Transcribe your podcast
[00:00:02]

Maar zwarte kousen mogen niet master, mogen die niet, pas komt er met de handjes boven bed slapen. Maar je mag wel master. Je doet het wel, maar dat mag niet. Ik heb. Ik vraag mij af of er ergens staat dat je niet mag. Mastiek zeker? Ik denk dat Olano, weet ik de kuisheidsgordel maar de man mag was. Je moet je, je moet je bewaren. Twee vrienden verkennings. Toffe! Hij doet het maar wat beide koopt, hij zingt af en toe fouten, net niet succesvol.

[00:00:39]

Twee vrouwelijke tennissers, zeilsport. Oreste de memoire Twente heeft nu logeer, geserveerde fana ja, maar moet even uitleggen aan de mensen thuis, waar we zijn en waarom we ze op Ratum. Dat komt namelijk. Dit is kassa YUV Twente. Dat weet ik, dus is overdreven articuleren om je accentje onderdrukken. Precies, de Hermance Jojanneke kan er ook wel een beetje over. Ik niet eens neergemaaid, je niet een middelvinger opsteken.

[00:01:03]

Ja, dat is wel hoe dat gaat. Uhm, maar waarom praten het? Wentz? Omdat wij hier jouw ouderlijk huis aan het opnemen zijn. Zeker een prachtige locatie. Een Kastein ja, in de catacomben zijn wij en zijn in de catacomben in het kasteel waar het personage vroeger gouna alles verzeilden ze zelfspot casteren.

[00:01:22]

Nee, maar het is toch zo ja hier. Waar wij het opnemen is niet helemaal waar, want dit was de werkkamer van mijn vader. Oh ja, dat is zo. Daarom ook deze al deze mooie attributen. Je weet dit is site op YouTube is maar meer op YouTube.

[00:01:34]

Dan zie je dus allemaal hele mooie dingen, waaronder een loep en en en en foto's en Luc molens gewichtjes waarmee je de post. Ja BBAG Waugh, Waugh veegde aan mee doet kun je denk ik gewoon iemand mee vermoorden. Dat is ook handig, dat kan iemand langskomt.

[00:01:53]

Een paar Duitse postzegels niet. Waarop is hier van alles te vinden? Maar mooie, heel mooie relikwieën. Dit is serieus mooi. Jammer mannetje, maar het is een podcast en dat zie je nimmer. Is een mannetje gemaakt van roepia uit India. Je kijkt in deze krant 1892 een koloniaal Brits. Ik neem me mee naar Keuzegids en daar gaan we even kijken of er geen probleem. Boerenlul Lievens gaat. We gaan het vandaag in de catacomben hebben over God.

[00:02:21]

Ja, hebben we al eens een keer een beetje wat over gezegd volgens mij over God. Maar is het niet ook? Tijd om geld te zeggen, want er staat geen God is mooi, maar wat mooi dus. Adieu betekent natuurlijk in het französische juist a niet uit huis weg. God is en het zou nog in de grondwet natuurlijk moeten waar het moet. Moet God daar niet ergens gewoon uit? Waarom? Waarom? Waarom? Waarom is dat nog?

[00:02:46]

Ja, dus.

[00:02:46]

Eigenlijk is het niet zozeer hebben over over nut en noodzaak van religie. Nee, al kunnen we natuurlijk wel even als zijpaneel bewandelen.

[00:02:53]

Wat men wil het vooral hebben over de privileges die religie en religieuze mensen hebben, maar natuurlijk het land tot op de kop. Dat de kerkgangers in Staphorst natuurlijk de kerk in mochten met 300 pauzes. Hierna Jojanneke, want ik ga uit Ruysen en. En ja, die mochten daar natuurlijk gewoon. Door de wet mogen ze gewoon naar binnen en zij dus religieuze mensen, hebben privileges in Nederland en je kan je zelf de vraag stellen, zoals Tim Hofman de afgelopen weken een beetje luidruchtige bij tv shows heeft gedaan.

[00:03:26]

Luidruchtiger Ges Bornemann. Uhm, de Deelstra. Zo goed heb je dat gezien bij opening. Maar ik heb het recht van Segers. Heb het begeven. Ja, hij deed het goed. En nou ja, het was. Het was een beetje het woord. Het wordt altijd moeilijk. Een debat met religieuze mensen is altijd moeilijk, want die beroepen zich op een hogere waarheid. Ja, dan houdt het snel op. Jan, dan houdt het snel op ja.

[00:03:47]

Maar goed, de vraag van deze aflevering is zijn privilege is op basis van religie. Kunnen we dat nog in deze tijd? Rechtvaardig precisielandbouw? We gaan eerst even naar een dieptepunt denk ik zo. En je hebt een punt. Moet ik beginnen? Euh, ja, doe maar. Ja nou het. Ik heb gedacht van ja, we gaan het over God hebben en het gebrek aan sturing. En wat ik wel heb gemerkt is dat ik voor het eerst door Korona dit jaar en ook door de heftigheid van het jaar begin ik wel iets meer begrip te krijgen voor religieus mensen.

[00:04:19]

Omdat Korona zorgde natuurlijk voordat je voor het eerst geconfronteerd wordt met soort van iets wat je niet kan verklaren, iets waar je je gedachten maar niet. En we zijn zo gewend en zo opgevoed dat alles rationeel uit de verklaring zou ook zeker zijn op te lossen. Uitzichtloosheid ook gewoon.

[00:04:35]

En dat is ook wel lekker om daar iets van hoop te hebben.

[00:04:38]

Nou ja, kijk en religies hebben natuurlijk altijd het. Het fijne van een religie is dat alles wat er gebeurt? Ja, dat is de wil van God en dat overkomt. En dat maakt het dus makkelijker om dingen te accepteren. Wij zijn natuurlijk opgegroeid met een soort van denkwijzen waarbij je niet gewend bent om dingen te accepteren, want je kan eigenlijk alles naar je eigen hand zetten.

[00:05:01]

Wij zijn waar. Denk je dat ze het dan ook daadwerkelijk echt accepteren dat ze zegt ja, maar dit is Gods wil, dus het is zo. Denk je echt dat ik deze religieuze mensen denken dit? Ja, dit is Gods wil. Dit is een. Dit is een geseling die wij hebben verdiend. Wij zijn natuurlijk ook allemaal zonder. En we doen allemaal dingen verkeerd en dit is onze straf. En dan moet je gewoon even uitzitten en dan gaan we weer door.

[00:05:22]

Zo denken religieuze mensen denk ik.

[00:05:24]

Dus jij ziet je toch sterk af te vragen of je je niet ergens aan moet hangen? Wat? Wat het bijzondere is van Korona is dat het gewoon een. We worden geconfronteerd met een fundamenteel element van het leven, namelijk onvoorspelbaarheid. Ja, en voor veel mensen. Denk voor ons beiden is dat gewoon een nieuw. Een nieuwe ervaring, omdat we zo gewend zijn dat je eigenlijk controle hebt op bijna alle facetten van je leven. Nou misschien behalve de liefde.

[00:05:47]

Ha, dat is dan een element wat wat buiten je controle sfeer valt over het algemeen, maar gewoon je dagelijkse leven, dat je kan bewegen, dat je je vrienden kan zien dat je kan reizen, dat je eigenlijk kan doen wat alles wat mensen doen. Dat dat opeens niet meer kan. Dus dan zou je het beter kunnen accepteren. Dus ik ik, ik mis. Ja, ik, ik, ik, ik, ik. Ik zeg niet dat ik religie mist, maar ik snap nu door de onvoorspelbaarheid van deze tijd en het belachelijke jaar ook wat ik een beetje heb gehad dat je wel zoekt naar een soort van stabiliteit in je Yasi.

[00:06:22]

Maar dat hebben wij natuurlijk in het bij de laatste keer in een Tönnies ook gemerkt. Dus moeten wij dan niet toch een religie donji kerk oprichten? Zijn religie een sekte? Moeten wij de mensen die hoop bieden? Ik weet niet wat in zekere zin. Godsnaam one Henno. In zekere zin doen we dat. We verbieden toch troost bij die Tönnies? Die hebben toch toch een aanmerkelijk leuker leven? Dank dankzij ons toch Ludi? Ja nee, ze groeperen zich rondom hun goden en dat zijn wij.

[00:06:46]

Zo is er ook nog een keer. Nou uhm, mijn dieptepunt Zany.

[00:06:50]

Hm ja, maar heb jij mij even?

[00:06:52]

Heb je? Heb jij niet een beetje hetzelfde dat je op één?

[00:06:55]

Nee, is mij niet gewoon dat het gewoon? Ja, maar je hebt een gezin, dus echt is echter verschil.

[00:07:03]

Ja maar dat zal euh. Dan heb je wel het gevoel van daar doe ik het voor. En wat is en wat er dan ook gebeurt. Wij hebben elkaar en als die gasten. Maar goed, dat maakt het ook weer eng. Dat ik juist niet wil dat dit zo doorgaat en dat mijn kinderen een beetje leuk opgroeien. Ja sorry dat kinderen trouwens hangen. Het spijt me echter. Nee, maar ik weet dat dat niet mag. Maar twee prima mccready die de Here al Yari gingen.

[00:07:26]

Nee, maar mijn dieptepunt van mijn adopteer zou leuk experiment zijn.

[00:07:29]

Laat hem maar ik wens geen kind. Is anders Schimmelpennink hem echt?

[00:07:33]

Dat is onzin. Dat kan wordt natuurlijk niks. Maar nu jij koningin is dan bewijzen we dat nurture ook belangrijk is maar goed gaat.

[00:07:40]

Dat is hartstikke goed. Uhm nee, ik ik. Ik moet even wel een dieptepunt bespreken wat jou jou aangaat. Want deze beste man dames en heren dames, de kinderstoel. Anish Giri. Euh, het is. We hebben zelfs podcast app. En er zitten alle mensen in die er mee te maken hebben. En het is elke dag. Als jij ja jij, jij bent echt op zoek naar een positieve review of iets wat er over jou wordt geschreven.

[00:08:06]

Ozan er echt scherpe observatie? Dan is het binnen één seconde staat het op de app. O, zie je wel. Kijk, ik ben een held, moet je mij kijken? Is er iets negatiefs over mij te vinden, dan wordt dat ook meteen op de gezant gezapt. Dus het is en ik word en het is zo vermoeiend en het valt de rest ook op. Uhm, het is euh ja.

[00:08:28]

Maar nee, het is prima. Maar ik, ik, ik ken deze truc van mensen die je kan bereiken, die die zich helemaal niet aangesproken voelen maar prima doen. En ga. Ga vooral door Jaap. Maar wat een punt. Nou dat het gewoon zo'n dieptepunt is dat je dat kennelijk nodig hebt. Ik vind het echt een dieptepunt van jou. Ik heb je nooit nodig. Maar een bevestiging. Lieverd lieverd, wil jij lacht. Dat mens kan zich vinden.

[00:08:48]

Maar ik zal even vertellen even vertalen voor de luisteraars wat echte problemen is, want het is heel simpel. Kijk, de Mediacourant schrijft elke week drie stukken over mij omdat ze mij haten en en dat vind ik.

[00:09:00]

Het begint wel irritant vinden trouwens elke keer, dat vind ik. Ze zijn allemaal echt idioot.

[00:09:04]

Dan moeten er ook niet meer over nemen. Maar in de media niet alleen de media grond, maar ook wel in. In kranten word jij vaak als mijn sidekick. Maar dat bedoel ik. Dat is wat je zegt. Ja, maar dat nummer, ik vind het ook oneerlijk. Dus ik sta je Mackay Doomkerke. Want hé Mima natuurlijk, maar jij gaat mee. Ik zie het in je ogen dat je gewoon pijn. Nee, het doet je wel helemaal geen.

[00:09:26]

Ik begrijp het. Dat kun je ook gewoon eerlijk. Kom op en zijn vrienden onder elkaar. Je kan gewoon eerlijk zijn dit steken zenuwpijn. Maar het is heel triest. Ik begrijp dat jij constant dingen moet v d in een EPP moet zetten. Jij hebt dus kennelijk een bevestiging nodig wat eigenlijk een beetje treurig is van kijk eens, ik ben heel gaaf. Kijk eens wat mensen schrijven, kijk zo graag. Maar het is altijd een positief idee. Maar er is nooit een keer van Sander.

[00:09:47]

Vuile Ringwerken, hier ben je wel even verschrikkelijk.

[00:09:50]

En als dat over mij was, schreef ik. Ik nog nooit. Weet je hoeveel reviews te zijn over hem?

[00:09:55]

Maar ik vind het ook leuk als een keer wat over je tegenovergelegen. Omdat dan te delen, maar gauw zelf, want dat gebeurt nou toch ook. Maar ik vind het gewoon L'Auto, want jij jouw plakboek moet ook een keer vol. Maar goed, maar kijk. Jaap weet je. Ik stuur dat door omdat ik aan jouw kant sta. Ik vind het gewoon.

[00:10:09]

Ik vind het gewoon niet leuk om zo weinig Jourdain sidekick noemen. Het begint treurig te worden en er is helemaal dat jij. Maar jij zegt ook maar ik heb het over de Mediacourant en dat vind je elke keer. Heb het over de Mediacourant gozer ik ik gefeliciteerd dat je in de Mediacourant staat. Echt. Dit is het meest ontroerende op aarde.

[00:10:24]

Ik ben en ik wil dat mannetje mannetje met zijn we weer zielig op Dag Allemaal.

[00:10:32]

Maar wacht eens even Japie. Ook ik ben in de krochten van Bol.com gedoken en ik heb een cadeautje voor je uitgezocht. Als doekje voor Kluun live, Jaap. Ik vind het. Ik vind het. Ik vind het ook niet direct Assia ook mijn sidekick noemen en dat verdient iemand. Krijgen we dit weer?

[00:10:47]

Nema lieverd? Mediacourant lekker op man, hou dan eens voor je.

[00:10:51]

Ik heb een cadeautje voor je nu. Nu even uit je emotie. Het is nu wel klaar gekozen.

[00:10:56]

Het zit jou. Het zit jou echt hoog. Leg jasjes in, leg je anders in. Maar wat is dit? Wat is dit ook? Ik vind het enkele keren misschien een schone schok, maar je moet je. Jaja ja, dit is een leugendetector haha. Kijk dat het ook zo anders. Eén ding is Jaap. Ik heb begrepen van van Titus dat hij vindt dat jij niet altijd even eerlijk genoeg bent. Even eerlijk, ik hartstikke. Ik ben een open boek.

[00:11:24]

Nou, dat is niet helemaal waar, want je bent iets meer dan ik. Ben je bevreesd om dingen te zeggen die niet door de beugel kunnen? Down. Daarom moet je mijn sidekick gauw zijn. Jij roept dingen om in de media mogen dan wel nog maar heel treurig. Lieve schat. Maar dus het punt is dat jij net iets meer met het Remmert je erop. Want ik ken jou Jaap. Je bent eigenlijk diep vanbinnen.

[00:11:47]

Ben ik? Ja, dat vind jij altijd. Dat is al duidelijk. Iedereen die jou kent weet dat. En nu gaan we dus eigen proberen om jou sidekick af te krijgen en een gelijkwaardige partner door jou meer de waarheid te laten spelen. Wat het diepere laagje. Dus we gaan. Als je, als ik het vermoeden krijg dat jij niet helemaal de waarheid spreekt, ga ik je aan de leugendetector leggen.

[00:12:08]

Ik vind het wel serieus een heel leuk ding. Ik denk dat het voor jou met al je leugens en bedrog in je hele leven dat dat iets meer voor jou geldt. Dit? Euh, wat? Je bent best open.

[00:12:18]

Hij is venijniger. Hij is wel, maar daar ben ik het mee. Hij is echt venijniger.

[00:12:21]

Maar het is maar Jaap Lautrec. We kunnen het ook. Ik bedoel, het is ook voor je kinderen. Is het lekker? Nee, maar we doen het gewoon meedoen. Ik vind het wel uit de snoeppot. Heb jij inderdaad weer een besoin ik ook gepakt? En dan is het maar krijg je ook een in een ver. Misschien niet hoe het werkt, maar ik zag wel een review op Bol.com en die vond ik wel geloofwaardig. En ja, dat deed me wel de aankoopbeslissing doen.

[00:12:43]

Ja, want die zijn namelijk wel een grote die zei ik ben door dit product erachter kwam dat mijn vriendin een man is.

[00:12:49]

Dus nou ja, dat is thuis. Dat is best dat dat. Dat is wel een aankoopbeslissing bevorderend. Ja, ik snap het dus.

[00:12:56]

Dank je wel. Ik doe mijn voordeel mee.

[00:12:58]

Doe jij je voordeel met Livia? Uhm, zullen wij gewoon eerst beginnen met een ongevraagd advies? Ja, jij hebt. Je hebt terreintje. Ja, mijn coauteur van mijn boek dat ik heb geschreven. Elite gezocht? Ja, maar daar was niks van verkocht. Dus ja, daar is niks van verkocht. Is een drama eigenlijk mijn sidekick bij het schrijven van dat boek.

[00:13:18]

Oh, zo heb je altijd zijketen. Dat zou ik wel moeten. Was ook een sidekick.

[00:13:23]

Ja, behalve dat wel. Moet altijd negentig procent aan het woord was en jij niet daadwerkelijk.

[00:13:28]

Ik zal nooit iets onaardig zeggen over wel. Uhm, Ruben van Zwieten dus de dominee van de Zuidas. We kennen allemaal Ruben van Zwieten denk ik wel, maar ik denk dat de meeste mensen maken dat ze de start domineren.

[00:13:39]

Hij is een beetje de de de bekende dominee en hij heeft eisen. Hij heeft ook de roos van Johnny de Mol gedaan. En hij is gewoon wel heel goed in onder woorden brengen. Voor ons als niet religieuze mensen, wat er toch mooi en interessant en belangrijk en waardevol kan zijn aan religie, aan de Bijbel. Dus we gaan ingeluisd.

[00:14:02]

Dat sluit een stukkie ongevraagd advies van een beenhard CHRC of een onbekende goede Jaap en Sander.

[00:14:09]

Wat mooi dat jullie tussen jullie uit de heup geschoten meningen door ook eens over diepgaande onderwerpen als vertrouwen, vjf willen spreken en dat als ongelovige.

[00:14:21]

Althans, zo noemen jullie jezelf ik als dominee, als predikant. Dat is namelijk hetzelfde. Zouden jullie nooit zo noemen. De indeling gelovigen en ongelovigen is meer iets voor Sociaal Cultureel Planbureau.

[00:14:34]

Binnen de kerk zouden we eigenlijk niet zo in etiketje mogen denken op basis van de verhalen van de Bijbel en al die goden die daarin voorkomen. Het ongevraagd advies aan Jaap en Sander is dit. Duik eens in die prachtige Bijbelverhalen als David en Goliath, Jona in de walvis en de ark van Noach.

[00:14:54]

Jaap, lees ze eens voor Aan je twee zonen uit de kinderbijbel van Aart Staartjes. Dat is echt andere koek dan SBS Shownieuws. Hoezeer ik de familie De Mol ook mag dus. Beste Sander, leer ook eens denken in symbolen en metaforen. Ondanks de kille natuurkundige Betta opvoeding. Jullie zullen ontdekken dat ook jullie helaas dus in en in religieuze wezens zijn die zich ook voor kneuterig aan jullie eigen Gottes. Het Bijbelverhaal. Is ooit een politiek ontwerp geweest van een programma voor een maatschappij van vrijheid en gelijkheid voor iedereen en van persoonlijke bevrijding van al die goden waarvan je zelf steeds denkt dienst aan te moeten doen.

[00:15:36]

Mannen. Ik adviseer jullie om snel je ongeloof tegemoet te komen. Sander, het zou dus mooi zijn als je eens verder komt dan het voorwoord van mijn boek De Bijbel op de Zuidas, voordat je weer je mening etaleert.

[00:15:49]

Ik moest echt even aan Jort Kelder denken, aan het helemaal begin. Ik denk dat Jort, goede Jaap, goede Jaap en Sander nee, maar heeft toch wel echt een heel land. Maar hij kan wel echt praten. Is een wijze echt wel heel goed? Kan wat wel? En er zitten wel echt veel te veel goeie, veel rake dingen in.

[00:16:06]

Maar raakt dat ding natuurlijk. Want dat is ook een beetje zijn school. Dat religie en de bijbel. Uhm, dat had vooral een hele goede, interessante, waardevolle verhalen zijn. Maar waar we allemaal lering uit kunnen trekken en waar we. Jij ook, dat zegt die ook je kinderen uit zou kunnen voorlezen en daar zit natuurlijk wel wat in, want de Bijbel is natuurlijk vooral een verzameling van verhalen vol met Weerelt wijsheden die je eigenlijk los kan zien van de vraag moet ik nou in een of andere abstracte god geloven?

[00:16:36]

En naar een kerk? En en en aan allerlei regeltjes gaan voldoen? Of vind ik dit gewoon een mooi verhaal?

[00:16:41]

Maar waarom zou je dan ook zo'n kinderbijbel van aards Hartsinck? Heel leuk als je dat zegt. Ik ook heel leuk. Maar waarom? Waarom noem je dan eigenlijk alsnog een bijbel? Ik weet dat de bijbel niet eens een boek is. Gewoon een Grieks woord. Nou maar. Maar toch heeft die associatie dus ik kan het niet. De kanten gewoon een neutraal boek zijn met verhalen wat je leest.

[00:16:58]

Kinderen kan het The Donald Duck noemen. Maar het is wel meteen ja dat dat wordt. Dat schrikt af. Dat woord bijbel bijna. Welja, zo goed. Mystici? Nee dus. De Bijbelverhalen herverpakt Katie kennen? Ja ja.

[00:17:12]

Maar goed. Uhm, heb jij? Laten we eerst even persoonlijk beginnen. Heb jij iets meegekregen van van religie van de kerk?

[00:17:19]

Nee, ik ben mijn ouders. Euh. En en iedereen eigenlijk om mij heen. Niet gelovig dus. Ja, ben je dan jaar later? Daar ga je dan toch wel in mee? Ik denk dat er weinig mensen zijn die dan helemaal vanuit zichzelf toch nog ergens een gelovige worden. Ja maar euh ja. Ben ik dan een atheïst of een agnost? Dat zou ik eerder een agnost zijn denk ik. Dat is verschillen. Volgens mij is het het verschil dat bij een agnost zeg je niet, voor de rest niks.

[00:17:46]

Maar ik kan het niet bewijzen iets. En het past ook meer bij mij. Jij bent natuurlijk overal tegen. Dus jij bent een atheïst? Het is voor mij. Zeggen religieuze mensen zich vaak? Ja, maar atheïsten zijn ook religieus, want die zeggen dat er niks is naar ze. Dat is ook. Dan zou ik dus ook een religie aan het zal.

[00:18:05]

Nee, ik ben er dus niet mee opgegroeid. Ik ben zoals heel veel mensen denk ik opgegroeid dat je als je als je als je een stedentrip je doet ga je. Ga je naar een kerk en dan vind je dat prachtig. En dan ook eng tegelijk. Want dan zie je al wie? Euh, dat heeft ook iets Engels.

[00:18:19]

Ja, tuurlijk, het is het is en het wordt elke keer elk jaar hoe ouder je wordt. Wordt het enger ofzo? Dat het wat? Nou ja, ik weet niet. Ik vind het dat het dat in de tijd dat natuurlijk niemand een cent had dat er zoveel geld tegenaan werd gesmeten. De schoonheid van de kerk is ontstaan in tijden. Ja, geld, dat voel je wel. Maar het heeft ook wel iets heel prachtigs.

[00:18:38]

Niets iets imposanter en niet steles. Ja, het is ook heel mooi, maar ik ben er. En misschien met kerst gingen wij naar uh ja, een een kerkje naar een mis. Ja, gewoon mooi. De verhalen ben ik niet mee. Nou, ik volgens mij. Nu komt het een keer. Ik denk dat ik de enige ben die er niet naartoe is gegaan, maar volgens mij zijn wij wel, zit ik me nu te bedenken. Alle kids zwemt vijf kinderen thuis is alle vier boven mij zijn naar een zondags school gaan.

[00:19:06]

Bijbels schooltje geweest. Ja, terwijl ze terwijl niet gelovig, maar gewoon om ja om een beetje lekker een beetje netjes te krijgen. Ja ja, hosties. Ja, was die zam kaas precies Zander?

[00:19:17]

Nee, maar ik denk als de kaas. Dit is echt zo ik. Ik bedenk me dit in één keer. Ja ja, maar ik heb het niet.

[00:19:23]

Gaat dus misschien maar jij. Nou ja, ik heb ik. Uhm nee ja.

[00:19:29]

Maar goed, die kampen die we deden daar waar natuurlijk wel elkaar. God ja, vrije jeugdkerk kan dat wel en we hadden hier een dorp hadden we de kerk en haar. Daarna hadden we onze familie in skyboxen staan. We jaren gingen maar naar het Snappcar leugen van ons dik afgespannen. Ja, lekker hoor. En als de dominee niet precies, hoe ging dat dan ook in de mis zelf?

[00:19:46]

Dan werd op een gegeven moment zo. En nu komt de reclame. Ja, de familie Schimmelpennink niet normaal.

[00:19:51]

Onze-Lieve-Heer, straf voor, zonde van je scherm. Ja ja. En zo ging dat nou gewoon. Biechtte voor een. En het geld biechten en afkopen heeft dus ojm en vreemdganger prima mangroven.

[00:20:03]

100 euro. Ja, precies precies. Maar goed, daar gaat het mee.

[00:20:08]

Ik ben er niet echt mee groot wordt. Maar ik, ik, ik, ik groot ben het niet meer geworden.

[00:20:11]

En ja, ik ga ik nou eerlijk zeggen jou als sidekick. Dit geld krijgen we dit lieverd.

[00:20:19]

Uhm, we gaan het even hebben over de rol van religie in onze ja', in onze grondwet, in ons eigenlijk Nederlands moderne maatschappij van 2020. Want er zijn nog steeds uitzonderingen in onze grondwet voor gelovigen privileges. Laten we even beginnen bij waar je waar we in t begin al over hadden. Artikel 6 dus. Dat betekent de de ja, de vrijheid om je geloof te beleven. Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, want daar beroepen mensen zich op. Bijvoorbeeld in Staphorst die in deze korona tijden de zegt van ja, ik heb gewoon schijt aan de gewone regels.

[00:20:57]

Want ik ben gelovig en ik vind het belangrijker dat ik mijn geloof kan beleven dan dat ik meewerken aan een Nederland. Conflictvrij vrij maak je.

[00:21:06]

Waarom is dat nog zo? Is dat in andere landen? Nou ja, dat lijkt me nog belangrijker. In andere landen had Nederland nog redelijk. Maar goed, je moet eerst natuurlijk definiëren wat überhaupt een godsdienst is. Ik bedoel bij bij jou, bij christendom, jodendom, islam is het allemaal vrij duidelijk. Maar. Jammer, jammer dat jij ook werk wil, je hebt de Satans kerk, neem je hier maar wat? Siemons. Wat is precies het Lubbert?

[00:21:29]

Toch ook een keer geprobeerd om toch alles wat Lubach al doet? Ik bedoel natuurlijk we kijken uw afleveringen, dat herkauwen we. Hopsakee de interim.

[00:21:38]

Het is prima dat je meer sidekick ben, maar je kan niet de hele tijd al onze bedrijfsgeheimen. Verreydt als we omwaaien, maar liever Liesbeth tijd sidekick.

[00:21:47]

Lieverd, ik hou je graag Klez omhoog. Zei je ook nog dat ik in de vorige uitzending hier niet had laten uitpraten terwijl de echt de beste man is? 9.

[00:21:57]

Docent aan het vorige dat kreeg. Ik viel in in de reacties. Ja ja, dat kan ik gewoon doen. Je weet hoeveel reacties ik krijg, maar ik zet dat niet naar jou door. Want dat ik je vrij. Ik kan er wat Amalthea. Maar dat heb ik jammer. Niet zo emotioneel. Ik kan wel tegen. Ja ja ja maar ja op.

[00:22:12]

Dat is een interessant punt wat je noemt. Want wanneer kwalificeert iets als een godsdienst of levensovertuiging? Ik weet niet is Anais. Daarin is volgens mij geen lijst. Wat wat wat een goedgekeurde godsdienst is, daar weet ik niet. Maar wat moet je daarvoor aanmelden? Zeggen wij.

[00:22:26]

Wij zijn van een van de Tonie van het Dony geloof en het zou wel een hele mooie Maas in de wet zijn om natuurlijk gewoon weer een feestje online. De wens om gewoon geld te verdienen hoor. Ja ja toch? Dan gaan wij prediken. Wij gaan gewoon voor ons verhaal vertellen.

[00:22:41]

Maar ik in er echt niet weten. Moet men even cijfertjes? Hoeveel mensen zijn er nog gelovig in Nederland uberhaupt?

[00:22:47]

Ja, dan moet ik even in het schema kijken. Wat zou u van? Maar nee, maar ik lees het dus even voor je. Voor 49 procent van de Nederlands boven de 15 jaar zijn geloof. Zijn vijftiende katholiek, 15 procent protestant en 5 procent Monsma, 5 procent moslim.

[00:23:02]

Klinkt heel gek, maar het eerste wat hem openden geeft weinig. Ik zeg het je hebt zoogt gevoerd wordt zo naar voren getrokken dat dat ten minste 1 gemeenschap businessunits. De media. Nee, maar goed, het geloof loopt gewoon. Het loopt wel terug.

[00:23:16]

Het loopt wel terug. Maar goed, de dunde de islam groeit natuurlijk wel. Ja, maar goed, het fundamentele zegt ja.

[00:23:23]

Ja jawel, want die krijgen veel kinderen en zijn gewoon heel weinig mensen die uit hun geloof stappen. Vanuit de islam, als jij opgroeit in een islamitisch gezin is de kans dat jij zelf niet islamitisch bent of er voor kiest om naar uitstappers gaan heel klein. Ja en ja ook. Ook in het licht van Van. Van de ellende die er is geweest in Frankrijk de afgelopen weken en en de daaruit voor het onthoofde, het onthoofden van een leraar en een lerares zijn de aanslagen die we ook in Menen heb gezien.

[00:23:51]

Zijn er nu die Elforkani van de Blauwe Moskee in Amsterdam?

[00:23:55]

En een imam die zegt dus nu ja, ik wil dat de privileges van gelovigen nog verder ga. Die zegt ik wil blasfemie weer in het strafwerk of in het Wetboek van Strafrecht. Je mag God niet beledigen, je mag geen grapjes maken over God. Dat is strafbaar. Dat staat niet meer in onze in ons strafrecht.

[00:24:15]

Maar hij wil het in dus om om te voorkomen dat mensen net zoals in Frankrijk spotprenten maken over de profeet Mohammed. Uhm, nou nou, dat vind ik wel echt heel erg. Dat we dus weer zo ver in de tijd terug zijn dat we mensen hebben die pleiten voor herinvoering van wetsartikelen die wij al heel lang achterlijk vinden. Al heel lang, waarvan wij al heel lang zeggen dat is gewoon in strijd met alle liberale waarden. Van een open maatschappij die wij hebben.

[00:24:47]

Zijn er dus nu weer elementen in onze samenleving. Dat moet weer terug. Dat vind ik heel erg en ik vind het ook heel erg dat dat in deze korona tijd waarin we zeggen samen tegen Korona moeten. Allemaal moeten wij ons aan regels houden. We zijn allemaal gelijk in deze tijd dat je dus als religieus iemand als als godsdienstig iemand een uitzonderingspositie krijgt. Dat er dus een hele duidelijke regel is. Je mag niet met zoveel mensen bij elkaar komen en dat je een soort exit een soort van uitzondering hebt omdat je toevallig in God gelooft.

[00:25:22]

Het is maar het voelt ook zo ouderwets. Het voelt zo'n azaz als, o ja, een soort niet geüpdatete computer. Gewoon het geloof het gewoon uberhaupt ook dit. Dat het hoe kan dit nou nog bestaan?

[00:25:33]

Nou ja, om omdat, omdat traditie gewoon heel sterk is. Mensen mensen vinden het heel pijnlijk om afscheid te nemen van van hun tradities, hun achtergrond. Hun ouders zijn natuurlijk ook eigenlijk altijd ouders. En dan komen we eigenlijk tot het volgende punt, namelijk artikel 23 van de Grondwet.

[00:25:49]

De onderwijsvrijheid bij de onderwijsvrijheid heten onderwijsvrijheid, omdat je volgens Grondwet als ouder de vrijheid krijgt om je kind volgens jouw eigen levensovertuiging op te voeden en onderwijs te laten genieten. Maar waar? Ja, maar dat was voor mijn gevoel zou het onderwijs moet gewoon neutraal en op wetenschappelijke kennis gebaseerd zijn en niet op een overtuiging.

[00:26:16]

Precies daarom vind ik dat woord onderwijsvrijheid dus zo fout. Want je zegt dan eigenlijk de. Eenheid van ouders om je kind te indoctrineren is belangrijker dan de vrijheid van het kind om zelf zijn eigen mening te gaan vormen. Zijn eigen ideeën te gaan vormen wil ik wel of niet religieus zijn dus maar onderwijs. Maar je zou toch geen onderwijs beperking? Dat lijkt mij ook, want je wil toch gewoon je je wil neutraal onderwijs worden? Toch moet je op een gegeven.

[00:26:42]

Moet je daar zelf voor kiezen? Ja of nee?

[00:26:44]

Ja goed, als jij geboren wordt in een Islaam gezin en je ouders zijn moslim of je ouders zijn christelijk. Kom uit Rijsel of weet ik veel? Ja, we zijn katholiek, er zijn Rabo's. Lag zuipen, karnaval, carnaval. Dan moet jij de keuze hebben als kind zeggen hij geen zin in ja doe ik niet aan mee. Doe ik niet aan mee? Nee wel. Wat een onzin. En hoe ga je als je daar uitstappen? Als je thuis geconfronteerd wordt met die religie en ook nog eens op school?

[00:27:09]

Ja nou ja, het is zo zonde dat er nog steeds en volgens mij zeker de moslimscholen goede he. Als AS door de moslimgemeenschap groeit groeien die golo ook. Ja, het is natuurlijk niet zo dat je iemand mag weigeren. Dus als wij als ik mijn kind op een moslim school hebben, ja euh, dan mag dat denk jij? Mustafa Ja Mustafa ja schikten.

[00:27:28]

Youssouf hielp schitterend. Maar goed dat dat zou kunnen. De kans is gering dat gemeenschap.

[00:27:37]

Ik zou het wel leuk Tashfeen. Maar jammer, ik weet ook niet of dat. Naja God ja ik heb natuurlijk jongens. Dat is wel prettig. Ik weet niet of het bij meisjes krijgt en of het allemaal leuk wordt. Ja ja, da's weer een ander verhaal. Ik ga dit gladde ijs niet meer alleen. Maar goed, dat is dat is. Dat is wel een verschil.

[00:27:52]

Ja, maar het is zo jammer dat dat voor mijn gevoel. Euh ja, ga je alleen maar verder van elkaar afstaan. Ja tuurlijk. Hoe krijg je nou in godsnaam al die mensen bij elkaar? Hoe verbroedert het nou een beetje? Ga je nooit krijgen als je al naar verschillende scholen hebt?

[00:28:06]

Maar nee, het is. Het is een drama. Het is niet alleen een drama, omdat religieuze mensen in staat worden gesteld om hun kinderen met alleen maar andere Rigg religieuze kinderen te laten opgroeien en in een studeren, maar ook omdat het wordt gebruikt als een soort van uitsluiting mechanisme. Dus ja, je ziet ook in het Gooi en in allerlei kakt dorpen zie je dat het het predicaat christelijk wordt. Eigenlijk gebruikt om te zeggen ja, is jurylid een school?

[00:28:31]

Ja, liever geen moslim kindertjes. Want heb jij? Ik heb op een katholieke middelbare school gezeten nooit wat van gemerkt had. Levensbeschouwing hadden wij. Dat was het verste wat je met je kon krijgen.

[00:28:43]

In die hoek iets Reinette leerden. Nee, ik weet wel dat daar alles wel werd besproken van elke religie, althans de bekende religies. En dat had A. Dat was echt super neutraal. Het heette dan een katholieke school. Ja, dat was dan misschien ooit zo. Ja. Uhm ja ik. Ik heb daar. Ik heb het. Nee, ik heb nooit verder.

[00:29:02]

Daar is hij toch geen vakken? Er zijn toch geen geloofs vakken ofzo? Ik denk dat jammer. Als je volgens mij op een op een christelijke school zit, dan moet je wel s ochtends gewoon bidden. Toch echt nog steeds wat te vroeg. Nu nog, hier in Diepenheim hadden we nog twee schooltjes. Hadden we de openbare school en de christelijke school.

[00:29:18]

En jij zat op de privéschool waar thuisonderwijs natuurlijk. Nee, ik had gewoon dienstmeisjes, maar ik nee.

[00:29:24]

Maar we hadden de openbare school en een christelijke school en de ober. We hadden al ruzie met elkaar en gooide tijdens avondvierdaagse gooien brandnetels in elkaars nek. Zo ging dat hier in Diepenheim.

[00:29:32]

Dan zeiden wij Degraef en zeiden wij tegen de christelijke scholen initiators. Zij zijn de Chris Chris kippen noemen wij die Chris kippen. En de christelijke kindertjes? Die noemden ons openbare klap sigaren. Nee van een zoet en liet zich anders nee. Nou ja zeg. Nou dan moeten we nog steeds een keuze maken. Ja goed, durven ze. Tot God is verdreven uit Diepenheim en mijmerend.

[00:29:56]

Het is niet dat jij natuurlijk heel vaak hier in je geboortedorp Diepenheim in Twente voor de mensen niet weten waar Diepenheim is. Deze schande deep down in Twente en niet in Drenthe. Want voor de mensen voor de echte kerk, niet in Drenthe. Nee, we gaan het dominant. Donderdag was dat Madonna volgens nou ja, ik ben de Henny, mijn ja Soriano.

[00:30:15]

Om die reden, die daaromtrent van mening ben jij eventjes even zijstraat?

[00:30:18]

Jaap heeft een diepe, diepe affectie mee. Maar goed, goren amateur porno.

[00:30:24]

Nou trailer zit hier ook vlakbij. Gewoon is geworden. Heb jij nu het gevoel dat het dat het allemaal is dat een beetje weg? Ook in de game? Mensen nog wel naar de kerk op zondag hier. Oh, ik dacht dat ik ga. Kijken ze nog? Nou, nee, nee. Ik denk dat het hier ook ook aan het weg is. Ja, ja, ja, nee. Ik denk dat dat op het Nederlandse platteland het best wel hard gaat.

[00:30:44]

Ik denk dat de afname in zeg maar autochtone Nederlanders die religieus zijn wordt wel een beetje gecompenseerd door nieuwkomers die wel religieus zijn en daar ook. Zit ook niet zoveel schot in. De zaak is niet dat de derde vierde generatie Marokkanen Turken. Die zijn eigenlijk minstens net zo religieus als die generaties.

[00:31:04]

Ze zitten hier een soort soort marmot opgelapte opkomt. Je bedoelt snoet. Choses Christus snoet is een mammon, maar we zitten natuurlijk hier in die kelders met allemaal van boeken.

[00:31:15]

Dit is geen Mammoth als een mot, maar een verschil tussen mammobiel of lange witte of zwavel stinkende mottenballen. Heet had een mod is een mod. Oh nee man, dat is echt zo'n groot beest. Er zaten twee motten goed, maar nog even terugkomen over dat God nog steeds in de Wetstraat. Ja, het kan natuurlijk ook wel echt leiden tot ongelijke behandeling, bijvoorbeeld in het strafrecht. Dat ze zich dan beroepen zegt ja, ik heb iemand vermoord. Maar ja, ik moest dat.

[00:31:43]

Moest van God was een goddelijke opdracht. Dat kan. Is dat? Is dat een exploratie? Nou, het is niet uit je dan. Dan word je daarop veroordeeld. En dan? En dan nemen ze dat wel mee.

[00:31:51]

Maar je moet gewoon veroordeeld worden op het vijfde. Een terrorist die een terrorist die zegt van jou moet van Allah. Nou, daar worden straffen mee.

[00:31:57]

Maar dat is wel ja, daar zijn we. Daar wordt er echt wel rekening mee gehouden. En bijvoorbeeld een. Stel, je bent een moslima en jij moet werk gaan zoeken. En jij zegt ja maar ik wil niet in die drankhandel werken, want daar ga ik niet werken. Dan ga ik dit doen. Dan mag jij dat weigeren. Ja, en dan mag je toch wel een Gleichen daardoor een uitkering die wij allemaal betalen. Plus dat jij weigert met alcohol.

[00:32:20]

Nou nee.

[00:32:20]

Maar goed, dat zij het is blijkt wel heel ongelijk.

[00:32:23]

Dat kan gewoon niet altijd zo bizar vind van religieuze mensen is gewoon hun inconsistentie. Weet je wel, want het is ook als je als je zegt dat alles God's wil is, dan wordt gered. Waarom dan dan wel?

[00:32:36]

Sla je jezelf toch van elke verantwoordelijkheid? Plaats zo'n filmpje in ischemie ofzo in. In Turkije was een aardbeving, zag ze een hele flat in elkaar donderen. Aardbeving Zizou, maar alle alle alle Roebben van. Jammer. Ja, dit doet Allah dan. Dus ja, maar dat is precies. Nou ja, wat is jouw logica? Dat is net waarom staat hoeveel huizen ze dat is? Dat is. Ja, dat hoort. Dat is mooi. Dat is goed dat het er is, want kennelijk heeft dat de reden.

[00:32:59]

Het is toch ook al weer Ilex als het om wat minder gaat, want dan gaan echt gewoon meer doen ze wat minder gaat in je leven is toch heerlijk toch? Maar dan ook maar laten we dan even de positieve dingen van een geloof benoemen.

[00:33:10]

Want we zitten natuurlijk mee.

[00:33:12]

We zijn natuurlijk liberalen en de finale om ons heen. Ik ik geloof ik. Oh ja, ik geloof in mij.

[00:33:19]

Het programma op SBS lijkt bijna gesplitst worden, maar als het gewoon zo vet euh trouwens is geen hele blaadjes. Wel een beetje zie ik wel een beetje als God, als de Messias, als de Messias. Ja, dat is Jezus als ze je voorstellen als Jezus zo terugkomt.

[00:33:34]

Jezus, wat een boerenlul van een godheid. Maar ja, serieus.

[00:33:39]

Het kan verkeren, zeg ik dan wat rauw. Het kan zeker verkeren. Nee. Maar. Nee. Maar er zijn natuurlijk ontzettend veel voordelen als je het mooie eruit pakt. Maar dat is bij alles. Alles wat extreem wordt is gewoon niet prettig.

[00:33:48]

En als je hele mooie dingen draait waarvoor hij toch een hele lelijke mensen. Een uitstekende manier om aan een partner te komen.

[00:33:53]

Ja, zij denken dat we de EO jongerendag lekker Ricketts wordt, maar wordt daar niet gekend. Maar er zijn natuurlijk wel heel veel lelijke mensen in het land en zijn altijd gewoon heel veel lelijke mensen. Ja, die moeten ook gewoon een kick. Ja, maar daar kan je toch ook gewoon potjes en index zijn?

[00:34:09]

Ja ja maar goed.

[00:34:10]

Maar ga jij als jij het Nunspeet komt en je hebt de bomen hier wel een gemeenschappelijke deler?

[00:34:15]

Natuurlijk niet met Ibogem, maar jij hebt. Ik bedoel je kan wel fijn van ojhy. Je hebt het ook daarom als prettig. Dat schept een band en je hoort ergens bij. Dat is wel fijn. Eigenlijk is natuurlijk het hele hele domme koor ook gewoon een kerk is. Het is gewoon welkom in Walhalla en Walhalla. Het was van de Noormannen dan weer de hemel na Germaansche.

[00:34:36]

Ja maar waar het het is. Het is. Het geeft een soort leidraad. Het geeft sturing, het geeft kaders voor. Voor heel veel mensen is de wereld natuurlijk eigenlijk te complex. Te ingewikkeld zijn, teveel mensen zijn teveel culturen, teveel keuzes is allemaal te ingewikkeld. Dus wat maakt het leven dan overzichtelijk en prettig? Kaders, regels, dingen die de wereld kleiner maken? Nou, religie maakt natuurlijk bij uitstek je wereld kleiner. Je keuzes worden minder, je wereld wordt kleiner.

[00:35:03]

Allemaal regels waar je aan moet voldoen. Dat geeft houvast. Dus lekker. Ja, heel veel mensen willen regels. Nou, ik snap het toch wel.

[00:35:10]

Dus we moeten toch misschien op zoek naar iets? Ja, we moeten maar ergens. Vind wel dat we de ambitie moeten hebben. Onze eigen denk ik. Ik heb overigens even.

[00:35:18]

Ik heb. Ik heb. Ik heb een business idee. Ja euh. We hebben één Bizidee die hier even op aansluit. Dat is hem niet. Ik zat te denken aan. Je hebt natuurlijk de de stemwijzer. Ja, maar ik dacht ja, je kan natuurlijk ook Regina Ligi wijzer doen. Wat je in ieder geval, want ik denk dat je je nog verbaast. Kijk, want precies wat ook Ruben van Zweden zegt ja euh, je pjjw. Wat weten wij nou precies en wat erin staat?

[00:35:41]

En ook in de Koran en er zitten prachtige verhalen zijn en wij zien dat je gewoon extremisme gelezen krijgt.

[00:35:46]

Maar je krijgt hartslagen. Mevrouw Jane gaat door waar het zomaar eens van maakt.

[00:35:50]

Heb je toch ook bij de stemwijzer dat er dan weer gewoon toch weer SP? Hij kondigde je denkt. Nou ja, dan stem ik dan maar toch weer niet. Ja, het zou mij verbazen nog. Ik denk dat je dat je ook. Ik ben er voor ja, maar religie wijzer. Nu even het echte busincident.

[00:36:04]

O ja. Het geflopte business idee van. Ook het zit hem weer in de woord van God Jaap God, verrassend. Ik dacht aan de bitcoin. De Brit ja, met een bitcoin. Want kijk, die pauze, alles loopt terug.

[00:36:30]

De gift, de amendementen, modelletjes, de verdienmodellen van God waren waar we. Waar moet u nog? Waar moet je nog op? Ze verdienen donaties de hele boel. Zie ik dat nieuw verdienmodel? De paus en zijn kardinalen moeten zich meer als merker profileren. Ze moeten zichzelf als merk is. En die geven dus ook bitcoins. Uit bitcoins zou ik ook een limited uitgave. Net zoals de echte bitcoins 20 miljoen ofzo van gemaakt? Ja, zeggen ze gewoon bitcoins.

[00:36:56]

Wat deed deze vroeger natuurlijk ook in de kerk? Het gaat heel erg in in de munten en natuurlijk op de kaartjes.

[00:37:01]

Precies dat wilde jij zeggen. En die zijn in te wisselen. Dan weer voor privé zoem sessies. Dopen op afstand stukken. Die videoboodschap je. Ik zou. Ik zou. Ik zou de biecht is ook wel lekker vinden dat je gewoon een lieve. Ja, maar dat is toch lekker als jij privé sessie?

[00:37:18]

Dan moet je wel serieus flink in de buidel tasten. Maar met de paus en je kan echt even biechten en je denkt daarna stop ik. Gedaan maar boeien. Ik heb geen griep. Ik heb gebogen. Nou, gelukkig kan ik hem met een gerust hart slapen.

[00:37:31]

Maar evenwel als ik dan toch als ik die religie wijzer van jou zeg. Ik zou zowiezo toch een katholiek zijn denk ik. Dat lijkt mij de lekkerste en tierelantijntjes. Ja, veel opsmuk, veel opsmuk, maar veel dramatiek. Weet je dat Italiaanse dat dramatische? En je doet alles verkeerd. Je gaat vreemd, je maakt de egale puinzooi wonen en je zegt sorry klaar. Kla biecht stilte. Helemaal klaar, maar mooi, dat kan ook nog iets zijn.

[00:37:57]

Gewoon een commerciele biechtstoel die we ergens neerzetten in Amsterdam. Ja, maar dan moet je wel. Moet je wel betalen voor de geheimhouding van van je van je biecht.

[00:38:08]

Ja, maar het is wel lekker. Als je er dan vanaf bent kun je altijd laten zeggen Kamerlijsten katholieken. Dus ik heb. Ik heb dat al gedaan. Dat is een goed aflaat. Aflaat? Nou, ik.

[00:38:17]

Ik vind het een Meriam goed. IdeaPad medium. Debevere Ik ook. Maar hoor om zo'n recensie van Bitcoin is natuurlijk dat je in kan handelen. Dus hoe? Hoe ga je handel krijgen tussen Bitcoin bezit?

[00:38:29]

Was niet de afspraak. Staat hier niet in schermden. De afspraak was dat je hier een vraag over gehouden zou hebben. Dit is gewoon een feit. Leuk is Japanners ook. Hij doet me heilig. Ja, wat zeg je nou echt mega? Ja, ik heb echt vakwerk. Wat goed zo weergegeven conclusies trekken over het geloof. Ik denk dat wij eigenlijk allebei een leemte voelen omdat wij toch geen zingeving hebben. Leemten? Ja, maar er worden dingen gebouwd.

[00:38:53]

Van Leemput. Jaja, hierbuiten gewoon lemen plaggenhutten. Ja, maar dit is een leemte in ons leven. Dat snap ik. Uhm, een gat zou je kunnen zeggen. En wat platter wordt. Maar ik vind leemten mooi ook helemaal. Ja, dat erin bestaat dat wij dus geen levensbeschouwing hebben. Dat hebben we niet. Ik denk dat een levensbeschouwing wel goed is, dat je een soort van ideeen van nou. Dit is de bril waardoor ik het leven bekijk.

[00:39:18]

Maar waar is al bril achter de voordeur? Maar is er niet in het publiek? Is er iets in de praktijk?

[00:39:24]

Wat je dan? Waar je je aan kan hangen? Wat je kan natuurlijk. Naar Herna en naar naar Ruben.

[00:39:28]

Ruben heeft natuurlijk wel gelijk dat ook ik me daar gewoon meer in moet verdiepen. Want die verhalen. Kijk de mensheid maar dat is. Maar dat is dan misschien een gat in de markt dat je daar ergens soelaas voor biedt.

[00:39:40]

Soelaas? Ja, je hebt echt een paar woorden die je echt. Is die matriarchale.

[00:39:44]

Maar goed, dat niet. Maar dat is wel. Dat is wel wat we altijd weer vergeten dat wij. Wij denken dat zij die eigenlijk MOTM niet. Mag ik nou even serieus? Ja? Dat wij als mensen altijd denken dat wij een soort nieuwe generatie zijn en dat wij niks kunnen leren van al die mensen die voor ons waren. Maar er zijn natuurlijk al 3000 jaar zijn er mensen die allemaal meemaken wat wij meemaken. Alle basale struggles die wij hebben of het werk.

[00:40:15]

Familie en vrouwen bij al die basale shit. Daar zit natuurlijk zoveel eeuwige ethiek. Je gaat niet nu niet mopperen. Je liniaal. Laarne Maart heeft gewoon geen zin. Niet doen, want er gaat niet de hel de hemel in 80 stukken door. Al die basale dingen. Jean-Marie zette in die verhalen. Nee, maar er is wel mooi, maar daar zouden wij wel van kunnen leren. We zijn gewoon te arrogant en te dom en te lui en te dom om daar gewoon eens een keer riep nee maar serieus.

[00:40:47]

Jammer. Dus wat wil je dan? Wil je? Maar moet er dan ooit een bijbel gemaakt worden? Wel met de leugen te gaan? Eigenlijk is een ruwe vraag van John Help ons naijver.

[00:40:55]

Wij zijn zulke surgeon, want Ruben verkoopt dat natuurlijk best, maar niet aan het echte grote publiek. Daar moeten we een muziekje bij helpen. We moeten wel, dat moet wat commerciële. Dat moet wat groter. Daar moet iedereen maar onder. Die fucking millennials hebben toch allemaal behoefte aan zingeving? Liggen ze weer? Liggen ze weer ayahuasca te snuiven op een yoga maalden ergens in India, in Bali. Maar ja, alsof. Dat is ook niet de oplossing hé.

[00:41:14]

We hebben al die kennis. Het is namelijk allemaal opgeschreven door mensen die allemaal precies dezelfde shit hebben meegemaakt als wij. Ja, waarom leren we daar niet van? En wat moeten we dan?

[00:41:22]

Moet daar een businessmodel omheen gevouwen gaan worden denk ik goed.

[00:41:26]

Godsdienst moet uit de grondwet. De herder moet gewoon weg. Ja, God heeft geen plek meer in onze publieke ruimte. Zeg niet dat ze geen rechten hebben. Ja, ze hebben dezelfde recht als iedereen. Precies ja dus. De grondwet gaat boven de wet of boven God. Ja en ja, als je God uit je hart. God moet gewoon weg. Harry ja, over God gesproken. Nu gaan we iemand bespreken die van God los is.

[00:41:49]

Het snoepje van week. Het snoepje van de. Kim Holland haar naamgenoot Kimo zei Ja, ja, want Kimmo Kim Jonckheer met Kim Twente. Nou, ik kan je vertellen dat toen Kim mijn Kim thuiskwam bij haar vader, toen zij toen 18 serieus bij haar vader. Nee, Brafa bij haar eigen vaders. En ja, ik heb nu een nieuw vriendje. Leuk. En binnenkort dacht die echt Jaap van de Gouden Kooi. Ja, en met Kim Holland en Kim Cutter wordt ook de hele dag word door elkaar gehaald.

[00:42:27]

Nee, je houdt de ronde, maar dat is wel even zo. De ja, die naam gaat even zo snel. Gaat dat door je hoofd? Maar Kim Holland, ik ken hem natuurlijk allemaal van Kim Holland TV, wat natuurlijk allemaal onder de knop zit bij ons op de tv.

[00:42:41]

Ja, ik zie aan je ogen dat je je nu realiseert dat niemand van deze lieden ons achter is. Dat ook niet.

[00:42:47]

Kim Holland is natuurlijk een porno acteur, wel zoals Structo.

[00:42:52]

Ik denk niet dat je het woord acteur kan gebruiken voor pornoactrices. Nou ja, goed, ik denk dat we Anna Drijver is en Carice van Houten.

[00:42:59]

Maar daarom zeg ik ook porno acteur. Ja, maar ik vind Atreus wel is is een woord wat wat exclusief toebehoort. Oh, jij gaat weer bepalen de grachtengordel wel mag zeggen. Kleinkunst dames die ook op het grote doek bemoei je met andere dingen. Maar goed. Kim Holland is wel een beetje van onze generatie. We zijn natuurlijk zelfs met onze generatie, maar het is toch zo dik in de vijf. Ja, maar wij kennen haar en de jeugd kent haar niet hoor.

[00:43:24]

Ik denk niet dat ik iedereen ken als fenomeen, zie ik. Ik heb haar ook niet in mijn telefoon. Ik ken haar ook niet, maar daar heb je er wel eens in.

[00:43:31]

Nou heb je er wel eens in actie gezien. Nee, dat denk nou, nee, dat denk ik eigenlijk niet, want het is. Het is zo goor en zo heftig. Nou, dat even lief voor Kim. Nee, maar ik bedoel het is gewoon een hele rouleert. Is jouw zangerig? We hebben het over doelman afgemat, vriend nietduidelijk Drenthe. Dat is gewoon Kult met super glinstering Kult. Dat is echt schitteren. Maar Kim Holland ook. Cassatie legde het doorgehaald.

[00:43:55]

Dat was ook echt sterk hoor. Maar uhm, Kim Holland heeft natuurlijk gewoon. Is wel de bekendste booby. En had je Kim Holland? Ja euh. En waarom jij dit doet? Dat weet ik wel, want zij was vroeger zwaar althans, is opgegroeid in een zwaar gelovig gezin. Ik weet niet of ze Jehova was, of ze zevende dag is. Ik adventisten. De Washington Hover moest hij ook niet langs de deuren met een voetje. Een heleboel naudé langs de deuren is.

[00:44:22]

Heb trouwens vroeger een vriendje, een Jehova getuige is ik me nu en het besef dat Maria het was. Ja Tom, Tom nog wat. Dit was een Jova. Oh ja, geinig. Maarja, in ieder geval zei kwam ik weer onder de douche gezet McLennan. Ja precies. Zij kwam uit een Jehova gezin. Ja en is toch gewoon even de porno ingedoken en had en dat ja dat strookt niet echt met elkaar. Maar het mag denk je niet, want dat vermoed ik.

[00:44:48]

Als je die in zo'n hele religieuze omgeving opgroeit en je het gewoon een normale menselijke behoefte aan aan aanklaagt. Ja, dat dat als het zolang klein wordt gehouden dat het er dan ook echt bij hem uitkomt. Want je ziet best wel vaak niet dat ik daar verstand van hebt. Maar bij een van die Amerikaanse pornoactrices hoor je best wel vaak.

[00:45:09]

Of lees je daarvan dat die uit religieuze omgeving Zambia gewoon om de spanning en natuurlijk een gewoon volle bak is. Ben je daar de hele dag door geobsedeerd?

[00:45:19]

Dat zou best kunnen dat de zomersolden. Zo zie je de groep met je kinderen als ze als ze snoep willen. Kinderen en dit is wel heel gek. Dat vertelde je als je kinderen snoep willen, geven je ze zodat het geen ding.

[00:45:30]

Nee, dat is waar. Dat is waar. Maar Kim Holland? Jeetje, het is het. Ik zou denken het zo heftig om haar aan het kerstdiner. Want het is wel een. Het is een aapje. Er was horen praten ook.

[00:45:39]

Het is vreselijk, zegt Jonas. Je wilde niet, je wilde niet horen praten, maar je wilde ook niet zien neuken.

[00:45:44]

Nee, nee, nee hè hè hè? De combinatie seks en religie is natuurlijk al zich wel heel interessant, want in alle religies hebben natuurlijk met elkaar gemeen dat het een soort van doorgeven van seksuele frustratie is. Maar eigenlijk is dat wel alle regels van van religies zijn gaan over seks gaat eigenlijk over beperken van de seksualiteit van vrouwen. Met name zit heel veel seksuele frustratie in. Ik bedoel als moslim, maar natuurlijk helemaal niks.

[00:46:17]

En wat mag je precies vertellen? Maar hij zit daar in je zandbak en je mag niet eens masten magny. Je mag er wel masten. De vrouwen mogen toch niet? Je mag ervan masten als het echt niet wilt.

[00:46:28]

U niet? Dat mag wel. Maar wat dacht je dat mannen dat je als zeereizen mocht de masten? Ja, maar daar zitten geen moslims. Nee, maar zwarte kousen mogen niet masten mogen. In die massa komt er op de band met de handjes boven bed slapen.

[00:46:43]

Je mag wel masten. Nee, je doet het wel, maar dat mag niet. Ik heb. Ik vraag mij af of er ergens staat dat je niet mag masten.

[00:46:50]

Ja zeker. Ik denk dat het Nanou heet, ik de kuisheidsgordel. Maar de man mag de mast. Je moet je. Je moet je bewaren. Dat is gewoon Totò tot het huwelijk. En dan mag het. Ja, dat doet de de. De core business van de meeste religies is gewoon seksuele frustratie. Maar goed, we waren bij Kim Holland. Maar goed, het is het.

[00:47:13]

Toch is het een snoepje is een vroegere snoepje. Ik wil wel een paar oude foto's van de Zino, al wil ik dat. Maar dan wel benieuwd of het hof zich daar hadden willen. Journalistiek interesse? Nieuwsgierigheid? Ja ja, ik ben wel heel benieuwd. En ze zou je meenemen naar het kerstdiner, zei hij.

[00:47:29]

Dat ik denk dat dat wel heel grappig wordt, maar dat dat dat wel. Nee, dat is wel lastig.

[00:47:35]

Maar overigens over Bobbi Eden. Die is dus helemaal uit en die heeft nu een boek over haken gemaakt. Dus gewoon haar gewoon breien. Weet je wel, gewoon gewoon haakneus. Iets anders? Ja, maar ik bedoel datzelfde. Ja, want omdat jij zou roken is dat lekker. En je heeft daar een boek over gemaakt en is helemaal uit die wereld. Maar ik vind dat. Dat vind ik wel bijzonder mooi. Nee, maar het is toch bijzonder.

[00:47:59]

Ik laat me Livedoor door zes Congolezen naar Nema broer, maar dat is toch bijzonder dat je zij zit nu helemaal op bavarois haken. Nou opeens heel gaaf. Nee, ik zeg ik vind het niet gaaf. Ik zeg zijn ze helemaal op die kindermarkt gedoken? Ja, iedereen, alle moeders volgen. Haers is een soort mommy vlogger, terwijl ze wel gewoon door 25 gaat. Ja, prima, maar ik vind het wel waar. Denk maar eens tot hetzelfde punt dat het is een extreme dualiteit tussen seks en religieuze kuisheid.

[00:48:26]

Het is een soort van van. Van de twee kanten van dezelfde medaille. Dus. Of je bent iets slaat helemaal door na een. Up slotdebat? Ja, maar ik weet dus niet over wie hier een euh, ja, maar zet het precies. Ze gaat in één keer van pornoactrices naar mommy vloggen. Ja, dat zijn wel stappen.

[00:48:42]

Wat dat aangaat zou je dus best wel een heel interessante avond kunnen hebben in een nonnenklooster.

[00:48:47]

Nou, als je daar als je het juiste sfeertje even los. Nou vergis je even niet even, want we gaan natuurlijk zo meteen door naar de exclusieve afleest voor echt extreem mooie en mooie. Ja Tönnies.

[00:48:59]

Ik noem een luistert kinderen. Dan zijn we er wel. Ja uhm, die ga wijzelf als makers kunnen ook luisteren. Ja ja, euh. En we gaan het natuurlijk wel even hebben over seks he. Want dit is het bruggetje gaat over seks. Nee, maar dat hebben we mooi gedaan. We hebben religie verbonden aan seks. Ja, maar wat gaan we nou precies spreken zometeen? Nou euh. Er zijn heel veel vrouwen. Euh ja, echt opvallend.

[00:49:19]

Heel veel vrouwen die ons vragen, met name mij. En kun jij niet eens met je sidekick praten over seks?

[00:49:25]

Want dat is gewoon een interessant onderwerp. Wat vinden jullie van seks?

[00:49:28]

Een grap is. We praten gewoon niet zo vaak over seks. Wordt een korte aflevering. Ja, maar we gaan wel. Nou ja, maar vertellen waarom mannen dat misschien niet doen. Verzin wat de verschillen zijn in de gesprekken over seks tussen man en vrouw. Want ja, vrouwen hebben denk ik het idee dat mannen net zoveel over seks praten als zij. Dat is niet zo. Wij kijken naar seks.

[00:49:46]

Wij denken rustig, rustig babbelen voor de man. Ze geeft zo veel weg. Handel waardoor we gaan naar de video van de.