Transcribe your podcast
[00:00:00]

Dit is een podcast van de Algemene Vereniging Radio Omroep, ook wel de Algemene of affloot NPO Radio Podcast Hoofdcast. De joert krast. Radiotherapie tegen hypes en hysterie. De hele wereld houdt zijn adem in voor 3 november. Dan gaat het gebeuren in Amerika. De verkiezingen en daar zijn al die debatten aan voorafgegaan. De ja toch wel behoorlijke confederatie. Of ik zou zeggen rouwborden confrontatie tussen Trump en Biden, de tweede alweer. Ik heb hem gezien. Ik heb ze allebei gezien in de nachtelijke debatten.

[00:00:37]

Ik was toevallig op donderdag avond presentator van op Eén en zat met Jeroen Pauw en Tijs van den Brink en ik niemand aan tafel om daarover te praten. Heb ik eigenlijk Jeroen in een soort stoer moment? Beloofde Nee, ik ga wel kijken hoor. Nee, vannacht hou ik je uit. Dus daar zat euh, uw presentator, om drie uur s nachts klaar voor de buis. Dat duurde ongeveer anderhalf uur.

[00:00:58]

En ik vind het toch altijd wel fijn om live te kijken, want je bent een onderdeel van de geschiedenis in ijsje. Dat is hetzelfde als een live voetbalwedstrijd waarschijnlijk. Dan kan ik wat minder van getuigen. Maar nu gebeurd is terugkijkend toch wat slap. Aftreksel is Koen. Koen Petersen mijn gast van de dag. Uhm, een vriend sinds jaren ik. En je mag het wel weten. Ik ken hem uit jouw W.D. Zo zat ik in het hoofdsteun ooit.

[00:01:19]

Euh. Zat ik met Rutten in een. Hij volgde Rutten op als voorzitter daar en is later gewoon. Euh ja, ze verkopen de luxe geworden man van die grote bedrijven en zit nu in de koffie. Maar dat is allemaal leuk voordeel om de huur te betalen. Maar hij heeft een veel grotere interesse voor Amerika is Amerika. NIST heeft veel boek geschreven, vooral over. Euh ja, lugubere details als je.

[00:01:41]

Noem n president. Het Amerikaanse Kriens. Noem één detail uit een verkiezingsdebat en Koen Petersen kan het altijd noemen. Dus ik ga er van uit. Koen zat met popcorn voor de buis. Wat?

[00:01:52]

Ik ben niet op gebleven, maar ik heb het wel s ochtends in alle vroegte in zijn geheel bekeken. En dat was de moeite waard, want het was een spannend debat omdat het toch wel de vraag was gaat Trump anders opereren dan in het eerste debat waar die zo agressief was dat niemand nog dacht dat het een presidente was? De vraag was gaat Biden vastlopen en komen er nog verrassingen uit en gaat het over een paar opvallende dingen bij hem?

[00:02:14]

En jij schreef het boek in de aanval over via Trump Het Witte Huis? Uhm, vond jij dat die goed aanvoelde in dit debat? Want het eerste debat? Dat was natuurlijk echt Quietus. Kunstkenner was gewoon een trouwpartij. Nu zeggen ze veel. Hij was bijna presidentieel, zei iemand.

[00:02:28]

Ja, dat klopt ook. Hij was veel meer op de feiten. Hij verdedigde ook de euh euh. Trackrecord. Wie heeft achtergelaten? En liet Biden ook aan het woord. En dat was vooral heel slim omdat Biden, als die eenmaal praat, erom bekend staat dat hij vergissingen maakt, dan wel dat ie vastloopt in zijn redenering. En dat gebeurde wel een paar keer niet fataal. Maar euh, je zag wel dat Biden veel meer dan het eerste debat de gelegenheid kreeg om naar woorden te zoeken.

[00:02:51]

Wat is dat? Maar dat ie vanuit zijn jeugd stottert? Of omdat die gewoon gewoon vergeet wat ie moet zijn? Want ik heb. Ik heb ook Luif zitten kijken. Ik dacht dat ie een keer of tien, vijftien jaar echt naar papa een zo struikelde. Wat was het?

[00:03:04]

Nou ja, je merkt op dat je ouder wordt en dat in de woorden moet zoeken. En dat wordt ook wel een beetje als leeftijd euh geweten. Tegelijkertijd heeft ie ook een hele historie van echt grote vergissingen. In de campagne van 2008, toen ie nog tegen Obama campagne voerde bij de voorverkiezingen, maakte de opmerking dat Obama toch de eerste zwarte kandidaat was die dus zo netjes uitzag en zo weinig zo goed meer voor de dag kon kon komen. En dat leidde ook weer tot grote hoop misverstanden en tot de verbazing dat hij uiteindelijk wel vicepresident werd onder Obama.

[00:03:30]

Ja, gaat omhoog. Ja, misschien ken je ze wel in je omgeving. Mensen die van een onderwerp wat eigenlijk niet hun werk is. Zo ontzettend veel afweten dat je denkt ja zonder, dan moet je een boek over schrijven. Je moet presentaties gaan geven en ik vind in het geval van Coen, die al meerdere boeken heeft geschreven, een column. Elsevier heeft uhm, je moet promoveren en hij is bezig met ja, meerdere onderwerpen waar die op zou kunnen promoveren, maar heeft het nog niet helemaal besloten volgens mij.

[00:03:54]

Want ik heb ook gezegd als ik je ooit wil uitnodigen, dokter Kelder, kom je eigenlijk wel gepromoveerd en moet je nu een armzalige doctorandus? Ik kan eigenlijk niet. En hij was bezig eerst met de stafchef. Een aparte functie in Amerika natuurlijk. Die kennen wij in Nederland eigenlijk niet. En gaat nu bewegen naar een andere functie eigen of een ander. Een Sun's, zeg maar het niemandsland van de Amerikaanse democratie. Tussen het moment van de 4de november als de nieuwe president gekozen is en de inauguratie grondwettelijk op 20 januari.

[00:04:24]

Dat is een ja, juridisch gezien nog een raar gebied waar de oude president alle bevoegdheden heeft, maar eigenlijk al uitgezet is. Daarop wil hij promoveerde en dat die die die tijd heeft. Een naam die functie heeft een naam. Coe noemt dat de, stelt president. De onzichtbare president, maar die er toch wel degelijk is.

[00:04:43]

Even uitleggen wat je ziet is als een pre als de presidentsverkiezingen zijn en er komt een nieuwe president. Dan wel omdat de zittende president de verkiezingen verliest, dan wel omdat die na twee termijnen niet mag worden herkozen. Dan gaat alle aandacht uit naar de nieuwe president Vanzetti in zijn kabinet. Wie wordt de stafchef? Wat voor beleid gaat die in gang zetten? De oude president? Die mag dan nog het ambt volledig invullen, alleen niemand let meer op een periode van 4 november 20 januari van dit jaar.

[00:05:10]

Daarmee heeft een president eigenlijk vrij spel. Ja, ik wil gaan kijken wat doen die president?

[00:05:14]

Is daar vaak misbruik gemaakt? Je? Je zou dat demissionair noemen in Nederland. Ja, alleen bij een demissionair kabinet of een demissionaire minister geldt dat die geen belangrijke zaak meer mag aanraken. Maar een president blijft honderd procent bevoegd tot de laatste een groot verschil. Euh. En wat je met name ziet op het gebied van misbruik is dat euh, bevriende geldschieters bijvoorbeeld die achter de tralies zitten of waar een proces tegen loopt. Dat hij dan gratie krijgen. Bill Clinton heeft bijvoorbeeld Marc Ridge.

[00:05:40]

Zijn vrij belangrijke campagne financier heeft hij gratie verleend. Dat hij uit ballingschap voorziter land weer terug kon naar de Verenigde Staten. Maar wat je voorbeeld Bill Clinton en Obama ook hebt zien doen in die periode is allemaal executive orders uitvaardigen.

[00:05:52]

Dat zijn besluiten met de status van wet die heel veel milieubeleid hebben geactiveerd. Dat durft dus niet te doen toen ze de kiezers nog onder ogen moesten komen, maar wel toen daar niet meer op werd gelet. En het is makkelijker om zo'n order op te schrijven dan om een terug te draaien, dus daar wordt wel gebruik of misbruik van gemaakt.

[00:06:08]

Ik herinner me ook al die beroemde aanval. Beroemd eigenlijk, maar niet zo'n Bromma, die aanval op die kerncentrale in Iran. Dat heeft Obama ook op de valreep gedaan. Nee, sorry, dat heeft Bush gedaan.

[00:06:18]

Zeg nou goed, het is Bush wat USA heeft gedaan.

[00:06:21]

Al omdat ie dacht Obama gaat dat nooit meer doen. Dus ik doe het eventjes schrijven. Uh, Iraniërs pesten. Waarom hebben die Amerikanen als vrouwen? Dan gaan we door. Waarom hebben die Amerikanen die termijn van 4 november tot 20 jaar na langgerekt aan max om dan niet korter?

[00:06:34]

Nou, ze hebben me echt wel korter gemaakt, want tot in de jaren dertig van de vorige eeuw in de tijd van Roosevelt was de integratie pas op 4 maart. Dan denk ik nog meer samen dat alles per postkoets moest worden geregeld en de transport en communicatiemiddelen, zodat die trouwens iets meer tijd kost.

[00:06:49]

Je kan niet zeggen binnen een week hebben we een nieuwe president met een team. Dat gaat gewoon niet.

[00:06:52]

Dat is daar niet zo ingesteld. Je zou het wel kunnen doen, want in Engeland zie je ook als een politicus de verkiezingen wint. Hij trekt Downing Street in, benoemt ministers dezelfde dag en klaar is kees. En als je dan in meerderheid moet, heb je allemaal hoorzittingen voordat ministers kunnen worden benoemd. Dus dat proces is wel wat trager en er moeten uiteindelijk 3000 posities door een president worden zoveel ingevuld tussen de de. De belangrijkste zijn in die eerste paar weken en daarna volgt volgt de rest.

[00:07:16]

Maar het was dus veel langer, dus het is al ingekort.

[00:07:19]

Ja, ga de onmogelijke vraag stellen wie gaat er winnen?

[00:07:23]

Uhm ja, ik durf geen voorspellingen te doen. Vier jaar geleden dacht ik dat Trump zou winnen en dat kwam ook uit. Ik durf dat nu niet te zeggen, maar t is echt toch een open race.

[00:07:30]

En dat maakt ook de komende dagen zo spannend. Zeker nu een Times opeens duizend Geussens games zet en is 10 11 12 procent voorsprong voor Buinen en Ivan van de popular vote ja dan ook in de swing stijd.

[00:07:40]

Dan kom je er veel, veel media en verder staten die erg op de hand van Baydar zijn, die schrijven ook in termen van wensdenken. Maar als je de simpele rekensom maakt, dan zie je die hebt Sfinks steeds aan de zuidelijke kant van de VS. Dat is bijvoorbeeld Arizona, Florida en Texas. Als Trump die weet vast te houden. En hij weet één van die drie industrielle industriële staten te winnen in het noorden. Dus mits ze kunnen of Pennsylvania of Wisconsin, dan heeft ie net genoeg.

[00:08:03]

Dus het is helemaal niet uitgesloten, maar hij zal nog hard moeten werken.

[00:08:07]

Maar als je nu ja er is moet op de redactie van op eenbes en huiver van jongens. Iedereen gaat er maar vanuit dat Beijnen wint, want The New York Times schrijft dat immers iedere dag. Maar is dat nou wel zo? Uhm. Vorige keer hebben zich toch wel behoorlijk verslikt in. En Clinton zat er eigenlijk al Hillary Clinton, maar dat werd er dus ook niet. Dus zijn er niet mogelijkheden, dat toch. Trump gaat winnen, wat je daar verder ook van vindt.

[00:08:31]

Uhm, en volgens mij als je naar het laatste debat kijkt is er n sleutel begrip waar Trump op zou kunnen winnen. En dan gaat het niet over dat beiden de olie industrie willen afschaffen ofzo. Want dat lijkt mij. Dat lijkt me een kleiner belang in het hele grote verhaal. Het gaat eigenlijk erom dat Trump doet een beroep op de Amerikaanse spirit, op de Amerikaanse geest van wij kunnen alles weer hebben make upmerk en grado gen versus in de corona crisis.

[00:08:56]

De defensieve houding van Biden, die lijkt het hem misschien wel terecht hoor, maar daar gaat het nu helemaal niet om. Met z'n mondkapje op in zijn eigen kelder zit opgesloten, maandenlang en onzichtbaar is, terwijl Trump met zijn grote mond over een rallies houdt. Mondkapje af smijt. Iedereen besmet lachend uit het ziekenhuis. Loopt met een enorm van het turbo serum wat ie dan is de aderen heeft. En dan zegt ie dit in dat debat en heen warns de shutdown dus.

[00:09:21]

Sculpture I was de kip erop.

[00:09:24]

En hoe het nu verder met het Lucette der Freeza kunt Churchills trouwens zakken. En dat is eigenlijk de essentie tussen stem je op iemand die Optisch Hae perspectief geeft, die wil winnen. Die zegt wij kunnen dit ook stemmen op iemand die bang is die in zijn schulp kruipt. Die Amerika helemaal niet per se groot gaat maken. Dat is een beetje de het beeld wat Trump probeert te schetsen. En de vraag is natuurlijk wat gaan mensen niet Springsteens stuk? Of vijf van die staten bouwindustrie staten vaak waar ze?

[00:09:54]

Ja, gaan ze op de merken Dream stemmen, ook al bestaat die misschien helemaal niet meer. Of gaan ze eigenlijk op de nederlaag meteen al bieden? Sorry for you. Beiden een prima man waar niemand iets tegen kan hebben. Maar tijdens het debat. Hij hekelde. Hij maakt natuurlijk niet een hele kracht. Hij is eigenlijk een beetje over the hill. Hij is al een jaar of tien te oud. Nu Trump ook. Maar Trump. Wat die allemaal slikt?

[00:10:16]

Die zelf. Maar Trump maakt een behoorlijk kwieke indruk te werken. Maar als je nu in de positie van Trump nu zou vergelijken met vier jaar geleden met met Clinton waar Lightnin een tijd lag toen ook achter in de peilingen.

[00:10:28]

Ja, het is redelijk vergelijkbaar. Het grote verschil natuurlijk wel. De vier Glauber zijn de uitdager en ging de trend veel in zijn voordeel. Nu is dat veel stabieler. En euh, mensen vinden Biden veel aardiger. De kerel dan Hillary Clinton, die vier jaar geleden met Trump in een competitie was verwikkeld. Wie is de minst populaire president van kandidaat? Iedereen verbiedt een aardige man als de buurman was. Dan zou je met hem nooit ruzie krijgen over de heg.

[00:10:52]

En dat is wel een verschil met Clinton, die je toch liever niet in de tuinhuisje wil hebben.

[00:10:56]

Net veel. Ik doe daar geen uitspraken. Ik ken haar niet. Jij kent haar man.

[00:10:59]

Volgens mij heeft die Bill wel zo'n motor. Ja, twee keer met hem kunnen spreken. Indrukwekkende man. Ja, zo ongelooflijk. Een man is eigenlijk heel raar nu, want ik moet er maar niet over de man.

[00:11:09]

Maar goed, ja, het is een indrukwekkende kereltjes. Fantastisch om te zien hoe hij nog zoveel jaren na zijn politieke carrière nog steeds enorm begaan is met de publieke zaak. En ook nog Aung San staat Arkansas, waar die een aantal keren gouverneur is geweest. Nog per district kent hij nog precies weet wat in welk dorp politiek gezien gebeurt. Je krijgt de liefhebber die vierentwintig uur per dag met de zaak bezig is in New York met je goede vriend Rutte. Ik heb jullie daar toen nog afgezet voor een afspraak met Clinton.

[00:11:36]

Had een lunch afspraak en jij vond die Clinton meteen imponerend. Ha zou van. Hij is. Hij vult de ruimte. Ja, hij vult de ruimte en hij pakte ook onmiddellijk in hijsen. Hij prik je in je buik. Hij slaat een arm om je schouder. Hij is nieuwsgierig naar je mening. Hij lijkt je serieus te nemen, grapte Clinton.

[00:11:54]

Scoort heel hoog op Erotic Capital. Hoe is dat zo?

[00:11:57]

Bill en daar combines swingen couter door money. Dokter Cautaerts Harmony. Zij is euh. Eigenlijk doet Janu studies, maar ze heeft ook in Amerika gewoond. Is dat zo?

[00:12:09]

Bill Ja, dat zeiden zes stagiaires elk jaar. En wij gaan ter zake. Nee, dank alles voor deze OM en het zag net zo goed kunnen. Uhm jij. B. W. Wij vroeg aan jou de redactie vroeg aan jou. Dan kun je die campagne nog meer vergelijken. Wat is nou India? Ik ken die campagne is natuurlijk ongemeen hard en grof en ordinair. En noem maar op alle middelen. Niets wordt geschuwd. Nou is dat natuurlijk een glijdende schaal in Amerika.

[00:12:31]

Het wordt steeds erger en wordt steeds meer geld in gepompt. En toen vroegrijp jij nou, een moment dat het zeg maar het laatste moment van de ouwe tijd dat er naar goed gays kandidaat echt konden zijn zonder dat er met modder werd gegooid. En toen kwam je met een volgens mij een kandidaat die niemand meer kent. Kijk eens die er rond. 11 vice admiraal Stockdale.

[00:12:51]

Ja Cota, weet jij dat wie daar nou nou echt uit is?

[00:12:55]

Niet eens zo lang geleden, namelijk 1990, had je de zakenman Ross Perot die met de verkiezingen meedeed als onafhankelijke kandidaat. Die haalde uiteindelijk 20 procent van de stemmen. En omdat hij eigenlijk geen echte politieke ervaring had, heeft een admiraal als running meet gekozen als een kandidaat voor het vicepresidentschap. Dat was de gedecoreerde admiraal John Stokwissel, die bovendien een houten been had. Er is echt helemaal dat klassieke beeld oorlogsfront in Vietnam. Ja en uhm, die uh uh maakte met name furore in het debat dat hij samen met Den Quill en Elgort had als kandidaten voor het vicepresidentschap.

[00:13:28]

Kijk, nu is zo'n debat natuurlijk meteen keihard. Erin Stockt deel open op een hele andere manier.

[00:13:34]

Luister maar even raar maar waar majoor. Anaeroob Halattraction waarin noodzaakt zonodig sprak Medius de lijn, de Washington Insider Torry souvenirs ondernemings en honing Manhattan Maderno Washington.

[00:13:56]

Het was wel meteen een beetje anti-establishment. Ik ben nooit in Bosnië geweest. Ik keek. Je kan het zo op YouTube zien. Het fragment. Het was een innemende kluns in die grote carrière gehad, maar daar natuurlijk geen politicus. En hij zegt dat niemand kennen hem en wist ook niet eens wat was zo naïef dat hij ineens wist dat ie in debat moest? Na een paar dagen voor het debat zei Prospero tegen hem al BDW je moet overmorgen in dat debat verschijnen.

[00:14:19]

Hij schrok daar verschrikkelijk van en toen heeft hij met zijn zoon thuis geoefend met zo'n bibberende homevideo camera waar je nog ver autobanden in kon kon stoppen. De opening was goed ingestudeerd. Het was ook meteen het hoogtepunt van zijn optreden met Iedereen kende M. Euh. En daarna ging het eigenlijk al snel bergafwaarts en gehoorapparaat haperde. Dus hij kon een groot deel van de tijd vragen niet goed te verstaan. Het één ingestudeerd grapje. Als hij je geen antwoord had op economische vragen, dan zei die time out of Monissen om Wisman.

[00:14:46]

Vervolgens begon ze houten been euh, kramp te vertonen en moest hij wandelen om dat been weer van wat bloeddoorlopen te voorzien. Dus terwijl de twee andere kandidaten in discussie waren, zag je een man ijsberen op de afgerold achtergrond. Dat was Stockdale, die ook zich niet meer in het debat kon mengen omdat afgesproken was dat de microfoons vast en wat katheder stonden. Ja jij en hij dus ook niet meer verstaanbaar was als hij al iets wie waren. Toen was het helemaal verkeerd.

[00:15:11]

Wat nu?

[00:15:11]

Ja, die was wasbeerhonden van interessante Frru mensen denken altijd in Amerika stemde of Democratisch of Republikeins, links of rechts. Maar dat is toch genuanceerder. Je kunt ook een blanco stem uitbrengen. Je kan ook op de Green Party stemmen of op de libertarisch enz. Je kunt euh blanco stemmen met waar je gewoon een naam op zet van iemand die jij vindt dat president moet worden. Amerika dit wel een vrij land en dat is in 776 met die geweldige grondwet. Wie de Piepel allemaal wel goed begonnen hoor, nog voor de Franse Revolutie dus groot respect voor de Amerikaanse democratie.

[00:15:44]

En je kan een derde kandidaat hebben. En dat gebeurt in 1919. Raspe Rowhani was Parow was een oliebaron. Geloof dat ie offshore olie industrie heel rijk miljardair was geworden en hij heeft het niet gehaald. Maar hij heeft wel zoveel stemmen binnengehaald dat ie uiteindelijk de stemmetjes heeft weggehaald. Eigenlijk aan de kant van George Bush. De ouwe Bush I was president en die Florentius van Bill Clinton, voornamelijk omdat bondsbureau aan rechterzijde wat stemmen weghaalde.

[00:16:11]

Wat nu met dit debat? Ik las ergens dat er een uhm. Nee dus. Het is een soort onafhankelijk comité die debatten organiseert en dat het 46 pagina's dik contract is, eigenlijk waar de partijen zich aan zouden moeten houden.

[00:16:25]

Ja, het eerste debat tussen Kennedy en Nixon was op een A4'tje afgesproken. Uh, sinds 87 doet een commissie dat die bestaat uit vertegenwoordigers van beide partijen hebben geen officiele banden erbij, maar zijn. Eigenlijk hebben de de mastodonten uit die partij die dan samen zo'n debat zo acceptabel mogen maken. Merkwaardig, want jij zegt ik ken in erkennen die bedong we moeten staan omdat Nixon net aan zijn knie was geopereerd en hoopte dat Nixon in zou storten. En daarom hebben ze ook later tegen Reagan de debatten nog langer gemaakt.

[00:16:55]

Anderhalf uur in de hoop dat de oudste kandidaat zou instorten. Dat zag je nu natuurlijk in Biden. Trump, die hoopt ook dat beiden het niet volhoudt zolang dat was.

[00:17:04]

Dat was de bedoeling en Biden hield redelijk stand. En daarmee deed hij eigenlijk wat ie. Wat hij moest doen. Leuk met die debatten is dat heel veel van die regels in de loop van de tijd zijn gemaakt naar aanleiding van van incidenten. Dat de vicepresidentskandidaat bijvoorbeeld het debat zittend doen is sinds Dick Cheney kandidaat was. En die had enorme hartproblemen en die dacht zelf dat ie de anderhalfuur niet staand kon volmaken. En toen hebben de Republikeinen erop gestaan dat dat debat zittend zou plaatshebben en dat er sindsdien ook gebruikt voor het vicepresidentschap debat.

[00:17:31]

Oh ja, en precies ok. He uh, ter zake. We hebben niet goed. 5. Uhm. C. B. B. Op die derde november. Nou, Amerika gaat stemmen, heeft deels per post al gestemd en komen nog postzakken vol binnen. Nou, ze gaan die dag tellen. De kans dat wij s nachts weten wie er echt gewonnen heeft is niet zo groot.

[00:17:47]

Nee, dat kan eigenlijk alleen als euh, heel duidelijk is dat één van de kandidaten al zoveel staten heeft gewonnen dat de staten die nog post stemmen moeten tellen na de verkiezingsdatum. Uh, het verschil niet meer maken. Uhm, maar goed, van grote staten zoals Florida, Pennsylvania wordt toch wel verwacht dat het een paar dagen zal duren voordat de stemmen geteld zijn. Dus aan het eind van die week moeten we het weten. In principe zou eind van de week beeld moeten hebben, maar als het echt spannend is, kan het nog een week duren omdat je in een paar staten twee weken op de post stemmen mag wachten.

[00:18:18]

Als we maar het poststempel hebben van 3 november of hoe we dit ooit eerder, want de mocht altijd per post gestemd wordt. Alleen door nu. Doc zou het woordje me uitspreken. Maar doordat dat ding em comedy comedies, zakker la Afke waar gestemd? Tweederde van de democratische achterban denkt ze per post ja.

[00:18:34]

Tweederde van de Democraten wil per post stemmen. Een derde van de Republikeinen en de meeste stemmen daar echt nog op de dag zelf. Uhm. Meestal wordt zo'n 10 procent per post van. Maar uitgebracht. En dan maakt dat vaak in Staaten al zo weinig verschil meer dat een staat al aan een kandidaat wordt toegekend. Euh, dat hij dan de winnaar is van die status. Vandaar dat dat nu wel een vrij unieke situatie is.

[00:18:56]

Nou stel nou uhm, en als je nou toch de kelder vraagt zelf, wat zou die stemmen? Ik heb gelukkig geen stemrecht in Amerika. Onder ons gezegd. Het lijkt me wat beter voor de wereld en zeker ook voor Europa als we weer wat aardiger met elkaar omgaan. Dat we niet. Laat ik het zo zeggen met mijn oude vader negentig, die is bevrijd door de Amerikanen en de Canadezen hier in Nederland.

[00:19:19]

En die doet het enorm verdriet dat de toon zo verhard is dat voor hem is. Amerika is het land van de belofte t m het land van de bevrijders, terwijl het nu eigenlijk bijna een tegenstander is geworden. Dat is zo'n rare draaiing in de geschiedenis hoor, aan onze kant te staan. En dan kan je in Europa heel veel verwijten. We geven niet veel aan onze eigen defensie. Het is allemaal waar, maar de toon is onhebbelijke en agressief en levert in natuurlijk niks op.

[00:19:44]

Dus ik denk dat een adempauze dat we weer z'n president krijgen, die we wat normaler omgaat met wereld. Misschien wel een voordeel oplevert. Punt is alleen. Trump gaat zich natuurlijk niet neerleggen bij een nederlaag. Koen, wat gaat ie doen? Stel nou uhm Biden, wat als je nu naar de peiling kijkt? Wint gewoon niet alleen de popular vote, maar ook in kiesmannen. Trump heeft eigenlijk al een beetje laten doorschemeren aan te pikken. We niet.

[00:20:07]

En die en die echt radicale achterban van hem gaat met geweren straks zitten. Wat verwacht jij?

[00:20:13]

Ja, er kunnen nog procedures volgen. Want als uhm uh in een staat opeens een enorme golf democratische stemmen nog per post binnenkomt, dan kan een republikeinse parlement in zo'n staat zeggen wij gaan zelf de kiesmannen aanwijzen, want wij denken dat er fraude is. Uh, dat mag volgens de grondwet dus geen gebruik van gemaakt, maar dat kan. Dan kan het zijn dat sommige staten een lijst Democratische en een lijst Republikeinse kiesmannen hebben. Ja, dan krijg je een enorme strijd die op 6 januari in een zitting van Senaat en Huis van afvaardigt.

[00:20:43]

Samen moet doodgaat grondwettelijk vast, dat opgelost. Het zou kunnen. Trump moet het heel bont maken. En die uh Republikeinen in die staten ook. Maar dat betekent dat 6 januari, als de uitslag formeel moet worden vastgesteld door het parlement in Washington, dat daar nog enorm strijd kwam. Carter staat twee maanden gezeur, neus en twee maanden gezeur. Uhm, en dan kan het ook zijn dat die procedure vastloopt. Want de wetgeving die beschrijft wat er 6 januari moet gebeuren in die zitting is niet sluitend.

[00:21:09]

Dus het kan zijn, maar dat hebben ze nog nooit gehad. Neem ik aan. Nee, nee, het kan. In 1870 liepen de verkiezingen helemaal verkeerd en was er ook enorm lange strijd en werkte met eraan herinnerd. Een dag voor de inauguratie van de nieuwe president was eigenlijk pas een uitslag bekend. Toen is er een wet geschreven, The Food Counting Act, die beschrijft hoe in die parlementaire zitting de stemmen moeten worden geteld, maar die zo slecht opgeschreven dat dat dus ook tot een uhm tot vastlopen daarvan kan leiden.

[00:21:34]

Dan is het gevolg gegeven dat Nancy Pelosi eigenlijk een soort interim president wordt. Ja, want de termijn van de zittende president loopt altijd af op 20 januari van het jaar daarna om 12 uur s middags. En als er dan geen winnaar is, dan wordt de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden waarnemend president. Ja, dus dan belanden de Republikeinen misschien nog van de regen in de drup. Omdat ik denk dat ze nog minder graag Pelosi in het Witte Huis zien dan Biden.

[00:21:56]

Maar ja Coen, het is die je. Je hebt altijd wel een lach. Hoofd, jij hebt natuurlijk wat dieptriest dat uberhaupt al verkiezingen op deze manier praten.

[00:22:03]

Ja, het is verschrikkelijk hoe het. Hoe dit er aan toegaat omdat het ook het geloof in Amerika in de instituties niet democratisch proces enorm ondermijnt. En Amerika is zo met zichzelf bezig dat landen buiten Amerika met alle aandacht in hun regio stappen kunnen zetten die in het Witte Huis niet worden opgemerkt. Per saldo is het geen winst, mogen nog even werden weer.

[00:22:22]

De wind kon. Nou ja, voor de weddenschap zou ik zeggen Trump, maar ik ben er niet zeker van. Trump daar. Frees, Trump, Freese, Trump, is dat ook een beetje fluid in donker nulletje, denk ik. Hij maakt grootste demoon. Ik heb.

[00:22:37]

Ik heb drie jaar lang in Amerika gewoond. Ik kwam terug naar Europa omdat ik veel van toen al dat een Citation te zwak waren op allerlei niveaus dus.

[00:22:47]

En Trump is eigenlijk een symptoom van een. Ik vind dat een fan van Empire en de dat hoort bij de decadentie van een cultuur.

[00:22:55]

Nou ja, decadent dat we ons vastklampen aan ideeën die over vier jaar in ieder geval weg gaan. Cool?

[00:23:02]

Dank je wel, onze Amerikaan is van dienst. Ik zou bijna zeggen een Amerikaanse president. Laten we bidden voor het Amerikaanse volk is niet echt ook de kelder like'. Maar het wordt heel spannend en het zal misschien wel de gang van de geschiedenis gaan bepalen. Want wat er natuurlijk zeker gebeurt in de komende jaren en ook al gebeurd is naar nu, is dat de Chinezen langzaam het overnemen zijn. En dan is het wel belang van belang dat een nieuwe president daar tegen weet te beginnen, als hij dat al wil.

[00:23:31]

Dus hoe worden wij wakker? Op 4 november? Wij zijn benieuwd. Blijven denken. Blijven luisteren.