Transcribe your podcast
[00:00:00]

Hallo met name scheids Groenteman. Ik zit niet in archiefkasten op de redactie van de Volkskrant. Ik zit thuis onder de hoofs slapen van mijn dochter om het interview aan te kondigen. Wat ik gister had met mijn gast. Hij is kunstenaar. Hij is dichter, hij is activist.

[00:00:15]

Hij werd een jaar of tien geleden beroemd in Nederland toen hij met zijn kunstproject zijn activistische kunstproject Zwarte Piet is racisme! Het Zwarte Piet debat in Nederland in volle hevigheid deed ontbranden en was er een zeer prominente figuur in die eerste jaren. Inmiddels is ie zo politicus. Hij staat op de lijst van de voor de Tweede Kamerverkiezingen van bij de partij die geleid wordt. Tenminste, die lijst wordt aangevoerd door Sylvana Simons en Megas ZS op plaats twee. Uhm, ik sprak hem in het Stedelijk Museum in Amsterdam in een zaaltje terug dat één van zijn werken.

[00:00:51]

Luister naar het gesprek dat ik had met Quincy Gario. Quinsy zitten in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ik vind het opstand zitten in zitten in een halve zaal in de nieuwe aanbouw. Dus als ik als ze daar doordat raam acht uur kijk, dan zie je ze al. Echt, dat hele mooie ergert je van die van het oude gebouw nog hier vlakbij.

[00:01:13]

Ja, geweldig. Ja ja, ik vind het wel een goede plek.

[00:01:16]

Ja, maar sowieso het. Uhm, ik dacht van ok. Waar waren ze? Hadden we een leuk gesprek kunnen voeren? En ik zit nu in een tentoonstelling hier in het Stedelijk Museum. Ja dus. Ik dacht ik ga ze even vragen of ze een kamertje ouderavond.

[00:01:30]

Ja, en dat mocht en mocht. Ja, een schuchter iemand eigenlijk van jezelf. Uhm, ik heb wat te horen gekregen dat ik af en toe verlegen kan zijn.

[00:01:40]

Ja, maar ik denk dat het eerder te maken heeft met als ik in een situatie zit en ik weet niet wat er gaande is of wie er allemaal zijn of samen, ben ik een beetje tot mezelf.

[00:01:49]

Ja, precies. Maar zoiets als even vragen of je ergens een kamer mag lenen om een interview te doen. Dat vind je niet zo'n probleem, maar ik moest er ook wel een beetje in groeien.

[00:01:58]

Uhm, in de rol van iemand die dat soort dingen durft te vragen. Ja en ik dacht ook op een gegeven moment van mij. Als je wat. Wat is er gezegd? Nou uhm, wie niet schiet kan niet scoren of zoiets of nooit geschoten is.

[00:02:10]

Altijd mis precies. Ja precies. Is dat iets wat jij moeten leren in je leven? Sowieso?

[00:02:14]

Ja, ja en wanneer? Wanneer heb je daarover veel geleerd in je leven? Wat is een belangrijke tijd geweest wat dat betreft voor jou?

[00:02:24]

Ik denk misschien de afgelopen tien jaar ofzo en daarvoor. Ik ben natuurlijk vanuit een Mayte naar Nederland gekomen om te studeren. En uhm, en dan kom je hier aan als student.

[00:02:38]

Uhm, als Bur Saelen zoals we dat toentertijd noemden of nog steeds dagelijk. En dan? En dan denk je van elkaar. Ik moet toch m'n plek zien te vinden en ik ga niet al te veel lawaai maken. Ik blijf gewoon rustig gaan. Ik zie wel wat mogelijk is. En dan vervolgens ja. Dan denk je van ik. Dan kom je niet ver mee. Hier in Nederland moet vrij direct zijn.

[00:02:56]

Nergens ter wereld misschien wel. Nou net stil in een hoekje zitten, maar niet zozeer stil in een hoekje zitten.

[00:03:01]

Maar of je in Nederland extra extra veel op het euh, de trommel moet behoren om je hoorbaar te maken.

[00:03:07]

Sowieso. Ja ja of tenminste we we. Wat ik heb begrepen is dat we hier in Nederland vooral direct zijn. Dat is rechttoe rechtaan. En het moment dat je op een soort van andere manier dingen wil aanpakken, dan moet het niet altijd meteen gewaardeerd of naar geluisterd. En dan moet je dom. Dan word je in een hoekje gezet en dan denk je van al helemaal hoe kom ik hier uit?

[00:03:27]

Hoe zorg je ervoor dat wel hoorbaar bent? Maar eerst countert Van Sint-Maarten ik kwam hier studeren.

[00:03:31]

Ho ho, ho ho. Is dat om al van een zo'n heel warm deel van de wereld te komen? Ja, dat lijkt mij dus verzonnen. Ik heb zelf veel last van winterdepressie rond de site, maar ik heb echt last van Winterson werd hetzelfde, zegt Het lijkt me verschrikkelijk om als je je hele leven gewoon in de zon hebt geleid, dan hier terecht te komen.

[00:03:50]

Uhm, het is het is. Het kan pijnlijk zijn. En er zijn ook heel veel studenten vanuit de Antillen beginnen toekomen en inderdaad te maken hebben met de met winterdepressie. Uhm en ik denk dat het voor mij toendertijd ook best zo heftig was, maar ik had het geluk dat m'n moeder en mijn broertje ook mee waren gekomen. En dus kon ik kon ik af en toe gewoon nog bij hen langs gaan schuilen. Ja, en maar het is ook zot van.

[00:04:18]

Hoe zorg je ervoor dat je een sportnet rug hebt om dat te kunnen? Ja hoor, maar zit er weer.

[00:04:23]

17 17. Dat zijn dan een hoop dingen die je moet leren op je zeventiende.

[00:04:27]

Behoorlijk. WAS is een harde leerschool.

[00:04:31]

Was het moeilijk als het moeilijk om te leren moet?

[00:04:33]

Dat je door moet krijgen dat je een support netwerk moet hebben? Het was niet zo zeer moeilijk. Het was eerder van OK. Dat heb ik altijd al gehad. Nieuws uit een andere context. Laten we kijken wat daar uit kan komen.

[00:04:46]

Wat zijn vroegste herinneringen van Nederland? Als zeventienjarige?

[00:04:49]

Het is dus dubbel ruim, want ik heb ook hier gewoond als kind. Als kind had je er ook al gewoond. Ja ja, je had al een herinnering. Een paar.

[00:04:59]

Ja, ik zat op blokfluit Luis. En het was heel raar om mijn moeder. Dus ik weet nog dat ik op blokfluit larf zat en op een gegeven moment ging ik niet meer. En mijn moeder vertelde me achteraf dat ik van de ene dag op de andere dag niet meer wilde. Maar dat kwam omdat ik gepest werd en ik durfde het niet te vertellen of zoiets. En ze kreeg het ook pas na een week of zo door. En toen ben ik niet meer gegaan.

[00:05:25]

Dus dat een van mijn eerste herinneringen. Ja ja, zo apart.

[00:05:29]

En herinner je nog dat je gepest werd? Of herinner je je alleen maar dat je niet meer naar blokfluiten, niet meer naar blokfluit ging? Dat deed ze. Dat weet je eigenlijk zelf niet eens meer. Nee, nee, nee, nee dus.

[00:05:38]

Je had nog een soort vage euh, nog een soort herinnering aan Nederland waar de blokfluit alles centraal stond.

[00:05:44]

Centraal onderdeel van deze Herinne kunst en cultuur, kunst en cultuur. Absoluut blokfluit.

[00:05:50]

Alles is heel belangrijk. En zo kwam je hier weer op je 17e eeuw om ze studeren. Ja, dus een dagje van blokfluit.

[00:06:01]

Lees hier komen. Maar ik dacht ik wacht van mijn gezin. Ik had sowieso zin ja, maar ook omdat ik. Ik was benieuwd naar wat ik zou kunnen gaan leren. Kijk op de op de Antillen. Curaçao heeft een universiteit. Aruba heeft de universiteit. Sint Maarten heeft de universiteit, maar die zijn pas de tweede helft van de twintigste eeuw gewoon opgericht. Ja of en dan denk je maar ok.

[00:06:25]

Maar hoe zit dat dan? En wat voor soort banen zouden kunnen krijgen als ze naar de universiteit te gaan? En dan merk je eigenlijk op Nederland of de manier waarop Nederland de eilanden zo heeft ingericht en opgebouwd ontwikkeld dat er altijd een soort onafhankelijkheid relatie blijft. Dus ook met studeren dus al is iets in de kunst cultuursector wil gaan studeren. Dan moet je naar Nederland komen en ik wilde theater, film en televisie wetenschappers studeren. En toen met elkaar teruggegaan. Waarom wilde je dat doen?

[00:06:50]

Ja, mijn moeder. Dus dat is ook wel heel grappig. Ik was fan van David Letterman en Van Uhm, zegt een Late Night Show talkshows. En mijn moeder die zei je kijkt gewoon tv de hele dag moet je dat niet gewoon gaan studeren?

[00:07:03]

Ja, geweldig. Ja.

[00:07:05]

En ze heeft ook bouwopleiding gevonden. En ze zuipen en melting mag gaan aankijken. Het zijn helemaal voor je geregeld. M'n moeder die zei van Uhm als dit het is wat jouw passie is.

[00:07:15]

Wat jij heel leuk vindt gaat er dan maar achteraan halen voor. Ja, wat is je moeder van verhaal?

[00:07:20]

Ze is geweldig. Ja, ja ja. Uhm, kunstenaar? Uhm scherp. Uhm, liefdevol. Waarom moet ik haar ook een keer interviewen? Zoiezo ja, maar ik weet niet of ze zelf willen.

[00:07:34]

Waarom niet?

[00:07:35]

Nou, je hebt nogal vaak de neiging om mee te gaan met je gasten. Bij het gebruik van het woord. De meet gaan mee en we gaan zelfs een specifiek voorbeeld met Elma Drayer en met haar van Mijn Hayder. Ja ja, hadden ze toen hebben ze doen. Het wordt gebruikt. Ja, jij ook. Dat kan ik me haast niet voorstellen, Quincy. En dan moet je er voor terug. Hoe ging dat dan precies? Hoe ging het in je concreet?

[00:08:04]

Weet je wat je doet?

[00:08:04]

Je hebt geluisterd naar wat je zei. Je gaat onderzoek doen of je gaat een beetje unciaal gebeuren. Want V. Euh. Euh. We zaten even te wippen over wanneer we dit interview gingen doen. En toen zei ik kan ook nu op een gegeven moment zeggen ja, ik moet me wel een beetje voorbereiden. En dan het voorbereiden. Dan ga ik me ook voorbereiden.

[00:08:22]

Dat zijn hebben genoeg. Ik moet me ook een beetje inlezen en met Elma en met haar hij van haar heb je teruggeleid. En dan heb ik het woord gezegd. Ja ook. Na goed. Jij hebt het. Jij hebt het recenter woord al.

[00:08:35]

Ja, ja, ja, ik heb chape voor je meegenomen. Ik dacht misschien is ze voor Hamburg. Want ja, dan kan je je mond spoelen toch met zeep?

[00:08:44]

OK. Dat is goed.

[00:08:45]

Nou, ik zal als je het goed beschouwt dit overdrachtelijk gewoon goed.

[00:08:49]

Ja ja, maar je weet niet meer wat veel woorden voor de context precies zoals Squinzi aan zij. Volgens mij moet je moet je het effe terug luisteren en dan ga je de context lezen of horen. En dan denk je van hoe was het wel handig wanneer zij en wordt gebruikt om het ook te doen? A en Hajer zegt het. En dan vervolgens excuseert zichzelf halfuurtje later en dan zegt ie Van Hee. Tegenwoordig moeten we zwarte mensen zeggen en B. Amai draaien ging het ook zo.

[00:09:17]

En dat was net voor het gesprek dat jullie over dipsaus begonnen.

[00:09:23]

Ook ik zal terug luisteren en dan, euh, ja. Dat is helaas te veel interviews. Gratis om nog exact exact te weten waar dat kan.

[00:09:32]

Dan kan ik je al dan niet van repliek dienen.

[00:09:34]

Helemaal of mijn mond spoelen met 70 ook prima vind ik in overdrachtelijke zin in overdrachtelijke zin. Ik denk ook maar waarom kwamen? O ja, omdat je niet weet of je moeder plezier, want die is zo scherp op de idee. Is wel heel scherp op. En tegelijkertijd is het ook zo gezegd. Ik weet niet of ze het leuk zou vinden als ze de tweede zwarte vrouw is die ooit in de vier jaar dat je deze podcast hebt gemaakt geïnterviewd zou willen zijn.

[00:09:56]

Maar de laatste of de eerste zwarte vrouw was Michelle David toch.

[00:09:59]

Het zou kunnen. Ja zei ja, ja, dus dan vindt ze, dan vindt ze dat dan.

[00:10:05]

Dan is de vraag of het wel een veilige omgeving is om een interview met haar te doen. OK, dus dan zou ik eerst nog wat meer zwarte vrouwen moeten interviewen bij mijn mond spoelen met cijfers en dan mag ik bij jouw moeder terechtkomen. En wat zou ik dan met je moeder moeten bespreken? Dat weet ik niet.

[00:10:20]

Gewoon alles wat. Wat? Wat? Wat? Wat was het dataverkeer waar? Je moeder is een felle tante.

[00:10:25]

Ik was gewoon sinds principieel. Maar ik zou zeggen mijn moeder. Of de mensen. Laat me het zo stellen. Ik hou ervan om mijn moeder te beschermen, net zoals zij ons beschermt. En dan ga ik haar ook niet in een situatie zetten waar ze misschien geweld aangedaan zou kunnen worden.

[00:10:39]

Jaja, en je vindt in een gesprek kan je geweld aangedaan worden?

[00:10:43]

Sowieso. Ja ja. En ben je daarvoor op je hoede voordat je geweld aangedaan wordt? Ja, dat moet wel. Ja ja, zeker in Nederland. En ik bedoel ook je zit nu bij de Volkskrant en dan moet ik ook gewoon op mijn hoede zijn van hoe dat nou precies zit. Ja, wat bedoel je met hoe dat precies zit?

[00:11:03]

Nou heb je het interview gelezen met Obama van Matthijs van Nieuwkerk en Marec? Ja ja, wat was dat maar Quinsy.

[00:11:17]

Je snapt ook. Ik ben een soort totaal los werkende entiteit. Ik loop je rond in tricorder. Ik zit niet in een club met Wilma de Rek. Matthijs van Nieuwkerk om te bespreken hoe interviews afgenomen worden en wat er dan besproken wordt.

[00:11:31]

Maar ja, ik weet niet. Het is ook een beetje van een apart medium wat Japans is. Belgische media hoor je, hoe je het ook wendt of keert en euh lossen. Of het. Of het terecht is of niet. En dat doet daar ook eigenlijk helemaal niet die toe. Maar jij bent je wel meteen. Je bent je bewust van de context van dit is de Volkskrant. Euh, daar heb je een gevoel bij. Wat voor soort medium?

[00:11:53]

Dat is nou een gevoel van kenners? Kennis? Precies. Maar dat heb jij een mening over wat voor soort medium dat is?

[00:12:00]

Nou niet zozeer wat voor soort media het is, maar wat er mogelijk gemaakt wordt via het medium. En dat. Dat zijn dingen waar je niet achter staat, bijvoorbeeld die mogelijk gemaakt worden via de media, dat soort dingen waarbij ik een beetje vraagtekens bij zet van wat. Wat is hier nu gaande?

[00:12:16]

Ja, ja, ja. En zijn er eigenlijk grote mainstreammedia in Nederland waarbij je die vraagtekens niet hebt naar. Die zijn er niet naar.

[00:12:28]

Nee dus wat dat betreft in het UZ vignet en ze noemen een verrot systeem verrot.

[00:12:38]

Ik zou zeggen dat het systeem is dat een bepaalde smaak van nieuwsgaring eigenlijk voortrekt wordt door mensen die uhm sociaal economische cultuur economisch aan kortste eind te trekken in Nederland gewoon de dupe van zijn.

[00:12:56]

Ja, precies de dupe dus. Die worden dan weer actief. Euh euh. Tegengewerkt eigenlijk na.

[00:13:03]

Ik denk dat heel veel mensen bepaalde tegenwerking actief doen, maar heel veel mensen ook onbewust omdat ze niet doorhebben wat het geweld nou is, wat ze eigenlijk mee bezig zijn. Ik bedoel, jij herinnerde niet meer het systeem wordt gebruikt, maar klopt ja. Dus daarmee ben ik er in feite ook al schuldig aan. Terwijl ik me daar niet eens wil, niet het actief heb gedaan of niet eens bewust heel bewust heb gedaan als ik het nu niet meer weet.

[00:13:29]

Ik denk dat het voor jou misschien niet zo'n groot gedoe was, maar het moment dat ik hoor dat mensen zomaar de term waarmee Afrikanen als koopwaar werden behandeld en neergezet, dat het bij mij nogal. Ja, een beetje slechte gevoelens oproept.

[00:13:46]

Ja, dat snap ik. Uhm. Na het wonderlijke vind ik namelijk. Ik bedoel, ik wil mezelf helemaal nergens vrij van pleiten. Euh, dat da waar? Waarom ik er verbaas over mensen dat ik me daar natuurlijk bewust van ben dat dat bedoelde. Of als ik misschien tien jaar geleden helemaal niet. Maar ik denkt. Ik denk dat ik me daar bewust van ben. Dus dan hoe hoor zeker van of maar ik wil van jou absoluut aannemen dat ik dat dat ik dat heb gedaan.

[00:14:10]

Ja dus. Euh, maar dat is dan eigenlijk wel weer interessant om. Euh, wat om met Java? Welke conclusie trek je daaruit eigenlijk als? Als je mij dat hoort zeggen op die de intentie interviews dat ik niet jouw luisteren probeer ben.

[00:14:29]

Dat ik jou daarmee zou, maar zeggen actief buitensluit als laatste publiek? Of beledig eigenlijk.

[00:14:35]

Ja, ja, ja. Want het gebruik van het woord uh is een euh is een actieve belediging van jou. Als ik dat doe.

[00:14:45]

Ja, het is een actieve reproductie van een koloniaal verleden. Ja ja. Een verleden waarin ik als zwarte man afkomstig van de Antillen, niet gezien werd als mens. De titel Prettiger maakt luisteren. Nee, dat snap ik. Dat snap ik. Uhm in Watts. Watts. Wat zou mijn reactie nu eigenlijk moeten zijn?

[00:15:08]

Weet ik niet. Maar wat? Wat? Wat wil jij als reactie meegeven of. Ja, dat vind ik het. Dat vind ik het lastige naam. Euh, Lasser vindt natuurlijk dat ik me niet per se euh, de hele tijd. Als ik een interview zit te doen. Bewust ben van het koloniale verleden. Feit is dat ik euh euh. Ja hoor. En wie dan ook nu als mens zie is dat ik dat, zodat ik niet dat ik dat ik niet zou, maar zeggen het.

[00:15:37]

De gedachten die toen er was alsnog vertegenwoordig en daarom dat woordgebruik. Uhm. Feit is dat ik me daar bewust van moet zijn. En dat ben ik ook. Dat ik dat woord tien jaar geleden veel argeloos zou gebruiken dan nu. Euh, nou, ik kan mijn mond gaan spoelen met zeep.

[00:15:59]

Zeker in overdrachtelijke zin toch bereid. Maar ja, dan zijn we malgré ook een beetje uitgeput denk ik. Maar goed, het is euh ja. Het is een proces natuurlijk. Het is het waar we in zitten met z'n allen.

[00:16:13]

Bevrijding is sowieso een proces. Het is niet om evenement. Nee. Voel je dat als bevrijding? Uhm, ik denk dat we de structuren en de manieren van omgang en de kennis in de wetenschappen de cultureel produceren constant moet opschuiven en weg moet gaan van die grondbeginselen waar ze onlosmakelijk heel vaak mee verbonden zijn. Ja. Dan heb je het gevoel dat er namelijk hetzelfde zelfvertrouwen op je zeventiende hier kwam. Euh. Had je toen dat besef ook al?

[00:16:50]

Wat had je uit je? Je het daar met je moeder over gehad?

[00:16:52]

Bijvoorbeeld over het koloniale verleden en over het woord?

[00:16:56]

En over de mogelijkheden. De afhankelijkheid relatie werd net of overhad van de Antillen.

[00:17:03]

Grappig genoeg wanneer de inzet. Uhm, praatte je minder over de manier in Meylandt ben een dorp van Ooijen. Wacht daarvoor dus zo zit het precies in mekaar en daarom doen we dat daar. En waarom is het zo daar? En waarom ben ik uberhaupt in Nederland door die relatie? Ja, waarom heb ik een een Nederlands paspoort dat wanneer mensen me vertellen ga terug naar je eigen land ben ik van. Maar dit is toch mijn land? Uhm, of in de zin van mijn voorouders?

[00:17:30]

Die hebben ervoor gezorgd dat het land uberhaupt opgebouwd zou kunnen worden. Dus dan is die is, dan is die gewaarwording van wat het nou precies betekent veel scherper. En mijn moeder en mijn vader? Die was brandweerman en mijn moeder, die lerares en kunstenaar pottenbakker. Gewoon van alles en nog wat. Ik heb altijd wel een beetje tot hun kritische inzichten meegekregen en hoe de samenleving een beetje in elkaar zit. En dan ook. Dat werd ook gevoed bij ons thuis van elkaar.

[00:18:02]

Ja, als je dat wilt doen. Zoek het maar een jaar. Zoek zeker? Ja maar euh.

[00:18:07]

Je moeder is is dus een euh en principieel iemand. En die zou bijvoorbeeld het moeilijk vinden om bij mij geïnterviewd te worden. Nou, ik zal omdat ik dat een moord heb gebruikt.

[00:18:16]

Ik zou het moeilijk vinden om jou aan haar te introduceren. Oké, oké ja, maar dat is meer iets iets van jou dan van haar misschien.

[00:18:24]

Ik denk dat zij wat aardiger is in hoe ze het zou vertellen.

[00:18:32]

Ik vind jou eigenlijk ook best aardig. Dankjewel.

[00:18:35]

Oh, die gek, die ga ik als ringtone ontwerpen. Ik vind het al zo niet onaardig. Je bent meer en meer, meer, meer duidelijk in hoe je het ziet, wanneer ze onaardig.

[00:18:45]

Ja, ja, ja, echt wel grappig. Maar je moeder zou beleefd vinden veel mensen heel onaardig of niet.

[00:18:50]

Of ja, of tenminste wat krijg ik Melon? Ja ja ja. 4 4 hoor je mengeling van OK? Kan wel, maar ik denk dat heel veel mensen ook ageren tegen een beeld die ze hebben van maar ja, zonder maar eigenlijk ooit echt te hebben horen spreken of hebben ontmoet. Of namaak.

[00:19:06]

Ja ja, maar je heeft natuurlijk iets heel soort laconieke uitstraling. Of iets heel erg. Euh euh. Onaantastbaar is. Is het zo? Het bankje wel. Dat is al goed begrepen dat jij niet begrijpt wat ik ervan trimmer. Nou, ik ben het nee zeker. Maar goed hoe je bent zoals je bent. Dat geldt voor mij net zo goed en voor iedereen trouwens. Dat is nou eenmaal wat voor een WA. Dat heeft te maken met wat voor reacties je oproept.

[00:19:31]

En je bent natuurlijk beroemd geworden in Nederland. Toen een beetje optreden bij Pauw en Witteman was dat nonsens over Zwarte Piet. Ja en euh ja.

[00:19:40]

Je zat er natuurlijk op een op een onaantastbare M of op een manier van ja CO7 wil je ging niet heel, heel deemoedig of of of excuseer een punt maken. Ja Erener, gewoon zitten en zeggen hoe je het hoe je dat zag.

[00:19:56]

Ja ja, ik denk ook. Maar dat is dus hetgene wat ik heb moeten leren, toch? In de zin van emailen kom je niet ergens als je niet zo opstelt.

[00:20:08]

En je was toen je 17 was, was je schuchter door. Ja, ik was gewoon wat voorzichtiger ofzo. Of ik dacht van Herk moet toch effe weten hoe het allemaal zit. En je bent een eerstejaars op de universiteit. Je loopt daar rond die je beseft opeens oh, wacht af. Ik ben de enige persoon van de Antillen hier. Ik ben de enige persoon van Sint Maarten. Hier thuis spreken we drie talen door elkaar heen en hier is het voornamelijk Nederland.

[00:20:34]

OK, wat ga ik doen?

[00:20:38]

En is de. Wat herinner je het moment dat je dacht van ja, ik moet toch echt uit een ander vaatje gaan tappen als ik hier mezelf kenbaar wil maken?

[00:20:47]

Uhm. Ik weet niet of ik denk dat er meerdere momenten waren en dan op een gegeven moment een Blinky van Oh mag daarvoor. Dat gebeurde toen. Waarom? Uhm. Wat bedoel je nu?

[00:21:00]

Wat legt uit nou, in de zin van Ik had ik op een ik had Luif een keer een vak naar theologie en dat was ik.

[00:21:09]

Ik vond het echt heel tof. Het gaat over hoe werken verhalen? En hoe zat je verhaal systemen op? En hoe kan je dat van storytelling achtig ding opzetten en lezen in films en verschillende media?

[00:21:21]

En uhm, ik had een van de opdrachten gebruikt om te vertellen hoe Zwarte Piet racistisch was en het werd me niet in dank afgenomen door een van de docenten. En ik had zoiets van maar wacht effe volgens de theorie en alles klopt dit dus. Ik snap niet wat is dit voor weerstand? Dit een beetje raar en achteraf besefte ik van. Oh ja, wacht daarvoor ook. Dat kwam omdat ik zelf ook voorzichtig was. Het bracht of Uhm nog steeds het gevoel van de docent centraliseerde in plaats is mijn eigen.

[00:21:54]

Alsof je alsof. Alsof hij de waarheid vertelde die je of zij de waarheid vertelde die jij moest gaan soort verschuiven in plaats van dat jij met de waarheid kwam waar zij zich maar amuseren.

[00:22:06]

Niet zozeer een waarheid, maar eerder had ik de opdracht van voldeed.

[00:22:09]

Ja ja, ik snap het. Ja ja. Ja, en toen dacht ik oh, wacht mij. Dit heb ik toch dan misschien verkeerd aangepakt? Of zoiets? Of anders aangepakt? Of over hoe verliep dat dan?

[00:22:20]

Dat dat gesprek op dat contact?

[00:22:22]

Oh, dat uhm ik. Ik klopte toen aan bij een andere docent. En euh. En ik had zoiets van maar dat klopt iets niet. Wat? Wat is hier gaande? En uhm. En die vroeg dus van hé, je kan ook bij mij verder. De uitvak volgen. En dan ben je uit de klas donderdag. Weet je wat komt toch goed? Ik heb het ieder geval aangekaart en ik ga gewoon verder volgen bij die docent en dan maak ik het gewoon af.

[00:22:44]

Ja, maar dat in ieder geval een soort van dossier is van klopt iets niet. En ik heb het ook gezien toen ik bij Uhm Timmermans deed. En toen had ik euh. Ik had een opiniestuk geschreven in de krant en die had toen als titel Uhm Witteman, lees mij niet de les, maar niet door mij bedacht, maar gewoon door de koppen makers van de NRC toendertijd. En mijn docent die had voor mijn eindejaars. Uhm beoordeling. Had ie dat opiniestuk genomen als mijn werk in plaats van het werk wat ik had getoond op de opleiding?

[00:23:19]

Het was heel raar en ik dacht van wat gebeurt hier nou eigenlijk? En niet alleen dat. Maar het was ook dat. Uhm, zijn vrouw. Die had mijn beoordeling bij een openbare conferentie uitgesproken voordat ik überhaupt mijn beoordeling had gekregen. Ik zat toevallig in me in de zaal en ik zie een mevrouw het podium opstappen. En die fout dan een blaadje open. En die zag van dit is van een witte docent aan zijn Surinaamse student en vervolgens wordt het uitgelezen denk ik van macht.

[00:23:48]

En dat gaat over mij. Dus ik stak mijn handen omhoog in de zaak, zei Van Hee. Ik ben. Ik ben niet Surinaams.

[00:23:55]

Ja ja. En een paar uur later kreeg ik dus mijn beoordeling van de opleiding. Toen zei ik Van H. Uhm, dat klopt iets niet. Wat? Wat is hier gebeurd na? Niemand wist hoe het vervolgens bij die dame was gekomen. Ik wist ook niet wat die dame dus de vrouw was van de docent. Allemaal gedoe en gebeuren. En vervolgens dacht ik van weet je wat ik ben niet? Ik ben het gewoon zat. Ik dient een klacht in en klacht ingediend, gegrond verklaard en de privacywetgeving of de privacy regelingen op een andere staat na op de Koninklijke Academie Boom bekend was toen aangescherpt.

[00:24:34]

Ja ja dus ik heb bo van die momenten dat ik denk van ufix. Ik beland opeens in iets. En hoe fix ik Bert? Ja ja, eigenlijk van die momenten die je natuurlijk allemaal in het.

[00:24:45]

In het in het leven wel hebt. Dat je gewoon op een gegeven moment van blijkbaar moet ik even voor mezelf opgewandeld, anders wordt er gewoon over mezelf over mij heen gelopen.

[00:24:54]

Ja ja ja. En praat je er dan over met je moeder of niet? Is jouw moeder is. Waar praat je over met je moeder? Zo over?

[00:25:03]

Uhm ja, over de familie op Curaçao. Over de projecten. Je samen doen. Over muziek. Over vroeger.

[00:25:12]

Over van alles praat je veel met je moeder. Ja joh. Ja, ik kom er net vandaan. Echt waar? Geweldig. Oh, ik krijg ze al lang om je moeder te ontmoeten. Wel jammer dat jij je dat je bijna onveilige omgeving vindt.

[00:25:27]

Ja en nee. Zelfs geweldig. Ja, ja, ja. Jacques Vgfw lag zou leuk een bankje. Ja, ja, ja, het schap. Want ik heb ook een beetje het idee dat je gewoon bedoel. Je bent natuurlijk een soort activist en zo saai bekend als een soort heel principieel en radicaal iemand. Dat is ook supergoed. Maar ik volg het ook allemaal gewoon zwart grap.

[00:25:51]

Vind een grap. Neem er gewoon aan hoe mensen met elkaar omgaan.

[00:25:57]

Ik ik, ik heb zoiets van hem. Er zijn heel veel dingen die we serieus moeten nemen en serieus moeten aanpakken. En we kunnen dat op verschillende manieren doen. En de trauma en de schade en het geweld die we meemaken. Je kan maar op andere. Je kan er, je kan het compleet tot je toelaten, komen en laten raken. En en dat gebeurt, maar ook heel vaak. En dan heb ik van die momenten dat ik echt zoutarm.

[00:26:22]

Het was gewoon niet echt cool. Mum moet ik ook een paar daagjes rust hebben, maar andere momenten heb ik zoiets van ook heel goed. Dit is een game. Hoe gaan we dit aanpakken? Ja, en al gauw met positieve energie tegenaan en gaan kijken. Wat doen we?

[00:26:35]

Ja, ben in wezen optimistisch of pessimistisch. Mens die dan? Ik denk diep down ben ik gewoon hoopvol.

[00:26:44]

Ja, ja ja. Is het altijd wel weer mogelijkheden tot de oplossing? Of waar het kan veranderen en verbeteren? Ja, ik denk.

[00:26:54]

Want waarom onder Sare proberen te verbeteren als je denkt dat het niet verbeterd kan worden?

[00:26:57]

Nee, dat is waar men voelt. Je gaat nu de politiek in. Of dan ga je proberen. Euh. En dat? Dat dat de. Dat zijn hoopvolle en optimistische mensen die dat doen.

[00:27:07]

En het zijn ook vaak cynische ja euh, diep cynische euh. Opportunisten die dat doen. Dus elkaars als allebei in allebei.

[00:27:15]

Dit jaar zou je kunnen horen als politicus eens bij een ja. Niet echt. Want ik denk ook dat de achterban van Bijeen dat niet zal toelaten.

[00:27:25]

Een cynische en opportunistische perszaal totaal niet.

[00:27:28]

Wat voor soort partij is bijeen nabij eens het Ghanem vol met mensen die eigenlijk te maken hebben met de issues die we willen veranderen? En ik denk dat dat ook het hele interessante is. We hebben nog nooit zo'n historische Lay's gehad voor een Nederlandse verkiezing. Uhm, en het zijn ook niet poppetjes die je met een historische lijst Nehalem.

[00:27:49]

Ik bedoel. Wauw hé. Je hebt de lijst bekeken toch zeker? Ja ja.

[00:27:53]

Uhm, je bedoelt historisch als in Te Gek ofzo? Of beide gaan beiden in de zin van waar we zwarte precedenten over het feit dat uh uhm niet over mensen praten, maar juist van van vanuit mensen praten en vanuit issues en van vanuit bepaalde groepen die met dingen te maken hebben van aangenaaid Shebaa met met anti valideert maar activisme. Uhm. Uhm ja, dan denk je van Effet. Dit is. Dit is niet zomaar iemand die naar voren geschoven wordt om stemmen te gaan trekken en vervolgens mag ze niks meer zeggen.

[00:28:30]

Zoals ik denk dat waarschijnlijk het geval is met een paar andere kandidaten. Maar dat is iemand die gewoon haar sporen heeft verdiend en weet waar ze het over heeft en geen genoegen neemt met minder. Uhm, en en zo zijn er steeds kandidaten die we hebben, die constant ook dat zal doen.

[00:28:46]

En ik bedoel ja zelfs maar ik vind die lijst fantastisch. Ik vind die. Ik vind die lijst persoonlijk fantastisch en ik vind het echt een eer dat ik erop mag staan.

[00:28:53]

Ja ja, en hebben jullie ook? Euh. En je? Je voelt de energie ofzo uit je partij compleet.

[00:29:00]

Ja, hoe gaat dat dan? Heb je partijprogramma gelezen? Nee. Ja. Kijk, dat kan toch niet?

[00:29:07]

Ach ja, je hebt wel allemaal in de buurt van mij zitten uitpluizen.

[00:29:10]

Op het woord heb je eerste dus echt helemaal zitten beluisteren.

[00:29:15]

Het voordeel van Uhm.

[00:29:18]

Ik vond het interessant om ook in die zin van want want je hebt heel vaak ook Marcel van Roosmalen in je programma gehad. Maar hij is constant.

[00:29:27]

Daarbij als ik zeg maar één keer maar voor Gramme gaat volgens mij nee vaker drie of vier keer.

[00:29:32]

En dat hij ze telkens als ze iets moet verkopen of zoiets. Of als er iets nieuws is dat ie uitbrengt.

[00:29:37]

Dat geldt voor mij gewoon teveel. Ja, maar dan is het raar dat je maar twee zwarte mannen hebt gehad afgelopen 4 jaar Glen Faria afgelopen februari. Ja ja. En dan heb je vier keer Marcel van Roosmalen denk ik van vier keer, vier keer of vier keer gehad.

[00:29:56]

Ik moet zeggen terugkijken doen.

[00:29:59]

Na. En dan denk ik van OK. Wat gebeurt. Maar goed, wat vind je inhoudelijk van die? Je hebt dus met Elma Drayer en met Haye van der Heijden heb je helemaal terug zitten luisteren.

[00:30:09]

En ook met mijn glam blijft Lena ook inhoudelijk fan van de interviews en.

[00:30:17]

Ik weet niet. Ik vond het met met met haaien dacht ik van je proberen hem te pakken met wat van holocaustontkenning en dat. Dat werd een beetje ongemakkelijk ook.

[00:30:26]

En hij wilde het woord niet noemen, maar hij noemt het wel op een gegeven moment. En toen dacht ik o ok. Wat gebeurt hier en met Nilmar? Zaten jullie ook op een gegeven moment te vitten op dipsaus?

[00:30:36]

Ja, ik vind dat vergrijzen. Gepolst gepolste kans. Ja, ik vind het geweldig. Dat weet ik. Ja ja.

[00:30:41]

En toen dacht ik ook.

[00:30:42]

Maar je hebt al een stuk geschreven over hoe erg het vindt en vervolgens ga je een gesprek met Amadora Baudeloo.

[00:30:48]

Je hebt het toch ook heel vaak over een bepaalde issues gehad in je leven? Zeker in mijn leven iets over dipsaus gezegd.

[00:30:54]

Maar je hebt twee keer een podium gebruikt om ze omlaag te trekken. Dat is net iets anders. Ja, ok, ik heb niet heel vaak daarbuiten. Maar het maakt niet uit. Ja, maar jij beoordeelt dingen dus heel erg op de euh. Ja, de de boete of het of het aan bepaalde dingen voldoet, zal ik maar zeggen. Dus je luistert niet naar dat gesprek van vind ik dat gesprek goed of niet? Maar het stoort je dat dipsaus wordt dat de op dipsaus zaten te weten of je vindt dat ik niet genoeg donkere mensen heb geïnterviewd.

[00:31:31]

Ik vind beiden. Ik denk dat het beter is een bepaalde macht die media hebben. En er is een bepaalde macht die uit presentator helpt. En er is de vraag van hoe zet je dat in? En je hebt dan heel groot platform achter je als de Volkskrant. En is dit dan wel de juiste plek om tegen de drie vrouwen die iets op een zolderkamer bewijzen gesubsidieerd één keer? Ja. En ze rendeert nog steeds. Ja, maar ik vind dat eerlijk gezegd als ik als mensen iets over mijn pols als willen zeggen, dan moeten ze dat ook zeker doen.

[00:32:04]

En dan mag ik zou er gezegd, blij zijn met de publiciteit die je krijgt.

[00:32:08]

Ja, ik denk ook als je iets kan zijn die het een keertje als je jezelf in het openbaar uit. Ja, dan moet je ook accepteren dat mensen daar een andere mening over hebben. Dit zeg ik. Ja ok. Dit is de naam gezaaide, maar zij hebben zij er niks mee te maken.

[00:32:25]

Precies dus ik kijk ernaar van elkaar. Wat is nou de machtsverhouding die wij hebben? En hoe zet je dat in als je een medium bent? Je hebt zogenaamd bepaalde dingen aan de kaak wil stellen, maar dat zal wat.

[00:32:40]

Wat wil het medium zogenaamd aan de kaak stellen?

[00:32:43]

De Volkskrant is toch van. De Volkskrant heeft toch iets van de links links publiek progressieve lezers luisteraars.

[00:32:53]

Nee, ja, andersom, De Telegraaf, denk maar ik weet. Ik bedoel ik. Ik ben niet de ik. Ik vind ik niks. Ik sta niet in voor stomweg wat. Wat Pieter klokte hoofdacteur vindt dat de Volkskrant moet zijn. Dat kan ik onmogelijk verwoorden.

[00:33:08]

Trouw. Maar tegelijkertijd je bent er wel aan gelieerd. Maar hij heeft een heel ding neergezet over feiten, vrije columns. Dat het ok zou moeten zijn. Dat volg ik mind. Dat feit Vrijkorps ook zijn, ja, ja, ja, dat is gaat een beetje over het wezen van de collum. Wat is een collum?

[00:33:28]

Ja ja, een colum is iets anders dan een nieuwsbericht. Dat is een. Dat is een. Dat is een V. Dat is nou eenmaal zo.

[00:33:35]

Ja, maar het moment dat een kolom leugens verspreidt moet je afvragen wie moet dat? Ik vind dat interview ook leugens moet kunnen worden verspreid. Die moeten volkskundig weerlegden en gepareerd. Maar ik zie een collum als een als een euh, als een vrijplaats van de columnist. Euh. Om in principe te schrijven wat hij of zij euh. Wil? Ja maar tegelijk.

[00:33:59]

En als dat dan teveel uit de pas loopt, als dat niet meer kan, dan moet die kolom gestopt worden.

[00:34:02]

Ja precies toch zou ik ook denken na op de Aswat dat dat kan een keuze zijn. Maar het is niet zo dat er per kolom moet worden gekeken van klopt dit allemaal? Klopt niet, want het is een ja, dat is gewoon een soort journalistieke wet. Dat is de plek van de columnist. Geeft een columnist een plattelanders, een nieuwsbericht of een reportage?

[00:34:20]

Ja, maar als er een patroon is van leugens die verspreid worden, dan moet je inderdaad afvragen van men wil je dat als een medium? Dan is je betrouwbaarheid toch ook op het bord? Zeker.

[00:34:29]

Maar ik denk als er een patroon is van leugens dat een krant dan wel in zal grijpen betaal je denken. Ja maar we kregen een soort mee feiten vrijkorpsen, Bouchra en men o al verwelkt.

[00:34:39]

Welke specifieke column ging dat volgens mij nog? Een aantal ja ja. Ja, maar goed was het een. Een reeks columns van een columnist die week na week leugens verspreiden? Ik denk het wel ja, maar je weet niet wie het was. Natuurlijk wel, maar ik heb nu geen zin om ook daar meer daarom voor een brandje te gaan lopen stichten. Maar ik denk dat iedereen wel weet over wat er is.

[00:35:04]

Een brandje, wat je met je gsm omdat de Love's Dichtbij.nl? Nee. Maar goed dus, maar je is maar goed je. Zo'n interview kan je niet los zien van het medium. Wat? Wat het wat distribueert. Precies de context. De bedoeling die er die dag dus eigenlijk zou maar zeggen of je het. Wel heel irrelevant, maar of je het een goed interview vond ofwel of dat je het een uur luisterplezier vond of niet, dat interesseert je eigenlijk al niet eens zozeer meer.

[00:35:31]

Het gaat er ook om wat wordt ermee beoogd? Wat wordt ermee bereikt? Wordt dat gedaan of niet?

[00:35:36]

Ja, maar ik denk dat komt ook een beetje een soort van door beroeps de formatie. Ik ben nou eenmaal een week media wetenschapper. Dus ik kijk gewoon anders naar hoe het wordt ingezet. Ja, want als media wetenschappers niet meer het patroon.

[00:35:48]

Dan leer je kijken naar zowel de inhoud als de context. Als de referenties als de politieke ecologie waarin het zich bevindt. Ja ja of tenminste mijn docent hebben mij dat geleerd.

[00:36:01]

Ja, behalve die ene behalve waar de andere docenten wel gehoord.

[00:36:07]

Zo ja, wat vond je het voor je studie? Ik vond het aan voor de mogelijkheden die ik krijg.

[00:36:13]

Een geweldige studie, ook omdat ik um aan bij mijn studievereniging actief was. Ook we hadden een productie bureau video, waar ik ook heb rondgelopen en video's heb gemaakt. Uhm, ik heb. Ik heb verschillende raden gezeten binnen universiteiten, gekeken hoe besluitvorming en bestuurs besluiten gedaan worden. Dat verhaal is geweldig en theater, film, televisie wetenschappen was onderdeel van het instituut. Uhm instituut representatie vind ik het nog goed volgens mij. En uhm, daar zat ook genderstudies bij.

[00:36:50]

Ja nou, toen ik dat ontdekte dacht ik helemaal van Gillies. Maar dit is echt.

[00:36:55]

Dit is waarom.

[00:36:57]

Uhm, als er één vakgebied is binnen de universiteit dat activistisch is, dat de structuur uberhaupt van de universiteit vraagt. Uhm, dat je Leipzig heeft en gereedschap geeft om de wereld te kunnen veranderen en aanpassen en opnieuw naar te kunnen kijken, dan is het wel. Toen het daarbij bij Jan de uitmesten en.

[00:37:20]

Wat voor wat voor een kul was van sfeer hier en daar dan? Wat wel staande nieuwsgierig? Uhm, energiek, enthousiast. Maar uhm, en gewoon een een gezonde idee van hij. De wereld is op een bepaalde manier gebouwd en wij kunnen dit ontmantelen en wij kunnen het anders inrichten.

[00:37:39]

Ja hij Queensy nu eigenlijk zelf al een jaar verder zijn en je met deze witte koloniaal heer aan tafel zit. Nee hoor, dat zeggen, dat zeg ik zelf 5 euro. Iranees is eigenlijk dat dat de dag dat er al wezenlijke stappen zijn gezet. Bedoel je bent dan nog niet neem ik aan. Of we zijn er nog niet. We zijn. We zijn er nog niet, maar zijn er. Zijn er wel dingen veranderd sinds jij dit nou een kleine twintig jaar geleden 18, 17 jaar geleden studeerde?

[00:38:08]

Ja, heel veel. Ja ja, ik bedoel uberhaupt het feit dat we een partij hebben die geleid wordt door een zwarte vrouw. Wat denk ik van Hooley k.p. Dit is wel echt het van Max Slavo en dat we dat we boeken hebben zoals Halloween. De mensen van de Maugham zo mee zoals zwart. Uhm, zoals de goede immigrant zoals Afro LWD. Of dat we boeken hebben en en studies hebben als als uhm witte onschuld. Uhm, uit de opnieuw uitgebrachte versie van alledaags racisme.

[00:38:43]

Dan denk ik van die knaap. Dit zijn echt stappen die gemaakt worden om het Rijksmuseum en het Tropenmuseum en de manier waarop ze met taal omgaan, de manier waarop ze met hun collecties omgaan. Uhm, wat mensen nu nu ook ja ook beseffen van we zijn met elkaar verbonden en dus de dingen die we doen. Die moeten we ook constant. We moeten zorgen dat. Het moment dat wij beter worden, dat iemand anders niet slechter af is en ik denk dat dat besef nu komt het me.

[00:39:13]

Wat bedoel je daarmee? Klimaatverandering? Als het hebben over klimaatverandering, dan gaat het heel vaak over Van Dijk. Wat zijn de kleine stapjes die we kunnen doen? Een beetje een rietjes verbod en van alles en nog wat. Terwijl steeds meer besef komt van nee, wacht daarvoor. Net zoals Milieudefensie heeft laten weten. 70 procent van alle klimaatverandering dingen die gedaan worden worden door 100 bedrijven gedaan. Dus we kunnen het concept wel afschuiven op soort van individuen en wat zij moeten doen en hoe zij hun gedrag moeten veranderen.

[00:39:41]

Maar het gaat eigenlijk over. Die moeten we aanpakken. De grote bedrijven. En dan denk ik van feit dat dat soort onderzoek er is. Dat is echt dat. Dat was twintig jaar geleden niet zo. Nee, dus er zijn stappen gezet. Heel veel stappen gezet. En waar maak je nog boos over? Boos of waar, waar, waar? Wat is nog uh? Wat moet er dan Falmouth worden? Uhm, nee, ik denk heel veel.

[00:40:04]

Uhm. Als we kijken in Europees opzicht, dan zien we Hongarije, Polen, Frankrijk nemen met hun weit waarbij je niet politieagenten mag filmen. Dan denk ik van elkaar. Dat zijn dingen die gewoon aangepakt moeten worden. Uhm, als we kijken naar de manier waarop heel veel mensen blij waren verbieden en en en herrezen denk ik vanmorgen even later nog effe kijken wat ze precies gaan doen. Alles is beter dan jump. Sowieso uhm. Maar we moeten niet blij zijn met iets zonder te weten wat het nou precies is.

[00:40:37]

En ik denk ook hier in Nederland. Vandaag nog zijn alle gesprekken bezig over de toeslagen affaire die ik eigenlijk gewoon een racistische klopjacht noem. En dan denk ik van OK. Uhm, Partij van de Arbeid. Die wil zichzelf niet inzetten als dat van de redder van iedereen. Maar mensen zijn niet vergeten dat Rutte 2 zaten en dat ze ook bezig waren met decentralisatie. En dat als je gewoon nota's heeft gekregen die te maken hebben met die slachtoffers en die zich gewoon in een LA heeft laten verdwijnen.

[00:41:07]

En ik vond ook. Wat moeten hiermee of D66 met Team Katusha stijgen van alsnog? Dan denk ik van dit de zelfde politicus die in een kabinet zit die kinderen niet wil redden uit een vluchtelingenkamp. Ja, dan moet je toch elkaar toverwoorden denken? Dan moet je in ieder geval denken van. Dit klopt niet en dit zouden niet moeten steunen. Of dat uberhaupt weer ChristenUnie abortus. Uhm wil wil gaan compliceren denk ik. Van waar waar zijn hier mee bezig?

[00:41:36]

Handen af van het lichaam van de vrouw.

[00:41:37]

Punt he? En uhm, je vindt dat alle bevobbelt wat we hadden net over de main stream media vraagt dat al die bedrijven die down racistisch zijn. Daar hebben we niet gedaan. Nee, want maar hoe kwamen we daar op? Dat dat zo diep dat er dat? Dacht dat ie.

[00:41:57]

Dat was ook weer de grote media bedrijven. De Stream Media conferentie had het hier over.

[00:42:06]

Een paar experts zeggen het fout. We hadden het over de Volkskrant. Ja en euh. Tenzij van er zijn tendensen die niet kloppen. Mijn geheugen zelf zegt.

[00:42:20]

Weet jij nog niet hoe we het over het formuleerde? Ik weet niet waar je naartoe wil gaan en laat ik het zitten.

[00:42:25]

En we hadden het. We hadden net als ik volg van Want je had het over de Volkskrant. Hij vond dat dingen gebeurden die niet waar ineens was. Of je luistert publiek. Was dat jij was? Het was niet Jala. Jij was niet het Lierse publiek. Jij werd buitengesloten, hebben buitengesloten en vervolgens aan een grote mediabedrijf mainstreammedia. Bedrijven waarbij je het gevoel hebt je niet wordt buitengesloten. Ja toch? En toen, die zijn er niet. Dus dat moest ook veranderen of niet?

[00:42:51]

Ik denk het wel. Hoe zou dat te doen zijn?

[00:42:54]

Uhm, juist een hele goeie vraag.

[00:42:58]

Uhm, ik denk in ieder geval dat het niet gedaan wordt met van die diversiteit clashes die om de zoveel tijd in het leven geroepen worden. Of weer zo'n talentenjacht achtige programma. Dat denk ik van daar zijn we nu al voorbij. Ik denk dat het te maken heeft met een echte herverdeling. Van Uhm. Van hoe we kijken naar de onderwerpen die we behandelen. Dus als we het hebben over laten we zeggen we hebben het over de stijging van de zeespiegel tot een heel vaak gepresenteerd van elkaar.

[00:43:32]

Dit is iets wat in Nederland gaat zorgen dat wij onder water gaan lopen over 50 jaren van den Hout en in elk geval ook echt goed. Maar het betekent dat over tien jaar al eilanden in de in de Indische Oceaan en een vijfde al onder water gaan lopen. Dus ook in dat opzicht. Dan besef je dat het constant weer een centralisatie is van hier in Nederland, terwijl het eigenlijk veel breder verbonden moet worden. Veel wat ons blikveld en hoe we kijken naar wat voor issues we we.

[00:44:03]

Wat voor issues ons aan het hart gaan. Dat ze inzien dat die verbonden zijn met een groter internationaal vraagstuk. En ook hier in Nederland dus ook heeft te maken met diversiteit. Want er zijn mensen in Nederland die families hebben op die eilanden en die worden dan ook buitengesloten van dat RBG. En dan denk ik van elkeen wat. Waar hebben we dan over? Is dan wel wat je bedoelt, lacht Eva. Dit is het moment dat het moment dat wij stukken schrijven.

[00:44:30]

Het moment dat wij bepaalde onderwerpen aankaarten. Dan zie je dat nog steeds heel veel mensen niet gezien worden als degene waar het over moet gaan. Die worden buitengesloten. Dus nu ook weer. Dan denk je van OK. Uhm, klimaatverandering is belangrijk voor ons Nederland omdat wij ook hoofdkantoor zijn voor bedrijf X, een bedrijf Frankrijk. Maar dat betekent ook tegelijkertijd dat om te kijken naar internationale solidariteit. En hoe zetten we dat in? Ja, ja, je moet gewoon naar de hele wereld krijgen en je moet naar de hele wereld kijken en ook beseffen dat de hele wereld hilarisch publiek is.

[00:45:08]

Ja ja. Ja, ja, het is wel ambitieus ja, maar ik bedoel zonder ambities kom je nergens meer van je moeder geleerd. Of nee, is je moeder ambitieus? Ja ja, heel erg streng voor je eigenlijk. Uhm, nee, nee.

[00:45:26]

Nee, ik weet niet wat ze nooit een strenge moeder geweest.

[00:45:29]

Nee, nee. Maar ja, als je uit de pas loopt dan krijg je wel een soort waarhij. Dat is niet sociaal, maar Trijn. Nee, we konden. We konden al onze uhm ja, alles wat we wilden doen, Buizer spreken en en waar we geld voor hadden konden gaan doen.

[00:45:48]

Ja ja. En heb je grote liefde gehad in je leven? 1. Grote liefde en. Maar hoe en waarom is het relevant? Ja, ik ben benieuwd hoe dat dan met je moeder of dat als het dan je moeder zegt dan nog we hebben mooiere of niet. Ja, ik hou haar van de liefde als onderwerp om over te spreken ook.

[00:46:10]

Maar het komt wel goed.

[00:46:12]

Komt er Al Gore?

[00:46:13]

Veel liefde om een moeilijk onderwerp om over te praten en in. Niet voor niets voor het Larestraat publiek.

[00:46:18]

Maar jouw boodschap fluistert mij als David wel moeilijk ondervindt dat geen prettig onderwerp om met mijn liefste publiek te praten.

[00:46:27]

Niks aan dat weten persoonlijk. Precies ja. Waarom gaat het eigenlijk mensen? Niks aan tot niet per se jouw liefste.

[00:46:34]

Maar vind jij het ook van anderen niet interessant?

[00:46:36]

Uhm, ik ga niet voor anderen bepalen waar ze wel of niet over moeten praten.

[00:46:41]

Nee, dat snap ik. Maar evenmin interesseert het jou hoe anderen bijvoorbeeld worstelen met de liefde. Of ja, ik hou daar heel erg van als.

[00:46:47]

Als onderwerp. Nou, ik denk van naam forum voor de functie van vandaag en van dit gesprek.

[00:46:57]

Ja, is het. Is jouw liefdesleven niet interessant? Zie ik zeker geen rol en ben als jij iets gaat doen, dan ben je bewust van de functie. Als je in het begin al zei van vroeger ben je schuchter. En ze zei wel als ik in een gezelschap ben waar, waar ik het gevoel dat ik niet iedereen ken of niet weet, maar jij bent je goed bewust van Widor om je heen is wat de functie is van jouw aanwezigheid. Waarom je dat doet?

[00:47:22]

Euh, met wie je te maken hebt?

[00:47:24]

Jaja, maar dat moest ook. Ik bedoel het moment dat ik een beetje bekend werd met met Zwarte Piet racisme kunstproject van mij. Dan besef je dat niet iedereen dat het is. Dus ook een gezegde op Curaçao 1 0 toereikende qhha Rico Taboo ambigu. Dus niet iedereen die met je glimlach is, je vriend. En dus ben je heel duidelijk ook bewust van OK. Wacht daarvoor toch even goed opletten, want wat ik hier zeg kwam in een andere context ingezet worden en dat heb ik liever niet.

[00:47:52]

Ja ja dus. Dat is dus eigenlijk is dat kunstproject. Zwarte Piet is racisme is voor jou ook weer zoals weer wel meer. Maar ook een leerschool geweest. Compleet?

[00:48:02]

Ja ja, ook omgang met media. Hoe was dat? Omdat toen je daar mee begon? Wie daarmee bekend werd? En toen dat insloeg als een bom eigenlijk?

[00:48:11]

Uhm. Ja, ik weet niet. Ik was, maar dat is het ook al weer zo'n dingen. Ik was vrij naïef, denk ik eigenlijk. Ik dacht ik doe gewoon een kunstproject voor een maandje en dan komt het wel goed.

[00:48:25]

Het lijkt nu wat meer Webber, uhm en uhm dan.

[00:48:33]

Dan heb je dan. Van 1 juni tot en met 12 november is er gewoon niks aan de hand. En je bent gewoon bij verschillende plecker. Heb je T-shirt aan en dan spreek je mensen aan. Je hebt een website waar je foto's op stuit, je gaat naar zomercarnaval, weer gaat maar kunstmarkt en je gaat er ook gesprekken met de mensen aan. En af en toe is er dan iemand die een beetje toon verbolgen kijkt en effe een praatje aangaat met de 50cent verheft de stem.

[00:48:59]

Maar na die arrestatie toen was het Martijn van OK. Nee, jij bent staatsvijand nummer één. En waar ga je even aanpakken? Kwaad zelfs op een gegeven moment terrorist genoemd of zoiets? En toen dacht ik ok. Uhm.

[00:49:11]

En dus dat was wel heel erg confronterend en schokkend. Maar ook het was. Het was ook heel bizar, want ik was toen ook gebeld door de redactie van Uhm, De Wereld Draait Door en die wilde mij uh in de show hebben.

[00:49:27]

Op de maandag na de arrestatie en vervolgens belde ze maandag zouden zij het woord toch woensdag? En vervolgens werd het woensdag zeiden ze hè? Weet je wat het wordt? Vrijdag en vervolgens vrijdag krijg geen telefoontje, maar toekijken op tv. En toen hadden ze en een hulpsinterklaas op tv. En het was een zwarte man die zichzelf wit had geschminkt om te vertellen hoe fijn het was om Zwarte Piet erbij te hebben. En toen dacht ik van ah ok. Dus zo gaat het eigenlijk.

[00:49:53]

Uhm, ik word verteld om niet een andere in andere talkshows en van andere programma's te gaan zitten. Omdat ik bij De Wereld Draait Door gaan zitten. En dan vervolgens gebruiken ze dat. En dan ben ik nergens te zien.

[00:50:04]

En Dan Brown, ik denk dat dat ook een soort masterplan was om jou uit de media te halen.

[00:50:11]

Ik zeg niet masterplan, ik zeg dat het gewoon een beetje het. Het was een beetje onhandig en het was een beetje raar vooruit. En toen was ik ook nog bij Nieuwsuur en Nieuwsuur die avond geïnterviewd en die zou het gaan hebben over de vrijheid van meningsuiting. En vervolgens krijg je het, keek ik het item terug. En toen dacht ik. Hij wacht daarvoor. Dit gaat over. Waarom Zwarte Piet nog steeds okay zou moeten zijn, lijkt wat. Wat?

[00:50:37]

Wat is er gebeurd in de Edet? Ik weet nog, ik had een gesprek toen met met wijlen Anil Ramdas. Die had me toen gebouwd en geïnterviewd en die gaf ook gewoon heel goed advies. Nu zuiver. En hij zorgt ervoor dat je altijd weet met wie je praat en hoe dat zit. Dus dat ben ik nooit vergeten. En euh, als je euh. Weet met wie je praat en hoe dat zit. Wat, euh, dan weet je of je schrap moet zetten of niet omdat je op je tellen moet passen.

[00:51:08]

Precies? Ja ja. En ik denk dat het ook voor heel veel mensen met een migratieachtergrond of heel veel mensen niet tot de dominante groep horen hier in Nederland het geval is.

[00:51:19]

Want het zijn, want dat is substantieel anders. Dat is substantieel anders.

[00:51:23]

Ja ja, omdat je altijd met meer. Je wordt vijandiger. Euh, pjga en bejegent.

[00:51:30]

Ja ja. Of je woorden worden verdraaid of door een spin gegeven aan wat je zegt. En maak je van Harmonic. Hoe komt dat? Waarom is dat denk je? Ik weet niet. Ja, is het zoiets van euh, je komt ineens vandaan. Je mag geen kritiek geven of euh.

[00:51:50]

Zou het zoiets zijn?

[00:51:51]

Ik weet niet. Ik weet niet hoe het komt, maar ik denk ik. Ik heb wel gemerkt dat er constant als ik iets zeg, dan wordt het anders geïnterpreteerd dan wat ik letterlijk heb gezegd. Dan wordt het gepubliceerd op een manier die van wat is hier? Wat is hier gebeurd? H. Dat dat gebeurde aanhouden toen eigenlijk in die tijd nog steeds. Ja, ja en euh.

[00:52:15]

Zou dat niet ook de ervaring zijn van euh.

[00:52:17]

Maar, zeggen witte mensen die ook vaak het gevoel hebben dat ze verkeerd geciteerd of gereproduceerd worden. Je hebt het idee dat het net als je als je een.

[00:52:25]

Als je een andere achtergrond hebt dan een weten van hier dat je dag, dan dat dat het risico groter is.

[00:52:32]

Of dat je eigenlijk met meer iets meer vijandigheid wordt tegemoet getreden dan zijn onderzoeken die tonen.

[00:52:39]

Ja. Het is niet zozeer een gevoel. Het is gaan bewezen. En euh, euh, dan heb je dus een grote les in wantrouwen geleerd in die tijd.

[00:52:54]

Nee mij, want wantrouwen is niet een goede raadgever. Ik zou zeggen dat ik een goeie les heb gehad in voorbereiding. Zoals je nu ook voorbereid hebt is en ik probeer dan ook gewoon goed te kijken van McQueen, maar wat is dan de functie? En en en wat haal ik er zelf uit? Want ik heb ook heel vaak mee gezegd tegen mensen. Ja, ik vond het grappig dat je me nummer had. En waarom heb je dan ja gezegd?

[00:53:25]

Omdat ik het interessant vind?

[00:53:26]

Ik vind het wel een interessant gesprek.

[00:53:27]

Ik dacht vond ik kan een keer kan ik ook een paar vragen stellen, maar dat van dat van dat in woord, dat heb je pas nadat ik nadat je ja had gezegd heb je dat?

[00:53:36]

Uhm, ik had gekeept, maar dat het je had. Geen kaarten kijken van wie allemaal in je show waren geweest. OK. Hmm, als ik de tweede man word de tweede zwarte man ooit.

[00:53:48]

Dat is ook een soort van prestatie, dus dat wil ik wel zijn. Ja, terwijl je moeder al jaren zojuist aanraadde om het niet te doen, maar voor jezelf weet het wel lekker om in die om daarin te gaan zitten.

[00:54:07]

Lekker gezond is iets. Nee, maar wel goed. Ofwel euh.

[00:54:11]

Ik denk dat we hem. Ik denk dat we. Ik denk dat mensen ook niet bang moeten zijn om gewoon ook te zeggen hoe het zit of wat ze hebben gezien en ook af en toe op plekken moeten zitten waar het niet al te.

[00:54:31]

Al te vriendelijk. Bram toe zou kunnen gaan. Maar ik vind het ook wel heel lastig, want ik doe dat dan zelf. Maar ik raad andere mensen dat niet aan om te doen. Dat vind ik ook wel jammer.

[00:54:44]

Je vindt je dat je je je vindt dat jezelf meer risico's moet nemen dan je andere zaal aanbeveelt om dat te doen.

[00:54:51]

Ja, ja, ja, ik weet ook niet precies hoe het komt.

[00:54:55]

Maar na misschien een beetje het gevoel heeft zich inmiddels gehard iemand door euh, allerlei confrontaties. Ja, misschien wel tegen de als een razende Henk Westbroek op Nederland de zèta.

[00:55:10]

Dus dan heb je al wat meegemaakt? Beetje. Ja ja ja. En waarom zou het andere dan eigenlijk niet aanraden?

[00:55:17]

Uhm, op moeten we ook veel mee kan verliezen. En ik denk dat niet iedereen het altijd even beseft. In die confrontatie kan je ook veel verliezen en de nasleep en alles daaromheen. Ja. Ben je eigenlijk blij dat je dat heb meegemaakt? Wat dat gesprek met Henk Westbroek onder. Allez Allez, Altara, de negen jaar die daarna gevolgd zijn. Ik.

[00:55:53]

Ik vind het een lastige vraag, omdat ik aan de ene kant zoiets heb. Er is heel veel veranderd in goeie zijn. Uhm en en we hebben ook gezien dat dat racisme dat altijd een beetje sluimerend was een onbehaard was dat ze nu gewoon volop in beeld. We hebben partijen die die volop uhm euh.

[00:56:13]

Kandidaten hebben die nazi sympathieën hebben. We hebben. We hebben partijen die die volop lopen zeggen van moet het constant moeilijker maken voor mensen om zich hier thuis te kunnen voelen. Uhm, we hebben partijen die eigenlijk mensen ter dood hebben veroordeeld omdat ze gedwongen worden om via een gammel bootje de mediterraanse zee over te moeten steken omdat ze een veilig onderkomen willen. Uhm. Dus dat is dus denk werking van het is goed dat er nu nu mensen hebben die dat aankaarten en ook in hun in strenger en straffen bewoordingen en maar een aantal van de dingen die ik heb meegemaakt.

[00:56:57]

Ja, dan had ik wel zonder gekund. Ja. Namen die beschadigd? Ik denk het wel ja. In welke zin? Hoe voel je die beschadiging? Na. Ik weet niet W. Het is toch een soort van gevoel van van veiligheid af en toe. Dat je niet meer hebt. Niet altijd, ja, altijd toch wel een beetje op je hoede moeten zijn. Uhm. Tegelijkertijd weten dat er heel veel mensen achter je staan en heel veel mensen die je niet ziet.

[00:57:33]

Uhm uhm, die je ook steunen. Ik vind het altijd heel grappig als ik dan op straat lopen en tegenwoordig de mondkapje wat ik niet meer zoveel herkent. Dat is ook wel prettig of fijn af en toe. Maar ik weet nog. Vorig jaar zomer liep ik ergens en toen stopte meneer mij gewoon, zegt hij. Tof, doe je ding. Blijf gewoon doorgaan. Toen liep je door terug voor jou. Wie was dat? Ik was op Schiphol een keer.

[00:57:57]

En toen was ik onderweg naar Philadelphia voor een conferentie. En uhm, en dat was. Was iets. En ik sta daar iets uit te vogelen. En er komt een meneer naar me toe. Iets ervan. Ja, ga zo door. Legde de vrouw dus de binnenkant van elkaar goed. B. B. Er is bij is. Ja, ik.

[00:58:23]

Ik vind nog zijn eens een paar momenten dat je in het album dat je fan van een willekeurig iemand bijval hebt gehad, dat hij of je dus heel erg geraakt in positieve zin. Dat gebeurt dus veel vaker blijkbaar. Anderzijds niet. Zou door doorgevraagd zijn positief dat je tegen het saneert voor je kiezen krijgt.

[00:58:41]

Hoe bedoel je dat mensen boos zijn of dat mensen onaardige dingen tegen zeggen na op straat?

[00:58:46]

Maar het valt wel mee. Ja, gelukkig maar, dat alleen maar. Het is ook omdat ik niet meer. En bijvoorbeeld. Uhm. Ik ga niet zomaar naar plekken toe, maar moet zo stellen. Ja, is ik. Ik moet wel gaan voorzichtig zijn. Het is ongelooflijk wat die Zwarte Piet discussie van agressie heeft losgemaakt. Oslo Of blootgelegd kan je misschien beter zijn uitgelegd?

[00:59:15]

Ja, en hoe dat ook door sommige mensen wordt ingezet. Uhm, om andere discussies te gaan voeren. En dan denk ik van maar wacht daarvoor. Dit gaat over. Ja, ja, mijn bekwaamd ja. En die beschadiging zit hem dus in euh, dat je een zekere vorm van argeloos heid kwijt bent over de wereld om je heen zet je meer op je hoede bent. Pfff.

[00:59:55]

Mmm ja ja, zou ik wel kunnen stellen. Ben je minder hoopvol geworden daardoor? Of mijn hoopvoller? Of gewoon hetzelfde? Ik denk misschien wel hoopvoller. Maar je hebt de schijn. Je hebt dus geen negatieve beeld van de mensheid gekregen. Ik weet niet of ik uberhaupt een beeld van de mensheid had van de mensheid. Ja je, het goede of het slechte in de mens is is er allemaal. Maar nee, het ook.

[01:00:25]

Zo banaal wil ik het maar ook niet stellen. Maar ik denk. Ik denk. Je hebt mensen die kwaad gezind zijn en je hebt mensen die goed gezind zijn. In een dime, die ben ik gewoon wat voorzichtiger met wat ik deel met mensen en hoe ik dat deel en in welke context. En ja, ja, dus ik krijg soms eens in die zin is het wel een les in wantrouwden geweest.

[01:00:50]

Je hebt geleerd geloven is goed. Is geen wantrouw. Ik wantrouw je niet. Ik heb gewoon zoiets van wat vind ik? Wat vind ik belangrijk om te delen met je aan? Wordt niet?

[01:00:58]

Ja natuurlijk, maar je bent ben dus minder makkelijk in jezelf openen en alles, maar het was ik sowieso niet. Maar dat was je sowieso al een isme.

[01:01:06]

Maar je bent die danig gesloten iemand, behalve voor je motor bij een overwinning natuurlijk. Ik. Ik ben gewoon een beetje verlegen. Ik hou niet zo van van al te veel met jan en alleman. Van alles en nog wat vertellen mij waar ben ik niet van?

[01:01:22]

Maar hoe vind je het om verlegen te zijn? Ach ja, dit is maar ik vind.

[01:01:29]

Ja, dat is de iets. Verlegenheid. Ik heb het zelf ook. Ja ja, het is heel raar ook wat mensen verwachten van hé, maar je bent altijd een podium en je geeft.

[01:01:37]

Je geeft lezingen en je bent een manier om je verlegenheid te verhullen. Ja toch? Ja, eigenlijk wel ja.

[01:01:43]

Hmm. En dan ook. Wat denk je van elkaar goed? Ja, je kan. Dat is hier werk en dat doe je. En wat vind je leuk om te doen? En dan vervolgens, wanneer ik het podium aftab is het verhaal.

[01:01:56]

Dat weet je ook zo goed niet meer wat je allemaal moet zeggen.

[01:02:01]

Soms heb je van die uhm volume dus een opening. We hadden hier een opening. Gelukkig was het of tenminste gelukkig helemaal niet. Gelukkig zagen. Uhm, de opening hier was besloten, dus alleen maar voor de kunstenaars. Door alle alle maatregelen die het museum moet treffen. En uhm. En toen dacht ik ook. Weet je wat goed? Uhm. Stel je voor, je hebt een opening met honderden mensen. En dan sta je daar. En wat moet je dan tegen die mensen zeggen?

[01:02:30]

Ik heb zoiets van mijn werk, zegt het allemaal. Ik mimo webiste mee. Die hebben dit gemaakt samen met haar tante, samen met tapijtje, wevers en kunstenaars en met met vertalingen en met de Tamazight en met Van alles en nog wat ik. Ik hoef verder niks te zeggen. Kijk me daar naar toe. En ja, en zo ben ik dan. Bij zo'n opening meestal van mij.

[01:02:51]

Dacht je dat net dat Zwarte Pieten racisme eigenlijk ook ooit van. Ik maak me een ding ik ik maak me sluw en met T-shirt en een ik. Ik maak me stijd, mensen ovaties en daarna ga ik gewoon weer door met het leven. Ja, en dat is dus wel deels gelukt.

[01:03:06]

Uhm, want het project officieel is er heeft gelopen van 1 juni 2011 tot 12 november 2012. En toen Isaak van hij project heeft bereikt wat het moest bereiken en vervolgens zijn Faint van het project daarmee verder gegaan en hun eigen bijdrage geven ook goed. Ja uhm, kunnen ze doen? Ja, het was ook de bedoeling. Ik bedoel je wordt niet groter met zo'n sentiment als je constant tegen je borst aan drukt. Nee uhm. En toen dacht ik ook wat wil ik nu gaan doen?

[01:03:36]

Wat ga ik nu opzetten? Uhm, en toen ben ik met een radioprogramma begonnen bij Mart Radio en meneer van Gorm noemen Vogondy. Daarvan hebben de radiomakers echt tof. Weet je vrienden bij elkaar getrommeld? Hebben jarenlang dingen gemaakt daar? Uhm, en vervolgens dacht ik van ook. Want wat kan ik nog meer met de kunst gaan doen? Te werk? Mensen gaan studeren bij de KBK Artistic Research. Daarom ben ik naar Italië gegaan en ben ik naar Duitsland gegaan.

[01:04:05]

En en ja, ik heb meegedaan met mijn blessure op Bali. Politics Round Debo conferenties serie. Ja en van dit jaar is gewoon tof. Weet je als je mensen als Waltham infoloket waar je blij met je leven is?

[01:04:19]

Nee, ik ben hartstikke blij.

[01:04:20]

Ja gelukkig. Ik ben heel gelukkig. Heerlijk. Ja ja. Ik denk dat het ook mogelijk was omdat ik ook precies wist van elkaar. Wanneer draag het stokje over? Ik denk dat heel veel mensen. Uhm bij bepaalde issues betrokken raken en die raken dan verbitterd en en die weten niet hoe ze dan dingen moeten kunnen lossen.

[01:04:43]

En dat is belangrijk dat je op een gegeven moment ook gewoon laat gaan.

[01:04:46]

Ik denk dat het belangrijk is om in te zien dat je niet de enige bent die tegen iets weet wie die voor iets werd. Ja, en hoe minnetje dat besef heb. Dan voelt het ook als soort van he. We zijn met de gemeenschap dus ook goed. Ik stond nu eventjes vooraan. Nu kan ik achterover. En nu kan ik op een andere manier dingen, stenen en zij helpen of of bepaalde gesprekken voeren. En dan denk ik van elkaar en nu.

[01:05:10]

Desalniettemin vinden ze dan toch goed om af en toe in een wespennest als dit gesprek te steken. Ja ja, het is deze dood eigenlijk confrontaties tussen ja hij en Queensy.

[01:05:21]

Als je nou weet dat stukje zeep komt wat ik normaal moet gaan scuola en mij mij confronteert met mijn met mijn diepgewortelde racisme was ik dus blijkbaar in mijn heb zitten. Dat vind ik allemaal best aannemen.

[01:05:32]

Euh, wat hoop je eigenlijk? Weet gewoon wees gewoon even. Bespreekbaar, maar de weten even op tafel leggen wil je mij veranderen, wil je mij de les lezen met bewust? Van mijn luisteraars bewust maken? Euh, wil je me dat? Wat? Wat? Wat? Wat? Wat? Wat? Wat? Wat? Los dat ik hier mijn mond mee moet spoelen. Wat wil je hiermee verder met deze IDB?

[01:05:56]

Ik denk dat ik benieuwd ben naar de reactie. En liet in een reactie aan Tamerus. Ik wil kijken wat gebeurt er? Ja, ja, dat denk ik ook. Als dit leidt tot verandering. Goed, als het leidt tot een verduidelijking van je eigen positie die je misschien niet eens wist dat je die had. Is het ook goed, dan weten de andere mensen ook wat ze ermee aan moeten.

[01:06:19]

Dus euh.

[01:06:22]

Mijn positie dat ik, dat ik in een positie zit, dat ik een podcast kan maken waar mensen gaan uitnodigen.

[01:06:28]

Neem je je positie ten opzichte van het koloniaal verleden positie ten opzichte van het ene woord ten opzichte van diversiteit in de media, ten opzichte van inclusieve taaiheid en veranderingen die nodig zijn? Wat is jouw positie daarin? En dan is het kijken, vond ik. Wat? Wat? Wat doe jij daarmee? Ja, dus wat ik zelf verwacht? Ik. Ik weet niet wat ik kan verwachten. Nee, maar je hebt die bal nu bij mij gelegd.

[01:06:53]

Eigenlijk moet ik meedoen of niet. Dus ja, we hebben hier wel een stuk zeep gegeven om eraan te herinneren.

[01:06:59]

Ja ja, Letse zeep en Letse zeep. Ja, die heb je uit Letland. Ja. Quincy weet nog wat aan mij vragen. Uhm. Nee, ik denk van. Dit is welk. Jaar toch, vond de voorzitter een gesprek. Ik vond het heel fijn gesprek. Ja, ik ben razend nieuwsgierig naar je liefdesleven, maar groot.

[01:07:30]

Ik geloof niet dat we verder gaan komen. Het gebeurt niet overal gewoon dat ik aan een nieuwsgierige Aagje ben.

[01:07:37]

Kan ik ook niet helpen? Ja ja. En ik ben wel nieuwsgierig of je mij nou. Of u mij nog een racist vindt of niet. Maar maakt dat wat uit? Ja, want net zoals jouw liefdesleven. Het maakt niks uit. Ga ook niet scheren. Ben gewoon nieuwsgierig.

[01:07:57]

Maar wat ik vind daarover zou toch niks moeten uitmaken?

[01:08:01]

Bedoel je zit hier toch tegenover? Ik zit een uur met je te praten. Ja ja, maar wat jij bent en wat jij doet zijn twee verschillende dingen. Ja, precies. Maar in wat ik doe. Ja, en daar kan ik je op aanspreken. Ja, precies ja. Maar je bent ben je of dat? Dat wil je zien. Wat heb ik eigenlijk te zijn?

[01:08:22]

Je kan ook geen racist zijn en je wel racistisch gedragen. Wellens is dit doen? Ik denk dat we heel vaak het onderwerp terug willen brengen naar een soort van identiteits kwestie, maar dat is niet zo interessant. Ook ook, want tegenwoordig gebruiken mensen heel vaak ook de term identity politics en identiteits politiek, maar dat ging helemaal niet over een vast online identiteit. Het gaat over wat voor identificaties worden gebruikt om mensen te onderdrukken en dus wat jij bent maakt mij helemaal niks uit.

[01:08:58]

Wat jij in je podcast hebt en woordgebruik en mij dan vervolgens aardnoten merk ik van ok. Hier kan ik eigenlijk wat over zeggen ja. En BullGuard vind ik heel goed. Ik ga ook, zeker als ik er geduld voor heb, die interviews terug luisteren. Ja ja, maar ik zie het als niet een soort beschrijvende zin. Nee. Je hebt het citaat niet praten, denk ik. Ik denk dat luisteraars dit wel kunnen opzoeken. Maar jij hebt het niet?

[01:09:28]

Nee, maar ik wil gaan nu over hebben.

[01:09:34]

Lieve Frank. Saai moeten zijn, want ze luisteren naar goed en kijken ook het liefste.

[01:09:40]

Ik vond in ieder geval ja, ik heb het voelen omdat dachten dat we nog ergens een heel gesprek lichtte ze ons kanner dat er misschien een andere keer sowieso ja, lijkt me goed.

[01:09:49]

Ja kijk, wat gebeurt met maart? Dat doe je wel toch? Natuurlijk al spreken elkaar weer. Sowieso denk je wel Quintin. Dank je wel. Ik zal er goed een marge van rozen.

[01:10:01]

Ik zal me nooit, nooit, nooit van Marcel van Roosmalen distantiëren. Dat moet ik wel even zeggen, dus ik hoop dat je me dan nog wil spreken.

[01:10:09]

Maar ja, ik. Ik weet niet of Marcel van Roosmalen die gaat lopen liegen over zijn amoroso denk ik ook van u. Ja, mits ook niet Shoshone.

[01:10:17]

En heb jij hem gevraagd? Heb je hem naar zijn verhaal gevraagd of niet? Ik heb bij de nieuws bv aangegeven dat ik het niet zo chique van hem vond dat zij geen excuses willen.

[01:10:27]

Ja, maar goed dat het weer over die positie van die columnisten moet je echt bij hem zijn, niet bij het nieuws bv.

[01:10:32]

Maar ja, zij geven me een podium. Zeker, jij vind dat ze dat af moeten pakken. Dat zeg ik niet. Ik zeg dat anders. Daarover moeten moeten. Mee moeten omgaan, want anders. Het is uhm op Radio 1. Voor hoeveel honderdduizenden luisteraars of ik weet niet eens of honderdduizenden zijn meer, maar voor hoeveel luisteraars en dan zo hard uithalen. Ja, tegen één van de weinige zwarte hoofdredacteur in Nederland denk ik van.

[01:11:07]

Maar hij mag toch tegen iedereen hard uithalen door hard uithalen in zijn werk. Ja, daar word je Härtel haalt ook hard uit naar Henk Bres.

[01:11:15]

Wie? Marcel van Roosmalen? Ja, Hard haalde ook uit naar Henk Bres. Is het ook omvormden voor de deur.

[01:11:22]

Maar ja, ja, maar goed. Want daarna wil hard uithalen is nog niet verboden. Ook hier weer. Dan heb ik het over machtsverhoudingen. Ja maar goed, zij is hoofdredacteur van een fan van een blad van een grote organisatie. Dan beter in de positie dat een hard najaar uitgehaald mag worden?

[01:11:44]

Zeker, maar het moment dat de leugens verspreid worden, merk ik van bewust niet een hart. Het is niet hard uithalen. Ja, hij kende Cole niet. Ik weet niet of het een leugen was. Nou, het is een leugen. En dan nogmaals. Dan is dat eigenlijk, vind ik in feiten. Zijn taak om ze excuses aan te bieden moet je hen daarop aanspreken en niet de nieuws bv.

[01:12:01]

Ik denk beiden ja ja. Maar goed, de verschillen daarover van mening. Precies, dat mag toch maar goed.

[01:12:08]

Ik weet heel van die Nieuw-Mexico zal ik ook nog een keer spreken. Succes met het komen van met bij het komen in de Tweede Kamer.

[01:12:15]

Mensen die wel ja. Dit was met Groenteman in het nieuwe Normaal met Quinsy Gario en mij namens Gijs Groenteman maakt Botscan samen met Daan Hofstee Fundels ons volgen. Op alle mogelijke manieren kunt u zich abonneren op deze podcast. U kunt als volg op Instagram met Groenteman.

[01:12:33]

U kunt ze een e-mailtje sturen. Euh, podcasts. Het Volkskrant.nl en geef ons vooral lekker veel sterretjes.