar, je vriend en ze.

[00:36:37]

De dag erna had zij tweeënhalf miljoen volgers bij en waren er geloof ik. Ze hebben becijferd dat door die streek actie heeft zij ongeveer 4 of 5 miljoen euro aan waarde gekregen.

[00:36:50]

Als ik 4 of 5 miljoen kan krijgen en ik moet in een blauw veld op de campus.

[00:36:53]

Lionel Messi met het zelfspot met de string is de kleine test niet kwijt, maar in jouw geval gewoon weer anders. Valt weer anders? Nee, maar je kan die string door de overheid. Dus dat Titus het over moet hebben om de podcast groter te maken vind ik ook gewoon een keer. En dat hoeft heus niet bij de Champs Like'. Dan doen we gewoon hier ergens een kampioenswedstrijd. Want dat is gewoon de baas bekeken.

[00:37:20]

Alleen voor mensen die dan ook Nederlandse podcasts luisteren.

[00:37:23]

Misschien denk ik niet, maar creëer gewoon iets. Ja, want het wordt toch wel geld waard. Na die nadie strike actie. Ja, da's ook gewoon, maar dan moet gewoon een product of gewoon een product of een gewoon wat dragen. De chipknip mag dit gewoon eigenlijk gaan strikken voor meer. Maar ik vind het toch wel een sterke actie. Want de vraag is. Iedereen weet dit heeft haar dan gezien. Ze was niet helemaal naakt hoor.

[00:37:48]

Nee, ze had eigenlijk nog best wel een redelijk netjes. Het is ook nog wel een beetje rebellen. Het is wel leuk. Het is niet.

[00:37:54]

Ik vind het wel. Het was natuurlijk niet leuk, want hij is een soort half porno model. Bedoel, het vlees is vlees, word je om de oren geslagen. Da's niet leuk. En haar vriend is dus ook een soort oud pornoacteur ofzo. En die heeft haar gewoon toch een beetje ingezet. Gewoon een jong meisje dat zich later vierenhalf miljoen euro waarde die er is gecreëerd helemaal naar gaat naar Dimitrie en niet naar Kenzie natuurlijk. Het is natuurlijk gewoon een wandelende marketingtool, maar zouden meenemen in het kerstdiner.

[00:38:24]

Nou, ik vind wel dat ze een hartstikke leuke. Ze heeft toch. Ze is natuurlijk niet lelijk is, maar is een knappe verschijning. Ik vinden de meloenen wel erg groot. Dat is wel euh dan. Ik denk wel dat dit kan van de kids. Veels te groot. Daar kun je toch niet? Daar gaat toch de de de aandacht niet naar naar de kalkoen, maar naar de meloen? Toch? Ja, nee, de aandacht moet wel bij de kalkoen.

[00:38:47]

Ja, dat is. Ik bedoel als mijn moeder de kalkoen uit de oven haalt dan daarheen.

[00:38:53]

Want wat is binnen jullie bij jullie familie wel eens iets dat je nu ging zeggen wat is ongeveer de maat van de meloenen?

[00:39:00]

Nee, ongeveer nee. Wat wel of wat wel of niet kan zijn anders? Ja nee. Nee. Of zoiets. Een keer is het nou eenmaal over of dit dus wel eens een vrouw. Of er is een meisje met echt met deze Europa Cup. Zet aan tafel is is is geschoven.

[00:39:19]

Nee, dat hebben we nog nooit. Dat echt iedereen Harveys is moeten we niet zeggen.

[00:39:23]

Of nee maar ja, er zijn ook dames die er niet zo blij mee zijn en die denken nou verkleinen. Ik denk dat zij dat niet persé heeft. Ik denk dat het vergroot heeft. Ooit heb ik nog nooit meegemaakt, is een Russische vrouw die zei te schrijven heel hard af.

[00:39:35]

Ja, dit schrijft af over 10 jaar. Dan staat ze minder. Met een lap op je hoofd staat ze daar staat ze soep te maken.

[00:39:40]

Verboden had. Dat is natuurlijk houden natuurlijk echt wel heel rap op. Dat zou zomaar kunnen. Maargoed, Dimitri en vierenhalf miljoen. Haha ja.

[00:39:50]

Maar ja, er zijn natuurlijk wel meerdere kids. Is dat? Dat is dan weer van Dimitri. Sindsdien wordt Quinsy 2 Ik ga er niet meenemen naar het noorden. Ik zou alleen al om de taalbarrière. Ja, dat is. Dat is de grootste barrière in deze. Nou ja, op het nog wel even hebben over dat wij vanavond staan mij lief te chinon.

[00:40:14]

Ja, want dan gaan de eerste liveopname doen. Euh. In Den Haag wordt in diverse stijf uitverkocht met 13 stoeltjes bezet. 250 man, 250 mensen geen gein. Ik vind het dus ook veel. Het was meteen uitverkocht. Het is niet te geloven wat een succes en achter je game. Ach ja, achter het muurtje ga ik iets vertellen wat jij al groot nieuws twee rotondes krijgt die een kind. En zo kan ik het eindelijk delen met het volk.

[00:40:48]

Dus extra reden om toch niet te worden zeker ofwel een kind. Als je dan niet bent doe je.