Transcribe your podcast
[00:00:00]

Allal met name scheids Groenteman. Ik zit niet in een archiefkast op de redactie van de Volkskrant en vorige week was ik er trouwens helemaal niet zoals ik geveld door geveltoren. Coronado Ik heb een weekje overgeslagen, maar ik ben weer beter helemaal. En ik zit wel op de redactie van de Volkskrant in een wat galmende vergaderruimten, maar die is groter dan dat van het archiefkast. Hier kan ik wel eens een keertje Monten ontvangen en de gast die ik ga ontvangen gaat ongetwijfeld binnenkort een heel lekker kerstdiner koken.

[00:00:27]

Ehm, euh, want hij kan heel goedkoop kip hier zijn nieuwste kookboek vormen. Lekker Fred in dit land ziet er waanzinnig uit met allerlei verhalen en recepten van zijn hand en foto's van de hand van zijn vrouw, waar hij zelf ook heel vaak opstaat.

[00:00:43]

Het ziet er echt te gek uit. Uhm. Hij is naast kookboeken maker, is hij ook beeldend kunstenaar, vader, mens en rapper. Hij zit in de jeugd van Tegenwoordig. Euh, ik ga hier met hem praten. Met Freddy trad leniger, alias Vieze Fur. Die zit klaar met een pen. Ja, ik zet je favoriete pen. Ja. Enfin, als wij. Maar ik heb geen twijfel. Ja, die heb ik ook. Maar toen ontdekte ik de EM.TV.

[00:01:14]

Ja, dacht ik, dit is nog net iets lekkerder. Maar DSM Fijnje. Dit is een heel fijne plek voor de mensen thuis.

[00:01:22]

De Statler Pigment kleiner 2 millimeter.

[00:01:27]

Maar er is toch niets fijner dan goeie tegenspeler Freddy. Nee, dit is wel echt waar. Dus ik heb hier ook. Ik heb er een zak van 40 zo gekocht. Ja, als er op zijn Gooiseweg. En een Asti zak op is heb geen nieuwe en ga je vaker spullen kopen. Ik heb het dan overal neergezet.

[00:01:46]

Ik heb er dan één in en heb je altijd van met zwarte Philidor tekenen of heb je ook.

[00:01:51]

Ben je ook van het waterverf en aanvullend waterverf, aquarellen en aquarellen? Daar was ik laat mij begonnen aan. Ik maak best wel veel tekeningetjes. Ik maak eigenlijk best van alles. En toen dacht ik moet aquarellen. Dat lijkt me leuk dat ze een leuke techniek is. Lekker rommelig. Zo ging dan. En toen doen had ik al die kleurtjes gekocht. En toen bleek dat dat gieten van Ventspils linguae zo'n dtwy kleuren heel goed moet leren kennen. Staat niet in zwart van deze kleur.

[00:02:25]

Door dit en zonder gekleurde hebben zeg maar een blauw me. Dat zie je dan niet op op het tonnetje. Ja, pigment zelfseen. Niet dat je het gebruikt. En dan zie je of het een donkere kleur is of een zeg maar een lichte of vrolijke kleur blauw. En sommigen zijn dan daagjes woord van dat het gaat schiften bijna. En sommigen zijn helemaal doorzichtig. En aan de receive helemaal herkent dekzand. Ja ja, zo leer je het waterverf een beetje kennen.

[00:03:02]

En zo kan ik een heleboel, maar dan is er heel weinig echt groen.

[00:03:07]

Voelt dat? Zo ja, dan zou je iets heel graag heel goed willen kunnen. Of vindt het juist lekker om een heleboel wegen te kunnen na.

[00:03:16]

Nee, ik heb van mij maar geaccepteerd dat het zo is, maar dat is dan een acceptatie proces geweest. Ja ja ja, dan ben je een ambitieus iemand van jezelf en vooral enthousiast over projecten mee beginnen.

[00:03:30]

Finnish dat project. Heel leuk, maar ik vinden het wel moeilijk om dan weer datzelfde ding te doen en een. Diezelfde energie erin te houden, ja, om de om de motivatie hoog te halen.

[00:03:43]

Dat is eigenlijk de puzzel van het Leiva om iets te beginnen en om het vol te halen.

[00:03:48]

Of je doet het net als ik gewoon heel veel projecten en over twintig jaar carrière Street X.

[00:03:56]

Maar Ferry heet nu al twee kookboeken gemaakt. Zou met De Jeugd Van Tegenwoordig. Heb je en heb je een levenswerk gemaakt? Hebben jullie met z'n vieren levenswerk gemaakt? Ja toch? Dat is iets waar je de rest. Waar je, waar je, waar je op je oude dag wel bent. Met tevredenheid op terug kan kijken. Zou je zelf.

[00:04:12]

Neen, dat is zo voor het. Uiteindelijk worden de hele toffe projecten. En daar ben ik ook trots op. Stop ik veel liefde in en dat doe ik ook, maar bij de rapper ook. Ik ben de eerste keer dat ik een paar bassen in de studio kwam. Watskeburt? Het was 150 takes omdat het niet in één keer eruit kwam, dus ik bijna altijd aan het worstelen met mijn materiaal. Ben je een worstelaar?

[00:04:40]

Wanneer begon het? En wanneer wist je eigenlijk dat jij iemand was die gewoon dingen moest maken?

[00:04:44]

Hoe? Dat was zo jong al mijn moeder.

[00:04:49]

Die ging op een gegeven moment s zaterdags in de slag bij de slager, werken op het pleintje en ging in Amsterdam Noord en Amsterdam Noord volksbuurten en ging naar de buurvrouw. Een buurvrouw was een jaartje of zeventig denk ik en nu was weduwe.

[00:05:11]

Die was tekenen lerares.

[00:05:13]

Die tekende zelf heel veel in een piepklein huisje en dan was er een piepklein kruiwagen, naast allemaal potloden en aquarel, potloden en een stuk naar eigen spullen. Als 6 jarige begon te tekenen en te klooien en dat was super. Dat heb je altijd heerlijk gevonden. Ja, dat heb ik altijd heerlijk. Is het ook noodzakelijk?

[00:05:34]

Het tekenen is therapie voor je geest. Ja, twee keer. Daar komt zoveel uitte dat ik dacht dat het toch wel een soort soort brandende noodzaak in je zal moeten zitten dat het eruit moet ruikers.

[00:05:46]

Het voelt voor mij dat logisch. Ja ja, om het gewoon te doen. Maar men kan ook wel goed lui zijn hoor.

[00:05:53]

Euh ja, dat zijn eigenlijk volgens mij zijnde de meest productieve mensen ook heel diep down. Heel erg lui.

[00:05:58]

Ja, misschien is dat wel zo. Ik kan ook gewoon makkelijk 2 uur in bad zitten zonder op mijn telefoon te kijken en gewoon. Niks te doen? Ja, en wat tijd niet toen 2 6 was bij die buurvrouw. Ze had hem ingewijd. Intekening, dat was een hele grote cactus met een lift erin en woonden allemaal mensen in een. Pierard woonde met Pierard Flor en werd aangevallen door fantasyserie dinosaurussen en. Noem maar op elkaar? Ja. En wat voor jongentje was je in die tijd?

[00:06:35]

Hem gewoon aan het spelen? Gewoon een feestje. Ja, eentje breken. Niet mega sociaal. Euh, wel super kuut. Uhm VRT. Nee, denk ik.

[00:06:51]

Ik kijk nu naar mijn sound en zeggen mijn ouders ja, jij was precies, zou ik het leuk? Uhm, nee, ik krijg dan ook. Af en toe gooide mijn moeder en zoon Knot wol naar binnen in mijn kamer en ging die toutes door de hele kamer. Speciaal soort installatie. Ja, dat vond ik leuk. Ik mocht ook de Teeken caches kliederen of op de keukenkastjes mocht ze tekenen. Ja, was mijn moeder toen weer af? Ja, ze doet dus een beetje de opvoeding met je hart opgevoed of niet.

[00:07:28]

Was het allemaal metaal? Moet nog wat meer water halen denk ik.

[00:07:32]

En ja, ik ga eventjes allemaal.

[00:07:41]

Zaal. Tanks waarvan een super strenge opvoeding was geen sprake Freddi. Nee, zeker niet in de Wasson acht. En alles mag geen opvoeding, geen consequenties. Opvoeding en is dat.

[00:08:03]

Euh, liefdevol? Of is dat ook een beetje? Ach, is dat een beetje ongeïnteresseerd te ook?

[00:08:10]

Nee, ik denk dat het een anti reactie was van mijn moeder die in deze buurt is opgegroeid in zitten nu achter het Peetersstraat en waar ze Ciske de Rat hebben opgenomen en een gezin van twaalf en vader dronk van ze echt uit een gezin van 12.

[00:08:28]

Halleluja, appels stelen en vechten mijn kinderen dus een Graner gevoel. Alsof de andere tijden. Ja, inderdaad ja.

[00:08:38]

Dus ik denk dat dat een tegenreactie is geweest van mijn kind. Alles.

[00:08:42]

En was je als enige tijd had je nog broers, dus ik had het.

[00:08:45]

Ik heb een zus, maar die is Ruben Scheelen 14 jaar, dus die was al heel snel het huis uit elkaar.

[00:08:51]

Ja, die heb je amper meegemaakt. Niet de soort ziet weet dat je je zoontje is. Maar nee, ze hebben wel vaker een leuke zus. Maar niet in een soort situatie van dat je samen uit bent. En ik pak iets af en een woord ruzie neem.

[00:09:09]

En waarom zit er zoveel tijd tussen jullie? Moet je aan mijn moeder vragen om zelf een volgende keer aan je moeder vader had je Hirschberg?

[00:09:17]

Ja, maar je denkt ze dus eigenlijk dat die opvoeding van jou dan een soort reactie of wat reactie was op de op de ja nogal heftige jeugd die jouw moeder heeft gehad denk ik. En die dacht ik laat mijn Ferrie gewoon beetje begaan.

[00:09:32]

Ja ja, en voel je je wel geliefd thuis?

[00:09:36]

Het fikken gebeurt later dan ik ben echt stront verwend geweest. Euh, en nog steeds dat laatste ook. Een filmpje met je ouders. Maasduinen aandacht. Ja ja, het zijn nu wel ongelooflijk leuke mensen. Super.

[00:09:48]

Ja, echt heel grappig. Ja en heel lief. Maar ook gek. Ja, en voel je dat gek ook had het een meisje? Schaamde je ook een beetje voor ze of niet? Nee hoor. Niet erg. Dat u rustig bij het koken vertel waar nog eens over dat er al zoveel over verteld. Wat wil je weten van mij? Ja, ik vind het het belangrijkste wat je met koken of het minst een heel belangrijk iets wat je met koken moet hebben.

[00:10:19]

Wat ik dus niet heb is mijn zelfvertrouwen dat je gewoon durft dat je gewoon durft te koken. Dat is wel een beetje zo. Ja ja. Ja, maar het is gewoon simpel beginnen. Londen in hebben? En hoe begin je simpel? Geduldig zijn? Uhm, niet te veel ingrediënten techniek. Dat dingen kan je koken niet goed is, vind ik zelf.

[00:10:50]

Omdat ik het gevoel heb dat ik het altijd begint te verkloten als ik er als ik eraan begin. Ik word dan zo nerveus. Behalve natuurlijk gewoon zes dingen die ik gewoon kan, maar wat dingen na een gehaktbal.

[00:11:01]

Ja, beetjes soort spaghetti salens maken.

[00:11:06]

Euh, nou ja, dat soort dingen. Je gaat iets beter kunnen koken als je beelden die gehaktbal de beste gehaktbal is die je ooit kon maken.

[00:11:16]

Je moet gaan voor die gehaktbal. Je weet dat carnaval in den dikke. Tuurlijk kan ik ook. Weet ik wat de risotto maken. Ik ben de beste gehaktballen. Koken van mij. Van heel Nederland. Dan komt die risotto ook wel. Ja ja, wanneer? Begin deze week kregen we één ding dingen omga.

[00:11:39]

Namelijk dat je denkt van ik kan het én dus kan ik het ander ook. Jij en ik gaan er gewoon voor.

[00:11:47]

Arrogantie en zelfoverschatting. Maar dat werk en toch lijkt je maar niet een diepe, arrogante iemand v.d.e. We hebben het dus niet. Nee, nee. Maar is dat een soort? Dit is een soort Maudens die je jezelf oplegde eigenlijk. Uhm ja, dik denken.

[00:12:09]

Ik vind ook niet zo erg als dingen misgaan, alleen juist ook veel van een Ségur met muziek. Dan dingen. Dit is niet hoe ik wou dat het was, maar dit is eigenlijk nog toffer. Dat is mijn eten ook.

[00:12:24]

Zo'n Buinen met alles wat zo je moet beginnen met iets in je hoofd. Dat mislukt en wat het dan wordt is eigenlijk misschien nog wel beter dan wat je in je hoofd haalt.

[00:12:35]

Soms wel ja. Ik bedoel als je hier kan ook een gerecht verpesten natuurlijk. Maar als je een beetje naast echt mislukt is doe je het nog een keer. Hoe begint eten in jouw hoofd?

[00:12:51]

Is dat zochten? Is dat al s ochtends? Ja, ja.

[00:12:57]

De rest van een familie? Die is dan al met een gezond ontbijt bezig in yoghurt en Cruyslei en warme pap. En ik wacht meestal tot de uurtje of elf halftwaalf, twaalf uur. En dan het liefst eet ik dan een restje van de avond voor. Ja, ja.

[00:13:18]

En wanneer begint het koken in jouw hoofd te spelen?

[00:13:22]

Uhm, daar moet ik wel zin in hebben. En wat tijd en geduld dus.

[00:13:28]

Euh. Als ik dan dingen hoe ik wil dat dat een doodmaken en sukuk ik eerst misschien een tutorial open, dan kijk ik welke de beste inzending slapen een kookboek op na een karige versnel. Ja, wat werkt qua techniek en wat misschien een vervangbaar ingrediënt is. En zorg ik dat ik alles steenhuizen. Verzin je gerechten zelf? Ja, algo, maar niet heel vaak Kuijk is het ook wel het in Uhm. Beetroots Als je het boek ziet, want het ziet er zo lekker uit.

[00:14:10]

Het is het tweede al.

[00:14:11]

Maar ja, ik ben wel trots. Ik heb die Dingens. Die pasta met zeewier heb ik zelf verzonnen. Ja, het was gewoon een euh sealand gingen. En daar heb ik de groeiende natuurlijke een heleboel zeewier.

[00:14:26]

En ik dacht van jij, je kan er wel Ament dingen mee doen, maar volgens mij is het lekkers dat gewoon op bak met de weg, knoflook en uhm of een kleine tomaatjes. Die trooz, die sherry tomaatjes. En het is het gewoon om te pasta doen. Ja, veel olie de brij. Euh, in die boerenkool? O ol shit, stamppot. Ja ja, die chipreus, die heeft mijn vrouw dan een keer gemaakt. En Henninger, en dit is ook wel lekker bij de boerenkool.

[00:15:02]

Gewoon in een ding. Volgens mij is dat lekker met noten en gebakken paddenstoelen. Oesterzwammen? Ja. Zelf gebeurt dat in je hoofd? Ja, ja. En waarom ben je trots als je dit beatse door het boek bladert?

[00:15:25]

Het ziet er zo waanzinnig uit dat het echt een uniek ding is en. Ik ween in je site. Ik hoop al dat een mens, de Lode van Zino, dit gemaakt is en dat je Diallo ook beleeft bij het koken. Als je iets leuk vinden moet je dan wel betere inhoud.

[00:15:48]

Had je veel lol met bij het maken van het boek? Euh ja.

[00:15:53]

Maar ik ben ook vrij geïrriteerd persoon als ik op de foto moet. En ze mijn vrouw die alle foto's heeft gemaakt die dachten dat ik geen zin in had. Maar dan vind ik het toch wel heel veel om bij dit maakte ja.

[00:16:10]

Ja, deze foto vind ik heel leuk. Hij kijkt naar een foto van Freddy in een als een soort haule met zijn hole als Hollemans.

[00:16:21]

Ja, met een knolselder die met zo'n Romeinse kuiste erin.

[00:16:30]

En een lekkere verhaaltjes te blijven verzinnen, verhaaltjes erbij verzinnen, gerechtjes erbij verzinnen. En ja, ja.

[00:16:40]

Hij noemde het zelf in een filmpje waarin het aanprijst een kookboek waar niemand uit kookt. Dit is toch heel vaak met kookboeken zeker?

[00:16:49]

Ik heb ontzettend veel leuke kookboeken. Hoeveel dingen kook je nu echt? Twee, misschien drie? Ja, ja, het is ook een beetje met kookboeken.

[00:17:01]

Het is ook zo dat je zoon als je zo'n kookboek ziet, je een soort gedroomd leven voor je ziet.

[00:17:07]

Dan denk je mijn leven wordt ga ik dit soort dingen koken? Hier ga ik elke avond dingen uit maken. Dit wordt mijn Leiva en je koopt het boek. En dan denk je dat je een beter mens wordt. En dat blijkt het dan toch niet zo te zijn. Werk met alle spullen. Foto nou, met veel wel, maar kookboeken hebben dat heel sterke in zich.

[00:17:28]

Grappig en het is inderdaad zo ja.

[00:17:30]

O ja en nu ga ik vanaf. Nu wordt het beter.

[00:17:34]

Nu gaat de zomer schijnen en eet ik elk weekend in de tuin.

[00:17:38]

Want ik heb dit boek gekocht met vrienden met vrienden. Ja ja. En dan blijkt de realiteit toch zoals altijd weer weerbarstiger.

[00:17:46]

Vind jij het leven eigenlijk iets makkelijker? Of dit moeilijk is?

[00:17:49]

Euh, nee, ik ga wel lekker. Ja ja ja. En heb je het altijd gehad niet? Of heb je het moeten leren?

[00:18:00]

Neem je? Je moet jezelf gewoon bezighouden, toch? Ja, maar ook dat. Anders konden alle alle narigheid op je af.

[00:18:12]

Ja, ik voelde het ei in het VDK, waarna dat makkelijk of late of of of pins fit, moeilijk of la of of of later makkelijk langs je afglijden, tenzij het gaat op en af.

[00:18:24]

Ja, het gaat soms moeilijk en soms lastig of soms moeilijk en soms makkelijk. Ja, ik mis wel de.

[00:18:30]

Cultuur, euh, en het nachtleven? Euh, de bek steeds van waarde. Die zou er gewoon rijmde mensen. Scen en. Dat het allemaal niet zo in hokjes en regels en dat ze toestaan is. Dat vind ik lastig, ja, Peleus, van wanneer krijgen wij weer onze omdat stukje van onze cultuur terug en krijgen we dat wel terug? En ja, dat stukje. En waar ben je bang dat je niet meer terugkrijgt omdat je niet weet hoe terugkomt?

[00:19:10]

Ja, als ze zeggen van euh ja. Nou, dat is nu wel een vaccin. Maar we moeten er nog vijf jaar lang mondkapje opdragen. Ja, wie gaat er dan naar een festival? Toch op anderhalve meter afstand van elkaar? Ja, ja, maar goed, dan ga ik wel rellen. Daarom weegt het voor mij niet meer af tegen wat we daarvan winnen. Heb je dat gevoel af en toe dat het dat er gewoon dat er een dat een zwart zwart punt gaat komen?

[00:19:39]

Waarin. Waarin? Waarin ook echt opstand komt. Neem bij jezelf om te beginnen. Dat zijn dingen waar ik niet te veel over na te denken, eerlijk gezegd heb jij dan uhm na.

[00:20:01]

Ik weet niet of ik in opstand gekomen, maar ik ik. Ik weet het al niet of dit dit dit vol te houden is. Het is precies wat je zegt als ze zegt dit moet eigenlijk nu. Dit is nu eigenlijk de status quo. Voor jarenlang slaat het nergens zo door, maar dat is ook gewoon. Dat is ook gewoon niet vol te houden. Het voelt zo geforceerd allemaal dat we aan het doen zijn en zo onecht bijna. Mja, en dan moet je uitgaan.

[00:20:26]

Rekenen zijn in mensenlevens het wel waard. Ja, voor onze vrijheidsbeperking. Ja, en dat klinkt heel cru, maar dat zou dat ook een echte vraag moet zijn. Ik snap dat er nu als zoiets gebeurt voor het eerst dat je in een soort paniek situatie zit en je weet niet wat het is, dus dan moet je wel iets doen. Maar ik hoop wel dat het een lange termijn plan is en dat zie ik nog geen duidelijkheid over. Nee. Ik zie ook geen langetermijnplan, ik worden wel een beetje ongemakkelijk vanzelf moet ik zeggen van de heide van de hei.

[00:21:05]

De situatie. Iedereen, iedereen. En het is moeilijk om je er in te schikken. En het is toch ook een beetje de basis van jouw bestaan? In elk geval die is euh euh.

[00:21:17]

Weggeslagen.

[00:21:19]

Euh ja, van de muziek.

[00:21:23]

Dat Club Berhane gisteren optreden voor een live stream. En dan ging hij ook van ja ok, ook Tomo.

[00:21:31]

Hoe gaat het dan op strijden voor een live stream of een optreden van Live Stream? Alsof je. Zonder publiek, met camera's dat. Ja, het is wel Vermes kale en ontnuchterende wat je je kan voorstellen. En ja, je wil gewoon gillende mensen en mensen die er dansen stinken met elkaar. Dat weer.

[00:21:55]

Ja ja, ja, gek. Heel graag je dat wil bedoel. Ik wil de camping van Lowland. Ja, dat soort gore van de viezigheid daarvan. Ja lijven en zweet en mensen urine.

[00:22:12]

Ja. Ja, dan hadden ze toch een jaar geleden ook iets kunnen verzinnen? Dat ze daar zo intens aan zouden kunnen verlangen naar zoiets.

[00:22:20]

Ja, en het is Rosaria. Neen, het is gek. Heel gek. Ja ja.

[00:22:28]

Ik kan mij ook af, zodat ik me bijna niet meer kan voorstellen hoe het hoe het was dat je gewoon niet naar Paradiso ging zonder Habana te drinken. Ik wel hoor.

[00:22:37]

Ja, je hebt er nog een levendige herinnering aan.

[00:22:41]

Ja, en je wordt ook zo'n mega bürger door deze situatie. Ik kan er niks. Ja, goed, Mega Burger.

[00:22:54]

Nu ja, bij andere dingen gaan maken en de afgelopen jaar merk je aan wat je wat er uitkomt.

[00:23:03]

Mmm. Via Senso gaan dingen denk ik op een derde van het tempo om één of andere manier, de Sitta neemt een soort van urgentie achter van ik moet het nu in dat soort dingen.

[00:23:20]

Mmm. Bindingen andere dingen aan maken. Ik heb ook nog niet heel veel muziek opgenomen met de jeugd, omdat ik ook zoiets heb. Vanavond ga ik het over hebben, dan voor toch al een soort van Down muziek. Om maar lekker Fred.

[00:23:39]

In het land is wel gemaakt. Dat is niet heel anders. Nee, dat is echt een Konna ding geweest. Dat heb je de afgelopen het afgelopen jaar gemaakt. Ik denk dat ik die dingen kan maken omdat ik euh, pop beja, dan ben je met iets bezig en maak je even wennen aan de wereldje.

[00:24:05]

En dat is altijd goed in een ander wereldje maken. Op dit moment Reller misschien sowieso wel trainees, dat sowieso al wat je altijd deed. Een ander wereldje maken.

[00:24:17]

Te denken. Toch, dat is ook. Dat is ook de essentie van het werk iets scheppen. Ja hij.

[00:24:26]

En als jij. Euh. Euh euh. Hoe? Hoe je zegt ik ben een geïrriteerd iemand als ik op de foto moet.

[00:24:34]

Hoe ben je als je in het slechte doen bent? Word je dan euh in jezelf? Of euh. Ga je ruzie maken? Of. Euh.

[00:24:43]

Ja en ja, alles, ja alles. Maar het oogde niet zo erg hoor. Euh, slecht te doen? Ja, dan moet je met je maar eigenlijk gewoon een beetje hun deur sluiten. Maakt dan niet heel veel uit of je, want er gebeurt. Ja, dit irriteert mijn vrouw. Dat je met rust gelaten moet worden.

[00:25:09]

En nee, dat dat dan niet doen. En dat ik dan zo euh. Na suikeren gooien en wat voor vader mij?

[00:25:21]

Ik ben een vrouw en een goede vader denk ik een leuke vader. Ik ben eigenlijk samen de hele dag aan het lachen en monsters aan het spelen. En Dingane eten. En euh, ja, die uit zichzelf. Laat papa, ben mijn beste vriend toch? Toen dacht ik dat is een enorm compliment.

[00:25:49]

Die heb ik. Ja, die heb je benen. Ja, dus dat is echt heel leuk. En maar ik stel wel grenzen, dus op een gegeven moment is het gewoon vijf minuten op de stoel zitten en naar de muur kijken.

[00:26:04]

Het stuit haar geweest ja, dus je stelt meer grenzen dan jou zijn gesteld. Als kind. Jaja, dat is wel het verbeterpunt je toch? Zo doe je dat dan weer als kind.

[00:26:15]

Dat je dingen leert van wat voor je eigen opvoeding had je? Had je een idee wat van vader je ging worden? Twee vader ging worden?

[00:26:22]

Euh, nee. Ik dacht ook dat het veel meer euh suist zou zijn dat het veel meer gedoe zou zijn dat we pas nu ergens tussen 5 of 6 waren, dat een beetje grapjes uit kon halen. Maar het is eigenlijk best wel snel. Is er al lol met die kinderen en snappen ze alle dingen en kan je communiceren en vinden ze grapjes leuk. En PS dingen laten eten en komen was gewoon. Dingen die je niet verwacht, dus je vindt het veel sneller leuk dan je had gedacht.

[00:26:59]

Maar ik dacht dat het meer gedoe zou zijn. Je vindt het eigenlijk heel euh, vanzelf vanzelf gegaan. Dat neemt van de kijker onverstoord.

[00:27:11]

Maar dat is het gewoon niet. De niet slapen en de tv show van die kinderen en het dan weer gepoept hebben we over de hele dag aan het schreeuwen zijn. Het is wel heftig.

[00:27:25]

Ja ja ja, het is heel gedoe en het is soms wel intens. Heb je altijd geweten dat je vader wilde worden? Nee, niet per se. Nee. Nee, nee, nee. En ook niet dat ik twee zou hebben en dat ook leuk zou zijn om mijn Elza die zeiden van ja, tuurlijk gaan we een tweede nemen. Ik had echter hij natuurlijk. Ik dacht dat dit het wel was. Het is toch handig dan een kind? Ja ja, dat is dan gewoon kan je ouders doen?

[00:28:00]

Kan jij dan een keer op oplette? Kanin naar iedereen toe slapen? Ook dat kan niet met twee, maar met twee. Is ook wel handig, want ze houden elkaar gewoon euh bezig. Ja dus het is super en t is iets minder. Twee grote mensen met één kind.

[00:28:17]

Ja, precies waar en wat dus Dussaut is. Als je met z'n tweeën binnen hebt kan je ook afreageren op elkaar dat je ouders dit of dat doen en raar zijn. En dan kan je er later nog keer over praten. Ja euh, ja dus zit mensen. 2. Kun je een front vormen? Je bent er niet tevreden over. Ik ben je 7 kinderen.

[00:28:40]

Zeer tevreden over het aantal kinderen. Ja, maar hierna gaat de Pyrmont er wel af. Gewoon Boum, heb het zeker. Ja ja, ik ga echt niet nog 3 nemen. Waarom niet? Voor wie is het leuk? Dan kan ik echt niet nog dingen doen.

[00:28:58]

Ik. Dit kan je zal maar zeggen net verrijden. Geloof mij dat je jezelf ook nog wat. Wat? Wat kan klaarspelen. Vrijheid? Ja, maar nog zo eentje erbij.

[00:29:07]

Nee, dan moet. Euh, nee, dat kan niet. Daar moet één iemand zijn baan opgeven.

[00:29:14]

Ja, en dat gaat te ver.

[00:29:16]

Dan wordt het een hele chagrijnig huis. Ja, hij, Ferrie.

[00:29:19]

Heb jij een sterk gevoel over hoe jij je leven wil leiden? Altijd gehad. Het is dat een beetje iets dat is. Heb je wat meer gaandeweg uitgevonden? Hoezo vraag je dat nou? Omdat je ze al die tijd een heel duidelijk idee over hebt? Ik dacht misschien een weet wel heel sterk van ik wil een kunstenaars leven leiden.

[00:29:40]

Op je Twitter laat ik wel. Ik dacht ik wil een kunstenaars leven leiden. Toen ik 16 was.

[00:29:48]

Dat is het moment geweest dat je besluit je naar kunstenaars leven wil. Misschien is dat al eerder. Voor mij was het gewoon heel logisch dat ik iets zou doen wat creatief ja zou zijn omdat dat moest.

[00:30:00]

Euh je dit niet eens omdat het moest. Maar het is gewoon als je een kind drums stokjes geeft en je ziet dat die op 6 daar lekker op gaat dan. Dan is dat gewoon wel wat ie zou kunnen. Kan ik een keer gitaar gaan spelen, maar dan heeft ie wel zijn modus gevonden. Ja maar stel dat ik wel mijn dingen maken. Ja, maar ik dacht wel meer dat ik zou schilderijen en sculpturen zou maken en niet kookboekje.

[00:30:30]

Isaac, jezelf in de beeldende kunst? Ja, ja, ja. En wie waren jouw voorbeelden?

[00:30:41]

Toen ik wat ouder werd, waren toch wel de Jeff Koons en de popart dingen die ik wel tof won, maar dat is ook wel logisch als je puber wint.

[00:30:50]

Misschien omdat het beetje puberale kunst is. Dat is fantastisch, dit mens.

[00:30:55]

Ik vind het fantastisch, ook fantastisch, maar het is heel duidelijk ja pc's. Het is pure pop, dus het. Het komt meteen in jouw oog. Ja, het is er. Ja, je hebt er meteen iets mee. Ja, ja, en dat vind ik ook heel tof.

[00:31:13]

En zag je ook zo'n soort lijven met zo'n soort statement? Elk van die mensen van die studio's hebben dat voor hen gedaan. Dat zag je voor je met assistenten.

[00:31:21]

Ja ja, ja, euh, die kunstenaar Tom Sijx. Ja nee of jullie ken. En die heeft ook echt een hele toffe studio met de shitload of assistent trainer Marc Bessel van houtje touwtje werk. Dan gaan ze ruim een ruimte landing euh nadoen. Maar dan maken ze ijle interieurs van maan voertuigen. Diallo dat? Dat vind ik dat. Dat is iets waarvoor ik het doe.

[00:31:53]

Ja ja, spel. Een soort spelen toe. De max wordt gigantisch spelen. Ja, ik denk het wel. Ja, ja. En natuurlijk pak je daar ook gewoon dingen van je omgeving uit. Als speler moet wel een beetje betekenis krijgen, maar dat krijgt het vanzelf wel als je openstaat voor je omgeving.

[00:32:20]

Ja, dat is natuurlijk het fascinerende van goeie kunstenaars. Dat ze iets doen en dat het betekenis krijgt zonder dat je precies snapt wat de betekenis is, omdat daar heel nadruk op betekenis wordt gegeven.

[00:32:31]

Ja, als het te veel betekenis heeft, dan kan je dat al uitdrukken op een andere manier.

[00:32:36]

Schuiling Ja, hij Anthony Tony. Euh. Hip-Hop daardoorheen kwam. Was het. Dat was het ook een soort verstoring van je plannen eigenlijk?

[00:32:48]

Hmm, dat vind ik raar om te zeggen euh. Het was een project wat van mede kwam in 1. Derde jaar kunstacademie op de Rietveldt. En ik was toen daar niet meer mee gefocust met de kunstacademie. Toen heb ik nog een half jaartje dat afgeraffeld, een jaartje tussenuit genomen en toen weer teruggekomen om euh, eindexamen te doen. Maar toen winninggoal voor Muziek Guinea? Ja, en toen gingen we optreden op Lowlands.

[00:33:31]

Als je eenmaal succes hebt en geld verdient en andere dingen waar het natuurlijk heel moeilijk om weer naar dat andere toe te gaan voorstellen. Ja ja, ja. Was het niet ook een beetje jammer? Soms voelt het wel zo, maar aan de andere kant. Het was ook fucking leuk. Natuurlijk, het is ook nog steeds leuk. Uhm. Ja, het iets dichterbij maken van je maakt keuzes hé en het leven. Nou ja, dat is eigenlijk de vraag.

[00:34:00]

Maak je keuzes in het leven of gebeurt het? Euh, je laat het gebeurde toch? Ja, maar heb je daar heel veel over te zeggen, zelf neem ik ze, maar ik zelf. Uhm. Dat weet ik niet. Ik heb daar niet over nagedacht. Ik vind het een goeie vraag die mij maandenlang wakker gaat houden.

[00:34:28]

Ga je de komende maanden zelf rustig over nadenken? Toch is er veel te doen.

[00:34:36]

Maar dan zit ik wel eens mee, maar dan binnenkort weer met iets anders bezig.

[00:34:41]

Maar heb jij een euh euh. Ook wel zo het gevoel dat je euh jezelf trouw moet blijven in die zin dat je vindt dat je bepaalde dingen moet doen zoals new zoals kunst maken bijvoorbeeld.

[00:34:55]

Ja, dat vind ik wel ja. En dat doe ik ook wel.

[00:34:58]

Ik heb een auto. Jij en ik maakten zo tekeningen waar we het over hadden. Voordat we begonnen en aan het aquarellen. Dus ja, de code kon Wouter iets uit.

[00:35:09]

Maar ja, je vindt dat je jezelf een beetje tekort doet. Of je vindt dat er misschien een soort verplichting is aan jezelf van wat je hebt om dat daar ook uit te laten komen. Euh ja, dat is gewoon een gevoel dat ik dat wil doen. Dus dat doe ik ook. Als de dan in een kookboek uitkomt of in een andere vorm, dan vind ik dat wel prima.

[00:35:32]

Nu ja, ja. Na een beetje auwx De Jeugd van Tegenwoordig. Behalve dat het fantastisch is dat jullie groot werk hebben gemaakt omdat het ook een soort verstoring is van het pad waar je op was of waar je mee bezig was.

[00:35:46]

Misschien is dat gewoon mijn pad. Dat is ook zo natuurlijk. Na.

[00:35:54]

Wist je dat je er zo goed in was dat in de hiphop? Uh. Nee, niet, want begon ook olie Willie Wartaal die repte altijd, ging naar die battles. Dat is echt een rapper rapper. En ik deed gewoon mee omdat we een tijd aan het doden waren en een stuk van zijn. Je moet tot het einde van de straat kunnen rappen of u moet kunnen helpen totdat de bus kwam en die verslaafden enthousiast over de kom je andere mensen tegen?

[00:36:31]

Robeson die met je moet tot het einde van de straat kunnen helpen. Weer loopt ja over straat. En dan moet je blijven rappen tot je uiteindelijk in de staat bent.

[00:36:39]

Dat was dan de opdracht die de agave niet libo. Dat was een spel. Ja, precies. Ben je 16 ofzo? Dus. Zo is dat begonnen. Want als je vraag ook of je wist dat je dacht dat je er zo goed in wat hem. Nee, niet. Soms doe ik iets in een finne olierampen, pijn en barsten, dan heel tof en denk ik niet meer Lumina in de maling.

[00:37:10]

Ja. Maar soms houden ze soms ook wel, hoor. Soms is dit wel erg zeker en ik denk dat bij de rapper. Ik ben gewoon niet heel technisch goede euh. Rapper. Of gewoon euh hé Doorson. Een Stael van vijf minuten. Dat dat konden bij mij heel makkelijk uit. Maar ik tinga door het experimenteren en klauwier dat er Hillenaar stijl is. En dat is eigenlijk toffer. Ja ja, en dat is jullie stijl die jullie hebben gemaakt met z'n vieren.

[00:37:48]

Mmm. Nee, dat is mijn stijl. Ik denk wel dat bouwpuin olie. Die zijn een stuk technischer en rapper. Die hoeven niet iets vijftig keer opnieuw te doen. Dat heb ik nog wel eens.

[00:37:59]

Jij bent altijd een beetje de kreuk van het gezelschap. Jij moet er heel veel voor om het om het vloeiend te laten zijn en het hardste best voor doen. Euh ja, maar dan is mijn. Misschien als ik dan wat veren in m'n eigen kom mag steken. Soms kom ik wel het meest origineel ja, vind ik zelf.

[00:38:22]

Nou, ik heb Pepijn ook wel eens geïnterviewd en dat was het volgens mij, vertelde hij toen dat het moment dat hij jou ontmoette dat dat ook wel het moment was die begrijpen hoe het Mozart mag zeggen.

[00:38:32]

Want het is heel tof, want dat heb ik ook wel met pijn. Die dan die heel goed in. Euh, van die beeldspraak? Uhm, ik kom niet op een voorbeeld. Euh, want die kunnen echte in een in een studio sessie vijf nummers uitgooien.

[00:38:53]

Dat heb ik niet. Ze het wel een verschil. En wat heb jij dan? Dat er een half nummer uit was misschien wel, maar dat het extreem onthoofd is? Ja. Ja, en heb je beroepseer in het rijtje zoals je hebt in het euh. In het optreden heb ik dat wel. Ik vind wel dat moet groot zijn in optreden. Op zeker moment veel mensen. Euh. Voor veel mensen het teken, ik wil de toegang en de grote toffer Stracke zou men nog wel al die losgegaan die erbij komt kijken in kunnen gooien en een ding dat te uniek zijn.

[00:39:39]

En wat voor een energie we daarin stoppen. Ja, stut dus. Daar ben ik wel trots op. Ja ja, verbaast het je ook bij? Is dat jullie dat euh hebben met z'n vieren? Mmm, jij bent er misschien inmiddels aan geweest.

[00:39:58]

Je bent er zo aan gewend, maar het is ook best raar dat wij met z'n vieren bij elkaar zijn gekomen. Ik weet niet, het klopte gewoon heel erg soort gelijkgestemden. Iedereen met een soort van dezelfde zwartgallige humor. Uhm ja, dat werkt wel. Ik denk ook dat het werkt omdat we elkaar wel uitdagen en enigszins als euh, het als competitie zien en elkaar. Af proberen te troeven is dat een soort competitie en vriendschap tegelijkertijd? Ja. Ja, en dat werkt voor ons dus aan de ene kant met elkaar doen en aan de andere kant ook altijd beter willen zijn.

[00:40:47]

Ja, maar je kan ook best heel wat vragen als Ruffini uitkomt ofzo.

[00:40:54]

Nee, ze zijn het met elkaar. Ja, maar het is wel een lekker gevoel.

[00:40:58]

Als je met een van de hardste veurs hebt van het liedje. Ja ja, ga je gewoon lekker naar huis. En die pakte iedereen weleens. Ja staat rouleert ook. Ja dat ze het leuk om met de jeugd.

[00:41:13]

Ja, en dat is denk misschien zou je zou erkennen mijn Beatles, mijn Beatles kersttrui aan toevallig. John Lennon en Paul McCartney hadden dat ook in extreme mate middels vriendschap en competitie.

[00:41:25]

Het is natuurlijk super productief als wat als het werkt? Ja, dat. Dat is het. Ja ja. En vriendschap is ook altijd wel een beetje competitie. Zeker jongens, vriendschappen. Jawel hoor. Je kan het wel ontkennen, maar het is. Dat is wel zo. Je hebt het dan toch over hoe lekker je gaat op het werk? Of euh. Welke vrouwen met je flirten? Van dingen. Dus euh. Neem het dus zeker. Zo ja, je moet een beetje gelijkgestemden hebben, maar ze moeten ook niet lekker gaan.

[00:42:00]

Ja, zo hou je elkaar een beetje bezig. Precies ja.

[00:42:04]

Hoe hebben vrouwen dat denk je?

[00:42:07]

Ik heb geen idee. Vrouwen. Ik blijf het gewoon tisa nogal venijn. Die zijn misschien meer venijnig. Maar ja, dat is misschien ook niet. Ja, ik ben niet de man van Maria, mogen we niet toe en dan mogen wij het wel en niet over mij. Dat is stigmatiserend, als het daar nu zou over. Ik Poukens in feite, want ik heb inmiddels klamme handen. Echt, wat kom je er met klamme handen en weet ik niet te veel Moneypenny aan het klooien?

[00:42:46]

Maak eens een tekening Fredi.

[00:42:48]

Ja, maar dat doe ik als het interview voorbij is. Waarom? Omdat ik dat niet tegelijk kan. Dan kan je niet zeggen wat je tekent. Ja, dat kan wat weder in hem.

[00:43:00]

Iets wat er in je opkomt. Welke ingrediënten koop je graag mee?

[00:43:10]

Euh. Ik ben gek op knolselderij. Ja.

[00:43:16]

Wenen? Kersting? Ja ja, knolselderij. Maar nog meer het heerlijke geluidje van deze bloemkool Nitsch knolselder, een wonderlijk ding en knolselderij zo lelijk, zo lelijk.

[00:43:40]

Zoals Monza is het je. Dit vinden de luisteraars erg leuk. Wat ze? Wat? Wat denk nu Freddy met het woordenboek?

[00:44:02]

Zeker om de titel en boek hij ja euh, wil je nog meer als ingrediënt een bloemkool, je een Ecolife flauwe.

[00:44:18]

Bloemkool is heel populair, momenteel is hip. Waarom nu niet? Dacht ik Winstone.

[00:44:27]

Superfood zei ik niet meer.

[00:44:42]

Nu krijgen de drie koningen. Dat ga ik koken met kerst, knolselderij en bloemkool.

[00:44:54]

Dan ga je en dan ga je na een groot diner aanrichten voor jou en je gezin. Euh, ik weet het nog niet. Ik ga even naar de deur. Hoe noem je dat een Bulka supermarkt?

[00:45:06]

Ja, en dan ga ik eens kijken wat er is. Ik denk iets van feest. Toch wel?

[00:45:15]

Mmm, mmm, mmm.

[00:45:17]

Maar dat verzin je ter plekke. Hou je van kerst?

[00:45:22]

Ja, ik hou daar wel van. Het eten en bij elkaar komen. Dat vind ik wel super. Nu moet je de gezichten piesen in een kaas als gezicht.

[00:45:34]

Euh ja, wat van gezicht wil je nog meer?

[00:45:51]

Een tomaat lijkt verder gekeurde die je maar.

[00:46:06]

En nog n.

[00:46:08]

Euh, een aardbei Alesso Veliko Choice. Je duurt heel hard met je pen. Ja, ik had me wel van als een stukje lompe gehuild heeft.

[00:46:34]

Je lijn moet lompheid hebben? Ja. Dan lijkt het net alsof het Ekspres is dat ik niet heel goed kan tekenen. De drie koningen. Daar zei ze eind. Ik ben dol op podcast. Hoe zit het met het anti-sociale van Jeffrey? Werd je als kind had. Asocialen over de anti-sociale na. Volgens mij zijn Anrys flitsen volgens mij niet zo sociaal zijn.

[00:47:41]

Euh ja, maar dat is volgens mij heeft iedereen dat binnengelaten achter gekomen dat je soms gewoon je best moet doen om gas om je gewoon tot de wereld te verhouden.

[00:47:51]

Ja toon, ja, dat heb jij zelfs als podcast schrijf ik dat.

[00:47:56]

Maar het valt me wel op dat je helpt vaak de andere kant opkijken dat ik met je praat. Ja, dat klopt.

[00:48:00]

Dat is dus de anti-sociale Vehent me. Is dat. Is dat verlegenheid? Of euh. QF.

[00:48:09]

1. Ik rook. Die laatste moet wel iets grappigs zeggen. Flikker toch op. Met. Dat geneuzel. Nee, ik vind het altijd raar om te lang over mezelf te praten. Dat is ook heel erg raar. Het is Damwoude, ik wel.

[00:48:50]

Daar word je eigenlijk ongemakkelijk van. Een beetje. Dan hoorde ik mezelf praten en denk ik.

[00:48:55]

Wat een gelul denk je dan. Slaat dit op?

[00:48:59]

Ja, probeer dan altijd eerlijk te antwoorden. Maar dat sfeertje op zich. Ik ben ook maar iemand die me wel doet.

[00:49:09]

Ja, dat is natuurlijk het ding met de interviews dat we allemaal maar mensen zijn die maar wat doen. En dat is het op zich. Tenminste, dat is tenminste waarom ik het interessant vind of leuk vind om mensen te interviewen. Dat ik wel nieuwsgierig ben hoe anderen het dan ja volbrengen. Deze deze helletocht waar we in zitten.

[00:49:28]

Ga je een beetje? Oké, zo zo.

[00:49:31]

In het algemeen. Nou, het is nu zowiezo winter, dus dat vind ik altijd lastig in subklassen. Ja vindt de Winter heel moeilijk.

[00:49:38]

Het liefste ga ik dan naar de sneeuw toe. Ik ga het liefst naar de zon toe, maar hoog in de bergen is is er ook veel zon?

[00:49:47]

Ja ja, na waar dan ook in van waar het licht is en waar het niet grijs is.

[00:49:51]

Zoals hier heftiger, heel erg heftig is. Dat vind ik heel fouille dan aan dat het de donkerste dag is geweest.

[00:50:00]

Ja dus we zijn nu op de terugweg, wil ik maar zeggen. Ja. Maar goed en heel erg bedankt Ferry, graag gedaan. Ik ga me op Instagram zetten. Sowieso leuk, kunnen de luisteraars me ook bekijken. En niet alleen beluisteren en niet alleen beluisteren. Al wat ik vind een heerlijk geluid. Vantroyen pen over het papier. Scrollt sta je steeds aan podcast die mensen dan luisteren onder de dingen doen.

[00:50:28]

Volgens mij zijn de meeste podcasts podcast die mensen luisteren onder dingen doen. Maar ja, ik denk het wel. Mensen doen niet meer heel veel aan stilte hé. Euh, weet ik eigenlijk niet. Ze toch ook nog wel zijn? Doe jij veel aan stilte?

[00:50:47]

Wil is dat ze zitten zitten.

[00:50:50]

Ik doe soms wel eens stilte ja, in bad of in de auto.

[00:50:58]

Ja, ja, ergens midden op een plein in Amsterdam gewoon liggen. Dat moet je jezelf af en toe eventjes op een plein liggen in Amsterdam. Dat doe je niet echt toch?

[00:51:07]

Nee, nee, de Dam ligger ja, maar stilte moet je jezelf af en toe toestaan.

[00:51:14]

Ja, ja en ja ook het gevoel dat we richting het einde van een podcast zijn gekomen.

[00:51:20]

Aangezien de tekening klaar is en dat je de mensen moet bedanken voor het luisteren.

[00:51:25]

Euh ja, ik vind het deze. Ik vind niet dat we vinden dat we echt ergens zeggen bedoel ik. Ik mis nog de je wil nog een half uur verder.

[00:51:34]

Nee, ik wil ik. Ik vind de drie minuten ook prima, maar ik wil ook. Ik wil altijd en ik wil altijd een momentje hebben dat ik denk ja dit. Dit is het ofzo. Let's go.

[00:51:49]

Zo kan ik het niet waar er wel mee op. Nee, nu wil ik verder gaan. Ja, maar dan dat niet. Nu voel ik te veel druk. Dat vind ik moeilijk.

[00:52:01]

We gaan de belofte waarmaken. Ja, was er maar een belofte. Dat is het hele probleem. Je weet nooit wat er wat. Wat?

[00:52:09]

Wat er gaat komen uit eieren eten. Ik vind het leuk als mensen zeggen het eieren eten, het hele eieren eten.

[00:52:17]

Dat is het hele eieren eten. Ja, ja ja. Misschien is dit wel het hele eieren eten. Ja. Ja, een leuke etwy, ook stralend, dank je. Maar jij vindt ze, de vindt de winter ook moeilijk? Euh, ja, in Nederland wel juist. En dan kom je in staat en regent het al half. En dan heb je van die regen gezichten en een ja, dat is wel heftig hé. Ja ja, ook omdat we dan niet echt snert liggen.

[00:52:56]

Ja, maar wel gewoon gisteren het centrale. Ja, ja, ja, het is geen makkelijk moment waarop we elkaar treffen in het leven. Ik ga wel lekker hoor. Is het winter maar mee te doen. We hebben er zeker mee te doen. Ja, ach ja, zo dramatisch is ze ook allemaal in hé. De geluidsman van de jeugd. Die werkt nu in de bouw en kijkt nu naar een kraan. Zo'n graafmachine? Ja, en.

[00:53:27]

Daar. De grootste lol is met lezers bezig en met graafmachines en trilplaat. Het zijn Quick. Wie toetreedt en dat VS voor hem of dat WK ook een beetje benijdenswaardig.

[00:53:44]

Ik vind het feit dat je lekker gaat om onder om onder deze omstandigheden ja en dat ie met apparaten aan de gang is. Ja ja en dan denk ik vier laetare doen. Ja, die mensen doen ook maar wat. Ja, zo is het. Dank je wel feelin. Graag gedaan. Ja, dit was met Groenteman een nieuwe normaal, met Freddy trad leider. Mijn naam is Gijs Groenteman. Ik maakte deze podcast samen met Daan Hofstee. U kunt zich abonneren op alle mogelijke manieren.

[00:54:21]

U kunt ons volgen op Instagram. Met Groenteman en u kunt ons een e-mail sturen.

[00:54:27]

Podcasts. Volkskrant, Punt. NL. En geef ons als het kan lekker veel sterretjes.