Transcribe your podcast
[00:00:00]

Deze podcast maken we samen met De Muer, het Wyle tijdschrift van Nederland en Vlaanderen. Was het niet Joop die zei de fiets, de fiets en verder niets. Nou, wij gaan verder het leven op, maar vooral ook naast de fiets. Dit is de Lip Slow Rietveldt podcast. Menuhin in een staat swingende duivels screen in de gymzaal, zingen Hajj de herwint en zijn Lenne.

[00:00:26]

Als je zijn Instagram feed van beneden naar boven scrollt, valt ergens halverwege een overgang op. Zijn er wat oudere platen gevuld met winterse taferelen van een cross kant riskeer laten de meer recente platen steeds meer zomerse fiets taferelen zien.

[00:00:40]

Eerst van een gesigneerde rennen met een goeie kop en een mooie zit. Hype! Oliver Naesen. Alleen al met de komst van een langlaufer gaat het toch op enig moment echt professioneel uitzien. Met de laatste foto als hoogtepunt. Koers in een outfit van anderhalve Marty Wiggo. Wel Arko van de ijzige sneeuw naar de fiets, zo vanuit het niets. Een 22 jarige Spanjaard, cross-country skiër op de Spelen van 2018. En nu heeft de grote. Gianni Savio voor twee jaar vastgelegd.

[00:01:09]

Ging fietsen. Voor zijn meisje bleek het wel aardig te kunnen. Voor je het wist werd je getest. Ze stelden uitzonderlijke waarden vast waarop Don Jeanny met deze slag sloeg. Zoals je dat ook al werkt met bengel. Jonge langlaufer met ineens een wielerleven voor zich.

[00:01:24]

Opmerkelijke wendingen in de carrière van renners gedwongen en ongedwongen zijn van alle tijden ging Sharleen SOMM Pantano niet de politiek in. Werd. Juan Miguel Mercado niet professioneel bankovervaller met niet minder dan zestien overvallen op zijn palmares.

[00:01:38]

Hij was Evenepoel niet op weg naar een glansrijke carrière bij PSV en Zico Waeytens natuurlijk Zico Waeytens. De renner die op zijn 28ste stopte en bokser werden. Ja zelfs van de ijzige sneeuw naar de fiets. Ik noem geen namen.

[00:01:53]

Het is allemaal gedaan, maar andersom, dat zie je maar zelden. Al is het maar hoe je het bekijkt. Niemand anders dan dopingzondaar de luxe Riccardo Ricco hing op zijn zachtst gezegd noodgedwongen de fiets aan de wilgen en opende een paar jaar terug een Muiswinkel op Tenerife. Zijn specialiteit kokosnoot. Hij houdt naar eigen zeggen van complexe samenstellingen waar de balans helemaal juist moet hebben. Goed verhaal. Ricardo, maar toch van de fiets naar het ijs. Maar dan anders.

[00:02:21]

Ik ging op zoek naar Ricardo zijn Instagram om te zien of zijn fiets een tegenovergestelde ontwikkeling van de jonge Spanjaard zou laten zien. Fietsen onderaan. Hij is bovenaan geen succes. Ricardo houdt z'n fiets verborgen. Tuurlijk blijft een Asghar. We zullen volgend recept van het kokosnoot ijs naar Tenerife moeten afreizen. De jonge Spanjaard woont er in de buurt. Misschien wilde hij ook wel mee, al lijkt het me meer een straalkapellen. Het is de hoogste tijd voor je welverdiende portie wieler gebabbel My Name is Stefan Bolt en tegenover mij zit ie over een opmerkelijke carrière.

[00:02:53]

Carrièreswitch gesproken. Laurens ten Dam zo van wielrennen naar mijn naam. Maar ja, wat ben je eigenlijk allemaal van alles toch op z'n minst opmerkelijk. De veelheid alleen aan. Ja, maar ik fiets er wel verder. Ja, ook dat blijft de rode draad. Een beetje een soort, een veelvoud van als fietser. Maar dan blijft het eigenlijk nog doen. Je mag je niet verwacht. Wat nou als de weinigen nog wel een tijdje? Maar het begint ook dat de kriebel om om die man euh keer zelf het vuur aan de schenen te leggen.

[00:03:25]

Dus. Misschien moeten maar een keer naar Ricardo afreizen. Kunnen we? Kunnen we daar mooi fietsen? En maak een podcast met Bad Boys? Of eigenlijk? Dat is serieus goed idee. Je hebt een kaartje voor de I. Ik vroeg mij af is Thomas Dekker dan een bad boy of sex?

[00:03:40]

Euh. Nou ja, ik denk het wel ja. Je moet iedereen bedoelt. Dat is er eentje die je vroeger naar de naar de hoeren snoeren sla snuiven. Alles hé. Alles wat God verboden had hoor. Dus je moeder die je? Die kan er volgens mij, de bokser Zico Waeytens. Kunnen we daar ook wel in hebben dat we dat kunnen? Maar die bankovervaller, dat verhaal. Hij is wel gepakt. Festina overvallen Mikel McCrae. Dus ik weet dat niet mensen.

[00:04:06]

Maar we zullen er mensen mogen suggesties insturen. Want ik denk wel dat als je naar die mannen gaat en kom je zeker met een verhaal thuis. En Thomas zit bij ons. Ik bedoel een verhaal. Met Thomas heb je zeker een verhaal. Dat weten we allemaal. En dat. Ik denk dat het met al alle andere namen die we net voorbij hoorden komen ook zo weer. Ja, ik denk ook dat het wel meteen laat uitschijnen wat ik tegen elkaar voormiddagen.

[00:04:25]

Want toen ontstond dit idee. Want het is natuurlijk kansloos als we gaan zitten.

[00:04:29]

Mee lullen met een paar hoef je af dan ook al zijn wij ook. Dan is de schone Laurens ten Dam is ook meteen besmet. Calella Ik kan wel genieten van de verhalen. We hadden net euh, we zitten hier al half uurtje met bij mag ik zeggen ook we zitten hier en het verhaal van Piet Moeskops en ze koken in de melk kwam al over tafel zeg maar. Dus dat soort verhalen zijn van alle tijden en daar kan ik wel van genieten.

[00:04:55]

Heel even kort moest met voor. Met mij voor. Ik denk wel goed ja. Ik denk beter dan euh, ja ja zeker. Ik assisted over mijn fiets voor. Tevreden? Ja zeker. Hou je podcast voor. Gaan we achter de week studeer. Ik doe alleen nog een berichtje. Ik zeg want ik kom je weer naar huis. Ik denk dat je pijn kan doen, zegt zelfvertrouwen. Alles grote mond. Euh, weggaan. Ik trok een goeie dag.

[00:05:16]

Toen ging meteen s middags mensen helpen denken dat ik wel zin had om mensen te trainen. Wij zaten in, stonden in de lift naar boven en toen ze hadden waren alle twee onze join up naar boven. En toen gingen we het even hebben over over hoe ze infectieuze en hoeveel we geleden hadden of niet. Euh, dat is een onderdeel van die komt erop neer. Maar ben je anders? Dat is mijn vraag. Ben je anders gaan trainen? In de afgelopen drie, vier maanden?

[00:05:38]

Door die euh. Door Johnny eigenlijk? Ja, ik ben wetenschapper. Ja ja, ik ben wat minder uren gaan maken en wat harder gaan fietsen af en toe. Ja, da's misschien wel wat. En ik voel me nog goed bij de zittende trainer. Wordt u dus ook al zoveel trainers in Nederland die zeggen nu pas achterkomen wat een domme weg. Ja, ik had echt ook jaren eerder moeten doen. Weet je wel dat twee en een half uur kijken?

[00:06:03]

Bozovic is ook genoeg in plaats van alweer vier. Vierenhalf uur willen maken dus. Maar ik kom nu ook helemaal blijf thuis als ik tweeënhalf uur heb en dan op strand een beetje gas gegeven. Dus gaat goed. Klaar voor 9 januari? Ik denk het wel ja. De Bettel gaat komen. Ik heb zelfs zoveel zelfvertrouwen dat Thomas Ivan mag hebben. Dan gaan wij en jij Nikky. Ja, ik heb ook wel vertrouwen in de namelijk voor de mensen die wij die denken.

[00:06:28]

Wij hebben het over, want we gaan we naar onze gast waar we t over Jack Little Red 5. Punt kom, waar zei je alle regels staan voor de wet, ook voor de negende. Je kan ook vooral zelf meedoen. Zoek een maatje en ruimt snot voor de ogen. Precies waar gaan we naar het scherpst van de snede koersen? 9 januari Waar zijn we? Ja, we zijn terug in Culemborg bij. Hier zat ik volgens mij. We hadden toen net over.

[00:06:48]

Begin augustus ergens 1 zat ik hier al met. Dat was dik 40 graden. In Nederland was er een hittegolf. En toen heb ik een interview gedaan met Mag ik nu wel zijn met BHC voor onze documentaire documentaire over het boek. Zijn 22 was nog schoon voor het boek De Renner. En ja, prachtige loft. Uitkijkend over het pittoreske Culemborg bruiste. Naast de Sint-Janskerk neem ik aan of kathedralen. Wat is. Ik weet niet hoe je heet, want het is een katholieke kerk en geen kathedraal, denk ik.

[00:07:24]

Maar je weet niet waar ik pas nu of op zit. Rondom mij wel, ja. Wij kwamen er achter dat ochtend beneden beter met dit. We kwamen erachter dat er volgens mij vorige week maandagavond. Ja, maar dat is acht dagen terug hier ergens lang stil langs de lek hebben gestaan op zoek naar een voetveer, wat wat in de winter niet gaat. Dus moest er even lang geen vlaggen van Culemborg over Heukelum, Spijk.

[00:07:50]

Ja ja, het voetveer van. Wat was dat Schalkwijk of jaren?

[00:07:53]

Kan er een heuckelom geweest zijn, het café van Fabio? Nou, het was uhm.

[00:07:59]

Het was de avond dat alles dicht ging, dus de volgende dag moesten we zelfs een tripje van drie dagen. En de volgende dag moest het een heel klein cafeetje. Dat is waar de fanclub van Fabio Jakobsen is gevestigd, wat aandacht krijgen. Mooi. Gauw ging het terug, Bert. Welkom in de podcast. Dank je wel. Kan je dat moment nog herinneren? Die uhm die die nou op de film lijkt. Terwijl alsof het 52 graden in plaats van veertig graden is.

[00:08:25]

Ken je dat nog herinneren en heb je de film gezien? Twee vragen die ik twee keer gezien als. Ja, ik voel me echt heel erg leuk, toch? Ik voelde me echt zelf ook een glansrol. Al zeg ik het zelf. Nou ja, glansrol in een kleine bijdrage.

[00:08:37]

Maar ik vond het wel heel erg boeiend om hoe je het in mekaar gestoken hadden.

[00:08:41]

Ja, en gewoon door er zelf naartoe te gaan. En en en en je hebt natuurlijk het decor mee. En die kwam er ook heel goed uit. Vond ik dus een fijne Cevennen. Wat ik altijd hamertje was ik één van mijn favorieten. Prachtige Franse regio's is onbekend, maar behalve dan bij wielrenners. Nou ja, ik vond het echt heel erg goed en sloot schitterend aan bij je timing. Was goed jouw van zulk heel goed met die etappe in de Tour.

[00:09:07]

Maar moeten we wel zeggen dat we dat we tijdens die trip misschien? Uhm, als je t over décor heb heb je t ook over die mooie vergezichten en over die gorges wouden gemaakt. Nou zijn we in die trip twee drones kwijt neergestort. Eentje is gewoon weggehaald gehaald. Eentje is gewoon bij Levi is er die is die tegen hun huis aan geknald, waarvan de eigenaren pissig werden. Weet je wel waar de brug bij Lawyer en die andere is? Windsurfers van Bisback nu, die is gewoon weggevlogen.

[00:09:38]

Die Schoolweg, die vliegt nog zijn eigen Derwa. ViaVia hebben we wat. Wat droombeelden ook nog kunnen regelen voor we dat niet hadden zouden inderdaad Wallonia, maar het is een prachtige omgeving.

[00:09:48]

Wie was die blauwzuur? Die drone? Elze, onze Bruno, onze kamer? Bruno onder onder andere bombing? Ja, Bruno Venanzi was al aan het oefenen.

[00:09:55]

Ja die euh. Erg was het alsnog. Het was de droom van Vincent, geloof ik. Hij Vincent kraste de droom van Bruno. O ja, dat was het zongen en hebben er één.

[00:10:07]

Ik zeg en ik stond er bovenop de eerste klim te wachten en ik denk dat blijven scenario weet je ook best omhoog fietsen klinkt hartstikke mooi.

[00:10:13]

Was dat toen jij? Jouw recordpoging draaide? Dat niet deelnemen. Het was de Levien. Die eerste klim was best wel een mooie gelegenheid. Dat is de mooiste zege. Zal ik daar tegen een boom te wachten en kreeg je op een gegeven moment RPI van Steven komen?

[00:10:26]

Het viel me voor van de over het laatste beelden van die droom die op een muur afliep. Heb je die nog ergens mee geslagen?

[00:10:34]

Nee, want die allereerste ja, die zullen we er wel hebben. Die andere droom, die is weg. Dus ja, we gaan ook de beelden hiervan. Maar die van die tweede die tegen de muur. Ja, die moet ook tweede. Leuk voor je draadloze federatie.

[00:10:47]

Wat waren cesuur h em. Wat drinken bij jongens vanaf, het moet even open gaan. We hebben hier. Wat hebben we op tafel staan met 5 5 VLIZ? En wie is na 6 4 rood? Ik dacht dus nog vroeger nemen te beginnen met de witte en als deze degelijkheid gekozen is zijn vooral die knik deze niet alleen door een sancerre, maar altijd goed. A Sancerre, dat goed komt uit de opties Indo's. We hebben voor Berth een optie.

[00:11:14]

Is Indo's mij meegenomen? Maar ja, daar zit ook een Japan. Het zelfvertrouwen is wel heel erg. Ze geeft het willig het wielerseizoen. Of bedoel je dat het wielerseizoen zo fantastisch zoveel Salidar?

[00:11:27]

Ik vond het geen slecht zo plaats. Best een goed en goed flesje Popol waardig. Maar ja toch? Ja, nee, ik vond het. Het was allemaal een beetje op mekaar gepropt. Dat vind ik het op een gegeven had teveel. Johan was die Giro afgelopen. En dan moest je moet je gelijk weer aanhaken bij de bij de Vuelta. De Vuelta had ik wel een beetje moeite mee. En dan moet je weer omschakelen.

[00:11:48]

Wilde bij ons ook de Giro hebben we nog volledig van de Vuelta hersteld. Maar ja ja, da's een beetje hae als je als je de sport wordt als sport te veel wordt, ja dan dan. Champions League. Als dat van poel naar poel naar proeffase.

[00:12:03]

Want dan geloof ik toegegeven met oké, maar dat je moet en je hebt je pauzes nodig. Indurain hou je moet hebben ze ook nodig. Is het hier afgelopen, dan gaan we ook wel dat dat de dat daarom het zo goed wielerjaar was. Omdat die pauze was zo lang zeg maar van april, mei, juni, juli. Eigenlijk pas de Tour. Dat was natuurlijk. Ja, nou ja, het begon met Strade Bianche Yakin in augustus.

[00:12:24]

Dat was euh, dat je.

[00:12:26]

Ja dan had je zo lang zitten wachten en zoveel zin in gekregen dat dat dat jaar. De eerste twee maanden was dat fantastisch. Wat ruimer gezien. Maar onverwijld aan je. Ja, die kan ik me eigenlijk ook niet meer helemaal voor de geest halen.

[00:12:40]

Is er één beeld, want we gaan niet te Wyba jaaroverzicht 2020 doen. Daarvoor kunnen we iedereen uit de markt roadbook verwijzen naar wat hier op tafel ligt te pronken. Nee. N beelden. Dat is het beeld van de zaterdag van de laatste dagen van de Tour de France. Daar zat ik in een hotel in Parijs, want ik was na een aan naar Parijs gegaan, wat eigenlijk niet mocht, maar onze onze muur. Verslaggever Jeroen Wielaert. Die had drie weken in de Tour gezeten.

[00:13:05]

Ja, gingen we ophalen. Ja, en toen zat ik in mijn hotelkamer en daarna even kijken. Het is nog even een euh, een kleine. Inmiddels staat er een punt achter, dan heeft ie gewonnen. Die Rodalies is eigenlijk een formaliteit, was een format, was een formaliteit vandaag. Misschien is ie niet meer in supervorm, maar wat kan er fout gaan? Weet je wel? Ja ja, dat is wat ze zeggen. Was wel en dat maakte wel indruk.

[00:13:32]

Dit is nog een ouderwetse manier van openmaakt. Geeft je wat met de man in huis over. Hij vervolgde voor de neus door de luisteraars France.

[00:13:40]

Ja, Bert vertelde de afgelopen 15 seconden, terwijl die ondertussen wel weer open was voor een fles wijn, opentrok het beeld iets specifieker van die dag. Wat mij nog erg voor de geest staat, is het beeld van Van Aert en Dumoulin die maar dat scherm waren. Die verbijstering? Ja, het was eerst een soort van ja neutraal en dat werd langzaam. Tom Dumoulin. Dat ging helemaal over naar verbijstering.

[00:14:09]

Je zag. Het was een. Het was een film op een gezicht, maar dat is natuurlijk ook sport, toch? Teleurstelling hoort erbij. En dit was me nogal een teleurstelling. Wat mij bijstaat. Als je dan toch over de teleurstelling hebt, vind ik Marijs Zeeman die dan wegloopt. Die opzet van Stoeltie. Die zegt tegen de NOS Serieus, ik moet echt gaan. Maar dat hebben ze nog, die richting microfoon op hun eigen hoor. En dan gaat ie bellen.

[00:14:31]

Waar gaat ie bellen met z'n vrouw?

[00:14:32]

Dan zegt ie alles is nou ja ja, alles is naar de kloten. Echt dat beeld.

[00:14:38]

Nou ja, dat Lassche nog een interview met een vorige week in het VOLC! Volgens hem was.

[00:14:43]

Hij heeft in allebei gestaan afgelopen waarin die zichzelf heel erg kwalijk neemt dat ie zich zo heeft gedragen. En bovenop die berg toen. Ja, nee natuurlijk man, die heel erg denkt in het in discipline, in in structuren en die die zichzelf even kwijt geraakt. En dat voel die geloof ik wel. Maar wat het allerergste van Nederland?

[00:15:01]

Hoe dat het misschien nog wel schrijnender maakt is dat hij ja, want we hebben ook in de podcast gehad. En toen heeft ie een heel moeilijk. Daar geloof ik ook echt in. Ik denk dat ie daarom zo succesvol geworden is. Hij zegt ik ben pas een echt goede coach geworden toen ik uh, mijn eigen ego kon uitschakelen. Niet meer mijn eigen show kon laten zien dat die ene terugval.

[00:15:17]

En nu had ik een kleine terugval bij Sappi bij Alstom. Ja, het is ook bedoeld. Is natuurlijk geen grandioos succes coach. Het moge duidelijk zijn maar dat dat beeld was.

[00:15:29]

Ja, hij ligt nu ook uit waarom u zo kwaad is dan altijd dat een krasje op de crank gewoon. Ja, het was en het was. Het was de de klim fiets van een rochlitz dat ze maar Evans van zwarte fiets onder laken. Nog een paar honderd gram lichter omdat er als reactie op zit. Ja, als je als daar dan een een of ander nitwit krenken af gaat trekken. Ja, nee dus. Plus door alle korona protocol, ook binnen de ploeg, maar ook binnen het wielrennen mochten alleen alleen de Rochlitz.

[00:15:54]

Waar gaan die fiets zitten? En de mechanieker? Ja zeg maar als ik kan een virus opzetten. Psychidae. Dan worden de fietsen ontsmet. Handvaten enzo. En dan gaat er opeens zo'n nitwit gaat. Ik snap het ook heel goed. Ik zou het al veel eerder hebben gehad.

[00:16:07]

Ja, in zijn positie was natuurlijk niet slim. Nee, maar ik denk niet dat veel verschillende uitgebraakt naar dit soort roadies met Zeeman had gewonnen. Hij geloofde nog niet achter ze.

[00:16:18]

Het is doodzonde, want voor die ploegen waar ze zijn uiteindelijk wel natuurlijk. De ploeg van het jaar is zijn volgens mij in de ranking. Hij wint nog effe de Vuelta, maar dit was wel ja. Ze winnen nog een paar grote grotere prijzen met Van Aert natuurlijk. Het is zoals nu droomseizoen. Ja, voor die ploeg en ik. Ik moet zeggen ik vond het ook weer niet zo heel. Het greep mij niet aan, maar dat komt door.

[00:16:40]

Dat komt door de persoon Rodalies, die mij die mij niet euh, waar maakt, mij niet emotioneel of die maakt Lievers zo maar geen sentiment. Als dat als het nou doellijn was geweest. Iemand bij wie je meer betrokken had, trek je de haren verkopen.

[00:16:54]

En waarom is dat dan niet te mechanisch? Dat vond ik ze ook.

[00:16:56]

Ook in de in de Vuelta te veel robot in te treffen. Te verdedigend, te berekenend. Dat ze dat had. Dat ze kommetjes pakken in de laatste twee kilometer.

[00:17:10]

Halo dit ook nog. 198 kilometer voorin wil ik ook nog wat zien winnen. Je bent ook een egoïstische wieler consument. Ja, ik wil gewoon meer spektakel, meer sparen.

[00:17:21]

Ook wel altijd dezelfde antwoorden en zou ik kijk waar waar ik heel erg in kan komen als je bijvoorbeeld een Lumileds ziet zijn zonder gas. Zijn gezicht is natuurlijk altijd een open boek.

[00:17:29]

Als het al snel stom chagrijnig is, mag iedereen van Tom Dumoulin iedereen zeggen dat een hele groep amateur psychologen die de Giro van 2017 won daarop Europa wint.

[00:17:40]

Ja, dan in het roze weer. Nou ja, normaal als je ziet wat je eigenlijk helemaal uit zijn. Stekke toch? Weet je hoe blij die was. Daardoor leef je zo met je bijlag mee eigenlijk? Ja, dat heeft Rochlitz wat minder, want die geeft altijd dezelfde antwoorden. Maar ik kan het ineens niet kwalijk nemen.

[00:17:57]

Zij fietsen Johan en ik. Ik, ik ben een consument. Zijn we gewoon Vandenbroucke?

[00:18:02]

Hij hoeft mij niet. Hij hoeft, maar hij hoeft mij niet te vermaken met zijn woorden dat zijn taak niet, maar natuurlijk al mooi meegenomen als dit wel doet.

[00:18:09]

Wie gaf er? Uh, interessantere interviews, Menchov of Roglic. Maar ja, het lijkt wel alsof de zeescouts aanzienlijk 3/0. Ja ja, ja, dat is het zijn vergelijkbare persoonlijkheden. Jongens die heel hard kunnen fietsen. En verder zal grap als er geen boodschap aan.

[00:18:27]

Ik heb dus met mensen of in de ploeg zijn Rochlitz ook een beetje gelijk. Aardige gelui dat zo'n aardige gast kan zijn, bijvoorbeeld in Offeciers en Menchov. Als je als je met hem de Cauberg kleding dus in oktober weet je wel. Dat was buiten seizoen. Maar we hadden net over rokende wielrenners ook een pakje per dag. Weet je wel dat we eigenlijk nog maar één of een stop maken bij mij? Wie rookte de hele winter door en wodka drinken en euh, en op jacht in de winter en zo.

[00:18:54]

Maar dat dan komt er een journalist aan als misschien de cultuur. Ook weet ik niet van wat het oosten dan. Dan was het maar ging. Dat scheelt daarvoor. Ja, terwijl als dat schild weg was.

[00:19:03]

Fantastische echter. Aardige vent, mooi mooi.

[00:19:07]

De tweede. Jij had al wel een paar. Moeten we keer aan een tafel zetten? Zullen Moerloose toezending? Ja. En terwijl wij proosten en de luisteraar hopelijk beklinken hoort die.

[00:19:19]

Gaan we Berte introduceren? GROENLO Bert Wagendorp Groenlo, 5 november 1956. Na 20 minuten. We zijn. Daar zijn we wel aardig doen beter dan andere in de rij. Maar na 20 minuten over gaan zou het scenario bij Groenlo. 5 november 19:56 Schrijver journalist verhuisde in 88 na een studie Nederlands in Groningen en zijn eerste job bij de Leeuwarder Courant. Maar de Volkskrant. Voor die krant versloeg hij tussen 89 en 94 zes keer de Tour de France, zegt hij op Wikipedia.

[00:19:49]

Ja, dat klopt. Hij heeft de biografie waarvan mannen onder 35 delige podcast serie zouden kunnen vullen. Volkskrant columnist van De Hoogste Orde? Ja, in 95 verscheen zijn roman De proloog, een beklemmende beschrijving van een door waakten nacht van een wielrenner die de proloog van de Tour de France moet winnen. Ja, in mei 2013 verscheen Van Toe, waarvan er meer over de toonbank gingen dan Peter Sagan. Podiumplaatsen van. En ja, hij schreef voor Hard Gras, het literaire tijdschrift over het Bal spelletje dat voetbal heet en Zwart IJs.

[00:20:19]

Hetzelfde concept alleen voor t schaatsen, maar beleefde natuurlijk zijn echte moment of een echte. Coming Out is een tijdschrift dat hij samen met het Illustere Genootschap der Zwaargewichten van de Nederlands Wieler Literatuur Kroon, Ouwerkerk, Smeets oprichtte. De Muur. Eigenlijk richtte ik het op met met Maddelein. OK, da's een detail. En met Bart Jumanji is ook dat dat volgens de eerste redactie kan. Je kan je. Want dat is het een vraag beeld zal twee of drie Nederlanders mee naar het moment dat idee voor de muur?

[00:20:49]

Ja, nee, maar eerst uitleggen wat wat de muur is.

[00:20:53]

De muur is een en een ja boek zien zou je kunnen zeggen. En het is een tijdschrift in boekvorm waarin de nadruk heel erg ligt op de tekst. Nu iets is iets betere fotografie en waarin het gaat om om de verhalen rond het wielrennen. En dan niet de verhalen van de koers, maar de verhalen daarachter. Dus met een munt met een soort verdieping ten opzichte van de reguliere journalistiek. Dat is dat ik begin. Wij gaan kijken van wat gebeurde er nog meer?

[00:21:24]

Is het bewust dat het zo tekstueel is en minder grafisch? Iets wat wat je in vele boeken heel veel magasins. Juist dat grafische.

[00:21:33]

Ja, dat is dat is het. Dat was toen een bewuste keuze. Ja, ik zit nu wel. We zijn wel bezig met het kijken of het iets meer naar een magazine kunnen trekken. En dan in een beetje naar de vorm van Van Ruler. En. Omdat omdat je geen ook een wat jonger publiek wil trekken. We hebben bij een vrij oude lezers die houden van die die van boeken houden zeg maar. Dat zou het lange verhaal in een verhaal van achtduizend woorden zijn, echter lange lellen.

[00:22:03]

Maar wat ik altijd mooi vond als een van de rubrieken de laatste ja, nou ja, dat was niet het begin, maar was beroepswielrenner. Ja, ja, dat kan ik erg genieten. Het Antonius doet. Hoe maakt Theunisz het aanpakt? Of hebben we nu aflevering 33? Allemaal er vier per jaar? Dus kun je nagaan hoe oud uw rubriek is? Ja ja, dat ben ik toch ook al oud worden als ik zeg dat ze van de laatste 2000 tien nam om Manda.

[00:22:29]

Dat ik had jatten vroeger.

[00:22:31]

Dan heb je nog steeds. De Paris Review of Books is een boek en een tijdschrift in Parijs. Wat gaat over literatuur was dat. Elke maand is het Louwyck. Een schrijver in en die wordt over zijn beroep ondervraagd, dus wat voor type machine heb je? Wat? Hoe? Hoeveel sporen schrijf je per dag? Maar dat soort details? Ja, toen dacht ik op beginvan moeten wij ook hebben met met de wielrenner hé, dat je gaat vragen van wat neem je mee als je gaat trainen?

[00:22:58]

Voor mij is dat echt genieten.

[00:22:59]

Weet je wel, maar als ik mezelf teruglezen is toen ook heel anders. Volgens mij zit ik in mezelf op die vraag, want hij komt direct terug. Nu willen ze en dan zeg ik ja, ik heb altijd een paar repen mee. Maar meestal stop ik bij t Hijgend Hert of ergens in de Ardennen voor appeltaart enzo. Is die refugie gaat misschien wel wel wel twintig training er mee voor dat tien keer echt open moet. Omdat je daar de bakker niet meer haalt zeg maar.

[00:23:20]

Het is zo zielig dat iedereen dingen die ik, die kom je niet vaak tegen.

[00:23:24]

Een in een ander interview gezegd gaat als het gaat over kleine.

[00:23:27]

Ik vind het een super interessant. Fabio zegt ja, ik gaf de training. Stop niet. Bijvoorbeeld als ineens veel meer eten. Weet je wel.

[00:23:33]

Beste antwoord vond ik dat een andere man aan een Tom Boonen vroeg. Heb je wel eens euh. Ben je wel eens naar bed geweest met een rondemiss? Dan zegt die van nee, nee, nee, nee.

[00:23:45]

O ja, wel eens. Herinnert u zich schipbreuk? Ja, dat is vaak het in vraag heeft gesteld dat u uit maar tien vragen. Heb je niet de vraag gesteld of al niet antwoordt, dan weet ik. Dat was wel een beetje zo dat ik het allemaal even snel zijn hoor. Maar kijk, dit is bij de rubriek Is zo leuk omdat v. Kan ik me voorstellen dat mannen heel vaak de reactie krijgt van sporters? Ja, kritiseert mensen dat?

[00:24:19]

Nou ja, juist. Wat zou jij? Dat is juist een last. Stop je in je bidon? Ja, het zijn ze ook vaak helend. Het zijn geen lange gesprekken tussen mensen moeten lekker zo drie uur vooruit. Ja, maar dan moet je een wielrenner hebben. Die zijn vaak Vlaamse journalisten gewend. Ja, maar die zijn na vijf minuten al klaar. Hebben ze een pagina Kerckhoffs geworden?

[00:24:37]

Was er ook zo goed. Hij gaat heel snel. Hij gaat heel, heel, heel lang door, want ik krijg er altijd het verhaal toegestuurd. Zonder cultuur, met twaalfduizend voorradige. Een halve roman.

[00:24:48]

Ja, hoe gaat zo'n tot de totstandkoming van een van een euh, van een editie je? Hoe werkt dat? Zitten jullie wel mee?

[00:24:55]

We zijn echt een een euh. Ik noem ze altijd een auteurs blad. Wij, onze auteurs zijn belangrijk, dus ik ik. Ik bel Frank Heinen op. Is er voor. Ik wil altijd een verhaal van Frank Heinen in de muur hebben. Omdat die vind ik altijd bijzonder. Ja, dus dat is de. Frank Heinen moet erin. En we hebben altijd diep iets te gaan met zijn zoon. Foto. Every picture tells the story die we ook graag in buisklokken.

[00:25:19]

Ja, natuurlijk ook graag.

[00:25:22]

Maar ja, dat is altijd goed. Weet je altijd altijd ook. Maar dat gaat ook in details van vier en een. Hij heeft nog één moment en gaat vanuit dat moment helemaal terug naar een naar een waar gebeurd, wat er daarvoor gebeurd is en wat er daarna gebeurde. Maar het komt samen in die ene foto. Je hebt de ene van zijn mooiste verhaal, vond ik. Dat heet brigadier Kodak. Dat gaat over die agent die in de in de Tour van 2.9 gravinnen al toewenst in in Amerika.

[00:25:51]

Dat hij dat is, zeg maar. Het aan de kust was het ergens in zo'n sprint was dat die en Jalabert en Nelisse en Needles die rij die rij tegen die agent op weg. En daar daarin de man.

[00:26:04]

Die foto laat Sjöberg. Helemaal onder het bloed op de asfalt en een wip die je gaat helemaal uitzoeken. En die en die vindt wat voor cameraatje dat was. Dat zijn zoon, zijn zoon wegwerp camera. En daar heeft de Divo die agent die foto meegenomen achter op de camera vond.

[00:26:17]

Hij staat het object dat hij fotografeert is dichterbij dan u denkt.

[00:26:23]

Volgens mij is het ook nog zo dat het niet eens voor zichzelf was, maar het was voor inleidt publiek. Wilt u een foto maken met mijn camera? Ja, klopt ja. Maar ja, dat is toch fantastisch? En in zijn dorp werd ie inderdaad altijd daarna brigadier Koda. Maar het is niet zo dat jullie alle Armentiers was, het Hermance Aemilia. Maar ja, dat was het allemaal met Guerini. Was toch ook op de opnames ook al te ouderwets?

[00:26:47]

Was ik ook agent die een foto wil nemen? Maar uhm, het is dus niet zo dat jullie fysiek bij elkaar zitten elke dag op de AIVD om een beeld te krijgen van Nederland dat we dat doen.

[00:26:58]

Aan Den Dreef in t begin wel, maar dat het altijd uit hoe eindeloos gelul en Smeets binnen en je morgen weet er nog niks bij. Maar thuis in de keuken waar Maassen vrouw Karen. Die kan heel lekker koken. Dat was jammer, maar heeft altijd goede wijnen staan. Het was heel gezellig, maar daar kwam ik heel weinig uit. Sinds die tijd doen we het gewoon anders.

[00:27:19]

Maar er komen ook heel vaak mensen bij ons die je die vragen of ze in de muur mogen roken. Dat podium heeft natuurlijk inmiddels wel bekend gemaakt. Of gewoon van allerlei mensen die vinden dat. Die vinden het een eer om erin te staan.

[00:27:31]

Toch is dat, en dat is een woord dat onder om de hulp van onze luisteraars te bewijzen heel veel af. Ja, dat kan, maar volgens mij is heel veel af.

[00:27:39]

Dat zit er genoeg. Vernieuwingen in de in de auteurs vind ik wel zijn de Fazil vergelijkt met 2002. We zijn nu 18 jaar samen, maar we zitten nog steeds mensen bij die die er toen ook al in schreven. Rik Vanwalleghem van de Vlaming ja, maar het euh ja, daar komen regelmatig en we kijken ook heel erg op. Het is koers bijvoorbeeld. Ja, wel mensen. Euh. Verhalen schrijven, denken ook dat het wel een goeie pen, maar zoals Frank Heiende nu natuurlijk een grote naam aanhoorden, is die overal Colossal.

[00:28:14]

En ook op televisie hoor je mailden overal Liesel. Ooit, in 2007, toen had ik. Hadden wij een boek uitgegeven met de bij de Volkskrant. Dat was een voorwedstrijd jaar aan Gebo, verbonden ergens bij de Westergasfabriek in Amsterdam. Wij zouden dan met ons team van het. Van de rubriek Het Nieuwe Schavot een beetje onze rubriek in de krant zouden we gaan voetballen tegen Het Bezige Bij uit de kan uitgeven? Ja kan met een kleine jongen. Die had zich opgegeven bij ons Sven.

[00:28:43]

En daar was Frank, die als net afgestudeerd Nederlands was de drie vierentwintig en zijn Marc had mag ik misschien wel een keer een verhaal schrijven. Nou, dat examen al tijdens het erop en dan zien we wel of het goed genoeg is. En toen schreef hij een verhaal over twitterende wielrenners. En dat verhaal, dat won meteen de aardgasprijs. Ja, die heb ik ook gelezen. Helaas, het was zo als dat 2010 in 2009 2007. Dat is heel vroeg.

[00:29:10]

Ik ben in 2009 Twitter een beetje begonnen. Volgens mij staat er nog een tweet van mij tussen. Ja, want dat was toen net een nieuwe trainer in de Tour van 2009. We Matilde, was ik begonnen met Twitter. Dus hoezo?

[00:29:20]

Die twittert al als die was heel vroeg. Maar dat het zo is? Frank daarbij. Die avond zijn de vergat zijn eerste verhaal geworden. Was echt zijn eerste verhaal. Fantastisch. Ja ja, nou mooi al aankomen. Wandelen! Naast die Westergasfabriek. Maar met een te groot broekje. Zo een joint.

[00:29:38]

Ja, hij kan nog goed voetbal trouwens gewoon niet. Hij wist wel welke Bijttebier die ging pakken.

[00:29:46]

Zijn de verhalen veranderd? Uhm ja, ik denk dat ik de mensen anders anders Brive zeg maar wat ik wil. Vroeger was het echt zo van Martin verhaal, zijn vader die uit de oude doos overging in een interviewtje maken. Ik heb er zelf een gegeven. Ik wil geen interviews meer in de muur, op één na. En dat is Rubiks sintels. Afval, dat is Lando. Ja, zijn beroep wielrenner. Dat en verder niet denk ik. Dat zijn er heel erg geestig, maar geformatteerd.

[00:30:15]

Ja, ik vind dat die sportschoen Sikes is. Is is intervieuw ziek? Hm is een stukkie. Toen ik nog in een sportschool was. Een stukje wat was hetzelfde als een interview? Gewoon de vraag. En dan de antwoorden wat verhalen ophalen. Er gingen naar Zwitserland toe, Ronde van Zwitserland zes wielrenners interviewen en dat ik ging uitwerken. Dag en die gooiende dan tijdens de Tour. Gooi je die de kranten in? Ja, ik vond het te gemakkelijk.

[00:30:38]

Weet je wat je ik wil? Ik wil, ik wilde echt. Eerst had ik weet niet of die titel nog steeds opstaat, maar noemde onszelf ook literair wielerland. Ja ja, van literaire wieler tijdschrift voor Terlanen bedoel ik.

[00:30:50]

Wat het doel was? Goed geschreven. Gewoon goed geschreven verhalen. En dat is een. En dan is een vraag en een antwoord was niet genoeg. Je had makkelijk, is te makkelijk, behalve als het zo extreem gebeurt als bij Nanno. Dan vind ik het wel kunnen doorvragen. Klein. Weet je wel dat we bijna bijna het oude school kranteninterviews interviewen? Wat is je favoriete kleur? Ja, da da dat dat soort vragen? Ja, hoe? Hoe is.

[00:31:16]

Even los van de muur dan?

[00:31:19]

Hoe zijn? Euh. Hoe is de schrijfstijl van Nederlandse journalisten of of of of wat ze heeft weten wielrennen op het leven? Ja, hoe is die veranderd? Wat is er? Wat is het?

[00:31:30]

Het is een ander soort mensen geworden die radicalen in die in het wielrennen rondlopen, die je net als een ander. De wielrenner is veranderd vergeleken met 30 jaar geleden. Ja, en de journalist ook. De journalist ook. Ja ja. En de wielrenner is veranderd.

[00:31:44]

En daarmee bedoel je hoe welbespraakt hij is of wat. Wat? Ja, dat die nadeed.

[00:31:48]

In kwaliteit was ik over nadenkt. Dat hij weet wat hij doet. Dat hij ook eens een keer een beetje aan aan 1 a riffa reflectie doet. Of waarom doe ik dingen waarvan van wie ben ik en de goden? De normale vraag die elk mens zich stelt is de de d de d.

[00:32:02]

De input voor de machine, de grondstof meer dan 10 maal van pa. Moet ik morgen fietsen?

[00:32:07]

Maar waarom dan moeten zoenen? Dan moeten journalisten ook nog wat van vorm, maar ook gevoel voor hebben. En ik denk dat er in het wielrennen dat. Dat was in mijn tijd ook al zo.

[00:32:15]

Een ander soort ander soort journalistenbond loopt dan een jaartje in het voetbal bijvoorbeeld. Ja, wat is verschil? Ja. Ze zijn doorgaans wat wat hoger opgeleid en ze hebben een bredere interesse. Ik kon altijd heel goed in de Tour al geweldig ravotten. Dat ging niet alleen over wielrennen. Wel veel, ook wel over de laatste hoek wat je gelezen had of bij een cd die je gekocht had. Dat was voor mij wel. Ben je ook daarom met wielrenner uitgestapt omdat?

[00:32:42]

Het wielrennen was wel breder geïnteresseerd dan dan van allerlei tour. Maar daarna een beetje correspondent in Londen. Ja toch was dat omdat. Sport was toch dat ene meisje nou niet belangrijk genoeg?

[00:32:54]

Heel wat jaren gaat, gaat sport zich te veel herhalen vond ik. En dat de jaren van Indurain in mijn eerste Tour was de mooiste van val van. Van na de oorlog was de Tour van 89 ritten bekende ontknoping violen, ouzo en LeMond. Nou, dit is als het volgend jaar bezig is. Ja, maar zo werd het natuurlijk nooit. Hermans heeft dan al een heel mooi boek over geschreven. Acht seconden waarin hij ook zegt dat was de laatste van de ouderwetse toeren.

[00:33:26]

Daarna begon het gedoe allemaal met kopra en met een ploeg. Dat kwam de epo kwamen. Dat het dit allemaal toch minder, minder, minder leuk.

[00:33:36]

Dat heeft zich. Als enkel zijn vader zo mag geloven heeft dat zich doorgezet. En dat zou meteen ook nog even heel even terug naar die tegenstelling. Of de die het vergelijk voetbal en wielrennen. Ja, en en de rol van journalisten daarin is hard gras. Waarin verschilt hard gras van de muur? Even qua gas op de evenaar? Het was ons voorbeelden in die je Henk Spaan had dat heel goed in de gaten had dat er naast Vjjy naast de kranten verhalen ook andere soorten verhalen zat daar.

[00:34:05]

Vraag naar was dat er mensen waren die daar in geïnteresseerd waren. Dus hun benadering van. Het. Ja, het is eigelijk je hebt in Amerika, hebt ooit en de ontwikkeling had wel nieuw journalism. Dat is literair schrijven over over journalistieke onderwerpen. Verhalen maken ook volgens de opbouw van het literaire verhaal. Die bushi opbouw naar die opbouw kan zijn dat je begin aan het eind al dat je ergens midden begint. Of en dan gaat ONB gaat gaat terug terugkijken of niet.

[00:34:34]

Vraag antwoordt niet nee, niet gewoon een makkelijke oplossing.

[00:34:37]

Gewoon zoeken naar een onderhoudend verhaal dat daar was had glaswol, zegt Wegbereider. Die begonnen volgens mij vijfennegentig al en die hebben daar echter een nieuwe. Die hebben een grote invloed gehad. Dat is bijvoorbeeld dus zweep ook een meester in. Die begint met een ja, maar dan moet het om mijn situatie en die vertelt aan een heel verhaal. Wie denkt van ja, maar waar ik eigenlijk een beetje mee op zoek ben, is hoe leent het voetbal? Dat is iets wat veel mensen bezighoudt hé.

[00:35:04]

Zeg maar waarom wielrennen zo veel moeilijker? Wat is verschillen? Wat? Hoe kijk je? Het is aardig. Dat speelt zich af op een binnen omlijnd kader regelt. Ja, dat is dat is. Het is gewoon een grasveld met lijnen en daarbij telt het niet meer is ligt de wedstrijd stil. Dat is toch een groot verschil met net met wielrennen. Dat doet dat. Dat heeft de wereld als kader, dus dat heeft het. Het decor is de wereld zoals jij en ik die kennen en veranderen.

[00:35:32]

Ja ja, dat is gewoon een van de Grote Prijs van het wielrennen. Het kan zelfs een een hele saaie Vuelta etappe als maar door een eindeloze vlakte gaat kan toch mooi zijn. Tel. Voetbal is veel. Is veel meer ingeperkt, helemaal ingekaderd en iedereen heeft daar. Heeft er veel meer. Heeft van zichzelf al een verhalende vorm, namelijk van een een begin dat duurt een aantal uren, gaat het langzaam naar een climax toe. En ik ben dan ooit nog.

[00:35:59]

Wat staat er nog steeds op de rol? Dat was ooit een idee van Frank zelf. Waarop ik heb gezegd dat vind ik prima. Gaat zelf maar doen. Die wilde. Die wilde namelijk een na na een klassieker.

[00:36:10]

Een grote klassieker bijvoorbeeld Ronde van Vlaanderen. Maar het mag ook best de Scheldeprijs zijn met alle renners gaan praten die aan de finish waren gekomen. Want hij zei die renners hebben allemaal een verhaal. Hun verhaal. Het kan misschien in. In anderhalve, anderhalve alinea, maar dat is het ook. Verhaal van vijf jaar werd doorgevoerd. Ja, dat kan je ook al met sloten doen.

[00:36:33]

En ja, je kunt vijftig man die daar rijdt en die heeft gisteravond ruzie gehad met zijn vrouw. Of weet ik veel wat dat is? Zo dat. Dat is een soort mozaïek voor je zoon. Want dat is een. Dat is een dikke boete als een heel dik boek. En er zitten dus eigenlijk hele mooie verhalen bij die nu ergens. Ja, en die verdwijnen in de lucht. Die zijn weg en daar hoort nooit meer iemand iets van. Maar dat is het verschil tussen de concrete zaken.

[00:36:59]

Dat kan misschien ook wel. Als je een goeie voetbalwedstrijd hebt, dan heb je daar altijd maar twee.

[00:37:03]

Maar dan is het. Het verhaal is minder zitten nu het drama in de.

[00:37:07]

Ik kreeg de bal en ik schoot hem erin. Ik heb van de toevallig Maradonna overleed dat, die docu van Diego Maradona. Dat was wel echt ja. Als je dan hebt over dat komt er dus een karakter achter en wordt helemaal uitgediept. Achter een euh, achter hem een figuur op het veld. Weet je wel.

[00:37:24]

Dat heb ik eens met mijn zoontje 6, zes en acht, waarvan 2 uur mee zit te kijken. Dat vond ik wel heel goed gedaan, maar dat heb je het wielrennen eigenlijk veel meer dan voetbal? Ja. Ja, dat natuurlijk. Maar dat komt ook doordat door de persoon Maradonna wat op welke sport had gedaan. Zouden ze gaan kegelen? Had je nog gedacht van al wat dat er had dan? Wat een rare vogel is dat en wat? En wat dan ook wel wat een romanpersonage realiseert.

[00:37:47]

Maar dat is he. Ik euh Frank. Die heeft nu in het nieuwste nummer van De Muur een verhaal over alle Philiep. Hm, ja, maar dat is zo waanzinnig opgeschreven dan je denkt. Frank jonge, breid tien keer uit en je hebt je volgende roman. Zo'n rare figuur, zo'n bijzondere figuur. Dit is een romanpersonage van zichzelf. Hoe die praat, hoe die denkt, hoe die hoe die in het leven staat. En hij, zijn vader en alles.

[00:38:13]

Dat hele verhaal wat erachter zit. De muziek?

[00:38:16]

Ha, de hele verschillen verschillen fietsers van die van voetballers qua kapsones rijtje? Ja, en daarmee de mate waarin ze geschikt zijn voor mooie verhalen.

[00:38:30]

Het zijn individuen, individuele sporters. Dus zitten er vaak ook verhalen achter die euh ja, die zijn interessanter dan dan. En dan een voetbal is een teamplayer moet je zijn. En dat, want dat zorgt ook voor een verschil in karakter. De wielrenner is een individu, is individueel en is de dief niet voor niks van wielrennen gekomen. Iemand die dat kennelijk leuk vond, zet de scherpere randjes aan, waardoor hij naar eigen zeggen langzaam zit Foqué vaak meer tragiek aan.

[00:38:59]

Dat is natuurlijk sowieso een sport waar waar tragiek aankleeft. Als je goed hoorde waarom ga jij in godsnaam iedere dag vijf uur door de polder fietsen? Weet je wel waarom? Wie doet dat? Elke wielrenner weet dat die het voetbal raakt als geblesseerd. Elke wielrenner weet dat hij een paar keer per jaar valt. Ja, dat is dat het een en een een dreiging die boven die boven die sport hangt en boven dat bovenal individueel.

[00:39:24]

Daar moet ik altijd wel lachen om al alle Jacq verhalen als. Als iemand echt hard gevallen is, valt wat zielig.

[00:39:30]

Nee, dat is het is wel zielig, maar het gaat uiteindelijk. Weet degene die dat die daar ligt. Die heeft deze risico's bewust genomen. En het is zelfs nog erger. Het hoort bij de. Bij de verkoop. Euh, maar de heroic. Jammer dat de sport wordt deels verkocht op het gevaar. Ik had met de Jos van Ender een en een en zo'n twistgesprek in NRC je over deze kwestie. Na de val van Van Evenepoel in juni dat iedereen ook zijn we af daarom veel te gevaarlijk.

[00:40:01]

En euh, komen we van hem.

[00:40:03]

Daar geloof ik met z'n euh. Met met met zoveel tips om de veiligheid van de buren die op die pleintjes zegt van je moet. Je moet die mensen niet bewust aan allerlei gevaren onderwerpen, maar je moet ze ook niet. Je moet die gevaren ook niet uit die sport. Want dat is één van de unique selling tornio op in. Ja ja, dat dan.

[00:40:19]

Dat het je weet. God die het kan. Het kan echt lelijk misgaan. Je weet er al zowat alles van. Maar wat? Wat was Jossen? Punt al? Nou ja, dat je die wou. Er waren wel waar, want waarheen?

[00:40:30]

Als je weet dat je dat je dat je niet rondewinst voor de Buning 100 procent C&W groep zeg jij nou dat je? Maar hij vindt ook niet dat je 100 procent €70 sic parcoursen moet gaan maken. Nee dan gaan. Want wat dat dat trekt publiek je alleen maar op formula6 gaat draaien zeg maar. Ja, met uitloven ziet u alleen de laatste dingen. Gelukkig weer eentje in de fik. Ja, dat kan bijna niet meer voor. En dat was altijd een van de van de van de aantrekkingskracht van de Formule 1 was.

[00:40:58]

Als ze daar instappen weten ze niet zeker of ze als ze levend uitkomen. Erg, maar het is toch een beetje de Romeinse arena van vroeger. En dat is het vuur. En ook wel zo. Dat dat risico's nemen, dat hoort dat. Nou ja, kijk, weet je. We hebben natuurlijk ook onze podcast tijdens de Tour. Die afdaling is techniek van Hirsi bewieroken. Ja ja. En dat is natuurlijk wel ja, echt wel op het scherpst van de snede.

[00:41:22]

En dan zie je de renners rijden. Dan geniet je van mij eigenlijk waar je geniet er misschien ook wel zou vallen omdat je weet dat het heel gevaarlijk is. Bloedstollend. Ik bedoel stonden ja jij Zamboni kijken geen wielrennen, maar toen Risi naar beneden Rijssel Ebony zat te kijken enz. Wow, dat gaat hard ja. Vlak langs de muurtjes. Ja, precies goed in stuurhuis duur. Het was een genot om naar te kijken. Misschien onbewust maak je een fantastisch mooie brug naar het volgende onderwerp.

[00:41:48]

Maar ik wil nog één ding tussen, namelijk jij inziet ga zo door met Bert. Maar eerst even dit. We maken deze podcast samen met De Muur, het wieler tijdschrift van Nederland en Vlaanderen. Dat vinden Bertolf niet alleen omdat Wout en ik samenwerken opgeteld minstens twee kuub aan edities van de muur thuis hebben staan, maar ook omdat de muur elke editie er weer in slaagt bomvol te staan met fantastisch mooie verhalen. Van Mart Smeets tot Lidewij van Noort, Bert Wagendorp, Wilfried de Jong en Renate Verhofstadt tot Nando Boers en Frank Heinen.

[00:42:22]

Elk verhaal werpt weer een ander en onverwacht licht op de koers. Elke editie is weer een cadeautje. Nou en wil jij nou ook vier keer per jaar de wieler verhalen Bommetje op je deurmat horen ploffen?

[00:42:34]

Dat kan gaan naar uitgeverij De Middelpunten NL en Word abonnee. Je krijgt dan niet alleen elk kwartaal de nieuwste editie thuisgestuurd, maar je hebt direct ook toegang tot andere verhalen op de site die alleen voor abonnees toegankelijk zijn.

[00:42:47]

En als je nu abonnee wordt, krijg je ook nog eens de speciale uitgave Het beste van de muur als welkomstgeschenk. Nou ja, da's meteen beter nog maar deze aflevering naar www. Punt Uitgeverij De Muur. Punten. NL. Word abonnee en mis geen verhaal meer over verhalen gesproken door met de podcast. Wat was je eerste fiets? Is racefiets ha een Pinarello? Je hebt nog steeds wat kleur. Blauwe Pinarello. Hoe af gemonteerd? Ik ben hier helemaal niet mee bezig.

[00:43:21]

Ga je kat. Je kan er even naartoe lopen als je op wijst dat brede in. Ik heb hier een een kennen deel op mijn hoed staan.

[00:43:29]

Cara krijgt een lekker Swifterbant. Ik ben nog E9, ik ben nog vrij.

[00:43:35]

Heb je een poging gedaan ooit?

[00:43:37]

Ja, ik heb wilde ik wel eens zo'n houdertje Durov, waar ik dan een iPad op kan zetten.

[00:43:41]

Maar ik had weer houd je het gedoe. En als wij nou nou helpen.

[00:43:47]

Ik wil wel graag dat ik zo. Ik zou heel graag willen dat Zwitserland meer uitbreiden in de. In de literaire site. Maar virtueel weet je wel.

[00:43:55]

T Is allemaal. Ja, het is een stille tocht door Londen. Zit erin. Ja, ik had je vroeger bij taxa. Die had ik ook en kon je er van toe opklimmen. Ja ja, Defour heeft ook zo'n systeem, maar het is toch juist. Je kunt het wel. Elk moment dat dat dat soort virtuele platforms de realiteit willen nabootsen. Is er toch al? Je wilt toch juist door de fucking lava fietsen door de echte lava aanneem?

[00:44:17]

Als ik al eens een dingetje vind ik vind ik toch wel simuleerde dan dat je echt ziet waar je denkt dat je tax dat ook in het echte. De finale van de Amstel Gold Race?

[00:44:26]

Ja, ja, ja, dat vind ik wel stimuleren. Dit is een klein generatiekloof, maar als wij jou helpen zo omdat dingen op te zetten, kunnen ze wel een foto krijgen van jou of je op de fiets.

[00:44:38]

Er wordt hier als weggekeken. Ik. Ik ga over naar de volgende vraag wat was eigenlijk de mooiste dag op de fiets ooit? Dat was niet de beklimming van de fan toe. Waarom niet? Omdat ik daar met met Wilfried V. En nog een andere jongen ophogingen en toen genadeloos achterkwam dat ik eigenlijk totaal ongeschikt ben voor. Maar ik wilde doen wat ik met dat boek bezig obsessie en dacht ik moet het toch één keer minstens zelf gedaan hebben. Johan, om te voelen wat dat is, gewoon om die berg te te gaan.

[00:45:08]

Ik. Ik heb het ook eerder met Wilma gedaan, mijn vriendin. Die kon ook beter klimmen. Mevrouw kunnen goed klimmen hé vrouw kunnen. Kan je goed hebben, maar ze is heel licht. Bart De Wever heeft ook twee geen 60 kilo.

[00:45:20]

Ze heel erg terug met die beklemming die je met Wilfried deed. Ja, maar Eluana met vakantiehoeve kan je een beetje cottages waren er vanuit euh.

[00:45:27]

We zaten in een appartement in Avion en we hadden ons voorgenomen om de foto te gaan beklimmen. Dat was de eerste keer. Voor mij was het ook Intermedia. Dat was in 2009, want je was al bezig met het boek of uhm.

[00:45:40]

Nee. Nee nee. Dat dit dit. Wat is dit? Hoe werkt dat? Ja, dit was een euh en een de facto al in de Tour. Ja, wij waren te oud om dat te gaan zien. Dus waarom klimt een klimmer een berg? Zegt omdat die belegert dag. A journey. Wat is nou wat? Ik heb daar natuurlijk over geschreven in dat dat komt uit deel uit van toe. Ja van euh, die had dat heb ik er later uit geschrapt.

[00:46:03]

Ik denk dat zal worden. Toch wel een grappig stuk. Waarom doe je het eigenlijk?

[00:46:08]

Want het is allemaal niet leuk, maar toch een beetje vrij naar Krabbé. Wat is.

[00:46:12]

Nou ja, ik. Ik zat daar en je komt en je komt ook zo genadeloos achter je zwakheden. Maar als ik neem aan als je het als je daar lekker loopfiets dat je denkt oké. Ik passeerde ze wel even, maar Bert mij als ik.

[00:46:26]

Ik voel me wel een verdrietig. Maar je gaat met Wilfried, stapt in auto, een afwil.

[00:46:30]

Piet s Ochtends rijdt ze gingen naar Berlijn. We gingen naar de niet naar Boudewijn, maar naar de andere tallozen.

[00:46:36]

Nee, nee, nee. Zo nee, nee, nee, je wel vanuit bij de wijn waar we gingen even stukje fietsen.

[00:46:41]

Aha, Masao Moussa Maazou. Dan zal dat op het dorpsplein waar bij ons omkleden. Maar ja, wilt u dat? Dat is een jongen die euh geplagieerd erbij fietst dat sowieso weer. Ik geloof dat hier ook al die hele dure fiets zat die je die Fioretti mee goretti en euh. En hij is natuurlijk. Hij is licht en hij is. Hij is ongelooflijk competitief. Houd wel kleren aan. Ja, hij zij zijn van haar afblijven. Beetje bij beetje bij Meccano.

[00:47:06]

In het eerste stuk vals plat. Dat waren helemaal niet om bij elkaar te blijven en waardig over pal om elkaar kapot te maken. A. Nou ja, had je getraind?

[00:47:17]

Hoe weet je dat je ziek bent? Ik vind in die tijd fysiek wel veel meer dan nu. Gezichts, dat zeg maar zo'n vijfduizend kilometer per jaar. Dus het was toch één keer per uur. Geen geen. Adrie van der Poel bij me toen ik las dat die 16.000 kilometer had gedaan afgelopen jaar. Rap, maar hij fietste gewoon wel. Hij kon wel. Ik kan wel een beetje fietsen, maar te zwaar. En toch, ik wist het al toen ik ooit met vrienden uit Groningen ook een fiets had gekocht en nog zo'n ouderwetse Gazelle Champion Classic ruist commandeurs.

[00:47:48]

En ja, de jaren zeventig, begin jaren tachtig. En dan gingen we naar de Holterberg vanuit Groningen. Toen wist ik Brinkhuis, gingen de Holterberg op en ik dacht God, ik kan niet klimmen.

[00:47:59]

Dan kan je kan, ik kan wel meteen genadeloos achterwegen.

[00:48:04]

En dat? Dat is eigenlijk altijd zo gebleven.

[00:48:07]

Dat was het. Maar toch moet je je bedwingen. Zo'n berg. Ja ja, je moet er je mee te. Je doet het natuurlijk allemaal van dat schrijf ik al. Je doet het uiteindelijk voor dat ene euforische moment dat je boven bent en dat je naar beneden kijkt dan jij Guo. Dat is een behoorlijk hoofdhuurder, omdat ik een bovenlucht. Maar onderweg naar huis, waar raakt je Wilfried kwijt? Ja, maar tegelijk willen beiden werden hier bij de eerste poging maar blijven bij elkaar boterbergen.

[00:48:35]

Weet je wel plots? Dat is normaal in Buitenhof.

[00:48:39]

Wat is Stadsblad? Wat was je mooiste dag op de fiets? Ja, de mooiste dag fietser is de zwaargewonde dagen.

[00:48:47]

De Ronde van Noord-Holland, Bauke. En dan de grote afstanden. 160 kilometer Westfriese Omringdijk zit er niet in. Ja, dat stukje. Dat is de Dives bestaat nog steeds. Dat is ooit een ronde die ik samen met een vriend van mij heb bedacht.

[00:49:01]

De Ronde van de West-Friezen ondernemen. Ja, wij deden dat voor het eerst in 2005 of 2006 gelijk.

[00:49:08]

Ja, daar zit wat achter de Westfriese Omringdijk wordt geclaimd. Nou ja, dat was echt zo. Wij op de reden eerst met z'n tweeën, daarna werd ze met z'n vieren we geen een clubje van een man of 20:25 die nodig was. Al elk jaar derde zaterdag van september. Maar de Ronde van de Omloop van de van de Westfriese Omringdijk met stop in arbeidsloon. Café De Roode Leeuw, dat in Ursem. Ja, hij zit zelfs niet op die dijk.

[00:49:34]

Ja, ik denk dat Samsung dit jaar ook een stop in de Ronde van Noord-Holland was.

[00:49:38]

Maar na vandaag gingen we dan gehaktballen eten en daarom was het even weer terug naar de dijk. En dan vanaf Schagen. Ja, vrij koers tot tot tot allemaal uitstellen tot er ieder jaar op Gent in de stad was.

[00:49:54]

Een beetje borden bij je linkten worden. Mensen gingen echt gevaarlijke dingen doen om te kunnen winnen, weet je wel. Dus de regelgevend stopten we in euh, iets eerder bij de schotel dan later hadden.

[00:50:05]

Dus wel, als ik dit zou horen ben je wel echt een liefhebber van het groepjes rijden en ook een beetje pijn doen. Ja, dat heb je er altijd mooi. Nou, dan vond ik echter dat.

[00:50:13]

Ze waren echter altijd geweldig. Ik had toevallig laatst om met een reden om even af te maken. Hetgeen kregen wij een verzoek van het comité. Die uh die dan? Die de Westfriese Omringdijk wilde gaan promoten als montagnes stond op het punt om wilde werelderfgoed te worden. Staat het op geloof minuten?

[00:50:32]

Ja, misschien staat er nu wel die zij van kunnen wij niet witty met wat jullie doen? Want dat was al eens een keer. Ik had wel eens keer een stuk over geschreven in de krant. Kunnen we daar niet eens promotie achtigs mee doen? Toen is het is de is de ronde. Van de rest is Omringdijk begonnen en die is nu voor de tiende keer of zo leuk. Ja, ik trainen best wel vaker. Ik toen ze niet zei dacht ik.

[00:50:50]

Hoe komen ze? Is ook niet bedacht. Maar het wel uit. Het is een mooie ronde zwembandjes. Het is helemaal rond. Ja, vooral langs of langs het IJsselmeer naar Medemblik. Ja, is dat waar? Ik fiets kroop ook mee. Fietste die daar toen ook mee? Want ik weet dat die ook dat de wind jammer is. Ook dat rondje Westfriese Omringdijk.

[00:51:09]

Er zijn wel eens mensen mee geweest die ook weer de wind jammers. Het is wel een iconische. T Is natuurlijk in Noord Holland wel een icoon zeg maar. Dus dat is dat zijn.

[00:51:19]

Vind ik de fijnste dagen. Hebben we dan een antwoord? En hij wil Hoflack vlak vlak. Sowieso een beetje koers toont hij toch een beetje wedstrijd en een gehaktbal in het midden. Dat zou de dag. Een goeie dag.

[00:51:30]

Je komt dan ook achter je achter je eigen zwakheden, want ik won nooit. Er waren altijd toch wel een paar echte goeie bij. Weet je wat die jongens die veel meer fietsten? Jonger? En toen dacht ik al van euh. Als ik iets zou kunnen krijgen wat ik waarmee ik begon en op z'n minst met de kopgroep mee zou kunnen, ik een zou kunnen terugpakken natuurlijk. Ja ja, helemaal met jou en alle fietsen is het op drie na.

[00:51:54]

Die ga je voor lul spuiten ook hier meld.

[00:51:59]

En dan is dat is dan. Dat is nou helemaal niks weten wat het is. Het is gewoon een ondertussen iets Wozzeck op betekent. En toch krijg je dan al dat.

[00:52:07]

Bert Wagendorp was een grote PAK's. Dat type Atoma morgen op in flits is vrijwel helemaal. Dat is wat Luis Garcia je hiermee de fiets gaat.

[00:52:21]

Ja, maar ik denk dat heel veel mensen dat wel herkennen hoor. S Avonds zou het zelfs bij de buurman.

[00:52:25]

Misschien kunnen we zelfs met met het NRC kampioenschap voor journalisten. Ja, dan werd ik tegenwoordig door een collega van mij. Die was vroeger amateurwielrenner geweest Wierd Schenk en weerwolf en Bennie Keulen, voormalig prof, die wij ook mee en weer aan het eind van de ronde van de van de koers pakt die een fles een pak melk en giet dat zo in één keer naar achteren. Nou, Bennie wist meteen wat er aan de hand was. Die zei van een hoog ik dacht je weet het ook wel genomen.

[00:52:54]

Wat is dat?

[00:52:55]

Ik weet ook wel dat Andria dat kennelijk was. Er is altijd iemand verdubbel amfetamine. Ik heb krijg je daar een enorme dorst van.

[00:53:02]

Maar ik wist dinsdag op gelijk weer God Schietere. Uhm. Andere vraag namelijk eentje die die die in een.

[00:53:18]

Als het over twistgesprek hebben ons nogal bezighoudt. Vrij naar de renner ook. Denk je na op de fiets word je geïnspireerd op. Fietsers ontstaan verhalen in je Coppens. Fietsen? Ja, maar eigenlijk moet je het niet doen. Want ik denk altijd negatief denk ik. Denk heel negatief, juicht De Voorzorg. Ik ga lekker eten.

[00:53:37]

Ik denk vooral als ik in een groepje zit waar ik net iets te hard gaat voor mij, maar waar ik wel bij wil blijven, dan dan zegt mijn hoofd niet van daarbij. Dat heeft Wilfried. Die kan zelfs die kan binnengaan. Kan over de grens heen gaan, om maar niet te lossen. Ik denk van jou ben ik daar gaan doen? Laten we lekker los, die gasten. Dat kan mij het schelen. Of waarom het om en op de foto denk ik dacht ik ook van ik heb later nog een paar keer gedaan.

[00:54:07]

Waarom doe ik dit? Ik kan nu gewoon naar links sturen, omdraaien en dan zit ik binnen tien minuten op het terras in bedraagt een hele tijd te relativeren. Jaja, niet de goeie topsport zelf. Meelij tikkeltje Miya. Misschien ook wel. Ik vind het wel altijd euh. Met name in India eindigt in grote wedstrijden ding. Zie je die 2 van die mannen de berg op fietsen en je weet de ene. Die kan dat beter dan die in het wiel zitten.

[00:54:32]

Hoe houdt die gast op die tweede? Dat die het volk? Dat snap ik wel, want als je op kop rijdt heeft er enorm veel moraal en je weet achter je zit iemand af te zien. Die zit afgezien. Ja, dan word je zelf nog een beetje sterker. Ja, maar die tweede die niet mag lossen. Want zijn die vanwege het klassement of wat dan ook? Bauke Mollema zeg. Maar ja, hoe houdt houdt vol? Heb je ze beter?

[00:54:53]

Heb je daar wel eens bij stilgestaan? Vooral, want je hebt en je hebt slechtere benen en je zit ook nog qua moraal aan de onderkant van beneden de planken bijvoorbeeld.

[00:55:02]

Die kan het zichzelf zo vastbijten in een wiel die laten. Je krijgt eigenlijk modeltreinen. Generaal Benny D. Die moet doodgaan voordat ie dat weer eens een keer loslaat. Naar huis gaan spreken weet je wel. Dus je hebt niet zoveel aan het wiel he? Nou nee, nee, maar gewoon bij u gaat dan. Ze hebben wel.

[00:55:18]

Nee, dat is zwaar. Maar weet je wat bijvoorbeeld verboden is met het werelduurrecord is verboden om een stip precies aan de juiste snelheid vlak voor je wiel op de wielerbaan rond te gaan dus. Dus het is wel mee zat. Ik begrijp wel dat het werkt. Ja, het is een soort mentale. Maar dat je over me heen schrijf. Ik kijk, weet je wel, dat is ook. Dat is wel iets wat uh, wat zeg maar die gasten die klassement rijden.

[00:55:45]

Wat zijn wel meer aflatoxine vind ik dan degene die zeg maar onder het laatst kon ik ook onderaan de laatste klim zelf laten lossen en naar boven rijden. Je gaat gewoon zo een stuk dieper omdat je gewoon van jezelf je mag.

[00:55:57]

En zal jij ook jij? Hij was ook iemand en jij was er ook. Maar hij was niet de beste die het ook kon. Ook wel eens aangeklampt. Ja, ik moest wel aanklampen. Ja dus dan. Dan moet je mentaal. Je moet het zo graag willen. Ja, dat je maar alles wat je lichaam zegt jonggehuwden mee op. Ja, alle veiligheidssystemen gaan op rood.

[00:56:14]

Ik weet echt niet precies hoe je dat moet. Misschien ga ik je. Ik ga de helft van Nederland tegen me in het hart. Maar ja, lekker bevallen.

[00:56:22]

Waarschijnlijk zegt Disclaimer ik distantieer mij uitschuivers. Staalmarkt. Ik distantieer mij volledig van wat Leeuwenburg tijdens een bevalling zegt. Waarschijnlijk ook je hele lichaam van geest die ruggenprik of zelf oma. Of euh ja, of doe een keizersnee. Of.

[00:56:42]

Of weet jij dat? Weet je wat jij je wil? Zo graag wil je dat kind dat je door alles heen. Alle patiënten die een normaal die je normaal nooit zou accepteren. Ga je dan heen?

[00:56:53]

Maar dat gebeurt in jouw hoofd hetzelfde als wat bij een vrouw die je kinderen QE3 gebeurt. Nadat direct na de bevalling komt er een bepaald enzyme in je brein, wat zorgt dat je het vergeten dat je het vergeet. Ja, dat dat anders. Anders zeg je voor de rest van je leven dat nooit meer. Nee, nee dus. Dat is evolutionair. Is dat vast? Nou De Croo die vertelde in het verhaal van ons over de Renne ja, die was toen in Colorado Springs zo diep gegaan met euh in zijn achterhoofd van je moet emigreren naar huis.

[00:57:21]

Precies de renner nagespeeld was zijn Filiz moment. Hij won voor Hinault.

[00:57:26]

In de muur overigens. Daarna en daarna. Daarna is ie nooit meer zo diep kunnen gaan. Nee, omdat die klaar was.

[00:57:32]

Een beetje daarna is ie nooit meer zo diep kunnen gaan dus. Maar ja, dat had je met je de techniek ofwel Fergana bij van nog één bocht ofzo. Ik wou. Ik wilde gewoon vaak wel heel graag mezelf bewijzen. Of zou ook dat zou. Je zou de. De. De duinen van Amstel Feld moeten vragen waar dat bij mij vandaan komt. Uit Thomas Becket, eventueel leider van. Maar ik wilde echt heel graag bewijzen dat ik het kon.

[00:57:56]

Of iets. Weet je wel. Daardoor ging ik heel ver en heel diep, terwijl ik ook echt niet de beste was, maar een techniek. Waarschijnlijk waren er wielrenners in de jeugd die beter waren dan jij. Maar ja, dit is er dit. Dit is een cruciale eigenschap voor topsporters. En dan met name voor duursporters, dat je dat je door je jezelf ergens overheen kunt tillen en niet te zeggen het hoeft niet. Maar het is lastig om af te stappen in de Tour de France.

[00:58:21]

Maar je gaat je gaat niet dood ofzo. Nee toch?

[00:58:25]

En toch. Nee, dat was geen hamer. Dat wilde ik zo. Ja, dat ze Mound zijn. Ik heb. Je hebt natuurlijk ook momenten dat je in de flow zit. En dan? Ja, dan gaat het zoals die van toe. Ik heb er van toe. In 2010 werd ik achtste. Ja, dat is voor mijn gevoel zo'n tien seconden. Wat was jouw mooiste dag om te fietsen? Ben je daar wel eens?

[00:58:41]

Ja, was de mooiste hoekjes. Hoe kan dat? Want dat heb je niet. Dat heeft zelfs de Tour fietsen. Dat is wat je daar heeft. Hij denkt vandaag normaal vandaag. Vaak word ik er niet afgereden. Ik ga vandaag gewoon kijken, die anderen. En dat zelfvertrouwen stijl straalde.

[00:58:54]

Toen heb ik er vertrouwen na verteld dat onderaan de klim iemand in de zeik. Nou ja, ja, nou ja, het was. In de neutralisatie voelde ik een goeie morene en ik had me helemaal natuurlijk. Ja, dit is weer extra bij. Wanneer was 50 ofzo? In 2000 2002 is die 30 50 niet toe. Dat was natuurlijk al heel natuurlijk volledig buiten verwachting. En na een neutralisatie voelde ik al na. Ik heb ze ook goeie benen, weet je wel.

[00:59:18]

En toen was 14 juli. Dus dan heb je ook nog zit in een kopgroep vooruit. En dan zat niemand van euh, van Europcar de ploeg Voeckler mee dus die moest op kop rijden en ging 60 per uur op de kant. Terwijl ik in het wiel van Tom Leezer en die moest dan bij me blijven. Ja, en die zetten mij zeg maar uit de wind. En er zit dus die rem metertje uit de kant. Weet je wel anders.

[00:59:38]

En ik zat daar zo best wel lekker in het wiel, want een tik tik op zijn bil zeg ik Tom moet effe pissen, zeg ik. Ik kom er wel vermoorden, want hij bracht allerlei Lauwerijs zei gastenhuis grapje, geite mij goed. Vandaag komt hij hooguit tien kilometer van het geheel goed. Ik voel me super. Hij zou nooit meer zulke geintjes maken. Uiteindelijk rijd ik ook hele goeie toe. Maar ja, dat zijn dagen. Ja dan.

[01:00:03]

Ja, die drie heb je. Die heb ik denk jij, die heb ik misschien maar twee keer in Carré. Maar het zit m de crux. Zit m inderdaad in het euh. Ja, het is eigenlijk. Het gaat verder dan lijden. Maar het betekent ook niet dat ik bovenop de foto niet tegen het hek aan. Nee, precies weet wat je moet. Je kan er nog dieper.

[01:00:17]

al-Sharaa Je gaat nog net zoals bijvoorbeeld. Afgelopen zondag zag je wat je van de Tour winnen. Ja ja, die gaat dieper dan alle rest over de meet. Wout van Aert kwam er even lang. Die tikte mijn schouder nog wel open en hij kon niks meer. Maar omdat gewoon omdat hij zo graag wil winnen.

[01:00:34]

Maar het lijkt alsof je even met een ander brein fietst.

[01:00:36]

Een brein dat sterker is dan en als je dat kwijtraakt op het laatst van je carrière. Of je moet een paar keer te veel knechten of een Tom onevenredig veel minder vaak voor Rochlitz rijden dan als je dat een keer kwijt bent. Dan is dat.

[01:00:49]

Dan kun je je kunnen terughalen. Was dat niet het geval wat er vooraf was gebeurd op die dag? Ik Ik heb mijn meter wel vaker als ik ontspannen met voetballen was, de benjamin ontspannen avond had gehad of juist de avond met met bier alles te volgen wat echt beter speelde, neerkomt. Meer durfde meer.

[01:01:08]

Euh ja, weet ik niet soms weg. Soms gaat het ook wel te. Verder focus, maar ik weet niet precies of van focus is geen garantie. Ik weet wel precies dat ik me daar soms voor belachelijk veel pasta had gegeten. En dat soort dingen omdat ik wist. Morgen strand 50kilometer kilometer en vanavond effe geen groenten, alleen pasta. Dat soort dingen dat tanks hebben. Ben jij nou doelman? Want die was dat helemaal niet zo geweest. Gast het wel dat dat dingetjes, dat weet ik wel dat.

[01:01:31]

Maar ja, waar ik dat zelfvertrouwen vandaan haalde. Mysterieuze krachten die sporters precies na of het offer of het is gewoon wat inzien. Ja, we zijn echt te gek. Je gaat buiten je een ander brein. Morgen formuleert of a gekke breinen gesproken. Ze zullen we hebben over waarom eigenlijk? Uur en 15 seconden. Euh, om deze tafel zitten. We hebben twee verhalen daaruit gepakt. Ja, uit de muur of euh moet het evengoed zeggen uit het boek.

[01:01:58]

Euh. Bert Wagendorp. Hoe zag Peter Sagan zijn geliefde verleiden? Eentje van komt uit een muur. Die willen we. Dat is het eigenlijk. De waarde. De titel van het boek. Elke op plaat. Het verhaal. Peter Sagan en die andere is de barmeid stil. Dat komt dat uit de rockopera samen met zijn kan beginnen. Ja is goed. Kan je de euh, de de Queen vertellen? Nee. Kan je de eerste alinea's voorlezen tot en met?

[01:02:23]

Dan moet ik even goed kijken, want we zijn plupart het is echt ok. Ik tot en met de. Ook anderhalve pagina luisteraar ga zitten en huiver. Vooral die met echtgenotes of mijn geliefde heeft weinig met wielrennen. Zij ziet er het nut niet van in. De wereld zou er volgens haar zonder sport sowieso veel beter aan toe zijn. Ze vindt ook dat mensen niet met elkaar zouden moeten praten over de zojuist beëindigde voetbalwedstrijd of koers, maar over zinnige zaken zoals de geheimen van het brein, de lekkerste gerechten uit India of de aanleg van een balkon tuin.

[01:03:05]

Gesprekken over sport zijn volgens mij geliefde legeren, gesprekken over het absolute niets. Het niets vindt zij een interessant filosofisch concept, maar volgens haar hebben de deelnemers aan het Sportgesprek niet in de gaten dat ze het over niets hebben. Pas wanneer zij zich daar wel van bewust zouden zijn, wordt ze sport, zegt zij. Een fraaie metafoor voor het niets. Bijvoorbeeld in een gesprek over de tevergeefse achtervolging van Niki Terpstra op de Noor Kristoff in de Ronde van Vlaanderen van 2015.

[01:03:39]

Ik hou veel van haar, maar dat gaat me te ver. Zoiets kan nooit een metafoor voor het niet zijn. Kijk even terug hoe die Terpstra zat te geven. Noem dat maar niets. Ik zou zo gauw even niets weten. Wat verder van het niets is verwijderd dan Niki Terpstra in de achtervolging op de Noor Kristoff in de Ronde van Vlaanderen van 2015. Dat is niet niets. Da's alles. Het naakte bestaan, de struggle for life. Het man tegen mangevecht die Terpstra weet dat hij gaat verliezen.

[01:04:10]

Maar toch gaat hij door. Magistraal een les in hoe te leven. Ze haalt haar schouders op. Hoort mijn geliefde een sport te praten of een coach of een ploegleider, dan spreekt uit haar ogen een mengeling van mij, waardigheid en oprecht medelijden. Soms doet ze, omdat ze van mij houdt, haar best om de gebruikte codes te begrijpen en daarmee ook ietsje meer van mij. Maar dat duurt nooit lang. De codes zijn Slowaaks voor haar. Het helpt niet als ik ze voor haar vertaal.

[01:04:42]

Bijvoorbeeld wanneer een renner iets zegt als ik demarreerde uit het hol van Niki Terpstra, zei. Wat zegt u ik? Hij bedoelt dat die in het wiel van Niki Terpstra zat. Dat hij er toen onverwacht overheen sprong en een gaatje sloeg, zei ook. Ik ga een stukje hardlopen.

[01:05:07]

Waar gaat het? Waar gaat het verhaal over? Dit is echter de eerste alinea van het de van titelverhaal, wanneer het gaat over euh, over hoe, hoe een persoonlijkheid in de sport. Euh, iemand die Jake Madison van die sport geporteerd is toch die sport binnen kan trekken. Het was op die bang die danig Steenstrate zat.

[01:05:25]

Dat was in de Tour van 2015. Sagan die daalt af van de Col de Manse. Ik geloof dat die de etappe niet eens won, maar hij werd tweede en wel dezelfde als dat Barguil, die Kegel iemand daar ook de bocht.

[01:05:39]

Het was een zee. Het was een hele technische, mooie afdaling en hij deed dat op een enorm spectaculaire manier.

[01:05:43]

Maar Lata liet Jardins om Pantano vervolgens nog even Wipro vooruit. Die liet hij achter zich. Ruben Plaza won ook jouw Audubon. Dertig seconden kan niet winnen en daarachter. Daarna kreeg je die seiner met met Froome en Sagan. Froome heeft Rumi, maar het ging om die afdaling die het wadi's van zijn. Volgens de politie aan doe ik, zei hij, daalt af en muziek en kijk hoe hard en hoe knap van voor die haarspeldbochten. En toen kwam die die Sagan in beeld met zijn Vroey.

[01:06:12]

Toen was even zeggen wat een leuke jongen is eerlijk. Het was een heel land. Hij was toen nog niet, is Sagan van nu, maar hij is nu wat cynische geworden. Hij was toen wat opener en als opener tijdens de jeugd. Hij was nieuw en hij gaf dat wielrennen iets heel speels. Je kon zien van de jongens doet het ook voor niet alleen maar om te winnen. Alles kwam vanzelf, lijkt toch. Hij vond het niet erg als de leuke koers was geweest en hij was tweede geworden.

[01:06:33]

Al niet zo goed. Ja, hij begreep dat qua wapen. Wat? Wat? Wat? Wat? Sport consument zoekt amusement. Maar goed zijn de cijfers. Door die man. Euh. Heel erg aangetrokken en ging daarna ook speciaal Sagan volgen.

[01:06:48]

Vandaar dat het interview met Sagan af te lezen. Weet je dat deze nooit?

[01:06:52]

Ik vond mooi begrepen dat zij s avonds riempje of zoiets van euh. Sagan is op tv minder seconden kwijt, want ik kwam te laat.

[01:07:00]

Hij kwam later dan bij de VRT aan de tafel. En dan zal je ook Vive Vélo tafels hebben. Hij was ook niet. Hij was niet dat iemand die nog eens een keer interessante dingen zei ontweek. Zijn Engels was ook nog heel matig. Hij brabbelt eigenlijk maar wat. Ja, maar dat is dat is dat. Het is toch? Dat is charisma. Ja, de sport heeft wel de persoonlijkheden nodig. Enorm?

[01:07:19]

Ja, ja en nee, dat is echt zo. Je moet niet allemaal Roglic hebben. En dan gaat de sport kapot.

[01:07:23]

En en Vosse nu nog steeds de wielrenner van Sagan? Nee, nee, nee, ze is daardoor. Want dan dat. Dat er wat gebeurt. Iemand trek je die sport binnen?

[01:07:33]

Hij beschreef hoe mooi het was, voor het eerst ook. Dat herken ik ook niet. Euh, dat ik een dialoog over de koers had met mijn geliefde. Dat is echt een droom werken. Ze hebben hiermee echt. Als je nog tips heb weet je die landen hebben en je moet doen.

[01:07:47]

Dan moet je iemands zwaktes opzoeken en dat dan exploiteren. Kijk, dit is wel interessant, want ja maar hier en hier om dat op te geven zijn hier ook van die Sagan. Die zijn allemaal werd alsnog wereldkampioen geworden. Zij van de Ajay over This is us is Victorien. Toen ze Piepel over The World Tour. Wat een fantastisch gezin zeg. Wat zegt hij nou eigenlijk? Weet je wel, helemaal niet. Dat heb ik er. Al heb ik nog nooit een wielrenner horen zeggen dat ik dat eigenlijk iets anders wilde zeggen.

[01:08:17]

Hij wilde iets zeggen over het verschil tussen de echte wereld en de wielerwereld. Ja ja. Maar goed hè hè hè? Het hangt ervan af wat voor de persoonlijkheid moet echt deel uitmaken van elke sport? Heeft dat nodig? Ja, bezuinig zijn. Er zijn er evenveel om een beetje context te schetsen. Dit was het jaar 2015. Toen werd u voor het eerst wereldkampioen. Nou ja, Richmond ja. Daarna nog drie keer en daarna nog twee keer. Hij woonde en dat was ook het jaar dat ie volgens mij in 2010 begon, de eerste grote klassiekers te winnen.

[01:08:46]

Hij won al veel en maar sinds 2010 prof alleen geschiedenis. Maar dit was eigenlijk zijn priem. En moet eerlijk zeggen laatste twee jaar. Hij is gescheiden van zijn vrouw. De volgende is iets met een hij is ook niet. Hij heeft minder Frogers, minder vrolijk. Het schijnt dat hij de hele 20e volgens mij een hele wittige kapot gezopen heeft. Vrijspreken na de scheiding, zo merkt het wielrennen. Welke? Peter Sagan niet meer is. Prima dat ik vind dat dat soort mensen.

[01:09:13]

Die zijn echt heel belangrijk. Want kijk de fans die kijken toch wel. Ja, die maakt het niet zoveel uit. Die kijken wel doordat door de show heen. Maar om je hebt als sporter om een sport levensvatbaar te houden heb je een groter publiek nodig. Heb je ook mensen van buiten die kleine kring van fan van van Finns? Heb je nodig om die sport levend te houden? Dan wordt het interessant voor de je opvolger.

[01:09:39]

Ze zijn er nog wel.

[01:09:40]

Kijk, ik zijn ze ook. Krijgt echte fan van Bauke, Bauke Mollema dat het toch wat dan ook. Dat is ook wel een speciaal geval. Weet je wel. En ik? Ik. Snel vertel ik er nog even bij dat die vroeger in dezelfde straat als ik woon in Groningen.

[01:09:52]

Nou dan kunnen eruit halen door Nederland. Dan hebben we al jaren inderdaad de huizen huizen van Blankenstein ofzo. Het was telkens weer ja, dat was echt geweldig.

[01:09:59]

Het is zelfs voor in de straten. Je kan mekaar wel eens tegen. Nee, dat is het inderdaad. Dit is te ver naar mijn tijd. Vijf jaar Javert na mijn tijd. Maar ik heb er wel verhalen over gehoord dat het aantal landen aan een controle kwam van zo'n zoon Bauke.

[01:10:12]

Ik denk dat dat hier al die deuren zag in die in iedere student. Hij zegt dat God waar moet wezen.

[01:10:19]

Uit echt niet nee was. In de puberteit zat die toch omdat hij het zo uit zijn kamer had als foto's en een gat in de muur. Ook Jiro Wijn kreeg ik een heel mooi verhaal over zijn groeiverhaal.

[01:10:29]

Op zo'n hoog slapen liepen, sliep ie dat kratjes uit. Erik Dekker. Ja, precies dat Erik Dekker voor het eerst daar kwam zo in zegt met Bauke praten. Weet je wel, die Becca in de hoedanigheid van ploegleider bij Rabobank als in 2008.

[01:10:41]

Die was toen net twee jaar. Wie schrok zich helemaal de tyfus? Ja, ik kwam bij hem thuis binnen een grote tyfus binnen Spiez. Kratje bier overal die bouwkamp. Bouwkunde is zo onverstoorbaar. Ik kan ja, maar je moet hem wel nageven die was daarna wel de eerste die hier in Spanje ging wonen.

[01:10:59]

Zeg maar als. Dus ja, die dacht ik keus na professionaliteit. Ja of nee. Je zou het zeker een poosje frisse professionele keuzes die niet meer alleen. Dat was toen zo. Weet je wel. Zo was ie. Die was er letterlijk. Binnen anderhalf jaar prof vanuit zijn studentenleven geworden, weet je wel, en is van een iets van die originaliteit. Die had toen. Die heeft hij altijd wel vastgehouden vind ik. Maar ja, in één zin in zeven jaar heeft hij ons nooit.

[01:11:22]

Maar het is natuurlijk niet voor komen zichzelf altijd aan. Zeg nee, nee, nee, nee, je moet niet.

[01:11:26]

Het is het is allemaal subtiele bijhebben. Het is die je moet en zal je moeten zeggen. Zij zijn het ook, want er zijn je fijnproever zijn van van de van de quotes en de en de interviews. Er zijn natuurlijk kampioenen die euh, zeg maar. Kampioen zijn is ook wel op de totale Reting van superhelden. En euh, en de mensen die ook mensen van van de tweede derde schil naar het wielrennen trekken is wel een belangrijke factor, zegt de wereldkampioen.

[01:11:50]

Maar maar is dat alles? Ha. Dus zit er fan van Van der Poel die wedstrijden wint? Euh, anomaly die wedstrijden Wereldmuseum. Ik vind ik ook wel een magnetosfeer voor de sport.

[01:12:01]

Zijn het er genoeg voor de sport of kan de sporter magistraat heeft die?

[01:12:05]

Loopt het gevaar? Vind ik dat ie dat die te berekenend wordt? Ja dat ie dat ie te humorloos snoeien? Humorloze. Nou ja, dat ik ik. Ik hoop dat de riesa pluggen van van euh van Jumbo daar ook op gaat letten als als als ze als leider van het team.

[01:12:27]

Ja dat ie het voor dat ie ook. Dat ie ook veel attractiviteit moet zorgen. Geen catenaccio. Wielrenners hebben een schitterende foto van in de laatste muur van glasaal van de wijven. De trein die trein van van van die sport houdt. Dan kun je heel grote. Kun je die ook bestellen? Ja, ik snap niet dat Jumbo nog niet op alle andere Jumbo vestigingen heeft hangen. Dit zit achter de groene.

[01:12:49]

Het is ook wel een deel van het ontluisterende beeld van die tour. Ja, dan rijden ze met z'n zevenen wachten. Ja, van een fan van Jumbo. Geweldig. Dan is die ploeg sterk. Maar is het nou leuk om daar uren naar te kijken? Ik vond vind ik niet ik. Ik was bij de discussie die we met delen van Balen hadden.

[01:13:07]

Maar ja, als je het materiaal hebt en je wil winnen. Dat had Brailsford toch wilde. Je had materiaal die wilden winnen. Ja ja, die koos daar gewoon. Ruud vroeg zich loos voor.

[01:13:16]

Ja, als je geen rationele keuze. En nu is die erachter gekomen. Nu die Theo even een de Giro heeft gewonnen met 7 ritten. En ja, dat de publieke opinie in in Engeland voor je hebt natuurlijk belangrijk is. Gewoon als een Blatter om een boom is omgedraaid. Dat is zo leuk als een leuke koers. Volledig voor die ploeg. Veel meer supporters ja.

[01:13:35]

En dat is dat is natuurlijk wel iets waar wij er rekening mee moeten houden. Maar ik kan me best voorstellen dat Plugge gewoon zegt ja, ik ga voor de grootste kans om de Tour te winnen en zegt ja voor wat dat is.

[01:13:44]

Het is een moeilijk ding, weet iemand is natuurlijk. Maar dat gebeurt al sinds ze naar Armstrong weet het al. Maar ja, met een mannetje met. Met zijn ploeg op kop. Maar toch Armstrong die.

[01:13:53]

Die won de toerbus. Misschien saai, maar als je ziet wat hij achter zich verzamelde met list drongen en wat is het een half miljard aan US. Qua persoonlijkheid was het wel nog steeds, ondanks het fraaie winnaar eigenlijk. Ik denk dat dat wel wat de. Het lijkt wel alsof het de afgelopen drie, vier jaar nog serieuzer is geworden. Armstrong? Die wilde er altijd wel even een hele dikke poef opgeven voor een kilometer of een meer dan een kilometer van de van meet, zeg maar.

[01:14:22]

Die wilde aan de voet nauwelijks aanvallen. Hadden wij voor Ullrich aankijken zo en dan weet je wel. En dat was zijn zijn overheersing. Ja van niet. Niet alleen maar winnen, maar ook vernederen. Daarmee was het echter van streek om ja, om iedere Tourzege zat wel eens strik. Weet je nou precies die waar je ritten won? Weet je wel die anderen die ruzie kreeg met Pantani? Ja, dus ze waren wel een soort van exploits of gewoon Erhan dingen die waren.

[01:14:46]

Het was minder berekenend, t was nog steeds berekenend en het was rationeel. Het was gewoon denken okay, zo veel. Wat heb ik in totaal aan mijn ploeg? Die gaat als volgt ontbroken. Dat wat dat maximaliseert kans op winst? Ja, maar hij had altijd nog wel een soort van 10 procent dat niet gehoeven vak jawel, maar zakelijk was leuk.

[01:15:03]

Was nu mijn demotie even over en dan ben ik eventjes gek. Ga maar na wat je de afgelopen tour weer wat.

[01:15:08]

Wat herinner je je? Dat zijn toch? Ik herinner me beterde de etappezege van van die ene jongen van Sunweb huurfietsen, karamellen? Ja, in da dat.

[01:15:20]

Dat hele uitgekiende spel van jij gaat dan ook uitgekiend. Ja, maar wel heel mooi uitgevoerd. Fantastisch is dat.

[01:15:28]

Kijk als AZ als het gebeurt als het niet gebeurt. Wat gebeurt als jij in een hotelkamer zit in Parijs, dan is het eigenlijk een. En ja, ja, een logische tour en een logische tour. Alles gaat volgens verwachting dit jaar dat. Maar dan hadden we in onze tour nabeschouwing. Nu gebeurt wat er gebeurt. Dat maakt in deze Tour. Dat is wat iedereen zich herinnert. Ontknopingen eigenlijk van de jaren 2000 is natuurlijk dit jaar geweest. Maar ik kan me wel heel goed voorstellen dat een pluchen of een Merijn Zeeman nog wel gaan heffen voor die rationaliteit.

[01:16:00]

En ga voor het maximaliseren. Eindelijk is het ook in hun belang dat het attractief blijft en dat het dat tot het publiek blijft trekken. Ik kan mensen vaak moeilijk uitleggen waarom ik. Zes, zeven uur na zijn koers zitten kijken. Wat denk je dat je Monu geliefder is? Doordat het jaar zo uithaalt? Dan dat ze gewoon de Tour hadden opgenomen en ik na de verliezer is altijd populairder dan de nummer twee, is meestal probleem nummer één. Dat is gewoon zo nu de nummer twee is kreeg geen centimeter van jullie als pech die spechten in voorkomen.

[01:16:33]

Maar anders geformuleerd dat ze gingen vallen en te voeren zijn de nog juist. Dat was Kuttekoven commercie. Hoe? Linksom of rechtsom speelt een grote rol. Denk je niet dat Jumbo meer euh, boodschappen gaat verkopen op een moment dat met Super attractief? Euh, ja, ze zullen attractieve wedstrijden waarin je uiteindelijk op de kloten krijgt, een tweede word, je meer boodschappen verkoopt dan als je met zo'n zoemende Skytrain eerste wordt. Ik denk dat ik denk het wel.

[01:16:59]

Ja misschien wel. Wie ben ik? Mensen begrijpen altijd verlies, beter dan weer. Meeste mensen verliezen. Ja, gezien 3D hebben we het wel meegemaakt. Ja, winnen is iets wat eerst maar een klein groepje.

[01:17:09]

Ja, dat had wel wat. Want wedstrijden winnen dat veel moeilijker om daar mee te vereenzelvigen. Maar ik denk ja, het zal best kunnen dat je dat je met een avontuurlijke. Dat. Je bent meer talk of the town. Als er dingen gebeuren. Dat moet ook een PR gevolg hebben.

[01:17:26]

Over die over die tijd hebben we echt nog een nagegaan. De weken daarna krijgt iedere keer als ik met Thomas ging fietsen over Nick Jr. De hele tour geanalyseerd. Waar hebben ze toch anders kunnen doen? Ja dus. Euh ja, je verhaal wordt dus wat gebeurt dan? Ja ja, maar weet je toch persoonlijke ambitie? Zo kan ik me voorstellen. Naar eigen zeggen wil die Tour gewoon keren. Weet je wel, want wij zitten hier. Dit is de spierproblemen.

[01:17:49]

Jumbo's is het probleem van het wielrennen. Renner zou op de inwonend. Ik vraag me niet hoe we ervoor moeten zorgen dat het ook lucratiever wordt om attractief te fietsen. Exact. Maar hoe goed bedenkt da's een regel voor drie. Je zou kunnen zeggen over kortere etappes. Kleinere ploegen, kleinere ploegen, minder controle, niet langer dan tien minuten op kop.

[01:18:10]

Dat zou wel wat zijn. Ja ja, maar hij wordt zo'n schot gelost. Bij basketbal alleen dan.

[01:18:15]

Nou ja, wat ik bedoel waar in in de Formule 1. Euh. Hebben ze een hele strenge regels. Hoe grote cilinder mag zijn en die de hele motor is gevangen in regels. Maar je kunt toch zeggen die fiets? Die apparaatjes die erop zitten? Waar gaan we dan gaan? We verbieden? Dat doen we niet meer. Die vond dat dat? Wat gebeurt er dan? Ja, nou ja, dan wordt het Nerval worden.

[01:18:35]

Wie komt er niet meer op improvisatie en gevoel aan? Want nu kijkt Vroem kijkt de hele tijd op z'n ding. Dat dit jaar niet meer. Dat heet te kijken naar je voltages omdat ze het weten. Ik. Ik kan. Ik kan anderhalf uur. Kan ik het wattage val volhouden en dan zijn we er al.

[01:18:51]

Is het door de groep doorvoelde overhand te laten krijgen en organiseren dat gevoel meer positie krijgt omdat je niet zeker weet dat je degene die ontsnapt is? Dat dat je die over 60 kilometer gaat in duel.

[01:19:02]

Dat ze inmiddels zo goed met die dat ze dat kind analyseren weinig gaat veranderen.

[01:19:08]

Dat je eigen voltage metertjes in je hoofd.

[01:19:12]

Een reden te meer om dat af te schaffen. Want dan is het goed. Dat is alles prima. Dat is dat het OM. Dan heb je er natuurlijk voor, omdat je dat omdat je het snapt. Zoals Tom Tom Dumoulin bijvoorbeeld, die rijdt een tijdrit er echt niet op. Maar dat zit gewoon bij hem vanbinnen. Wat zou jij? Zou wel voordeel hebben als de rest niet meer mag bevatten? Dat denk ik.

[01:19:28]

Nou ja ja, dat weet je je zelf weer gigantisch opties plaatsen in tijdritten weet je wel dat het beter is.

[01:19:35]

En toch geloof ik op een moment dat je kleinere ploeg heb dat je die die die attractiviteit dat je die 1 die de fiets computers eraf haalt, dat je de communicatie alleen maar om veiligheid laat draaien, niet om tactiek. Dat je kortere etappes, kleinere ploegen. Als je alles gewoon is. Doe eens gek probeert dit alles in één keer in een Tour de France.

[01:19:55]

Wat doe je dan ook? Wat gebeurt er dan? Dat gaat maandag desnoods in de Vuelta en ga je gaat en gaan wezenlijke dingen veranderen. Daar gaat er wel echt dingen veranderen. Het experiment zou te laat zijn. Daarbij kwam dat jij het gaat nooit gebeuren, maar naar nee, waar en waarom.

[01:20:09]

Als jouw vrouw al zei of jij geliefde zou zijn volgens mij. Nou ja, conservatieve sport.

[01:20:13]

Ja, dat aan goed Ruijsch conservatieve sport die de rest tot tot totdat het tot tot tot de wal het schip keert. Ja, want het kan wel conservatief zijn. Maar als als blijkt dat het publiek zich ervan afkeren, keert de sponsors zich er ook van af. Keert zich er ook vanaf dat dat dat is anders dan een dominee voor zijn een domino effect. En dan?

[01:20:31]

Vandaag stond een interview met Plugge in het Financieel Dagblad. Waarin hij pleit voor minder koersdagen exemplaar is. Ja, ja, maar dat zal doorstaan zodat de Toppers. Want eigenlijk was deze tour natuurlijk ook heel tof. Omdat iedereen ging op reis naar de Tour, want ze dachten juist Korona. Voor hetzelfde geld kunnen we nergens meer rijden. Dus ja, dus alle toppers rijden weer tegen elkaar en dat maakt het natuurlijk ook heel tof. Ja dat. Wat dat betreft is het jammer.

[01:20:56]

Dat is dat nog wel? Vragen over welke lessen trekken we nou uit en dit wielerjaar waarbij we noodgedwongen tot een andere agenda zijn gedwongen? Dit is een. Ik dacht toen je dat roadbook voor de uitzending pakte, het roadbook daarbij. Ik dacht eigenlijk dat je dat zeg maar die toekomstvisie van die raffia heeft gemaakt. Kan je dat wel eens lezen? En dan komt toch een beetje op neer dat je de derde schil of de tweede schil van van van wielerpubliek.

[01:21:19]

Die werd een echter taal, niet meer. De beste wielrenners fietsen niet tegen elkaar. Nee, de heet dit. Zeg maar de wedstrijdprogramma. Een soort van Skeeter door het hele jaar heen, maar gewoon neer geflikkerd omdat het daar al jaren staat. Ja, er zijn geen geen verhaal, geen narratieve meer om om te praten. Heel goed geformuleerd. Die hadden gewoon gezegd je hebt gewoon een grote rol met verhalen, sport en en ja ja, je hebt een groot hondensport en een en een euh en een klassieke sport.

[01:21:42]

En je kan. Daar draait het heel eenvoudig. Dat er elke week Knock Knock in Knokke de beste van de wereld tegen elkaar. En je weet precies op zondagmiddag USB aanzetten.

[01:21:50]

Dat ding was de hele dag maar eens omdat dat wat jij zegt Laurens, dat het euh. Dan krijg je dat gaat. Je moet, je moet storytelling doen. Ja, dat is wat mensen van sport verwachten. Verhalen die moet je en die in die leven jij als zelfs. Maar daar ga ik tegen inbrengen. Dat vandaag de grootste of dit jaar het grootse verhaal. Ook in de in deze setting met Gent-Wevelgem dat Van Aert van der Poel ruzie krijgen met elkaar.

[01:22:14]

En dan euh, elkaar al acht jaar eigendom is van elkaar zijn en dat dat dan culmineert in Vlaanderen. Dat is natuurlijk een, maar dan dat dat bekrachtigd toch wat wil zeggen. Namelijk dat week zondag, de zondag voor de Ronde. Maar die hebben ze. Shit! De twee beste van de wereld. En de volgende dag na mekaar in het Oostenrijkse Wheelie shirt gaan regelen met elkaar en het. Dan volgen nu kolommen over zijn online musical over die rivaliteit.

[01:22:40]

Dat is een verhaal dat ik denk, dat snappen ze in elke sport. Hele Coppi, Barter, Coppi, Bartali, Macro Borough. Ga me door in de voetballer Cristiano Ronaldo en Messi George en tegen iedereen die maar iets persoonlijks.

[01:22:55]

Dat is goud, zo'n rivaliteit. Die jongens moeten ook niet. Wat vond je zwak van die van Wout van Aert dat die langsliep die van der Poel gaat lopen en er met klopje geen iemand nooit doen.

[01:23:04]

Spuug nooit doen. Kwaad kijken. Goed dan. De volgende keer ben ik aan de beurt.

[01:23:08]

Weet je wel, een vraag die mij uit die rivaliteit is, is goud, zegt Van Aert en Wout en en van de powerliften van. Waar gaan we elkaar volgende week weer over afzeiken?

[01:23:18]

Als ze slim zijn, doen we uiteraard slim. Je zag en daardoor kijkt iedereen veel van de rivaliteit. Er zijn ook gewoon gecreëerde rivaliteit. Die zijn de mannen, die zijn echt helemaal niet zo. Dan zijn ze klaar met hun sportloopbaan. Wel zijn de beste vrienden, maar het publiek wel wat je wil.

[01:23:34]

Maar wat ik bedoel te zeggen is dat heb je nu ook al toch met met hun. Maar dat zou je verder uit willen brengen, zegt waarbij. Waarbij je maar wat scherper. Ja, je wil ze eigenlijk gedurende een seizoen laten opbouwen naar een hoogtepunt dus. Dit plan gaf en even afgezien van hoe het nu is dat dat gat tussen het nu is en wat ze voorstelt moet je eventjes voor lief nemen. Maar zeg bijvoorbeeld doe de belangrijkste grote ronde aan het eind.

[01:23:56]

Dat is en maakt een grote ronde wat kleiner. Doe uiteindelijk wat. Maar dat maakt de Vuelta misschien een soort voorronde voor die fantastische dieren aan het eind. Pippeling kwartfinale. Nou ja, ik denk niet dat wel gaat gebeuren, maar ik snap het punt en mag. Wat mij betreft is de rivaliteit tussen Van der Poel en Van Aert is er wel eentje uit het boekje. Die kennen elkaar al sinds juni onderstrepen of nog eerder. Ja, ze praten niet echt met elkaar.

[01:24:21]

Ze hebben nog nooit langer dan vijf minuten met elkaar gepraat. Had ik wat interviews, dus ze willen echt zo graag van elkaar winnen. Ja ja toch? Dat zie je aan alles. De moet. Maar het is inderdaad heel raar dat in een sport als wielrennen die een mondiale sport wil zijn en je die een mondiaal publiek zoekt. Dat. Dat er euh bij de grote wedstrijden en dat zijn dat zijnde de een stuk of acht klassiekers. Ja, en dat zijn drie grote rondes.

[01:24:52]

Dat dat daar niet alle grote renners aan meedoen met de besten.

[01:24:55]

Maar dat is. Dat is waar. Dat is iets wat Plugge. Je conditie kun je niet voorstellen dat dat. Dat de grote steden dus niet en in Londen zijn en en in Europa en als Wimbledon overslaan en baalde ik ook al die je lacht. Beverweerd weer, Tournooiveld? Wel, het kan. Die gaat dan niet naar Wimbledon. Weet je wel, je niet. Michael Chang? Ja, ja en nee, dat wil je niet hebben. En je wil gewoon dat ze alle drie de ronde zijn.

[01:25:22]

Maar laat je juwelen zien, dat dan?

[01:25:25]

Dat is wat je wat je daar en de vraag niet gaat volgens mij twee keer wel wil stellen. Waarom niet? En dat is dat de. Dat is de manier waarop de waarop waarop de. De sport nu georganiseerd is en goede doelen. Hoe de bakken met geld op de verschillende bureaus staan. Ik heb ooit een keer verhaal gehoord van een Belgische journalist. Die was een tijdje voorzitter van de Belgische Wielerbond en die was aanwezig bij overleg tussen ploegen en een Engelse investeerder.

[01:25:52]

En die Engelse investeerder, die vond dat het wel verder was gehoord, hebben vragen. Die had een clausule. Je had 1miljard miljard klaarliggen, maar die wilde dat het hele wielrennen kopen. Net als Bernie Ecclestone. Ja, Formule 1 had er één miljoen, maar we moesten de licenties voor de ploegen waren voor hem. De organisatie wilde van de wedstrijd dat was voor het uiteindelijk wel. Ja ja ja, gewoon het Amerikaans systeem en dat ik dacht dat het een grote CCCP of hij zijn die nou goed deed.

[01:26:17]

Dit is een man die geen kunst is. Al die ploegleiders zitten rond de tafel en dan is er staat een man. En die ligt er met ligweiden. Legt niet uit wat hij van plan is. Gewoon het droombeeld van hoe het wielrennen voor hem volgens hem uit moest gaan zien. En er zat een zak geld bij van een miljard. Misschien wel miljard pond zelfs. Die wilde hij, zij die die euh. Die jongen die zei van ze keken hem allemaal aan van.

[01:26:42]

Natuurlijk doen wij dat niet, maar daar zijn we onze ploeg kwijt. Ja, het is dus niet kunnen nadenken over je eigen boek.

[01:26:49]

Dit kleine deel belangrijk je heen naar het grote geheel. Want dat het ook in jouw voordeel is. Nou ja, dat klopt helemaal kijken als je het hebt over de Amerikaanse model met met de draft. Weet je wel. Juniors? Euh ja, wie? Jumbo's en Sun pakken nu altijd alle de beste jonge talenten. Acquia? Cofidis? Ja ja, die moet het met de kruimels doen. Je dus wat moet je organiseren? Je zegt dat de slechte nummer achttien uit de WorldTour mag als eerste een talent kiezen.

[01:27:16]

A weet je dan? Dan krijg je al veel gelijkwaardiger ploegen.

[01:27:19]

De embargo's is degene die het slechtst presteert dit seizoen krijgt de eerste keuze. Ergens denk je dat dat wel zal. Dat is Amerika, een socialistisch systeem. Het is wel in het eigen belang van die sport. Ja, want het.

[01:27:32]

T. T. T. Uhm zorgt ook voor continuïteit in die van die franchises zeg maar b. Daar kan je dus fan van worden. Ja, ik krijg het vermoorden van één of andere schoenen. Leverancier uit Polen die volgend jaar weer bij mij uitscheidt. Weet je wel. Het zit er continuïteit in.

[01:27:46]

En dat wat ontbreekt in die sport totaal. Weet je wat er vinden?

[01:27:49]

Dat is zo jammer. Dat is dit jaar het geluk geweest. Uiteindelijk is juist de enige sport die dus wel normaal doorgegaan is, omdat ze niet afhankelijk zijn van toeschouwers. Ja, want de kaartjes. Dat is het wielrennen. Die hebben een heel eigen businessmodel. Wat bitte uit het geluk was. Want bij de gratie van Corona hebben wij als enige sport een volledig jaar gedraaid. Waar de rest allemaal stilstond omdat wij het publiek niet nodig. Ja, op tv wel, maar niet langs de kant van de weg.

[01:28:16]

En tegelijkertijd als er een jaar was om de boel om te gooien omdat het toch spek MoneYou was, dan wel had het dit jaar gekund. En dat is eigenlijk gewoon de grootste belangen hebben eigenlijk gewoon genoeg genoeg. Genoeg. Ouwe mannen, gezeik over ouwe mannen.

[01:28:30]

Gezeik gesproken. Department deel. Hmm, wat hebben we waar we zitten genieten? Eventjes wat er wat veren op de plek waar de zon niet schijnt. Is dat omdat Armstrong, als het maar hij over persoonlijkheden de Barmen stil? Waar gaat het over? Laat ik dat eerst zeggen. Panacee is het verhaal zonder wordt helemaal gek me van het zuchten eten van jonge jongens. Zo is Wagendorp. Hij komt ermee weg. Hij is weg. Goed gevulde koek van het Culemborgse pakhuis.

[01:29:02]

Nee, de barensteel is het verhaal van de van een barman in Austin, Texas, die opeens wordt geconfronteerd met een met een met filmbeelden televisiebeelden waarop hij ziet dat Lance Armstrong die hij helemaal niet kent. Wereldkampioen wordt in Oslo 19 93. T Is dat is het verhaal van de opera Lance a Lance, de rockopera die ik heb gemaakt met een aantal mensen zonder andere muzikale deel met Jan Willem Roy. Ha die ik weet. Ik ben niet voor het beest.

[01:29:34]

De soundtrack van deze podcast doet het. Ja, wist ik zeggen. Ja, ja, ja, ik ben een goeie vriend van mij, die met wie ik eerder al de Sint wilde processies n had gemaakt. Samen met andere mensen. Ook dit was het de opera bedachten we moeten nu een moeder met je thema hebben en dat elke Kosor voor Armstrong. Tot tot verontwaardiging van veel mensen. We hadden één keer een bijeenkomsten bij Jan Willem, toen nog op de woonboot gingen.

[01:29:58]

Weet je dat je die liedjes van. Hoe moet dat klinken? Zo ja, dan was het Wallach. Erben Wennemars was er ook bij. Het verhaal werd op een bij mij. Ik weet niet waarom die maar waarom niet aan wal gaat. Maar hoe hij was dat hij zei ik vind dus Gander dat jullie het over zo'n man een en een opera gaan maken.

[01:30:17]

Dat is een eerder zei een eerbewijs is een wijs. Het is een interessante persoon. Bisschoppelijke, een verhaal over goed en kwaad, over over over alles, over verdedigingswal leven, over dit waarbij wij verder geen oordeel, niet in negatieve zin, niet in de positieve zin. We maken geen held van een heel. Dat doet ie Barman ook niet, maar het is wel terwijl terwijl. Gewoon een. Een Griekse tragedie is er in de vorm van een wat later rockopera is geworden, maar door de vorm van muziek en verhaal.

[01:30:48]

Dat was eerst en toen zag je dan klopt het dat? Klopt het dat als ik dat was dat dat zo zegt dat die dat je vervolgens pas Armstrong als het begon met de afspraken.

[01:30:57]

We gaan de episodes uit het leven. Zo gaan we in veertien songs, want Radix laten dat eigenlijk. Floyd Landis zit er helemaal mee, dus hoeveel het eigenlijk ook wel?

[01:31:09]

Ik dacht dat dat oeverloos. Ja ja, we hebben net in de auto hadden we met me mee en contacteer waarbij na diezelfde. Maar Floyd loodlijn vloeit.

[01:31:18]

Nee, nee dan dat. En dat is ook natuurlijk.

[01:31:20]

Hadden ze een grond?

[01:31:21]

Er zitten gewoon twee opera's in het leven van die man geven die op die misschien wel drie heeft gezien over zijn vrouwen maken heeft die op die boot zit. En jij zegt van bromelia's waterbuffer? Ja maar ja, ongelovelijk ja.

[01:31:38]

Maar ik vind het een hele boeiende persoonlijkheid.

[01:31:41]

Kan je iets vertellen over de over de vraag waar ik benieuwd naar ben? Want het is best wel een verhaal. Maar vraagt meer naar je in spe kan schrijven. Euh. De woorden ook best wel politiek incorrecte statement neergezet zeggen ja toch? En is dat dan wel? Ja, ja, maar ja. Maar dat de mening van Bert Wagendorp is dat euh, advocaat van de duivel spelen of juist die kant ja zoeken.

[01:32:06]

Of nou ja, ik, dat dacht ik. Als ik, als ik euh. Of als ik het mezelf ga strijdvaardiger had ook gekund. Ja ja, want je verschuift het perspectief van de barman. Maar ja, ik was met zijn ouders naar de mening van Bart de watermassa's achter de bar en vertelt Leith als het ware. De songs in. Ja, zo ging het verder bij de optredens. Frank Lammers, zoals de barman en die gaan goed doel hebben.

[01:32:27]

En dan kwam er weer een song van één van de van de jongens. Maar ik vond. Ik dacht als ik diep als ik daar nou een Amerikaanse barman voor neem die niet zoveel van die sport weet, maar die wel Amerikaans denkt, dan heb ik afstand. Ja, dat kan. Die kan ik objectief min of meer vanuit zijn standpunt in afval na die sport laten kijken. En die heeft geen last van al dat moralistische gedoe. En die kijkt gewoon winnen.

[01:32:51]

En en en en die vraagt ook aan het publiek. Dat zat er ook heel mooi in die voorstelling van jullie dan wel met je met je vromen koppen. Als iemand tegen jou zegt van. Jij kunt binnen een jaar scoren van jouw bedrijf in plaats van die duffe boekhouder die je nu bent. Maar dan moet je even en moet je wel even doen wat ik zeg. En dan moet je even dit nemen Ferrari. Ja, dan moet je je moet je een Ferrari nemen door Torgeir die zegt hoe ga je het doen?

[01:33:17]

Ja ja, waar ik het meest door getriggerd werd was het verhaal dat hij vertelt over Heb je Betsy Andreu? Dat is de vrouw van van Frankie nu. En Goed lieden, dat ook. Ja, en Betsy.

[01:33:30]

Betsey is volgens mij de buurvrouw van Laurens van Frenk. Je gaat altijd met alles trainen op momenten en ze ontmoetten elkaar in Como. O ja, daar op dat Wambé in a house. Op het moment dat Lou Steel bang Paul Jancker krijgt. Nou, dan gaat Betty gaat mee. Samen met Frankie en Rijnstate Ziekenhuis. Ja, nou en dan zegt de barman van ja. Ik bedoel maar het mag voorlezen. Ik heb meer dan verwacht, want ik vond dat het meest een van de meest uitgesproken bitje.

[01:33:55]

Want jij hebt meer info over en over dat liegen populair is, op de bal komen en zo gauw vragen.

[01:34:00]

Hij zegt bijvoorbeeld van Batthyány Rahal is de vrouw van de beste vriend van Japan lijkt hij zijn. En dan ga je ook vertellen dat ze al acht jaar lang daarna of euh nee. Als we dit uit dit verhaal dat van in het ziekenhuis belt. Eindelijk gaat ze dus acht jaar lang of tien jaar lang gaat ze proberen Leinster van te brengen. Ja, want dat is op persoonlijke missie. Maar dan zegt de barman. OK, ik heb het net uitgelegd dat het verschil tussen goed en kwaad soms moeilijk te zien is.

[01:34:26]

Maar in dit geval vind ik het wel heel duidelijk hoor. Die Beattie helpt met het gesprek dat ze heeft opgevangen tussen Leijnse en de dokter naar Wols. Dat is de journalist die je die ook nog wel ter sprake komt in het verhaal. Die je die een hetze opzette tegen Armstrong. Het doet er verdomme niet toe wat die twee bespraken. Maar als je dat naar buiten brengt, dan ben je een bitch. En als je daarna de hele fucking aanmoedigen kut leven in dienst gaat stellen van het naaien van lens omdat je dat gesprek hebt gehoord, dan ben je echt een super bitch die Walschap natuurlijk ook niet vrijuit.

[01:34:53]

Die misbruikt een of ander hysterisch Balkan wijf om een punt te maken. Ben je niet goed bezig als je mij vraagt? Nee wel, dan getuigen ook. Maar jij kijkt wel zo'n beetje geestelijk in orde zijn denk ik dan. Maar ja, journalisten, alles horoscoop. Ja, precies.

[01:35:08]

Maar daarvoor wordt dus. Tom Barman is de barman die daarvoor ooit nog beschreven van Leijnse. Neemt achterburen mee. Dat zijn. Het zijn niet zomaar mensen. Dat zijn geen vrienden van je vrienden, weet je wel. Op dat moment niet alleen hoor, die je meeneemt op het moment dat jij de diagnose krijgt dat je een dodelijke ziekte hebt. En nou ja, ik vond het best wat iedereen zegt. Natuurlijk altijd Betsey.

[01:35:31]

Weet je wel. Het was lullig voor haar, maar dit was natuurlijk een heel andere. Nou ja, goed, het komt er niet voor. Uit beauties zal mesties verontwaardiging over wat Leijnse doet. Voort uit ruzie, ja, die wens af. De onenigheid tussen enru Haman ja ha, die Verdi. Die voelt zich niet goed behandeld door Lenz en die vrouw die gaten vol in je moeder maakt. Want van iets zakelijk maakt ze iets moreels. En welke ruzies al die mensen en Franky dan?

[01:35:55]

Ja, vrank en vrij denken die op weg moet bij die ploeg en de ouders. En niet ook tegen Haeren die zich van die Frenkie ook een lapzwans Jaadi die de voelt zich dan zogenaamd dun door Lens gedwongen om ook bijna een tikkeltje kwijlend te kijken wat nou ja ja zei. Geen enkele eigen eigen eigen persoonlijkheid, geen eigen standpunt. Hij is hij. Euh. En dan uiteindelijk eigenlijk meer. Dat niet. Want dat zijn vrouw. Die moet het hormone.

[01:36:25]

Heb je niet zo vaak gehoord.

[01:36:26]

Wat echt een waarheid als ook echt een sterke vrouw zou er te zeggen hebben.

[01:36:30]

Wij zagen in de docu zie je dat hetzelfde vuur mooi had. Dat is natuurlijk politiek correct om te zeggen van Leijnse, Staudt en Betsey heeft alles gelijk. Ja, die voor die barman. Euh nee, maar veel dingen het tegenovergestelde begonnen.

[01:36:44]

We geven ook echt wanneer je van die samenzweringstheorieën te produceren om een o'mara tegelijk binnen te halen werd wa wa. Wat was deze deze vraag? Die wa was de formule gekozen? Met die is die ongetwijfeld?

[01:36:59]

Zal toch vaker gesteld zijn je vraag maar toch de vorm die gekozen heb door je door de Barmen aan het verhaal te laten doen? Was dat een manier om je zeg maar je kroeg praat theorieles te heffen? Met alle respect gezegd. Het licht geef je vrijheid. Of was het een alibi om van wat je dacht?

[01:37:14]

Nee, dan kregen ze ook vrijheid en geef je een goed alibi om te zeggen van ja sorry, maar dat zegt die behoudender, zeg ik. Het is wat is wel euh. Het is geen fictie. Ja, want die bestaat nu eenmaal niet. Maar hij zegt dit. Hij zegt veel van dingen die ik, die ik zelf ook vind dat hij onder zijn zeven gele truien gaat liggen met een dik Fukunaga. Had u ook gedacht dat u van die Wilmore?

[01:37:36]

Ja. Nou ja, dat weet ook dat het provoceren is. Fictie?

[01:37:42]

Dat vond ik dat het volk aardig was. Natuurlijk een hele goeie renner. Hij is gedegradeerd tot een dopinggebruikers. Wat wat? Wat? Wat bezijden de waarheid is. Hij was ook gewoon een hele goeie renner. Ja ja en ja. Wat zei was natuurlijk ik een enorme klootzak, ook in z'n eentje intimiderende praktijken. Toen dit hele gevecht zich afspeelde. Maar het is natuurlijk wel. Het is wel een character. Gewoon iemand die die onder zo onder druk van de hele wereld heeft, want het was wereldwijd op z'n bank gaat liggen.

[01:38:13]

Triomfantelijk ze even dingen dat wij wel een mannetje. Of jawel, Coronet.

[01:38:19]

Heb je wel het minister n bal die je vergelijkt hem ook met met Pam Pantani? Pantani? Je zegt de althans. De barman zegt hij, heeft dezelfde honger en haast in zijn ogen. Alsof ie jarenlang op een dieet van een dieet van vernedering en nederlaag is gezet. Longrich niet je haar te verliezen? Niet genoeg? Nee, daarvoor krijgt men een van. Was de getalenteerde. Je had er eentje te pakken op een gegeven moment. En die was ook wanneer je die Howells ging eten met de kerstdiners in Oslo ook wereldkampioen geworden.

[01:38:48]

En die had natuurlijk inzicht dat ik altijd als ik een mooiere renner zou hebben. Dat was echt een schoonheid van een talent. Maar maak niet het niets die honger. Die moorddadige drive van zoonlief van zoon Armstrong.

[01:39:03]

Daar werd hij toch door. En dat kwam wegwaaien. Vader. Dat staat aan het begin van ja krijgsmachten. Ja ja, zo'n vader die niet zijn echte vader was en nam Gundersen. Maar ja, daar zit ook een mooie documentaire die hem sloeg, zeg maar een Jaadi. Dat was dan zijn stiefvader. Ja ja, die vernederingen. Dat is natuurlijk wel heel veel mensen zo dat je de. De drive zit ergens in je jeugdtoneel. Dat is het mensen die een hele leven b zijn om de erkenning te krijgen van hun moeder of van hun vader.

[01:39:31]

En daar daar zoveel kracht uithalen als ik. Dat was natuurlijk. Bij Leijnse was dat zo. Zelfs dat was de.

[01:39:38]

Heb je veel met Mart Smeets over al eens gehad? Wat natuurlijk je bekende? Ja Mart, die jaren filmmusical staat een beetje te doen. Dan moet je lacherig zijn. Marleen van Jagos noemde die Lanzmann. Ik vroeg hem nog.

[01:39:54]

En dan ga die zit ik keihard te liegen, zegt Martine. Maar wat had je dan verwacht dat hij jou als enige ook Lyssens wist je? Ja, maar ik zit bedienaars. Ja ja, maar dat was. Dat was de kracht van de manier waarop Smeets interviewt. Ja, dat je echt het idee hebt van als Smeets minder goed. Dat had ie zelf ook. Ik denk dat er daarom misschien wel een beetje mis gaat, maar dan gaat het idee als Mart en Lijn samen zaten.

[01:40:21]

Toen gingen de deuren dicht en er was en wij zaten erbij. Ja, maar dat blijkt dus gewoon. Daarom was het ook extra kut. Dacht dat niet bleek te zijn. En ook voor Smeets wat niet zo bleek. En hij was er heel. Hij was al heel vroeg. Was daar toen de lesdag pas pas prof was. Ja, als je altijd in Austin. Ja hoor, Barry, ja. Ook in Zozo studentenhuizen is bouwen ja, die bouwen, verbouwen erbij om te trainen.

[01:40:46]

Maar het doet het denken aan dat stuk. Dat is dan toch uiteindelijk weer ook wel een beetje bij.

[01:40:53]

Hij had er last van, maar vond het wel vervelend. Hij werd bijna als medeplichtig met die zat.

[01:40:59]

Wat natuurlijk ook onzin was van de markt wist het allemaal.

[01:41:02]

En die heeft het nooit gehad. Nee, die wist het echt niet. Wist het echt ook niet. Niemand wist het.

[01:41:06]

Wat vond u van de. Van de van de opera? Vindt niet iets dat u gezien heeft? Waar ik niet. ZELZATE Tim Prové was er wel bij. Die vond het echt geweldig. Ja, schrijf niet graag over doping. Zo nee, wij hebben Tim een vraag gesteld over doping. Dat dat bedekt is met ja ja, dat was wel al een eerste vraag. Daar kwam een antwoord op kort en dan weet je linksom proberen.

[01:41:31]

Maar daar ligt nee, want dat is toch ronde ronde in hetzelfde jaar dat ik ook in De Avondetappe zat en een ongelooflijk bagger over me heen kreeg toen ik zei dat ik vind dat ik Divosa wel een beetje sneu gas vond dat je elf jaar van je leven besteedt om een wielrenner te naaien. Dat heeft toch iets heel tragisch?

[01:41:50]

Ja, een onbenul staat ook in het boek van de barman een sportte. In een zee van leugens jaagt die de wereld is. Ga je die sport aanpakken?

[01:41:58]

Ja, van de vader. En dan is er ook iets mis met je tour. Maar goed dat die man heeft daarvoor gekozen, want in jaar zat Tinder ook en die ging dan niet voor één keer uitgelichte over over epo ging toevallig en die is dan wel. Die heeft zich dan wel heel goed ingelezen. Die had ook een stelling, maar die kreeg ook half Nederland over zich heen. Ja dus, denk die toegedragen van Alabama. Waar gaat het werk over?

[01:42:25]

Waarom zou ik mezelf hier? Ik vond het onder meer molenmaker. Ik heb denk ik de steven drie keer gerept van dat verhaal. Dan moet je eerst lezen, beginnen dan met de rest van Europa. Ik vond mooi geworden en dacht dat het nog niet gelezen had, maar ook die. Dat hele proces. Een hele proces.

[01:42:42]

Ja ja, dat die hypocrisie van n n man moet hangen en die moet door het stof. Weet je wel wat? Wat is dat voor wat is? Kijk eens iemand van wereldwijde architecten. Ja, nu klinkt het alsof het.

[01:42:56]

En dat dat gaat. Dat het. Als je t verhaal leest, dan is het gewoon een weergave van hoe het was of hoe het is zonder dat daar hij opgehemeld wordt. Of wordt het gewoon. Alle kanten worden belicht, want ook naar weggezet. Onversneden. Dus dat is dus ook weer niet zo van. Ik merk aan mezelf namelijk dat nu je zegt van David Wols zijn we al belangrijke dingen te doen. Ja, dat is natuurlijk een redenatie. Een argument week.

[01:43:19]

Ik zie daar jou. Maar ik dacht ach ja, weet je wel, wij wel.

[01:43:22]

Maar jij vindt het wel mooi als een journalist gaat peuren zeggen waar jij zei niet wat je dacht.

[01:43:28]

Ja ja, welke later terugkomt. Uhm. Dus dus dat is. Dat is een euh. Het is gewoon een opsomming of een uiteenzetting van eigenlijk alle manieren waarop je daarna kan kijken kan kijken.

[01:43:42]

Het verhaal dit is Emma O'Reilly die die masseuse, verzorgster van US Postal, schitteren in de in het boek Ofja in in de in de in de in de Thill of de barman, zeg maar het mooiste liedje van de vanderauwera van de echte Morelli. Daar gaan we nu even naar luisteren. Nee, maar daarin zegt ie ook echt daar ben je echt iets gemeend. Met Emma Emma, die Emma. Die werd eigenlijk een Walser. Een beetje ingeluisd van euh.

[01:44:08]

Ja dat was als je er ook ziet op tv komt ze best wel naïef over. Ja, maar je zegt ook dat Dakota is Lenins een slecht mens? Ja, daar is ie echt een slecht mens maakte en maakt deel uit van een lied. Dat is nog nadat we dit euh. Dit gemaakt was heb ik, las ik interviews met Ariely waarvan ik dacht dat ze daar zaten. De liedjes zullen heel ver naast. Ze heten inderdaad vergeven. Ja, zei ze is.

[01:44:30]

Ze hebben gesproken en ook dat is altijd goed. Het is bijgelegd. Ja, hij heeft iedereen opgebeld geloof ik. Ja. Ja. En op een dag moet Emma hebben besloten dat ze Lens moest helpen uit liefde, niet uit haat. Toevallig kwam die dag net Bos langs. Het is alsof die journalisten zulke dingen ruiken. Het was de journalist. Hij was vlijmscherp. Ze vertelde Walz dingen over Lens die niemand wist, behalve zij. Bas was helemaal opgetogen natuurlijk.

[01:44:55]

Die denkt dat eenmaal Riley aan zijn kant staat en dat ze Lens ook een kruis zal nagelen. Maar het was een vergissing, denk ik. Ross deed het omdat hij Lens haatte, maar Emma omdat ze van hem hield. Misschien hield ze echt van hem. Ik bedoel dat ze verliefd was op Lens. Elke dag dat schitterende lijven, die perfect getimed. Dat perfect gezonde lichaam, dat laat je niet onberoerd. Denk ik als vrouw. En zeker niet als ie als iemand ook nog tegen alles tegen je zegt.

[01:45:21]

En zeker niet als iemand ook nog alles tegen je zegt wat er op z'n hart heeft. Misschien voelde hij zich afgewezen. Dat ze graag wilden dat Lens haar ook eens een keer zou strelen, maar dat hij geen zin dat hij daar geen zin in had. Dat kan zijn. Maar ik geloof niet dat Salens daarom verraden. Ik denk dat ze hem wilden redden of zoiets. Zulke dingen hoor je wel eens over vrouwen dat ze de schurk wilden redden en van hem een goed mens wilden maken.

[01:45:41]

Samen lang en gelukkig wilden leven. En dat ze dan soms verdomd vreemde wegen inslaan om dat voor elkaar te krijgen, zoals een geliefde op de pijnbank leggen. Wat moet het een feest geweest zijn om die Barmen alles te laten zeggen wat je doet, wat je wilt. Je voelt een beetje pijn, maar dat wist ik helemaal niet. Dat dat dat die de vrouw van wat een neukt was, dat doe je in de topsport. Dat wist ik niet trouwens.

[01:46:07]

Was helemaal niet over te spreken. Column lachen? Nee, maar dat je dat ziet als een meegaande. En ja, van de allemaal mannetjes. De mannetjes azen op het op bovenop de rots al het alfa op de open aap. Dat dat. Dat gevoel van Nema. Ja, jij hebt het dier. Je bent er al mee getrouwd. Maar alle vrouwen in dit in deze servanda stam zijn eigenlijk van elkaar. Kijk maar. Ja ja, ja oké, slecht nog twee.

[01:46:36]

Euh, zeg maar hoofdstukken. Of ze verhalen in het euh.

[01:46:40]

In het boek Hincapie. Trouwen? Ja, trouwen, zeg je. Uhm, zegt de barman. Moeilijk zeggen. Trouw is een manier om jezelf in een winnende positie te manoeuvreren. In wielrennen. Trouw is een tactiek. Ja, dat is een cynische omschrijving van wat trouwens trouwens is in het wielrennen. Vaak tijdelijk. Dat zal Laurens die weten natuurlijk veel meer van ik kijk van de buitenkant, maar ik denk dat we dat de trouwe fan van van het ene seizoen de onthou vanaf het seizoen daarna kan zijn.

[01:47:12]

Als het omdat het omdat het een zijn zakelijke afspraken. En je kunt beste met Eric, goed met iemand kunnen opschieten. Eindelijk. Misschien zijn zelfs wel echte vriendschappen mogelijk, maar ze duren. Zolang T. T. T Is doet ook, zo is wel, want ze zijn nog steeds samen. Nee. Ik denk dat dat dat was bij Hincapie zo'n voorbeeld is. Dat zegt die Barman nog ook. Dit is wel heel uitzonderlijk droog. Hoorde laatst mijn broer woont in Amerika.

[01:47:39]

Dat was in een missie in een of andere euh, goedbedoelde riet en daarna daar eens allebei zijn.

[01:47:45]

Hij zit ook met podcast, terwijl nog. Ja, terwijl hij euh. Hincapie hoorde eigenlijk toch bij degenen die gedwongen door die ene. Die kunnen het niet zo heel veel keus. Maar hij heeft een. Hij heeft een vrouw. Hij heeft hem een kus gegeven, zeg maar een Judas. Het is toch een beetje de verraderlijke discipel die ze.

[01:48:04]

Maar wel pas nadat de leiders had gezegd doe het maar anders was dan mijn theorie. Weet je wat jij denkt dat er in die theorie heel veel. Ik ook. Daardoor is ze nooit wat ze zijn. Ze zijn nog steeds als je ze zit bij me in de podcast. Bolbat? Ja ja. En sowieso van Hincapie hoor ik van euh. Euh keV. Beste ploegmaat ooit? Vroeg ze laatst in een euh in de Cyclingnews podcast ofzo. Ja Hincapie, ja euh.

[01:48:29]

En ik hoor dat men nog hij roches. Volgens mij zijn er zijn heel veel mensen. Ja Hincapie. Dat schijnt echt zo'n beschadig. Daar kon je heel bouwen. Ja ja, maar de meest verraad bestendige vriendschap ooit? Ja dus. Maar dat zijn nog. Ja, dat zijn nog vrienden. Maar uiteindelijk moest ie moest ie wel.

[01:48:46]

Maar denk je niet dat Lance ook over die Française plat hinkende bij jou doet zoals James Joyce? Ook ik zou graag willen, maar het is gewoon niet waar of eenenvijftig, maar waar ik.

[01:49:00]

Ik wil. Ik wilde afsluiten met een klein, maar heeft de reden. Ja, want dit geeft een beetje aan wat hij kent.

[01:49:07]

Het vooruitzicht op dat op de van toe. Als je eens in hoe komt zo'n? Hoe komt zo'n verhaal eigenlijk tot stand? Is dat gewoon anders? Hoe ben jij een discipline schrijven?

[01:49:15]

En waren bezig met met die met wie ik zat? De teksten zijn vol liedjes. Ja, die door naar Jan Willem. En die zat ergens in een Frans huis. En die zinnen maakten soms vijf liedjes per dag. Die zat hij in honderd boerenschuur. Zat die die liedjes te maken?

[01:49:30]

Maar dit is één van jouw beroemde werkvakantie is geschreven. Ja, heel snel. Ik heb geen. Ik hoorde dat jij je, want als jij op vakantie gaat, schrijf je tussen half negen en een uur of vier jouw laatste woorden op. Zeg maar. Voor wie die mooie woorden. Ja, dat vind ik fijne vakantie ja. Daarna ga ik eens even over op zoek naar een terrasje of heerlijk lijkt wel of geen straf. Ik vraag me wel eens af hoe we ons Leijnse over vijftig jaar zullen herinneren als de geloot grootste leugenaar uit de historie van de sport.

[01:50:00]

Dat zou jammer zijn en onverdiend, dat meen ik. Vrienden als de beste wielrenner van zijn generatie. Hij was moedig en hij heeft ons vermaakt. Mij wel, tenminste met zijn grote bek. Het is geven, blik vinden van hem en die hongerige haastige ogen. Maar wat het belangrijkste is? Hij heeft een verhaal geschreven, één van de mooiste verhalen die de sport ooit heeft opgeleverd. En dan moet u niet denken dat mooi hier alleen mooi betekent. Mooi in de zin van fijn, prachtig, grootmoedig, schoon, eerlijk, oprecht, nee.

[01:50:26]

Een ander mooi. Een smerig, mooi en leugenachtig, vals, hoogmoedig, arrogant, mooi en cynisch mooi. Als jullie dat dan zo graag willen horen. De veelkleurige mooi, het veelkleurige mooi van het leven. Van maagdelijk wit tot diep zwart. Het goede, mooie en het slechte mooi. Het mooie van de rechtvaardigheid en het mooie van de oneerlijkheid. Het mooie van de loyaliteiten en het mooie van het verraad. Het mooie van de haat en het mooie van de liefde.

[01:50:50]

Dat mooie mooi. Dat allermooiste aller, diepste, rijkste, mooi. Het mooie dat pijn doet aan je ziel. Lekkerland zullen we gaan afsluiten.

[01:51:04]

Kan wat mij heeft?

[01:51:05]

Direct ja, maar daar gaan we eten. Daar kan je niet, want we moeten we. Euh, nee, we hebben een protocol. Ja, we hebben protocol. Het protocol. Euh, ik was er al weer van afgeweken zeker? Dit is een mooie afsluiter terwijl uit waardoor we nog allemaal vanmeer aan voorman roestvaststalen.

[01:51:23]

Ja, maar die is het nu even niet zo. Astarte krijg je niet vaak. Sinkeldam, Korner. We hebben niks rechts. En niet vergeten maar we Ramon Sinkeldam die die attendeert ons nog wel eens op dat wat we vergeten zijn die we aan t begin roepen.

[01:51:37]

Er komen geen Paleisstraat. Gerben laat wel goed en euh, Mega Man. Vandaag vandaag Mix Blue Sunrise.

[01:51:47]

Ramon staat wel in de volgende muur. Ja, oh echt ja, met met beroepswielrenner.

[01:51:52]

OK. Leuk vind ik Moffett, maar dan toch nog eventjes. Wat doe je voor? Voordat je gaat trainen? Een week ik een dubbele espresso splits je ook enkele cafeetje zuinig op? Heeft de was 17 graden 23 seconden?

[01:52:12]

Bij het draaien van de koffie peroti colletjes brood.

[01:52:18]

Mooi woord. Blaudzun staat niet in de Top 2000. Wij hebben een oproep gedaan in de afgelopen twee. Podcast Dat Blues Sunrise Van Roye soundtrack van deze podcast in de Top2000 moest komen en dat moest gebeuren doordat mensen niet alleen de nummers uit de lijst zouden selecteren bij het stemmen op de Top2000, maar ook nog een eigen smaak ontwikkelen. Niet gelukt? Nee, het gebeurt vaak. De lobby is leuk als beste luisteraars, maar gelukkig staat ie er wel in de Diggy Dex.

[01:52:45]

Ja ja, digitext. Ricky Dierckx.

[01:52:50]

Uhm ja, één ingekomen pasje. Wacht eventjes. We doen het gewoon. Pascal Gielen Uitdagingen in de vroege korona tijd. De luisteraars, De Post en de vroege korona tijd bedacht ik mij opeens honderd dagen achter elkaar te fietsen. Zevenenvijftig, 100 duizend of zevenenvijftig. Honderd kilometer later had ik 103 dagen, drie dagen extra in verband met een opeens geplande 370 kilometer tocht door de kans op voltooid. De laatste vijfentwintig dagen op het tandvlees. Lichaam en geest moe.

[01:53:18]

Twee weken lang koortslip en gratis als signaal bij dat het op is toch doorgaan. Nu zie ik dat ik nog anderhalve maand heb om de vijftienduizend kilometer dit jaar te halen. Alweer lichaam, rijkelijk gopt en continu moe bij weer die ongemakken. Er wordt gewoon en er wordt ook gewoon nog fulltime gewerkt bij. Toch kun je je niet opgeven door elke dag door weer en wind een lekker tempo. Nu diesel rond de 30 kilometer per uur. Een podcast helpt één keer per week.

[01:53:44]

Door door door een dag pauze. Zou fijn zijn. Maar ja, 14000 950 kilometer, dat kan toch niet? Is dit normaal voor een fietser? Wellicht is een podcast over obsessies vind ik goed. Pascal vlooide Pascal Gaze even op de pijnbank. Of we op de bank liggen? De dokter en dan gaat u me nu toespreken. Zo iedere dag fietsen. Ik kan beter, zeg maar af en toe dubbele fiets en dat mag niet aan iedere dag fietsen, want dan ga je echte princiepe n.

[01:54:12]

Ja ja toch? Da's een beetje voordelen. Maar de obsessie met kilometer snap ik wel. Ik zit m 24. Ik zit tegen de vijfentwintig aan. Moeten we ook gewoon gehaald worden? Hij stopt met professioneel wielrenner. 25 duizend kilometer.

[01:54:25]

Wie dit jaar 25.000 gedaan? Ja ja, na nog niet. Maar dat gaat wel gebeuren. Bed moet je nog wel. Ja, ik zit 7. Bij Strava heb je dat altijd en dan kan je zomaar je het doel swipen. Nou nou ja, wat je dus. Ik lig. Ik leg iets van honderd kilometer voor op schema, dus ik ga het wel halen. Even voor de soort van benchmarken. Hoe ze? Hoeveel van de honderd tachtig renners uit het peloton?

[01:54:48]

Hoeveel denk je dat dit jaar? Dat dit jaar nog? Jawel, allemaal vijftienjaar. Volgens mij was dat namelijk niet. Ik zag laatst wel 25 graden. Ga ik op terugkomen, zegt Sam Oomen. Vragen? Ik denk.

[01:54:58]

Ik denk dat er renners zijn die vooral dit jaar niet aan de 25 komen. Nee, nou ja, dat zou kunnen. Maar mij zal Reis wel tussen de 30 en 35, zeg maar als wedstrijden meegerekend. Ja ja, die heb ik niet. Ik heb wel heel veel offroad, dus dat maakt natuurlijk je gemiddelde snelheid gaat omlaag. Dat zag ik ook langskomen. Gemiddelde had maar achtentwintig per uur gereden.

[01:55:17]

Jaja, dat is wel iets anders. Dan zijn de uren best wel graaf of jaja. Ik had ook fita met Amasya zeg maar. Maar om op hem terug te komen wel respect, vijftienduizend kinderen. Zo ja, ik kreeg laatst iemand door. Die had het over 12 na en dan mag ik. Ja, ik heb er 25. Dat is de helft ervan. Dat zou ik ook nog steeds veel vinden. Weet je wel. Dus hoeveel heb jij eigenlijk?

[01:55:40]

Of doe je niet aan een obsessie? Nou, ik heb euh, ik heb ik obsessies? Nee Freek.

[01:55:46]

Nee, acht, ruim acht. Vals ook. Maar drie maanden platte drugsverslaafd en dus extra apolair voor die drie maanden. Eigenlijk heb je eigenlijk mijn vraag ik heb je ook 12 12 in 3 maand? Had je echt in de zomermaanden? Eigenlijk was helemaal geprepareerd voor die drie maanden na het schilderij juist heeft. Dat is echt waar. Dat de grootste groep die bij Stevens niet van de obsessies weet je wel, die denkt Geoff. Nou ja, weet je.

[01:56:14]

Vandaag stond er 2 euro op. Ik heb een uur op de rollen gedaan, maar best goed hoor.

[01:56:18]

Nee, dat is niet waar. Als we stond één op en ik heb n gedaan. Ik had laatste twee en half na twee uur 30 30 seconden. Steven Kruijswijk coëfficiënten wat steeds zonder te stilstaan.

[01:56:29]

Maar wie, wie, wie? Wie maakt die schema's? Doe je dat zelf? Ja, en hebben we? Nou ja, euh. Euh ja, daar is een app die heet Join. Dat is eigenlijk een automatiseert de fiets coach ja, die op basis van algoritmen kijkt van elkaar. Dan doe je zoveel. Dan moet je volgende keer zoveel doen als dat je doel is. Na plusje kan je beschikbaarheid ook per dag aangeven. Ze zeggen al vandaag op twee uur tijd vandaag 0 Luteijn en dan gaat hij dat niet.

[01:56:53]

Volgende week donderdag 6 samensmolten wordt en dan moet je veel werken aan een code naar nul en past hij automatisch alles aan. Zeg maar voor de rest van de van de week joigny.

[01:57:01]

Dit is een koopsignaal. En waar regelen voor jou? Pro Pro werd gewaarschuwd. Ja ja, we hebben zelfs ook een eigen schema dat je alles, maar het is echt leuk. Want dat stimuleert het ontzettend stimuleert. Vooral omdat je niet uit het veld geslagen wordt als je in een keer een donderdag overslaat of je gewoon vrijdag gewoon gaat. Nog meer en dat beetje dan ook. Maar des te lekkerder is het ook, want daar zit ook een functie in.

[01:57:21]

Die zegt die ook echt heel slecht. Je moet ietsje meer doen wat hij zegt. Probeer je niks meer te noemen. Is perfect naar mijn beleid. Wat zegt die bij jou altijd lauw? Je doet iets te veel. Ach ja, het is een jongetje. 5. Klaasje wel, dat doe ik bij staafde is kreeg ik van hem, kreeg ie een bericht. Probeer meer te doen. Mij iets meer te doen. Probeer iets beter. Hij blijft op de juiste.

[01:57:46]

Ja, het is positief. In Beresteyn zegt hoe kan dat nou wat ik doe? Wat er precies wat er staat?

[01:57:51]

Ja, misschien moet je een beetje omhoog schrijven. Ja zeg, wat? Ja ja, maar ik kan niet voldoen aan tot die dit wil zeggen ben ik eigenlijk niet? Kan ik een half uur, iedere dag een half uur? Op een gegeven moment zegt de Heer Probeer mee te doen. Ik heb na zijn mijn Genaux volume is weer perfect ja en na na onze trip afgelopen maandag en dinsdag. Hierdoor wist de gemeenschap iets te veel. Ja, da's lekker.

[01:58:13]

Nee, maar dat is echt met Bert Wagendorp of zoiets. Iets specifieker daardoor nu. Nu ja, ik heb ook wel wat minder tijd.

[01:58:21]

Dat ik dat ik heb toch wel iets meer te.

[01:58:25]

Had ik Micky afgezet? Ja, dat is extra. Tussen de niet lusje tussen zijn huis huizen heb ik nog acht sprintjes gedaan.

[01:58:37]

Ja ja, dit is wel heel erg, want ik neem nooit Spritz. Elk nieuw wezen kan je sprintjes. De mens merk je. Merk je nu toch wat korter, kort watervalletjes en forti twenties. En die heb ik allemaal nog niet op elkaar.

[01:58:52]

Is Wilders wel de nieuwe fysiologische?

[01:58:55]

Tja, ik heb nog steeds maar beschikbaarheid. Altijd best wel hoog staan. Minder volume, hoger identiteiten die ik niet barmeisje achter de brommer waarvan wij spreken iedere dag op 5 uur staan. Dus ik krijg nog steeds naar B. Ja ja, maar ja, dan moet je gewoon keus maken. Gewoon tijd maken gaat gewoon die kinderen een keer een dag voor Netflix ook al. Fuck een verjaardag voor je kinderen schoutens. Want ja, tweede kerstdag is mijn tweede kerstdag.

[01:59:20]

Komen we meer te zeggen. In welke tijd ging ik langs de ouders? Vertelt Bepakking met een bakkie te doen. Tweede kerstdag? Ik vroeger altijd trainen en dan maak je het verschil. Ja, de rest zit rust. In ieder geval, dan zou ik jou als je beschikbaarheid. Ik merk gewoon één ding is zeker jij bent mij niet prettig. Dank je wel. We hebben vandaag voor ons een fijn gesprek.

[01:59:45]

Deze het nog voor jou. Dank je wel gaan we over handige Bert. En euh, een klein pakketje. Een klein doosje. Hij euh. Hij kijkt ermee waren gemaakt vol interesse. Hij probeert zijn oog handcoördinatie in uitgelijnd te krijgen en het eruit te halen. Wat is er nou? Dan ga je niet in de ledikant. Tijdens de sloboda lückerath het leven in de bomen in George Smolov dan wel Lester vrijwilligersactie prostituees Severo energievorm. Paik zul je kan leven al onder de rook.

[02:00:20]

Iets dat simpelweg niet fraai levensmotto heeft, weet je wel. De whisky die. Gaat er ook, daar kunnen we ervoor zorgen we bij elke. Elke clandestiene stokerij uit Nederland ongeveer bezocht is een aanvulling. Allemaal in een straal van twintig kilometer om Culemborger zinderen, Bert.

[02:00:39]

Nogmaals dank. Euh Lou. We zijn er doorheen. Dockside Muur. Aflevering één podcast. Negentig tot de volgende keer. Hoe dan ook en waar dan ook. En voor de tussentijd Laszlo Uitvouwen.